ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΤΑ ΑΣΤΡΑ =-.
 Ο Νέος Πλανήτης και η Αστρολογία
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 3
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
velial
Μέλος 3ης Βαθμίδας


601 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/09/2005, 01:16:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους velial  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κοίτα να δεις... και εγώ νόμιζα ότι οι new age τύποι είναι ήρεμοι, ισορροπημένοι, έχουν βρει το βαθύτερο νόημα της ζωής και τέτοια... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dimitrakos
Νέο Μέλος

Greece
15 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/09/2005, 15:11:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dimitrakos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Προς τι τόσο μίσος και αλληλοσπαραγμός; (επικουρώ την άποψη του Dying_Incubus να είμεθα κόσμιοι).

Η αστρολογία ήταν, είναι και θα είναι και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, γιατί έχει σαφές πεδίο αναφοράς και εκτεταμένο αντικείμενο έρευνας, μολονότι με τις δηλώσεις μου αυτές αντιλαμβάνομαι ότι χάνουν τον ύπνο τους μερικοί καρτεσιανοί στο topic και θα βλέπουν εις το εξής εφιάλτες. Τι να γίνει όμως; Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Και επειδή είθισται να τεκμηριώνω τις απόψεις μου, καταθέτω άρθρο της Μαρίας Βραχιονίδου από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, που δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουλίου 2001 με τίτλο: "Η ακαδημαϊκή καριέρα της αστρολογίας", και θέμα: "Ερευνητικά προγράμματα σε Πανεπιστήμια"

[Ζώδια, αστρολογικές προβλέψεις, σχέσεις ανάμεσα στην ανθρώπινη συμπεριφορά και την θέση των πλανητών. Μπορεί πολλοί να έχουν συνδέσει τέτοια θέματα με σελίδες εμπορικών περιοδικών, με λαϊκές προλήψεις ή με την ριζωμένη δεισιδαιμονία των μορφωτικά χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Κι όμως, ήδη κάποια αγγλικά και αμερικανικά Πανεπιστήμια εντάσσουν στο πρόγραμμα των σπουδών τους την αστρολογία και έχουν αρχίσει να πριμοδοτούν τα πρώτα αστρολογικά διδακτορικά! Πρόκειται, άραγε, για την επιστημονική δικαίωση ενός παραγκωνισμένου κλάδου ή για μία ακαδημαϊκή τρέλα;

"Η έκλειψη της σελήνης θα προκαλέσει στα περισσότερα ζώδια πολλές δυσκολίες στην επικοινωνία, καθυστέρηση στα επαγγελματικά ζητήματα, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση συσκευών, γιατί τα ατυχήματα αυτή την περίοδο θα είναι αυξημένα". Τέτοιου είδους αστρολογικές προβλέψεις έκαναν έως τώρα όλους τους ορθολογιστές να γελούν ειρωνικά και να θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν τέτοιες ιδέες να απασχολούν οποιονδήποτε σοβαρό άνθρωπο. Γι' αυτούς η αστρολογία είναι κλάδος που θα έπρεπε να έχει εξοβελιστεί από το ακαδημαϊκό στερέωμα πριν από αιώνες, όταν έπαψε να επικρατεί η αντίληψη ότι η Γη είναι επίπεδη. Όμως σήμερα, το γέλιο μάλλον θα έχει παγώσει στα χείλη τους, καθώς αρκετά Πανεπιστήμια άρχισαν να εντάσσουν την αστρολογία στο πρόγραμμα των σπουδών τους, επαναφέροντάς την έτσι στο προσκήνιο και δίνοντάς της μία θέση στον επιστημονικό χώρο.

