ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Παγανισμός
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 7
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας


569 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/05/2005, 04:32:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
θα σας κουράσω μάλλον απόψε, αλλά πιστεύω αξίζει τον κόπο...

Σχετικώς με την λατρεία της φύσης από τους Παγανιστές, υπάρχει και για αυτό επίσημη αντίδραση της Εκκλησίας... Να σημειώσω πως δεν την παραθέτω για να συνεχιστεί η συζήτηση περί Χριστιανισμού, αλλά για να υπάρξει και αντίλογως, όπως πρέπει...

"Η Αγία Γραφή διαχωρίζει τον Θεό από την Κτίση με σαφήνεια: Επειδή, ό,τι μπορεί να γίνει γνωστό για τον Θεό, είναι φανερό μέσα τους. Για τον λόγο, ότι ο Θεός το εφανέρωσε σ’ αυτούς. Δεδομένου ότι, τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερά από την εποχή της κτίσης του κόσμου, καθώς νοούνται διαμέσου των δημιουργημάτων του, και η αιώνια δύναμή του και η θεότητα, ώστε αυτοί είναι αναπολόγητοι. Επειδή, ενώ γνώρισαν τον Θεό, δεν τον δόξασαν σαν Θεό, ούτε τον ευχαρίστησαν. Αλλά μέσα στους συλλογισμούς τους αναζήτησαν μάταια πράγματα, και σκοτίστηκε η ασύνετη καρδιά τους. Ενώ έλεγαν ότι είναι σοφοί, έγιναν ανόητοι. Και άλλαξαν τη δόξα του άφθαρτου Θεού σε ομοίωμα εικόνας φθαρτού ανθρώπου και πουλιών και τετραπόδων και ερπετών…Και απέδωσαν σεβασμό και λάτρευσαν την κτίση, παρά εκείνον που την έκτισε, ο οποίος είναι άξιος ευλογίας στους αιώνες» (Ρωμαίους 1:19-25). Η κτίση δείχνει ότι υπάρχει Δημιουργός και Σχεδιαστής πίσω απ’ αυτή. Και η Βίβλος μας λέει ότι όσοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την Κτίση από τον Κτίσαντα, είναι ανόητοι. Αυτό ακριβώς κάνουν σήμερα οι οπαδοί της Νέας Εποχής. Ταυτίζουν την κτίση με τον Θεό και λατρεύουν την κτίση! Η Αγία Γραφή μας πληροφορεί ότι υπάρχει ένας προσωπικός ζωντανός Θεός «που έκανε τον ουρανό και τη γη και τη θάλασσα, και όλα όσα είναι μέσα σ’ αυτά» (Πράξεις 14:15). Επίσης μαθαίνουμε ότι : «Ο Θεός, που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ’ αυτόν, αυτός που είναι ο Κύριος του ουρανού και της γης,…αυτός δίνει σε όλους ζωή και πνοή και τα πάντα» (Πράξεις 17:24-25).

Ο Θεός δεν είναι η Φύση, αλλά αντίθετα Εκείνος είναι ο Δημιουργός της Φύσης! Η ταύτιση της φύσεως με τον Θεό είναι ειδωλολατρεία. Όχι μόνο ο Θεός είναι ξεχωριστός από την Κτίση, διότι αυτός την δημιούργησε, αλλά είναι ξεχωριστός διότι υπάρχει πριν από την Κτίση! «Κύριε, εσύ έγινες καταφυγή από γενεά σε γενεά. Πριν γεννηθούν τα όρη, και πλάσεις τη γη και την οικουμένη, και από τον αιώνα μέχρι τον αιώνα, εσύ είσαι ο Θεός» (Ψαλμ.90:2-3). Ο Θεός είναι αυθύπαρκτος και αιώνιος, χωρίς αρχή και χωρίς τέλος. Ενώ η Κτίση έχει αρχή και τέλος, δεν είναι αιώνια ή αυθύπαρκτη διότι δεν δημιουργήθηκε από τον εαυτό της (!), αλλά από τον παντοδύναμο αληθινό Θεό.

Ακόμη επειδή ο Θεός είναι πρόσωπο, κι όχι κάποια ενέργεια που διαχέει το σύμπαν, μας καλεί να επιστρέψουμε σε Αυτόν! Επίσης επειδή είναι πρόσωπο ζωντανό και αληθινό, μας αγαπάει πολύ, κάτι που δεν μπορεί να το κάνει μια ενέργεια! «Επειδή με τέτοιο τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή» (Ιωάννης 3:16). Συνεπώς η διδασκαλία της Νέας Εποχής για τον Θεό, είναι εσφαλμένη και σύμφωνα με την ανθρώπινη λογική, αλλά και σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή."

Να διευκρινίσω πως η αντίδραση στρέφεται μεν εναντίον της Νέας Εποχής, αλλά συγκεκριμένες θεωρίες περί λατρείας της Κτίσης, η Νέα Εποχή τις έχει ξεσηκώσει από τον Παγανισμό... υποθέτω πως το επιχείρημα θα είναι το ίδιο... αν σφάλλω διορθώστε με..Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/05/2005, 06:48:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Brie Boy
Ναι αγαπητέ Μακεδών...είναι Βολταιρικοί οι νόμοι που παραθέτεις... και ενδεχομένως το γεγονός ότι μιλάνε για ρομπότ, ενώ αν κάνουμε μια μικρή παράφραση μπορούν κάλλιστα να μιλάνε και για ανθρώπους, δείχνει, αν μη τί άλλο, ότι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό και στις άψυχες κατ' εμάς οντότητες... κάτι εξόχως παγανιστικό!

Εγώ θα έλεγα ότι είναι μάλλον Αριστοτελικοί (όπως το ορίζεις) χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία. Όσο για τις "άψυχες κατ'εμάς" οντότητες αν καθήσει και σκεφτεί κανείς τι διαφορές έχουν οι άνθρωποι με τις μηχανές, θα διαπιστώσεις ότι ουσιαστικά μιλάμε για μία διαφορά μόνο. Και δεν εννοώ την "ψυχή".

Ουσιαστικά, ο Παγανισμός όπως το διατυπώνεις βρίσκεται στον καθένα μας, σε άλλον πιο λίγο σε άλλον περισσότερο. Για παράδειγμα, πόσοι από σας έχουν δώσει ονόματα στο αυτοκίνητό τους; Πόσοι από σας το παρακαλάνε να ξεκινήσει ή το βρίζουν; Πόσοι από σας μιλάνε στο φανάρι της τροχαίας: "Άναψε ρεεεε". Πόσοι από σας μιλάνε στο pc τους, στον εκτυπωτή τους ("ξεκίνα ρημάδι", "αχ μη κολλήσεις τώρα", κτλ.). Ποιος ο λόγος να τα μιλάμε αν δεν πιστεύαμε (έστω και ενδόμυχα, χωρίς να τολμάμε να το ομολογήσουμε δημόσια) ότι μας καταλαβαίνει;

Πριν με ρωτήσεις, να σου πώ ότι το δικό μου αυτοκίνητο το λένε Ιζαμπέλα. Αν θέλεις να σου πώ κι άλλα χαρακτηριστικά της, ευχαρίστως

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/05/2005, 07:17:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Brie Boy
Λοιπόν εισερχόμαστε σε ένα ενδότερο φιλοσοφικό θέμα που εμπεριέχει ο Παγανισμός προς συζήτηση... η ύπαρξη ή μη της Αντικειμενικής Αλήθειας, και του αντικειμενικού διαχωρισμού Καλού και Κακού...

Μήπως στη βάση του (και παρά τα λεγόμενα) ο Χριστιανισμός το ίδιο πράγμα δεν πιστεύει;

Το Κακό δε "γεννήθηκε" από το Καλό; Κι αν διαχωρίστηκε κάποια στιγμή, ο χωρισμός αυτός δεν φαίνεται να είναι κάπως ασαφής;

Το Κακό λειτουργεί παράλληλα με το Καλό, υπάρχει χάρη σ'αυτό, φαίνεται να υποτάσσεται σ'αυτό αλλά να είναι ταυτόχρονα και ανεξάρτητο και εν τέλει, να μην υπάρχει αντικειμενικά και χωριστά παρά να αποτελεί τη δεύτερη όψη του ίδιου νομίσματος. Αν τώρα περιστραφεί γρήγορα αυτό το νόμισμα (λόγω του μεταισθήματος), οι δύο όψεις του φαίνεται να συγχωνεύονται. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθοριστεί αντικειμενικά τι είναι καλό και τι είναι κακό.

Άλλωστε το Καλό και το Κακό δεν μπορεί να μπει στη βάση της αντικειμενικής θεώρησης γιατί δεν έχει την ίδια υπόσταση για όλους. Αυτό που φαίνεται σαν κακό μπορεί να είναι καλό (και το αντίστροφο), ιδωμένο από άλλη σκοπιά και υπό άλλες συνθήκες. Άλλωστε, ενδόμυχα όλοι οι άνθρωποι πάνω κάτω έτσι σκέφτονται, ακόμα και για τις χειρότερες (ή καλύτερες) πράξεις.

