ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 τι ειναι χρόνος?!
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 5
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
xal
Μέλος 1ης Βαθμίδας


62 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/06/2007, 20:29:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους xal  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τι ειναι αλήθεια ο χρόνος? Ποιος θα μπορέσει να μου εξηγήσει ευκολα και σύντομα? ποιος θα μπορέσει να το συλλάβει με το νού, για να μπορέσει να το διατυπώσει με λέξεις? Και ομως, οταν μιλάμε, τίποτα δεν ειναι τόσο οικείο και γνώριμο όσο ο χρόνος?
τι εναι λοιπόν χρόνος? Οταν κανείς δεν μου θέτει το ερώτημα ξέρω τι ειναι. Αν ομως θελήσω να το ερμηνευσω ή αναλύσω σε κάποιον, δενν ξέρω τι να πώ. πάντως για ενα τουλάχιστον ειμαι βέβαιη: αν τίποτε δεν περνούσε,δεν θα υπήρχε παρελθόν, κι αν τίποτε δεν ακολουθούσε, δεν θα υπήρχε μέλλον, κι αν τίποτε δεν υπήρχε, τότε δεν θα υπήρχε ούτε παρόν.
ομως, πως λέμε οτι υπάρχουν αυτοί οι δύο χρόνοι, το παρελθόν και το μέλλον,αφού το παρελθόν έπαψε να υπάρει και το μελλον δεν υπάρχει ακόμη? οσο για το παρόν, αν ηταν πάντα παρόν χωρίς να περνά στο παρελθόν,δεν θα ητνα πια χρόνος αλλά αιωνιότητα. Αν εμενε πάντα παρόνχωρίς να περνά στο παρελθόν,πως μπορούμε να λέμε οτι αυτό "ειναι" χρόνος,αφού προυπόθεση για να υπάρξει ειναι να πάψει να "ειναι"? Γιατί τότε, στ' αλήθεια, θα ηταν σαν να λέμε ότι ο χρόνος "ειναι" επειδή πηγαίνει πρός το μη ειναι.
Horace
Νέο Μέλος

Greece
5 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/06/2007, 04:10:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Horace  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ μου,έχεις πολύ ωραία φιλισοφικά ερωτήματα,στα οποία δεν υπάρχει σαφής απάντηση.Όντως,η λέξη χρόνος είναι μία συνηθησμένη και καθημερινή λέξη.Ελάχιστοι όμως έχουν κάτσει να συλλογιστούν την βαθύτερη έννοιά της.Εσύ θέλεις μία σύντομη και εύκολη απάντηση.Αυτό αποκλείεται να το βρείς.

Who was the first that forged the deadly blade?Of ragged steel his savage soul was made.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/06/2007, 01:08:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πράγματι ,το θέμα του χρόνου είναι ένα από τα παράδοξα που έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα .

Το κατά πόσο αυτό που λέμε χρόνος (παρελθόν ,παρόν ,μέλλον) μπορεί να υπάρχει σαν μια πραγματικότητα ή μήπως είναι μια από τις πολλές ψευδαίσθησης που υπόκειται το περιορισμένο του ανθρώπινου εγκέφαλου .

Έχετε αναρωτηθεί το αν δεν υπήρχε τίποτα στο Σύμπαν ,θα υπήρχε η λεγόμενη ροή του χρόνου ή ακόμα αν σταματούσε η εξέλιξη (κίνηση) που διέπετε παντού μέσα στο σύμπαν ,θα συνέχιζε να ρέει ο χρόνος ;

Ο χρόνος (δημιουργήθηκε) την στιγμή της μεγάλης έκρηξης (Big Bang) ή προϋπήρχε πάντα (χωροχρόνος) ;

Αν ο χρόνος είχε κάποτε μία αρχή, τι υπήρχε πριν από το χρόνο ;

Και αν αυτό που λέμε χρόνος ,υπόκειται στον νόμο ,πως ότι έχει αρχή έχει και τέλος ;

Όπως καταλαβαίνεις xal ,αυτά είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα που μπορούμε να θέσουμε πάνω στο θέμα που ξεκίνησες και ειλικρινά δεν γνωρίζω αν μπορούμε να τα απαντήσουμε με απόλυτη σιγουριά .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/06/2007, 09:58:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή xal, δεν ξέρω πόσο εύκολα μπορούμε να μιλήσουμε για ένα θέμα τόσο μεγάλο όπως είναι ο Χρόνος.
Ο χρόνος είναι αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε εμείς ως νοήμονα όντα για να ορίσουμε μια αρχή, μια διάρκεια κι ένα τέλος στο οτιδήποτε σκεφτόμαστε.
Από την στιγμή της δικής μας γέννησης, από την γέννηση του σύμπαντος, από την αρχή όλων των δραστηριοτήτων μας κτλ.
Το παρελθόν και το μέλλον λοιπόν είναι έννοιες οι οποίες μας βοηθούν να κατηγοριοποιήσουμε και να ταξινομήσουμε τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνει το κάθετί.

Δε μπορώ να επεκταθώ παραπάνω γιατί είναι δύσκολο θέμα και θεωρώ πως είναι δύσκολο να βρεθούν έννοιες να τον αποδώσουν επαρκώς.

Φίλε elo, αν προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματα που έθεσες θα τρελαθώ εντελώς!


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Timetrapped
Μέλος 1ης Βαθμίδας


125 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/06/2007, 10:17:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Timetrapped  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλή σας μέρα,

Ποιος ρωτάει για το χρόνο? Δεν είναι η σκέψη που αναρωτιέται τι είναι χρόνος? Και ποιος θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα? Δε θα είναι η σκέψη που θα απαντήσει?

Και δεν είναι η σκέψη ένα δημιούργημα του χρόνου? Μήπως ο χρόνος είναι ένα δημιούργημα της σκέψης? Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως η σκέψη βασίζεται στις αποθηκευμένες πληροφορίες της μνήμης, δηλαδή στο παρελθόν.

Όταν ερευνούμε ένα τέτοιο θέμα η σκέψη πιθανότατα να φτάσει σε ένα αδιέξοδο γιατί δεν βρίσκει ικανοποιητικές απαντήσεις ανατρέχοντας στη μνήμη. Ο άνθρωπος δηλαδή είναι εξαρτημένος ή όπως προτιμώ να λέω είναι παγιδευμένος στο χρόνο.

Συνεχώς ενεργεί με βάση το παρελθόν (σκέψη) ή το μέλλον που δεν είναι παρά μια προβολή του παρελθόντος.. Αν ο άνθρωπος ζούσε ολοκληρωτικά την κάθε στιγμή με όλο του το είναι που σημαίνει να ζεις στο παρόν και να μην αποθηκεύεις συνεχώς στη μνήμη, ίσως ο χρόνος να αποκτούσε διαφορετική σημασία, ίσως να ελευθερωνόμασταν από το χρόνο..


If the truth hurts prepare for pain.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/06/2007, 12:15:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητή (έ) xal

Προβληματίζεσαι σχετικά με:

quote:
Τι ειναι αλήθεια ο χρόνος? Ποιος θα μπορέσει να μου εξηγήσει ευκολα και σύντομα? ποιος θα μπορέσει να το συλλάβει με το νού, για να μπορέσει να το διατυπώσει με λέξεις? Και ομως, οταν μιλάμε, τίποτα δεν ειναι τόσο οικείο και γνώριμο όσο ο χρόνος?

Είναι δυνατόν να σου εξηγήσει κάποιος εύκολα και μάλιστα σύντομα σχετικά με το τι είναι χρόνος;
Μήπως δεν ήταν σ’ αυτό το σημείο ορθά διατυπωμένη η ερώτηση;

Χρόνος είναι το μήκος μιας σκέψης!!!

Θα παρατήρησες ότι η απάντηση είναι πολύ σύντομη αλλά σηκώνει … πολύ σκέψη … αρκετή ανάλυση.

Εφόσον σκεφτόμαστε υφίσταται η έννοια του χρόνου. Όταν σταματάει η σκέψη, σταματάει η έννοια του χρόνου.
Φυσικά όλα αυτά όταν είμαστε ενσαρκωμένοι γιατί εκτός φυσικής ενσάρκωσης δεν υφίσταται η έννοια του χρόνου (τουλάχιστον όπως τον κατανοούμε στο φυσικό πεδίο).

Η έννοια του χρόνου υφίσταται επειδή υπάρχει ο Νόμος της Περιοδικότητας, ο οποίος καθορίζει την κίνηση των πλανητών, του Ηλιακού συστήματος, γύρω από κάποια κέντρα … κτλ.
Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα παρατηρώντας αυτή την κίνηση καθόρισαν διαφόρων ειδών ημερολόγια μέτρησης του λεγόμενου χρόνου, που στην πραγματικότητα οφείλεται στο παράγοντα της κίνησης. …

Οι αρχαίοι σοφοί ανακάλυψαν ότι η θέση του (ενσαρκωμένου) παρατηρητή όταν στρέφεται προς τα έξω στην κίνηση του περιβάλλοντος κόσμου αντιλαμβάνεται αυτή την κίνηση. …
Ποιος είναι αυτός που παρατηρεί;
O Στοχαστής!!!
Ποια είναι η θέση αυτού του στοχαστή; Πού βρίσκεται αυτός ο στοχαστής;

Όσοι ασχολούνται με τον διαλογισμό (στην γραμμή της Ράτζα Γιόγκα) κατανοούν κάποια στιγμή ότι ο στοχαστής είναι μία οντότητα ανεξάρτητη από το φυσικό, το συναισθηματικό και το νοητικό σώμα (ή παράγοντα).
Ότι ο στοχαστής στην τριαδικότητα «στοχαστής – σκέψη – μορφές σκέψεις» αν κατορθώσει να επικεντρωθεί και ανεξαρτοποιηθεί από τον παράγοντα που δημιουργούνται οι σκέψεις … τότε βιώνει αυτό που ονομάζεται στην εσωτερική φιλοσοφία Αιώνιο Τώρα. …

Όσοι μελετούν εσωτερική φιλοσοφία θα βεβαιώσουν ότι υπάρχουν διαφόρων ειδών μορφές, φυσικής, συναισθηματικής και νοητικής υπόστασης. Αυτές είναι οι γνωστές μορφοσκέψεις, …
Ο εσωτερικός στοχαστής όταν ταυτίζεται μ’ αυτές τις μορφοσκέψεις δημιουργείται η λεγόμενη σκέψη (μας).

Ο διαλογιζόμενος (στοχαστής) κατορθώνει να ελέγχει τον παράγοντα της σκέψης και συνεπώς τις μορφοσκέψεις. … και φυσικά τον παράγοντα χρόνο … όσο μπορεί να το πετυχαίνει αυτό.

Υπάρχουν εκατομμύρια υπερανθρώπινες οντότητες που υφίστανται άνωθεν του νοητικού κόσμου. Αυτές (κινούνται;) σε διαστάσεις άνωθεν του γνωστού χρόνου.

Ο Χρόνος έχει άμεση σχέση με τον πλανήτη Κρόνο (Χρόνο).

Χαιρετώ φιλικά


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/06/2007, 00:05:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλη Xal άνοιξες ένα πολυ ενδιαφέρον οσο και δύσκολο θέμα .

Είναι γεγονός ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες διάνοιες της επιστήμης έχουν σταθεί με μεγάλη απορία μπροστά στο μυστήριο του χρόνου .
Εδώ θα ήθελα να γίνει σαφής ένας διαχωρισμός :
Απο τα μυνήματα που διάβασα παραπάνω κατάλαβα οτι υπάρχει μία σύγχυση οσο αφορά τα δύο είδη χρόνου που υπάρχουν .
Ποιά είναι τα είδη αυτά :

1) Ο υποκειμενικός χρόνος (χρονικός ρυθμός είναι πιό ακριβές), που αντιλαμβάνεται κάθε παρατηρητής και που εξαρτάται απο την διανοητική του κατάσταση , την ηλικία του , ακόμα και την ψυχική του διάθεση .

2) Ο "αντικειμενικός" χρόνος που εμφανίζεται στα φυσικά φαινόμενα και μπορεί να μετρηθεί απο κατάλληλα ρολόγια και επηρεάζει την μορφή των φυσικών νόμων .

Είναι σαφές οτι ο πρώτος είναι μιά προσπάθεια των ζωντανών οργανισμών να προσαρμόσουν την ύπαρξη τους στον δεύτερο .

Συνεπώς η σκέψη (?) δημιουργεί μόνο τον υποκειμενικό χρόνο .
Βάζω ερωτηματικό γιατί στην πραγματικότητα αυτή η προσομοίωση δεν γίνεται μέσω της σκέψης αλλά είναι μάλλον πολύ πιό σύνθετη εγκεφαλική λειτουργία στην οποία συμμετέχει και το ορμονικό σύστημα .

Το δεύτερο είδος χρόνου δηλαδή ο "αντικειμενικός" χρόνος είναι το πραγματικό μυστήριο .
Υπάρχουν βέβαια πολλοί (ακόμα και επιστήμονες ) που έχουν αμφισβητήσει οτι υπάρχει .
Κανείς όμως δεν κατάφερε να αποδείξει αυτόν τον ισχυρισμό γιατί οι ίδιοι οι φυσικοί νόμοι δηλώνουν την υπαρξή του .
Το πιό κλασικό παράδειγμα τέτοιου νόμου είναι ο Β' θερμοδυναμικός νόμος. (Η εντροπία) .

Ο μεγάλος Άλμπερτ Αινστάιν απέδειξε οτι ακόμα και ο "αντικειμενικός" χρόνος είναι σχετικός ( εξού και τα εισαγωγικά ) και εξαρτάται απο την θέση του παρατηρητή , την ταχυτητά του και την ισχύ του βαρυτικού πεδίου στο οποίο βρίσκεται .

