ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ - Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ.
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 13
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/02/2007, 02:08:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε αναγνώστη

Από τότε που απελευθερωθήκαμε από τον οθωμανικό ζυγό, συνηθίσαμε να μιλάμε για 400 χρόνια δουλείας. Η σκλαβιά αυτή, υπήρξε απτή: Τα δικαιώματα του ραγιά, ανάλογα με την ιστορική περίοδο και την γεωγραφική τοποθεσία, ήσαν από μειωμένα, έως ανύπαρκτα σε σχέση με τον οθωμανό μουσουλμάνο.

Στις μέρες μας, εμφανίζεται μια νέα θεώρηση: Εκείνη που θέλει τον Έλληνα να είναι υπόδουλος των Βυζαντινών, επειδή ήταν υπόδουλος των Ρωμαίων. Η μπάρα λοιπόν μετατοπίζεται στο 168 π.Χ. Πριν απ’ αυτό, ο Έλληνας υποτίθεται πως είναι ελεύθερος. Γιατί; Γιατί η Αυτοκρατορία που κυριαρχούσε στη χώρα του, ήταν Μακεδονική - και ως γνωστόν, «οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες».

Εκ πρώτης όψεως, η συλλογιστική μοιάζει σωστή. Αποφεύγει ωστόσο (συνήθως από διανοητική ραθυμία και όχι από κακοήθεια) να προσδιορίσει την έννοια της «δουλείας» και της «υποδούλωσης», να προσδιορίσει τι σήμαινε η «ελληνικότητα» στην αρχαιότητα και τι σημαίνει σήμερα, να δει τις διαδικασίες αλλαγής του περιεχομένου των όρων, εφ’ όσον υφίστανται.

Θέση δική μου είναι πως η Μακεδονική Αυτοκρατορία ουδόλως υπήρξε «Ελλάδα», αλλά αντιθέτως φέρει σημαντικότατες ομοιότητες με την Βυζαντινή. Θα μπορούσε μάλιστα, κανείς να χαρακτηρίσει τη δεύτερη και διάδοχο της πρώτης. Μάλιστα, το όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν ήταν «ελλαδικό».

Τι υπάρχει λοιπόν πριν από την Μακεδονική Αυτοκρατορία; Οι πόλεις-κράτη, αυτό το μοναδικό στην υφήλιο μόρφωμα μιας εθνικής συνομοσπονδίας, ή καλύτερα μιας «συνεθνίας». Τι υπάρχει σήμερα; Ένα συμπαγές νεοελληνικό έθνος. Τι μεσολάβησε; Αιώνες δραματικών αλλαγών.

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας, εξετάζοντας τα επιχειρήματα που κατατέθηκαν από τους μακεδονομάχους και βυζαντινοφάγους:

quote:
Macedon: Η θεωρία της ευλύγιστης μέσης ήξερα ότι ήταν χαρακτηριστικό των εκάστοτε δοσιλόγων αλλά το ότι αποτελεί επίσημη ιδεολογία των ελλαδιτών χριστιανών δεν το γνώριζα...

quote:
Macedon: Κατοικούνταν η Μακεδονία από Κιμμέριους και Ασσύριους; Πότε; Συμμάχησε ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος με τους Πέρσες; Πότε;

quote:
Schwabe: Να θυμηθούμε μήπως για παράδειγμα πως το 1294 ο δεσπότης της Ηπείρου Νικηφόρος αφού πάντρεψε την κόρη του Θαμάρ με τον γιό του Βασιλιά Καρόλου του Β’ Φίλιππο, του έδωσε για........προίκα τη Ναύπακτο, τη Βόνιτσα, το Αγγελόκαστρο, το Βραχώρι και μετά θάνατον ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!!!

quote:
Schwabe: Μήπως άραγε εάν έβλεπε σε «βάθος χρόνου» ο Αλέξανδρος, και έσκυβε το κεφάλι στους Πέρσες, μήπως τότε να.....κατάφερνε με γάμους και συγγένειες να πάρει στα χέρια του την εξουσία??

quote:
Schwabe: Η πολεμάς φίλτατε και ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ, η είσαι γλύφτης και προσπαθείς ως τυχοδιώκτης να αρπάξεις καμιά ευκαιρία άπαξ και υπάρξει. Ο Μανουήλ πέθανε ως ένα τίποτα στο στερέωμα των γενέων μαχητών.

Αν κάποιος ηγεμόνας μπορεί να είναι μόνον ήρωας ή «δοσίλογος, γλύφτης και τίποτα», οι προκάτοχοι του Φιλίππου και του Μεγαλέξανδρου στον μακεδονικό θρόνο, υπήρξαν ξεκάθαρα «δοσίλογοι, γλύφτες και τίποτα», καθώς είχαν αξιοσημείωτη προϊστορία εκούσιας ή εξ ανάγκης συνεργασίας με τους Μήδους.

Ο βασιλέας Αμύντας Α’, όχι μόνον συμφώνησε να δοθεί γη και ύδωρ στον πέρση στρατηγό Μεγάβαζο όταν αυτός το ζήτησε (αφού υπέταξε την Πέρινθο και άλλες πόλεις και έθνη της θρακικής ακτής μέχρι τον Στρυμώνα), αλλά πάντρεψε και την κόρη του με το γιο του Μεγάβαζου, τον Βουβάρη. «…έχομεν μαρτυρία του Ηροδότου, καθ’ ην μετ’΄εμφάσεως τονίζεται ότι η μέχρι Θεσσαλίας περιοχή, εις την οποίαν αναμφιβόλως πρέπει να συμπεριληφθεί και η Μακεδονία, δις υπετάγη εις τους Πέρσας, υπό του Μεγαβάζου κατά πρώτον και ύστερον υπό του Μαρδονίου. Περί του γάμου, ουδεμία αμφιβολία υπάρχει, αφού ένας υιός του Βουβάρη, φέρει το μακεδονικόν όνομα Αμύντας, το όνομα δηλαδή, του πάππου».(καθ. Δημήτριος Κανατσούλης: Ιστορία της Μακεδονίας μέχρι του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών 1964)

Ο γιος του Αμύντα, Αλέξανδρος ο Α’, ο Μακεδόνας που έγινε δεκτός κατόπιν εξετάσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (εφοδιάζοντας ημάς τους νεοΈλληνες με ένα ακλόνητο επιχείρημα…) συμμετέχει μαζί με τον Ξέρξη στην κάθοδο του τελευταίου προς νότον. Ο καθ. Δ. Κανατσούλης, σημειώνει σχετικά:

«Όταν το 480, ενεφανίσθη η γιγαντιαία στρατιά εις τα μακεδονικά εδάφη κατευθυνομένη προς νότον, τότε, αι μεν κοινότητες υπεχρεώθησαν όπως προηγουμένως οι Ακάνθιοι και Αβδηρίται να αναλάβουν την διατροφήν του περσικού στρατού, ο δε Αλέξανδρος να θέση εις την διάθεσιν του Ξέρξου τας στρατιωτικάς δυνάμεις της χώρας και να ακολουθήση αυτόν εις την εκστρατείαν (…) Ούτως, εν αρχή ακόμη των επιχειρήσεων, ο Αλέξανδρος συμβουλεύει δι’ αγγελιοφόρων του τους στρατοπεδευμένους εις τα Τέμπη Έλληνας, να εγκαταλείψουν τα στενά και να οχυρωθούν νοτιώτερον, διότι διέτρεχον τον κίνδυνον να καταπατηθούν από τον όγκον του περσικού στρατού.

Μετά την μάχην των Θερμοπυλών, κατά την προέλασιν του περσικού στρατού προς νότον, αποστέλλει μακεδονικάς δυνάμεις, προφανώς κατ’ εντολήν του Ξέρξου, εις τας βοιωτικάς πόλεις προς ειρήνευσιν της περιοχής και επιβολήν της τάξεως και ούτω σώζει αυτάς από ενδεχομένην λεηλασίαν και εκδίκησιν των κατερχομένων περσικών στρατευμάτων, εμφανίζων τας πόλεις ως διαπνεομένας από φιλοπερσικά αισθήματα. Το επόμενον έτος, μετά την φυγήν του Ξέρξου και προ της οριστικής αναμετρήσεως των δύο δυνάμεων εις τας Πλαταιάς, αποστέλλεται υπό του Μαρδονίου εις τας Αθήνας, ίνα διαβιβάση δελεαστικάς προτάσεις εις τους Αθηναίους περί ειρηνεύσεως και συμμαχίας και αποσπάση αυτούς από την ελληνικήν συμμαχίαν. Η αποστολή αύτη, απέτυχε προ της στερεάς αποφάσεως των Αθηναίων να αγωνισθούν υπέρ της ελευθερίας των και να μη προδώσουν τους συμμάχους των.

Τέλος, εις την μάχην των Πλαταιών τον συναντώμεν μετά του στρατού του εις την δεξιάν πτέρυγα των Περσών και δη, έναντι των Αθηναίων, οι οποίοι κατείχον το αριστερόν της αντιπάλου παρατάξεως. Κατά την παραμονήν όμως της μάχης, ούτος εν καιρώ νυκτός, έρχεται κρυφίως εις το ελληνικόν στρατόπεδον και δίδει εις τους στρατηγούς την πληροφορίαν ότι ο Μαρδόνιος, φοβούμενος μήπως αναβολή της μάχης αυξήση έτι μάλλον τας δυνάμεις των Ελλήνων, απεφάσισε να επιτεθή κατ’ αυτών την χαραυγήν της επομένης, συνιστά δε εις αυτούς, αν τυχόν ο Μαρδόνιος την τελευταίαν στιγμήν αναβάλη την επίθεσιν, να έχουν υπομονήν και να περιμένουν, διότι τα τρόφιμα των Περσών επαρκούν μόνον δι’ ολίγας ημέρας».

Τέλος, ο Αλέξανδρος, στην υποχώρηση πλέον των Περσών και την αποχώρησή τους από τη Μακεδονία, εμφανίζεται να στρέφεται στρατιωτικά εναντίον τους!

Άλλοι θεωρούν καιροσκόπο τον Αλέξανδρο και άλλοι ως μυστικώς βοηθούντα τους Έλληνες – ο Ηρόδοτος για παράδειγμα, τον ονομάζει «φιλέλληνα» γι’ αυτό το λόγο. Ο αναγνώστης που ενδιαφέρεται για τις λεπτομέρειες των σχετικών κρίσεων, μπορεί να ψάξει περαιτέρω το θέμα μόνος του.

Εγώ περιορίζομαι να σχολιάσω: Εκείνο που επιτρέπεται για τον Αλέξανδρο τον Α’, απαγορεύεται δια ροπάλου για τους Βυζαντινούς. Ο πρώτος είναι η απόδειξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας – οι δεύτεροι οι απόδειξη της υποδούλωσης της Ελλάδας.

quote:
Macedon: Υπάρχει μια σαφής διάκριση ανάμεσα στις απώλειες στο πεδίο της μάχης και στη συμπεριφορά προς τους αιχμαλώτους μετά το πέρας της μάχης. Υπάρχει μια σαφής διαφορά ανάμεσα στην πολεμική πράξη και τη βαρβαρότητα. Και ο Βασίλειος ο Β΄ έδειξε αμέτρητη βαρβαρότητα, όπως άλλωστε άρμοζε στη φάρα των χριστιανολατρών ρωμαίων αυτοκρατόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

quote:
EPAITHS: Άνθρωπε μου τρελός παπάς σε βάπτισε, καταλαβίνεις τί λές, τολμάς να συγκρίνεις την συμπεριφορά του μεγαλύτερου ανθρώπου που πέρασε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία με αυτή των διαφόρων καθαρμάτων;; (…) ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, έτσι συμπεριφερόταν ο άνθρωπος που μαγαρίζεις τον χώρο κάνοντας τέτοιες υβριστικές αναφορές στο όνομα του και έτσι ο άλλος το είδαλμα σου ο Βουλβαροκτόνος, ο ανθρωποκτόνος θα σου έλεγα καλύτερα.

quote:
Schwabe: Το ιστορικό ψέμα βλέπω σου έγινε έμμονή και συνήθεια έ? Οι Βούλγαροι που τύφλωσε το απόβρασμα (ας σημειωθεί ο απίστευτος πόνος στο να βγάζεις με ένα σπαθί ή σίδερο τα μάτια ενός ανθρώπου!!), ήταν οι στρατιώτες ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΩΘΗΚΑΝ αφού χάσανε την μάχη. Σε απλά λόγια, ήσαν αιχμάλωτοι.

quote:
Schwabe: Γνωρίζεις πολλά παρόμοια εγκλήματα στην ιστορία των πολέμων? Γνωρίζεις πολλούς αυτοκράτορες που να συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον απάνθρωπο και βάρβαρο (ανάλογο της καταγωγής του φυσικά..) τρόπο σε αιχμαλώτους πολέμου?

