ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ; Εξαιτίας των Χριστιανών;
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 3
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2484 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2009, 14:34:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ;


Βλέπω φλογερές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με την ευθύνη των χριστιανών για την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της αρχαίας Ελληνική γραμματείας.
Επειδή το θέμα με απασχόλησε και επειδή έχω κάνει κάποια σχετική έρευνα αποφάσισα να ανοίξω χωριστά θέμα, έτσι ώστε να παρουσιάσω τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, συνοπτικά, και να τα κουβεντιάσουμε.
Μια πολύ δημοφιλής άποψη που κυκλοφορεί είναι ότι “οι χριστιανοί έκαψαν τα αρχαιοελληνικά βιβλία” - καμιά φορά με την παραλλαγές όπως περιγραφές διωγμών εθνικών και το “κάψιμο της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας”.
Από προσωπικό ενδιαφέρον θέλησα να δω το πόσο αυτά αληθεύουν.
Διαπίστωσα πάνω απ' όλα ότι είναι σχεδόν αδύνατον να δώσουμε απόλυτη οριστική απάντηση με βάση τα διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα, γιατί είναι αντιφατικά και ανεπαρκή. Η κάθε “ερμηνεία” αφήνει αρκετά ερωτηματικά. Τόσα ώστε να υπάρχει χώρος για ερμηνείες ανάλογες με τα γούστα και τις επιθυμίες μας. Αν θέλουμε να βρούμε κάψιμο βιβλίων, θα βρούμε. Υπάρχουν σίγουρα ενδείξεις που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αν θέλουμε να μη βρούμε, και πάλι μπορούμε να εξηγήσουμε τα δεδομένα διαφορετικά. Γιατί αδιαμφισβήτητη μαζική καταστροφή βιβλίων δεν φαίνεται να υπήρξε.
Μπροστά σ' αυτό το αδιέξοδο κατέληξα σε μια διαφορετική προσέγγιση: τη μαθηματική!
Η ιδέα μου γεννήθηκε όταν καθώς διάβαζα τους “Βίους Φιλοσόφων” του Διογένη “Λαέρτιου”.
Είδα εκεί ότι από την εποχή του ακόμα – αιώνες πριν αρχίσει η “επικράτηση” του χριστιανισμού – πολλά αρχαία βιβλία είχαν χαθεί. Θυμήθηκα τότε ότι είχα διαβάσει (σε κάποια εισαγωγή της Ποιητικής, νομίζω*) ότι τα περισσότερα βιβλία του Αριστοτέλη (για παράδειγμα) ήταν ήδη χαμένα λίγα χρόνια μετά το θάνατό του. Σίγουρα τότε δεν υπήρχαν “χριστιανοί” για να τα κάψουν!
Το ίδιο ίσχυε διαπίστωσα και για πολλά άλλα βιβλία της αρχαιότητας. Είναι φανερό και λογικό ότι κάποια “φθορά” στον αριθμό βιβλίων που επιβιώνουν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν καταλογίσουμε ευθύνες για καταστροφή βιβλίων. Φθορά που επιβάλλεται από το χρόνο, τις συνθήκες, τις ιστορικές συγκυρίες κτλ.
Ποια είναι αυτή; Ήταν το θέμα. Ποιο ποσοστό απ' όλα τα αρχαία Ελληνικά βιβλία που γράφτηκαν θα είχαμε σήμερα αν δεν υπήρχε ο χριστιανισμός;

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Γενικά είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι σήμερα έχουμε τα χέρια μας ένα 10% από το σύνολο της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας της χιλιετίας μεταξύ 500 π.Χ και 500 μ.Χ.
(Δείτε http://www.mlahanas.de/Greeks/TLLiterature.htm).
Μερικών, όπως του Αριστοτέλη, τα βιβλία επιβίωσαν σχεδόν όλα (τουλάχιστον όσα υπήρχαν στα Ρωμαϊκά χρόνια). Άλλων χάθηκαν ολοκληρωτικά.
Η απώλεια βιβλίων φαίνεται να μην έχει “ιδεολογικά” ή θρησκευτικά κίνητρα – εκτός εξαιρέσεων**. Δηλαδή σώθηκαν βιβλία Ελληνικής “παγανιστικής” φιλοσοφίας ή και θεογονίες, των προχριστιανικών αιώνων, αλλά χάθηκαν βιβλία μεταγενέστερων χριστιανών συγγραφέων που λογικά θα έπρεπε να είχαν διατηρηθεί.
Είδα ακόμη ότι από τα έργα ονομαστών της αρχαιότητας όπως ο Ευριπίδης (στον οποίο αποδίδονταν περίπου 90 έργα) ήδη στην την ρωμαϊκή εποχή (500 χρόνια μετά) επιβίωναν λιγότερα (γύρω στα 70 του Ευριπίδη).
Αυτό δείχνει ότι η εξήγηση για την απώλεια της γραπτής κληρονομιάς δεν είναι τόσο απλοϊκή όσο η κατηγορία “τα έκαψαν οι χριστιανοί” αφού σημαντικές ήταν οι απώλειες και πριν την εμφάνιση του χριστιανισμού.

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Από συγγραφείς των οποίων το έργο διατηρήθηκε τμηματικά – όπως του Ευριπίδη που προανέφερα – μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα και να “υπολογιστεί” έτσι χοντρικά ο ρυθμός απώλειας στο χρόνο.
Αν δηλαδή από τα 90 έργα του Ευριπίδη, 500 χρόνια μετά είχαν χαθεί κάπου 20 κι έμεναν 70 με τη “μέθοδο των τριών” θα μπορούσε να υπολογιστεί πόσα θα έμεναν μετά άλλα 500 χρόνια; Και άλλα 500; και άλλα 500; Μέχρι το 1500 περίπου όταν η ανακάλυψη της τυπογραφίας σταθεροποίησε κάπως τον αριθμό των βιβλίων που επιβίωναν.
Αν λοιπόν γύρω στο έτος 100, έμεναν από τα 90 (-20 =) 70 βιβλία του Ευριπίδη, τότε γύρω στο 600 θα απέμεναν (χωρίς να λογαριαστεί η επίδραση του χριστιανισμού) γύρω στα 50. Κατά το 1100 θα έπρεπε να είχαν απομείνει καμιά 30αριά και κατά το 1500, πάνω κάτω 12. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας 19 έργα του Ευριπίδη. Που σημαίνει ότι κατά τα χριστιανικά χρόνια όχι μόνο επιβίωσαν τα έργα του αλλά και ότι ο ρυθμός απώλειας ήταν μικρότερος από αυτό τον προχριστιανικών!
Ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη ότι Ευριπίδης ήταν δημοφιλής και ότι ο ρυθμός απώλειας άλλων συγγραφέων ήταν διαφορετικός και πάλι καταλήγουμε στο ότι η διαφορά – αν υπάρχει – θα είναι μικρή.
Δηλαδή, αν δεν είχε υπάρξει ο χριστιανισμός θα είχαμε σήμερα και πάλι μόνο ένα 10% της χαμένης αρχαίας Ελληνικής γραμματείας. Παρουσιάζω εδώ το μέσο όρο.
Ακόμα και με τον πιο αυστηρό υπολογισμό και πάλι βγαίνει ότι στην πιο “καταδικαστική” περίπτωση θα επιβίωνε ένα 15%, αντί για 10%. Δηλαδή ο χριστιανισμός δεν μπορεί να ευθύνεται για απώλεια μεγαλύτερη του 5%. Νούμερο πολύ μακριά από το 90-99% που προσάπτουν οι πιο φανατικοί “κατήγοροι”.
Αν η ίδια μέθοδος δοκιμαστεί και για άλλες μεγάλης κλίμακας ιστορικές αλλαγές (κοσμοϊστορικά γεγονότα), εισβολές, μεταναστεύσεις, λοιμοί, φυσικές καταστροφές, κοινωνικές αναταραχές, μπορεί να διαφανεί ότι τέτοια γεγονότα έχουν κι αυτά μια το πολύ 5% επίδραση σε απώλεια γραπτών μνημείων του προηγούμενου status quo.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Το βασικό συμπέρασμα είναι προφανές. Οι κατηγορίες ότι ο χριστιανισμός ευθύνεται για την καταστροφή των αρχαίων Ελληνικών βιβλίων είναι πιο αστήρικτες από άλλες απόψεις που επιχειρούν να διαπιστώσουν του λόγους.
Από τα παραπάνω – που παρουσιάζω συνοπτικά – κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Χριστιανισμός δεν ευθύνεται για την απώλεια της αρχαίας Ελληνικής κληρονομιάς παρά μόνο ως ένα ιστορικό γεγονός ανάμεσα σε πολλά άλλα, που όλα μοιράζονται ασφαλώς κάποια ευθύνη, ιστορικής όμως μορφής – και αναπόφευκτης – όχι ως κάποια καταστροφική ιδεολογία.

Edited by - panpam on 25/02/2009 14:38:21

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2009, 11:56:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
panpam:
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Το βασικό συμπέρασμα είναι προφανές. Οι κατηγορίες ότι ο χριστιανισμός ευθύνεται για την καταστροφή των αρχαίων Ελληνικών βιβλίων είναι πιο αστήρικτες από άλλες απόψεις που επιχειρούν να διαπιστώσουν του λόγους.
Από τα παραπάνω – που παρουσιάζω συνοπτικά – κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Χριστιανισμός δεν ευθύνεται για την απώλεια της αρχαίας Ελληνικής κληρονομιάς παρά μόνο ως ένα ιστορικό γεγονός ανάμεσα σε πολλά άλλα, που όλα μοιράζονται ασφαλώς κάποια ευθύνη, ιστορικής όμως μορφής – και αναπόφευκτης – όχι ως κάποια καταστροφική ιδεολογία.

Και όχι μόνο.
Στο Χριστιανισμό και στους προγόνους μας τους Βυζαντινούς,
οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος διάσωσης της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας.
Μόλις ξελασκάρω θα παρουσιάσω και τα ιστορικά στοιχεία.

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2009, 18:09:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στη σελίδα 815 του έργου "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ 324-1453", του μεγάλου ιστορικού και συγγραφέα Α.Α. VASILIEV διαβάζουμε.......
Μετά τον θάνατο του Κων/νου οι Τούρκοι όρμισαν μέσα στην Πόλη, αρχίζοντας μια τρομερή λεηλασία.......
Την ημέρα της πτώσεως τη πόλεως ή πιθανόν την επομένη, ο Σουλτάνος εισήλθε, επισήμως στην Κων/λη......
Βάσει των πληροφοριών των πηγών η λεηλασία της πόλεως εκράτησε, όπως είχε υποσχεθεί ο Μωάμεθ στους στρατιώτες του, τρεις ημέρες κα τρεις νύκτες.
Ο λαός εσφάγη ανελέητα. Οι εκκλησίες με επικεφαλή την Αγία Σοφία, καθώς και τα μοναστήρια, με όλον τους τον πλούτο, ελεηλατήθησαν και εμολύνθησαν, ενώ οι ιδιωτικές περιουσίες έγιναν αντικείμενο αρπαγής και λαφυραγωγίας.
Κατά τη διάρκεια αυτών των "μοιραίων ημερών" εχάθησαν αναρίθμητα προϊόντα πολιτισμού.
Τα βιβλία εκάησαν, εκομματιάσθησαν ή επωλήθησαν σε εξευτελιστικές τιμές.
Κατά τον Δούκα, ένας τεράστιος αριθμός βιβλίων εφορτώθη επάνω σε αμάξια και εσκορπίσθη σε διάφορες χώρες.

Πολλά βιβλία, τα έργα του Αριστοτέλους και του Πλάτωνος , θεολογικά έργα και πολλά άλλα, επωλήθησαν αντί ενός χρυσού νομίσματος.......

σελίδα 818
Ένας άλλος σύγχρονος, ο Πολωνός ιστορικός Jan Dlugosz, γράφει στην ιστορία της Πολωνίας:
"Η ήττα αυτή της Κων/λης τόσον αθλία όσον και αξιοθρήνητη, υπήρξε μία μεγάλη νίκη των Τούρκων, μία τρομερή καταστροφή των Ελλήνων, ένα αίσχος των Λατίνων......Ένα από τα δύο μάτια του Χριστιανισμού εξεριζώθη, ένα από τα δύο χέρια εκόπη εφ' όσον οι βιβλιοθήκες εκάησαν και οι αρχές της Ελληνικής φιλολογίας -δίχως τις οποίες κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του μορφωμένο-κατεστράφησαν.

Στην έκκλησή του προς τον Πάπα Νικόλαο Ε΄ο Δυτικός αυτοκράτωρ Φρυδερίκος Γ΄, χαρακτηρίζοντας την πτώσιν της Κων/λεως "σαν γενική συμφορά για την Χριστιανική πίστη", έγραψε ότι η Κων/λη ήτο "μία πραγματίκή κατοικία της φιλολογίας και των σπουδών όλης της ανθρωπότητας".
Ο Καρδηνάλιος Βησσαρίων, θρηνών την πτώση της Πόλεως, την αποκαλεί "σχολήν των καλών τεχνών".

Ο περίφημος Πάπας Πίος π Β'. φέρνοντας στη σκέψι του, τα αναρίθμητα βιβλία του Βυζαντίου, που ήσαν ακόμη άγνωστα στους Λατίνους, χαρακτηρίζει την κατάληψι της πόλεως από τους Τούρκους ως δεύτερο θάνατο του Ομήρου και του Πλάτωνος.

σελ. 910
...Το Βυζάντιο όμως συνέβαλε πολύ στην ιστορία της Αναγεννήσεως, καλλιεργώντας όχι μόνον την γνώσι της Ελληνικής γλώσσης και φιλολογίας με μαθήματα και παραδόσεις ή με τη δράσιν ικανών ανθρώπων σαν τον Πλήθωνα ή τον Βησσαρίωνα, που ήνοιξαν νέους ορίζοντας για την Ιταλία, αλλά έδωσε, επίσης στην Δύσι έναν τεράστιο αριθμό αρχαίων Ελληνικών χειρογράφων, που περιείχον τους καλύτερος κλασσικούς συγγραφείς, χωρίς να υπολογίσουμε τα Βυζαντινά κείμενα και τα έργα των Πατέρων της Ελληνικής Εκκλησίας.

Οι Ιταλοί ανθρωπισταί υπό την καθοδήγησι του πολύ γνωστού βιβλιόφιλου Poggio, εταξίδευσαν εις όλη την Ιταλίαν και την Δυτικήν Ευρώπη, κατά την τέταρτη δεκαετία περίπου, του 15ου αιώνος, την εποχή δηλαδή της Συνόδου της Φλωρεντίας, και συνέλλεξαν όλους σχεδόν τους Λατίνους κλασσικούς, που είναι τώρα γνωστοί.

Μετά τον Μανουήλ Χρυσολωρά, που εδημιούργησε στην Ιταλία ένα ενθουσιώδες ενδιαφέρον για την αρχαία Ελλάδα. παρουσιάσθη μία εντατική κίνηση για την απόκτηση των Ελληνικών βιβλίων.
Για τον σκοπό αυτό, οι Ιταλοί ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν τις βιβλιοθήκες του Βυζαντίου.
Οι Ιταλοί που είχαν πάει στο Βυζάντιο για να γνωρίσουν την Ελληνική σοφία, επέστρεψαν στην Ιταλία φέρνοντας μαζί τους Ελληνικά βιβλία.
Πρώτος από αυτούς ήτο ο Guarino, ακροατής του Χρυσολωρά στην Κωνσταντινούπολι.

Ό,τι έκανε ο Paggio για τη συλλογή των έργων της Ρωμαϊκής φιλολογίας, έκανε ο Giovanni Aurispa για την Ελληνική φιλολογία.
Περιόδευσε στο Βυζάντιο και έφερε από την Κωνσταντινούπολι, την Πελοπόννησο και τα νησιά όχι λιγότερους από 238 τόμους.
Με άλλα λόγια, έφερε μια πλήρη βιβλιοθήκη που απετελείτο από τους καλύτερους κλασικούς συγγραφείς.

Καθώς οι συνθήκες ζωής στο Βυζάντιο εγένετο δυσκολότερες και ποιο επικίνδυνες, λόγω των Τουρκικών κατακτήσεων, πολυάριθμοι Έλληνες μετανάστασευσαν στην Δύσιν, παίρνοντας μαζί τους τα έργα της φιλολογίας τους.
Η συσσώρευση στην Ιταλία των θησαυρών του κλασικού κόσμου, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στο Βυζάντιο, εδημιούργησεν στη Δύσι, πάρα πολύ ευνοϊκές συνθήκες για μαι επαφή με το μακρινό παρελθόν της Ελλάδας και των αιώνιο πολιτισμό της.


"Μεταφέροντας τα κλασικά έργα στην Δύσι και σώζοντάς τα αυτά, από τα χέρια των Τούρκων το Βυζάντιο προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην ανθρωπότητα και την μελλοντική της εξέλιξη"

Την τοποθέτησή μου, αυτή τη μεταφέρω από το θέμα "Ύβρεις κατά των Ελλήνων στα εκκλησιαστικά βιβλία... 2" αφού νομίζω ότι στο θέμα που άνοιξες πάει γάντι......

"Οι βυζαντινές βιβλιοθήκες διακρίνονται σε αυτοκρατορικές, μοναστηριακές, ιδιωτικές και πατριαρχικές. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ίδρυσε μια σπουδαία βιβλιοθήκη στο Βυζάντιο, η οποία εμπλουτιζόταν συνέχεια από τους διαδόχους του.
Το 1204, με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές και αρπαγές στις βιβλιοθήκες, που ολοκληρώθηκαν το 1453, κατά την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους.
Οι λόγιοι της διασποράς έσωσαν πολλά χειρόγραφα, που τυπώθηκαν αργότερα στην Ευρώπη, ενώ σημαντικά ελληνικά, εκκλησιαστικά και κλασικά βιβλία διασώθηκαν στις βιβλιοθήκες των μοναστηριών κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας."

Βλέπουμε λοιπόν ότι πολλά βιβλία χάθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Παρθενώνας έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης.
Πάντως ευτυχώς με διάφορους τρόπους σώθηκαν αρκετά.


Αργότερα μόλις ευκαιρήσω θα φέρω και άλλα στοιχεία.


"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 27/02/2009 18:17:36Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2009, 21:14:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα έλεγα ότι ο panpam θέτει σε σωστές γενικά βάσεις το θέμα. Οριστική και απόλυτη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, με τα διαθέσιμα τουλάχιστον στοιχεία. Οταν αναζητούμε τα αίτια της εξαφάνισης πολιτισμών και συνακόλουθα των πολιτισμικών στοιχείων που τους συνθέτουν, συνήθως η απάντηση εντοπίζεται σε παραπάνω από ένα αίτιο.

Έτσι και με τα αρχαιοελληνικά βιβλία ή ορθότερα γραπτά έργα, συντρέχουν λογικά ποικίλοι λόγοι που οδήγησαν στην εξαφάνισή τους. Δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στους χριστιανούς ο αφανισμός των αρχαιοελληνικών συγγραμάτων και λοιπών πολιτιστικών αγαθών. Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι το μεσαίωνα και τη νεότερη εποχή, εκδηλώθηκαν πολυάριθμες πολεμικές συγκρούσεις οι οποίες προκαλούσαν καταστροφές, ερημώσεις, πυρκαγιές και δηώσεις πόλεων και κτιρίων με συνακόλουθες αρπαγές λαφύρων από την εμπόλεμη περιοχή. Οι εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών, οι εισβολές των Περσών και των Κελτών, οι πολεμικές συγκρούσεις με τους Ρωμαίους, οι καταστροφικές επιδρομές των Γότθων, των Ερουλων, των Ούννων που σαν σίφουνας περνούσαν από Ελληνικές περιοχές καθώς και οι μεταγενέστερες επιδρομές Φράγκων, Νορμανδών, Αράβων, Σλάβων αλλά και οι Βενετοτουρκικοί πόλεμοι πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη ως σημαντικοί παράγοντες καταστροφής αρχαίας κληρονομιάς.

