ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Μύθοι της αρχαίας Ελλάδας (ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 4
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/03/2006, 08:52:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι, σε αυτό το topic θα γίνει μια προσπάθεια ώστε να φιλοξενηθούν μύθοι από την αρχαία Ελλάδα.
Ιστορίες οι οποίες έχουν να κάνουν με ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, με θεούς, ιστορίες οι οποίες σίγουρα κρύβουν κάποια βαθύτερα νοήματα μέσα τους και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.
Σίγουρα ένας μύθος μπορεί να μας διδάξει αρκετά πράγματα κι η επεξήγηση που μπορεί να δοθεί δεν είναι μόνο μία.
Ας θυμηθούμε λοιπόν μερικά πράγματα...

In anticipation of my resurrection...

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/03/2006, 09:21:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


Ο Ηρακλής, η Αρετή και η Κακία.

Ο Ηρακλής ήταν από τους κεντρικούς ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας, αν όχι ο βασικότερος.
Πολλοί τον θαύμαζαν και μιλούσαν για αυτόν όχι μόνο για την σωματική του δύναμη και την γενναιότητα του αλλά και για την σωστή του κρίση.
Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τον Ηρακλή όταν εκείνος ήταν νέος άνδρας ακόμη και δεν είχε λάβει ακόμα δράση μέσα από τους άθλους του.

Μια μέρα λοιπόν ο Ηρακλής καθόταν σε ένα σταυροδρόμι όταν ξαφνικά είδε μπροστά του 2 γυναίκες, όμορφες κι επιβλητικές σαν θεές.
Έκπληκτος τις ρώτησε ποιές είναι και τι ζητούν από αυτόν.
Η πρώτη γυναίκα που του μίλησε του συστήθηκε ως Τύχη, πολλοί όμως έλεγαν οτι το πραγματικό της όνομα ήταν Κακία.
Η Κακία ήταν πολύ εντυπωσιακή γυναίκα, πολύ περιποιημένη, αρωματισμένη, με ένα λάγνο βλέμμα κι η όλη συμπεριφορά της ήταν προκλητική.
Του είπε οτι θα έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στις 2 τους και να ακολουθήσει το μονοπάτι που θα του πρότεινε η κάθε μια τους.
Η Κακία λοιπόν του υποσχέθηκε ένα δρόμο ίσιο, εύκολο κι όμορφο, γεμάτο απολαύσεις, μια ζωή στην οποία κυρίαρχο ρόλο θα είχαν οι όμορφες γυναίκες, τα πλούτη, οι παρέες και τα γλέντια.
Ο νεαρός Ηρακλής γοητευμένος από τις περιγραφές της Κακίας κι ανυπομονώντας να βιώσει όσα η πανέμορφη θεά του υποσχέθηκε, αμέσως ετοιμάστηκε να την ακολουθήσει και να βαδίσει το μονοπάτι που του υποσχέθηκε.
Πρόν όμως φύγει με την Κακία, άκουσε την αυστηρή φωνή της Αρετής να τον φωνάζει με το όνομα του.
Η Αρετή ήταν μια γυναίκα λιτή, χωρίς την περιποίηση που είχε η Κακία κι ήταν μια σεμνή γυναίκα.
Παρόλα αυτά, όταν την παρατηρούσε κανείς θα έβλεπε οτι είχε μια φυσική ομορφιά και μια φυσική γυναικεία χάρη η οποία δεν είχε σε τίποτα να θεωρηθεί κατώτερη από την ομορφιά της Κακίας.
Η Αρετή λοιπόν του είπε οτι ο δρόμος που του προσφέρει δεν είναι ένας δρόμος ίσιος κι εύκολος, όπως αυτός που του προσέφερε η Κακία.
Ήταν ένας δρόμος γεμάτος στροφές και δυσκολίες, ένας δρόμος όμως ο οποίος θα του προσέφερε την δυνατότητα να βοηθάει τους ανθρώπους που θα είχαν ανάγκη για βοήθεια, να μάχεται για το καλό και το δίκαιο και που πιθανώς θα του προσέφερε μια υστεροφημία ανάμεσα στους ανθρώπους κάνοντας τον ήρωα.
Του είπε επίσης οτι αν ήταν εκείνη η επιλογή του, η ζωή του δεν θα είχε τις απολαύσεις που του υποσχέθηκε η Κακία.
Το δίλημμα για κάποιον άλλον στη θέση του Ηρακλή θα ήταν μεγάλο κι ίσως σκεφτόταν τι να προτιμήσει.
Ο Ηρακλής μετανιωμένος για τον πρότερο παρορμητισμό του είπε αμέσως στην Αρετή οτι θέλει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο με τις όποιες στροφές του θα είχε αυτό.
Τότε οι 2 γυναίκες χάθηκαν κι ο Ηρακλής σύντομα βρήκε τον δρόμο στην ζωή του....


In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/03/2006, 09:58:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Η Ευρώπη


Ο βασιλιάς της Σιδώνας, Αγήνορας, είχε 4 παιδιά: τον Κάδμο, τον Κίλικα, τον Φοίνικα και την πανέμορφη Ευρώπη.
Η Ευρώπη ήταν τόσο όμορφη που όχι μόνο ήταν ξακουστή για αυτήν αλλά έκανε και τον ίδιο τον Δία ακόμα να την αγαπήσει.
Ένα βράδυ που η Ευρώπη κοιμόταν είδε ένα όνειρο που την τάραξε και παράλληλα έμελλε να βγεί προφητικό.
Είδε 2 γυναίκες να παλεύουν για χάρη της, 2 γυναίκες που ονομάζονταν Ανατολή και Δύση.
Η πάλη μεταξύ τους κρατούσε για ώρα ώσπου νίκησε τελικά η Δύση.
Η Ευρώπη ξύπνησε τρομαγμένη γιατί δεν ήθελε να αποχωριστεί ούτε τους γονείς της, ούτε τα αδέρφια της, ούτε την όμορφη πατρίδα της.
Κλαίγοντας παρακαλούσε τους θεούς να μην φύγει ποτέ μακρυά τους, όμως οι Μοίρες είχαν ήδη αποφασίσει για το μέλλον της...
Λίγο καιρό αργότερα η όμορφη κοπέλα έπαιζε κοντά στην παραλία μαζί με τις φίλες της όταν είδαν μπροστά τους έναν ολόλευκο ταύρο.
Οι κοπέλες τρομαγμένες από την θέα του ταύρου έτρεξαν να κρυφτούν αφήνοντας μόνη την Ευρώπη.
Η Ευρώπη, αντικρύζοντας τον όμορφο και παράλληλα πολύ ήρεμο ταύρο, όχι μόνο δεν φοβήθηκε αλλά άρχισε να παίζει και μαζί του.
Ο ταύρος βέβαια δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον Δία ο οποίος σκόπευε να την κλέψει και να την πάρει μαζί του.
Όταν γονάτισε μπροστά από την κόρη του Αγήνορα εκείνη έκπληκτη από την ηρεμία του ζώου κάθισε στην πλάτη του.
Ο ταύρος τότε άρχισε να τρέχει και σύντομα βρέθηκε στην θάλασσα, κολυμπώντας μακρυά από την παραλία.
Μάταια η Ευρώπη φοβισμένη προσπαθούσε να τον ηρεμήσει ώστε να την γυρίσει πίσω και φοβήθηκε ακόμα περισσότερο όταν θυμήθηκε το όνειρο της.
Το ταξίδι του ταύρου ήταν ήρεμο καθώς ο ίδιος ο Ποσειδώνας ακολουθούσε με το άρμα του τον αδερφό του, φροντίζοντας έτσι ώστε να είναι ήρεμη η θάλασσα, βοηθώντας τον μ' αυτόν τον τρόπο να φτάσει στην Κρήτη.
Ο Δίας τότε πήρε και πάλι την θεϊκή του μορφή εκπλήσσοντας ακόμη περισσότερο την τρομαγμένη Ευρώπη, λέγοντας της οτι έμελλε να γίνει γυναίκα του.
Η Ευρώπη από τότε πέρασε την υπόλοιπη ζωή της στην Κρήτη χωρίς να ξαναδεί τους αγαπημένους της γονείς και τα αδέρφια της που μάταια άρχισαν να την ψάχνουν όταν έμαθαν την αρπαγή της.
Από την ένωση της με τον Δία απέκτησε 3 γιούς: το Μίνωα, το Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα.
Ο θεός μάλιστα για να σιγουρευτεί οτι η Ευρώπη δεν θα έφευγε από το νησί με κανένα τρόπο έβαλε τον χάλκινο γίγαντα, Τάλω, να το φυλάει και να κρατάει μακρυά τα πλοία που πλησίαζαν πετώντας τους τεράστιους βράχους.

Παρόλο όμως που ο Δίας κράτησε την Ευρώπη στην Κρήτη παρά την θέληση της την τίμησε ιδιαίτερα ανάμεσα στις υπόλοιπες θνητές αγαπημένες του.
Έδωσε σε μια ολόκληρη ήπειρο το όνομα της, της χάρισε ένα αθάνατο σκυλί για να την συντροφεύει και τέλος 2 από τους γιούς τους (ο Μίνωας κι ο Ραδάμανθυς) μετά τον θάνατο τους έγιναν οι κριτές του Κάτω Κόσμου μαζί με τον άλλον γιό του, τον Αιακό.


In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 09:14:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


Κάδμος


Αφήνοντας το μύθο της Ευρώπης ας προχωρήσουμε στο μύθο του αδερφού της, Κάδμου, ο οποίος ίδρυσε την Θήβα κι έγινε ο πρώτος βασιλιάς της.

Όταν ο Δίας έκλεψε την Ευρώπη ο πατέρας της ήταν απαρηγόρητος μιας που έτρεφε τεράστια αγάπη στην κόρη του.
Για αυτό το λόγο είπε στους γιούς του να ψάξουν να την βρούν και τους πρόσταξε να μη γυρίσουν πίσω παρά μόνο όταν θα την έχουν βρεί.

2 από τους γιούς του, ο Φοίνικας κι ο Κίλικας, κουρασμένοι από την μάταιη αναζήτηση της και φοβούμενοι να επιστρέψουν χωρίς την αδερφή τους στον Αγήνορα, ίδρυσαν 2 πόλεις και βασίλευσαν εκεί.
Ο Φοίνικας έγινε βασιλιάς της Φοινίκης κι ο Κίλικας βασιλιάς της Κιλικίας.

Ο Κάδμος αρχικά έπλευσε πρός τα δυτικά κι όταν έφτασε στην Κρήτη την προσπέρασε φοβούμενος τον Τάλω ο οποίος θα βύθιζε το πλοίο του στο λεπτό, πετώντας του κάποιο βράχο.
Όταν έφτασε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατευθύνθηκε στο μαντείο των Δελφών με σκοπό να λάβει κάποια απάντηση από την Πυθία για το που βρισκόταν η αδερφή του, καθώς για εκείνον ήταν ιερή η υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα του.
Η Πυθία του είπε πως την αδερφή του δεν επρόκειτο να την δεί ποτέ ξανά και του είπε να ακολουθήσει μια ιερή αγελάδα και να παρατηρήσει μετά από την περιπλάνηση της σε ποιό σημείο εκείνη θα καθόταν να ξαποστάσει, στο οποίο θα έχτιζε την δική του πόλη.
Έτσι κι έγινε...

Η πόλη που άρχιζε να χτίζεται όμως είχε έλλειψη νερού και για αυτό οι σύντροφοι του βγήκαν πρός αναζήτηση κάποιας πηγής.
Μετά από μια σύντομη περιπλάνηση βρήκαν κάποια πηγή, βρίσκοντας όμως φριχτό τέλος από έναν δράκο που την φυλούσε κι ήταν γιός του θεού Άρη.
Όταν ο Κάδμος ανακάλυψε τον δράκο πάλεψε μαζί του για πολλή ώρα και με την αόρατη βοήθεια της Αθηνάς κατάφερε και τον σκότωσε μετά από μια γενναία μάχη.
Όταν η μάχη τελείωσε η θεά εμφανίστηκε μπροστά του και τον συμβούλευσε να βγάλει τα δόντια του νεκρού δράκου και να τα φυτέψει στη γή.
Πράγματι ο Κάδμος ακολούθησε την συμβουλή της θεάς κι έκπληκτος είδε να ξεφυτρώνουν από την γή αρκετοί άνδρες, αρματωμένοι με πανοπλίες και σπαθιά κι άρχισαν να πολεμούν μπροστά του.
Όταν έμειναν οι δυνατότεροι του ορκίστηκαν πίστη κι αφοσίωση και τον βοήθησαν να τελειώσει το χτίσιμο της Θήβας και παρέμειναν πράγματι δίπλα του όποτε τους χρειάστηκε.

Ο Κάδμος παντρεύτηκε την Αρμονία, κόρη της θεάς Αφροδίτης, κι έζησε μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του ως τα βαθιά του γεράματα.
Ο μοναδικός γιός του μάλιστα, ο Ιλλυριός, έγινε αργότερα γενάρχης των Ιλλυριών που έζησαν στην σημερινή περιοχή της βορείου Ηπείρου.


In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/03/2006, 22:57:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


Βελλεροφόντης
(Α' Μέρος)


Ο μύθος αυτός αφηγείται μια ιστορία για έναν άνθρωπο τίμιο, σεμνό και δυνατό, έναν άνθρωπο που η ελληνική μυθολογία τον ήθελε να έχει καταφέρει ηρωϊκές πράξεις και να έχει την εύνοια των θεών.
Μια εύνοια όμως η οποία όχι μόνο ξεχάστηκε αλλά μετατράπηκε σύντομα σε οργή όταν ο άνθρωπος αυτός, θαμπωμένος από την δύναμη που απέκτησε αλλά κι από την εύνοια των θεών, τόλμησε να γίνει ισάξιος τους και να παρευρεθεί ανάμεσα τους.
Η σεμνότητα κι η τιμιότητα του μετατράπηκαν σε έπαρση κι αλαζονεία, συναισθήματα που τον κατέστρεψαν.

Ήταν γιός του Γλαύκου, βασιλιά της Κορίνθου και γιού του Σίσυφου.
Αρχικά είχε το όνομα Ιππόνοος όμως όταν σε νεανική ηλικία σκότωσε το περίφημο ληστή Βέλλερο έλαβε το όνομα Βελλεροφόντης με το οποίο έγινε και γνωστός.
Ο ήρωας λοιπόν σύντομα πήγε ταξίδι στην Τίρυνθα, στον βασιλιά Προίτο, ο οποίος του προσέφερε την φιλοξενία του και την φιλία του ενώ τον εξάγνισε κι από τον φόνο που είχε διαπράξει.
Οι 2 άνδρες είχαν μια πολύ καλή και φιλική σχέση μέχρι την στιγμή που τον όμορφο νέο τον ερωτεύτηκε η Σθενοίβια, η γυναίκα του Προίτου.
Η βασίλισσα μη μπορώντας να κρύψει τον πόθο που ένιωθε για τον φιλοξενούμενο του άνδρα της του εξέφρασε τα συναισθήματα της με την πρώτη ευκαιρία.
Ο Βελλεροφόντης όμως, τιμώντας την φιλία του με τον Προίτο αρνήθηκε να ατιμάσει τον άνθρωπο που του φέρθηκε τόσο καλά.
Η Σθενοίβια λοιπόν με τσακισμένο εγωϊσμό και πληγωμένη περηφάνεια, σαν άλλη Φαίδρα, κατηγόρησε στον άνδρα της τον Βελλεροφόντη ως βιαστή που της επιτέθηκε.
Αυτό φυσικά εξαγρίωσε τον Προίτο και τον γέμισε με συναισθήματα μίσους κι απέχθειας για τον άνθρωπο που εμπιστεύτηκε και του φέρθηκε τόσο άπρεπα.
Γνώριζε όμως πως αν τον σκότωνε θα καταπατούσε τον ιερό νόμο του Δία για την φιλοξενία και σκεφτόταν συνεχώς πως θα έβρισκε τρόπο να σκοτώσει τον Βελλεροφόντη.
Κάποια στιγμή λοιπόν έγραψε ένα γράμμα στον πεθερό του Ιοβάτη, βασιλιά της Λυκίας, κατηγορώντας του τον ήρωα για όσα του είχε πεί η Σθενοίβια.
Ύστερα παρακάλεσε τον άτυχο νέο να πάει το γράμμα αυτό στον Ιοβάτη και να του το παραδώσει αμέσως.
Σύντομα λοιπόν ο Βελλεροφόντης πήγε στον Ιοβάτη ο οποίος τον φιλοξένησε και τον τίμησε με γιορτές και γλέντια, παραμελώντας για μέρες να ανοίξει το γράμμα που του έστελνε ο Προίτος.
Όταν το άνοιξε εξοργίστηκε κι εκείνος για αυτό το θράσσος που νόμισε πως είχε ο φιλοξενούμενος του, φοβήθηκε κι εκείνος όμως το νόμο του Δία μιάς κι είχε φιλοξενήσει τον Βελλεροφόντη για μέρες.
Σκεφτόταν λοιπόν επίμονα κάποιο τέχνασμα ώστε να στείλει τον φιλοξενούμενο του σε βέβαιο θάνατο, χωρίς όμως να τον έχει σκοτώσει ο ίδιος.

Την εποχή εκείνη στην περιοχή της Λυκίας υπήρχε ένα μυθικό τέρας, η Χίμαιρα, ένα τρομερό πλάσμα που ευθυνόταν για πολλές καταστροφές στην περιοχή αφού είχε κατακάψει τις σοδειές κι είχε σκοτώσει αρκετούς κατοίκους.
Είχε 3 κεφάλια, ένα κεφάλι δράκου, ένα κεφάλι λιονταριού κι ένα κεφάλι κατσίκας από το οποίο πετούσε φλόγες.
Όποιος προσπάθησε να σκοτώσει την Χίμαιρα βρήκε έναν πολύ βίαιο θάνατο σε μια στιγμή καθώς εκείνη τον έκαιγε.

Ο Ιοβάτης λοιπόν σκέφτηκε να στείλει τον Βελλεροφόντη να σκοτώσει το τέρας αυτό, όντας σίγουρος πως το τέρας θα τον κατακάψει.
Ο νέος άνδρας λοιπόν απορούσε πως θα σκοτώσει το τέρας αυτό ώσπου ξαφνικά του ήρθε η ιδέα πως η μόνη βοήθεια που θα μπορούσε να έχει θα ήταν από τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο που γεννήθηκε από το λαιμό της Μέδουσας όταν ο Περσέας της έκοψε το κεφάλι.
Αν όμως ήταν σχετικά εύκολο να σκοτώσει την Χίμαιρα με την βοήθεια του μυθικού αλόγου ήταν αρκετά δύσκολο να καταφέρει να το βρεί και να το εξημερώσει...


Τέλος Α' Μέρους


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/03/2006, 14:30:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


Βελλεροφόντης
(Β' Μέρος)


Ο Βελλεροφόντης λοιπόν έφυγε από τη Λυκία για να αναζητήσει τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο που θα τον βοηθούσε να νικήσει την τρομερή Χίμαιρα.
Όταν έφτασε λοιπόν στην Ελλάδα ρωτούσε παντού για το που θα μπορούσε να βρεί το μυθικό αυτό πλάσμα μα κανένας δεν ήξερε.
Γυρνούσε σε βουνά, ποτάμια, πόλεις και χωριά όμως δεν βρήκε τις πληροφορίες που ήθελα.
Ύστερα από αρκετές περιπλανήσεις έμαθε πως ο Πήγασος κάθε πρωΐ βρίσκεται σε μια πηγή κοντά στην Κόρινθο, την πατρίδα του.
Όταν έφτασε εκεί έπεσε να κοιμηθεί καθώς ήταν νύχτα κι ήταν κουρασμένος από τις περιπλανήσεις του.
Στο όνειρο του είδε την θεά Αθηνά, την θεά που έμελλε να τον προστατεύσει στο μέλλον, η οποία του είπε πόσο δύσκολο είναι αυτό που ήθελε.
Δεν ήταν όμως κι ακατόρθωτο...
Του έδωσε ένα χαλινάρι το οποίο, αν το περνούσε στον Πήγασο, θα τον ημέρευε.
Όταν ο Βελλεροφόντης ξύπνησε απόρησε με το όνειρο του μα πιο πολύ απόρησε όταν είδε δίπλα του το χαλινάρι που είδε να του δίνει η Αθηνά στον ύπνο του.
Ξαφνικά είδε να έρχεται από τον ουρανό το άλογο που τόσο πολύ χρειαζόταν, ένα κατάλευκο άλογο με μεγάλα φτερά.
Ήταν τόσο όμορφο που ο νέος έμεινε να το κοιτάζει έκθαμβος για ώρα καθώς δεν πίστευε στα μάτια του οτι αυτό το άλογο πράγματι υπάρχει.
Σύντομα με μια αστραπιαία κίνηση βρέθηκε δίπλα του και του πέρασε το χαλινάρι που του είχε δώσει η θεά.
Και τότε πραγματικά ο ανυπότακτος κι ατίθασος Πήγασος έγινε ήμερος κι υπάκουος σε εκείνον.
Σύντομα ο Πήγασος τον πήγε στη Λυκία, στο μέρος που ήταν η φωλιά της Χίμαιρας.

Η Χίμαιρα πετούσε φλόγες από το κατσικίσιο στόμα της, φλόγες οι οποίες θα τον έκαιγαν αν εκείνος δεν ήταν σε απόσταση από πάνω της.
Η μάχη που έδωσε μαζί της ο Βελλεροφόντης ήταν μεγάλη μιάς και της έριχνε βέλη για ώρα κι έπρεπε να στοχεύει κατάλληλα από την απόσταση στην οποία ήταν από πάνω της.
Όταν η Χίμαιρα πέθανε κι ο Βελλεροφόντης πήγε στον Ιοβάτη, ο βασιλιάς απόρησε με την επιτυχία του.
Του ανέθεσε κι άλλες αποστολές με σκοπό να βρεί τον θάνατο που άρμοζε σε έναν προδότη όμως σε όλες ο Βελλεροφόντης βγήκε νικητής.
Ανάμεσα στις αποστολές του αυτές ήταν να αναχαιτίσει τις Αμαζόνες και του ληστές της Λυκίας.
Όταν ο Ιοβάτης είδε τις συνεχόμενες νίκες του κατάλαβε πως οι θεοί δεν θα επέτρεπαν σε έναν άνδρα που πρόδωσε την φιλία και την φιλοξενία ενός βασιλιά να καταφέρει τόσα σπουδαία πράγματα.
Για αυτό το λόγο του αποκάλυψε το περιεχόμενο του γράμματος, του έδωσε την άλλη του κόρη για γυναίκα κι όταν εκείνος πέθανε ο Βελλεροφόντης έγινε βασιλιάς της Λυκίας.

Όσο περνούσαν τα χρόνια ο ήρωας ζούσε ευτυχισμένος, έχοντας καταφέρει όλα όσα θα ήθελαν οι κοινοί θνητοί.
Είχε μια όμορφη σύζυγο, είχαν αποκτήσει παιδιά, βασίλευε με σωστό τρόπο, έχοντας αγάπη για το λαό του κι είχε κερδίσει την αγάπη του λαού του και τον θαυμασμό του για τα παλιά κατορθώματα του.

Αυτή όμως η αγάπη κι αυτός ο θαυμασμός που εισέπραττε από το λαό του τον έκαναν αλαζόνα και τον έκαναν να πιστέψει πως η θέση του δεν ήταν ανάμεσα στους υπόλοιπους ανθρώπους αλλά ανάμεσα στους θεούς του Ολύμπου.
Για αυτό το λόγο μια μέρα πήρε τον Πήγασο και πέταξε ψηλά, κατευθυνόμενος πρός την κατοικία των θεών.
Σαν έφτασε κοντά κι είδε το παλάτι των θεών η ψυχή του γέμισε με ανείπωτη χαρά καθώς φανταζόταν με τι τιμές θα τον υποδέχονταν οι θεοί ανάμεσα τους.
Οι θεοί όμως είχαν άλλη γνώμη...
Αγανακτισμένοι με την αλαζονεία του και την έπαρση που επέδειξε ένας θνητός, ξέχασαν τις ηρωϊκές του πράξεις και τον πρότερο τίμιο και σεμνό χαρακτήρα του κι ο Δίας με έναν κεραυνό τον γκρέμισε από την πλάτη του Πήγασου, ρίχνοντας τον στην γή.

Ένας άνθρωπος λοιπόν που ήταν τόσο σεμνός, τόσο αγαθός σε σημείο που κατάφερε να κερδίσει την εύνοια των θεών οδηγήθηκε στον θάνατο του από εκείνους όταν ξεπέρασε το ανθρώπινο μέτρο και διέπραξε την ύβρη που δεν τολμούσαν καν να σκεφτούν οι υπόλοιποι άνθρωποι...


Τέλος


In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/03/2006, 16:10:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΗΡΑΚΛΗΣ

Το όνομα του Ηρακλή έχει ταυτιστεί με τη δύναμη τον ηρωισμό και τη μεγαλοπρέπεια. Αυτός ημίθεος που έγινε σύμβολο μια και η φήμη του έφτασε σε κάθε άκρη του γνωστού ως τότε κόσμου, αντιπροσωπεύει οτιδήποτε υπεράνθρωπο και μεγάλο. Δεν υπήρξε κατόρθωμα που να μην το κάνει Ηρακλής. Τα προβλήματα που παρουσιάζονταν στης κοινωνίες όλης σχεδόν της Ελλάδας αλλά και πέρα από αυτήν , ένας μόνο άνθρωπος μπορούσε να τα λύσει αυτός ήταν πάντα ο Ηρακλής. Πάλεψε με κακούργους , τέρατα, στρατούς, θεούς, στοιχεία της φύσης, αρρώστιες, ακόμα και με το θάνατο και βγήκε νικητής! Ο φημισμένος ήρωας που ήταν προικισμένος με υπερφυσικές χάρες αλλά και ανθρώπινες αδυναμίες, ανήκει στη γενιά των Περσειδών.

Γεννήθηκε στη Θήβα από Αμφιτρύωνα και την Αλκμήνη. Ο αληθινός του πατέρας όμως ήταν ο Δίας που επωφελήθηκε κάποια νύχτα από την απουσία τον Αμφιτρύωνα, πήρε τη μορφή του και κοιμήθηκε με την Αλκμήνη. Όταν ο Ηρακλής γεννήθηκε, δεν ήρθε μόνος του στον κόσμο, αλλά με το δίδυμο αδερφό του Ιφικλή, που ο μύθος τον αναφέρει σαν γνήσιο γιο του Αμφιτρύωνα, αφού η σύλληψη του έγινε το επόμενο βράδυ με την επιστροφή του πατέρα του. Η θεά 'Ηρα, δεν άργησε να εκδηλώσει τη ζήλια της για το βρέφος το οποίο απέδειξε σε ηλικία οκτώ μηνών τη θεϊκή του καταγωγή. Κάποιο βράδυ που η Αλκμήνη είχε βάλει τα δίδυμα να κοιμηθούν, η 'Ηρα έστειλε στην κούνια τους δύο τεράστια φίδια που τυλίχτηκαν γύρω τους. Ενώ ο Ιφικλής άρχισε να κλαιει, ο Ηρακλής χωρίς να φοβηθεί, άρπαξε ένα φίδι από κάθε χέρι και τα έπνιξε.

