ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Οι ρίζες της θρησκείας!
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 4
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
GDS1
Πλήρες Μέλος


937 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/08/2005, 13:19:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GDS1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Διαφωνώ δεν την μελέτησαν αυτοί την ψυχολογία των μαζών, αυτοί μόνο την ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ


Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/08/2005, 13:41:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έπρεπε να βρούν κάτι για να συγκρατήσουν τις μάζες και δημιούργησαν την ψυχολογία των μαζών για να επιβληθούν στις μάζες, κάτι που συνεχίζεται ως τις μέρες μας.

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Krisnna
Πλήρες Μέλος

Greece
1040 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/08/2005, 14:05:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Krisnna  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Διαφωνώ δεν την μελέτησαν αυτοί την ψυχολογία των μαζών, αυτοί μόνο την ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ

Η ψυχολογία των μαζών προυπήρχε απο την εποχή που δημιουργήθηκε ο άνθρωπος. Είναι ταυτόσιμη με την ανθρώπινη πορεία.
Και όταν εννοώ ψυχολογία των μαζών δέν αναφέρομαι μόνο στις μεγαλουπόλεις αλλά και σε 4-5 πρωτόγονους που ζούν μαζί σε ένα σπήλαιο.

"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/08/2005, 14:15:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Krisnna, δεν είναι λογικό η ψυχολογία των μαζών να δημιουργήθηκε όταν εμφανίστηκαν οι διάφοροι βασιλείς, φύλαρχοι, ιερείς?
Ουσιαστικά, τότε αναπτύχθηκε η επιθυμία για επιβολή στις μάζες...

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Krisnna
Πλήρες Μέλος

Greece
1040 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/08/2005, 14:22:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Krisnna  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και πρίν απο αυτούς υπήρχε και κάποιος αρχηγός της ομάδας, που ή με την ανωτερότητα του, ή με το κύρος του ή με την ηλικία του μπορούσε να επηρεάσει και τους υπόλοιπους. Ακόμα και μιά πρωτόγονη οικογένεια να πάρεις πάλι το ίδιο συμβαίνει, ο πατέρας προσπαθεί να επηρεάσει τα παιδιά του.
Αλλά όπως και να το κάνουμε όταν άρχισαν να προπαγανδίζονται οι θρησκείες υπήρχε ήδη διαμορφωμένη η ψυχολογία της μάζας.

"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mchantzi
Νέο Μέλος


18 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/08/2005, 19:27:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mchantzi  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πράγματι, η ψυχολογία των μαζών, η τόσο πολυδιαφημισμένη στις μέρες μας, ενυπάρχει σε όλη την ανθρώπινη διαδρομή. Τώρα όσον αφορά τις κοινωνικές πυραμίδες/ διαστρωμάτωση εξουσιαστών/εξουσιαζομένων και όχι δυαδικά, δε θα έπρεπε να σας εκπλήσσει και τόσο, φαντάζομαι.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/08/2005, 20:22:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οι πιο δυνατοί ή πιο πονηροί επιβάλλονται πάντα στους πιο αδύναμους!

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Lilith N.
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
100 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/08/2005, 15:22:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Lilith N.  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Lilith N.  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Krisnna, δεν είναι λογικό η ψυχολογία των μαζών να δημιουργήθηκε όταν εμφανίστηκαν οι διάφοροι βασιλείς, φύλαρχοι, ιερείς?
Ουσιαστικά, τότε αναπτύχθηκε η επιθυμία για επιβολή στις μάζες...

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...


ΣΥΜΦΩΝΩ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΥΣΙΟΝ ΤΟΥ.
ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΜΕΑ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

αγνοών
Πλήρες Μέλος

Greenland
803 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/08/2005, 19:38:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους αγνοών  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Krisna,
λες ότι κανείς άνθρωπος δεν ήρθε σε απ'ευθείας
συνάντηση με το Θεό.
Ξέχασες τον Μωυσή που όχι μόνο συναντήθηκε μαζί Του,αλλά έφερε μαζί
και αναμνηστικό....

(εννοείται ότι αστειεύομαι...)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Athinais
Νέο Μέλος

Greece
31 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/08/2005, 23:16:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Athinais  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα παιδιά! Να'μαι κι εγώ επιτέλους! Βλέπω ότι έχει πάρει ωραία εξέλιξη η συζήτηση...

Λοιπόν, εγώ ήθελα να αναφέρω κάποια αποσπάσματα από ένα βιβλίο που διαβάζω σχετικά με τις έρευνες του Durkheim (κοινωνιολόγος). Ο Durkheim έκανε έρευνα στον τοτεμισμό κυρίως και είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις του... Για παράδειγμα, πιστεύει ότι η θρησκεία ξεκίνησε πρώτα συλλογικά και έπειτα ατομικά και ότι αποτελεί αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι της κοινωνίας και όχι ένα όργανο κυριαρχίας των μαζών... Επίσης (και σ'αυτό συμφωνεί και ο Otto), ''η θρησκεία δεν γεννήθηκε από φυσικούς φόβους. Μαγικές, ανιμιστικές και λαϊκές-ψυχολογικές ερμηνείες για την αρχή της θρησκείας οδηγούν εύκολα σε πλάνες και προβλήματα.''