Η σύγχρονη φυσική προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο θεωρώντας τον χρόνο σαν ένα είδος επιπλέον διάστασης στην οποία κάποιος μπορεί να κινηθεί μόνο προς μία (?) κατεύθυνση :
Απο το παρελθόν προς το μέλλον .
Ετσι χώρος και χρόνος ενώνονται σε μία οντότητα , τον χωροχρόνο και δεν έχει νόημα να μελετάμε τις δύο οντότητες ξεχωριστά γιατί οι μεταβολές της μιάς επηρεάζουν την άλλη .

Βεβαια είμαστε ακόμα πολύ μακριά απο το να δώσουμε οριστικές απαντήσεις για το πώς ο χωροχρόνος δημιουργήθηκε ή αν υπήρχε απο πάντα , και ποιοί ακριβώς νόμοι τον διέπουν .
Το μυστήριο παραμένει...

Αυτο που νομίζω οτι έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι , πως καταφέρνουν τα ζωντανά πλάσματα και αντιλαμβάνονται την ροή του χρόνου με τόσους διαφορετικούς τρόπους .

Οπως προανέφερα , είναι φανερό πως η αντιληπτότητα της ροής είναι εγκεφαλικό φαινόμενο και διαφέρει απο ζώο σε ζώο .
Υπάρχουν συνεπώς εκατομμύρια υποκειμενικοί χρονικοί ρυθμοί ,ένας για κάθε ζωντανό ον , που προσπαθούν να προσομοιώσουν τον ένα (?) και μοναδικό αντικειμενικό χρόνο , ο οποίος δεν έχει ρυθμό αλλά απλά είναι μία επιλέον διάσταση την οποία ο κάθε πλάσμα μπορεί να "διανύσει" με όποιο ρυθμό επιθυμεί , ώστε να προάγει την επιβίωση του .

Ελπίζω φίλη Xal να σε βοήθησα στους προβληματισμούς σου και κάθε σχόλιο ή απορία είναι ευπρόσδεκτη.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/06/2007, 03:22:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε elo θα προσπαθήσω να απαντήσω σε μερικές απο τις ερωτήσεις που έθεσες στηριζόμενος μόνο στα επιστημονικά δεδομένα :

1)

quote:
Το κατά πόσο αυτό που λέμε χρόνος (παρελθόν ,παρόν ,μέλλον) μπορεί να υπάρχει σαν μια πραγματικότητα ή μήπως είναι μια από τις πολλές ψευδαίσθησης που υπόκειται το περιορισμένο του ανθρώπινου εγκέφαλου .

Οπως ανέφερα στο προηγούμενο post , δημιούργημα του εγκεφάλου είναι ο υποκειμενικός χρόνος , που κάθε πλάσμα τον αντιλαμβάνεται διαφορετικά .
Πραγματικός χρόνος είναι ο χρόνος μέσα στον οποίο εξελίσσονται τα φυσικά φαινόμενα , αν και αυτός με την σειρά του εξαρτάται απο τις συνθήκες της παρατήρησης .

2)

quote:
Έχετε αναρωτηθεί το αν δεν υπήρχε τίποτα στο Σύμπαν ,θα υπήρχε η λεγόμενη ροή του χρόνου ή ακόμα αν σταματούσε η εξέλιξη (κίνηση) που διέπετε παντού μέσα στο σύμπαν ,θα συνέχιζε να ρέει ο χρόνος ;

Η ροή του χρόνου όπως την αντιλαμβανόμαστε είναι κατα πάσα πιθανότητα δημιούργημα του ανθρώπινου εγκεφάλου .
Στην υποθετική περίπτωση που αναφέρεις η ροή του χρόνου δεν έχει νόημα . Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα υπήρχε χρόνος , αφού είναι μία απο τις διαστάσεις του χωροχρόνου .

3)

quote:
Ο χρόνος (δημιουργήθηκε) την στιγμή της μεγάλης έκρηξης (Big Bang) ή προϋπήρχε πάντα (χωροχρόνος) ;

Αυτό είναι παντελώς άγνωστο . Τα υπάρχοντα κοσμολογικά μοντέλα δεχονται πάντως σε μεγάλο ποσοστό την πρώτη εκδοχή .

4)

quote:
Αν ο χρόνος είχε κάποτε μία αρχή, τι υπήρχε πριν από το χρόνο ;

Η ερώτηση αυτή αυτοαναιρείται . η λέξη "πρίν" έχει νόημα μόνο εντός του χρόνου .

5)

quote:
Και αν αυτό που λέμε χρόνος ,υπόκειται στον νόμο ,πως ότι έχει αρχή έχει και τέλος ;

Αν ο χρόνος είναι δημιούργημα και κομμάτι του ίδιου του σύμπαντος όπως οι περισσότεροι επιστήμονες δέχονται , τότε θα χαθεί μαζί με αυτό . Αρα η ερώτηση έχει να κάνει με το κατα πόσο τό ίδιο το σύμπαν έχει αρχή και τέλος .
Προφανώς και αυτό μας είναι άγνωστο ...

Κάθε διαφωνία ευπρόσδεκτη .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/06/2007, 11:31:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητοί φίλοι

Ειπώθηκε πάρα πάνω:

Χρόνος είναι το μήκος μιας σκέψης!!!

Το πρόβλημα της πλειονότητας των ανθρώπων είναι ότι δεν σκέφτονται με εννοιολογικούς όρους της εσωτερικής φιλοσοφίας.
Οι άνθρωποι επί χιλιετηρίδες εξακολουθούν να έχουν εξωστρεφή προσέγγιση της πραγματικότητας.
Οι άνθρωποι γνωρίζουν εκατομμύρια πράγματα για ότι μπορούν να παρατηρήσουν μέσα από τις πέντε φυσικές αισθήσεις και τα διάφορα υψηλής τεχνολογίας σημερινά μηχανήματά τους, αλλά δυστυχώς ακόμη γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα σχετικά με τον εσωτερικό τους κόσμο!!!

Στην σημερινή εποχή γράφτηκαν χιλιάδες βιβλία εσωτερισμού αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να αρνούνται να μελετούν βιβλία που κάνουν εκτενή σχετική αναφορά με τον εσωτερικό μας κόσμο. Τους λεγόμενους εσωτερικούς κόσμους, εκτός φυσικού πεδίου!!!
Αγνοούν τι είναι η Σκέψη!
Αγνοούν τι είναι η Συνείδηση!
Αγνοούν ποιά είναι η δομή και η σύσταση των συναισθημάτων μας, αφού δεν υπάρχει κανένα μηχάνημα που να καταγράφει πόσο τις εκατό είμαστε λυπημένοι, δυστυχισμένοι ή χαρούμενοι, …
Οι άνθρωποι επίσης αδυνατούν να κατανοήσουν τι είναι ο νους αφού επίσης δεν υπάρχει κανένα μηχάνημα που να καταγράφει την ποιότητα, την δομή και σύσταση της νοητικής ενέργειας.
Πάνω απ’ όλα δεν κατανοείται (σχεδόν) απ’ όλους τι είναι η ΥΠΑΡΞΗ!

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον εσωτερισμό και αρχίζουν να εμβαθύνουν στα θέματα της εσωτερικής σύστασης της υποκειμενικής μας πραγματικότητας, σιγά σιγά μαθαίνουν να δίνουν απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο εδώ και χιλιετηρίδες.

Φυσικά δίδεται απάντηση σχετική και μ’ αυτό το σπουδαίο ερώτημα του τι είναι χρόνος … και χώρος.

Μας είναι γνωστό ότι όταν βρισκόμαστε στο κρεβάτι του πόνου, όταν βρισκόμαστε σε μία δυσάρεστη κατάσταση ο χρόνος μας φαίνεται ότι δεν περνάει με τίποτε. Αντιθέτως όταν ζούμε ευχάριστα ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα. Στην αρνητική υποκειμενική συναισθηματική κατάσταση η συνειδητοποίηση του χρόνου επιμηκύνεται (αυξάνεται), ενώ στην θετική επιβραδύνεται (ελαττώνεται).

Όταν βρεθούμε σε καθαρή αφηρημένη νοητική θέση, ανεξάρτητη από την φυσική, συναισθηματική και συγκεκριμένη νοητική κατάσταση, ο χρόνος δεν υφίσταται.
Η ταύτισή μας με τις αντικειμενικές και συναισθηματικές υλικές μορφές κυρίως, μας δημιουργεί την λεγόμενη αίσθηση του χρόνου.

Οι σημερινοί επιστήμονες ξοδεύουν εκατομμύρια εκατομμυρίων δολάρια για την έρευνα του υλικού κόσμου και ελάχιστοι είναι αυτοί που στρέφουν την σκέψη τους στην έρευνα του τι είναι η «ΣΚΕΨΗ», η «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ», η «ΥΠΑΡΞΗ».

Αυτοί που ασχολούνται με τον εσωτερισμό γνωρίζουν τι συμβαίνει μ’ αυτό τον παράγοντα που ονομάζουμε ΧΡΟΝΟ, πρώτα θεωρητικά και έπειτα βιωματικά.

Αναφέρω δύο σούτρες του Πατάντζαλι από το βιβλίο «Το Φως της Ψυχής».
------------------------------------

52. Ενορατική γνώση αναπτύσσεται με τη χρήση της διακριτικής ικανότητας όταν υπάρχει προσηλωμένη συγκέντρωση στις στιγμές και στη συνεχή διαδοχή τους.

Ειπώθηκε ότι η πλήρης κατανόηση του Νόμου των Κύκλων θα φέρει τον άνθρωπο σε υψηλό βαθμό μύησης. Αυτός ο Νόμος της Περιοδικότητας υπόκειται όλων των διαδικασιών της φύσης και η μελέτη του θα οδηγήσει τον άνθρωπο από τον κόσμο των αντικειμενικών αποτελεσμάτων σ’ εκείνον των υποκειμενικών αιτίων. Ειπώθηκε επίσης ότι o καθαυτός χρόνος είναι απλώς μια διαδοχή καταστάσεων συνείδησης κι αυτό αληθεύει για το άτομο, τον άνθρωπο ή το Θεό. Η αλήθεια αυτή υπόκειται των μεγάλων συστημάτων της νοητικής επιστήμης και της Χριστιανικής Επιστήμης στη Δύση και πολλών φιλοσοφιών της Ανατολής. Η σούτρα αυτή δίνει το κλειδί της σχέσης μεταξύ ύλης και νου, ή μεταξύ της ουσίας και της εμψυχώνουσας ψυχής της κι αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό όταν εξετασθούν τα λόγια ενός Ινδού σχολιαστή. Λέει:

“Όπως ένα άτομο είναι μια ουσία στην οποία η σμικρότητα φθάνει το όριο της, έτσι και η στιγμή είναι μια χρονική διαίρεση στην οποία η σμικρότητα φθάνει το όριο της. Η στιγμή είναι εκείνος ο χρόνος που χρειάζεται ένα άτομο για ν’ αφήσει τη θέση του στο χώρο και να φθάσει στο επόμενο σημείο. Η διαδοχή των στιγμών είναι η αδιάκοπη ως εκ τούτου λάμψη.”

Όταν μπορέσουμε ν’ αντιληφθούμε ότι ένα άτομο και μια στιγμή είναι ένα και το αυτό κι ότι πίσω τους βρίσκεται ο Αντιλαμβανόμενος ή Γνωρίζων αμφότερα, θα έχουμε το κλειδί όλων των καταστάσεων της καθαυτής συνείδησης και της φύσης της ενέργειας. Θα έχουμε επίσης φθάσει σε μια αληθινή κατανόηση του Αιώνιου Τώρα και στην ακριβή εκτίμηση της σημασίας του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Μας λένε εδώ ότι αυτή μπορεί να αποκτηθεί με το συγκεντρωμένο διαλογισμό στο χρόνο και τις μονάδες του.
Θα ήταν ίσως σκόπιμο να τονίσουμε εδώ ότι τα διάφορα είδη συγκέντρωσης που εξετάσθηκαν στο τρίτο αυτό βιβλίο, δεν εφαρμόζονται ούτε είναι κατάλληλα σε όλους τους τύπους ζηλωτών. Διαπιστώνεται ότι οι άνθρωποι εμπίπτουν σε επτά κύριους τύπους με διακριτικά χαρακτηριστικά και φύσεις και με συγκεκριμένες ποιότητες που τους προδιαθέτουν για ορισμένες συγκεκριμένες όψεις της Ατραπού της Επιστροφής. Ορισμένοι τύποι με μαθηματική κλίση και μια τάση στη θεία γεωμετρία και στις έννοιες του χώρου και του χρόνου, θα ακολουθήσουν με σύνεση τη μέθοδο ανάπτυξης ενορατικής γνώσης, που εξετάζεται σ’ αυτή τη σούτρα· άλλοι θα τη βρουν πολύ δύσκολη και θα στραφούν συνετά σε άλλες μορφές συγκεντρωμένου διαλογισμού.

54. Η ενορατική αυτή γνώση που είναι ο μεγάλος Λυτρωτής, είναι πανταχού παρούσα και παντογνώστρια και περιλαμβάνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στο Αιώνιο Τώρα.