Ο Ηρακλής έφηβος

Σαν έφηβος ο ημίθεος ήταν δυνατός, ζωηρός ανυπάκουος και με ασυνήθιστη ανάπτυξη. Στα δεκαοχτώ του χρόνια είχε κιόλας πραγματοποιήσει τον πρώτο του άθλο: σκότωσε το λιοντάρι του Κιθαιρώνα που ήταν τόσο άγριο ώστε προξενούσε τεράστιες ζημιές στα κοπάδια χωρίς κανείς να μπορεί να το εξοντώσει. Την ίδια περίπου εποχή καθώς αυτός ο ψηλός Kι ωραίος έφηβος περπατούσε, είδε το δρόμο στον οποίο βάδιζε, να χωρίζεται στα δύο. Ο ένας δρόμος ήταν αρχικά πλατύς όμορφος, αλλά μακριά στο βάθος στένευε. Στην αρχή αυτού του δρόμου ήταν μια όμορφη γυναίκα ντυμένη φανταχτερά. Ο άλλος δρόμος στην αρχή ήταν στενός, γεμάτος αγκάθια που όμως πέρα μακριά, γινόταν πλατύτερος κι ανθοστόλιστος. Στη στενή του είσοδο στεκόταν μια γλυκιά και σεμνή γυναίκα ντυμένη απλά κι αρχοντικά. -Ποιες είστε; ρώτησε ο Ηρακλής. -'Έλα μαζί μου, του είπε η πρώτη. Θα σε κάνω ευτυχισμένο. Το όνομα μου είναι Κακία. -Ακολούθησε με, του είπε η δεύτερη. Θα κερδίσεις την εκτίμηση, το σεβασμό και την αγάπη των ανθρώπων. Με λενε Αρετή. Ο Ηρακλής σκέφτηκε για λίγο κι αποφάσισε να ακολουθήσει την Αρετή.

Ο Ημίθεος Ηρακλής

Τα επόμενα χρόνια, η φήμη του Ηρακλή άρχισε να εξαπλώνεται παντού και κανείς δεν μπορούσε να τον συναγωνιστεί στη δύναμη και την ανδρεία. Ο βασιλιάς της Θήβας Κρέοντας, τον παντρεύει με την κόρη του Μεγάρα για να τον τιμήσει για την γενναιότητά του. Όμως η θεά 'Ηρα που ζητά πάντα ευκαιρία να του κάνει κακό, του στέλνει την Τρέλα που τον κυριεύει. Σε μια κρίση του ο ήρωας σκοτώνει τα παιδιά που είχε αποκτήσει με τη Μεγάρα. Όταν συνήλθε ο Ηρακλής και συνειδητοποίησε αυτά που είχε κάνει, θέλησε να αυτοκτονήσει. Τελικά αποφάσισε να ζητήσει συμβουλή από το μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός της Πυθίας έλεγε, πως για να εξαγνιστεί από το φόνο των παιδιών του, έπρεπε να πάει στο Άργος και να μπει στην υπηρεσία του εξάδελφου του βασιλιά Ευρυσθέα για δώδεκα χρόνια, Με εντολή του Ευρυσθέα ο Ηρακλής έπρεπε να εκτελέσει τους άθλους που θα του χάριζαν το τίμημα της αθανασίας και την είσοδό του στον Όλυμπο. 'Έτσι ο αγαπημένος αυτός ήρωας παρουσιάστηκε στον βασιλιά του Άργους ο οποίος από προσωπική εμπάθεια για τον ήρωα, εξάντλησε με τις διαταγές του κάθε επικίνδυνη και ακατόρθωτη αναμέτρηση με τέρατα και υπερφυσικά φαινόμενα της εποχής.
Ο οπλισμός του Ηρακλή περιλάμβανε το χαρακτηριστικό ρόπαλο που έφτιαξε ο ίδιος για την πραγματοποίηση του πρώτου του άθλου, το ξίφος που του το έδωσε ο Ερμής, το τόξο και τα βέλη δώρα του Απόλλωνα, ενώ ο 'Ήφαιστος του είχε χαρίσει έναν χρυσό θώρακα κι ο Ποσειδώνας τα άλογά του, Λενε πως η Αθηνά είχε προσθέσει ένα πέπλο στο θώρακα του Ηφαίστου ή ακόμα ότι εκείνη είχε προσφέρει όλα τα δώρα εκτός από το ρόπαλο.

Ηρακλής έκανε πολλά ακόμα κατορθώματα και άθλους, ξεκίνησε εκστρατείες, έκανε πολέμους και εξολόθρεψε ληστές και θηρία της εποχής του. Υπάρχουν πολλές διηγήσεις και θρύλοι που τα περιγράφουν σε διάφορες εκδοχές.
Το τέλος του μύθου του όμως συνδέεται με το μοιραίο γάμο του με τη Δηιάνειρα που την ένωση μαζί της αποφάσισε στο ταξίδι του στον Άδη, όταν συνάντησε τον αδελφό της Μελέαγρο και του το υποσχέθηκε, θα λέγαμε πως η συμφωνία αυτή ανάμεσα τους σ' ένα τόπο όπως ο Κάτω Κόσμος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο.

Τα χρυσά μήλα των εσπερίδων

Εκτός από τα ταξίδια για το νησί του Γηρυόνη και τον Κάτω Κόσμο, ο Ηρακλής έκανε ένα ακόμη σπουδαίο ταξίδι γεμάτο περιπέτειες. Τράβηξε κατά τη Δύση πέρα από τον Ωκεανό για να φέρει στον Ευρυσθέα τα περίφημα χρυσά μήλα των Εσπερίδων.
Τα δέντρα με τα χρυσά μήλα φύτρωναν στον κήπο των θεών και προέρχονταν από το πολύτιμο δώρο της θεάς Γης προς την Ήρα όταν γίνονταν οι γάμοι της με τον Δία.
Ο κήπος των θεών ήταν κοντά στο μέρος όπου ο γίγαντας Άτλαντας σήκωνε στους ώμους του τον ουρανό.

Στον κήπο των θεών έμεναν και οι τρεις Εσπερίδες, κόρες της Νύχτας, οι οποίες μη αντέχοντας τον πειρασμό έκοβαν τα χρυσά μήλα της θεάς.
Η Ήρα για να τα προστατέψει έβαλε να φυλάει τα δέντρα της ένα εκατοντακέφαλο φοβερό φίδι, ο Λάδωνας, το οποίο δεν κοιμόταν ποτέ. Ο Ηρακλής ξεκίνησε για τη νέα του αποστολή κινούμενος στην αρχή βόρεια και ύστερα έφτασε μέσω Ιλλυρίας στον Ηριδανό ποταμό. Εκεί οι Νύμφες του ποταμού τον προέτρεψαν να ρωτήσει το γερο Νηρέα, θαλασσινό θεό, ποιο δρόμο έπρεπε να ακολουθήσει για να βρει τον κήπο των θεών. Ο Νηρέας δεν ήταν και τόσο πρόθυμος να βοηθήσει τον Ηρακλή και ο ήρωας έπρεπε να τον ζορίσει. Στην αρχή προσπάθησε να τον συλλάβει ενώ κοιμόταν, αλλά ο Νηρέας ξύπνησε και μεταμορφωμένος πότε σε νερό, πότε σε φωτιά επιχείρησε να ξεφύγει. Ο Ηρακλής, όμως, τον έπιασε και αφού ο Νηρέας πήρε την αρχική του μορφή του έδειξε το δρόμο.
Ο ήρωας πέρασε απέναντι στην Αφρική και μετά από περιπέτειες, αφού σκότωσε στη Λιβύη το γίγαντα Ανταίο και στην Αίγυπτο το βασιλιά της Βούσιρη και το γιο του, πέρασε την Αραβία και πηγαίνοντας συνεχώς βόρεια έφτασε στον Καύκασο. Ο γίγαντας Ανταίος καλούσε όποιον ξένο περνούσε από τον τόπο του σε μονομαχία. Είχε όμως ανεξάντλητες δυνάμεις, οι οποίες πήγαζαν από την ίδια τη Γη, τη μητέρα του, όσο πατούσε σ' αυτή. Φυσικά εξόντωνε τους αντιπάλους του και τα κρανία τους τα χρησιμοποιούσε για να χτίσει ένα ναό προς τιμή του πατέρα του Ποσειδώνα. Ο Ηρακλής κλήθηκε να τον αντιμετωπίσει. Τον σήκωσε ψηλά ώστε να τον αποκόψει από την πηγή των δυνάμεών του και τον σύνθλιψε ανάμεσα στα φοβερά του μπράτσα.
Στον Καύκασο ο Ηρακλής συνάντησε τον Προμηθέα, που ήταν δεμένος σ' ένα βράχο του βουνού και ένας αετός ερχόταν και του έτρωγε το συκώτι. Τον είχε τιμωρήσει ο πατέρας των θεών, ο Δίας, επειδή δεν πειθάρχησε και έδωσε τη φωτιά τους ανθρώπους, ένα πολύτιμο δώρο που άλλαξε τη ζωή τους. Ο Ηρακλής απελευθέρωσε τον Προμηθέα, και ο τελευταίος σε αντάλλαγμα του υπέδειξε έναν τρόπο για να πάρει τα μήλα των Εσπερίδων. Του είπε πως το καταλληλότερο πρόσωπο για μια τέτοια δουλειά ήταν ο αδερφός του, ο Άτλαντας, που βαστούσε στους ώμους του τον ουρανό. Τον συμβούλεψε να προσέχει γιατί ο Άτλας ήταν πονηρός και θα προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον ξεγελάσει.
Έτσι κι έγινε. Ο Ηρακλής βρήκε τον Άτλαντα να κρατάει στους ώμους του τις κολόνες του ουρανού και τον παρακάλεσε να τον βοηθήσει να κόψει τα μήλα των Εσπερίδων. Ο Τιτάνας δέχτηκε με προθυμία, αλλά παρακάλεσε τον Ηρακλή να τον απαλλάξει για λίγο από το βάρος του μέχρι να κόψει τα μήλα και να τα φέρει. Ο Ηρακλής, αν και πονηρεύτηκε, μη μπορώντας να κάνει κι αλλιώς πήρε τις κολόνες του ουρανού στους ώμους του.
Ο Άτλας πήγε κατευθείαν στις Εσπερίδες και τους είπε να του δώσουν τα τρία χρυσά μήλα. Πρώτα, όμως, έπρεπε να εξουδετερωθεί ο Λάδωνας, το ακοίμητο φίδι-φύλακας των δέντρων. Οι Εσπερίδες κατασκεύασαν τότε ένα γλυκό ποτό στο οποίο έριξαν υπνωτικά βότανα. Μόλις ο Λάδωνας το ήπιε, έπεσε σε βαθύ ύπνο. Έτσι ο Άτλαντας πήρε τα μήλα. Ο Τιτάνας σκέφτηκε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να φορτώσει σε άλλον τα βάρη του ουρανού. Είπε, λοιπόν, στον Ηρακλή να κρατήσει ακόμα λίγο τα βάρη του μέχρις ότου εκείνος πάει τα μήλα στον Ευρυσθέα και επιστρέψει.
Ο Ηρακλής συγκράτησε το θυμό του και επιστράτευσε την πονηριά του. Έκανε πως δέχεται, αλλά παρακάλεσε τον Άτλαντα, επειδή το βάρος του είχε κόψει τις πλάτες, να τον βοηθήσει να βάλει μια κουλούρα στις κολόνες του ουρανού, ώστε να μην ενοχλείται. Πράγματι, ο Άτλας άφησε κάτω τα μήλα και κράτησε τον ουρανό για να διευκολυνθεί ο Ηρακλής. Ο ήρωας όμως του έδωσε μια και τον έσπρωξε κάτω από τον ουρανό και αυτός ξεγλίστρησε και έφυγε.
Έτσι τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων έφτασαν στον Ευρυσθέα, ο οποίος τα χάρισε στον Ηρακλή. Ο τελευταίος δεν ήθελε να τα κρατήσει και τα δώρισε στη θεά Αθηνά. Η θεά τα επέστρεψε πίσω στον κήπο των θεών, μια και η κλοπή τους ήταν ανίερο πράγμα.
Το τέλος και η αποθέωση του Ηρακλή

Σε κάποιο ταξίδι του ο ήρωας με τη Δηιάνειρα, έπρεπε να περάσουν τον ποταμό Εύηνο, όπου ο Κένταυρος Νέσσος που έμενε εκεί κοντά έκανε τον βαρκάρη. Ο Νέσσος πέρασε απέναντι πρώτα τον Ηρακλή και έπειτα γύρισε για να μεταφέρει τη Δηιάνειρα. Τότε ήταν που ο Κένταυρος προσπάθησε να τη βιάσει κι ο Ηρακλής ακούγοντας τις φωνές της που τον καλούσε σε βοήθεια τον χτύπησε μ' ένα βέλος στην καρδιά, τοξεύοντας τον από την όχθη.
Ο Κένταυρος τότε για να εκδικηθεί, είπε στη Δηιάνειρα ότι θα κρατούσε τον Ηρακλή νια πάντα κοντά της, σε περίπτωση που θα φοβόταν πως τον έχανε, αν έφτιαχνε ένα μαγικό φίλτρο από το αίμα της πληγής του. Η Δηιάνειρα τον πίστεψε, μάζεψε το αίμα του Νέσσου και το πήρε μαζί της.
Αργότερα όταν ο Ηρακλής, μετά από την νίκη κατά του Εύρυτου για την κατάληψη της Οιχαλίας, θέλησε να χτίσει βωμό στο Δία και να του προσφέρει θυσία, έστειλε τον σύντροφο του Λίχα στην Τραχίνα όπου έμενε τότε η Δηιάνειρα, να ζητήσει καθαρά καινούρια ρούχα για την τελετή. Τότε η Δηιάνειρα φοβήθηκε μήπως ο Ηρακλής την ξεχάσει κοντά στην Ιόλη, την κόρη του Εύρυτου που είχε κάνει ερωμένη του και βούτηξε το χιτώνα στο αίμα του Νέσσου.
Ο Ήρωας τον φόρεσε κι άρχισε την τελετή της θυσίας. Όμως το δηλητήριο από το αίμα του Κενταύρου άρχισε να του καίει το δέρμα. Το μαρτύριο ήταν αβάσταχτο. Ο ήρωας προσπαθούσε να βγάλει το θανατηφόρο χιτώνα αλλά ξεκολλούσαν κι οι σάρκες του μαζί. Έτσι διέταξε να τον μεταφέρουν στην Τραχίνα.
Η Δηιάνειρα όταν συνειδητοποίησε τι είχε κάνει, αυτοκτόνησε. Ο Ηρακλής τότε, αφού εμπιστεύτηκε την Ιόλη στο γιο του Ύλλο και απέσπασε την υπόσχεση του να την παντρευτεί όταν θα μεγάλωνε, ανέβηκε στο βουνό Οίτη, μάζεψε ένα σωρό ξύλα και διέταξε να βάλουν φωτιά για να τον κάψουν. Κανείς όμως δεν υπάκουσε. Μόνο ο Φιλοκτήτης δέχτηκε τελικά να τον λυτρώσει από το μαρτύριο.
Σ' αυτόν ο ήρωας χάρισε το τόξο και τα βέλη του που ήταν ποτισμένα με το δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας.
Όταν η φωτιά ψήλωσε αρκετά, ανάμεσα σε κεραυνούς και βροντές, ένα σύννεφο πήρε τον Ηρακλή και τον ανέβασε στον ουρανό. Έτσι πέρασε στην αθανασία κι ανέβηκε στον Όλυμπο όπου παντρεύτηκε την Ήβη τη θεά της αιώνιας νεότητας.


«Ω ψυχή μου, μην ποθείς αθάνατη ζωή μονάχα επιδίωκε ό,τι μπορείς να κατορθώσεις»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/03/2006, 16:11:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ποιός θά σταθεί ικανός νά εξιστορήσει ορθά μέ τόν λόγο το μέγεθος τής αξίας τών έργων τού Ηρακλή πού του εξασφάλισαν τήν αθανασία;
Δυσέφικτον ούν έστι τό κατά τήν αξίαν έκαστον τών πραχθέντων απαγγείλαι καί τόν λόγον εξισώσαι τοίς τηλικούτοις έργοις, οίς διά τό μέγεθος έπαθλον ήν η αθανασία.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 8, στίχοι 1

Ο Ηρακλής καθιέρωσε τούς Ολυμπικούς αγώνες πρίς τιμήν τού Δία.
Τελέσας δέ τούτον τόν άθλον τόν Ολυμπικόν αγώνα συνεστήσατο,
κάλλιστον των τόπων πρός τηλικαύτην πανήγυριν προκρίνας τό παρά τόν Αλφειόν ποταμόν πεδίον, εν ω τόν αγώνα τούτον τω Διί τω πατριώ καθιέρωσε.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 14, στίχοι 1

Ο Ηρακλής ευεργέτησε τό ανθρώπινο γένος καί ή αμοιβή του ήταν μόνον ηθική. Τό Στέφανο θέσπισε καί γιά τόν εαυτό του σύμβολο ηθικής νίκης αντί υλικής αμοιβής. Στεφανίτην δ' αυτόν εποίησεν,
ότι καί αυτός ευηργέτησε τό γένος των ανθρώπων ουδένα λαβών μισθόν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 14, στίχοι 1

Τά άλογα τού Διομήδη ήταν τρομερά άγρια γιατί τρεφόταν μέ ανθρώπινο κρέας.
Αύται δέ χαλκάς μέν φάτνας είχον τήν αγριότητα,
αλύσεσι δέ σιδηραίας διά τήν ισχύν εδεσμεύοντο,
τροφήν δ' ελάμβανον ου τήν εκ γής φυομένην,
αλλά των ξένων μέλη διαιρούμεναι τροφήν είχον τήν συμφοράν τών ακληρούντων.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 15, στίχοι 3

Ο Ηρακλής τιμωρεί τόν Διομήδη γιά τήν άθλια παρέμβασή του στόν φυσικό νόμο.
....τόν κύριον Διομήδην παρέβαλε,
καί ταίς του παρανομείν διδάξαντος σαρξίν εκπληρώσας τήν ένδειαν τών ζώων ευπειθείς έσχεν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 15, στίχοι 3

Η σπορά τών αλόγων τού Διομήδη έφθασε ως τήν βασιλεία τού Αλεξάνδρου τού Μακεδόνος.
....τών ίππων ταύτας μέν ιεράς εποίησεν Ηρας,
ων τήν επιγονήν συνέβη διαμείναι μέχρι της Αλεξάνδρου του Μακεδόνος βασιλείας.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 15, στίχοι 3
Ο Ηρακλής πρίν φέρει τά βόδια τού Γηρυόνη συγκεντρώνει στρατό στήν Κρήτη.
Καί τάς μέν δυνάμεις ήθροισεν εις Κρήτην, κεκρικώς εκ ταύτης ποιείσθαι τήν ορμήν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 17, στίχοι 3

Ο Ηρακλής γνωρίζει ότι ή Κρήτη προσφέρεται γιά εκστρατείες σέ όλη τήν οικουμένη.Σφόδρα γάρ ευφυώς η νήσος αύτη κείται πρός τάς εφ' όλην τήν οικουμένην στρατείας.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 17, στίχοι 3
Ο Ηρακλής αποβιβάζεται στήν Λιβύη.
Ποιησάμενος ουν τόν εκ ταύτης πλούν κατήρεν εις τήν Λιβύην,....
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 17, στίχοι 4

Ο Ηρακλής τιμωρεί τόν Ανταίο ο οποίος θανάτωνε όλους τούς ξένους που κέρδιζε στήν πάλη.
....καί πρώτον μέν Ανταίον τόν ρώμη σώματος καί παλαίστρας εμπειρία διαβεβοημένον καί τούς υπ' αυτού
καταπαλαισθέντας ξένους αποκτείνοντα προσκαλεσάμενος εις μάχην καί συμπλακείς διέφθειρεν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 17, στίχοι 4

Ο Ηρακλής αλλάζει τήν μορφή τής Λιβύης.
Καλλιέργειες, δενδροφυτείες, αμπελώνες, ελαιώνες, ανάπτυξη καί ευημερία.
Ακολούθως δέ τούτοις τήν μέν Λιβύην πληθούσαν αγρίων ζώων,
πολλά των κατά τήν έρημον χώραν χειρωσάμενος, εξημέρωσεν,
ώστε καί γεωργίαις καί ταις άλλαις φυτείαις ταις τους καρπούς παρασκευαζούσαις πληρωθήναι πολλήν μέν αμπελόφυτον χώραν,πολλήν δ' ελαιοφόρον.
Καθόλου δέ τήν Λιβύην διά τό πλήθος των κατά τήν χώραν θηρίων αοίκητον
πρότερον ούσαν εξημερώσας εποίησε μηδεμιάς χώρας ευδαιμονία λείπεσθαι.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 17, στίχοι 4

Ο Ηρακλής εφαρμόζει τόν νόμο καί οί πόλεις τής Λιβύης αρχίζουν νά ευημερούν.
Ομοίως δέ καί τούς παρανομούντας ανθρώπους ή δυνάστας υπερηφάνους αποκτείνας
τάς πόλεις εποίησεν ευδαίμονας
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 17, στίχοι 5

Ο Ηρακλής τιμωρεί τόν Βούσιρι ο οποίος θανάτωνε όλους τούς ξένους επισκέπτες.
....παρελθών εις Αίγυπτον ανενείλε Βούσιριν τόν βασιλέα ξενοκτονούντα τούς παρεπιδημούντας.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 18, στίχοι 1

Ο Ηρακλής τιμωρεί τόν Βούσιρι γιατί θυσίαζε στόν Δία όλους τούς ξένους επισκέπτες.
,....Βούσιριν δέ κατά τήν Αίγυπτον τω Διί σφαγιάζοντα τούς παρεπιδημούντας ξένους
της προσηκούσης τιμωριάς καταξιώσαι.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, στίχοι 27.3

Ο Ηρακλής σέ εύφορη περιοχή κτίζει τήν πόλη Εκατόμπυλο.
Εκατό πύλες άρα μία πόλη τεραστίων διαστάσεων.
....καί περιτυχών χώρα καταρρύτω καί καρποφόρω,
πόλιν έκτισε θαυμαστήν τω μεγέθει, τήν ονομαζομένην Εκατόμπυλον,
ή έθετο τήν προσηγορίαν από τού πλήθους των κατ' αυτήν πυλών.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 18, στίχοι 1
Οι Καρχηδόνιοι κατέκτησαν τήν πόλη Εκατόμπυλο.
,....εν οίς Καρχηδόνιοι δυνάμεσιν αξιολόγοις καί στρατηγοίς αγαθοίς
στρατεύσαντες επ' αυτήν κύριοι κατέστησαν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 18, στίχοι 1

Ο Ηρακλής εκτελεί κυκλώπειες εργασίες μεταξύ Ευρώπης καί Αφρικής.
Περίπτωση Α.
Στένεψε τόν πόρο μέ προσχώσεις ώστε ή απόσταση πού χώριζε τά ακρωτήρια νά μειωθεί καθώς επίσης καί τό βάθος ώστε καί τά κήτη νά μήν μπορούν νά εισέλθουν στήν Μεσόγειο.
....φασί τάς άκρας αμφοτέρας επί πολύ προχώσαι.
Διό καί πρότερον διεστηκυίας απ' αλλήλων πολύ διάστημα,
συναγαγείν τόν πόρον εις στενόν, όπως αλιτενούς καί στενού γενομένου
κωλύηται τά μεγάλα κήτη διεκπίπτεν εκ τού ωκεανού πρός τήν εντός θάλατταν,
άμα δέ καί διά τό μέγεθος των έργων μένη αείμνηστος ή δόξα τού κατασκευάσαντος.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 18, στίχοι 5

Περίπτωση Β.
Διήνοιξε τόν ρηχό πόρο έτσι ώστε νά αποκτήσει βάθος
καί νά ενωθεί ο ωκεανός μέ τήν θάλασσα της Μεσογείου.
....τουναντίον των ηπείρων αμφοτέρων συνεζευγμένων διασκάψαι ταύτας,
καί τόν πόρον ανοίξαντα ποιήσαι τόν ωκεανόν μίσγησθαι τη καθ' ημάς θαλάττη.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 18, στίχοι 5

Ο Ηρακλής είχε κάνει παρόμοια κυκλώπεια έργα στήν Ελλάδα.
Τό παραπλήσιον δέ τούτοις έπραξε πρότερον κατά τήν Ελλάδα.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 18, στίχοι 6
Εξέτρεψε τά λιμνάζοντα ύδατα δημιουργώντας τήν διώρυγα τών Τεμπών
καί έτσι εμφανίστηκε η εύφορη κοιλάδα τής Θεσσαλίας.
....περί μέν τά καλούμενα Τέμπη τής πεδιάδος χώρας επί πολύν τόπον λιμναζούσης,
διέσκαψε τόν συνεχή τόπον, καί κατά της διώρυχος δεξάμενος άπαν τό κατά τήν λίμνην ύδωρ εποίησε τά πεδία φανήναι τά κατά τήν Θετταλίαν παρά τόν Πηνειόν ποταμόν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 18, στίχοι 6

Δημιούργησε τήν λίμνη Κωπαίδα στόν Ορχομενό τών Μινύων.
Εν δέ τη Βοιωτία Ορχομενόν ρείθρον εποίησε λιμνάζειν
τήν χώραν καί φθαρήναι τά κατ' αυτήν άπαντα.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 18, στίχοι 7

Ο Ηρακλής με δύο στήλες οριοθετεί τήν Ευρώπη καί τήν Αφρική.
Ο δ' Ηρακλής πολλήν της Λιβύης επελθών παρήλθεν επί τόν πρός Γαδείροις ωκεανόν, καί στήλας έθετο καθ' εκατέραν τών ηπείρων.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 18, στίχοι 2

Ο Βριάρεω (Ηρακλής) πρίν διασχίσει τον ωκεανό οριοθετεί με στήλες την Ευρώπη-Λιβύη. Και παρελθών Ταρτησίαν, έστηκε σημεία της πορείας επί των όρων Ευρώπης και Λιβύης αντιστοίχως δύο στήλας.
Φερόμενος δε υπό ηλίου κατά την πορείαν, ωκεανόν επέρασεν
ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ, βιβλίο Β', εδάφιο 107,108

