ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
 Αιθερας
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 4
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
sirXris
Μέλος 1ης Βαθμίδας


51 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2004, 02:52:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sirXris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ellostron, καλό θα ήταν να διαβάσεις τι έχει ήδη ειπωθεί παραπάνω, γιατί τα Α) και Β) που αναφέρεις, απέχουν κατά πολύ.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Bokken
Μέλος 1ης Βαθμίδας


116 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2004, 02:03:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Bokken  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

ellostron, καλό θα ήταν να διαβάσεις τι έχει ήδη ειπωθεί παραπάνω, γιατί τα Α) και Β) που αναφέρεις, απέχουν κατά πολύ.

Έχει να κάνει με την ιστοσελίδα που παρέθεσες;;;

>>ορίστε 400 σελίδες με επιστημονικά πειράματα, χρονολογίες και ονόματα, έτσι για ξεκίνημα. Ένα ολόκληρο βιβλίο on-line στο http://ascension2000.com/ConvergenceIII/. Αν τελειώσεις με αυτό, υπάρχει και συνέχεια..<<

Το οποίο δεν περιέχει ούτε μια μαθηματική εξίσωση;;;

Αλλά μόνο σκιτσάκια κατάλληλα για βιβλία του τύπου "Φυσική:Παίζω και μαθαίνω" ;;;

Και όμως εξηγεί τα πάντα;;;

Και ο συγγραφέας του "David Wilcock has been guided and advised by Higher Intelligence through every step of this process of research" ;;;

Και εδώ http://ascension2000.com/Lifestory/mainpage.html που μας λέει για την ιστορία της ζωής του διαπιστώνουμε τελικά ότι στην πραγματικότητα η ζωή του δεν είναι παρά ένα παραλήρημα ατελείωτων αφηνιασμένων αχαλίνωτων φαντασιώσεων ;;;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΕΛΑΣΤΕ
http://ascension2000.com/Lifestory/mainpage.html
Δείτε και εδώ:
www.Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;/ArlubaCollection/Kooks/Me/Index.htm

Τι λες,δεν πάμε στην συνέχεια τώρα;;;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ellostron
Νέο Μέλος


13 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2004, 11:39:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ellostron  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
sirXris:
"ellostron, καλό θα ήταν να διαβάσεις τι έχει ήδη ειπωθεί παραπάνω, γιατί τα Α) και Β) που αναφέρεις, απέχουν κατά πολύ."

-Τα διαβασα.Τι θες να πεις?

Bokken:
"Έχει να κάνει με την ιστοσελίδα που παρέθεσες;;;"

-Ο αιθερας ειναι(ηταν) μια σοβαρη θεωρεια.Δεν εχει καμια σχεση με την ιστοσελιδα του ascension2000.com.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Rinpoche
Νέο Μέλος


37 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2004, 20:34:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Rinpoche  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο αιθέρας είναι θέμα που δεν γνωρίζω και δεν παίρνω θέση αλλά διάβασα αυτό το υπέροχο:

....δεν ξερω ποσοι μπορουν να ακολουθησουν τον συλλογισμο μου γιατι λιγοι εδω μεσα ειναι καταρτησμενοι για να μιλησουν για τεχνικα ζητηματα και απλα βαυκαλιζουν πραγματα που ακουν απο αλλου…..

και επειδή θεωρώ τον εαυτό μου καταρτισμένο σε παρακαλώ φίλε σάτυρε υκ εξήγησε μου λίγο περισσότερο τον συλλογισμό σου.

Α, και αν μπορείς σε παρακαλώ εξήγησε μου και την θέση της «ποιητικής αδείας» στην επιστήμη (αυτό είναι πραγματικά αριστούργημα!!!).


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Collector-T
Νέο Μέλος

Greece
1 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/01/2005, 08:27:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Collector-T  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
παιδια κοιταξτε και αυτο

http://www.tsolkas.gr/greek/ergasia2/ergasia2.htmlΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

junk95
Πλήρες Μέλος

Greece
1327 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/01/2005, 15:34:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους junk95  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

παιδια κοιταξτε και αυτο

http://www.tsolkas.gr/greek/ergasia2/ergasia2.html


" Δηλαδή, σύμφωνα με την σχέση (15) και με βάση τις μετρήσεις που έγιναν κατά την εκτέλεση του πειράματος (ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ), προέκυψε ότι, το αυτοκίνητο Α, κινείται προς τον πομπό Τ με ταχύτητα υ=194,4 km/h, ενώ στην πραγματικότητα το αυτοκίνητο Α, κινείται με ταχύτητα υ = 120 km/h.

Έχουμε δηλαδή, ένα σφάλμα ε = 62 %, επί της πραγματικής ταχύτητας υ = 120 km/h, του αυτοκινήτου Α.

Κατ’ αρχήν το σφάλμα αυτό ε = 62%, θεωρείται ικανοποιητικό."

62% σφάλμα στη μέτρηση της ταχύτητας του αυτοκινήτου τη στιγμή που χρειάζεται ακρίβεια 0.000000001% για να μετρηθεί η επίδραση της τελευταίας στην ταχύτητα του φωτός είναι πράγματι πολύ ικανοποιητικό σφάλμα για να αποφανθεί κανείς ότι το πείραμα είναι λανθασμένο.

Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry PratchettΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Vril
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2321 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/01/2005, 21:23:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Vril  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

το αυτοκίνητο Α, κινείται προς τον πομπό Τ με ταχύτητα υ=194,4 km/h, ενώ στην πραγματικότητα το αυτοκίνητο Α, κινείται με ταχύτητα υ = 120 km/h.

Έχουμε δηλαδή, ένα σφάλμα ε = 62 %, επί της πραγματικής ταχύτητας υ = 120 km/h, του αυτοκινήτου Α.

Κατ’ αρχήν το σφάλμα αυτό ε = 62%, θεωρείται ικανοποιητικό."


Θάθελα να δώ τα μούτρα σας, αν σας σταμάταγε η τροχαία και σας τα ζήταγε σε Ευρώ, αν η μέτρηση θα σας φαινόταν ικανοποιητική.


* * * Άλλο τι είναι και άλλο τι φαίνεται * * *

http://clubs.pathfinder.gr/vril Η υπόγεια άποψη
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ermis -3E-
Μέλος 1ης Βαθμίδας


116 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/04/2006, 13:28:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ermis -3E-  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οι περισσότεροι θεωρητικοί του αιθέρα χρησιμοποιούν ευστόχως η αστόχως την θεωρία της σκοτεινής ύλης για να στηρίξουν την θεωρία του αιθέρα.

Θα ήθελα τις απόψεις σας.

Κάποτε, - λίγο περισσότερο από 100 χρόνια πριν πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι ο κενός χώρος του διαστήματος δεν ήταν τελείως κενός, αλλά γεμάτος με μια ουσία που λεγόταν αιθέρας. Αυτό το μυστηριώδες υλικό, που ποτέ δεν φάνηκε σε κανένα εργαστήριο πάνω στη Γη, πίστευαν ότι εξηγούσε με ποιο τρόπο η βαρύτητα μπορεί να επιδράσει από το ένα ουράνιο σώμα στο άλλο.

Αλλά με το τέλος του 19ου αιώνα, ο αιθέρας δεν χρειαζόταν πια στις επιστημονικές θεωρίες και απομακρύνθηκε. Σήμερα, όμως μια άλλη μυστηριώδης ουσία γοητεύει τους αστρονόμους. Στην πράξη, για δεκάδες χρόνια υπήρχε στην εμπροσθοφυλακή των κοσμολογικών θεωριών, αλλά δεν κανείς γνώριζε τι ήταν ακριβώς. Ονομάστηκε σκοτεινή ύλη, και τώρα είναι ευρέως αποδεκτή από τους αστρονόμους σαν την ουσία από την οποία, έχει φτιαχτεί το μεγαλύτερο μέρος του Σύμπαντος.

http://www.physics4u.gr/articles/2002/natureofdarkmatter.html

Μάλιστα κάνουν λόγο για την πεμπτουσία

Οι υποψίες των κοσμολόγων έπεσαν σύντομα στο κενό. 'Οσο παράξενο κι αν φαίνεται, οι Φυσικoί έχουν από καιρό αποδείξει ότι το κενό είναι κάθε άλλο παρά... κενό. Από την κβαντική Φυσική, που μελετά την υποατομική συμπεριφορά της ύλης, γνωρίζουμε ότι όσο πιο μικρός είναι ο χρόνος παρατήρησης ενός στοιχειώδους σωματιδίου (για παράδειγμα, ενός ηλεκτρονίου) τόσο πιο αβέβαιη θα είναι η γνώση μας για το πόση είναι η μάζα του . Αν , μάλιστα, ο χρόνος παρατήρησης είναι ιδιαίτερα σύντομος, τότε η αβεβαιότητά μας θα είναι τόσο μεγάλη ώστε θα μας είναι αδύνατο να πούμε αν το σωματίδιο υπάρχει ή όχι. Είναι σαν να μπορεί το σωματίδιο να εμφανιστεί από το πουθενά κι αμέσως μετά να εξαφανιστεί στο πουθενά.

http://www.physics4u.gr/articles/scnews169.html#whatis3


http://www.physics4u.gr/news/2001/scnews168.html

Η ύλη ρέει εκτός του γαλαξία UGC 10214- αλλά προς τα πού; Η εικόνα μας δείχνει πως υπάρχει άφθονη σκοτεινή ύλη στο Σύμπαν και πως οι περισσότεροι γαλαξίες έχουν μιά μεγάλη ποσότητα από αυτή τη μορφή της ύλης.

Το Σύμπαν μπορεί να έχει μια μυστηριώδη σκοτεινή πλευρά με τον τύπο των κρυμμένων "σκοτεινών γαλαξιών" που δεν περιέχει άστρα. Αντί για άστρα που λάμπουν και αέρια, αυτοί οι γαλαξίες θα αποτελούνται εξ' ολοκλήρου από σκοτεινή ύλη - την παράξενη, αόρατη ύλη που οι επιστήμονες πιστεύουν πως αποτελεί το 90% του κόσμου μας.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ermis -3E-
Μέλος 1ης Βαθμίδας


116 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/04/2006, 13:29:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ermis -3E-  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τι είναι η πεμπτουσία;

http://www.physics4u.gr/faq/quintessence_faq.html

Μια αναταραχή επικρατεί στη σημερινή κοσμολογία, μια αναταραχή που προκαλείται από κάποια σημαντικά προφανή παράδοξα και την έλλειψη μιας αποδεκτής θεωρίας - από όλους τους επιστήμονες για την εξέλιξη του κόσμου αυτού - που αφενός θα εξηγεί τις αστρονομικές παρατηρήσεις και αφετέρου θα λύνει τα παράδοξα. Κάτι που θα έφερνε τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που κατανοείται σήμερα ο Κόσμος.

Ίσως είναι γνωστό ότι το κεντρικό ζήτημα στην κοσμολογία αφορά το μέλλον: Ο κόσμος μας θα συνεχίσει να επεκτείνεται κατά τρόπο αόριστο, ή η διαστολή θα επιβραδυνθεί τελικά και κάποτε θα σταματήσει, που εν συνεχεία θα αντικατασταθεί από μια συστολή;

Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το θεμελιώδες ερώτημα περιλαμβάνει δύο εκτιμήσεις: α) για τη συνολική μάζα του Κόσμου, που θα καθορίσει εάν η βαρύτητα μπορεί να επιβραδύνει αρχικά την διαστολή που αργότερα θα φέρει την συστολή και β) την πιθανή παρουσία ειδικών ενεργειακών πεδίων που μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ρυθμό επέκτασης του σύμπαντος.

Όλα ξεκίνησαν με έναν μαθηματικό όρο που εισήχθηκε από τον Αϊνστάιν στις εξισώσεις της γενικής σχετικότητας με σκοπό να πάρει από αυτές μια λύση που να αντιστοιχεί σε ένα στατικό κόσμο (δηλ., ένα επίπεδο και σταθερό σύμπαν). Ο όρος αυτός - που ονομάστηκε κοσμολογική σταθερά Λ - περιγράφει μια πίεση (εάν είναι θετική η κοσμολογική σταθερά) ή μια τάση (εάν είναι αρνητική), που μπορεί να αναγκάσει τον κόσμο να επεκτείνεται ή να συστέλλεται ακόμη και αν δεν υπάρχει καμιά ύλη (δηλαδή είναι μια ενέργεια του κενού).

Όταν όμως ανακαλύφθηκε η διαστολή του κόσμου, ο Einstein προφανώς άρχισε να θεωρεί την εισαγωγή αυτού του όρου λάθος και περιέγραψε την κοσμολογική σταθερά Λ ως το "μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου". Αλλά ο όρος αυτός πρόσφατα έχει επανεμφανιστεί γιατί προτείνεται από μια ομάδα κοσμολόγων ως την πηγή της προφανούς επιταχυνόμενης κοσμικής διαστολής.

Αντίθετα με τις προσδοκίες μας, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι το Σύμπαν επεκτείνεται περίπου με διπλάσια ταχύτητα από αυτήν που απαιτείται για να υπερνικήσει τη βαρυτική έλξη όλης της ύλης που περιέχει ο κόσμος. Η επίπτωση αυτού του γεγονότος είναι ότι κατά το παρελθόν η μεγαλύτερη πυκνότητα της μάζας (αφού το σύμπαν ήταν μικρότερο) στο σύμπαν, επιβράδυνε την διαστολή, ενώ για το μέλλον ο ρυθμός διαστολής θα είναι ή σχετικά σταθερός ή ίσως να αυξηθεί κάτω από την επιρροή ενός νέου τύπου ύλης που μερικοί ονομάζουν πεμπτουσία.

Το όνομα αυτό έχει ένα ιστορικό προηγούμενο. Στη φιλοσοφία, η πεμπτουσία αναφέρεται σαν το πέμπτο στοιχείο - μετά από τον αέρα, τη γη, τη φωτιά και το νερό - που προτάθηκε από τους αρχαίους Έλληνες για να περιγράψει μια θαυμάσια, τέλεια ουσία.

Η πεμπτουσία άρχισε θεωρητικά την παρουσία της ως η κοσμολογική σταθερά του Einstein, αλλά σήμερα θεωρείται ότι δεν είναι σταθερή αλλά μια χρονικά μεταβαλλόμενη παράμετρος. Έχει τη φύση μιας αρνητικής βαρυτικής μάζας: οι δυνάμεις της δεν έλκουν αλλά απωθούν, και γι αυτό θεωρείται σαν την πηγή της απωστικής κοσμολογικής δύναμης.