Να δώσω κάποιο παράδειγμα: Το χτύπημα των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη (αν όντως έγινε έτσι όπως περιγράφτηκε). Ήταν καλό; Ήταν κακό; Ήταν δολοφονία αθώων; Ήταν γενναία πράξη; Η απάντηση εξαρτάται από τους ανθρώπους που θα ρωτήσεις.

Άλλο παράδειγμα: Ένα λυντσάρισμα. Ο βίαιος θάνατος κάποιου, με τρόπο απεχθή δεν λειτούργησε πολλές φορές σαν ικανοποίηση του "κοινού περί δικαίου αίσθημα"; Και τι είναι το αίσθημα αυτό; Δεν είναι ουσιαστικά η υποκειμενική άποψη περί Κακού και Καλού, όπου το Κακό φέρνει την Κάθαρση που είναι Καλό και άρα λειτουργεί και το ίδιο σαν Καλό;

Μέσα από τα κείμενά σου φαίνεται πολλές από τις "αρχές" του Παγανισμού να υπάρχουν εγγενώς στους ανθρώπους, να αποτελούν "τη φυσική σκέψη" του ανθρώπου (όντας και ο ίδιος τμήμα της φύσης) και η σύγκρουσή τους (των ιδεών, όχι των ανθρώπων) με τις δογματικές και "αληθείς εξ'αποκαλύψεως" θρησκείες ίσως να οφείλεται στο ότι οι τελευταίες αποτελούν τεχνητά κατασκευάσματα.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

jonniebegood
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4382 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/05/2005, 13:23:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους jonniebegood  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:


Brie Boy:

Παρακάτω παραθέτω προς συζήτηση (δεν είναι δικά μου αλλά copy-paste) τα βασικά χαρακτηριστικά των Παγανιστικών Θρησκειών, όπως παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο:


- Δεν υπάρχει συγκεκριμένο δόγμα, πέραν της αντίληψης ότι το Θείο δεν είναι κάτι ξέχωρο από εμάς, αλλά είμαστε κομμάτι Του και είναι κομμάτι μας, και αυτό δεν ισχύει μονάχα για τους ανθρώπους, αλλά για τα πάντα, είτε έμψυχα είτε άψυχα, επομένως τα πάντα είναι ιερά και άξια σεβασμού.

- Χωρίς να υπάρχει δόγμα, είναι λογικό να μην υπάρχει και προσηλυτισμός. Οι Παγανιστές όχι μόνο δεν θα προσηλυτίσουν ποτέ κανένα, αλλά απεχθάνονται και όσους το κάνουν. Η φύση της θρησκείας είναι τέτοια που αγκαλιάζει όλες τις θεοφιλοσοφίες σαν εξίσου σεβαστές.

- Δεν υπάρχουν πνευματικοί ηγέτες. Η επαφή του πιστού με το Θείο και η καθοδήγησή του από Αυτό είναι άμεση χωρίς «μεσολαβητές».

- Αποσκοπούν στην απόλυτη εναρμόνιση με την φύση.




σωστοτατα, με μονη διαφωνια μου την λεξη "θρησκεια" - δεν ειναι θρησκεια ο παγανισμος αλλα θρησκευτικη αντιληψη του Συμπαντος και της Φυσης.


quote:

Χμ.. από την μεριά μου βλέπω μεγάλη σχέση με αρκετές θεωρίες του σύγχρονου New Age...



new age?

what is this???


ο ανιμισμος (παγανισμος) προερχεται απο τα βαθη των χιλιετιων, αφου ηταν η πρωτη αυθορμητη αντιληψη του ανθρωπου για το Θειον.

quote:

Πιστεύετε ότι μπορεί ένας σύγχρονος παγανιστής που αγκαλιάζει όλες τις θεοφιλοσοφίες σαν εξίσου σεβαστές, να μην μπαίνει σε διαδικασία να στηλιτεύει τα -κατά τον ίδιο- κακώς κείμενα των θρησκειών γύρω του?? Δύσκολο έτσι?



θα φερω την δικη μου συμπεριφορα σαν παραδειγμα.


αναβω τα καντηλια στα χριστιανικα ξωκκλησια, και θεωρω ιερο καθε ναο, καθε θρησκειας εφοσον απευθυνεται κατα βασην στο Θειον.

μπορω (και τοχω κανει πολλες φορες) να προσευχηθω σε ναο καθε θρησκειας το ιδιο ευκολα οσο οταν προσευχομαι εξω, στην Φυση.

αλλα αυτο δεν σημαινει φυσικα οτι πρεπει να αποδεχομαι τα καταστροφικα δογματα των οργανωμενων θρησκειων εξουσιας, ή να το βουλωνω!

quote:


- Όποιες κι αν είναι οι Θεϊκές μορφές που αντιλαμβάνεται ο καθένας, έχουν τον κοινό παράγοντα ότι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε καλόβουλες ούτε κακόβουλες.

Ο Παγανισμός αντιλαμβάνεται το κακό και το καλό σαν τις 2 πλευρές του ιδίου «νομίσματος» που χαρακτηρίζει τα πάντα.

Δεν υπάρχει δηλαδή απόλυτο κακό όπως δεν υπάρχει απόλυτο καλό, και γι αυτό το λόγο οι Θεότητες, οι εκφράσεις δηλαδή του Θείου, δεν μπορούν να διαχωριστούν σε καλόβουλες και κακόβουλες, αλλά στην ένωση και των δύο.


ειναι αυτο που λεω τοσο καιρο στο φορουμ: δεν υπαρχει καλο και κακο στην Φυση!

αυτα ειναι δικες μας εφευρεσεις ωστε να μπορεσουμε να συμβιωσουμε χωρις να αλληλοσκοτωθουμε.

αλλα στις οποιες προσεδωσαν τετοια ελαστικοτητα ωστε τις χρησιμοποιησαν παμπολλες φορες για τα εξουσιαστικα συμφεροντα... (κακο το να σκοτωνεις, αλλα αν εισαι φανταρος σε ευλογαει ο παππας πριν το κανεις)

quote:

Πάντως όπως εμφανίζεται αυτή η παλιά θρησκεία, μέσα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, κάθε άλλο παρά "πίσω όλοταχώς" μπορεί να χαρακτηριστεί... με κάθε σεβασμό κύριε πρύτανη...


το αστειο ειναι πως η μοντερνα φυσικη εχει υιοθετησει αποψεις περι κοσμολογιας που συναδουν με τις αποψεις του παγανισμου.


οταν οι φυσικοι ανακαλυψαν οτι καθε μικροδευτερολεπτο εμφανιζονται απο το πουθενα σε καθε σημειο του συμπαντος, ζευγη σωματιδιων με αντιθετο φορτιο (ηλεκτρονιο-ποζιτρονιο, πχ) που αλληλεπιδρουν και εξαφανιζονται, και απεδωσαν την προελευση τους σε "μια αγνωστη ενεργειακη θαλασσα", οι παγανιστες απλα ειπαν: οι επιστημονες επιβεβαιωσαν την υπαρξη του Θειου παντου!


για το αν στεκει ενας εξωκοσμικος θεος (οποιασδηποτε μονοθεϊστικης θρησκειας) στο Συμπαν των φυσικων, διαβαστε το πολυ ενδιαφερον βιβλιο του Πωλ Ντεϊβις "θεος και μοντερνα φυσικη".

απο την αλλη μερια, το καλυτερο βιβλιο υπαρχει γυρω μας!!!


.

.

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.grΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

jonniebegood
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4382 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/05/2005, 13:45:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους jonniebegood  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:

Brie Boy

Αυτό το Ένα δεν έχει όνομα (μερικές μάλιστα Πανθεϊστικές θρησκείες το αναφέρουν ως «το Ανώνυμο με τα χίλια ονόματα»), γένος, ανθρώπινα χαρακτηριστικά, μορφή και γενικά δεν μπορεί να κατανοηθεί με το Πνεύμα παρά μόνο με την Ψυχή.

Είναι αυτό που κινεί τα πάντα και που κινείται από αυτά, αυτό που βρίσκεται μέσα αλλά και γύρω από τα πάντα, αυτό που δημιούργησε τα πάντα και δημιουργήθηκε από αυτά, που επηρεάζει και επηρεάζεται από τα πάντα.


οι Κινεζοι το ειπαν ΤΑΟ, οι Ελληνες ΘΕΙΟΝ...

quote:

Δύσκολη έννοια για να τη συλλάβει ο ανθρώπινος νους, γι' αυτό και έρχεται ο Πολυθεϊσμός να τη απλοποιήσει λίγο ώστε να γίνει πιο κατανοητή



αυτο ακριβως συνεβει με τους προγονους μας!


