ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ?
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 4
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Στραβων
Μέλος 1ης Βαθμίδας


55 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/05/2005, 17:47:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Στραβων  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
H γλωσσα μας αλλαξε(προς το χειροτερο) αλλα το θεμα ειναι γιατι αλλαξε;Η γνωμη μου ειναι οτι οι η πλειοψηφια καθοριζει την γλωσσα.Οταν οι πλειοψηφια ειναι αγραμματοι ανθρωποι εχουμε ως αποτελεσμα την υπεραπλουστευση της γλωσσας.
Τορεαδορ.Λες οτι επιμονη στην "νεκρη" γλωσσα ειναι ματαιοπονια αλλα δεν καταλαβα εαν θα ηθελες να μιλαμε αυτην την "ιδιαιτερα πλουσια και με απιστευτη πνευματικη δυναμη" γλωσσα(αν ηταν εφικτο);
Επισης δεν καταλαβαινω τι το κακο υπαρχει στις διαφορες διαλεκτους(Δωρικη,Ιωνικη και οσες αλλες υπηρχαν).Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/05/2005, 19:24:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ωπ! Φίλε temporary νομίζω ότι με αδικείς.

Δεν είπα πουθενά ότι βάση αυτής της θεωρίας (ή άποψης όπως την ονόμασε ο Buffer) πρέπει να χαραχθεί γλωσσική πολιτική! Θα ήμουνα ηλίθια αν έλεγα κάτι τέτοιο, ιδίως από την στιγμή που δεν δήλωσα πουθενά ότι την συμμερίζομαι απερίφραστα. Είπα ότι μου φάνηκε ενδιαφέρουσα (ομολογώ με ενθουσιασμό καθώς μόλις την είχα διαβάσει) για να την συζητήσουμε κάποια στιγμή.

Τώρα αν κατά την γνώμη σου αυτή η θεωρία είναι "εθνικιστική ψευδοεπιστημονική φαντασιοπληξία", δεν την έγραψα εγώ οπότε δεν με αφορά, ούτε βέβαια τα περί "πυροβολημένων ελληνόπληκτων νεοβάρβαρων". Δεν νομίζω να έχω δώσει αυτή την εντύπωση. Οσο για το μυαλό μου, δεν το χρησιμοποιώ, με χρησιμοποιεί.


Και αφού τα ξεκαθαρίσαμε αυτά , είδα ότι σε ενόχλησε που είπα ότι η Ερασμιακή προφορά μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι. Αυτή είναι η γνώμη μου (δηλ δεν έχω κατασταλαγμένη γνώμη) από τα στοιχεία που έχω. Δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα το θέμα (στις λεπτομέρειες εννοώ), οπότε αν μπορείς να μας φέρεις περισσότερα στοιχεία είναι ευπρόσδεκτα. Οχι στο πώς προφερόντουσαν, αλλά στο από πού γνωρίζουμε ότι προφερόντουσαν έτσι και όχι αλλιώς.


Εγώ πάντως βρήκα αυτή την απάντηση στην ερώτηση "πώς να προφέρω τα αρχαία Ελληνικά;"

Εξαρτάται ποιόν ρωτάς. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι χρησιμοποιούν αυτό που ονομάζεται "Ερασμιακή" προφορά, η οποία δεν μοιάζει καθόλου με την σύγχρονη Ελληνική. Οι Ελληνες της σύγχρονης Ελλάδας χρησιμοποιούν την σύγχρονη Ελληνική προφορά. Αλλοι, χρησιμοποιούν πιό σπάνια συστήματα.
Στην πραγματικότητα, η Αρχαία Ελληνική προφορά πιθανόν να μην είχε καμία σχέση με τις προφορές που συνήθως χρησιμοποιούμε. Είναι πιθανόν να ήταν μία τονική γλώσσα (pitch-accent language), της οποίας το πιό κοντινό ανάλογο είναι ίσως η Ιαπωνική.

http://www.non.com/news.answers/classics-faq.html


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/05/2005, 19:52:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Και πως καθοριζεται η φυσικη εξελιξη της γλωσσας;


Φυσική εξέλιξη έχουμε όταν πχ. ο πληθυσμός υιοθετήσει μία αλλαγή ή μία νέα λέξη που θα την καθιερώσει με την χρήση της.
Αν το μονοτονικό σύστημα ήταν φυσική εξέλιξη, οι άνθρωποι θα είχαν αρχίσει (στην πλειοψηφία) τους να γράφουν μονοτονικά τις λέξεις και θα είχε καθιερωθεί από μόνο του. (Συνέβει κάτι τέτοιο και δεν το πήρα χαμπάρι;)

Με την ορθρογραφία το θέμα είναι διαφορετικό. Είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που δεν κάνουν καθόλου ορθογραφικά λάθη. Τα ορθογραφικά λάθη είναι λάθη, δεν είναι άποψη. Αν η παιδεία ήταν καλύτερη τότε όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα έγραφαν σωστότερα.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kswtikoula
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
676 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/05/2005, 20:03:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kswtikoula  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος kswtikoula  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί καλησπέρα!
Θα ήθελα να πω ότι ο λόγος που καταργήθηκε το πολυτονικό σύστημα,
είναι απλά ο τρόπος που μιλολύσαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Είναι γνωστό ότι ο προφορικός λόγος είχε μέτρο και γι' αυτό υπηρχε ο διαχωρισμός ανάμεσα σε μακρά και βραχέα φωνήεντα,
ώστε να διευκολύνεται η ανάγνωση των κειμένων.

Εφόσον αυτή η ιδιότητα δεν υπήρχε πια στον προφορικό μας λόγο,
το πολυτονικό σύστημα δεν είχε λόγο ύπαρξης,
και έτσι καταργήθηκε.

Τώρα η ισοπέδωση της ορθογραφίας είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Είναι απόλυτα επικίνδυνο και δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα.

Από φέτος ισχύει υποχρεωτικά η νέα ορθογραφία και στη γερμανική γλώσσα.

Είναι πραγματικά ο στόχος η ισοπέδωση των γλωσσικών ιδιωμάτων κάθε χώρας, που φυσικά απομακρύνει τη νεολαία από τη συνείδηση της ιστορίας της.

Επίσης η κατάργηση της ελληνικής ορθογραφίας θα κάνει σχεδόν αδύνατη την ανάπτυξη νέων όρων
και κατ'επέκταση μονόδρομο την αλόγιστη υιοθέτηση ξένων.

Αν κάτι τέτοιο προσπαθεί να περάσει στα ψιλά γράμματα,
μαύρα τα γραμμένα μας.

Αυτός είναι πραγματικά ένας λόγος για επανάσταση.

Θα συμφωνήσω ότι ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι μεγάλος.

