ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ, Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ή Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ;
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 2
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2002, 11:06:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ, Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ή Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ;

Από καιρό ήθελα να αναπτύξω λίγο το θέμα του Μεγάλου αυτού Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, αλλά πολύ μεγαλύτερου "'Ελληνα" Φιλοσόφου.
Πιστεύω ότι όσα έχουν φτάσει σε μάς και που ΔΥΣΤΥΧΟΣ ακόμα διδάσκονται στα σχολεία μας, είναι πέρα για πέρα ανακριβές.
Ας δούμε λοιπόν επιγραμματικά κάποια στοιχεία του Μέγα αυτού Ανδρός.

Ο Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός γεννήθηκε το Μάϊο του 332 μ.Χ στη Κωσταντινούπολη. Πατέρας του ήταν ο Ιούλιος Κωσταντίνος, ετεροθαλής αδελφός του "μέγα" Κωσταντίνου και μητέρα του η Βασιλίνα, κόρη αριστοκρατικής οικογένειας που πέθανε 5 μόλις μήνες μετα τη γέννηση του Ιουλιανού. Και ο πατέρας του δολοφονήθηκε (πράγμα σύνηθες για το Βυζάντιο και του τρόπου ζωής των Βυζαντινών), 3 μήνες μετά απο το θάνατου του "μεγάλου" Κωσταντίνου όταν ο Ιουλιανός ήταν 6 ετών.
Την εκπαίδευση του την ανέλαβε στην παιδική του ηλικία ο επίσκοπος Νικομήδειας, Ευσέβιος. Αυτός τον εισήγαγε στη μελέτη τών Αγίων Γραφών, ενω παράλληλα σχεδόν ο Μαρδόνιος, σοφότατος παιδαγωγός και της μητέρας του Ιουλιανού, τον δίδαξε τα Κλασσικά Γράμματα μέσα απο το Ομηρικό 'Εργο, την Ελληνική Φιλοσοφία μέσα απο τα γραπτά του Πλάτωνα και γενικά του ενέπνευσε την μεγάλη αγάπη που είχε ο Ιουλιανός για ΚΑΘΕ ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.
Μαζί με τον αδερφό του Γάλλο (μελλοντικό κληρονόμο του θρόνου) ζεί έγκλειστος στη Καππαδοκία.
Το 354 στο Μιλάνο ο Κωστάντιος δολοφονεί (τι προτότυπο!!!) τον διάδοχο του θρόνου Γάλλο όπως ακριβώς είχε πράξει και στο παρελθόν (337) με ΟΛΑ τα μέλη της οικογένειας του Ιουλιανού. Εδώ τον Ιουλιανό τον γλύτωσε περισότερο ο δινοούμενος χαρακτήρας του, παρα η Ευσεβία η Αυτοκράτηρα.
Το καλοκαίρι του 355 πηγαίνει στην Αθήνα για σπουδές. Είχε για συμμαθητές του τους Μέγα Βασίλειο και Γρηγόριο Ναζηανζινό.
Το ίδιο έτος ο Κωστάντιος του δίνει για γυναίκα του την Ελένη και τον ανακυρήσει Καίσαρα της Γαλατίας
Το Νοέμβριο του 361 πεθαίνει ο Κωστάντιος και πανηγυρικά ανκυρήσεται Αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Ιουλιανός.
Απο το 361 έως το 363 (2 μόλις χρόνια) σαν Αυτοκράτορας έκδοσε διάταγμα περι της Ανεξιθρησκείας, ανακλεί απο την εξορία τους ορθόδοξους Χριστιανούς που είχαν εκδιωχθεί απο τον αρειανιστή Κωστάντιο, σταματά δια νόμου τις κρατικές επιχορηγήσεις προς την Χριστιανική Εκκλησία, απαγορεύει να τον αποκαλούν "Δεσπότη",προσπαθεί να συμφιλιώσει τους Εθνικούς με τους Χριστιανούς. Παρόλα ταύτα σκληρένει τη στάση του απέναντι στους χριστιανούς, εκδίδει διατάγματα που αποκλείουν τους χριστιανούς δασκάλους απο τη παιδεία, απαγορεύει τα κληροδοτήματα προς την εκκλησία, τους επιβάλει να επισκευάσουν τις όποιες ζημιές προξένησαν στα ιερά των εθνικών. Σε απάντηση των χριστιανών προς τη στάση του αυτοκράτορα, πυρπολούν το ναό του Απόλλωνα στη Δάφνη της Αντιοχείας.
Παράλληλα κάνει πολέμους με τους Πέρσες και στίς 26 Ιουνίου του 363 σε μιά μάχη με αυτούς, εβρισκόμενος στη πρώτη γραμμη της μάχης τραυματίζεται θανάσιμα.
Πολύ περιληπτικά αυτο είναι ένα μικρό χρονολόγιο του Ιουλιανού. Ας δούμε τώρα τι λέχθηκε γι'αυτόν το Μεγάλο 'Ανδρα και τι ΑΚΟΜΑ υποστηρίζεται γι'αυτόν.
Καταρχάς αποκαλείται "Παραβάτης". Αλήθεια, τι παρέβηκε;;; 'Ηταν αντικειμενικός στις θέσεις του και λειτούργησε ώς Αυτοκράτωρ, δίκαια δηλαδή. Αναγνώρισε ότι με το φανατησμό της νέας θρησκευτικής επικράτησης θα ερχόταν γρήγορα κάποια στιγμή το τέλος της εθνικής θρησκείας, όμως δεν την επέβαλε, ούτε δια νόμου, ούτε και δια της βίας.
Ο ίδιος πίστευε ότι η Ελληνική φυλή που είχε δημιουργήσει τον απαράμιλλο Ελληνικό πολιτισμό, ήταν η εκλεκτή φυλή του Θεού. Ο ίδιος φώναζε με υπερηφάνεια, "'Ελλην ειμί"
Τον κατηγορούνε ώς "Παραβάτη" επιδή είχε ώς όνειρό του την αναγέννηση του Ελληνικού Πνέυματος;;;
Του καταμαρτυρούνε πράξεις γελοίες και ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ. Να τι λένε ότι έκανε ή ότι έγινε:
1) 'Οτι ξεκοίλιαζε έγκυες γυναίκες, έσφαζε τα μωρά τους και ότι με τα σπλάχνα τους έκανε οιωνοσκοπίες!
2) 'Οτι έθαβε τα κεφάλια των μωρών κάτω απο τα είδωλα!
3) 'Οτι έστειλε μαντατοφόρο στους Δελφούς για κάποιο χρησμό. Η απάντηση της Πυθίας ήταν το "γνωστό": "... ΄Πείτε στο βασιλιά ότι κατέρευσε το περίτεχνο οίκημα. Δεν έχει καλυβα ο Απόλλωνας, ούτε δάφνη μαντική. Ούτε πηγή που μιλάει. Στρέρεψε και το νερό που τραγουδούσε..."
4) 'Οτι στο νεκροκρέβατό του εκτυλίχθηκε η εξής σκηνή: "...Λαβωμένος καθώς ήταν και με το χέρι του γεμάτο αίμα, ράντισε τον αέρα και είπε, Με νίκησες Χριστέ, με γέμισες Ναζωραίε. Και έτσι την άρρωστη ψυχή του απέριψε με πολλές δυσφημίες πρός τους θεούς του, αποκαλώντας τους απατεώνες, πλάνους και ψεύτες..."
Αλήθεία, ποιός έψαξε να βρεί απο πού μας έρχονται αυτές οι "ιδίεις ώμασι" μαρτυρίες;;; Γιατί είναι ΤΟΣΟ λεπτομερός κατεγραμένες, που ΜΟΝΟ αν ήταν κάποιος μπρόστα θα μπορούσε να τις ξεστομίσει.
Οι μαρτυρίες αυτές εμφανίζτηκαν στο βιβλίο του Γεώργιου Κεδρηνού με τίτλο: "Σύνοψις ιστοριών, απο Κτίσεως Κόσμου και μέχρι της βασιλείας Ισαακίου του Κομνηνού". Ο συγγραφέας λοιπόν του έργου που έζησε τον 11ο αιώνα παρακαλώ, κατάφερε πρώτος και μόνο αυτός 700 χρόνια μετα απο τον Ιουλιανό, να εξασφαλίσει ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ, την αποκλειστικότητα ΟΛΩΝ των παραπάνω.

'Ελεος...

Αδυνατώ το πιστέψω κάτι τέτοιο, παρόλα ταύτα σε όλα τα βιβλία αυτά λέγονται!!!

Μα καλά κανείς δεν ενοχλήται;
'Οχι γιατί με αυτό τον τρόπο μειώνεται το μεγαλείο του Ιουλιανού, αλλά για την ιστορική Αλήθεια.
Φαίνεται οτι ούτε αυτή μας ενδιαφέρει σήμερα!!!

ΛΥΠΑΜΑΙ

Κέλσος

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2002, 12:59:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έχεις απόλυτο δίκιο "Κέλσο".

Η ιστορία δυστυχώς γράφεται από τους νικητές. Και ακόμη πιο λυπηρό ήταν ότι η Χριστιανική Εκκλησία χρησιμοποίησε καθεστωτικές μεθόδους για να επιβάλλει τις απόψεις της όχι μόνο στους Εθνικούς αλλά και στους ίδιους τους πρώτους Χριστιανούς Απολογητές που προσπάθησαν να κάνουν έναν συγκερασμό τών αρχαίων εθνικών θρησκειών με την νέα θρησκεία


Η ιστορική έρευνα δείχνει ότι οι πρώτοι Χριστιανοί Απολογητές και θεολόγοι είχαν βάλει αρκετό φιλοσοφικό “νερό” στο “κρασί” του χριστιανισμού, υιοθετώντας πολλά δόγματα της ελληνιστικής θεολογίας, προσπαθώντας να αλιεύσουν, πέρα από την μάζα, και διανοούμενους που ήταν απαραίτητοι για την επίσημη εδραίωση της χριστιανικής θεολογίας.