γνωριζαν οτι το μερος καποιου συνολου δεν μπορει να κατανοησει ποτε το συνολο στο οποιο ανηκει.


το Θειον για τους Ελληνες ηταν "αφατον", δεν μπορεις να μιλησεις καν γι την φυση του, αφου δεν μπορεις να την συλλαβεις!


το Θειον ομως γινεται προσιτο μεσα απο τις εκφανσεις του στην Φυση, και μεσα απο αυτες το πλησιαζει ευκολοτερα ο ανθρωπος.


ετσι τα πνευματα των φυσικων δυναμεων (εχουν πνευμα αφου ειναι μερος του Θειου) εγιναν οι θεοι του πολυθεϊσμου.

ουσιαστικα ο διαχωρισμος ειναι ανυπαρκτος γιατι και ο Πανθεϊσμος αναγνωριζει οτι ολα εχουν πνευμα και ειναι ιερα.

.


.


ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.grΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

jonniebegood
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4382 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/05/2005, 13:48:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους jonniebegood  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:

Brie Boy

Μου αρέσει πολύ η άποψη περί Καλού και Κακού του Παγανισμού... Είναι κάτι που ανεκαθεν το πίστευα, και όταν το βρήκα αποτυπωμένο σε επίσημη θρησκεία, που πιστεύεται -ή πιστευόταν κάποτε τουλάχιστον- ενθουσιάστηκα...


δεν επαψαν ποτε να υπαρχουν Ελληνες Εθνικοι!!!


.


.


ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.grΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

jonniebegood
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4382 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/05/2005, 13:51:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους jonniebegood  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:

toxotis

Είναι σαν το yin-yank των ανατλίτικων σκέψεων.



ανιμιστες κι αυτοι αδελφε!


.


.

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.grΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

jonniebegood
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4382 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/05/2005, 13:56:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους jonniebegood  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:

macedon


Γι'αυτό είπα "να τους αλλάξουμε λίγο", επειδή αρχικά μιλούσαν για ρομπότ. Αλλά, αν μπορούσαν να εφαρμοστούν στις ανθρώπινες κοινωνίες... τι καλά που θα είμαστε...


πολυ καλα τους αλλαξες!

καταπληκτικο και το βιβλιο!!!

.


.

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.grΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

jonniebegood
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4382 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/05/2005, 13:58:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους jonniebegood  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:

Brie Boy

και ενδεχομένως το γεγονός ότι μιλάνε για ρομπότ, ενώ αν κάνουμε μια μικρή παράφραση μπορούν κάλλιστα να μιλάνε και για ανθρώπους, δείχνει, αν μη τί άλλο, ότι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό και στις άψυχες κατ' εμάς οντότητες... κάτι εξόχως παγανιστικό!




.

.


ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.grΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kswtikoula
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
676 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/05/2005, 16:06:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kswtikoula  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος kswtikoula  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η συνεύρεση του καλού και του κακού στο θείο υπάρχει και στον Αβραξάς.

Ομολογώ ότι δεν το έχω ψάξει και πολύ το θέμα του Αβραξάς,
αλλά το γνώρισα μέσα από τις σελίδες του "Ντέμιαν" του Έσσε.

Πάντως η άποψη αυτή υπάρχει αυτούσια και στο εν λόγω βιβλίο.

Φιλικά Ξωτικούλα

Φύτεψα πάλι τα κρίνα της ψυχής μου σ'άπιστο χώμαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

toxotis
Πλήρες Μέλος

Greece
1256 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/05/2005, 00:24:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους toxotis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
"Η Αγία Γραφή που είναι το γραπτό θέλημα του Θεού μπορεί να μας διαφωτίσει για το κάθε ζήτημα που αφορά την ζωή μας και την πνευματική μας πορεία. Υπάρχει λοιπόν αντικειμενική αλήθεια. "

Απο το jesusportal που μας παρέθεσε η Brie Boy

Καλά το πόσο αντικειμενική είναι αυτή η αλήθεια το έχουμε συζητήσει εκτενέστατα σε πολλά τοπικ του φόρουμ "Μύθος και Θρησεκεία"

Όσο για τα παγανιστικά ρεύματα που υπάρχουν σήμερα νομίζω πως είναι πάρα πολλά τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Μια βόλτα στο διαδύκτυο μας δίνει την σύγχρονη τάση.
Αλλα και η σελίδα με το τεράστιο σε αριθμό "κιτάπι" αιρέσεων ή αιρετικά θεωρούμενων σχολών κατά την Ορθ. Χριστιανική Εκκλησία μας δίνει επίσης μια γεύση.

Διάβαζα τελευταία σε ένα ξένο site, στο
http://www.meta-religion.com/HomeEnglish.htm νομίζω πως ήταν,
και μου έκανε τρομερή εντύπωση ο μεγάλος θαυμασμός που τρέφουν για όσα δίδαξαν και πίστευαν οι δικοί μας πρόγονοι.
Έθεταν την εξής βάση:
Αφού όλος ο δυτικός κόσμος έχει διδαχτεί και έχει δημιουργήσει τον σημερινό του πολιτισμό πάνω στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό,
είναι αυτονόητο κατα μία -πολιτισμική έννοια- να μπορούν να θεωρηθούν έλληνες όλοι οι άνθρωποι της δύσης και κατά συνέπεια θα ήταν το πιο φυσικό αν θα έφταναν να υιοθετήσουν και την φιλοσοφική-θρησκευτική άποψη των αρχαίων ελλήνων (παγανισμό, γνωστικισμό ή ανιμισμό κτλ)στα σημερινά θρησκευτικά ζητήματα που τους αφορούν.

Και εμείς μέχρι χθες -βυζάντιο-δεν θέλαμε να μας αποκαλούν έλληνες
Και εμείς -μια πλειοψηφία- γονατίζουμε σε εβραίους θεούς και "αγίους" που κατασυκοφαντούν και αναθεματίζουν την ιστορική μας κληρονομιά...

Μήπως εδώ στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη φύγει ο Μεσαίωνας?
(όσον αφορά τα θρησκευτικά ζητήματα)

Τοξότης

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας


569 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/05/2005, 05:38:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ξαναδιαβάζοντας το άρθρο του Μπαμπινίωτη
(http://tovima.dolnet.gr/demo/owa/tobhma.print_unique?e=B&f=13929&m=B33&aa=1&cookie=
ΤΟ ΒΗΜΑ , 03-08-2003)

μου κάνει πραγματικά εντύπωση η ταύτιση παγανισμού με την λατρεία του Δωδεκάθεου...

"Αυτός ο φολκλορικός «ελληνισμός της χλαμύδας», όταν περνάει σε τελετές αναβίωσης τής αρχαίας λατρείας των Ολυμπίων θεών με ανάλογη ενδυμασία, ύμνους και σύμβολα (δάδες, θυσίες ζώων κ.τ.ό.), ταυτίζει ανεπίτρεπτα και ανιστόρητα τον Ελληνισμό με φαιδρές καταστάσεις. Μπορεί μάλιστα να πάρει και τη μορφή κωμικοτραγικής πρόκλησης, όταν «ζητείται πίσω» ο Παρθενώνας, για να αποτελέσει τον επίσημο ναό τής νεοπαγανιστικής λατρείας! "

Με εντυπωσιάζει πραγματικά η άγνοια που δείχνουν τα συγκεκριμένα λόγια του καθηγητή σε σχέση με τον παγανισμό... παρουσιάζει τους παγανιστές σαν θιασώτες ενός ημι-πρωτόγονου ειδωλολατρισμού, καννίβαλους που θυσιάζουν άμοιρα ζωάκια στους 12 Ολύμπιους, χλαμυδοφόρους οπαδούς που κινούνται στα όρια του γραφικού και του γελοίου εθνικισμού...

Δεν ξέρω, αλλά με εντυπώσιαζει αυτή η επιφανειακή προσέγγιση...

Ίσως φταίει όντως η αναβίωση του αρχαιοελληνισμού... που αγγίζει τα όρια του γραφικού μερικές φορές. Έχω γνωρίσει άτομα που μου απαντούν σε ερωτήματα μου με ένα "Ο Δίας έλεγε..." και με έχουν αφήσει σύξυλη...

Περιμένω σχόλια!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

jonniebegood
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4382 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/05/2005, 11:22:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους jonniebegood  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:

macedon:

Ουσιαστικά, ο Παγανισμός όπως το διατυπώνεις βρίσκεται στον καθένα μας, σε άλλον πιο λίγο σε άλλον περισσότερο. Για παράδειγμα, πόσοι από σας έχουν δώσει ονόματα στο αυτοκίνητό τους; Πόσοι από σας το παρακαλάνε να ξεκινήσει ή το βρίζουν; Πόσοι από σας μιλάνε στο φανάρι της τροχαίας: "Άναψε ρεεεε". Πόσοι από σας μιλάνε στο pc τους, στον εκτυπωτή τους ("ξεκίνα ρημάδι", "αχ μη κολλήσεις τώρα", κτλ.). Ποιος ο λόγος να τα μιλάμε αν δεν πιστεύαμε (έστω και ενδόμυχα, χωρίς να τολμάμε να το ομολογήσουμε δημόσια) ότι μας καταλαβαίνει;



οταν πρωτοπηρα υπολογιστη, ημουν κομπλαρισμενος με την τεχνολογια του και οπως ηταν φυσικο εχανα τον μπουσουλα.