Εννοώ πως οι δάσκαλοι θα πρέπει επιτέλους να μαθαίνουν να διδάσκουν στους μαθητές το πως λειτουργεί η ελληνική γλώσσα,
πως γεννιούνται οι λέξεις και να κάνουν και παιχνίδια γλωσσοπλασίας ώστε να αγαπήσουν τη γλώσσα σαν το μοναδικό ζωντανό κομμάτι ιστορίας που απολαμβάνουμε από τα μεγαλεία του παρελθόντος.

Φιλικά Ξωτικούλα

Φύτεψα πάλι τα κρίνα της ψυχής μου σ'άπιστο χώμαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Sweden
2198 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/05/2005, 21:44:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Temporary = Άγγλος ασθενής

Εχέμβροτος: Περίφημος αυλωδός εξ Αρκαδίας, ζήσας μεταξύ - Ζ’ και - ΣΤ’ αιώνων Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Toreador
Νέο Μέλος

Antigua and Barbuda
33 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/05/2005, 22:39:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Toreador  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε σήμερα να μιλούμε την αρχαία ελληνικη γλώσσα, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν εφικτό. Επαναλαμβάνω ότι το πνευματικό επίπεδό μας δεν είναι αντίστοιχο αυτό των αρχαίων Ελλήνων και σε αυτό το σημείο συμφωνώ με τον Στράβωνα. Όσο για το αν η εφαρμογή του μονοτονικού επιβλήθηκε άνωθεν ή προέκυψε από κοινωνική ανάγκη, έχω να πω ,αγαπητή μου Όστρια, ότι η πράξη απέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού το αγκάλιασε. Δηλαδή ήταν οι συνθήκες ώριμες να εφαρμοσθεί, γι' αυτό και καθιερώθηκε το 1982, λίγο μετά την άνοδο μιας νέας κυβέρνησης στην εξουσία που ευαγγελιζόταν γενικώς την αλλαγή (άσχετα αν δεν την υλοποίησε πλήρως). Και παλαιότερα υπήρχαν προσπάθειες υιοθέτησης ενός ανάλογου συστήματος, π.χ. Ψυχάρης, Βάρναλης, Γληνός, Δελμούζος, αλλά απέτυχαν γιατί ήταν άλλες οι εποχές. Επιπλέον, είναι άλλο θέμα το μονοτονικό, όντως, και άλλη η κατάργηση της ορθογραφίας (Ξωτικούλα, στο γλωσσικό ζήτημα έχεις πιο σωστές απόψεις από το φεμινιστικό

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kswtikoula
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
676 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/05/2005, 22:43:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kswtikoula  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος kswtikoula  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Να 'σαι καλά!
Αν και αν ρίξεις μια ματιά στα "φεμινιστικά" θέματα,
θα δεις πως μάλλον βγάλαμε κάποια άκρη!
Φιλικά Ξωτικούλα

Φύτεψα πάλι τα κρίνα της ψυχής μου σ'άπιστο χώμαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 01:14:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Εννοώ πως οι δάσκαλοι θα πρέπει επιτέλους να μαθαίνουν να διδάσκουν στους μαθητές το πως λειτουργεί η ελληνική γλώσσα, πως γεννιούνται οι λέξεις και να κάνουν και παιχνίδια γλωσσοπλασίας ώστε να αγαπήσουν τη γλώσσα σαν το μοναδικό ζωντανό κομμάτι ιστορίας που
απολαμβάνουμε από τα μεγαλεία του παρελθόντος.

Συμφωνώ και επαυξάνω αγαπητή ξωτικούλα!

quote:
Είναι απόλυτα επικίνδυνο και δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα.
Από φέτος ισχύει υποχρεωτικά η νέα ορθογραφία και στη γερμανική γλώσσα.Είναι πραγματικά ο στόχος η ισοπέδωση των γλωσσικών ιδιωμάτων κάθε χώρας, που φυσικά απομακρύνει τη νεολαία από τη συνείδηση της ιστορίας της.

Χμμμ... αυτό θα το ψάξω λίγο και θα σας πω αν συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.



quote:
Όσο για το αν η εφαρμογή του μονοτονικού επιβλήθηκε άνωθεν ή προέκυψε από κοινωνική ανάγκη, έχω να πω ,αγαπητή μου Όστρια, ότι η πράξη απέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού το αγκάλιασε. Δηλαδή ήταν οι συνθήκες ώριμες να εφαρμοσθεί, γι' αυτό και καθιερώθηκε το 1982, λίγο μετά την άνοδο μιας νέας κυβέρνησης στην εξουσία που ευαγγελιζόταν γενικώς την αλλαγή (άσχετα αν δεν την υλοποίησε πλήρως).


Φίλε Toreador, έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα. Το ότι ο λαός την αγκάλιασε, σημαίνει απλώς ότι σήμερα κοιτάζει την ευκολία του (ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ότι αρπάξει ο κ... μας)


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 01:30:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Για την Ερασμιακή προφορά. (ή μήπως είναι σωστότερο το Ερασμική;)


Στον Θουκυδίδη, στην Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 πΧ) ως αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τον λοιμό που έπεσε στην Αθήνα.

Λέει λοιπόν (στο κεφ.54, στίχοι 2-4 περιληπτικά το βάζω)
Οταν ξέσπασε ο λοιμός στην Αθήνα, κάποιοι ηλικιωμένοι στην αγορά, θυμήθηκαν έναν παλιό χρησμό(της πυθίας;) και θεώρησαν ότι αναφερόταν στην κατάσταση που τους είχε βρει. Ανάμεσα στους παρόντες, ξέσπασε διαφωνία, επειδή μερικοί επέμεναν ότι ο χρησμός έλεγε:

"με τον Δωρικό πόλεμο θα έρθη λοιμός",
ενώ άλλοι επέμεναν ότι έλεγε
"με τον Δωρικό πόλεμο θα έρθη λιμός".

Οι χρησμοί ήταν προφορικοί... Αρα οι Αθηναίοι δεν μπορούσαν να μπερδέψουν τις δύο λέξεις, εκτός κι αν ήταν ομόηχες!

Στα "Ερασμικά Ελληνικά" ο ΛΟΙΜΟΣ θα προφερόταν 'λοϊμος' (όπως στο αγγλικό oil) και το ΛΙΜΟΣ 'λιμος'.

To κείμενο βρίσκεται εδώ
www.ucpress.edu/scan/ca-e/162/maurizio.162.pdf
http://www.perseus.tufts.edu/GreekScience/Thuc.+2.47-55.html

Στο πρώτο αγγλικό κείμενο οι δύο λέξεις μεταφράζονται ως "plague" και "famine", ενώ στο perseus ως "death" και "dearth".