Φέρνω όμως στον αντίποδα ένα ''πείραμα'' που είχε κάνει κάποιος (σπάω το κεφάλι μου να τον θυμηθώ...φιλόσοφος ήταν; θεολόγος;) με το παιδί του. Δεν του μίλησε ποτέ για τον Θεό και κάποια μέρα το βρήκε να προσκυνάει τον ήλιο...

Δεν είδα όμως να γίνεται ακόμα λόγος για τα θρησκευτικά υποκατάστατα... Διαλέγω να μην πιστέψω σε κάποιο Θεό, αλλά να θεοποιήσω κάποιον άνθρωπο ή κάποια ιδέα...;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Impious Varmint
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
298 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/09/2005, 11:39:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Impious Varmint  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Να το θέσω ίσως και με μεγαλύτερη σαφήνεια: Γιατί ο άνθρωπος να θέλει να πιστέψει σε κάποια θεότητα, αν αυτή δεν υπάρχει;


Λοιπον θα προσπαθησω να απαντησω στο ερωτημα σου και μετα θα σου παραθεσω την αποψη μου περι ριζων.
Ο ανθρωπος (δεν ξερω το λογο και με στενοχωρει αρκετα αυτη η κατασταση) θελει να θεοποιει πραγματα τα οποια δεν αντιλαμβανεται.Απο τα προιστορικα χρονια μεχρι την σημερινη εποχη.Απο την βροχη και τον κεραυνο μεχρι τον σημερινο Θεο οπως τον αντιλαμβανεται κανεις.
Ο ανθρωπος εξ'αρχης δεν μπορουσε να προσδιορισει την δημιουργια του κοσμου.Δεν μπορουσε να καταλαβει πως βρεθηκε στον κοσμο και πως δημιουργηθηκε αυτος ο κοσμος.Και ακομα δεν μπορει...
Ο ανθρωπος "υποκλινεται" -ας μου επιτραπει η εκφραση- σε μια ανωτερη θεοτητα με σκοπο να αντιμετωπισει τον ιδιο του τον εαυτο...Τον φοβο του για το θανατο.Δημιουργει μια εννοια στο μυαλο του ετσι ωστε να μπορεσει να δωσει απαντησεις στα υπαρξιακα του ερωτηματα.Ρωταει τον εαυτο του:"πως δημιουργηθηκα?" και απανταει αμεσως:"Με δημιουργησε ο Θεος".Απλη απαντηση που δεν σηκωνει εξηγησεις αλλα καθολου λογικη.(τουλαχιστον για μενα)


Το θεμα ομως που εθεσες ειναι οι ριζες των θρησκειων.Κατα την γνωμη μου,χωρις να εχω ψαχθει ιδιαιτερα στο θεμα,οι θρησκειες δημιουργηθηκαν με απωτερο σκοπο να χειραγωγουν τις μαζες (αυτο τουλαχιστον αποδεικνυει η σημερινη τους μορφη).Χρησιμοποιησαν καποιες προσωπικοτητες με ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιρροη στον κοσμο ειτε αυτο λεγεται Χριστος ειτε Μωαμεθ ειτε Βουδας με σκοπο να εξηπυρετησουν τα συμφεροντα ορισμενων "λαμπρων μυαλων" περασμενων αιωνων.Ενας απλος και ευκολος τροπος να εχεις τον απλο λαο κατω απο τις διαταγες σου χωρις ομως να θεωρουνται σκλαβοι.Και απο την αλλη εχεις και τον καθολικο σεβασμο προς το προσωπο σου μιας και θεωρησε "αξιωματουχος της θρησκειας".


Impious VarmintΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Krisnna
Πλήρες Μέλος

Greece
1040 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/09/2005, 16:31:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Krisnna  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο άνθρωπος στις πιό πρωτόγονες κοινωνίες θεοποιούσε τα πάντα οτιδήποτε του δημιουργούσε φόβο και ανασφάλεια κυρίως πιστεύοντας οτι έτσι θα κατορθώσει να τα εξευμενίσει. Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε ζωόμορφους θεούς, θεούς με νερά, θεούς της φωτιάς και πολλά άλλα. Αποκορύφωμα της συγκεκριμένης λατρείας ήταν η θρησκεία της Μητέρας-Γής που συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της όλα τα φυσικά φαινόμενα και όλες τις ανάγκες του ανθρώπου για επιβίωση που του παρέχει η ίδια η Γή. Ο τρόπος λατρείας της γής δηλαδή ο παγανισμός διέφεραν απο τόπο σε τόπο ανάλογα με την μορφή της κοινωνίας με τους βασιλιάδες-ιερείς ή φυλάρχους να δίνουν πάντα την κατεύθυνση της λατρείας.
Η εμφάνιση φωτισμένων ανθρώπων έδωσε νέα τροπή στις θρησκείες, δημιουργώντας τες με την μορφή που τις ξέρουμε σήμερα. Ο Ορφέας, ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, ο Μωυσής, ο Βούδας, ο Κομφούκιος, ο Ζωροάστρης, ο Ιησούς Χριστός, ο Μωάμεθ έβαλαν σε τάξη τις άπιαστες δικές τους γνώσεις σε συνδυασμό με την ανάγκη του ανθρώπου για λατρεία του ανωτέρου, του Υπέρτατου, του Θείου και δημιούργησαν τις θρησκείες.
Η δική τους διδασκαλία που ξεκίνησε περισσότερο με μορφή διδακτική προς τον άνθρωπο κατέληξε σε θρησκεία καθιερούμενη απο τους ηγεμόνες των λαών, και τα υψηλά ιερατεία. Αυτοί εκμεταλλεύτηκαν και σφετερίστηκαν για λογαριασμό τους τα λόγια όλων των σοφών δασκάλων μετατρέποντας τα σε επιβαλλόμενη θρησκεία για τον λαό. Και κατευθύνοντας την θρησκεία με τρόπο ώστε να εδραιώνει την εξουσία τους πάνω στην εκμετάλευση της ευρύτατης λαικής μάζας.

