ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 "Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του" Ηράκλειτος. Απο την άλλη μεριά ο Μάρκος Αυρήλιος...
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 6
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/10/2010, 18:58:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ελάχιστα είναι τα βιβλία τα παλιά τα οποία ζουν ακόμη σήμερα . Ένα από αυτά είναι και το βιβλίο του Μάρκου Αυρήλιου “ τα εις εαυτόν ”.

Πολλά έχουν λεχθεί και λέγονται για να εξηγηθεί το γεγονός αυτό .

Η ουσία (κατά τη γνώμη μου) , είναι ότι το βιβλίο του Μάρκου Αυρήλιου είναι μοναδικό , για το λόγο ότι εκδηλώνεται μέσα από αυτό ο άνθρωπος – ο άνθρωπος και τίποτα περισσότερο.

Τα μεγάλα έργα της ανθρώπινης διάνοιας τα οποία επέζησαν της τρομερής φθοράς του χρόνου είναι είτε της σκέψης δημιουργήματα είτε της φαντασίας . Αλλά και στις δύο περιπτώσεις ο δημιουργός κρύβεται πίσω από το δημιούργημα , ο άνθρωπος εξαλείφεται από το πράγμα .

Τα ελάχιστα δε βιβλία τα οποία μας δίνουν , σαν σε καθρέφτη , την ζωντανή εικόνα ενός ανθρώπου , δηλαδή οι εξομολογήσεις μεγάλων ανδρών , δυστυχώς μεροληπτούν υπό την επήρεια ενός κυρίαρχου πάθους . Και έτσι παραμένουν τα όσα έγραψε ο Μάρκος Αυρήλιος “εις εαυτόν” , οι μόνες εξομολογήσεις , στις οποίες η Αλήθεια μας δίνει την πραγματική εικόνα ενός ανθρώπου , του ανθρώπου με το μεγαλείο και την μικρότητά του . Το βιβλίο “εις εαυτόν” του Μάρκου Αυρήλιου είναι μοναδικό , διότι , μόνο μεταξύ τόσων άλλων , μας δίνει με την πιο συμπυκνωμένη μορφή την αιώνια τραγική τριλογία της ανθρώπινης ζωής , την οποία συμβολίζουν : ο πόνος , ο αγώνας , η ειρήνη .

Στις εξομολογήσεις του Μάρκου Αυρήλιου εκδηλώνεται ο πιο βαθύς πόνος , ο πιο έντονος ψυχικός αγώνας , η πιο γαλήνια ειρήνη της ψυχής . Είναι λοιπόν το μοναδικό βιβλίο – που όπως λέγει ο Φ. Νίτσε: “ τον άνθρωπο που υποφέρει τον τονώνει και τον ησυχάζει ” .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/10/2010, 20:57:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ας διαβάσουμε μερικά αποσπάσματα από το έργο του Μάρκου Αυρήλιου "τα είς εαυτόν:

Στο Α΄ βιβλίο , ο Μάρκος Αυρήλιος λέγει ποιες αρετές κληρονόμησε από τους προγόνους του και τι έμαθε από στενούς του φίλους .

Στην παρ.7 , Κεφ. Α΄ ευχαριστεί τον στωικό φιλόσοφο Ιούνιο Ρούστικο , γράφοντας :

“ Παρά Ρουστίκου το λαβείν φαντασίαν του χρήζειν διορθώσεως και θεραπείας ρου ήθους . και το μη εκτραπήναι εις ζήλον σοφιστικόν μηδέ το συγγράφειν περί των θεωρημάτων ή προτρεπτικά λογάρια διαλέγεσθαι ή φανατασιοπλήκτως τον ασκητικόν ή τον ευεργετκόν άνδρα επιδείκνυσθαι . Και το αποστήναι ρητορικής και ποιητικής και αστειολογίας . Και το μη εν στολή κατ’οίκον περιπατείν μηδέ τα τοιαύτα ποείν . Και το τα επιστόλια αφελώς γράφειν , οίον το υπ’αυτού τούτου από Σινοέσσης τη μητρί μα γραφέν . Και το προς τους χαλεπήναντας και πλημμελήσαντας ευανακλήτως και ευδιαλλάκτως , επειδάν τάχιστα αυτοί επανελθείν εθελήσωσι , διακείσθαι . Και το ακριβώς αναγινώσκειν και μη αρκείσθαι περινοούντα ολοσχερώς μηδέ τοις περιλαλούσι ταχέως συγκατατίθεσθαι . Και το εντυχείν τοις Επικτητείοις υπομνήμασιν , ων οίκοθεν μετέδωκεν” .

Μετάφραση παρ.7 , Κεφ.Α΄: “Από τον Ρούστικο την αντίληψη ότι είναι ανάγκη να διορθώνουμε και να καλλιεργούμε τον χαρακτήρα μας.

Και να μη παρασυρόμαστε από την φιλοδοξία να γίνουμε σοφιστές και να μη γράφομε συγγράμματα περί θεωρητικής επιστήμης .

Και το να μη λέγομε ρητά κατώτερης αξίας , τα οποία προτρέπουν (δήθεν στην αρετή) και να μη παίζομε με φαντασιοπληξία και επίδειξη τον ρόλο του ασκητή και του ευεργέτη .

Και να μη περιφερόμαστε κατ’οίκον με ενδυμασία επίσημη και άλλα παρόμοια .

Και το να γράφομε τις επιστολές μας με απλό ύφος σαν εκείνη την οποία έγραψε ο ίδιος ο Ρούστικος από την Σινόεσσα στην μητέρα μου .

Και το να είμαστε υποχωρητικοί και διαλλακτικοί μόλις θελήσουν να επανορθώσουν το κακό εκείνοι οι οποίοι μας πρόσβαλαν κι αδίκησαν .