Βρήκα το πλήρες κείμενο στα νεοελληνικά
«σε τέτοια συμφορά έπεσαν οι Αθηναίοι και ταλαιπωρούνταν, αφού και μέσα στην πόλη πέθαιναν οι άνθρωποι κι έξω η γη τους ρημαζόταν. Στη δυστυχία τους, φυσικό ήταν να θυμηθούν και τον ακόλουθο στίχο, που οι γεροντότεροι έλεγαν ότι τραγουδιόταν παλιά: πόλεμος θα έρθει δωρικός και λοιμός μαζί μ’αυτόν. Φιλονικούσαν λοιπόν οι άνθρωποι κι υποστήριζαν μερικοί ότι οι παλιοί στον στίχο δεν πρόφεραν λοιμός (επιδημία) αλλά λιμός (πείνα), επικράτησε όμως τη στιγμή εκείνη, εύλογα, ότι η λέξη ήταν λοιμός (επιδημία) [ενίκησε δε επί του παρόντος εικότως λοιμόν ειρήσθαι], γιατί οι άνθρωποι ταίριαζαν τις αναμνήσεις τους σύμφωνα με κείνα που πάθαιναν. Αν όμως, νομίζω, κάποτε γίνει άλλος πόλεμος δωρικός, ύστερα από τούτον, και τύχει να πέσει λιμός, είναι πολύ πιθανόν ότι θα προφέρουν στον στίχο τη λέξη έτσι [κατά το εικός ούτως άσονται]».


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 28/05/2005 01:42:42Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
154 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/05/2005, 03:32:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΕΘΑΝΕ+Η ΕΛΛΑΔΑ.ΑΡΧΑΙΑ + ΝΕΑ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ.ΣΤΟ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ + ΣΕ ΑΛΛΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΡΓΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΛΕΓΕΙΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ+ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΟΛΟΚΗΡΩΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΙΠΕ Η ΑΜΑΛΙΑ ΔΙΣ,ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ....)

**** offΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

scar_face
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
183 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/05/2005, 10:16:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους scar_face  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ακούσατε το "My number 1" στα αρχαία.
Είχε πολύ ωραίο άκουσμα. Η μελωδία του ήταν πολύ καλή.



The love is like a ball. Ul c
.|.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Twilightfairy
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
164 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/05/2005, 14:18:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Twilightfairy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λοιπον , πρωτα απο ολα να πω οτι ειναι ενα πολυ ενδιαφερον θεμα .

Μπαινω στο θέμα : Αναφορικα με το θέμα της δυσλεξίας , να πω οτι είμαι δυσλεκτικό άτομο .Βεβαια αυτο το συνειδητοποιησα απο μικρη αλλα οι γονεις μου δεν εδωσαν ιδιαιτερη σημασια και επειδη ημουν πολυ συνεπης μαθητρια εφτασα στο σημειο να το αντιμετωπισω απο μονη μου και να ελλατωσω σε πολυ σημαντικο βαθμο τα ορθογραφικα λαθη , να μαθω 3 γλωσσες και να παρω απολυτηριο λυκειο (απο θεωρητικη κατευθυνση ) με βαθμο αριστα (δίνοντας μόνο γραπτα). Τελικα μετα απο συζητησεις με ειδικους μετα την αποφοιτηση μου απο το λυκειο διαπιστωθηκε οτι οντως ειχα δυσλεξια . Αρα και δυσλεκτικος να εισαι μπορεις αν θες να γραφεις σωστα .


Ad astra per Aspera

Edited by - Twilightfairy on 31/05/2005 16:23:44Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Twilightfairy
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
164 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/05/2005, 16:06:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Twilightfairy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αναφορικά με τη δασεία , έχω να πω ότι η εξάλειψη της από το ορθογραφικό μας λεξιλόγιο είναι ένα σημαντικό λάθος . Καταρχήν , είτε το θέλουμε είτε όχι , ρίζα της λέξης παραφθείρεται . Και αυτό το κατάλαβα στο γυμνάσιο , όταν δυσκολευόμουν απίστευτα να καταλάβω και να μάθω τις δασυνόμενες λέξεις . Τότε μου είπαν το εξής απίστευτο : Όλες οι δασυνόμενες λέξεις στα αγγλικά ξεκινάν από h όπως Helena , Homer , history (όπως αναφέρθηκε παραπάνω). Και σας ρωτώ , δεν μας υποβιβάζει το γεγονός ότι για να αντιληφθούμε τη γλώσσα μας πρέπει να ανατρέξουμε σε μια γλώσσα αντικειμενικά κατώτερη .
Εδώ οι Άγγλοι χτυπιούνται που χρησιμοποιούνται λάθος πρόσωπα στα ρήματα τους (στα τραγούδια ) – που στην τελική έχουν μόνο 2 καταλήξεις – και εμείς την κακοποιούμε από μόνοι μας . Παράδειγμα, αυτό το «πέστε μας» . Και «πέστε μας Κύριε Τάδε» , δηλαδή να μας πει η κυρία Στάη με τα εκατομμύρια που παίρνει , ποια είναι η προστακτική του πέφτω , αν η προστακτική του λέω είναι «πέστε» στο β’ πληθυντικό . Τα ΜΜΕ γίνονται συνένοχοι στην κακοποίηση της Ελληνικής γλώσσας . Βγαίνει ο κάθε άσχετος , με ένα ματσούκι στο χέρι , και μας κατακλύζει με απίστευτα εγκλήματα εις βάρος της γλώσσας μας . Τι φταίει το κάθε παιδί να απορροφά λάθος τύπους και στο τέλος να μαθαίνει λάθος την ίδια του τη γλώσσα .
Και ενώ γίνονται όλα αυτά , εμείς σπεύδουμε να τραγουδήσουμε Spasiba baby και Μωρό μου Bye ,σε άπταιστα ελληνικά .Αυτή είναι η εξέλιξη που αξίζει η γλώσσα μας , που στην κλασσική εποχή , αποτέλεσε μέσο έκφρασης των λαμπρότερων ιδεών που άκουσε η ανθρωπότητα ;
Και μετά την κατάργηση της ορθογραφίας , τι; Η χρήση της λατινικής γραφής , όπως αναφέρθηκε παραπάνω ή μήπως κάποιοι από εδώ πιστεύουν ότι ούτε αυτό θα είναι τόσο βαρύ ; Στο τέλος , αν συνεχίσουμε έτσι , θα μιλάμε όλοι μας αγγλικά , κι ας μη θέλουμε να το παραδεχτούμε. Αλλά έτσι θα γίνει , αν τα παιδιά μας μαθαίνουν αγγλικά από το δημοτικό και αρχαία 4 χρόνια αργότερα – και με λάθος τρόπο διδασκαλίας …

Γιατί για χάρη της εξέλιξης να ασελγούμε πάνω της ;


Η ερασμιακή προφορά δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι ίσχυε την κλασσική εποχή , παρά τις προσπάθειες του Σταματάκου στην Γραμματική του , τουλάχιστον από όσο ξέρω. Αν κάποιος μπορεί από εδώ να το αποδείξει στα κλασσικά κείμενα , είμαι πραγματικά πρόθυμη να τον ακούσω καθώς η γλωσσολογία δεν είναι το αντικείμενο μου και έτσι δεν έχω ασχοληθεί διεξοδικά με το ζήτημα .