Τα περισσότερα από αυτά τα Πανεπιστήμια βρίσκονται στη Βρετανία. Όπως εκείνο του Σαουθάμπτον, που ξεκίνησε μία έρευνα για την κριτική μελέτη τής αστρολογίας και ανέθεσε σε τρεις φοιτητές του να ερευνήσουν την σχέση ανάμεσα στους πλανήτες και τις ποικίλες μορφές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αλλά και τα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Πλίμουθ έχουν ξεκινήσει προγράμματα στα οποία διάφορα δεδομένα ελέγχονται, προκειμένου να αποδειχθούν οι αστρολογικές αλήθειες. Δύο ακόμα βρετανικά Πανεπιστήμια ευελπιστούν ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν ξεκινήσει αστρολογικές έρευνες, αν έχουν κατορθώσει να βρουν χρηματοδότηση από ερευνητικές πηγές. Όμως και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ακαδημαϊκή αστρολογία περνά φάση ακμής. Ήδη, στο Κολέγιο Αστρολογικών Τεχνών και Επιστημών Κέπλερ του Σιάτλ υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κάποιος σπουδές αστρολογίας. Ποιο θα είναι λοιπόν, το επόμενο βήμα; Πάντως, τα πρώτα διδακτορικά στα ζώδια έχουν ήδη ξεκινήσει!

Ο Κρίστοφερ Μπάγκλεϊ είναι ο κοινωνικός ψυχολόγος που ηγείται του αστρολογικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Όπως λέει, "η αστρολογία στην ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελεί έναν πολύ ευαίσθητο χώρο", αλλά παρόλα αυτά θεωρεί πως αξίζει να τεθεί σε επιστημονική βάση. Εξάλλου, υπενθυμίζει πως "ο κλάδος έχει, ούτως ή άλλως, βάσεις στην αρχαιολογία, στην κοινωνιολογία και στην ανθρωπολογία, ενώ αναφορές σε αστρολογικά ζητήματα βρίσκουμε επιπλέον στην Βίβλο και στον Σαίξπηρ". Υπόθεση της έρευνας του Μπάγκλεϊ είναι πως κάποιοι αδένες μπορεί να επηρεαστούν κατά την γέννηση από τις ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις που εκπέμπουν οι πλανήτες. "Το πρόβλημα είναι", τονίζει ο επιστήμονας, "πως οι αστρολογικές μελέτες χρειάζονται ένα μεγάλο αριθμητικά δείγμα πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα όπου το τυχαίο θα έχει αποκλειστεί". Έτσι, κατά την έρευνά του χρειάστηκε να μελετήσει τις ημερομηνίες γέννησης περίπου 12.000 ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια, πριν καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Διαπίστωσε πως στο δείγμα του ένα μεγάλο ποσοστό, πολύ μεγαλύτερο απ' αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίο, έχει ημερομηνία γέννησης από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου, εποχή δηλαδή που είναι έντονη η επίδραση του πλανήτη Άρη, ο οποίος είναι υπεύθυνος συχνά για ακραία συμπεριφορά και ψυχικές διαταραχές. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να αποδείξει ότι τα συμπεράσματά του ήταν συμβατά με τις αστρολογικές προβλέψεις....].

Τα πάντα ρει και ουδέν μένει (Ηράκλειτος)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

velial
Μέλος 3ης Βαθμίδας


601 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/09/2005, 18:45:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους velial  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έχεις υπ όψην σου ποσοι και πόσοι μαφιοζοι την έχουν βγάλει καθαρή, εξαγοράζοντας αστυνομικούς και δικαστές? Να ξέρεις οτι τα λεφτά αγοράζουν τα πάντα... ακόμα και πανεπιστημιακή αναγνώριση...

quote:
A mystery benefactor is spending half a million pounds to make astrology respectable after 300 years in the academic wilderness. The University’s Research Group of the Critical Study of Astrology is one of the first programs to benefit from it.

http://www.today.soton.ac.uk/archive2/cutt190301.htm

Εδώ βλέπουμε το κίνητρο του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, για να κάνει μια έρευνα για την αστρολογία. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση, ε και σχεδόν 300 εκ. δραχμούλες για μια ψιλοέρευνα είναι άψογο deal!


Όσο για τον κύριο Backley, πρόκειται για έναν κοινωνιολόγο, και το ερευνητικό του έργο είναι πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο από το να ηγείται κάποιου... τμήματος αστρολογίας

quote:
Bagley, C., Madrid, S. and Bolito, F . Stress factors and mental health adjustment of Filipino domestic workers in Hong Kong.

Bagley, C. There is nothing postmodern in what people with schizophrenia want.

Bagley, C., Bolitho, F. and Bertrand, L . Ethnicities and social adjustment in Canadian adolescents.