Ένας κορυφαίος Απολογητής και θεολόγος του χριστιανισμού υπήρξε ο Ωριγένης, ο οποίος έθεσε ως σκοπό της ζωής του να δημιουργήσει μία σύνθεση του χριστιανισμού και του πλατωνισμού. Στο έργο του De principiis αποδέχεται, ως χριστιανική πίστη, αρχές του πλατωνισμού όπως:

α) Ότι το σύμπαν είναι ένα τεράστιο ζωντανό πλάσμα (Princ. 2.1.2),

β) Τα άστρα είναι έμψυχα και προσφέρουν μελλοντική κατοικία σε ανθρώπινες ψυχές (Princ. 1.7.2) ,

γ) Υπάρχει μία διαδοχική σειρά κόσμων που γεννιούνται, πεθαίνουν και αναγεννιούνται (Princ. 2.3.4),

δ) Οι φαινομενικές αδικίες της ζωής εξηγούνται με βάση την μετενσάρκωση (Princ. 2.9.3-5),

ε) Δεν θα υπάρξει ανάσταση σωμάτων (Princ. 3.6.1) κ.α

Δυστυχώς την μάχη την κέρδισαν οι σκληροπυρηνικοί οι οποίοι φοβήθηκαν τον συγκρητισμό.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/01/2002, 00:03:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δυστυχός, αλλά έχεις σχεδόν απόλυτο δίκιο Thot.
'Επιασες έναν πολύ μεγάλο Χριστιανό - Απολογητή, τον Ωριγένη. 'Εζησε το 185 - 254 μ.Χ. Επονομάστηκε "χαλκέντερος" λόγο του πλήθους των συγγραμάτων του. 'Ηταν μαθητής του Κλήμη του Αλεξανδρέα στη κατηχητική σχολή της Αλεξάνδρειας, τον οποίο και διαδέχθηκε στη σχολή.
Οι ιδέες του και οι θέσεις του είχαν μεγάλη απήχηση στην εποχή του και κατα τη γνώμη μου όντως κατάφερε (εν μέρη) να φέρει κοντά στην Ελληνική Σκέψη & Φιλοσοφία, τη Χριστιανική Θεολογία.
Μετά το θάνατό του και όταν επικράτησαν αυτοί οι μισαλόδοξοι - φανατικοί χριστιανοί, (που κατάντησαν τη χριστιανική πίστη στείρα απο ιδέες, κενή απο φιλοσοφία), αυτοί τον αναθεμάτησαν, τον αποκύρηξαν απο πατέρα της εκκλησίας και θεώρησαν το έργο του Αιρετικό.
Καλό θεωρώ να παραθέσω μερικές απο τις ιδέες του ώστε απο μόνοι σας να αξιολογήσετε το μεγαλείο πνεύματος που έκρυβαν οι θέσεις του.
Υπάρχει 'Αχρονη και Αιώνια δημιουργία. Οι ψυχές "προυπάρχουν" και σκοπός τους είναι η επιστροφή τους στην Ουσία του Θεού. Δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ Θεού και κτίσεως. Ο Θεός είναι καθαρό πνεύμα ενιαία αρχή του Παντός. Ο Θεός δε μετέχει της φθαρτής ύλης είναι υπερβατικός ακατάλυπτος για την ανθρώπινη νόηση, είναι απόλυτο αίτιο του κόσμου. Η δημιουργική ενέργεια του Θεού είναι 'Αχρονη. Ο κόσμος είναι Άναρχος. Δημιουργική δύναμη είναι ο Λόγος. Οι ανθρώπινες ψυχές δημιουργήθηκαν ελεύθερες με ικανότητα επιλογής καλού και κακού. Αιτία της πτώσεως του ανθρώπου είναι η κατάχρηση της ελευθερίας του. Ο Υλικός κόσμος είναι καθαρτήριος τόπος της ψυχής.Την απομάκρυνση απο το Θεό θα επακολουθήσει η επιστροφή των Πάντων είς Αυτόν.

'Οταν μελετά κάποιος αυτού του μεγέθους συγγραφείς, που είτε ανήκουν στη χριστιανική θρησκεία, είτε στην Ελληνική Φιλοσοφία, είτε σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, μπορεί να μην αντιληφθεί την Μεγάλη Ενότητα Των Πάντων!!! Να μην γίνει αντιληπτό ότι ΟΛΟΙ είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού;;;

'Ομως φίλε Thot, θα διαφωνήσω μαζί σου ΜΟΝΟ στη τελευταία σου φράση,
" Δυστυχώς την μάχη την κέρδισαν οι σκληροπυρηνικοί οι οποίοι φοβήθηκαν τον συγκρητισμό"

Διαφωνώ ότι η μάχη κερδίθηκε, χάθηκε θα ήταν φρονημότερο, αλλά υπάρχει ακόμα εν εξελίξει ο Πόλεμος τον οποίο ο Ηράκλητος τον προσδιόρισε ώς Πατέρα των Πάντων. Τίποτα δεν έχει τελειώσει και επειδή ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟ αυτόν διαδίδουμε και πάνω σε αυτόν στιρίζουμε την προσπάθεια μας για την επικράτηση της αλήθειας επάνω σε ΟΛΕΣ τις θρησκείες.

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Theo
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/02/2002, 16:00:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Theo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πάντως ο χρησμός του μαντείου, αν είναι αληθινός, δίνει μια τραγική απόχρωση στο πρόσωπο του Ιουλιανού. Θα μπορούσε να είναι αληθινός σε συνέπεια με τα υπόλοιπα του άρθρου.

Υπάρχει και ένα όραμα του Ιουλιανού το οποίο δεν αναφέρεται σε καμία επίσημη πηγή της ιστορίας. Το όραμα αυτό είναι λογοτεχνικό δημιούργημα του καθηγητή Livraga, στο ομόνυμο έργο του: ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ.

Θα μπορούσε ο Ιουλιανός να αντιστρέψει τα πράγματα, είχε τη δύναμη αλλά έπεσε στην προδοσία. Θα προσπαθήσει ξανά, και ξανά, και ξανά, (ΑΝΑΞ).

theo_Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/02/2002, 23:14:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αυτό το "όραμα" το λογοτεχνικά δοσμένο, δεν το γνωρίζω φίλε μου Τεό.
Πές μας λίγα επάνω σε αυτό το κείμενο, αν δε σου κάνει κόπο.

Θα διαφώνήσω μαζί σου φίλε μου, στο ότι ήθελε ο Ιουλιανός να ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΕΙ τα πράγματα. Αυτή είναι η άποψη της εκκλησίας την οποία μετα βδελυγμίας απορρίπτω.
Αν ήθελε κάτι τέτοιο θα το είχε ΚΑΝΕΙ, αλλά δεν ήταν "ένας ακόμα ρωμαίος αυτοκράτορας", που σε ότι δε συμφωνούσε με τις απόψεις του, ΑΠΛΑ το κατέσφαζε ακόμα και αν ήταν παιδί του ή γυναίκα του!!!
ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ και το έργο που προσπάθησε να φέρει είς πέρας, αλλά δε τον άφησαν, ήταν να ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΕΙ τα συστήματα του Χριστιανισμού και της Εθνικής Πίστης, αλλά αυτό είναι απλά μια υπόθεση, αυθαίρετη και δική μου.
Το πλέον βέβαιο είναι ότι το μαντείο ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΟ ΧΡΗΣΜΟ, απλά γιατί ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ ο Μέγας αυτός Φιλόσοφος Αυτοκράτορας.

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Theo
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2002, 11:47:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Theo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το όραμα που υποτίθεται πως είδε ο Ιουλιανός ήταν περίπου αυτό, επειδή δεν έχω μπροστά μου το κείμενο:

Τη νύχτα, πριν από την κρίσιμη μάχη, είδε τον αετό της Ρώμης να σηκώνει τα φτερά του και να φεύγει στα ψηλά βουνά της ανατολής. Από κεί, μετά από πολλά χρόνια, ξαταγύρισε κρατώντας στα πόδια του ένα δάφνινο στεφάνι.

theo_Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/02/2002, 09:45:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και το όραμα αυτό το έγραψε ο Livraga, της "Νέας Ακρόπολης";;;
Πάντως πουθενά δεν έχω ακούσει για τέτοιο όραμα απο τον Ιουλιανό. Σαν όραμα σηκ΄ωνει μεγάλη κουβέντα για την απομυθολόγηση του.

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Theo
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2002, 18:04:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Theo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα μπορούσε να είναι και ένα λογοτεχνικό εφεύρημα. Το έχει ξανακάνει και στον "Αλχημιστή" του όπου περιγράφει πράγματα για τον Μπρούνο που δεν υπάρχουν σε άλλες πηγές, ή στον "Ανκορ τον Μαθητη", όπου αναφέρεται σε λεπτομέρειες για τα μυητικά κέντρα της Κεμ, της αρχαίας Αιγύπτου.

theo_Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

sembek
Νέο Μέλος

Azores
32 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2002, 23:21:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sembek  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΑΡΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ, Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΤΑΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΜΗ ΤΙΣ ΝΕΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2002, 07:50:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σεμπέκ, έχεις δίκιο. Φυσικά δε μου αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ που το λέω, αλλά ΣΥΝΗΘΟΣ για να έρθει κάτι νέο, να αντικαταστήσει το παλαιό, θα πέι πώς το παλαιό, δεν μπορεί να προσφέρει πλέον!!!
Αλλά δε μπορεί να προσφέρει η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ή οι άνθρωποι που το "υπηρετούν" δεν έχουν "βάθος" για να φανερώσουν την "ουσία" του παλαιού στους συνανθρώπους τους;;;
Θα είμαι κατηγορηματικός: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ... με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κάνουν ΣΩΣΤΑ το λειτούργημά τους και να δώσουν την ευκαιρία να έρθει κάτι "νέο" για να πάρει τη θέση του "παλαιού".
Ο Ιουλιανός ήταν ΕΞΑΙΡΕΣΗ και μάλιστα ΦΩΤΕΙΝΗ.

Πάντως ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ κατα τη γνώμη μου το ίδιο γίνεται... Αυτός είναι ένας Παγκόσμιος Φυσικός Νόμος.

Τώρα για το "'Οραμα"... Μα γι'αυτό υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ εκδοχές σε ότι αφορούν τον αποσυμβολισμό τους. Είναι ανάλογα και με τον άνθρωπο, μέχρι που μπορεί να "δεί". Πάντως είναι λάθος κατα την άποψή μου να λέμε ότι η ΑΛΗΘΕΙΑ ενός οράματος είναι αυτή ή η άλλη. Απλά αυτός που μιλά για ένα όραμα μιλά για το τι εκείνος βλέπει και όχι για το τι είναι εκείνο που πραγματικά βλέπει!

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Theo
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/02/2002, 16:47:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Theo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Συμφωνώ με αυτή την άποψη.

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως όλοι μας έχουμε οράματα, όλοι βλέπουμε "αόρατα" πράγματα, αλλά ο υπερβολικός υλισμός μέσα από τον οποίο εκπαιδευτίκαμε δεν μας αφήνει να πιστέψουμε σ' αυτά που δεν είναι άμεσα "χειροπιαστά". Το νοητικό μας φιλτράρει τις πληροφορίες των αισθήσεων και τις ερμηνεύει με τρόπο που μπορεί να απέχει πάρα πολύ από αυτό που "πραγματικά" οι αισθήσεις μας προσφέρουν.