Φιλικά


Ad astra per AsperaΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Twilightfairy
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
164 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/05/2005, 16:12:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Twilightfairy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Για την Ερασμιακή προφορά. (ή μήπως είναι σωστότερο το Ερασμική;)


Στον Θουκυδίδη, στην Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 πΧ) ως αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τον λοιμό που έπεσε στην Αθήνα.

Λέει λοιπόν (στο κεφ.54, στίχοι 2-4 περιληπτικά το βάζω)
Οταν ξέσπασε ο λοιμός στην Αθήνα, κάποιοι ηλικιωμένοι στην αγορά, θυμήθηκαν έναν παλιό χρησμό(της πυθίας;) και θεώρησαν ότι αναφερόταν στην κατάσταση που τους είχε βρει. Ανάμεσα στους παρόντες, ξέσπασε διαφωνία, επειδή μερικοί επέμεναν ότι ο χρησμός έλεγε:

"με τον Δωρικό πόλεμο θα έρθη λοιμός",
ενώ άλλοι επέμεναν ότι έλεγε
"με τον Δωρικό πόλεμο θα έρθη λιμός".

Οι χρησμοί ήταν προφορικοί... Αρα οι Αθηναίοι δεν μπορούσαν να μπερδέψουν τις δύο λέξεις, εκτός κι αν ήταν ομόηχες!

Στα "Ερασμικά Ελληνικά" ο ΛΟΙΜΟΣ θα προφερόταν 'λοϊμος' (όπως στο αγγλικό oil) και το ΛΙΜΟΣ 'λιμος'.

To κείμενο βρίσκεται εδώ
www.ucpress.edu/scan/ca-e/162/maurizio.162.pdf
http://www.perseus.tufts.edu/GreekScience/Thuc.+2.47-55.html

Στο πρώτο αγγλικό κείμενο οι δύο λέξεις μεταφράζονται ως "plague" και "famine", ενώ στο perseus ως "death" και "dearth".


Βρήκα το πλήρες κείμενο στα νεοελληνικά
«σε τέτοια συμφορά έπεσαν οι Αθηναίοι και ταλαιπωρούνταν, αφού και μέσα στην πόλη πέθαιναν οι άνθρωποι κι έξω η γη τους ρημαζόταν. Στη δυστυχία τους, φυσικό ήταν να θυμηθούν και τον ακόλουθο στίχο, που οι γεροντότεροι έλεγαν ότι τραγουδιόταν παλιά: πόλεμος θα έρθει δωρικός και λοιμός μαζί μ’αυτόν. Φιλονικούσαν λοιπόν οι άνθρωποι κι υποστήριζαν μερικοί ότι οι παλιοί στον στίχο δεν πρόφεραν λοιμός (επιδημία) αλλά λιμός (πείνα), επικράτησε όμως τη στιγμή εκείνη, εύλογα, ότι η λέξη ήταν λοιμός (επιδημία) [ενίκησε δε επί του παρόντος εικότως λοιμόν ειρήσθαι], γιατί οι άνθρωποι ταίριαζαν τις αναμνήσεις τους σύμφωνα με κείνα που πάθαιναν. Αν όμως, νομίζω, κάποτε γίνει άλλος πόλεμος δωρικός, ύστερα από τούτον, και τύχει να πέσει λιμός, είναι πολύ πιθανόν ότι θα προφέρουν στον στίχο τη λέξη έτσι [κατά το εικός ούτως άσονται]».


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 28/05/2005 01:42:42



Θα συμφωνήσω απόλυτα . Έγραψες !

Ad astra per AsperaΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

foxtrotdog
Νέο Μέλος

Greece
23 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/05/2005, 23:30:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους foxtrotdog  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μιά μικρή συνεισφορά γιά την Ελληνική Γλώσσα,
Η ελληνική γλώσσα έχει δύο είδών λέξεις- αυτές που σημαίνουν συγκεκριμένες έννοιες και αυτές που σημαίνουν αφηρημένες έννοιες.
Η δημιουργία της ελληνικής γλώσσας πρέπει να ανάγεται στο πολυ μακρινό παρελθόν.
Εννοώ πολυ πριν απο τον 'ομηρο και τον ορφέα.
Αυτό συνάγεται απο την απλή λογική.
Μιά γλώσσα για να φτάσει σε επίπεδο έκφρασης τέτοιο που εμφανίζεται στα ορφικά και στα ομηρικά έπη χρειαζεται κάποιες χιλιετίες.
Η χρήση των αφηρημένων εννοιών αποτελεί το ύψιστο σημείο της.
Αν ήταν γραπτή η οχι αποτελεί ένα τεράστιο ερώτημα.Ιδιαίτερα πότε εμφανίστηκε η πρώτη της γραπτη απεικόνιση και με ποιά γράμματα.
Ας μείνουμε όμως στον προφορικό λόγο.
Η ελληνική γλώσσα επρόφερετο προσωδιακά δηλ. τραγουδιστά.
Η προσωδία είναι το κύριο χαρακτηριστικό της γλώσσας μας.
Αρα είχαμε εκπομπή δονήσεων.
Απο οτι γνωρίζω η μόνη γλώσσα που έχει τέτοιες ιδιότητες δεν είναι η Ιαπωνική όπως εγράφη σε κάποια απάντηση αλλά η Κινεζική.
Η Κινεζική χρησιμοποιεί 16 ναι 16 τόνους ηχητικούς γιά την ίδια λέξη η οποία ανάλογα τον τόνο προφοράς σημαίνει και κάτι διαφορετικό.
Ας δούμε όμως τα ερωτηματικά που προκύπτουν απο την ώρα που φτάνουμε στον γραπτό λόγο.
Τα αρχαία ελληνικά φαίνεται οτι πέρασαν απο διάφορα στάδια ωσπου να φτάσουν στο σημερινό ΑΛΦΑΒΗΤΟ και οχι ΑΛΦΑΩΜΕΓΙΟ.
Εκτός απο τις μεμονωμένες επιγραφές που ανακαλύφτηκαν και παραπέμπουν σε μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω, έχουμε σε πιό οργανωμένη μορφή την ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α' και ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β' όπως επίσης και τον ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ.
Αν παρατηρήσει κάποιος γραφές της περιοχής μας γύρω απο το αιγαίο και ειδικότερα προς την μεσοποταμία θα διαπιστώσει οτι καμμία απο αυτές τις γραφές έχει σχέση με την ελληνική.
Εν πάσει περιπτώσει εντελώς ξαφνικά περνάμε σε ένα αρμονικά δομημένο αλφαβητο το οποίο έχουμε μέχρι σήμερα.
Πόσα γράμματα είχε? Ξεκίνησε απο 16 και έφτασε τα 27 δηλ 3 επι 9.
Εδω θα πρέπει να σημειωθει ότι και η αρίθμηση είχε σχέση με κάθε γράμμα.Ηταν μονοσήμαντη. ΓΡΑΜΜΑ ίσον ΑΡΙΘΜΟΣ.
Δεν υπήρχε επίσης το 0 μηδέν που είναι μεταγενέστερη (γύρω στο 5ο π.χ. αι.) εφεύρεση του Πυθαγόρα και που δημιούργησε την εποχή αυτή τεράστιο φιλοσοφικό ζήτημα.
Παρενθετικά αναφέρο οτι οι απόπειρες επαναφοράς της προσωδιακής προφοράς απέβησαν άκαρπες-παρά την ΕΡΑΣΜΙΑΚΗ προφορά του ΕΡΑΣΜΟΥ-Κανείς δεν μπορεί να αναπαραγάγει τους προσωδιακούς τόνους της γλώσσας μας γιατί κανείς δεν τους άκουσε ποτέ.