Δεν ξέρω τι ακριβώς γνωρίζουν οι υπόλοιποι, αλλά γνωρίζω τουλάχιστον έναν αυτοκράτορα για τον οποίον να υπάρχουν αναφορές για σφαγές εναντίον αμάχου πληθυσμού - και μάλιστα...για ένα άλογο! Το όνομά του; Μέγας Αλέξανδρος.

«Ακολουθώντας τα παράλια της Υρκανίας, ο Αλέξανδρος εισέβαλε στη χώρα των Μάρδων. Ετούτοι, περήφανοι για τη σωματική και ψυχική τους ρώμη, υποτίμησαν την αύξηση της ισχύος του βασιλιά και απαξίωσαν να τον συναντήσουν, ή να του αποδώσουν κάποια τιμή, αντίθετα προκατέλαβαν τις εισόδους στη χώρα τους με οκτώ χιλιάδες στρατιώτες και περίμεναν ατρόμητοι την έφοδο των Μακεδόνων. Ο βασιλιάς τους επιτέθηκε και στη μάχη που δόθηκε, πετσόκοψε τους περισσότερους και κυνήγησε τους υπόλοιπους στα δύσβατα μέρη.

Ενώ εκείνος πυρπολούσε την ύπαιθρο κι οι υπηρέτες που οδηγούσαν τα άλογα του βασιλιά είχαν μείνει λίγο πιο πίσω απ’ αυτόν, επιτέθηκαν μερικοί βάρβαροι και άρπαξαν το καλύτερο άλογο, τον Βουκεφάλα. Ετούτο είχε δοθεί δώρο από τον Κορίνθιο Δημάρατο και είχε λάβει μέρος με τον βασιλιά σε όλες τις μάχες στην Ασία. Άζευτο ακόμα, δεχόταν να το πλησιάσει μόνο ο πωλοδαμαστής, ενώ απ’ όταν του έβαλαν τη βασιλική σαγή, δεν δεχόταν ούτε αυτόν, αλλά μόνον στον Αλέξανδρο στεκόταν και χαμήλωνε το σώμα του για ν’ ανέβει.

Ο βασιλιάς, στενοχωρημένος για το εξαιρετικό ζώο, πρόσταξε να αποψιλώσουν τη χώρα και να κηρύξουν με διερμηνείς στους ντόπιους πως, όσο δεν επιστρέφουν το άλογο, θα βλέπουν τη χώρα τους να καταστρέφεται και τους κατοίκους της να σφάζονται. Οι απειλές άρχισαν να πραγματοποιούνται άμεσα και, τρομαγμένοι οι βάρβαροι, επέστρεψαν το άλογο, προσφέροντας μαζί μ’ αυτό και πολυτελέστατα δώρα, στέλνοντάς τα με πενήντα άντρες που ζήτησαν συγγνώμη. Ο Αλέξανδρος πήρε τους σπουδαιότερους απ’ αυτούς ως ομήρους…» (Διόδωρος Σικελιώτης - Ιστορική Βιβλιοθήκη 17 : 76)

quote:
Ελεάτης: Ας συγκρίνει όποιος θέλει την νοοτροπία αυτη με την νοοτροπία του βουλγαροκτόνου, τη νοοτροπία του Έλληνα με αυτή του βαρβάρου.

Η προτροπή σου Ελεάτη, περιπλέκεται όταν ο «Έλληνας» βρίσκεται αντιμέτωπος με τον «βάρβαρο» και τον σφάζει ενώ δείχνει πως θα τον ταΐσει:

«Όταν οι Αυταριάτες έχασαν τις αποσκευές τους κατά τη μάχη εναντίον του Δημητρίου στη Λάμψακο, ο Λυσίμαχος φοβήθηκε μήπως οι βάρβαροι στασιάσουν, έχοντας χάσει όλα όσα είχαν. Τους οδήγησε έξω από το χαράκωμα, σαν να επρόκειτο να τους μοιράσει σιτάρι και, δίνοντας σύνθημα, τους σκότωσε όλους. Ήταν πέντε χιλιάδες άνδρες» (Πολύαινος: Στρατηγημάτων Βιβλίον Τέταρτον: 12)

Σε πληροφορώ αν δεν το γνωρίζεις, πως ο Λυσίμαχος δεν ήταν χριστιανός, ούτε «Αρμενοπέρσης». Ήτο βέρος Μακεδών.

quote:
Schwabe: Με ενοχλεί οποιοσδήποτε ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ, με ενοχλεί οποιοσδήποτε ΑΛΛΟΕΘΝΗΣ έκατσε επάνω στα κεφάλια των ελλήνων. Όπως για παράδειγμα και οι διάφοροι αλλοεθνείς αυτοκράτορες της Νέας Ρώμης.

quote:
Schwabe: Εάν δεν ήταν βάρβαρο αυτό, το να τυφλώσεις 15.000 (!) στρατιώτες και να τους αφήσεις να πεθάνουν στη διαδρομή απο πείνα και απο τους λύκους, ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ? Βέβαια, να σημειώσουμε ότι το βαρβαρικό αυτό μέτρο τιμωρίας ήταν ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ των Νεορωμαίων, και οι τυφλώσεις στην Κωνσταντινούπολη έδιναν και έπαιρναν!

Εκτός από την τύφλωση 15000 αλλοεθνών στρατιωτών που επιβουλεύονται το βασίλειό σου (ή την πατρίδα σου), υπάρχει και άλλη μία βαρβαρότητα: Το να σκοτώνεις τους ίδιους σου τους «ομοεθνείς» στρατιώτες επειδή αρνούνται να στηρίξουν άλλο τις αυτοκρατορικές σου μεγαλομανίες. Για παράδειγμα, όταν 23.000 έλληνες στρατιώτες σφαγιάζονται από τους Μακεδόνες, επειδή ζήτησαν να επιστρέψουν… «οίκαδε»:

«Οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν από τον Αλέξανδρο στις λεγόμενες άνω σατραπείες, πεταμένοι στις εσχατιές της αυτοκρατορίας, ποθούσαν τον ελληνικό τρόπο ζωής. Όσο ζούσε ο βασιλιάς, το υπέμεναν από τον φόβο τους, όταν όμως πέθανε ξεσηκώθηκαν. Συμφώνησαν λοιπόν και εξέλεξαν στρατηγό τον Αινιάνα Φίλωνα, ενώ συνέστησαν και αξιόλογη στρατιωτική δύναμη.

Είχαν πάνω από 20.000 πεζούς και 3000 ιππείς, όλους δοκιμασμένους στον πόλεμο και διακεκριμένους για την ανδραγαθία τους. Μαθαίνοντας ο Περδίκκας την εξέγερση των Ελλήνων, διάλεξε από τους Μακεδόνες με κλήρο 3000 πεζούς και 800 ιππείς. Επέλεξε στρατηγό του σώματος τον Πίθωνα, που είχε υπάρξει σωματοφύλακας του Αλεξάνδρου κι ήταν άνθρωπος με αυτοπεποίθηση και στρατηγικές ικανότητες, και του το παρέδωσε. Του έδωσε επίσης επιστολές προς τους σατράπες, όπου τους έγραφε να δώσουν στον Πίθωνα δέκα χιλιάδες πεζούς και οκτώ χιλιάδες ιππείς και τον έστειλε εναντίον των επαναστατημένων.

Ο Πίθων που ήταν φιλόδοξος, συμφώνησε μετά χαράς για την εκστρατεία, έχοντας κατά νου να προσεταιριστεί τους Έλληνες με την φιλάνθρωπη στάση του και, ενισχύοντας με τη συμμαχία τους τη στρατιωτική του δύναμη, να αυτονομηθεί και να μείνει δυνάστης των άνω σατραπειών. Ο Περδίκκας, που υποψιαζόταν τις προθέσεις του, έδωσε την εντολή, αφού νικήσει τους επαναστάτες να τους σκοτώσει όλους και να μοιράσει τα λάφυρα στους στρατιώτες (…)

Μετά τη νίκη του, ο Πίθων διακήρυξε στους ηττημένους την εντολή να παραδώσουν τα όπλα και, αφού λάβουν εγγυήσεις να αναχωρήσουν για τα σπίτια τους. Δόθηκαν οι σχετικοί όρκοι, οι Έλληνες αναμείχτηκαν με τους Μακεδόνες και ο Πίθων ήταν καταχαρούμενος που τα πράγματα πήγαιναν κατ’ ευχήν. Οι Μακεδόνες όμως, ενθυμούμενοι την παραγγελία του Περδίκκα, δεν έδωσαν την παραμικρή σημασία στους όρκους που δόθηκαν στους Έλληνες και παρασπόνδησαν. Τους επιτέθηκαν, εκεί που δεν το περίμεναν, και βρίσκοντάς τους αφύλακτους, τους σκότωσαν όλους με τα ακόντια και διάρπαξαν τα υπάρχοντά τους. Με διαψευσμένες τις ελπίδες, ο Πίθων έφυγε με τους Μακεδόνες για τον Περδίκκα…» (Διόδωρος Σικελιώτης - Ιστορική Βιβλιοθήκη 18:7)

quote:
Trainman: Αλήθεια; Πόσες εξεγέρσεις πραγματοποίησαν οι Έλληνες κατά της μακεδονικής κατοχής και πόσες εναντίον της Ρωμαιοβυζαντινής; Έχεις αναρωτηθεί; Το 'χεις ψάξει;

Macedon: Περιμένω να με διαφωτίσεις. Εκτός αν τα 650 χρόνια αιματηρής αντίστασης των Ελλήνων στη χριστιανική λαίλαπα του Βυζαντίου (που είχε επιστρατεύσει μέχρι και τους Γότθους του Αλάριχου εναντίον των Ελλήνων) δεν μπορεί να θεωρηθεί "αντίσταση" αλλά ...χμμμ... δυσκολίες στον προσηλυτισμό.


Το αν η άρνηση των παγανιστών Ελλήνων να αλλάξουν θρήσκευμα εκόντες ή άκοντες συνιστά «εξέγερση εναντίον της Ρωμαιοβυζαντινής κατοχής», είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε στη συνέχεια. Προ το παρόν ωστόσο, ας δούμε και μια πραγματική σύγκρουση με πλήρες εθνικό περιεχόμενο:

«Ενώ πολιορκούσε τα Μέγαρα, ο Αντίγονος έφερε τους ελέφαντες. Οι Μεγαρείς πασάλειψαν με υγρή πίσσα τις γουρούνες τους, τους έβαλαν φωτιά και τις άφησαν ελεύθερες. Εκείνες, καιγόμενες από τη φωτιά, έπεφταν τσιρίζοντας πάνω στους ελέφαντες που το έβαλαν στα πόδια μανιασμένοι και καταταραγμένοι, προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τότε και μετά, ο Αντίγονος πρόσταξε τους Ινδούς να τρέφουν γουρούνια μαζί με τους ελέφαντες, έτσι ώστε τα ζώα να συνηθίζουν την όψη και την κραυγή τους». (Πολύαινος: Στρατηγημάτων βιβλίον Δ: 6)

Δεδομένου ότι το κείμενο διευκρινίζει πως τους ελέφαντες τους έθρεφαν οι Ινδοί και δεδομένου ότι οι ελέφαντες εκπαιδεύονταν και χρησιμοποιούνταν στην Ινδία ως βαρέα τεθωρακισμένα πολύ πριν φτάσει εκεί ο στρατός του Αλέξανδρου, μπορούμε βασίμως να υποθέσουμε ότι τους εν λόγω Μεγαρείς, ανέλαβαν να «εκπολιτίσουν» για λογαριασμό των Μακεδόνων και ινδοί στρατιώτες.