Αυτές είναι λίγες από τις έρευνες που έχει κάνει. Περισσότερες εδώ...

quote:
http://www.socsci.soton.ac.uk/sws/Research/publications.php?NavContext=Discipline

Φυσικά, ανάμεσα σε αυτές είναι και η περίφημη "κριτική σπουδή περί αστρολογίας". Ε, κάπως έπρεπε να δικαιολογηθούν τα... εκατομυριάκια!!

Αν σας φαίνεται μεγάλο το ποσό, υπενθυμίζω ότι στην Ελλάδα, ο τζίρος ΜΟΝΟ των τηλεαστρολογων είναι... 200 δις! Ναι, τοσα πληρώνουν τα κοροιδα! Ε , να μην δώσουν και κάτι ψιλάκια να "εχουνε να λένε"???

Όσο για το περίφημο πανεπιστήμιο του Keppler, παρτε ενα link

http://seattlepi.nwsource.com/local/32348_astrology23.shtml

Από αυτό το κείμενο, αξίζει να κρατήσουμε δυο στοιχεία: Το πρώτο , οτι η αστρολογία εγκαταλήφθηκε το 1600, γιατι βασιζόταν στο "γεγονός" οτι... οι πλανητες και ο ηλιος γυριζαν γυρω απο την Γη!!!
Το δεύτερο, οτι οι "αποφοιτοι" της "σχολής" μπορούν να αποροφηθούν, αφου η αστρολογία είναι μεγάλη... βιομηχανια

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!

Edited by - velial on 02/09/2005 18:46:26

Edited by - velial on 02/09/2005 18:52:50Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Mercury
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Netherlands
781 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/09/2005, 01:53:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Mercury  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κάνω μια μετάφραση του άρθρου των...5 γραμμών που μας παρουσίασε ο αγαπητός velial για να μπορέσουν και οι μη γνώστες της αγγλικής να θαυμάσουν τη λογική του φίλου μας...

Το "άρθρο"

A mystery benefactor is spending half a million pounds to make astrology respectable after 300 years in the academic wilderness. The University’s Research Group of the Critical Study of Astrology is one of the first programs to benefit from it.


Μυστηριώδης ευεργέτης δωρίζει μισό εκατομύριο λίρες με σκοπό να καταστήσει την αστρολογία και πάλι αξιοσέβαστη μετά από τριακόσα χρόνια ακαδημαικής δυσμένειας.
Η Πανεπιστημιακή Ερευνητική Ομάδα για την Κριτική Σπουδή στην Αστρολογία είναι ένα από τα πρώτα ακαδημαικά προγράμματα που θα ωφεληθούν από αυτό το γεγονός.

Κατά τη λογική του φίλου velial τι να σημαίνει άραγε αυτό?

Μα φυσικά ότι η αστρολογία είναι απάτη !!! (τι άλλο?)

Ας κάνουμε τώρα μια εφαρμογή της ίδιας αυτής λογικής και "σκέψης" σε ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον άρθρο

Φρένο στην καθοδηγούμενη έρευνα
«Αναξιόπιστες» οι κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία
¨

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=132738

Tι μας λέει αυτό το άρθρο? Οτι φαρμακοβιομηχανίες χρηματοδοτούν επιστήμονες ερευνητές με σκοπό να παρουσιάζουν εργασίες ευνοικά διακείμενες προς τα συμφέροντα τους.

Άρα? ( και σύμφωνα με τη λογική του velial)

Ναι, ναι το βρήκατε! Άρα η Ιατρική και η Φαρμακευτική είναι απάτες !!!!!

Στη συνέχεια τα βάζει με κάποιο κύριο Backley (!)...(άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου)...

Κατόπιν μας λέει για τους τηλεαπατεώνες που το παίζουν αστρολόγοι και για τα κορόιδα που τους πληρώνουν. Προφανώς τα κορόιδα και οι απατεώνες θα εξαφανιστούν αν ο φίλος velial αποδείξει ότι η αστρολογία είναι απάτη. Ε ρε μυαλά που κυκλοφορούν...