Η γλώσσα μας θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί είναι η μοναδική γλώσσα που εχει την ιδιότητα να την καταλαβαίνει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Αρα την χρειάζονται.
Για την δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης και νευρωνικών δικτύων.
Βλέπε την ξαφνική εκπομπή Χαρδαβέλλα.
Μια θρησκεία μπορεί να γίνει μια γλώσσα όμως…….
Προσπάθησα να παραθέσω εικόνες με δείγματα γραφών αλλά δεν μπόρεσα....
΄την επόμενη φορά...







Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

spirit
Πλήρες Μέλος

Finland
1485 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/05/2005, 23:47:48  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος spirit  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
foxtrotdog,πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα...



Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

foxtrotdog
Νέο Μέλος

Greece
23 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 00:08:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους foxtrotdog  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

γραμμικη γραφη α΄'
παλι δεν τα καταφερα


Edited by - foxtrotdog on 01/06/2005 00:14:54Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

foxtrotdog
Νέο Μέλος

Greece
23 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 01:35:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους foxtrotdog  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γιά να δεί κάποιος που ενδιαφέρεται δείγματα γραφων έφτιαξα μερικές σελίδες στην παρακάτω διεύθυνση
http://www.geocities.com/elglossa/index.html

εάν κάποιος ενδιαφέρεται υπάρχουν αρκετά βιβλία για να διαβάσει σχετικά.

Edited by - foxtrotdog on 01/06/2005 01:37:44Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Toreador
Νέο Μέλος

Antigua and Barbuda
33 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 02:58:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Toreador  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ σωστά ειπώθηκε ότι η δασεία σημαίνει ότι η συγκεκριμένη λέξη, στην αρχαία προφορά της έπαιρνε ένα h, αλλά ξεχνούμε, νομίζω, ότι στην νεοελληνική προφορά τούτο έχει εκλείψει. Δηλαδή, η δασεία δεν αντιπροσωπεύει τίποτε με ό,τι έχει να κάνει με τον προφορικό νεοελληνικό λόγο. Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας κάτι που δεν αντιπροσωπεύει απολύτως τίποτε; Είναι άλλο πράγμα η αναζήτηση και μελέτη της ορθής προέλευσης και γραφής των αρχαίων ελληνικών λέξεων, την οποία όλοι έχουμε, νομίζω, υποχρέωση να μαθαίνουμε στο γυμνάσιο, και άλλο πράγμα η βασανιστική χρήση τους στον καθημερινό (μόνο γραπτό)λόγο. Θα δεχόμουνα την αναγραφή των πνευμάτων (ψιλή και δασεία) αν αρχίζαμε να ξαναμιλούμε όπως οι αρχαίοι Έλληνες π.χ. hε-να (ένα), hε-λε-να (έλενα, που είναι και της μόδας) ή στον δωρικό του τύπο hε-λα-να, κλπ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 10:32:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εγώ συμφωνώ με την Twilightfairy και τον foxtrotdog.

foxtrotdog ευχαριστούμε για τις αρχαίες γραφές που έβαλες. Ενα καλό site που τις έχει όλες μαζεμένες και έχει και παραδείγματα στην Γραμμική Β.
http://www.ancientscripts.com/

Σε μια συζήτηση που έχουμε αρχίσει σε κάποιο ξένο φόρουμ για την γλώσσα, οι συμμετέχοντες είναι κυρίως Ευρωπαίοι (αλλά και Καναδοί και Αυστραλοί) και ο καθένας λέει την γνώμη του για την "παγκοσμιοποίηση" της γλώσσας που είναι μέρος της παγκοσμιοποίησης των κοινωνιών και της κουλτούρας. Οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί, αν και οι γλώσσες τους δεν φαίνεται να έχουν υποστεί ιδιαίτερες αλλαγές μέσα στα τελευταία χρόνια. Ενας Ιταλός ανέφερε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει σταματήσει η εκμάθηση της Λατινικής γλώσσας στα σχολεία (εκτός από τα παιδιά που ακολουθούν την κλασσική δέσμη) γεγονός που έχει αποξενώσει τελείως τα νέα παιδιά από τα αρχαία Λατινικά κείμενα. Οι Ιταλοί ως γνωστόν χρησιμοποιούν Λατικές εκφράσεις στον λόγο τους (όπως εμείς χρησιμοποιούμε μερικά αρχαία ελληνικά τσιτάτα), και οι νεώτεροι εξ αιτίας αυτού, δεν μπορούν να τις καταλάβουν, πόσο μάλλον να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν.
Μια κοπέλα από την Φιλανδία είπε ότι η γλώσσα τους είναι από τις πιό διαφορετικές στην ευρώπη, αλλά αυτοί επιμένουν να κρατούν και τις 16 κλήσεις των ονομάτων και όλα τα άλλα γραμματικά στοιχεία που δυσκολεύουν τους ξένους να την μάθουν.
Μία φίλη από την Πορτογαλία είπε ότι η γλώσσα τους επιδέχεται κάποιες αλλαγές περίπου κάθε 20 χρόνια, αλλά σε γενικές γραμμές οι αλλαγές δεν είναι σημαντικές. Καναδοί (γαλλοκαναδοί) επισήμαναν ότι χαίρονται που υπάρχουν πολλές διαφορετικές διάλλεκτοι στην πατρίδα τους, έστω κι αν δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν σε κάποιες περιοχές. Το ίδιο ανέφερε και ένας Ουαλλός, λέγοντας ότι χρησιμοποιούν την δική τους γλώσσα ακόμα και για τις πινακίδες των δρόμων. Κάποιος είπε ότι οι Γερμανοί επιμένουν στο να μιλούν ""high German" δηλαδή την παλιότερη γλώσσα που είναι πιό δύσκολη αλλά πολύ πιό ακριβής. "Στην Γερμανική γλώσσα το ρήμα μπαίνει στο τέλος, που σημαίνει ότι πρέπει να ακούσεις προσεκτικά όλη την πρόταση μέχρι να φτάσεις στο τέλος που είναι το ρήμα. Με τον ίδιο τρόπο σκέφτομαστε... προσεκτικά και περίπλοκα και περιμένουμε υπομονετικά μέχρι το τέλος έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα."
Μία Αμερικανίδα επεσήμανε ότι πολλοί αμερικάνοι δεν χρησιμοποιούν τις λέξεις με την σωστή τους έννοια, γεγονός που δυσκολεύει στην επικοινωνία.
Κάποιοι επεσήμαναν την παραποίηση της γλώσσας για πολιτικούς σκοπούς. (πχ την λέξη "δημοκρατία" και "δημοκρατικές διαδικασίες" που την χρησιμοποιούν όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί για να περιγράψουν την πολιτική τους ή τους τρόπους που χρησιμοποιούν για την επιβολή της).

