ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Τα Ονοματα των 12 Θεων Του Ολυμπου.
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 4
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/12/2010, 12:34:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αθηνά
...φαίνεται ότι και οι αρχαίοι πίστευαν για την Αθηνά ότι και οι σύγχρονοι ειδικευμένοι στον Όμηρο. Οι πιο πολλοί από τούτους, δηλαδή προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τον ποιητή, λένε ότι αυτός παρουσιάζει την Αθηνά ως νου και διάνοια, και φαίνεται ότι αυτός που έδωσε το όνομα κάτι παρόμοιο σκέφθηκε για κείνη, και ακόμα περισσότερο λέγοντας τη νόηση θεού, αφού λέει πως αυτή είναι "α θεονόα" χρησιμοποιώντας με τον τρόπο των ξένων το άλφα στη θέση του ήτα και αφαιρώντας το γιώτα και το σίγμα. Ίσως όμως να σκέφτηκε έτσι, αλλά να την ονόμασε "Θεονόη", επειδή αυτή περισσότερο από τους άλλους εννοεί τα θεία ζητήματα. Εξάλλου δεν απέχει καθόλου από το να θέλει να την επονομάζει "Ηθηνόην". Διαμορφώνοντας πάντω, ή ο ίδιος, ή εκ των υστέρων άλλοι για να το βελτιώσουν , κατά την κρίση τους, την ονόμασαν "Αθηνά".

Aς δουμε για ακομη μια φορα ποσο απλα ειναι τα πραγματα ,και παρολο αυτα ο σκοταδισμος δεν αφηνει να δουμε την αληθεια,θεωρωντας την λεξη αθηνα μη ελληνικη.

Γραμμικη β

Γραμμικη β
se ta-ni-e-re-wi-ya-ne ta-se a-ta-na-se ka-se to-ka-po-ne to-ni-si-mi-to-se a-ro-u-ra
ς τὰν ἱερηFίyαν τᾶς Ἀθάνας, κὰς τὸ(ν) κᾶπον τὸν ἰ(ν) Σι(μ)μίδος ἀρούρα-

Και εμεις ψαχνουμε ακομα τι σημαινει α-θα-να-σα,λες και δεν εχουμε μεχρι σημερα ονομα α-θανασια.....Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/12/2010, 18:28:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μακεδονικα δανος
Μυκηναικα τανος
Ιωνικα θανος

Kαποια στιγμη,η λεξη θανος εγινε θανατος.Και σημερα ο θανατος ειναι μονο αρσενικου γενους.Ομως οταν γινεται α-θανατος,εχουμε το α-θανασιος,α-θανασια.Αυτες οι λεξεις στη προιστορια θα ηταν α-θανος ,αθανα,μυκηναικα α-τα-να....Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/12/2010, 10:07:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon
Δευς “ἀπὸ τοῦ δεύειν τὴν γῆν” Corn.ND2.)
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=*deu/s
Οπου το δευω=ποτιζω.
Ιλιαδα Ν 655
κεῖτο ταθείς· ἐκ δ᾽ αἷμα μέλαν ῥέε, δεῦε δὲ γαῖαν.
Ιλιαδα Ψ 220
οἶνον ἀφυσσόμενος χαμάδις χέε, δεῦε δὲ γαῖαν

Οπως εχουμε αλιευω-αλιευς,τρεω=τρεμω-α-τρευς,=αυτος που δεν φοβαται ο ατρομητος,κ.τ.λ.,ετσι εχουμε δευω-δευς.Γιατι απλα ο διας ηταν ο θεος των καιρικων φαινομενων αρα και της βροχης.

Μας λενε οι υποστηριχτες της αστειοτητας της καταγωγης των ελληνων απο τα κουργκαν,οτι οι δαναοι,οπου ριζα δαν=νερο,ηριδανος-δαναη κ.τ.λ.,ηρθαν απο το βορρα,εξου και εφεραν τις ριζες του δαν που ειχαν τα ποταμια εκει,δηλαδη δανουβις,δανιπερος κ.τ.λ.
Σε λιγο θα σας ξετυλιξω,ποσο απιστευτα μπουρδολογοι ειναι και ποσο πολυ μας κοροιδευουν και για αυτο το θεμα,με στοιχεια που κανεις δεν τα εχει πει ως τωρα.....Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/12/2010, 20:10:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γραφει στην ιστορια του ελληνικου εθνους το 1970 ο σακελαριου
quote:
"Από ποιό δρόμο ήλθαν οι Δαναοί στην Ελλάδα; Στο στρώμα τής Λέρνας που σύμφωνα με τη θεωρία που αναφέραμε πιό πάνω αποδίδεται στους Δαναούς ήλθαν στο φώς στοιχεία από τα οποία αρμόδιοι αρχαιολόγοι ωδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι οι νεοφερμένοι είχαν παραμείνει λίγο σε κάποια περιοχή του Αιγαίου. Αλλα στοιχεία του ιδίου στρώματος δείχνουν ειδικότερα σχέσεις με την Τροία. Αλλά και ο εντοπισμός των Δαναών αποκλειστικά σε ανατολικές περιοχές τής Θεσσαλίας και τής νοτιωτέρας Ελλάδος υποδηλώνει ότι ήλθαν από την πλευρά του Αιγαίου. Εξ άλλου η χρονολογική διαφορά ανάμεσα στην κεραμεική Κουργκάν τής Λέρνας, που ανήκει στην τρίτη φάση και στην κεραμεική Κουργκάν τής Ευτρήσεως και τής Αγίας Μαρίνας, που ανήκει στην τετάρτη, υποδηλώνει ίσως ότι ένα πρώτο κύμα φορέων αυτού του πολιτισμού αποβιβάσθηκε στην Αργολίδα και ένα δεύτερο έφθασε στη Βοιωτία και στη Φωκίδα.