Το μόνο μέρος αυτής της σούτρα που δεν είναι σαφές, ακόμη και στον επιφανειακό αναγνώστη, είναι η σημασία των λέξεων Αιώνιο Τώρα κι αυτές δεν είναι δυνατό να κατανοηθούν ωσότου αναπτυχθεί η ψυχική συνείδηση. Ο μέσος σπουδαστής ωφελείται ελάχιστα όταν λέμε ότι o χρόνος είναι μια διαδοχή καταστάσεων συνείδησης κι ότι το παρόν χάνεται στιγμιαία στο παρελθόν και συγχωνεύεται με το μέλλον καθώς βιώνεται. Μοιάζει σαν να μιλάμε μια μυστηριώδη γλώσσα όταν λέμε ότι έρχεται ο καιρός κατά τον οποίο η όραση χάνεται στη θέα, κατά τον οποίο το σύνολο των προσδοκιών της ζωής γίνεται αντιληπτό σε μια στιγμή επίτευξης κι ότι αυτή διαρκεί για πάντα κι όταν υποδεικνύουμε κάποια κατάσταση συνείδησης στην οποία δεν υπάρχει διαδοχή γεγονότων ούτε διαδοχή αντιλήψεων. Κι όμως έτσι είναι και θα είναι. Όταν o ζηλωτής φθάσει στο στόχο του, γνωρίζει την αληθινή σημασία της αθανασίας του και την αληθινή σημασία της απελευθέρωσής του. Ο χώρος κι ο χρόνος καθίστανται γι’ αυτόν όροι άνευ νοήματος. Διαπιστώνει ότι η μόνη αληθινή Πραγματικότητα είναι η μεγάλη κεντρική ζωική δύναμη η οποία παραμένει αμετάβλητη και αμετακίνητη στο κέντρο των μεταβαλλόμενων πρόσκαιρων, εφήμερων μορφών.

“Εγώ ειμί” λέει η ανθρώπινη μονάδα και αυτοθεωρείται σαν ο εαυτός και ταυτίζεται με τη μεταβαλλόμενη μορφή. Χρόνος και χώρος είναι γι’ αυτήν οι αληθινές πραγματικότητες. “Εγώ ειμί ο” λέει o ζηλωτής κι επιζητεί να γνωρίσει τον εαυτό του όπως αληθινά είναι, μια ζώσα λέξη, τμήμα μιας κοσμικής φράσης. Γι’ αυτόν δεν υπάρχει πια χώρος· γνωρίζει τον εαυτό του σαν πανταχού παρόντα. “Εγώ ειμί ο Ων” λέει η ελεύθερη ψυχή, o λυτρωμένος άνθρωπος, o Χριστός. Ούτε χρόνος ούτε χώρος υπάρχουν γι’ αυτόν και η παντογνωσία και η πανταχού παρουσία είναι οι διακριτές του ποιότητες. ……

(Από το βιβλίο «Το Φως της Ψυχής» της Alice Bailey).
------------------------------------

Εύχομαι εποικοδομητικό στοχασμό


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/06/2007, 16:00:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε oros777 διάβασα με προσοχή όσα έγραψες και θέλω να κάνω ορισμένες , ελπίζω ευπρόσδεκτες παρατηρήσεις και απορίες :

1)

quote:
Χρόνος είναι το μήκος μιας σκέψης!!!

Επειδή όταν μελετάς μία τόσο πολύπλοκη έννοια όπως ο χρόνος πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τους ορισμούς που δίνεις θα ήθελα , αν θέλεις , να μου εξηγήσεις τι εννοείς με τον παραπάνω ορισμό .
Τι εννοείς με τον όρο "μήκος σκέψης" ? Σε τι μονάδες μετριέται η σκέψη ?
Ο ορισμός που δίνεις μου δημιουργεί την εντύπωση οτι ο χρόνος δημιουργείται μέσω της σκέψης , κάτι που είναι προφανώς λάθος .

2)

quote:
Στην σημερινή εποχή γράφτηκαν χιλιάδες βιβλία εσωτερισμού αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να αρνούνται να μελετούν βιβλία που κάνουν εκτενή σχετική αναφορά με τον εσωτερικό μας κόσμο. Τους λεγόμενους εσωτερικούς κόσμους, εκτός φυσικού πεδίου!!!
Αγνοούν τι είναι η Σκέψη!
Αγνοούν τι είναι η Συνείδηση!
Αγνοούν ποιά είναι η δομή και η σύσταση των συναισθημάτων μας, αφού
Πάνω απ’ όλα δεν κατανοείται (σχεδόν) απ’ όλους τι είναι η ΥΠΑΡΞΗ!

Σε όλα αυτά που αναφέρεις παραπάνω έχεις κάποιο δίκιο , αλλά η αιτία είναι οτι το αντικείμενο της μελέτης των φαινομένων αυτών έχει να κάνει με τον ανθρώπινο εγκέφαλο τον οποίο μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε σε κάποιο (μικρό) βαθμό .

Οσο για τα βιβλία εσωτερισμού που αναφέρεις που δίνουν ,υποτίθεται, απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά , τα περισσότερα αναφέρουν εμπειρικές και προσωπικές απόψεις αυτών που τα γράφουν. Στηρίζονται δε τα περισσότερα , σε φιλοσοφικά και θρησκευτικά συστήματα που κατα την αποψή μου δεν εξηγούν τίποτα , δίνοντας ερμηνείες που είναι εν γένη αναποδεικτες και υποθετικές .
Οριστική απάντηση για το τι είναι σκέψη , συνείδηση και συναίσθημα κατα την γνώμη μου θα πάρουμε μόνο αν γνωρίσουμε καλά την εγκεφαλική λειτουργία σε όλες τις παραμέτρους της μέσω της κλασσικής επιστήμης .

3)

quote:
Όταν βρεθούμε σε καθαρή αφηρημένη νοητική θέση, ανεξάρτητη από την φυσική, συναισθηματική και συγκεκριμένη νοητική κατάσταση, ο χρόνος δεν υφίσταται.
Η ταύτισή μας με τις αντικειμενικές και συναισθηματικές υλικές μορφές κυρίως, μας δημιουργεί την λεγόμενη αίσθηση του χρόνου.

Και πάλι αναφέρεσαι προφανώς στον υποκειμενικό χρόνο , και όχι στον χρόνο ώς φυσικό μέγεθος .
Δέχεσαι οτι ο χρόνος είναι φυσικό μέγεθος ή όχι ?

4)

quote:
Οι σημερινοί επιστήμονες ξοδεύουν εκατομμύρια εκατομμυρίων δολάρια για την έρευνα του υλικού κόσμου και ελάχιστοι είναι αυτοί που στρέφουν την σκέψη τους στην έρευνα του τι είναι η «ΣΚΕΨΗ», η «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ», η «ΥΠΑΡΞΗ».

Ουδέν αναληθέστερον απο αυτό .
Απλώς οι νευροεπιστήμονες , που ασχολούνται με τα φαινόμενα αυτά , πιστεύουν κατα 99% οτι έχουν υλική βάση , που δεν είναι άλλη απο τον ανθρώπινο εγκέφαλο , και δεν έχουν νόημα χωρίς αυτόν .

5)Για τις σούτρες που αναφέρεις δεν έχω κάποιο σχόλιο , εκτός απο το ότι είναι λεγόμενα κάποιων εμπειριστών φιλοσόφων που έχουν τόσες διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα αυτά , όσο είναι και το πλήθος τους .
Τα λεγόμενα τους είναι ενδιαφέροντα και μελετημένα , αλλά δεν δίνουν σαφείς και αδιαμφισβήτητες απαντήσεις παρα μόνο υποθετικές και προσωπικές ερμηνείες , χωρίς να γνωρίζουν και όλα τα κομμάτια του πάζλ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ορισμός του χρόνου που έδωσες στην αρχή , που εμένα προσωπικά μου θυμίζει περισσότερο χρησμό παρά ορισμό .


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/06/2007, 03:41:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Κάθε διαφωνία ευπρόσδεκτη

Think_Math δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε διαφωνία ,απλά προσπαθούμε να κατανοήσουμε όσο μπορούμε κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να τα γνωρίσουμε ,άλλωστε τρελαίνομαι να μαθαίνω….

quote:
Η ροή του χρόνου όπως την αντιλαμβανόμαστε είναι κατα πάσα πιθανότητα δημιούργημα του ανθρώπινου εγκεφάλου .
Στην υποθετική περίπτωση που αναφέρεις η ροή του χρόνου δεν έχει νόημα . Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα υπήρχε χρόνος , αφού είναι μία απο τις διαστάσεις του χωροχρόνου .

Και όμως η έννοια της κίνησης (ροή) είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον χρόνο .
Δεν εννοείτε κίνηση χωρίς τον χρόνο ,φυσικά και το αντίθετο .
Αναφέρθηκα στην εξέλιξη (κίνηση) που διέπετε σε όλο το σύμπαν σαν μια αντίληψη της έννοιας του χρόνου .
Εξέλιξη ουσιαστικά σημαίνει τη βαθμιαία πρόοδο, από ατελέστερο τύπο σε τελειότερο και το ατελέστερο αυτό είναι και το πιο παλιό, αφού η εξέλιξή του γίνεται σταδιακά, με το χρόνο. Όλα στον κόσμο εξελίσσονται: το σύμπαν, ο άνθρωπος, τα ζώα, τα φυτά, η ποικιλόμορφη ύλη.

Φαντάσου το σύμπαν χωρίς ροή (κίνηση-εξέλιξη) τα πάντα σε χάος και αταξία ,χωρίς (δημιουργία) ,όπως και εσύ πολύ σωστά αναφέρεις «ο χρόνος είναι δημιούργημα του ανθρώπινου εγκεφάλου» ,χωρίς όμως νοήμονα ζωή ,αφού δεν θα υπάρχει (ροη,κινηση ,εξέλιξη) πως θα υπάρχει χρόνος –χώρος (ανθρώπινες αίσθησης)

Sorry φίλε μου αλλά επειδή τα ματάκια κλείνουν η συνέχεια αύριο .
Άντε καλό μας βράδυ …η μάλλον καλημέρα .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/06/2007, 12:52:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ Think Math

Θα ήθελα να ξέρεις ότι είμαι τεχνοκράτης εδώ και πολλά χρόνια, αλλά παράλληλα με την επαγγελματική μου ενασχόληση ασχολούμαι επίσης για πολλά χρόνια με την μελέτη της εσωτερικής φιλοσοφίας και θεωρητικά και βιωματικά.

Γνωρίζω ότι η σημερινή κλασσική επιστήμη έχει υλιστική δομή και δεν δέχεται την ύπαρξη του θεού (αφού δεν μπορεί να αποδείξει την ύπαρξή του) καθώς επίσης κάθε τι που έχει σχέση με τις αρχές του εσωτερισμού που αναφέρονται στους αόρατους υποκειμενικούς κόσμους.

Όσοι μελετούν εσωτερισμό για πάρα πολλά χρόνια δέχονται και κάνουν λόγο για την «εσωτερική επιστήμη.»
Όπως φαίνεται από το γραπτό σου δεν ασχολήθηκες με τον αποκρυφισμό και δεν μελέτησες (αρκετά) βιβλία εσωτερισμού, γιατί προφανώς έχεις επιστημονικές κλήσεις και τάσεις.

Στο θέμα «Τι είναι χρόνος?» κατέθεσα απόψεις που συνδέονται με τον εσωτερισμό και την μεταφυσική έτσι ώστε να καλυφθεί το θέμα από διάφορες οπτικές γωνίες. Γιατί μέσα στο «esoterica» υπάρχουν αρκετοί που ενδιαφέρονται για τις θέσεις και τις απόψεις του «εσωτερισμού».
Προφανώς εσύ ατομικά δεν δέχεσαι τις απόψεις και τις θέσεις του «εσωτερισμού» αφού αναφέρεις χαρακτηριστικά:

quote:
Οσο για τα βιβλία εσωτερισμού που αναφέρεις που δίνουν ,υποτίθεται, απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά , τα περισσότερα αναφέρουν εμπειρικές και προσωπικές απόψεις αυτών που τα γράφουν. Στηρίζονται δε τα περισσότερα , σε φιλοσοφικά και θρησκευτικά συστήματα που κατά την αποψή μου δεν εξηγούν τίποτα , δίνοντας ερμηνείες που είναι εν γένη αναπόδεικτες και υποθετικές .
Οριστική απάντηση για το τι είναι σκέψη , συνείδηση και συναίσθημα κατά την γνώμη μου θα πάρουμε μόνο αν γνωρίσουμε καλά την εγκεφαλική λειτουργία σε όλες τις παραμέτρους της μέσω της κλασσικής επιστήμης .

Αγαπητέ φίλε ο εσωτερισμός δέχεται εδώ και χιλιετηρίδες (εκατομμύρια χρόνια) ότι ο άνθρωπος ως ον και ως συνείδηση λειτουργεί πρωταρχικά εκτός φυσικού εγκεφάλου, … γι’ αυτό δέχεται την αθανασία και χιλιάδες άλλα πράγματα που για τους κλασσικούς επιστήμονες (όχι όλους τους επιστήμονες) … όλα αυτά είναι κοινώς «μπαρούφες» αφού δεν μπορούν να τα αποδείξουν. …

Συνεπώς θα ήταν άσκοπο και άστοχο να σου πω την άποψή μου για το τι εννοώ με τον όρο «Χρόνος είναι το μήκος μιας σκέψης» αφού δεν έχεις τις βασικές θεωρητικές γνώσεις του εσωτερισμού, αλλά ούτε και την εμπειρία αφού δεν (θα) έκανες (μάλλον) διαλογισμό για αρκετά χρόνια για να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα. …

Σ’ ευχαριστώ πάντως που απασχόλησαν για λίγο τις σκέψεις σου και οι θέσεις της εσωτερικής φιλοσοφίας σχετικά με αυτό το τόσο σπουδαίο θέμα του χρόνου. …

Σε χαιρετώ φιλικά καλημέρα.


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/06/2007, 14:55:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε oros777 εχεις δίκιο οτι δεν γνωρίζω πολλά για την εσωτερική φιλοσοφία , χωρίς όμως να θεωρώ οτι είναι μία προσέγγιση της ζωής που δεν αξίζει κάποιος να μελετήσει .