Αυτά προς το παρόν από μένα.


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Twilightfairy
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
164 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 15:41:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Twilightfairy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Toreador
quote:
Θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε σήμερα να μιλούμε την αρχαία ελληνικη γλώσσα, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν εφικτό. Επαναλαμβάνω ότι το πνευματικό επίπεδό μας δεν είναι αντίστοιχο αυτό των αρχαίων Ελλήνων και σε αυτό το σημείο συμφωνώ με τον Στράβωνα.

Φιλε Toreador ,το πνευματικό επίπεδο πιστευω πως είναι κάτι που διαμορφώνεται . Αν πάρουμε ένα παιδί και αρχίσουμε να του μιλάμε αρχαία ελληνικά απο μωρό , πιστευω οτι μια χαρα θα καταφερει να τα μιλήσει . Τα ερεθίσματα τα οποία έμεις έχουμε δεχθει ισως να καθιστουν δυσκολη την επικοινωνια στα αρχαια ελληνικα , αλλα δεν πιστευω οτι ειναι ανεφικτο .Υπαρχουν άνθρωποι τοσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που επικοινωνούν μεταξύ τους στα αρχαία ελληνικα . Αν μπορούν κάποιοι , γιατί όχι όλοι ;

Ad astra per AsperaΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Twilightfairy
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
164 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 15:45:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Twilightfairy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
foxtrotdog
quote:
Η γλώσσα μας θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί είναι η μοναδική γλώσσα που εχει την ιδιότητα να την καταλαβαίνει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής

Θα συνεχίσει να υπάρχει , ναι . Το ερωτημα είναι άν σε 150 χρόνια θα την γνωρίζουν όλοι ή μόνο όσοι ασχολούνται με τα pc και τον προγραμματισμό ; (Το δεύτερο μου φαίνεται πιο πιθανό )

Ad astra per AsperaΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Twilightfairy
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
164 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 15:53:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Twilightfairy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Toreador
quote:
Πολύ σωστά ειπώθηκε ότι η δασεία σημαίνει ότι η συγκεκριμένη λέξη, στην αρχαία προφορά της έπαιρνε ένα h, αλλά ξεχνούμε, νομίζω, ότι στην νεοελληνική προφορά τούτο έχει εκλείψει. Δηλαδή, η δασεία δεν αντιπροσωπεύει τίποτε με ό,τι έχει να κάνει με τον προφορικό νεοελληνικό λόγο. Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας κάτι που δεν αντιπροσωπεύει απολύτως τίποτε; Είναι άλλο πράγμα η αναζήτηση και μελέτη της ορθής προέλευσης και γραφής των αρχαίων ελληνικών λέξεων, την οποία όλοι έχουμε, νομίζω, υποχρέωση να μαθαίνουμε στο γυμνάσιο, και άλλο πράγμα η βασανιστική χρήση τους στον καθημερινό (μόνο γραπτό)λόγο. Θα δεχόμουνα την αναγραφή των πνευμάτων (ψιλή και δασεία) αν αρχίζαμε να ξαναμιλούμε όπως οι αρχαίοι Έλληνες π.χ. hε-να (ένα), hε-λε-να (έλενα, που είναι και της μόδας) ή στον δωρικό του τύπο hε-λα-να, κλπ


Πως θα εξηγήσεις σε ένα παιδί του δημοτικού γιατι το καθίσταμαι δεν είναι κατίσταμαι και γιατι λέμε κατ'εικόνα ενω λέμε καθ'ομοίωση...Εγω παντως θα συμφωνουσα να προφέραμε τη δασεία

Ad astra per AsperaΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Twilightfairy
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
164 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 15:58:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Twilightfairy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ostria
Γενικά , μήπως προσπαθούν να απλοποιήσουν τις γλωσσες , πράγμα που σημαίνει να απλοποιήσουν και τον τρόπο σκέψης μας , με αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο χειραγωγήσιμοι ;
Ακούγεται λίγο τραβηγμένο αλλά νομίζετε ότι είναι τυχαίο ;

Ad astra per AsperaΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

gigenis
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2759 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 16:47:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους gigenis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Twilightfairy

Γενικά , μήπως προσπαθούν να απλοποιήσουν τις γλωσσες , πράγμα που σημαίνει να απλοποιήσουν και τον τρόπο σκέψης μας , με αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο χειραγωγήσιμοι ;
Ακούγεται λίγο τραβηγμένο αλλά νομίζετε ότι είναι τυχαίο ;

και εγω αυτο πιστευω
εκτος απο την ιδια γλωσσα μας επιβαλουν την ιδια κουλτουρα και τροπο τροπο ζωης

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι τουΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Στραβων
Μέλος 1ης Βαθμίδας


55 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 18:34:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Στραβων  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γενικα δεν πιστευω σε συνομωσιες αλλα επειδη η ταση για υπεραπλουστευση της γλωσσας ειναι φανερη θα σας προτεινα να διαβασετε το βιβλιο "Μεγαλος αδελφος-1984".Εκτος απο αλλα "προφητικα" που "φανταζεται" ο συγγραφεας(του οποιου το ονομα μου διαφευγει) αναφερει και την συρρικνωση της γλωσσας(αληθεια,ενας ανθρωπος που δεν ξερει καμμια γλωσσα πως σκεφτεται;).Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
kswtikoula
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
676 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 20:01:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kswtikoula  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος kswtikoula  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Εκτος απο αλλα "προφητικα" που "φανταζεται" ο συγγραφεας(του οποιου το ονομα μου διαφευγει)
George Orwell αγαπητέ.
quote:
Κάποιος είπε ότι οι Γερμανοί επιμένουν στο να μιλούν ""high German" δηλαδή την παλιότερη γλώσσα που είναι πιό δύσκολη αλλά πολύ πιό ακριβής.