Δηλαδη μας λεει με λιγα λογια,οτι οι δαναοι ηρθαν απο τα κουργκαν,ηταν δηλαδη οι λεγομενοι ινδοευρωπαιοι....

Απο που να αρχισεις τωρα;Οτι ολοκληρη η ελληνικη παραδοση τους τοποθετει ως επαναπατρισθεντες πελασγους απο την αιγυπτο;Δηλαδη σε εντελως αντιθετη κατευθυνση απο το βορρα;Αλλα ας το αφησουμε αυτο.

Μας λενε λοιπον οτι οι δαναοι ηρθαν απο το βορρα,εξου και η ριζα του ονοματος τους δαν=νερο,ομμοια με τις ριζες των ονοματων δανουβι,δανειπερο κ.τ.λ.
Και ενας απο αυτους που παπαγαλιζουν αυτες τις αστειριχτες μπουρδες,δεν κανει τον απλο κοπο να δει το εξης απλο.Πως ειναι δυνατον,οι ελληνες δαναοι, να προερχονται απο εκει,και να μην ξερουν τα ονοματα των ποταμων με τη ριζα δαν,αλλα τον δουναβη να τον ονομαζουν ιστρο και τον δανειπερο βορυσθενη;Για να δειτε πως ο σκοταδισμος για την καταγωγη μας,μας κοροιδευει καταμουτρα....

Ομως ενα ειναι σιγουρο.Οτι δαν εμεις για το νερο,δαν και στο βορρα.Το ποτε και γιατι εγινε αυτο,καθως και γιατι το δαν=νερο,θα το δουμε αργοτερα με πολλα στοιχεια.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/12/2010, 22:36:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ας δουμε καταρχην γιατι το δαν σημαινε νερο στην ελληνικη γλωσσα.
Οπως εδειξα παραπανω το ονομα δευς βγηκε απο το δευω=ποτιζω-βρεχω.Ας δουμε ομως με τι αλλα προσωνυμια ηταν γνωστος ο διας.Ζαν-δαν-ταν.Δηλαδη και αυτες οι ονομασιες δοθηκαν στο θεο της βροχης-του νερου που γεμιζει τα ποταμια.
Πως ομως και ποτε μεταδωθηκαν στο βορρα.
Μα μας το λεει η ελληνικη παραδοση αλλα πλεον και η αρχαιολογια(βλεπε στο θεμα ελληνικη μυθιστορια).Απο τα εμπορικα ταξιδια των ελληνων στα ποταμια αυτα,τη λεγομενη αργοναυτικη εκστρατεια.
Το πιο ωραιο ομως ειναι οτι οι ελληνες τον ποταμο δον στην αζωφικη θαλασσα τον ελεγαν ταναις.....

Ας τα δουμε ολα αυτα μεσα απο κειμενα.

Στραβων γεωγραφικα(VII).


[4,5] Τὸ δὲ στόμα τῆς Μαιώτιδος καλεῖται μὲν Κιμμερικὸς Βόσπορος, ἄρχεται δὲ ἀπὸ μείζονος πλάτους, ἀπὸ ἑβδομήκοντά που σταδίωνˇ καθ' ὃ διαίρουσιν ἐκ τῶν περὶ Παντικάπαιον τόπων εἰς τὴν ἐγγυτάτω πόλιν τῆς Ἀσίας, τὴν Φαναγόρειανˇ τελευτᾷ δ' εἰς πολὺ στενώτερον πορθμόν. Διαιρεῖ δ' ὁ στενωπὸς οὗτος τὴν Ἀσίαν ἀπὸ τῆς Εὐρώπης, καὶ ὁ Τάναϊς ποταμός, καταντικρὺ ῥέων ἀπὸ τῶν ἄρκτων εἴς τε τὴν λίμνην καὶ τὸ στόμα αὐτῆςˇ δύο δ' ἔχει τὰς εἰς τὴν λίμνην ἐκβολὰς διεχούσας ἀλλήλων ὅσον σταδίους ἑξήκοντα.