η αντιδραση μου οταν αντιμετωπιζα προβλημα ηταν να τον βριζω...


το περιεργο ειναι πως αν και εγω μαθαινα, τα προβληματα πολλαπλασιαζονταν.


μεχρι που μια ωραια πρωια με το που ανοιξα τον υπολογιστη και συνδεθηκα, εξαφανιστηκε το τηλεορασακι στην μπαρα κατω δεξια που δειχνει την συνδεση με το δικτυο!


ο φιλος που με υποστηριζε τεχνικα, σηκωσε τα χερια ψηλα - δεν γινεται τετοιο πραγμα, μου ειπε αφου εψαξε τα σωθικα του υπολογιστη και τον ψυχαναλυσε.

περασε κανας μηνας που εγω ρωτουσα δεξια και αριστερα, αλλα ουτε απαντηση επαιρνα, ουτε το τηλεορασακι εμφανιστηκε ξανα.

ενα βραδυ επισκεφθηκα μια κυβερνογιαφκα για κανα προγραμμα, και επεσα πανω σε συγκεντρωση χακερς (με την σωστη εννοια, οχι κρακερς) διαφορων ηλικιων.

ανεφερα το προβλημα και κανεις δεν ειχε ξανακουσει να συμβει κατι παρομοιο.


τοτε πεταχτηκε ενας 55αρης παλιος χακερ (απο την εποχη που πληκτρολογουσες τα παντα) και με ρωτησε αν τον βριζω τον υπολογιστη μου.


εκπληκτος απαντησα καταφατικα, και η συμβουλη του ηταν "μην τον βριζεις, παρτον με το καλο".

νομιζα πως μου κανει πλακα αλλα ολοι οι αλλοι συμφωνησαν νευοντας σοβαρα.

επαψα να ξεσπαω στον υπολογιστη και αρχισα τα γλυκολογα - το τηλεορασακι δεν ξαναεμφανιστηκε αλλα επαψαν να παρουσιαζονται προβληματα!

στον επομενο υπολογιστη που απεκτησα εδωσα ονομα, του γλυκομιλαω και τον στολιζω με μικροαντικειμενα - ουδεν προβλημα!


.

.


ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.grΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

jonniebegood
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4382 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/05/2005, 11:26:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους jonniebegood  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:

macedon:

Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθοριστεί αντικειμενικά τι είναι καλό και τι είναι κακό.



υπερβολικα ευπροσαρμοστες και ελαστικες εννοιες...

quote:

...φαίνεται πολλές από τις "αρχές" του Παγανισμού να υπάρχουν εγγενώς στους ανθρώπους, να αποτελούν "τη φυσική σκέψη" του ανθρώπου (όντας και ο ίδιος τμήμα της φύσης) και η σύγκρουσή τους (των ιδεών, όχι των ανθρώπων) με τις δογματικές και "αληθείς εξ'αποκαλύψεως" θρησκείες ίσως να οφείλεται στο ότι οι τελευταίες αποτελούν τεχνητά κατασκευάσματα.



το πρωτο που εκαναν οι οργανωμενες μονοθεϊστικες θρησκειες ηταν να ξεκοψουν τον ανθρωπο απο την Φυση και να του πλασαρουν την ψευδαισθηση πως το συμπαν του ανηκει δικαιωματικα...


.

.

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.grΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Krisnna
Πλήρες Μέλος

Greece
1040 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/05/2005, 13:49:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Krisnna  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

το πρωτο που εκαναν οι οργανωμενες μονοθεϊστικες θρησκειες ηταν να ξεκοψουν τον ανθρωπο απο την Φυση και να του πλασαρουν την ψευδαισθηση πως το συμπαν του ανηκει δικαιωματικα...

Θα έλεγα καλύτερα οτι οι Μονοθειστικές θρησκείες λένε οτι το Σύμπαν είναι δικαιωματική και απόλυτη ιδιοκτησία του Θεού, του προσωποποιημένου με όνομα Θεού. Και ο άνθρωπος είναι επίσης ιδιοκτησία του ίδιου Θεού αλλά εφόσον ο Θεός αγαπάει περισσότερο απο όλα τον άνθρωπο απο όλες τις κτήσεις του άν το θέλει ο Θεός και εφόσον κερδίσει την εκτίμηση και την συμπάθεια του με πολύ προσπάθεια, προσευχές και θυσίες μπορεί να γίνει και ο άνθρωπος συνιδιοκτήτης του Σύμπαντος μαζί του
Αντίθετα ο Παγανισμός λέει οτι το Σύμπαν είναι ιδιοκτησία του ίδιου του εαυτού του και οτι τα πάντα είναι Θεός, και πρέπει να τους συμπεριφέρεται ο άνθρωπος όπως στον Θεό.

"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 00:07:54  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μπορώ να σε ρωτήσω κάτι φίλε Κρίσνα;

Που τα λέει αυτά (ας πούμε ο Χριστιανισμός) και που τα λέει επίσης τα άλλα ο Παγανισμός;
Έχω την εντύπωση πως υπάρχουν ποικίλα ρεύματα και στον Παγανισμό, αν δεν κάνω λάθος;; σωστά;;;
Για πες μου σε παρακαλώ πρώτα, αν θες για το Χριστιανισμό και στη συνέχεια για τον Παγανισμό.

Φιλικά όπως πάνταΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 01:29:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο για πληροφορίες περί του Παγανισμού, βρήκα κάποια στοιχεία που παραθέτει κάποιος σε ένα φόρουμ.
Είναι κάτι που δεν γνώριζα και θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά αν ξέρετε κάτι περισσότερο.

"ΗΤΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, "ΕΛΛΗΝΕΣ";
« εστάλη: Νοέμβριος 5th, 2003, 8:54pm » Με έμφαση Τροποποίηση

--------------------------------------------------------------------------------
Ας δούμε τι λέει ο πατέρας της Ιστορίας μας, Ηρόδοτος:

«...Δώδεκά τε θεών επωνυμίας έλεγον πρώτους Αιγυπτίους νομίσαι καί Έλληνας παρά σφέων αναλαβείν, βωμούς τε καί αγάλματα καί νηούς θεοίσι απονείμαι σφέας πρώτους καί ζώα εν λίθοισι εγγλύψαι...» Ιστορίαι Β' 4


«Σχεδόν δέ καί πάντων τά ουνόματα τών θεών εξ Αιγύπτου ελήλυθε ες Ελλάδα. Διότι μέν γάρ εκ τών βαρβάρων ήκει, πυνθανόμενος ούτω ευρίσκω εόν' δοκέω δ'ών μάλιστα απ' Αιγύπτου απίχθαι. Ότι γάρ δή μή Ποσειδέωνος καί Διοσκούρων, ως καί πρότερόν μοι ταύτα είρηται, καί Ήρης καί Ιστίης καί Θέμιος καί Χαρίτων καί Νηρηίδων, τών άλλων θεών Αιγυπτίοισι αιεί κοτε τά ουνόματα εστι εν τή χώρη. Λέγω δέ τά λέγουσι αυτοί Αιγύπτιοι. Τών δέ ού φασι θεών γινώσκειν τά ουνόματα, ούτοι δέ μοι δοκέουσι υπό Πελασγών ονομασθήναι, πλήν Ποσειδώνος. Τούτον δέ τόν θεόν παρά Λιβύων επύθοντο' ουδαμοί γάρ απ'αρχής Ποσειδέωνος ούνομα έκτηνται ει μή Λίβυες, καί τιμώσι τόν θεόν τούτον αιεί. Νομίζουσι δ'ών Αιγύπτιοι ουδ'ήρωσι ουδέν». Ιστορίαι Β' 50



«Πανηγύρις δέ άρα καί πομπάς καί προσαγωγάς πρώτοι ανθρώπων Αιγύπτιοι εισι οι ποιησάμενοι, καί παρά τούτων Έλληνες μεμαθήκασι. Τεκμήριον δέ μοι τούτου τόδε' αι μέν γάρ φαίνονται εκ πολλού τεο χρόνου ποιεύμεναι, αι δέ Ελληνικαί νεωστί εποιήθησαν». Ιστορίαι Β' 58 "

Έχει κάποιος το Βιβλίο από το οποίο πήρε τα αποσπάσματα αυτά για να μας επιβεβαιώσει ότι ειναι έγκυρα αυτά που λέει;
Αν ναι, τι θα λέγατε σχετικά με το ερώτημα που θέτει ο εν λόγω χρήστης;;;;

Φιλικά όπως πάνταΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας


569 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 02:01:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα σε όλους!!