Πολλοί διάσημοι φυσικοί κοσμολόγοι (ανάμεσα τους οι P. Peebles, J. Ostriker, P. Steinhardt, R. Caldwell, Ρ. Dave) νομίζουν ότι η πεμπτουσία παρουσιάζει πλεονεκτήματα έναντι της κοσμολογικής σταθεράς. Οι απόψεις τους παρουσιάζονται εν συντομία παρακάτω.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 15 ετών, οι αστρονομικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η συνηθισμένη βαρυονική ύλη - τα χημικά στοιχεία - και η σκοτεινή ύλη αποτελούν λιγότερο από το μισό περιεχόμενο του σύμπαντος. Ο κύριος όγκος του σύμπαντος είναι μια πανταχού παρούσα "σκοτεινή ενέργεια" με ένα παράξενο και αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό γνώρισμα: η βαρύτητά της αντί να ελκύει, απωθεί. Κι ενώ η βαρύτητα ελκύει την συνηθισμένη ύλη και την σκοτεινή ύλη σχηματίζοντας τα αστέρια και τους γαλαξίες, αυτά τα τελευταία απωθούνται από την σκοτεινή ενέργεια, μια σχεδόν ομοιόμορφη μορφή ενέργειας που διαπερνά ολόκληρο το διάστημα.

Ο κόσμος είναι εν τέλει ένα πεδίο μάχης μεταξύ των δύο τάσεων, με την απωστική βαρύτητα να κερδίζει.

Αλλά από πού προέρχεται η σκοτεινή ενέργεια; Στο παρελθόν η πιο διαδεδομένη άποψη ήταν ότι η ενέργεια αυτή είναι έμφυτη στον χωροχρονικό ιστό - μια ενέργεια του κενού, όπως είναι η κοσμολογική σταθερά Λ του Einstein.

Η ενέργεια του κενού στην κβαντική φυσική αναφέρεται στην ιδέα ότι η κατάσταση του κενού έχει μια ενέργεια διάφορη του μηδενός, ενώ το ίδιο το κενό δεν είναι σαν το 'τίποτα' αλλά είναι μια ενεργή κατάσταση. Κι αυτό γιατί όλα τα κβαντικά πεδία κατέχουν ένα πεπερασμένο ποσό μηδενικής ενέργειας του κενού ως αποτέλεσμα της αρχής της αβεβαιότητας.

Όμως αν υπολογιστεί η πυκνότητα της ενέργειας του κενού με τη βοήθεια της κβαντικής θεωρίας τότε το μέγεθος της υπολογίζεται ότι είναι 1029eV, ενώ εάν την μετρήσουμε με τη βοήθεια των αποτελεσμάτων κοσμολογικών παρατηρήσεων, για παράδειγμα των σουπερνοβών, είναι στο επίπεδο του 10-3eV. Δηλαδή η κβαντική θεωρία προβλέπει σχεδόν 120 τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη την πυκνότητα ενέργειας του κενού από ό,τι ταιριάζει με τις κοσμολογικές παρατηρήσεις. Εάν η ενεργειακή πυκνότητα του κενού είναι πραγματικά τόσο τεράστια, θα προκαλούσε μια πολύ γρήγορη (εκθετική) διαστολή του σύμπαντος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ηλεκτροστατικές και πυρηνικές δυνάμεις να εφαρμοστούν στα άτομα και τα μόρια. Δεν θα υπήρχαν λοιπόν γαλαξίες, αστέρια ή ζωή. Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κβαντομηχανική, κάποιος άλλος μηχανισμός πρέπει να ακυρώνει αυτήν την ενέργεια του κενού.

Έτσι, οι φυσικοί έχουν προτείνει πολλές θεωρίες για να δικαιολογήσουν αυτή την τεράστια απόκλιση. Από την ύπαρξη πρόσθετων διαστάσεων και την τροποποίηση της νευτωνικής θεωρίας της βαρύτητας μέχρι και την μίξη των νετρίνων.

Επίσης, έχει προταθεί η υπερσυμμετρίας μια μέχρι τώρα απαρατήρητη συμμετρία μεταξύ μποζονίων και φερμιονίων, που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ακριβή εξουδετέρωση μεταξύ όλων των διάφορων συνεισφορών στην ενεργειακή πυκνότητα του κενού. Οι προτάσεις αφθονούν, αλλά πρέπει να προκύψει υποχρεωτικά ένα μοντέλο που να μπορούσε να εξηγήσει γιατί η κοσμολογική σταθερά είναι τόσο μικρή.

Μια ιδιαίτερα θεωρητική δυνατότητα στηρίζεται σε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της κβαντικής θεωρίας της βαρύτητας. Οι διακυμάνσεις στο χωροχρονικό ιστό τροποποιούν την τοπική τοπολογία, δημιουργώντας έναν κβαντικό αφρό από οπές και σκουληκότρυπες. Η γενική επίδραση είναι να οδηγηθεί η κοσμολογική σταθερά σε μηδέν.

Οι κύριοι ύποπτοι για την σκοτεινή ενέργεια

Για να εξετάσουμε αυτήν την παράξενη ιδιότητα της σκοτεινής ενέργειας βοηθάει η εισαγωγή της ποσότητας w = pdark/ρdark, όπου pdark είναι η μέση πίεση και ρdark είναι η πυκνότητα της σκοτεινής ενέργειας στο σύμπαν. Η νέα αυτή ποσότητα είναι παρόμοια με την εξίσωση κατάστασης ενός αερίου. Ανάλογα με τις διάφορες τιμές της ποσότητας w διακρίνουμε τις παρακάτω ποσότητες

• Κοσμολογική σταθερά (w = -1)

Εισήχθη αρχικά από τον Albert Einstein, και αργότερα υποστηρίχτηκε από τον Yakov Zel'dovich ότι η κβαντική ενέργεια του κενού θα παρήγαγε μια σταθερή πυκνότητα ενέργειας και πίεση. Οι θεωρητικές προβλέψεις όμως, δίνουν μια κοσμολογική σταθερά που είναι 120 τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη από την παρατηρούμενη τιμή. Ανεξάρτητα από την κοσμολογία, η κβαντική ενέργεια του κενού, υπάρχει. Αν η κοσμική συνεισφορά της είναι πράγματι μηδέν ή έχει μια τελείως συγκεκριμένη τιμή, είναι μια από τις ανοιχτές προκλήσεις της φυσικής.

• Πεμπτουσία (w > -1)
Ένας τύπος ενέργειας με αρνητική πίεση που μεταβάλλεται στο χώρο και το χρόνο. Η πεμπτουσία είναι δυναμικό μέγεθος, αντίθετα προς την κοσμολογική σταθερά, και η μέση ενεργειακή πυκνότητα και πίεση ελαττώνονται αργά με τον χρόνο. Το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της ξαφνικής έναρξης της κοσμικής επιτάχυνσης. Η πεμπτουσία θεωρείται ως βαθμωτό πεδίο και προβλέπει διάφορες διεγέρσεις που αντιστοιχούν σε σωματίδια με μάζες περίπου 10-33 eV.

• Άλλου τύπου ενέργεια κενού (w < -1)
Εκτός αν είμαστε θύματα μιας συνομωσίας συστηματικών φαινομένων, η περίπτωση w < -1 είναι σημάδι πραγματικά εξωτικής φυσικής. Σε κάποιο μοντέλο, τα κβαντικά φαινόμενα ενός πεδίου που μοιάζει με την πεμπτουσία, μας οδηγεί σε τροποποιήσεις της γενικής σχετικότητας, ενώ άλλα μοντέλα δείχνουν ότι η πυκνότητα της σκοτεινής ενέργειας αυξάνεται πραγματικά με τον χρόνο, προκαλώντας πιθανόν τελικά ένα καταστροφικό "μεγάλο σχίσμα". Άλλες νέες ιδέες περιλαμβάνουν ένα εξωτικό πεδίο που προκαλεί μια επιτάχυνση σαν αυτή της κοσμολογικής σταθεράς, αλλά μεταβάλλεται στο χώρο.

• Τροποποίηση της Γενικής Σχετικότητας
Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να τροποποιηθεί η θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Einstein, και συνεπώς να αποφευχθεί η ανάγκη για μια εξωτική ύλη που θα προκαλεί την επιτάχυνση της διαστολής. Ενώ μερικές από αυτές δεν ξεχωρίζουν εύκολα από την πεμπτουσία, πολλές προβλέπουν παραβιάσεις της αρχής της ισοδυναμίας (η οποία είναι η βάση της Γενικής Σχετικότητας) ή αποκλίσεις από το παγκόσμιο δυναμικό της βαρύτητας που θεωρούμε ότι είναι ανάλογο του 1/r.

Εντούτοις, αρκετοί κοσμολόγοι κλίνουν τώρα να αντικαταστήσουν την κοσμολογική σταθερά Λ -- με την πεμπτουσία. Το 1997, οι R.R. Caldwell, Ρ. Dave και P.J. Steinhardt εισήγαγαν αυτόν τον όρο για να αναφερθεί σε ένα δυναμικό κβαντικό πεδίο, όχι σαν ένα ηλεκτρικό ή μαγνητικό πεδίο, και με μία απωστική βαρύτητα.

Η ενέργεια του κενού (στην οποία στηρίζεται η κοσμολογική σταθερά Λ) είναι απολύτως αδρανής - δεν αλληλεπιδρά δηλαδή με την ύλη, διατηρώντας την ίδια πυκνότητα σταθερή σε όλον τον χρόνο. Συνεπώς, για να εξηγήσει την ποσότητα της σκοτεινής ενέργειας που είναι παρούσα σήμερα, η τιμή της κοσμολογικής σταθεράς θα έπρεπε να είναι καθορισμένη με μεγάλη ακρίβεια και στην εποχή της δημιουργίας του Κόσμου, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει. Αυτό φυσικά ενισχύει την κριτική κατά της κοσμολογικής σταθεράς και φέρνει στο προσκήνιο την πεμπτουσία, που αντιθέτως μπορεί να αλληλεπιδρά με την ύλη και να εξελίσσεται με το χρόνο. Έτσι η τιμή της φυσικά μπορεί να ρυθμιστεί για να φθάσει στην τιμή που παρατηρείται σήμερα.

Καθώς το σύμπαν ψύχεται οι συμμετρίες μεταξύ των δυνάμεων σπάζουν, τα σωματίδια αποκτούν μάζες με τη βοήθεια του πεδίου Higgs και αυτές οι διαδικασίες τείνουν να απελευθερώσουν ενέργεια - κάτι ανάλογο της λανθάνουσας θερμότητας που ελευθερώνεται όταν μια ουσία αλλάζει τη φάση της πχ από στερεό σε υγρό. Όταν λέμε ότι σπάζουν οι συμμετρίες ανάμεσα στις δυνάμεις εννοούμε ότι το σύστημα δεν είναι το ίδιο, αλλά σχεδόν το ίδιο, αν γίνουν δύο αλλαγές συμμετρικές που περιμέναμε να μας δώσουν την ίδια αρχική κατάσταση.

Γενικά, ο κόσμος επεκτείνεται με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με ποια μορφή ενέργειας υπερισχύει. Η ύλη αναγκάζει την επέκταση του σύμπαντος να επιβραδύνεται, ενώ η κενή ενέργεια προκαλεί την επιτάχυνση. Η πεμπτουσία όμως είναι κάτι το ενδιάμεσο: η πεμπτουσία αναγκάζει τη διαστολή να επιταχύνεται, αλλά λιγότερο γρήγορα από όσο παράγεται αν είχαμε την ενέργεια του κενού Λ.

Οι παρατηρήσεις των υπερκαινοφανών (σαν τα κοσμικά κεριά) μπορούν να δώσουν τέτοια δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να ξεχωρίσουμε ποια είναι η φύση της σκοτεινής ενέργειας: Η πεμπτουσία ή η ενέργεια του κενού (η κοσμολογική σταθερά): Παρατηρώντας μια σουπερνόβα σε μια δεδομένη απόσταση (λαμβάνοντας υπόψη την μετατόπιση προς το ερυθρό z ή redshift ), η κοσμική διαστολή έχει σαν αποτέλεσμα την εξασθένιση της φαινόμενης φωτεινότητας. Και οι μετρήσεις αυτές μπορούν να διακρίνουν την επιτάχυνση της διαστολής λόγω της ενέργειας του κενού από την επιτάχυνση της διαστολής λόγω της πεμπτουσίας. Τα υπάρχοντα τηλεσκόπια δεν μπορούν να επιλύσουν αυτές τις δύο περιπτώσεις, γι αυτό προτείνεται να κατασκευαστεί το SNAP ή το διαστημικό παρατηρητήριο σουπερνοβών για το έλεγχο της διαστολής.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/04/2006, 14:42:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:


quote:

...ενέργεια που ονόμαστηκε Zero Point Energy (ZPE) ή απλά αιθέρας.

Εχω την αμυδρή εντύπωση οτι αλλο το ένα αλλο το άλλο.

Επίσης έχω την αμυδρή εντύπωση, οτι για να μιλήσεις για
φυσική πρέπει να ξέρεις φυσική.

Μπορείτε όμως να με αγνοήσετε, μάζι με τις αμυδρές μου εντυπώσεις
Άλλωστε

quote:

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι ελάχιστα έχουν να προσθέσουν τα πτυχία και τα διδακτορικά εδώ (Συγνώμη Αγγελε και Πέτρο) απλά και μόνο όχι γιατί αναιρούνται αλλά γιατί είναι η φύση της έρευνας αυτού του σάϊτ. Εσωτερισμός και επιστήμη δεν συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο και προσωπική μου άποψη είναι ότι όταν τροφοδοτούμε το μυαλό με επιστημονικές γνώσεις ατροφούνε οι άλλες του αισθήσεις αυτές που βοηθούν την έρευνα και την μελέτη αυτών των πεδίων.


Avalon, συγχωρεμήνη, σε ευχαριστώ μάλιστα που με έκανες να δω το φώς το αληθινο.