"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Impious Varmint
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
298 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/09/2005, 13:29:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Impious Varmint  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Η δική τους διδασκαλία που ξεκίνησε περισσότερο με μορφή διδακτική προς τον άνθρωπο κατέληξε σε θρησκεία καθιερούμενη απο τους ηγεμόνες των λαών, και τα υψηλά ιερατεία. Αυτοί εκμεταλλεύτηκαν και σφετερίστηκαν για λογαριασμό τους τα λόγια όλων των σοφών δασκάλων μετατρέποντας τα σε επιβαλλόμενη θρησκεία για τον λαό. Και κατευθύνοντας την θρησκεία με τρόπο ώστε να εδραιώνει την εξουσία τους πάνω στην εκμετάλευση της ευρύτατης λαικής μάζας.

Αυτο ακριβως ηθελα να πω και εγω αγαπητε/η Krisnna αλλα εσυ το ειπες με πιο ωραιο τροπο,πιο ρητορικο.Η θρησκεια δημιουργηθηκε ή εξεληχθηκε σε ενα μεσο με το οποιο "καποιοι" οδηγουν το ποιμνιο τους προς τον δρομο που εξυπηρετει τα συμφεροντα τους.Οπως ειπε και ο Dying_Incubus οι πιο δυνατοι και πονηροι επιβαλλονται στους πιο "αφελεις" και αδυναμους.Και αυτο πρεπει καποτε να το καταλαβουμε.Πρεπει να παψουμε να δεχομστε τα παντα τοσο παθητικα.

Impious VarmintΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Athinais
Νέο Μέλος

Greece
31 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/09/2005, 17:49:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Athinais  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Συγνώμη βρε παιδιά, αλλά αναφέρεστε συνέχεια στις μονοθεϊστικές θρησκείες και στην χειραγώγηση των μαζών. Τι συνέβαινε δηλαδή στην μινωϊκή εποχή (το 3000 π.Χ. αν δεν κάνω λάθος); Ποιος ηγέτης χειραγωγούσε το λαό, ο οποίος αν δεν απατώμαι ήταν οργανωμένος σε πολύ μικρές ομάδες; Η θρησκεία εμφανίστηκε με την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη. Ξέρουμε όμως πώς και γιατί ξεκίνησε αυτό; Από μια συζήτηση με έναν φίλο μου που σπουδάζει Ιστορία είναι μάλλον απογοητευτικά τα υπάρχοντα στοιχεία.

Πάντως στο μόνο που συμφωνώ σχετικά με τις διαχρονικές φοβίες του ανθρώπου είναι ο φόβος για τον θάνατο. Όσον αφορά φοβίες σχετικά με φυσικά φαινόμενα και την απόδοση τους σε θεούς... είμαι λίγο επιφυλακτική, γιατί στο ελληνικό δωδεκάθεο για παράδειγμα και πιο συκεκριμένα ο θεός Διόνυσος δεν ήταν απλά ο θεός του κρασιού και του...γλεντιού! Συμβόλιζε ένα μεγαλύτερο εύρος εννοιών και το ίδιο συνέβαινε για κάθε θεότητα.

Οmnia cum Deo, nihil sine Eo.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Krisnna
Πλήρες Μέλος