Δεν θέλω να μπω σε μια συζήτηση για το τι είναι πραγματικό και τι δεν είναι, αν και χρησιμοποίησα αυτή τη λέξη, υποθέτω με τρόπο που ίσως διαφέρει από λίγο έως πολύ με την άποψη που μπορεί να έχετε.


theo_Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/02/2002, 17:24:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα μου επιτρέψεις φίλε μου να κάνω μια μικρή "αλλαγή" σε κάτι που ανέφερες.
Είπες πώς..."Το νοητικό μας φιλτράρει τις πληροφορίες των αισθήσεων..."
Γίνεται ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο...

Οι ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, δηλαδή η ΛΟΓΙΚΗ, είναι αυτές που φιλτράρουν "κατα το δοκούν" τις όποιες πλροφορίες μας έρχονται απο τον ΝΟΗΤΙΚΟ κόσμο.
Στη ΛΟΓΙΚΗ θα πρέπει να επιρίψουμε ευθήνες. Σε άλλο τόπικ το έχουμε αναπτύξει το θέμα της "Λογικής"

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/06/2002, 11:53:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
'Εχουν περάσει 1639 χρόνια απο την ημέρα που ο Μέγας Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, άφησε τη τελευταία του πνοή στη νεκρική του κλίνη.
Ηταν 26 Ιουνίου του 363....
Πολλοί είπαν πως χέρι αδελφικό τον σκότωσε....
'Αλλοι πως ήταν περσικό το χέρι....

Μα τι σημασία έχει;;; Αναρωτιέμαι άν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ο Ιουλιανός πέθανε;;;
Μπορεί να ΠΕΘΑΝΕΙ κάποιος που αφήνει κείμενα και σκέψεις σαν αυτές που απηχούν το έργο του Εις Βασιλέαν 'Ηλιο ή το Εις Μητέραν Θεών;;;

Πάντως απο την γήινη ζωή του έφυγε με μια πικρία... Που δεν κατάφερε να ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΕΙ την Αρχαιοελληνική Σκέψη, με τη νέα ανερχόμενη θρησκεία, τον χριστιανισμό.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτό το γίγαντα του Πνεύματος, αφήνω την ευχή να πραγματοποιηθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το όραμά του, απο "ΕΜΑΣ" τους σκεπτόμενους ανθρώπους του ΣΗΜΕΡΑ, δίχως τον ΄φανατισμό του ΧΘΕΣ...

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dix
Μέλος 1ης Βαθμίδας


114 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/06/2002, 13:22:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dix  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Κέλσο δεν ξέρω τι εννοείς με το να συμφιλιώσει ο Ιουλιανός ο Παραστάτης την αρχαιοελληνική σκέψη με τον χριστιανισμό (!!!!!!), γιατί ΠΟΤΕ δεν προσπάθησε κάτι τέτοιο ο εστεμένος φιλόσοφος, δεν μπορούν να ενωθούν δύο ΑΝΤΙΘΕΤΑ πράγματα, δεν μπορεί να εξισωθεί το ΦΩΣ με το σκότος, η Φιλοσοφία με τον φόβο, η Ομορφιά με την αμαρτία.

Λόγω της Ελληνικής του παιδείας και λατρείας η ΑΝΟΧΗ προς έτερους ήτο φυσική, μπορεί να εδίωξε τους χριστιανούς δασκάλους από τις Ακαδημίες (τρομερή αντίθεση χριστιανός σε Ακαδημία!!) λόγω ασφάλειας της αυτοκρατορίας από τις γνωστές δημαγωγίες των χριστιανών και προπάντων για να κρατήσει το φιλοσοφικό επίπεδο ψηλά, αλλά απεναντίας ΠΟΤΕ δεν φέρθηκε εχθρικά προς τους χριστιανούς και αλλάθρησκους, υπάρχουν δε και γραπτά κείμενα ότι τους βοήθησε.

Παραθέτω κι ένα μικρό αφιέρωμα, λόγω της επετείου, του Λιβάνιου από το βιβλίο του "Θρήνος για τον Ιουλιανό".

Aχ, τι μεγάλη συμφορά που χτύπησε, οχι μόνο τη γη της Αχαίας, μα κι ολόκληρη την επικράτεια που ορίζει ο νόμος των Ρωμαίων !
Ίσως βέβαια περισσότερο τη γη που κατοικούν οι Έλληνες, γιατί αυτοί έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της καταστροφής, όμως το χτύπημα που συντάραξε κι έκανε τις ψυχές μας να σπαράξουν με τη σκέψη ότι ο βίος θα'ναι αβίωτος για τους καλούς ανθρώπους που θέλουν να ζουν ενάρετα, έπληξε, όπως είπα, τον κόσμο ολόκληρο.

Πάει, έπαψε πια να δοξάζεται το καλό !
Τώρα έχουν το πάνω χέρι οι φατρίες των καθαρμάτων και των ακολάστων.
Έπαθε το ανθρώπινο γένος ότι παθαίνουν οι πόλεις που γκρεμίστηκαν τα τείχη τους.

Κι εγώ που τα μακάριζα τα νεογέννητα που΄ρθαν στον κόσμο σε τέτοια εποχή και λυπόμουνα τους γέρους που'ζησαν μια ζωή μες στο βόρβορο και χαράμισαν τα χρόνια τους μες στην άγνοια δίχως να γνωρίσουν τα καλά, και που μόνο στα τελευταία τους χάρηκαν και χόρεψαν προτού φύγουν από την ζωή. Όμως ήταν τελικά κακότυχα τα παιδιά, που ανυποψίαστα έρχονταν να ζήσουν μέσα σ'ένα τέλμα και σ'έναν κόσμο αρρωστημένο.

Ω ύψιστε των θεών,δώσε μας πίσω τον ύψιστο των ανθρώπων,αυτόν που τόσες εκκλήσεις σου απήυθυνε απ'την αρχή της χρονιάς.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/06/2002, 15:13:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χαιρετώ τα μέλη που συζητούν για αυτόν τον θαυμαστό φιλόσοφο-αυτοκράτορα, τον Ιουλιανό.

Νομίζω ότι η εφαρμογή του εσωτερισμού στην μελέτη της ιστορίας είναι πολύ σημαντικό θέμα και χρειάζεται πολύ διάκριση και βαθιά κατανόηση της εποχής και των απόκρυφων αιτιών που διαμορφώνουν την ιστορία.

Για παράδειγμα μια θρησκεία είναι διαφορετική ως Μορφή και ως Ζωή όταν δρα σε πλαίσια Αναγέννησης και ανόδου του πολιτισμού και διαφορετική όταν δρα σε εποχές και περιόδους μεσαιωνικές. Η σπείρα της εξέλιξης της ιστορίας μας ξεγελάει πολλές φορές και μας παρουσιάζει τα πράγματα παραμορφωμένα.

Οι εθνικές θρησκείες της εποχής του χριστιανισμού είχαν χάσει μεγάλο μέρος της λάμψης τους και της δύναμής τους. Οι προλήψεις, τα μάγια, οι δεισιδαιμονίες ήταν κοινό κτήμα της λατρείας του λαού και λίγοι φιλόσοφοι προσπαθούσαν να αντιστρέψουν τον εκφυλισμό των λαμπρών θρησκειών του παρελθόντος.

Οι πόλεις-κράτη είχαν διαλυθεί και ο άνθρωπος είχε χάσει τις παραδοσιακές ρίζες του. Αυτές οι αλλαγές επιταχύνονταν από την δύναμη της 6ης Ακτίνας (της Ακτίνας της Αφοσίωσης) που ερχόταν μαζί με την Εποχή των Ιχθύων (Μην ξεχνάμε ότι η Αστρολογία πάντα κρύβει το κλειδί των κοσμογονικών αλλαγών.)

Σε αυτήν την εποχή γεννήθηκε ο χριστιανισμός μαζί με πολλές άλλες λατρείες βασισμένες σε άλλες πρωτογενείς θρησκείες του παρελθόντος, ο γνωστικισμός, ο μιθραισμός, οι ελληνοαιγυπτιακές λατρείες κ.α.

Η αλήθεια είναι ότι ο χριστιανισμός ήταν ήδη η κυρίαρχη και η πιο πολυπληθής θρησκεία στον 3ο αιώνα, πριν γίνει επίσημη θρησκεία από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Αυτό δεν παραξενεύει καθόλου τους κατηγόρους του Χριστιανισμού; Όταν οι φιλόσοφοι αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι μέσα ακόμη και στα σπίτια τους μεταξύ των γιων τους, των αδερφών τους κ.α. υπάρχουν κρυπτοχριστιανοί, δεν αναρωτιόμαστε το γιατί;

Δεν προβληματιζόμαστε όταν ο Ιουλιανός κάνει μια κολοσιαία προσπάθεια να αναμορφώσει και να ανανεώσει τα ιερά και τα κέντρα λατρείας της εθνικής θρησκείας και γκρινιάζει στους εθνικούς ιερείς της Αντιόχειας επειδή δεν αγωνίζονται να προσφέρουν και να κάνουν έργο για τον λαό λέγοντας: "οι άθεοι Γαλιλαίοι όχι μόνο ταίζουν τους δικούς τους αλλά ακόμη και τους δικούς μας, ενώ εμείς δεν μπορούμε να το καταφέρουμε ούτε για εμάς".

Υπήρχαν αυτοκράτορες που μαζί με τα αγάλματα του Ορφέα, του Πλάτωνα, του Ηρακλή είχαν και το άγαλμα του Ιησού στις αυλές τους. Η Πυθία είχε βγάλει χρησμό που έλεγε ότι ο Ιησούς ήταν ένας άνθρωπος μεγάλης ευσέβειας.


Αν κάποιος αποβάλλει τον φανατισμό και την οπαδολατρεία, σε όποια πλευρά και αν ανήκει, θα αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι η ανάπτυξη του χριστιανισμού βασίστηκε σε μια εσωτερική δυναμική του (και όχι στην βοήθεια των αυτοκρατόρων), ανταγωνιζόμενος πολλές άλλες λατρείες, επίσημες και ανεπίσημες.

Βέβαια το μεγάλο λάθος και το μεγάλο δράμα του χριστιανισμού ήταν ότι δυστυχώς... νίκησε νωρίς. Αρπάχτηκε από τις πολιτικές σκοπιμότητες του Κωνσταντίνου και εκμεταλλεύτηκε την πολιτική δύναμη της Ρώμης για να εξολοθρεύσει τους εχθρούς του και τους παλιούς του φίλους (τους Χριστιανούς Απολογητές) που δεν τους χρειαζόταν πια.