Ορθά κατά τη γνώμη μου επισημαίνει ο θεματοθέτης και τη φυσική φθορά των "βιβλίων" ως παράγοντα εξαφάνισής τους. Πράγματι ό,τι ξέρουμε για την αρχαία ελληνική ιστορία πριν τον 4ο αιώνα π.Χ. προέρχεται από επιγραφικά μνημεία, δηλαδή κείμενα χαραγμένα πάνω σε σκληρή ύλη όπως λίθο, μεταλλο, πηλό, αγγεία και όστρακα. Αυτά ομολογουμένως είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να "επιβιώσουν" συγκριτικά με κείμενα γραμμένα σε δέρματα ζώων(διφθέρες) ή πάπυρο που υπέκυπταν ευκολότερα στη φθορά του χρόνου.

Πιστεύω ότι πρέπει να προστεθεί και μία ακόμα παράμετρος των αιτίων καταστροφής αρχαίας κληρονομιάς, αυτή των αρχαιολόγων και συγκεκριμένα των πιθανών λαθών ή προχειροτήτων τους κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, ειδικά κατά τον 19ο αιώνα όταν στους κόλπους της αρχαιολογίας ανθούσαν οι ερασιτέχνες τυχοδιώκτες ενώ και η ίδια η επιστήμη δεν είχε αποκρυσταλλώσει τις σωστές μεθόδους της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ερρίκος Σλήμαν ο οποίος λόγω της μανίας του να ανακαλύψει την ομηρική Τροία, κατέστρεψε υλικό από μεταγενέστερους ορίζοντες της πόλης το οποίο θα εμπλούτιζε τις γνώσεις σε μια περιοχή όπου διαβιούσαν για πολλούς αιώνες ελληνικοί πληθυσμοί. Ο ίδιος κατηγορείται όχι άδικα από τους αρχαιολόγους για παρόμοιες καταστροφές ευρημάτων στις Μυκήνες και στην Τύρινθα.

Φυσικά θα υπάρχουν και αρχαία ελληνικά ευρήματα που ακόμα δεν έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Ομως σε κάθε περίπτωση η ερμηνεία ενός πολυδιάστατου φαινομένου όπως της καταστροφής αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και πολιτιστικών στοιχείων απαιτεί την εξέταση όλων των σχετιζόμενων παραγόντων. Μόνο έτσι θα προσεγγίσουμε περισσότερο την αλήθεια και θα διαμορφώσουμε την ευκρινέστερη εικόνα πάνω στο ζήτημα.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2009, 22:25:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Επειδή το θέμα με απασχόλησε και επειδή έχω κάνει κάποια σχετική έρευνα αποφάσισα να ανοίξω χωριστά θέμα, έτσι ώστε να παρουσιάσω τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, συνοπτικά, και να τα κουβεντιάσουμε.

Μια καποια σχετικη ερευνα δεν ειναι αρκετη να οδηγησει εκ του ασφαλους σε συμπερασματα . Θα πρεπει να μας παρουσιασεις τις πηγες σου , οπως εκανες με την αστεια μαθηματικη προσεγγιση . Αστεια διοτι στηριζεται σε εναν συγγραφεα , αφου νωριτερα δεχεσαι πως εργα του Αριστοτελη διασωζοντε σχεδον ολα , και αλλων εχουν χαθει τελειως . Τα μαθηματικα ειναι κανονες και οχι εξαιρεσεις φιλτατε .
quote:
Το βασικό συμπέρασμα είναι προφανές.
Χεχε ... ειμαι σιγουρος !
quote:
Οι κατηγορίες ότι ο χριστιανισμός ευθύνεται για την καταστροφή των αρχαίων Ελληνικών βιβλίων είναι πιο αστήρικτες από άλλες απόψεις που επιχειρούν να διαπιστώσουν του λόγους.

Στι πηγες που θα μας παρουσιασεις προσθεσε και αυτην ---> Πραξεις των Αποστολων , ΙΘ΄ 19 : ἱκανοὶ δὲ τῶν τὰ περίεργα πραξάντων συνενέγκαντες τὰς βίβλους κατέκαιον ἐνώπιον πάντων·
Οι πρωτοι διδαξαντες την καυση βιβλιων !
quote:
Από τα παραπάνω – που παρουσιάζω συνοπτικά
Δεν παρουσιασες τιποτα , καμια ερευνα , καμια πηγη , κανενα στοιχειο ...
quote:
κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Χριστιανισμός δεν ευθύνεται για την απώλεια της αρχαίας Ελληνικής κληρονομιάς παρά μόνο ως ένα ιστορικό γεγονός ανάμεσα σε πολλά άλλα,που όλα μοιράζονται ασφαλώς κάποια ευθύνη,ιστορικής όμως μορφής
Δεν καταλαβαινω την σημασια που δινεις στο "ιστορικο γεγονος" ? Ποιο ειναι το ιστορικο γεγονος ; Ποια ειναι τα πολλα αλλα ; Πως μοιραζεις το ποσοστο ευθυνης ; Τι σημαινει ευθυνη ιστορικης μορφης ; Ειλικρινα δεν σε καταλαβαινω .

quote:
... όχι ως κάποια καταστροφική ιδεολογία
Μα τι λες ; Εκανες ερευνα ή μας κοροϊδευεις ;

Εν πασει περιπτωσει , εχω την αισθηση οτι δεν εκανες καμια ερευνα , απλα ανοιξες μια απο τις γνωστες ιστοσελιδες και μας λες το ιδιο ποιημα ...

===========================================

quote:
Και όχι μόνο.
Στο Χριστιανισμό και στους προγόνους μας τους Βυζαντινούς,
οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος διάσωσης της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας.
Μόλις ξελασκάρω θα παρουσιάσω και τα ιστορικά στοιχεία.

Εσυ το βιολι σου ... σε καθε θεμα τα ιδια ... αντε να δουμε και τα ιστορικα στοιχεια ...

===========================================

Αγαπητε Agnostic χαιρεις της εκτιμησης μου , το ξερεις αυτο ... θα ηθελα να επεκταθω στο θεμα αλλα δυστυχως εχω λιγο χρονο αυτη την περιοδο και μεχρι το τελος του μηνα . Θα επισημανω μονο ενα σημειο επι του παροντος .

quote:
Ορθά κατά τη γνώμη μου επισημαίνει ο θεματοθέτης και τη φυσική φθορά των "βιβλίων" ως παράγοντα εξαφάνισής τους. Πράγματι ό,τι ξέρουμε για την αρχαία ελληνική ιστορία πριν τον 4ο αιώνα π.Χ. προέρχεται από επιγραφικά μνημεία, δηλαδή κείμενα χαραγμένα πάνω σε σκληρή ύλη όπως λίθο, μεταλλο, πηλό, αγγεία και όστρακα. Αυτά ομολογουμένως είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να "επιβιώσουν" συγκριτικά με κείμενα γραμμένα σε δέρματα ζώων(διφθέρες) ή πάπυρο που υπέκυπταν ευκολότερα στη φθορά του χρόνου.


Ο Γαλλος αββας Fourmont χειροτονηθηκε κληρικος το 1720 και το 1729 πηγε στην Κων/πολη ως απεσταλμενος του βασιλια της Γαλλιας Λουδοβικου του ΙΕ΄ και αφου πηρε αδεια απο τον σουλτανο για ερευνα αρχαιοτητων εντος της Οθωμανικης επικρατειας αρχισε το θεαρεστο εργο του . Ο Σιμοπουλος μας παραδιδει καποιες επιστολες του προς τον βασιλια και καποιον φιλο του Φρενε : Τα ισοπέδωσα όλα, τα εκθεμελίωσα όλα… από τη μεγάλη αυτή πολιτεία δεν απέμεινε πλέον λίθος επί λίθου. Εδώ και πάνω από ένα μήνα, συνεργεία μου από 30 και μερικές φορές 40 ή 60 εργάτες γκρεμίζουν, καταστρέφουν, εξολοθρεύουν τη Σπάρτη ... Προτίθεμαι να μην αφήσω λίθο επί λίθου. Δεν γνωρίζω κύριε και αγαπητέ φίλε εάν υπάρχει στον κόσμο πράγμα ικανό να δοξάσει μια αποστολή περισσότερο από το να έχει τη δυνατότητα να σκορπίσεις στους ανέμους τη στάχτη του Αγησιλάου, από το ν’ ανακαλύψεις τα ονόματα των Εφόρων, των Γυμνασιαρχών, των Αγορανόμων, των φιλοσόφων, των ιατρών, των ποιητών, των ρητόρων, ονόματα διασήμων γυναικών, ψηφίσματα της Γερουσίας, τη Ρήτρα του Λυκούργου. Οι Αμύκλες επίσης, ήσαν πολύ εγγύς για να τις αφήσω. Έστειλα και εκεί εργάτες και ισοπέδωσαν τα λείψανα του περίφημου ναού του Απόλλωνος

Λεει επισης ο Σιμοπουλος : ]Ο απόηχος των αγρίων καταστροφών του Fourmont στη Λακωνία υπήρξε τόσο αρνητικός που, όταν το 1801 ο Άγγλος περιηγητής Ντοντγουέλ προσεπάθησε να ερευνήσει για τη δράση του Γάλλου καταστροφέως με συγκέντρωση υλικού και αφηγήσεων, συνάντησε μία τρομερή δυσπιστία στον απλό λαό: «Ενώ αντέγραφα μερικές επιγραφές, βλέπω τον Μανουσάκη, έναν εντόπιο εργάτη, ν’ αναποδογυρίζει τα μάρμαρα και να τα κρύβει κάτω από τους θάμνους. Όταν τον ερώτησα τι σημαίνουν αυτά, μου εξήγησε ότι ήθελε να προφυλάξει τις επιγραφές, γιατί πριν πολλά χρόνια ένας Γάλλος μυλόρδος που ήλθε στη Σπάρτη, αφού ξεσήκωσε πολλές επιγραφές εξαφάνιζε με καλέμι τα γράμματά τους. Και πραγματικά μου έδειξε μεγάλες μαρμάρινες πλάκες από τις οποίες είχαν πελεκηθεί με βάρβαρο τρόπο οι επιγραφές».

Βλεπουμε λοιπον οτι η καταστροφη των βιβλιων απο τους χριστιανους προχωρησε και σ΄αυτες με την εγχαρακτη μορφη . Αν αυτο δεν ειναι μενος κατα των Ελληνων τοτε τι ειναι , αγαπη ;

Αny way , σοβαρο θεμα και θελει προσοχη , οχι επιπολαιες και επιφανειακες προσεγγισεις .

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

http://originalmakedon.blogspot.com/

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2009, 23:16:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Στι πηγες που θα μας παρουσιασεις προσθεσε και αυτην ---> Πραξεις των Αποστολων , ΙΘ΄ 19 : ἱκανοὶ δὲ τῶν τὰ περίεργα πραξάντων συνενέγκαντες τὰς βίβλους κατέκαιον ἐνώπιον πάντων·
Οι πρωτοι διδαξαντες την καυση βιβλιων !


Μόνο αυτό....(ημέρα αθλητισμού)

Σου έχω πει μην αντιγράφεις απλά από σελίδες που ως στόχο έχουν μόνο τη συκοφαντία του Χριστιανισμού και τίποτα άλλο. Αλλά τι λέω....
αυτό ενδιαφέρει και σένα.....

Εδώ αναφέρεται στην οικειοθελή καύση βιβλίων από μάγους, που μετανόησαν και ζήτησαν συχώρεση....

Τι να πω?......ΝΤΡΟΠΗ?........ δε φτάνει.....είναι λίγη η λέξη μπροστά σε αυτά που κάνεις.....


"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

sarcalogos
Νέο Μέλος


20 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2009, 23:54:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sarcalogos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Στι πηγες που θα μας παρουσιασεις προσθεσε και αυτην ---> Πραξεις των Αποστολων , ΙΘ΄ 19 : ἱκανοὶ δὲ τῶν τὰ περίεργα πραξάντων συνενέγκαντες τὰς βίβλους κατέκαιον ἐνώπιον πάντων·
Οι πρωτοι διδαξαντες την καυση βιβλιων !

Επρόκειτο για εθελοντική καύση αυτή που αναφέρεσαι.
Η εθελοντική καύση αντικειμένων που σχετίζονται με κάποια πρότερη "μαγική" κατάσταση είναι πολύ συνηθισμένη και στο χώρο της μαγείας. Δεν έχει τίποτα το χριστιανικό ειδικά. Ούτε εφευρέθηκε τότε η καύση βιβλίων. http://en.wikipedia.org/wiki/Book_burning
Είναι εντελώς διεστραμμένος ο τρόπος να το δεις έτσι.
Η όποια βίαιη και υποχρεωτική καταστροφή βιβλίων - σε κάθε εποχή και από κάθε ιδεολογικό ή θρησκευτικό χώρο είναι καταδικαστέα αλλά αν είναι εθελοντική ενέργεια - άμα δηλαδή κάποιοι καίνε δικά τους αντικείμενα για δικούς τους λόγους... δεν πέφτει λόγος σε άλλους.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2009, 01:01:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στο στοίχο 18 του κεφαλαίου ιθ' γράφει:
πολλοί τε των πεπιστευκότων ήρχοντο εξομολογούμενοι και αναγγέλοντες τας πράξεις αυτών
Στοίχος 19 "ἱκανοὶ δὲ τῶν τὰ περίεργα πραξάντων συνενέγκαντες τὰς βίβλους κατέκαιον ἐνώπιον πάντων"

Τώρα ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ αν θέλεις να αντιγράψω όλο το ιθ' θα το κάνω με copy paste όπως εσύ.

Από σένα εξαρτάται συμφωνείς με αυτά που γράφει ο sarcalogos και εγώ? Εάν όχι θα είναι μια ευκαιρία να μάθεις έστω ένα μικρό μέρος των πράξεων των Αποστόλων.....αναμένω!.....υπάρχει και η σιωπή.....γνωστή τακτική βέβαια που ναι μεν θα υποδηλώνει τη συμφωνία σου....αλλά με τον τρόπο του Κινέζου.....οπότε θα σε ονομάζω μετά ο Κινέζος ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ......όπως το ίδιο έκανες με την Ιστορία του Σπυρίδωνα Τρικούπη!
Αντέγραψες από κάπου από το ιντερνετ, ζήτησα τη σελίδα για διασταύρωση μου την έδωσες, την κοίταξα, δεν έγραφε αυτό που ισχυριζόσουν, μου έδωσες νέες σελίδες, τις κοίταξα και αυτές σου έγραψα ότι πουθενά δεν το έγραφε, σου ζήτησα να μου δώσεις την έκδοση μήπως και τυχόν εγώ έψαχνα αδίκως σε άλλη έκδοση.......και ακόμη κάνεις τον Κινέζο.

Το δις εξαμαρτείν όμως?.......οπότε ή θα παραδεχτείς το λάθος σου, ή θα αρνηθείς ότι έκανες λάθος, οπότε θα σου φέρω το ιθ' με copy paste, ή θα κάνεις τον Κινέζο και θα σου κολλήσω το παρατσούκλι.....και γνωρίζεις τι υπομονή και επιμονή έχω......διάλεξε!!
Δύσκολα τα πράγματα ε?

Πάντως εάν το αποτέλεσμα στο μπασκετ ήταν διαφορετικό είχα πει στον εαυτό μου να σου τη χάριζα.....(για να μη με πεις κακόνε!)
Όμως χάσαμε και οι δυό μας!

quote:
AΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Ο Γαλλος αββας Fourmont χειροτονηθηκε κληρικος το 1720 και το 1729 πηγε στην Κων/πολη ως απεσταλμενος του βασιλια της Γαλλιας Λουδοβικου του ΙΕ΄ και αφου πηρε αδεια απο τον σουλτανο για ερευνα αρχαιοτητων εντος της Οθωμανικης επικρατειας αρχισε το θεαρεστο εργο του . Ο Σιμοπουλος μας παραδιδει καποιες επιστολες του προς τον βασιλια και καποιον φιλο του Φρενε : Τα ισοπέδωσα όλα, τα εκθεμελίωσα όλα… από τη μεγάλη αυτή πολιτεία δεν απέμεινε πλέον λίθος επί λίθου. Εδώ και πάνω από ένα μήνα, συνεργεία μου από 30 και μερικές φορές 40 ή 60 εργάτες γκρεμίζουν, καταστρέφουν, εξολοθρεύουν τη Σπάρτη ... Προτίθεμαι να μην αφήσω λίθο επί λίθου. Δεν γνωρίζω κύριε και αγαπητέ φίλε εάν υπάρχει στον κόσμο πράγμα ικανό να δοξάσει μια αποστολή περισσότερο από το να έχει τη δυνατότητα να σκορπίσεις στους ανέμους τη στάχτη του Αγησιλάου, από το ν’ ανακαλύψεις τα ονόματα των Εφόρων, των Γυμνασιαρχών, των Αγορανόμων, των φιλοσόφων, των ιατρών, των ποιητών, των ρητόρων, ονόματα διασήμων γυναικών, ψηφίσματα της Γερουσίας, τη Ρήτρα του Λυκούργου. Οι Αμύκλες επίσης, ήσαν πολύ εγγύς για να τις αφήσω. Έστειλα και εκεί εργάτες και ισοπέδωσαν τα λείψανα του περίφημου ναού του Απόλλωνος

Στο ίδιο έργο του Σιμόπουλου διαβάζουμε:

Πολλές μελέτες έγιναν προκειμένου να εξηγηθεί η μανιώδης καταστροφή των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων από τον Fourmont.

Χαρακτηρίστηκε μέγας πλαστογράφος και φοβερός βάνδαλος. Όπως φαίνεται οι επιγραφές που ανακοίνωσε πανηγυρικά δεν βρέθηκαν στα αρχεία του που έχουν εναποτεθεί στη βιβλιοθήκη.

Κατέστρεψε χωρίς λόγο αρχαία μνημεία. Πρόκειται για βανδαλισμό, που μόνο στο πνεύμα του θρησκευτικού φανατισμού πού επικρατούσε ανάμεσα στους αναχωρητές του Ανζού μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Είναι αδύνατο να μην αγανακτήσει κανείς διαβάζοντας τις επιστολές του. Καυχιέται ότι ξεθεμελίωσε το ναό του Απόλλωνα στις Αμύκλες.

Έχει υποστηριχθεί ότι οι ανηλεείς καταστροφές των μνημείων και η απόξεση των ενεπίγραφων μαρμάρων οφείλεται σε θρησκοληψία, σε ηρωστρατική ματαιοδοξία, σε προσπάθεια για την κατοχύρωση προσωπικών επιστημονικών θεωριών.

Σύμφωνα με άλλους ιστορικούς οι βανδαλισμοί του Fourmont βρίσκονται μέσα στα πλαίσια του αγγλογαλλικού ανταγωνισμού στο χώρο της αρχαιοθηρίας .

Ο ίδιος ο Fourmont σημειώνει στις αναφορές του ότι δεν είναι ο μόνος ξένος ερευνητής στην Πελοπόννησο.
Πανηγυρίζει μάλιστα που κατόρθωσε να προλάβει στη Σπάρτη έναν Άγγλο αρχαιοσυλλέκτη.
Ο ανταγωνισμός των δύο χωρών στην αρπαγή των ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών είχε αρχίσει από τον 16ο αιώνα.
Και υπήρχε τέτοια αντιζηλία ανάμεσα τους, που συχνά οι λαφυραγωγήσεις των αρχαιολογικών θησαυρών και καλλιτεχνικών λειψάνων έφθαναν σε ακρότητες .
Άγγλοι και Γάλλοι μοίρασαν το κεφάλι του κολοσσιαίου αγάλματος του Απόλλωνα στη Δήλο το 1639 πριονίζοντάς το κάθετα από το μέτωπο ως το πηγούνι.
Δεν είναι λοιπόν απίθανο ο Fourmont να έφθασε ως τη βαρβαρότητα για να παρεμποδίσει τις έρευνες των Άγγλων ανταγωνιστών.