Αυτό δεν σημαίνει όμως οτι :

1) Δεν μπορώ να κατανοήσω τον ορισμό που έδωσες για τον χρόνο αρκει να με βοηθήσεις λίγο , γιατί κάποια σημεία του είναι πολύ σκοτεινά για τους αδαείς όπως εγώ .
Δηλαδή πρέπει να έχω κάνει διαλογισμό για να καταλάβω ?

2) Δεν μπορώ να θεωρήσω οτι κάποιοι απο τους ισχυρισμούς της εσωτερικής φιλοσοφίας έχουν σοβαρά προβλήματα που αντιβαίνουν στην ορατή πραγματικότητα , όπως :

quote:
Αγαπητέ φίλε ο εσωτερισμός δέχεται εδώ και χιλιετηρίδες (εκατομμύρια χρόνια) ότι ο άνθρωπος ως ον και ως συνείδηση λειτουργεί πρωταρχικά εκτός φυσικού εγκεφάλου, … γι’ αυτό δέχεται την αθανασία και χιλιάδες άλλα πράγματα που για τους κλασσικούς επιστήμονες (όχι όλους τους επιστήμονες) … όλα αυτά είναι κοινώς «μπαρούφες» αφού δεν μπορούν να τα αποδείξουν. …

Πώς εξηγεί η εσωτερική φιλοσοφία το γεγονός ότι η καταστάσεις της ανθρώπινης συνείδησης επηρεάζονται απο φάρμακα (όπως τα ναρκωτικά) πώς εξηγεί οτι η μνήμη εδράζεται σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου , ( που αν καταστραφούν καταστρέφεται και αυτή ) πως εξηγεί τέλος ότι άνθρωποι με νόσους του Κ.Ν.Σ. βαθμιαία χάνουν την συνείδηση της ύπαρξής τους . (π.χ. Γεροντική άνοια - Αλτσχαιμερ κ.ο.κ.).
Ολα τα παραπάνω υποδεικνύουν σαφώς οτι ο εγκέφαλος δημιουργεί προταρχικά την συνείδηση και τα συναισθήματα , και κάθε αλλαγή στην χημική του ισορροπία επηρεάζει και αυτά .

Σε ένα προηγούμενο post επίσης έγραψες οτι ο χρόνος έχει σχέση με τον πλανήτη Κρόνο . Αυτό είναι διδαχή της εσωτερικής φιλοσοφίας η ισχυρισμός δικός σου ? Σε τι στηρίζεται?

Επίσης ρώτησα πρίν αν αποδέχεσαι οτι ο χρόνος είναι πρωτίστως
φυσικό μέγεθος , άσχετο με κάθε συνειδητό η ασυνείδητο υποστήριγμα , γιατί απο ότι κατάλαβα η εσωτερική φιλοσοφία δέχεται οτι είναι μόνο δημιούργημα των συνειδητών όντων ( όποια και αν είναι αυτά) .

Κλείνοντας θέλω να σου τονίσω οτι ανέφερα όλα τα παραπάνω οχι γιατί θεωρώ τον εσωτερισμό άχρηστο ( κάθε άλλο ) αλλά γιατί η αναζήτηση της αλήθειας σε ερωτήματα όπως : Τι είναι χρόνος ? που έχουν να κάνουν με τον φυσικό κόσμο , δεν μπορούν να επιλυθούν βάζοντας στο επικεντρο μόνο τον άνθρωπο και τον τρόπο που τα αντιλαμβάνεται αυτός , αλλά χρειάζονται επισταμένη μελέτη και πολύπλευρο πειραματισμό σε όλα τα επίπεδα, πνευματικά και υλικά .

Αυτά για την ώρα σε χαιρετώ φιλικά , και ελπίζω να απαντήσεις στις απορίες μου .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

xal
Μέλος 1ης Βαθμίδας


62 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/06/2007, 20:05:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους xal  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
θέλω να μάθω την ισχύ και τη φύση του χρόνου που μας επιτρέπει να μετράμε τις κινήσεις των σωμάτων. Για μένα τίθεται ενα ζήτημα:ονομάζουμε ημέρα οχι μόνο τη χρονική διάρκεια που ο ηλιος μένει π΄νω απο τη γη(εφόσον διαχωρίζουμε τη μέρα απο την νύχτα,αλλά και την πλήρη περιφορά του ηλίου απο ανατολή σε ανατολή.
το ερώτημα που θέτω λοιπόν, ειναι εάν μια ημέρα ταυτίζεται με την κίνηση του ήλιου και μόνο,ή με την συνολικήδιάρκεια της περιφοράς του,ή και με το ένα και με το άλλο.
επιτρέψτε μου να σας πώ ότι χρόνο τον βλέπω σαν ενα είδος ΔΙΕΚΤΑΣΗΣ.
ομως βλέπω?! ή μου φαινεται πως βλέπω?!ποιος με διατάζει να συμφωνώ μ΄εκείνους που λένε ότι ο χρόνος ειναι η κίνηση ενός σώματος?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2487 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/06/2007, 20:56:10  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Τι ειναι αλήθεια ο χρόνος? Ποιος θα μπορέσει να μου εξηγήσει ευκολα και σύντομα? ...
Καλό!
Ποιος ήταν εκείνος (ο Αριστοτέλης νομίζω) που έλεγε ότι αν με ρωτήσεις αν ξέρω το χρόνο θα σου πως ότι τον ξέρω. Αν με ρωτήσεις τί είναι, θα σου πω ότι δεν ξέρω!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/06/2007, 01:11:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ φίλε Think Math

quote:
1) Δεν μπορώ να κατανοήσω τον ορισμό που έδωσες για τον χρόνο αρκει να με βοηθήσεις λίγο , γιατί κάποια σημεία του είναι πολύ σκοτεινά για τους αδαείς όπως εγώ .
Δηλαδή πρέπει να έχω κάνει διαλογισμό για να καταλάβω ?

Αν είχες κάνει διαλογισμό για μερικά χρόνια στην γραμμή της Ράτζα Γιόγκα έτσι όπως δίδεται από το βιβλίο «Το Φως της Ψυχής», σίγουρα θα μιλούσαμε με μεγαλύτερη ευκολία. Πώς θα μπορούσα να σου εξηγήσω θεωρητικά ότι αυτοί που κάνουν διαλογισμό μαθαίνουν πώς να ελέγχουν τον νου τους και συνεπώς τις σκέψεις τους;
Αφού επομένως μαθαίνει κάποιος εντελώς πρακτικά να ελέγχει τις σκέψεις του γιατί να μην ελέγχει και τον παράγοντα χρονο;
Ότι η ύλη (ή η τσίτα του νου όπως λέγεται) είναι εκτός φυσικού εγκεφάλου; Όταν δεν δέχεσαι (επειδή δεν έχεις σκεφτεί) ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνον τον φυσικό του φορέα, αλλά επίσης και περισσότερο λεπτεπίλεπτους ενεργειακούς φορείς (που δεν καταγράφονται ακόμη από τα σημερινά επιστημονικά μηχανήματα) που στον εσωτερισμό ονομάζουμε αστρικό σώμα, νοητικό σώμα, αιτιατό σώμα, κτλ. ;

Προτείνω να μελετήσεις τα παρακάτω θέματα:

«ΘΑΝΑΤΟΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΣΑΡΚΩΣΕΩΝ»

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=9033

«ΤΑ ΕΠΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=8543

Τι είναι Προσωπικότητα και τι Ψυχή; Διάκριση.

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=8565

ώστε να πάρεις μία γεύση της εσωτερικής φιλοσοφίας.

quote:
Πώς εξηγεί η εσωτερική φιλοσοφία το γεγονός ότι η καταστάσεις της ανθρώπινης συνείδησης επηρεάζονται απο φάρμακα (όπως τα ναρκωτικά) πώς εξηγεί οτι η μνήμη εδράζεται σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου , ( που αν καταστραφούν καταστρέφεται και αυτή ) πως εξηγεί τέλος ότι άνθρωποι με νόσους του Κ.Ν.Σ. βαθμιαία χάνουν την συνείδηση της ύπαρξής τους . (π.χ. Γεροντική άνοια - Αλτσχαιμερ κ.ο.κ.).
Ολα τα παραπάνω υποδεικνύουν σαφώς οτι ο εγκέφαλος δημιουργεί προταρχικά την συνείδηση και τα συναισθήματα , και κάθε αλλαγή στην χημική του ισορροπία επηρεάζει και αυτά .

Αν είχες μελετήσει την βιβλιογραφία της Alice Bailey σίγουρα δεν θα είχες τις παραπάνω ερωτήσεις, … θα καταλάβαινες, … και αν δεν καταλάβαινες αμέσως με τον καιρό και τις συζητήσεις θα καταλάβαινες τα περισσότερα γιατί ο εσωτερισμός δίνει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματά μας. Φυσικά θα πρέπει να έχεις το κουράγιο και την θέληση για να καταλάβεις γιατί τίποτε δεν χαρίζεται στον καθένα αν δεν προσπαθήσει. …
Ατομικά μελετώ εσωτερική φιλοσοφία περίπου τριάντα χρόνια και κάθε μέρα κατανοώ καινούργια πράγματα, …

Φίλε μου το ταξίδι της ζωής συνεχίζεται για πολλές ενσαρκώσεις. Η συνείδησή μας διευρύνεται από ενσάρκωση σε ενσάρκωση και συνεπώς και η αντίληψή μας για το θέμα του χρόνου, … (Τουλάχιστον αυτά υποστηρίζονται από την εσωτερική φιλοσοφία και υπάρχουν εκατομμύρια στον σημερινό Δυτικό κόσμο που την μελετούν).

quote:
Σε ένα προηγούμενο post επίσης έγραψες οτι ο χρόνος έχει σχέση με τον πλανήτη Κρόνο . Αυτό είναι διδαχή της εσωτερικής φιλοσοφίας η ισχυρισμός δικός σου ? Σε τι στηρίζεται?

---------------------------------------

2. “Ο Κρόνος (χρόνος)… αντιπροσωπεύεται σαν ακρωτηριάζων τον Ουρανό… Ο απόλυτος χρόνος είναι για να καταστεί περιορισμένος και καθορισμένος.” (Μ.Δ. Ι. 450)

Από το βιβλίο «Εσωτερική Αστρολογία»
---------------------------------------

Κατά το μεγάλο κύκλο του τροχού της επαναγέννησης “η ιδέα του ηλιακού Αγγέλου επιτυγχάνει συγκεκριμένη σύμπηξη”. (Κοσμικό Πυρ, σελ. 1024.) Κάθε ζωή βλέπει να διευκρινίζεται ο αρχικός σκοπός κι ο χρόνος είναι κυριολεκτικά το μήκος μιας σκέψης. Η ίδια βασική αυτή αλήθεια υπόκειται στη δημιουργία όλων των μορφών στο φυσικό πεδίο, είτε πρόκειται για τη σκεπτομορφή που ενσωματώνει την επείγουσα επιθυμία ενός ανθρώπου για κάποιο ιδιοτελές απόκτημα, είτε για εκείνη τη σκεπτομορφή που ονομάζουμε ομάδα ή οργάνωση και η οποία εμψυχώνεται από ανιδιοτελή σκοπό κι ενσωματώνει τη μέθοδο κάποιου μαθητή για τη βοήθεια της ανθρωπότητας.

(Από το βιβλίο «Πραγματεία επί της Λευκής Μαγείας»).
---------------------------------------

Οι άνθρωποι τείνουν να λησμονούν ότι ο χρόνος είναι η αλληλουχία γεγονότων και καταστάσεων συνείδησης όπως καταγράφονται απ’ το φυσικό εγκέφαλο. Όταν δεν υπάρχει φυσικός εγκέφαλος, ό,τι εννοεί η ανθρωπότητα σαν χρόνο είναι ανύπαρκτο. Η απομάκρυνση των εμποδίων της μορφής στάδιο με στάδιο επιφέρει μια αυξανόμενη αντίληψη του Αιώνιου Τώρα. Στην περίπτωση εκείνων που πέρασαν απ’ τη θύρα του θανάτου και συνεχίζουν ακόμη να σκέφτονται με όρους χρόνου, αυτό οφείλεται σε γοητεία και στην εμμονή μιας ισχυρής σκεπτομορφής. Δείχνει πόλωση στο αστρικό πεδίο· είναι το πεδίο στο οποίο εργάσθηκαν οι κυριότεροι Θεοσοφιστές συγγραφείς και ψυχικοί και στο οποίο βάσισαν τα κείμενά τους. Είναι τελείως ειλικρινείς σε ό,τι λένε, αλλά παραλείπουν ν’ αναγνωρίσουν την απατηλή φύση όλων των ευρημάτων που βασίζονται στην αστρική ψυχόραση. Η αναγνώριση ενός έντονου χρονικού παράγοντα και η συνεχής έμφαση στο χρονισμό είναι χαρακτηριστικό όλων των πολύ αναπτυγμένων ανθρώπων σε ενσάρκωση κι εκείνων των οποίων ο κατώτερος συγκεκριμένος νους έχει ισχυρή εμβέλεια. Τα παιδιά και οι παιδικές φυλές απ’ τη μια μεριά και οι πολύ προχωρημένοι άνθρωποι απ’ την άλλη, των οποίων ο αφηρημένος νους λειτουργεί (με το μέσον του ερμηνευτικού κατώτερου νου), δεν έχουν συνήθως αίσθηση του χρόνου. Ο μυημένος χρησιμοποιεί τον παράγοντα του χρόνου στις σχέσεις και τις συναλλαγές του με όσους ζουν στο φυσικό πεδίο, αλλά μέσα του έχει αποσπασθεί από κάθε αναγνώρισή του οπουδήποτε στο σύμπαν.
Συνεπώς η χρήση του όρου “αθανασία” συνεπάγεται το άχρονο και διδάσκει ότι αυτό το άχρονο υφίσταται για ό,τι δεν είναι φθαρτό ούτε ρυθμίζεται απ’ το χρόνο.
Είναι μια δήλωση που απαιτεί προσεκτική εξέταση. Ο άνθρωπος δεν μετενσαρκώνεται κάτω απ’ την πίεση του χρόνου. Ενσαρκώνεται κάτω απ’ τις απαιτήσεις της καρμικής υποχρέωσης, κάτω από την έλξη εκείνου που ο ίδιος σαν ψυχή εγκαινίασε κι εξαιτίας της αισθητής ανάγκης να εκπληρώσει θεσπισμένες υποχρεώσεις· ενσαρκώνεται επίσης από μια αίσθηση ευθύνης και για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τις οποίες παλαιότερες παραβιάσεις των νόμων που διέπουν τις ορθές ανθρώπινες σχέσεις, επέβαλαν πάνω του. Όταν αυτές οι απαιτήσεις, οι ψυχικές ανάγκες, οι εμπειρίες και οι ευθύνες ικανοποιηθούν, εισέρχεται μόνιμα στο “διαυγές ψυχρό φως της αγάπης και της ζωής” και δε χρειάζεται πια (όσον αφορά τον ίδιο) το νηπιακό στάδιο της ψυχικής εμπειρίας στη γη. Είναι ελεύθερος από καρμικές επιβολές στους τρεις κόσμους, αλλά βρίσκεται ακόμη κάτω απ’ την ώθηση της καρμικής ανάγκης που απαιτεί απ’ αυτόν και την τελευταία ουγγιά υπηρεσίας που είναι σε θέση να προσφέρει σ’ όσους βρίσκονται ακόμη κάτω από το Νόμο της Καρμικής Υποχρέωσης.