Γι'αυτό δεν καταλαβαίνω τον "αιθέρα" και τον θεωρώ κοτσάνες. Εχουν ατροφήσει οι
αισθήσεις μου απο το διάβασμα


Με αγωνιστικους χαιρετισμους, Αγγελος

Υ.Γ. Γιαχαχούχα




Εμ βεβαια οι επιστήμονες δεν μετράνε μία μπροστα στους μεγαλους γκουρου.
Anything goes στους Νεοεποχίτες που όσο πιο παλια είναι μια ιδέα και χιλιοαποδεδειγμλενη λάθος απο την επιστήμη,τόσο πιο πολύ την λατρευουν.
Το τι εχουνε ξεθαψει δεν λεει
Αστρολογια
Ταρω
Μαντικη
Αιθερες
Οργονη (η ονειροφαντασια του Ραιχ)
Βελονισμοι,ρεικια,φυκια κτλ

Το τι εχει πάθει δε η κακομοίρα η κβαντικη μηχανική στα χεράκια τους δεν λεεί.

Το ωραίο είναι οτι απο την μια σιχαινονται την επιστημη όσο δεν παίρνει επειδη θετει κριτήρια στο τι πρεπει να δεχτουμε και τι όχι και απο την αλλη καπηλευονται τους όρους της για να προβάλουν τις μεταφυσικες τους πεποιθησεις.

Edited by - medtech on 08/04/2006 14:45:31Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ermis -3E-
Μέλος 1ης Βαθμίδας


116 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/04/2006, 15:20:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ermis -3E-  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ευτυχώς που σε έχουμε και εσένα εδώ μέσα να μας σώσεις.

Αυτή η εμπάθεια κατά την άποψη μου είναι αρρώστια ,ψάξε το λιγάκι.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/04/2006, 09:59:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ:
ΑΥΤΗ Η ΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΨΕΙΔΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΝΑ ΞΕΘΑΒΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΙΛΙΟΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΙΔΕΑ,ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΡΕΞΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙ ΚΑΝΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ,ΑΦΟΥ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ Ο ΑΙΘΕΡΑΣ ΛΑΘΟΣ,ΕΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΜΑΝΙΩΔΩΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
pyramid
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


1585 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/04/2006, 20:52:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους pyramid  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή medtech αν αυτό που υποστηρίζει κάποιος είναι λάθος κατά την άποψή σου, μπορείς απλά να αντιπαραθέσεις τα επιχειρήματά σου. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιό λόγο θα πρέπει οι απόψεις σου να συνοδεύονται με αυτού του είδους τα συμπεράσματα για τους συνομιλητές σου.
Θα σε παρακαλέσω να μην συνεχιστεί.

Ermis -3E- σε παρακαλώ συνέχισε με την παράθεση των επιχειρημάτων σου και σε παραπέμπω σε ότι ακριβώς προέτρεψα την medtech σχετικά με τα συμπεράσματα.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2006, 11:41:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μα δεν αντεδρασα στα επιχειρηματα του!
Αντεδρασα στην παροτρυνση του να παω να κοιταχτώ (μεταφραση εχεις ψυχολογικο προβλημα medtech- πως σου φαίνεται τώρα η αντιστροφη του επιχειρήματος 3Ε?)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
G.
Μέλος 2ης Βαθμίδας

United Kingdom
364 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2006, 12:03:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους G.  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μα τώρα πραγματικά δεν καταλαβαίνω!

αφού medttech δεν σε καλύπτει η θεματολογία των φόρουμς και η οπτική όσων γράφουν τι θες και συμμετέχεις? σε υποχρεώνει κανείς να τα δεις τα πράγματα όπως οι υπόλοιποι? όχι.. άρα?

έχεις αρχίσει και έχεις εμφανή συμπτώματα τρολλ των φόρουμς (κάνε μία αναζήτηση να δεις τι είναι αυτό) και δεν νομίζω ότι αυτό προάγει το διάλογο...

στην καλύτερη περίπτωση το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να έχεις αντιδράσεις από τους συνομιλητές σου...

Galadriel


για όλα υπάρχει καιρός και τρόπος
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Angelos
Πλήρες Μέλος


884 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2006, 12:20:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Angelos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Galadriel

Ε τωρα εδω που τα λεμε ο Ερμης ηταν που αρχισε.
Οχι δηλαδη οτι η medtech αντεδρασε σωστα.

medtech

Τισ προσωπικες επιθεσεις τις αντιμετωπιζουμε με τους δυο παρακατω τροπους
1) συνδεση με Καιρο
2) report σε καποιον moderator

Σε ΚΑΜΙΑ περιπτωση δεν εφαρμοζουμε το οφθαλμον αντι οφθαλμου (οσο χριστιανοι και να ειμαστε)


Αγγελος.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

G.
Μέλος 2ης Βαθμίδας

United Kingdom
364 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2006, 14:37:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους G.  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Aγαπητέ Angelos,

το ζήτημα δεν είναι στο συγκεκριμένο θέμα ποιος άρχισε πρώτος... αυτό είναι κάτι που συνήθως το επικαλούμαστε στα παιδικά παιχνίδια (μη προσβληθείς τώρα κι εσύ, ώρα είναι... )

απλά, αυτή την εντύπωση έχω γενικότερα για το μέλος medtech... αν έχει ένα μόνιμο πρόβλημα με την θεματολογία, δεν καταλαβαίνω γιατί μπαίνει στον κόπο... και γιατί πρέπει ντε και καλά να "σώσει" τον οποιονδήποτε... ή αν πρέπει να το κάνει αυτό από μια εσωτερική παρόρμηση ας αφήσει τουλάχιστον τους ανθρώπους να συζητάνε με όποια οπτική διαθέτει ο καθένας...

κι άλλοι έχουν διαφωνήσει σχετικά στο παρόν θέμα αλλά δεν κάνουν κι έτσι...

εμείς οι δύο που σε κάποια πράγματα πιθανόν διαφωνούμε, γιατί μπορούμε και συζητάμε ομαλά?(και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι )

τέσπα, θεωρώ ότι ανοίξαμε μεγάλη παρένθεση στο θέμα και οι άνθρωποι έχουν να συζητήσουν κάτι συγκεκριμένο...


Galadriel


για όλα υπάρχει καιρός και τρόπος
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Tabard
Νέο Μέλος


7 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2006, 16:06:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tabard  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ευχαριστω τον φιλ/ο/η SirXris για το link. Εχοντας διαβασει τα πρωτα 2 κεφαλαια θα ελεγα οτι φαινεται οτι η εργασια του συγγραφεα εχει καποια επιστημονικη βαση.

Καποιος ρωτησε πως ειναι δυνατον να ειναι επιστημονικη χωρις να εχει εστω και μια εξισωση. Προσωπικα μεσα στα 2 πρωτα κεφαλαια εχω δει τουλαχιστον 10 Μαθηματικες εξισωσεις οπως την απλη εξισωση του λογου της χορδης σε ενα μουσικο οργανο για την παραγωγη των 8 ηχων μιας οκταβας, την εξισωση με την οποια δημιουργουμε το Πυθαγορειο σπειροειδες σχημα κ.α.
Εν πασει περιπτωσει ολες οι εξισωσεις τουλαχιστον μεχρι το δευτερο κεφαλαιο που εχω διαβασει ειναι ηδη γνωστες. Το θεμα δεν ειναι οι εξισωσεις καθ’εαυτες αλλα πως χρησιμοποιουνται για να δωσουν τις συγκεκριμενες εξηγησεις του συγγραφεα. Φαινεται οτι οι εξηγησεις του ειναι βασιμες…

Δεν ξερω ποσοι απο σας εχουν δει το ντοκυμανταιρ του BBC (σιγουρα το BBC δεν ειναι τυχαιος οργανισμος) σχετικα με το ανεξηγητο φαινομενο με τα σπαρτα που επαναλαμβανεται καθε χρονο τοσο στην Αγγλια οσο και σε αλλα μερη του κοσμου.Για οσους δεν το εχουν δει να αναφερω σε συντομια οτι σε συγκεκριμενους αγρους στην Αγγλια παρατηρειται το φαινομενο μεσα σε μια νυχτα και ενω τα σπαρτα ειναι ακομα πρασινα να περνα απο μεσα ενα γαλαζιο φως και κατα καποιο τροπο να τα "θεριζει" δημιουργοντας διαδρομους με εκπληκτικη ταχυτητα. Αεροφωτογραφιες αυτων των διαδρομων δειχνουν εκπληκτικης ακριβειας γεωμετρικα σχηματα και επαναλαμβανομενα μοτιβα πολυπλοκων γεωμετρικων σχηματων.

Αναφερω το πιο πανω γεγονος διοτι ο συγγραφεας κανει σαφη συνδεση μεταξυ αυτων των γεωμετρικων σχηματων, και δικων του ευρηματων και νομιζω αξιζει τον κοπο να μελετησουμε τα οσα λεει.

Στο 2ο κεφαλαιο χρησιμοποιει την μελετη και γραφικη παρασταση καποιου Μαθηματικου ονοματι Benoύt Mandelbrot της εξισωσης "c=a+bi" οπου i (γιωτ) ειναι η τετραγωνικη ριζα του -1 και ειναι φανταστικος αριθμος, με ευρεια χρηση στα Μαθηματικα, για να δειξη οτι υπαρχει ομοιοτητα μικροκοσμου και μακροκοσμου σε ολα τα επιπεδα στο συμπαν (self similarity at all levels). Βεβαια αυτη η ομοιοτητα ειναι ηδη γνωστη οπως πχ η ομοιοτητα του ατομου με το ηλιακο συστημα, αλλα σιγουρα ειναι ενδιαφερον να προσεξει καποιος πως ο συγγραφεας δενει αυτα τα δεδομενα με μαθηματικες εξισωσεις για να υποστηριξει τις θεσεις του.

Προσωπικα θα ηθελα να επαναλαβω αυτη την γραφικη παρασταση στον υπολογιστη για να δω αν πραγματι ισχυει, αλλα δεν καταλαβα τι ακριβως εχει κανει ο Mandelbrot. Επιπλεον δεν καταλαβα αν αυτη ειναι γραφικη παρασταση σε αξονες χ,ψ,ζ ή μονο σε αξονες χ,ψ, ουτε και για ποιο λογο τετραγωνιζει το c, εφοσον ετσι κι αλοιως παλι θα προκυψει αποτελεσμα με γιωτ που παλι ειναι φανταστικος αριθμος.
Παρακαλω αν καποιος γνωριζει σχετικα, και εχει τις απαραιτητες Μαθηματικες γνωσεις, ας μας εξηγησει την διαδικασια, και ας μας δωσει τις πρωτες εξισωσεις, τις σταθερες που χρησιμοποιησε καθως και τα πρωτα αποτελεσματα.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tabard
Νέο Μέλος


7 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2006, 16:14:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tabard  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επισης νομιζω καλα θα ηταν ο καθε συζητητης εδω να ορισει τι εννοει με τον ορο "αιθερας", διοτι φαινεται οτι αλλοι εννοουν κατι το οποιο υπαρχει αποκλειστικα και μονο στο κενο, ενω αλλοι ολο το υλικο του συμπαντοςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
sirXris
Μέλος 1ης Βαθμίδας


51 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/04/2006, 10:17:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sirXris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χαίρομαι που υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος που πραγματικά ασχολείται να μάθει και δεν καταδικάζει με το καλημέρα, επικαλούμενος πτυχία, διδακτορικά και άλλα συναφή.

quote:
Επισης νομιζω καλα θα ηταν ο καθε συζητητης εδω να ορισει τι εννοει με τον ορο "αιθερας", διοτι φαινεται οτι αλλοι εννοουν κατι το οποιο υπαρχει αποκλειστικα και μονο στο κενο, ενω αλλοι ολο το υλικο του συμπαντος

Είναι το ίδιο πράγμα. Αιθέρας είναι η ενέργεια που υπάρχει παντού στο σύμπαν και η οποία δημιουργεί ανά πάσα στιγμή την ύλη με την μορφή την οποία γνωρίζουμε. Θα διαβάσεις περισσότερες λεπτομέρειες καθώς προχωράς.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/04/2006, 13:10:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Μα τώρα πραγματικά δεν καταλαβαίνω!

αφού medttech δεν σε καλύπτει η θεματολογία των φόρουμς και η οπτική όσων γράφουν τι θες και συμμετέχεις? σε υποχρεώνει κανείς να τα δεις τα πράγματα όπως οι υπόλοιποι? όχι.. άρα?

έχεις αρχίσει και έχεις εμφανή συμπτώματα τρολλ των φόρουμς (κάνε μία αναζήτηση να δεις τι είναι αυτό) και δεν νομίζω ότι αυτό προάγει το διάλογο...

στην καλύτερη περίπτωση το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να έχεις αντιδράσεις από τους συνομιλητές σου...

Galadriel


για όλα υπάρχει καιρός και τρόπος



Και εσυ εχεις αναπτυξει χαρακτηριστικα stalker ενος ποστερ των Fora,δηλαδη της αφεντιάς μου.
Οπου πάει η medtech τσουπ!να σου απο πίσω και η ξωτικίνα για να της ανάψει τα λαμπάκια.
Λοιπόν πάω οπου γουστάρω,συμμετέχω σε όποιο θεμα βρίσκω ενδιαφέρον και θεωρώ οτι έχω να πώ κάτι και δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν γενικά και ιδιαιτέρως σε σένα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Βρίλ
Μέλος 3ης Βαθμίδας


659 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/04/2006, 13:27:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Βρίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αιθέρας είναι η ενέργεια που υπάρχει παντού στο σύμπαν

Με λίγα λόγια, η Δύναμη Βρίλ


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ermis -3E-
Μέλος 1ης Βαθμίδας


116 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2006, 02:09:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ermis -3E-  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Βασικά ούτε επιχειρήματα παρέθεσα ούτε εγώ το ξεκίνησα.

Μια ερώτηση έκανα.

Ο/Η medtеch έχει φάει σοβαρό κόλλημα και εκπέμπει μια μπόχα.

Δεν έχω καμία διάθεση ούτε να αντιπαρατεθώ ούτε φυσικά να συνομιλήσω με κολλημένους.

Δεν μιλώ για αυτό το θέμα μόνο αλλά για την γενικότερη ακατανόητη της/του στο παρόν φόρουμ.

Αυτό που ρώτησα έχει να κάνει με την γνωστή πεμπτουσία των αρχαίων η οποία επανέρχεται από την πίσω πόρτα μέσο της κοσμολογίας με το όνομα σκοτεινή ύλη και η παρούσα θεωρία έρχεται μαζί με μια ροή από νέα δεδομένα (επιστημονικά και όχι εναλλακτικά) που επιτρέπουν σε κάποιους να μιλούν για την θεωρία του αιθέρα.