Φαίνεται μάλιστα ότι είχε λάβει συγκεκριμένες οδηγίες από τη γαλλική Αυλή πριν από την αναχώρησή του για την Ελλάδα.
Στις αναφορές του μιλάει για εκτέλεση βασιλικών διαταγών, για την τιμή της Γαλλίας, για άλλους ερευνητές που καραδοκούσαν να επωφεληθούν κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά η εμπάθεια και η μανία καταστροφής που εκφράζει στις επιστολές του έχουν προβληματίσει πολλούς μελετητές και για την κατάσταση της εσωτερικής του ψυχοπνευματικής ισορροπίας.

Γενικά είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι οι αρχαιοσυλλεκτικές εκστρατείες, εκκινούμενες από τις επίσημες κυβερνήσεις των Δυνάμεων, στην Ελλάδα είχαν αγαθά κίνητρα, την αγωνία της πνευματικής Δύσης για την τύχη των λειψάνων του αρχαίου πολιτισμού.

Οι αρχαιολόγοι του Λουδοβίκου ΙΕ', για παράδειγμα, κατά τις περιηγήσεις τους δημιουργούν την εντύπωση επιδρομής βαρβάρων. Μάταια αναζητεί κανείς σ' αυτούς το ήθος του επιστήμονα, τη μετριοπάθεια, τον αυτοέλεγχο, κάποιον πνευματικό δεσμό με τα λεηλατούμενα αρχαία μνημεία.

Βέβαια οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν αφορούν και δεν αποδίδονται σε όλους τους Ευρωπαίους περιηγητές, αρκετοί από τους οποίους ήταν ευαίσθητοι και καλοπροαίρετοι αρχαιολάτρες, που αναζητούσαν να περισώσουν τα αρχαία μνημεία, γιατί στη Δύση είχε δημιουργηθεί ή εντύπωση ότι οι Τούρκοι εξαφάνιζαν συστηματικά τα αρχαία μνημεία, αλλά και ότι οι Έλληνες αδιαφορούσαν από άγνοια οπότε τα μνημεία καταστρέφονταν εξ αιτίας της αμάθειας που βασίλευε στον τόπο (τόμος Β΄, σ. 128-151).

Όπως όλοι διαβάζουν ο Fourmont, εκτελούσε βσιλικές εντολές! και όχι εντολές του Πάπα!......αυτό και στον ποιο αρνητή της αλήθειας θα πρέπει να λέει κάτι......εσένα τι σου λέει ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ?
Γιατί δεν προέβησαν στις καταστροφές οι Έλληνες ιερωμένοι αλλά ένας Γάλλος?
Αλήθεια ο Έλγιν!!! τι θρησκευτικά κίνητρα είχε?....οι Έλληνες αρχαιοκάπηλοι......τι θρησκευτικά κίνητρα έχουν? Για πες μας ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ....

Διάβασε λίγο:
Τέλος, ένας κοσμογυρισμένος θαυμαστής των μνημείων της Αθήνας ήταν και ο μουσουλμάνος Εβλία Τσελεμπής, ο οποίος στο οδοιπορικό του έγραψε για την Αθήνα που επισκέφτηκε το 1667: "Πράγματι η πόλη της Αθήνας, με τα λαμπρά μνημεία της και τους ευγενικούς και αριστοκρατικούς κατοίκους της, είναι όμορφη κι αξιαγάπητη.
Στη θαυμάσια αυτή πόλη είναι μαζεμένα τα πιο περίτεχνα και αξιοθαύμαστα έργα της παγκόσμιας τέχνης. Υπάρχουν χιλιάδες γλυπτά και ανάγλυφα έργα, σκαλισμένα πάνω σε φυσικό μάρμαρο που παριστάνουν παράδοξα όντα και παράξενες σκηνές - όλα με απαράμιλλη τέχνη δουλεμένα....
Στη μέση του κάμπου πάνω σ` ένα στρογγυλό και κατακόκκινο βράχο, είναι θεμελιωμένο το φρούριο. Πρόκειται για ένα αρχαίο και απλό κτίσμα, που εκτείνεται από την ανατολή στη δύση. Όμοιο κάστρο δεν ματάγινε στον κόσμο, μιάς και το ύψος του - από τη γη - ξεπερνάει τις εκατό πήχες.....http://www.greenapple.gr/articlesdesc.php?id=188

"Θησαυροί της αρχαίας ελληνικής τέχνης καταστραφήκαν και λεηλατηθήκαν, όπως είναι γνωστό, από ρωμαίους, φράγκους σταυροφόρους, από τον ενετό στρατηγό Μοροζινι και από τον Άγγλο (Σκωτο για την ακρίβεια) Έλγιν. Εξίσου μεγάλη καταστροφή επήλθε από περιηγητές και απεσταλμένους μουσείων, πανεπιστημίων και βασιλιάδων της Ευρώπης, που ηλθαν στην Ελλάδα στους χρόνους της τουρκοκρατίας, για να αποθησαυρίσουν νομίσματα, χειρόγραφα, επιγραφές και έργα τέχνης"http://www.greenapple.gr/articlesdesc.php?id=188

H μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα!!!!


ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ: Αny way , σοβαρο θεμα και θελει προσοχη , οχι επιπολαιες και επιφανειακες προσεγγισεις .

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 02/03/2009 01:05:39Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2009, 01:21:31  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
europaios2
Γιατί δεν προέβησαν στις καταστροφές οι Έλληνες ιερωμένοι αλλά ένας Γάλλος?

Πάρε έναν πρόχειρο που έχω (και είναι αμέτρητοι οι άτιμοι)

"Αγιος" (λέμε τώρα) Τύχωνας, επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου:

"Πολλούς δε ελληνικούς ναούς κατέστρεψε και τα εν αυτοίς εσυνέτριψεν είδωλα. Με τοιαύτα λοιπόν κατορθώματα διαπρέψας, απήλθεν προς Κύριον." (Μαυρίκιος Διάκονος, Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού, Αθήνα 1868, σελ. 207).

Οχι μόνον κατέστρεφαν ελληνικά ιερά και έργα τέχνης οι "ιερωμένοι" των αιρετικών Ιουδαίων, αλλά οι υπόλοιποι χριστιανοί το θεωρούσαν και κατόρθωμα! Οπως άλλωστε και οι σύγχρονοι κάτοικοι της Ελλάδας, οπαδοί του μυθικού ραββίνου Ιησού.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2484 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2009, 11:26:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
...Βλεπουμε λοιπον οτι η καταστροφη των βιβλιων απο τους χριστιανους προχωρησε και σ΄αυτες με την εγχαρακτη μορφη . Αν αυτο δεν ειναι μενος κατα των Ελληνων τοτε τι ειναι , αγαπη ;

Αny way , σοβαρο θεμα και θελει προσοχη , οχι επιπολαιες και επιφανειακες προσεγγισεις .
...


Έγραψα ενδεικτικά, και άλλους συγγραφείς όταν λάβεις υπόψη στο ίδιο καταλήγεις.
Το τι έκανε κάποιος Γάλλος το 1700 είναι άσχετο.
Διαπίστωσα επίσης ότι κυκλοφορούν πολλά αυθαίρετα και ψεύτικά πράγματα σχετικά με την - υποτιθέμενη - καύση βιβλίων από χριστιανούς*. Βρίσκω τις ακραίες απόψεις που απλά διαχύνουν μίσος απαράδεκτες.
Δεν εξηγούν το πως πχ χάθηκαν τόσα έργα χριστιανών επίσης. Δεν εξηγούν το πως επιβίωσαν τόσα έργα αρχαίων συγγραφέων (αν πια τα καίγαν οι χριστιανοί). Ασφαλώς αν ψάξει κανείς μεμονομένα γεγονότα θα βρει, όπως θα βρει και στην αρχαιότητα (ήδη αναφέρθηκε αλλού το πως ο Πλάτωνας επιχείρησε να κάψει βιβλία του Δημόκριτου) δεν κρίνουμε από τέτοια πράγματα τον Πλάτωνα.

Δείτε τι έγραψα αυθαίρετα κάποιος το 1925 (νομίζω)

Sappho's books were burned by Christians in the year 380 A.D. at the instigation of Pope Gregory Nazianzen. Another book burning in the year 1073 A.D. by Pope Gregory VII may have wiped out any remaining trace of her works. It should be remembered that in antiquity books were copied by hand and comparatively rare. There may have only been a few copies of her complete works. The bonfires of the Church destroyed many things, but among the most tragic of their victims were the poems of Sappho.
Sappho, Image and Reality
The reason that the Church wanted Sappho's works eradicated is not certain, but it probably had something to do with the subject matter of her poems. From the surviving fragments, we know Sappho wrote splendid hymns in praise of the Pagan Goddesses, particularly Aphrodite, and love poetry of great sophistication, passion and deep understanding of the human heart. This at least is apparent even from the few fragments we have. Such subjects were anathema to the bigots of the Dark Ages.
http://www.sacred-texts.com/cla/sappho/saphintr.htm
Φυσικά ο Γρηγόριος δεν ήταν ποτέ "πάπας" και μάλλον θαυμαστής και μιμητής της ποίησης της Σαπφούς ήταν.
Η αλήθεια είναι πιο κάτω:
Modern legends, with origins that are difficult to trace, have made Sappho's literary legacy the victim of purposeful obliteration by scandalized church leaders, often by means of book-burning. There is no known historical evidence for these accounts. Indeed, Gregory of Nazianzus, who along with Pope Gregory VII features as the villain in many of these stories, was a reader and admirer of Sappho's poetry. For example, modern scholars have noted the echoes of Sappho fr. 2 in his poem On Human Nature, which copies from Sappho the quasi-sacred grove (alsos), the wind-shaken branches, and the striking word for "deep sleep" (kōma).[34]
http://en.wikipedia.org/wiki/Sappho
Όμως έχει περάσει στη "λαϊκή μυθολογία" και περισσότεροι ξέρουν την ψεύτικη ιστορία που "ενοχοποιεί" χριστιανούς, παρά την ψύχραιμη φιλολογική διαπίστωση.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2009, 16:10:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
macedon:
Πάρε έναν πρόχειρο που έχω (και είναι αμέτρητοι οι άτιμοι)

"Αγιος" (λέμε τώρα) Τύχωνας, επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου:

"Πολλούς δε ελληνικούς ναούς κατέστρεψε και τα εν αυτοίς εσυνέτριψεν είδωλα. Με τοιαύτα λοιπόν κατορθώματα διαπρέψας, απήλθεν προς Κύριον." (Μαυρίκιος Διάκονος, Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού, Αθήνα 1868, σελ. 207).Διαβάζουμε:

Ο Άγιος Τύχωνας είναι ο δεύτερος Επίσκοπος της Αμαθούντας. Η απέραντη καλοσύνη του προς τους φτωχούς, τους οποίους βοηθούσε κάθε μέρα, η αγιασμένη ζωή του και τα πολλά θαύματα που έκανε συχνά, έγιναν αιτία να κερδίσει την απεριόριστη εκτίμηση, αγάπη και σεβασμό των Αμαθουσίων. Ο σεβασμός αυτός μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά επί πολλούς αιώνες κι όταν ακόμα καταστράφηκε η Αμαθούντα.

"Ένα από τα πολλά θαύματα του αγίου Τύχωνα είναι και τούτο:

Μια Κυριακή λειτουργούσε στον ιερό ναό της πόλης, που ήταν γεμάτος από χριστιανούς, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη λειτουργία. Ένας μεγάλος θόρυβος, φωνές, τραγούδια και χοροί έκαναν τους χριστιανούς να βγουν από το ναό, να δουν τι συμβαίνει.

Ήταν μια μεγάλη πομπή Αμαθουσίων ειδωλολατρών, οι οποίοι γιόρταζαν μια γιορτή της Αφροδίτης.
Κρατώντας στην αγκάλη τους το άγαλμα της θεάς, έκαναν παρέλαση έξω από το ναό, χορεύοντας και τραγουδώντας.

Ο Τύχωνας βγήκε αμέσως στη θύρα του ναού και φώναξε στους ειδωλολάτρες πως κάνουν μεγάλη αμαρτία μπροστά στο Θεό, δείχνοντας σεβασμό στα είδωλα.

Εκείνη τη στιγμή το άγαλμα της Αφροδίτης, καμωμένο από μάρμαρο, έλιωσε κι έγινε χώμα. Οι ειδωλολάτρες τρόμαξαν. Χλωμοί από φόβο μπήκαν όλοι στο ναό και ζήτησαν τη βοήθεια του Αγίου Τύχωνα, ο οποίος τους δίδαξε τη χριστιανική διδασκαλία και τους βάφτισε όλους."
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=850502&-V=archivearticles

Εφόσον ο άγιος Τύχωνας ήταν ο φόβος και ο τρόμος των ειδωλολατρών! πως αυτοί περνούσαν έξω από την εκκλησία?
Με τόσες καταστροφές Ελληνικών ναών! πως δεν αναφέρεται σε κανένα ιστορικό κείμενο? Εάν έχεις ευχαρίστως να το δούμε.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ο Τύχωνας κατέστρεψε τους ειδωλολατρικούς ναούς "μεταφορικά", αφού με τα θαύματά του έκανε και τους τελευταίους ειδωλολάτρες να εγκαταλείψουν τους ειδωλολατρικούς ναούς, οι οποίοι και ερήμωσαν.


"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2009, 16:32:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
europaios2
Είναι φανερό λοιπόν ότι ο Τύχωνας κατέστρεψε τους ειδωλολατρικούς ναούς "μεταφορικά"

Είναι φανερό ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Σου φέρνω ακριβώς τι λέει ένα επίσημο βιβλίο της εκκλησίας για τον "αγιο" και μου φέρνεις σαν αντίλογο ένα παραμύθι γραμμένο από κάποιον ανώνυμο που δεν αναφέρει καν την πηγή του.

Ο Τύχωνας, όπως αναφέρεται στο Συναξαριστή, κατέστρεψε πολλούς ναούς και συνέτριψε τα έργα τέχνης που είχαν μέσα. Κυριολεκτικά, όπως άλλωστε συνηθιζόταν από τους φανατικούς εκπροσώπους του ανύπαρκτου ιστορικά ραββίνου.

Αλλωστε, και στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναφέρεται ακριβώς: "Ο άγιος Τύχων κατέστρεψε πολλούς ειδωλολατρικούς ναούς και στη θέση τους ύψωσε χριστιανικούς."

Πόσο μυαλό θέλει για να καταλάβει κανείς τι εννοεί αυτή η απλή πρόταση; (μην απαντήσεις, ρητορικό το ερώτημα).


macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2009, 19:04:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ευρωπαιος :
Μόνο αυτό....(ημέρα αθλητισμού)

Σου έχω πει μην αντιγράφεις απλά από σελίδες που ως στόχο έχουν μόνο τη συκοφαντία του Χριστιανισμού και τίποτα άλλο. Αλλά τι λέω....
αυτό ενδιαφέρει και σένα.....

Εδώ αναφέρεται στην οικειοθελή καύση βιβλίων από μάγους, που μετανόησαν και ζήτησαν συχώρεση....

Τι να πω?......ΝΤΡΟΠΗ?........ δε φτάνει.....είναι λίγη η λέξη μπροστά σε αυτά που κάνεις.....και επισης
quote:
sarcalogos :
Επρόκειτο για εθελοντική καύση αυτή που αναφέρεσαι

Τι λετε βρε ! ... απο που καταλαβατε οτι μιλα για μαγεια ... ; και απο που καταλαβατε οτι μιλα για τα βιβλια των μαγων ... ; και ποσοι ηταν οι μαγοι στην Εφεσο ... ; και ποσα βιβλια πια εγραψαν αυτοι οι μαγοι απο την στην Εφεσο ... ;
Λοιπον ευρωπαιε και οι συν αυτω ... πουθενα στο ΙΘ΄κεφαλαιο δεν λεει κατι για μαγους ή κατι παρομοιο . Οι χριστιανοπληκτοι μεταφραστες της αποστολικης διακονιας της Ελλαδος εχουν ζωηρη φαντασια ...

Το κειμενο :
ἱκανοὶ δὲ , τῶν τὰ περίεργα πραξάντων , συνενέγκαντες τὰς βίβλους , κατέκαιον ἐνώπιον πάντων

Η συνταξη του :
ἱκανοὶ δὲ , συνενέγκαντες τὰς βίβλους , τῶν τὰ περίεργα πραξάντων , κατέκαιον ἐνώπιον πάντων

Για δοκιμασε τωρα να μεταφρασεις ...
αρκετοι δε ( εννοει απο αυτους που πιστεψαν), συγκεντρωσαν τα βιβλια , αυτων που εγραφαν περιεργα πραγματα (εννοει την Ελληνικη φιλοσοφια ) , και τα εκαψαν μπροστα σ΄ολους .

Αν, αγαπητοι κατα τα αλλα χριστιανοπληκτοι φιλοι μου , ηθελε να πει για τα δικα τους βιβλια θα εγραφε :
συνενέγκαντες τὰς βίβλους των και οχι τας βιβλους.

Η μεταφραση σας μου θυμιζει το : πιστευε και μη ερευνα ... κατα το δοκουν αποδωση ... Τον Σεπτεμβριο για επανεξεταση ...

quote:
Τώρα ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ αν θέλεις να αντιγράψω όλο το ιθ' θα το κάνω με copy paste όπως εσύ.
Για ποιο λογο ???
quote:
Από σένα εξαρτάται συμφωνείς με αυτά που γράφει ο sarcalogos και εγώ?
Οχι !
quote:
Εάν όχι θα είναι μια ευκαιρία να μάθεις έστω ένα μικρό μέρος των πράξεων των Αποστόλων.....αναμένω!..
Ξερω πολυ περισσοτερα απο σενα , και επιπλεον δεν καταπινω αμασητα οτι μου σερβιρουν ...
quote:
υπάρχει και η σιωπή.....
Οχι για μενα ...
quote:
οπότε θα σε ονομάζω μετά ο Κινέζος ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ......
Θα γινεις ο νονος μου !!!
quote:
Αντέγραψες από κάπου από το ιντερνετ, ζήτησα τη σελίδα για διασταύρωση μου την έδωσες, την κοίταξα, δεν έγραφε αυτό που ισχυριζόσουν, μου έδωσες νέες σελίδες, τις κοίταξα και αυτές σου έγραψα ότι πουθενά δεν το έγραφε, σου ζήτησα να μου δώσεις την έκδοση μήπως και τυχόν εγώ έψαχνα αδίκως σε άλλη έκδοση.......και ακόμη κάνεις τον Κινέζο.
Ξερεις τι καλα θα ηταν να καταλαβαινες τι διαβαζες ... θα γλιτωμαμε πολλα πραγματα ...
quote:
οπότε ή θα παραδεχτείς το λάθος σου
Αν μου το υποδειξεις πολυ ευχαριστως να το παραδεχτω ... δεν εχω κανεναν ενδοιασμο .
quote:
Δύσκολα τα πράγματα ε?
Μπααα ... δεν θα το΄λεγα ...
quote:
Πάντως εάν το αποτέλεσμα στο μπασκετ ήταν διαφορετικό είχα πει στον εαυτό μου να σου τη χάριζα.....(για να μη με πεις κακόνε!)
Όμως χάσαμε και οι δυό μας
Το ποδοσφαιρο μ΄αρεσει , το μπασκετ οχι ...
quote:
H μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα!!!!
Ποια ειναι η μιση αληθεια ευρωπαιε ; Δεν ηταν χριστιανος ; Ειπα εγω οτι εκτελουσε εντολες καποιου παπα ή πατριαρχη ; Αν εκτελουσε εντολες του βασιλεια οπως λες δεν θα τον ανακαλουσαν λιγο αργοτερα (Απριλιο του 173ο) , οταν δηλαδη εμαθαν τα οργια που εκανε. Ο ιδιος λεει σε μια επιστολη του (20 Απριλιου του 1730) οτι
: Για να ξεσπάσω και για να εκδικηθώ αυτό το σκυλολόϊ, έρριξα τη θλίψη μου επάνω στην Αρχαία Σπάρτη. Δεν ήθελα να μείνει τίποτε από την πόλη που έκτισαν οι πρόγονοί τους. Την έσβησα, την κατέσκαψα, την εκθεμελίωσα, δεν της άφησα λίθο επί λίθου.