Στη συνέχεια μας δίνει ένα λινκ με ένα αρθράκι κάποιου δημοσιογραφίσκου για το...πανεπιστήμιο του Keppler , καταπίνει όσα σημεία του άρθρου δεν τον βολεύουν πχ αυτό

Kepler's faculty includes educators who have earned master's and doctoral degrees in subjects such as humanistic psychology, mythology and history.

και μας ζητάει να κρατήσουμε μόνο δύο στοιχεία (όποιος κρατήσει άλλα θα...τιμωρηθεί)

το πρώτο... στοιχείο είναι ότι η αστρολογία...εγκαταλήφτηκε το 1600 (ε ρε τι μαθαίνουμε) γιατί βασιζόταν στο γεγονός ότι οι πλανήτες και ο ήλιος γυρίζαν γύρω από τη γή!!!

Φυσικά ο φίλος velial δεν έχει ιδέα για το ότι η αστρολογία δεν είναι ούτε γεωκεντρική ούτε ηλιοκεντρική αλλά ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ,αφού στον ΑΝΘΡΩΠΟ αναφέρεται και όχι στα βουνά και στα λαγκάδια ή στις ηλιακές κηλίδες. Βέβαια αν ήξερε ότι οι πατέρες της σύγχρονης Αστρονομίας δηλ ο Κοπέρνικος (που υποτίθεται ότι πρωτοδιατύπωσε την ηλιοκεντρική θεωρία) και ο Κέπλερ είχαν σπουδάσει αστρολογία (ο Κέπλερ μάλιστα έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην εξέλιξη της) ίσως να μην τα έλεγε αυτά, (ίσως βέβαια τα διάβασε κάπου άλλα δεν τα...κράτησε).

Το δεύτερο σημείο που πρέπει εμείς να κρατήσουμε είναι ότι οι απόφοιτοι της σχολής μπορούν να "απορροφηθούν''. ..γιατί η αστρολογία είναι μεγάλη "βιομηχανία" Αυτό βέβαια για το φίλο velial ισχύει μόνο για την αστρολογία και το πανεπιστήμιο του...Κέπλερ.

Προφανώς ο συνωστισμός χιλιάδων νέων παιδιών για μερικές θέσεις στα τμήματα των σχολών υψηλής ζήτησης (ιατρικές, μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ) οφείλεται στην ρομαντική επιθυμία των υποψηφίων να προσφέρουν στην...ανθρωπότητα και όχι στην...πεζή σκέψη ότι αν εισαχθούν σε αυτές θα έχουν στο μέλλον αυξημένες πιθανότητες για εύρεση εργασίας και πολύ πιο ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές.

ΓΕΙΑ ΣΟΥ velial με τα ωραία σου !

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dimitrakos
Νέο Μέλος

Greece
15 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/09/2005, 02:22:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dimitrakos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Συγχαρητήρια Velial που άρχισες να εντάσσεσαι στο πνεύμα του topic, να κάνεις επιτέλους κάπως σοβαρό διάλογο, παρόλο που θωρώ να αναζητάς δεκανίκια σε search machines για να υποστηρίξεις την γνώμη σου. Για αρχή, κάτι είναι κι αυτό. Σου εύχομαι καλή συνέχεια και να βελτιώσεις την αγγλική σου! Έρχομαι τώρα στην ουσία. Διαβάζοντας το κείμενό σου, ενστερνίστηκα ως ένα βαθμό τον προβληματισμό σου, πλην όμως εντόπισα ευθύς εξαρχής μία καίρια αντίφαση, που θα ήθελα κι εγώ να σου επισημάνω:

Λες ότι τα λεφτά αγοράζουν τα πάντα... ακόμα και πανεπιστημιακή αναγνώριση. Δεκτό, αυτός άλλωστε ο κανόνας ισχύει πάντοτε σε όλες ανεξαιρέτως τις επιστήμες και στους απανταχού ανίδεους πλην τελειόφ(υ)τους, που με δόλια μέσα αποκτούν κίβδηλα διπλώματα, σαν κάτι φοιτητές του Πολυτεχνείου, που στην εποχή μου έμπαιναν από την οδό Πατησίων και έβγαιναν από την οδό Στουρνάρη (και ο νοών νοείτω για τα μετέπειτα). Αλλά η αντίφασή σου έγκειται στο εξής, όταν λες:

quote:
Όσο για τον κύριο Backley, πρόκειται για έναν κοινωνιολόγο, και το ερευνητικό του έργο είναι πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο από το να ηγείται κάποιου... τμήματος αστρολογίας.