Ο Ηρακλής διασχίζει τόν ωκεανό, πρός τίς Εσπερίδες, αφού πρίν έχει αλλάξει πλωτό μέσον.
....εν ώ τόν Ωκεανό διεπέρασε...
Καί διά τής Λιβύης πορευθείς επί τήν έξω θάλασσαν παρ' Ηλίου τό δέπας παραλαμβάνει.
Καί περαιωθείς επί τήν ήπειρον τήν αντίκρυ κατέξευσεν.
ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ, Β-V, 10-11

Ο Ηρακλής διέσχισε τον Ωκεανό και έφθασε στην Εσπερία (Ομερική).
....Δια της Λιβύης πορευθείς επί των έξω θάλασσαν, και περαιωθείς επί την Ηπειρον την αντίκρυ...
ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ, βιβλίο ΙΙ, εδάφιο 119

Αιγαιών Βριάρεως (Ηρακλής) και Τουρ (βράχος) αποτελούν τις ρίζες της ονομασίας Γιβραλτάρ.
Αι δέ Ηράκλειαι Στήλαι, και Βριάρεως λέγονται
ΠΙΝΔΑΡΟΣ

Ο Ηρακλής αποβιβάζεται στήν Ιβηρική (Ισπανία).
Συμπαραπλέοντος δέ τού στόλου διαβάς είς τήν Ιβηρίαν,....
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 18, στίχοι 2

Ο Ηρακλής αφήνει μέρος τών βοδιών τού Γηρυόνη σέ ευσεβή καί φιλόξενο βασιλέα, ο οποίος τά αφιερώνει στόν Ηρακλή. Καί ιερός είναι ο ταύρος στήν Ιβηρική (Ισπανία) έως καί σήμερα.
....καί τιμηθείς υπό τινος των εγχωρίων βασιλέως,
ανδρός ευσέβεια καί δικαιοσύνη διαφέροντος, κατέλιπε μέρος τών βοών εν δωρεαίς τω βασιλεί.
ο δέ λαβών απάσας καθιέρωσεν Ηρακλεί,
καί κατ' ενιαυτόν εκ τούτων έθυεν αυτώ τόν καλλιστεύοντα τών ταύρων.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 18, στίχοι 3

Ο Ηρακλής παραδίδει στούς εντόπιους Αρίστους της Ιβηρικής τήν διακυβέρνηση.
( Το ανέκαθεν αλάνθαστο πολιτικό σύστημα όλων τών εποχών, νά διοικούν αυτοί πού αξίζουν. )
Ο δ' Ηρακλής των μέν Ιβήρων παρέδωκε τήν βασιλείαν τοις αρίστοις των εγχωρίων,....
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 19, στίχοι 1

Ο Ηρακλής αναχωρεί από τήν Ιβηρική καί έρχεται στήν Κελτική
όπου καί καταλύει τήν αναρχία καί τό χάος που επικρατούσε εκεί.
,....αυτός δ' αναλαβών τήν δύναμιν καί καταντήσας εις τήν Κελτικήν
καί πάσαν επελθών κατέλυσε μέν τάς συνήθεις παρανομίας καί ξενοκτονίας,....
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 19, στίχοι 1

Ο Ηρακλής χτίζει τήν πόλη Αλησία μέ σκοπό νά αφήσει μέρος τών εθελοντών από όλα τά έθνη πού ενώθηκαν στό στράτευμα κατά τήν διάρκεια τής περιπλάνησής (άλης) του.
,....πολλού δέ πλήθους ανθρώπων εξ' άπαντος έθνους εκουσίως συστρατεύοντος
έκτισε πόλιν ευμεγέθη τήν ονομασθείσαν από της κατά της εκστρατείας άλης Αλησίαν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 19, στίχοι 1

Ο Ηρακλής ανέμιξε στήν πόλη τής Αλησίας καί εντόπιους μέ αποτέλεσμα
λόγω τής πλειοψηφίας των ο πλυθησμός της νά εκβαρβαρισθή.
Πολλούς εκ τών εγχωρίων ανέμιξεν εις τήν πόλιν.
Ων επικρατησάντων τω πλήθει πάντας τούς ενοικούντας εκβαρβαρωθήναι συνέβη.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 18, στίχοι 2

Οι Κέλτες τιμούν τήν πόλη τής Αλησίας ως εστία καί μητρόπολη όλης τής Κελτικής.
Οι δέ Κέλτοι μέχρι τωνδε των καιρών τιμώσι ταύτην τήν πόλιν,
ως απάσης της Κελτικής ούσαν εστίαν καί μητρόπολιν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 19, στίχοι 2

Ο Ηρακλής αναχωρεί από τήν Κελτική μέ κατεύθυνση πρός τήν Ιταλία.
Ψηλά στίς δύσβατες Αλπεις φτιάχνει πλατύ καί ομαλό δρόμο
ώστε ολόκληρο στράτευμα μέ τίς αποσκευές του νά μπορεί διέλθει άνετα.
Ο δ' Ηρακλής τήν εκτης Κελτικής πορείαν επί τήν Ιταλίαν ποιούμενος,
καί διεξιών τήν ορεινήν τήν κατά τάς Αλπεις,
ωδοποίησε τήν τραχύτητα της οδού καί τό δύσβατον,
ώστε δύνασθαι στρτοπέδοις καί ταίς των υποζυγίων αποσκευαίς βάσιμον είναι.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 19, στίχοι 3

Ο Ηρακλής καθαρίζει τίς Αλπεις από τούς βάρβαρους ληστές
που δρούσαν κατά μήκος τού δρόμου εις βάρος τών διερχομένων,
καθιστώντας τήν δίοδο ασφαλή γιά τίς επόμενες γενεές.
Τών δέ τήν ορεινήν ταύτην κατοικούντων βαρβάρων ειωθόντων
τά διεξιόντα των στρατοπέδων περικόπτειν καί ληστεύειν εν ταις δυσχωρίαις,
χειρωσάμενος άπαντας καί τούς ηγεμόνας της παρανομίας ανελών
εποίησεν ασφαλή τοίς μετεγενεστέροις τήν οδοιπορίαν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 19, στίχοι 4

Ο Ηρακλής από τίς Αλπεις διέσχισε τήν πεδιάδα τής Γαλατίας
καί συνέχισε τήν πορεία του μέσω τής χώρας τής Λιγυστικής.
Διελθών δέ τάς Αλπεις καί της νύν καλουμένης Γαλατίας τήν πεδιάδα
διεξιών εποιήσατο τήν πορείαν διά της Λιγυστικής.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο Δ, κεφάλαιο 19, στίχοι 4

Η Λιγυστική είναι χώρα άγονη καί βραχώδης.
Οι Λίγυες είναι μικρόσωμοι, ελαφροί, ευκίνητοι, νευρώδεις, αλλά θαρραλέοι πολεμιστές. Η αγονία αναγκάζει καί τίς γυναίκες νά δουλεύουν μαζί μέ τούς άντρες.
Οι δέ ταύτην τήν χώραν οικούντες Λίγυες νέμονται γην τραχείαν καί παντελώς λυπράν.
....Διό καί τοις όγκοις εισί συνεσταλμένοι καί διά τήν συνεχή γυμνασίαν εύτοινοι.
....πολύ κεχωρισμένοι ελαφροί μέν ταις ευκινησίαις εισίν,
εν δέ τοις πολεμικοίς αγώσι ταις αλκαίς διάφοροι.
....καί της χώρας πολλής εργασίας προσδεομένης,
ειθίκασι τάς γυναίκας των κακοπαθειών των εν ταις εργασίαις κοινωνούς ποιείσθαι.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 20.2

Στούς Ελληνες, τό γεγονός ότι η γυναίκα εργάζεται σέ ανδρικές δουλειές
θεωρείται παράδοξο, άδικο καί ανήκουστο γιά τήν ιερότητα πού εκφράζει ή γυναίκα.
....μισθού δέ παρ' αλλήλοις εργαζομένων των τε ανδρών καί των γυναικών,
ίδιόν τι καί παράδοξον καθ' ημάς συνέβη περί μίαν γυναίκα γενέσθαι.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 20.2

Ο Ηρακλής αφού διέσχισε τήν Λιγυστική καί τήν Τυρρηνία
στρατοπεδεύει στόν ποταμό Τίβερι στό σημείο τής σημερινής Ρώμης.
Ηρακλής δέ διελθών τήν τε των Λιγύων καί τήν των Τυρρηνών χώραν,
καταντήσας πρός τόν Τίβεριν ποταμόν κατεστρατοπέδευσεν ου νύν η Ρώμη έστιν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 21.1

Τόν Ηρακλή υποδέχονται καί φιλοξενούν μέ μεγάλες τιμές οι
εκπρόσωποι τής μικρής πόλης Παλατίω, οι Κάκιος καί Πινάριος.
....τότε δέ τινες των εγχωρίων κατώκουν εν τω νύν καλουμένω Παλατίω,
μικράν παντελώς πόλιν οικούντες.
Εν ταύτη δέ των επιφανών όντες ανδρών Κάκιος καί Πινάριος εδέξαντο τόν Ηρακλέα
ξενίοις αξιολόγοις καί δωρεαίς κεχερισμέναις ετίμησαν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 21.1-3

Οι Ρωμαίοι χτίζουν ναό πρός τιμήν τού Ηρακλή στόν οποίο τιμούν τήν προσφορά τής δεκάτης.
Κατασκεύασαν δέ καί Ρωμαίοι τούτω τω θεώ παρά τόν Τίβεριν ιερόν αξιόλογον,
εν ω νομίζουσι συντελείν τάς εκ της δεκάτης θυσίας.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 21.4

Ο Ηρακλής από τήν Φλεγραία κοιλάδα κατεβαίνει πρός τήν θάλασσα
καί εκτέλεσε κυκλώπεια έργα κοντά στήν λίμνη Αορνο.
Ο Ηρακλής μέ προσχώσεις έκλεισε τό στόμιο τής λίμνης πρός τήν θάλασσα
καί κατασκεύασε δρόμο κοντά στήν θάλασσα πού ονομάζεται Ηράκλειος.
Ο δ' Ηρακλής εκ του Φλεγραίου πεδίου κατελθών επί τήν θάλατταν
κατασκεύασεν έργα περί τήν Αορνον ονομαζομένην λίμνην,....
Αναπεπταμένης δέ της λίμνης εις τήν θάλατταν,
τόν Ηρακλέα λέγεται τόν μέν έκρουν εγχώσαι,
τήν δ' οδόν τήν νυν ούσαν παρά θάλατταν κατασκευάσαι,
τήν απ' εκείνου καλουμένην Ηρακλείαν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 22.1

Ο Ηρακλής φτάνωντας στό κατώτερο σημείο τής Ιταλίας μεταφέρει τά βόδια στήν Σικελία, ενώ αυτός περνά μέ τρόπο παράδοξο κολυμπώντας πιασμένος από τά κέρατα ενός ταύρου, τήν απόσταση τών δεκατριών σταδίων πού απείχε η Σικελία από τήν Ιταλία.
Ο δ' Ηρακλής καταντήσας επί τόν πορθμόν κατά τό στενώτατον της θαλάττης
τάς μέν βους επεραίωσεν εις τήν Σικελίαν,
αυτός δέ ταύρου κέρως λαβόμενος διενήξατο τόν πόρον,
όντος του διαστήματος σταδίων τριών καί δέκα,....
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 22.6

Ο Ηρακλής επιτρέπει στους κατοίκους τού Ερυκος νά ζούν από τούς καρπούς τής χώρας μέ τήν προυπόθεση όμως όταν μελλοντικά τούς ζητηθεί από απόγονό του νά τήν παραδώσουν.
Γενεές αργότερα ο Δωριεύς ό Λακεδαιμόνιος πήρε τήν χώρα καί έκτισε τήν πόλη Ηράκλεια.
Ο δ' Ηρακλής τήν μέν χώραν παρέθετο τοις εγχωρίοις,
συγχωρήσας αυτοίς λαμβάνειν τούς καρπούς,
μέχρι άν τις των εκγόνων αυτού παραγενόμενος απαιτήση.
Οπερ καί συνέβη γενέσθαι.
Πολλαίς γάρ ύστερον γενεαίς Δωριεύς ο Λακεδαιμόνιος
καταντήσας εις τήν Σικελίαν καί τήν χώραν απολαβών έκτισε πόλιν Ηράκλειαν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 23.3

Οι Καρχηδόνιοι καταστρέφουν τήν Ηράκλεια από τόν φόβο τής ταχείας ανάπτυξής της γιατί θά μπορούσε νά γίνει ισχυρότερη τής ηγεμονίας τών Φοινίκων.
Ταχύ δ' αυτής αυξομένης, οι Καρχηδόνιοι φθονήσαντες άμα καί φοβηθέντες μήποτε πλέον ισχύσασα της Καρχηδόνος αφέληται των Φοινίκων τήν ηγεμονίαν,
στρατεύσαντες επ' αυτήν μεγάλαις δυνάμεσι καί κατά κράτος ελόντες κατέσκαψαν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 23.3

Ο Ηρακλής καθώς περιδιαβαίνει μέ τά βόδια τήν Μεσόγειο
στήν χώρα τών Σικανών νικά τούς εγχώριους πού τού αντιτάχθηκαν μέ μεγάλες δυνάμεις καί τιμά τούς νεκρούς στήν μάχη πεσσόντες ηρωικούς στρατηγούς τους.
Αυτός δέ μετά των βοών διά της μεσογείου διεξιών,
καί των εγχωρίων Σικανών μεγάλαις δυνάμεσιν αντιταξαμένων,
ενίκησεν επιφανεί παρατάξει καί πολλούς απέκτεινεν,
εν οίς μυθολογουσί τινες καί στρατηγούς επιφανείς γεγενήσθαι
τούς μέχρι του νύν ηρωικής τιμής τυγχάνοντας,
Λεύκασπιν καί Πεδιακράτην καί Βουφόναν καί Γλυχάταν, έτι δέ Βυταίαν καί Κρυτίδαν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 23.5

Ο Ηρακλής στήν πεδιάδα τών Λεοντίνων κατασκεύασε αθάνατα κυκλώπεια μνημεία τής παρουσίας του, λόγω τής ομορφιάς τής χώρας αλλά καί τής αγάπης τών εγχωρίων.
Μετά δέ ταύτα διελθών τό Λεοντίνον πεδίον, τό μέν κάλλος της χώρας εθαύμασε,
πρός δέ τούς τιμώντας αυτόν οικείως διατιθέμενος απέλιπε παρ' αυτοίς
αθάνατα μνημεία της εαυτού παρουσίας.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 24.1

Ο Ηρακλής στήν πόλη τών Αγυριναίων, τιμήθηκε από τούς κατοίκους ώς Ολύμπιος θεός.
Προηγουμένως δέν δεχόταν οποιαδήποτε λατρεία γία τόν εαυτό του.
Αυτό τό εξέλαβε ως μήνυμα τών θεών πού τού προμηνούσαν τήν αθανασία του.
Ιδιον δέ τι συνέβη γενέσθαι περί τήν πόλιν των Αγυριναίων.
Εν ταύτη γάρ τιμηθείς επ' ίσης τοις Ολυμπίοις θεοίς πανηγύρεσι καί θυσίας λαμπραίς,
καίπερ κατά τούς έμπροσθεν χρόνους ουδεμίαν θυσίαν προσδεχόμενος,
τότε πρώτως συνευδόκησε,
του δαιμονίου τήν αθανασίαν αυτώ προσημαίνοντος.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 24.1

Ο Ηρακλής άφησε τά αποτυπώματα τών ποδιών του σέ βράχο,
καί καθώς ήδη είχε τελέση τόν δέκατο άθλο τό εξέλαβε ώς επιβεβαίωση τής αθανασίας του καί διά αυτό δέν έφερε αντίρηση στίς πρός αυτόν θυσίες.
Οδού γάρ ούσης ουκ άπωθεν της πόλεως πετρώδους,
αι βόες τά ίχνη καθάπερ επί κήρου τινος απετυπούντο.
Ομοίως δέ καί αυτώ τω Ηρακλεί τούτου συμβαίνοντος,
καί τού άθλου δεκάτου τελουμένου,
νομίσας ήδη τί λαμβάνειν της αθανασίας,
προσεδέχετο τάς τελουμένας υπό των εγχωρίων κατ' ενιαυτόν θυσίας.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 24.2

«Ω ψυχή μου, μην ποθείς αθάνατη ζωή μονάχα επιδίωκε ό,τι μπορείς να κατορθώσεις»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/03/2006, 16:11:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο Ηρακλής από ευγνωμοσύνη πρός τούς Αγυριναίους εκτελεί κυκλώπειο έργο
κατασκευάζοντας έμπροσθεν τής πόλης λίμνη μέ περίμετρο τεσσάρων σταδίων.
Διόπερ τοις ευδοκουμένοις τάς χάριτας αποδιδούς,
πρό μέν της πόλεως κατεσκεύασε λίμνην,
έχουσαν τήν περίβολον σταδίων τεττάρων,....
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 24.3

Ο Ηρακλής κατασκευάζει τέμενος πρός τιμήν τού Γηρυόνη.
,....τέμενος κατεσκεύασεν ήρωι Γηρυόνη, ό μέχρι τού νύν τιμάται παρά τοις εγχωρίοις.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 24.3

Ο Ηρακλής κατασκευάζει τέμενος πρός τιμήν τού Ιολάου.
Πρός τιμήν τού Ιολάου οι κάτοικοι αφήνουν τά μαλλιά τους μακριά έως ώτου πετύχουν κάτι καλό.
Ιολάου τε του αδελφιδού συστρατεύοντος τέμενος αξιόλογον εποίησε,....
Πάντες γάρ οι κατά ταύτην τήν πόλιν οικούντες εκ γενετής τάς κόμας Ιολάω τρέφουσι, μέχρι άν ότου θυσίαις μεγαλοπρεπέσι καλλιεργήσαντες τόν θεόν ίλεων κατασκευάσωσι.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 24.4

Ο Ηρακλής μέ τά βόδια περνά πάλι στήν Ιταλία καί συνεχίζει τήν πορεία του παραλιακώς.
Ο δ' Ηρακλής μετά τών βοών περαιωθείς εις τήν Ιταλίαν προήγε διά της παραλίας,....
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 24.7

Ο Ηρακλής φέρνει από τόν Αδη τόν Κέρβερο καί τόν παρουσιάζει στούς ανθρώπους.
Μέ τήν βοήθεια τής Κόρης (Φερσεφόνης) φέρνει από τόν Αδη τόν Θησέα καί τόν Πειρίθου.
....καταβάς εις τούς καθ' άδου τόπους, καί προσδεχθείς υπό της Φερσεφόνης ως άν αδελφός,
Θησέα μέν ανήγαγεν εκ δεσμών μετά Πειρίθου, χαρισαμένης της Κόρης,
τόν δέ κύνα παραλαβών δεδεμένον παραδόξως απήγαγε καί φανερόν κετέστησεν ανθρώποις.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 26, στίχοι 1

Ο Ηρακλής ανέλαβε τόν τελευταίο άθλο νά φέρει τά μήλα των Εσπερίδων καί έπλευσε στήν Λιβύη.
( Πιθανώς οι απαχθέντες κόρες τού Ατλα ή οι γνώσεις τού Ατλα )
Τελευταίον δ' άθλον λαβών ενεγκείν τά των Εσπερίδων χρυσά μήλα,
πάλιν έπλευσεν εις τήν Λιβυήν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 26, στίχοι 2

Ο Ηρακλής πλέει τόν Νείλο καί φθάνει στήν Αιθιοπία όπου καί δέχεται επίθεση
από τόν Ημαθίωνα αρχηγό τών Αιθιόπων τόν οποίο καί σκοτώνει.
Μετά δέ ταύτα ανά τόν Νείλον πλεύσαντα εις τήν Αιθιοπίαν
τόν βασιλεύοντα των Αιθιόπων Ημαθίωνα κατάρχοντα μάχης αποκτείναι,....
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 26, στίχοι 3
Ληστές απαγάγουν τίς κόρες τού Ατλα.
Τούς δέ ληστάς εν κήπω τινί παιζούσας τάς κόρας συναρπάσαι, καί ταχύ φυγόντες εις τάς ναύς αποπλείν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 27, στίχοι 4

Ο Ηρακλής ελευθερώνει τίς κόρες καί τίς επιστρέφει στόν πατέρα τους τόν Ατλα.
Τούτοις δ' επί τινος ακτής δειπνοποιημένοις επιστάντα τόν Ηρακλέα,
τούς μέν ληστάς άπαντας αποκτείναι, τάς δέ κόρας αποκομίσαι πρός Ατλαντα τόν πατέρα.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 27, στίχοι 4

Ο Ατλας υπόχρεος πρός τόν Ηρακλή τού παρέχει τά παρά τού άθλου,
αλλά τού διδάσκει πλήρως καί τήν γνώση τής αστρολογίας.
Ανθ' ων τόν Ατλαντα χάριν της ευεργεσίας αποδιδόντα
μή μόνον δουναι τά πρός τόν άθλον καθήκοντα προθύμως,
αλλά καί κατά τήν αστρολογίαν αφθόνως διδάξαι.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 27, στίχοι 4
Ο Ατλάς θεωρείτο ότι βάσταζε τόν Ουρανό, πιθανόν,
λόγω τών αναλυτικών ερευνών του στήν αστρολογία.
Περιττότερον γάρ αυτόν τά κατά τήν αστρολογίαν εκπεπονηκότα
καί τήν των άστρων σφαίραν φιλοτεχνώς ευρόντα
έχειν υπόληψιν ως τόν κόσμον όλον επί των ώμων φορούντα.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, στίχοι 27.5
Ο Ηρακλής θεωρείτο ότι βάσταξε τόν Ουράνιο θόλο πιθανόν,
λόγω τής αστρολογικής γνώσης πού απέκτησε από τόν Ατλα,
γνώση ή οποία μετέφερθηκε στούς Ελληνες καί μετά σ'όλον τόν κόσμο.
Παραπλησίως δέ καί τού Ηρακλέους εξενέγκαντος εις τούς Ελληνας τόν σφαιρκόν λόγον,
δόξης μεγάλης τυχείν, ως διαδεγμένον τόν Ατλαντικόν κόσμον,
αινιττομένων των ανθρώπων τό γεγονός.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 27, στίχοι 5
Ο Ηρακλής παροτρύνεται από τόν θεό νά ιδρύει τήν πόλη τής Σαρδηνίας
καί νά ορίζει αρχηγούς τά παιδιά του. Τήν αποστολή ανέλαβε ο Ιόλαος.
Τετελεκότος γάρ αυτού τους άθλους, καί του θεού χρήσαντος συμφέρειν πρό της εις θεούς μεταλλαγής αποικίαν εις Σάρδω πέμψαι καί τούς εκ των Θεσπιάδων
αυτώ γενομένους υιούς ηγεμόνας ποιήσαι ταύτης,
έκρινε τόν αδελφιδούν Ιόλαον εκπέμψαι μετά τών παίδιων διά τό παντελώς νέους είναι.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 29, στίχοι 1

Ο Ιόλαος μέ τούς 41 από τούς 50 Θεσπιάδες καί πολλούς
άλλους πού ενδιαφέρθηκαν γιά τήν αποικία, πλέει πρός τήν Σαρδηνία.
Τούς δέ λοιπούς άπαντας Ιόλαος αναλαβών καί πολλούς άλλους τούς βουλομένους κοινωνείν τής αποικίας,
έπλευσεν εις τήν Σαρδόνα
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 29, στίχοι 5

Ο Ιόλαος εξημερώνει καί δενδροφυτεύει τήν χώρα,
φτιάχνει καλλιέργειες καί οχυρωματικά έργα.
Εξημερώσας δέ τήν χώραν καί καταφυτεύσας δένδρεσι καρπίμοις κατεσκεύασε περιμάχητον.
επί τοσσούτο γάρ η νήσος διωνομάσθη τη των καρπών αφθονία....
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 29, στίχοι 6

Οι Καρχηδόνιοι λόγω τής παραδειγματικής ανάπτυξης καί τής αφθονίας τών αγαθών θέλησαν αργότερα μέ πολλές εκστρατείες νά κατακτήσουν τήν Σαρδηνία.
....τη των καρπών αφθονία ώστε Καρχηδονίους ύστερον αυξηθέντας επιθυμήσαι τής νήσου,
καί πολλούς αγώνας καί κινδύνους υπέρ αυτής αναδέξασθαι.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 29, στίχοι 6

Ο Ηρακλής παντρεύει τήν γυναίκα του Μεγάρα μέ τόν Ιόλαο,
λόγω τής συμφοράς πού είχε συμβεί δέν ήθελε νά τεκνοποιήσει μαζί της.
Τελέσας γάρ τούς άθλους τήν μέν εαυτού γυναίκα Μεγάραν συνώκισεν Ιολάω,
διά τήν περί τά τέκνα συμφοράν υποπτευσάμενος τήν εξ εκείνης παιδοποιίαν,....
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 31, στίχοι 1
Ο Ηρακλής επιστρέφει στήν Πελοπόνησσο καί εκστρατεύει κατά τής Τροίας ( Ιλιον ), γιατί όταν ο Ηρακλής πήρε μέρος στήν εκστρατεία τού Ιάσονα γιά τό χρυσόμαλλο δέρας ο βασιλεύς τού Ιλίου Λαομέδων υποσχέθηκε νά δώσει άλογα στόν Ηρακλή σάν έπαθλο εάν σκότωνε ένα κήτος-τέρας πού ζούσε στήν παραλία. Καί δέν τά έδωσε.
Μετά δέ ταύτα επανελθών εις Πελοπόνησσον εστράτευσεν εις Ιλιον,
εγκαλών Λαομέδοντι τω βασιλεί.
Ούτος γάρ Ηρακλέους στρατεύοντος μετά Ιάσονος επί τό χρυσόμαλλον δέρας,
καί τό κήτος ανελόντος, απεστέρησε των ομολογημένων ίππων,....
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 32, στίχοι 1

Ο Ηρακλής, κατά τήν εξέλιξη τής εκστρατείας του μέ τόν Ιάσονα δέν μπορούσε νά ασχοληθεί μέ τήν ατιμία τού Λαομέδων, οπότε μετά από καιρό εκστράτευσε κατά τής Τροίας (Ιλιον) μέ δεκαοκτώ πλοία ή μέ έξι όπως αναφέρει ό Ομηρος.
Καί τότε μέν διά τήν μετ' Ιάσονος στρατείαν ασχοληθείς,
ύστερον δέ λαβών καιρόν επί τήν Τροίαν εστράτευσεν,
ως μέν τινές φασί, ναυσί μακραίς οκτωκαιδέκα,
ως δέ Ομηρος γέγραφεν, έξ ταίς απάσαις, εν οίς παρεισάγει τόν υιόν αυτού Τληπόλεμον λέγοντα:
"αλλ' οιόν τινά φασι βίην Ηρακληείην
είναι, εμόν πατέρα θρασυμέμνονα, θυμολέοντα,
ός ποτε δεύρ' ελθών ένεχ' ίππων Λαομέδοντος
έξ οίης σύν νηυσί καί ανδράσι παυροτέροισιν
Ιλίου εξαλάπαξε πόλιν, χήρωσε δ' αγυιάς."
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 32, στίχοι 2