Καταστροφες προκληθηκαν απο πολλους οπως πολυ σωστα επισημαινετε πολλοι εδω μεσα , ομως συστηματικη καταστοφη οπως αυτη των χριστιανοπατερων και αυτοκρατορων , οχι ... δεν εχει προηγουμενο ... επιτελους υπαρχουν ιστορικα αρχεια , ντοκουμεντα αδιαψευστα ... τι διαολο , δεν τα διαβαζετε ;

Η ανακαλυψη της αληθειας δεν ειναι στα φορτε σου , ευρωπαιε ... εισαι καλος , σε επιπεδο πρωταθλητισμου (!) στα .... εικονιδια !

quote:
ευρωπαιος :
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ: Αny way , σοβαρο θεμα και θελει προσοχη , οχι επιπολαιες και επιφανειακες προσεγγισεις

Αυτο κοιτα να το κανεις βιωμα σου ... ισως τοτε κατι καταφερεις ...

=============================================

quote:
panpam :
Το τι έκανε κάποιος Γάλλος το 1700 είναι άσχετο.

Μα τι λες φιλτατε ... ειναι δυνατον να εννοεις αυτα που λες !
quote:
Δεν εξηγούν το πως επιβίωσαν τόσα έργα αρχαίων συγγραφέων (αν πια τα καίγαν οι χριστιανοί).
Σαφως και εξηγουνται ... γι΄αυτο σου ζητησα τις πηγες σου , αλλα εσυ ... και ποσα νομιζεις οτι διεσωθησαν πια απο τους αγραμματους ρασοφορους οταν ολα τα διασωθεντα κειμενα δεν ξεπερνουν ,με τις καλυτερες εκτιμησεις το 4-5% του συνολου της Ελληνικης γραμματειας . Τι ποσοστο πιστευεις οτι ανηκει σ΄αυτους ;
quote:
Δείτε τι έγραψα αυθαίρετα κάποιος το 1925 (νομίζω)

Ασε μας τωρα !!! Ειναι γελοιο να στηριζεις την θεωρια σου σε μη ιστορικα στοιχεια ...

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

http://originalmakedon.blogspot.com/

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2009, 21:10:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το πως ένας Γάλλος, ένας γερμανός ή όποιος άλλος
αρχαιολόγος ή ψώνιο,που ασκούσαν τη δική τους εθνική
πολιτική, μπερδεύονται με τον χριστιανισμό, αποτελεί
ένα φοβερό δείγμα της λογικής που διακατέχει τους
αρχιαολάτρες...Έχει κολλήσει το μυαλό με τα δέντρα τους
κύκνους και τα φίδια και δεν μπορούν να σκεφτούν καν αν αυτά
που λένε, έχουν λογική...
Εθνικόφυλτικός διχασμός, είναι ένα αποτέλεσμα που πιστεύετε ότι θα
σας κολακεύει σαν υστεροφημία;Τρελά πράγματα...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
sarcalogos
Νέο Μέλος


20 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2009, 22:05:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sarcalogos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
...
Αν, αγαπητοι κατα τα αλλα χριστιανοπληκτοι φιλοι μου , ηθελε να πει για τα δικα τους βιβλια θα εγραφε :
συνενέγκαντες τὰς βίβλους των και οχι τας βιβλους.

Η μεταφραση σας μου θυμιζει το : πιστευε και μη ερευνα ... κατα το δοκουν αποδωση ... Τον Σεπτεμβριο για επανεξεταση ...
...

quote:
Δείτε τι έγραψα αυθαίρετα κάποιος το 1925 (νομίζω)

Ασε μας τωρα !!! Ειναι γελοιο να στηριζεις την θεωρια σου σε μη ιστορικα στοιχεια ...
Αυτό ακριβώς κάνεις. Αφού το θεωρείς γελοίο γιατί το συνεχίζεις;
πχ Με ποια λογική "τα περίεργα" είναι βιβλία φιλοσοφίας;
Έδωσα κάποια ενδεικτικά link νομίζω για τα όσα έγραψα. Από εκεί και πέρα θέλει και αναζήτηση χωρίς παροπίδες.

Edited by - sarcalogos on 02/03/2009 22:06:40Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2009, 22:19:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Ποια ειναι η μιση αληθεια ευρωπαιε ; Δεν ηταν χριστιανος ; Ειπα εγω οτι εκτελουσε εντολες καποιου παπα ή πατριαρχη ; Αν εκτελουσε εντολες του βασιλεια οπως λες δεν θα τον ανακαλουσαν λιγο αργοτερα (Απριλιο του 173ο) , οταν δηλαδη εμαθαν τα οργια που εκανε. Ο ιδιος λεει σε μια επιστολη του (20 Απριλιου του 1730) οτι
: Για να ξεσπάσω και για να εκδικηθώ αυτό το σκυλολόϊ, έρριξα τη θλίψη μου επάνω στην Αρχαία Σπάρτη. Δεν ήθελα να μείνει τίποτε από την πόλη που έκτισαν οι πρόγονοί τους. Την έσβησα, την κατέσκαψα, την εκθεμελίωσα, δεν της άφησα λίθο επί λίθου.

Καταστροφες προκληθηκαν απο πολλους οπως πολυ σωστα επισημαινετε πολλοι εδω μεσα , ομως συστηματικη καταστοφη οπως αυτη των χριστιανοπατερων και αυτοκρατορων , οχι ... δεν εχει προηγουμενο ... επιτελους υπαρχουν ιστορικα αρχεια , ντοκουμεντα αδιαψευστα ... τι διαολο , δεν τα διαβαζετε ;

Η ανακαλυψη της αληθειας δεν ειναι στα φορτε σου , ευρωπαιε ... εισαι καλος , σε επιπεδο πρωταθλητισμου (!) στα .... εικονιδια !Και επειδή ήταν Χριστιανός?.......είχε και Χριστιανικά κίνητρα?
Ο Μπους δηλαδή που δηλώνει Χριστιανός επιτέθηκε στο Ιράκ! λόγω θρησκείας?
Οι Λατίνοι που κατέστρεψαν τις εκκλησίες στην Κων/λη? Χριστιανοί δεν ήσαν? λόγω θρησκείας το έκαναν?

"η μεγάλη φιλoσoφική παράδoση της αρxαίας Ελλάδoς παρέμεvε πάvτα μια ζωvταvή δύvαμη στo Βυζάvτιo και σxεδόv όλα τα σημαvτικότερα φιλoσoφικά κείμεvα, όπως άλλωστε και η παραγωγή κάθε άλλoυ κλάδoυ τής ελληvικής φιλoλoγίας, έφθασαv ως εμάς σε xειρόγραφα τωv βυζαvτιvώv xρόvωv πoύ τα επιμελήθηκαv αvτιγραφείς, πoλλoί από τoυς oπoίoυς ήταv διακεκριμέvoι λόγιoι και ερμηvευτές."
Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς, τόμ. Ζ', 'Βυζαvτιvός ελληvισμός - πρωτoβυζαvτιvoί xρόvoι 324-642 μ.Χ.', Εκδoτική Αθηvώv Α.Ε., σελ. 328.

Αυτοί Χριστιανοί δεν ήσαν? γαιτί τα έσωσαν? Η Ακρόπολη γιατί δεν καταστράφηκε παρά μόνο κατά την Ελληνική επανάσταση? Για αιώνες χριστιανοί δε ζούσαν εκεί?.....τι ζούσαν?

"Μία από τις μεγαλύτερες συμβoλές τoυ Βυζαvτίoυ στov σύγxρovo πoλιτισμό είvαι η διάσωση τωv αρxαίωv Ελλήvωv κλασικώv..... στη βυζαvτιvή αυτoκρατoρία oλόκληρη σxεδόv η λoγoτεxvική παραγωγή της αρxαίας Ελλάδoς δεv έπαυσε vα διαβάζεται, vα μελετάται, vα αvτιγράφεται και vα σxoλιάζεται.

Αv oι βυζαvτιvoί γραφείς δεv είxαv μoxθήσει στα θραvία τoυς για vα τα διατηρήσoυv, τα κoσμήματα αυτά τής αρxαιότητας θα είxαv xαθεί από αιώvες. Συxvά λησμovείται ότι αυτό αληθεύει κυριoλεκτικά."
Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς, τόμ. Ζ', 'Βυζαvτιvός ελληvισμός - πρωτoβυζαvτιvoί xρόvoι 324-642 μ.Χ.', Εκδoτική Αθηvώv Α.Ε., σελ. 310


Αυτοί Χριστιανοί δεν ήσαν? Σε τι διέφεραν από τους Χριστιανούς Λατίνους ή τον Fourmont?

Στην εθνικότητα είναι η απάντηση ΑΔΙΑΒΑΣΤΕΕΕΕ!!!!!

"Ήταv ευτύxημα ότι ό θρίαμβoς τoυ Χριστιαvισμoύ δεv κατάργησε τήv αvάγκη vά υπάρxoυv σωστά κείμεvα τώv ειδωλoλατρώv συγγραφέωv."
Reynolds D.L. & Wilson G.N., 'Αvτιγράφεις και Φιλόλoγoι', ΜΙΕΤ, Αθήvα 1981, σελ. 53

"Η αξία της υπηρεσίας πoυ πρόσφερε η αρxαία ελληvική φιλoσoφία στov Χριστιαvισμό αvαγvωριζόταv πάvτα, ακόμα και από τoυς αυστηρότερoυς θεματoφύλακες της Αvατoλικής Χριστιαvικής Ορθoδoξίας.
Επιπλέov, oι xριστιαvoί Έλληvες διατήρησαv, με τηv κoπιαστική αvτιγραφή τωv xειρoγράφωv, τα γραπτά εκείvωv τωv αρxαίωv Ελλήvωv φιλoσόφωv πoυ είxαv γράψει σε μια μoρφή της αττικής ελληvικής και πoυ είxε περάσει τη λoγoκρισία τωv αττικιζόvτωv καθαρoλόγωv"
Arnold Toynbee, The Greeks and their Heritage, Oxford University Press, 1981 (στα ελληvικά: Οι Έλληvες και oι Κληρovoμιές τoυς, Καρδαμίτσας, Αθήvα, 1992, σελ. 115)

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Ξερω πολυ περισσοτερα απο σενα , και επιπλεον δεν καταπινω αμασητα οτι μου σερβιρουν ...

Να που διαψεύδεσαι....

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Θα γινεις ο νονος μου !!!
Αν μου το υποδειξεις πολυ ευχαριστως να το παραδεχτω ... δεν εχω κανεναν ενδοιασμο .

Τι λετε βρε ! ... απο που καταλαβατε οτι μιλα για μαγεια ... ; και απο που καταλαβατε οτι μιλα για τα βιβλια των μαγων ... ; και ποσοι ηταν οι μαγοι στην Εφεσο ... ; και ποσα βιβλια πια εγραψαν αυτοι οι μαγοι απο την στην Εφεσο ... ;
Λοιπον ευρωπαιε και οι συν αυτω ... πουθενα στο ΙΘ΄κεφαλαιο δεν λεει κατι για μαγους ή κατι παρομοιο . Οι χριστιανοπληκτοι μεταφραστες της αποστολικης διακονιας της Ελλαδος εχουν ζωηρη φαντασια ...Θα ήταν καλύτερα .....για σένα! να μην το παραδεχτείς.

Για να δούμε λοιπόν με τη σειρά το επίμαχο σημείο.......και όχι ξεκάρφωτα μια γραμμή που από μόνη της μπορεί να αλλοίωση τα νοήματα και που είναι φυσικά η συνήθης τακτική των Χριστιανομάχων.

Ξεκινάμε από τον στοίχο 13, του κεφαλαίου ιθ'
13 ᾿Επεχείρησαν δέ τινες ἀπὸ τῶν περιερχομένων ᾿Ιουδαίων ἐξορκιστῶν ὀνομάζειν ἐπὶ τοὺς ἔχοντας τὰ πνεύματα τὰ πονηρὰ τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου ᾿Ιησοῦ λέγοντες· ὁρκίζομεν ὑμᾶς τὸν ᾿Ιησοῦν ὃν ὁ Παῦλος κηρύσσει.

Κανείς δεν επιτρέπεται να κάνει εξορκισμό χωρίς να έχει τη σχετική εντολή. Εάν για παράδειγμα εγώ κάνω εξορκισμούς χωρίς άδεια δε θα είμαι παρά ένας μάγος.

14ἦσαν δέ τινες υἱοὶ Σκευᾶ ᾿Ιουδαίου ἀρχιερέως ἑπτὰ οἱ τοῦτο ποιοῦντες.

Επτά μάγοι λοιπόν. Υιοί Ιουδαίων αρχιερέων!! σε καμία περίπτωση δηλαδή εξελληνισμένοι! εξορκιστές και όχι αναγνώστες της Ελληνικής φιλοσοφίας.

15 ἀποκριθὲν δὲ τὸ πνεῦμα τὸ πονηρὸν εἶπε· τὸν ᾿Ιησοῦν γινώσκω καὶ τὸν Παῦλον ἐπίσταμαι· ὑμεῖς δὲ τίνες ἐστέ;
16 καὶ ἐφαλλόμενος ἐπ᾿ αὐτοὺς ὁ ἄνθρωπος, ἐν ᾧ ἦν τὸ πνεῦμα τὸ πονηρόν, καὶ κατακυριεύσας αὐτῶν ἴσχυσε κατ᾿ αὐτῶν, ὥστε γυμνοὺς καὶ τετραυματισμένους ἐκφυγεῖν ἐκ τοῦ οἴκου ἐκείνου.
17 τοῦτο δὲ ἐγένετο γνωστὸν πᾶσιν ᾿Ιουδαίοις τε καὶ ῞Ελλησι τοῖς κατοικοῦσι τὴν ῎Εφεσον, καὶ ἐπέπεσε φόβος ἐπὶ πάντας αὐτούς , καὶ ἐμεγαλύνετο τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου ᾿Ιησοῦ·

Παραπάνω λοιπόν γράφει ότι καθώς έκαναν τους εξορκισμούς, χρησιμοποιώντας το όνομα του Ιησού και του Παύλου χωρίς πρώτα να έχουν «άδεια» το πονηρό πνεύμα τους ρώητσε: "Γνωρίζω τον Παύλο, γνωρίζω τον Ιησού, εσείς όμως ποιοι είστε? «(εάν είχαν πάρει την άδεια-χάρι να έκαναν εξορκισμούς το πονηρό πνεύμα δε θα τους ρώταγε και δε θα έπαιρναν τα βιβλία του να κάψουν ενώπιον όλων και του Παύλου, [κοιταξε το στοίχο 21, βρες τον])»

Εν συνεχεία το πονηρό πνεύμα ξεπήδησε από τον δαιμονισμένο τους κατέβαλε και βιαιοπράγησε κατ΄ αυτών, ώστε τελικά οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν γυμνοί και τραυματισμένοι από το σπίτι του δαιμονισμένου.

18 πολλοί τε τῶν πεπιστευκότων ἤρχοντο ἐξομολογούμενοι καὶ ἀναγγέλλοντες τὰς πράξεις αὐτῶν.

Πολλοί λοιπόν από αυτούς που φοβήθηκαν, πίστεψαν και μετανόησαν, ήρθαν και εξομολογήθηκαν τις πράξεις τους. (Από μόνοι τους ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ!!)

19 ἱκανοὶ δὲ τῶν τὰ περίεργα πραξάντων συνενέγκαντες τὰς βίβλους κατέκαιον ἐνώπιον πάντων· καὶ συνεψήφισαν τὰς τιμὰς αὐτῶν καὶ εὗρον ἀργυρίου μυριάδας πέντε.

Αρκετοί λοιπόν από αυτούς που άσκησαν τις μαγικές τελετές έκαιαν τα μαγικά τους βιβλία και υπολόγισαν ότι το ποσό της αξίας τους σε πέντε χιλιάδες αργυρά νομίσματα.

Τώρα? για να δούμε όμως τι είχες γράψει:
=====================================================================
AΔΙΑΒΑΣΤΟΣ"Το κειμενο :
ἱκανοὶ δὲ , τῶν τὰ περίεργα πραξάντων , συνενέγκαντες τὰς βίβλους , κατέκαιον ἐνώπιον πάντων

Η συνταξη του :
ἱκανοὶ δὲ , συνενέγκαντες τὰς βίβλους , τῶν τὰ περίεργα πραξάντων , κατέκαιον ἐνώπιον πάντων

Για δοκιμασε τωρα να μεταφρασεις ...
αρκετοι δε ( εννοει απο αυτους που πιστεψαν), συγκεντρωσαν τα βιβλια , αυτων που εγραφαν περιεργα πραγματα (εννοει την Ελληνικη φιλοσοφια ) , και τα εκαψαν μπροστα σ΄ολους .

Αν, αγαπητοι κατα τα αλλα χριστιανοπληκτοι φιλοι μου , ηθελε να πει για τα δικα τους βιβλια θα εγραφε :
συνενέγκαντες τὰς βίβλους των και οχι τας βιβλους. "
=====================================================================
Δηλαδή οι επτά υιοί Σκευά Ιουδαίου αρχιερέως είχαν πάρει τα Βιβλία της Ελληνκής φιλοσοφίας για να κάνουν εξορκισμό?......δε λέω άποψη και αυτή!!!

Σου ξαναγράφω μή χρσημοποιείς εδάφια από την Καινή Διαθήκη! Δε θα βρεις τίποτα το μεμπτό και απλά θα εκτίθεσαι.

Αλλά για πες μας τώρα τα καθέκαστα......είμαι περίεργος να δω τι θα πεις!........βλέπεις λοιπόν ότι το μίσος σου, προς στο Χριστιανισμό σε έχει τυφλώσει τελείως?


"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 02/03/2009 22:37:23Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2009, 22:17:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Και επειδή ήταν Χριστιανός?.......είχε και Χριστιανικά κίνητρα?

Ναι , το μισος του χριστιανισμου για καθε τι Ελληνικο ...
quote:
Ο Μπους δηλαδή που δηλώνει Χριστιανός επιτέθηκε στο Ιράκ! λόγω θρησκείας?
Οι Λατίνοι που κατέστρεψαν τις εκκλησίες στην Κων/λη? Χριστιανοί δεν ήσαν? λόγω θρησκείας το έκαναν?

Εχεις μπερδεψει τα σαλονια με τα μπαλκονια ...
quote:
Αυτοί Χριστιανοί δεν ήσαν? Σε τι διέφεραν από τους Χριστιανούς Λατίνους ή τον Fourmont?

Τι ποσοστο απο τα διασωθεντα αρχαια κειμενα ανηκει στους ρασοφορους αγραμματους αντιγραφεις ;
quote:
"Ήταv ευτύxημα ότι ό θρίαμβoς τoυ Χριστιαvισμoύ δεv κατάργησε τήv αvάγκη vά υπάρxoυv σωστά κείμεvα τώv ειδωλoλατρώv συγγραφέωv."
Ειναι αρκετο νομιζω για τον καθε ενα σκεπτομενο ανθρωπο , οταν διαβαζει μια τετοια αναφορα για τον Πλατωνα , τον Αριστοτελη και ολους τους αλλους φιλοσοφους , να καταλαβει το υφος και το ηθος του εν λογω πονηματος . Ειδωλολατρης ο Πλατωνας , ο Ηρακλειτος , ο Θαλης , ο Αρισταρχος ... ασε μας βρε ευρωπαιε ... Κανενας δεν μπορει να δεχθει την "αληθεια" οταν αυτη ειναι εξαρτημενη απο καποιους ιδιοτελεις κυκλους ... Ουδεποτε υπηρξε λατρεια των ειδωλων στην Ελλαδα , ουδεποτε ... τα αποσπασματα που μας σερβιρεις ειναι , ελαφρα τη καρδια , προκατειλλημενα και ως τετοια ανευ ουσιωδους σημασιας .
quote:
Η αξία της υπηρεσίας πoυ πρόσφερε η αρxαία ελληvική φιλoσoφία στov Χριστιαvισμό αvαγvωριζόταv πάvτα, ακόμα και από τoυς αυστηρότερoυς θεματoφύλακες της Αvατoλικής Χριστιαvικής Ορθoδoξίας.
Ξεπερνα το αστειο και καταντα φαιδρο ... πως γινεται να αποδεχονταν την αρχαια φιλοσοφια αυτοι που καταφεραν να ποινικοποιησουν ακομα και το "ελληνιζειν" ...
quote:
Να που διαψεύδεσαι....
Απο ποιον ; Κατι τετοια λες και σε περιλαβαινει ο γιαπετ !
quote:
Θα ήταν καλύτερα .....για σένα! να μην το παραδεχτείς.
Γιατι ; Ολοι κανουμε λαθη ! Αν μου το επισημανεις πολυ ευχαριστως να το παραδεχθω ... δεν εχω το αλαθητο ... παρακατω κανεις μια προσπαθεια ... ας την δουμε την αφελεια σου ...
quote:
Κανείς δεν επιτρέπεται να κάνει εξορκισμό χωρίς να έχει τη σχετική εντολή. Εάν για παράδειγμα εγώ κάνω εξορκισμούς χωρίς άδεια δε θα είμαι παρά ένας μάγος.