Αγαπητή λίγο λάθος ειπώθηκαν τα παραπάνω...
Τα hoch deutsch (high german) καμμιά σχέση δεν έχουν με τα παλαιογερμανικά.
Είναι η κοινή γλώσσα των γερμανών και αυτή που μαθαίνει οποιοσδήποτε μαθαίνει γερμανικά.
Η διαφορά είναι ότι κάθε κρατίδιο έχει τη διάλεκτό του και πολλές φορές ένα Βαυαρός δεν μπορεί να συνεννοηθεί σωστά με έναν Σαξονα ή ένα Βερολινέζο.
Έτσι υπάρχει η κυρίως γερμανική γλώσσα που είναι η γλώσσα της πολιτικής των ΜΜΕ κλπ και είναι η κοινή γλώσσα της Γερμανίας που σταθερά δεν ομιλείται σχεδόν από κανέναν.
Εγώ έμαθα γερμανικά εδώ πέρα και αυτά που μάθαινα στο σχολείο ουδεμία σχέση είχαν με αυτά που άκουγα στο δρόμο.
Ο μέσος γερμανός κατακρεουργεί τη γλώσσα χειρότερα ίσως από τον έληνα.
Επίσης η μόνη ατάκα που ακούς μονίμως και στην τηλεόραση και παντού είναι το αμερικανοκότατο cool!
Σην ανατολική Γερμανία οι περισσότεροι δεν ξέρουν ποιος είναι ο Έρμαν Έσσε,
οπότε για το πόσο έχει αλωθεί ο κάθε πολιτισμός και η γλώσσα καλύτερα να το ακούς από κάποιον που είναι έξω απ'το χορό.
Φιλικά Ξωτικούλα

Φύτεψα πάλι τα κρίνα της ψυχής μου σ'άπιστο χώμαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

foxtrotdog
Νέο Μέλος

Greece
23 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 20:59:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους foxtrotdog  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα ήθελα να βάλω ένα ερώτημα: πριν μιλήσουν οι άνθρωποι πως επικοινωνούσαν μεταξύ τους ??
Είναι ανοδική πορεία του ανθρώπου η ομιλία ??? (όχι ο Λόγος )
η Είναι πτώση??
Βάζω αυτά τα ερωτήματα γιατί εχω κι εγω απορία και θέλω να δω πως το αντιλαμβάνεστε και σεις που βρίσκεστε σε αυτό το χώρο.Μήπως και είμαι εκτός πραγματικότητος.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
foxtrotdog
Νέο Μέλος

Greece
23 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 23:11:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους foxtrotdog  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μελετώντας κανείς την Ελληνική Γλώσσα, διαπιστώνει εύκολα τον πλούτο της, την εκφραστικότητά της, την πολυπλοκότητα, καθώς και την διαχρονική της αξία.
Η Μάριον Μακ Ντόναλντ, στο λεξικό «θησαυρός της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσης» έχει καταγράψει έξι εκατομμύρια λέξεις που αναφέρονται μόνο στα διασωθέντα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων μας!
Ένα βασικό στοιχείο της Ελληνικής και χαρακτηριστικό κάθε πλούσιας και ανωτέρας γλώσσας είναι η ύπαρξη πολλών συνωνύμων λέξεων, που επεξηγούν ακριβώς τις μικροδιαφορές στις επιμέρους ερμηνείες ή τα συνώνυμα των εννοιών, ανάλογα με την περίπτωση και την περίσταση.
Φυσικά τίποτε δεν είναι τυχαίο, ειδικά στην Ελληνική Γλώσσα^ η ύπαρξη πολλών συνωνύμων λέξεων δια την έκφραση κάθε πολυδιάστατης έννοιας, είναι αναμφίβολα κατάδειξη νοητικού πλούτου και όχι αδυναμία έκφρασης, όπως θέλουν πολλοί να πιστεύουν και να τους πιστεύουμε ... Τα όρια της γλώσσας μας, είναι τα όρια της σκέψης μας. Και τα όρια της σκέψης μας είναι τα όρια του πολιτισμού μας, τα όρια της έκφρασής μας.
Ο Έλληνας δημιουργεί μια λέξη όταν κατακτά γνωστικά την εννοιολογική της υπόσταση σε όλα τα επίπεδα. Αυτό σημαίνει Γνώση. Το να έχουμε μία μοναδική εμπειρία και να μην δυνάμεθα να την μεταδώσουμε, διότι δεν βρίσκουμε ή ισχυριζόμαστε πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες λέξεις, είναι γνώση ελλιπής.
Διότι «κατάλληλες» λέξεις πάντα θα υπάρχουν^ απλά δεν υπάρχει η κατάλληλη Νοητική Δυναμική για να τις συλλάβουμε ή έστω να τις αντιληφθούμε - είναι πέρα από την Ιδεόσφαιρα ή τη Νοόσφαιρά μας.
Κι εδώ πρέπει να κάνω μία διευκρίνηση, διότι πιθανόν να υπάρξουν αντιρρήσεις. Είναι φανερό και γενικότερα αποδεκτό πως κάποιες εσωτερικές εμπειρίες και ειδικά αυτές που ονομάζονται «ανώτερες», όντως δεν μπορούν να περιγραφούν με (τις γνωστές τουλάχιστο) λέξεις.
Αφ' ενός διότι είμαστε περιορισμένοι από την Ανθρώπινη Λογική μας και τα όρια που έχουμε θέσει στην Δυναμική της Νόησής μας. Δηλαδή ο άνθρωπος πάντα θα αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν γύρω του, μέσα από το πρίσμα και τα όρια της εκάστοτε Λογικής και Διανόησης.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αν είναι δυνατόν και κατά πόσο, να ξεπεραστούν αυτά τα όρια. Αφετέρου δε, ως γνωστό, ο Άνθρωπος χρησιμοποιεί το 10-12% μόνο της Δυναμικής του εγκεφάλου του.
Ένα ποσοστό της τάξης του 15% θα σήμαινε τρομακτική ευφυία, για τα σημερινά αλλά και τα γνωστά δεδομένα, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Το υπόλοιπο 85-90%, αναρωτηθήκαμε σε τι μας χρησιμεύει;... Οι ειδικοί πάλι λένε, ότι σε παλαιότερες εποχές(;) ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε μεγαλύτερο ποσοστό της Δυναμικής του εγκεφάλου του. Μία εξήγηση βέβαια απόλυτα λογική, εφόσον δεν μπορούν ν' αποδώσουν σε άλλους λόγους την ανεπτυγμένη ευφυία ορισμένων ανθρώπων ή και λαών που δημιούργησαν μεγαλουργήματα.
Το συμπέρασμα όμως αυτό, ανάγεται από τα έργα που άφησαν πίσω τους αυτοί οι άνθρωποι, κι όχι από κάποιες ανθρωπολογικές ή «εγκεφαλικές» μελέτες. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να μας πουν οι «ειδικοί» αν κάποτε ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε το 100% της Δυναμικής του Εγκεφάλου του.
Δεν χρειάζεται να μας το πουν άλλωστε, διότι η Μητέρα Φύσις δεν θα «γέμιζε» το κρανίο του ανθρώπου με ένα υπερμέγεθες όργανο του οποίου η φυσιολογική και μέγιστη χρήσις θα ανέρχονταν στο 10 ή το πολύ 15% της ισχύος του...
Μπορούμε να διανοηθούμε ή έστω να φαντασθούμε, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο άνθρωπος και πόσο περισσότερα θα αντιλαμβάνονταν, αν χρησιμοποιούσε την πλήρη ισχύ της Νόησής του;
Μιλάμε για δυνατότητες πέρα από την πιο ανεπτυγμένη φαντασία, οι οποίες θα ήταν απόλυτα φυσιολογικές, ενώ η σκέψη τους και μόνο σήμερα, υπερβαίνει τα όρια του υπερφυσικού. Τότε θα μπορούσε κανείς αναμφίβολα να περιγράψει την οποιαδήποτε εσωτερική εμπειρία, αφού θα κατείχε ίσως την «απόλυτη» Γνώση.
Μια τέτοια Γλώσσα λοιπόν, σαν την Ελληνική, επαναδραστηριοποιεί και αναζωογονεί τις θαμμένες από τον χρόνο και την αχρησία δυνάμεις, του Ανθρωπίνου Διανοητικού.
Μια ενέργεια που γίνεται αυτόματα, και που την αντιλαμβάνεται ο κάθε σοβαρά ασχολούμενος με την Ελληνική Γλώσσα. Η Ελληνική Γλώσσα στηρίζει έως και σήμερα την ανθρώπινη σκέψη.
Η γλώσσα ενός λαού, φανερώνει όπως είπαμε τα όρια της σκέψης του, τα όρια του πολιτισμού του.
Η Ελληνική Γλώσσα είναι προϊόν ενός ανώτερου πολιτισμού - του Ελληνικού, ή το αντίθετο - ο Ελληνικός πολιτισμός ήταν προϊόν της ανωτερότητας της Ελληνικής Γλώσσας...
Πολλοί ερευνητές συμφωνούν στο ότι η Ελληνική, είναι πολυδιάστατη Γλώσσα. Τι σημαίνει όμως να είναι πολυδιάστατη μια γλώσσα;
Σημαίνει ότι οι λέξεις της είναι με τέτοιον τρόπο δομημένες, ώστε η έννοιά τους και η επενέργειά τους να επεκτείνεται πέραν του Φυσικού επιπέδου, όπως λόγου χάρη, οι δονήσεις που προκαλούνται από ορισμένες λέξεις, άλλοτε είναι έντονα θετικές ή έντονα αρνητικές.
Επηρεάζουν τον ψυχισμό μας, αλλά και τον εγκέφαλό μας, που ως γνωστό παράγει ηλεκτρικούς παλμούς.
Πολλές φορές οι δονήσεις αυτές, μας προκαλούν αδικαιολόγητα συναισθήματα επιδρώντας πάνω μας καταπτωτικά ή διεγερτικά.
Κάτι που νομίζω πως όλοι μας το έχουμε αντιληφθεί σε κάποιες στιγμές της ζωής μας. Κάθε λέξη παράγει δονήσεις, όπως και κάθε ηχητικό ερέθισμα που «μεταφράζεται» από τ' αυτιά μας είναι αποτέλεσμα δονήσεων. Κάθε γράμμα της Ελληνικής Γλώσσας έχει την δική του Φυσική, Κοσμική και Συμπαντική Αξία.
Η Αξία δε των λέξεων είναι διαφορετική σε κάθε νοητικό επίπεδο αλλά και διάσταση. Για τον λόγο αυτόν, υπάρχει άφθονο και πλούσιο υλικό, γι' αυτόν που θα θελήσει να προσεγγίσει τον πολύπλευρο και πολυδιάστατο χαρακτήρα της Γλώσσας μας, με την κατάλληλη φυσικά σοβαρότητα και τον απαιτούμενο σεβασμό.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 23:24:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ξωτικούλα, προφανώς δικό μου λάθος στην μετάφραση. Πάντως μίλησε και για την δυσκολία που έχουν οι Αγγλόφωνοι να μάθουν την γλώσσα λόγω της πολύπλοκης γι αυτούς γραμματικής.