Διάβασα πολλές βλακείες εδώ μέσα και γενικά το θέμα με τον αιθέρα έχει μαζέψει μεγάλες ποσότητες ανοησίας (ειδικά από τους κολλημένους).

Δεν είμαι ο ιδικός για να απαντήσω, αλλά πλέον ο αιθέρας που έχει ταυτιστεί με το γνωστό αποτυχημένο πείραμα δεν θα μπορούσε με κανένα τρόπο να καλύψει τους φιλόσοφους, σε αντίθετης με την πεμπτουσία τον κοσμολογον που είναι πολύ ποιο κοντά στο δοσμένο νόημα στον αιθέρα.

Λέγω απλά ότι και οι αρχαίοι είχαν ονομάσει τον αιθέρα τον ουρανό το φως κλπ με διαφορετικά ονόματα.

Ο Πλάτωνας ειπε άν υπάρχουν περισσότεροι από έναν κόσμοι, τότε αυτοί είναι πέντε. Αλλά κι άν υπάρχει μόνο ένας, όπως λέγει ο Αριστοτέλης, αυτός αποτελείται από πέντε: τόν κόσμο τής Γής, τόν κόσμο τού Ύδατος, αυτόν τού Πυρός, τόν τέταρτο τού Αέρος καί τόν πέμπτο που άλλοι ονομάζουν Ουρανό, άλλοι Φώς, άλλοι Αιθέρα καί άλλοι Πέμπτη Ουσία ή Πεμπτουσία.

Άρα ας μην κολλάμε στις ονομασίες απλά για να δείξουμε πόσο ηλίθιοι είμαστε.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ermis -3E-
Μέλος 1ης Βαθμίδας


116 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2006, 02:48:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ermis -3E-  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Βρήκα και ένα άρθρο ενός φυσικού (το οποίο πέρα από τα ιστορικά δεδομένα και σε θεωρητικό επίπεδο δεν είμαι σε θέση να υποστηρίξω) το οποίο εξηγεί πως το γνωστό πείραμα Mihelson-Morley απέρριψε την επικρατούσα θεωρία του αιθέρα τον τότε επιστημόνων και όχι τον αιθέρα στην ουσία καθώς κάτι τέτοιο είναι εντελώς ηλίθιο και δεν χρειάζεται να αποβλακωθείς μέσα στις εξισώσεις για να το αντιληφθείς.

Βασικά καλός πράττουν οι κοσμολογοι που μιλούν για σκοτεινή ύλη καθώς με την εμπάθεια η οποία υπάρχει από τους αποβλακωμένους στα μαθηματικά και στις εξισώσεις θα μαζευόταν ακόμα μεγαλύτερη ανοησία γύρω από το θέμα.


Το άρθρο είναι του Φυσικού Θανάση Μανταφούνη.

http://members.fortunecity.com/topos3/scien/scien/ai8eras.htm

-----------------------------------------------------------------

Ο ΑΙΘΕΡΑΣ, Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΚΑΙ Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Το όνομα του Α. Αϊνσταϊν, για περισσότερο από μισό αιώνα είναι συνώνυμο με την ευφυία και τη δύναμη της σκέψης, όχι μόνο για τους επιστήμονες, αλλά και για το μέσο άνθρωπο, ο οποίος αν και δεν είναι σε θέση να κρίνει την θεωρία του Αϊνσταϊν, δέχεται την ιδιοφυία του, βασιζόμενος στην κρίση των ειδικών .

Ακόμα και εκείνοι που γνωρίζουν τους ισχυρισμούς των θεωριών του Α’ι’νστάιν, συνήθως γνωρίζουν ελάχιστα για τα γεγονότα και τις επιστημονικές παρατηρήσεις που οδήγησαν στις θεωρίες αυτές. Οπως θα φανεί μάλιστα και παρακάτω, η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων είναι κακώς πληροφορημένοι σε σημαντικότατα ζητήματα των θεωριών αυτών.

Ισως το πιο ενδιαφέρον για ένα Φυσικό, θα ήταν λοιπόν, να γνωρίσει σε βάθος τον τρόπο σκέψης και την αλληλουχία των λογικών βημάτων που οδήγησαν στο οικοδόμημα της Ειδικής και Γενικής θεωρίας της Σχετικότητας, του οποίου πνευματικός πατέρας θεωρείται ο Α. Αϊνσταίν.

Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για έναν επιστήμονα να γνωρίσει τι κρύβεται πίσω από ένα ξεχωριστό επιστημονικό δημιούργημα, να γνωρίσει τη βάση και τα θεμέλια της θεωρίας που υπήρξε η αφορμή να χαρακτηριστεί ο Αϊνσταϊν ο “εξυπνότερος άνθρωπος του 20ου αιώνα”.

Το ξεκίνημα για μια τέτοια γνωριμία με την εξελικτική πορεία που οδήγησε στην Σχετικότητα του Αϊνσταϊν, είναι σίγουρα το περιβόητο πείραμα των Μichelson και Morley (1), αλλά και η έννοια του ελλειπώς κατανοητού μέσου, που ονομάζεται Αιθέρας.

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή

Η ιδέα της ύπαρξης ενός υπέρλεπτου μέσου που διαπερνά τα πάντα, υπάρχει καταγραμμένη ιστορικά από τους Αρχαίους Ελληνες φιλόσοφους. Στο μέσο αυτό δόθηκε το όνομα Αιθέρας.

Η σημασία αυτού του μέσου ήταν κεφαλαιώδης και με την έλευση της ουσιαστικής επιστημονικής διαδικασίας κατά το 16ο-17ο αιώνα μ.Χ., ήταν φυσιολογικό να ασχοληθούν οι επιστήμονες της εποχής με τις ιδιότητες αυτού του μέσου.

Από τους πρώτους, ο Νεύτων (2), διατυπώνοντας τους νόμους της παγκόσμιας έλξης, δέχτηκε σε θεωρητική βάση, την ύπαρξη του Αιθέρα, αφού ήταν αδιανόητο από την επιστημονική κοινότητα της εποχής, η διάδοση μιας δύναμης, όπως η δύναμη της Παγκόσμιας Ελξης μεταξύ ουρανίων σωμάτων στο κενό.

Ο Αιθέρας γίνεται η κεντρική έννοια της Φυσικής Επιστήμης

Αναμφισβήτητα όμως, η περίοδος που ο Αιθέρας ήταν το κεντρικό θέμα της Φυσικής Επιστήμης, ήταν ο 19ος αιώνας, καθώς συνδέθηκε με διάφορους τρόπους με την αλματώδη εξέλιξη που παρατηρήθηκε στον ηλεκτρισμό κατά τον αιώνα αυτό.

Από τους πρώτους, ο Faraday, με τα περιβόητα πειράματά του, κατέληξε στο συμπέρασμα (3), ότι οι δυναμικές γραμμές, με τις οποίες περιέγραφε τα πεδία που μελετούσε, ήταν απεικονίσεις του Αιθέρα και των μεταβολών που συνέβαιναν σ’ αυτόν.

Οι υποθέσεις που διατυπώθηκαν για τη δομή του Αιθέρα ήταν πολλές. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, η θεωρία του G.G. Stokes (4), δεχόταν την ακινησία του Αιθέρα στην επιφάνεια της γης και την προοδευτική αύξηση της ταχύτητάς του, σε σχέση με την Γη, όσο μεγαλώνει η απόσταση από την επιφάνεια της Γης, μέχρι κάποιο μεγάλο ύψος από την επιφάνεια της όπου η ταχύτητα αυτή σταθεροποιείται.

Παρά τις επιμέρους διαφορές των διαφόρων θεωριών, υπήρχε σ’ αυτές η κοινή, σε μεγάλο βαθμό, παραδοχή, ότι ο Αιθέρας, όταν δεν διαταράσσεται, είναι ακίνητος. Σημειώνουμε ότι η ακινησία του Αιθέρα θεωρείτο απόλυτη και όχι σε σχέση με κάποιο σύστημα αναφοράς, όπως απαιτεί η σύγχρονη επιστημονική σκέψη. Το συμπέρασμα της απόλυτης ακινησίας του Αιθέρα προέκυψε από την επιτυχή ερμηνεία που έδωσε ο Fresnel (5) στο πείραμα του H. Fizeau (6) σχετικά με την επίδραση της κίνησης του μέσου διάδοσης (νερό στο πείραμα αυτό) στην τιμή της ταχύτητας του φωτός. Γι’ αυτό το λόγο ο Αιθέρας χρησιμοποιήθηκε από πολλούς και σαν το απόλυτο σύστημα αναφοράς.

Κοινή παραδοχή αποτελούσε επίσης η άποψη, ότι ο Αιθέρας αποτελούσε το μέσο διάδοσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτή η παραδοχή προέκυπτε από την απλή παρατήρηση ότι κάθε κύμα - όπως είναι και το φως - απαιτεί κάποιο μέσο διάδοσης για να διαδοθεί και ο Αιθέρας ικανοποιούσε απόλυτα τις απαιτήσεις του μέσου διάδοσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Αλλωστε και ο ίδιος ο Maxwell (7), ο οποίος συνέθεσε και διατύπωσε την ηλεκτρομαγνητική θεωρία, κάνει ξεκάθαρη στα γραπτά του την αναγκαιότητα αυτού του μέσου, για τη διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Το πείραμα των Michelson-Morley

Το 1878 ο Maxwell (8) , του οποίου η επιρροή αυξανόταν δραματικά σε όλη την επιστημονική κοινότητα της Ευρώπης, διατύπωσε τον εξής συλλογισμό : Αν η Γη κινείται με κάποια ταχύτητα διαμέσου του Αιθέρα και δεχόμενοι ότι τον αφήνει ανεπηρέαστο - κατά την παραδοχή του Maxwell, αλλά σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις όπως του Stokes που προαναφέρθηκε - θα πρέπει ο Αιθέρας να κινείται σε σχέση με τη Γη, με ταχύτητα ίσου μέτρου και αντίθετης φοράς από την ταχύτητα της Γης. Βέβαια, στην ταχύτητα της Γης θα έπρεπε να συνυπολογιστεί η τροχιακή ταχύτητα της Γης καθώς περιστρέφεται γύρω από τον Ηλιο, η άγνωστη ταχύτητα του ηλιακού μας συστήματος καθώς και άλλες άγνωστες πιθανές συνιστώσες ταχύτητας. Υπολόγισε δε, ότι η αλλαγή του μέτρου της ταχύτητας του φωτός που θα προκαλούσε η σχετική αυτή κίνηση ως προς τον Αιθέρα θα ήταν της τάξης του όπου u η ταχύτητα της Γης και c η ταχύτητα του φωτός. Το μέγεθος του φαινομένου, αν κανείς λάβει υπ’ όψη του μόνο την τροχιακή ταχύτητα της Γης , αφού μόνο αυτή είχε γνωστή τιμή, εκτιμήθηκε πολύ μικρό για να μετρηθεί και η υπόθεση αυτή έμεινε χωρίς έλεγχο για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αλλά, ο Michelson, νεαρός Φυσικός τότε, αποδεχόμενος την πρόκληση του ακατόρθωτου πειράματος και με τη βοήθεια του καθηγητή Χημείας Morley κατασκεύασε το περιβόητο συμβολόμετρό του. Μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια το 1881 (9) , σε ένα δεύτερο πείραμα κατάφερε να πάρει αξιοποιήσιμες μετρήσεις των μετατοπίσεων των παρατηρούμενων κροσσών συμβολής και το 1887 (1) δημοσίευσε τα συμπεράσματα του πειράματος. Το συμπέρασμά του ήταν ότι : “........ η σχετική ταχύτητα της Γης και του Αιθέρα είναι πιθανώς μικρότερη από το ένα έκτο της τροχιακής ταχύτητας της Γης (ταχύτητα της Γης κατά την περιφορά της γύρω από τον Ηλιο) και σίγουρα μικρότερη από το ένα τέταρτο αυτής”.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί στο σημείο αυτό και να γίνει κατανοητό το εξής βασικό σημείο: Στην πρόσφατη -αλλά και σε παλαιότερη - βιβλιογραφία το πείραμα των Michelson -Morley αναφέρεται σαν ”μηδενικού αποτελέσματος”. Ο ισχυρισμός αυτός δικαιολογείται

Α. Ως αποτέλεσμα της αδυναμίας να παρατηρηθούν κροσσοί συμβολής Β. Ως αποτέλεσμα της σταθερότητας-ακινησίας των κροσσών συμβολής και Γ. Με εκλεκτική παρουσίαση μερών της εργασίας (1).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας περίπτωσης είναι το βιβλίο της αναφοράς (10), όπου αναφέρεται στην σελίδα 341 ότι: «Δεν παρατηρήθηκε όμως μετατόπιση μεγαλύτερη των 4 εκατοστών του μήκους κύματος» κάτι που πραγματικά ανταποκρίνεται στις μετρήσεις που αναφέρονται στην εργασία (1). Ο συγγραφέας ,όμως , ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ να αναφέρει το επόμενο συμπέρασμα που αναφέρθηκε κατά λέξη στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας εργασίας. Μάλιστα , συνεχίζει καταλήγοντας ότι: «Για την κινούμενη Γη, η ταχύτητα του φωτός ήταν η ίδια κατά μήκος και των δύο σκελών (του συμβολομέτρου), ότι κι αν γινόταν.» Αυτό βέβαια είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΤΗΡΙΧΤΟ και ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ συμπέρασμα γιατί από το σκόπιμα παραληφθέν συμπέρασμα της εργασίας (1) που προαναφέρθηκε , όπως μπορεί να αντιληφθεί κάθε μη προκατελειμμένος Φυσικός , προκύπτει το ακριβώς αντίθετο.

Και τα τρία επιχειρήματα αυτά δεν έχουν καμμία σχέση με τη δημοσίευση των Michelson -Morley (1) του 1887.Η διατύπωση και υποστήριξη τέτοιων αστήριχτων επιχειρημάτων αποτελούν για το γράφοντα ένα μεγάλο αίνιγμα. Σημειώνουμε όμως ότι, τα δύο πρώτα επιχειρήματα υποδηλώνουν ΑΓΝΟΙΑ ενώ το τρίτο υποδηλώνει ΔΟΛΟ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρη και κατανοητή μια βασική αλήθεια : Η πλατιά διαδεδομένη άποψη ότι το πείραμα των Michelson και Morley απέδειξε ότι δεν υπάρχει Αιθέρας, είναι απόλυτα ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ. Αυτό που απορρέει από το πείραμα αυτό, είναι ότι μπορούμε να δεχτούμε, με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας ότι ο Αιθέρας ΥΠΑΡΧΕΙ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκυρότητα του πειράματος ποτέ δεν αμφισβητήθηκε, αλλά αντίθετα επαληθεύτηκε από μια σειρά πειραμάτων από τον D. C. Miller (11).