Απο ποιον επρεπε να παρουν την αδεια ... χριστιανισμος δεν υπηρχε ακομα ...
quote:
Επτά μάγοι λοιπόν. Υιοί Ιουδαίων αρχιερέων!! σε καμία περίπτωση δηλαδή εξελληνισμένοι! εξορκιστές και όχι αναγνώστες της Ελληνικής φιλοσοφίας.
Ηταν εξορκιστες , ετσι τους λεει , οχι μαγοι που διατεινεσαι . Μην μπερδευεις την σημερινη κοροϊδια με τη παρελθουσα ... τα πραγματα σημερα "εξειδικευτηκαν" !!!
quote:
Παραπάνω λοιπόν γράφει ότι καθώς έκαναν τους εξορκισμούς, χρησιμοποιώντας το όνομα του Ιησού και του Παύλου χωρίς πρώτα να έχουν «άδεια» το πονηρό πνεύμα τους ρώητσε: "Γνωρίζω τον Παύλο, γνωρίζω τον Ιησού, εσείς όμως ποιοι είστε? «(εάν είχαν πάρει την άδεια-χάρι να έκαναν εξορκισμούς το πονηρό πνεύμα δε θα τους ρώταγε και δε θα έπαιρναν τα βιβλία του να κάψουν ενώπιον όλων και του Παύλου, [κοιταξε το στοίχο 21, βρες τον])»
Εν συνεχεία το πονηρό πνεύμα ξεπήδησε από τον δαιμονισμένο τους κατέβαλε και βιαιοπράγησε κατ΄ αυτών, ώστε τελικά οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν γυμνοί και τραυματισμένοι από το σπίτι του δαιμονισμένου

Εδω τα εκανες μανταρα ... ειπαμε αδεια δεν ειχαν απο που να παρουν , απλα ο Σαουλ παρεξηγηθηκε διοτι καποιοι αλλοι πανε να του φανε την μπουκια απο το στομα ... το πνευμα επισης δεν βγηκε απο τον"δαιμονισμενο" να καταβαλει τους εξορκιστες ... ο ιδιος ο "δαιμονισμενος" ξυλοφορτωσε τους εξορκιστες ( ενας προς εφτα !!! μα ποιος ηταν ο Σβαντζενεϊκερ !!! ) Α , ο στοιχος 21 ειναι ασχετος , προσεξε λιγο , εκτιθεσαι !
quote:
Αρκετοί λοιπόν από αυτούς που άσκησαν τις μαγικές τελετές έκαιαν τα μαγικά τους βιβλία και υπολόγισαν ότι το ποσό της αξίας τους σε πέντε χιλιάδες αργυρά νομίσματα.

Παντελως αυθαιρετη ερμηνεια ... δεν μιλα γι΄αυτους που καναν τελετες μαγειας αλλα για αυτους που λεει ο στοιχος 17 ( : τοῦτο δὲ ἐγένετο γνωστὸν πᾶσιν ᾿Ιουδαίοις τε καὶ ῞Ελλησι τοῖς κατοικοῦσι τὴν ῎Εφεσον) , πολλοι απο τους οποιους αργοτερα καναν αυτο που λεει ο στοιχος 18 (: ἤρχοντο ἐξομολογούμενοι καὶ ἀναγγέλλοντες τὰς πράξεις αὐτῶν)
Και ερχομαστε στο επιμαχο σημειο που λεει τι εκαναν αρκετοι απο αυτους (Ελληνες και Ιουδαιους) που πιστεψαν και οχι οτι λες παρακατω :
Δηλαδή οι επτά υιοί Σκευά Ιουδαίου αρχιερέως είχαν πάρει τα Βιβλία της Ελληνκής φιλοσοφίας για να κάνουν εξορκισμό?...... .
Δεν μιλα για τους εφτα εξορκιστες αλλα για αρκετους απο τους πολλους που ακουσαν και πιστεψαν ![/b]
Αυτοι λοιπον που ακουσαν και πιστεψαν κανουν αυτο που λεει ο στοιχος 19 (: συγκεντρωσαν τα βιβλια , αυτων που εγραφαν περιεργα πραγματα (των Ελληνων φιλοσοφων) , και τα εκαψαν μπροστα σ΄ολους . Διοτι ο εξορκισμος για τους τσοπαναραιους δεν ηταν παραξενο πραγμα , ηταν γνωστο , τα ιδια λογια ελεγαν οπως προκυπτει απο τον στοιχο 13 , ποια η διαφορα ;

Ειναι γνωστο δε οτι για τους αγραμματους τσοπαναραιους η Ελληνικη φιλοσοφια ηταν (και ειναι) κατι το περιεργο ... δεν την καταλαβαιναν (πως θα μπορουσαν αλλωστε !) και οσοι (?) την καταλαβαιναν ηξεραν οτι για να επιτυχουν τα σχεδια τους επρεπε να την ... χμμμ ... καψουν ...

quote:
Τώρα? για να δούμε όμως τι είχες γράψει:

Αυτα λοιπον που εγραψα κατσε και διαβασε τα προσεκτικα , μελετησε τα και αν δεν σ΄αρεσουν θα εισηγηθω στους διαχειριστες να τα ... καψουν , sorry ... να τα σβησουν ηθελα να πω ...
quote:
Σου ξαναγράφω μή χρσημοποιείς εδάφια από την Καινή Διαθήκη! Δε θα βρεις τίποτα το μεμπτό και απλά θα εκτίθεσαι.


Δεν υπαρχει τιποτα μη μεμπτο ... εισαι πολυ μικρος να μ΄εκθεσεις , πολυ μικρος ...
quote:
Αλλά για πες μας τώρα τα καθέκαστα......είμαι περίεργος να δω τι θα πεις!........βλέπεις λοιπόν ότι το μίσος σου, προς στο Χριστιανισμό σε έχει τυφλώσει τελείως?

Βρε μην νομιζεις οτι κατι ειπες και επεισες κανεναν ! Ουτε τον εαυτο σου δεν εχεις τροπο να πεισεις ... εγω δεν εχω μισος για κανεναν ανθρωπο , εχω ομως μεγαλο με την ανοησια ... γιατι πως να χαρακτηρισω αλλιως αυτο που λεει δυο στοιχους παραπανω απο κει που αρχισες το παραληρημα σου , τον στοιχο 11 και 12 ... 11 Καὶ ὁ Θεὸς ἐνεργοῦσε διὰ τοῦ Παύλου θαύματα ὄχι ἀπὸ τὰ συνήθη,
12 ὥστε μανδήλια ἢ περιζώματα ἀπὸ τὸ σῶμά του ἐφέροντο εἰς τοὺς ἀσθενεῖς καὶ ἐλευθερώνοντο ἀπὸ τὰς ἀσθενείας των καὶ ἔβγαιναν ἀπὸ αὐτοὺς τὰ πονηρὰ πνεύματα.

Αν αυτα δεν ειναι ανοησιες τοτε τι ειναι ; Πως θα μπορουσαν αυτοι οι ανθρωποι να δεχτουν τον Ασκληπιο ... τον Ιπποκρατη ... την ιατρικη με λιγα λογια ...
Ξυπνα ευρωπαιεεεε .... ακομα καταπινεις αμασητη τροφη , θα παθει το στομαχι σου και δυστυχως για σενα ο Σαουλ δεν ζει πια να σου δωσει κανενα μαντηλι (σκεψου να ηταν και κρυωμενος ε , κιτρινο θα ηταν !!!)
Αντε καλο βραδυ .

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

http://originalmakedon.blogspot.com/

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/03/2009, 23:20:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Ειναι αρκετο νομιζω για τον καθε ενα σκεπτομενο ανθρωπο , οταν διαβαζει μια τετοια αναφορα για τον Πλατωνα , τον Αριστοτελη και ολους τους αλλους φιλοσοφους , να καταλαβει το υφος και το ηθος του εν λογω πονηματος . Ειδωλολατρης ο Πλατωνας , ο Ηρακλειτος , ο Θαλης , ο Αρισταρχος ... ασε μας βρε ευρωπαιε ... Κανενας δεν μπορει να δεχθει την "αληθεια" οταν αυτη ειναι εξαρτημενη απο καποιους ιδιοτελεις κυκλους ... Ουδεποτε υπηρξε λατρεια των ειδωλων στην Ελλαδα , ουδεποτε ... τα αποσπασματα που μας σερβιρεις ειναι , ελαφρα τη καρδια , προκατειλλημενα και ως τετοια ανευ ουσιωδους σημασιας .

Γιατί κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις? Ο Χριστιανισμός θεωρούσε ως ειδωλολάτρες ότι ήταν ψεύτικο! Ότι πρέσβευε θρησκευτική θεωρία και δεν ήταν Χριστιανική. Εάν ο Αρίσταρχος μιλούσε για το δωδεκάθεο σαφώς και θα τον θεωρούσαν ειδωλολάτρη, Εάν δεν αναφερόταν σε θρησκευτικά θέματα τότε πως θα τον βάπτιζαν έτσι? Έχεις καμία λίστα στην κατοχή σου με ειδωλολάτρες συγγραφείς?
Σε παλαιότερο μήνυμα μου έχω γράψει ότι ο ίδιος ο αυτοκράτορας Ιουλιανός, απαγόρεψε στους Χριστιανούς να διδάσκουν τα αρχαία κείμενα λέγοντας ότι δεν μπορούν οι Χριστιανοί να διδάσκουν Όμηρος ή Ησίοδο τη στιγμή που τους θεωρούσαν «μωρούς και πλανημένους στα θρησκευτικά ζητήματα».
Αυτή είναι και η αλήθεια οι Χριστιανοί θεωρούσαν ως ειδωλολατρικό έργο, το έργο αυτό που καταπιανόταν με τη θρησκεία και ήταν ενάντια του Χριστιανισμού και όχι οποιοδήποτε έργο.
Εάν λοιπόν δε σου κάνει εντύπωση ότι έργα όπως του Ησίοδου ή του Όμηρου που αναφερόντουσαν στους Ολύμπιους θεούς! Όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν από τους Χριστιανούς αλλά και διδάσκονταν στο Βυζάντιο...........τότε καλά κάνεις και σου κάνει εντύπωση η παραπάνω φράση.


quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Ξεπερνα το αστειο και καταντα φαιδρο ... πως γινεται να αποδεχονταν την αρχαια φιλοσοφια αυτοι που καταφεραν να ποινικοποιησουν ακομα και το "ελληνιζειν" ...

Ήσαν μορφωμένοι και φωτισμένοι ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ, Η αρχαία μυθολογία μιλούσε για το Δωδεκάθεο, η αρχαία όμως φιλοσοφία για τον «Έναν Θεό! »......... Για τον Νουν του Αναξαγόρα......για την Αγία Τριάδα του Ηράκλειτου.......το "Εν" του Παρμενίδη........κ.ο.κ.»
Μορφωμένοι και έχοντες μελετήσει την Ελληνική παιδεία, μπόρεσαν να πραγματώσουν το Δόγμα της Ορθοδοξίας κάτω από την Ελληνική σκέψη.
Ο μέγας Έλλην διανοητής και φιλόσοφος Ι. Θεοδωρακόπουλος, στην παγκοσμίου εμβελείας φιλοσοφική σχολή στη Μαγούλα της Σπάρτης, δίδασκε ότι «δεν υπάρχει εξωελληνικός Χριστιανισμός», με την έννοια ότι ο Χριστιανισμός ερρίζωσε και ανεπτύχθη από την Ελληνική φιλοσοφία.
Ποιο απλά δεν μπορώ να στο εξηγήσω


quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Ναι , το μισος του χριστιανισμου για καθε τι Ελληνικο ...

Θες να πεις ότι εγώ ως Χριστιανός μισώ τον ευατό μου?.......είμαι διχασμένη προσωπικότητα? ή δεν ξέρεις τι λές?

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Τι ποσοστο απο τα διασωθεντα αρχαια κειμενα ανηκει στους ρασοφορους αγραμματους αντιγραφεις ;


Τι λες άνθρωπέ μου, ποιος σου είπε ότι ήσαν αγράμματοι?

"Μία από τις μεγαλύτερες συμβoλές τoυ Βυζαvτίoυ στov σύγxρovo πoλιτισμό είvαι η διάσωση τωv αρxαίωv Ελλήvωv κλασικώv..... στη βυζαvτιvή αυτoκρατoρία oλόκληρη σxεδόv η λoγoτεxvική παραγωγή της αρxαίας Ελλάδoς δεv έπαυσε vα διαβάζεται, vα μελετάται, vα αvτιγράφεται και vα σxoλιάζεται.

Αv oι βυζαvτιvoί γραφείς δεv είxαv μoxθήσει στα θραvία τoυς για vα τα διατηρήσoυv, τα κoσμήματα αυτά τής αρxαιότητας θα είxαv xαθεί από αιώvες. Συxvά λησμovείται ότι αυτό αληθεύει κυριoλεκτικά."

Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς, τόμ. Ζ', 'Βυζαvτιvός ελληvισμός - πρωτoβυζαvτιvoί xρόvoι 324-642 μ.Χ.', Εκδoτική Αθηvώv Α.Ε., σελ. 310

Οι Βυζαντινοί εάν σου διαφεύγει ήσαν Χριστιανοί εάν πάλι εσύ θεωρείς τους Χριστιανούς Πατέρες που έμειναν στο Πάνθεον για τη ρητορεία και τη μόρφωσή τους όπως, όπως ο Χρυσόστομος για παράδειγμα ή ο Μέγας Βασίλειος ως αγράμματους τι να πω?
Τώρα εάν αναφέρεσαι στους μοναχούς και τους θεωρείς αγράμματους, θα σου διαφεύγει ότι οι βιβλιοθήκες αντιγραφής είχαν στηθεί μέσα στα Μοναστήρια.
Τώρα πως ένας αγράμματος μπορεί και αντιγράφει........είναι ένα ερώτημα! που εγώ αδυνατώ να απαντήσω.

Ίσως όμως σου εξηγήσει η Αικατερίνη Χριστοφυλοπούλου, (Βυζαντινή ιστορίαν Β2 867-1081 σελ.444):
Περίφημα ήταν η βιβλιοθήκη και το εργαστήριο του πρωτοθρόνου Καισαρείας Αρέθα, στο οποίο οφείλουμε σπουδαιότατα περγαμηνά χειρόγραφα που διασώζουν τους περισσότερους Πλατωνικούς διαλόγους, κείμενα του Αριστοτέλους, έργα του μαθηματικού Ευνία, του Λουκιανού, Αίλιου Αριστείδη, Δίωνος Χρυσοστόμου, Παυσανία, Τα εις εαυτόν του Μάρκου Αυρήλιου, καθώς και Θεολογικά συγγράμματα.........

Τα αντιγραφικά εργαστήρια πληθαίνουν τον ΙΑ΄ αιώνα σε αριθμό και απλώνονται σε ευρύτερο χώρο μέχρι τις παραμεθόριες περιοχές.
Έτσι στην κάτω Ιταλία-Σικελία όπου ανθούσε η Εκκλησιαστική φιλολογία και αγιογραφία αντιγράφονται και πονήματα λεξικογραφικά, γραμματικά, ιατρικά (Ιπποκράτης, Γαληνός), ποιητικά (Ησίοδος, κωμωδίες του Αριστοφάνους) ή του Ερμογένους περί ρητορικής τέχνης.

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Απο ποιον ; Κατι τετοια λες και σε περιλαβαινει ο γιαπετ !


Ούτε αυτός ξέρει ιστορία! ότι γνωρίζει από τον .......Ρασιά.

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Γιατι ; Ολοι κανουμε λαθη ! Αν μου το επισημανεις πολυ ευχαριστως να το παραδεχθω ... δεν εχω το αλαθητο ... παρακατω κανεις μια προσπαθεια ... ας την δουμε την αφελεια σου ...

Είσαι απίστευτος! .........τον λύκο να σου δείξω....... τα χνάρια θα κοιτάς!!!

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Απο ποιον επρεπε να παρουν την αδεια ... χριστιανισμος δεν υπηρχε ακομα ...

Έτσι λες? Οι Απόστολοι είχαν πάρει το χάρισμα και αυτοί έπρεπε να ορίσουν.
Έχεις ακούσει κάτι για Σολομωνική? Η μαγεία ήταν γεγονός την εποχή εκείνη, κάποιοι λοιπόν μή Χριστιανοί, όπως ήσαν οι γοι του Ιουδαίου αρχιερέα που επικαλέστηκαν στο τέλος της τελετής τους τον Ιησού ή τον Παύλο, γι' αυτό έγινε ότι έγινε. Είναι σαν ένας ιερέας δικός μας να επικαλεστεί τον Μωάμεθ για να του βγει!! ο εξορκισμός!!

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Ηταν εξορκιστες , ετσι τους λεει , οχι μαγοι που διατεινεσαι . Μην μπερδευεις την σημερινη κοροϊδια με τη παρελθουσα ... τα πραγματα σημερα "εξειδικευτηκαν" !!!

Μα τόσο!!!! άσχετος? Οποιοσδήποτε εξορκισμός πλήν των Χριστιανικών θεωρείται μαγεία, από τότε μέχρι σήμερα.

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Εδω τα εκανες μανταρα ... ειπαμε αδεια δεν ειχαν απο που να παρουν , απλα ο Σαουλ παρεξηγηθηκε διοτι καποιοι αλλοι πανε να του φανε την μπουκια απο το στομα ... το πνευμα επισης δεν βγηκε απο τον"δαιμονισμενο" να καταβαλει τους εξορκιστες ... ο ιδιος ο "δαιμονισμενος" ξυλοφορτωσε τους εξορκιστες ( ενας προς εφτα !!! μα ποιος ηταν ο Σβαντζενεϊκερ !!! ) Α , ο στοιχος 21 ειναι ασχετος , προσεξε λιγο , εκτιθεσαι !

Δεν έχω δει δαιμονισμένο απλά έχω ακούσει.....η δύναμή τους πολλαπλασιάζεται.
Ο Σαούλ ο ίδιος όταν του είπαν ότι κάποιοι δεν ξέρουν αν πρέπει να είναι οπαδοί του Απολλώ ή του Παύλου, τους απάντησε ότι ούτε του ενός, ούτε του άλλου αλλά του Ιησού.
Και ο ένας όμως και ο άλλος ως Χριστιανοί διδάσκαλοι έκαναν την ίδια δουλειά. Ήσαν διδάσκαλοι της Χριστιανικής πίστης.
Γι΄ αυτό και ο Σαούλ τους ορμήνευσε να ακούν "όλους τους Χριστιανούς διδάσκαλους"
Οι συγκεκριμένοι όμως εξορκιστές δεν ήσαν Χριστιανοί, γι' αυτό και όσοι έκαψαν οικειοθελώς και μετανοημένοι μετά το συμβάν τα "Βιβλία τους" δεν έκαψαν ούτε αρχαία φιλοσοφικά κείμενα (πως σου κατέβηκε στο κεφάλι!) ούτε Χριστιανικά αλλά βιβλία Σολομωνικής η οποία άνθιζε εκείνη την εποχή.