Σίγουρα η γνωριμία με τους ελέφαντες, θα πρέπει να ήταν ένα σημαντικό εκπαιδευτικό γεγονός, για όσους εκ των δύστυχων Μεγαρέων δεν είχαν συνοδεύσει τον Αλέξανδρο προς Ανατολάς. Αλήθεια, ως άνδρες στρατιώτες, είχαν φέρει και τις γυναίκες τους μαζί, ή…

quote:
Schwabe: Μήπως θέλεις να μας πεις πρώτα εσύ, πόσοι αυτοκράτορες του βυζαντίου σκοτώθηκαν απο διεκδικητές του θρόνου, απο ραδιουργίες, πόσοι δηλητηριάστηκαν, πόσοι τυφλώθηκαν απο τους ίδιους τους γονείς τους?? Μήπως θέλεις να μας πεις ποιά ήταν η τύχη της γυναίκας του «Μέγα» Κωνσταντίνου σας? Μήπως γνωρίζεις να μας πεις ποιά ήταν η τύχη του γιού του «Μέγα» Κωνσταντίνου σας και ποιά η τύχη συγγενών του?

Σε μια συζήτηση επιπέδου νηπιαγωγείου, ο αντίπαλος του Schwabe θα μπορούσε να απαντήσει: «Εγώ σε ρώτησα πρώτος!». Το ζήτημα όμως, είναι άλλο: Αν οι «βυζαντινισμοί» (για τους οποίους ορθώς γίνεται λόγος) είναι δείγμα παρακμιακών κοινωνικών συνθηκών, τι υποδηλώνει άραγε η δολοφονία του Δημήτριου, γιού του Φιλίππου του Ε’ κατόπιν εντολής του πατέρα του; Ή η δολοφονία της γυναίκας και του γιου του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα του Διόδωρου, σε μια πρόχειρη μετάφραση:

«Επί της ηγεμονίας του Σιμονίδη στην Αθήνα, ο Κάσσανδρος, ο Πτολεμαίος και ο Λυσίμαχος, έθεσαν τέρμα στον πόλεμο εναντίον του Αντιγόνου και συνέταξαν συνθήκη. Σ’ αυτήν οριζόταν ότι ο Κάσσανδρος θα ήταν στρατηγός της Ευρώπης, μέχρις ότου ο γιος της Ρωξάνης θα ενηλικιωνόταν, ο Λυσίμαχος θα ήταν ο κύριος της Θράκης και ο Πτολεμαίος ο κύριος της Αιγύπτου και των γειτονικών πόλεων στη Λιβύη και την Αραβία, ότι ο Αντίγονος θα ηγεμόνευε σ’ ολόκληρη την Ασία, ενώ οι Έλληνες θα ήσαν αυτόνομοι.

Παρά ταύτα, απέτυχαν να μείνουν πιστοί στη συμφωνία αυτή και ο καθένας τους με διάφορες προφάσεις κοιτούσε να αυξήσει τη δύναμή του. Ο Κάσσανδρος, είδε ότι ο γιός της Ρωξάνης, ο Αλέξανδρος μεγάλωνε και ότι ήσαν κάποιοι που διέσπειραν τη φήμη στη Μακεδονία, ότι κάποιος θα έπρεπε να ελευθερώσει το παιδί από την επιτήρηση και να του παραδώσει το βασίλειο του πατέρα του.

Φοβούμενος για την ίδια του την ασφάλεια, παρήγγειλε στον Γλαυκία στον οποίο είχε ανατεθεί η επιτήρηση του νεαρού, να δολοφονήσει τη Ροξάνη και τον βασιλιά και να κρύψει τα σώματά τους και να μην αναφέρει την πράξη σε κανέναν άλλον. Ο Γλαυκίας εξετέλεσε τις εντολές και αυτό απήλλαξε τον Κάσσανδρο, τον Λυσίμαχο, τον Πτολεμαίο και ακόμα και τον Αντίγονο, από τους επικείμενους φόβους τους σχετικά με τον βασιλιά. Από τότε, δεδομένου ότι δεν υπήρχε κανείς να αναλάβει την αυτοκρατορία, εκείνοι που κυβερνούσαν λαούς ή πόλεις, μπορούσαν να τρέφουν ελπίδες να βασιλεύσουν και να ελέγξουν εφεξής την υπό την εξουσία τους επικράτεια, σαν βασίλειο που είχαν κατακτηθεί σε πόλεμο». (Διόδωρος Σικελιώτης - Ιστορική Βιβλιοθήκη 19 : 105)

quote:
Schwabe: Δεν με ενδιαφέρουν «οι άλλες θρησκείες», αλλά το καθεστώς που ζει και βασιλεύει (ακόμα) στον τόπο μου. Δυο είναι τα ενδεχόμενα, ιστορικά: ελληνισμός και πατρώα θρησκεία – ιουδαιοχριστιανισμός και χριστιανικός οικουμενισμός. Μεταξύ των δύο, επιλέγω το πρώτο, δίχως να χορηγώ λευκή επιταγή σε όλα και τους πάντες.

Απ’ ότι φαίνεται, δεύτερο ενδεχόμενο την εποχή της μακεδονικής αυτοκρατορίας, εμφανίζεται κάτι πρωτάκουστο για τους Έλληνες: Η λατρεία του Αυτοκράτορα:

«Με την ανατολή του ηλίου, άρχισε η πομπή, στην οποία, μαζί με τις υπόλοιπες μεγαλοπρεπείς κατασκευές, ακολουθούσαν και τα αγάλματα των δώδεκα θεών, φιλοτεχνημένα με μεγάλη τέχνη και πλούσια διακοσμημένα με εκπληκτική λαμπρότητα. Μαζί μ’ αυτά, περνούσε δέκατο τρίτο και το θεοπρεπές άγαλμα του Φιλίππου, εμφανίζοντας ο βασιλιάς τον εαυτό του σύνθρονο με τους δώδεκα θεούς» (Διόδωρος Σικελιώτης - Ιστορική Βιβλιοθήκη 17: 92)

Αυτό που δεν πρόλαβε ο Φίλιππος, το επέβαλλε ο γιός του, υποτίθεται (έτσι μάθαμε στο σχολείο) επειδή ήταν εδραιωμένη συνήθεια στην Ανατολή. Αργότερα, θα το καθιερώσουν πανηγυρικά οι ρωμαίοι καίσαρες, διώκοντας ποινικώς, όποιον το αρνιόταν εμπράκτως.

Στο επόμενο post μου, θα συνεχίσω τις συγκρίσεις μεταξύ μακεδονικής και βυζαντινής Αυτοκρατορίας, σε καλά και σε άσχημα. Και, για να μην παρεξηγηθώ, υπογραμμίζω ότι στόχος μου δεν είναι να μειώσω τον όντως Μέγα Αλέξανδρο και τους επιγόνους του, ούτε να μεγαλύνω τους βυζαντινούς αυτοκράτορες εξ αντιδιαστολής.

(Η συνέχεια επί της οθόνης…)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Συνοδινός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Germany
165 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2007, 00:48:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Συνοδινός  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Trainman...
Ο Αλέξανδρος πέθανε, έχοντας κατακτήσει με θαυμαστό τρόπο τον κόσμο και χαίρει εκτίμησης, εδώ και δυό χιλιάδες χρόνια.
Το βυζάντιο πέθανε, έχοντας παραδώσει την πόλη στους Τούρκους και δεν χαίρει κανενός είδους εκτίμησης από κανέναν. Η ιστορία αδιαφόρησε για το βυζάντιο. Το παρέλαβε σαν ένα τόπο θρησκοφλυαρίας, όπου ανθούσαν, οι Άγιοι και τα θαύματα. Έτσι πετάχτηκε στο καλάθι των αζήτητων.
Τους ηττημένους και ασήμαντους δεν τους θέλει κανείς, κι αυτό είναι λογικό. Δεν βλέπω τον λόγο της σύγκρισης που επιχειρείς. Από πότε οι χαμένοι και ασήμαντοι, απαιτούν ρόλο, στην ιστορία ενός τόπου..;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2007, 14:44:48  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Συνοδινός
Trainman...
Ο Αλέξανδρος πέθανε, έχοντας κατακτήσει με θαυμαστό τρόπο τον κόσμο και χαίρει εκτίμησης, εδώ και δυό χιλιάδες χρόνια.
Το βυζάντιο πέθανε, έχοντας παραδώσει την πόλη στους Τούρκους και δεν χαίρει κανενός είδους εκτίμησης από κανέναν. Η ιστορία αδιαφόρησε για το βυζάντιο. Το παρέλαβε σαν ένα τόπο θρησκοφλυαρίας, όπου ανθούσαν, οι Άγιοι και τα θαύματα. Έτσι πετάχτηκε στο καλάθι των αζήτητων.
Τους ηττημένους και ασήμαντους δεν τους θέλει κανείς, κι αυτό είναι λογικό. Δεν βλέπω τον λόγο της σύγκρισης που επιχειρείς. Από πότε οι χαμένοι και ασήμαντοι, απαιτούν ρόλο, στην ιστορία ενός τόπου..;



Δεν καταλαβαίνω γιατί τη γνώμη που έχεις εσύ και μοιράζεσαι με άλους πέντε έξι ανθρώπους, να την παρουσιάζεις ως την κοινώς αποδεκτή;

Σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη στην Ελλάδα, αλλά και σύμφωνα με τις γνώμες της συντριπτικής πλειοψηφίας και των ξένων ιστορικών η σχέση έχει ως εξής: Ελληνισμός = Βυζάντιο και αντίστροφα.

Αν δεν υπήρχε το Βυζάντιο, ο Δυτικός κόσμος, μέχρι και σήμερα, ιδέα δεν θα είχε για το ποιος είναι ο Σωκράτης και ο Αλέξανδρος.

Οι Έλληνες, νιώθουν υπερήφανοι για την καταγωγή τους και για τις "Βυζαντινές καταβολές" τους.

Αν εσύ και όσοι άλλοι, που μετά βίας γεμίζετε (σε αριθμό) ένα λεωφορείο (αναφέρομαι στις "θαυμάσιες" εκδρομές που οργανώνουν οι διάφοροι σύλλογοι αρχαιοφίλων), έχετε αντίθετη άποψη, δικαίωμά σας, αλλά όχι, ντε και καλά να μας παρουσιάζεις μια πλαστή πραγματικότητα που πηγάζει από τη φαντασία σου, ως την ισχύουσα!

Edited by - Ψηλός on 16/02/2007 14:45:48Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2007, 16:51:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ψηλός
Αν δεν υπήρχε το Βυζάντιο, ο Δυτικός κόσμος, μέχρι και σήμερα, ιδέα δεν θα είχε για το ποιος είναι ο Σωκράτης και ο Αλέξανδρος.

Ήταν δε τόση η πολιτιστική προσφορά του Βυζαντίου που, όπως σημειώνει ο ιστορικός Ιωσήφ Μακόμπε στο βιβλίο του "Οι μεγαλύτεροι ψεύτες της Ιστορίας"¨(εκδ. 1985) "επί 11 αιώνες δεν κατάφερε να παράγει ΟΥΤΕ ΕΝΑ βιβλίο που να μπορεί σήμερα να διαβαστεί από έναν καλλιεργημένο άνθρωπο".

quote:
Ψηλός
Οι Έλληνες, νιώθουν υπερήφανοι για την καταγωγή τους και για τις "Βυζαντινές καταβολές" τους.

Οι Ελληνες... μάλλον όχι. Οι ανιστόρητοι ρωμαιοχριστιανοί... ίσως

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2007, 20:42:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
macedon,
Προτρέχεις και δεν σκέφτεσαι αυτά που γράφεις.
Εγώ προσωπικά έχω 7 βιβλία Βυζαντινών συγγραφέων.
Μόνο η νομοθεσία του βυζαντίου μπορεί να συζητιέται για άπειρες σελίδες...
Με λίγα λόγια καθόλου καλό επιχείρημα, βρες κάτι άλλο...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2007, 22:05:00  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

macedon,
Προτρέχεις και δεν σκέφτεσαι αυτά που γράφεις.
Εγώ προσωπικά έχω 7 βιβλία Βυζαντινών συγγραφέων.
Μόνο η νομοθεσία του βυζαντίου μπορεί να συζητιέται για άπειρες σελίδες...
Με λίγα λόγια καθόλου καλό επιχείρημα, βρες κάτι άλλο...


Και απ' όσο γνωρίζω, υπάρχουν και πλήθος επιστημονικών έργων (π.χ. ιατρικών) που γράφτηκαν και κατά τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια.