Ο Ηρακλής καταλαμβάνει τήν Τροία (Ιλιον) καί παραδίδει τήν βασιλεία στόν Πρίαμο γιατί αυτός απαιτούσε από τόν πατέρα του Λαμέδων νά τηρήσει τόν λόγο του.
Ηρακλής δέ τήν πόλιν ελών κατά κράτος καί πολλούς εν χειρών νόμω κατασφάξας.
Πριάμω τήν βασιλείαν απέδωκε τών Ιλιαδών διά τήν δικαιοσύνην.
Ούτος γάρ μόνος των υιών τού Λαομέδοντος εναντιούμενος τω πατρί
τάς ίππους αποδούναι συνεβούλευσεν τω Ηρακλεί κατά τάς επαγγελίας.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 32, στίχοι 4

Ο Ηρακλής επιστρέφει στήν Πελοπόννησο καί εκστρατεύει κατά τού Αυγέα γιατί
τού είχε υποσχεθεί τό έν δέκατο τών κοπαδιών του καί δέν τήρησε τόν λόγο του.
Δέν καταφέρνει όμως νά επικρατήσει τής μάχης μέ τούς Ηλείους
ούτε αποσπάσει τά κεκτημένα του καί γυρνά άπρακτος στόν Δεξαμενό τής Ωλένου.
Μετά δέ ταύτα Ηρακλής μέν επανελθών εις Πελοπόννησον εστράτευσε επ' Αυγέαν
διά τήν αποστέρησιν τού μισθού.
Γενομένης δέ μάχης πρός τούς Ηλείους,
τότε μέν άπρακτος επανήλθεν εις Ωλενον πρός Δεξάμενον.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 33, στίχοι 1

Ο Ηρακλής παρίσταται στούς γάμους τής θυγατέρας τού Δεξαμενού Ιππολύτης μέ τόν Αζάνα, αλλά φονεύει τόν Κένταυρο Ευρυτίωνα, όταν αυτός κατά τήν διάρκεια τού δείπνου ενώ ήδη συμπεριφερόταν μέ υβριστικό τρόπο αποπειράθηκε νά βιάση τήν Ιππολύτη.
Της δέ τούτου θυγατρός Ιππολύτης συνοικιζομένης Αζάνι συνδειπνών Ηρακλής καί θεασάμενος εν τοις γάμοις υβρίζοντα τόν Κένταυρον Ευρυτίωνα καί τήν Ιππολύτην βιαζόμενον, απέκτεινεν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 33, στίχοι 1-2

Ο Ηρακλής αγανακτισμένος επιτίθεται αιφνιδίως καί καταλαμβάνει τήν Σπάρτη.
Αποκαθιστά στήν Βασιλεία τής Σπάρτης τόν Τυνδάρεων τόν πατέρα τών Διοσκούρων μέ τήν
κατά τό δίκαιο τού πολέμου ηθική, νά διοικεί έως ότου τού ζητηθεί από απογόνους τού Ηρακλή.
Εφ οίς αγανακτήσας Ηρακλής εστράτευσεν επ' αυτούς.
Μεγάλη δέ μάχη νικήσας παμπλληθείς απέκτεινε.
Τήν δέ Σπάρτην ελών κατά κράτος,
κατήγαγεν επί τήν βασιλείαν Τυνδάρεων τόν πατέρα τών Διοσκόρων,
καί τήν βασιλείαν ως διορίκτητον Τυνδάρεω παρέθετο,
προστάξας τοις εφ' εαυτού γενομένοις φυλάττειν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 33, στίχοι 5

Ο Ηρακλής απογοητευμένος από τόν χαμό τών Οιωνού καί Ιφικλον
εγκαταλείπει μετά από πενταετή παραμονή τό Φενεό
καί αποχωρεί οριστικά από τήν Πελοπόννησο.
Μέ αρκετούς πού τόν ακολούθησαν εγκαθίσταται στήν Καλυδώνα τής Αιτωλίας.
Ηρακλής δέ μετά τήν εν Φενεώ κατοίκησιν έτει πέμπτω,
δυσφορών επί τω τετελευτηκέναι Οιωνόν τόν Λικυμνίου καί Ιφικλον τόν αδελφόν,
απήλθεν εκουσίως εξ Αρκαδίας καί πάσης Πολοποννήσου.
Συναπελθόντων δ' αυτώ πολλών εκ τής Αρκαδίας,
απήλθε της Αιτωλίας εις Καλυδώνα κακεί κατώκοισεν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 34, στίχοι 1
Ο Ηρακλής παντρεύεται τήν Δηιάνειρα τήν θυγατέρα τού Οινέα όταν ο Μελέαγρος είχε πεθάνει.
Ούκ όντων δ' αυτώ παίδων γνησίων ουδέ γαμετής γυναικός,
έγημε Δηιάνειραν τήν Οινέως, τελευτηκότος ήδη Μελεάγρου.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 34, στίχοι 1

Ο Ηρακλής επιτελεί κυκλώπειο έργο στήν Καλυδώνα εκτρέποντας τόν Αχελώο.
Ηρακλής δέ τοις Καλυδωνίοις βουλόμενος χαρίσασθαι τόν Αχελώον ποταμόν απέστρεψε, καί ρύσιν άλλην κατασκευάσας απέλαβε χώραν πολλήν καί πάμφορον, αρδευομένην υπό του προειρημένου ρείθρου.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 35, στίχοι 3

Ο Ηρακλής καί τό κέρας τής Αμαλθείας.
Παρεισήγαγον γάρ τόν Ηρακλέα πρός τόν Αχελώον συνάψαι μάχην,
ωμοιωμένου του ποταμού ταύρω,
κατά δέ τήν συμπλοκήν θάτερον των κεράτων κλάσαντα δωρήσασθαι τοίς Αιτωλοίς,
ό προσαγορεύεσαι κέρας Αμαλθείας.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 35, στίχοι 4

Ο Ηρακλής καί η οικογένειά του φθάνουν στόν ποταμό Εύηνο καί συναντούν
τόν Κένταυρο Νέσσο ό οποίος διαβίβαζε επί πληρωμή τούς διαβάτες.
Επεί δέ πορευόμενος ήλθε πρός τόν Εύηνον ποταμόν,
κατέλλαβε Νέσσον τόν Κένταυρον μισθού διαβιβάζοντα τόν ποταμόν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 36, στίχοι 3

Ο Νέσσος διαβιβάζει τήν Δηιάνειρα καί προσπαθεί νά τήν βιάση.
Ούτος δέ πρώτην διαβιβάσας τήν Δηιάνειραν,
καί διά τό κάλλος ερασθείς, επεχείρησε βιάσασθαι ταύτην.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 36, στίχοι 4

Η Δηιάνειρα καλεί σέ βοήθεια τόν Ηρακλή ο οποίος τοξεύει τόν Νέσσο
καί τόν πληγώνει θανάσιμα.
Καθώς ο Νέσσος ξεψυχά αφήνει ερωτική συνταγή στήν Δηιάνειρα,
μέ τήν οποία ο Ηρακλής δέν θά θελήση νά πλησιάσει άλλη γυναίκα.
Επιβοωμένης δ' αυτής τόν άνδρα,
ο μέν Ηρακλής ετόξευσε τόν Κένταυρον, ο δέ Νέσσος μεταξύ μισγόμενος,
καί διά τήν οξύτητα της πληγής ευθύς αποθνήσκων,
έφησε τη Δηιανείρα δώσειν φίλτρον,
όπως μηδεμία των άλλων γυναικών Ηρακλής θελήση πλησιάσαι.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 36, στίχοι 4

Ο Νέσσος ξεψυχά αφού είπε παρεκάλεσε τήν Δηιάνειρα νά μαζέψει τό σπέρμα του
νά τό προσμίξει μέ λάδι καί μέ τό αίμα του πού έσταζε από τήν αιχμή τού
θανατηφόρου βέλους καί νά αλείψη μ'αυτό τόν χιτώνα τού Ηρακλή.
Παρεκελεύσατο ούν λαβούσαν τόν εξ αυτού πεσόντα γόνον,
καί τούτω προσμίξασα έλαιον καί τό από της ακίδος αποστάζον αίμα,
χρίσαι τόν χιτώνα του Ηρακλέους.
Ούτος μέν ούν ταύτην τήν υποθήκην δούς τη Δηιάνειρα παραχρήμα εξέπνευσεν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 36, στίχοι 5

Η Δηιάνειρα συλλέγει τό σπέρμα τού Νέσσου σέ δοχείο βουτά σ'αυτό
τό θανατηφόρο ματωμένο βέλος καί τό κρατά κρυφό από τόν Ηρακλή.
Η δέ κατά τήν γενομένην υπό τού Νέσσου παραγγελίαν
εις άγγος αναλαβούσα τόν γόνον, καί τήν ακίδα βάψασα,
λάθρα τού Ηρακλέους εφύλαττεν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 36, στίχοι 5


Ο Ηρακλής έρχεται στόν Κήυκα τόν βασιλέα της Τραχίνας καί κατοικεί
εκεί μαζί μέ τούς αφοσιωμένους σέ όλες τίς εκστρατείες του Αρκάδες.
Ο δέ διαβάς τόν ποταμόν κατήντησε πρός Κήυκα τόν της Τραχίνος βασιλέα,
καί μετά τούτου κατώκησεν, έχων τούς αεί συστρατεύοντας των Αρκάδων.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 36, στίχοι 5

Ο Ηρακλής μαζί μέ τούς Μηλιείς εκστρατεύει κατά τού Φύλα βασιλέα τών Δρυόπων ο οποίος παρουσία ανθρώπων ασέβησε στό ιερό τών Δελφών.
Τιμώρησε τόν ιερόσυλο Φύλα εκτόπισε τούς Δρύοπες καί παρέδωσε τήν χώρα στούς Μηλιείς.
Μετά δέ ταύτα Φύλαντος του Δρυόπων βασιλέως δόξαντος εις τό εν Δελφοίς ιερόν παρανομηκέναι,
στρατεύσας μετά Μηλιέων τόν τε βασιλέα των Δρυόπων ανείλε
καί τούς άλλους εκ της χώρας εξαναστήσας Μηλιεύσι παρέδωκε τήν χώραν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 37, στίχοι 1

Μετά τήν απομάκρυνση τών Δρυόπων ξεσπά πόλεμος ανάμεσα στούς
Δωριείς πού κατοικούσαν στήν Εστιαιώτις μέ βασιλέα τόν Αιγίμιο καί τούς
Λαπίθες πού κατοικούσαν στόν Ολυμπο μέ βασιλέα τόν Κόρωνο τόν Καινέω.
Οι Δωριείς λιγότεροι αριθμητικά από τούς Λαπίθες πείθουν τόν Ηρακλή νά
συστρατευτεί μαζί τους μέ αντάλλαγμα τό έν τρίτο τής χώρας καί τήν βασιλεία τους.
Μετά δέ τήν Δρυόπων ανάστασιν,
πολέμου συνεστώτος τοις Δωριεύσι τοις τήν Εστιαιώτιν καλουμένην οίκουσιν, ών εβασίλευεν Αιγίμιος, καί τοις Λαπίθαις τοις περί τόν Ολυμπον ιδρυμένοις, ών εδυνάστευε Κόρωνος ο Καινέως, υπαρχόντων δέ των Λαπίθων πολύ ταις δυνάμεσιν, οι Δωριείς κατέφυγον επί τόν Ηρακλέα,
καί σύμμαχον αυτόν εκάλεσαν επί τρίτω μέρει της Δωρίδος χώρας καί της βασιλείας.
Πείσαντες δέ κοινή τήν επί τούς Λαπίθας στρατείαν εποιήσαντο.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 37, στίχοι 3

Ο Ηρακλής παραδίδει τό έν τρίτο τής χώρας στόν Αιγίμιο
μέ τήν υποθήκη νά αποδωθεί στούς απογόνους του.
,....Αιγιμίω μέν τό επιβάλλον της χώρας τρίτον μέρος περέθετο
καί παρεκελεύσατο φυλλάτειν τοις απ' αυτού.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 37, στίχοι 4

Ο Ηρακλής αποκτά από τήν Δηιάνειρα δύο υιούς τούς Γληνέα καί Οδίτη.
Ετέκνωσε δέ καί εκ τής Δηιανείρας νεωτέρους τού Υλλου υιούς δύο,
Γληνέα καί Οδίτην.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 37, στίχοι 1

Ο Ηρακλής από τό ακρωτήριο Κηναίο τής Ευβοίας γιά νά τελέση θυσία στέλνει τόν Λίχα τόν υπηρέτη στήν Τραχίνα νά παραλάβει από τήν Δηιάνειρα τό ιμάτιο καί τόν χιτώνα του πού συνήθιζε νά φέρει κατά τίς θυσίες.
Ενταύθα δέ θυσίαν επιτελών απέστειλε Λίχαν τόν υπηρέτην εις Τραχίνα πρός τήν γυναίκα Δηιάνειραν. Τούτω δέ προσταγμένον ήν αιτήσαι χιτώνα καί ιμάτιον, οίς ειώθει χρήσθαι πρός τάς θυσίας.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 38, στίχοι 1

Η Δηιάνειρα πληροφορείται από τόν Λίχα τήν αγάπη τού Ηρακλή γιά τήν Ιόλη και χρησιμοποιεί στόν χιτώνα τό φίλτρο θανάτου πού τής είχε αφήσει ό Κένταυρος Νέσσος.
Η δέ Δηιάνειρα πυθομένη τού Λίχα τήν πρός Ιόλην φιλοστοργίαν καί βουλομένη πλέον εαυτήν αγαπάσθαι, τόν χιτώνα έχρισε τω παρά τού Κενταύρου δεδομένω πρός απώλειαν φίλτρω.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 38, στίχοι 1

Ο Ηρακλής παραλαμβάνει καί φορά τόν χιτώνα από τόν ανυποψίαστο Λίχα.
Λόγω τής θερμοκρασίας τού σώματος ό τοξικός ιός από τό αίμα τής Υδρας πού ήσανποτισμένα τά βέλη τού Ηρακλή αρχίζει νά ενε ργεί μέ αποτέλεσμα νά διαβρώνει τίς σάρκες του.
Ο Ηρακλής από τούς φρικτούς πόνους σκοτώνει τόν Λίχα διαλύει τόν στρατό
καί επιστρέφει στήν Τραχίνα.
Ο μέν ούν Λίχας αγνοών περί τούτων απήνεγκε τήν εσθήτα πρός τήν θυσίαν.
Ο δ' Ηρακλής ενδύς τόν κεχριμένον χιτώνα, καί κατ' ολίγον της τού
σηπτικού φαρμάκου δυνάμεως ενεργούσης, περιέπεσε συμφορά τη μεγίστη.
Της γάρ ακίδος τόν εκ της εχίδνης ιόν ανειληφυίας,
καί διά τούτο του χιτώνος διά τήν θερμασίαν τήν σάρκα του σώματος λυμαινομένου, περιαλγής γενόμενος ο Ηρακλής τόν μέν διακονήσαντα Λίχαν απέκτεινε, τό δέ στρατόπεδον απολύσας επανήλθεν εις τήν Τραχίνα.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 38, στίχοι 2

Η Δηιάνειρα έξεπλάγειν όταν είδε τήν συμφορά πού προκάλεσε στόν Ηρακλή.
Μή αντέχωντας τήν αμαρτία της πράξης της αυτοκτόνησε διά απαγχονισμού.
,....Δηιάνειρα δέ τό μέγεθος της Ηρακλέους συμφοράς καταπεπληγμένη,
καί συνειδυία εαυτή τήν αμαρτίαν, αγχόνη τόν βίον κατέστρεψεν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 38, στίχοι 3

Ο Ηρακλής απελπισμένος στέλνει εκ μέρους του τόν Λικύμνιο καί τόν Ιόλαο
στούς Δελφούς γιά νά ζητήσουν χρησμό από τόν Απόλλωνα σχετικά μέ τό τί γενέσθαι.
Ο θεός προστάζει νά μεταφερθεί ό Ηρακλής μέ τήν πολεμική του εξάρτηση
στήν Οίτη καί νά στήσουν δίπλα του μεγάλη πυρά. Τά υπόλοιπα θά τά αναλάβει ό Ζεύς.
Αεί δέ μάλλον τη νόσω βαρυνόμενος αυτός μέν απέστειλεν εις Δελφούς Λικύμνιον καί Ιόλαον
επερωτήσοντας τόν Απόλλωνα τί χρή περί της νόσου πράττειν,....
Ο δέ θεός έχρησε κομιθήναι τόν Ηρακλέα μετά τής πολεμικής διασκευής είς τήν Οίτην,
κατασκευάσαι δέ πλησίον αυτού πυρά ευμεγέθη.
Περί δέ των λοιπών έφησε Διί μελήσειν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 38, στίχοι 3-4

Ο Ιόλαος εκτελεί τά περί τής προετοιμασίας καί παρακολουθεί από μακρόθεν.
Ο Ηρακλής απελπισμένος ανεβαίνει στήν πυρά καί παρακαλεί όποιον πλησίαζε νά τήν ανάψει.
Ολοι αρνήθηκαν εκτός τού Φιλοκτήτη ό οποίος καί έλαβε τά τόξα τού Ηρακλή.
Των δέ περί τόν Ιόλαον ποιησάντων τά προστεταγμένα καί εκ διαστήματος αποθεωρούντων τό αποβησόμενον, ο μέν Ηρακλής απογνούς τά καθ' εαυτόν,
καί παρελθών είς τήν πυράν, παρεκάλει τόν αεί προσιόντα υφάψαι τήν πυράν.
Ουδενός δέ τολμώντος υπακούσαι μόνος Φιλοκτήτης επείσθη.
λαβών δέ τήν υπουργίας χάριν τήν των τόξων δωρεάν ήψε τήν πυράν.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 38, στίχοι 4

Αμέσως κεραυνοί έπεσαν από τόν ουρανό καί ή πυρά κατεφλέχθη.
Στίς στάχτες δέν βρέθηκε ούτε δείγμα τών οστών τού Ηρακλή.
Αυτό επιβεβαίωσε τούς χρησμούς ότι ό Ηρακλής ως άνθρωπος
ήταν προορισμένος νά μεταφερθεί στήν χορεία τών θεών.
....ελθόντες επί τήν οστολογίαν, καί μηδέν όλως οστούν ευρόντες,
υπέλαβον τόν Ηρακλέα τοις χρησμοίς ακολούθως εξ ανθρώπων εις θεούς μεθεστάσθαι.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, βιβλίο 4, κεφάλαιο 38, στίχοι 5


«Ω ψυχή μου, μην ποθείς αθάνατη ζωή μονάχα επιδίωκε ό,τι μπορείς να κατορθώσεις»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/03/2006, 16:12:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο Ηρακλής και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Το ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων χάνεται στην αχλύ του χρόνου, αλλά οι μύθοι σχετικά με την ίδρυσή τους είναι πολλοί και διαφορετικοί, και αντικατοπτρίζουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις διαφόρων ομάδων ανθρώπων που κατοίκησαν την περιοχή της Ολυμπίας. Ένας από τους μύθους αυτούς ονομάζει ιδρυτή των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ηρακλή Ιδαίο, ο οποίος ήρθε από την Κρήτη με τα αδέλφια του και οργάνωσε έναν αγώνα δρόμου με έπαθλο ένα κλαδί ελιάς. Ένας άλλος μύθος αποδίδει την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων σ’ έναν διαφορετικό Ηρακλή, τον φημισμένο γιο της Αλκμήνης. Ο μύθος έχει ως εξής:
Κατά την περίοδο που ο Αυγείας ήταν βασιλιάς στην Ήλιδα, ο Ευρυσθέας έστειλε τον Ηρακλή να καθαρίσει τον τεράστιο όγκο κοπριάς από τους στάβλους του Αυγεία. Ο Ηρακλής ζήτησε από τον Αυγεία το ένα δέκατο από το κοπάδι του, υποστηρίζοντας ότι θα καθάριζε τους στάβλους σε μία μέρα. Ο Αυγείας βέβαιος ότι ο Ηρακλής δεν θα μπορούσε να εκτελέσει το έργο αυτό σε μία μέρα, συμφώνησε. Αλλά όταν ο Ηρακλής με επιτυχία εκτέλεσε το έργο, Αυγείας αρνήθηκε να κρατήσει τη συμφωνία. Ο Ηρακλής τότε άρχισε μια εκστρατεία εναντίον του, κατέλαβε την Ήλιδα, σκότωσε τον Αυγεία και τα παιδιά του και επανέφερε στον θρόνο της Ήλιδας τον Φυλέα («και κτείνας μετά των παίδων Αυγείαν κατήγαγε Φυλέαν, και τούτω την βασιλείαν έδωκεν» - Απολλόδωρος 2.141).
Επίσης ίδρυσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έστησε βωμό στην Ολυμπία για τον Πέλοπα καθώς και έξι βωμούς για τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου («έθηκε δε και τον Ολυμπιακόν αγώνα, Πέλοπος τε βωμόν ιδρύσατε, και θεών δώδεκα βωμούς εξ εδείματο» - ό.π.).
Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη (4.53.4), μετά το τέλος της Αργοναυτικής Εκστρατείας, ο Ηρακλής συμβούλευσε τους αρχηγούς και ήρωες, που έλαβαν μέρος σ’ αυτή και που ετοιμάζονταν να επιστρέψουν ο καθένας στην πατρίδα του, να διαλέξουν έναν προεξέχοντα τόπο κάπου στην Ελλάδα («εκλέξασθαι δε και της Ελλάδος τον επιφανέστατον τόπον»), και να ιδρύσουν αγώνες προς τιμή του «μεγίστου» Ολυμπίου Διός («και καθιερώσει τον αγώνα τω μεγίστω των θεών Διί Ολυμπίω»).
Οι αρχηγοί ανέθεσαν στον Ηρακλή να επιλέξει τον τόπο και την διάταξη των αγώνων («την διάταξιν των αγώνων επιτρεψάντων Ηρακλεί»), και αυτός διάλεξε την Ολυμπία, που ήταν αφιερωμένη στον Δία. Εκεί καθιέρωσε ιπποδρομίες και γυμνικούς αγώνες («ιππικόν αγώνα και γυμνικόν») και καθόρισε τα έπαθλα («τα τε περί των άθλων διατάξαι») καθώς και τους κανόνες των αγώνων. Έτσι ο Ηρακλής, που φημίστηκε πολύ από τη συμμετοχή του στην Αργοναυτική Εκστρατεία, τώρα απόκτησε και τη φήμη του ιδρυτή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Πίνδαρος, στην έκτη και δέκατη Ολυμπιακή Ωδή (6.65-70 και 10.24.59), κάνει λόγο για μια πελοποννησιακή παράδοση, που λέει ότι ο Ηρακλής ίδρυσε το ιερό της Ολυμπίας καθώς και τους περίφημους αγώνες προς τιμή του θεού πατέρα, του Διός. Συνεπώς δεν μας εκπλήσσει το ότι αυτός ο τοπικός ήρωας, ο οποίος άρχισε τους άθλους του στην Πελοπόννησο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα της διακοσμητικής γλυπτικής για το ναό του Ολυμπίου Διός κατά την πρώιμη κλασσική εποχή. Για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων ο Ηρακλής ήταν ο κορυφαίος νικητής.
Ο χώρος της Ολυμπίας αυτός καθαυτός ήταν ιερός από την Ύστερη ΜυκηναΪκή Εποχή, στη δεύτερη χιλιετηρίδα, αλλά μόνο τον 5ο αιώνα π.Χ. απόκτησε τον μεγάλο δωρικό ναό αφιερωμένο αποκλειστικά στον Δία. Σύμφωνα με τον Παυσανία (5.10.4), αυτό το λαμπρό οικοδόμημα, κοσμημένο με γλυπτά από εισαγώμενο παριανό μάρμαρο, χρηματοδοτήθηκε από τα λάφυρα της στρατιωτικής νίκης της γειτονικής Ήλιδας εναντίον της Πίσας το 470 π.Χ. Ο ναός αποπερατώθηκε το 457/456 π.Χ.


«Ω ψυχή μου, μην ποθείς αθάνατη ζωή μονάχα επιδίωκε ό,τι μπορείς να κατορθώσεις»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/03/2006, 08:50:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


Ιππόλυτος


Ο Ιππόλυτος ήταν γιός του μεγάλου ήρωα και βασιλιά της Αθήνας, Θησέα, και της πρώτης του συζύγου, της Αμαζόνας Αντιόπης.
Ο Ιππόλυτος ήταν ένας νέος με αγνή καρδιά και γεμάτος καλοσύνη ενώ είχε 2 αγάπες στις οποίες αφοσιώθηκε:
Την θεά Άρτεμη και τα άλογα.
Η σχέση του με την θεά του κυνηγιού ήταν ιδιαίτερη κι αγνή, σε τέτοιο βαθμό που της είχε ορκιστεί αιώνια αγνότητα.
Κι η Άρτεμη όμως αγαπούσε τον ευνοούμενο της και για αυτό παρουσιαζόταν σε εκείνον και περνούσε αρκετές ώρες μαζί του.
Οι 2 τους ίππευαν τα άλογα τους,έκαναν περιπάτους στα δάση, συζητούσαν κι είχαν μια αγνή φιλία βασισμένη στον σεβασμό και τον θαυμασμό του νέου πρός την θεά.
Αυτό γέμισε με ζήλεια την θεά του έρωτα, Αφροδίτη, η οποία έβλεπε τον Ιππόλυτο να μην την τιμάει ποτέ όπως οι άλλοι νέοι της ηλικίας τους που της προσέφεραν τιμές και ζητούσαν την βοήθεια τους όταν ένιωθαν την καρδιά τους να αγαπάει κάποια κοπέλα.
Για αυτό το λόγο αποφάσισε να τιμωρήσει τον όμορφο νέο και μάλιστα η τιμωρία αυτή του στέρησε την ζωή.