Και το να διαβάζομε με ακρίβεια και να μη μένομε ευχαριστημένοι όταν εννοούμε την γενική μόνο σημασία .

Και το να μη σπεύδομε να συμφωνούμε με όσα φλυαρεί ο κόσμος γύρω μας .

Και την τύχη να αποκτήσω τις σημειώσεις του Επίκτητου τις οποίες μου έδωσε ο Ρούστικος από την βιβλιοθήκη του” .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/10/2010, 18:31:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στην παρ.8 , Κεφ. Α΄ συνεχίζει ευχαριστώντας τον Απολλώνιο:

Από τον Απολλώνιο την ελευθερία του πνεύματος και την σταθερά , χωρίς δισταγμό , τάση να μην εμπιστευόμαστε τίποτε στην τύχη . Και να μην αποβλέπομε – ούτε για μια στιγμή – σε τίποτε άλλο παρά μόνο στη λογική . Και την αταραξία της ψυχής κατά τη διάρκεια ισχυρών πόνων , από την απώλεια ενός παιδιού μας , όπως και σε ασθένειες μεγάλης διάρκειας .

Και να μπορούμε να είμαστε σε όλες τις περιστάσεις δραστηριότατοι και συγχρόνως ήρεμοι .

Και να ανεχόμαστε το άτομο που δείχνει ελάχιστη μόνο αξία στην πείρα και την επιστημονική τέχνη που εμείς του διδάσκουμε (υπαινιγμός κατά των σοφιστών) .

Και το να γνωρίζουμε να δεχόμαστε τις δήθεν εκδηλώσεις των φίλων μας , χωρίς να υποχρεωνόμαστε υπερβολικά , ούτε να μένουμε αναίσθητοι και να μην τις λαμβάνουμε υπόψη .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/10/2010, 00:22:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σε παρακολουθώ φίλε μου και το μυαλό μου μαστίζεται απο χίλιες δύο σκέψεις απο τα γραφόμενά σου...τύχη μεγάλη που σε συνάντησα...σ'ευχαριστώ απο τα βάθη της καρδιάς μου...!!!

Ανήμπορος να γράψω οτιδήποτε , μένω εδώ μαγεμένος να σε παρακολουθώ...ΠΑΝΤΑ!!!


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
kapodistria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4652 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/10/2010, 01:14:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Εαρινέ,θέλω να σου αφιερώσω
ένα τραγούδι,έτσι γιατί το ένοιωσα ως
...διάθεση!

Amazing

ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΝΤΑ... ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/10/2010, 10:42:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μια καλημέρα που θα ακουσθεί σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην φίλη μου την Καποδίστρια...αφιερώνω έναν καινούργιο κομμάτι ενός αγαπημένου μου τραγουδιστή...

http://www.youtube.com/watch?v=TGoD6lfeAbk&feature=related


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
promitheus90
Μέλος 2ης Βαθμίδας


433 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/10/2010, 11:37:13  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σας χαιρετώ και σας συγχαίρω για το θέμα και την ανάλυσή του.Σχετικά με το ήθος και το χαρακτήρα του ανθρώπου μίλησε και ο Αριστοτέλης στα Ηθικά του.
Χονδρικά λοιπόν αναφέρει ότι όλα ξεκινάνε από τις πράξεις και τις ενέργειες.Η επαναλαμβανόμενη πράξη από τον άνθρωπο και πιο συγκεκριμένα η επαναλαμβανόμενη ηθική πράξη(η δειλή,η γενναία,η οργισμένη,η πράος πράξη)φτάνει τον άνθρωπο σε μια φάση συνήθειας,έθους(έθος-->ήθος).Η συνήθεια γίνεται έπειτα έξις(Ο άνθρωπος δλδ έτσι κάνει δικό του το χαρακτηριστικό το οποίο και κατέχει την εκάστοτε πράξη και θα την επαναλαμβάνει συνεχώς καθώς πλέον θα είναι χαρακτηριστικό του).
Έτσι έχουμε την εξής σειρα.Πράξη-Συνήθεια(κατόπιν επανάληψης)-Έξις και τέλος Αρετή,Ηθική Αρετή.Και ηθική αρετή ο Αριστοτέλης εννοεί το χαρακτηριστικό εκείνο που θα καθορίσει την αντίδραση του ανθρωπίνου όντος σε κάθε κατάσταση.Ουσιαστικά δηλαδή οι ηθικές αρετές που διαφέρουν ανά περίπτωση διαμορφώνουν εν τέλει τον χαρακτήρα του συνόλου του ανθρώπου.Βέβαια μετά ο Αριστοτέλης δίνει και τις σωστές αναλογίες σε ηθικές αρετές που σηματοδοτείται από τη γνωστή σε όλους μας μεσότητα.
Πώς τα βλέπω εγώ τα πράματα;Σίγουρα όχιξεκομμένα από όσα ανέφερα πιο πάνω.Εκτός από το ό,τι τρώμε είμαστε και ότι πράττουμε εν τέλει.Ο άνθρωπος είναι σύνολο σκέψεων,συναισθημάτων,αποφάσεων,κρίσεων και στο τέλος πράξεω.Οι πράξεις μας στο τέλος είναι αυτές που αποτυπώνουν το χαρακτήρα μας,τον κάνουν φανερό στους υπόλοιπους,όσο γίνεται βέβαια.
Τέλος,για τη συνείδηση.Νομίζω ότι είναι η αναλογία για την οποία μίλησα πιο πάνω σχετικά με τη μεσότητα.Εμείς την διαλέγουμε βάσει των ερεθισμάτων που έχουμε λάβει στη ζωή μας όπως είπε ο Κηφεύς.Η αναλογία είναι η συνείδηση,το φίλτρο που κάνει δεκτή ή όχι τη δυνατότητα να προβούμε σε κάθε πράξη.Βέβαια,κάπου κάπου έχει βλάβες το σύστημα και πράττουμε ασυνείδητα.Εκεί προκύπτει το αφθόρμητο,το λάθος,το ακραίο και πάει λέγοντας.Αυτά
Ελπίζω να επανέλθω αργότερα στο θέμα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/10/2010, 21:06:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλώς ορίζω στο θέμα μας τον αγαπητό promitheus90, επισημαίνοντας ότι οι συμπληρώσεις και παρατηρήσεις του είναι πολύ χρήσιμες. Ευχόμενός του καλή συνέχεια θα αναφέρω ακόμη μερικά σταχυολογήματα από "τα εις εαυτόν" του Μάρκου Αυρήλιου:

Στην παρ. 9 , Κεφ. Α΄ ευχαριστεί τον Σέξτο :

Από τον Σέξτο , την καλή καρδιά και το υπόδειγμα σπιτιού κυβερνώμενου με πατρικό πνεύμα και την ιδέα του να ζούμε ζωή φυσική και την ανεπιτήδευτη αξιοπρέπεια .

Και τον στοχαστικό τρόπο με τον οποίο πρέπει να φροντίζουμε τους φίλους μας . Και το πνεύμα ανοχής απέναντι των κοινών ανθρώπων και εκείνων , οι οποίοι δεν έχουν καλλιεργημένο νου .

Και το χάρισμα να προσαρμοζόμαστε με όλο τον κόσμο , ώστε η συναναστροφή μας να είναι περισσότερο αρεστή από κάθε κολακεία , ενώ κατά τον ίδιο χρόνο να προκαλούμε τον σεβασμό του κόσμου .

Και τον μεθοδικό και ευκατάληπτο τρόπο με τον οποίο πρέπει να βρίσκουμε και να κατατάσσουμε τα διδάγματα τα αναγκαία για τη ζωή .

Και το να μη προκαλούμε ποτέ ούτε την εντύπωση καν ότι είμαστε οργισμένοι ή βρισκόμαστε κάτω από την επίδραση κάποιου άλλου ψυχικού πάθους , αλλά ότι είμαστε απαθέστατοι και εν τούτοις γεμάτοι στοργή .

Και τον τρόπο του να επαινούμε χωρίς θόρυβο . Και την πολυμάθεια χωρίς επίδειξη .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2010, 22:05:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στην παρ. 15 , Κεφ. Α΄ ευχαριστεί τον Μάξιμο :

Από τον Μάξιμο το να συγκρατούμε τον εαυτό μας και να μην παρασυρόμαστε από τίποτε .

Και να διατηρούμε την ψυχική μας γαλήνη σε όλες τις περιστάσεις της ζωής και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των ασθενειών .

"Και το να παρουσιάζει ο χαρακτήρας μας ωραίο μίγμα γλυκύτητας και αξιοπρέπειας" .

Και να εκτελούμε χωρίς να δυσανασχετούμε τα επιβαλλόμενα καθήκοντα . . . .

Στην παρ. 17 , Κεφ. Α΄ :

Το ότι γνώρισα τον Απολλώνιο , Ρούστικο και Μάξιμο . Το ότι πολλές φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να επιδοθώ περί της ουσίας της κατά φύση ζωής ,

Και τελειώνει το Κεφάλαιο Α’ με την φράση :

“Πάντα γαρ ταύτα θεών βοηθών και τύχης δείται” .

Μετάφραση : “Διότι όλα αυτά έχουν ανάγκη τους θεούς ως βοηθούς και την τύχη” .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/11/2010, 12:03:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στο τέλος της παρ. 3 , του Κεφ. Δ’ αναφέρει :

“Ο κόσμος αλλοίωσις . Ο βίος υπόληψις” .

Μετάφραση : “Ο κόσμος είναι (αιώνια) μεταβολή . Η ζωή ιδέα” . (Η ουσία της διδασκαλίας των στωικών , κατά την οποία τα πάντα είναι υποκειμενικώς σχετικά) .

Στην παρ.17 , του Κεφ. Δ’ γράφει :

“Μη ως μύρια μέλλων έτη ζην . Το χρεών επήρτηται . Έως ζης , έως έξεστιν αγαθός γενού” .

Μετάφραση : “Μη φέρεσαι έτσι σαν να επρόκειτο να ζήσεις δέκα χιλιάδες χρόνια . Το μοιραίο κρέμεται ήδη από πάνω σου . Όσο ζεις , όσο είναι ακόμη δυνατόν να ζήσεις , γίνε καλός” .

Στην παρ. 2 , του Κεφ. Ε’ λέγει :

“ Ως εύκολον απώσασθαι και απαλείψαι πάσαν φαντασίαν ή οχληράν ή ανοίκειον και ευθύς εν πάση γαλήνη είναι” .

Μετάφραση : “Πόσο είναι εύκολο να αποσπάσεις και να αποβάλεις κάθε παράσταση , είτε ενοχλητική είτε ξένη προς τον χαρακτήρα σου και να έχεις αμέσως την γαλήνη της ψυχής σου” .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kapodistria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4652 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/11/2010, 19:08:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Μια καλημέρα που θα ακουσθεί σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην φίλη μου την Καποδίστρια...αφιερώνω έναν καινούργιο κομμάτι ενός αγαπημένου μου τραγουδιστή...

http://www.youtube.com/watch?v=TGoD6lfeAbk&feature=related


Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Άκου,"Ποιά είσαι εσυ";;;!!!ΕΓΩ,ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ!!!


ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΝΤΑ... ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/11/2010, 22:15:43  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:

Μια καλημέρα που θα ακουσθεί σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην φίλη μου την Καποδίστρια...αφιερώνω έναν καινούργιο κομμάτι ενός αγαπημένου μου τραγουδιστή...

http://www.youtube.com/watch?v=TGoD6lfeAbk&feature=related


Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Άκου,"Ποιά είσαι εσυ";;;!!!ΕΓΩ,ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ!!!


ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΝΤΑ... ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.http://www.youtube.com/watch?v=NXKLOVqL8o4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=-EemTah5v7w


Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Edited by - Εαρινός on 02/11/2010 22:16:52Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2010, 19:09:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στην παρ. 3 , του Κεφ. Στ΄ γράφει :

“Έσω βλέπε . Μηδενός πράγματος μήτε η ιδία ποιότης μήτε η αξία παρατρεχέτω σε” .

Μετάφραση : “Βλέπε εντός σου ! Και να μη σου διαφεύγει ούτε η ιδιάζουσα ποιότητα ενός πράγματος ούτε η αξία του”.

Στην παρ. 19 , Κεφ. Στ΄ γράφει :

“Μη , ει τι αυτώ σοι δυσκατανόητον , τούτο ανθρώπω αδύνατον υπολαμβάνειν , αλλ’ει τι ανθρώπω δυνατόν και οικείον , τούτο και σεαυτώ εφικτόν νόμιζε” .

Μετάφραση : “Εάν κάτι είναι για σένα ακατόρθωτο , να μη νομίζεις ότι είναι αδύνατο και γι’άλλον άνθρωπο . Αλλά εάν κάτι είναι προσιτό για ένα άνθρωπο , τότε να θεωρείς ότι είναι εφικτό και σε σένα” .

Στην παρ. 59 , Κεφ. Ζ΄ αναφέρει “το περίφημο ρητό του” :

"ΕΝΔΟΝ ΣΚΑΠΤΕ . Ένδον η πηγή του αγαθού και δει αναβλύειν δυναμένη , εάν αεί σκάπτεις” .

Μετάφραση : “ΣΚΑΨΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΣΟΥ . Εκεί μέσα βρίσκεται η πηγή του καλού και μπορεί να αναβλύζει πάντοτε , εάν πάντα σκάπτεις” .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

makfor
Πλήρες Μέλος

Greece
1496 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2010, 20:18:48  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
εαν σας βγαζω απο την σειρα μη με δινεται σημασια , απλα μου βγαινουν πραγματα , πολλα απο τα οσα διαβαζω και απο κανενα γραφω ;)


πολλες φορες αναρωτιεμαι (κανεις και τιποτα αλλο θα μου πεις ? εε οτι μπορω χαχα) γιατι ο κοσμος μας εχει τα χαλια τους οταν ΤΟΣΟΙ υπεροχοι ανθρωποι μας τα εχουν πει

αραγε γιατι δεν διαβασαμε ποτε για αυτους ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ (σαν παιδια ισως ? σαν εφηβοι ?) και αρα ΔΕΝ μαθαμε απο αυτους ?
ή μηπως γιατι αυτοι δεν τα γραψαν για να γινουμε καλυτεροι απλα τα γραψαν για να μας ΔΕΙΞΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ? !!!!

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

promitheus90
Μέλος 2ης Βαθμίδας


433 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2010, 21:19:17  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η φιλοσοφία και η αγαθή σκέψη ανοίγει τρομερές διόδους και δίνει ευκαιρίες για καλύτερη ζωή.

Η καθημερινότητα πάλι στενεύει τα πάντα,τους μισθούς,τον ελεύθερο χρόνο,στενεύει εμάς και την ανθρωπιά μας.

Ως παιδί και ως έφηβος χρειάζεσαι καθοδήγηση για να αισθανθείς ότι τέτοια πράγματα έχουν ουσία για την ίδια σου τη ζωή.Καθηγητές είχαμε,δασκάλους είχαμε.Δεν είχαμε όμως Καθοδηγητές.Και αυτό κόστισε.
Πιστεύω πως αυτοί τα έγραψαν για να γίνουν οι ίδιοι καλύτεροι.Εμείς όμως που μπορούμε να τα προσεγγήσουμε σήμερα,ας το κάνουμε και πάνω από όλα ας σκεφτούμε.Έτσι,ίσως γίνουμε καλύτεροι φίλε makfor.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

makfor
Πλήρες Μέλος

Greece
1496 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2010, 21:30:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
συμφωνω και τρομαζω στην πιθανη ομορφια που ισως ειχε ο κοσμος μας εαν ολοι μας , ΟΛΟΙ μα ολοι οι ανθρωποι δεχονταν/γνωριζαν αυτη την ΣΚΕΨΗ αυτων των ΑΝΘΡΩΠΩΝ οταν ειμασταν ακομη παιδια-εφηβοι!!!!

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

promitheus90
Μέλος 2ης Βαθμίδας


433 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2010, 21:39:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όσο ο άνθρωπος διψάει για γνώση και αμφισβητεί τον εαυτό του προκειμένου να τον βελτιώσει υπάρχει προοπτική να γίνει όντως καλύτερος.Οπότε εγώ λέω ότι ποτέ δεν είναι αργά.
Ο δρόμος αυτός νομίζω είναι προσωπικός καθαρά.Δε χωράνε δεύτεροι.Μια καλή αρχή είναι να μη σκέφτεσαι εγωϊστικά και γενικά να αποφεύγεις να κάνεις στους άλλους αυτό που θα πείραζε κι εσένα αν στο έκαναν.Τουλάχιστον εγώ έτσι προσπαθώ να πράττω κάθε μέρα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

makfor
Πλήρες Μέλος

Greece
1496 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2010, 22:08:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
δεν θα διαφωνισω , θα προσθεσω ομως ενα ΑΛΛΑ


...
ΑΛΛΑ πολυ φοβαμαι οτι η κατασκευη μας δεν θα μας το επιτρεψει ποτε , ποσο τυχαιο ειναι οτι τα παθη του 500πχ οπως ο ΠΛΟΥΤΟΣ, μας ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ και οταν διαβαζεις τα βιβλια τους νομιζεις οτι τα γραψαν χτες το πρωι ? 2500 χρονια και ειναι σα να μη περασε μια μερα ... γιατι ? δεν ξερω εαν "στεκει" αυτο που λεω , ευχομαι απο καρδιας να μη στεκει , αλλα νομιζω οτι η κατασκευη μας δεν θα μας επιτρεψει να γινουμε ποτε αυτο που ΚΑΠΟΙΟΙ ισως ΘΕΛΟΥΜΕ , γιατι για να κρινουμε τα λογια αυτων των ανθρωπων και τα δικα μας φυσικα , πρεπει να δουμε και το περιβαλον/κοινωνια που εζησαν και πως οδηγηθηκε η σκεψη τους σε αυτα που μας αφησαν.