Βρήκα ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο της
κας «Αμαλίας Κ. Ηλιάδη, Φιλολόγου-Ιστορικού, ΜΑ Βυζαντινής Ιστορίας», σχετικό με την «Εκπαίδευση και Σχολεία στο Βυζάντιο», το οποίο πιστεύω πως αξίζει να διαβαστεί.
Παραθέτω ορισμένα ενδιαφέροντα αποσπάσματα:


«Η Εκπαίδευση στο Βυζάντιο δεν ήταν κρατικά οργανωμένη, όπως την εννοούμε σήμερα, ούτε ομοιόμορφη σ’ όλη τη διάρκεια των έντεκα και παραπάνω αιώνων ζωής του Βυζαντίου. Ακόμη, το Βυζαντινό Κράτος ποτέ δεν είχε για μεγάλη χρονική διάρκεια την ίδια έκταση ούτε οι πολίτες του είχαν ομοιογένεια. Έτσι, π.χ. κατά την πρώτη περίοδο, ένας υπήκοος του αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης μπορούσε να έχει γεννηθεί στην Αθήνα που κυριαρχούσε η ελληνική κλασσική παιδεία, ενώ άλλοι ζούσαν σε περιοχές όπου η εκπαίδευση είχε τα τοπικά της χαρακτηριστικά.

Το μεσοδιάστημα της βασιλείας του Ιουλιανού του Παραβάτη αποτελεί τη σύντομη διακοπή αυτής της επίδρασης: Από το δεύτερο έτος της βασιλείας του, ο Ιουλιανός άρχισε την εφαρμογή της εκπαιδευτικής του πολιτικής. Παρέδωσε την εκπαίδευση στους εθνικούς, υποστηρίζοντας την άποψη ότι η αμάθεια και η αγροικία είναι χαρακτηριστικά των χριστιανών. Έτσι, στις 17 Ιουνίου του 362 μ.Χ. σε νόμο-διάταγμά του καθόριζε ότι οι Χριστιανοί είχαν το δικαίωμα να διδάσκονται τα κλασσικά Ελληνικά Γράμματα, όμως έχαναν κάθε δικαίωμα να τα διδάσκουν οι ίδιοι. Κατά τον τρόπο αυτό, για τον χριστιανό διδάσκαλο-καθηγητή της εποχής του Ιουλιανού, διαγράφονταν οι εξής επιλογές: α) να αλλάξει την πίστη του για να μη χάσει τη δουλειά του, β) να διατηρήσει την πίστη του, αλλά να απολέσει τη θέση του, και γ) να προσαρμοστεί υποκριτικά στην απαίτηση του αυτοκράτορα και μεθοδικά να υπονομεύει την πίστη του στους θεούς ή να φανεί ουδέτερος προς την παλιά θρησκεία.
……………….
……………………….

Τα Ανώτερα Πνευματικά Ιδρύματα.
Πολύ πριν ιδρυθεί το πρώτο πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη, πολλές άλλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν φημισμένες για τις ανώτερες και ανώτατες σχολές τους, όπως η Αθήνα για την ακαδημία της, σπουδαία φιλοσοφική σχολή, η Αλεξάνδρεια για το Μουσείο της, όπου διδάσκονταν η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η ιατρική κ.λ.π. Αξιόλογα πνευματικά κέντρα υπήρχαν επίσης στη Συρία, όπως η Βηρυτός με την περίφημη νομική σχολή, που ο μέγας ρήτορας Λιβάνιος την ονόμαζε «Μητέρα των Νόμων», η Αντιόχεια και η Έδεσσα με τις Θεολογικές σχολές και η Γάζα της Παλαιστίνης με την φημισμένη σχολή ρητόρων και ποιητών, που συνέβαλε ιδιαίτερα στην πρόοδο της σκέψης και της φιλολογίας της εποχής εκείνης.
....................
....................................
.........................................»

Πηγή: http://www.e-telescope.gr/gr/cat09/art09_060208.htm

Αυτά άραγε, δεν τα γνωρίζουν όσοι κατηγορούν το Βυζάντιο για δήθεν σκοταδισμό;; Δεν ντρέπονται να χρησιμοποιούν ψεύδη; Ποιους προσπαθούν να πείσουν;;


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2007, 22:22:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Νομίζω ο Μακόμπε ήταν σαφής. Δεν κυκλοφόρησε κανένα βιβλίο που να μπορεί να διαβαστεί από ένα καλλιεργημένο άνθρωπο σήμερα. Κατά τα άλλα σαφώς υπάρχοουν πολλά έργα: Και βίοι αγίων και κηρύγματα και χριστιανολογικά θέματα και θέματα δογματικής και το "Πώς να γκρεμίσετε ένα αρχαίο ναό σε 20 απλά μαθήματα".

Οσο για τη νομοθεσία, φίλε μου OANNHSEA προφανώς και δεν αποτελεί έργο συγγραφέα.

Θα μπορούσες με την ευκαιρία να παραθέσεις τα βιβλία των 7 συγγραφέων που κατέχεις;

quote:
Ψηλός
Και απ' όσο γνωρίζω, υπάρχουν και πλήθος επιστημονικών έργων (π.χ. ιατρικών) που γράφτηκαν και κατά τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια.

Όπως για παράδειγμα;

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2007, 23:44:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
“Καθ' όλη την διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου (330-1453 μ. Χ.) παρατηρείται συνεχής χρήση της κληρονομιάς των ιατρών της αρχαιότητος, τα κείμενα των οποίων συχνά χρησιμοποιούνται, όπως του Ιπποκράτους, Γαληνού, Διοσκουρίδη, Αρεταίου, Ρούφου. Οι ιατροί της βυζαντινής περιόδου αξιοποιούν τα έργα τους με αποτέλεσμα να επισυμβεί μία φυσιολογική μετάβαση από την αρχαία ιατρική στην ιατρική της βυζαντινής περιόδου. Κατ' αυτόν τον τρόπο η αρχαία ελληνική ιατρική παράδοση διατηρήθηκε και προστατεύθηκε από την αφάνεια.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο διέπρεψαν ιατροί, στων οποίων τα κείμενα αποτυπώνεται το επίπεδο της ιατρικής [1] της περιόδου αυτής. Περιγράφονται τα νοσήματα των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος και παράλληλα η θεραπευτική με φάρμακα, υγιεινοδιαιτητική αγωγή και χειρουργικές επεμβάσεις. Συνοπτικά γίνεται αναφορά στους σημαντικότερους ιατρούς συγγραφείς της βυζαντινής περιόδου και τα έργα τους, στα οποία καταγράφεται η εφαρμοζόμενη θεραπευτική της εποχής.

Κατά το 4ο αι. σημαντικός ιατρός ήταν ο Ορειβάσιος [2], γιατρός του αυτοκράτορα Ιουλιανού. Είχε συγγράψει το Συναγωγαί Ιατρικαί, το Σύνοψις των Οριβασίου εννέα λόγων προς τον υιόν αυτού Ευστάθιο, και ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο Ευπόριστα για την καταπολέμηση του κομπογιαννιτισμού. Στην αρχή του Α΄ Βιβλίου του έργου του Συναγωγαί ιατρικαί απευθυνόμενος προς τον Ιουλιανό γράφει μεταξύ άλλων ότι συγκέντρωσε από τους επιφανείς ιατρούς τα σημαντικότερα, «Πάντων των αρίστων ιατρών αναζητήσαντά με τα καιριώτατα συναγαγείν και πάντα όσα χρησιμεύει προς αυτό το τέλος της ιατρικής».

Ο Ορειβάσιος μεταξύ των άλλων εφαρμόζει τεχνική για τη χειρουργική των αρτηριακών ανευρυσμάτων, φλεβίτιδων, τραυμάτων, υποσπαδία, αποστήματος ήπατος και ιδιαίτερα μνημονεύει την θεραπευτική αγωγή για την επιληψία, τη νεφρίτιδα, των ιλίγγων και της αιμοπτύσεως. Το έργο του είχε επηρεάσει μεταγενέστερους ιατρούς, όπως τον Αέτιο τον Παύλο Αιγινήτη, τον Νικόλαο Μυρεψό κ. ά. Τα συνοπτικά έργα του Ορειβασίου μεταφράσθηκαν στη λατινική γλώσσα, όπως διαπιστώνεται από χειρόγραφα του 7ου , 9ου και 12ου αι., που δείχνουν την επίδραση του στη δυτική ιατρική [3].

Ένας άλλος συγγραφέας της ίδιας εποχής ήταν ο Νεμέσιος [4] επίσκοπος Εμέσης και έργο του το Περί φύσεως ανθρώπου. Αναφέρεται και στην ανατομική κατασκευή του σώματος. Σημειώνεται ότι το έργο του Νεμεσίου μεταφράσθηκε τον 11ο αι. στη λατινική γλώσσα από τον αρχιεπίσκοπο του Σαλέρμο Alphanus, ο οποίος ήταν και γιατρός.

Κατά τον 6ο αι. σημαντικός ιατρός ήταν ο πολυγραφώτατος Αέτιος Αμιδηνός [5], αρχίατρος του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Στο έργο του Βιβλία Ιατρικά με τους δεκαέξι λόγους του παρατίθεται η προγενέστερη ιατρική γνώση, αλλά προσθέτει και δικά του στοιχεία. Σημειώνεται ότι από τον Αέτιο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το κολχικό στη θεραπευτική. Το έργο του επέδρασε στους μεταγενέστερους ιατρούς Παύλο Αιγινήτη, Θεοφάνη Νόννο, Ψελλό και Αλέξανδρο Τραλλιανό.

…………………

……………………………”

Πηγή: http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/ergasies/61.asp

Στην ιστοσελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε πολλές αναφορές σε ιατρούς και το έργο τους κατά τη βυζαντινή περίοδο.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

VELISSARIOS
Πλήρες Μέλος

Greece
1030 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 00:15:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΠΕΣ ΤΑ ΨΗΛΕ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 00:48:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ναι, αλλά έτσι βγαίνει ψεύτης ο συγγραφέας του "Οι μεγαλύτεροι ψεύτες της Ιστορίας" Μακόμπε και ο Μακόμπε (ποιος είναι ο Μακόμπε ρε παιδιά;) δεν γίνεται να λέει ψέματα!


Γίνεται;

μην προσβάλλεσαι
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 01:52:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Macedon,

Τι γνώμη έχεις για τα έργα του Τζέτζη και του Ευσεβίου Καισαρείας;


quote:
όπως σημειώνει ο ιστορικός Ιωσήφ Μακόμπε

Μπορείς να αναφέρεις κάτι περισσότερο για το έργο του;

Επίσης, πως οριοθετείται χρονολογικά η Βυζαντινή πνευματική παρουσία;

Λουκάς

Edited by - ΕΡΙΩΠΙΣ on 17/02/2007 01:56:25Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 06:54:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΕΡΙΩΠΙΣ
Μπορείς να αναφέρεις κάτι περισσότερο για το έργο του;

Κατ'αρχήν να διορθώσω το όνομά του, είναι Ιωσήφ Μακέιμπ και υπήρξε Φραγκισκανός παπάς. Αηδιασμένος από την κατάσταση που συνάντησε μέσα στην εκκλησία αποσχηματίστηκε και ασχολήθηκε με τη μελέτη της ιστορίας. Εγραψε πολλά βιβλία σχετικά με την ιστορία της Εκκλησίας και ειδικότερα με την Ιστορία που η εκκλησία (ανατολική και δυτική) δεν επέτρεψαν ποτέ να διδαχτεί. Το έργο του χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην ακαδημαϊκή κοινότητα, άλλο που δεν είναι τόσο γνωστός σε μερικούς από δω μέσα όπως π.χ. ο Παχούμιος ή ο Αββακούμ. Εδωσε πάνω από 4.000 διαλέξεις στις Η.Π.Α., Αγγλία και Αυστραλία ακόμη και στην ηλικία των 80 ετών.

Το όνομά του το είδα σαν βιβλιογραφική αναφορά στο βιβλίο του Δρος Φραγκόπουλου "Ιστορία της Τεχνολογίας" και παρακινήθηκα να αγοράσω ένα από τα βιβλία του, το "Οι μεγαλύτεροι ψεύτες της Ιστορίας".