Αρχικώς να αναφέρω, μόνο και μόνο λόγω του τόπι, ότι ένας παγανιστής δεν είναι απαραίτητο να πιστεύει στο Δωδεκάθεο, και κακώς υπάρχει αυτός ο συσχετισμός σήμερα...

Φίλε Ψηλέ, το βιβλίο δεν το έχω δυστυχώς, άρα δεν μπορώ να κρίνω τα αποσπάσματα που αναφέρεις (βάλε και ένα link)...

Πάντως, από όσα έχω διαβάσει προσωπικά, έχω καταλήξει, όχι ότι οι Έλληνες Θεοί δεν ήταν Έλληνες, αλλά ότι υπάρχουν σε όλες τις γειτονικές χώρες εκείνης της εποχής, ανάλογες θεότητες, με παρόμοια ανθρώπινα χαρακτηριστικά και κοινά σύμβολα...
Εγώ τουλάχιστον βλέπω πάμπολλες ομοιότητες. Νομίζω υπάρχει και αντίστοιχη επιστήμη... (Συγκριτική Θεολογία ή κάπως έτσι). Είναι φυσικό να εντοπίζουμε τέτοιες ομοιότητες μεταξύ πολυθεϊστικών θρησκείων (όπως βέβαια αντίστοιχες ομοιότητες υπάρχουν και μεταξύ μονοθεϊστικών θρησκειών). Όλοι οι άνθρωποι έχουν κοινές βλέψεις, ανησυχίες και κοσμοθεωρήσεις. Και ανάλογα με αυτές, οι Μεσόγειοι λαοί "έφτιαξαν" τότε τους Θεούς τους...

Υπάρχει και μια θεωρία, ότι αποτελούν όλες οι θεότητες αυτές, την μετεξέλιξη των θεοτήτων που πιστέυονταν πριν την αποίκηση των λαών αυτών προς δυσμάς...(Ινδοευρωπαϊκή καταγωγή κτλ, μην τα ξαναλέω, τα ξέρετε όλοι).

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 02:20:06  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τα περί επιροών από γειτονικές φυλές, τα έχω ακούσει και διαβάσει σε ορισμένα άρθρα και εγώ. Δεν μπορώ όμως να μιλήσω με στοιχεία.
Ψάχνοντας λοιπόν περαιτέρω, βρήκα και κάτι άλλο που μου κίνησε το ενδιαφέρον.
Δεν το βλέπω ως αντεπίθεση σε σχόλια που έχω δεχθεί, απλά μου αρέσει να ανακαλύπτω και γιατί όχι, να τα μοιράζομαι εδώ μαζί σας.

Από την ίδια ιστοσελίδα (θα σας την παραθέσω, όπως και ζήτησες φίλη Brie Boy) διάβασα μια άλλη συζήτηση που έκαναν οι χρήστες εκεί και κάποιος παραθέτει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Θεωρώ πως είναι αξιόλογο να συζητηθούν και εδώ διότι έχουν αποτελέσει και εδώ σημεία διαμάχης τα όσα, ο ίδιος χρήστης, ισχυρίζεται (άναφέρομαι στο μήνυμα του τελευταίου χρήστη).

Λοιπόν η σελίδα είναι:
http://www.spartans.gr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?board=arxaia_elliniki_cat;action=display;num=1067773358

Παραθέτω τη συζήτηση:
"ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
« εστάλη: Νοέμβριος 2nd, 2003, 1:42pm » Με έμφαση Τροποποίηση Διαγραφή

--------------------------------------------------------------------------------
(…) Ποιος μπορεί να ακινητοποιήσει τον Αίολο του Πνεύματος;
Ποιος μπορεί να σκοτώσει τους Θεούς των άλλων για χάρη του δικού του θεού;
Ποιος τρελός νόμισε ότι οι Αρχαίοι μας Θεοί πέθαναν; Ω, οι άννοες!
Θέλησαν να συσκοτίσουν τα πάντα! Διαμέλισαν την Υπατία !
Κάψανε τα βιβλία μας ! παραποίησαν την αλήθεια! Πλαστογράφησαν την ιστορία!
Ονόμασαν φοινικικό το πανάρχαιο Ελληνικό μας αλφάβητο!
Έβγαλαν άχρηστο ή χρησμό τον Απόλλωνα ! Και το μόνο που κατάφεραν ήταν
να συσκοτίσουν τον Ήλιο της καρδιά μας! Ω Νέμεση!

Re: ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
« Απάντηση #1 εστάλη: Νοέμβριος 2nd, 2003, 1:44pm » Με έμφαση Τροποποίηση

--------------------------------------------------------------------------------
Ο όρος "Πολυθεϊσμός" προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "πολύς" και "Θεός" και σημαίνει λατρεία πολλών θεοτήτων.Ως "Πολυθεϊσμός" λοιπόν ορίζεται η αντίληψη περί υπάρξεως περισσοτέρων του ενός Θεών.Είναι η αντίληψη μίας πολλαπλότητος των θείων δυνάμεων.Είναι επίσης η αντίληψη ότι το Θείον ενυπάρχει σε πολλές και διαφορετικές οντότητες και υπάρξεις.


Re: ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
« Απάντηση #2 εστάλη: Ιανουάριος 25th, 2005, 10:13pm » Με έμφαση Τροποποίηση

--------------------------------------------------------------------------------
Φίλε ΙΑΣΩΝ,
αν ψάχνεις να βρείς ποιοί σκότωσαν τους θεούς σου τότε σου προτείνω να κατηγορήσεις τους παρακάτω αρχαίους προγόνους μας οι οποίοι σίγουρα έβλεπαν "πέρα από τη μύτη " τους...

Πρώτος ο Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος (570-480 π.Χ.) τόλμησε να αρνηθεί την κρατούσα ειδωλολατρική θρησκεία της εποχής του και να διακηρύξει επίσημα: «Είς Θεός, εν τε θεοίσι καί ανθρώποισι μέγιστος ούτε δέμας θνητοίσι όμοιος ουδέ νόημα». Όμως «πάντα θεοίσ’ ανέθηκαν Όμηρος θ’ Ησίοδος τε… όσσα παρ’ ανθρώποισιν ονείδεα και ψόγος εστίν, κλέπτειν, μοιχεύειν τε και αλλήλους απατεύειν» (Ξενοφ. Απ.,11)! Τους θεούς θεωρούσε εξ ολοκλήρου αποκυήματα της ανθρώπινης φαντασίας, ανάρμοστα για τη θεία φύση. Υποστήριζε μάλιστα πως όσοι πιστεύουν ότι οι θεοί γεννήθηκαν, ασεβούν το ίδιοι με όσους λένε πως οι θεοί πεθαίνουν!

Ο Ηράκλειτος (540-480 π.Χ.) επιζητούσε «εξαγνισμόν από τα είδωλα» και πνευματική λατρεία του θείου (Αποστ.5, Diels). Συνέλαβε την έννοια του ενός Θεού υποστηρίζοντας πως « Έν πάντα… εκ πάντων έν καί εξ ενός πάντα…ταυτό τε ζών καί τεθνηκός καί εγρήγορος καί καθεύδον καί νέον και γηραιόν… αγαθόν και κακόν -εν καί ταυτόν-» (Β΄ 50, 10, 88, 5. Καθιέρωσε την πνευματική έννοια του Λόγου ως την υπέρτατη αιτία των πάντων και ως τον πάνσοφο νου που συγκροτεί τον κόσμο και προνοεί γι’ αυτόν (Α 16).Υποστήριζε πως ο Ομηρος και ο Ησίοδος, αποδίδοντας στους θεούς κακίες και ανηθικότητες είχαν ολέθρια επίδρασή στα ήθη των ανθρώπων. Ακόμη στηλίτευσε τον ανόητο ανθρωπομορφισμό, τόνισε την απόλυτη διαφορά ανθρώπου και Θεού (Αποσπ. 8 και απειλούσε όσους έκαναν ανίερες τελετές (Βακχισμός, ιερά όργια, ιερή πορνεία κ.λπ.).

Ο Αναξίμανδρος (610-564 π.Χ.) αποφάνθηκε πως το θείον είναι «αθάνατον καί ανόλεθρον», «περιέχει δε άπαντα καί πάντα κυβερνά» (Αριστ., Μεταφ. 203Β).