Ο Θησέας μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, Αντιόπης, παντρεύτηκε την Φαίδρα, κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης κι αδερφή της Αριάδνης η οποία τον είχε βοηθήσει να σκοτώσει το Μινώταυρο κι είχε γίνει ερωμένη του ώσπου εκείνος την εγκατέλειψε στη Νάξο ύστερα από εντολή του Διόνυσου.
Η Αφροδίτη λοιπόν έκανε την Φαίδρα να ερωτευτεί παράφορα τον γιό του άνδρα της σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σκεφτόταν να εγκαταλείψει τον άνδρα της και τα πάντα προκειμένου να είναι μαζί του.
Στην αρχή προσπαθούσε να κρύψει τα συναισθήματα της, σύντομα όμως του αποκάλυψε την αγάπη που ένιωθε για εκείνον και του πρότεινε να φύγουν οι δυο τους μακρυά από την Αθήνα.
Ο Ιππόλυτος αηδιασμένος από αυτή την συμπεριφορά της μητριάς του και μη μπορώντας να φανταστεί το ενδεχόμενο να προδώσει τον πατέρα του αλλά και την Άρτεμη στην οποία είχε υποσχεθεί αιώνια αγνότητα, την απέκρουσε.
Η Φαίδρα, απογοητεύμενη από την άρνηση του ανθρώπου που τόσο πολύ αγάπησε ξαφνικά αλλά και φοβούμενη το γεγονός οτι μπορεί εκείνος να αποκάλυπτε στον πατέρα του τις προθέσεις της αποφάσισε να αυτοκτονήσει.
Παράλληλα όμως θέλησε να τον τιμωρήσει για τον επικείμενο θάνατο της.
Έσκισε τα ρούχα της, έγραψε ένα γράμμα στον Θησέα ο οποίος εκείνες τις ημέρες έλειπε από το παλάτι κι ύστερα κρεμάστηκε.
Όταν ο Θησέας επέστρεψε κι έμαθε για την αυτοκτονία της γυναίκας του και διάβασε το γράμμα στο οποίο κατηγορούσε τον Ιππόλυτο οτι προσπάθησε να την βιάσει εξοργίστηκε με τον γιό του και τον μίσησε.
Τυφλωμένος από τον θυμό του έδιωξε τον γιό του από το παλάτι, ο οποίος πληγωμένος για την αδικία την οποία του επεδείκνυε ο πατέρας του αποφάσισε να πάει στην Τροιζήνα, κοντά στην γιαγιά του Αίθρα.
Ο Θησέας όμως θέλησε να κάνει τον γιό του να πληρώσει για την ατιμία που νόμισε οτι διέπραξε ενάντια στο πρόσωπο του αλλά και στο πρόσωπο της γυναίκας του.

Ο Θησέας αναφερόταν ως γιός του Αιγέα και της Αίθρας.
Υπήρχε όμως ένας μύθος που ανέφερε οτι στην ουσία ήταν γιός της Αίθρας και του Ποσειδώνα, ο οποίος με την βοήθεια της Αθηνάς, την έκανε γυναίκα του στο νησί Σφαιρία.

Ο Θησέας λοιπόν ζήτησε από τον πατέρα του να μην αφήσει ποτέ τον γιό του να φτάσει στην Τροιζήνα αλλά να τον τιμωρήσει για το έγκλημα του.
Πράγματι, ο Ποσειδώνας έστειλε ένα ταύρο που ξεπήδησε από την θάλασσα ο οποίος τρόμαξε τα άλογα που έσερναν το άρμα του Ιππόλυτου και τον έριξαν πάνω στα βράχια σκοτώνοντας τον...


Υ.Γ. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο ΠΛΩΤΙΝΟ, ο οποίος θέλησε και κατέθεσε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Ηρακλή και στην ουσία "με πρόλαβε".

In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2006, 08:44:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


Δαίδαλος - Ίκαρος


Ο Δαίδαλος ήταν από τους πιο γνωστούς Αθηναίους γλύπτες κι αρχιτέκτονες, αν όχι ο πιο γνωστός την εποχή της βασιλείας του Αιγέα.
Είχε φτιάξει αγάλματα, οικοδομήματα κι έργα που τον είχαν κάνει διάσημο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλά άλλα μέρη.
Είχε μάλιστα κι ένα εργαστήριο στο οποίο περνούσε πολλές ώρες από την ημέρα του κι είχε κοντά του για βοηθό το νεαρό γιό της αδερφής του, Τάλω, ένα παιδί που ήταν χαρισματικό και με τον καιρό λεγόταν πως θα αποκτούσε μια φήμη αντάξια με εκείνη του θείου του.
Μια μέρα ο ανιψιός του Δαίδαλου σκοτώθηκε σε κάποιο ατύχημα και πολλοί βιάστηκαν να κατηγορήσουν τον περίφημο τεχνίτη.
Το αποτέλεσμα ήταν να κριθεί ένοχος και να εξοριστεί από την Αθήνα.
Ο Δαίδαλος, βαθύτατα λυπημένος από την αδικία η οποία έγινε εις βάρος του, έφυγε και πήγε στην Κνωσό όπου τότε βασιλιάς της ήταν ο Μίνωας.
Ο Μίνωας δέχθηκε κοντά του τον Δαίδαλο, ο οποίος για να ευχαριστήσει τον πλούσιο βασιλιά άρχισε να φτιάχνει για χάρη του έργα τέχνης, έργα τα οποία στόλιζαν το παλάτι του και την πόλη της Κνωσού.
Ο Δαίδαλος παντρεύτηκε κι απέκτησε έναν γιό, τον Ίκαρο, τον οποίο μεγάλωσε μόνος του αφού η γυναίκα του πέθανε νωρίς.
Ο Ίκαρος μεγαλώνοντας έγινε ένα όμορφο παληκάρι το οποίο αγαπούσε τον πατέρα του και βοηθούσε τον πατέρα του.

Όταν ο Δαίδαλος βοήθησε τον Θησέα να σκοτώσει το Μινώταυρο κι έπειτα τον βοήθησε να διαφύγει από την Κρήτη μαζί με την Αριάδνη, την κόρη του Μίνωα, ο βασιλιάς αποφάσισε να τον φυλακίσει εκείνον και τον γιό του στο λαβύρινθο, έναν λαβύρινθο που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο Δαίδαλος για να φυλακίσει το Μινώταυρο.
Το πιο πιθανό όμως είναι οτι ο Μίνωας είχε φυλακίσει τον Δαίδαλο από φόβο μήπως εκείνος διαφύγει γιατί είχε μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από τα έργα τέχνης που εκείνος είχε δημιουργήσει.

Κάποια στιγμή ο Δαίδαλος θέλησε να διαφύγει από την Κρήτη μαζί με τον γιό του και προσπαθούσε συνεχώς να σκεφτεί τρόπους ώστε οι 2 τους να φύγουν μακρυά χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τον βασιλιά.
Αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο μιας κι οι στρατιώτες του Μίνωα θα τους έπιαναν πολύ γρήγορα.
Κάθε σκέψη λοιπόν και κάθε ιδέα που που έβρισκε ο Δαίδαλος σύντομα έπεφτε στο κενό μόλις αναλογιζόταν οτι ήταν σχεδόν σίγουρο να αποτύχει.
Μια μέρα όμως του ήρθε στο μυαλό ένα παράτολμο σχέδιο, ένα σχέδιο το οποίο δύσκολα θα σκεφτόταν να υλοποιήσει ένας άνθρωπος.
Ο περίφημος αρχιτέκτονας άρχισε να μαζεύει φτερά τα οποία κόλλησε μεταξύ τους με κερί φτιάχνοντας 2 ζευγάρια μεγάλων φτερών.
Με αυτόν τον τρόπο σκέφτηκε οτι εκείνος κι ο Ίκαρος θα μπορούσαν να πετάξουν μακρυά από την Κρήτη και να φύγουν από την φυλακή που τους είχε επιβάλλει ο Μίνωας.
Συμβούλευσε όμως τον γιό του να μην πετάει πολύ ψηλά γιατί ο ήλιος θα έλιωνε το κερί και θα έβρισκε βέβαιο θάνατο.

Σύντομα πατέρας και γιός άρχισαν να πετάνε μακρυά με τα φτερά που είχαν φτιάξει.
Έφυγαν από την Κνωσό, από το νησί της Κρήτης και βρίσκονταν επάνω από την θάλασσα του Αιγαίου.
Ο Δαίδαλος πρόσεχε συνεχώς τον γιό του μήπως πετάει ψηλά και διαρκώς ανησυχούσε για εκείνον.
Ο Ίκαρος όμως, με την παρόρμηση της ηλικίας του, γεμάτος ενθουσιασμό από την αίσθηση του πετάγματος κι υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του, αψηφούσε τις διαρκείς παραινέσεις του πατέρα του και πετούσε ολοένα και πιο ψηλά ώσπου κάποια στιγμή ο ήλιος έλιωσε το κερί με τα οποία ήταν κολλημένα μεταξύ τους τα φτερά.
Ο θάνατος του νέου Ίκαρου καταρράκωσε τον πατέρα του ο οποίος σε βαθύτατη λύπη έθαψε το άψυχο σώμα του στην σημερινή Ικαρία, νησί που πήρε το όνομα του από τον άτυχο νέο.
Ο Δαίδαλος λέγεται πως διέφυγε, μόνος του πλέον, είτε στην Σικελία είτε στην Αθήνα.

In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2006, 10:28:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φρίξος - Έλλη


Στην όμορφη πόλη του Ορχομενού κάποτε ήταν βασιλιάς ο Αθάμας ο οποίος παντρεύτηκε μια νύμφη του ουρανού, τη Νεφέλη.
Ο Αθάμας κι η Νεφέλη ζούσαν ευτυχισμένοι κι απέκτησαν δύο όμορφα παιδιά, τον Φρίξο και την Έλλη.
Η Νεφέλη κάποια στιγμή πέθανε, βυθίζοντας στην δυστυχία τόσο τον Αθάμαντα όσο και τα παιδιά τους που αγαπούσαν ιδιαίτερα τη μητέρα τους.
Το γεγονός αυτό έκανε τα 2 αδέρφια να δεθούν πολύ μεταξύ τους με μια αγάπη πολύ δυνατή και τα έκανε αχώριστα.
Ύστερα από λίγο καιρό κατέφτασε στην πόλη η Ινώ, κόρη του Κάδμου κι αδερφή της άτυχης Σεμέλης, ζητώντας καταφύγιο από τον βασιλιά.
Ο Αθάμας που δεν ήθελε να μείνει μόνος του αλλά ούτε να αφήσει και τα παιδιά του χωρίς μια μητέρα, την παντρεύτηκε και την έκανε βασίλισσα.
Η Ινώ αρχικά αγαπούσε τα παιδιά του άνδρα της μόλις όμως απέκτησε τα δικά της παιδιά άρχισε να μισεί θανάσιμα την Έλλη κι ειδικά τον Φρίξο, που θα γινόταν αργότερα ο κάτοχος του θρόνου μόλις πέθαινε ο Αθάμας, αφού εκείνη επιθυμούσε να δεί κάποιον δικό της γιό να ανεβαίνει στον θρόνο.

Για αυτό το λόγο η βασίλισσα αποφάσισε να στήσει μια πλεκτάνη με σκοπό να κάνει τα 2 άτυχα παιδιά να βρούν τον θάνατο.
Έπεισε τις αγρότισσες να ψήσουν τους σπόρους που θα φύτευαν κι έπειτα να τους φυτέψουν.
Όπως ήταν φυσικό δεν βλάστησε τίποτα κι οι πολίτες αγανάκτησαν με την πείνα που θέριζε την πόλη τους.
Για αυτό το λόγο ο Αθάμας έστειλε κάποιους στρατιώτες στο μαντείο των Δελφών για να ρωτήσουν τι έπρεπε να κάνουν ώστε να γλυτώσουν από την πείνα.
Οι στρατιώτες, μετά από πληρωμή που έλαβαν από την Ινώ, του είπαν οτι έπρεπε να θυσιάσει τα παιδιά που είχε αποκτήσει από τη Νεφέλη.
Ο βασιλιάς, όσο κι αν αγαπούσε την πόλη του και τους υπηκόους του, ήταν και πατέρας.
Δε μπορούσε με τίποτα να λάβει μια τέτοια δύσκολη απόφαση όμως η γυναίκα του τον έπεισε με κάποια δόλια τεχνάσματα.
Έτσι αποφασίστηκε η θυσία των 2 παιδιών...
Την στιγμή όμως που ο ιερέας ήταν έτοιμος να θυσιάσει τα 2 παιδιά, ήρθε από τον ουρανό η Νεφέλη μαζί με ένα κριάρι.
Το κριάρι αυτό είχε χρυσή προβιά και φάνταζε μεγαλόπρεπο και φανταχτερό όπως φαινόταν στον ήλιο.
Ο Φρίξος κι η Έλλη ανέβηκαν στην πλάτη του χρυσόμαλλου κριαριού, το οποίο πέταξε ψηλά στον ουρανό, παίρνοντας τους μακρυά από την πατρίδα τους για πάντα.

Τα δύο νέα παιδιά, μαγεμένα από την θέα που αντίκρυζαν και πανευτυχή που γλύτωσαν τον βέβαιο θάνατο ήλπιζαν να πάνε σε κάποιο μέρος όπου θα μπορούσαν να ζήσουν ευτυχισμένοι.
Ο Φρίξος, σα μεγαλύτερος, έλεγε διαρκώς στην αδερφή του να μην κοιτάζει κάτω στην θάλασσα για να μην ζαλιστεί και διαρκώς της υπενθύμιζε να κρατιέται γερά από εκείνον.
Το ταξίδι τους ήταν μακρύ κι η θέα της θάλασσας από ψηλά μάγευε την Έλλη αλλά παράλληλα κάποια στιγμή άρχισε να την ζαλίζει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.
Την στιγμή λοιπόν που ο αδερφός της της έδινε κουράγιο, η κοπέλα ζαλισμένη τον άφησε κι έπεσε από ψηλά στην θάλασσα όπου πνίγηκε.
Το σημείο όπου εκείνη πνίγηκε ονομάστηκε Ελλήσποντος.
Ο Φρίξος, περίλυπος για τον χαμό της αδερφής του, συνέχισε το ταξίδι του ώσπου το κριάρι τον έφερε στην πλούσια κι όμορφη Κολχίδα, στο παλάτι του μυθικού βασιλιά Αιήτη ο οποίος ήταν γιός του θεού Ήλιου.
Ο Φρίξος θυσίασε στον Δία το κριάρι και χάρισε το χρυσόμαλλο δέρας στον Αιήτη, ο οποίος το κρέμασε στο δάσος του Άρη, βάζοντας παράλληλα ένα δράκο που δεν κοιμόταν ποτέ να το φυλάει νύχτα - μέρα.
Το χρυσόμαλλο δέρας εθεωρείτο οτι θα έφερνε ευημερία, πλούτη κι ευτυχία σε όποιον τον κατείχε κι ο Αιήτης τα απέκτησε όλα αυτά.
Κάποια στιγμή όμως το δέρας αυτό έμελλε να γίνει η αιτία που θα φέρει δυστυχία στον κάτοχο του...
Παράλληλα ο βασιλιάς της Κολχίδας πάντρεψε τον γιό του με την κόρη του Χαλκιόπη, με την οποία ο Φρίξος απέκτησε 4 γιούς.

Πίσω στον Ορχομενό, σύντομα η Ινώ πλήρωσε πολύ ακριβά για την ατιμία που έκανε στα 2 παιδιά.
Η Ήρα για να την τιμωρήσει τόσο για αυτήν της τη συμπεριφορά όσο και για το οτι ανέθρεψε τον γιό του Δία και της αδερφής της Σεμέλης, Διόνυσο, τρέλανε τον Αθάμαντα ο οποίος σκότωσε τον έναν τους γιό.
Θα σκότωνε και την ίδια την Ινώ μαζί με τον άλλον τους γιό, το Μελικέρτη, αν εκείνη σπαράζοντας δεν έπεφτε μαζί με το παιδί της στην θάλασσα, όπου πνίγηκαν.
Λέγεται δε πως οι θεοί μεταμόρφωσαν εκείνη στην θαλάσσια θεότητα Λευκοθέα και τον γιό της στον θαλάσσιο θεό Παλαίμωνα.

In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2006, 10:30:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Μήδεια
(Ά Μέρος)


Προτού ξεκινήσουμε εκτενέστερα το μύθο για το χρυσόμαλλο δέρας που είναι άμεσα συνυφασμένο με τον Ιάσονα και την Αργοναυτική εκστρατεία, καλό θα ήταν να παραθέσουμε το μύθο σχετικά με τη Μήδεια μιάς κι αποτελεί ένα από τα άτομα που η ζωή της καθορίστηκε κατά κάποιο τρόπο από αυτό κι ειδικά από αυτόν ο οποίος το επιθυμούσε.

Η Μήδεια ήταν κόρη του βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη και συνεπώς εγγονή του Ηλίου.
Ήταν ιέρεια της Εκάτης και για αυτό το λόγο κατείχε μαγικές δυνάμεις, δυνάμεις οι οποίες άλλοτε ωφέλησαν εκείνη κι όσους ήταν δίπλα της κι άλλες φορές έφεραν την καταστροφή...
Όταν ο Ιάσονας έφτασε στον Αιήτη ζητώντας του το χρυσόμαλλο δέρας, με σκοπό να το πάει στον Πελία (βασιλιά της Ιωλκού ο οποίος είχε σφετεριστεί τον θρόνο του Ιάσονα, σκοτώνοντας τον πατέρα του Αίσωνα), ο Αιήτης ήταν απρόθυμος να το αποχωριστεί.
Το χρυσόμαλλον δέρας έφερνε ευημερία αλλά κι αμύθητα πλούτη σε όποιον το κατείχε κι ο βασιλιάς της Κολχίδας τα είχε αποκτήσει όλα αυτά.
Για αυτό το λόγο ο Αιήτης του έβαλε δύσκολους άθλους, λέγοντας του πως αν τους φέρει εις πέρας θα του το έδινε.
Αυτό φυσικά δεν θα το έκανε ποτέ, είχε όμως την κρυφή ελπίδα οτι ο νέος θα έβρισκε τον θάνατο.
Η όμορφη Μήδεια όταν αντίκρυσε τον Ιάσονα τον ερωτεύτηκε παράφορα και δέχθηκε να τον βοηθήσει με τον όρο να την πάρει μαζί του και να την κάνει γυναίκα του, κάτι το οποίο εκείνος δέχθηκε.
Από εκείνη την στιγμή η Μήδεια ξέχασε την πατρίδα της και την οικογένεια της, κι ήταν έτοιμη να κάνει τα πάντα για χάρη του άνδρα που αγάπησε.
Αφού του έδωσε μεγάλη βοήθεια για να τελειώσει τους άθλους που του επέβαλλε ο πατέρας της, στη συνέχεια τον βοήθησε να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας.
Το χρυσόμαλλο δέρας ήταν κρεμασμένο σε μια βελανιδιά στο δάσος του Άρη και το φυλούσε συνεχώς ένας άγρυπνος, τεράστιος δράκος.
Η Μήδεια με τα μαγικά βότανα της κατάφερε να κοιμίσει τον δράκο κι όταν πήραν το δέρας, έφυγαν γρήγορα με την Αργώ.
Ο πατέρας της, εξοργισμένος από την αρπαγή αυτού του θησαυρού αλλά κι από την προδοσία της κόρης του, τους ακολούθησε με όλο του τον στόλο.
Το ζευγάρι , έχοντας κατά νού αυτή την πιθανότητα είχε πάρει στο καράβι τον μικρότερο αδερφό της Μήδειας, τον Άψυρτο.
Για να καθυστερήσουν τον Αιήτη, σκότωσαν και διαμέλισαν το παιδί, πετώντας ένα - ένα κομμάτι του στην θάλασσα.
Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να ξεφύγουν από τον βασιλιά, ο οποίος σταματούσε για να μαζέψει τα κομμάτια του γιού του.
Ο Ιάσονας κι η Μήδεια κατέφυγαν στη μάγισσα Κίρκη, αδερφή του Αιήτη, η οποία δέχθηκε να τους καθαρίσει από τον φόνο κι ύστερα από αρκετές περιπλανήσεις παντρεύτηκαν κι επέστρεψαν στην Ιωλκό, ζητώντας από τον Πελία τον θρόνο του Ιάσονα.
Όταν ο Πελίας αρνήθηκε να του παραχωρήσει την εξουσία η Μήδεια έπεισε τις κόρες του με διάφορα τεχνάσματα να τον σκοτώσουν και κατέφυγε με τον Ιάσονα στην Κόρινθο, στην πόλη όπου η παθιασμένη αγάπη της πρός τον Ιάσονα κατέστρεψε τόσο εκείνον όσο και την ίδια...


Τέλος Ά Μέρους

In anticipation of my resurrection...
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/03/2006, 09:36:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Μήδεια
(Β' Μέρος)


Όταν λοιπόν ο Ιάσονας με τη Μήδεια πήγαν στην Κόρινθο έμειναν εκεί για αρκετά χρόνια, όντας αγαπημένοι και μάλιστα απέκτησαν και 2 (κατ' άλλους 3) γιούς.
Ο βασιλιάς Κρέοντας μάλιστα εκτιμούσε βαθύτατα τον Ιάσονα μόλις έμαθε για τα κατορθώματα του κι οι 2 τους είχαν μια πολύ καλή σχέση.
Οι Κορίνθιοι αγαπούσαν τον Ιάσονα για τον ίδιο λόγο αν και φοβόντουσαν τη Μήδεια για τις μαγικές της ικανότητες και την απέφευγαν.

Κάποια στιγμή ο Ιάσονας ερωτεύτηκε την όμορφη κόρη του Κρέοντα, τη Γλαύκη, και ζήτησε από τον Κρέοντα να την παντρευτεί, ο οποίος περίχαρος δέχθηκε και του υποσχέθηκε μάλιστα να πάρει και τον θρόνο του μόλις αυτός πεθάνει.
Αν κι ο Ιάσονας ξέχασε γρήγορα τη Μήδεια κι όσα έκανε εκείνη για εκείνον, που από την υπερβολική αγάπη της προς αυτόν απαρνήθηκε τα πάντα κι υπέμεινε τόσα δεινά, η Μήδεια δεν έπαψε στιγμή να τον αγαπά.

Όταν λοιπόν ο ήρωας την εγκατέλειψε και παντρεύτηκε τη νεαρή κόρη του βασιλιά, η Μήδεια πληγωμένη από τη συμπεριφορά του αποφάσισε να τον εκδικηθεί με τον χειρότερο τρόπο.

Αρχικά θέλησε να σκοτώσει τη νέα του σύζυγο, κάτι το οποίο πέτυχε εύκολα.
Πήρε ένα ολοκαίνουριο φόρεμα και το εμπότισε με ένα ισχυρό δηλητήριο ώστε να σκοτώσει την άτυχη κοπέλα, στέλνοντας της το ως γαμήλιο δώρο.
Η Γλαύκη ενθουσιασμένη από το όμορφο φόρεμα αλλά κι από την υποτιθέμενη μεγαλοψυχία που επέδειξε η πρώτη σύζυγος του Ιάσονα το φόρεσε γρήγορα και το έδειξε χαρούμενη στον πατέρα της.
Ξαφνικά το δηλητήριο άρχισε να την καίει και το φόρεμα πήρε φωτιά, όπως κι η ίδια.
Ο πατέρας της απεγνωσμένα προσπαθούσε να σώσει την κόρη του όμως το αποτέλεσμα ήταν να βρούν φρικτό θάνατο κι οι 2 τους.

Η Μήδεια όμως θέλησε να κάνει μεγαλύτερο κακό στον Ιάσονα και να τον εκδικηθεί με τον χειρότερο τρόπο, τρόπο που θα βύθιζε ακόμα και την ίδια στην θλίψη και τη δυστυχία.
Σκότωσε τους 2 γιούς της κι όταν έφτασε στο σπίτι της ο εξαγριωμένος Ιάσονας ο οποίος αντιμετωπίζοντας το φρικτό αυτό θέαμα ένιωσε απέραντη δυστυχία και πόνο.

Ύστερα απ' αυτό κατέφυγε στην Αθήνα όπου μετά από κάμποσα χρόνια παντρεύτηκε τον Αιγέα, το βασιλιά της πόλης.
Λέγεται μάλιστα πως είχε ένα γιό από τον Ιάσονα (το παιδί που δεν είχε σκοτώσει), το Μήδο, τον οποίο φιλοδοξούσε να κάνει μελλοντικό βασιλιά της Αθήνας.
Όταν λοιπόν παρουσιάστηκε ο Θησέας, που ούτε καν ο Αιγέας δε γνώριζε οτι είναι γιός του, η Μήδεια προσπάθησε να εξαπατήσει τον σύζυγο της για να τον σκοτώσει.
Όταν αποκαλύφθηκε η απάτη της έφυγε μακρυά από την Αθήνα μαζί με το Μήδο, ο οποίος έγινε ο γενάρχης των Μήδων.

Η Μήδεια είναι μια τραγική φιγούρα της ελληνικής μυθολογίας.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι θύτης και θύμα ταυτόχρονα.
Από την υπερβολική αγάπη της προς τον Ιάσονα δεν δίστασε να τον ακολουθήσει παντού και να του γίνει μια πιστή κι αφοσιωμένη σύζυγος.
Για αυτό το λόγο ζητούσε αιώνια πίστη κι αγάπη κι από εκείνον.
Όταν εκείνος παντρεύτηκε την Γλαύκη, εκείνη προδομένη έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να τον εκδικηθεί.
Από την αγάπη της λοιπόν έγινε παιδοκτόνος, όσο κι αν την πόνεσε και την καταρράκωσε αυτό.
Μέχρι και σήμερα το όνομα της είναι στενά συνυφασμένο με το χειρότερο και πιο αποτρόπαιο από όλα τα εγκλήματα που μπορεί να διαπράξει μια γυναίκα:
Να γίνει παιδοκτόνος...


Τέλος

In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/04/2006, 08:55:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Οιδίποδας
(Ά Μέρος)


Ο Οιδίποδας ήταν γιός του βασιλιά της Θήβας, Λάϊου, και της Ιοκάστης.
Η μοίρα του ήταν τόσο τραγική που το άκουσμα του ονόματος του προκαλούσε την απέχθεια των ανθρώπων, την αηδία αλλά και την συμπόνοια για τα πάθη που έζησε χωρίς να γνωρίζει την επικείμενη καταστροφή του.