Τότε γιατί ο Κρίστοφερ Μπάγκλεϊ ηγείται του εν λόγω αστρολογικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον; Μήπως η προαναφερθείσα δημοσιογράφος συνέταξε λάθος άρθρο στα ΝΕΑ, μία τόσο μεγάλης κυκλοφορίας ημερήσια εφημερίδα; ή μήπως είχε προηγούμενα μαζί του και ήθελε να τον διαβάλλει δημοσίως;

Μήπως τελικά η απάντηση βρίσκεται κάπου αλλού; Κάπου τριγύρω μας και πάρα πολύ κοντά μας; Για να την δούμε, αρκεί μονάχα να ανοίξουμε τα μάτια μας για να συνειδητοποιήσουμε ότι στην 3η χιλιετία που ζούμε, η αστρολογία υπάρχει και ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ακριβώς επειδή θα αποτελούσε ανέκδοτο εάν είχε εγκαταλειφθεί το 1600. Όσοι βρίσκονται σε τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να την σπουδάσουν σε σημερινά Πανεπιστήμια ή και να προχωρήσουν σε ντοκτορά! Και επειδή μιλώ με επιχειρήματα, καταθέτω ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ένθετο "New Millennium" της εφημερίδας "Tύπος της Kυριακής" στις 2 Ιουλίου 2001 με τίτλο: Eπιστήμη και αστρολογία

[«H Elizabeth Teissier είναι γνωστή στην Γαλλία από την εβδομαδιαία στήλη αστρολογικών προβλέψεων στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό περιοδικό. Από τα έξι βιβλία της περί αστρολογίας και από το γεγονός ότι ήταν η προσωπική αστρολόγος του πρώην προέδρου Φρανσουά Mιτεράν. Τώρα γίνεται γνωστή για ένα ακόμη λόγο: βρίσκεται στο επίκεντρο μια τεράστιας διαμάχης στην κοινωνιολογία, επειδή είναι υποψήφια διδάκτωρ της Σορβόνης με μία διατριβή που πολλοί χαρακτηρίζουν ελάχιστα επιστημονική και εξαιρετικά αστρολογική.

H 63χρονη αστρολόγος πέρασε τα 10 τελευταία χρόνια γράφοντας την 900 σελίδων διατριβή της με τίτλο «H επιστημολογική θέση της αστρολογίας σε σχέση με την αμφίβολη έλξη/απόρριψη των μεταμοντέρνων κοινωνιών» και τον περασμένο Aπρίλιο πέρασε επιτυχώς την πρώτη εξέταση.

Μία περίληψη της διατριβής της δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Le Monde. O αρθρογράφος της έγκυρης εφημερίδας θεωρεί ορισμένα τουλάχιστον κομμάτια της διατριβής ως αιτιολόγηση της αληθινής πίστης της Elizabeth Teissier στα άστρα παρά ακαδημαϊκή εργασία. "Διάβασα ολόκληρη τη διατριβή", λέει η κοινωνιολόγος της Σορβόνης Dominique Desjeux. "Είναι μια κατάθεση μιας γνωστής αστρολόγου που γράφει για τις εμπειρίες της. Εμπεριέχει γράμματα αναγνωστών της όπως και μια κατάθεση του Μιτεράν. Δεν έχει κοινωνιολογία."

Τις τελευταίες βδομάδες μία σειρά νέων αποκαλύψεων (όπως το γεγονός ότι αποκαλεί ένα από τους θεμελιωτές της κοινωνιολογίας, τον Max Weber ως ... «πραγματιστή Ταύρο») ήρθαν να προστεθούν στο κύμα διαμαρτυρίας κατά της ανακήρυξης της Elizabeth Teissier σε διδάκτορα των κοινωνικών επιστημών. Μέχρι στιγμής όλες οι γαλλικές εφημερίδες έχουν αρθρογραφήσει για το θέμα και πάνω από 400 κοινωνιολόγοι έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του έγκυρου πανεπιστημιακού ιδρύματος να εξεταστεί η διατριβή της Elizabeth Teissier από ανεξάρτητη επιτροπή επιστημόνων. Από την άλλη, η οργάνωση «Γαλλική Ένωση Επιστημονικής Πληροφόρησης» έχει ορίσει μία ομάδα φυσικών και κοινωνικών επιστημόνων να εξετάσει την διατριβή. Το πόρισμά τους αναμένεται σε μερικές εβδομάδες.