Παρακατω γραφει.


Ἔχουσι δ' αὐτὴν οἱ τοῦ Βοσπόρου δυνάσται κεκακωμένην πᾶ σαν ὑπὸ τῶν συνεχῶν πολέμων. Πρότερον δ' εἶχον ὀλίγην μὲν τὴν πρὸς τῷ στόματι τῆς Μαιώτιδος καὶ τῷ Παντικαπαίῳ μέχρι Θεοδοσίας τῶν Βοσπορίων τύραννοι, τὴν δὲ πλείστην μέχρι τοῦ ἰσθμοῦ καὶ τοῦ κόλπου τοῦ Καρκινίτου Ταῦροι, Σκυθικὸν ἔθνοςˇ καὶ ἐκαλεῖτο ἡ χώρα πᾶσα αὕτη, σχεδὸν δέ τι καὶ ἡ ἔξω τοῦ ἰσθμοῦ μέχρι Βορυσθένους, μικρὰ Σκυθίαˇ διὰ δὲ τὸ πλῆθος τῶν ἐνθένδε περαιουμένων τόν τε Τύραν καὶ τὸν Ἴστρον καὶ ἐποικούντων τὴν γῆν καὶ ταύτης οὐκ ὀλίγη μικρὰ προσηγορεύθη Σκυθία, τῶν Θρᾳκῶν τὰ μὲν τῇ βίᾳ συγχωρούντων, τὰ δὲ τῇ κακίᾳ τῆς χώραςˇ ἑλώδης γάρ ἐστιν ἡ πολλὴ αὐτῆς.


Τα ποταμια ομως δεν τα ονομασαν ετσι οι ελληνες.Οι ελληνες διεδοσαν τη θρησκεια τους σε αυτους τους λαους και εκεινοι τα ονομασαν με το ονομα του θεου της βροχης.

Ας δουμε μια αποδειξη ακομα,οτι οι ελληνες εμποροι-αργοναυτες διεδοσαν τη θρησκεια τους.
Διόδωρος ο Σικελιώτης (Βιβλ. IV, 56-3), για την αργωναυτικη εκστρατεια.
"...αποπλεύσαντες γαρ διά του Τανάιδος επί τας πηγάς και κατά τόπον
τινά την ναυν διλκύσαντες, καθ' ετέρου πάλιν ποταμού τήν ρύσιν έχοντος
εις τον Ωκεανόν καταπλεύσαι προς την θάλατταν, από δε των άρκτων
εις την δύσιν κομισθήναι, την γην εξ ευωνύμων έχοντας και πλησίων
γενομένοις Γαδείρων εις την καθ' ημάς εισπλεύσαι θάλατταν, αποδείξεις
δε τούτων φέρουσι δεικνύοντες τους παρά τον Ωκεανόν κατοικούντας
Κελτούς σεβομένους μάλιστα των θεών τους Διοσκούρους` παραδόσιμον γαρ
αυτούς έχειν εκ παλαιών χρόνων την τούτων των θεών παρουσίαν εκ του
Ωκεανού."


Και εδω πλεον μπορουμε να βγαλουμε το συμπερασμα,οτι οταν διαβαζεις στην ελληνικη μυθιστορια,οτι ο ηρακλης πηγε εκει,ο ταδε θεος η ημιθεος πηγε αλλου, αναφερονται στην εξαπλωση της λατρειας αυτων μεσω εμπορικων σταθμων και αποστολων.Ενας προσυλητισμος που γινεται με παρομοιο τροπο ακομα και σημερα..
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/12/2010, 19:22:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ας σχολιάσω μερικά απ'όσα καταθέτει ο φίλος skartados...

quote:
skartados

Aς δουμε για ακομη μια φορα ποσο απλα ειναι τα πραγματα ,και παρολο αυτα ο σκοταδισμος δεν αφηνει να δουμε την αληθεια,θεωρωντας την λεξη αθηνα μη ελληνικη.

Γραμμικη β
se ta-ni-e-re-wi-ya-ne ta-se a-ta-na-se ka-se to-ka-po-ne to-ni-si-mi-to-se a-ro-u-ra
ς τὰν ἱερηFίyαν τᾶς Ἀθάνας, κὰς τὸ(ν) κᾶπον τὸν ἰ(ν) Σι(μ)μίδος ἀρούρα-

Και εμεις ψαχνουμε ακομα τι σημαινει α-θα-να-σα,λες και δεν εχουμε μεχρι σημερα ονομα α-θανασια.....