Ο Λάϊος, γιός του Λάβδακου, είχε δεχθεί σε νεαρή ηλικία την κατάρα του Πέλοπα, όταν φέρθηκε ανέντιμα στον όμορφο γιό του, τον Χρύσιππο, ο οποίος κι αυτοκτόνησε.
Ο συντετριμμένος Πέλοπας τότε τον καταράστηκε να μην αποκτήσει ποτέ του παιδί, κι αν αποκτήσει, να πεθάνει από το χέρι του.
Ο Λάϊος αργότερα παντρεύτηκε την κόρη του Μενοικέα, Ιοκάστη κι έγινε βασιλιάς της Θήβας.
Προσπαθούσαν για χρόνια να αποκτήσουν ένα διάδοχο για τον θρόνο αλλά μάταια.
Για αυτό το λόγο ο βασιλιάς επισκέφθηκε το μαντείο των Δελφών για να πάρει κάποιο χρησμό.
Σαν απάντηση η Πυθία του είπε πως για το αδίκημα που είχε διαπράξει θα αποκτήσει ένα γιό ο οποίος θα τον σκότωνε και θα έκανε παιδιά με την ίδια του τη μητέρα.
Ο τρομαγμένος Λάϊος από τότε απέφευγε να βρεθεί ερωτικά με τη γυναίκα του ώστε να μην εκπληρωθεί ο χρησμός.
Κάποιο βράδυ όμως η Ιοκάστη, η οποία ήθελε να βιώσει τη μητρότητα, τον μέθυσε και συνευρέθηκε μαζί του.
Ύστερα από 9 μήνες λοιπόν έφερε στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο ο Λάϊος έδεσε από τα πόδια και το έδωσε σε ένα δούλο για να το αφήσει στο βουνό να πεθάνει.
Ο δούλος όμως λυπήθηκε το άτυχο μωρό και το έδωσε στον Πόλυβο, βασιλιά της Κορίνθου, και τη Μερόπη που δεν είχαν παιδιά.
Ο Πόλυβος κι η Μερόπη δέχθηκαν με χαρά το μωρό και με αγάπη το μεγάλωσαν ώσπου εκείνος έγινε ένας νέος όμορφος, δυνατός και μυαλωμένος, χωρίς να γνωρίζει οτι ήταν υϊοθετημένος.
Κάποια στιγμή, ένας νέος σε μια φιλονικία τους του είπε οτι δεν ήταν γιός του Πόλυβου και τότε ο Οιδίποδας πήγε στο μαντείο των Δελφών για να μάθει την αλήθεια.
Η Πυθία αηδιασμένη του είπε οτι θα σκότωνε τον πατέρα του και θα παντρευόταν την ίδια του τη μητέρα.
Ο νέος, φοβούμενος μην κάνει ένα τέτοιο κακό στον Πόλυβο και τη Μερόπη, δεν γύρισε στην Κόρινθο αλλά κατευθύνθηκε πρός την Θήβα.
Σε ένα στενό δρόμο συνάντησε τη βασιλική άμαξα του Λάϊου ο οποίος απαίτησε από το νέο να κάνει στην άκρη για να περάσει και μάλιστα τον μαστίγωσε.
Ο Οιδίποδας θύμωσε σε τέτοιο βαθμό που πάλεψε και τελικά σκότωσε τόσο τον πατέρα του όσο και τους ακόλουθους του εκτός από έναν, ο οποίος έτρεξε τρομαγμένος στην Θήβα για να αναγγείλει τον θάνατο του βασιλιά.
Μετά από αυτήν του την πράξη ο Οιδίποδας πήγε στην Θήβα, το μέρος όπου εκτυλίχθηκε με τα πιο μελανά χρώματα η τραγική του μοίρα...

Τέλος Ά Μέρους


In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/04/2006, 08:40:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Οιδίποδας
(Β' Μέρος)


Φτάνοντας ο νεαρός Οιδίποδας στην Θήβα βρέθηκε αντιμέτωπος με το μυθικό τέρας της Σφίγγας.
Η Σφίγγα ήταν ένα τέρας με κεφάλι γυναίκας και σώμα λιονταριού το οποίο ταλάνιζε την πόλη.
Το τέρας αυτό βρισκόταν σε ένα λόφο και σκότωνε τους περαστικούς ή όσους ήθελαν να την αντιμετωπίσουν με ένα περίεργο τρόπο.
Έθετε ένα ερώτημα και όταν ο άτυχος αντίπαλος της δε μπορούσε να το απαντήσει τον έριχνε από το λόφο, σκοτώνοντας τον με αυτό τον τρόπο.
Όταν ο Οιδίποδας την είδε θέλησε να την αντιμετωπίσει με σκοπό να σώσει την πόλη από αυτή τη μάστιγα.
Η Σφίγγα τον ρώτησε ποιό είναι το όν που το πρωΐ περπατάει στα 4, το μεσημέρι στα 2 και το βράδυ στα 3.
Ο Οιδίποδας αφού σκέφτηκε για λίγο της είπε πως είναι ο άνθρωπος αφού στην αρχή της ζωής του (πρωΐ) περπατάει στα 4, το μεσημέρι (στη νεότητα του) στα 2 πόδια κι όταν γερνάει (βράδυ) περπατάει στα 3, υπονοώντας τη μαγκούρα.
Η Σφίγγα τότε όχι μόνο δεν τον πείραξε αλλά έπεσε η ίδια από το λόφο, βρίσκοντας τον θάνατο.

Πίσω στην Θήβα όπου κανείς δεν ήξερε για τον χαμό της Σφίγγας, ο ακόλουθος του Λάϊου που είχε σωθεί ανήγγειλε σε όλους τον θάνατο του βασιλιά.
Ο αδερφός της βασίλισσας Ιοκάστης, Κρέοντας, θέλοντας να βρεί κάποιο διάδοχο του θρόνου αλλά και να σώσει την πόλη από την Σφίγγα, διέταξε πως όποιος καταφέρει να σκοτώσει το τέρας αυτό θα ανεβεί στον θρόνο, κάνοντας γυναίκα του την βασίλισσα.

Όταν λοιπόν μαθεύτηκε οτι ο Οιδίποδας κατάφερε να σώσει την Θήβα, ο Κρέοντας του έδωσε τον θρόνο και τον πάντρεψε με την Ιοκάστη.
Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε ο χρησμός της Πυθίας καθώς ο άτυχος νέος σκότωσε τον πατέρα του, χωρίς να γνωρίζει ποιός είναι, και παντρεύτηκε τη μητέρα του.
Με την Ιοκάστη απέκτησε 4 παιδιά: τον Ετεοκλή, τον Πολυνείκη, την Αντιγόνη και την Ισμήνη.
Βασίλευσε συνετά στην Θήβα για κάποια χρόνια, νομίζοντας πως είχε καταφέρει να αποκτήσει κάθε ευτυχία στην ζωή του, αγνοώντας όμως οτι είχε καταφέρει να βιώσει τις μεγαλύτερες ατυχίες...

Μετά από λίγα χρόνια επικρατούσε ξηρασία στην πόλη κι ο χρησμός έλεγε οτι αυτή θα παύσει μόλις φύγει από την πόλη ο εγκληματίας.
Ο Οιδίποδας, υποψιασμένος από το μάντη Τειρεσία αλλά και μαθαίνοντας όλη την αλήθεια για την υϊοθεσία του και το έγκλημα του.
Η Ιοκάστη, τρελαμένη από το γεγονός οτι παντρεύτηκε τον γιό της κι απέκτησε μαζί του άλλα παιδιά, κρεμάστηκε κι ο Οιδίποδας αυτοτυφλώθηκε κι έφυγε από την πόλη, όπου βασιλιάς έγινε ο Κρέοντας.
Ο Οιδίποδας περιπλανήθηκε μόνος για πολλά χρόνια σε διάφορα μέρη όπου κανείς δεν δεχόταν να τον αφήσει να μείνει από φόβο για την οργή των θεών που θα φιλοξενούσαν έναν τέτοιο εγκληματία.
Ο μύθος αναφέρει πως ο Οιδίποδας, σε βαθιά γεράματα, κατέβηκε μόνος του στον Κάτω Κόσμο αφήνοντας έτσι πίσω του μια ζωή στην οποία πληγώθηκε και πλήγωσε τόσους ανθρώπους εν αγνοία του.

Κι οι απόγονοι του όμως δεν είχαν καλύτερο τέλος αφού όλα του τα παιδιά βρήκαν γρήγορα τον θάνατο.
Όταν οι γιοί του Οιδίποδα ενηλικιώθηκαν συμφώνησαν να κυβερνήσουν με τη σειρά την πόλη ανά ένα χρόνο.
Πρώτος κυβέρνησε ο Ετεοκλής όπου μετά την παρέλευση του ενός έτους αρνήθηκε να παραδώσει τον θρόνο στον αδρφό του.
Ο Πολυνείκης κατέφυγε στον βασιλιά του Άργους, Άδραστο όπου παντρεύτηκε τη μια του κόρη.
Ο πεθερός του δέχθηκε να τον βοηθήσει να πάρει τον θρόνο του και με στρατό εξεστράτευσαν στην Θήβα (οι επτά επί Θήβας).
Τελικά τα 2 αδέρφια σε μια μονομαχία τους αλληλοσκοτώθηκαν και στον θρόνο ανέβηκε ο Κρέοντας.
Ο Κρέοντας διέταξε να θαφτεί ο Ετεοκλής με βασιλικές τιμές αλλά όχι κι ο Πολυνείκης.
Η Αντιγόνη, μη μπορώντας να αντέξει κάτι τόσο τρομερό για τον αδερφό της αλλά και μια απόφαση που αντίβαινε στους νόμους των Θεών για την ταφή των νεκρών, τον έθαψε στα κρυφά παραβαίνοντας την εντολή του βασιλιά.
Για αυτό το λόγο ο Κρέοντας την έθαψε ζωντανή επειδή παρέβη την διαταγή του.
Η άλλη κόρη του Οιδίποδα, η Ισμήνη, δεν βοήθησε την αδερφή της στην ταφή του αδερφού τους.
Παρόλα αυτά προσπάθησε μάταια να αλλάξει γνώμη στον Κρέοντα και να συγχωρήσει την αντιγόνη.
Λέγεται πως βρήκε τον θάνατο από τα χέρια του Τυδέα, ενός άλλου γαμπρού του Άδραστου.


Τέλος


In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

another star
Μέλος 3ης Βαθμίδας


518 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/04/2006, 09:17:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους another star  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο Πήγασος ήταν το φτερωτό άλογο της Ελληνικής Μυθολογίας, για τον οποίο, αν και ο Όμηρος δεν τον αναφέρει, υπάρχουν οι ακόλουθες παραδόσεις:
1. Όταν ο Περσέας αποκεφάλισε τη Μέδουσα, που είχε καταστήσει έγκυο ο Ποσειδώνας, ξεπήδησαν από τη τομή ο Χρύσάωρας, πατέρας του Γυριόνη και ο Πήγασος το φτερωτό άλογο. Κατά μια μαρτυρία, ο Πήγασος γεννήθηκε από το αίμα που έπεσε στη θάλασσα. Τότε ο Περσέας ιππεύοντας αυτόν κατάφερε να διαφύγει τη καταδίωξη των άλλων δύο γοργόνων, αδελφών της Μέδουσας ή, με την πιο συνηθισμένη μορφή του μύθου, με τα φτερωτά σανδάλια του. Ο Πήγασος ήταν συνεπώς γιος του Ποσειδώνα και της Μέδουσας.
2. Κατά τον Ησίοδο το όνομά του οφείλεται στις "Πηγές" του Ωκεανού όπου είχε γεννηθεί, έτσι το όνομα φέρεται να έχει σχέση με πηγές. Ο Πήγασος, φτερωτός όπως ήταν, ανήλθε στον Όλυμπο, στην έδρα των Αθανάτων και διέμενε στην υπηρεσία του Δία χρησιμοποιούμενος για την μεταφορά των κεραυνών από το εργαστήριο του Ηφαίστου στον Όλυμπο. (Θεογονία 281-286, Απολλόδωρος ΙΙ 3, 4).
3. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση που επικρατούσε στη Κόρινθο ο Πήγασος ήταν κατ΄ εξοχήν Κορινθία θεότητα, για τον οποίο είχαν κοπεί και νομίσματα με τη παράστασή του. Λέγονταν ότι μόλις ο Πήγασος ξεπήδησε από τη Μέδουσα, πέταξε στην Ακροκόρινθο και ξεδίψασε στα νερά της Πειρήνης πηγής εξ ού και "Πειρήνιος πώλος" το από τότε όνομά του. Στη συνέχεια οι παραδόσεις των Κορινθίων συσχετίζουν τον Πήγασο με τη παράδοση του Βελεροφόντη και της Χίμαιρας.
4. Η συσχέτιση του Πήγασου με τις Μούσες οφείλεται στη ακόλουθη παράδοση: Όταν οι Μούσες διαγωνίζονταν κάποτε στο τραγούδι με τις κόρες του Πιέρου, στον ποταμό Ελικώνα, μόλις άρχισαν το τραγούδι οι Πιέριες κόρες όλα είχαν σκοτεινιάσει. Αμέσως μετά, όταν ήλθε η σειρά των Μουσών, όλα φαίνονταν σαν να σταμάτησαν, ο Ουρανός, η Θάλασσα, τα ποτάμια, για να ακούσουν τους εξαίσιους ύμνους, ο δε Ελικώνας άρχιζε να υψώνει τη κορυφή του προς τον ουρανό από χαρα και υπερηφάνεια μέχρι που τον σταμάτησε ο φτερωτός Πήγασος, με διαταγή του Ποσειδώνα, λακτίζοντάς τον με τις οπλές του. Από το λάκτισμα αυτό γεννήθηκε η πηγή του Ελικώνα, της οποιας τα νερά ενέπνεαν τις Μούσες, η καλούμενη και Ιπποκρήνη.
5. Σε μεταγενέστερους μύθους ο Πήγασος αναφέρεται και ως άλογο της Ηούς στην οποία της τον πρόσφερε ως δώρο ο Ζεύς για να σέρνει το άρμα της.
6. Σε ακόμη μεταγενέστερους χρόνους ο Πήγασος θεωρήθηκε ως άλογο των Μουσών που ιππεύουν οι ποιητές και πετούν μαζί του ψηλά στο καλλιτεχνικό στερέωμα.
Τελικά οι θεοί πρόσφεραν στον Πήγασο μια αιώνια θέση στον ουρανό δημιουργώντας τον Αστερισμό του Πήγασου.
Πολλές υπήρξαν οι παραστάσεις του Πήγασου κυρίως σε νομίσματα και δακτυλιόλιθους κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι και τους τελευταίους Ρωμαϊκούς ως άλογο με πτέρυγες. Εκτός από το βάθρο του άρματος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, στην Κόρινθο, που από το στέρνο και κάτω απεικονίζεται ως θαλάσσιο κήτος.


Από την Βικιπαίδεια


**Είναι η καρδιά φωτιά και χιόνι, γυρίζει μόνη, να βρει Θεό**
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
gretel
Πρώην Συνεργάτης

Aruba
3518 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/04/2006, 20:21:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους gretel  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΗΦΑΙΣΤΟΣ - Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Οι Ολύμπιοι θεοί, ενώ ήταν πλασμένοι από τους αρχαίους Έλληνες με ανθρώπινη μορφή και ανθρώπινο σώμα, διακρίνονταν για την εξαιρετική τους ομορφιά. Τα μαλλιά και το πρόσωπό τους ακτινοβολούσαν και η μορφή τους μπορούσε να μαγέψει και να γαληνέψει και τα πιο άγρια θηρία της φύσης. Τα σώματά τους ήταν αρμονικά πλασμένα με τις τελειότερες αναλογίες.

Όμως ανάμεσά τους ζούσε και ένας θεός που εκτός από την ακατανίκητη δύναμή του και την αθανασία του, δεν έμοιαζε καθόλου με τους υπόλοιπους.

Αυτός ήταν ο Ήφαιστος, ο θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας, που η ασχήμια του πολλές φορές προκαλούσε τα γέλια και τις κοροϊδίες των υπόλοιπων θεών, πράγμα που τον πίκραινε πάρα πολύ.

Ο Ήφαιστος παρουσιαζόταν με παχιά και μακριά γενειάδα. Ήταν πολύ μαυριδερός στο πρόσωπο, με χοντρά και άσχημα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ήταν είχε δασύτριχο στήθος και τα μπράτσα του ήταν τεράστια από τη συνεχή δουλειά στο εργαστήρι του.

Επίσης ήταν κουτσός.

Ο Ήφαιστος ήταν γιος του Δία και της Ήρας. Μάλιστα, λένε, ότι η Ήρα τον γέννησε πριν γίνει ακόμη νόμιμη σύζυγος του Δία, από τις ερωτικές σχέσεις που είχε μαζί του. αλλοι μυθογράφοι μας διηγούνται ότι η Ήρα γέννησε τον Ήφαιστο χωρίς να μεσολαβήσει αρσενικό στοιχείο, όπως ακριβώς είχε γεννήσει τα πρωτότοκα παιδιά της η Γαία. Η θεά τον γέννησε στη Λήμνο και μετά τον εμπιστεύτηκε σ' ένα Νάξιο σιδηρουργό, τον Κηδαλίωνα, που έμαθε στο νέο θεό να σφυρηλατεί και να δουλεύει τα μέταλλα.

Σχετικά με τα πρώτα χρόνια της ζωής του και την αναπηρία που αντιμετώπιζε στο πόδι του, δίνονται πολλές και ποικίλες εξηγήσεις.

Μια παράδοση μας αναφέρει ότι η Ήρα μόλις γέννησε τον Ήφαιστο πάνω στον Όλυμπο, ζήτησε να δει το μωρό της. Μόλις όμως αντίκρισε το κουτσό και μαυριδερό βρέφος που της παρουσίασαν έγινε έξω φρενών. Πώς ήταν δυνατόν να γεννήσει αυτή, μια πανέμορφη θεά, ένα τόσο άσχημο μωρό; Σκέφτηκε ότι δε θα μπορούσε με κανένα τρόπο ν' αντιμετωπίσει τις κοροϊδίες των υπόλοιπων θεών και τα ειρωνικά τους γέλια. Έτσι λοιπόν άρπαξε μανιασμένη το μωρό και το πέταξε από τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος κατέληξε στον Ωκεανό. Εκεί τον βρήκαν και τον περιμάζεψαν η Θέτιδα και η Ευρυνόμη. Ο Ήφαιστος πέρασε μαζί τους τα εννιά πρώτα χρόνια της ζωής του, σε μια θαλάσσια σπηλιά, το παλάτι του Νηρέα. Με τα κοράλλια και τα μαργαριτάρια ο Ήφαιστος έφτιαχνε θαυμαστά κοσμήματα στις θεές που τον προστάτευαν. Έτσι τους έδειχνε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του.

Ένας άλλος μύθος διηγείται ότι ο Ήφαιστος έπαθε το ατυχές γεγονός σε μεγαλύτερη ηλικία. Ήταν μια μέρα, όπως πολλές άλλες, που το θεϊκό ζευγάρι ο Δίας και η Ήρα μάλωναν.

Οι φωνές της πρώτης θεάς αντηχούσαν σ' ολόκληρο τον Όλυμπο και προκαλούσαν τα σχόλια των υπολοίπων. Δεν μπορούσε να διανοηθεί πώς κατάφερε ο σύζυγός της, παρόλες τις δικές της προσπάθειες να τον παρακολουθεί συνέχεια, να συνάψει ερωτικές σχέσεις με μια θνητή, την Αλκμήνη. Το χειρότερο απ' όλα ήταν ότι απέκτησε μαζί της κι ένα γιο, τον Ηρακλή.

Ο Ήφαιστος σ' αυτόν τον καβγά πήρε το μέρος της μητέρας του. Ο πατέρας του τότε, θολωμένος καθώς ήταν από την οργή του, άρπαξε τον άσχημο γιο του, που ποτέ δεν τον συμπάθησε πραγματικά, και τον πέταξε μ' όλη του τη δύναμη κάτω από τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος μια ολόκληρη μέρα στροβιλιζόταν στην ατμόσφαιρα και τελικά κατέληξε με ορμή πάνω στη Λήμνο. Το σώμα του βρόντηξε σε κάποια βράχια του νησιού και από τότε ο Ήφαιστος κουτσάθηκε για όλη του τη ζωή.


πηγή: mythologia.8m.com

...συνεχίζεται


"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
gretel
Πρώην Συνεργάτης

Aruba
3518 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/04/2006, 20:36:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους gretel  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γενικά, τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Ήφαιστος έζησε μακριά από τον Όλυμπο και είτε από μόνος του, είτε με τη βοήθεια κάποιου δασκάλου έγινε ο πρώτος τεχνίτης ανάμεσα στους θεούς.

Οι γονείς του δεν τον αντιμετώπισαν ποτέ ως ίσο με τα υπόλοιπα παιδιά τους. Ο Ήφαιστος ήταν καλόκαρδος και υπομονετικός.

Η συμπεριφορά του προς τη μητέρα του παρουσιάζεται με δυο διαφορετικές μορφές. Στην Ιλιάδα, σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, παρακολουθούμε μια ιδανική σχέση αγάπης μεταξύ μητέρας και γιου.

Στη μια περίπτωση η Ήρα παρακαλεί τον Ήφαιστο να βοηθήσει τον Αχιλλέα στη μονομαχία του με τον ποταμό Σκάμανδρο. Είναι μάλιστα μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου παρακολουθούμε το θεό σ' όλο του το μεγαλείο. Σκορπίζει σ' ολόκληρο το στρατόπεδο τις φλόγες του και καίγονται έτσι όλα τα νεκρά σώματα των πολεμιστών. Η πύρινη φλόγα στη συνέχεια κατατρώγει λαίμαργα τεράστιες εκτάσεις δάσους και αμέσως κάνει την τελική της επίθεση. Χυμάει ορμητικά πάνω στον ποταμό. Ο Σκάμανδρος παρόλη την υγρή του μορφή δεν μπορεί ν' αντισταθεί στην πύρινη λαίλαπα. Τα νερά του αρχίζουν να βράζουν και να εξατμίζονται, η κοίτη του να ξεραίνεται και με σπαρακτικά λόγια ζητά το έλεος του θεού.

Στη δεύτερη περίπτωση παρακολουθούμε τον Ήφαιστο να παρηγορεί τη μητέρα του με τα πιο γλυκά λόγια, μετά από έναν τρομερό καβγά της με τον Δία. Την παρακαλεί να δείξει κατανόηση και να τον καλοπιάσει με όμορφες κουβέντες.

Αντίθετα, υπάρχει ένας αστείος μύθος που δείχνει τον Ήφαιστο να εκδικείται τη μητέρα του για την αρχική της συμπεριφορά απέναντί του. Μια φορά που η Ήρα είχε τη γιορτή της και γινόταν μεγάλο γλέντι πάνω στον Όλυμπο, ο Ήφαιστος της χάρισε έναν ολόχρυσο θρόνο. Δυο ολόκληρους μήνες έβαλε όλη του την τέχνη για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Σκάλισε επάνω εικόνες και παραστάσεις από τα γλέντια των θεών και από την καθημερινή τους ζωή. Η Ήρα πραγματικά ενθουσιάστηκε από το δώρο του γιου της και το δοκίμασε αμέσως. Κάθισε αρκετή ώρα καμαρώνοντας και συζητώντας με τους υπόλοιπους θεούς. Όταν όμως θέλησε να σηκωθεί, ανακάλυψε με μεγάλη έκπληξη ότι αυτό της ήταν αδύνατο. Ο Ήφαιστος είχε τοποθετήσει αόρατα δεσμά που την εμπόδιζαν να απομακρυνθεί από το θρόνο.
Η Ήρα ζητούσε να τη συγχωρέσει και με κλάματα τον παρακαλούσε να λύσει τα αόρατα δεσμά. Όλοι οι θεοί πήραν το μέρος της και άρχισαν να μαλώνουν τον Ήφαιστο. Ο Αρης, ο θεός του πολέμου, που ήταν και αυτός γιος της Ήρας, θύμωσε πάρα πολύ. Όρμησε στον Ήφαιστο για να τον πείσει με τη βία, όμως ο αδερφός του είχε κιόλας αρπάξει έναν αναμμένο δαυλό και τον είχε εκσφενδονίσει εναντίον του. Ο Αρης φοβήθηκε πολύ και κούρνιασε ανάμεσα στις θεές. Κατόπιν ο Ήφαιστος αποχώρησε για τη Λήμνο, που ήταν το αγαπημένο του νησί, αφήνοντας σύξυλους τους υπόλοιπους θεούς που με το ζόρι συγκρατούσαν τα γέλια τους βλέποντας την Ήρα σ' αυτή την κωμική κατάσταση.

Ο Διόνυσος, αγαπημένος φίλος του Ήφαιστου, ανέλαβε να σώσει την κατάσταση. Πήγε αμέσως στη Λήμνο, στο εργαστήρι του θεού, και τον πέτυχε την ώρα του δείπνου. Κάθισε μαζί του για φαγητό και έστειλε ένα Σάτυρο να του φέρει κρασί από τα αμπέλια του.

Έτσι κατάφερε να μεθύσει τον Ήφαιστο και τον έπεισε να γυρίσει μαζί του στον Όλυμπο και να λύσει την Ήρα από τα δεσμά της.
Ο Δίας του υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιούσε οποιαδήποτε χάρη του ζητούσε.

Ο Ήφαιστος έλυσε την Ήρα και αμέσως ζήτησε για γυναίκα του την Αφροδίτη. Όλοι οι θεοί σάστισαν• ο πιο άσχημος να παντρευτεί τη θεά της ομορφιάς! Ο Δίας όμως δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, γιατί είχε δώσει όρκο. Το πρόσωπο της Αφροδίτης σκοτείνιασε, δεν μπορούσε όμως ν' αντισταθεί στη θέληση του πατέρα της. Γι' αυτό άπλωσε το χέρι της στον Ήφαιστο. Βέβαια, η θεά της ομορφιάς δεν ήταν και η πιο πιστή σύζυγος.

Η Αφροδίτη βέβαια δεν άντεξε για πολύ να μείνει πιστή στον άντρα της. Πολύ σύντομα σαγηνεύτηκε από την ομορφιά και την τέλεια σωματική διάπλαση του θεού του πολέμου Αρη και έγινε ερωμένη του.

Ο Ήλιος που παρακολουθεί τα πάντα πάνω από το άρμα του, όταν είδε κάποια φορά τον Αρη και την Αφροδίτη να πλαγιάζουν πάνω στο κρεβάτι του Ήφαιστου μέσα στο ίδιο του το παλάτι, έτρεξε και του το φανέρωσε.

Τότε ο θεός ζήτησε από τον Ήλιο να μη φανερώσει σε κανέναν άλλο το μυστικό και σκαρφίστηκε ένα σχέδιο. Απλωσε πάνω στο κρεβάτι του ένα αόρατο δίχτυ. Έτσι την επόμενη φορά που συναντήθηκαν οι δυο εραστές και πλάγιασαν στο κρεβάτι, μπλέχτηκαν μέσα στο δίχτυ. Απεγνωσμένα προσπαθούσαν να ελευθερωθούν.

Μάταια όμως, όσο περισσότερο προσπαθούσαν, τόσο περισσότερο μπλέκονταν. Ο Ήφαιστος μόλις γύρισε στο παλάτι του βρήκε τους παράνομους συντρόφους γυμνούς και ακινητοποιημένους πάνω στο κρεβάτι. Αυτοί ντροπιασμένοι δεν μπορούσαν να τον αντικρίσουν.

Γεμάτος οργή ο Ήφαιστος τα έβαλε με τον Αρη, που αν και ήταν αδερφός του δε δίστασε να τον προδώσει, αλλά και με τη γυναίκα του, που δεν εκτιμούσε καθόλου την αγάπη και τη φροντίδα που της έδειχνε. Για να πάρει την εκδίκησή του φώναξε τον Δία και τους υπόλοιπους θεούς και τους έδειξε τους αδιάντροπους εραστές που ήταν ακόμη μπλεγμένοι στα μαγικά δίχτυα. Οι θεοί όλοι κατηγορούσαν την άπιστη σύζυγο και τον άκαρδο αδερφό και τους έβριζαν για το αμάρτημά τους. Μόνο έτσι ξεθύμανε η οργή του Ήφαιστου και τους ελευθέρωσε.