Greece
1040 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/09/2005, 20:55:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Krisnna  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τα υπάρχοντα στοιχεία θα τα χαρακτήριζα καλύτερα ανεπαρκή απο απογοητευτικά. Και στην Μινωική εποχή υπήρχαν κράτη και βασιλείς και οργανωμένες κοινωνίες με τις θρησκείες τους τουλάχιστον όσο κοιτάζουμε σε βάθος χρόνου προς τα πίσω έως το 4000 π.χ. περίπου. Τότε έχουμε και τα πρώτα επίσημα στοιχεία, απο τους Σουμερίους τους Αιγυπτίους, και ίσως και τους Μινωίτες απο τους οποίους δέν σώζονται καθόλου καταγραφές και αρχεία αλλά αυτό δέν σημαίνει οτι δέν υπήρχε τότε Μινωικό κράτος. Και οι Σουμέριοι ήταν τελείως άγνωστοι έως το 1925 που τους ανακάλυψε ο L.Woolley και αυτό σημαίνει οτι ίσως υπάρχουν και άλλα θαμμένα ευρήματα πολιτισμών που ίσως αποκαλυφθούν με λίγη τύχη στο μέλλον.
Αλλά και πρίν υπάρξουν οργανωμένα κράτη υπήρχαν οργανωμένες κοινωνίες με κάποιον αρχηγό που ασκούσε επιρροή στους υπόλοιπους λόγω γνώσης και ηλικίας. Αυτός σχημάτιζε και την μορφή θρησκείας στην μικρή κοινωνία που εξουσίαζε, ενώ μετά τον θάνατο του και με τους διαδόχους του η θρησκεία της ομάδας ήταν περίπου στο ίδιο πλαίσιο με μικρές αλλαγές. Με τις μεταξύ τους επαφές σε άλλες ομάδες αντάλλαξαν οι υπο-θρησκείες μικρά και παρόμοια κοινά στοιχεία που ήταν η βάση των μετέπειτα μεγάλων θρησκειών. Και οι ενδείξεις δείχνουν οτι οι πρώτες μεγάλες θρησκείες λάτρευαν την Μητέρα-Γή που τους παρείχε όλα τα αγαθά και παράλληλα ήταν ικανή και άν ήθελε να τους τα στερήσει ή και να τους καταστρέψει άν της έδειχναν άσχημη συμπεριφορά. Μαζί με την Γή λάτρευαν και τον Ουρανό που την γονιμοποιούσε με την βροχή και την Φωτοσύνθεση, γιατί χωρίς την γονιμοποίηση του Ουρανού η Γή δέν ήταν ικανή να τους προσφέρει τίποτα. Και είχε γίνει κοινή πεποίθηση αυτό σε όλες σχεδόν τις πρωτόγονες κοινωνικές ομάδες ιδιαίτερα με την μεταξύ τους επαφή, τόσο ώστε στάθηκε η βάση η ιδέα αυτή να είναι ο πυρήνας της πρώτης Παγκόσμιας θρησκείας της Μητέρας-Γής και του Ουρανού συζύγου της που βασιζόταν περισσότερο στο θηλυκό στοιχείο.

"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Athinais
Νέο Μέλος

Greece
31 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/09/2005, 22:21:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Athinais  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Τα υπάρχοντα στοιχεία θα τα χαρακτήριζα καλύτερα ανεπαρκή απο απογοητευτικά.

Σ'ευχαριστώ για την διόρθωση Krisnna!

Πού αναφέρονται όμως όλα αυτά τα στοιχεία; Έχεις να προτείνεις βιβλιογραφία;

Οmnia cum Deo, nihil sine Eo.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/09/2005, 02:00:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ρε παιδιά, με απόλυτη ειλικρίνεια, θα ήθελα να σας ρωτήσω ένα πράγμα:

Εφόσον είμαστε το αποτέλεσμα του τυχαίου και δεν δεχόμαστε ότι ο Θεός μας έπλασε και μας έκανε ανώτερους από οποιδήποτε άλλο δημιούργημά του, ΠΟΙΣ Η ΤΙ ήταν αυτό που μας ενεφύσησε αυτή την αγωνία για τη μεταθανάτιο πορείαμ μας;
Γιατί να μην δεχόμαστε το φυσικό μας τέλος ως και το τελικό και έχουμε επιδοθεί σε αναζητήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με ορισμένους, μας έχουν οδηγήσει στη δημιουργία των θρησκειών;;;
Γιατί να δεχόμαστε ότι ο άνθρωπος, λόγω της κατασκευής του (πράγμα για το οποίο δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε και στοιχεία) τείνει σε τέτοιου είδους αναζητήσεις, αντί της αποδοχής του οριστικού μας τέλους με το θάνατο;;

Άραγε, ο Ελέφαντας, το ζαρκάδι, το φίδι, τα ψάρια, τα πουλιά, το μυρμήγκι, η αράχνη και τα εκατομμύρια άλλων ειδών ζωντανών οργανισμών, να έχουν τις ίδιες αναζητήσεις, όπως του ανθρώπου;;

Φιλικά όπως πάνταΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Krisnna
Πλήρες Μέλος

Greece
1040 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/09/2005, 22:12:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Krisnna  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πού αναφέρονται όμως όλα αυτά τα στοιχεία; Έχεις να προτείνεις βιβλιογραφία;

Δέν καταλαβαίνω πάνω σε τί θέμα ζητάς βιβλιογραφία.
Ότι έγραψα εδώ σχετικά με την καταγωγή των θρησκειών είναι προσωπικές εκτιμήσεις, δέν τα έχω αντιγράψει απο κανένα βιβλίο.

quote:
Εφόσον είμαστε το αποτέλεσμα του τυχαίου και δεν δεχόμαστε ότι ο Θεός μας έπλασε και μας έκανε ανώτερους από οποιδήποτε άλλο δημιούργημά του, ΠΟΙΣ Η ΤΙ ήταν αυτό που μας ενεφύσησε αυτή την αγωνία για τη μεταθανάτιο πορείαμ μας;
Γιατί να μην δεχόμαστε το φυσικό μας τέλος ως και το τελικό και έχουμε επιδοθεί σε αναζητήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με ορισμένους, μας έχουν οδηγήσει στη δημιουργία των θρησκειών;;;
Γιατί να δεχόμαστε ότι ο άνθρωπος, λόγω της κατασκευής του (πράγμα για το οποίο δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε και στοιχεία) τείνει σε τέτοιου είδους αναζητήσεις, αντί της αποδοχής του οριστικού μας τέλους με το θάνατο;;