Εδώ διαβάζουμε το όνομα της Αθηνάς στις μυκηναϊκές πινακίδες. Ετυμολογικά δεν σχετίζεται με καμία αθανασία. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί όποιος θεωρεί το όνομα της θεάς Αθηνάς μη ελληνικό, πρέπει να έχει υποκύψει σε κάποιον "σκοταδισμός". Προς ενημέρωσή σου το όνομα της θεάς δεν θεωρείται ελληνικό από τους περισσότερους επιστήμονες που ασχολούνται με την ετυμολογία και την ιστορία της ελληνικής γλώσσας γενικότερα. Ούτε φαίνεται να υπάρχουν ομόρριζα στις συγγενικές με την ελληνική γλώσσες άρα η πιθανότητα του δανείου από προελληνικό μη ινδοευρωπαϊκό υπόστρωμα είναι αρκετά σοβαρή. Είναι όλοι αυτοί σκοταδιστές? Ας είμαστε λίγο συγκρατημένοι...

quote:
skartados

Μακεδονικα δανος
Μυκηναικα τανος
Ιωνικα θανος


Στα μυκηναϊκά κείμενα δεν έχω βρει κανένα τάνος. Μπορείς να μας πεις σε ποια πινακίδα γραμμικής Β ή πού αλλού συνάντησες την συγκεκριμένη λέξη τέλος πάντων? Στα μυκηναϊκά η λέξη διαβάζεται όπως την αποδίδει η μετάφραση της πινακίδας που εσύ ο ίδιος φέρνεις:"Αθάνας", αφού στα μυκηναϊκά κείμενα η σειρά των συλλαβικών σημείων ta, te, ti, to, tu, χρησιμοποιείται και για το "θ". Ισως αυτό να σε μπέρδεψε και να βρήκες το "τανος".

Πάντως ούτε στην ιωνική έχω βρει κάποια λέξη θανος για το θάνατο. Μπορείς να γίνεις πιο σαφής και για αυτό?

quote:
skartados

Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon
Δευς “ἀπὸ τοῦ δεύειν τὴν γῆν” Corn.ND2.)
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=*deu/s
Οπου το δευω=ποτιζω.


Το Liddell-Scott δεν έχει την αξία ειδικού ετυμολογικού λεξικού αλλά είναι περισσότερο σημασιολογικό. Η ετυμολογία του Liddell-Scott είναι εντελώς λάθος. Εφόσον το "Δευς" είναι βοιωτικός τύπος του "Ζευς" πρέπει να βρούμε την ετυμολογία του ονόματος του θεού γενικά και να μην παρασυρόμαστε από την επιφανειακή ομοιότητα του βοιωτικού τύπου με το ρήμα δεύω (το οποίο είναι αβέβαιης ετυμολογίας παρεμπιπτώντος). Η επιστημονικά αποδεκτή είναι από την ΙΕ ρίζα *dewos- από αρχική ρίζα *dyeu- (λάμπω, φωτίζω) που δίνει και λέξεις για την ημέρα και τον ουρανό σε διάφορες συγγενικές με την ελληνική γλωσσες.

ΠΗΓΕΣ
http://www.etymonline.com/index.php?search=Zeus&searchmode=none
J.B. Hofmann, Ετυμολογικόν Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής, Εν Αθήναις 1994
Ι.Σταματάκου, Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, εκδ. ΔΕΔΕΜΑΔΗ
Γ.Μπαμπινιώτη, Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Κέντρο Λεξικολογίας

quote:
skartados

Οπως εχουμε αλιευω-αλιευς,τρεω=τρεμω-α-τρευς,=αυτος που δεν φοβαται ο ατρομητος,κ.τ.λ.,ετσι εχουμε δευω-δευς.Γιατι απλα ο διας ηταν ο θεος των καιρικων φαινομενων αρα και της βροχης.


Η σκέψη είναι λάθος γιατί παρασύρεται από μια διαλεκτική μορφή του Δία όμως η ετυμολογία δεν μπορεί να είναι άλλη για τον ένα διαλεκτικό τύπο και άλλη για τον άλλο. Οσοι ασχολούνται με την ιστορία της ελληνικής γνωρίζουν ότι στην πρωτοελληνική το ΙΕ *dy δίνει "dz"(ζ) γι'αυτό και προκύπτει ο τύπος Ζευς (βλέπε το ομόρριζο σανσκριτικό Dyauh που διατηρεί το "dy" στην αρχή της λέξης). Εξάλλου καιρικά φαινόμενα δεν είναι μόνο η βροχή για να περιοριστούμε σε αυτό (πέρα από τις γλωσσολογικές δυσκολίες).

quote:
skartados

Δηλαδη μας λεει με λιγα λογια,οτι οι δαναοι ηρθαν απο τα κουργκαν,ηταν δηλαδη οι λεγομενοι ινδοευρωπαιοι....

Απο που να αρχισεις τωρα;Οτι ολοκληρη η ελληνικη παραδοση τους τοποθετει ως επαναπατρισθεντες πελασγους απο την αιγυπτο;Δηλαδη σε εντελως αντιθετη κατευθυνση απο το βορρα;Αλλα ας το αφησουμε αυτο.