Ο Ήφαιστος κατασκεύασε όλα τα επιβλητικά παλάτια του Ολύμπου και χάρισε στους θεούς δώρα ανεκτίμητης αξίας. Στον Δία δώρισε την αιγίδα και το σκήπτρο, στη Δήμητρα το δρεπάνι και στον Απόλλωνα και την Αρτεμη τα βέλη τους.

Στον Ήλιο χάρισε το λαμπρό άρμα του με το οποίο διέσχιζε αδιάκοπα τον ουρανό και στον Διόνυσο ένα ολόχρυσο κύπελλο. Στη φιλάρεσκη Αφροδίτη, τη γυναίκα του, χάρισε εξαιρετικά περιδέραια και άλλα κοσμήματα από πολύτιμα πετράδια, όπως επίσης και ένα μαλαματένιο καθρεφτάκι που δεν το αποχωριζόταν ποτέ.

Δική του έμπνευση ήταν και οι μαγικοί τρίποδες που χάρισε στους θεούς. Όταν συγκεντρώνονταν για να πάρουν μια σοβαρή απόφαση, οι τρίποδες αυτομάτως έπαιρναν θέση πίσω από κάθε θεό. Μόλις τελείωνε η συνεδρίαση, αμέσως ο κάθε τρίποδας πήγαινε στο παλάτι του κατόχου του.


Τέλος.



"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
e_shadow
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
246 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/04/2006, 21:32:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους e_shadow  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Αφροδίτη - Η θεά της Ομορφιάς
Η ωραιότερη από τις θεές του Ολύμπου .

Η γέννησή της .

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία , υπάρχουν πολλές εκδοχές για τη γέννηση της Αφροδίτης . Ο δεύτερος ομηρικός ύμνος αναφέρει πως η Αφροδίτη γεννήθηκε στην Κύπρο , « όπου η υγρή πνοή του Ζέφυρου την έσπρωξε πάνω στο λευκό αφρό , ανάμεσα στα κύματα της πολύφλοισβης θάλασσας » . Οι Ώρες τη δέχθηκαν με χαρά , της σκούπισαν την αρμύρα , την έντυσαν με χρυσάφι αστραφτερό , στόλισαν το λαιμό της με περιδέραια και την πήγαν στον Όλυμπο .

Ο Όμηρος αναφέρει την Αφροδίτη ως κόρη του Δία και της Διώνης . Έτσι την είχε παραστήσει και ο Φειδίας στο αέτωμα του Παρθενώνος , ακουμπισμένη , στα γόνατα της Διώνης . Ο Ησίοδος όμως , που βάζει στους μύθους του κοσμογονικό νόημα , θέλει τη θεά προγενέστερη , ακόμη και από τον Δία και από την Ήρα , και ωστόσο νέα , πιο νέα απ΄ όλους , στο αθάνατο δροσερό της κάλλος . Είναι κόρη του Ουρανού και της Θάλασσας , γέννημα του αφρού . Κάποια αυγή , γράφει ο Ησίοδος , μες από τον αφρό . ανυψώθηκαν δύο κατάλευκα χέρια κι ένα εξαίσιο πρόσωπο : Μία θεά είχε γεννηθεί ! Θεοί και άνθρωποι την ονόμασαν Αφροδίτη , ως αφρογέννητη , Κυθέρεια ( γιατί οι άνεμοι την πλησίασαν πρώτα στα Κύθηρα , επάνω σε ένα κοχύλι , ολάχοιχτο σα λουλούδι ) και Κύπρη , γιατί στις ακτές της Κύπρου πρωτοπάτησε και ο πρώτος ναός που της έκτισαν ήταν στην Πάφο ( γι΄ αυτό ονομάσθηκε και Παφία ) . Όπου πατούσε , φύτρωνε χλόη και η γη στολιζόταν με λουλούδια κάθε λογής .

Η ζωή και οι περιπέτειές της .

Η Αφροδίτη σκορπούσε σε αθάνατους και θνητούς τον ανίκητο πόθο της αγάπης και όλους τους έσερνε σκλάβους στη γοητεία της . Μόνο τρεις θεές του Ολύμπου έμειναν άτρωτες από τα δώρα της : η Αθηνά , η Εστία και η ʼρτεμις .

Η Αφροδίτη , που προστατεύει το γάμο μαζί με την Ήρα , παρουσιάζεται πότε σύζυγος του Ηφαίστου και πότε του ʼρη . Με τον ʼρη , έχει γεννήσει τον Έρωτα και την Αρμονία , που την πάντρεψε με τον Κάδμο . Ο Έρωτας , ο μικρός φτερωτός θεός , και ο Ίμερος ( που σημαίνει Πόθος ) συνοδεύουν παντού τη θεά της αγάπης .

Πολεμικές ιδιότητες δεν έχει η θεά αυτή της οικογενειακής ευτυχίας , και ας παρασύρεται κάποτε από τον ʼρη στη μάχη , όπως αναφέρει ο Όμηρος στην « Ιλιάδα » . Και όμως , όταν φυσήξει δριμύ στις καρδιές των ανθρώπων το πνεύμα της , η Αφροδίτη ξεσηκώνει πολέμους και θύελλες . Ο Τρωικός πόλεμος είναι έργο της . Για να της χαρίσει ο Πάρις το μήλο της Έριδος , του υπόσχεται την Ελένη , την πιο ωραία γυναίκα της γης , την αιτία της τρωικής εκστρατείας . Φλογίζει τη Μήδεια για τον αρχηγό των Αργοναυτών τον Ιάσονα , που τον βοηθά να κερδίσει το τρόπαιο ( το χρυσόμαλλο δέρμα ) . Το ίδιο βοήθησε , με τα τρία χρυσά της μήλα , τον Μελανίωνα να κερδίσει στο δρόμο την Αταλάντη . Όλες οι αγνές χαρές της ζωής , της αγάπης , του γάμου , οφείλονται στη θεά Αφροδίτη , αλλά και όλα τα βίαια πάθη , που φθάνουν συχνά και έως το έγκλημα . Και η ίδια όμως η Αφροδίτη δοκίμασε κάποτε τα πικρά βέλη του φτερωτού γιου της . Ο ʼδωνις ήταν ο ωραιότερος έφηβος της γης και η θεά γοητεύθηκε από το κάλλος του . Και όταν τον έχασε , το θρηνούσε απαρηγόρητα .

Η λατρεία της .

Η θεά Αφροδίτη , που η λατρεία της φαίνεται πως ήλθε από τη Φοινίκη ( πολλοί την ταυτίζουν με την Αστάρτη ) , διαμορφώθηκε σε καθαρά ελληνική φωτεινή θεά . Είναι η αυγή , που γεννιέται ανάμεσα ουρανού και πόντου , είναι η άνοιξη , η μυριόχαρη , που σκορπίζει τον πόθο , είναι η βλάστηση . Με άλλα λόγια , είναι η ζωική γονιμότητα , η πηγή της δημιουργίας , η χαρά της ζωής , η γλυκολαλούσα , η ομορφιά που κεντρίζει και δικαιώνει την ύπαρξη τη γεμάτη θλίψη για τους θνητούς .

Η λατρεία της ήταν πανελλήνια . Πλήθος βωμοί και ναοί είχαν ιδρυθεί για τη χάρη της , και πλήθος αγάλματα , παραστάσεις , εικόνες , την απεικόνισαν σε όλες τις εκφράσεις του μύθου της . Κνιδία από τή σμίλη του Πραξιτέλη , αναδυομένη από το χρωστήρα του Απελλή , Αφροδίτη της Μήλου , σε όλη την πλαστική , τη μεγαλόπρεπη ομορφιά της ( το άγαλμά της αυτό βρίσκεται σήμερα στου Μουσείο του Λούβρου , στο Παρίσι ) . ¨Ηταν η πιο αξιαγάπητη , η πιο πρόσχαρη και η πιο προικισμένη θεότης του αρχαίου ελληνικού μύθου .



Δε ζυγιάζω, δε μετρώ , δε βολεύομαι ! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδιΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/04/2006, 09:13:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Σίσυφος


Ο Σίσυφος ήταν βασιλιάς της Κορίνθου και παππούς του ήρωα Βελλεροφόντη (ο μύθος του οποίου έχει ήδη παρατεθεί).
Ο Σίσυφος λοιπόν δεν έχει σπουδαία ή ηρωϊκά κατορθώματα για να τον θυμίζουν, κατάφερε όμως να μείνει γνωστός ακόμα και σήμερα για την πονηριά του.
Η πονηριά του δε ήταν τόσο μεγάλη που κατάφερε να εξαπατήσει αρκετούς θεούς, όπως τον Δία, τον Πλούτωνα και τον Θάνατο.
Ο βασιλιάς της Κορίνθου λοιπόν κατάφερε αυτό που δεν κατάφερε ποτέ κανένας και για αυτό το λόγο τιμωρήθηκε σκληρά.
Άλλαξε την τάξη και την φυσική ροή των πραγμάτων έστω και παροδικά.

Όταν ο Δίας απήγαγε την Αίγινα, ο πατέρας της Ασωπός την έψαχνε παντού.
Κανείς δεν τολμούσε όμως να του πεί οτι η κόρη του έγινε ερωμένη του Δία, από φόβο για την οργή του βασιλιά των Θεών που θα έπεφτε πάνω του.
Όταν ο Ασωπός ρώτησε τον Σίσυφο, λέγοντας του μάλιστα οτι ως αντάλλαγμα θα του έδινε μια αστείρευτη πηγή, εκείνος χωρίς να διστάσει του αποκάλυψε όλη την αλήθεια.
Ο Δίας λοιπόν για να τον τιμωρήσει αποφάσισε τον θάνατο του.
Ο Σίσυφος όμως ήταν τόσο έξυπνος που κατόρθωσε να γλυτώσει από τον Θεό του Κάτω Κόσμου, πράγμα ανήκουστο για έναν θνητό.
Όταν λοιπόν ο Θάνατος ήρθε για να τον πάρει, ο βασιλιάς τον έδεσε τόσο σφιχτά που εκείνος δε μπορούσε να κουνηθεί.
Έτσι ο Σίσυφος συνέχισε να ζεί ευτυχισμένος με τη γυναίκα του.
Αυτή του η πράξη όμως είχε τεράστιες επιπτώσεις για όλο τον κόσμο μιάς και κανένας δε μπορούσε να πεθάνει.
Ανήσυχος κι εξοργισμένος ο Πλούτωνας ενημέρωσε τον αδερφό του, Δία, για αυτό το γεγονός, ζητώντας του να κάνει κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Ο άρχοντας των Θεών θύμωσε τόσο πολύ με το θράσος του Σίσυφου που έστειλε τον γιό του, Άρη, για να ελευθερώσει τον Θάνατο και να τον στείλει μαζί του στον Κάτω Κόσμο.
Πρίν πάει στον Κάτω Κόσμο ο Σίσυφος πρόλαβε και μήνυσε στη γυναίκα του να μην του προσφέρει καμία νεκρική τιμή.
Όσο περνούσε ο καιρός που ο Σίσυφος βρισκόταν στον Άδη, ο Πλούτωνας περίμενε να του αποδοθούν οι νεκρικές τιμές, όπως γινόταν για την ψυχή κάθε νεκρού από τους κοντινούς συγγενείς του.
Ο Σίσυφος τάχα θυμωμένος με τη γυναίκα του, παρακάλεσε τον Πλούτωνα να τον αφήσει να ανέβει για λίγο στον κόσμο των ζωντανών για να της το υπενθυμίσει.
Πράγμα το οποίο έγινε...
Ο Σίσυφος πήγε ξανά κοντά στη γυναίκα του, όχι όμως για να της θυμίσει να του αποδώσει τις νεκρικές τιμές (εξάλλου ο ίδιος της είχε αποτρέψει από το να το κάνει αυτό) αλλά για να συνεχίσει την ζωή του.
Συνέχισε λοιπόν να είναι δίπλα της, να βρίσκεται στον θρόνο του, καμαρώνοντας μάλιστα οτι αυτός ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε να εξαπατήσει τους ίδιους τους Θεούς και να νικήσει τον θάνατο.

Ο Δίας, όσο κι αν θύμωσε με την συμπεριφορά του Σίσυφου συγκράτησε την οργή του και τον άφησε να ζήσει για αρκετά χρόνια ακόμα.
Όταν όμως εκείνος πέθανε στα βαθιά του γεράματα κι οδηγήθηκε για δεύτερη πλέον φορά στον Άδη, είχε να αντιμετωπίσει τους 3 Κριτές του Κάτω Κόσμου, το Ραδάμανθυ, τον Αιακό και το Μίνωα.
Οι 3 Κριτές του επέβαλλαν μια σκληρή και συνάμα αιώνια ταλαιπωρία, καθώς αυτή δεν θα τελείωνε ποτέ.
Από τότε ο Σίσυφος προσπαθεί να ανεβάσει μια πολύ μεγάλη και βαριά πέτρα σε ένα πολύ ψηλό σημείο, σπρώχνοντας την με το ίδιο του το σώμα.
Ποτέ όμως δεν κατορθώνει να φτάσει στον προορισμό του καθώς αυτή η πέτρα λίγο πρίν φτάσει στην κορυφή γλυστράει κι ο Σίσυφος πρέπει να τη μεταφέρει ξανά από την αρχή...


Υ.Γ. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τα αγαπητά μέλη που παρέθεσαν κάποιον/ους μύθο/ους.
Αν επιθυμούν (τόσο εκείνοι όσο κι άλλοι φίλοι) να συμβάλλουν με την παράθεση περαιτέρω μύθων, είναι ευπρόσδεκτοι.

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

another star
Μέλος 3ης Βαθμίδας


518 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/04/2006, 18:45:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους another star  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
EKATH

Η Εκάτη, θεά της μαγικής τέχνης στον κάτω κόσμο, ήταν το μοναδικό παιδί των Τιτάνων Πέρση και Αστερία. Από τους γονείς της κληρονόμησε δυνάμεις πάνω στην γη, τη θάλασσα και τον ουρανό. Βοήθησε τη θεά Δήμητρα στην αναζήτηση της Περσεφόνης και μετά την επανένωσή τους έγινε διάκονος της Περσεφόνης και σύντροφος του Άδη. Ήταν στενά συνδεδεμένη με τα Ελευσίνεια μυστήρια.

Η Εκάτη συνήθως απεικονιζόταν σε σχέδια πάνω σε αγγεία κρατώντας 2 πυρσούς. Σε αγάλματα μερικές φορές απεικονιζόταν σε τριπλή μορφή. Άλλο όνομα με το οποίο ήταν γνωστή είναι Περσίς.

Λατρευόταν στη Θράκη και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Πίστευαν ότι στέλνει φαντάσματα τη μέρα και τη νύχτα.
Οι αρχαίοι πίστευαν ότι συχνάει στα τρίστρατα και εκεί πρόσφεραν συνήθως φαγητά και θυσίαζαν συνήθως σκύλους.


**Είναι η καρδιά φωτιά και χιόνι, γυρίζει μόνη, να βρει Θεό**
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2006, 08:48:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Νιόβη


Η Νιόβη ήταν η κόρη του Τάνταλου (θα αναφερθούμε εκτενέστερα στον Τάνταλο σύντομα) και σύζυγος του Αμφίονα, βασιλιά της Θήβας, με τον οποίον είχε αποκτήσει 7 γιούς και 7 κόρες.
Η Νιόβη ζούσε ευτυχισμένη με την οικογένεια της κι ήταν πραγματικά περήφανη για όσα κατάφερε να αποκτήσει.
Η βασίλισσα της Θήβας όμως με τον καιρό δεν γινόταν μόνο όλο και πιο περήφανη αλλά άρχισε να γίνεται κι αλαζονική.
Όταν ήρθε ο καιρός να αποδώσουν όλες οι γυναίκες της Θήβας τιμές στην θεά Λητώ, μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης από τον Δία, ήταν η μοναδική που δεν τίμησε την θεά και την αγνόησε.
Και σα να μην έφτανε αυτό, καυχήθηκε δυνατά οτι δεν έχει λόγο να τιμήσει τη Λητώ, θεωρώντας την θεά κατώτερη της επειδή απέκτησε μόνο 2 παιδιά, εν συγκρίσει με εκείνην που είχε 14.
Μάταια οι υπόλοιπες γυναίκες προσπαθούσαν να τη μεταπείσουν, λέγοντας της οτι εκείνη σαν θνητή δε μπορούσε να συγκριθεί με μια θεά, πράξη η οποία ήταν ύβρις.
Όταν η Λητώ άκουσε τα περήφανα λόγια της Νιόβης θύμωσε τόσο πολύ που ζήτησε από τα παιδιά της να υπερασπιστούν την τιμή της και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τη Νιόβη.
Κάτι το οποίο έγινε με τον χειρότερο τρόπο...

Μέσα στις επόμενες μέρες οι γιοί του Αμφίονα και της Νιόβης συμμετείχαν σε κάποια αγωνίσματα μαζί με τους υπόλοιπους έφηβους της Θήβας.
Ο Απόλλωνας που παραμόνευε κρυμμένος κοντά στο μέρος των αγωνισμάτων πήρε το τόξο του κι άρχισε να σκοτώνει τους γιούς της βασίλισσας της Θήβας τον έναν μετά τον άλλον, μέχρι που κι ο τελευταίος έπεσε νεκρός.
Όταν οι Θηβαίοι πήγαν στον άμοιρο Αμφίονα τα πτώματα των γιών του, εκείνος ένιωσε τόση θλίψη και τέτοιο αβάσταχτο πόνο που αυτοκτόνησε.
Μαθαίνοντας τα θλιβερά αυτά νέα, όλη η Θήβα βυθίστηκε στο πένθος και την θλίψη.
Η μόνη που δεν θρήνησε αλλά έμεινε ψύχραιμη ήταν η Νιόβη που ακόμα περηφανευόταν για τις κόρες της.
Όταν οι 7 κοπέλες θρηνούσαν πάνω από τα πτώματα του πατέρα και των αδερφών τους, ήταν η σειρά της Άρτεμης να εκδικηθεί τη Νιόβη για να αποκαταστήσει την τιμή της μητέρας της.
Με 6 βέλη έριξε νεκρές τις 6 από τις 7 κόρες της Νιόβης κι ετοιμαζόταν να σκοτώσει και τη μικρότερη, την Χλωρίδα.
Και τότε η βασίλισσα που κάποτε ήταν περήφανη κι αλαζονική τσάκισε κι άρχισε να σπαράζει, ικετεύοντας της θεά Λητώ να τη λυπηθεί και να την συγχωρήσει για την αλαζονική συμπεριφορά της.
Παρακαλούσε να πεθάνει η ίδια παρά το μικρό της παιδί.
Κάθε άνθρωπος που θα άκουγε τον θρήνο της Νιόβης θα την συμπονούσε και θα τη λυπόταν ακόμα κι αν είχε διαπράξει μεγάλο έγκλημα.
Όχι όμως κι η Λητώ...

Όταν η Άρτεμη σκότωσε και την Χλωρίδα η Νιόβη ένιωσε τέτοιο ανείπωτο πόνο που έγινε ακόμα μεγαλύτερος όταν οι θεοί διέταξαν να μείνουν άθαφτα τα παιδιά της.
Και τότε η βασίλισσα της Θήβας πέτρωσε και δε μπορούσε πλέον να νιώσει πόνο.
Έγινε ένα πέτρινο ομοίωμα από τα μάτια του οποίου έτρεχαν δάκρυα.
Οι θεοί, μετανιωμένοι για την σκληρότητα που επέδειξαν, μετέφεραν τη Νιόβη στην Σίπυλο κι έθαψαν οι ίδιοι τα παιδιά της.

In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/04/2006, 09:01:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Ορφέας - Ευρυδίκη


Ο Ορφέας ήταν γιός του Οίαγρου, βασιλιά της Θράκης, άλλοι όμως τον αποκαλούσαν και γιό του ίδιου του Απόλλωνα.
Ο Ορφέας ήταν από τους πιο φημισμένους, αν όχι ο πιο φημισμένος, κι η λατρεία του για τη μουσική ήταν τεράστια.
Όταν έπιανε τη λύρα του κι έπαιζε τους σκοπούς του, μάγευε τους πάντες κι εξαιτίας αυτής του της δεξιοτεχνίας τον θεωρούσαν γιό του Απόλλωνα.
Οι μουσικές του ικανότητες ήταν τόσο μεγάλες που λέγεται πως όταν συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία, την στιγμή που η Αργώ περνούσε από το νησί των Σειρήνων εκείνος έπαιζε με τη λύρα του ώστε κανείς σύντροφος του να μην ακούσει το τραγούδι των Σειρήνων και πάει κοντά τους για να βρεί σίγουρο θάνατο.
Ο Ορφέας στην προσωπική του ζωή ήταν πολύ άτυχος κι η ζωή του στιγματίστηκε από τον θάνατο της μοναδικής αγαπημένης του.

Ερωτεύτηκε παράφορα την όμορφη Ευρυδίκη και σύντομα την παντρεύτηκε.
Οι δυο τους περνούσαν τον καιρό τους αγαπημένοι κι ευτυχισμένοι ενώ συνήθιζαν να κάνουν περιπάτους στην φύση.
Μια μέρα που ο Ορφέας έπαιζε με τη λύρα του κι η Ευρυδίκη χόρευε ανέμελη, ένα φίδι την δάγκωσε στο πόδι και σύντομα η κοπέλα πέθανε.
Αυτό οδήγησε τον άτυχο μουσικό στην απέραντη θλίψη και την απόλυτη δυστυχία αφού δε μπορούσε να φανταστεί την ζωή του χωρίς την πολυαγαπημένη του σύζυγο.
Για αυτό το λόγο αποφάσισε να κατέβει στον Κάτω Κόσμο, για να ζητήσει από τον Πλούτωνα να της δώσει πίσω την ζωή της.
Κι άλλοι ήρωες της αρχαιότητες (Θησέας, Πειρίθους, Ηρακλής) τόλμησαν να πάνε ζωντανοί στο βασίλειο των νεκρών, όμως ο λόγος που οδήγησε τον Ορφέα σε αυτό ήταν η αγάπη του και μόνο.

Όταν έφτασε στην Στύγα, τη λίμνη του Άδη, ζήτησε από τον Χάροντα να τον περάσει απέναντι με την βάρκα του.
Όταν εκείνος αρνήθηκε, ο Ορφέας έπαιξε τόσο μελωδικά κι όμορφα με τη λύρα του, που ο θεός του θανάτου μαγεμένος τον πέρασε απέναντι.
Με τον ίδιο τρόπο κατάφερε να ηρεμήσει τον τρομερό Κέρβερο, το τεράστιο κι άγριο σκυλί που δεν άφηνε κανένα ζωντανό να μπεί από τις πύλες και καμία ψυχή να βγεί.
Όταν ο Ορφέας παρουσιάστηκε μπροστά στον Πλούτωνα και την Περσεφόνη ζήτησε από τον θεό να δώσει πάλι στην γυναίκα του την ζωή και να την αφήσει να πάει μαζί του στον κόσμο των ζωντανών.
Ο Πλούτωνας αρχικά αρνήθηκε, όταν όμως άκουσε κι εκείνος τη μουσική του λυράρη συγκινήθηκε και δέχτηκε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του υπό έναν όρο.
Του ζήτησε για όση ώρα διαρκούσε η ανάβαση τους να προχωράει μπροστά από την Ευρυδίκη και να μην γυρίσει να την κοιτάξει παρά μόνο όταν αντικρύσουν το φώς του ηλίου.
Στην ανάβαση τους πρός τον πάνω κόσμο τους οδηγούσε ο Ερμής ο οποίος προπορευόταν.
Όση ώρα ανέβαιναν προς τον κόσμο των ζωντανών ο Ορφέας πραγματικά δεν γύριζε το κεφάλι του για να κοιτάξει αν η αγαπημένη του τους ακολουθούσε.
Σύντομα όμως άρχισε να αναρωτιέται μήπως ο Πλούτωνας τον είχε εξαπατήσει ή μήπως ο Κέρβερος δεν είχε αφήσει την Ευρυδίκη να βγεί από τις πύλες του Άδη.
Την αγωνία του επιτάχυνε κι η έλλειψη του παραμικρού ήχου από την αγαπημένη του καθώς δεν άκουγε τίποτα.
Σύντομα είδαν το άνοιγμα πρός το πάνω κόσμο, το οποίο φώτιζε ο ήλιος.
Λίγα βήματα ακόμα απέμεναν όμως ο Ορφέας δε μπορούσε να τιθασεύσει την αγωνία του.
Και λίγο πρίν βγούν στο φώς του ηλίου γύρισε για να δεί την Ευρυδίκη....
Η Ευρυδίκη όντως τους ακολουθούσε όμως χάθηκε επιστρέφοντας στον κάτω κόσμο.
Ο Ορφέας μάταια προσπάθησε να πείσει τον Πλούτωνα να του δώσει άλλη μια ευκαιρία.
Συντετριμμένος και θεωρώντας τον εαυτό του υπαίτιο για τον χαμό της συζύγου του, γύρισε στον πάνω κόσμο περιπλανώμενος σε πολλά μέρη.
Δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ και δεν ξεπέρασε τον θάνατο της γυναίκας του.
Απομονώθηκε από τους ανθρώπους κι ήταν διαρκώς θλιμμένος.
Η μόνη του παρηγοριά ήταν η λύρα του που πάντοτε έβγαζε μαγευτικούς αλλά συνάμα μελαγχολικούς πλέον ήχους.

Ο άτυχος Ορφέας βρήκε τραγικό θάνατο στην Θράκη από τις μεθυσμένες Μαινάδες όταν αρνήθηκε να παρευρεθεί στο γλέντι τους και να παίξει μουσική για εκείνες.
Αν και πέθανε τόσο άδοξα, η ψυχή του λυτρώθηκε καθώς μπορούσε επιτέλους να βρίσκεται δίπλα στην γυναίκα που αγάπησε και να είναι για πάντα μαζί της.

In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

e_shadow
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
246 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2006, 00:42:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους e_shadow  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παν.

Γιός του Ερμή και μιας από τις κόρες του Δρύοπα ή του Δία και της αρκαδικής νύμφης Καλλιστώς. Γεννήθηκε στο βουνό της Αρκαδίας Λύκαιο και ανατράφηκε από τις αρκαδικές νύμφες. Ήταν θεός των δασών και των βοσκών της Αρκαδίας. Το όνομά του είναι πιθανόν παράγωγο του "πάω" (βόσκω). Γεννήθηκε με κέρατα στο κεφάλι, με πόδια τράγου, με γένια, με δασύ τρίχωμα σ' όλο το σώμα και με ουρά, γι' αυτό και η μητέρα του τρομαγμένη τον εγκατέλειψε μόλις γεννήθηκε. Ο Ερμής όμως τον πήρε και τον μετέφερε στον Όλυμπο, όπου όλοι οι θεοί (γι' αυτό δήθεν ονομάστηκε και Πάνας) χάρηκαν μόλις είδαν το παράδοξο βρέφος.