Οι μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου, όπως και οι φοιτητές Φυσικής διδάσκονται ότι η υπόθεση του Αιθέρα εγκαταλήφθηκε, μετά από το πείραμα των Michelson και Morley και ότι το φυσικό κενό που δημιούργησε η εγκατάλειψη της υπόθεσης του Αιθέρα κάλυψε η εισαγωγή από τον Aϊνσταϊν της θεωρίας της Σχετικότητας το 1905.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι βέβαια πολλά και θεμελιώδη : α. Γιατί διαστρεβλώθηκε τόσο βάρβαρα το ξεκάθαρο συμπέρασμα του πειράματος των Michelson -Morley ; β. Το πείραμα των Michelson -Morley αναφέρεται αδικαιολόγητα ως “μηδενικού αποτελέσματος” και πάνω σε αυτή τη διατύπωση στηρίζονται μια σειρά από σύγχρονες θεωρίες Φυσικής. Πόσο αξιόπιστη είναι λοιπόν η αναφορά ενός πειράματος για τη στήριξη μιας θεωρίας ; γ. Πόσο έγκυρο είναι το τεράστιο οικοδόμημα της Ειδικής θεωρίας της Σχετικότητας, της Γενικής θεωρίας της Σχετικότητας και των υπολοίπων συγγενών θεωριών που στηρίζονται στην παραδοχή “μηδενικού αποτελέσματος” του πειράματος των Michelson -Morley (1);

Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι που θα διαβάσουν τα προαναφερθέντα ερωτήματα θα αναρωτηθούν “Πως μπορεί να αμφισβητείται μια τόσο λαμπρή θεωρία, που χιλιάδες επιστημόνων την επεξεργάστηκαν με κάθε τρόπο και σε όλη της την έκταση ;”.

Η απάντηση είναι η εξής : Η Φυσική είναι μια πειραματική επιστήμη. Μια θεωρία όσο συναρπαστική και εντυπωσιακή κι αν είναι, θα πρέπει να τη μεταχειριστούμε ως εξής :

α. Αν δεν επιβεβαιώνεται από κανένα πείραμα, να εγκαταληφθεί. β. Αν, για να επιτευχθεί συμφωνία με νέα δεδομένα, χρειάζονται κάθε φορά νέες υποθέσεις, τότε η θεωρία πρέπει να εγκαταληφθεί. γ. Αν επιβεβαιώνεται από ένα μέρος των πειραμάτων, να επεκταθεί και να διορθωθεί . δ. Αν επιβεβαιώνεται από κάθε γνωστό πείραμα, με το οποίο ελέγχεται η εφαρμοσιμότητά της και οι προβλέψεις της, να γίνει αποδεκτή .

Είναι σίγουρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων Φυσικών που θα διαβάσουν την κριτική που προηγήθηκε και θα ακολουθήσει, έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αυτά τα στοιχεία. Γι’ αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι οι εργασίες που παρατίθενται έχουν γίνει από καταξιωμένους επιστήμονες, σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και η παρέμβαση του γράφοντος περιορίζεται στις απολύτως απαραίτητες διευκρινήσεις και στη σύνδεση των συμπερασμάτων μεταξύ τους.

Το αποτέλεσμα του πειράματος των Michelson και Morley , ήταν σαφώς ασύμβατο με την υπόθεση του ακινήτου Αιθέρα,ο οποίος μένει αδιατάρακτος κατά τη διέλευση των ουρανίων σωμάτων διαμέσου του. Οι Φυσικοί έδειξαν απρόθυμοι να απορρίψουν τη θεωρία του ακίνητου Αιθέρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι πολλές θεωρίες αλλά και υποθέσεις, έπρεπε να επαναδιατυπωθούν ή και να εγκαταληφθούν τελείως.

Ομως ο FitzGerald εισήγαγε σε διαλέξεις (12) και το 1889 δημοσίευσε (13) τη γνωστή υπόθεση συστολής των σωμάτων κατά τη διεύθυνση της κίνησής τους. Η υπόθεση αυτή φάνηκε να καταφέρνει να άρει το προαναφερθέν ασύμβατο.

Μια εργασία, όμως, που δημοσιεύτηκε το 1902 από τον W.M.Hicks (14), επεξεργάστηκε σε βάθος το πείραμα των Michelson και Morley από θεωρητική άποψη μέσα από αυστηρούς μαθηματικούς συλλογισμούς, αλλά και την υπόθεση των FitzGerald-Lorentz περί της συστολής των σωμάτων κατά τη διεύθυνση της κίνησής τους.

Οσον αφορά το συμπέρασμα του πειράματος των Michelson και Morley ο Hicks αναφέρει ότι (σελ. 36) : “Αντί να δίνουν ένα μηδενικό αποτέλεσμα, τα αριθμητικά δεδομένα στην εργασία των Michelson και Morley παρέχουν σαφή απόδειξη ενός φαινομένου του τύπου που αναμένεται” εννοώντας τη μετατόπιση των κροσσών συμβολής και της συνακόλουθης σχετικής κίνησης Γης-Αιθέρα. Παρακάτω συμπληρώνει (σελ. 38) : “Το ζήτημα είναι να διασαφηνιστεί ότι οι παρατηρήσεις των Michelson και Morley, πράγματι δίνουν μια καταφατική απάντηση στην ερώτηση : “Υπάρχει κίνηση του Αιθέρα σε σχέση με τη Γη ;” ”.

Η υπόθεση του FitzGerald, με την επεξεργασία του Lorentz κατέληξε στα συμπεράσματα : α) Της μεταβολής της έννοιας του χρόνου, και β) Της μεταβολής της μάζας για το κινούμενο σώμα κατά τη διεύθυνση της κίνησής του. Τα συμπεράσμτα του Lorentz δημοσιεύτηκαν το 1904 (15).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συστολή του μήκους και η διαστολή του χρόνου, ήταν για το Lorentz (16) απλά μαθηματικές έννοιες χωρίς καμία φυσική σημασία.

Το πέρασμα στην Σχετικότητα του Αϊνστάιν

Τον επόμενο χρόνο ο Αϊνσταϊν δημοσιεύει τη διάσημη εργασία του με τίτλο “Περί της Ηλεκτροδυναμικής των κινούμενων σωμάτων” (17) που διαπραγματεύονταν τα ίδια ζητήματα με εκείνα που δημοσίευε το 1904 ο Lorentz στη δική του εργασία. Κατά το Lorentz , όπως σχολιάζει σε βιβλίο του το 1909 (18) , η διαφορά των δύο εργασιών ήταν ότι ο Aϊνσταϊν υποθέτει αυτό στο οποίο ο ίδιος ο Lorentz κατέληξε σαν συμπέρασμα. Με άλλα λόγια αντιστρέφοντας τη διαδικασία ξεκινά απ’ το συμπέρασμα του Lorentz και καταλήγει στη υπόθεση του Lorentz. Σύμφωνα με την άποψη του Lorentz, το μόνο πράγμα που προσέθεσε λοιπόν ο Αϊνσταϊν, είναι μια αλλαγή στην σειρά κάποιων ισχυρισμών του Lorentz, οι οποίοι κρίνονται αστήριχτοι και όχι απαραίτητοι, όπως φαίνεται από την ανάλυση και το συμπέρασμα του πειράματος του D.C.Miller που θα αναφερθεί παρακάτω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παρόμοια, μ’ εκείνο των Michelson και Morley, πειράματα των Trouton-Noble και Rayleigh-Brace (19), όπως και των R.J. Kennedy (20), A. Piccard και E. Stahel (21), A.A. Michelson, F.G.Pease και F.Pearson (22), ήταν σε ασυμφωνία με την υπόθεση συστολής των FitzGerald-Lorentz, καθώς κατέληξαν σε τιμή της μετρούμενης σχετικής ταχύτητας Γη -Αιθέρα, εντελώς διαφορετικής από εκείνη των Michelson και Morley. Σημειώνεται όμως ότι όλες οι προαναφερθείσες ομάδες χρησιμοποίησαν κάποιες μετατροπές που ενδεχομένως επηρέασαν τις μετρήσεις, όπως θα αναλυθεί παρακάτω.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ του D.C. Miller και της ΘΕΩΡΙΑΣ της Σχετικότητας του Α’ι’νστάιν

Το πείραμα των Michelson και Morley (1) δεν έπαψε να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Ο D.C.Miller, σε συνεργασία με το Morley που συμμετείχε στο αυθεντικό πείραμα, επανέλαβε τις μετρήσεις (11) σε ασύγκριτα μεγαλύτερη έκταση, με εξαντλητικούς ελέγχους για να αποκλείσει κάθε φαινόμενο που πιθανόν επηρέαζε τις μετρήσεις, σε διάφορες εποχές του χρόνου και κατέληξε σε πολλά άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων ήταν και η επιβεβαίωση του αποτελέσματος του πειράματος των Michelson και Morley - ο Morley αποχώρησε των πειραμάτων λόγω περασμένης ηλικίας. Το αποτέλεσμα του πειράματος του Miller, που δημοσιεύτηκε το 1933, ήταν ότι η σχετική ταχύτητα του Αιθέρα ως προς τη Γη είναι 8-10 km/sec, η τιμή της οποίας άλλαζε ανάλογα με την εποχή του χρόνου που γίνονται οι μετρήσεις.

Αν και στο αυθεντικό πείραμα των Michelson - Morley οι μετρήσεις που έγιναν ήταν ασύγκριτα λιγότερες χωρίς να γίνουν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε ο D.C.Miller για να αποκλείσει τους παράγοντες που πιθανόν επηρέαζαν τις μετρήσεις, το αριθμητικό αποτέλεσμα που υπολόγισε ο Miller με τα δεδομένα του παραπάνω πειράματος συμπίπτει με το αποτέλεσμα του δικού του πειράματος. Υπενθυμίζουμε ότι οι Michelson -Morley δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμμένο αριθμητικό αποτέλεσμα, αλλά κατέληξαν, όπως προαναφέρθηκε, σε ένα λιγότερο σαφές συμπέρασμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο D.C. Miller ήταν διακεκριμένος Φυσικός, μέλος και πρόεδρος πολλών επιστημονικών οργανώσεων, με αποκορύφωμα το 1924, όπου διατέλεσε πρόεδρος της Αμερικάνικης Κοινότητας Φυσικών.

Αρκετά χρόνια μετά, το 1955, δημοσιεύτηκε μια εργασία (23) των R.S.Shankland, S.W.McCuskey, F.C.Leone και G.Kuerti σχετική με το πείραμα του Miller, στην οποία αφού αποκλείστηκε ο τυχαίος παράγοντας από τις μετρήσεις του Miller, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο που μέτρησε ο Miller οφείλεται σε θερμοκρασιακές μεταβολές που δεν έλαβε υπ’ όψη του.. Η εργασία αυτή αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή κατά τον γράφοντα, γιατί οι συγγραφείς χωρίς να πραγματοποιήσουν την πειραματική διαδικασία, ούτε κατά το ελάχιστο, απορρίπτουν την εγκυρότητα ενός πειράματος που άρχισε το 1904 και τελείωσε το 1929 με τεράστιο αριθμό ελέγχων και επαναλήψεων. Είναι άλλωστε απαράδεκτο να αγνοείται η γνώμη του Miller, ο οποίος αναφέρει αναλυτικά στην εργασία του (24), πώς απέκλεισε τον παράγοντα που επικαλούνται οι Shankland, McCuskey, Leone και Κuerti με συγκεκριμένους πειραματικούς ελέγχους.

Αλλα πειραματικά δεδομένα σχετικά με την ισχύ της θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Συνεχίζοντας, θα αναφερθούμε σε μια πειραματική μελέτη του W.Kantor (25) που δημοσιεύτηκε το 1962, η οποία έλεγξε την ορθότητα του συμπεράσματος που απορρέει από το δεύτερο αξιώμα της θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνσταϊν, σύμφωνα με το οποίο, η ταχύτητα του φωτός δεν εξαρτάται από την ταχύτητα της πηγής. Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν αναντίρρητα σε αντίθεση με το δεύτερο αξίωμα του Αϊνσταϊν.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1964, οι G.C. Babcock και T.G. Bergman, κάνουν ένα παρόμοιο πείραμα (26) μ’ εκείνο του Κantor και καταλήγουν σε συμφωνία με το αξίωμα του Αϊνσταϊν.

Το 1913 σε μια εργασία του ο G. Sagnac (27),αφού πραγματοποίησε πείραμα με ένα ειδικού τύπου συμβολόμετρο που ακόμα και σήμερα φέρει τ’ όνομα του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έιναι δυνατό να απαντηθεί με απόλυτο τρόπο το ερώτημα “Το σώμα Α κινείται;”, αντίθετα με το γνωστό ισχυρισμό του Αϊνσταϊν σύμφωνα με τον οποίο είναι αδύνατο να απαντήσουμε με μονοσήμαντο τρόπο σχετικά με την κίνηση ενός σώματος, αφού είναι δυνατό το σώμα να είναι ακίνητο ως προς ένα σύστημα αναφοράς ενώ κινείται ως προς ένα άλλο.

Μετά από μια επανάληψη του πειράματος του Sagnac, o E.J. Post, σε άρθρο του, του 1967( 28), μεταξύ άλλων, παραθέτει :

α) Συγκεκριμένες εξισώσεις που προέκυψαν από τη θεωρητική ανάλυση και την επεξεργασία των πειραματικών δεδομένων, οι οποίες παραβιάζουν την αρχή της σχετικότητας για μη ευθύγραμμη ομαλή κίνηση.