(Από το βιβλίο της «Εσωτερικής Θεραπευτικής»).
---------------------------------------

Oι μαθητές στη διάρκεια της δοκιμασίας τους κάνουν περισσότερα λάθη αναφορικά με το χρόνο από καθετί άλλο· αυτό φυσικά είναι αναμενόμενο επειδή ο χρόνος είναι μόνο μια λέξη για την καθημερινή, περιστασιακή ζωή. Θα ήθελα να σημειώσετε τη λέξη “περιστασιακή” υπό την έννοιά της των τρεχόντων γεγονότων. O χρόνος δεν είναι παρά διαδοχή γεγονότων όπως καταγράφονται στη συνείδηση του φυσικού εγκεφάλου· τα γεγονότα αυτά τείνουν να ασκούν μια ακατάλληλη και πολύ ισχυρή επίδραση πάνω στο μαθητή. Εφόσον όμως μπορεί να σκεφθεί τα γεγονότα σαν όψεις του χρόνου, δεν αρχίζει μόνο να αναπτύσσει την αναγκαία συνέχεια συνείδησης, αλλά αναπτύσσει επίσης μια αίσθηση αναλογίας που έχει σταθεροποιητική και ισχυρή επίδραση. Oι σπουδαστές θα έκαναν καλά να πάρουν τις λέξεις “διεύθυνση σε χρόνο και χώρο” και να τις χρησιμοποιήσουν σαν σπερματική σκέψη στο διαλογισμό. Η ανταμοιβή θα είναι μεγάλη.
Είναι συνετό να θυμάστε ότι ο “χώρος είναι οντότητα” – όπως το εξέφρασε η Ε.Π.Μπ. Oρίζοντας έτσι το χώρο, έδωσε στην ανθρωπότητα έναν από τους σπουδαιότερους υπαινιγμούς που έλαβε ποτέ. Η αντίληψη της ύπαρξης της οντότητας αυτής οδηγεί στην πρακτική αναγνώριση του αφορισμού ότι “εν Αυτώ ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν”. Εξηγεί την αναγκαιότητα της εσωτερικής διδασκαλίας σχετικά με τα πλανητικά κέντρα και των πεδίων σαν καταστάσεων συνείδησης. O μαθητής αρχίζει τότε να μελετά τον εαυτό του σε σχέση μ’ αυτή την “περικλείουσα τα πάντα Oντότητα”, να εξακριβώνει τη “διεύθυνση” από την οποία έρχονται οι διάφορες ενέργειες (που ενδυναμώνουν τη ζωή του και υποκινούν τις δραστηριότητές του) και να εξοικειώνεται βαθμιαία με “τη θέση αυτών των σταθμών ισχύος κι εκείνων των ακτινοβόλων κέντρων φωτός, τα οποία – θεμελιωμένα από το θείο Δημιουργό – είναι πηγές ζωής και η καταγωγή του φωτός και της γνώσης”.

(Από το βιβλίο «Μαθητεία στη Νέα Εποχή II»).
---------------------------------------

Μάλλον θα καταλαβαίνεις από τα παραπάνω ότι τίποτε δεν είναι δικό μου.

Σε χαιρετώ καληνύχτα


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/06/2007, 15:39:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε oros777 γειά σου .
Θέλω να επισημάνω μερικές παρατηρήσεις στα γραφόμενα σου και ελπίζω να κάνεις τον κόπο να τις μελετήσεις :

quote:
Αφού επομένως μαθαίνει κάποιος εντελώς πρακτικά να ελέγχει τις σκέψεις του γιατί να μην ελέγχει και τον παράγοντα χρονο;

Ο χρόνος όπως έχω ξαναγράψει , υπάρχει κατ'αρχήν ως φυσικό μέγεθος , ΑΣΧΕΤΑ με το πως το αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι , ως μία απο τις διαστάσεις του χωροχρόνου .
Αν ένας άνθρωπος υποστεί ολική αναισθησία για παράδειγμα , που έχει ώς επακόλουθο την απώλεια της αίσθησης του χρόνου , αυτό ΔΕΝ σημαίνει οτι ο χρόνος δεν συνεχίζει να κυλά άσχετα με το τι νιώθει ο συγκεκριμένος άνθρωπος .

Το μόνο που μπορεί συνεπώς να επηρεάσει κάποιος είναι τον ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ του χρόνο και την ροή αυτού .
Για να πάψει να υπάρχει η υποκειμενικότητα αυτή , οι φυσικοί προσπαθουν να καθορίσουν την "ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ" ροή του χρόνου με διαδικασίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης , γιατί επαναλαμβάνονται με μεγάλη ακρίβεια .
Και έτσι κατασκεύασαν τα ατομικά ρολόγια που μέτρούν τον χρόνο με την βοήθεια ραδιενεργών διασπάσεων .
Ετσι ορίζουμε ότι : 1 δευτερόλεπτο = 9,192,631,770 ραδιενεργές διασπάσεις του καισίου-133 .

Αυτός ο απόλυτος χρόνος είναι ΑΣΧΕΤΟΣ με το αν κάνεις Γιόγκα , με το αν έχεις πάρει LSD ή έχεις κάνει ολική αναισθησία .
Και ορίζεται έτσι , γιατί αλλίως οι περισσότεροι νόμοι της φυσικής δεν θα είχαν νόημα , θεωρώντας οτι μόνο ο υποκειμενικός χρόνος υπάρχει . (όπως υπονοούν αυτά που αναφέρεις).

Ενα ωραίο απόσπασμα που εξηγεί πιό παραστατικά αυτά που σου γράφω είναι το παρακάτω :

<<Φαντάσου ότι το Σύμπαν είναι μια σκηνή όπου ένα κουαρτέτο εγχόρδων η ένα γκρουπ της τζαζ πρόκειται να παίξει. Η σκηνή και η αίθουσα είναι προς το παρόν άδεια, αλλά εμείς ακούμε ένα τικ-τακ, σαν κάποιος να έχει ξεχάσει μετά την τελευταία δοκιμή, να κλείσει ένα μετρονόμο, που βρίσκεται σε μια γωνιά του κοίλου της ορχήστρας. Ο μετρονόμος που χτυπάει στην άδεια αίθουσα είναι το αντίστοιχο του φανταστικού απόλυτου χρόνου του Νεύτωνα, ο οποίος προχωράει αιώνια με σταθερό ρυθμό, πριν και ανεξάρτητα από καθετί που υπάρχει πραγματικά η συμβαίνει στο Σύμπαν. Οι μουσικοί εισέρχονται, το Σύμπαν ξαφνικά δεν είναι άδειο αλλά μπαίνει σε κίνηση, και αρχίζουν να παίζουν υφαίνοντας ο καθένας τη δική του ρυθμική τέχνη. Τώρα ο χρόνος που εισέρχεται στη μουσική τους δεν είναι ο απόλυτος προϋπάρχων χρόνος του μετρονόμου. Είναι ένας σχετικός χρόνος βασισμένος στην ανάπτυξη πραγματικών σχέσεων μεταξύ των μουσικών φράσεων. Το ξέρουμε ότι είναι έτσι επειδή οι μουσικοί δεν ακούνε το μετρονόμο. Ακούνε ο ένας τον άλλο, και ανάμεσα στις μουσικές εναλλαγές τους, παράγουν ένα χρόνο στη συγκεκριμένη θέση και στην παρούσα στιγμή μέσα στο Σύμπαν.

Όμως πάντα ο μετρονόμος βρίσκεται στη γωνιά του και χτυπάει χωρίς ν' ακούγεται από τους μουσικούς. Για τον Νεύτωνα ο χρόνος των μουσικών, ο σχετικός χρόνος δεν είναι παρά μια σκιά του πραγματικού, απόλυτου χρόνου του μετρονόμου. Κάθε ρυθμός που ακούγεται, όπως και ο χτύπος κάθε πραγματικού φυσικού ρολογιού, ακολουθεί ατελώς τον πραγματικό, απόλυτο χρόνο. >>

Το οτι μπορείς να ελέγξεις τον χρόνο με την σκέψη είναι για μένα καθαρή αυταπάτη ...

quote:
Ότι η ύλη (ή η τσίτα του νου όπως λέγεται) είναι εκτός φυσικού εγκεφάλου; Όταν δεν δέχεσαι (επειδή δεν έχεις σκεφτεί) ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνον τον φυσικό του φορέα, αλλά επίσης και περισσότερο λεπτεπίλεπτους ενεργειακούς φορείς (που δεν καταγράφονται ακόμη από τα σημερινά επιστημονικά μηχανήματα) που στον εσωτερισμό ονομάζουμε αστρικό σώμα, νοητικό σώμα, αιτιατό σώμα, κτλ. ;

Αποδείξεις για όλα τα παραπάνω υπάρχουν ή είναι απλές υποθέσεις ?
Δηλαδή σήμερα έχουμε μηχανήματα που εντοπίζουν ένα κέρμα πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης αλλά δεν μπορούν να εντοπίσουν το υποτιθέμενο αστρικό σώμα ?

quote:
Φίλε μου το ταξίδι της ζωής συνεχίζεται για πολλές ενσαρκώσεις. Η συνείδησή μας διευρύνεται από ενσάρκωση σε ενσάρκωση και συνεπώς και η αντίληψή μας για το θέμα του χρόνου, …

Εδώ κάνεις μια αναφορά στην θεωρία της μετανσάρκωσης , η οποία θεωρώ οτι είναι εντελώς απίθανη .( Για να μην πω παράλογη.)
Επειδή όμως έχω ακούσει πολλές παραλλαγές της , δεν ξέρω ποια είναι η συγκεκριμένη στην οποία αναφέρεσαι .
Γιαυτό πές τα βασικά της σημεία αν θέλεις να την συζητήσουμε εδώ η σε κάποιο άλλη συζήτηση του Forum .

quote:
“Ο Κρόνος (χρόνος)… αντιπροσωπεύεται σαν ακρωτηριάζων τον Ουρανό… Ο απόλυτος χρόνος είναι για να καταστεί περιορισμένος και καθορισμένος.” (Μ.Δ. Ι. 450)
Από το βιβλίο «Εσωτερική Αστρολογία»

Επειδή θεωρώ την αστρολογία απλά ένα είδος μαγγανείας δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα απο τα παραπάνω .

quote:
Κατά το μεγάλο κύκλο του τροχού της επαναγέννησης “η ιδέα του ηλιακού Αγγέλου επιτυγχάνει συγκεκριμένη σύμπηξη”. (Κοσμικό Πυρ, σελ. 1024.) Κάθε ζωή βλέπει να διευκρινίζεται ο αρχικός σκοπός κι ο χρόνος είναι κυριολεκτικά το μήκος μιας σκέψης. Η ίδια βασική αυτή αλήθεια υπόκειται στη δημιουργία όλων των μορφών στο φυσικό πεδίο, είτε πρόκειται για τη σκεπτομορφή που ενσωματώνει την επείγουσα επιθυμία ενός ανθρώπου για κάποιο ιδιοτελές απόκτημα, είτε για εκείνη τη σκεπτομορφή που ονομάζουμε ομάδα ή οργάνωση και η οποία εμψυχώνεται από ανιδιοτελή σκοπό κι ενσωματώνει τη μέθοδο κάποιου μαθητή για τη βοήθεια της ανθρωπότητας.

Αυτά που αναφέρεις εδώ είναι μετα συγχωρήσεως , άρες μάρες κουκουνάρες . Θέλω μεταφραστή επειγόντως ...

Υ.Γ. Πιστεύεις και στην Μαγεία ??

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/06/2007, 15:51:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Και κάτι τελευταίο που ξέχασα :

quote:
Αν είχες μελετήσει την βιβλιογραφία της Alice Bailey σίγουρα δεν θα είχες τις παραπάνω ερωτήσεις, … θα καταλάβαινες, … και αν δεν καταλάβαινες αμέσως με τον καιρό και τις συζητήσεις θα καταλάβαινες τα περισσότερα γιατί ο εσωτερισμός δίνει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματά μας. Φυσικά θα πρέπει να έχεις το κουράγιο και την θέληση για να καταλάβεις γιατί τίποτε δεν χαρίζεται στον καθένα αν δεν προσπαθήσει.