Πρωτοέλληνες τους θεωρεί ο Σακελλαρίου και η παράδοση για το Δαναό και την έλευσή του από το νότο φαίνεται μεταγενέστερο εφεύρημα των ποιητών και των μυθογράφων, μάλλον λόγω των αναπτυγμένων επαφών των Ελλήνων με τα αφρικανικά παράλια. Δεν χρειάζεται να την πάρουμε στα σοβαρά.

quote:
skartados

Πως ειναι δυνατον,οι ελληνες δαναοι, να προερχονται απο εκει,και να μην ξερουν τα ονοματα των ποταμων με τη ριζα δαν,αλλα τον δουναβη να τον ονομαζουν ιστρο και τον δανειπερο βορυσθενη;Για να δειτε πως ο σκοταδισμος για την καταγωγη μας,μας κοροιδευει καταμουτρα....


Διότι τα ονόματα πόλεων, ποταμών, τόπων κλπ. μπορούν να αλλάξουν συν τω χρόνω. Ετσι αν οι Πρωτοέλληνες Δαναοί χρησιμοποιούσαν κάποια ρίζα για το υγρό στοιχείο(*danu είναι η ρίζα που υποστηρίζεται για τα ποτάμια αυτά) το 2500 π.Χ. για τα ποτάμια της Νότιας Ρωσίας/Ουκρανίας και τον Δούναη δεν σημαίνει ότι οι Ελληνες του 8ου αιώνα π.Χ. θα είχαν διατηρήσει αυτές τις ονομασίες. Νέες ονομασίες μπορούν να προτιμηθούν και να υποσκελίσουν παλαιότερες ή να επικρατήσουν εναλλακτικές ονομασίες. Πάλι βιάζεσαι να κατηγορήσεις αξιόλογους καθηγητές ως σκοταδιστές λες και πρέπει να επαναπαυτούμε μόνο στις δικες σου "λύσεις". Υπερβολικό σε βρίσκω.

quote:
skartados

Ας δουμε ομως με τι αλλα προσωνυμια ηταν γνωστος ο διας.Ζαν-δαν-ταν.Δηλαδη και αυτες οι ονομασιες δοθηκαν στο θεο της βροχης-του νερου που γεμιζει τα ποταμια.
Πως ομως και ποτε μεταδωθηκαν στο βορρα.
Μα μας το λεει η ελληνικη παραδοση αλλα πλεον και η αρχαιολογια(βλεπε στο θεμα ελληνικη μυθιστορια).Απο τα εμπορικα ταξιδια των ελληνων στα ποταμια αυτα,τη λεγομενη αργοναυτικη εκστρατεια.
Το πιο ωραιο ομως ειναι οτι οι ελληνες τον ποταμο δον στην αζωφικη θαλασσα τον ελεγαν ταναις.....


Αυτό εμένα μου φαίνεται εξαιρετικά τραβηγμένα, υπεραπλουστευτικά και θεωρία-λάστιχο γενικότερα.

Μερικές βασικές ενστάσεις μου είναι οι ακόλουθες:

- Δεν δίνεις σαφή και τεκμηριωμένα στοιχεία για διάδοση της λατρείας του Διός στους αυτόχθονες των ποταμών αυτών σε βαθμό κιόλας που θα ωθούνταν να τους ονομάσουν με βάση τη νέα θρησκεία που έλαβαν.

- Ακόμα κι αν λάτρεψαν το Δία δεν είναι μονόδρομος η ονομασία των μεγάλων ποταμών τους από το όνομα ενός νέου θεού που υποτίθεται έλαβαν. Αντίθετα το πιο πιθανό είναι να είχαν ήδη ονομάσει τα ποτάμια αυτά και όχι να άλλαξαν το όνομά τους μέσω ενός θεού που θεωρητικά έλαβαν από τους Ελληνες. Η εισαγωγή μιας νέας θεότητας δεν συνεπάγεται την ταυτόχρονη ονοματοδοσία ποταμών με βάση αυτόν τον θεό.

- Δίνεις διαλεκτικούς τύπους του Δία υπονοώντας ότι κάποιος από αυτούς βρίσκεται σε ονομασίες ποταμών όπως Δνείπερος, Δον (Τάναις) κλπ...Πέρα από τις λογικές δυσκολίες που προκύπτουν (βλέπε προηγούμενη ένσταση), δεν γίνεσαι συγκεκριμένος. Ναι ok, υπήρχε ένας τύπος Ταν. Πήγαν οι Ελληνες που έλεγαν "Ταν" στην περιοχή των ποταμιών της νότιας Ρωσίας? Εγώ ξέρω ότι ο τύπος Ταν υπήρχε στην Κρήτη. Πήγαν Κρήτες στην περιοχή? Με ποια ευρήματα μπορεί να υποστηριχτεί αυτό? Ποιοι πήγαν λέγοντας Δαν?