Ο Εμπεδοκλής (493-433 π.Χ.) καταδίκασε έντονα τον ανθρωπομορφισμό της αρχαιοελληνικής θρησκείας και όρισε ότι το θείον είναι πνεύμα (Β΄ 134)

Ο Παρμενίδης (5ος αιών π.Χ.) αρνήθηκε μετά βδελυγμίας τις απαράδεκτες αντιλήψεις της εποχής του για το θείο και αποφάνθηκε πως αυτό είναι πέρα από κάθε φυσικό φαινόμενο και ανθρώπινη σύλληψη. Το θείον είναι «ατεμές» και «ακίνητον» (Β΄ 23,24,26)

Ο Αναξαγόρας (490-427 π.Χ.) απεφάνθη ότι ο ήλιος, η σελήνη και τα αστέρια, δεν είναι θεοί, όπως πρέσβευε η ειδωλολατρική θρησκεία και η οποία απαιτούσε λατρεία γι’ αυτά, αλλά πύρινες μάζες. Το ίδιο είχαν υποστηρίξει και ο Αναξίμανδρος, ο Αναξιμένης, ο Θαλής, ο Λεύκιππος, ο Δημόκριτος.

Ο Μητρόδωρος (5ος αιών π.Χ.), μαθητής του Αναξαγόρα, διακήρυξε πως «οι θεοί δεν είναι εκείνο που νόμιζαν όσοι τους έχτιζαν ναούς και τους προσκυνούσαν» (P. Decharme, «Ελληνική Μυθολογία» τομ. Α΄, σελ.286).

Ο Πρωταγόρας (480-411 π.Χ.) θεμελίωσε την έννοια της απόλυτης υπερβατικότητας του θείου και σατύρησε την παιδαριώδη θρησκευτικότητα της εποχής του, γι’ αυτό οι φανατικοί ειδωλολάτρες αποφάσισαν να τον σκοτώσουν (Θ.Η.Ε., τομ. 10,692).

Ο Ηρόδοτος (480-421 π.Χ.) δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στο Μαντείο των Δελφών για ψεύτικους χρησμούς και στηλίτευσε την απαράδεκτη ιερή πορνεία (Ιστ. Ι. 199). Ο Αριστόδημος και ο Δημοσθένης περιγελούσαν επίσης τις ανόητες μαντείες του δελφικού μαντείου (P. Dech., ό.π.). Επίσης ο Επίχαρμος (530-440 π.Χ.) λοιδορούσε την αρχαία ειδωλολατρεία, διότι αυτή θεωρούσε «τούς θεούς είναι ανέμους, ύδωρ, γήν, ήλιον, πύρ, αστέρες» (Στοβ. Ανθ. 91,92).

Ο Πίνδαρος (522-446π.Χ.) στα περίφημα ποιήματά του απογύμνωσε τους θεούς από τις μυθολογικές γελοιότητες που προσβάλουν το θείο, (Πινδ. Ολυμ. Θ΄35) και (P. Dech., ό.π., σελ.7) και δεν έκρυβε τις μονοθείζουσες ιδέες του (Θ.Η.Ε., τόμ. 10, 393).

Ο Πρόδικος (5ος αιών π.Χ.) υποστήριξε με πάθος πως οι άνθρωποι της αρχαιότητας, λόγω πλάνης, θεωρούσαν ως θεούς ό,τι ήταν χρήσιμο για τη ζωή τους, όπως ο ήλιος, η σελήνη, τα ποτάμια οι πηγές, τα ζώα, κ.λπ. (Ξενοφ. Απομν. 11,3)

Ο Αντισθένης (414-365 π.Χ.) διακήρυξε πως ο Θεός είναι ένας και απόλυτα υπερβατικός για τον ανθρώπινο νου. Αποκήρυξε την θρησκεία της εποχής του γιατί οι θεοί της ήταν θεοποιηθέντες άνθρωποι! (Cicero de Nat. Deor. I,II, 13).

Ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.) ζήτησε να πάψουν οι ανόητες ζωοθυσίες, αφενός μεν από σεβασμό προς τα ζώα και αφετέρου, επειδή ο Θεός δεν έχει ανάγκη τέτοιες ταπεινές πράξεις (Θ.Η.Ε., τόμ. 6,415).

Ο Ευριπίδης (480-406 π.Χ.) χαρακτήρισε τις γελοίες για τους θεούς διηγήσεις των ποιητών «αοιδών δυστήνους λόγους» (Ευρ., Ηρακλ. Μαιν. 1346) και υποστήριξε πως «εί οι θεοί εισί κακοί ουκ εισί θεοί» (Ευρ., Βαλλεροφ. 23) με αποτέλεσμα να γίνει στόχος του φανατικού ειδωλολατρικού όχλου και να καταφύγει στη Μακεδονία!

Ο Σωκράτης (469-399 π.Χ.) υπήρξε σαφώς μονοθεϊστής. Κατά κανόνα ομιλούσε για Θεό και σπανιότατα ομιλούσε για θεούς. Στους μαθητές του δίδασκε διαφορετική θρησκευτική πίστη, γι’ αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο ως «έτερα καινά δαιμόνια εισφέρων».

Ο Πλάτων (428-347 π.Χ.) φυγάδευσε κυριολεκτικά τον Όμηρο από την «Πολιτεία» του, διότι θεώρησε ότι οι ανήθικοί μύθοι για τους θεούς αποτελούν επιζήμια πρότυπα για τους νέους. Τόνισε εμφατικά ότι ο Όμηρος και ο Ησίοδος έπλασαν ψευδείς και ανάξιους μύθους για τους θεούς (Πολιτ. 368Α-383C). Αρνήθηκε ουσιαστικά την πατρώα ειδωλολατρική θρησκεία και προσηλώθηκε στην δική του ιδεατή θεότητα, το «Όντως Όν». Χαρακτηριστικά είναι τα εξής αποφθέγματα του μεγάλου φιλοσόφου, τα οποία προδίδουν τις μονοθεϊστικές αντιλήψεις του: «Ο δή Θεός ημίν πάντων χρημάτων μέτρον άν είη μάλιστα» (Νομ. IV 716e), «Ομοιούσθαι Θεώ» (Πολ. 613Β), «Ο Θεός έχει ταίς χερσίν αυτού τήν αρχήν, το μέσον και το πέρας πάντων των όντων» (Νομ. Δ 713e).

Ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) όρισε το θείον ως «τό πρώτον κινούν ακίνητον», ως «Νόησιν Νοήσεως» και ως «Ζώον αΐδιον άριστον» (Μεταφ. 1072, Β΄ 29) ορίζοντας έτσι την πίστη του σε μία υπερβατική αρχή. Υπεράσπισε την ενότητα της θείας ουσίας ως εξής: «ουκ πολυκοιρανίη εις κοίρανος» (Μεταφ. 1076Α). Αρνήθηκε κατηγορηματικά τις ανόητες περί θεών πίστεις της αρχαιοελληνικής θρησκείας και γι’ αυτό κατηγορήθηκε για αθεϊσμό!

Οι Στωικοί, ακολουθώντας την διδασκαλία του Ζήνωνα καθιέρωσαν την πίστη στον ένα Θεό και ερμήνευσαν τους μύθους του Ομήρου αλληγορικά (P. Nilsson, Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας, Αθήναι 1977, σελ 304).

Αρνητές της αρχαιοελληνικής ειδωλολατρικής θρησκείας υπήρξαν ακόμα ο Καρνεάδης, ο Θεόδωρος ο Κυρηναίος, ο Λεύκιππος, ο Δημόκριτος, ο Επίκουρος και όλοι οι σοφιστές, οι κυνικοί και οι στωικοί φιλόσοφοι.

Το τελειωτικό κτύπημα στην αρχαία θρησκεία, το έδωσε ο Ευήμερος ο Μεσσήνιος (317-297 π.Χ.) ο οποίος διατύπωσε τη θεωρία η οποία έγινε τελικά ευρέως αποδεκτή, πως οι θεοί της αρχαιοελληνικής θρησκείας ήταν κάποιοι επιφανείς άνθρωποι της πολιάς αρχαιότητας, τους οποίους οι άνθρωποι λόγω αμάθειας θεοποίησαν!"


Ζητώ να μου συγχωρηθεί το μακροσκελές μήνυμα αλλά θεωρώ πως περιέχει πολλές πληροφορίες συγκεντρωμένες και καλό είναι να τις ρίξουμε μια ματιά.

Φιλικά όπως πάνταΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 03:00:05  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ψηλός
Ο Αριστοτέλης ...Αρνήθηκε κατηγορηματικά τις ανόητες περί θεών πίστεις της αρχαιοελληνικής θρησκείας και γι’ αυτό κατηγορήθηκε για αθεϊσμό!

Ο Αριστοτέλης δεν κατηγορήθηκε για αθεϊσμό. Έλεος. Κατηγορήθηκε γιατί όταν ζούσε στην Αθήνα (από το 335 π.Χ. και μετά), είχε φουντώσει το αντιμακεδονικό κλίμα μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου και κατηγορήθηκε ουσιαστικά επειδή ήταν ο δάσκαλός του. Αυτή ήταν η αιτία, όχι οι ιδέες του.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας


569 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 03:38:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλέ μου Ψηλέ, παρά τις όποιες ενστάσεις που έχω για τα γεγραμένα (την πρώτη την διατύπωσε ήδη ο φίλος Μακεδόνας), δεν έχω παρά να σε συγχαρώ για την νέα τροπή που δίνεις στην κουβέντα...