Τι αναφέρει η Alice Bailey για τα ερωτήματα που έθεσα ?
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά βασανίζουν ολοκληρες γενιές επιστημόνων και η Alice Bailey τις γνωρίζει ?
Να μου επιτρέψεις να το θεωρώ απίθανο , όπως και το σχόλιο σου οτι ο εσωτερισμός δίνει απαντήσεις σε όλα τα προβληματά μας .
Μπορεί να δίνει απαντήσεις στα δικά σου , αλλά όχι κατ'ανάγκη στα δικά μου ...


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/06/2007, 17:45:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

φίλη xal :
Ονομάζουμε ημέρα , τον χρόνο που απαιτείται , για να κάνει η γή μία περιφορά γύρω απο τον εαυτό της .
( Ο ήλιος φυσικά δεν περιστρέφεται γύρω απο την Γη. Αυτή είναι φαινόμενη κίνηση , που δημιουργείται απο την περιστροφή της γής .)

Ο ορισμός αυτός δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την κίνηση .
Και ασφαλώς ο χρόνος δεν " παράγεται " απο την κίνηση , αλλά ούτε το αντίθετο συμβαίνει .

Για να καταλάβεις τι εννοώ φαντάσου το σύμπαν σαν μία κινηματογραφική ταινία .
Ας πουμε οτι η ταινία παρουσιάζει ένα τοπίο . το τοπίο είναι οι γνωστές τρείς διαστάσεις του χώρου : ύψος - πλάτος - μήκος .

Και που είναι ο χρόνος ?
ο χρόνος απλά ειναι μία επιπλέον διάσταση μέσα στην οποία βρίσκονται όλα τα καρέ της ταινίας αυτής , τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο . Μπορείς να τα φανταστείς σαν μία μεγάλη ενωμένη κορδέλα. χοντρικά , το μήκος της κορδέλας είναι η διάσταση του χρόνου.

Ενας προσεκτικός παρατηρητής θα μπορούσε κοιτάζοντας δύο γειτονικά καρέ να εντοπίσει διαφορές που υποδηλώνουν κάποια κίνηση ενός σώματος , χωρίς να χρειάζεται να δεί την κίνηση αυτή , διότι η κίνηση είναι απλά συνέπεια των νόμων της φυσικής και χρειάζεται απλά την συμμετοχή του χρόνου (βασικά της ροής του) για να γίνει αντιληπτή , ΧΩΡΙΣ ομως ο χρόνος να αποτελεί βασικό αίτιο της .

Απλά η κίνηση εξελίσεται μέσα στην διάσταση του χρόνου όπως και στις υπόλοιπες 3 διαστάσεις .
Τώρα , για να γίνει η κίνηση αντιληπτή , κάποιος πρέπει να βάλει όλα τα καρέ της ταινίας σε ένα προβολικό μηχάνημα .
Ο ρυθμός με τον οποίο προβάλονται τα καρέ της ταινίας είναι η ροή του χρόνου , που κάνει εντέλει δυνατή την παρακολούθηση της κίνησης .

Αρα η κίνηση χρειάζεται τον χρόνο για να εκδηλωθεί , χωρίς φυσικά το αντίστροφο να ισχύει .

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια εδώ νομίζω οτι καταλαβαίνεις πιό είναι :

Ποιό είναι φυσικά το προβολικό μηχάνημα .

1)Είναι κάποιος συμπαντικός μηχανισμός , ή μήπως :
2)Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ?

Προσωπικά πιστεύω οτι και τα δύο είναι σωστά σε διαφορετικά όμως επίπεδα:
Ο συμπαντικός μηχανισμός δημιουργεί την αντικειμενική ροή του χρόνου μέσα στην οποία εξελίσσονται τα φυσικά φαινόμενα , και ο εγκέφαλος δημιουργει την υποκειμενική ροή του χρόνου που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι και αποτελεί προσωμοίωση της πραγματικής χρονικής ροής .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/06/2007, 11:24:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ Think Math

Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που εκνευρίστηκες!

Ότι δεν καταλαβαίνεις συνηθίζεις να το χλευάζεις και να το κατηγορείς;

Ευτυχώς που δεν βρισκόμαστε στον μεσαίωνα γιατί πιθανότατα να έκανες εισήγηση στο δογματικό και φανατικό τμήμα της κλασικής επιστήμης να μας κάψουν στην πυρά, όλους εμάς που μελετούμε εσωτερισμό, φιλοσοφία, αστρολογία και φυσικά που αγαπούμε τον Θεό και δεχόμαστε την θετική υπόσταση της Θρησκείας.

Μήπως θα πρέπει να ασκηθείς στην ανοχή όλων των υπόλοιπων ανθρώπινων δραστηριοτήτων (πολιτική, θρησκεία, φιλοσοφία, τέχνη, οικονομία, γιατί όχι αστρολογία, κτλ.) εκτός του χώρου της επιστήμης και φυσικά τους μη επιστήμονες ανθρώπους που σε τελική ανάλυση είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να μην βάζουν στο κέντρο της σύντομης ζωής τους πάνω στην Γη τα θεωρήματα και τα πορίσματα της επιστήμης και φυσικά δέχονται τον παράγοντα χρόνο με το δικό τους σκεπτικό;
(Φυσικά μην ξεχνάς ότι συζήτησες για λίγο με ένα τεχνοκράτη).

Μήπως αγαπητέ μου μονοπωλείς την αλήθεια;
Μήπως εκπροσωπείς την επιστήμη; Σκέψου για λίγο! Εκπροσωπείς μόνον τον άτομό σου και φυσικά σε καμία περίπτωση κάποιο κλάδο, κι ακόμη περισσότερο όλους τους κλάδους της επιστήμης.
Στην επιστήμη της ψυχολογίας παραδείγματος χάριν δίδεται έμφαση στην υποκειμενικότητα και όχι την αντικειμενικότητα.
Εσύ για παράδειγμα είσαι πρωταρχικά ως προσωπικότητα και ως Ύπαρξη μία υποκειμενική πραγματικότητα ή μία αντικειμενική φαινομενική πραγματικότητα εξηρτημένη από τον παράγοντα χρόνο;

(Σύμφωνα με το λεξικό υποκείμενον είναι: Το πραγματικό όν που έχει την ικανότητα της σκέψης, της συνείδησης και της βούλησης και αποτελεί τον φορέα της δράσης και επιρροής. (Στην φιλοσοφία) Υποκείμενον είναι η ουσία που αποτελεί την βάση όλων των φαινομένων.
Αντικείμενο είναι: Κάθε τι που μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις.)

Αν εσύ ως οντότητα αυτοπεριορίζεσαι μόνο ως ένα αισθητηριακό όν και δέχεσαι την φαινομενική αντικειμενική πραγματικότητα ως την αιτία των πάντων, σίγουρα δεν έχω να συζητήσω τίποτε μαζί σου.

Πάρα πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη σήμερα αυτοπροσδιορίζονται ως αντικείμενα αφού λατρεύουν την ύλη και έχουν άμεση ή έμμεση εξάρτηση από τον αντικειμενικό φαινομενικό (ούτως ή άλλως) χρόνο.
Γι’ αυτό και τον άνθρωπο τον αντιμετωπίζουν ως σάρκες και κόκαλα μόνο. … (οι άθεοι επιστήμονες, ευτυχώς όχι όλοι).
Υπάρχει και το δικαίωμα όμως όλων εκείνων που γνωρίζουν υποκειμενικά ότι η ζωή συνεχίζεται και μετά τον θάνατο και δέχονται την ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ως το πρωταρχικό μέλημα της ζωής τους και κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να τους επιβάλει τις στενές του δογματικές θέσεις περί ζωής, αντικειμενικού χρόνου κτλ.

Η Σκέψη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σήμερα στον πλανήτη κινείται υπεράνω των πολιτικών, θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών, οικονομικών και φυσικά επιστημονικών δογμάτων και θεωριών και κανείς δεν θα τους επιβάλει τον στενό του οραματισμό.

Ευχαρίστως θα συνέχιζα να συζητώ μαζί σου αν είχες καλοπροαίρετη συμπεριφορά, αλλά δεν θα το κάνω γιατί έχεις διάθεση για αντιπαράθεση.

Πάντως σε χαιρετώ ευχόμενος να είσαι καλά.


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

xal
Μέλος 1ης Βαθμίδας


62 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/06/2007, 12:14:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους xal  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ως τώρα μόνο ένα πράγμα φαίνεται ολοκάθαρα και με σαφήνεια:ούτε το μέλλον "ειναι", ούτε το παρελθόν, και δεν ειναι σωστό να λέμε οτι οι χρόνοι είναι τρείς, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.Ισως θα μπορούσαμε να πούμε πιο σωστά:υπάρχουν τρείς χρόνοι, το παρόν του παρελθόντος, το παρόν του παρόντος και το παρόν του μέλλοντος. Οι χρόνοι αυτοί, κατά κάποιο τρόπο, υπάρχουν μέσα μας,και μόνο εκεί τους βλέπουμε:το παρόν του παρελθόντος ειναι η μνήμη. το παρόν του μέλλοντος ειναι η προσμονή και το παρόν του παρόντος ειναι η άμεση αντίληψη.Μόνο με αυτό τον τρόπο αν μου επιτρέπεται, θα μπορούσα να αποφανθώ ότι βλέπω τρείς χρόνους.
Ετσι κι αλλιώς, σπάνια μιλάμε για τα πράγματα με ακρίβεια, και πιο συχνά οι εκφράσεις μας ειναι ανακριβείς.
και σας κάνω άλλη μια ερώτηση: ο χρόνος που μετράμε,απο πού έρχεται? απο που περνάει? και που πηγαίνει?!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/06/2007, 18:08:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε oros777 καλημέρα .

quote:
Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που εκνευρίστηκες!
Ότι δεν καταλαβαίνεις συνηθίζεις να το χλευάζεις και να το κατηγορείς;

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με τα παραπάνω .
Που φαίνεται σε αυτά που έγραψα οτι εκνευρίστηκα ??
Σε ποιό σημείο χλεύασα τα λεγομένα σου ???
Γιατί δημιουργείς εντυπώσεις ?

Σε ένα σημείο απλά ανέφερα οτι αυτά που διαβάζω μου φαίνονται άρες μάρες κουκουνάρες , για τον απλό λόγο οτι χρησιμοποιούν μία επιτηδευμένη γλώσσα , απο την οποία εγω προσωπικά δεν βγάζω κανένα λογικό συμπέρασμα .

Για παράδειγμα στο απόσπασμα αυτό λές :

quote:
Κατά το μεγάλο κύκλο του τροχού της επαναγέννησης “η ιδέα του ηλιακού Αγγέλου επιτυγχάνει συγκεκριμένη σύμπηξη”.

Τι περιμένεις να καταλάβει κάποιος απο το παραπάνω ?
Μπορείς να εξηγήσεις με απλά λόγια τις ιδέες που παρουσιάζεις όπως κάνω εγώ , δηλαδή με επιχειρήματα και παραδείγματα , ή αυτό είναι αδύνατον ?

Αν εγώ αντίστοιχα σου παρουσίαζα τις εξισώσεις της θεωρίας της σχετικότητας και σου έλεγα απο κάτω : " Αυτό είναι ο χρόνος " πιστεύεις οτι θα μπορούσε να γίνει συζήτηση ???

Θα σου έγραφα επίσης απο κάτω :
χμ... αν είχες τελειώσει το Φυσικό θα καταλάβαινες ...
και θα ήμουν μια χαρά .
Δυστυχώς φίλε μου αυτό κάνεις .

quote:
Ευτυχώς που δεν βρισκόμαστε στον μεσαίωνα γιατί πιθανότατα να έκανες εισήγηση στο δογματικό και φανατικό τμήμα της κλασικής επιστήμης να μας κάψουν στην πυρά, όλους εμάς που μελετούμε εσωτερισμό, φιλοσοφία, αστρολογία και φυσικά που αγαπούμε τον Θεό και δεχόμαστε την θετική υπόσταση της Θρησκείας.

Τώρα θα σε "χλευάσω" και με το δίκιο μου .
Δεν μπορεί τα θύματα του μεσαίωνα , δηλαδή η επιστήμη και οι επιστήμονες να μετατρέπονται σε θύτες .
Αυτά που γράφεις εδώ είναι τουλάχιστον αστεία .

Δογματισμό διακρίνει κάποιος μόνο στα λεγομενά σου και όχι στα δικά μου.
Η απόδειξη :
Σου έθεσα κάποια ερωτήματα στα οποία δεν πήρα ποτέ απάντηση , παρα μόνο το εξής :
" Αν είχες διαβάσει Alice Bailey δεν θα είχες τις απορίες αυτές "
Και ξαναρωτάω :
Δηλαδή η Alice Bailey γνωρίζει τις απαντήσεις που δεν γνωρίζει η επιστήμη ?
Απάντηση : ...
Ποιός είναι ο δογματικός ? Εσύ η εγώ ??

quote:
Μήπως αγαπητέ μου μονοπωλείς την αλήθεια;
Μήπως εκπροσωπείς την επιστήμη; Σκέψου για λίγο! Εκπροσωπείς μόνον τον άτομό σου και φυσικά σε καμία περίπτωση κάποιο κλάδο, κι ακόμη περισσότερο όλους τους κλάδους της επιστήμης.