ας δουμε το σημερα , ποσοι ανθρωποι ειναι σε θεση να διαβασουν αυτα τα κειμενα ? να τα μελετησουν ? να τα κατανοησουν ? ποσοι ανθρωποι εχουν το χρονο να το κανουν ? την διαθεση ? την προσβαση ? ποσοι μπαινουν στο κοπο της αναζητησης ή της σκεψης ? και δεν ξερω εαν πχ πω οτι το 10% το κανει , εαν αυτο το 10% μπορει να ΑΛΛΑΞΕΙ το κοσμο , παντως δεν το καταφερε μεχρι στιγμης ...

και φυσικα αυτο δεν παει να πει οτι κανουν/με κατι λαθος ή οτι δεν πρεπει κτλπ οχι δεν λεω αυτο ... απλα αναρωτιεμαι

και φυσικα ως ατομα πρεπει να το επιδιωκουμε πρωτα για μας και δευτερον για τους αλλους , να το διαδιδουμε να το συζηταμε ... να μην μενει μονο σε εναν ... κατι σα το φορουμε δηλαδη χαχα


[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2010, 23:39:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:

και φυσικα ως ατομα πρεπει να το επιδιωκουμε πρωτα για μας και δευτερον για τους αλλους , να το διαδιδουμε .....

να το συζηταμε ...

να μην μενει μονο σε εναν ... κατι σα το φορουμε δηλαδη χαχα


[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]


Όσοι έχουν την διάθεση φίλε μου , θα βρούν τον τρόπο αλλα και τον δρόμο και θα κινηθούν μόνοι τους προς τα 'κει....με το ζόρι -εν τέλλει- δεν γίνεται τίποτα...αντίθετα μάλιστα..!!!

Και δεν οφείλονται όλα όσα βλέπουμε στην "κατασκευή" φίλε μου...ο σκληρός δίσκος είναι κεί και το λειτουργικό...τα δεδομμένα -data- θα διαδραματίσουν κυρίαρχο και πρωτεύοντα ρόλο , ειδικά οι ηθικοί προστακτικοί κώδικες αλλα και οι καταχωρημένες εμπειρίες της πρώϊμης παιδικής ηλικίας με τον συναισθηματικό μανδύα που καταχωρήθηκαν και θα δηλώνουν "εν ζωή- την αν-ελευθερία και τον εσωτερικό έλεγχο..θρυμματίζοντας και ενοχοποιώντας το κάθε ψυχολογικό υποκείμενο!!!


Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Edited by - Εαρινός on 03/11/2010 23:41:30Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2010, 00:06:50  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Στην παρ. 3 , του Κεφ. Στ΄ γράφει :

“Έσω βλέπε . Μηδενός πράγματος μήτε η ιδία ποιότης μήτε η αξία παρατρεχέτω σε” .

Μετάφραση : “Βλέπε εντός σου ! Και να μη σου διαφεύγει ούτε η ιδιάζουσα ποιότητα ενός πράγματος ούτε η αξία του”.

Στην παρ. 19 , Κεφ. Στ΄ γράφει :

“Μη , ει τι αυτώ σοι δυσκατανόητον , τούτο ανθρώπω αδύνατον υπολαμβάνειν , αλλ’ει τι ανθρώπω δυνατόν και οικείον , τούτο και σεαυτώ εφικτόν νόμιζε” .

Μετάφραση : “Εάν κάτι είναι για σένα ακατόρθωτο , να μη νομίζεις ότι είναι αδύνατο και γι’άλλον άνθρωπο . Αλλά εάν κάτι είναι προσιτό για ένα άνθρωπο , τότε να θεωρείς ότι είναι εφικτό και σε σένα” .

Στην παρ. 59 , Κεφ. Ζ΄ αναφέρει “το περίφημο ρητό του” :

"ΕΝΔΟΝ ΣΚΑΠΤΕ . Ένδον η πηγή του αγαθού και δει αναβλύειν δυναμένη , εάν αεί σκάπτεις” .

Μετάφραση : “ΣΚΑΨΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΣΟΥ . Εκεί μέσα βρίσκεται η πηγή του καλού και μπορεί να αναβλύζει πάντοτε , εάν πάντα σκάπτεις” .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά


Και αναρρωτιέμαι φίλε Κηφέα , τόσες σπουδαίες επισημάνσεις ... γιατί άραγε εμειναν εκεί στην λήθη και κανείς μα κανεις δεν γνωρίζει σχεδόν...???

Γιατί η πολιτεία -η δική μας εν προκειμένω- δεν έχει συμπεριλάβει όλη αυτην την σοφία , για την νοηματοδότηση των νέων ανθρώπων..προκειμένου να θεμελιώσει μια νεα κοινωνία???

Την θεωρεί ως προβληματική...ως λάθος...ως ανεπαρκή...???

Ή για άλλους λόγους..???

Συγγνώμη , που σε αποσπώ απο τα όσα -πάντα- όμορφα λές και ενδεχομένως σε απο-προσανατολίζω αλλα μου προξενεί εντύπωση...