Τί παρατηρούμε λοιπόν? Ότι κάθε θρησκεία χωλαίνει? Ή ότι υπήρχαν ανέκαθεν άθεοι (ή άθρησκοι αν θέλετε) που τολμούσαν να εναντιωθούν στο όποιο κατεστημένο, θυσιάζοντας πολλές φορές ακόμη και την ζωή τους για τα πιστέυω τους?

Ίσως θα άξιζε να παραθέσει κάποιος -αν γνωρίζει- την γνώμη των αρχαίων Ελλήνων για τους πανθεϊστές παγανιστές που πίστευαν στην έκφραση του Θείου μέσα από τα πάντα, με απόλυτη απουσία Θεοτήτων.

Και τέλος, αν όντως διερευνηθεί και ανακαλυφθεί πως οι Αρχαίοι Έλληνες όντως δανείστηκαν τους Θεούς τους- όπως και πολλά άλλα πράγματα- τί άραγε σημαίνει αυτό? Σημαίνει κάτι, αρνητικό ή θετικό? Αντικειμενικά, και όχι για τους τυχόν αρχαιολάγνους, που ενδεχομένως κλονιστούν...
Και ο Θεός που πιστεύεται τώρα, "δανεικός" δεν είναι από άλλο λαό? Εμπόδισε αυτό τους Έλληνες να τον λατρέψουν και να τον κάνουν δικό τους??Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Krisnna
Πλήρες Μέλος

Greece
1040 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 05:55:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Krisnna  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ψηλός:
quote:
Που τα λέει αυτά (ας πούμε ο Χριστιανισμός) και που τα λέει επίσης τα άλλα ο Παγανισμός;
Έχω την εντύπωση πως υπάρχουν ποικίλα ρεύματα και στον Παγανισμό, αν δεν κάνω λάθος;; σωστά;;;
Για πες μου σε παρακαλώ πρώτα, αν θες για το Χριστιανισμό και στη συνέχεια για τον Παγανισμό.

Επίσημα δέν το λέει πουθενά αλλά ο τρόπος λατρείας τους το δείχνει.
Άλλωστε οι Μονοθειστικές θρησκείες έχουν σάν ιερό βιβλίο την Βίβλο και την Παλαιά Διαθήκη και είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτήν.
Και ο Ιησούς απο την γενιά του Δαυίδ προέρχεται, χωρίς Παλιά Διαθήκη δέν υπάρχει Χριστιανισμός!
Και η Βίβλος λέει οτι το Σύμπαν είναι δημιουργία και ιδιοκτησία του Γιαχβέ απ'ότι έχω καταλάβει.
Για το ΠΟΙΚΙΛΑ ΡΕΥΜΑΤΑ συμφωνώ!! Υπάρχουν πάρα πολλά και στον Χριστιανισμό και στον Παγανισμό.

"Η Αγία Γραφή διαχωρίζει τον Θεό από την Κτίση με σαφήνεια: Επειδή, ό,τι μπορεί να γίνει γνωστό για τον Θεό, είναι φανερό μέσα τους. Για τον λόγο, ότι ο Θεός το εφανέρωσε σ’ αυτούς. Δεδομένου ότι, τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερά από την εποχή της κτίσης του κόσμου, καθώς νοούνται διαμέσου των δημιουργημάτων του, και η αιώνια δύναμή του και η θεότητα, ώστε αυτοί είναι αναπολόγητοι. Επειδή, ενώ γνώρισαν τον Θεό, δεν τον δόξασαν σαν Θεό, ούτε τον ευχαρίστησαν. Αλλά μέσα στους συλλογισμούς τους αναζήτησαν μάταια πράγματα, και σκοτίστηκε η ασύνετη καρδιά τους. Ενώ έλεγαν ότι είναι σοφοί, έγιναν ανόητοι. Και άλλαξαν τη δόξα του άφθαρτου Θεού σε ομοίωμα εικόνας φθαρτού ανθρώπου και πουλιών και τετραπόδων και ερπετών…Και απέδωσαν σεβασμό και λάτρευσαν την κτίση, παρά εκείνον που την έκτισε, ο οποίος είναι άξιος ευλογίας στους αιώνες» (Ρωμαίους 1:19-25).

«Ο Θεός, που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ’ αυτόν, αυτός που είναι ο Κύριος του ουρανού και της γης,…αυτός δίνει σε όλους ζωή και πνοή και τα πάντα» (Πράξεις 17:24-25).

«Επειδή με τέτοιο τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή» (Ιωάννης 3:16).
Είναι ζωντανό πρόσωπο.

"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ

Edited by - Krisnna on 28/05/2005 06:03:05Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 06:30:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Brie Boy
Και τέλος, αν όντως διερευνηθεί και ανακαλυφθεί πως οι Αρχαίοι Έλληνες όντως δανείστηκαν τους Θεούς τους- όπως και πολλά άλλα πράγματα- τί άραγε σημαίνει αυτό? Σημαίνει κάτι, αρνητικό ή θετικό?

Αδιάφορο μάλλον. Κατ'εμέ δε σημαίνει τίποτε. Όπως δε σημαίνει τίποτε το να χρησιμοποιούμε "δανεικές" λέξεις από άλλες γλώσσες, όταν αυτές περιγράφουν σαφέστερα και καλύτερα ένα αντικείμενο.

Το αντίθετο είναι μάλλον γελοίο.

"Πήρα έναν συμπαγή δίσκο (CD), πάτησα το πλήκτρο "εκτίναξη" (eject), τον έβαλα στο ψηφιακό ακτινοδισκόφωνο (CD player) και πάτησα το πλήκτρο "ΠΑΙΞΕ" (play) να παίξει. Αλλά δεν μου άρεσε το πρώτο τραγούδι και πάτησα το "ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ" (fast forward) για το επόμενο".

Κάποιοι θεοί ήταν γηγενείς. Κάποιοι ήρθαν από άλλους λαούς (π.χ. Διόνυσος). Όλοι ήταν σεβαστοί και συμβίωσαν αρμονικά εδώ, μαζί και οι πιστοί τους. Τουλάχιστον δεν έχει καταγραφεί καμία σφαγή ανάμεσα στους οπαδούς του Δία και του Διονύσου, διορθώστε με αν κάνω λάθος.


macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

jonniebegood
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4382 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 14:08:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους jonniebegood  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


.


απαντω γενικα, σε σχεση με τα νεα ποστ...


ο ανιμισμος (παγανισμος, πολυθεϊσμος, πανθεϊσμος, δεν παιζει ρολο το ονομα) ειναι θρησκευτικη αντιληψη, οχι θρησκεια!


ειναι το να αντιλαμβανεσαι το Θειον μεσα απο την Φυση.

θρησκεια εγινε απο τους ανθρωπους λογω κοινωνικης αναγκαιοτητας, και ως ανθρωποι εχουμε την ταση να επιβαλουμε τις "προσωπικες μας πραγματικοτητες" πανω στην πραγματικοτητα, εξ ου και τα πολλα ρευματα.

ωστοσο, οπως ειπωθηκε παραπανω, εφοσον η Φυση ειναι κοινη σε ολους τους λαους, ειναι φυσικο να Θεοποιηθηκαν οι ιδιες δυναμεις, αρα οταν ενας Ελληνας ακουγε για καποια θεοτητα του ανεμου, ελεγε απλα "α, ο δικος μας Αιολος".


γι αυτο και δεν υπηρξαν ποτε θρησκευτικοι πολεμοι πριν την επικρατηση των μονοθεϊστικων αιρεσεων του Γιαχβε.

τι σημασια εχουν ομως τα ονοματα?


το ρολο παιζει αν αποκαλεις τον θεο Δια, Βραχμαν, Χριστο, Γιαχβε, Αλαχ, Βουδα ή Κουδα?


εφοσον γνωριζουμε οτι το Θειον ειναι ενα και κατακλυζει το Συμπαν δημιουργωντας το ταυτοχρονα, γιατι δινουμε σημασια σε ονοματα και πρακτικες λατρειας?

δεν ειναι κατι που πρεπει να ξεπερασουμε επιτελους στον 21ο αιωνα?


και εδω ερχεται ο αγνος ανιμισμος απο τα βαθη της υπαρξης μας σαν ειδος, ως μοντερνα αντιληψη πλεον, εχοντας και την μοντερνα φυσικη και την οικολογια να τον επιβεβαιωνουν αθελα τους διαρκως, να μας βοηθησει να εξελιχθουμε και να επιβιωσουμε!