Εχει γράψει περίπου 250 βιβλία μεταξύ των οποίων:

Οι Πάπες και οι εκκλησίες τους, Η ψυχολογία της θρησκείας, Η ανθρώπινη προέλευση της ηθικής, Το μεγάλο γαλάζιο βιβλίο, Η ιστορία της εκκλησιαστικής διαμάχης, Η άρνηση του πολιτισμού από το Φασιστικό Ρωμαιοκαθολικισμό, και διάφορα άλλα.

Μπορείς να διαβάσεις σχετικά μ'αυτόν εδώ

Τα βιβλία του απευθύνονται σε ανθρώπους που μπορούν να σκεφτούν από μόνοι τους και άρα όχι σε χριστιανούς τύπου Ampere και λοιπών ... χριστιανικών δυνάμεων.


macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

EPAITHS
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
244 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 07:41:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους EPAITHS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο Μακέιμπ μίλησε για σοβαρά επιστημονικά έργα, και είχε μεγάλο δίκιο.
Θα απαντήσω στους παραπάνω φίλους με την σειρά μου οτι οι αγιογραφίες, οι ξυλογραφίες με εικόνες αγίων, τα εκκλησιαστικά συγγράματα αναλύσεων της βίβλου, της Κ.Δ., των βίων αγίων και πατέρων των πρωτοχριστιανικών χρόνων απο τα οποία είναι διάσπαρτα η βυζαντινή λογοτεχνία σε όλα τα μήκη και πλάτη δέν μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό επιστημονικό έργο.
Η συντριπτική πλειοψηφία όλων των έργων περιστρέφονται γύρω απο την Ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία. Οι περιπτώσεις που ανέφερε ο ψηλός έίναι μεμονωμένες ανθρώπων που αντέγραψαν κείμενα του Ιπποκράτη λέγοντας και την δική τους γνώμη σποραδικά χωρίς να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικά το καινούργιο.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 09:43:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Θέση δική μου είναι πως η Μακεδονική Αυτοκρατορία ουδόλως υπήρξε «Ελλάδα», αλλά αντιθέτως φέρει σημαντικότατες ομοιότητες με την Βυζαντινή. Θα μπορούσε μάλιστα, κανείς να χαρακτηρίσει τη δεύτερη και διάδοχο της πρώτης. Μάλιστα, το όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν ήταν «ελλαδικό».


Φίλε Trainman, εδώ παίρνεις "Άριστα". Συμφωνώ απόλυτα μ' αυτή τη θέση.

Θέλει όμως λίγο δούλεμα το θέμα.

Χόρεψες πάλι Σ----- μου(δεν το λέω γιατί μπορεί να σε στενοχωρεί).

Κατάφερες όμως και τους κατέβασες όλους πάλι στο ...Mobil Ave και....!

Για να δούμε πως θα επανέλθουν στην επιφάνεια και με τί προγράμματα στη τσέπη.

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 12:43:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μacedon,
Ρώτησες κάτι και να η απάντηση:

Τακτικά - Λέοντα Σοφού.
Στρατηγικόν - Κεκαυμένου
Αλεξιάδα (Μεταχειρισμένο)
Χρονικό του Μορέως
Έπος Διγενή Ακρίτα
Μιχαήλ Ψελλός - ανθολογία (παλαιό και μεταχειρισμένο)
Παύλος Αιγινήτης - ανθολογία (ιατρικό, παλαιό και μεταχειρισμένο)

Ψάχνω το Δυναμερόν του Νικολάου Μυρεψού
και το Τακτικά του Νικηφόρου Ουρανού..Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

VELISSARIOS
Πλήρες Μέλος

Greece
1030 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 14:19:12  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ειμαι ο Γεωργιος Σφραντζης ο αξιοθρηνητος Αυτοκρατορικος Πρωτοβεστιαριος γνωστος με το μοναστικο ονομα Γρηγοριος.Εγραψα την ακολουθη αφγγηση των γεγονοτων που συνεβησαν στην καταραμενη ζωη μου.Θα ηταν καλυτερα για μενα να μην ειχα γεννηθει η να ειχα πεθανει απο παιδι.Καθως αυτο δεν συνεβη ας ειναι γνωστο οτι γεννηθηκα τη Τριτη 30 Αυγουστου του 1401 μ.χ.Με λακωνικα λογια κατεγραψε την διπλη τραγωδια της ζωης του εθνικη και οικογενειακη το ενα του παιδι ο γιος του σκοτωθηκε στην μαχη ενω η κορη του η Θαμαρ πεθανε απο λοιμωδη αρρωστια στο σεραι του Σουλτανου.Τα τελευταια λογια του ηταν αυτα απο το αυθεντικο ημερολογιο του υπουργου εξωτερικων και παιδικου φιλου του Αυτοκρατορα των Ρωμαιων Παλαιολογου Κωνσταντινου.
Σε ολη την Ευρωπη οι συνεπιες μετα την Αλωση ηταν καταστρεπτικες,με το που μπηκε μεσα στην Κωνσταντινουπολη ο Μωαμεθ λεγεται οτι ειπε ευχαριστω τον Αλλαχ που με αξιωσε να κατακτησω την Ν.Ρωμη αλλα μακαρι να με αφησει να ζησω αρκετα ωστε να καταλαβω και την Παλαια.Πολυ πριν εισβαλουν στην Ιταλια οι Τουρκοι ορμουσαν στην μαχη με την κραυγη Ρομα Ρομα!Ο Μωριας υποταχχθηκε στον Μουσουλμανικο ζυγο το 1464 ,το 1462 κατακταει την Μολδοβλαχια και τον επομενο χρονο την Βοσνια και το 1476 την Αλβανια και την Μολδαβια.Οι Βενετοι ενιωθαν την καυτη ανασα του Μουσουλμανικου ζυγου αφου το 1481 Τουρκικος στρατος εκανε αποβαση στην ν.Ιταλια με προορισμο την Ρωμη!!οταν κατεκτησαν στο διαβα τους το Οτραντο μια μικρη πολη θανατωσαν τον Αρχιεπισκοπο και εσφαξαν 12000 Ιταλους!!Στη Ρωμη ο Παπας Πιος σκεφτοταν να διαφυγει και ο πλυθησμος πανηκοβληθηκε αλλα εκεινες τις ωρες εφτασαν τα νεα του θανατου του Μωαμεθ και η εκστρατεια στην Ιταλια κατερρευσε.
Απο το ιστορικο βιβλιο η τελευταια μεγαλη πολιορκια του Ροτζερ Κραουλι


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 15:06:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε μου VELISSARIOS, άκου να δεις τι έπαθα!
Άρχισα να διαβάζω το τελευταίο σου μήνυμα κι επειδή δεν είδα εισαγωγικά κτλ, νόμιζα οτι ο Γεώργιος Σφραντζής ήσουν εσύ!
Όταν είδα το 1401 απέκλεισα το ενδεχόμενο να είσαι Αθάνατος οπότε κοίταξα στο τέλος του μηνύματος κι είδα την πρόταση:

quote:
Απο το ιστορικο βιβλιο η τελευταια μεγαλη πολιορκια του Ροτζερ Κραουλι

Sorry, αλλά δε μπορούσα να μην το πω!


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 16:04:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ macedon, μιας και δεν μπορώ να σκεφτώ από μόνος μου λύσε μου αν θες αυτήν την απορία. Είσαι στα αλήθεια τόοοοσο ανίκανος να δεις τον κόσμο χωρίς τα μανιχαϊστικά ασπρόμαυρα γυαλιά σου ή απλώς απολαμβάνεις να εκτίθεσαι;

Ευχαριστώ


μην προσβάλλεσαι
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
VELISSARIOS
Πλήρες Μέλος

Greece
1030 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 16:12:48  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Sorry, αλλά δε μπορούσα να μην το πω!



xexe


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

VELISSARIOS
Πλήρες Μέλος

Greece
1030 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 17:31:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ζητω συγνωμη που θα ανατρεξω σε ενα θεμα που γραφτηκε 2 σελιδες πριν αλλα τον τελευταιο καιρο δεν ειχα συνδεση και ετσι εκατσα και διαβασα ολες τις σελιδες του θεματος.Παρατηρησα λοιπον οτι πολλοι εδω μεσα αναφερουν την επιδρομη των Γοτθων στον Ελλαδικο χωρο ως εργο των Βυζαντινων.Αν ανατρεξει κανεις ομως στα κοιταπια της ιστοριας θα δει οτι τοτε η αυτοκρατορια ηταη χωρισμενη ως γνωστον σε 2 μερη Ανατολικη και δυτικη.Το Ανατολικο κρατος ηταν υπο την βασιλεια του Αρκαδιου και το δυτικο υπο την βασιλεια του Ονωριου και οι 2 γιοι του Θεοδωσιου του τελευταιου Ρωμαιου αυτοκρατορα που κυβερνησε ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.Ο Ονωριος λοιπον ο αυτοκρατορας του δυτικου τμηματος υπο την επηρεια του στρατηγου Στηλλιχων ενος Ρωμαιου με Γερμανικη καταγωγη θελησε να παρει το Ιλλυρικο τμημα απο τα χερια της Ανατολικης αυτοκρρατοριας.Επειδη ομως ειχε πεσει ηδη σε βαθυτατη παρακμη το δ.Ρωμαικο κρατος χρησιμοποιησε τον Αλλαριχο αρχηγο των Γοτθων (Γερμανικη φυλη)για να προσαρτησει το Ιλλυρικο τμημα με την υποσχεση τα λαφυρα της λεηλασιας καθως και οτι θα τον εκανε διοικητη ολοκληρης της Ιλλυριας αλλα και μονιμο τοπο για εγκατασταση της φυλης του.Το Ανατολικο τμημα δεν μπορεσε να αντιμετωπισει την καθοδο των Γοτθων διοτι εγινε μια διαβολικη συγκηρια ..πεθανε ο Αρκαδιος ο αυτοκρατορας του Ανατολικου τμηματος και ο στρατος του ηταν απασχολημενος σε ενα ακομη πολεμο με τους Περσες αρκετα χιλιομετρα μακρυα στην Κασπια Θαλλασα στους λεγομενους δρομους του μεταξιου. Αυτα εγιναν και ετσι εγιναν.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/02/2007, 01:37:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Συνοδινός: Ο Αλέξανδρος πέθανε, έχοντας κατακτήσει με θαυμαστό τρόπο τον κόσμο και χαίρει εκτίμησης, εδώ και δυό χιλιάδες χρόνια.

Το βυζάντιο πέθανε, έχοντας παραδώσει την πόλη στους Τούρκους και δεν χαίρει κανενός είδους εκτίμησης από κανέναν. Η ιστορία αδιαφόρησε για το βυζάντιο. Το παρέλαβε σαν ένα τόπο θρησκοφλυαρίας, όπου ανθούσαν, οι Άγιοι και τα θαύματα. Έτσι πετάχτηκε στο καλάθι των αζήτητων.

Τους ηττημένους και ασήμαντους δεν τους θέλει κανείς, κι αυτό είναι λογικό. Δεν βλέπω τον λόγο της σύγκρισης που επιχειρείς. Από πότε οι χαμένοι και ασήμαντοι, απαιτούν ρόλο, στην ιστορία ενός τόπου..;


Φίλε μου Συνοδινέ

Το ζήτημα που συζητάμε, δεν είναι ακριβώς η άποψή μας για το Βυζάντιο. Είναι η σχέση του με τον Ελληνισμό – κι ακόμα περισσότερο τον νεώτερο: Εμάς δηλαδή.

Αν απλά επιθυμούμε να ικανοποιούμε τη φαντασία μας, μπορεί ο καθένας να επιλέγει μια ιστορική περίοδο, μια τοποθεσία, ένα πρόσωπο και να ταυτίζεται μαζί του. Από την αρχαία Ελλάδα, ο δημοκράτης μπορεί να επιλέγει την αρχαία Αθήνα και είναι καλυμμένος. Ο εθνικοσοσιαλιστής την αρχαία Σπάρτη και να είναι καλυμμένος. (Οι Αργείτες, οι Λευκαδίτες, οι Ρόδιοι, οι Θεσσαλοί, οι Σαλαμίνιοι είναι εξίσου αγνοημένοι από την ιστορία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να σε απασχολεί ιδαίτερα). Ο καθένας μπορεί να τσιμπολογήσει κάτι από αυτό το μοναδικό συνεθνικό μόρφωμα που λέγεται αρχαία Ελλάδα και να λέει «οι πρόγονοί μας πίστευαν αυτό και έκαναν το άλλο».