- Στο θέμα της ελληνικής μυθιστορίαςπου προτείνεις, παραθέτεις ένα άρθρο σχετικά με ένα χρυσό περιδέραιο που ενδέχεται (διότι το άρθρο λέει ότι αναμένεται εξέταση περισσότερων δειγμάτων για οριστικό συμπέρασμα) να έχει προέλευση την Κολχίδα και βρέθηκε στο Βόλο σε τάφο της μυκηναϊκή περιόδου. Αυτό δεν επιβεβαιώνει καμία Αργοναυτική Εκστρατεία διότι το εύρημα θα μπορούσε να έχει φτάσει ποικιλοτρόπως (π.χ. από ενδιάμεσο φορέα στη Μικρά Ασία), πόσο μάλλον την ονομασία των ποταμών βόρεια του Ευξείνου Πόντου (και του Δούναβη). Το γεγονός ότι η συγγραφέας του άρθρου προτιμά τον γλαφυρό τίτλο "Η Αργοναυτική Εκστρατεία δεν ήταν μύθος" δεν σημαίνει ότι πήγαν "Αργοναύτες" τη μυκηναϊκή εποχή στην Κολχίδα και πήραν το εν λόγω εύρημα.

quote:
skartados

Τα ποταμια ομως δεν τα ονομασαν ετσι οι ελληνες.Οι ελληνες διεδοσαν τη θρησκεια τους σε αυτους τους λαους και εκεινοι τα ονομασαν με το ονομα του θεου της βροχης.


Πιθανότερο θα ήταν -μέσα στο παράλογο αυτό σενάριο- να χρησιμοποιούσαν για τις ονομασίες τον Ποσειδώνα ως θεό ειδικά του υγρού στοιχείου κι όχι τον Δία κάνοντας διαδοχικά συλλογιστικά άλματα(απομόνωση του καιρικού στοιχείου της βροχής - υπόθεση ότι έτσι γεμίζουν τα ποτάμια).

quote:
skartados

Ας δουμε μια αποδειξη ακομα,οτι οι ελληνες εμποροι-αργοναυτες διεδοσαν τη θρησκεια τους.
Διόδωρος ο Σικελιώτης (Βιβλ. IV, 56-3), για την αργωναυτικη εκστρατεια.
"...αποπλεύσαντες γαρ διά του Τανάιδος επί τας πηγάς και κατά τόπον
τινά την ναυν διλκύσαντες, καθ' ετέρου πάλιν ποταμού τήν ρύσιν έχοντος
εις τον Ωκεανόν καταπλεύσαι προς την θάλατταν, από δε των άρκτων
εις την δύσιν κομισθήναι, την γην εξ ευωνύμων έχοντας και πλησίων
γενομένοις Γαδείρων εις την καθ' ημάς εισπλεύσαι θάλατταν, αποδείξεις
δε τούτων φέρουσι δεικνύοντες τους παρά τον Ωκεανόν κατοικούντας
Κελτούς σεβομένους μάλιστα των θεών τους Διοσκούρους` παραδόσιμον γαρ
αυτούς έχειν εκ παλαιών χρόνων την τούτων των θεών παρουσίαν εκ του
Ωκεανού."


Εκτός του ότι ένα μυθολογικό κείμενο δεν είναι απόδειξη, το απόσπασμα υπονοεί ότι οι Κέλτες των δυτικών παραλίων της Ευρώπης τιμούσαν περισσότερο τους Διόσκουρους. Τι σχέση έχει αυτό τώρα με την ονομασία των ποταμών Δον, Δνείπερος, Δνείστερος και Δούναβης με τις υποτιθέμενες τιμές των Κελτών της Δύσης κυρίως προς τους Διόσκουρους ειλικρινά δεν καταλαβαίνω.

quote:
skartados

Και εδω πλεον μπορουμε να βγαλουμε το συμπερασμα,οτι οταν διαβαζεις στην ελληνικη μυθιστορια,οτι ο ηρακλης πηγε εκει,ο ταδε θεος η ημιθεος πηγε αλλου, αναφερονται στην εξαπλωση της λατρειας αυτων μεσω εμπορικων σταθμων και αποστολων.Ενας προσυλητισμος που γινεται με παρομοιο τροπο ακομα και σημερα..


Ούτε αυτή η σκέψη είναι μονόδρομος αφού τα μυθικά ταξίδια ηρώων και θεών μπορεί να έχουν επινοηθεί για ποικίλους λόγους π.χ. για να εξηγήσουν ένα έθιμο που μοιάζει μεταξύ δύο λαών, για να προσφέρει "ιστορικό" υπόβαθρο σε μια αποικία ή σε μια πολιτικοστρατιωτική διεκδίκηση, για να αιτιολογήσει το όνομα μιας πόλης, ενός λαού, μιας φυλής, κλπ (π.χ. η Χαιρώνεια που τάχα μου ιδρύθηκε από τον Χαίρωνα)

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/12/2010, 19:51:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ας σχολιάσω μερικά απ'όσα καταθέτει ο φίλος skartados...