β) Φυσικά φαινόμενα με τα οποία γίνεται με ασφάλεια ο διαχωρισμός ενός ακίνητου από ένα κινούμενο σώμα, που εκτελεί κυκλική κίνηση, κάτι που αντιβαίνει στην προαναφερθείσα αρχή της Σχετικότητας. Δεδομένου ότι στη Φύση δεν υπάρχει πουθενά, στην ουσία, ευθύγραμμη, ομαλή κίνηση, τίθεται το ερώτημα : Σε ποιές φυσικές συνθήκες νομιμοποιείται κανείς να δεχθεί την αυστηρή εφαρμοσιμότητα της θεωρίας της Σχετικότητας- ακόμα και αν παραβλέψει την αντίθεσή της με τα πειραματικά δεδομένα που προαναφάρθηκαν;

Το 1984 δημοσιεύεται ένα βιβλίο (29) με τίτλο - “Ηθική έρευνα στους οπαδούς του Αϊνσταϊν στις ΗΠΑ - Η άποψη ενός γνώστη εκ των έσω” από το R.M. Santilli, μέλος του Πανεπιστημίου του Harvard ως το 1980, κατόχου Ph.D. στη θεωρητική Φυσική εκδότη από το 1979 του περιοδικού Hadronic Journal και προέδρου του Institute of Basic Research.

Η κριτική που ασκεί στην Ειδική και Γενική θεωρία της Σχετικότητας είναι πολύπλευρη και πραγματικά συγκλονιστική. Μερικά βασικά στοιχεία της κριτικής είναι ακόλουθα :

Α. Η ειδική θεωρία της Σχετικότητας δεν εφαρμόζεται ή με άλλα λόγια είναι λανθασμένη, όταν : α. Τα σώματα έχουν διαστάσεις και δεν μπορούν να προσεγγιστούν σαν υλικά σημεία. β. Τα σώματα κινούνται μέσα σε χώρο όπου δεν υπάρχει κενό, αλλά κάποιο μέσο (αέριο ή υγρό) και ο χώρος δεν μπορεί να προσεγγιστεί σαν ομογενής και ισοτροπικός.

Β. Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας, σύμφωνα με την ανάλυση του Φυσικού Η. Yilmaz, είναι ασύμβατη, με : α. Την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας. β. Πειραματικούς ελέγχους στη βαρύτητα. γ. Την κβαντομηχανική.

Ο Santilli αναγνωρίζει μια περιοχή εφαρμοσιμότητας της Ειδικής θεωρίας της Σχετικότητας (επιταχυντές σωματιδίων), αλλά τονίζει την ανάγκη να επεκταθεί η θεωρία και στις φυσικές συνθήκες που είναι ανεφάρμοστη, όπως αυτές προαναφέρθηκαν. Η επέκταση αυτή χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση, έρευνα και δοκιμή νέων μαθηματικών εργαλείων και πειραματικό έλεγχο των προβλέψεων κάθε προτεινόμενης θεωρίας.

Για τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας, η κριτική του Yilmaz, η οποία υπάρχει για πάνω από τέσσερις δεκαετίες καθιστά την έρευνα που σχετίζεται με τη θεωρία αυτή, σύμφωνα με τον Santilli, ανεπίτρεπτη. Η κριτική του Yilmaz δεν είναι άγνωστη στα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, γιατί ο Santilli ταχυδρόμησε 15.000 αντίτυπα αυτής της κριτικής σε ισάριθμα επιστημονικά ιδρύματα, οργανισμούς και βιβλιοθήκες παγκοσμίως. Δεν υπήρξε όμως καμία αντικριτική σε απάντηση των ισχυρισμών του Yilmaz. Η κριτική αυτή είναι επανειλλημένα ελεγμένη ως προς την ορθότητα της από ανεξάρτητους Φυσικούς και δεν αμφισβητείται με επιστημονικά επιχειρήματα.

Ενα άλλο σημαντικό σημείο του βιβλίου αυτού είναι η αναφορά σε δύο πειράματα που έγιναν για τον έλεγχο του αντιστρέψιμου ή μη αντιστρέψιμου χαρακτήρα τω πυρηνικών αλληλεπιδράσεων. Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη της θεωρίας του Αϊνσταϊν είναι σαφώς υπέρ της αντιστρεψιμότητας των πυρηνικών αλληλεπιδράσεων.

Το αποτέλεσμα της πρώτης ομάδας επιστημόνων, που προηγήθηκε χρονικά, ήταν σαφώς υπέρ της μη αντιστρεψιμότητας, άρα, αντίθετο με τις προβλέψεις της θεωρίας του Αϊνσταϊν. Αντίθετα, τα αποτελέσματα της δεύτερης ομάδας, αν και ακολουθήθηκε η ίδια πειραματική διαδιακασία και μέθοδος επεξεργασίας των μετρήσεων, ήταν υπέρ της αντιστρεψιμότητας.

Δεδομένου ότι τα δύο αποτελέσματα ήταν αδύνατο να είναι και τα δύο σωστά, ο Santilli κάλεσε τις δύο ομάδες σε ένα συνέδριο, στο Ινστιτούτο Βασικής Ερευνας, το οποίο διευθύνει ο ίδιος, για να διασαφηνιστεί η αιτία της διαφοράς. Το συνέδριο όμως δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί αν και η πρώτη ομάδα ήταν απόλυτα συνεργάσιμη, η δεύτερη βρήκε μια καλή δικαιολογία για να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση. O Santilli θεωρεί το θέμα ανοιχτό χωρίς να ενστερνίζεται, ούτε τη μια, ούτε την άλλη άποψη, σε αντίθεση με τα περιοδικά της Αμερικάνικης Κοινότητας Φυσικών που αποδέχτηκαν το αποτέλεσμα της δεύτερης ομάδας σαν ορθό, κάτι που είναι επιστημονικά ανήθικο.

Η περίπτωση αυτή ακολουθεί τα ίδια πρότυπα με άλλες δύο περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν :

α. Το πείραμα Miller (11) και την εργασία Shankland κ.α(23). β. Το πείραμα του Κantor (25) και εκείνο των Babcock-Bergman (26).

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η εμφάνιση ενός πειράματος με αποτέλεσμα αντίθετο εκείνου που θα αναμενόταν από τη θεωρία της Σχετικότητας, έδωσε την αφορμή για να γίνει ένα πείραμα ή μια εργασία - απάντηση από υποστηρικτές της Σχετικότητας. Αν και η επανάληψη ή μια νέα εργασία σχετικά με κάποιο πείραμα είναι απόλυτα θεμιτή,και σε μερικές περιπτώσεις απόλυτη αναγκαία,είναι απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό να αγνοείται η μια από τις δύο ομάδες πειραμάτων και συγκεκριμένα εκείνη που ανασκευάζει την θεωρία της Σχετικότητας, από τα επίσημα περιοδικά της Αμερικάνικης Κοινότητας Φυσικών και να υιοθετείται η άποψη ότι η θεωρία του Αϊνσταϊν είναι απρόσβλητη και πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Μια τέτοια στάση, κατά το γράφοντα του παρόντος άρθρου, είναι τελείως αντιεπιστημονική. Τονίζουμε δε ότι οι δύο από τις τρείς εργασίες που προαναφέρθηκαν οι οποίες στηρίζουν τις θεωρίες του Αϊνσταϊν, έχουν δημιουργήσει υπόνοιες κατασκευασμένου αποτελέσματος (Shankland κ.α. και πείραμα υπέρ αντιστρεψιμότητας).

Τέλος, ο Santilli, προτείνει μια σειρά πειραμάτων που θα προσδιορίσουν πέρα από κάθε αμφιβολία την ισχύ και εφαρμοσιμότητα των θεωριών του Αϊνσταϊν.Τα πειράματα αυτά είναι:

α. Ελεγχοι της συμμετρίας κατά την περιστροφή υπό ισχυρές αλληλεπιδράσεις β. Ελεγχο της αρχής του Pauli υπό ισχυρές αλληλεπιδράσεις. γ. Τον χρόνο ημίσειας ζωής των ασταθών χαντρονίων σε διαφορετικές ενέργειες. δ. Ελεγχο του αντιστρέψιμου ή μη-αντιστρέψιμου χαρακτήρα των πυρηνικών αλληλεπιδράσεων και ε. Πειράματα υψηλών ενεργειών που αφορούν τη γενίκευση της Θεωρίας Σκέδασης χωρίς την παραδοχή της ανάγκης του δυναμικού.

Οι επανειλλημένες αιτήσεις του για χρηματοδότηση των πειραματικών αυτών ελέγχων έχουν πέσει στο κενό.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι μετά τα όσα αναφέρθηκαν τίθονται επιτακτικά τα ακόλουθα ερωτήματα :

α. Για ποιό λόγο αγνοείται η κριτική των θεωριών του Αϊνσταϊν, που στηρίζεται σε συγκεκριμένη και τεχνικά άρτια επιχειρηματολογία ; β. Για ποιό λόγο δεν γίνονται τα πειράματα που προτείνει ο Santilli, τα οποία έχουν από χαμηλό, μέχρι μεσαίο κόστος, σε σχέση με άλλα πειράματα που πραγματοποιούνται με την παραδοχή της ισχύος των θεωριών του Αϊνσταϊν ; γ. Μήπως οι έλεγχοι αυτοί που προτείνει ο Santilli, έχουν γίνει και έχουν δώσει θετικά για τη Σχετικότητα του Αϊνσταϊν αποτελέσματα; Ο Santilli ισχυρίζεται ότι οι πειραματικές του προτάσεις δεν έχουν υλοποιηθεί, μέχρι και την έκδοση του βιβλίου του, τουλάχιστον.

Συνεχίζοντας, θα αναφερθούμε σε μια εργασία του 1920 (30) από τον L.Silberstein, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι το πείραμα της έκλειψης του Ηλιου το 1919, το οποίο ερμηνεύτηκε σαν επιβεβαίωση της Γενικής θεωρίας της Σχετικότητας, είχε σαν αποτέλεσματα δύο στοιχεία που καθιστούν το πείραμα αυτό αντίθετο με τις θεωρίες του Αϊνσταϊν :

α. Δεν ανιχνεύτηκε η προβλεπόμενη από τον Αϊνσταϊν, βαρυτική μετατόπιση των φασματικών γραμμών. Η επιβεβαίωση η μη αυτής της πρόβλεψης είναι ικανή, κατά τον Silbetstein, να στηρίξει ή να καταρρίψει τη θεωρία του Αϊνσταϊν. β. Υπάρχουν κάποιες “διακεκριμένες ασυμφωνίες”-χωρίς να αναφέρεται σε αυτές με λεπτομέρεια- εξ αιτίας των οποίων είναι ανώριμο να ερμηνευτεί το πείραμα σαν επιβεβαίωση της θεωρίας του Αϊνσταϊν.

O Silberstein τονίζει ότι αν δεν είχε διατυπωθεί η θεωρία του Αϊνσταϊν και δεν είχε κερδίσει ήδη τόση εκτίμηση απο την επιστημονική κοινότητα, μετά το πείραμα της έκλειψης του Ηλιου το 1919, η προσοχή των Φυσικών θα είχε στραφεί στη θεωρία για τον Αιθέρα των Stokes - Plank.

Σύμφωνα με τη θεωρία των Stokes - Plank, ο αιθέρας δέχεται βαρυτική δύναμη από τα Ουράνια Σώματα (Γη, Ηλιος, Σελήνη κ.τ.λ.), με αποτέλεσμα να συμπυκνώνεται κατά πολύ γύρω από αυτά και να δημιουργείται έτσι κάτι αντίστοιχο με την ατμόσφαιρα, η “αιθερόσφαιρα”, γύρω τους.

Ο Silberstein υποστηρίζει ότι η θεωρία αυτή εξηγεί : α. Την παρατηρούμενη αστρονομική αποπλάνηση του φωτός. β. Παλαιότερα γήινα οπτικά μηδενικά φαινόμενα. γ. Το μηδενικό - κατά τον Silberstein - φαινόμενο του πειράματος των Michelson και Morley (1). δ. Την καμπύλωση των φωτεινών ακτίνων γύρω από τα μεγαλύτερα ουράνια σώματα.

Αλλα επιτεύγματα της θεωρίας αυτής, είναι :

α. Η ευκολία κατασκευής μιας ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας των σταθμητών μέσων( Ο όρος “σταθμητό μέσο” είναι μετάφραση του αγγλικού όρου “ponderable body”) . β. Δεν προβλέπει, σε αντίθεση με τη θεωρία του Αϊνσταϊν, τη μη παρατηρούμενη βαρυτική μετακίνηση των φασματικών γραμμών. γ. Στερεί την αναγκαιότητα της θεωρίας του Αϊνσταϊν του 1905. δ. Δεν χρειάζεται το σταθερό και ομογενή αιθέρα του μοντέλου των Fresnel - Lorentz, ο οποίος αποτελούσε ουσιαστικά ένα αδικαιολόγητα προνομιούχο σύστημα αναφοράς.

Θα αναφερθεί επίσης , μια προσπάθεια πειραματικής επιβεβαίωσης της υπόθεσης του Αϊνσταϊν για τη σχετικότητα του χρόνου - η οποία όπως προαναφέρθηκε πρωτοεισήχθηκε από το Lorentz - από τους R.J.Kennedy και Ε.Μ.Τhorndike, μέσω μιας εργασίας που δημοσιεύτηκε το 1932 (31). Αν και κατά τους συγγραφείς καταλήγει σε επιβεβαίωση της υπόθεσης αυτής, παρουσιάζει τα ακόλουθα ελαττώματα, κατά τον γράφοντα :

α. Εχει πλήθος υπολογιστικών λαθών. β. Χρησιμοποιεί στη θεωρητική επεξεργασία των μετρήσεων την υπόθεση της σχετικότητας του μήκους. Δεδομένης όμως της στενής σχέσης μεταξύ των υποθέσεων σχετικότητας του μήκους και του χρόνου μέσα στο χώρο Minkowski, είναι πολύ πιθανό ότι ανεξάρτητα από τις πειραματικές μετρήσεις με δεδομένη την υπόθεση συστολής του μήκους, η εργασία θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα της σχετικότητα του χρόνου. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταστήσει άκυρο το συμπέρασμα των συγγραφέων. γ. Για να καταλήξουν στο επιθυμητό συμπέρασμα κάνουν το ακόλουθο ανεπίτρεπτο λάθος : Μια ταχύτητα της τάξης των 10±10 km/sec, τη θεωρούν αμελητέα, με τη δικαιολογία ότι είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τις ταχύτητες της τάξης των χιλιάδων km/sec που επικρατούν στα νεφελώματα. δ. Το συμπέρασμα δεν δικαιολογείται επαρκώς, καθώς παρατηρούνται αντιφάσεις μεθοδολογικές και αρκετοί αυθαίρετοι ισχυρισμοί.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν κατά τον γράφοντα, επαρκή λόγο για να μη ληφθεί το συμπέρασμα της εργασίας ως ορθό.