Το διετύπωσε και ο καλός μας φίλος Makfor με τον δικό του τρόπο και θα ήθελα να συζητηθεί...διότι θεωρώ , ότι θα οδηγηθούμε σε κάποιες πολύ σημαντικές επισημάνσεις και έχουσες σχέση με τα "όλα όσα συμβαίνουν" αλλα και θα συμβούν αναπόφευκτα..!!!


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
felosial
Νέο Μέλος


24 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2010, 00:25:17  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Γιατί η πολιτεία -η δική μας εν προκειμένω- δεν έχει συμπεριλάβει όλη αυτην την σοφία , για την νοηματοδότηση των νέων ανθρώπων..προκειμένου να θεμελιώσει μια νεα κοινωνία???

Την θεωρεί ως προβληματική...ως λάθος...ως ανεπαρκή...???

Ή για άλλους λόγους..???


Δεν ξέρω αν έχω παρερμηνεύσει κάτι από όσα λες.. αλλά αυτοί ακριβώς οι λόγοι ποιοι πιστεύετε ότι μπορεί να είναι;
Συμφέρον ή απλά για να μην ξυπνήσουμε από τη λήθη και διεκδικήσουμε αυτά που στην ουσία δικαιούμαστε;

υποταγή συνειδήσεων...

καλημέρα .. και ελπίζω να μην σας βγάζω από το θέμα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2010, 01:08:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Εαρινός : Και αναρρωτιέμαι φίλε Κηφέα , τόσες σπουδαίες επισημάνσεις ... γιατί άραγε εμειναν εκεί στην λήθη και κανείς μα κανεις δεν γνωρίζει σχεδόν...???

Γιατί η πολιτεία -η δική μας εν προκειμένω- δεν έχει συμπεριλάβει όλη αυτην την σοφία , για την νοηματοδότηση των νέων ανθρώπων..προκειμένου να θεμελιώσει μια νεα κοινωνία???

Την θεωρεί ως προβληματική...ως λάθος...ως ανεπαρκή...???

Ή για άλλους λόγους..???

Συγγνώμη , που σε αποσπώ απο τα όσα -πάντα- όμορφα λές και ενδεχομένως σε απο-προσανατολίζω αλλα μου προξενεί εντύπωση...

Το διετύπωσε και ο καλός μας φίλος Makfor με τον δικό του τρόπο και θα ήθελα να συζητηθεί...διότι θεωρώ , ότι θα οδηγηθούμε σε κάποιες πολύ σημαντικές επισημάνσεις και έχουσες σχέση με τα "όλα όσα συμβαίνουν" αλλα και θα συμβούν αναπόφευκτα..!!!


Και μένα μου προξενεί εντύπωση, φίλε μου. Μ'έχει απασχολήσει πολύ, κι'έχω, αποσπασματικά, αναφερθεί παλαιότερα στο θέμα, χωρίς, όμως, να μείνω ευχαριστημένος με τις εξηγήσεις που έδωσα. Τα ερωτήματα που έθεσες είναι και δικά μου ερωτήματα. Συμφωνώ μαζί σου ως προς το ότι θέλω και εγώ να το συζητήσουμε. Μόνο που θα ήθελα να το εξετάσουμε από αύριο. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι λίγο κουρασμένος για τέτοιου είδους σκέψεις . Τα λέμε αύριο .

Προς το παρόν καλή σου νύχτα ...

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2010, 01:36:01  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
Γιατί η πολιτεία -η δική μας εν προκειμένω- δεν έχει συμπεριλάβει όλη αυτην την σοφία , για την νοηματοδότηση των νέων ανθρώπων..προκειμένου να θεμελιώσει μια νεα κοινωνία???

Την θεωρεί ως προβληματική...ως λάθος...ως ανεπαρκή...???

Ή για άλλους λόγους..???


Δεν ξέρω αν έχω παρερμηνεύσει κάτι από όσα λες.. αλλά αυτοί ακριβώς οι λόγοι ποιοι πιστεύετε ότι μπορεί να είναι;
Συμφέρον ή απλά για να μην ξυπνήσουμε από τη λήθη και διεκδικήσουμε αυτά που στην ουσία δικαιούμαστε;

υποταγή συνειδήσεων...

καλημέρα .. και ελπίζω να μην σας βγάζω από το θέμα.


Καλημέρα φίλε μου και καληνύχτα ταυτόχρονα και καλώς ήρθες στο θέμα ... αύριο , όπως είπε και ο συνδίκτυος Κηφέας θα το συζητήσουμε ελπίζω , με την ησυχία μας...καληνύχτα και πάλι...


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
felosial
Νέο Μέλος


24 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2010, 01:39:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
απλά για την διευκρίνηση.. "φίλη"

αναμένω τις απόψεις σας Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

makfor
Πλήρες Μέλος

Greece
1496 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2010, 08:37:18  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
εαρινε, συμφωνω , με το ζορι δεν γινεται τιποτα, απλα (εαν δεν το διατυπωσα σωστα) θελω να πω οτι υπαρχουν ανθρωποι που δεν εχουν ερθει ποτε σε επαφη με τα κειμενα αυτων των ΜΕΓΑΛΩΝ , και θεωρω θετικο το να τους κανω μια αναφορα , οχι με το ζορι , φυσικα και οχι , απλα μπορει να τους "τσιγκλισει" και να το ψαξουν και μπορει απο αυτους να βγει κατι εξισου ΜΕΓΑΛΟ... (θα με πεις τωρα το εξηγησες? δε ξερω ασε με χαχα)