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Παντελως αυθαιρετη ερμηνεια ... δεν μιλα γι΄αυτους που καναν τελετες μαγειας αλλα για αυτους που λεει ο στοιχος 17 ( : τοῦτο δὲ ἐγένετο γνωστὸν πᾶσιν ᾿Ιουδαίοις τε καὶ ῞Ελλησι τοῖς κατοικοῦσι τὴν ῎Εφεσον) , πολλοι απο τους οποιους αργοτερα καναν αυτο που λεει ο στοιχος 18 (: ἤρχοντο ἐξομολογούμενοι καὶ ἀναγγέλλοντες τὰς πράξεις αὐτῶν)
Και ερχομαστε στο επιμαχο σημειο που λεει τι εκαναν αρκετοι απο αυτους (Ελληνες και Ιουδαιους) που πιστεψαν και οχι οτι λες παρακατω :
Δηλαδή οι επτά υιοί Σκευά Ιουδαίου αρχιερέως είχαν πάρει τα Βιβλία της Ελληνκής φιλοσοφίας για να κάνουν εξορκισμό?...... .
Δεν μιλα για τους εφτα εξορκιστες αλλα για αρκετους απο τους πολλους που ακουσαν και πιστεψαν !
Αυτοι λοιπον που ακουσαν και πιστεψαν κανουν αυτο που λεει ο στοιχος 19 (: συγκεντρωσαν τα βιβλια , αυτων που εγραφαν περιεργα πραγματα (των Ελληνων φιλοσοφων) , και τα εκαψαν μπροστα σ΄ολους . Διοτι ο εξορκισμος για τους τσοπαναραιους δεν ηταν παραξενο πραγμα , ηταν γνωστο , τα ιδια λογια ελεγαν οπως προκυπτει απο τον στοιχο 13 , ποια η διαφορα ;

Ειναι γνωστο δε οτι για τους αγραμματους τσοπαναραιους η Ελληνικη φιλοσοφια ηταν (και ειναι) κατι το περιεργο ... δεν την καταλαβαιναν (πως θα μπορουσαν αλλωστε !) και οσοι (?) την καταλαβαιναν ηξεραν οτι για να επιτυχουν τα σχεδια τους επρεπε να την ... χμμμ ... καψουν ...


17 "τοῦτο δὲ ἐγένετο γνωστὸν πᾶσιν ᾿Ιουδαίοις τε καὶ ῞Ελλησι τοῖς κατοικοῦσι τὴν ῎Εφεσον, καὶ ἐπέπεσε φόβος ἐπὶ πάντας αὐτούς , καὶ ἐμεγαλύνετο τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου ᾿Ιησοῦ"
Στο τόνισα μπας και καταλάβεις "τι διαβάζεις!!!!".....φοβήθηκαν όσοι είχαν σχέση με το αντικείμενο του εξορκισμού χωρίς να είναι Χριστιανοί!

18 "πολλοί τε τῶν πεπιστευκότων ἤρχοντο ἐξομολογούμενοι καὶ ἀναγγέλλοντες τὰς πράξεις αὐτῶν."

19 ἱκανοὶ δὲ τῶν τὰ περίεργα πραξάντων συνενέγκαντες τὰς βίβλους κατέκαιον ἐνώπιον πάντων· καὶ συνεψήφισαν τὰς τιμὰς αὐτῶν καὶ εὗρον ἀργυρίου μυριάδας πέντε.

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Αυτα λοιπον που εγραψα κατσε και διαβασε τα προσεκτικα , μελετησε τα και αν δεν σ΄αρεσουν θα εισηγηθω στους διαχειριστες να τα ... καψουν , sorry ... να τα σβησουν ηθελα να πω ...

Τι χιούμορ Θεέ μου!!!!

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Δεν υπαρχει τιποτα μη μεμπτο ... εισαι πολυ μικρος να μ΄εκθεσεις , πολυ μικρος ...

Είμαι ένας πολύ μικρούλης αγράμματους τσοπαναραίος!!!........ το είπα καλά?

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Βρε μην νομιζεις οτι κατι ειπες και επεισες κανεναν ! Ουτε τον εαυτο σου δεν εχεις τροπο να πεισεις ... εγω δεν εχω μισος για κανεναν ανθρωπο , εχω ομως μεγαλο με την ανοησια ... γιατι πως να χαρακτηρισω αλλιως αυτο που λεει δυο στοιχους παραπανω απο κει που αρχισες το παραληρημα σου , τον στοιχο 11 και 12 ... 11 Καὶ ὁ Θεὸς ἐνεργοῦσε διὰ τοῦ Παύλου θαύματα ὄχι ἀπὸ τὰ συνήθη,
12 ὥστε μανδήλια ἢ περιζώματα ἀπὸ τὸ σῶμά του ἐφέροντο εἰς τοὺς ἀσθενεῖς καὶ ἐλευθερώνοντο ἀπὸ τὰς ἀσθενείας των καὶ ἔβγαιναν ἀπὸ αὐτοὺς τὰ πονηρὰ πνεύματα.

Αν αυτα δεν ειναι ανοησιες τοτε τι ειναι ; Πως θα μπορουσαν αυτοι οι ανθρωποι να δεχτουν τον Ασκληπιο ... τον Ιπποκρατη ... την ιατρικη με λιγα λογια ...
Ξυπνα ευρωπαιεεεε .... ακομα καταπινεις αμασητη τροφη , θα παθει το στομαχι σου και δυστυχως για σενα ο Σαουλ δεν ζει πια να σου δωσει κανενα μαντηλι (σκεψου να ηταν και κρυωμενος ε , κιτρινο θα ηταν !!!)
Αντε καλο βραδυ .


Τι δουλειά έχει ο Ασκληπιός ή ο Ιπποκράτης εδώ? ......που κολλάνε?.....κουβέντα να γίνεται?


"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 06/03/2009 23:26:48Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

γιαπετ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5009 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/03/2009, 23:51:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ευρωπαίοι

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Απο ποιον ; Κατι τετοια λες και σε περιλαβαινει ο γιαπετ !


Ούτε αυτός ξέρει ιστορία! ότι γνωρίζει από τον .......Ρασιά.


Α... μην το λες αυτό.
Τώρα ξέρω, παρακολουθώ ανελλειπώς, όλα τα μαθήματα ιστορίας που παραδίδεις.
Αν δε με πιστεύεις, ρώτα με κάτι και θα το διαπιστώσεις...

quote:
Είναι σαν ένας ιερέας δικός μας να επικαλεστεί τον Μωάμεθ για να του βγει!! ο εξορκισμός!!

Κατάλαβες αδιάβαστε;

Δεν του βγαίνει, από τον ανταγωνισμό!!

Συμφωνία κυρίων, δεν μπαίνω στα χωράφια σου, δεν μπαίνεις στα δικά μου.

Σιγά μη κάνει μάγκα ο αλλάχ τον παπά του απέναντι...


ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

http://www.mindfloga.blogspot.com/Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/03/2009, 18:47:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Γιατί κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις? Ο Χριστιανισμός θεωρούσε ως ειδωλολάτρες ότι ήταν ψεύτικο! Ότι πρέσβευε θρησκευτική θεωρία και δεν ήταν Χριστιανική. Εάν ο Αρίσταρχος μιλούσε για το δωδεκάθεο σαφώς και θα τον θεωρούσαν ειδωλολάτρη, Εάν δεν αναφερόταν σε θρησκευτικά θέματα τότε πως θα τον βάπτιζαν έτσι?
Καταλαβαινω , καταλαβαινω ... παρακατω προφανως θα εννοεις ως ειδωλολατρεια ... για να "καταλαβαινομαστε" ,ετσι ; Καταλαβαινω επισης οτι η φιλοσοφια , τα μαθηματικα η μουσικη κλπ ειναι παραγωγα της αρχαιας Ελληνικης θρησκειας ... αλλιως γιατι να τα σκοτωσουν ...
quote:
Έχεις καμία λίστα στην κατοχή σου με ειδωλολάτρες συγγραφείς?

Μα εσυ ανεφερες τους Reynolds D.L. & Wilson G.N.που κανουν λογο για ειδωλολατρες συγγραφεις , γιατι ρωτας εμενα ... εγω εχω τονισει παμπολλες φορες οτι δεν υπηρξε ποτε λατρεια των ειδωλων στην Ελλαδα και κατ΄επεκταση δεν υπηρξαν ειδωλολατρες συγγραφεις .

quote:
Σε παλαιότερο μήνυμα μου έχω γράψει ότι ο ίδιος ο αυτοκράτορας Ιουλιανός, απαγόρεψε στους Χριστιανούς να διδάσκουν τα αρχαία κείμενα λέγοντας ότι δεν μπορούν οι Χριστιανοί να διδάσκουν Όμηρος ή Ησίοδο τη στιγμή που τους θεωρούσαν «μωρούς και πλανημένους στα θρησκευτικά ζητήματα».

Και πολυ ορθως επραξε ! Γιατι ; Διαβασε εναν απο τους πολλους λογους παρακατω : (Απο τα συναξαρια των αγιων - Ο αγιος Ευψυχιος ) αναψας υπο θεϊκου ζηλου και πολλους χριστιανους παραλαβων επηγε και εκρημνησεν εκ θεμελιων τον Ελληνικον ναον , οστις επωνομαζετο της Τυχης , εις τον οποιον ειχε προσπαθειαν και αγαπην ο επαρατος Ιουλιανος προσφερων εις αυτον καθ΄εκαστην ημεραν θυσιας.

quote:
Ήσαν μορφωμένοι και φωτισμένοι ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ,
Τι εγινε ;
quote:
Η αρχαία μυθολογία μιλούσε για το Δωδεκάθεο, η αρχαία όμως φιλοσοφία για τον «Έναν Θεό! »......... Για τον Νουν του Αναξαγόρα......για την Αγία Τριάδα του Ηράκλειτου.......το "Εν" του Παρμενίδη........κ.ο.κ.»

Προσπαθω ακομα να συνελθω απο το προηγουμενο χτυπημα και δεχομαι εκ νεου αλλο ... ελεοοοοοοοοοςςςςςςς !!!
quote:
Μορφωμένοι και έχοντες μελετήσει την Ελληνική παιδεία, μπόρεσαν να πραγματώσουν το Δόγμα της Ορθοδοξίας κάτω από την Ελληνική σκέψη.

Εισαι ανελεητος ... ζητω τον οικτο σου ... θα μ΄αποτελειωσεις ...
quote:
Ο μέγας Έλλην διανοητής και φιλόσοφος Ι. Θεοδωρακόπουλος, στην παγκοσμίου εμβελείας φιλοσοφική σχολή στη Μαγούλα της Σπάρτης, δίδασκε ότι «δεν υπάρχει εξωελληνικός Χριστιανισμός», με την έννοια ότι ο Χριστιανισμός ερρίζωσε και ανεπτύχθη από την Ελληνική φιλοσοφία.

Δεν μενει παρα να τον αγιοποιησετε ...
quote:
Ποιο απλά δεν μπορώ να στο εξηγήσω
Το ξερω φιλε μου , το ξερω ... δεν πειραζει ... καταλαβαινω ...
quote:
Θες να πεις ότι εγώ ως Χριστιανός μισώ τον ευατό μου?.......είμαι διχασμένη προσωπικότητα? ή δεν ξέρεις τι λές?

Αν μου εξηγησεις τι εννοουσες οταν ελεγες : Και επειδή ήταν Χριστιανός?.......είχε και Χριστιανικά κίνητρα?
, τοτε θα σου απαντησω ... τωρα για διχασμενη προσωπικοτητα δεν ειμαι βεβαιος ... ισως και "τριχασμενη" ...
quote:
Τι λες άνθρωπέ μου, ποιος σου είπε ότι ήσαν αγράμματοι?
Τhe history !
quote:
Οι Βυζαντινοί εάν σου διαφεύγει ήσαν Χριστιανοί εάν πάλι εσύ θεωρείς τους Χριστιανούς Πατέρες που έμειναν στο Πάνθεον για τη ρητορεία και τη μόρφωσή τους όπως, όπως ο Χρυσόστομος για παράδειγμα ή ο Μέγας Βασίλειος ως αγράμματους τι να πω?

Κατι εχεις μπερδεψει μ΄ετουτους που αναφερεις ... τους υβριστες των Ελληνων ...
quote:
Τώρα εάν αναφέρεσαι στους μοναχούς και τους θεωρείς αγράμματους, θα σου διαφεύγει ότι οι βιβλιοθήκες αντιγραφής είχαν στηθεί μέσα στα Μοναστήρια.
Τώρα πως ένας αγράμματος μπορεί και αντιγράφει........είναι ένα ερώτημα! που εγώ αδυνατώ να απαντήσω.

Αστο βρε ευρωπαιε ... αστο βρε αγορι μου ... ειναι δυσκολα πραγματα ... αν διδασκεσαι ιστορια απο τους απολογητες και τους καθε λογοις χριστιανοπληκτους συγγραφεις τα ιδια πραγματα θα λες για παντα ... εν ολιγοις , σαχλαμαρες !
quote:
Ίσως όμως σου εξηγήσει η Αικατερίνη Χριστοφυλοπούλου, (Βυζαντινή ιστορίαν Β2 867-1081 σελ.444):
Περίφημα ήταν η βιβλιοθήκη και το εργαστήριο του πρωτοθρόνου Καισαρείας Αρέθα, στο οποίο οφείλουμε σπουδαιότατα περγαμηνά χειρόγραφα που διασώζουν τους περισσότερους Πλατωνικούς διαλόγους, κείμενα του Αριστοτέλους, έργα του μαθηματικού Ευνία, του Λουκιανού, Αίλιου Αριστείδη, Δίωνος Χρυσοστόμου, Παυσανία, Τα εις εαυτόν του Μάρκου Αυρήλιου, καθώς και Θεολογικά συγγράμματα.........

Ουδεν ψευδεστερον ! Ουτε η Κατερινα , ουτε εσυ ειστε σε θεση να εξηγησετε κατι . Κοιτα ευρωπαιε , ή θα μαθεις την ιστορια ως εχει ή μην αναπαραγεις ψεματα αλλων ... Ο Αρεθας ηταν παραγγελιοδοτης χειρογραφων , πολυ πριν γινει κληρικος , αντεγραφε και πωλουσε ... Το οτι αργοτερα εγινε κληρικος δεν σημαινει πως ο χριστιανισμος "εσωσε" μεσω του "κληρικου" τα χειρογραφα των Ελληνων ... Ειναι γνωστη βεβαια η προσφιλη σας τακτικη της παραποιησης και της παραπλανησης ...
quote:
Τα αντιγραφικά εργαστήρια πληθαίνουν τον ΙΑ΄ αιώνα σε αριθμό και απλώνονται σε ευρύτερο χώρο μέχρι τις παραμεθόριες περιοχές.

Μπλα μπλα μπλα ...
quote:
Ούτε αυτός ξέρει ιστορία! ότι γνωρίζει από τον .......Ρασιά.
Σ΄απαντησε ο ιδιος ... κανε του ερωτησεις να δουμε αν εμαθε το μαθημα του
quote:
Είσαι απίστευτος! .........τον λύκο να σου δείξω....... τα χνάρια θα κοιτάς!!!
Απο τα χναρια μπορεις να καταλαβεις πολλα ... επι παραδειγματι μπορει να διαπιστωσει κανεις οτι ο λυκος δεν ειναι ... λυκος !!!
quote:
Έτσι λες? Οι Απόστολοι είχαν πάρει το χάρισμα και αυτοί έπρεπε να ορίσουν.

Ποτε ; απο ποιον ; που ειναι γραμμενο ;
quote:
Έχεις ακούσει κάτι για Σολομωνική?
Λιγα πραγματα ... δεν βλεπω να σχετιζετε η Σολομωνικη με το παρον θεμα ...
quote:
Η μαγεία ήταν γεγονός την εποχή εκείνη, κάποιοι λοιπόν μή Χριστιανοί, όπως ήσαν οι γοι του Ιουδαίου αρχιερέα που επικαλέστηκαν στο τέλος της τελετής τους τον Ιησού ή τον Παύλο, γι' αυτό έγινε ότι έγινε. Είναι σαν ένας ιερέας δικός μας να επικαλεστεί τον Μωάμεθ για να του βγει!! ο εξορκισμός!!
Γνωριζεις πως λεγοταν η "μαγεια" εκεινη την εποχη ;
quote:
Μα τόσο!!!! άσχετος? Οποιοσδήποτε εξορκισμός πλήν των Χριστιανικών θεωρείται μαγεία, από τότε μέχρι σήμερα.

Ναι ! Εγω ειμαι ο ασχετος και εσυ ο ειδημων !
quote:
Οι συγκεκριμένοι όμως εξορκιστές δεν ήσαν Χριστιανοί, γι' αυτό και όσοι έκαψαν οικειοθελώς και μετανοημένοι μετά το συμβάν τα "Βιβλία τους" δεν έκαψαν ούτε αρχαία φιλοσοφικά κείμενα (πως σου κατέβηκε στο κεφάλι!) ούτε Χριστιανικά αλλά βιβλία Σολομωνικής η οποία άνθιζε εκείνη την εποχή.
Και ως ειδημων που εισαι ασφαλως θα γνωριζεις αν υπαρχαι σωζομενο βιβλιο της Σολομωνικης πριν τον 15 αιωνα ;

quote:
Δεν έχω δει δαιμονισμένο απλά έχω ακούσει.....η δύναμή τους πολλαπλασιάζεται.
Μπρρρρρ ... ρωτα τον τρεχαγυρευε , αυτος ειδε ...
quote:
Στο τόνισα μπας και καταλάβεις "τι διαβάζεις!!!!".....φοβήθηκαν όσοι είχαν σχέση με το αντικείμενο του εξορκισμού χωρίς να είναι Χριστιανοί!
Καταλαβα , καταλαβα ... δεν καταλαβες !
quote:
Τι χιούμορ Θεέ μου!!!!
Δεν θελω φιλοφρονησεις ...
quote:
Είμαι ένας πολύ μικρούλης αγράμματους τσοπαναραίος!!!........ το είπα καλά?
Μμμμ , ετσι κ΄ετσι , για παμε αλλη μια ...
quote:
Τι δουλειά έχει ο Ασκληπιός ή ο Ιπποκράτης εδώ? ......που κολλάνε?.....κουβέντα να γίνεται?

Επιβεβαιωνεις το : Είμαι ένας πολύ μικρούλης αγράμματους τσοπαναραίος!!!........


ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

http://originalmakedon.blogspot.com/

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/03/2009, 21:57:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
AΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Καταλαβαινω , καταλαβαινω ... παρακατω προφανως θα εννοεις ως ειδωλολατρεια ... για να "καταλαβαινομαστε" ,ετσι ; Καταλαβαινω επισης οτι η φιλοσοφια , τα μαθηματικα η μουσικη κλπ ειναι παραγωγα της αρχαιας Ελληνικης θρησκειας ... αλλιως γιατι να τα σκοτωσουν ...


Απίστευτος είσαι! έχω γράψει τόσα για τη διάσωση της αρχαίας γραμματείας από τους Χριστιανούς Βυζαντινούς....κι εσύ εκεί! το χαβά σου!.........Στου κουφού! την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!!
Το παραπάνω γνωμικό σου πάει γάντι!

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Μα εσυ ανεφερες τους Reynolds D.L. & Wilson G.N.που κανουν λογο για ειδωλολατρες συγγραφεις , γιατι ρωτας εμενα ... εγω εχω τονισει παμπολλες φορες οτι δεν υπηρξε ποτε λατρεια των ειδωλων στην Ελλαδα και κατ΄επεκταση δεν υπηρξαν ειδωλολατρες συγγραφεις .

Ειδωλολάτρες ήσαν, λάτρευαν κάτι το ψεύτικο! Πόσες φορές να το γράψω?
Και εμείς εάν αύριο (τρόπος του λέγειν) οι απόγονοί μας πιστέψουν σε κάτι άλλο το οποίο θα το θεωρούν ως αληθινό! στα μάτια τους ειδωλολάτρες θα είμαστε!
Οι Βουδιστές για εμάς! ειδωλολάτρες είναι! κι εμείς γι' αυτούς ειδωλολάτρες είμαστε! Μην ξαναρωτήσεις δε θα απαντήσω!.........και γάιδαρο τον σκας!