Δέν αμφιβάλλω οτι ο άνθρωπος έχει κάτι το θεικό, έχει κάτι το ανώτερο απο τα υπόλοιπα πλάσματα και συνέβη κάποια θεική επέμβαση στην δημιουργία του.
Αλλά σχετικά με το τί είναι αυτός ο Θεός το κάτι παραπάνω απο τον άνθρωπο δέν το γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να το προσωποποιήσουμε. Οι θρησκείες προσπαθούν μόνο να δώσουν μιά δική τους εξήγηση και τίποτα περισσότερο, την πραγματικότητα δέν είμαστε σε θέση να την ξέρουμε.

http://www.seasite.niu.edu/Indonesian/Indonesian_Elections/Indo-pemilu99/21.jpg
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Athinais
Νέο Μέλος

Greece
31 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/09/2005, 23:29:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Athinais  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Εφόσον είμαστε το αποτέλεσμα του τυχαίου και δεν δεχόμαστε ότι ο Θεός μας έπλασε και μας έκανε ανώτερους από οποιδήποτε άλλο δημιούργημά του, ΠΟΙΣ Η ΤΙ ήταν αυτό που μας ενεφύσησε αυτή την αγωνία για τη μεταθανάτιο πορείαμ μας;
Γιατί να μην δεχόμαστε το φυσικό μας τέλος ως και το τελικό και έχουμε επιδοθεί σε αναζητήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με ορισμένους, μας έχουν οδηγήσει στη δημιουργία των θρησκειών;;;
Γιατί να δεχόμαστε ότι ο άνθρωπος, λόγω της κατασκευής του (πράγμα για το οποίο δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε και στοιχεία) τείνει σε τέτοιου είδους αναζητήσεις, αντί της αποδοχής του οριστικού μας τέλους με το θάνατο;;

Το ξέρω ότι είναι αδύνατον να αποδείξεις την ύπαρξη του Θεού, αλλά στο δικό μου φτωχό μυαλό φαίνεται πολύ λογικό αυτή η αναζήτηση του ανθρώπου να έχει αντίκρισμα. Νομίζω ότι το έχω αναφέρει και πιο πάνω: αν δεν υπάρχει Θεός, τότε γιατί ο άνθρωπος τον αναζητεί; Δεν είναι παράλογο; Κι αυτό που παρατηρώ είναι πως ακόμα κι όταν οι άνθρωποι δηλώνουν άθεοι ή άπιστοι υπάρχει κάποιο θρησκευτικό υποκατάστατο να αναπληρώνει την κενή θέση.

Με ενδιαφέρει να δω τι ερμηνεία δίνει ο καθένας σε αυτή την αναζήτηση του ανθρώπου που ξεκίνησε από τη στιγμή της ύπαρξής του, αλλά βλέπω ότι επαναλαμβάνεται πως αιτία είναι η ανάγκη μονάδων να επιβληθούν στις μάζες. Αυτό μου λες και συ Krisna και γι' αυτό σου ζητώ βιβλιογραφία. Ποιος στηρίζει ιστορικά ότι από το 4000 π.Χ. συνέβαινε κάτι τέτοιο και ποια είναι τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτή την θέση;

Οmnia cum Deo, nihil sine Eo.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/09/2005, 23:28:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
"Ποιός ή τι ήταν αυτό που μας ενεφύσησε αυτή την αγωνία για τη μεταθανάτιο πορεία μας;"

Γιατί πρέπει σώνει και καλά κάποιος ή κάτι να μας το ενεφύσησε; Ο εγκέφαλός μας φταίει που είναι πιό εξελιγμένος από τα υπόλοιπα ζώα (τα περισσότερα τουλάχιστον) και μπορεί να διανοηθεί και πέρα από τα καθημερινά και "τα φυσικά". Ισως και τα δελφίνια να έχουν παρόμοιες με μας μεταφυσικές ανησυχίες απλώς δεν μπορούν να τις εκφράσουν (ή ίσως και να τις εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο και να μην το καταλαβαίνουμε).


quote:
Νομίζω ότι το έχω αναφέρει και πιο πάνω: αν δεν υπάρχει Θεός, τότε γιατί ο άνθρωπος τον αναζητεί; Δεν είναι παράλογο; Κι αυτό που παρατηρώ είναι πως ακόμα κι όταν οι άνθρωποι δηλώνουν άθεοι ή άπιστοι υπάρχει κάποιο θρησκευτικό υποκατάστατο να αναπληρώνει την κενή θέση.

Στο πρώτο απάντησα παραπάνω. Δεν το θεωρώ παράλογο.
Οσο για το δεύτερο μην είσαι και τόσο σίγουρη ή παρατήρησε καλύτερα. Εγώ δεν έχω κανένα θρησκευτικό υποκατάστατο. Και είμαι σίγουρη ότι πολλοί άλλοι είναι σαν και μένα.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimitris2
Πλήρες Μέλος


1364 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/09/2005, 23:56:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimitris2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σήμερα εγκέφαλός μας είναι πολύ κατώτερος απύ ένα pc.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/09/2005, 07:43:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
αν δεν υπάρχει Θεός, τότε γιατί ο άνθρωπος τον αναζητεί; Δεν είναι παράλογο; Κι αυτό που παρατηρώ είναι πως ακόμα κι όταν οι άνθρωποι δηλώνουν άθεοι ή άπιστοι υπάρχει κάποιο θρησκευτικό υποκατάστατο να αναπληρώνει την κενή θέση.