Πού να ακούσετε βέβαια τι είπαν και κάποιοι αμερικάνοι που μπήκαν, ότι όλα τα σημαντικά πρόσωπα υπήρξαν αμόρφωτα κι έφεραν και ως παράδειγμα τον Αϊνστάιν!

quote:
Γενικά , μήπως προσπαθούν να απλοποιήσουν τις γλωσσες , πράγμα που σημαίνει να απλοποιήσουν και τον τρόπο σκέψης μας , με αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο χειραγωγήσιμοι ;
Ακούγεται λίγο τραβηγμένο αλλά νομίζετε ότι είναι τυχαίο ;

Αυτό είπαν και τα παιδιά στο άλλο φόρουμ. Το βέβαιο είναι ότι ο πολιτισμός δεν είναι μέσα στις πολιτικές προτεραιότητες των κρατών.


quote:
αληθεια,ενας ανθρωπος που δεν ξερει καμμια γλωσσα πως σκεφτεται;

Δεν σκέφτεται, πρέπει να επινοήσει μία γλώσσα για να αρχίσει να σκέφτεται.

quote:
Θα ήθελα να βάλω ένα ερώτημα: πριν μιλήσουν οι άνθρωποι πως επικοινωνούσαν μεταξύ τους ??
Είναι ανοδική πορεία του ανθρώπου η ομιλία ??? (όχι ο Λόγος )
η Είναι πτώση??

Χμ λόγος και ομιλία δεν είναι το ίδιο πράγμα; Αρχικά επικοινωνούσαν με την γλώσσα του σώματος και με άναρθρες κραυγές, υποθέτω.
Απλώς όλες οι γλώσσες γεννιούνται, αναπτύσσονται, φτάνουν στο υψηλότερό τους επίπεδο και μετά αρχίζουν να παρακμάζουν (όπως οι πολιτισμοί όπως όλα τελικά). Ισως μέσα στα μακρινά σχέδια των από πάνω να είναι και η δημιουργία μιάς εντελώς καινούργιας γλώσσας (παγκόσμιας εννοώ).

Intimidation tactics may have led to speech
(τακτικές εκφοβισμού μπορεί να οδήγησαν στην ομιλία)

Κάποιοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κόκκινο ελάφι έχει ίδιο λαρύγγι με τους ανθρώπους, άρα λόγω της φυσιολογίας του θα μπορούσε να αναπτύξει και ομιλία. Οπότε η θεωρία ότι ο μόνος λόγος που αναπτύξαμε ομιλία ήταν η διαφορετική φυσιολογία του λαρυγγιού μας, δεν ισχύει.

http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn1211


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 4 Σελίδες:
  1  2  3  4
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1557617
Maintained by Digital Alchemy