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Και πολυ ορθως επραξε ! Γιατι ; Διαβασε εναν απο τους πολλους λογους παρακατω : (Απο τα συναξαρια των αγιων - Ο αγιος Ευψυχιος ) αναψας υπο θεϊκου ζηλου και πολλους χριστιανους παραλαβων επηγε και εκρημνησεν εκ θεμελιων τον Ελληνικον ναον , οστις επωνομαζετο της Τυχης , εις τον οποιον ειχε προσπαθειαν και αγαπην ο επαρατος Ιουλιανος προσφερων εις αυτον καθ΄εκαστην ημεραν θυσιας.

Εγώ δε θεωρώ σωστό αυτό που έκανε ο Ευψύχιος, μπορεί γι΄ αυτόν να ήταν ειδωλολατρικός ναός! για τους άλλους όμως ήταν ο δικός του.
Όπως σωστή δεν ήταν και η ενέργεια του Ιουλιανού!
Αυτή είναι η διαφορά μας ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ, η καλλιέργεια του πνεύματος. Πρέπει κάτι να κάνεις για την καλλιέργειά σου......κι επειδή βιβλία δε θα ανοίξεις! (πλην καμιάς ιστοσελίδας!.....μή μου πεις ότι μελετάς το συναξάρι κάθε βράδυ!.....δε θα τ' αντέξω), να προτιμήσεις το φουσκί! και λίγο βοτάνισμα καlό θα κάνει.

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Προσπαθω ακομα να συνελθω απο το προηγουμενο χτυπημα και δεχομαι εκ νεου αλλο ... ελεοοοοοοοοοςςςςςςς !!!

Μὲν οὖν φησιν εἶναι τὸ πᾶν διαιρετὸν ἀδιαίρετον, γενητὸν ἀγένητον, θνητὸν ἀθάνατον, λόγον αἰῶνα, πατέρα υἱὸν, θεὸν δίκαιον· “οὐκ ἐμοῦ, ἀλλὰ τοῦ λόγου ἀκούσαντας ὁμολογεῖν σοφὸν ἐστίν ἕν πάντα εἶναι” ὁ Ἡράκλειτος φήσι.

Μετάφραση: "Ο Ηράκλειτος λέει ότι το παν είναι διαιρετό και αδιαίρετο, γεννητό και αγέννητο, θνητό και αθάνατο, λόγος και αιών, πατέρας και γιος, θεός και δικαιοσύνη . Αφού ακούσετε όχι εμένα αλλά το λόγο, είναι σοφό να ομολογήσετε πως τα πάντα είναι ένα."

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Εισαι ανελεητος ... ζητω τον οικτο σου ... θα μ΄αποτελειωσεις ...

Απλά διάβασε κανά βιβλίο για να μην εκτίθεσαι.

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Αν μου εξηγησεις τι εννοουσες οταν ελεγες : Και επειδή ήταν Χριστιανός?.......είχε και Χριστιανικά κίνητρα?
, τοτε θα σου απαντησω ... τωρα για διχασμενη προσωπικοτητα δεν ειμαι βεβαιος ... ισως και "τριχασμενη" ...

ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.
Αλλά αφού με θεωρείς τριχασμένη προσωπικότητα.........τι να συζητήσω μαζί σου?

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Τhe history !

Για να δούμε Τhe history (Όχι του Ρασιά!.....η άλλη η καλή!) τι γράφει, ένα παράδειγμα:

Ο Χρυσόστομος ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια, κοντά στο διάσημο τότε ρήτορα Λιβάνιο, ο οποίος όταν ρωτήθηκε ποιόν θα ήθελε να άφηνε στη θέση του όταν θα αποσύρετο δήλωσε: <<Τον Ιωάννη, αν δεν ήταν Χριστιανός>>, αλλά και στην Αθήνα.

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Κατι εχεις μπερδεψει μ΄ετουτους που αναφερεις ... τους υβριστες των Ελληνων ...

Πάλι τα ίδια? .........φτου κι απ ΄την αρχή?

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Αστο βρε ευρωπαιε ... αστο βρε αγορι μου ... ειναι δυσκολα πραγματα ... αν διδασκεσαι ιστορια απο τους απολογητες και τους καθε λογοις χριστιανοπληκτους συγγραφεις τα ιδια πραγματα θα λες για παντα ... εν ολιγοις , σαχλαμαρες !

Α! Μάλιστα........!!!! οι "γνωστοί εντεταλμένοι"!!! ξέχασα να διαβάσω το Ρασιά!!! αλλά δε χρειάζεται μας τον μεταδίδεις εσύ!

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Ουδεν ψευδεστερον ! Ουτε η Κατερινα , ουτε εσυ ειστε σε θεση να εξηγησετε κατι . Κοιτα ευρωπαιε , ή θα μαθεις την ιστορια ως εχει ή μην αναπαραγεις ψεματα αλλων ... Ο Αρεθας ηταν παραγγελιοδοτης χειρογραφων , πολυ πριν γινει κληρικος , αντεγραφε και πωλουσε ... Το οτι αργοτερα εγινε κληρικος δεν σημαινει πως ο χριστιανισμος "εσωσε" μεσω του "κληρικου" τα χειρογραφα των Ελληνων ... Ειναι γνωστη βεβαια η προσφιλη σας τακτικη της παραποιησης και της παραπλανησης ...

Γιατί δε γράφεις ένα δικό σου βιβλίο? θα έχει ενδιαφέρον!

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Μπλα μπλα μπλα ...

Αντί για μπλα....μπλα.....μπλα.....φέρε μας τις πηγές ότι ο Αρέθας δε διέσωσε αρχαία γραμματεία.....να τις συγκρίνουμε με τις δικές μου......(έχω κι άλλες!!! σε προκαλώ λοιπόν!)

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Απο τα χναρια μπορεις να καταλαβεις πολλα ... επι παραδειγματι μπορει να διαπιστωσει κανεις οτι ο λυκος δεν ειναι ... λυκος !!!


?
Έτσι εξηγείτε γιατί έχεις πρόβλημα κατανόησης το τί σου γράφει ο άλλος!

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Ποτε ; απο ποιον ; που ειναι γραμμενο ;

Από ποιον πήραν το χάρισμα οι Απόστολοι? Πάρε την Καινή Διαθήκη και διάβασε! Αυτές οι ερωτήσεις σου δείχνουν ότι είσαι τελείως εκτός τόπου και χρόνου.
Όταν βρεις την επαφή με το περιβάλλον σου τα ξαναλέμε.

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Λιγα πραγματα ... δεν βλεπω να σχετιζετε η Σολομωνικη με το παρον θεμα ...

Αμ το ότι οι Απόστολοι είχαν το χάρισμα!!!....αυτό πάλι που το βάζεις?

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Και ως ειδημων που εισαι ασφαλως θα γνωριζεις αν υπαρχαι σωζομενο βιβλιο της Σολομωνικης πριν τον 15 αιωνα ;

Το ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα δείχνει το αν υπήρχαν τον 15 ή τον 3 αιώνα για παράδειγμα.
Λες να μετράει η έκδοση? ή το περιεχόμενο?

quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Επιβεβαιωνεις το : Είμαι ένας πολύ μικρούλης αγράμματους τσοπαναραίος!!!........

Επιβεβαιώνω το ότι είσαι εκτός τόπου και χρόνου.


"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

johnsot
Νέο Μέλος


2 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/03/2009, 23:29:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους johnsot  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ.
ΧΑΘΗΚΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ?
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ?
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΚΤΙΣΜΑΤΑ.
ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ.
ΣΕ ΑΠΕΙΡΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ.ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΟΝΟ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΑΔΕ.ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΟΙΑ ΕΦΟΡΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΑΡΩΣΕΙ ΠΡΩΤΗ ΤΟΝ ΧΩΡΟ.
ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ.ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/03/2009, 00:21:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
johnsot:
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΟΝΟ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΑΔΕ.ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΟΙΑ ΕΦΟΡΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΑΡΩΣΕΙ ΠΡΩΤΗ ΤΟΝ ΧΩΡΟ.
ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ.ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

Ένα παράδειγμα?

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/03/2009, 16:13:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Απίστευτος είσαι! έχω γράψει τόσα για τη διάσωση της αρχαίας γραμματείας από τους Χριστιανούς Βυζαντινούς....κι εσύ εκεί! το χαβά σου!.........Στου κουφού! την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!!
Το παραπάνω γνωμικό σου πάει γάντι!
Βρε το τι εγραψες εσυ και ο καθε ενας χριστιανοπληκτος μικρη σημασια εχει ... το θεμα ειναι κατα ποσον αυτα συναδουν με την πραγματικοτητα ...
quote:
Ειδωλολάτρες ήσαν, λάτρευαν κάτι το ψεύτικο!
Τον κακο σου τον καιρο !
quote:
Πόσες φορές να το γράψω?

Οσες φορες και να γραψεις μια ανοησια , τοσες φορες παραμενει ανοησια ...
quote:
Και εμείς εάν αύριο (τρόπος του λέγειν) οι απόγονοί μας πιστέψουν σε κάτι άλλο το οποίο θα το θεωρούν ως αληθινό! στα μάτια τους ειδωλολάτρες θα είμαστε!
Οι Βουδιστές για εμάς! ειδωλολάτρες είναι! κι εμείς γι' αυτούς ειδωλολάτρες είμαστε!

Και εσυ και ολοι οι αλλοι που ανφερεις ειστε ελευθεροι να ζησετε την ουτοπια σας ... το θεμα ειναι γιατι αυτη η λαιλαπα απαγορευσε σε καποιους αλλους να την ζησουν ...
quote:
Εγώ δε θεωρώ σωστό αυτό που έκανε ο Ευψύχιος, μπορεί γι΄ αυτόν να ήταν ειδωλολατρικός ναός! για τους άλλους όμως ήταν ο δικός του.

Αν ο εννοεις , χαιρομαι για σενα .
quote:
Όπως σωστή δεν ήταν και η ενέργεια του Ιουλιανού!

Γιατι ; Πως ειναι δυνατον να διδαξεις κατι το οποιο απο την μια δεν καταλαβαινεις και απο την αλλη περιφρονεις ; Πολυ ορθως επραξε !
quote:
Αυτή είναι η διαφορά μας ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ, η καλλιέργεια του πνεύματος.
...
quote:
Πρέπει κάτι να κάνεις για την καλλιέργειά σου......κι επειδή βιβλία δε θα ανοίξεις!

quote:
μή μου πεις ότι μελετάς το συναξάρι κάθε βράδυ!.....
Σου μοιαζω για μαλακας ;
quote:
δε θα τ' αντέξω
Και ποιος μπορει να αντεξει τετοιες φαιδροτητες !!!
quote:
να προτιμήσεις το φουσκί!
Τι ειναι αυτο ;
quote:
και λίγο βοτάνισμα καlό θα κάνει.
Ποθ , στην καλλιεργεια της ... ντοματας ??
quote:
Μὲν οὖν φησιν εἶναι τὸ πᾶν διαιρετὸν ἀδιαίρετον, γενητὸν ἀγένητον, θνητὸν ἀθάνατον, λόγον αἰῶνα, πατέρα υἱὸν, θεὸν δίκαιον· “οὐκ ἐμοῦ, ἀλλὰ τοῦ λόγου ἀκούσαντας ὁμολογεῖν σοφὸν ἐστίν ἕν πάντα εἶναι” ὁ Ἡράκλειτος φήσι.

Η μεταφραση ειναι απλο θεμα ... η ουσια ειναι το "παν" ... σημειο οπου εσυ απεχεις παρασαγκας πεντεκαιδεκα ...
quote:
Απλά διάβασε κανά βιβλίο για να μην εκτίθεσαι.
Χιχιχιχι !!!!
quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.
Τα ρασα δεν κανουν τον παπα αλλα και χωρις ρασα παπας δεν γινεσαι ...
quote:
Αλλά αφού με θεωρείς τριχασμένη προσωπικότητα.........τι να συζητήσω μαζί σου?
Ρωτησες , απαντησα ... με μικρη δοση χιουμορ ... παρεξηγηθηκες ;
quote:
Για να δούμε Τhe history (Όχι του Ρασιά!.....η άλλη η καλή!) τι γράφει, ένα παράδειγμα:

Ο Χρυσόστομος ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια, κοντά στο διάσημο τότε ρήτορα Λιβάνιο, ο οποίος όταν ρωτήθηκε ποιόν θα ήθελε να άφηνε στη θέση του όταν θα αποσύρετο δήλωσε: <<Τον Ιωάννη, αν δεν ήταν Χριστιανός>>, αλλά και στην Αθήνα.Αααα , αυτη η δηλωση ειναι βαρυσημαντη ! Βεβαια ο Χρυσοστομος τον ευχαριστησε δεοντως αποκαλοντας τον ... αθλιο και ταλαιπωρο ... ειναι η καλλιεργεια του χριστιανικου πνευματος που ανεφερες παραπανω ...
quote:
Πάλι τα ίδια? .........φτου κι απ ΄την αρχή?
Μην φτυνεις την οθονη βρε ... παλι εσυ θα καθαριζεις ...
quote:
Γιατί δε γράφεις ένα δικό σου βιβλίο? θα έχει ενδιαφέρον!

Λες να σ΄ακουσω ; Χμμμ ! Θα το σκεφτω ...
quote:
Αντί για μπλα....μπλα.....μπλα.....φέρε μας τις πηγές ότι ο Αρέθας δε διέσωσε αρχαία γραμματεία.....να τις συγκρίνουμε με τις δικές μου......(έχω κι άλλες!!! σε προκαλώ λοιπόν!)

Σ΄εβαλα δυσκολα ε ; Θα το διατυπωσω πιο απλα να το καταλαβεις ... Ο Αρεθας διεσωσε αρχαια Ελληνικα κειμενα , αλλα το επραττε απο την εποχη που δεν ηταν κληρικος , κατοπιν παραγγελιας ... επι πληρωμη ... π.χ. ο ευρωπαιος2 παραγγελνει απο τον Αρεθα την θεογονια του Ησιοδου ... ο Αρεθας την αντιγραφει και την πουλαει στον ευρωπαιο2 εναντι 2 ευρω (!) ... ο Αρεθας επερνε τα 2 ευρω και τα εβαζε στη τσεπη του ... την αλλη μερα το πρωι πηγαινε στην λαϊκη και αγοραζε ζαρζαβατικα και .... να συνεχισω ή το καταλαβες ...
Α και που΄σαι ... τις πηγες κρατατες για σενα ...
quote:
Έτσι εξηγείτε γιατί έχεις πρόβλημα κατανόησης το τί σου γράφει ο άλλος!
Γατα εισαι ... ή μηπως εισαι λυκος ... για να δω τα ΄χναρια σου ... μμμμμμ ... ουτε γατα ουτε λυκος ... μαλλον σ΄εκεινο το πουλι με το μεγαλο κεφαλι που γυριζει 360 μοιρες φερνουν τα χναρια σου ... πως το λενε , πως το λενε ... α ! μπουφος !
quote:
Από ποιον πήραν το χάρισμα οι Απόστολοι? Πάρε την Καινή Διαθήκη και διάβασε! Αυτές οι ερωτήσεις σου δείχνουν ότι είσαι τελείως εκτός τόπου και χρόνου.
Όταν βρεις την επαφή με το περιβάλλον σου τα ξαναλέμε.
Κανε μου την χαρη και παρεθεσε μου το χωριο απο την Διαθηκη ...
quote:
Αμ το ότι οι Απόστολοι είχαν το χάρισμα!!!....αυτό πάλι που το βάζεις?
Σ΄ενα πυργο ψηλο βασιλια μου ... οπως λεει και το ασμα ... ποιο χαρισμα βρε , απατεωνες τσαρλατανοι ηταν !

quote:
Το ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα δείχνει το αν υπήρχαν τον 15 ή τον 3 αιώνα για παράδειγμα.
Λες να μετράει η έκδοση? ή το περιεχόμενο?
Επειδη εσυ εισαι ο ειδημων και εγω ο αδαης , πρεπει να μου λυσεις την απορια .
Εχουμε στοιχεια που να μας επιτρεπουν εκ του ασφαλους να οδηγηθουμε στο συμπερασμα οτι το βιβλιο της Σολομωνικης γραφτηκε απο τον Σολομωντα τον 9 αιωνα π.Χ. ή απο καποιους αλλους μεταγενεστερους , συγχρονους του Σαουλ , ή απο αλλους τον 10 αιωνα ή 15 αιωνα μ.Χ. Πρεπει να γνωριζουμε αν υπηρχε δηλαδη την εποχη του Σαουλ η Σολομωνικη ... εχει σημασια επομενως η εκδοση για μας τους ... αδαεις ... οφειλετε εσεις οι ειδημονες να μας βγαλετε απο το σκοταδι
quote:
Επιβεβαιώνω το ότι είσαι εκτός τόπου και χρόνου.

Αλληλουια !

=====================================================

Καλως ορισες στην παρεα μας johnsot . Ευχομε καλη παραμονη και επικοδομητικους διαλογους αλλα με μικρογραμματη γραφη ... οπως εκανε και ο Αρεθας ... για ευκολια ντε ...


ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

http://originalmakedon.blogspot.com/

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

johnsot
Νέο Μέλος


2 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/03/2009, 21:54:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους johnsot  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παράδειγμα;
Μά δέν καταλαβαίνει αυτός πού μού ζητάει παράδειγμα ότι επιβεβαιώνει όλα όσα έγραψα.
Τό 52% από τούς Πρ.Ηλίες,τό17% από τίς Αγ.Παρασκευές,το 12% από τίς Αγ.Βαρβάρες,τό 23% από τίς Αγ.Τριάδες......!!
Καί επειδή πιθανόν νά θέλεις αυτοψία.
Ναός Αρτέμιδος στό Πολύδροσο.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4901 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/03/2009, 00:43:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεν υπάρχει φίλοι μου μεγαλύτερη διασκέδαση στο forum , από το να πρακολουθή κάποιος τα μαθήματα ιστορίας που προσπαθεί να δώση ο europaios2 σε 1 .
Θα δώσω μερικά παραδείγματα από διάφορες ιστορικές απαντήσεις του έτσι για να ευθυμήσουμε και να σπάση η μονοτονία μας .

quote:
europaios 2 σε 1
..Το Βυζάντιο όμως συνέβαλε πολύ στην ιστορία της Αναγεννήσεως, καλλιεργώντας όχι μόνον την γνώσι της Ελληνικής γλώσσης και φιλολογίας με μαθήματα και παραδόσεις ή με τη δράσιν ικανών ανθρώπων σαν τον Πλήθωνα ή τον Βησσαρίωνα, που ήνοιξαν νέους ορίζοντας για την Ιταλία, αλλά έδωσε, επίσης στην Δύσι έναν τεράστιο αριθμό αρχαίων Ελληνικών χειρογράφων, που περιείχον τους καλύτερος κλασσικούς συγγραφείς, χωρίς να υπολογίσουμε τα Βυζαντινά κείμενα και τα έργα των Πατέρων της Ελληνικής Εκκλησίας.

Στην πραγματικότητα :
Ερμηνεύοντας την πνευματικότητα που μαρτυρείται στο βυζαντινό εκπαιδευτικό σύστημα και κρίνοντας από το γεγονός ότι για μεγάλες χρονικές περιόδους της ύπαρξής του , αποκλειστική πηγή για άντληση πληροφοριών είναι οι βίοι Αγίων , συμπεραίνουμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα του Βυζαντίου είναι υποταγμένο , όπως και οι υπόλοιποι τομείς της κοινωνικής ζωής του Μεσαίωνα εξ άλλου , στον εκκλησιαστικό μηχανισμό και διέπεται από θρησκοληψία .