Γιατί ο άνθρωπος αναρωτιέται από που έχει έρθει και πως δημιουργήθηκε.
Κι επειδή γενικά θέλει να πιστεύει σε κάτι το ανώτερο από αυτόν.
Όσο για τα θρησκευτικά υποκατάστατα...
Άθεος είμαι αλλά δεν έχω κανένα υποκατάστατο, καλή μου!

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Μηδενιστής
Μέλος 2ης Βαθμίδας


277 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/09/2005, 10:41:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Μηδενιστής  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλη Athinais γράφεις :

quote:
αν δεν υπάρχει Θεός, τότε γιατί ο άνθρωπος τον αναζητεί; Δεν είναι παράλογο; Κι αυτό που παρατηρώ είναι πως ακόμα κι όταν οι άνθρωποι δηλώνουν άθεοι ή άπιστοι υπάρχει κάποιο θρησκευτικό υποκατάστατο να αναπληρώνει την κενή θέση.

Ορθή η απάντηση που έδωσε και ο αγαπητός Dying_Incubus Να προσθέσω και εγώ την ανασφάλεια, την ανικανότητα, το άγχος και την αδυναμία μας σάν ανθρώπινα όντα. Την ατέλεια μας υποδηλώνουν και την απελπισία μας, να σηκώνουμε ψηλά τα χέρια ακόμα και στις πιό γελοίες δυσκολίες. Οπότε απο μόνοι μας απο φόβο στην δύσκολη στιγμή εφευρίσκουμε κάτι παραπάνω απο εμάς που θα μας βοηθήσει τάχα και θα μας ξελασπώσει.
Το ίδιο κάνουν και τα οικόσιτα ζωντανά που θεοποιούν τον άνθρωπο αφεντικό τους, αλλά τουλάχιστο αυτά βρίσκουν κάτι το υπαρκτό. Πολλές φορές κοιτάνε και προς τον ουρανό περιμένοντας απο ψηλά κάτι το ανώτερο. Η αναζήτηση λοιπόν κάτι του ανώτερου σάν προστασία για την αφεντιά μας είναι χαρακτηριστικό προσόν κάθε ζωντανού οργανισμού ανασφαλούς όπως και του ανθρώπου.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/09/2005, 11:18:04  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σας ευχαριστώ, ειλικρινά, που είπατε τις απόψεις σας.
Απόψεις ποικίλες οι οποίες συγκλινουν στο γεγονός μιας κάποιας ανωτερότητας του ανθρώπινου νου, αν κάνω λάθος διορθώστε με.

Ορισμένοι δέχονται αυτό το κάτι το θεϊκό του ανθρώπου μόνο που δεν δέχονται την ταυτοποίησή του ή τον προσδιορισμό του.

Η Όστρια μίλησε για το ανθρώπινο μυαλό αλλά δεν κατάλαβα ως προς τι προσδιορίζει την εξέλιξή του, ως προς την ποιότητα; την ποσότητα;;
Σωστό και αυτό που λες Όστρια ότι και τα άλλα ζώα μπορεί να έχουν τις ίδιες ανησυχίες με του ανθρώπου αλλά από τις μακρόχρονες παρατηρήσεις μας δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι που να μας παρέχει, ενδέιξεις τουλάχιστον, στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Δηλαδή, λέμε πως η εξελικτική πορεία (κοινωνία, τεχνολογία, επιστήμες, τέχνες) του ανθρώπου είναι αποτέλεσμα των συνεχών αναζητήσεών του. Κανένα άλλο ζώο όμως δεν έδειξε δείγματα αποτελεσμάτων από παρόμοιες αναζητήσεις.

quote:
Dying_Incubus
Γιατί ο άνθρωπος αναρωτιέται από που έχει έρθει και πως δημιουργήθηκε.
Κι επειδή γενικά θέλει να πιστεύει σε κάτι το ανώτερο από αυτόν.

Αυτό ακριβώς ρωτάω και εγώ. Από που πηγάζει η αναζήτησή του αυτή;;
Από που η πίστη του αυτή σε κάτι το ανώτερο από αυτόν;;
Όπως λέει και η Αθηναΐς, γιατί να αναζητεί κάτι που δεν υπάρχει;;;


Φιλικά όπως πάνταΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/09/2005, 12:06:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αυτό ακριβώς ρωτάω και εγώ. Από που πηγάζει η αναζήτησή του αυτή;;
Από που η πίστη του αυτή σε κάτι το ανώτερο από αυτόν;;
Όπως λέει και η Αθηναΐς, γιατί να αναζητεί κάτι που δεν υπάρχει;;;


Νομίζω πως απάντησα γιατί αναζητεί αυτό το κάτι ανώτερο και με κάλυψε κι ο Μηδενιστής που με συμπλήρωσε.
Εξάλλου, έχω ξαναπεί τη γνώμη μου για αυτό το θέμα και παλιότερα.
Προσωπικά δεν αναζητώ τίποτα το ανώτερο, δεν χρειάζομαι άλλωστε κάτι τέτοιο για να εναποθέτω φόβους κι ελπίδες.
Στηρίζομαι στον εαυτό μου κι είμαι μια χαρά.