στον ορο κατασκευεη βαζω τα "παντα" και δυστυχως για μενα η σημερινη κατασταση του κοσμου επαληθευει το συλογισμο μου , χωρις να συμαινει οτι το αποδεχομαι και παραδειδω τα οπλα οκ? !!! ... η αδυναμια να βρεθουν ανθρωποι ικανοι να οδηγησουν την αγελη μας σε κατι καλυτερο δειχνει οτι μαλλον δεν θα συμβει ποτε και οτι ισως ηρθε η ωρα να παψουμε να ειμαστε αγελη χαχαχαχα και πολυ περισσοτερο να παψουμε να ΘΕΛΟΥΜΕ αρχηγο , αλλα αυτο μαλλον ειναι ενα αλλο μεγαλο θεμα χαχα

επισης φιλε εαρινε , δεν θα μου την βγαινεις και θα ρωτας αυτο που ρωταω ποιο ομορφα και ποιο σωστα απο μενα ... ΑΙΝΤΕ χαχα (σε πειραζω , αλλα το ερωτημα σου προς τον κυφεα ειναι απλα και δικο μου ερωτημα, ευχαριστω)

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

promitheus90
Μέλος 2ης Βαθμίδας


433 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2010, 11:26:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

η αδυναμια να βρεθουν ανθρωποι ικανοι να οδηγησουν την αγελη μας σε κατι καλυτερο δειχνει οτι μαλλον δεν θα συμβει ποτε και οτι ισως ηρθε η ωρα να παψουμε να ειμαστε αγελη χαχαχαχα και πολυ περισσοτερο να παψουμε να ΘΕΛΟΥΜΕ αρχηγο , αλλα αυτο μαλλον ειναι ενα αλλο μεγαλο θεμα χαχα
Στην Πολιτεία του ο Σωκράτης,δια της πένας του Πλάτωνος λέει ότι οι πόλεις γενικά δεν διακυβερνούνται σωστά και με αρετή γιατί κυβερνούν λάθος άνθρωποι.Κι αυτό γιατί αυτοί που όντως έχουν αρετές που τους καθιστούν ικανούς να κυβερνήσουν σωστά φοβούνται,αρνούνται να αναμιχθούν με τα πολιτικά και χάνουν τον καιρό τους.
Ο φιλόσοφος πάλι λέει ότι αυτούς πρέπει με το ζόρι να τους ανεβάσουμε στην εξουσία για να πάμε μπροστά.
Ταπεινή μου άποψη είναι ότι χρειάζονται ΗΓΕΤΕΣ,όχι πρωθυπουργοί,αρχηγοί,πρόεδροι και προπονητές.Αυτοί οι ηγέτες πρέπει να γνωρίζουν το σωστό και νομίζω το γνωρίζουν.Λέω "νομίζω".Για κάτι άλλο είμαι σίγουρος όμως.Ότι υπάρχουν ανάμεσά μας...
Και αν υπάρχει αδυναμία στο να βρεθούν οφείλεται σε μας.Εμείς είμαστε αδύναμοι στο να τους βρούμε.Και τα καλόκαρδα ΜΜΕ βοηθούν και εντείνουν πιο πολύ αυτή την αδυναμία.
Μια καλή λύση είναι εμείς οι ίδιοι να καλλιεργήσουμε την αρετή μέσα και προσπαθήσουμε να αλλάουμε τον κόσμο μέσα μας πρώτα.Τώρα για μια σωστή διακυβέρνηση από ενάρετους είναι κομμάτι πιο δύσκολη...δεν έχω απάντηση σε αυτό αλλά τίποτα δε μου λεει ότι δεν μπορεί να γίνει κι αυτό.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

promitheus90
Μέλος 2ης Βαθμίδας


433 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2010, 11:37:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
Γιατί η πολιτεία -η δική μας εν προκειμένω- δεν έχει συμπεριλάβει όλη αυτην την σοφία , για την νοηματοδότηση των νέων ανθρώπων..προκειμένου να θεμελιώσει μια νεα κοινωνία???

Την θεωρεί ως προβληματική...ως λάθος...ως ανεπαρκή...???

Ή για άλλους λόγους..???


Δεν ξέρω αν έχω παρερμηνεύσει κάτι από όσα λες.. αλλά αυτοί ακριβώς οι λόγοι ποιοι πιστεύετε ότι μπορεί να είναι;
Συμφέρον ή απλά για να μην ξυπνήσουμε από τη λήθη και διεκδικήσουμε αυτά που στην ουσία δικαιούμαστε;

υποταγή συνειδήσεων...

καλημέρα .. και ελπίζω να μην σας βγάζω από το θέμα.Καλωσόρισες και από μένα!Δες το έτσι λίγο.Μια φιλοσοφία σε τέτοιο βάθος ενταγμένη στο "Εθνικό Σύστημα Παιδείας" νομίζω πως πάνω από όλα απαιτεί εκπαιδευτικούς μετέχοντες αυτής της σοφίας.
Ελάχιστοι τέτοιοι υπάρχουν.Και δεν κατηγορώ κανέναν.Η φιλοσοφία σε καλεί να λάβεις τη ζωή ως εμπειρία και όχι ως γνώση.Ο καθηγητής σου βιάζεται να βγάλει την ύλη για να σου βάλει βαθμό στο 4μηνο και να σε προετοιμάσει για τις πανελλήνιες.
Αφορμή για τη φιλοσοφία και την εμπειρία της υπάρχει στο σχολείο.Αλλά δεν είναι ούτε ο καθηγητής,ούτε κάποιο βιβλίο απαραίτητα.Είναι το προαύλιο,η τάξη και οποιοδήποτε άλλο μέρος της ζωής μας που μπορούμε να συνυπάρχουμε με άλλους ανθρώπους.Αυτοί μας διδάσκουνε ασυναίσθητα και μεις τους διδάσκουμε με τη σειρά μας ασυναίσθητα.Με λίγο ψάξιμο,διάβασμα από μόνοι μας αλλά κυρίως με πάααρα πολλή σκέψη,το "ασυναίσθητα" αυτό καταργείται.
Εκεί αρχίζει κάπου η πορεία μας ως φιλοσόφων.Αρκεί να κάνουμε ό,τι κάνουμε για δικό μας καλό,χωρίς επιδείξεις και τάσεις ελιτισμού.
Αν μίλησα πολύ κράτα αυτά που θεωρεις πιο σημαντικά.Αυτό ξεκίνησε ως απάντηση στη δικιά σου ερώτηση αλλά κατέληξε να απαντά και σε άλλες τοποθετήσεις.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