Ο Ιστορικός McCabe αξιολογεί την παραγωγή πολιτιμού στο Βυζάντιο διαπιστώνοντας ότι η βυζαντινή εποχή , «... επί 11 ολόκληρους αιώνες δεν κατόρθωσε να παραγάγει ούτε ένα βιβλίο που να διαβάζεται σήμερα από καλλιεργημένο άνθρωπο» προφανώς εξαιρεί τα βιβλία θρησκευτικού πριεχομένου. 'Αλλοι φιλοβυζαντινά στρατευμένοι ιστοριογράφοι επινόησαν ένα «μυστηριακό τρόπο λειτουργίας πάνω σε μεταφυσικές βάσεις» της βυζαντινής κοινωνίας (Καμπερίδης στο St. Runciman , Η τελευταία βυζαντινή αναγέννηση) , κι έτσι αποφεύγουν τον κίνδυνο επιστημονικής απάντησης για την ποιότητα και το επίπεδο του βυζαντινού πολιτισμού κατά τον ανατολικό Μεσαίωνα .

Όσο για το έργο του Πλήθωνα που μνημονεύει ο ιστοριοδίφης europaios 2 σε 1 , ξέχασε να μας πληροφορήσει ότι φρόντισε ο πατριάρχης Γεννάδιος να το σώση καίγοντάς το .

quote:
europaios 2 σε 1
Ήταv ευτύxημα ότι ό θρίαμβoς τoυ Χριστιαvισμoύ δεv κατάργησε τήv αvάγκη vά υπάρxoυv σωστά κείμεvα τώv ειδωλoλατρώv συγγραφέωv."

Στην πραγματικότητα :
Τα μηνύματα και οι ενέργειες για υποβάθμιση και περιθωριοποίηση της γνώσης ήταν από την εμφάνιση και επιβολή του χριστιανισμού και σε όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα μέχρι τη νεότερη εποχή , πάμπολλα . Αναφέρω εδώ ενδεικτικά μερικά :

Ο εκκλησιαστικός πατέρας Τερτυλλιανός (Quintus Septimius Florens Tertullianus, 155-240) , ήταν εχθρός των επιστημών και απαγόρευε στους μαθητές του να γίνουν δάσκαλοι , ώστε να μη συμβάλλουν στη διάδοση των γνώσεων .

Ο Αμβρόσιος (Ambrosius, 339-397) , επίσκοπος Μεδιολάνου , ισχυρός παράγων του εκκλησιαστικού μηχανισμού και άγιος όλων των χριστιανικών δογμάτων, κήρυσσε ότι η επιστήμη ήταν ενάντια στο θεό (deus maiestatis) και μόνο τα ιερά βιβλία του χριστιανισμού περιείχαν την αλήθεια .
Ο εκκλησιαστικός ιστοριογράφος Ευσέβιος επιτίθεται σε «αιρετικούς» , λέγοντας ότι «περιφρονώντας τα ιερά κείμενα του Θεού ασχολούνται με τη γεωμετρία. διότι είναι άνθρωποι της γης , μιλούν γήινη γλώσσα και δεν γνωρίζουν Εκείνον ο οποίος έρχεται από τον ουρανό . Με ζήλο μελετούν τη γεωμετρία του Ευκλείδη. Θαυμάζουν τον Αριστοτέλη και τον Θεόφραστο. Μερικοί μάλιστα σχεδόν προσκυνούν τον Γαληνό».

Με νόμο του έτους 385 (Θεοδοσιανός Κώδιξ 9.16.12) καλούνται όλοι οι Μαθηματικοί (Mathematici) της Αυτοκρατορίας , είτε να μεταβούν σε διαρκή εξορία , είτε να παραδεχτούν τις «αμαρτίες» τους και να εκχριστιανιστούν .

Ο Ιωάννης Χρυσόστομος (344-407) στο σύγγραμμά του «Λόγοι Κατά Ιουδαίων»: «Τί λοιπόν , άγιος έσται ο ναός του Σεράπιδος δια τα βιβλία ; Μη γένοιτο !... Αλλά δαίμονες οικούσι τον τόπον... μάλλον δε και αυτών όντων δαιμόνων... και παρ’ αυτών βωμός στέκει απάτης αόρατος εις τον οποίον ψυχάς ανθρώπων θυσιάζουσι...»
Στον Ιουστιν. Κώδικα, Ι 1.3 και στα Βασιλικά, βιβλίον Α΄, τίτλος Α΄, διάταγμα γ΄ επιτάσσεται το κάψιμο των βιβλίων του Πορφύριου Μάλχου (3ος αιώνας μ.Χ.) και άλλων : «Θεσπίζομεν, πάντα όσα Πορφύριος υπό της εαυτού μανίας ελαυνόμενος ή έτερός τις κατά της των Χριστιανών ευσεβούς θρησκείας συνέγραψε , παρ' οιωδήποτε ευρισκόμενα πυρί παραδίδοσθαι . Πάντα γαρ τα κινούντα τον θεόν εις οργήν συγγράμματα και τας ψυχάς αδικούντα, ουδέ εις ακοάς ανθρώπων ελθείν βουλόμεθα .»

Tο έτος 1082 καταδικάστηκε στην Κων/πολη από τον πατριάρχη Ευστράτιο Γαρίδα ο «ύπατος των φιλοσόφων» Ιωάννης Ιταλός με έντεκα αναθέματα σε υποχρεωτικό μοναστικό εγκλεισμό , με το σκεπτικό ότι ο Ιταλός ήταν : «Ελληνόπληκτος και δαιμονόπληκτος στασιαστής κατά της Νέας Ρώμης» και διέδιδε : «... μακάβριες διδασκαλίες των Ελλήνων (Πλάτωνα και Νεοπλατωνικών) σε σχέση με την ψυχή , τη μετεμψύχωση, το σώμα , με το οποίο θα αναστηθούν οι άνθρωποι κατά τη δεύτερη παρουσία , την άρνηση του εκκλησιαστικού δόγματος ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε εκ του μηδενός...»

quote:
europaios 2 σε 1
Απίστευτος είσαι! έχω γράψει τόσα για τη διάσωση της αρχαίας γραμματείας από τους Χριστιανούς Βυζαντινούς....κι εσύ εκεί! το χαβά σου!.........Στου κουφού! την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!!
Το παραπάνω γνωμικό σου πάει γάντι!

Αφού σας αρέσει φίλτατοι europaioi 1 και 2 ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος και αναφέρεστε συχνά στο έργο του «Ακμή και Παρακμή του Βυζαντίου» σας αφιερώνω δύο αποσπάσματα από αυτό το έργο του , τα οποία όλως παραδόξως παθαίνετε κρίσεις αμνησίας και αποφεύγετε να τα αναφέρετε , ένα από την σελίδα 76 που αναφέρεται στον φιλελληνισμό του Θεοδοσίου , και ένα από την σελίδα 119 που αναφέρεται στον φιλέλληνα αυτοκράτορα Γιουπράβδα (Ιουστινιανό επί το χριστιανικότερον) και την αγάπη του για τον Ελληνικό πολιτισμό .


Από την σελίδα 76 του "Ακμή και Παρακμή"


Από την σελίδα 119 του "Ακμή και Παρακμή"

Υ.Γ.
Από τα πολλά γέλια ο σκύλος μου έβγαλε κήλη .

*Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/03/2009, 10:33:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σχετικά με το παρόν θέμα, θα ήταν πολύ διαφωτιστικό για κάποιον ενδιαφερόμενο να διαβάσει το βιβλίο του κ. Χριστιανίδη "Η ιστορία των Μαθηματικών".

Ανάμεσα λοιπόν στα όσα γράφονται, αναφέρεται και το ζήτημα της διάσωσης ή της καταστροφής της ελληνικής γραμματείας.
Καταρχάς δεν διαθέτουμε πρωτότυπες πηγές όπως συμβαίνει με κείμενα των Αιγυπτίων ή των λαών της Μεσοποταμίας.
Οι πηγές μας στηρίζονται είτε σε αντιγραφές συγγραφέων είτε στην απόδοση μιας προφορικής παράδοσης κάποιου Έλληνα φιλοσόφου από κάποιον μεταγενέστερο φιλόσοφο.
Αυτό συνεπάγεται διάφορους κινδύνους φυσικά και θα πρέπει να εξετάζεται η μαρτυρία με κάποια επιφύλαξη.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια αντιγραφή ενός αρχαίου έργου απέχει εκατοντάδες χρόνια από την χρονολογία διατύπωσης της πρωτότυπης θεωρίας και μάλιστα μπορεί να απέχει περισσότερα χρόνια απ' όσο απέχει από το σήμερα.
Αυτό λοιπόν μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι προφανώς υπήρχαν κάποιες ενδιάμεσες αντιγραφές οι οποίες δεν επέζησαν.

Σχετικά με τους λόγους που ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιστημονικών συγγραμάτων της αρχαίας ελληνικής σκέψης δεν διασώθηκε, μπορούμε να αναφέρουμε κάποιους.
Ένας από αυτός είναι το γεγονός ότι αντιγράφονταν τα έργα εκείνα τα οποία εθεωρείτο ότι ήταν ή καλύτερα ή εγγύτερα στην πραγματικότητα.
Οπότε χάθηκαν κείμενα αρκετών επιστημόνων τα οποία υπέπεσαν σε δυσμένεια και δεν αντεγράφησαν επειδή θεωρήθηκαν υποδεέστερης σημασίας.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι Έλληνες προτιμούσαν την μέθοδο της προφορικής παράδοσης των ιδεών και θεωριών τους.
Αυτό επέτρεπε στους μαθητές ή στους υποστηρικτές τους να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση της διδασκαλίας που ήταν πιο άμεση και περισσότερο ζωντανή απ' όσο θα ήταν αν χρησιμοποιούταν ο γραπτός λόγος.
Για παράδειγμα, η διδασκαλία του Πλάτωνα στους μαθητές του στην Ακαδημία ήταν προφορική οπότε και δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της, πέρα από κάποιες αναφορές του Αριστοτέλη που είναι η μόνη πηγή σχετικά με το περιεχόμενο της.
Αντιθέτως, έχουμε στα χέρια μας μόνο τους διαλόγους του οι οποίοι αποδόθηκαν σε γραπτή μορφή.

Μπορούμε επίσης να πούμε ότι για την διάσωση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας συνέβαλαν τόσο οι Άραβες όσο κι οι μοναχοί της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Οι υποστηρικτές του Νεστόριου οι οποίοι απέδιδαν μεγάλη σημασία στο φιλοσοφικό έργο του Αριστοτέλη για παράδειγμα, κατέφυγαν στη Μέση Ανατολή όταν ο Νεστοριανισμός θεωρήθηκε αίρεση.
Η διδασκαλία λοιπόν του Αριστοτέλη μεταδόθηκε και στους Πέρσες και στους Άραβες οι οποίοι την διεφύλαξαν και μετέφρασαν αρκετά αρχαία ελληνικά συγγράματα (όχι μόνο του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου).

Αναφορικά με τους μοναχούς των μοναστηριών της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μπορούμε να πούμε ότι συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην διάσωση αρκετών ελληνικών συγγραμάτων αφού τα μετέφρασαν και τα αντέγραψαν.
Παρόλα αυτά, είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου μεταφράστηκαν συγγράματα που θεωρούνταν περισσότερο σημαντικά από άλλα παρεμφερή αλλά και περιπτώσεις όπου συγγράματα καταστράφηκαν κι επάνω τους γράφτηκαν χριστιανικοί ύμνοι, ψαλμωδίες, προσευχές κλπ. (παλίμψηστα κείμενα).
Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λεγόμενο "Παλίμψηστο του Αρχιμήδη", το οποίο ανακαλύφθηκε το 1846, χάθηκε με τον Πρώτο Παγκόσμιο κι ανακαλύφθηκε πάλι το 1998 όπου κι αναγνώστηκε πλέον στο σύνολο του από τον Bergmann.

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2484 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/03/2009, 12:06:06  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ.
ΧΑΘΗΚΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ?
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ?
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΚΤΙΣΜΑΤΑ.
ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ.
ΣΕ ΑΠΕΙΡΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ.ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΟΝΟ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΑΔΕ.ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΟΙΑ ΕΦΟΡΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΑΡΩΣΕΙ ΠΡΩΤΗ ΤΟΝ ΧΩΡΟ.
ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ.ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

Χάθηκε περίπου το 90% της αρχαίας Ελληνικής λογοτεχνίας. Οι λόγοι είναι περισσότερο ιστορικοί. Η έλευση του Χριστιανισμού είχε σίγουρα ρόλο σε όσα έγιναν αλλά όχι τέτοιον που παρουσιάζουν ορισμένοι σύγχρονοι "κύρυκες" μίσους και διχόνιας.
Σε λίγες περιπτώσεις υπήρξε καταστροφή κειμένων - χωρίς να είναι πάντα βέβαιο αν αυτή ήταν ο σκοπός ή αν "τα πήρε η μπάλα".
Στις περισσότερες περιπτώσεις "χαμένων" κειμένων (του 90%):
1ον υπάρχουν συνόψεις (περιλήψεις, που έγραψαν Χριστιανοί!)
2ον η έλλειψη ενδιαφέροντος για πολλούς συγγραφείς ήταν αιτία του χαμού των έργων. Η αντιγραφή κειμένων ήταν ακριβή υπόθεση. Κανείς δεν καθόταν να αντιγράψει κείμενα που του ήταν αδιάφορα και για τα οποία δεν υπήρχε "αγορά".
3ον οι ιστορικές συγκυρίες - απώλεια της Ασίας, της Αιγύπτου και της Βόρεια Αφρικής "έσβησε" κέντρα μελέτης.
4ον όλα "δείχνουν" ότι το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με την άλωση της Πόλης το 1204 από τους Σταυροφόρους. Πολλά βιβλία που (οι Χριστιανοί βέβαια!) ήξεραν, αντέγραφαν και διατηρούσαν χάθηκαν τότε. (Η άλλωση του 1453 σίγουρα είχε παρόμοια περιστατικά αλλά φαίνεται ότι ήταν σε μικρότερο βαθμό - υπήρχε μεγάλη ροή χειρογράφων προς την Ιταλία ήδη).
Άλλα πράγματα - όπως ναοί κτλ. (πέρα από περιστατικά βίας) είτε έπεσαν σε αχρηστία (και τα υλικά τους ξαναχρησιμοποιήθηκαν), είτε άλλαξαν χρήση (πχ Παρθενώνας).
Είναι πέρα για πέρα λάθος και μισαλλόδοξη η άποψη ότι για κάθε χαμένο βιβλίο και για κάθε γκραμισμένο ναό φταίνε χριστιανοί. Πολλά βιβλία είχαν χαθεί πριν το χριστιανισμό (Δημόκριτου, τα πολλά (ίσως τα περισσότερα) του Αριστοτέλη) και πολλοί ναοί ήταν ήδη ερειπωμένοι πριν να κυριαρχήσει ο χριστιανισμός. Αν αυτά ληφθούν υπόψη φαίνεται γιατί είναι λάθος και μισαλλόδοξη η άποψη που κατηγορεί τυφλά το χριστιανισμό.
Τελικά η αρχαία Ελληνική κληρονομιά δεν χάθηκε, δεν έμεινε όμως και ολόκληρη. Ένα μέρος της μετασχηματίστηκε και ενσωματώθηκε στη χρισιανική σκέψη. Άλλο αγνοήθηκε για να επανανακαλυφθεί όταν οι ιστορικές συνθήκες το ευνόησαν.
Για το μέρος που χάθηκε η έλευση του Χριστιανισμού φέρει μικρή ευθύνη.
Για το μέρος που διατηρήθηκε είναι κυρίως οι χριστιανοί που το διατήρησαν.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/03/2009, 20:16:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
panpam
Τελικά η αρχαία Ελληνική κληρονομιά δεν χάθηκε, δεν έμεινε όμως και ολόκληρη. Ένα μέρος της μετασχηματίστηκε και ενσωματώθηκε στη χρισιανική σκέψη

Χριστιανοί: Οι εφευρέτες της ανακύκλωσης. Τώρα και στην ελληνική κληρονομιά...

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/03/2009, 20:38:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ σωστά τα λες φίλε panpam, αλλα, πρέπει να θέλει ο
άλλος να δει την αλήθεια και να μην ψάχνει άλλους ενόχους
για την εξαφάνιση του 12θεού...
Το θέμα είναι ότι η φυσιολογική, στα πλαίσια του χρόνου και
της αδιαφορίας του ανθρώπου, φθορά των αρχαίων κειμένων, το
επίπεδο των ανθρώπων των εποχών που περάσαν, οι κακουχίες,
οι καταστροφές, παίξανε όλα το ρόλο τους...Είπαμε, πρέπει να
θέλεις να τα δεις...
Φυσικά, δεν παραβλέπω, ότι δίχως το χριστιανισμό, θα είχαμε
πολύ μεγαλυτερη καταστροφή του εθνικού πνευματικού πλούτου,
αλλά, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, που έλεγε ο
πατέρας μου και κάποιοι επιτήδειοι, χρησιμοποιούν την
ιστορία για να βγάζουν τις κακίες και ζήλιες τους, αδιαφορώντας
για το πόσο εξωπραγματικοι δειχνουν...
Πάντως,το ότι έχει διασωθεί ότι έχει διασωθεί, δεν μπορεί να
αποτελεί παράπονο, αλλά χαρά, γιατί θα μπορούσε να μην είχε διασωθεί
ούτε αυτό...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4901 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/03/2009, 02:33:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
panpam
Χάθηκε περίπου το 90% της αρχαίας Ελληνικής λογοτεχνίας. Οι λόγοι είναι περισσότερο ιστορικοί. Η έλευση του Χριστιανισμού είχε σίγουρα ρόλο σε όσα έγιναν αλλά όχι τέτοιον που παρουσιάζουν ορισμένοι σύγχρονοι "κύρυκες" μίσους και διχόνιας.
Σε λίγες περιπτώσεις υπήρξε καταστροφή κειμένων - χωρίς να είναι πάντα βέβαιο αν αυτή ήταν ο σκοπός ή αν "τα πήρε η μπάλα".
Στις περισσότερες περιπτώσεις "χαμένων" κειμένων (του 90%):
.......................................................................................................
Άλλα πράγματα - όπως ναοί κτλ. (πέρα από περιστατικά βίας) είτε έπεσαν σε αχρηστία (και τα υλικά τους ξαναχρησιμοποιήθηκαν), είτε άλλαξαν χρήση (πχ Παρθενώνας).
Είναι πέρα για πέρα λάθος και μισαλλόδοξη η άποψη ότι για κάθε χαμένο βιβλίο και για κάθε γκραμισμένο ναό φταίνε χριστιανοί.
..........................................................................................................
Τελικά η αρχαία Ελληνική κληρονομιά δεν χάθηκε, δεν έμεινε όμως και ολόκληρη. Ένα μέρος της μετασχηματίστηκε και ενσωματώθηκε στη χρισιανική σκέψη. Άλλο αγνοήθηκε για να επανανακαλυφθεί όταν οι ιστορικές συνθήκες το ευνόησαν.
Για το μέρος που χάθηκε η έλευση του Χριστιανισμού φέρει μικρή ευθύνη.
Για το μέρος που διατηρήθηκε είναι κυρίως οι χριστιανοί που το διατήρησαν.

Φίλε panpam , αντί να αναμασάς άκριτα τα φληναφλήματα και τις ανοησίες των απολογητών και της ΟΟΔΕ , καλό θα ήταν να ανοίξης και κάποιο ιστορικό βιβλίο αμερόληπτου και όχι χριστιανόπληκτου , γιατί υπάρχουν και τέτοιοι , ιστορικού . Δύο αποσπάσματα από το «Ακμή και Παρακμή του Βυζαντίου» του Γιάννη Κορδάτου που έχω παραθέσει λίγο πιό πάνω δεν σε προβλημάτισαν καθόλου ; Ή θεωρείς τον Κορδάτο αναξιόπιστο ιστορικό .
Για να μπορέσης πάρης μια ιδέα και να καταλάβης φίλτατε τα γεγονότα που συνέβησαν τους πρώτους αιώνες μετά την επιβολή του χριστιανισμού στην Ρωμαϊκή επικράτεια , θα πρέπει να ανατρέξης στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν επί των ημερών μας στο Αφγανιστάν όταν επεκράτησαν οι Ταλιμπάν .


*Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 3 Σελίδες:
  1  2  3
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.3125
Maintained by Digital Alchemy