Οι υποστηρικτές της περίεργης αυτής διατριβής ισχυρίζονται από την πλευρά τους πως στόχος των επικριτών δεν είναι η Elizabeth Teissier, αλλά μια περιθωριακή τάση της κοινωνιολογίας που δεν έχει την έγκριση του επιστημονικού κατεστημένου.

H ίδια η Elizabeth Teissier αναφέρει στο δικτυακό της τόπο (ανάμεσα στις πολλές και φανταχτερές επιδόσεις της στην αστρολογία ισχυρίζεται πως προέβλεψε την απόπειρα δολοφονίας του Ronald Reagan, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το χρηματιστηριακό κραχ του 1987 κ.ά.), ότι η επίθεση οφείλεται στο γεγονός πως είναι πολύ γνωστή αστρολόγος. "Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν διδακτορικό", γράφει, "εκτός από τους αστρολόγους, και μάλιστα τους αστρολόγους που είναι στα media". Δεν το βάζει όμως κάτω. Σε μια σελίδα της εμφανίζεται η ίδια με ακαδημαϊκή τήβεννο και η λεζάντα γράφει από κάτω: «Θέλει να δημιουργήσει έδρα αστρολογίας στην Σορβόννη».

Άλλοι υποστηρικτές της ισχυρίζονται πως η διατριβή της, παρά τα λάθη της, είναι θύμα μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης στην κοινωνιολογία. Υπάρχουν οι οπαδοί της σκέψης του Emile Durkheim και οι οπαδοί του Max Weber. Οι πρώτοι είναι θετικιστές που βασίζουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε ποσοτικές μετρήσεις και οι δεύτεροι φαινομενολογιστές που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην προσωπική εμπειρία. Ανοησίες, απαντά ο γνωστός κοινωνιολόγος Alain Tourain. H συγκεκριμένη διατριβή δεν έχει τίποτε να κάνει με την μεθοδολογική διαμάχη. "Υπάρχει η αντίθεση Durkheim –Weber, αλλά αυτή δεν έχει σχέση με την Elizabeth Teissier", λέει ο Tourain, συμπληρώνοντας ότι "και ο Weber τόνιζε ότι ολόκληρη η κοινωνιολογία πρέπει να βασίζεται σε εμπειρικές αποδείξεις"…]

Αυτά για την ώρα, όσο για τα υπόλοιπα.... κοίτα το ευθυμογράφημα του Mercury. Να είσαι καλά που μας έκανες να γελάσουμε. Θα επανέλθω στο topic σε λίγες μέρες.

Τα πάντα ρει και ουδέν μένει (Ηράκλειτος)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