Από τότε ζώντας στα βουνά και στα δάση περιφέρεται στα βοσκοτόπια, περιποιείται τα κοπάδια (νόμιος Πάνας), φροντίζει για τα ζητήματα του κυνηγιού (αγραίος Πάνας), προστατεύει τη μελισσοκομία και την αλιεία, συναναστρέφεται τις νύμφες, χορεύει μαζί τους εύθυμους χορούς και παίζει για χάρη τους τη σύριγγα, μουσικό όργανο δικής του έμπνευσης. Ως θεός όμως που αγαπά την ερημιά, προκαλεί μεγάλο φόβο (τον πανικό), γι' αυτό και η φοβερή του φωνή πιστευόταν ότι τρέπει σε φυγή τους στρατούς. Συμβολικό ήταν και το "ω Πάνες!" που κραύγαζαν οι άνθρωποι όταν τους τύχαινε κάποιο θέαμα φοβερό ή απροσδόκητο.


Οι Αθηναίοι πίστευαν ότι ο Πάνας τους βοήθησε στη μάχη του Μαραθώνα. Γι' αυτό από τότε υπήρχε στην Αθήνα ιερό αφιερωμένο στο θεό που τους συμπαραστάθηκε στην "τροπή" των Περσών. Το ιερό αυτό βρισκόταν σ' ένα από τα σπήλαια της ΒΔ γωνίας της Ακρόπολης. Άλλο ένα υπήρχε στην Πάρνηθα κάτω από τη Φυλή, όπου βρέθηκαν και ανάγλυφα αφιερώματα. Αλλά και σε σπήλαιο του Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα στήθηκαν αγάλματά του. Οι Αθηναίοι τον λάτρευαν κάθε χρόνο με λαμπαδηφορίες.


Όπως και άλλοι θεοί των δασών, έτσι και ο Πάνας ήταν έμπειρος στη μαντική τέχνη και πιστευόταν μάλιστα ότι την τέχνη αυτή τη δίδαξε και στον Απόλλωνα. Ως προς τη σύριγγα, πλάστηκε ο μύθος ότι ήταν νύμφη, την οποία ο Πάνας κυνήγησε μέχρι το Λάδωνα ποταμό της Αρκαδίας. Εκεί αυτή, με τη βοήθεια των θεών, μεταμορφώθηκε σε καλαμιά.


Κατά τα μεταγενέστερα χρόνια παρεξηγήθηκε το όνομά του και μερικοί τον θεώρησαν σύμβολο του "παντός", ενώ στη σύριγγά του έβλεπαν το συμβολισμό της αρμονίας των "πάντων". Τον θεωρούσαν επίσης οπαδό του Διόνυσου έτσι αργότερα επινοήθηκαν πολλοί Πάνες, για να αυξηθεί η συνοδεία του Διόνυσου. Ιερά δέντρα του ήταν το πεύκο και η βελανιδιά. Στις θυσίες του πρόσφεραν αγελάδες, κριάρια, πρόβατα, γάλα, μέλι.

Παραστάσεις των νομισμάτων δείχνουν τον θεό ξαπλωμένο σε βράχο. Άλλες παραστάσεις δείχνουν το γενειοφόρο κεφάλι του θεού, μερικές φορές στεφανωμένο με κισσό.


Δε ζυγιάζω, δε μετρώ , δε βολεύομαι ! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδιΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

e_shadow
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
246 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2006, 01:06:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους e_shadow  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Διόνυσος.

Ο πιο νέος, αλλά και ο πιο δημοφιλής από τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων, προστάτης των γονιμοποιών δυνάμεων και της αμπέλου, η προσωποποίηση της ξεγνοιασιάς και του κεφιού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Διόνυσος ήταν γιος του Δία και μιας θνητής, της Σεμέλης, κόρης του Κάδμου. Όταν η Ήρα έμαθε την εγκυμοσύνη της Σεμέλης, κυριεύτηκε από ζήλια και, για εκδίκηση, κατάφερε να πείσει τη Σεμέλη να ζητήσει να παρουσιαστεί ο Δίας μπροστά της με όλη του τη μεγαλοπρέπεια, ανάμεσα στους κεραυνούς.

Πράγματι ο Δίας παρουσιάστηκε μπροστά της τυλιγμένος στους κεραυνούς και στις φωτιές και η Σεμέλη άρχισε να καίγεται και γέννησε πρόωρα το Διόνυσο. Ο Δίας, φροντίζοντας να συμπληρωθεί ο χρόνος της κύησης, τοποθέτησε το Διόνυσο μέσα στο μηρό του. Όταν ήρθε ο καιρός και γεννήθηκε το παιδί, ο Δίας το έδωσε στις Νύμφες, που το έθρεψαν κρυφά σε μια κοιλάδα που λεγόταν Νύσα. Από εκεί προήλθε και το όνομα του Διόνυσου (Δίας + Νύσα). Όταν μεγάλωσε, δοκίμασε τον καρπό του αμπελιού και του άρεσε πολύ. Έτσι, έστυψε σταφύλια και έδωσε να πιουν το χυμό τους και οι Νυσαίες Νύμφες και όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί. Το εύγευστο ποτό τους έκανε να ξεχάσουν κάθε πίκρα και στενοχώρια, γι' αυτό ο Διόνυσος πήρε το όνομα "Λυαίος" ή "Λύσιος", γιατί έλυσε τις πίκρες και τις στενοχώριες. Ο Διόνυσος και οι σύντροφοί του, οι Μαινάδες, οι Βάκχες, οι Σάτυροι και οι Σειληνοί που κρατούν το θύρσο άρχισαν να περιπλανιούνται σε διάφορα μέρη μαθαίνοντας τους ανθρώπους να καλλιεργούν την άμπελο. Πήγαν σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας: Αίγυπτο, Λιβύη, Αραβία, Αιθιοπία, Ινδίες. Όλος ο κόσμος υποτασσόταν στην ακαταμάχητη δύναμη του Διόνυσου. Σ' όσους τον αγαπούσαν χάριζε τη λησμονιά, το κέφι, την ευθυμία· όσοι όμως τον μισούσαν, γνώριζαν την οργή του και την τιμωρία του. Ο μύθος αυτός ήταν πιο διαδομένος στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και άλλοι μύθοι γύρω από το Διόνυσο.

Ο Διόνυσος είχε ως σύμβολα τα δυνατότερα ζώα, όπως το λιοντάρι, την τίγρη, τον ταύρο και από τα φυτά την άμπελο, τον κισσό, τα ρόδα. Εμβλήματά του ήταν ο πυρσός, ο θύρσος, ο κρατήρας, ο αυλός, τα τύμπανα. Η λατρεία του Διόνυσου ήταν πολύ διαδομένη στην Ελλάδα και πολλές πόλεις ισχυρίζονται ότι ο Διόνυσος ξεκίνησε την περιπλάνησή του απ' αυτές. Προς τιμή του γίνονταν οι γιορτές: Τα Λήναια τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο στην Αθήνα, τα Ανθεστήρια το Φεβρουάριο - Μάρτιο (Ανθεστηριώνας), τα μικρά Διονύσια το Δεκέμβριο - Ιανουάριο και τα μεγάλα Διονύσια το Μάρτιο - Απρίλιο.
Τα πιο πάνω αναφερόμενα, σύμβολα και συντρόφους, τα συναντάμε σε παραστάσεις νομισμάτων.


Δε ζυγιάζω, δε μετρώ , δε βολεύομαι ! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδιΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2006, 09:01:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Τάνταλος


Μιάς κι έχει ήδη παρατεθεί ο μύθος για τον Σίσυφο, καλό θα ήταν να παρατεθεί κι ο μύθος για τον Τάνταλο, έναν άνθρωπο που μετά τον θάνατο του αποφασίστηκε να υπομένει αιώνια μαρτύρια στον Τάρταρο...

Ο Τάνταλος ήταν ο γιός του ίδιου του Δία και βασιλιάς της Σίπυλου ενώ άλλοι αναφέρουν οτι βασίλευσε στην Κόρινθο.
Ο γιός του βασιλιά των θεών ήταν ένας βασιλιάς πολύ πλούσιος που είχε τα πάντα στην ζωή του.
Είχε αποκτήσει και 2 παιδιά, τον Πέλοπα και τη Νιόβη.
Επιπλέον, ο Τάνταλος είχε την εύνοια αλλά και την συμπάθεια των θεών του Ολύμπου.
Πολλές φορές τους καλούσε στο παλάτι του για να φάνε όλοι μαζί ή πήγαινε εκείνος στον Όλυμπο.
Η συμπάθεια των θεών απέναντι του ήταν τόσο μεγάλη που ο Τάνταλος συμμετείχε και στα συμβούλια τους και στις μεγάλες αποφάσεις, κάτι απου αποτελούσε υπέρτατη τιμή για έναν θνητό.
Με τον καιρό όμως ο γιός του Δία άρχισε να γίνεται αλαζόνας κι αντί να εκτιμήσει την εύνοια που του είχαν οι θεοί, την καταχράστηκε.
Άρχισε να κλέβει νέκταρ κι αμβροσία για να τα δίνει ως τροφή στους φίλους του.
Αυτό εξόργισε τον Δία ο οποίος παρόλα αυτά τον συγχώρεσε.
Άλλοτε πάλι μετέφερε στους υπόλοιπους θνητούς τις συζητήσεις που γίνονταν στα συμβούλια των θεών.
Η αλαζονία του όμως τον οδήγησε σε ένα ακόμα αποτρόπαιο και φρικτό έγκλημα...
Θέλοντας να δεί εάν μπορεί να ξεγελάσει τους θεούς του Ολύμπου αλλά και να τους εξευτελίσει ταυτόχρονα σκότωσε τον γιό του, Πέλοπα, τον κομμάτιασε και τον μαγείρεψε.
Ύστερα κάλεσε τους θεούς για να τους κάνει το γεύμα, προσφέροντας τους τον ίδιο τον γιό του.
Οι θεοί γρήγορα αντελήφθησαν την τρομερή ανομία του Τάνταλου κι ο οργή του Δία ήταν τόσο μεγάλη που ξεπέρασε την αγάπη που του είχε.
Με ένα κεραυνό ο Τάνταλος βρέθηκε νεκρός από τη μια στιγμή στην άλλη και πήγε στον Κάτω Κόσμο.

Ο Δίας λυπήθηκε για το φριχτό τέλος που υπέμεινε ο εγγονός του και για αυτό αποφάσισε να τον επαναφέρει στην ζωή.
Πρόσταξε τον Ερμή να πάρει τα κομμάτια του Πέλοπα, να τα καθαρίσει και να τα ενώσει, όπως κι έγινε.
Ύστερα ο Δίας ανέστησε τον Πέλοπα ο οποίος φαινόταν πιο όμορφος και πιο δυνατός από πρίν.

Αν και νεκρός όμως ο Τάνταλος, οι θεοί αποφάσισαν να τον τιμωρήσουν σκληρά για το έγκλημα που είχε διαπράξει τόσο απέναντι στους ίδιους όσο και στον άτυχο γιό του.
Καταδικάστηκε να βρίσκεται αιώνια στον Τάρταρο μέσα σε μια λίμνη η οποία τον κάλυπτε ως τη μέση.
Μόλις εκείνος προσπαθούσε να πιεί νερό το νερό υποχωρούσε κι επανερχόταν όταν ο Τάνταλος παρατούσε την προσπάθεια.
Ταυτόχρονα, πάνω από το κεφάλι του κρέμονταν ωραία και ζουμερά φρούτα τα οποία, μόλις ο Τάνταλος πεινασμένος άπλωνε το χέρι του για να κόψει μερικά, ανέβαιναν πιο ψηλά μην αφήνοντας τον να τα αγγίξει.
Όταν εκείνος κατέβαζε το χέρι του, εκείνα κατέβαιναν πάλι.
Με αυτόν τον τρόπο ο Τάνταλος καταδικάστηκε να υπομένει αιώνια το μαρτύριο της ατελείωτης κι ακόρεστης πείνας και δίψας...


In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/04/2006, 09:08:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Πανδώρα


Όταν ο κόσμος γνώρισε την Τιτανομαχία, μια μάχη τρομερή σε ένταση ανάμεσα στους Ολύμπιους Θεούς και τους Τιτάνες κι η οποία κράτησε 10 χρόνια, κάποιοι από τους Τιτάνες τάχθηκαν με το μέρος του Δία.
Ανάμεσα σε αυτούς ήταν κι ο Προμηθέας, γιός του Τιτάνα Ιαπετού.
Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο Δίας συνδέθηκε με στενή φιλία μαζί του, φιλία η οποία κράτησε για πολλά χρόνια.
Κάποια στιγμή όμως η φιλία τους άρχισε να κλονίζεται και σύντομα μετατράπηκε σε έχθρα.
Αιτία για αυτή τους την έχθρα ήταν το γεγονός οτι ο Προμηθέας έμαθε στους ανθρώπους τις τέχνες, τους έδωσε γνώση για να αναπτύξουν πολιτισμούς, τους χάρισε το κρέας για να το τρώνε, ορίζοντας οτι στους θεούς θα θυσιάζουν τα οστά και τέλος τους έδωσε την φωτιά.
Σε όλα αυτά φυσικά ο Δίας ήταν αντίθετος και πολλές φορές λογομάχησε έντονα με τον Προμηθέα ώσπου στο τέλος τον έδεσε για 3000 χρόνια στον Καύκασο.
Προτού όμως καταφύγει σε αυτή τη λύση είχε προσπαθήσει για άλλη μια φορά να τιμωρήσει όχι μόνο τον Προμηθέα μα και το γένος των ανθρώπων.

Ο Προμηθέας είχε έναν αδερφό, τον Επιμηθέα.
Ενώ ο Προμηθέας ήταν σοφός, ώριμος κι αρκετά έξυπνος ο αδερφός του ήταν πιο επιπόλαιος και πιο ευκολόπιστος.
Για αυτόν το λόγο ο Προμηθέας του είχε επιστήσει την προσοχή ώστε να μη λάβει κάποιο δώρο από τον άρχοντα των θεών.
Συν τοις άλλοις, ο Επιμηθέας ήταν κάτοχος του πιθαριού στο οποίο είχε περικλείσει ο Προμηθέας όλα τα κακά, όπως την Πείνα, την Τρέλα, τον Πόλεμο κτλ κτλ και το οποίο δεν έπρεπε να ανοιχθεί ποτέ για να μην ελευθερωθούν στον κόσμο.

Ο Δίας λοιπόν σκέφτηκε να δημιουργήσει μια γυναίκα ακαταμάχητα όμορφη, γοητευτική η οποία θα δινόταν δήθεν ως δώρο στον Προμηθέα με απώτερο σκοπό να καταστρέψει τόσο εκείνον όσο και το ανθρώπινο γένος.
Για αυτό το λόγο δημιούργησε την γυναίκα αυτήν, μια γυναίκα πανέμορφη.
Οι Θεές του Ολύμπου και οι Ώρες την στόλισαν, την αρωμάτισαν, την χτένισαν και να της μάθουν να αποκτήσει χάρη, θηλυκότητα και τρόπους.
Ο Ερμής της έμαθε να είναι πονηρή και της έμαθε διάφορα τεχνάσματα για να εξαπατεί κάποιον.
Η γυναίκα που θα δινόταν ως δώρο λοιπόν στον Προμηθέα ήταν πλέον έτοιμη.
Το όνομα αυτής ήταν Πανδώρα.
Ο Δίας όμως σκέφτηκε οτι ο Προμηθέας που ήταν αρκετά έξυπνος θα καταλάβαινε την παγίδα που θα του έστηνε και φοβήθηκε οτι το σχέδιο του θα καταστρεφόταν.
Για αυτό το λόγο σκέφτηκε να την δωρίσει στον Επιμηθέα...

Όταν ο Ερμής πήγε την Πανδώρα στον Επιμηθέα εκείνος θαμπώθηκε τόσο πολύ από την ομορφιά της και την χάρη της που όχι μόνο δέχθηκε αυτό το δώρο αλλά σύντομα την παντρεύτηκε.
Ο Προμηθέας πάντοτε φοβόταν την γυναίκα του αδερφού του κι ήταν δύσπιστος απέναντι της.
Για αυτό ζητούσε από τον Επιμηθέα να την προσέχει αλλά και να έχει πάντοτε το νού του για να μην πλησιάσει η Πανδώρα το πιθάρι με όλα τα δεινά του κόσμου.
Όσο όμως ο Επιμηθέας υπενθύμιζε στην Πανδώρα οτι όχι μόνο δεν έπρεπε να ανοίξει το πιθάρι αλλά και να το πλησιάζει καν, τόσο εκείνη γινόταν περίεργη για το τι μπορεί να περιείχε αυτό μέσα.
Για αυτό το λόγο σκεφτόταν συνεχώς πως θα βρεί ευκαιρία να το ανοίξει κρυφά από τον άνδρα της.
Παρόλο που ο Επιμηθέας την πρόσεχε αρκετά καλά, εκείνη βρήκε την ευκαιρία μια μέρα που εκείνος έλειπε.
Γεμάτη περιέργεια για το περιεχόμενο του πιθαριού, το πλησίασε κι άνοιξε το καπάκι...
Μεμιάς η Πανδώρα τρομαγμένη είδε να ελευθερώνονται στον κόσμο όλα τα δεινά και τα τέρατα που με τόσο κόπο είχε κλείσει εκεί ο Προμηθέας.
Κάποια στιγμή που ξεπέρασε τον τρόμο της έκλεισε και πάλι το καπάκι, προλαβαίνοντας να κρατήσει κλεισμένη στο πιθάρι την Ελπίδα.

Από τότε λοιπόν όλα τα δεινά του κόσμου ξεχύθηκαν και ταλανίζουν τους ανθρώπους.
Αυτή που υπάρχει όμως ακόμα στον αντίποδα και περιμένει καρτερικά είναι η ελπίδα κι απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων...

In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/04/2006, 09:32:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Προμηθέας


Ο Προμηθέας ήταν γιός του Τιτάνα Ιαπετού και της Κλυμένης κι αδελφός του Επιμηθέα, του Μενοίτιου και του Άτλαντα.
Κατά την διάρκεια της Τιτανομαχίας, ο Προμηθέας δεν τάχθηκε υπέρ των Τιτάνων, ένας εκ των οποίων ήταν κι ο ίδιος αλλά πολέμησε στο πλευρό του Δία, ο οποίος για αυτό το λόγο μετά την επικράτηση του δεν τον τιμώρησε, ρίχνοντας τον κι εκείνον στα Τάρταρα μαζί με τους υπολοίπους.

Στον Προμηθέα και τον Επιμηθέα ανατέθηκε η διαμοίραση των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων στους ανθρώπους και τα ζώα, μετά το πέρας της Τιτανομαχίας.
Όταν ο Επιμηθέας επιπόλαια έδωσε όλα τα φυσικά γνωρίσματα στα ζώα κάνοντας τα δυνατά απέναντι στην φύση άφησε στον άνθρωπο πολύ λίγους τρόπους για να προστατεύονται.
Για αυτό το λόγο ο Προμηθέας αποφάσισε να τους χαρίσει την φωτιά.

Ο Προμηθέας λοιπόν έδωσε στους ανθρώπους την φωτιά, δίνοντας τους την ευκαιρία σε πρώτο στάδιο να μπορούν να ζεσταίνονται και να μαγειρεύουν το φαγητό τους.
Στην συνέχεια, τους δίδαξε πως μπορούν να την χρησιμοποιούν και στις τέχνες.
Τους έδωσε τις αρχές για τις τέχνες και κάποιες επιστήμες κι αγαπούσε πάρα πολύ το ανθρώπινο γένος.
Όταν ο Δίας θέλησε να καταστρέψει το ανθρώπινο γένος, εκείνος ήταν που το προστάτευσε.
Όταν έγινε ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα (γιού του Προμηθέα), εκείνος ήταν που συμβούλευσε τον γιό του και την γυναίκα του πως να σωθούν.
Όταν ο Δίας απαίτησε να θυσιάζουν οι άνθρωποι στους θεούς το κρέας και να μένουν έτσι τα κόκκαλα σε εκείνους, αυτός ήταν που με ένα πολύ ωραίο τέχνασμα κατόρθωσε να εξαπατήσει τον Δία.
Όταν ο βασιλιάς των θεών έπρεπε να αποφασίσει ποιό μέρος του ζώου θα προοριζόταν για τους θεούς, ο Προμηθέας ετοίμασε 2 πιάτα.
Στο ένα έβαλε τα κόκκαλα του ζώου αλοίφοντας τα με λίπος για να μην φαίνονται.
Στο δεύτερο πιάτο έβαλε τα κομμάτια του κρέατος και τα σκέπασε με το δέρμα του ζώου.
Ο Δίας διάλεξε το πρώτο πιάτο, κι εξοργίστηκε τόσο πολύ με το τέχνασμα του Προμηθέα που, μη μπορώντας να πάρει πίσω την επιλογή που έκανε, πήρε πίσω την φωτιά από τους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι λοιπόν θα πέθαιναν από το κρύο κι από την πείνα και για αυτό ο Προμηθέας αποφάσισε να κλέψει την φωτιά και να τους την επιστρέψει.
Για αυτό το λόγο ο Δίας αποφάσισε να τον τιμωρήσει...

Διέταξε τον Ήφαιστο να αλυσοδέσει σφιχτά σε ένα βράχο του Καύκασου τον Τιτάνα, καρφώνοντας το στήθος του παράλληλα στον βράχο με ένα μεγάλο καρφί.
Ο Προμηθέας όμως, που κατείχε το χάρισμα της μαντικής τέχνης γνώριζε ένα μυστικό για τον Δία, ένα μυστικό που στο μέλλον θα έριχνε τον Δία από τον θρόνο του.
Ο Ωκεανός προσπάθησε μάταια να τον συμβουλεύσει να πεί το μυστικό αυτό στον Δία, όπως μάταια προσπάθησαν κι οι 50 κόρες του, οι Ωκεανίδες, κι ο Ερμής.
Ο Προμηθέας δεν είχε σκοπό να το αποκαλύψει και για αυτό το λόγο ο Δίας του επέβαλε ένα μαρτύριο, ακόμα μεγαλύτερο από το δέσιμο.
Ένας μεγάλος αετός καθημερινά κατέβαινε από τον ουρανό και σκίζοντας τα σωθικά του Προμηθέα κατέτρωγε το συκώτι του.
Ο Τιτάνας λοιπόν όλη την μέρα έπρεπε να υπομένει τους φριχτούς αυτούς πόνους ενώ το βράδυ το συκώτι του δημιουργούταν και πάλι λόγω της αθάνατης φύσης του.

Στον Προμηθέα κατέφυγε κι η Ιώ, η κόρη του βασιλιά Ίναχου, η οποία μεταμορφωμένη σε αγελάδα δεχόταν την οργή της Ήρας.
Η περιπλανώμενη Ιώ, καταπονημένη έμαθε από τον Προμηθέα οτι όχι μόνο το μαρτύριο της θα τελείωνε σύντομα αλλά κι ένας από τους απογόνους της θα γινόταν ο απελευθερωτής του.

Ύστερα από πολλά χρόνια, μετά από ατελείωτα μαρτύρια σε καθημερινή βάση, ο Ηρακλής, φτάνοντας στον Καύκασο απελευθέρωσε τον Τιτάνα σκοτώνοντας τον αετό που ευθυνόταν για το μαρτύριο του.
Ο Προμηθέας συμφιλιώθηκε με τον Δία, αποκαλύπτοντας του το μυστικό.
Ο άρχοντας των θεών δεν έπρεπε να συνευρεθεί ερωτικά με τη Νηρηΐδα Θέτιδα, την οποία ποθούσε, γιατί ήταν γραφτό ο γιός της Θέτιδας να γίνει πιο σπουδαίος και δυνατός από τον πατέρα του.

In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/04/2006, 15:08:18  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΠΕΙΘΩ

Στην μεγάλη συντροφιά από φίλες και βοηθούς της Αφροδίτης, ανάμεσα στην Τύχη, την Υγεία, την Αρμονία, την Ευδαιμονία και τις Χάριτες, μάλιστα για μερικούς και η ίδια ήταν μια από αυτές, πίστευαν ότι βρισκόταν πάντα και η Πειθώ.
Οι υπηρεσίες που η Πειθώ συνήθως προσέφερε στην Αφροδίτη, ήταν κυρίως να πείθει τα κορίτσια με τα θελκτικά λόγια της να κατανικήσουν τους δισταγμούς τους και να αφεθούν στην ερωτική ένωση.
Η Πειθώ ήταν ολότελα διαφορετική από την Βία και την Ανάγκη και πίστευαν πως ήταν αδελφή της Τύχης και της Ευνομίας και μητέρα της Υγείας από την ένωσή της με τον Ερωτα.
Επειδή όμως καμιά φορά με τα πειστικά της λόγια γινόταν και αιτία συμφοράς για τους ανθρώπους, όπως στην περίπτωση του Ιάσονα και της Μηδειας, ή του Πάρι και της Ελένης, ο Αισχύλος την ονόμαζε κόρη της Ατης, δηλαδή της Συμφοράς.
Οστόσο τα πειστικά λόγια της Πειθούς έφερναν αποτέλεσμα όχι μόνον στον έρωτα, αλλά και στον γάμο και στην απονομή της δικαιοσύνης και στις δημόσιες και στις ιδιωτικές σχέσεις των ανθρώπων και βοηθούσαν πολύ στο να διατηρείται στον κόσμο η ηθική τάξη γενικά.
Γι' αυτό και οι προϊστορικές λατρείες και οι μύθοι που παρουσιάζουν την Πειθώ ως κόρη του Ωκεανού και γυναίκα του Φόρωνα, κάνουν πιο καλά γνωστή την αρχική φυσιογνωμία της θεάς, με έργο της να πείθει γενικά και όχι μόνον στον έρωτα.
Ως κόρη του Ωκεανού, που σύμφωνα με ορισμένους κοσμογονικούς μύθους, είναι ο πρώτος θεός και πατέρας όλων των όντων του κόσμου, η Πειθώ ανήκε σ' εκείνες τις Ωκεανίδες που επέβλεπαν την τάξη του κόσμου.
Ως γυναίκα του Φορωνέα πάλι, που κατά τον ανθρωπογονικό μύθο του Αργούς ήταν ο πρώτος άνθρωπος και ο πρώτος θνητός βασιλιάς, η Πειθώ βοήθησε τον άντρα της να χτίσει τις πρώτες πολιτείες και να κάνει νόμους και δικαστήρια για να λύνουν τις διαφορές των οι άνθρωποι και να ζουν ειρηνικά.

Edited by - Αίολος on 17/04/2006 15:13:17Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 4 Σελίδες:
  1  2  3  4
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.3125
Maintained by Digital Alchemy