Σε καλύπτει εσένα αυτή η μεθοδολογία;

Οι Αυτοκρατορίες είναι πολυεθνικά μορφώματα, ενιαίοι οικονομικοί και πολιτισμικοί χώροι, όπου συνήθως, πίσω από το παραπέτασμα γίνεται μια κλοτσοπατινάδα. Με τα μακεδονικά κράτη, σβήνει ο αρχαίος ελληνικός κόσμος. Με τα βυζαντινά κράτη, ανίσταται ο νέος ελληνικός. Βρίσκονται στον ίδιο χώρο, μιλάνε την ίδια γλώσσα, συμμερίζονται κάποιες κοινές λειτουργίες. Αλήθεια – πιστεύεις πως η νεοελληνική εθνική συνείδηση ήρθε με γονιμοποίηση κατεψυγμένων ωαρίων από την αρχαιότητα;

Δεν είμαστε εμείς οι απόγονοι των αρχαίων. Εκείνοι είναι οι πρόγονοί μας.

Θα σε παρακαλέσω να μείνεις στη συζήτηση πάση θυσία. Με τον Macedon έχω διανύσει τόσους πυγμαχικούς γύρους που κοντεύουμε να γίνουμε…αδελφοποιτοί!

quote:
ΕΡΙΩΠΙΣ: Φίλε Trainman, εδώ παίρνεις "Άριστα". Συμφωνώ απόλυτα μ' αυτή τη θέση. Θέλει όμως λίγο δούλεμα το θέμα.
Χόρεψες πάλι Σ----- μου(δεν το λέω γιατί μπορεί να σε στενοχωρεί).

Φίλε Λουκά, είσαι ο από μηχανής θε(σμ)ός του forum! Πάνω που είχα αρχίσει να ανησυχώ σοβαρά για σένα, εμφανίζεσαι εκ νέου!
Χώρια που μας άφησες μια παραβολή στη μέση!

Κάθε θέμα θέλει δούλεμα – και ποιος να το κάνει…

Όσο για το Σίγμα, το δέχομαι υπό τον όρο να είναι, αρσενικού γένους! Πώς το λέγανε οι μάγκες; S…O…S…

quote:
ΕΡΙΩΠΙΣ: Κατάφερες όμως και τους κατέβασες όλους πάλι στο ...Mobil Ave και....!
Για να δούμε πως θα επανέλθουν στην επιφάνεια και με τί προγράμματα στη τσέπη.

Οι Δάσκαλοι έχουν προειδοποιήσει: ‘’The Trainman: I don't like him. But my papa says we have to do what the Trainman says, or else he will leave us here forever and ever’’.

quote:
VELISSARIOS: Ζητω συγνωμη που θα ανατρεξω σε ενα θεμα που γραφτηκε 2 σελιδες πριν αλλα τον τελευταιο καιρο δεν ειχα συνδεση και ετσι εκατσα και διαβασα ολες τις σελιδες του θεματος (…)πεθανε ο Αρκαδιος ο αυτοκρατορας του Ανατολικου τμηματος και ο στρατος του ηταν απασχολημενος σε ενα ακομη πολεμο με τους Περσες αρκετα χιλιομετρα μακρυα στην Κασπια Θαλλασα στους λεγομενους δρομους του μεταξιου. Αυτα εγιναν και ετσι εγιναν.

Βελισσάριε, βάλε κανέναν τόνο, άνοιξε καμιά παράγραφο, πάρε καμιά ανάσα, πιές κανένα ποτήρι νερό!...

Τέτοιο οπλισμένο σκυρόδεμα αδελφέ μου! Ούτε ο Κεκαυμένος δεν θα το έγραφε έτσι! Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/02/2007, 01:50:21  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεν ξέρω φίλτατε Trainman αλλά η τακτική σου μου θυμίζει "το οποίον σκουλήκι...".

Για το Βυζάντιο δεν ξεκινήσαμε να λέμε;

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/02/2007, 02:02:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Macedon: Διαβάζοντας τα επιχειρήματά σου διαπίστωσα (για ακόμη μία φορά) ένα πράγμα. Πως μερικές απλές έννοιες είναι τελικά τόσο δυσνόητες όταν δεν εξυπηρετούν και θα πρέπει να γίνουν λάστιχο προκειμένου να εφαρμόσουν στην άποψή μας.

Φίλε Αναγνώστη

Προκειμένου το νεότευκτο ελληνικό κράτος να αποκτήσει την εσωτερική του ομοιογένεια, αλλά και να επεκταθεί κατά το δυνατόν προς Βορράν και προς Ανατολάς, έκανε αναγκαστικά χρήση μιας εθνικιστικής ιστορικής εκδοχής, με κύριο γνώρισμά της (όπως και σε κάθε παρόμοια περίπτωση) την προβολή του παρόντος στο παρελθόν.

Στα μάτια του μαθητή του σχολείου, οι διαρκείς πόλεμοι μεταξύ των κρατών-πόλεων της αρχαίας Ελλάδας και η αμφισβήτηση των Μακεδόνων, έμοιαζαν τελείως παράλογοι – ένας συνεχής «εμφύλιος» που οδήγησε στην ρωμαϊκή κατοχή.

Για να δέσει το γλυκό, από τα σχολικά εγχειρίδια αφαιρέθηκε οτιδήποτε θα μπορούσε να βλάψει την καλή φήμη των Μακεδόνων, αφαιρέθηκαν τα στοιχεία που τεκμηρίωναν τις συνεχείς προσπάθειες των υπολοίπων Ελλήνων να ξεφύγουν από την απειλή τους – με κορυφαίες βεβαίως, τις προσκλήσεις Ελλήνων προς τους Ρωμαίους για βοήθεια.

Πριν από τους Μακεδόνες βεβαίως, είχαμε τις Συμμαχίες, όπου κουμάντο έκαναν η Αθήνα και η Σπάρτη. Όταν οι δύο μεγάλοι παίκτες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, πήγαιναν στις ελάσσονες πόλεις-κράτη για να εισπράξουν το φόρο τους, ή να επιστρατεύσουν οπλίτες, η γνώση ότι και οι δυο τους ήσαν Έλληνες, δεν σήμαινε πάρα πολλά για τους μικρούς.

Ακόμα μικρότερη σημασία όμως, είχε η γνώση της ελληνικότητας του Φιλίππου και του Αλέξανδρου, στα μάτια ενός αρχαίου Αθηναίου, Θηβαίου, Αργίτη, Κορίνθιου, Σπαρτιάτη, που έβλεπε τους Μακεδόνες να πλησιάζουν στην πόλη του. Και αυτό, γιατί οι Μακεδόνες, δεν ήσαν καν μέτοχοι του δικού του πολιτισμού.

Οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν είχαν αλφάβητο.
Οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν είχαν να επιδείξουν έναν συγγραφέα, έναν πολεμιστή ήρωα, έναν επιστήμονα, έναν καλλιτέχνη, έναν πολιτικό, έναν φιλόσοφο.
Οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν είχαν καν πολεμήσει εναντίον των Περσών.
Οι Μακεδόνες δεν είχαν συμμετοχή στις Ολυμπιάδες (και ο Αλέξανδρος ο Α’ αναγκάστηκε να αποδείξει την προσωπική δική του καταγωγή για να λάβει μέρος), δεν είχαν συμμετοχή στις Αμφικτιονίες πριν από τον Φίλιππο.

Σήμερα όμως, η λέξη «Έλληνας» αρκεί, προκειμένου να ομογενοποιεί τις έννοιες. Αν σήμερα είμαστε «Έλληνες» και τότε ήμασταν επίσης «Έλληνες», τότε οι πόλεμοι μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, μεταξύ Ελλήνων και Μακεδόνων, μεταξύ Αχαιών και Αιτωλών, ήταν εμφύλιοι πόλεμοι. Η παραδοχή αυτή, αναζητά μοιραία και την αιτία του εμφυλίου: Και το σχολείο εφηύρε το «σαράκι της φυλής».

«Το σαράκι της φυλής», η «διχόνοια των Ελλήνων», εκλήθη να διερμηνεύσει την πάσα νόσο και μαλακία που διαπίστωνε ο απορημένος μαθητής – και ο «Θεός της Ελλάδος», ένα περίεργο ημι-ειδωλολατρικό μόρφωμα, επιστρατεύθηκε σε ρόλο προστάτη του έθνους. Αυτό υπήρξε το πνεύμα της σχολικής εκπαίδευσης από το 1821 μέχρι τις μέρες που πήγαινα εγώ στο γυμνάσιο (τη δεκαετία του ‘70).

Έτσι λοιπόν, είναι φυσικό να εγκαλούμαι κι εγώ με τη σειρά μου, ότι

- «καθιστώ την απλή έννοια της ελληνικότητας δυσνόητη, επειδή δεν με εξυπηρετεί» και πως
- «κάνω λάστιχο την απλή έννοια της ελληνικότητας για να εφαρμόσει στην άποψή μου»

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Υποστηρίζω λοιπόν, πως η έννοια της ελληνικότητας δεν γίνεται δυσνόητη από εμένα, αλλά από εκείνον που επέλεξε να την κάνει «λάστιχο», σε πρωτοφανή βαθμό: Και αυτός, δεν ήταν άλλος από τον Μέγα Αλέξανδρο.

quote:
Schwabe: «…προνόμιο θα ήταν να λέγεσαι ΕΛΛΗΝΑΣ και όχι να αποκαλείσαι ως ταμπέλα της υποδούλωσης σου, δηλαδή «ρωμιός». Και εάν θέλεις να ψάξεις φίλτατε για ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, τότε θα βρεις αρκετούς. Υπάρχει ο Μέγας Αλέξανδρος για παράδειγμα.

Ο Μέγας Αλέξανδρος λοιπόν:

- Ενώνει τους Έλληνες στο συνέδριο της Κορίνθου στα 334 π.Χ. (αφού τους είχε «ενώσει» πρώτα ο πατέρας του, με τη σάριζα στο κρόταφο της κάθε πόλης-κράτους)

- Εκστρατεύει και σμπαραλιάζει το κράτος των Περσών. Προχωρά μέχρι τις εσχατιές της Ασίας, ψάχνοντας να βρει τον μεγάλο Ωκεανό, το όριο της οικουμένης.

- Δημιουργεί μια τεράστια Αυτοκρατορία. Μπορεί να είναι ελληνική η Αυτοκρατορία του; Γνωρίζει εκ των πραγμάτων πως αυτό δεν είναι δυνατόν. Οι Έλληνες δεν έχουν, ούτε την εγγεγραμμένη παράδοση, ούτε και την επιθυμία να κατακτήσουν άλλους λαούς – και, όταν ιδρύουν αποικίες, το κάνουν συντεταγμένα. Δεν επιθυμούν κατά κανόνα να ζήσουν μακριά από τον τόπο τους, και δεν διαθέτουν ούτε και τον πληθυσμό που θα μπορούσε να στελεχώσει την Αυτοκρατορία και το στρατό της. Οι Έλληνες, είναι μια ισχνή μειοψηφία στην Αυτοκρατορία του Μεγαλέξανδρου.

- Ο βασιλιάς λοιπόν, αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει να δημιουργήσει μια κυβερνητική ελίτ που θα έχει ασιατική καταγωγή, ελληνική, παιδεία και μακεδονική πολεμική τεχνογνωσία. Το σύνθημα το δίνει ο ίδιος:

- Σπάει την κλασσική ελληνική μονογαμική παράδοση και νυμφεύεται τέσσερις Περσίδες - ούτε μία Ελληνίδα. Η πρώτη είναι η Βαρσίνη η κόρη του Αρτάβαζου (αυτήν και το γιό της τον Ηρακλέα, δολοφόνησε ο Πολυσπέρχων). Η δεύτερη είναι η Ρωξάνη, η κόρη του Οξυάρτου (αυτήν και το γιό της τον Αλέξανδρο, τους δολοφόνησε ο Κάσσανδρος). Η τρίτη είναι η κόρη του Δαρείου, η Στάτειρα – και η τέταρτη η κόρη του προκατόχου του Δαρείου, του Ώχου, η Παρύσατις. (Η Στάτειρα και – πιθανώς – η Παρύσατις, δολοφονήθηκαν από τη Ρωξάνη με τη βοήθεια του Περδίκκα).