velial
Μέλος 3ης Βαθμίδας


601 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/09/2005, 03:55:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους velial  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στις περίφημες διατριβές που μου "τρίβεις στη μάπα", η αστρολογία μελετάται ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. κατάλαβες? ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.
Και φυσικά, ως κοινωνικά φαινόμενα θα μπορούσαν να αναλυθούν η αποξένωση, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι μολυσματικές ασθένιες ή δεν ξερω εγώ τι άλλο. Και βέβαια, σαφως η αστρολογία είναι ενα κοινωνικό φαινόμενο (κόστους δισεκατομυρρίων ευρώ), και η μελέτη του μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει αντικείμενο της κοινωνιολογίας. ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν σημαίνει ότι δίνεται επιστημονική εγκυρότητα στην αστρολογία. Και βέβαια η εκπόνηση μιας διατριβής (από μια αστρολόγο), η οποία μάλιστα δεν εχει γίνει δεκτή, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η αστρολογία έγινε επιστήμη. Μπορείς να υποστηρίζεις ότι θέλεις, αλλα επιστήμη "αστρολογία" ΔΕΝ υπάρχει. Και να σου πω κάτι? Αμα μου βρείς την ημερομηνία που γεννήθηκα, (1 στις 365 πιθανότητες), ίσως σε πιστέψω! Αρκετά σου έχω γράψει, πιστεύω ότι αρκούν!
Όσο για τα αγγλικά μου, ευτυχώς που τελευταία στιγμή χαμπάρισες ότι ο
Μπαγκλευ και ο Bacley είναι ... το ίδιο πρόσωπο
Πραγματικά η συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα... Στην τελική, έτσι είναι, εαν έτσι το νομίζετε...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/09/2005, 15:52:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έχει συνειδητοποιήσει κανείς οτι η συζήτηση έχει ξεφύγει από το αρχικό της θέμα και τον αρχικό σκοπό δημιουργίας αυτού του topic?
Η όλη συζήτηση έχει επικεντρωθεί γύρω από μία διαμάχη στο αν η Αστρολογία είναι μία επιστήμη αποδεκτή ή όχι?
Η Αστρολογία είναι ό,τι είναι για τον καθένα μας.
Άλλοι την αποδέχονται και τη μελετούν και καλά κάνουν.
Άλλοι δεν την αποδέχονται και πάλι δικαίωμα τους.
Όμως δε βλέπω που θα βγεί αυτή η διαμάχη εδώ πέρα και δε μπορώ να δώ ένα πολιτισμένο διάλογο.
Συγγνώμη αλλά αυτό βλέπω!

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dimitrakos
Νέο Μέλος

Greece
15 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2005, 20:56:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dimitrakos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Velial, όσο περνά ο καιρός προάγεσαι αθέλητα σε αγαθοδαίμονα, υπέρ της αστρολογικής οικογένειας! Η Elizabeth Teissier που προανέφερα αποτελεί ένα από τα πολλά φαινομενολογικά παραδείγματα που θα μπορούσα εσαεί να σας παρουσιάζω. Γιατί η αστρολογία δεν είναι ένα απλό κοινωνικό φαινόμενο της εποχής μας όπως την θέτεις με το καρτεσιανό μυαλό σου και την συχνά λαϊκίστικη διάλεκτό σου.

Η αστρολογία είναι μία κοινωνική επιστήμη που μελετά τον ίδιο τον άνθρωπο, την ζωή του και την σχέση του με το περιβάλλον, με τον κόσμο, με την φύση, με την πλάση ολόκληρη, στην οποία είναι ενταγμένος. Είναι κοντολογίς μία πανάρχαια ουράνια γνώση που από εσωτέρα τέχνη έχει μετεξελιχθεί σε κοινωνική επιστήμη. Και επέτρεψέ μου να εμμένω στον όρο, γιατί ως ΕΠΙΣΤΗΜΗ έχει δεχτεί πολλές εργαστηριακές έρευνες και έχει επαληθευτεί στατιστικά, στα πλήθη των περιπτώσεων.

Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό στο topic (συμφωνώ με την τοποθέτηση του Dying_Incubus), οπότε δεν έχει νόημα όπως λες περαιτέρω διάλογος. Κλείνω λοιπόν εδώ, με μία μικρή υποσημείωση: πριν από λίγα χρόνια, είχα την τιμή να διατελέσω Σύμβουλος Παιδείας, και συνεπώς, γνωρίζω εκ των έσω ότι η αστρολογία θα αναγνωριστεί και στην χώρα μας, όπως ήδη γίνεται σε άλλα κράτη. Θέλεις να μάθεις ΠΩΣ θα γίνει αυτό; Θα ξεκινήσει από ιδιωτικά πανεπιστημιακά κέντρα σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού. Και ΠΟΤΕ θα συμβεί; Είναι θέμα χρόνου, και κυρίως, όταν αλλάξει νοοτροπία το ΔΙΚΑΤΣΑ (Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνωρίσεως Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής).

Αυτά είχα να σου πω και σε ευχαριστώ, καθώς και όλους όσους με ακούσατε.

Τα πάντα ρει και ουδέν μένει (Ηράκλειτος)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 3 Σελίδες:
  1  2  3
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.125
Maintained by Digital Alchemy