Μια επανάληψη του πειράματος των Michelson - Morley, με σκοπό τον έλεγχο της ανισοτροπίας του χώρου, από τους T.S.Jaseja, A.Javon, T.Murray και C.H.Townes το 1964 (32) με τη χρήση υψηλής σταθερότητας, όσον αφορά τη συχνότητα, υπέρυθρων “masers”, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα του Αιθέρα σε σχέση με τη Γη, δεν ξεπερνά το 1/1000 της προβλεπόμενης τιμής από την υπόθεση του ακίνητου Αιθέρα. Αυτή η διατύπωση δεν μπορεί βέβαια, να ερμηνευτεί σαν ανυπαρξία της σχετικής κίνησης Γης-Αιθέρα. Μια άλλη παρόμοια εργασία από τους Α.Brillet και J.L.Hall, το 1978 (33), κατέληξε σε μια τιμή για την παραπάνω σχετική ταχύτητα, πραγματικά αμελητέα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παραπάνω μετρήσεις, όπως και οι προαναφερθείσες των Babcock-Bergman (25), που εμφανίζονται σαν απόδειξη της ανυπαρξίας του Αιθέρα, έγινε σε συνθήκες που ενδεχομένως οδήγησαν, αυτές και μόνο, στο αποτέλεσμα που προέκυψε. Οι μετρήσεις έγιναν σε υπόγειο χώρο, μέσα σε ισχυρό μεταλλικό περίβλημα και σε συνθήκες υψηλού κενού. Μοιάζει απίθανο, να μπορεί ο Αιθέρας, αν βέβαια υπάρχει, να κινηθεί σε σχέση με τη Γη στις συνθήκες αυτές και να επηρεάσει με τον τρόπο αυτό τις μετρήσεις. Τονίζεται ότι στα πειράματα των Michelson - Morley (1)και του Miller (11) η οπτική οδός ήταν καλυμμένη με ξύλινο κιβώτιο για να ελαττώσει τις επιρροές από τον αέρα και τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Και στα δύο πειράματα αυτά, οι ερευνητές έκριναν βασικό να μην εμποδίζεται η κίνηση του Αιθέρα σε σχέση με τη Γη, αν φυσικά υπάρχει.

Τέλος , ο G. W. Gibbs σε μια εργασία του (34), καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, με τους Mihelson-Morley (1) και το D.C.Miller (11), δηλαδή ‘’στα μέταλλα η μετατόπιση του Αιθέρα εμποδίζεται απο μια ισχυρή ελαστική δύναμη, η οποία είναι τεράστια σε σχέση με οτιδήποτε παρόμοιο στα διαφανή σώματα’’.Τα επιχειρήματά του, που είναι πολύ ισχυρά, δίνουν μια ακλόνητη θεωρητική βάση στην προαναφερθείσα άποψη σχετικά με την επίδραση του μεταλλικού περιβλήματος :

α)στα πειράματα (19-22) που επανέλαβαν εκείνο των Michelson-Morley και κατέληξαν σε διαφορετικές μετρήσεις. β)στο πείραμα των G.C. Babcock και T.G. Bergman (26) γ)στα πειράματα (32) και (33) τα οποία έγιναν σε συνθήκες υψηλού κενού, μέσα σε ισχυρό μεταλλικό περίβλημα.

Επίλογος

Καταλήγοντας, μπορεί κανείς να πει ότι η διαμάχη μεταξύ των δύο θεωριών του Αιθέρα και της Σχετικότητας, η οποία κράτησε σχετικά λίγο, στις αρχές του αιώνα, φάνηκε να κλίνει κατηγορηματικά υπέρ της δεύτερης. Ομως τα στοιχεία που παρατέθηκαν, είναι τόσο ισχυρά και αδιάβλητα, που αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η θεωρία της Σχετικότητας έχει πολλά και ουσιαστικά μειονεκτήματα σε βαθμό που θα πρέπει στο εξής να θεωρείται ανεπαρκής.

Γιατί, μια φυσική θεωρία, όσο ελκυστική και εντυπωσιακή κι αν είναι, αν δεν επιβεβαιώνεται πειραματικά, ή αν με κάθε νέο πείραμα χρειάζεται μια νέα υπόθεση-πατερίτσα για να σταθεί, είναι σαφές ότι πρέπει να καταχωρηθεί στον κόσμο του παραμυθιού και όχι στο κεφάλαιο της Φυσικής Επιστήμης.

Η πρώτη θεωρία, η θεωρία του Αιθέρα, αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί μια πλήρης ανάπτυξή της σε απόλυτα ικανοποιητικό βαθμό, παρέχει τις εγγυήσεις ότι θα προσφέρει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που την αφορούν δεδομένου ότι είναι μια θεωρία που συμβαδίζει με την εμπειρία όπως αυτή συγκεκριμενοποιείται μέσα από το πείραμα.

Υπάρχουν βέβαια, πολλά προτεινόμενα μοντέλα, για τη δομή, τη σύσταση και τις ιδιότητες του Αιθέρα, όπως : το μοντέλο του ελαστικού σταθερού Αιθέρα (2α), η θεωρία του Αιθέρα του Green (2α), η θεωρία του Αιθέρα του MacCullagh (2α), το μοντέλο του Αιθέρα του Kelvin (2α), ο ηλεκτρομαγνητικός Αιθέρας (2α), ο Αιθέρας του Larmor (2α), ο στάσιμος Αιθέρας του Lorentz (2α), ο Αιθέρας του Bernοulli (2α), ο Αιθέρας του Euler(2α), ο Αιθέρας του Fresnel (2α), ο Αιθέρας των Stokes - Plank (26), ο Αιθέρας του Cauchy (2α), ο Αιθέρας του Boussinesq(2α), αλλά και νεότερα μοντέλα, όπως του Βιλχελμ Ράιχ (35) και του Ελληνα Χρήστου Τσόλκα (36).

Δεν φιλοδοξούμε να δώσουμε μια απάντηση στο ερώτημα, ποιά θεωρία του Αιθέρα είναι η σωστή. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί κατά τον γράφοντα είναι ότι το μοντέλο των Stokes - Plank, σύμφωνα με την επεξεργασία του Silberstein, με κάποιες απαραίτητες προσθήκες από το μοντέλο του Βίλχελμ Ράιχ, αποτελεί την καλύτερη βάση για έρευνα. Παραμένει όμως αμφίβολο αν θα παραμεριστεί η αποτυχημένη θεωρία της Σχετικότητας, για να πραγματοποιηθεί η κατάλληλη έρευνα για τη μελέτη των θεωριών του Αιθέρα.

Αν οι Φυσικοί, βάλουν σαν βασικό τους κανόνα τη συμμόρφωση στα πειραματικά αποτελέσματα και όχι στην “ομορφιά” μιας θεωρίας, οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν θα προκύψουν αυθόρμητα, χωρίς την ανάγκη παρεμβολής.

REFERENCES

1. “On the Relative Motion of the Earth and the Luminiferous Ether” by A.A.Michelson and E. W. Morley, American Journal of Science, 3rd Series, Vol. 34, No 203 (1887)

2. α. “A history of the Theories of Aether and Electricity, I” by Sir Edmund Whittaker, published by Thomas Nelson and Sons Ltd, pg. 19-22, 28 (1951) b. “Nineteenth Century Aether Theories” by K. F. Schaffer, Pergamon Press Ltd , pg. 8 (1972).

3. ref.(2a) pg. 48,186,194, esp.315 ref.(2b) pg. 77.

4. Philosophical Magazine, xxviii, pg. 76, (1846)

5. ref. 2a pg. 110

6. H. Fizeau, Annales de Chimie, lvii, (1859), pg.385.

7. “Treatise on Electricity and Magnetism” by J.C.Maxwell, (1873)

8. “Ether” Encyclopedia Brittanica, 9th Edition, Vol. VIII (1878)

9. A.A. Michelson ,Am. J. Sc. ,3 , 22,pg.120 (1881)

10. “Was Einstein right? Putting General Relativity to a test” by Clifford M. Will Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

11. “The Ether-Drift Experiment and the Determination of the Absolute Motion of the Earth” by D.C.Miller , Revues of Modern Physics , Vol.5 ,pg. 203 (1933).

12. Sir Oliver Lodge , Nature, xlvi,pg.165 (1892)

13. “The Ether and the Earth’s Atmosphere” by G.F.FitzGerald, Science, Letters to the Editor,Vol.XIII, No 328, pg. 390 (1892).

14. “On the Michelson-Morley Experiment Relating to the drift of the Aether” by W.M Hicks, Phil. Mag. Series 6, Vol. 3 , No 13, (Jan. 1902)

15. “Electromagnetic Phenomena in a System Moving With Any Velocity Smaller than that of Light” by H.A. Lorentz, Proceedings of the Royal Society of Amsterdam,6, pg.809 (1904); Collected Papers V pg.172-197.

16. “H.A.Lorentz and the Electromagnetic View of Nature” by Russel MacCormach, Isis, Vol. 61,Part 4,No 209, pg. 488 (1970).

17. “Zur Electrodynamik bewegter Korper” by A. Einstein, Annals de Physik (4), 17, pg.891-921 (1905).

18. “ The Theory of Electrons” by H.A.Lorentz, Monograph 1909, referred in (2b)

19. ref. (2b), pg.112 and ref.(11) pg. 459.

20. Proc. Nat. Acad. Sci. ,12,pg.621 (1926) ; Astrophysical Journal ,68, pg. 367 (1928)

21. Comptes Rendus , 183, pg. 420 (1926); Naturwiss., 14, pg. 325 (1926); Comptes Rendus , 185, pg. 1198(1927); Naturwiss.,16, pg. 25 (1928)

22. Nature,123, pg.88,(1929); Journal of Optical Society of America, 18, pg. 181(1929)

23. “New Analysis of the Interferometer Observations of Dayton C. Miller” Rev. Mod. Phys., Vol. 27, No2, pg. 167 (1955)

24. Ref. (9) esp. pg. 212,213, 215,220 etc and Physical Review, Letters to the Editor, Vol.45, Jan. 15, pg. 114 (1934)

25. “Direct First Order Experiment on the Propagation of Light from a Moving Source” by W. Kantor, J. Opt. Soc. Am., Vol.52, No 9, pg.978 (1962).

26. “Determination of the Constancy of the Speed of light” by G.G. Babcock and T.G. Bergman, J. Opt. Soc. Am. ,Vol.54, No 2,pg. 147 (1964).

27. G. Sagnac, Comptes Rendus ,157, pg.708,1410 (1913)

28. “Sagnac Effect” by E.J.Post, Rev. Mod.Phys.,Vol. 39, No 2, pg. 475 (1967)

29. “IL GRANDE GRINDO-ETHICAL PROBE ON EINSTEIN’S FOLLOWERS IN THE U.S.A.-An insider’s View” by R.M.Santilli, Alpha Publishing 1984, ISBN 0-931753-01-7.

30. “The recent Eclipse Results and Stokes-Plank’s Ether” by L. Silberstein, Phil. Mag. 6th Series, Vol. 39, No 230,pg. 161 (1920)

31. “Experimental Establishment of the Relativity of Time” by R.J. Kennedy and E.M.Thorndike , Phys. Rev. 42, pg. 400 (1932).

32. “Test of Special Relativity on the Isotropy of Space by the Use of Infrared Masers” Phys. Rev., Vol. 133, No 5A, pg. A1221 (1964)

33. “Improved laser Test on the Isotropy of Space” Phys. Rev. Let. Vol.42, No 9, pg. 549 (1979)

34. “A Comparison of the Electric Theory of Light and Sir William Thompson’s Theory of a Quasi-Labile Ether” by J.W.Gibbs, Am.J.Sc., 3rd Series, Vol.37, No 218, pg. 129-144 (1889).

35. “Ether God and Devil” by W. Reich, Orgone Institute Press, (1949).

36. “About the Attraction and Inertia of Aether” by Cristos Tsolkas , unpublished, (1994)


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2006, 12:31:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Α τι ωραία τώρα μας λές οτι εκπέμπω και ΜΠΟΧΑ!

Ας δούμε όμως ποιοι πραγματικά μυρίζουν (μούχλα).

Rory Coker, Ph.D.
(απο το αρθρο για τα χαρακτηριστικά της ψευδοεπιστήμης:)

Η ψευδοεπιστήμη βασίζεται κατά πολύ στην αναχρονιστική σκέψη.

Όσο παλιότερη η ιδέα,τόσο πιο ελκυστική είναι στην ψευδοεπιστημη-είναι η σοφία των αρχαίων- ιδιαίτερα εάν η ιδέα είναι ξεκάθαρα λαθεμένη και έχει εδώ και πολύ καιρό απορριφθεί από την επιστήμη.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ermis -3E-
Μέλος 1ης Βαθμίδας


116 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2006, 13:04:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ermis -3E-  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητη/ε μην μας τα πρήζεις.

Βρήκες τον pano και το κάθε pano και νομίζεις ότι βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι.

Δεν έχω μιλήσει για εναλλακτική επιστήμη έχω πει ξεκάθαρα ότι παρερμηνεύονται βλακωδώς τα συμπεράσματα της επίσημης επιστήμης για να ικανοποιήσουν κάποιοι την ηλιθιότητα τους.

Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω αλλά ερευνώ, εσύ πιστεύεις αυτή είναι η βασική μας διάφορα.

Ας δούμε τι λέει ένας νομπελίστας για αυτήν την πίστη.

Το κείμενο το βρήκα στο esoterica από το μέλος dimitris.