- Στέλνει 30.000 Περσόπουλα (τα παιδιά του «εχθρού» δηλαδή) στις πόλεις που έκτισε στην Ασία για να εκπαιδευτούν στην ελληνική γλώσσα και την μακεδονική πολεμική τέχνη. («Να μάθετε ελληνικά γράμματα και να εντρέφεσθε μακεδονικοίς όπλοις»). Τα παιδιά αυτά, τα ονομάζει «επιγόνους».

- Μεταχειρίζεται με απόλυτη ισοτιμία πέρσες και μακεδόνες στρατιωτικούς. Η ασιατική φάλαγγα επρόκειτο να έχει 4 Μακεδόνες και 12 Ασιάτες στον ίδιο στοίχο - ανάμεικτος στρατός μέχρι βάθους. Ο ίδιος κυκλοφορεί δημόσια με μηδοπερσική στολή, ενώ προσλαμβάνει συντεταγμένα ασιατικά στρατεύματα για το στρατό του. Πέρσες εισάγονται στο βασιλικό άγημα των «Εταίρων» και παύει να υπάρχει, ακόμα και στον οπλισμό, η διάκριση μεταξύ Μακεδόνων και μη, καθώς στους βάρβαρους μαχητές δίνονται πλέον μακεδονικά δόρατα.

- Επαινεί τον παλιό του σωματοφύλακα και πιστό του φίλο τον Πευκέστα, (τον οποίο διόρισε σατράπη στην Περσία), επειδή, μόνος απ’ όλους τους άλλους Μακεδόνες, είχε εγκολπωθεί τον περσικό τρόπο ζωής: «…μόνος των άλλων Μακεδόνων εσθήτα τε ευθύς μεταβαλών την Μηδικήν και φωνήν την Περσικήν εκμαθών και τάλλα ξύμπαντα ες τρόπον τον Περσικόν κατασκευασάμενος» (Αρρίωνος Ανάβασις ΣΤ’ 30)

- Δίνει το σύνθημα για εκτεταμένες επιμειξίες μεταξύ Μακεδόνων και Ασιατών: 80 από τους εταίρους του Αλέξανδρου (στρατηγοί, τιτλούχοι, άρχοντες), καθώς και πάνω από 10.000 στρατιώτες του, παντρεύτηκαν με Ασιάτισσες. (Πόσοι άραγε απ’ αυτούς είχαν ήδη νυμφευθεί στην Ελλάδα;). Καθώς μάλιστα κάποιοι από τους στρατιώτες του, ενδεχομένως και να ήσαν διστακτικοί, είτε δυσαρεστημένοι με την Aσιάτισσα που τους είχε λάχει, ο Αλέξανδρος, όχι μόνον πληρώνει κρατική προίκα σε κάθε οικογένεια, (προίκας δε ξυμπάσαις επέδωκεν Αλέξανδρος) αλλά δίνει και εντολή για διαγραφή των όποιων χρεών των στρατιωτών, επιβαρύνοντας το δημόσιο ταμείο κατά 20.000 τάλαντα.

- Υπόσχεται ότι θα στείλει τις συζύγους και τα παιδιά πίσω στη Μακεδονία, αλλά γνωρίζει πως αυτό θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Όσοι λοιπόν από τους στρατιώτες του επιστρέφουν πίσω στην Ελλάδα, αφήνουν γυναίκα και παιδί στην Ασία και αναλαμβάνει ο ίδιος να χρηματοδοτήσει την ανατροφή τους.

quote:
Macedon: Και όπως είπε ο Αλαίν Ντε Μπενουά, "Αποφασίστε που θα προσκυνάτε, στην Ιερουσαλήμ ή στην Αθήνα". Εμείς (οι Ελληνες) αποφασίσαμε. Προσκυνάμε στην Αθήνα.

Η συγκλονιστικότερη παραβίαση ωστόσο, των ελληνικών θεσφάτων, έρχεται με την αξίωση του Αλέξανδρου να λατρεύεται ως θεός – ένα δάνειο που έρχεται από την μηδική παράδοση, για να επιβληθεί μέσω ψυχολογικών και διπλωματικών χειρισμών, όχι μόνον στους στρατιώτες του, αλλά και στις ελληνικές πόλεις.

Αν ο Φίλιππος τόλμησε να διανοηθεί να εμφανίσει εαυτόν ως σύνθρονο των δώδεκα θεών του Ολύμπου, ο Αλέξανδρος το εφαρμόζει στην πράξη. Κι η πράξη, είναι ακόμα βαρύτερη - γιατί, σύμφωνα με την μυστική παράδοση της Αρχαίας Ελλάδας, ο 13ος θεός, είναι εκείνος που θα εκθρονίσει το Δία.

Για την αποκάλυψη αυτή, στον «Προμηθέα Δεσμώτη», ο Αισχύλος κόντεψε να χάσει τη ζωή του – και σώθηκε αγκαλιάζοντας τη θυμέλη του θεάτρου. Διόλου ανύποπτος της προφητείας, ο Αλέξανδρος αναλαμβάνει να την εκπληρώσει.

Στην αρχή, τον προσκυνούν μόνον οι Πέρσες. Μετά αξιώνει το ίδιο από τους Μακεδόνες. Αντιδρώντας ελληνικότατα, πέφτουν διαδοχικά, ο Παρμενίων και ο Φιλώτας (ο γιός του πρώτου), ο Κλείτος (παιδικός φίλος του Αλέξανδρου) και ο φιλόσοφος Καλλισθένης, ανιψιός του ίδιου του Αριστοτέλη.

Ο Αλέξανδρος, θα καταφέρει τελικώς, να εξαναγκάσει τις πόλεις της Ελλάδας να αποδεχθούν, έστω και με ειρωνείες, γέλωτες, ή κατάρες, την αξίωσή του να λατρευτεί ως θεός. Ή θα αποδέχονταν αυτό, ή θα αναγκάζονταν να αποδεχθούν μια άλλη του επιθυμία: Να επιστρέψουν στις πόλεις καταγωγής τους, όσοι είχαν εξοστρακιστεί στο παρελθόν για μη θρησκευτικούς λόγους.

Οι πόλεις της Ελλάδας, σκέφτηκαν το συμφέρον τους. Είτε θα ταπεινώνονταν πολιτικά, με μακροχρόνιες κοινωνικές συνέπειες από την επιστροφή των εξορίστων (οι οποίοι μοιραία θα ήσαν και φιλο-μακεδόνες), είτε θα ταπεινώνονταν ηθικά και θρησκευτικά, ελπίζοντας ότι μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, τα πράγματα θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην προτεραία κατάσταση. Επέλεξαν το δεύτερο. Ακόμα και ο Δημοσθένης, ζήτησε να λατρευτεί ο Αλέξανδρος ως θεός.

«Ούτως εγένετο κατ’ ουσίαν δεκτή αγογγύστως η κατάλυσις της πανελληνίου συμμαχίας, κατηργείτο εν τη πράξει το συνέδριον της Κορίνθου και ο Αλέξανδρος ανεγνωρίζετο έχων εξουσίας, αι οποίαι, εν ουδεμία συνθήκη προεβλέποντο έως τότε, πλήττουσαι καιρίως την αυτοτέλειαν των πόλεων. Αυτό επετέλει τον θρίαμβον των πολιτικών σχεδίων του Αλεξάνδρου, ανεξαρτήτως ακόμη του αν θα εξετελείτο αμέσως, ή θα επεβραδύνετο η εκτέλεσις των διαταγών περί επιστροφής των εξορίστων.

Ο Αλέξανδρος ανεγνωρίζετο υπό σύμπαντος του Ελληνικού κόσμου ως θεός. Τα σκωπτικά σχόλια των ρητόρων και αι ειρωνικαί διατυπώσεις των ψηφισμάτων δεν θα είχον σημασίαν, αν έζη ο Αλέξανδρος, ο οποίος, άνευ αμφιβολίας, δεν θα εβράδυνε να δώση έμπρακτον έννοιαν εις την αναγνώρισίν του ως θεού υπό των Ελλήνων, μεταφέρων την ανεγνωρισμένην θεία ιδιότητά του εις απορρέοντα εκ ταύτης δικαιώματα και εις δικαιοδοσίας επί του πεδίου των πολιτικών επιδιώξεων. Μόνον ο θάνατός του, επισυμβάς ελάχιστον χρόνον κατόπιν, έσωσε τας ελληνικάς πόλεις από των συνεπειών της τόσον ευκόλου αποδοχής της θεοποιήσεως του Αλεξάνδρου (καθ. Απ. Δασκαλάκης: Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ελληνισμός - Αθήνα ΟΕΔΒ 1963)»

Αν ο Αλαίν ντε Μπενουά επιθυμούσε να εντρυφήσει στην ελληνική Ιστορία, (εκτός από το να θέλει να κρατήσει τους Αφρικάνους μακριά από την Ευρώπη), ίσως και να άλλαζε την προτροπή του: «Αποφασίστε που θα προσκυνάτε: Στην Αθήνα, ή στην Αλεξάνδρεια και στα Σούσα;».

(Μερικά πρώτα μου συμπεράσματα, στη συνέχεια επί της οθόνης…)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/02/2007, 02:07:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
MacedonΔεν ξέρω φίλτατε Trainman αλλά η τακτική σου μου θυμίζει "το οποίον σκουλήκι...".

Για το Βυζάντιο δεν ξεκινήσαμε να λέμε;


Για τις εθνικές καταγωγές ξεκινήσαμε να λέμε φίλτατε Macedon.

Και για τα...λάστιχα! Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

VELISSARIOS
Πλήρες Μέλος

Greece
1030 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/02/2007, 13:27:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Βελισσάριε, βάλε κανέναν τόνο, άνοιξε καμιά παράγραφο, πάρε καμιά ανάσα, πιές κανένα ποτήρι νερό!...

Τέτοιο οπλισμένο σκυρόδεμα αδελφέ μου! Ούτε ο Κεκαυμένος δεν θα το έγραφε έτσι



Eχεις δικιο αλλα δεν βαζω τονους κακη συνηθεια!!!Οσο για ανασα δεν υπαρχει χρονος γιαυτα.Ακομη παντως δεν μπορουν να καταλαβουν οτι το Βυζαντιο χτιστηκε πανω στο Αλεξανδρινο οραμα, οι ιδιοι που καταδικαζουν την Ρωμανια λογω της πολυμορφηκοτητας της ειναι οι ιδιοι που εκθειαζουν τον Αλεξανδρο γισ τον ιδιο ακριβως λογο.
Αν δεν υπηρχε ο Αλεξανδρος δεν θα υπηρχε η Ρωμαικη αυτοκρατορια και αν το Βυζαντιο αποτυγχανε να διατηρησει την πολυμορφηκοτητα του τοτε θα απογοητευε τον ιδιο τον Αλεξανδρο.Το Βυζαντιο ειναι η πραγματικη κληρονομια των Ελληνιστικων χρονων ειναι η μεταβαση του Ελληνισμου απο τις πολεις κρατος που τοσο μισουσε ο Αλεξανδρος σε κρατος με πολεις χωρια και μια πρωτευουσα.Ενας Θεος, ενας Αυτοκτρατορας, ενα κρατος μια ιδεα.Το μεγαλειοτου Ελληνισμου μπορει να λεχθει οτι ειναι η συνεχης εξελιξη του χωρις να χανει τα βασικα του στοιχεια γλωσσα, ηθη, εθιμα και τα τελευταια 1800 χρονια θρησκεια.
Αν καταδικασουμε το Βυζαντιο καταδικαζουμε εμας,αληθεια εχεται σκεφτει ποσο μοιαζουμε με τους Βυζαντινους προγονους μας?


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

EPAITHS
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
244 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/02/2007, 14:35:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους EPAITHS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αν δεν υπηρχε ο Αλεξανδρος δεν θα υπηρχε η Ρωμαικη αυτοκρατορια και αν το Βυζαντιο αποτυγχανε να διατηρησει την πολυμορφηκοτητα του τοτε θα απογοητευε τον ιδιο τον Αλεξανδρο.Το Βυζαντιο ειναι η πραγματικη κληρονομια των Ελληνιστικων χρονων ειναι η μεταβαση του Ελληνισμου απο τις πολεις κρατος που τοσο μισουσε ο Αλεξανδρος σε κρατος με πολεις χωρια και μια πρωτευουσα.Ενας Θεος, ενας Αυτοκτρατορας, ενα κρατος μια ιδεα.Το μεγαλειοτου Ελληνισμου μπορει να λεχθει οτι ειναι η συνεχης εξελιξη του χωρις να χανει τα βασικα του στοιχεια γλωσσα, ηθη, εθιμα και τα τελευταια 1800 χρονια θρησκεια.