Αν αυτό δεν είχε συμβεί, ίσως, η άμιλλα, ο ανταγωνισμός, ο συγκρητισμός να μπορούσαν να εκφιλοσοφήσουν τον χριστιανισμό και να τον κάνουν να ενσωματώσει (όπως πρότεινε ο Κλήμης και ο Ωριγένης) θεωρίες, όπως, η ανάσταστη των ψυχών και όχι των σωμάτων, η μετενσάρκωση, η ύπαρξη αιώνιων κύκλων εκδήλωσης και εξαφάνισης του κόσμου κ.α. Επίσης η δράση του Χριστιανισμού, το πνεύμα της 6ης Ακτίνας που έφερνε, η αφοσίωση, η ευσπλαχνία, η αγάπη για τον πλησίον, να μπορούσαν να ποτίσουν τον αρχαίο κορμό των εθνικών θρησκειών και να βοηθούσαν στην ανανέωση και ανγέννηση τους. Αλλά δυστυχώς τα πράγματα πήραν άλλη τροπή.

Η γενναία προσπάθεια που έκαναν ο Μαρσίλιο Φιτσίνο, ο Πίκο ντε λα Μιράντολα, ο Ντι, ο Μπρούνο, ο Φλουντ, ο Παράκελσος, ο Μπαίμε, ο Έκχαρτ κ.α. στην εποχή της της τελευταίας Ευρωπαϊκής Αναγέννησης δεν μπόρεσε να αναστρέψει την ροή της ιστορίας και ο χριστιανισμός κλείστηκε στο γεροντοκορίστικο του κελί, αρνούμενος να ανανεωθεί εκ θεμελίων. Έτσι πήρε την κατιούσα και άρχισε να αποσυντίθεται. Αυτός ο τελευταίος επιθανάτιος ρόγχος του προκαλεί αυτόν τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία του.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το πόσο τυφλοί είναι κάποιοι άνθρωποι όταν δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις πιο απλές και φανερές αλήθειες που κρύβει η επιτυχία και η δυναμική του Χριστιανισμού και ακόμη περισσότερο με προβληματίζει το πόσο εύκολα πολλοί από εμάς τους φίλους και μαθητές της αρχαίας σοφίας γινόμαστε "χούλιγκανς" όταν πρέπει να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας.

Αν προσπαθούσαμε να παραδειγματιστούμε από τους αρχαίους μας σοφούς αν προσπαθούσαμε να καθαρθούμε από τις υλικές προσμίξεις της ψυχής μας θα βλέπαμε ότι η ανθρωπότητα "οδηγείται προς το καλό, είτε με το καλό είτε με το κακό" (για να θυμηθούμε τα λόγια του Μ. Αυρήλιου) και έτσι είναι κρίμα να τσακωνόμαστε ποιος θα αρπάξει και θα οικειοποιηθεί τις φευγαλέες και άυλες μικρές αντανακλάσεις του ήλιου που λάμπουν μπροστά μας.

Αν δεν μπορείς να είσαι Ήλιος γίνε τουλάχιστον ένας μικρός αλλά ταπεινός πλανήτης.


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
dix
Μέλος 1ης Βαθμίδας


114 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/06/2002, 20:56:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dix  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θώθ αν και ΔΕΝ συμφωνώ με αυτά που γράφεις είναι δικαίωμά σου να τα υποστηρίζεις, εξ άλλου είναι υπέυθυνος ο καθένας για τον εαυτό του και πόσο αντικειμενικός είναι απέναντι στην ιστορία κι αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την μελέτη και την μελέτη και την μελέτη όλων των πηγών ...

Αλλά το παρακάτω που είπες είναι εξωπραγματικό:

«Η Πυθία είχε βγάλει χρησμό που έλεγε ότι ο Ιησούς ήταν ένας άνθρωπος μεγάλης ευσέβειας»

και θα ήθελα να μου πεις την βιβλιογρφία της πληροφορίας γιατί επιεικώς μόνο σαν συκοφαντική προπαγάνδα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αναμένω.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/06/2002, 02:13:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΠΑΝΤΟΤΕ, ο 'Ελληνας, είχε την ικανότητα της ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ!!!
Η διάκριση, είναι το άπαν όταν καθήσει ο ΕΙΛΗΚΡΙΝΗΣ ερευνητής και μελετητης και βυθησθεί μέσα στα κείμενα και στα γραπτά που ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να ερευνήσει, να μελετήσει για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
'Ομως, το να διαβάζουμε ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΑ έχει σαν αποτέλεσμα το να καταλήγουμε σε ΑΥΘΕΡΕΤΑ ΣΥΜΠΕΡΣΜΑΤΑ!!!!

Ας ρίξεις μια ακόμα ματιά, λίγο πιό βαθειά, και αν είναι δυνατόν ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ στα κείμενα του Ιουλιανού του ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ (γιατί πώς να το κάνουμε, ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ήταν και ΠΑΝΤΑ ένας φιλόσοφος σκοπό του έχει την ΣΥΝΘΕΣΗ και όχι τη ΔΙΑΙΡΕΣΗ...) και θα διαπιστώσεις το άν αυτό που εξέφρασα είναι "σωστό" ή "λάθος"...

Και για να σε βοηθήσω φίλε μου στη ΜΕΛΕΤΗ (και ουχί στο διάβασμα) σου λέω ότι σχεδόν σε ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ, μιλάει για του ΓΑΛΙΛΑΙΟΥΣ!!!!
Και όπως ήταν αναμενόμενο (απο εμένα τουλάχιστον), αμέσως κάποιοι που ΑΠΛΑ ΔΙΑΒΑΣΑΝ τα κείμενα και τα έργα του ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ (ξαναλέω) αυτοκράτορα ΤΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (για να μην ξεχνιώμαστε), του ΜΕΓΑ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ, θεώρησαν ΚΑΛΟ και ΠΡΕΠΟΝ, να ερμηνεύσουν τη λέξη ΓΑΛΙΛΑΙΟΥΣ με τι άλλο, παρά με τη λέξη ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ....

Αυτή είναι η προσωπική μου εκδοχή...
Αλλά δεν πρέπει να ΞΕΧΝΑΜΕ ότι και αυτοί οι Χριστιανοί, το ίδιο ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ θεωρούσαν (και δυστυχός ακόμα και σήμερα πολλόί είναι που το πιστεύουν!!!), του εαυτούς τους ΓΑΛΙΛΑΙΟΥΣ!!!!

Επιτέλους, ας σταθούμε ΕΜΠΡΟΣ & ΠΑΝΩ απο την ιστορία και ΕΠΟΠΤΙΚΑ να την μελετήσουμε....

Κέλσος

Υ.Γ... Την προφητεία της Πυθίας ΘΕΟΚΛΕΙΑΣ (Θεός + Κλέος = Δόξα του Θεόυ) την ζήτησε ο Μέγας Πυθαγόρας όταν πέρασε απο το μαντείο των Δελφών. Ζήτησε απο την Πυθία να χρησμοδοτήσει για το ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΝΟΤΑΝ Η ΓΗ & Ο ΚΟΣΜΟΣ απο την επερχόμενη διάλυσή του.
Και η απάντηση της Θεόκλειας ήταν : "Η Γή θα σωθεί όταν επάνω σε αυτή ΣΑΡΚΩΘΕΙ η αιώνια και υπεράγια ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΟ ΕΝΑ."
Θα ψάξω καλά τα κοιτάπια μου και ΕΛΠΙΖΩ να σου βρώ φίλε μου όχι μονο αυτή τη προφητεία, αλλά ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ που αφορούν την ενσάρκωση του Χριστού ώς Λόγου.... Θα μου πάρει όμως λίγο καιρό, ζητώ την επιήκειά σου για τη τυχόν καθυστέρηση.

Πάντα φίλους πρός όλους

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dix
Μέλος 1ης Βαθμίδας


114 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/06/2002, 11:03:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dix  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Κέλσο έχω αφιερώσει δεκαετίες ΜΕΛΕΤΗΣ πάνω σε θέματα, αρχικά εσωτερισμού, και κατόπιν Εθνικών Παραδόσεων (ή θρησκειών όπως σήμερα τις αποκαλούμε), και το ότι έχω ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ στην Εηνική μου Παράδοση δεν είναι τυχαίο ούτε το κάνω για λόγους "μόδας" ή εθνικιστικούς.

Ότι λέω και κάνω πλέον είναι βίωμα ψυχής και νου, και ανεξαρτήτως της Ελληνικής μου Παραδόσεως ΠΑΝΤΑ υποστηρίζω και μάχομαι μαζί με τον άνθρωπο που είναι Αγαθός και Δίκαιος. Κανείς δεν διαθέτει την μοναδικότητα της "αλήθειας" και της γνώσης και αρκετές φορές κάτι που εγώ θεωρώ βλακώδες να είναι ο "χρυσός οδηγός" της ζωής για κάποιον άλλον.

Αλλά ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ την παραποίηση της Ιστορίας και της αλήθειας, την άσκηση βίας και την καταπίεση από μία "θρησκεία" σε μια άλλη !

Αυτά προς διευκρίνηση φίλε Κέλσο και αναμένω με αγωνία την βιβλιογραφία (και δεν εννοώ κάποιον σύγχρονο που απλά το αναφέρει, εννοώ την αυθεντική πηγή).

Χαίρε.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/06/2002, 11:45:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χαίρομαι για τον ΛΟΓΟ ΣΟΥ αλλά πολύ περισότερο για τη ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ φίλε μου...
Σου είπα ότι θα ψάξω....
Αλλά τι είναι αυτό που ΕΣΥ, υποκειμενικά, θεωρείς ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΗΓΗ;;;
Και ποίο απο τα έργα που έχεις μελετήσεις είναι 100% αυθεντικό;;;
Δυστυχός ΔΕΝ έχω ΚΑΝΕΝΑ αντίγραφο αρχαίου συγγράματος!!!!

Αλλά ΠΑΝΤΑ φίλε μου (και εχω αναφερθεί σε άλλο τόπικ περί αυτού), η ιστορία παραποιήτε. 'Οχι ντε και καλά επι τούτου, αλλα λόγο ίσως της υποκειμενικότητας του ερευνητή....
ΠΑΝΤΑ επίσεις μετα βίας αλλάζουν τα θρησκευτικά δρώμενα σε ΚΑΘΕ λαό...
Κακό σίγουρα, γι'αυτό είμαστε εδώ, για να παρατηρούμε τα όποια λάθη και να τα αποφύγουμε στο μέλλον.
Αλλά οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, δυστυχός, ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να κατανοήσουν ....

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dix
Μέλος 1ης Βαθμίδας


114 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/06/2002, 13:24:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dix  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Κέλσο αντικειμενικό είναι απλά η παραπομπή προς το αυθεντικό κείμενο της εποχής π.χ. Πλάτωνος Τίμαιος 12D κλπ κλπ
δεν εννοώ βέβαια να κατέχεις τον αυθεντικό πάπυρο αλλά οι πηγές να είναι από γνωστά αρχαιοελληνικά κείμενα που όλοι έχουμε και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κι όχι από κάπου που μόνο ο συγγραφέας το ξέρει ή γράφτηκε μερικούς αιώνες αργότερα.