Γιατι βαζεις τελιτσες;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/12/2010, 20:33:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Εδώ διαβάζουμε το όνομα της Αθηνάς στις μυκηναϊκές πινακίδες.

Γιατι εγω τι ειπα,οτι διαβαζουμε το ονομα του ποσειδωνα;

quote:
Ετυμολογικά δεν σχετίζεται με καμία αθανασία. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί όποιος θεωρεί το όνομα της θεάς Αθηνάς μη ελληνικό, πρέπει να έχει υποκύψει σε κάποιον "σκοταδισμός".

Οχι απλως σχετιζεται,αλλα ειναι το ιδιο ακριβως.
Ειναι σκοταδιστες,γιατι δεν λενε απλα οτι το ονομα της αθανασιας ειναι μη ελληνικο,αλλα προ ελληνικο,υπονοωντας οτι αρχικα στον τοπο μας κατοικουσαν μη ελληνοφωνοι.Οπως αλλωστε πιστευεις και εσυ,αφου γραφεις παρακατω
"Ούτε φαίνεται να υπάρχουν ομόρριζα στις συγγενικές με την ελληνική γλώσσες άρα η πιθανότητα του δανείου από προελληνικό μη ινδοευρωπαϊκό υπόστρωμα είναι αρκετά σοβαρή".
Φυσικα ομοριζα υπαρχουν ,θανατος-θνητος κ.τ.λ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/12/2010, 02:21:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
skartados

Οχι απλως σχετιζεται,αλλα ειναι το ιδιο ακριβως.


Πώς είναι το ίδιο ακριβώς το Αθάνα των μυκηναϊκών κειμένων με το αθανασία? Σε μπερδεύει η επιφανειακή ομοιότητα προφανώς. Το αρχικό -α της Αθηνάς δεν είναι στερητικό.

quote:
skartados

Ειναι σκοταδιστες,γιατι δεν λενε απλα οτι το ονομα της αθανασιας ειναι μη ελληνικο,αλλα προ ελληνικο,υπονοωντας οτι αρχικα στον τοπο μας κατοικουσαν μη ελληνοφωνοι.Οπως αλλωστε πιστευεις και εσυ,αφου γραφεις παρακατω
"Ούτε φαίνεται να υπάρχουν ομόρριζα στις συγγενικές με την ελληνική γλώσσες άρα η πιθανότητα του δανείου από προελληνικό μη ινδοευρωπαϊκό υπόστρωμα είναι αρκετά σοβαρή".


Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πώς από μια τέτοια θέση ή πεποίθηση πρέπει ένας ολόκληρος επιστημονικός κλάδος να λοιδορείται ως "σκοταδιστικός". Την ίδια περίπου θέση εκφράζουν και αρχαία κείμενα αναφερόμενα σε μη ελληνικούς πληθυσμούς που ζούσαν τα παλιά χρόνια σε περιοχές της Ελλάδας. Είναι και αυτοί οι συγγραφείς σκοταδιστές?

quote:
skartados

Φυσικα ομοριζα υπαρχουν ,θανατος-θνητος κ.τ.λ.


Αυτά δεν είναι ομόρριζα αλλά άσχετες με την Αθηνά λέξεις τόσο ετυμολογικά όσο και σημασιολογικά. Το μόνο κοινό είναι μερικοί φθόγγοι αλλά αυτό δεν αρκεί για να επιβεβαιωθεί και ετυμολογική συγγένεια. Ανοιξε κάποιο καλό ετυμολογικό λεξικό. Γι'αυτό γράφτηκαν, για να μας δίνουν τις ορθές και επιστημονικά τεκμηριωμένες ετυμολογίες των λέξεων και να μην παρασυρόμαστε σε γλωσσικούς παραλογισμούς.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/12/2010, 02:42:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τι δαν, τι ταν, τι καν, τι μαν, τι δευς τι ζευς τι χευς, τι μευς,.... σούπα ούτως ή άλλως.... δυο γράμματα να είναι ίδια και να έτοιμη!

Parthen h Rwmania

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/12/2010, 02:48:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Τι δαν, τι ταν, τι καν, τι μαν, τι δευς τι ζευς τι χευς, τι μευς,.... σούπα ούτως ή άλλως.... δυο γράμματα να είναι ίδια και να έτοιμη!