Kατα βάθος δέν έχεις άδικο αλλά με μια ουσιαστική διαφορά, ο Αλέξανδρος δέν ισοπέδωσε ναούς, δέν απαγόρευσε θρησκείες, να αναφέρονται ονόματα λαών, γιορτές, έθιμα ούτε τα ποινικοποίησε με θανατικά βασανιστήρια. Οι βυζαντινοί που δέν λέγονταν ποτέ βυζαντινοί που τους λές εσύ τώρα αλλα Ρωμαίοι το έκαναν απέναντι σε οτιδήποτε θύμιζε αρχαία Ελλάδα.

quote:
Αν καταδικασουμε το Βυζαντιο καταδικαζουμε εμας,αληθεια εχεται σκεφτει ποσο μοιαζουμε με τους Βυζαντινους προγονους μας?

Κάποιοι μεγάλοι εκπρόσωποι του κλήρου μοιάζουν πολύ, αλλά δέν είναι έτσι όπως ακριβώς τα λές. Η χριστιανική ανατολική Ρώμη ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια ήταν ένα πολυεθνικό τουρλουλούμ. Μετά την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ξεκαθάρησαν λίγο τα πράγματα ώστε κάθε εθνικότητα να ανεξαρτητοποιηθεί.
Το όνομα Ελλάδα στην χριστιανική ανατολική Ρώμη αναφέρθηκε ελάχιστα και μονάχα τα τελευταία χρόνια της ιστορίας της.

Edited by - EPAITHS on 18/02/2007 14:36:13Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

VELISSARIOS
Πλήρες Μέλος

Greece
1030 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/02/2007, 19:28:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ERAITHS
Kατα βάθος δέν έχεις άδικο αλλά με μια ουσιαστική διαφορά, ο Αλέξανδρος δέν ισοπέδωσε ναούς, δέν απαγόρευσε θρησκείες, να αναφέρονται ονόματα λαών, γιορτές, έθιμα ούτε τα ποινικοποίησε με θανατικά βασανιστήρια. Οι βυζαντινοί που δέν λέγονταν ποτέ βυζαντινοί που τους λές εσύ τώρα αλλα Ρωμαίοι το έκαναν απέναντι σε οτιδήποτε θύμιζε αρχαία Ελλάδα.


quote:



Ο Αλεξανδρος ισοπεδωσε ενα απο τα πιο λαμπρα κτιρια του τοτε κοσμου το παλατι της Βαβυλωνας.Αλλα δεν θελω να μιλησω ουτε να μπω στο τρυπακι να κατηγορησω τους προγονους ανεξαρτητος θρησκειας.Η φιλοσοφια της Ρωμανιας ηταν μια ΘΡΗΣΚΕΙΑ ενας ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ενα ΚΡΑΤΟς παρολα αυτα οι περισσοτερες καταστροφες ναων εγιναν απο τους Γοτθους του Αλλαριχου οπως προειπα 2 μηνυματα πριν.Καθετι νεο χτιζεται πανω στο παλιο φιλε μου αλλα αναλογιδου ποσουσ αρχαιους θησαυρους κατεστρεψε το νεοελληνικο κρατος για την κατασκευη του μετρο και υστερα πες μου.Στην Ρωμανια επισης ειχε απαγορευτει η θανατικη ποινη ισχυε μονο η παραδειγματικη τιμωρια κοψιμο μυτης η τυφλωση.
quote:
Κάποιοι μεγάλοι εκπρόσωποι του κλήρου μοιάζουν πολύ, αλλά δέν είναι έτσι όπως ακριβώς τα λές. Η χριστιανική ανατολική Ρώμη ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια ήταν ένα πολυεθνικό τουρλουλούμ. Μετά την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ξεκαθάρησαν λίγο τα πράγματα ώστε κάθε εθνικότητα να ανεξαρτητοποιηθεί.
Το όνομα Ελλάδα στην χριστιανική ανατολική Ρώμη αναφέρθηκε ελάχιστα και μονάχα τα τελευταία χρόνια της ιστορίας της.

Προτιμω το οραμα του Αλεξανδρου μια πολυεθνικη αυτοκρατορια με επισημη γλωσσα την Ελληνικη φιλε μου παρα μια σημερινη Ψωροκωσταινα που το μονο που εχει να δειξει ειναι παθη εριδες υποκουλτουρα και εναν ακρατο θαυμασμο στον αρχαιο Ελληνικο κοσμο μοιαζουμε με τους Ευρωπαιους που κολλανε στον μουσακα και στο σουβλακι,δεν σημαινει ομως πως εχουν αποψη για την ελληνικη κουζινα ετσι και εμεις σημερα.
Πρεπει να μαθουμε να αγαπαμε ολα τα κοματια της ιστοριας μας και να ειμαστε υπερηφανοι οπως οι Εβραιοι λογου χαρη και οχι να ειμαστε επιλεκτικοι .Και ο νοων νοειτω.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/02/2007, 20:18:47  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
VELISSARIOS
Η φιλοσοφια της Ρωμανιας ηταν μια ΘΡΗΣΚΕΙΑ ενας ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ενα ΚΡΑΤΟς

Κοίτα σύμπτωση. Την ίδια φιλοσοφία είχε και το Γ΄ Ράιχ. Ein Volk, Ein Reich, Ein Fuhrer - Ενας λαός, μια αυτοκρατορία ένας αρχηγός. Λες από τη Ρωμανία να είχε εμπνευστεί; Αν και μεταξύ μας δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο πρότυπο...

quote:
VELISSARIOS
Στην Ρωμανια επισης ειχε απαγορευτει η θανατικη ποινη ισχυε μονο η παραδειγματικη τιμωρια κοψιμο μυτης η τυφλωση.

Σύμφωνα με τον Θεοδοσιανό Κώδικα, με αποκεφαλισμό τιμωρούνταν:
- Οσοι θυσίαζαν στους αρχαίους θεούς (XVI.x.4)
- Οσοι λατρεύανε τους αρχαίους θεούς (XVI.xvi.10.6)
- Οσοι συλληφθούν σε αρχαίους ναούς (XVI.x.23)

Σύμφωνα με τον Ιουστινιάνειο Κώδικα, με αποκεφαλισμό τιμωρούνται:
- Οποιος μπει σε αρχαίο ναό ή εκτελέσει θυσίες στους αρχαίους θεούς (11.1)
- Οποιος τελεί θυσία ή στεφανώνει αγάλματα ή τιμάει τους θεούς (11.7)

Επίσης ο ίδιος νόμος προβλέπει "το βασανισμό με μεταλλικά εργαλεία"(!) σε οποιονδήποτε συλληφθεί να τιμάει τους αρχαίους θεούς (11.8)

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

VELISSARIOS
Πλήρες Μέλος

Greece
1030 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/02/2007, 20:49:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

NOMOI ΣΤΗΝ ΡΩΜΑΝΙΑ.
Ο Αυτοκρατορας τους πρωτους αιωνες της Ρωμαικης αυτοκρατοριας ηταν ο απολυτος δικαστης και αυτος ομως περιοριζοταν απο το consensus omnium .Η εξουσια αναμεσα στον Αυτοκρατορα και στον λαο στηριζετε σε πρακτικους λογους.Ετσι ασκουσε ειτε ο ιδιος την δικαστικη εξουσια ειτε ο πραιτωρ η ο κοιαιστωρ.Οι τιμωριες που ασκουνταν ηταν ειτε δημευσεις περιουσιων ειτε αποκλεισμο απο δημοσιες θεσεις.Πραγματι επι Θεωδοσιου ακουνταν θανατικες ποινες ομως αυτο αλλαξε τον 6 αιωνα και η θανατικη ποινη περιοριστηκε κυριως για προδοσια εναντια στον Αυτοκρατορ ειτε για ασκηση μαγειας η ανθρωποκτονια.Αυτο δεν εχει να πει κατι γιατι να μην ξεχναμε πως θανατικη ποινη υπαρχει ακομη και σημερα σε καποιες πολιτειες της Αμερικης αλλα και στην χωρα μας μεχριν πριν 25 χρονια.
quote:
Κοίτα σύμπτωση. Την ίδια φιλοσοφία είχε και το Γ΄ Ράιχ. Ein Volk, Ein Reich, Ein Fuhrer - Ενας λαός, μια αυτοκρατορία ένας αρχηγός. Λες από τη Ρωμανία να είχε εμπνευστεί; Αν και μεταξύ μας δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο πρότυπο...

Μαλλον απο τον Μ.Αλεξανδρο αγαπητε καθως ειναι γνωστο πως για να διατηρηθει μια αυτοκρατορια πρεπει να ειναι οσο το δυνατον πιο συμπαγης βρισκοντας κοινα σημεια.Σημερα δεν γινεται το ιδιο με την Ευρωπαικη Ενωση?δεν μας σπρωχνουν προς ενα καθορισμενο τροπο ζωης ?η εννοια παγκοσμοιοποιηση σου λεει κατι?Οποιος συμμεριζεται το οραμα του Μ.Αλεξανδρου πιστευω οτι καταλαβαινει,οποιος ομως σαν αλλος Δημοσθενης δεν το συμμεριζεται ας κοιταξει την ιστορια να δουμε ποιον θα δικαιωσει.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

EPAITHS
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
244 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/02/2007, 21:18:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους EPAITHS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πρεπει να μαθουμε να αγαπαμε ολα τα κοματια της ιστοριας μας και να ειμαστε υπερηφανοι οπως οι Εβραιοι λογου χαρη και οχι να ειμαστε επιλεκτικοι .Και ο νοων νοειτω.

Θεωρείς δηλαδή το Βυζάντιο σάν ένα κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας;;
Kοίταξε αγαπητέ υπάρχει μιά σημαντική διαφορά με εσένα σάν σύγχρονο Έλληνα συγκριτικά με τον υποτιθέμενο Βυζαντινό ή ανατολικορωμαίο. ΕΣΥ αναγνωρίζεις την Ελληνικότητα σου άσχετα με τα θρησκευτικά σου πιστεύω με τα οποία δέν έχω το παραμικρό πρόβλημα, θεωρείς τον εαυτό σου ΕΛΛΗΝΑ και εγώ δέν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω στην Ελληνικότητα σου απο την στιγμή που είσαι, το πιστεύεις και το δηλώνεις.
Για μένα Έλληνας δέν είναι μονάχα όποιος είναι απο θέμα καταγωγής αφού και ο αρχιχασάπης του Ελληνισμού Κεμάλ είχε Ελληνικές ρίζες αυτό δέν σημαίνει απολύτως τίποτα. Και οι σημερινοί Σκοπιανοί έχουν κατα πλειοψηφία Ελληνικές ρίζες εσύ τους αναγνωρίζεις για πατριώτες σου?
ΕΛΛΗΝΑΣ είναι όποιος το δηλώνει έχοντας συναίσθηση της καταγωγής του, κάτι που δέν ίσχυε για τους περισσότερους Βυζαντινούς. Άν εσύ πήγαινες κατα πρόσωπο στον Ιουστινιανό το μεγάλο σου είδαλμα και τον αποκαλούσες ΕΛΛΗΝΑ προβλέπω οτι θα σε έβλεπα με κομμένη μύτη και πιθανώς ακόμα χειρότερα.
Ο λόγος είναι οτι αυτός δέν θεωρούσε με κανέναν τρόπο τον εαυτό του Έλληνα, ήταν η χειρότερη προσβολή γι'αυτόν η συγκεκριμένη ονομασία προσπάθησε να μπείς λίγο στην θέση του να το καταλάβεις καλύτερα, προσπάθησε να το δείς το θέμα με το δικό του πρίσμα, και όχι με το πρίσμα ενός ανθρώπου που ζεί μερικές χιλιετίες αργότερα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες.
Και ο νοών νοείτω.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 13 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.2460938
Maintained by Digital Alchemy