Απλό :)


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/06/2002, 14:37:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χαιρετώ και πάλι την παρέα.

Βλέπω "ανάψαν τα αίματα", πολιτισμένα. Αυτό είναι θετικό γιατί μέσω της σύγκρουσης έρχεται η αρμονία.


Λοιπόν φίλε DIX επειδή σε είδα να φουντώνεις λίγο με το απόσπασμά μου, σαν να μην μπορείς να το πιστέψεις και επειδή πολύ ορθά σου αρέσει να μιλάμε με στοιχεία και αυθεντικές παραπομπές, πάρε το παρακάτω απόσπασμα από ένα πολύ σημαντικό βιβλίο "Εθνικοί και Χριστιανοί σε μια εποχή αγωνίας" του E.Dodds, ενός συγγραφέα που αγάπησε πολύ την αρχαία σκέψη και ειδικά τον Πλωτίνο και τον νεοπλατωνισμό.

«Στην ίδια περίοδο ανήκουν πιθανώς δύο χρησμοί που παρατίθενται από τον Πορφύριο στο πρώιμο έργο του «Περί της εκ λογίων φιλοσοφίας». Η Εκάτη, απαντώντας στο ερώτημα αν ο Χριστός είναι θεός, ουσιαστικά αποκρίθηκε ότι ο Χριστός ήταν άνθρωπος εξαιρετικής ευσέβειας, όμως οι οπαδοί του, θεωρώντας τον λανθασμένα θεό, έπεσαν σε μεγάλη πλάνη. Από αυτό ο Πορφύριος συμπεραίνει ότι «δεν πρέπει να μιλούμε άσχημα για τον Χριστό αλλά πρέπει να συμπονούμε την ανοησία του ανθρώπινου γένους».» E.R.DODDS, Εθνικοί και Χριστιανοί σε μία εποχή αγωνίας, σελ. 169.

Ο Πορφύριος (που ήταν ο σημαντικότερος πολέμιος του Χριστιανισμού) αναφέρεται σε χρησμό της Εκάτης, προφανώς ως μήνυμα της θεάς σε μια ιέρεια (δηλαδή σε ένα είδος Πυθίας).

Το ότι αυτός ο εθνικός και μεγάλος φιλόσοφος, μαθητής του Πλωτίνου και δάσκαλος του Ιάμβλιχου, ο Πορφύριος σέβεται την μορφή και την ύπαρξη του Χριστού, για κάποιον αμερόληπτο κριτή είναι πολύ σημαντικό. Και από ότι βλέπεις προχωράει ακόμα περισσότερο προς το νόημα του προηγούμενου μηνύματός μου.

Θα ήταν πιο ευγενικό πριν χαρακτηρίσεις την πληροφορία μου ως

quote:
γιατί επιεικώς μόνο σαν συκοφαντική προπαγάνδα μπορεί να χαρακτηριστεί.

να μου ζητούσες απλώς την πηγή.

Αν δώσεις χρόνο να περιηγηθείς στα διάφορα θέματα του Φόρουμ θα δεις ότι είμαι λάτρης της εγκυρότητας και της αλήθειας και πολλές φορές προτίμησα να δώσω αποσπάσματα από βιβλία με παραπομπές γιατί θεωρώ ότι πριν "μαγειρέψουμε την δική μας τροφή" θα ήταν καλό να μαζέψουμε τα καλύτερα "υλικά" από τους σοφούς και φιλοσόφους που προηγήθηκαν πριν από εμάς και που έδωσαν πολλές φορές και την ζωή τους για να μας κληροδοτήσουν τους καρπούς τους.

Διάβασα σε άλλο σου μήνυμα ότι έχεις μελετήσει αρκετά τον εσωτερισμό αν και προτιμάς την αρχαία ελληνική παράδοση. Αυτό είναι πολύ θετικό γιατί εφόσον αυτό ισχύει τότε θα έχεις ανοικτό μυαλό και διευρυμένους ορίζοντες σκέψης.

Μια μικρή συμβουλή, αν μου επιτρέπεις, να αγαπάς την Ελλάδα και την παράδοσή της αλλά προσπάθησε να "κλέψεις" ότι καλύτερο υπάρχει από τις άλλες παραδόσεις και να το κάνεις κτήμα σου. Ο Θεός, ή οι Θεοί δεν αγαπούν ούτε εργάζονται μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους τους ανθρώπους και όλους τους λαούς και την "φωτιά της γνώσης" την έριξαν σε όλον τον κόσμο.

Αξίζει πιστεύω τον κόπο να επικοινωνήσουμε με την ανώτερη φύση μας που είναι πέρα απο εθνικότητες και θρησκείες και να βρούμε εκεί το καταφύγιο της Αλήθειας, γυμνής από λέξεις, ιστορία ή σκέψεις.

Πάντα φιλικά, ένας εραστής της Σοφίας.


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
dix
Μέλος 1ης Βαθμίδας


114 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/06/2002, 14:23:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dix  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Πλωτίνε φουντώνω μόνο με την παραπληροφόρηση και την καπήλευση.

"Μια μικρή συμβουλή, αν μου επιτρέπεις, να αγαπάς την Ελλάδα και την παράδοσή της αλλά προσπάθησε να "κλέψεις" ότι καλύτερο υπάρχει από τις άλλες παραδόσεις και να το κάνεις κτήμα σου."

Δεν ξέρω πως το εννοείς αλλά η ίδια η Ελληνική Παράδοση είναι ανοιχτή γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΓΜΑ, αλλά εξελισόεμενη και ζωντανή Γνώση, επίσης να μην ξεχνάμε ότι οι πρόγονοί μας όπου συναντούσαν φωτεινές ιδέες (από άλλους λαούς) τις υιοθετούσαν και τις εξέλισαν. Αλίμονο στον άνθρωπο που σέβεται την Γνώση να μην "τσιμπολογάει" κι από αλλού.

Αξίζει πιστεύω τον κόπο να επικοινωνήσουμε με την ανώτερη φύση μας που είναι πέρα απο εθνικότητες και θρησκείες και να βρούμε εκεί το καταφύγιο της Αλήθειας, γυμνής από λέξεις, ιστορία ή σκέψεις

Σίγουρα, αλλά να μην ξεχνάμε και τους παράγοντες που διαμορφώνουν αυτούς τους "τρόπους" ανά γεωγραφική και εθνική περιοχή, ποιό είναι δηλαδή το πιο "εύπεπτο" για μένα και θα με βοηθήσει πιο πολύ, το οποίο συνήθως είναι η αυτόχθονη προγονική μου Παράδοση.

Όσον αφόρα το επίμαχο σημείο με τον Πορφύριο, αφού ξεθάψω τα βιβλία του από τον χαμό του σπιτιού μου θα επανέλθω δριμύτερος και με στοιχεία

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/06/2002, 17:00:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλή τακτοποίηση Dix στο σπίτι σου

Με βρίσκεις σύμφωνο σε αυτά που λες. Με την επιφύλαξη μόνο να δίνουμε το κάθε πράγμα την αξία που έχει (αλλιώς ο δείκτης αξιών θα είναι υπερτιμημένος και θα αποδειχθεί η ζωή μας μια "χρηματιστηριακή φούσκα")

Η εθνικότητά μας είναι σημαντική υπόθεση, η αγάπη μας για την πατρίδα μας είναι ιερή. Ο σεβασμός στον αγώνα των προγόνων μας πρέπει να είναι ζωντανός συνέχεια. Η αγάπη μας για τις νέες γενιές μας να είναι τρυφερή. Ο αγώνας για την ορθή χρήση και την ζωντάνια της γλώσσας μας να είναι αδιάλλειπτος. Αλλά...

...να βλέπουμε όλους τους ανθρώπους δυνητικά ως αδερφούς (η κοινή βιολογική μας βάση υπονοεί και την κοινή πνευματική μας πηγή),

... να βάζουμε την Αλήθεια πάνω από το Ψέμα (όποιας εθνικότητας και αν είναι)

... να σεβόμαστε το διαφορετικό.


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/06/2002, 21:59:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπερίζω τους φίλους μου...
Βρήκα λίγο χρόνο σήμερα το πρωί για να ψάξω μέσα σε ένα ΓΕΝΙΚΟ "χαμό" απο βιβλία, σημειώσεις κλπ, ώστε να ψάξω και να βρώ τις "αποδείξεις" που ΣΩΣΤΑ ζήτησες φίλε μου dix, περί του χρησμού της Πυθίας ΘΕΟΚΛΕΙΑΣ που κατ'άλλους λέγεται πως ήταν η Πυθία ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΑ (βλ. Εγκυκλοπαίδεια ).
Δυστυχός φίλε μου, ΔΕΝ κατάφερα να την ανακαλύψω ΑΥΤΟΥΣΙΑ (ακόμα)...
ΟΜΩΣ...

ανακάλυψα κάτι ΕΞΙΣΟΥ σημαντικό και έχει να κάνει με τον επικό Λατίνο ποιητή ΒΙΡΓΙΛΙΟ και το βιβλίο του "ΕΚΛΟΓΑΙ" (Βουκολικά).
Στο 4ο βιβλίο του λοιπόν ο μεγάλος ποιητής της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που έζησε αν δε κάνω λάθος απο το 76 π.Χ έως το 19 π.Χ (ΚΑΘΑΡΑ λοιπόν ήταν "εθνικός" στο "θρήσκευμα"), ονειρεύεται ένα Θεϊκό Παιδί....
Παραθέτω ΑΥΤΟΥΣΙΟ το κείμενο...
"'Ηλθε ή τελευταία αυτή εποχή
που την προείπε η Σίβυλλα της Κυμαίας,
ξαναρχίζει η μεγάλη τάξις των ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΝΤΩΝ αιώνων
τώρα ΞΑΝΑΕΡΧΕΤΑΙ η Παρθένος και μαζί με αυτήν το βασίλειον του Κρόνου,
ήδη απο το ύψος των ουρανών κατεβαίνει μια νέα φυλή.
Το παιδί αυτό, ΠΟΥ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ
και να ΞΑΝΑΦΕΡΕΙ την χρυσή εποχή είς ολόκληρον τον κόσμον,
καταδέξου, ώ αγνή Λουκίνη να το προστατεύσεις,
ΗΔΗ βασιλεύει ο δικός σου αδελφός ο ΑΠΟΛΛΩΝ....
Είδες επάνω στον σαλευμένον άξονα του που ισορροπείται ο κόσμος, είδες την γήν, τα παλάγη μέσα στην απεραντοσύνη τους,
τον ουρανόν και το βαθύν θόλον του, ολόκληρη τη φύση που σκιρτούν
ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΑΙΩΝΟΣ!"

Αυτό που θέλω να πώ καλέ μου φίλε dix, είναι ότι ήταν προαποφασισμένο το γεγονός της "αλλαγής" των πραγματών....
Σε άλλο τόπικ φίλε μου, έχω αναφερθεί εκτενέστερα για το πόσο είχε "διαφθαρεί" η προγονική θερησκεία ΜΑΣ. Οχι η ουσία της, αυτή μέσο των ΜΥΗΜΕΝΩΝ πέρασε ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ στη νέα μορφή που έλαβε με το όνομα του Χριστιανισμού.
Αυτό που είχε ΚΑΙ τότε φθαρεί ήταν το ΙΕΡΑΤΕΙΟ της. Πάντα αυτό φταίει για ΟΛΑ...

Και λέγοντας αυτά θα ήθελα να σου θυμίσω μέσα απο την αγαπημένη μου τραγωδία "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ" του Αισχύλου ότι ο ΜΥΗΜΕΝΟΣ στα Ελευσίνια Μυστήρια, γιός του ιερέα των Παμέγιστων Μυστηρίων της Δήμητρος, παρολίγο έλειψε να καταδικασθεί σε θάνατο απο τους Αθηναίους, διότι ΕΤΟΛΜΗΣΕ να φανερώσει μέσα απο την τραγωδία του αυτή και δια στόματος του Προμηθέως του, ΟΤΙ ΘΑ ΕΤΕΛΕΙΩΝΕ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΣ!!!

Είπες φίλε μου ότι καταπιάστηκες κάποτε με τον εσωτερισμό...
Ο εσωτερισμός φίλε μου είναι το να μπορείς και αντιλαμβάνεσαι ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ και την ΚΟΙΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ...

Ο μέγας Ορφέας, αυτό μας δίδαξε...
'Ενας είναι ο Θεός... 'Ενας ΗΤΑΝ.... 'Ενας θα παραμείνει....
Ενιαίος με ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ....

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Admin
Forum Admin

Greece
2326 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2002, 04:15:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Admin  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι, άξιοι συζητητές (όπως έχει ποικιλοτρόπως αποδειχθεί) των Forums (ή Fora κατά το Λατινικότερο) του ESOTERICA.gr!

Το μήνυμα αυτό δεν είναι απάντηση σε αυτό το θέμα - αν και θα το ήθελα πολύ, άλλη στιγμή όμως - απλώς μία υπενθύμιση για να κάνουμε τα "νήματα συζητήσεων" (threads) πιο λειτουργικά. Παρακαλώ όταν αναφέρεστε σε κάποιο άλλο θέμα στο οποίο έχετε αποστείλει απάντηση ή χρησιμοποιήτε στην επιχειρηματολογία σας να συμπεριλαμβάνετε (κατά το δυνατόν φυσικά) τον υπερσύνδεσμο (Link) για το συγκεκριμένο αναφερόμενο θέμα.

Αυτό μπορεί πανεύκολα να γίνει αν ανοίξετε δύο (ή και περισσότερα) παράθυρα του browser με τα υπόλοιπα θέματα που θέλετε να συμπεριλάβετε ως αναφορές και αντιγράφοντας (copy/paste) τις διευθύνσεις τους από το πεδίο διεύθυνσης του browser. Η διεύθυνση μπορεί να εισαχθεί στο μήνυμα που επεξεργάζεστε την εκάστοτε στιγμή χρησιμοποιώντας το κουμπί του παράθυρου συγγραφής ("Εισαγωγή Υπερσυνδέσμου") και ανάμεσα στα δύο tags αρχής και τέλους που δηλώνουν τον υπερσύνδεσμο.

Το απολύτως βέλτιστο για την περίπτωση είναι να συμπεριλαμβάνεται και ο υπερσύνδεσμος στη σελίδα που αναφέρεστε και ένα μικρό αντιπροσωπευτικό απόσμασμα από το ίδιο θέμα (χρησιμοποιώντας το κουμπί ) εάν είναι ενδεικνυόμενο.

Η παραπάνω μέθοδος θα βοηθήσει πρώτα απ'όλα τη δική σας αξιοπιστία στις θέσεις σας (που είναι βέβαια δεδομένη), είναι επίσης ένα δείγμα ευγένειας προς τους υπόλοιπους συνομιλητές (που δεν θα χρειαστεί έτσι να καταφύγουν στην οδό της "Αναζήτησης" για να ξετρυπώσουν την αναφορά σας), ένα βοήθημα σε οποιονδήποτε άλλο αναγνώστη του συγεκριμένου θέματος και ένα βήμα προς την καλύτερη αξιοποίηση αυτού του μέσου επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε σε αυτόν τον χώρο και που αν γνωρίσουμε τις δυνατότητές του έχει πολλά περισσότερα να μας προσφέρει.

Αποστέλλω αυτήν την προκαταρκτική οδηγία σε αυτό το νήμα συζήτησης όχι εξαιτίας δυστοκίας στη συζήτηση - που κάθε άλλο παρά συμβαίνει - αλλά επειδή συμμετέχουν σε αυτό μερικοί από τα πιο ενεργά Μέλη των Forums που θεωρώ ότι πρέπει, και θέλουν, να μεταδίδουν τις καλές συνήθειες και στα υπόλοιπα Μέλη! Θα αποστείλω οδηγίες για την λειτουργικότερη χρήση των Ομάδων Συζήτησης και του Λογισμικού που τις υποστηρίζουν σε καταλληλότερους χώρους για όλα τα Μέλη στη συνέχεια και όποτε υπάρχει κάτι που μπορεί να βοηθήσει και έχει πέσει στην αντίληψή μας.

Εκ μέρους της Ομάδας Ανάπτυξης του ESOTERICA.gr θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μία φορά για την πολύτιμη συμμετοχή σας.


-------------------------
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"

-------------------------Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dix
Μέλος 1ης Βαθμίδας


114 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2002, 11:13:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dix  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Κέλσο, καλημερίζω, σχετικά με τον Βιργίλιο δεν μπόρεσα να βρω το αρχαίο κείμενο (αν το έχεις θα ήταν καλό να το δούμε) αλλά και πάλι από την νεοελληνική μετάφραση δεν βγαίνει καθαρό νόημα, είναι η κλασική περίπτωση που ο καθείς το εννοεί όπως θέλει.

Επίσης βρήκα τις κάτωθι πληροφορίες
Βιργίλιος Μάρων, Πόπλιος (Puplius Vegilius Maro, -70 έως -19)
[ΔΟΜΗ εκδ. 1970, τομ.3 σελ.313]
Βουκολικά ή Εκλογές (βιβλίο IV)
Την έξαρση μιας νέας ειρήνης και την έλευση ενός νέου αιώνα με την γέννηση ενός μυστηριώδους βρέφους, που είναι ίσως ο γιός του Ασίνιου Πολλίωνος και που ο Μεσαίωνας* το είδε ως προαίσθηση της ελεύσεως του Χριστού.
-
* Η δόξα του Βιργιλίου έφθασε στην αποκορύφωσή της τον Μεσαίωνα, όταν θεωρήθηκε μάγος, δάσκαλος κάθε σοφίας και προφήτης του χριστιανισμού.

αναφέρεται προφανώς στον υιό του Ασίνιου Πολλίωνος, κι αυτόν δεν μπόρεσα να το βρω διότι όλα τα βιβλία που έχω είναι Ελλήνων και αυτών που πραγματικά «μετέχουν» της Ελληνικής παιδείας.
Να σημειώσω ότι ο Βιργίλιος ήτο μεταξύ Επικουρισμού και Στωικισμού (οποία σύμπτωση, κι εγώ ...) αλλά αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα αν δεν «μετέχει» της Ελληνικής Παιδείας, η ματιά μας πρέπει να είναι ΙΔΙΑ με αυτή των προγόνων μας αλλιώς χάνουμε το νόημα.

Επανέρχομαι στον Πορφυρίο και στο βιβλίο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚ ΛΟΓΙΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ στο επίμαχο κείμενο.

Τόν γάρ Χριστόν οι θεοί ευσεβέστατον απεφήναντο καί
αθάνατον γεγονότα, ευφήμως τε αυτού μνημονεύουσι.
Περί γούν τού Χριστού ερωτησάντων, ει εστί θεός, φησίν [η
`Εκάτη]:
''Οττι μέν αθανάτη ψυχή μετά σώμα προβαίνει,
γιγνώσκεις: σοφ<ίης δέ τετμημένη αιέν αλάται>.
ανέρος ευσε<βίη> προφερεστάτου εστίν εκείνη
ψυχή.
'Επερωτησάντων δέ, διά τί εκολάσθη, έχρησεν:
Σώμα μέν αδρανέσιν βασάνοις αιεί προβέβληται:
ψυχή δ' ευσεβέων εις ουράνιον πέδον ίζει.

Ε λοιπόν τι λέει; Δεν ομιλεί περί προφητείας ούτε τίποτα φοβερό.
Αν και ο Πορφύριος, για να μην ξεχνάμε, είναι μετά γέννησης του Τζεσουάχ, δεν εγνώρισε ο ίδιος τον Τζεσουάχ αλλά μέσα από τα κείμενα των Εβραίων.
Δεν μπόρεσα να διαβάσω όλο το βιβλίο (η μετάφραση είναι πάρα πολύ κουραστική μια και δεν κατέχω καλά την αρχαία μας γλώσσα, ακόμη) για να δω πότε αναφέρεται αν και σίγουρα θα αναφέρεται στους χρόνους του αφού δεν έχουμε άλλη παρόμοια «νύξη» από τους Έλληνες την οποία βέβαια και οι χριστιανοί θα την σώζανε και θα την διατυμπανίζανε αλλά θα το εγνώριζα κι εγώ.

Αυτό που θέλω να πώ καλέ μου φίλε dix, είναι ότι ήταν προαποφασισμένο το γεγονός της "αλλαγής" των πραγματών....
Αυτό δεν έχει καμία ουσία, ο Κόσμος πάντα άλλαζε και πάντα θα αλλάζει, αιώνιος Κοσμικός νόμος - τώρα αν σου πω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και ότι τα επόμενα 100 χρόνια θα συμβούν τρομακτικές αλλαγές στην ανθρωπότητα θα είμαι προφήτης; κι η κουτσή γάτα μπορεί να δει το τέλμα στο οποίο έχει πέσει η ανθρωπότητα (το οποίο βέβαια είναι το αποτέλεσμα του χριστιανισμού, γιατί αν δεν είχε κρατήσει τον κόσμο στο πνευματικό σκοτάδι για 1600 χρόνια η αλλαγή θα είχε γίνει προ πολλού και με λιγότερο κόστος ...).