makfor
Πλήρες Μέλος

Greece
1496 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2010, 11:46:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
και εαν αυτοι βρισκονται αναμεσα σε αυτους που δεν εχουν διαβασει ποτε τον σωκρατη και ολους τους αλλους και δεν μπηκαν ποτε στην διαδικασια να το "ψαξουν" ή να το "προβαλουν" , τι γινεται? πως θα τους βρουμε? φταιμε εμεις ή το συστημα ? αχ αυτο το συστημα !!!

φοβαμαι οτι το ολο προβλημα ειναι ενας φαυλος κυκλος ... που αρχιζει και τελειωνει στο χρημα = πλουτο = εκμεταλευση ανθρωπου!!!!

και συμφωνω οτι η μονη λυση ειναι εμεις να γινομαστε λιγο καλυτεροι καθε φορα, προσθετοντας την διασπορα των οσων γνωριζουμε ωστε να ερχονται σε επαφη ολο και ποιο πολλοι (με την θεληση τους παντα)!!!

να πω οτι ξερω ? οχι δεν ξερω χαχα !!

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

promitheus90
Μέλος 2ης Βαθμίδας


433 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2010, 12:03:40  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και ποιος ξέρει αν όχι εσύ,εγώ,καθένας;Αν αμφισβητείς ανά πάσα στιγμή τον εαυτό σου χωρίς φόβο και ψυχαναγκασμούς αλλά έχοντας μια συνεχή τάση να βελτιώνεσαι και να λες ότι πάντα υπάρχει καλύτερο είσαι στο σωστό δρόμο.Το θεωρώ δύσκολο μέσα σε έναν τέτοιο άνθρωπο να μη γεννηθεί η καλοσύνη,η ανιδιοτέλεια,η τιμιότητα και η αρετή.Αν υπάρχει αυτή η σπίθα μέσα σε κάποιον,τότε έχει τη δυνατότητα να διαβάσει πολλά βιβλία που θα τον φωτίσουν.Το καλύτερο και το πιο έγκυρο για μένα είναι ένα.Ο κόσμος γύρω του,μια κουβέντα με έναν άνθρωπο,το διπλανό μας,από την πιο ανούσια ως την πιο κοσμοθεωρική.Νομίζω ότι έτσι κάπως γίνεσαι συγγραφέας του δικού σου βιβλίου,ένας νέος Αριστοτέλης,Πλάτονας,Μάρκος Αυρήλιος...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2010, 16:57:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Tι να πρωτο-πώ φίλοι μου είναι πράγματι κάτι στιγμές που έχεις απέναντί σου , υπέροχους ανθρώπους ...ελεύθερους..αμφισβητίες και με διάθεση να διεμβολήσουν το "είναι τους" διαπραγματευόμενοι το καθε τι που θεμελιώνει κάθε υιοθετημένο ηθικό προστακτικό κώδικα και κώδικα πεποιθήσεων εν γένει....πώς αλλοιώς εξ'αλλου επέρχεται η βελτιωση του ανθρώπου , αν δεν είναι η δυναμική εκείνη που αναπτύσει ένα ψυχολογικό υποκείμενο και που το θετει απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό και δημιουργώντας όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθεσεις για συνεχεις "μεταθέσεις θέσεων" αποτέλεσμα μιας συνεχους διορθωτικής διαδικασίας..????

-"Η γνώση της αγνοιάς μας , είναι η αρχή της σοφίας"
Κλεόβουλος.

Και είναι το κάθε τι άραγε στην ζωή μας , προϊόν λεκτικής διατυπώσεως..λέμε άραγε σε έναν άνθρωπο "σ'αγαπώ" και αυτό συνιστά "ορισμό και αλήθεια"...ή ακόμα και προ τον ιδιο μας τον εαυτό..???


Μπορεί άραγε ο οποιοσδήποτε άνθρωπος -κυριολεκτικά- να δωσει κάτι που δεν έχει..."σεβασμό" ... "αγάπη"..."εκτίμηση"...ή οτιδήποτε άλλο και φθάνει απλά να το δηλώνει...???

Αλλοίμονο , αν ήταν έτσι...τότε προφανώς η αγάπη δεν θα ήταν το διαρκώς "εναγωνίως αναζητούμενο"....

Μόνο ο άνθρωπος που έχει θεμελιώσει δικαίωμα στην δυνατότητα αυτή και πρωτίστως έναντι του εαυτού του -ανεξάρτητος άνθρωπος- μπορεί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση...της εκδήλωσης "αγάπης" ΚΑΙ πέραν του εαυτού του...!!!

Συνήθως οι άνθρωποι υποκειμενικοποιούνται επι μιας φαντασίωσης παραληρηματικού τύπου που φανταζει ως η πραγματικότητα...αλλοίμονο όμως , έρχονται και περνούν οι μέρες και αυτό ουδέποτε αποδεικνύεται στην ζωή τους και το χειρότερο...???

Η όποια άρρωστη εξέλιξη , αποδίδεται ελαφρα τη καρδία...πάντα στους απέναντί τους...και το "ηθικό δίδαγμα" κοινό για όλους αυτούς...

"Κανείς δεν με καταλαβαίνει..."


Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Edited by - Εαρινός on 04/11/2010 17:22:01Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 6 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1557617
Maintained by Digital Alchemy