γιατι αν επικρατουσε η ανιμιστικη αντιληψη στις κοινωνιες, δεν θα ειχαμε ρυπανει τον πλανητη κινδυνευοντας να πνιγουμε στα σκατα μας!


δεν πετας τα μπαζα σου στη ρεματια που ζει μια Νυμφη...

και η Φυση, ο,τι και να της κανουμε πριν αυτοκαταστραφουμε, θα συνεχισει την εξελιξη της - η Ζωη δεν τελειωνει στον ανθρωπο.

υπαρχουμε μονο μερικα δευτερολεπτα στον πλανητη σε σχεση με την Ζωη, και κινδυνευουμε με εξαφανιση επειδη θεωρουμε εαυτον το αποκορυφωμα της δημιουργιας.


αυτο φοβουνται ουσιαστικα οι θρησκευτικοοικονομικοι εξουσιαστες απο την υπαρξη ζωης σε αλλους πλανητες - την (πολυ πιθανη) πιθανοτητα να παρουσιαστει μια "πιο κορωνιδα" απο εμας, "ενα ανωτερο" ειδος που θα θεωρει εαυτον αποκορυφωμα της δημιουργιας και εμας πετς!

.

τι ειναι αυτο στον ανιμισμο που σοκαρει το κατεστημενο?


το οτι ειναι υπερβολικα απλος! (και μη εκμεταλευσιμος για την χαλιναγωγηση των μαζων - η εξουσια χρειαζοταν "εναν" θεο εξουσιαστη - μια Ρωμη, ενας αυτοκρατορας, ενας θεος)

το Συμπαν ειναι φτιαγμενο απο την φυση του Θειου!


ολα ειναι εξισου θεϊκα.

δεν χρειαζομαστε μεσολαβητες αναμεσα σε μας και το Θειον.


δεν χρειαζομαστε οργανωμενες λατρειες και τελετουργειες.


δεν χρειαζομαστε ναους, εφοσον η Φυση ειναι ο υπερτατος ναος.


ειμαστε εξισου σημαντικοι με το μικροτερο βακτηριο, αλλα μπορουμε να παιξουμε ενα σημαντικο ρολο λογω εφυιας: να γινουμε επιτελους κηπουροι στον κηπο!


.


.


ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.grΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ryche
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1765 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 16:09:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ryche  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
jonnie "εγραψες" φιλτατεΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ryche
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1765 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 16:28:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ryche  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το πρωτο βημα για να ερθεις σε επαφη με την φυση
ειναι να αγαπησεις το σωμα σου και να καταλαβεις
πως λειτουργει.Αυτο αποτελει ενα απο τα μεγαλυτερα
μυστηρια που συνηθως δεν του δινουμε σημασια.

Οι ανατολικες θρησκειες λαθεμενα εχουν αφησει να πλαναται η
αντιληψη οτι η φυση ειναι μαγια(ψευδαισθηση) και η δυτικες
οτι η φυση ειναι αποτελεσμα της πτωσης του "κακου" αγγελου
(σατανα).


Δειτε τι σχεση εχουν οι θρησκειες με το σωμα και θα καταλαβετε
την αντιληψη τους για την φυση.Πληρης αγνοια.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 18:38:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
jonniebegood
ο ανιμισμος (παγανισμος, πολυθεϊσμος, πανθεϊσμος, δεν παιζει ρολο το ονομα) ειναι θρησκευτικη αντιληψη, οχι θρησκεια!
ειναι το να αντιλαμβανεσαι το Θειον μεσα απο την Φυση.

Ουδέν αληθέστερον

quote:
jonniebegood
το ρολο παιζει αν αποκαλεις τον θεο Δια, Βραχμαν, Χριστο, Γιαχβε, Αλαχ, Βουδα ή Κουδα?

Εκτός κι αν αυτοί που αποκαλούν το Θεό με άλλα ονόματα δεν σου γεμίζουν το παγκάρι.

quote:
jonniebegood
εφοσον γνωριζουμε οτι το Θειον ειναι ενα και κατακλυζει το Συμπαν δημιουργωντας το ταυτοχρονα, γιατι δινουμε σημασια σε ονοματα και πρακτικες λατρειας?

Δες προηγούμενη παράγραφο

quote:
jonniebegood
γιατι αν επικρατουσε η ανιμιστικη αντιληψη στις κοινωνιες, δεν θα ειχαμε ρυπανει τον πλανητη κινδυνευοντας να πνιγουμε στα σκατα μας!

Οι Ινδιάνοι της Αμερικής είχαν μια φοβερή σχέση με τη γη και τη φύση. Θεωρούσαν αγιασμένο και ιερό κάθε τί που είχε σχέση με τη φύση. Την αντιμετώπιζαν με σεβασμό στην καθημερινή τους ζωή. Τον βίσωνα που σκοτώνανε, τον αντιμετωπίζανε σαν δώρο της φύσης προς αυτούς και εκμεταλλευόταν οτιδήποτε αυτό μπορούσε να τους παρέχει. Η ιδέα αυτή φαίνεται άλλωστε και στην ταινία "Χορεύοντας με τους Λύκους".

Να παραθέσω μια προσευχή που έλεγαν οι Ινδιάνοι των μεγάλων πεδιάδων.

"Είμαστε ευγνώμονες στην Ανατολή, γιατί όλοι μας νιώθουμε καλά όταν ξυπνάμε το πρωί και βλέπουμε το λαμπρό φως να έρχεται από την Ανατολή.

Κι όταν ο ήλιος πηγαίνει στη Δύση, νιώθουμε όμορφα και χαιρόμαστε που είμαστε καλά να τον δούμε να δύει, γι'αυτό είμαστε ευγνώμονες και στη Δύση.

Και είμαστε ευγνώμονες και στο Βορρά, γιατί όταν έρχονται οι παγωμένοι άνεμοι, είμαστε χαρούμενοι που ζήσαμε τόσο ώστε να βλέπουμε τα φύλλα να πέφτουν πάλι.

Και στο Νότο γιατί όταν έρχονται οι νότιοι άνεμοι και τα πάντα γεννιούνται πάλι μέσα στην άνοιξη, είμαστε χαρούμενοι να ζούμε και να βλέπουμε τα πάντα να πρασινίζουν.

Και ευχαριστούμε και τους κεραυνούς, γιατί αυτούς όρισε ο δημιουργός να φέρνουν τη βροχή.

Και τέλος, ευχαριστούμε τη μητέρα Γη, που την ονομάζουμε μητέρα γιατί μας κουβαλάει πάνω της και μας προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε για να ζούμε.".

Για μια ιδέα του πώς αντιμετώπιζαν οι Ινδιάνοι (του Καναδά) τη γη και τη φύση, σας συνιστώ το μυθιστόρημα της Muriel Gray "Ο ΠΛΑΝΕΥΤΗΣ", εκδόσεις BELL.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

jonniebegood
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4382 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 21:26:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους jonniebegood  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:

macedon:

Οι Ινδιάνοι της Αμερικής είχαν μια φοβερή σχέση με τη γη και τη φύση. Θεωρούσαν αγιασμένο και ιερό κάθε τί που είχε σχέση με τη φύση. Την αντιμετώπιζαν με σεβασμό στην καθημερινή τους ζωή. Τον βίσωνα που σκοτώνανε, τον αντιμετωπίζανε σαν δώρο της φύσης προς αυτούς και εκμεταλλευόταν οτιδήποτε αυτό μπορούσε να τους παρέχει.


καπου εχω γραμμενα τα λογια καποιου αρχηγου (το αλτσχαϊμερ παιδια) που αναρωτιοταν πως γινεται να πιστευουν οι λευκοι οτι ενα ποταμι ή ενα βουνο μπορει να ανηκει σε καποιον!

θα ψαξω να το βρω το κειμενο...


.


πρεπει να ομολογησω οτι αυτο το τοπικ με ευχαριστει πολυ!


και πρεπει να συγχαρω ολους τους γραφοντες για το επιπεδο ανταλλαγης αποψεων και το Ηθος!

σας χαιρομαι ολους!

ναστε καλα!

.


.


ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.grΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 23:48:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
jonniebegood
καπου εχω γραμμενα τα λογια καποιου αρχηγου (το αλτσχαϊμερ παιδια) που αναρωτιοταν πως γινεται να πιστευουν οι λευκοι οτι ενα ποταμι ή ενα βουνο μπορει να ανηκει σε καποιον!

Είναι σα να μαλώνουν δυο ψύλοι ποιανού είναι ο σκύλος πάνω στον οποίο κάθονται.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 23:53:22  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ ωραίο και το site σου. Μια ένσταση μόνο.
Λες σε κάποιο θέμα "Η Ιστορία που δεν διδάσκεται στα σχολεία"

Λοιπόν, η ιστορία αυτή διδάσκεται. Όχι από πολλούς αλλά να είσαι σίγουρος πως από κάποιους διδάσκεται.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 7 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.203125
Maintained by Digital Alchemy