Μπορούμε να αντικρούσουμε το μύθο του αναγωγισμού προκαλώντας πολύ έξυπνους ανθρώπους να προβλέψουν τα πράγματα σχετικά με κάποιους κανόνες που έχουμε θεωρήσει σωστούς (σχόλιο : αναφέρεται σε ένα demo δηλ μια κατάσταση που παρουσιάζει/δοκίμάζει μια πραγματικότητα). Η αδυναμία τους να προβλέψουν είναι παρόμοια με τη δυσκολία που έχει ο Μάγος του ΟΖ να επιστρέψει την Ντόροθυ στο Κάνσας. Mπορεί να το κάνει σε γενικές γραμμές, αλλά υπάρχουν μερικές ενοχλητικές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν. Εν το μεταξύ κάποιος πρέπει να ικανοποιηθεί με κενές περιεχομένου μαρτυρίες και παραινέσεις για να μην δώσει καμία προσοχή στο άτομο πίσω από την κουρτίνα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι το ΟΖ είναι ένας διαφορετικός κόσμος από το Κάνσας και ότι το πέρασμα από το ένα στο άλλο δεν έχει κανένα νόημα. Ο μύθος της συλλογικής συμπεριφοράς που ακολουθεί το νόμο είναι, ως πρακτικό θέμα, ακριβώς το αντίστροφο. Δηλαδή ο νόμος προκύπτει από τη συλλογική συμπεριφορά, όπως όλα τα πράγματα που ρέουν από αυτήν, για παράδειγμα η λογική και τα μαθηματικά.

Ο λόγος που το μυαλό μας μπορεί να προβλέπει και να κυριαρχήσει στο φυσικό κόσμο δεν είναι ότι είμαστε μεγαλοφυΐες αλλά είναι η ίδια η φύση που διευκολύνει την κατανόηση με την οργάνωση της και την παραγωγή του νόμου. Μια σημαντική διαφορά μεταξύ της παρούσας εποχής και αυτής που περνά στο παρελθόν είναι η επίγνωση της υπάρξεως και κακών νόμων μαζί με τους καλούς. Οι καλοί νόμοι, όπως της ακαμψίας ή της κβαντικής υδροδυναμικής δημιουργούν δυνάμεις μαθηματικά προβλέψιμες με ακρίβεια καθώς δεν είναι ευαίσθητες σε δειγματικές ατέλειες

(σχόλιο : δεν επηρεάζονται ουσιαστικά από το μέγεθος του δείγματος και οι αποκλείσεις των πραγματικών μεγεθών από τις δειγματικές τιμές είναι αμελητέες) ή υπολογιστικά λάθη

(σχόλιο :Με λίγα λόγια καλοί νόμοι είναι οι απόλυτοι νόμοι, αυτοί που μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια ενώ κακοί νόμοι είναι οι απρόβλεπτοι και ταραξίες)

Αν ο κόσμος ήταν ένα ευτυχισμένο μέρος που περιείχε μόνο καλούς νόμους, θα ήταν πράγματι αλήθεια ότι τα μαθηματικά θα είχαν πάντα προβλεπτική ικανότητα και ότι ο έλεγχος/κυριαρχία της φύσης κατ ουσία θα μπορούσε να γίνει με την απόκτηση αρκούντως μεγάλων και δυνατών υπολογιστών.

(σχόλιο :δηλαδή η φύση θα μπορούσε να τυποποιηθεί πλήρως)

Η προστασία θα θεράπευε όλα τα λάθη. Αλλά στον κόσμο που υπάρχουμε, οι σκοτεινοί νόμοι αφθονούν και καταστρέφουν την προβλεπτική ικανότητα επιτείνοντας τα λάθη και κάνοντας τις μετρήσιμες ποσότητες εξαιρετικά ευαίσθητες σε μη ελεγχόμενους εξωτερικούς παράγοντες.

Στην εποχή της ανάδυσης (Age of Emergence) είναι ουσιώδες να είμαστε προσεκτικοί με αυτούς τους νόμους και να τους ξεφορτωνόμαστε, καθώς τυχόν αδυναμία μας να απαλλαχτούμε από αυτούς θα μας οδηγήσει σε παγίδες ψευδαισθήσεων. Μια τέτοια παγίδα διατρέχει αδιόρατα το φράγμα της σχετικότητας, για αυτό δημιουργούνται φαινομενικά λογικά μονοπάτια που ξεκινούν από σχεδόν ίδιους χώρους αλλά καταλήγουν σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα

(σχόλιο :Δηλαδή προκειμένου να καλυφθούν διάφορα κενά στη θεωρία δημιουργούνται λογικά οικοδομήματα που ξεκινούν σχεδόν από τον ίδιο χώρο αλλά καταλήγουν σε συμπεράσματα που έχουν τεράστια απόσταση μεταξύ τους. Αυτή η τεράστια διασπορά και η ανομοιογένεια των συμπερασμάτων υποδηλώνει μεγάλα σφάλματα στη θεωρία).

When this effect occurs it politicizes the discussion by generating alternative "explanations" for things that cannot be distinguished by experiment. Another trap is the hunt for the Deceitful Turkey, the mirage law that always manages to be just out of focus and just beyond reach, no matter how much the measurement technology is improved. Ambiguities generated by dark law also facilitate fraud, in that they allow a thing to be labeled quantitative and scientific when it is, in fact, so sensitive to the whim of the measurer that it is effectively an opinion.

Μετάφραση..

Όταν συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, το θέμα πολιτικοποιείται με την παραγωγή εναλλακτικών ερμηνειών για πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν διακριτά με το πείραμα (σχόλιο: η θεωρία παύει να είναι επιστημονική αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί πειραματικά).

Μια άλλη παγίδα είναι το κυνήγι της απατηλής γαλοπούλας, ο νόμος της ψευδαίσθησης που πάντα καταφέρνει να είναι αφανής και απρόσιτος, ανεξάρτητα από το πόσο βελτιώνεται η τεχνολογία των μετρήσεων.
Οι αμφισημίες που παράγονται από τους σκοτεινούς νόμους διευκολύνουν επίσης την απάτη με την έννοια ότι επιτρέπουν σε ένα πράγμα να αποκτήσει την ταμπέλα του ποσοτικά ελεγμένου και του επιστημονικού, όταν στην πραγματικότητα είναι τόσο ευαίσθητο στα καπρίτσια των μετρήσεων που κατ ουσία αποτελεί γνώμη.

(σχόλιο : σε αυτή την περίπτωση αυτό που κατα εξαπάτηση παρουσιάζεται ως επιστημονική γνώση προκύπτει από μετρήσεις που παράγουν πολλά και ποικίλα αποτελέσματα από τα οποία επιλέγουμε ένα και του δίνουμε την επιστημονική ταμπέλα, ενώ ουσιαστικά δεν είναι παρά μια επιλεγμένη γνώμη από τις πολλές που θα μπορούσαν να επιλεγούν).


-----------------------------------


Να τονίσω ότι η άποψη Laughlin έχει ιδιαίτερη βαρύτητα (εκτός του γεγονότος ότι είναι νομπελίστας) γιατί είναι ένας εκ των στρατηγικής σημασίας επιστήμονας του Stanford διότι αυτό το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την NASA σχεδίασε και τελικά υλοποίησε το πείραμα Gravity Probe -2 για την ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ της θεωρίας της σχετικότητας.

Το πείραμα στοίχισε περισσότερο από 700 εκατομμύρια δολάρια.

Επόμενος δεν υπήρχε περίπτωση ένας τέτοιος άνθρωπος να διακυβεύσει το κύρος του αλλά και της εικόνα του ως νομπελίστας.

Μάλιστα αν δεν είχε κάποια πληροφόρηση από μέσα (σε σχέση με τα αποτελέσματα του πειράματος) δεν θα ομιλούσε για θάνατο του Αϊνστάιν σε προσωπική του συνέντευξη στην La stampa.

Αυτό φυσικά δεν αποτελεί απόδειξη περί της ύπαρξης του αιθέρα αλλά αποτελεί απόδειξη ότι κάποιοι είναι προκατειλημμένοι.

Κάποτε είχαμε σαν θεόπνευστο το κείμενο της βίβλου και τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται όταν κάποιοι θεωρούν ως θεόπνευστες επιστημονικές θεωρίες οι οποίες απλά είναι ένα εργαλείο για την εξερεύνηση και όχι η απόλυτη πραγματικότητα.

Edited by - Ermis -3E- on 12/04/2006 13:10:41Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ermis -3E-
Μέλος 1ης Βαθμίδας


116 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2006, 13:50:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ermis -3E-  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και άμα είναι να σας βοηθήσει στην συνέχεια (γιατί δεν πρόκειται να χάσω περισσότερο χρόνο για να ασχοληθώ με την ψύχωση του κάθε ενός) να τονίσω ότι οι παρερμηνείες και οι υπερβολές είναι γνωστό φαινόμενο και στις δυο πλευρές και περισσότερο σε αυτούς που κινούνται έξω από τα όρια της επίσημης επιστήμης, καθώς εκεί δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ιερατείο να τους ελέγξει.

Αλλά είναι άκρος δογματικό και ηλίθιο να θεωρείται η φιλοσοφία και η μεταφυσική στο σύνολο της ως αντιεπιστημονική.

Καθώς αν δεν υπήρχε η φιλοσοφία και δια μέσου αυτής η μεταφυσική, δεν θα φτάναμε ποτέ στην φυσική, άρα καλό είναι να προσγειωθούμε ομαδικός στον τρόπο που εκφραζόμαστε.

Να και ένα υστερόγραφο σε σχέση με τον Αϊνστάιν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι αν τα δεδομένα είναι ασύμφωνα με την θεωρία απλά άλλαξε τα δεδομένα για να συμφωνούν.

Και αυτό είναι γνωστό φαινόμενο από όλα τα ιερατεία.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

gretel
Πρώην Συνεργάτης

Aruba
3518 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2006, 15:07:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους gretel  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ο/Η medtеch έχει φάει σοβαρό κόλλημα και εκπέμπει μια μπόχα.

Δεν έχω καμία διάθεση ούτε να αντιπαρατεθώ ούτε φυσικά να συνομιλήσω με κολλημένους.

Δεν μιλώ για αυτό το θέμα μόνο αλλά για την γενικότερη ακατανόητη της/του στο παρόν φόρουμ.


quote:
(γιατί δεν πρόκειται να χάσω περισσότερο χρόνο για να ασχοληθώ με την ψύχωση του κάθε ενός) να τονίσω ότι οι παρερμηνείες και οι υπερβολές είναι γνωστό φαινόμενο και στις δυο πλευρές και περισσότερο σε αυτού

Αγαπητέ Ermis -3E- θα σε παρακαλούσα να αποφεύγεις ανάρμοστες εκφράσεις επι του προσωπικού. Ψυχραιμία και ευγένεια παρακαλώ.

Ο καθένας έχει τις απόψεις του και οι αγενείς προσβλητικοί χαρακτηρισμοί μόνο ένταση μπορούν να φέρουν.


"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ermis -3E-
Μέλος 1ης Βαθμίδας


116 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2006, 15:27:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ermis -3E-  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Βασικά κάποιοι άλλοι προσβάλουν γενικότερα, εγώ ως τιποτένιος που είμαι προτιμώ να μιλώ επί προσωπικού και να μην γενικεύω σύμφωνα με την ψύχωση που μπορεί να έχω.

Ας προσέξουν πρώτα αυτοί που πάσχουν από κάποιο κόλλημα και μετά να προσέξω και εγώ την αντίδραση μου.

Η/Ο συγκεκριμένη/ος και κολλημένη/ος είναι αφού θέλει να τα βάζει όλα στα ίδιο καζάνι.

Και η γενικότερη παρουσία της/του σε αυτό το φόρουμ είναι εκτός τόπου και χρόνου και έχει ένα συνήθειο μια μανία να ισοπεδώνει τα πάντα λες και την/τον έχρισε κανείς αποσταλμένη/ο του θεού.

Και φυσικά πάσχει από κάποια ψύχωση που δεν επιτρέπει ούτε και την συνομιλία μαζί της/του.

Εγώ απλά λέω την αλήθεια περί το συγκεκριμένο πρόσωπο, αν δεν σας αρέσει μπορείτε να με διαγράψετε, έτσι και αλλιώς οποίος λέει την αλήθεια πάντα τον κυνηγάνε.

Αν υπάρχει κάποιος ποιο ευγενικός τρόπος να παρουσιάσεις την ψύχωση κάποιου θα ήθελα παρά πολύ να με ενημερώσετε.

Όσο για την ψυχραιμία, μια χαρά ψύχραιμος είμαι.


Edited by - Ermis -3E- on 12/04/2006 15:41:14Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

gretel
Πρώην Συνεργάτης

Aruba
3518 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2006, 16:11:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους gretel  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Εγώ απλά λέω την αλήθεια περί το συγκεκριμένο πρόσωπο, αν δεν σας αρέσει μπορείτε να με διαγράψετε, έτσι και αλλιώς οποίος λέει την αλήθεια πάντα τον κυνηγάνε.

Αν υπάρχει κάποιος ποιο ευγενικός τρόπος να παρουσιάσεις την ψύχωση κάποιου θα ήθελα παρά πολύ να με ενημερώσετε.


Αγαπητέ Ermis -3E- θα επαναλάβω τα λόγια του μέλους Άγγελος σε άλλο τόπικ, "Οταν καποιος ανθρωπος πει κατι χαζο, ΔΕΝ τον βοηθας να καταλαβει το λαθος του φωναζοντας του "Αυτα που λες ειναι ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ".

Νομίζω ότι οι προσωπικές αντιπαραθέσεις αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση. Επιπλέον ο καθένας μπορεί να σχηματίσει τη δική του άποψη βλέποντας τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών. Δεν έχρισε κανένας κανέναν ειδικό να παρουσιάσει την "ψύχωση" ενός μέλους.

Είναι προσβλητικό και δεν είναι επιτρεπτό.

Σε πολλές περιπτώσεις έχω βρεθεί μπροστά σε καταστάσεις όπου παρουσιάζοντας κάποιος μία άποψη για κάτι παράξενο που του συνέβει Ή ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕ ΟΤΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΒΕΙ, του την πέσανε άλλα μέλη χαρακτηρίζοντάς τον "ψυχοπαθή, να πάει να κοιταχτεί" και άλλα προσβλητικά και ειρωνικά σχόλια. Παρατηρήσεις γίνονται όταν γίνονται προσβολές επί του προσωπικού.

Το "όποιος λέει την αλήθεια τον κυνηγάνε" δε, συνήθως αποτελεί επιχείρημα αμφοτέρων των πλευρών.

Θα συνιστούσα έναν πολιτισμένο διάλογο που να ταιριάζει τόσο σε έναν εσωτεριστή, όσο και σε έναν επιστήμονα.

υ.γ. Η medtech ανήκει στο θηλυκό γένος


ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ


"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 4 Σελίδες:
  1  2  3  4
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.328125
Maintained by Digital Alchemy