έχω αναφερθεί εκτενέστερα για το πόσο είχε "διαφθαρεί" η προγονική θερησκεία ΜΑΣ. Οχι η ουσία της ...
Ευτυχώς το άλλαξες στο τέλος γιατί η «ουσία» του Ελληνισμού είναι διαχρονική, τα επιμέρους σίγουρα αλλάζουν ανάλογα την σπείρα αλλά οι βασικές αρχές Αρετή, Ελευθερία, Έρως, Ομορφιά, Ήρως, Δικαιοσύνη κλπ είναι Κοσμικές ιδέες και Θεοί και είναι αιώνια.
Τώρα όσον αφορά τα αίτια της ανθρώπινης διαφθοράς το συζητάμε.

η ουσία της, αυτή μέσο των ΜΥΗΜΕΝΩΝ πέρασε ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ στη νέα μορφή που έλαβε με το όνομα του Χριστιανισμού
ΕΔΩ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ (ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ), για πες μου που το είδες;
Εδώ μιλάμε για δύο ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ κοσμοθεωρήσεις και στάσεις ζωής.
Από την μια έχουμε αυτούς που ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ την Αλήθεια μέσω της Φιλοσοφίας κι από την άλλη έχουμε του Ιουδαίους (και Ιουδαιοσκεπτομένους) που ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ την Αλήθεια μέσω θείας αποκάλυψης (!) και από προφήτες (το οποίο το κάνει το πιο κατάλληλο σύστημα ελέγχου του ανθρώπου).
Θα ήθελα, όμως αν θέλεις να συνεχίσεις περί χριστιανισμού και Ελληνισμού, να μου πεις που στηρίζεις την άποψή σου, και γενικά σου έχω πει ότι μου αρέσει να μιλάμε με στοιχεία, δηλ. είναι η συνέχεια διότι αυτό είναι ίδιο το άλλο σημαίνει εκείνο κ.ο.κ. όχι τίποτα άλλο αλλά για να μπορούμε να συζητάμε.

Ενας είναι ο Θεός... 'Ενας ΗΤΑΝ.... 'Ενας θα παραμείνει....
Ενιαίος με ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ....

Ακριβέστατα φίλε Κέλσο, κι όποιος το γνωρίζει αυτό σέβεται, τουλάχιστον από «θρησκευτικής» πλευράς όλους τους υπόλοιπους. όπως κι οι Έλληνες, κι όπως ΔΕΝ έκαναν και συχεχίζουν να ΜΗΝ κάνουν οι Εβραιοχριστιανοί (και το γράφω έτσι για να τονίσω την καταγωγή της κοσμοθεωρίας των χριστιανών που είναι γέννημα θρέμμα της Ιουδαικής που είναι ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ και ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ (μην κάνεις το σφάλμα να μου ζητήσεις στοιχεία για το που στηρίζω αυτά διότι θα σου παραθέσω σχεδόν όλη την παλιά διαθήκη κι όχι μόνο .... )

Ο θεός είναι ένας, γιατί όλα είναι ένα, αλλά ο καθείς του δίνει ιδιότητες κατά το δοκούν, το οποίο είναι καλό διότι η πολυφωνία ήταν πάντοτε παράγοντας εξέλιξης και γνώσης του θείου, γι αυτό άλλωστε ανταλλάσσουμε απόψεις εδώ.

Έχω παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό, κάτω από την πίεση της αληθινής ιστορικής αποκατάστασης αλλά και της έρευνας (για να μην πω και της γενικής κατακραυγής του κόσμου που επιτέλους άρχισε να ξυπνάει από το βυζαντινό πνευματικό σκότος), πολλοί χριστιανοί προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τον χριστιανισμό σαν θρησκεία προτάσσοντας σαν αντίποδα τον Τζεσουάχ.

Δηλαδή τι εστί Τζεσουάχ ? ας παραβλέψουμε αν υπήρξε ιστορικά ή όχι, κι ας δούμε τι ήταν και τι έκανε και προ πάντων τι είπε.

Τι ήταν ? προφανώς ένας ραβίνος που ήθελε να αλλάξει τον μωσαϊκό νόμο για να βοηθήσει τους ομοεθνείς του εβραίους από την ρωμαϊκή κυριαρχία.

Τι έκανε ? προπαγάνδα και απόπειρα συνένωσης τως εβραικών νομαδικών φυλών εναντίων των ρωμαίων.

Τι είπε ? ΤΙΠΟΤΑ απολύτως, όταν ρωτήθηκε από τον Πιλάτο για την αλήθεια.
Τι καινούργιο? Τι θεϊκό? είπε ο Τζεσουάχ που να μην είχε ειπωθεί χιλιάδες χρόνια πριν από τους αρχαίους λαούς?
Οι οποίοι τα είχαν πει (κι όχι μόνο αυτά αλλά πολύ περισσότερα) πολύ καλύτερα και είχαν δημιουργήσει λαμπρούς πολιτισμούς κι όχι πνευματικό σκότος, βία και αίμα που ήταν και είναι τα προιόντα (κι η πραγματική έννοια της Αγάπης) των εβραιοχριστιανών.
Δείτε ακόμη και σήμερα στην ιερουσαλήμ, που είναι η καρδιά κι ο πιο ιερός τόπος του ιουδαισμού και των δύο του αιρέσων, τι αίμα χύνεται και πως αθώα παιδιά σκοτώνονται με τον πιο φρικτό τρόπο, ΑΙΣΧΟΣ ! αυτό όμως πραγματικά αντιπροσωπεύει ο Ιεχωβά.

Πάντως ότι δεν κατάφερε ο Τζεσουάχ το κατάφερε ο Σαούλ, διέλυσε την ρωμαική αυτοκρατορία εκ των έσω ...

Εύχομαι να μην κούρασα

Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dix
Μέλος 1ης Βαθμίδας


114 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2002, 11:20:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dix  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μήπως θα πρεπε να φτιάξουμε ένα καινούργιο θέμα και να συνεχίσουμε εκεί ? γιατί είναι κρίμα να "χαλάμε" αυτό που αναφέρεται στον Μέγα Ιουλιανό.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2002, 13:17:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όλα καλά φίλε μου Dix.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ποια είναι η άποψή σου για την επιτυχία του...Τζόσουαχ και του.... Τζοσουχαισμού και γιατί ένας φτωχός και μόνος (όχι καουμπόης) ο Σαούλ... σαούλιασε ολόκληρη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία;

Πώς ένας ραββίνος, ο Τζόσουαχ, δειλός (μπροστά στον Πιλάτο), που το μόνο που ήθελε ήταν να ενώσει τους Ιουδαίους ενάντια στην Ρώμη, κατάφερε να δημιουργήσει οπαδούς που άλλαξαν σε 3 αιώνες τον ρου της Ιστορίας; Και αυτό το έκανε αλλάζοντας την κυρίαρχη θρησκεία σε χιλιάδες ανθρώπους, πριν γίνει επίσημη θρησκεία.

Σε αυτά που λες για την νοοτροπία των καθεστωτικών Εκλησιών συμφωνώ απολύτως και καλό είναι να αρχίσουμε μια καμπάνια, με συνεντεύξεις και άρθρα, πολιτισμένη και φιλοσοφημένη ενάντια στον σκοταδισμό της εκκλησίας και των ΜΜΕ. Πολύ πιθανόν να το κάνουμε ως Esoterica.gr.

Αυτό που βλέπω είναι ότι ισοπεδώνεις τα πάντα. Παραβλέπεις ότι θετικό έδωσε η θρησκεία του χριστιανισμού, παραβλέπεις τον εκφυλισμό του ιερατείου της αρχαίας θρησκείας. Δεν θέλεις να βλέπεις μεγάλους μυστικούς, άγιους, φιλοσόφους που έδρασαν μέσα από την χριστιανική θρησκεία, στο μέτρο του δυνατού.

Αυτό οδηγεί σε μια συνομωσιολογική φρενίτιδα που βαφτίζει κρυπτοιουδαιστικά τα πάντα που δεν έχουν ξεκάθαρα την ρίζα τους στην αρχαία ελληνική σκέψη. Με αυτό το πρόσχημα και αυτόν τον ΦΑΣΙΣΜΟ και ΡΑΤΣΙΣΜΟ (που επικαλείσαι) οι σύγχρονοι Αρχαιοελληνολάτρες προσπαθούν να "κάψουν", ανθρώπους, ομάδες, σχολές, οργανώσεις, συγγραφείς, βιβλία, περιοδικά πίσω από τα οποία βλέπουν εχθρούς του ελληνισμού.

Για μένα ο μεγαλύτερος εχθρός του Έλληνα είναι ο ίδιος ο κακός εαυτός του, ο τσαμπουκάς του, η τσαπατσουλιά του, το θράσος του, η τεμπελιά του, ο ωχαδελφισμός του. Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Δεν φταίει ο χριστιανισμός για αυτά, αν και τα ενίσχυσε. Να χτυπήσουμε το κακό στην ρίζα του και όχι "ανεμόμυλους".

Το να μισούμε τον άλλον που υποστηρίζει διαφορετικά πράγματα, το ξεκινήσαμε στην εποχή του πολέμου χριστιανισμού-ελληνισμού. Αν θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί και να είμαστε πραγματικοί Έλληνες πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους άλλους, να μην τους φορτώνουμε τις αποτυχίες μας και να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση από το σώμα και τα πάθη του. Να μάθουμε να μην φοβόμαστε το διαφορετικό και να παίρνουμε το καλύτερο από το κάθε τι γινόμενοι εκλεκτικιστές.

Ο μεγάλος εχθρός είναι η ίδια η άγνοιά μας. Ας μην του προσφέρουμε ως τροφή την ίδια μας την ύπαρξη.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2002, 13:23:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Συμφωνώ με το Dix στο ότι πρέπει να ξεκινήσουμε άλλο θέμα. Θα παρακαλούσα να συνεχιστεί αυτήν η ενδιαφέρουσα συζήτηση σε άλλο topic.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2002, 13:37:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημερίζω την αγαπητή παρέα ετούτης της μεριάς των forums....
Καταρχάς να αναφέρω ότι εκ παραδρομής, ξέχασα να γράψω σε ποια εγκυκλοπαίδεια η Πυθία Θεόκλεια, αναφέρεται και ως Θεμιστόκλεια.
Είναι το "Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του Ηλίου".....