Δεν εκπροσωπώ την επιστήμη και δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο. Απλά έχω τα επιστημονικά ευρήματα σαν βάση της συλλογιστικής μου . Γιατί ?
Γιατί θέλω η σκέψη μου να έχει βάση την απτή πραγματικότητα και όχι μία "πραγματικότητα" που στηρίζεται στην διαίσθηση και στην εξ αποκαλύψεως "αλήθεια" που κατασκευάζουν έντεχνα μερικοί δήθεν "φωτισμένοι" και "σωτήρες".

quote:
Αν εσύ ως οντότητα αυτοπεριορίζεσαι μόνο ως ένα αισθητηριακό όν και δέχεσαι την φαινομενική αντικειμενική πραγματικότητα ως την αιτία των πάντων, σίγουρα δεν έχω να συζητήσω τίποτε μαζί σου.

Αυτή μου φαίνεται οτι είναι η αλήθεια με τα μέχρι τώρα δεδομένα . Μπορεί φυσικά να κάνω και λάθος .
Για να με πείσει κάποιος περι του αντιθέτου , θέλω κατάρχήν να μπορεί να απαντήσει αυτά που ρωτάω , και δεύτερον να μην θεωρεί οτι έχω τις ικανότητες της πυθίας διαβάζοντας ασυνάρτητα κείμενα .

quote:
Υπάρχει και το δικαίωμα όμως όλων εκείνων που γνωρίζουν υποκειμενικά ότι η ζωή συνεχίζεται και μετά τον θάνατο και δέχονται την ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ως το πρωταρχικό μέλημα της ζωής τους και κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να τους επιβάλει τις στενές του δογματικές θέσεις περί ζωής, αντικειμενικού χρόνου κτλ.

Εδώ θα σε "ξαναχλευάσω" με περισσότερο δίκιο απο πρίν .

Γιατί εγώ ξέρω οτι σε αυτήν την χώρα μου έχουν επιβάλει απο νήπιο , την αθανασία της ανθρώπινης ύπαρξης , γιαυτό και πρέπει να με βαφτίσουν χωρίς να με ρωτήσουν , για να σώσουν την ψυχή μου.
Και αυτό γίνεται με επιβολή και κοινωνικό ρατσισμό για όποιον πράξει αντίθετα .
Γιαυτό αν θέλεις να μιλάς για επιβολή κάποιας άποψης αυτή δεν γίνεται σίγουρα απο την πλευρά της επιστήμης , αλλά απο αυτούς που "πιστεύουν" στην ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ (Φυσικά πάντα με το αζημίωτο).

quote:
Η Σκέψη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σήμερα στον πλανήτη κινείται υπεράνω των πολιτικών, θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών, οικονομικών και φυσικά επιστημονικών δογμάτων και θεωριών και κανείς δεν θα τους επιβάλει τον στενό του οραματισμό.

Πληροφοριακά να σου τονίσω οτι η επιστήμη δεν είναι δόγμα .

quote:
Ευχαρίστως θα συνέχιζα να συζητώ μαζί σου αν είχες καλοπροαίρετη συμπεριφορά, αλλά δεν θα το κάνω γιατί έχεις διάθεση για αντιπαράθεση.

Για να υπάρξη συζήτηση πρέπει οταν κάποιος ρωτάει κάτι , ό άλλος να είναι σε θέση να απαντήσει με κατανοητό τρόπο .
Διαφορετικά δεν έχουμε συζήτηση , άλλα σύνθεση μονολόγων .
Εχεις μπερδέψει επίσης την καλοπροαίρετη συμπεριφορά , με το να αποδεχθεί κάποιος αμάσητα τα λεγόμενα της Κυρίας Alice Bailey.
Αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν είναι δυνατόν εαν δεν παρουσιάσεις και τα ανάλογα επιχειρήματα .

Τέλος να σου τονίσω οτι δεν έχω καμμία διάθεση για αντιπαράθεση αλλά για συζήτηση , αρκεί να υπάρχουν οι προυποθέσεις που ανέφερα παραπάνω .

Αυτα για την ώρα . Καλή σου μέρα .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

maya1
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
62 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/06/2007, 23:54:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους maya1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ Think Math

Επειδή δεν έχεις ασχοληθεί απ’ ό,τι φαίνεται καθόλου με τον εσωτερισμό, ίσως θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός με τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς. Το να λες κείμενα που στηρίζεται ο εσωτερισμός «άρες μάρες κουκουνάρες» επειδή απλά δεν τα καταλαβαίνεις δεν σε τιμά ιδιαίτερα. Είναι σαν να μας έγραφες για τη θεωρία της σχετικότητας και να σου γράφαμε ότι είναι αρλούμπες αυτά που έγραψε ο Αϊνστάιν κατά τη γνώμη μας. Απλά θα παραδεχόμαστε την άγνοιά μας και θα προσπαθούσαμε να βρούμε ανάλογα βιβλία για να καταλάβουμε τις θεωρίες του. Δεν είναι κακό να παραδέχεται κανείς την άγνοιά του για κάτι.

Ένα μικρό παιδί του νηπιαγωγείου δεν μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα και παραδόσεις στο Πανεπιστήμιο. Φυσικό είναι να του φαίνονται όλα ακαταλαβίστικα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ό,τι δεν καταλαβαίνει είναι αστεία.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Εσωτερική Φιλοσοφία. Πάρα πολλά χρόνια την μελετούμε και όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον εσωτερισμό, φυσικό είναι να μην μπορούμε να μεταδώσουμε πληροφορίες απλά γρήγορα και εύκολα σε άσχετους, όπως εσύ δεν μπορείς να μεταδόσεις γνώσεις για την πυρηνική φυσική σε μαθητές του νηπιαγωγείου.

Γιατί θέλεις έτοιμη τροφή και έστω και από περιέργεια δεν ανοίγεις να διαβάσεις κάποιο βιβλίο της Alice Bailey. Να δεις τι γράφει. Πρέπει κανείς να είναι ανοικτός στη γνώση.
Θα μπορούσα να σου παραθέσω κείμενα από άλλο Διδάσκαλο της Σοφίας (εκτός απ’ Aυτόν που μετέδωσε την Διδασκαλία στην Alice Bailey) σχετικά με τη γνώση, και για τον χλευασμό αυτών που δεν καταλαβαίνουν και αρνούνται να δεχτούν τίποτε άλλο εκτός αυτών που δέχεται η επιστήμη. Μην ξεχνάς ότι κάθε τόσο οι διάφορες θεωρίες αλλάζουν και επαναπροσδιορίζονται.
Είμαι θετικών επιστημών αλλά ασχολούμαι χρόνια με τον εσωτερισμό.

Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι θέμα συνείδησης για να αποδεχθείς ή όχι τον εσωτερισμό. Αν είναι έτοιμος κάποιος συμβαίνει ένα γεγονός στη ζωή του, «αφορμή» του δίνεται και αν την καταλάβει, έχει καλώς. Αλλιώς υπάρχουν και άλλες ενσαρκώσεις για να ασχοληθεί με τη μεταφυσική.

Xαιρετώ και ευχαριστώ


Η αγνή σκέψη αποτελεί άμεση εγγύηση συνεργασίας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/06/2007, 05:41:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλη Maya1 γειά σου.
quote:
Επειδή δεν έχεις ασχοληθεί απ’ ό,τι φαίνεται καθόλου με τον εσωτερισμό, ίσως θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός με τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς. Το να λες κείμενα που στηρίζεται ο εσωτερισμός «άρες μάρες κουκουνάρες» επειδή απλά δεν τα καταλαβαίνεις δεν σε τιμά ιδιαίτερα.

Δυστυχώς διαπιστώνω οτι δεν διάβασες καλά τι έγραψα .
Είπα οτι αυτά που αναφέρει το κείμενο ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ άρες μάρες κουκουνάρες γιατί δεν καταλαβαίνω τίποτα .
Ελπίζω να καταλαβαίνεις την διαφορά του ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ απο το ΕΙΝΑΙ.
Και συνέχισα στο επόμενο μύνημα γράφοντας οτι θα μπορούσα και εγώ να παρουσιάσω 10 εξισώσεις για το τι είναι χρόνος και να τελείωνα .

Ομως αντί αυτού έδωσα δύο παραδείγματα σε κατανοητή γλώσσα για να καταλαβαίνουν όλοι αυτά που λέω .
Μπορεί κάποιος απο σας που ασχολείσται με τον εσωτερισμό να κάνει το ίδιο ??
Μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις που έθεσα ??
Απλά πράγματα .

Οταν θέλεις να σχολιάσεις τα λεγόμενα κάποιου οφείλεις πρώτα να τα διαβάσεις καλά .

quote:
Το ίδιο συμβαίνει και με την Εσωτερική Φιλοσοφία. Πάρα πολλά χρόνια την μελετούμε και όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον εσωτερισμό, φυσικό είναι να μην μπορούμε να μεταδώσουμε πληροφορίες απλά γρήγορα και εύκολα σε άσχετους, όπως εσύ δεν μπορείς να μεταδόσεις γνώσεις για την πυρηνική φυσική σε μαθητές του νηπιαγωγείου.

Κάνεις λάθος .
Οταν κάποιος γνωρίζει καλά το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται μπορεί να περάσει τις βασικές του έννοιες και σε άσχετους με παραδείγματα που να είναι κατανοητά .

Στην επιστήμη αυτό γίνεται στα σχολικά βιβλία και στα βιβλία εκλαικευμένης επιστήμης απο ταλαντούχους συγγραφείς που μπορούν να αποδώσουν με απλά λόγια δύσκολες έννοιες .
Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον εσωτερισμό ?
Μπορεί κάποιος με απλά λόγια να μου εξηγήσει τι εννοεί γράφοντας : Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΜΙΑΣ ΣΚΕΨΗΣ ?

quote:
Γιατί θέλεις έτοιμη τροφή και έστω και από περιέργεια δεν ανοίγεις να διαβάσεις κάποιο βιβλίο της Alice Bailey. Να δεις τι γράφει. Πρέπει κανείς να είναι ανοικτός στη γνώση.

Εγώ δεν σας έβαλα στην διαδικασία να διαβάσετε βιβλία φυσικής για να καταλάβετε την θέση μου .
Ανέφερα 3 ερωτήσεις και 2 παραδείγματα .
Γιατί εσυ θέλεις να με βάλεις σε τέτοια διαδικασία ??

quote:
Είμαι θετικών επιστημών αλλά ασχολούμαι χρόνια με τον εσωτερισμό.

Ολοι το ίδιο ισχυρίζεστε .
Δεν γίνεται να πατάς ταυτόχρονα σε δύο βάρκες . Ο τρόπος σκέψης ενός θετικού επιστήμονα δεν συμβιβάζεται με τα κείμενα που διάβασα παραπάνω .
Εκτός βέβαια αν θεωρείς θετική επιστήμη και την αστρολογία , οπότε πάω πάσο.

quote:
Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι θέμα συνείδησης για να αποδεχθείς ή όχι τον εσωτερισμό. Αν είναι έτοιμος κάποιος συμβαίνει ένα γεγονός στη ζωή του, «αφορμή» του δίνεται και αν την καταλάβει, έχει καλώς. Αλλιώς υπάρχουν και άλλες ενσαρκώσεις για να ασχοληθεί με τη μεταφυσική.

Τί εννοείς όταν λές "συμβαίνει ένα γεγονός στη ζωή του" και αν το καταλάβει έχει καλώς .
Κάτι σαν θαυμα , ένα μύνημα απο το υπερπέραν τι ακριβώς ?
Επίσης λές : "υπάρχουν και άλλες ενσαρκώσεις για να ασχοληθεί με την μεταφυσική ."
Δηλαδή ο σκοπός της ζωής (των ζωών καλύτερα) του ανθρώπου είναι να ασχοληθεί με την μεταφυσική ??
Να μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω .

Αυτα για την ώρα . Καλή σου μέρα .


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Skapaneas
Νέο Μέλος


1 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2007, 08:16:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Skapaneas  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χρονος ειναι η αισθηση της συνεχειας. Η αισθηση της αδιαλειπτης παρουσιας μας με καποιο συγκεκριμενο τροπο. Εαν δεν εχουμε "συνεχεια" δεν υπαρχει και χρονος, εσωτερικα ή εξωτερικα.
Κατα συνεπεια ο χρονος ειναι μια παραμετρος της συνειδησης μας, δια της οποιας "εισερχεται" η εμπειρια.
Εαν θεωρησουμε την κινηση του ηλεκτρονιου απο τροχια σε τροχια, η οποια γινεται αλματικα ή ασυνεχως, δηλαδη χωρις να περναει το ηλεκτρονιο απο τον ενδιαμεσο ή "μεσοτροχιακο" χωρο, η εννοια χρονος αλματος δεν υφισταται, εφ' οσον τουτο ( το ηλεκτρονιο ) εξαφανιζεται απο τη μια τροχια και εμφανιζεται ακαριαια στην αλλη. Δηλαδη χρονος κινησης μηδεν. Οποτε η μη συνεχεια συνεπαγεται τη μη διαρκεια!
Στη διαρκεια του υπνου στον οποιο δεν εχουμε αισθηση της συνεχειας, δεν εχουμε αισθηση της εισοδου πραγματικης εμπειριας, δεν υπαρχει και χρονος.
Υπαρχει καποιος που κοιμαται φυσιολογικα και γνωριζει οτι το ρολοϊ "τρεχει";

Σκαπανεας

Στο Τρισδιαστατο Σταυροδρομι Του Συμπαντος, Συναντιωνται οι Τυχες Του Κοσμου

Ο ΛΟΓΟΣ Ειναι Που Γεφυρωνει Τα Χασματα

Χ0^Χ0 = ... = 0*0*0
Το Ατομο Εξανθρωπιζεται ( Χ0^Χ0 ),
Αφουγκραζομενο Οραματικα
Τη Διδασκαλια ( 0*0*0 ) Των Δασκαλων ΤουΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

DiogenisM
Νέο Μέλος

Falkland Islands
9 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/06/2007, 14:49:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους DiogenisM  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χρόνος = κίνηση.
ΑΝ δεν υπάρχει κίνηση, δεν υπάρχει χρόνος.
Δεν το λέω εγώ, κάποιος Αρχαίος το είπε, δεν θυμάμαι ποιος...