Parthen h Rwmania

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ



Αυτο το θεμα δεν ειναι για εσενα.Αυτα που θα ειπωθουν εδω δεν εχουν ξαναγραφτει.Ετσι δεν θα μπορεις να βρεις να αντιγραψεις καποια απαντηση για να συμμετεχεις...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/12/2010, 03:04:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μην παίζεις με τη φωτιά γιατί μπορεί να καείς.
Το ότι δε συμμετέχω δε σημαίνει ότι δε γνωρίζω, λίγα ή πολλά. Απλά αδιαφορώ για το ποιος ανακάλυψε πρώτος τη γραφή, ή αν οι Δαναοί ήσαν από τη Θεσσαλία ή από την Εσθονία.
Εδώ δεν ξέρουμε εμείς από που είμαστε.
Είμαστε Σλαβικής καταγωγής? Ουνικής? Βλάχικης? Λατινικής? Βουλγαρικής? Ενετικής? Αλβανικής? Γοτθικής?
Χίλιοι μύριοι καλογήροι περάσαν από εδώ.

Είμαστε Έλληνες γιατί έτσι λέμε, γιατί έτσι αισθανόμαστε, γιατί έτσι πιστεύουμε, γιατί έτσι διδασκόμαστε γιατί έτσι γουστάρουμε....τα άλλα είναι άνευ σημασίας.

Ξυλούρης Νίκος .Άκρα του τάφου σιωπή

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/12/2010, 03:13:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Εδώ δεν ξέρουμε εμείς από που είμαστε.
Είμαστε Σλαβικής καταγωγής? Ουνικής? Βλάχικης? Λατινικής? Βουλγαρικής? Ενετικής? Αλβανικής? Γοτθικής?
Χίλιοι μύριοι καλογήροι περάσαν από εδώ.


Το συγκεκριμενο ομως θεμα ,δεν αφορα τη καταγωγη των νεοελληνων αλλα την καταγωγη των προγονων μας χιλιαδες χρονια π.χ.Και τι θα πει δεν σε ενδιαφερει.Αν ηταν ετσι δεν θα υπηρχε η επιστημη της αρχαιολογιας και ο καθενας θα ελεγε για το παρελθον,οτι εξυπηρετει καλυτερα την ιδεολογια του...

Και αν εχεις κατι να πεις για το θεμα πες το.Σε προειδοπειω ομως να προσεχεις γιατι τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα οσο μας τα παρουσιαζουν καποιοι.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Masvidal
Πλήρες Μέλος

Greece
973 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2011, 20:00:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Masvidal  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Την Ελληνική γλώσσα δεν την έφερε ποτέ κάποιος ημιάγριος λαός «από τα
βορεινά βουνά» ή τις «βόρειες πεδιάδες» του όπως ισχυρίζονται οι υποστηρίζοντες την ινδοευρωπαϊκή προέλευση της Ελληνικής γλώσσας.
Αυτή υπήρχε ανέκαθεν επί τόπου και αναπτυσσόταν επί χιλιάδες χρόνια. Είναι προϊόν εξελίξεως χιλιετιών. Και η γλώσσα που μιλούσαν και έγγραφαν οι Αχαιοί ήταν η συνέχεια της γλώσσας και της γραφής των Πελασγών. Η γλώσσα αυτή, ενιαία αρχικώς (Πρωτοελληνική) διαφοροποιήθηκε, με την εξάπλωση των Αιγαίων (Πρωτοελλήνων) σε μεγάλες (και μακρινές από την μητρόπολη) περιοχές.
'Ετσι προέκυψαν οι ποικίλες διάλεκτοι της Ελληνικής και οι συγγενείς πρός αυτήν γλώσσες διαφόρων λαών (Ιαπετική ομογλωσσία = Ελληνογενείς
γλώσσες). Όσο για την γραφή, ο Σλήμαν και ο Έβανς απέδειξαν ότι αυτή
ήταν σε χρήση στο Αιγαίο τουλάχιστον από το 2500 π.Χ. και οι νεώτερες
έρευνες (επιγραφές στα Πιλάκατα της Ιθάκης και στο Δισπηλιό της καστοριάς) την ανήγαγαν στην στ' χιλιετία (5250 π.Χ.)

Η ξύλινη ενεπίγραφη πινακίδα που βρέθηκε στο Δισπηλιό της Καστοριάς
χρονολογήθηκε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα (C14) και βρέθηκε
ότι είναι ηλικίας 7250 ετών. Ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού της
(οπωσδήποτε Ελληνικής -η ομοιότητα των χαρακτήρων με τη Γραμμική Α
είναι οφθαλμοφανής) γραφής που είναι χαραγμένη στην πινακίδα αυτήν και
της αποκρυπτογραφήσεώς της, η ανακάλυψή της καταρρίπτει τις θεωρίες του Φοινικισμού (περί Φοινικικής ή Ινδοευρωπαϊκής προέλευσης του αλφαβήτου) και αναδεικνύει την Ελλάδα ως την μοναδική κοιτίδα της γραφής και του πολιτισμού.

πηγη:internet


Edited by - Masvidal on 23/01/2011 20:01:55Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 4 Σελίδες:
  1  2  3  4
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1542969
Maintained by Digital Alchemy