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/09/2005, 15:28:39  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:

Αυτό ακριβώς ρωτάω και εγώ. Από που πηγάζει η αναζήτησή του αυτή;;
Από που η πίστη του αυτή σε κάτι το ανώτερο από αυτόν;;
Όπως λέει και η Αθηναΐς, γιατί να αναζητεί κάτι που δεν υπάρχει;;;


Νομίζω πως απάντησα γιατί αναζητεί αυτό το κάτι ανώτερο και με κάλυψε κι ο Μηδενιστής που με συμπλήρωσε.
Εξάλλου, έχω ξαναπεί τη γνώμη μου για αυτό το θέμα και παλιότερα.
Προσωπικά δεν αναζητώ τίποτα το ανώτερο, δεν χρειάζομαι άλλωστε κάτι τέτοιο για να εναποθέτω φόβους κι ελπίδες.
Στηρίζομαι στον εαυτό μου κι είμαι μια χαρά.

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...



Ο Μηδενιστής αναλύει τη συμπεριφορά του ανθρώπου όταν βρίσκεται εμπρός σε αδιέξοδα.
Αυτό που ρωτώ εγώ είναι: τι είναι αυτό που ορίζει να συμπεριφερθούμε κατά τρόπο έτσι ώστε να αναζητήσουμε την εξ ουρανών βοήθεια;;
Πώς είναι δυνατόν να απευθυνόμαστε σε κάτι αφού δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχει;; Δεν είναι παράλογο αυτό;;
Η ερώτηση δεν είναι για το τι είναι αυτό που με κάνει να αναζητήσω το Ανώτερο, αλλά από που εγώ ξέρω ότι υπάρχει κάτι ανώτερο;;

Δηλαδή, να το πω αλλιώς, από πού πηγάζει η ανάγκη αυτή στον άνθρωπο έτσι ώστε να τον στρέψει τα μάτια του προς το κάτι το ανώτερο για να ζητήσει βοήθεια και πώς ξέρει ο άνθρωπος ότι υπάρχει κάτι ανώτερο αν δεν είχε πρότερη σχέση μαζί του;

Όσον αφορά το παράδειγμα με τα οικόσιτα ζώα, δεν νομίζω να κολλά με τη συζήτηση. Αυτά συνδέονται με το αφεντικό τους μέσω μιας υλιστικής καθαρά σχέσης "πεινάω με ταΐζει", δεν απευθύνονται στο αφεντικό τους για να "χορτάσει" τις πνευματικές τους ανησυχίες.

Φιλικά όπως πάνταΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/09/2005, 01:29:47  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ψηλός:
«Πώς είναι δυνατόν να απευθυνόμαστε σε κάτι αφού δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχει;; Δεν είναι παράλογο αυτό;;
Η ερώτηση δεν είναι για το τι είναι αυτό που με κάνει να αναζητήσω το Ανώτερο, αλλά από που εγώ ξέρω ότι υπάρχει κάτι ανώτερο;;»

Αλήθεια, ΤΙ είναι αυτό που πια τόσο σε προβληματίζει φίλτατε?

Η ζωή για τον άνθρωπο, αποκτά ουσιαστικά νόημα μόνο με τον θάνατο. Δίδοντας μια ερμηνεία στον θάνατο, ανάλογα με το πνευματικό υπόβαθρο που έχουμε υποστεί, καταλήγουμε είτε σε λογικές απαντήσεις είτε σε «μεταφυσικές τσουλήθρες».

Εάν η σχολή που με έχει περιβάλλει είναι μια με αίθριο λόγο, και έχοντας ξεφύγει από τον φόβο και την δεισιδαιμονία των πρωτόγονων, τότε ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΩ ΤΙΠΟΤΑ.

Εάν συμβεί το αντίθετο, τότε και απευθύνομαι αλλά και αναζητώ. Και αναζητώ επειδή ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ, έτσι το έχω περάσει στο υποσυνείδητο μου, και έτσι το βιώνω. Ότι σκεπτόμαστε, ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ.

Ο καθένας μπορεί, στην προηγούμενη «κατηγορία», να σκεφτεί τα γηρατειά του, μπορεί ακόμα και να συλλάβει τον θάνατο του, όμως αδυνατεί να φανταστεί τον εαυτό του στην ίδια την ανυπαρξία του.

Από αυτή την ΑΔΥΝΑΜΙΑ του λογισμικού μας, πες το και «ψυχή», «πνεύμα» ή ότι άλλο θες, πηγάζει στην ατομική συνείδηση και η τρομερά καθησυχαστική υπόθεση για την ύπαρξη της πέρα και μακριά από τις «επίγειες συνήθειες» μας.

Πρόκειται για μια ΑΔΥΝΑΜΙΑ λοιπόν, και επειδή βλέπεις είμαστε κάθε άλλο παρά «τέλειοι», καλά θα κάνουμε να συμβιβαστούμε με τις αδυναμίες μας.