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Odysseus_nemo
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
539 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/07/2007, 04:05:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο χρόνος έχει πράγματι μέσα του την κίνηση, ροή. Ωστόσο το βασικό του στοιχείο είναι (εν)αλλάγή, περιοδική ή μη, μόνιμη ή προσωρινή, τυχαία ή σκόπιμη.

Κάτι που παραμένει αναλλοίωτο, ίδιο το ονομάζουμε αθάνατο, αιώνιο, άχρονο. Αυτό γιατί δεν υπόκεινται σε καμία αλλαγή. Παραμένει ως έχει.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

theosoficus
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
145 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/07/2007, 10:41:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους theosoficus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
KΛΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.
ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ,ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ.
ΟΠΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/03/2008, 12:59:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι

Τι είναι ο Χρόνος;
Ένα από τα πιό υπέροχα θέματα, με φιλοσοφικές, μεταφυσικές, επιστημονικές προεκτάσεις.

Θα δώσω πρώτα έναν πρόχειρο ορισμό :

Σαν χ ρ ό ν ο μπορούμε να ορίσουμε το μέγεθος που μας καθορίζει την αλληλουχία των γεγονότων . Παρόλο ότι ο ορισμός είναι διαβλητός, αφού περιέχει την έννοια του γεγονότος .

Ας βιώσουμε, τώρα, την αέναη ροή του χρόνου μέσα από το
« Τραγούδι του αγγειοπλάστη » του Henry Wandsworth Longfellow (αν και σε πολλούς μπορεί να είναι γνωστό):

« Το τραγούδι του αγγειοπλάστη »


Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου! Γύρω – γύρω να γυρίζεις ,
δίχως μια στροφή να χάνεις , δίχως ήχο ν’αναδίνεις ,
έτσι όπως γυρνά κι’η γη μας μέσα στ’άπειρο ριγμένη .
Τούτος ο πηλός ο φρέσκος μ’άμμο κι’άσβεστο φτιαγμένος
του χεριού μου την ορμήνια ακολουθά υποταγμένος ,
κάποιος βλέπεις οδηγάει , κάποιος είν’ο οδηγημένος ,
μόνο που κι’αυτοί όπως όλοι είν’από πηλό πλασμένοι .

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου ! Ίδιο τίποτε μη μείνει
μα το κάθε τι ν’αλλάξει , νιο , παράξενο να γίνει
Τίποτε απ’ότι υπάρχει δεν μπορεί να σταματήσει ,
το φεγγάρι θα φουσκώσει , το φεγγάρι θα μικρύνει ,
η ομίχλη και το νέφος δίνουν της βροχής την κρήνη
κι’η βροχή νέφος κι’ομίχλη γρήγορα θα ξαναγίνει
και στου σήμερα τη θέση ταχειά τ’αύριο θα καθίσει .

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου ! Η ζωή μας είναι λίγη ,
ό,τι τώρα είναι μπουμπούκι φύλλο γρήγορα θα γίνει ,
ό,τι τώρα είναι φύλλο , γρήγορα θε να σαπίσει .
Άνεμος φυσά απ’τη δύση κι’από την ανατολή φυσάει ,
το πουλί μέσ’στη φωλιά του τα γαλάζι’αυγά κλωσσάει ,
που ταχειά θάχουνε ράμφος και καρδιά που θα χτυπάει
και καθένα θα πετάξει και μακριά θα φτερουγίσει .

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου ! Τούτο το σταμνί από χώμα
μι’αγγιξιά μπορεί να φτιάσει , μι’αγγιξιά να κάνει λυώμα ,
τότε το σταμνί θα γείρει και θα πεί στον αγγειοπλάστη :
Σαν τον άνθρωπο που κρίνει ότι τον ξέρει
Μα τι κάνεις , άνθρωπέ μου , δεν δουλεύει σου το χέρι ;
ένα κόσμο καμωμένο έτσι που δεν έχει ταίρι
από το Δημιουργό μας , το σοφώτατό μας Πλάστη .

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου ! Τάχ’ η φύση έτσι έχει σχεδιάσει ,
το παιδί να μεγαλώσει κι’άντρας πια να ωριμάσει
και ο άντρας να γεράσει , να ζαρώσει και ν’ασπρίσει .
Η γερή καρδιά της νιότης όλο αγάλλεται και ψάλλει
κι’έχει χαρωπούς τους χτύπους και φτερά στα πόδια βάζει ,
μα στα γερατιά του γρύλλου το τερέτισμα θα πάλλει
φέρνοντας όσα τη μέρα ο καθείς έχει θερίσει .

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου ! Όλ’οι ανθρώποι μαζεμένοι ,
ό,τι γλώσσα κι’αν μιλούνε , όπου ο καθείς κι’αν μένει ,
ή Καυκάσιοι ή Κόπτες ή Μαλαίσιοι ή άλλοι ,
όλοι όσοι τη μεγάλη τούτη γη την κατοικούνε ,
όσο κι’αν καθείς αξίζει , σ’όποιο τίτλο κι’αν ακούνε ,
είν’από το ίδιο αίμα όπου και να γεννηθούνε
κι’από τον πηλό τον ίδιο είναι καμωμένοι πάλι .

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου ! Ό,τι την αυγή έχει αρχίσει ,
πριν να πέσει το σκοτάδι πρέπει σίγουρα να κλείσει .
Αύριο μια άλλη μέρα την αυγή θα ξεπροβάλει ,
αύριο του φούρνου η φλόγα η καυτή που αντιφεγγίζει
την καρδιά βαθειά θα ψάχνει και το σώμα θα φλογίζει
και με δόξα η καταισχύνη το καθένα θα σφραγίζει
από τούτα ’δω τ’αγγεία , με πηλό φτιαγμένα πάλι .

Στάσου , στάσου , ω τροχέ μου ! Πριν το νοιώσουμε ακόμα
θα βρεθεί στη δύση ο ήλιος , βράδυ θα γενεί το γιόμα ,
πριν καλά το καταλάβεις , χτές το σήμερα θα γίνει
κι’ο καθένας θα πετάει πίσω του καθώς βαδίζει
όλα τα σπασμέν’ αγγεία που ο χρόνος του χαρίζει ,
που τα λυώνει και τ’αλέθει και σε σκόνη τα γυρίζει
κι’ως τα πόδια τα πατούνε μοναχά πηλός θα μείνει .

Henry Wandsworth Longfellow

Γιατί παρέθεσα τα προηγούμενα;
Ίσως γιατί αισθάνθηκα τον φουκαρά τον Χρόνο παραμελημένο, και σκέφθηκα ότι μπορεί να δοθεί ένα έναυσμα μ'αυτό τον τρόπο για να ασχοληθείτε ξανά μ'αυτόν.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/04/2008, 11:03:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλοι μου

Ας ξαναπροσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε αυτό το υπέροχο θέμα .

Το στοιχείο του χρόνου όμως, δεν είναι άσχετο με το στοιχείο του χώρου. Έννοιες καθοριστικές μα και αλληλένδετες, ίσως και αξεχώριστες, αν τις δούμε κάτω από το πρίσμα της σύγχρονης Φυσικής.

Θα αναφερθώ, πρώτα, στο θέμα "Χώρος - Χρόνος" σε σχέση με την έννοια του απείρου, που εκφράζει τις ακραίες τιμές και θέσεις που παίρνουν τα δύο αυτά φυσικά μεγέθη. Η εισαγωγή μου ας εκφρασθεί μέσα από τη Θεογονία του Ησιόδου:

"Πρώτα απ’όλα λοιπόν ήταν το Χάος και έπειτα η Γή
με την πλατιά αγκάλη, τόπος για τους ασφαλισμέ–
νους στον αιώνα, τους αθανάτους που διαφεντεύουν
τις χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου και τα
Τάρταρα τα σκοτεινά, στα βάθη της Γής με τους
φαρδείς δρόμους. Και ο Έρως, ο ωραιότερος από
τους αθάνατους θεούς, αυτός που λύνει τα γόνατα
των θεών όλων και των ανθρώπων και δαμάζει μέσα
στα στήθη καρδιά και φρόνηση. Από το Χάος
γεννήθηκαν το Έρεβος και η μαύρη Νύχτα. Από τη
Νύχτα γεννήθηκαν ο Αιθέρας και η Μέρα. Τους
γέννησε από το Έρεβος σμίγοντας ερωτικά μαζί του".

Και ήδη έχω αρχίσει, στο προηγούμενό μου μήνυμα, από τον ορισμό της έννοιας του χρόνου. Θα προχωρήσω τώρα και στον ορισμό του χώρου. Αν και στην καθημερινή μας ζωή διαρκώς συναντάμε τις έννοιες αυτές, δεν είναι και τόσο απλό να τις ορίσουμε με τρόπο αυτάρκη και ανεξάρτητο.

Παρ’όλα αυτά ως χ ώ ρ ο θα ορίσω την έννοια που καθορίζει τη σχετική θέση των υλικών σωμάτων. Και αυτός ο ορισμός, όπως και ο προηγούμενος του χρόνου, είναι ασφαλώς διαβλητός, επειδή και αυτός περιέχει την έννοια του σώματος.

Ας δεχθούμε όμως για την ώρα αυτούς τους ορισμούς και ας αναζητήσουμε την ανάγκη που μας έδωσε τα κίνητρα να ασχοληθούμε με αυτές τις έννοιες.

Την πιο ικανοποιητική απάντηση, μας δίνει η επικρατέστερη θεωρία για τη δημιουργία του Σύμπαντος.

Κατά τη θεωρία αυτή, αρχικά υπήρχε μια μέγιστη ενεργειακή συγκέντρωση που στη συνέχεια διασκορπίστηκε μετά από μιά μεγάλη έκρηξη, το λεγόμενο Big – Bang.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκέντρωση της ενέργειας ήταν αυξημένη τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητά της.
Η τελευταία ήταν τέτοια ώστε το φωτόνιο να θεωρείται υποβιβασμένη ενεργειακή μορφή !!!

Αυτή λοιπόν είναι η αρχή του Σύμπαντος και μαζί, του χρόνου.

Ο χρόνος δεν έχει νόημα χωρίς το γεγονός και ως πρώτο γεγονός εμφανίζεται η πρώτη στιγμή ύπαρξης του Σύμπαντος.
Στη συνέχεια έχουμε την εξέλιξη του χώρου.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/05/2008, 14:36:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι

Η ενέργεια, μέσα από τις διαδοχικές υποβαθμίσείς της μετέπεσε στην ύλη δημιουργώντας σώματα.

Τα σώματα αυτά υπάρχουν σε διακεκριμένες θέσεις το ένα ως προς το άλλο μέσα στο χώρο.

Έτσι η ενέργεια “υπέστη φθορά” και παρήγαγε την ύλη κι’ο άνθρωπος καθώς στέκεται ανάμεσα στα δύο, ενώ κατευθύνεται προς τη φθορά και το θάνατο, πασκίζει να κατακτήσει την τάξη, την ποιοτικά αναβαθμισμένη ενέργεια, την αθανασία.

Σ’αυτό εδώ το σημείο εισάγεται η έννοια του απείρου. Τα σώματα που κατά καιρούς δημιουργούνται ή χάνονται αποτελούν το Σύμπαν.

Ο χώρος που καταλαμβάνει το Σύμπαν στην ολότητά του είναι πεπερασμένος, ενώ ο χώρος αυτός καθ’αυτός είναι άπειρος.

Ας προσεχθεί η διαφορά στο λογοπαίγνιο αυτής της έκφρασης.

Έχει αποδειχθεί ότι το Σύμπαν διαρκώς διαστέλλεται, γεγονός που μας δείχνει ότι το Σύμπαν καταλαμβάνει συνεχώς νέο χώρο ο οποίος δεν μπορεί να αντλείται από το πουθενά. Έτσι, ενώ κάθε στιγμή ο χώρος που περιγράφει το Σύμπαν είναι καθορισμένος, υπάρχει χώρος έξω απ’αυτόν που είναι ελεύθερος.

Πραγματικά, πόσο δέος διακατέχει τον καθένα μας καθώς συγκρίνει το μέγεθος του εαυτού του με τα όρια του ανεξερεύνητου της άλλης άκρης του Σύμπαντος, εκεί που οι εικασίες λένε διάφορα, από την ύπαρξη της αντιύλης και του αντικατοπτρικού κόσμου μας καμωμένου απ’αυτήν, μέχρι τη λιγότερο συγκλονιστική άποψη της ύπαρξης πλανητών και πολιτισμών αναλόγων με αυτούς της Γής.

Και λέμε ότι όλα αυτά περικλείονται στην έννοια του απείρου και υποτασσόμαστε ονομάζοντας το Θεό που μας δημιούργησε,
Α Π Ε Ι Ρ Ο Ο Ν .

Άραγε θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς;

Θα γινόταν, ενώ δεχόμαστε ότι το άπειρο υπάρχει σπάζοντας τα όρια του Σύμπαντος, το ΟΝ που δημιούργησε όλα αυτά να είναι πεπερασμένο; Ασφαλώς όχι !

Έτσι λοιπόν, μέχρις εδώ έχουμε τη Δημιουργία των όσων μπορούμε να διακρίνουμε, των πάντων.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 5 Σελίδες:
  1  2  3  4  5
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.265625
Maintained by Digital Alchemy