Αναφέρθηκα στην ΑΜΕΣΩΣ προηγούμενη απάντησή μου, στο κατ' εμέ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ έργο του Αισχύλου, "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ"
Θα ήθελα λοιπόν προς χάριν των αξιολογότατων συνομιλητών μου να το δούμε ίσως λίγο "πιο βαθιά" ή γιατί όχι ΚΑΘΑΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΙΚΑ

Λοιπόν, για να συνδέσω τα προηγούμενα με όσα θα παραθέσω σαν σκέψεις, που θα πει ότι είναι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ άρα δεν είναι ΑΛΑΘΗΤΕΣ μιας και ΕΥΤΥΧΩΣ δεν είμαι ο Πάπας , άρα υπόκεινται σε ΚΑΘΕ κριτική. Φυσικά για να βελτιωθώ και εγώ, θα ήθελα η κριτική να είναι ΚΑΛΟΠΙΣΤΗ, χωρίς φανατισμούς, χωρίς δογματισμούς και φυσικά χωρίς χαρακτηρισμούς του τύπου "εβραιοχριστιανόδουλος" κλπ

Το συγκεκριμένο χωρίο που προανέφερα είναι από την έκδοση του "Προμηθέας Δεσμώτης" από τις εκδόσεις "ΠΑΠΥΡΟΣ"....

ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
Πόσο βαρειά θα βάσταγες τα δικά μου πάθη, εμέ που ΔΕ μου γράφει θάνατο το ριζικό μου!...
'Ετσι θα γλύτωνα κι' εγώ απ' τα βάσανά μου, μα τώρα άλλο κανένα δεν βλέπω τέλος των δεινών μου
ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΟΝΟ
ΙΩ
Μπορεί ποτέ την εξουσία να χάσει ο Δίας;
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
Θάχαιρες, βέβαια, να δεις μια τέτοια τύχη.
ΙΩ
Πώς όχι, αφού απ' αφορμή του Δία τέτοια φριχτά υποφέρω πάθη.
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
Μπορείς λοιπόν να χαίρεσαι γιατί θα γίνει.
ΙΩ
Και ποιος θα τ' αφαιρέσει της αρχής το σκήπτρο;
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
Ο ίδιος (!!!!!) με τ' αλαφρόμυαλα καμώματά του (!!!!!)
ΙΩ
Και με ποίον τρόπο; ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΟ ΑΝ ΔΕ ΒΛΑΦΤΕΙ.
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
Γάμο θα κάμει τέτοιο, που θα μετανοιώσει.
ΙΩ
Με θεά ή με θνητή; Απάντησέ μου, ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣ.
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
Μη με ρωτάς! Αυτό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙ.
ΙΩ
Και θα ξεθρονιαστεί λοιπόν από τη γυναίκα του;
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
ΠΑΙΔΙ ΤΡΟΜΕΡΟ ΑΠ' ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΙ.
ΙΩ
Και να ξεφύγει το κακό δεν είναι τρόπος;
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
Κανένας, εξόν μονάχα αν εγώ λυθώ από τα δεσμά μου.
ΙΩ
Και ποιός, αν δε το θέλει ο Δίας, θαν' αυτός που θα σε λύσει;
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
Κάποιος απόγονός σου πρέπει νάναι.
ΙΩ
Τι είπες; Παιδί δικό μου από τα πάθη σου θα σε λυτρώσει;
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
Ναι, ΤΡΕΙΣ γενιές μετά τις ΔΕΚΑ πρώτες

Στίχοι: 752 έως 774

Αυτό το ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ απόσπασμα κρύβει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ μυστικά!!!
Ας μη ξεχνούμε φίλοι μου ότι αυτός που έγραψε το έργο, όχι ΑΠΛΑ ήταν ένας ΜΥΗΜΕΝΟΣ (άρα γνώστης μυστικών), αλλά ήταν και παιδί ιερέως των ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ.
Οι μυημένοι λοιπόν (όχι μόνο των Ελευσίνιων), γνώριζαν τα μελλούμενα.
Γνώριζαν επίσης και τις ΑΙΤΙΕΣ των επερχόμενων αλλαγών...

ΙΩ
Και ποιος θα τ' αφαιρέσει της αρχής το σκήπτρο;
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
Ο ίδιος (!!!!!) με τ' αλαφρόμυαλα καμώματά του (!!!!!)

Φυσικά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ομιλεί ο ποιητής για τον Μέγα Δία....
Θα μπορούσε όμως να μιλούσε ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΑ για το "ιερατείο" και το εκκλησίασμα (κατά το αρχαιοελληνικό, δηλαδή για τον κόσμο, για το λαό).

Ο μύστης Αισχύλος, μας προσδιορίζει ΕΚΤΟΣ ακόμα την περιοχή απ' όπου θα προέρθει το "κατακρίμησμα απο του θρόνου" του Δία ΚΑΙ το όνομα που θα έχει ο απόγονος της Ιούς:

ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
...Είναι στα περιόρια της Αιγύπτου μια πόλη που Κάνωβο τη λένε, στις εκβολές του Νείλου απάνω, εκεί σε ξαναφέρνει ο Δίας στα λογικά σου,
με πράο χέρι αγγίζοντάς σε - με την επαφή και μόνο.
Κι ΕΠΑΦΟΣ, από αυτό, θα ονομαστεί ο μελαψός ο γιος που θα γεννήσεις απ' το Δία,
και όλη τη χώρα θα εξουσιάσει, όση ποτίζει το πλατύ ρεύμα του Νείλου...
Στίχοι: 846 έως 852

Πραγματικά είναι άξιο ΜΕΛΕΤΗΣ σοβαροτάτης και όχι μιας απλής επιδερμικής ανάγνωσης το μεγαλειώδες αυτό έργο του Αισχύλου!!!

Ο Αισχύλος, μας ΕΞΗΓΕΙ τον λόγο που θα επακολουθήσουν οι αλλαγές στα πράγματα κατά τον μέλλοντα χρόνο....

ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
Κι όμως μ' όλη την έπαρση του νου του ο Δίας θάρθει μια μέρα που θα γίνει ΤΑΠΕΙΝΟΣ,
γιατί ετοιμάζεται να κάμει ΓΑΜΟ, που άφαντο θα τον γκρεμίσει
από το θρόνο του και από την εξουσία και τότε θα συντελεστεί πέρα για πέρα
η κατάρα του πατέρα του, του ΚΡΟΝΟΥ, όπου ξεστόμισε σαν έπεφτε
από της πανάρχαιης βασιλείας του το θρόνο.
Και τον τρόπο για να αποστρέψει τέτοια συμφορά ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΕΟΣ, εξόν εμέ,
δε θα μπορούσε αλάθητα να του δείξει.
Εγώ μονάχα ξέρω τα μελλούμενα και πώς μπορούνε να ΜΗΝ γίνουν.
Μα τώρα ξέγνοιαστος ας κάθεται, θαρρώντας στα αιθεροσκέπαστα μπουμπουνητά του
και τινάζοντας στα χέρια του τα πύρινα αστροπελέκια.
ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΣΙΜΟ Σ' ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΝΤΡΟΠΗ,
γιατί ετοιμάζει ο ΙΔΙΟΣ του εαυτού του αντίπαλο απολέμητο, τέρας αντρείας,
που δυνατότερη από τον κεραυνό ΘΕ'ΝΑΙ ΝΑ' ΒΡΕΙ ΦΛΟΓΑ...
Στίχοι: 907 έως 922

Δε θέλω μέσα από ένα απλό τόπικ, μια θέση των όσων υποστηρίζω, να πελαγοδρομήσω και άλλο ακόμα τους φίλους μου...

Φυσικά και έχω να παραθέσω ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ως ΑΠΟΔΕΙΞΗ για το τι έγινε ΤΟΤΕ, για το τι γίνεται ΤΩΡΑ και για το τι θα γίνει στο ΜΕΛΛΟΝ.

Κλείνοντας ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα, αλλά θεώρησα ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μου προς την ΑΛΗΘΕΙΑ, που καμία θρησκεία ΔΕΝ μπορεί να είναι υπεράνω ΑΥΤΗΣ, να παραθέσω την άποψή μου για το ΑΝ υπάρχει ΔΙΑΦΟΡΑ μεταξύ του πολυθεϊστικού συστήματος των προγονών μας, με αυτό που σήμερα αποκαλείται χριστιανισμός και που τόσο πολύ μεγάλη εντύπωση έκανε στο φίλο μου τον dix, η θέση μου ότι ο εστεμμένος αυτοκράτωρ, ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, "...δεν κατάφερε να ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΕΙ την Αρχαιοελληνική Σκέψη, με τη νέα ανερχόμενη θρησκεία, τον χριστιανισμό...

Φίλε μου dix, ΜΕΛΕΤΗΣΕ ακόμα πιο βαθιά τα έργα και θα δεις ότι ΚΑΜΙΑ διαφορά δεν υπάρχει.
Ο λόγος.... απλός, ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟΣ!!!
Γιατί η ΑΡΧΗ που κάποτε είχε το όνομα ΔΙΑΣ, ή καλύτερα ΖΕΥΣ, δεν μπορεί ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ να εκλείψει... 'Οταν θα γίνει αυτό (γιατί κάποτε θα γίνει), τότε θα έχει έρθει η ώρα εκείνη που ο ΚΟΣΜΟΣ με την αρχαιοελληνική διάσταση του όρου, θα ΔΙΑΛΥΘΕΙ και από την "τέφρα του θα ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ"... Αλλά αυτό, είναι ακόμα ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ μέσα στον Χρόνο- ΚΡΟΝΟ....

...Και να τα λεω πονώ και να σωπαίνω πόνος
και από παντού κακά και μαύρα...

Φίλος με όλους και με όλα.....

Κέλσος

Υ.Γ..... Για να σας "ανάψω ακόμα πιο πολύ τα αίματα", θέτω ένα ερώτημα.
Σε ποια πρόσωπα από την Εβραϊκή παράδοση και γραφή, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ οι ήρωες του Αισχύλου, Ο Δίας και ο Προμηθέας;;;;


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2002, 14:04:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είμαι σύμφωνος για ένα νέο τόπικ με όποιο τίτλο θέλετε...
Αλλα θεώρησα ότι στο παρόν τόπικ έπρεπε να παραθέσω την άποψή μου πρός αποφυγή παρεξηγήσεως...

Πάντως ΞΑΝΑΛΕΩ ότι είμαι ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ και ως ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗ δεν με ενδιαφέρει ΚΑΜΙΑ θρησκεία, παλαιά ή νέα....
Αυτό που με ενδιαφέρει, με ΔΙΑΚΑΙΕΙ θα έλεγα είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ.
Και ΚΑΜΙΑ θρησκεία, δοξασία, πίστη, αφοσίωση, εμπάθεια, λατρεία, δογματισμός, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Ποτέ δε με ενδιέφερε μια τοπικiστική άποψη, καμία εθνικηστική άποψή ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ ή απ' όπου και αν προέρχεται στο ΣΗΜΕΡΑ.

Κέλσος

Edited by - Kelsos on 01/07/2002 00:35:23Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 2 Σελίδες:
  1  2
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1875
Maintained by Digital Alchemy