Εάν βέβαια μέσω αυτής μας της ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ φέρουμε σε…….ανεργία τους «θεούς» και τους παχυλούς «παραδείσους», ε τότε ας μάθουμε και ότι εάν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν κάνεις!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/09/2005, 01:59:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Η Όστρια μίλησε για το ανθρώπινο μυαλό αλλά δεν κατάλαβα ως προς τι προσδιορίζει την εξέλιξή του, ως προς την ποιότητα; την ποσότητα;;
Σωστό και αυτό που λες Όστρια ότι και τα άλλα ζώα μπορεί να έχουν τις ίδιες ανησυχίες με του ανθρώπου αλλά από τις μακρόχρονες παρατηρήσεις μας δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι που να μας παρέχει, ενδέιξεις τουλάχιστον, στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Δηλαδή, λέμε πως η εξελικτική πορεία (κοινωνία, τεχνολογία, επιστήμες, τέχνες) του ανθρώπου είναι αποτέλεσμα των συνεχών αναζητήσεών του. Κανένα άλλο ζώο όμως δεν έδειξε δείγματα αποτελεσμάτων από παρόμοιες αναζητήσεις.

Και ως προς τα δύο, φίλε Ψηλέ.
Οσο για τα ζώα, ας καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε πρώτα μαζί τους πιό συστηματικά και μετά ίσως κατανοήσουμε πώς σκέφτομαι και τι σκέφτονται. Πάντως έχουμε πολλά κοινά με τα ζώα και ειδικά με αυτά που ζουν δίπλα μας, όπως είπε και ο incubus (βασικά επειδή έχουμε εμείς τον χρόνο να τα παρατηρήσουμε). Εχεις δει ποτέ γάτα ή σκύλο να ονειρεύεται στον ύπνο του; Σε κάτι να αναρωτιέσαι άραγε τι ονειρεύεται;!


quote:
Όσον αφορά το παράδειγμα με τα οικόσιτα ζώα, δεν νομίζω να κολλά με τη συζήτηση. Αυτά συνδέονται με το αφεντικό τους μέσω μιας υλιστικής καθαρά σχέσης "πεινάω με ταΐζει", δεν απευθύνονται στο αφεντικό τους για να "χορτάσει" τις πνευματικές τους ανησυχίες

Τις πνευματικές του ανησυχίες όχι, αλλά την αίσθηση της ασφάλειας, της συντροφικότητας, της ευγνωμοσύνης... μήπως οι πνευματικές μας ανησυχίες δεν τα εμπεριέχουν ως πρακτικό αποτέλεσμα όλα αυτά;
Αναζητούμε τον θεό για να νοιώσουμε ασφάλεια, συνδεόμαστε μαζί του, και τον ευγνωμονούμε γιά όσα καλά μας προσφέρει...


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/09/2005, 14:46:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κάτι γνωστό, ωστόσο ενδιαφέρον για να θυμόμαστε τον «Θεό».

Θέλει λοιπόν ο «Παντοδύναμος» Θεός να εμποδίσει το κακό αλλά δεν είναι ικανός? Τότε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ!

Μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο αλλά δε θέλει?
Τότε ΕΙΝΑΙ ΜΟΧΘΗΡΟΣ!

Και θέλει και μπορεί άραγε ο Θεός?
Τότε…από ΠΟΥ προέρχεται τελικά το κακό?

Μήπως δεν είναι ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ?
Τότε ΓΙΑΤΙ λέμε ότι είναι Θεός με τόσα επίθετα??
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

arisseirios
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
78 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/09/2005, 15:09:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους arisseirios  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Κάτι γνωστό, ωστόσο ενδιαφέρον για να θυμόμαστε τον «Θεό».

Θέλει λοιπόν ο «Παντοδύναμος» Θεός να εμποδίσει το κακό αλλά δεν είναι ικανός? Τότε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ!

Μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο αλλά δε θέλει?
Τότε ΕΙΝΑΙ ΜΟΧΘΗΡΟΣ!

Και θέλει και μπορεί άραγε ο Θεός?
Τότε…από ΠΟΥ προέρχεται τελικά το κακό?

Μήπως δεν είναι ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ?
Τότε ΓΙΑΤΙ λέμε ότι είναι Θεός με τόσα επίθετα??



Φίλε μου έκανες πολύ άσχημα που έθεσες αυτή την ερώτηση! Ο Ψηλός θα σου απαντήσει ότι είναι μια ερώτηση που κάνουν παιδάκια του νηπιαγωγείου, όπως είχε απαντήσει και σε μένα. Παρ' όλα αυτά δεν έχει απαντηθεί ποτέ από τους χριστιανούς σοφούς.
Για να το θέσουμε λίγο πιο φιλοσοφικά, αν ο Θεός είναι Παντοδύναμος και Πανταχού παρών αφενός, Πανάγαθος αφετέρου πως εξηγείται το κακό στον κόσμο; Και μάλιστα από τη στιγμή που Ο Σατανάς, η προσωποποίηση του κακού στον χριστιανισμό, είναι επίσης δημιούργημα του Θεού που εξέπεσε;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 4 Σελίδες:
  1  2  3  4
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.265625
Maintained by Digital Alchemy