ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
 Η ιστορία των Ελλήνων τώρα στην ΕΤ1
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 4
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/06/2006, 23:39:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή Ostria ωραία έθεσες τις παρατηρήσεις σου

Για την εξουσία στις προϊστορικές κοινωνίες θα πω ότι σχεδόν πάντα κάποιοι άντρες έκαναν κουμάντο. Αυτό κατ'εμέ οφείλεται στην πρωτοκαθεδρία που είχαν οι άντρες από τις πολύ παλιές εποχές ακόμα, τότε δηλαδή που αναλάμβαναν το κυνήγι αγριμιών(καθότι και από μυικής κατάστασης ήταν πιο εύκολο να κυνηγάνε αυτοί τα αγρίμια και να φέρνουν φαγητό), ενώ οι γυναίκες έμεναν στις πρωτόγονες οικίες(παλιότερα σπηλιές) για τις φροντίδες των παιδιών τους.

Τώρα για τις θρησκείες φαίνεται πως στην προϊστορική Ευρώπη κυριαρχούν κάποιες γυναικείες θεότητες(προϊστορικά πήλινα γυναικεία ειδώλια το μαρτυρούν αυτό) και αυτό στην πορεία αλλάζει με μετανανστεύσεις και εισβολές διαφόρων πολεμοχαρών(?) ανθρώπων που χρησιμοποιούν το άρμα και το άλογο και το οποίο εισήγαγαν στην Ευρώπη.

Οι μετακινήσεις αυτές μαρτυρούνται και με άλλα στοιχεία όπως αλλαγές στα ταφικά έθιμα(οι τάφοι προορίζονται κυρίως για άντρες ενώ παράλληλα θάβονται και όπλα και οι γυναίκες τους μετά το θάνατό τους,γεγονός που δείχνει την μετάβαση σε πατριαρχικές κοινωνίες)

Επίσης στην προϊστορική Ευρώπη υπήρχε μια εκλεπτυσμένη κεραμική η οποία από ένα σημείο και μετά καταρρέει και στη θέση της εμφανίζεται μια χοντροκομμένη κεραμική που έχει τις ρίζες της στις στέππες της νότιας Ρωσσίας και είναι αποτέλεσμα εισβολέων από την περιοχή αυτή.

Τώρα για την Ελλάδα οι εισβολές τεκμηριόνονται από αλλαγές στα ταφικά έθιμα που εμφανίζονται και στα βαλκάνια, εμφάνιση αψιδωτών κατοικιών και ενός τύπου λίθινου πέλεκυ πουτ φαίνεται να προέρχονται κι αυτά από την περιοχή της νοτιας Ρωσσίας. Αλλες εισβολές στον ελλαδικό χώρο τεκμηριόνονται και από καταστροφές που παρατηρούνται σε κάποιες θέσεις καθώς και από την εισαγωγή του άρματος και του εξημερωμένου αλόγου τα οποία μάλλον έφεραν οι Αχαιοί.

Βέβαια οι γλωσσικές αλλαγές που παρατηρούνται κι αυτές ουσιαστικά αποδεικνύουν τις εξωτερικες εισβολές.

Το σίγουρο είναι λοιπόν ότι από μια περίοδο και μετά(κατά πάσα πιθανότητα από το 4500 π.Χ.) έχουμε εισβολές στην ευρώπη και στην Ασία που επιφέρουν πολιτισμικές και γλωσσικες αλλαγές.

Τώρα σχετικά με το ερώτημά σου

quote:
Βασικό ερώτημα σε τι πίστευαν αυτοί οι "εισβολείς" όταν έφυγαν από τον τόπο τους (όποιος κι αν είναι) και αν η αλλαγή στην λατρεία τους επήλθε πριν ή κατά την διάρκεια της μετακίνησης τους. (γλωσσολογικά λέμε ότι υπάρχουν ενδείξεις αν όχι αποδείξεις ότι είχαν αυτούς τους θεούς -τους τελικούς ας πούμε- πριν ακόμα εξαπλωθούν)
(Βασικότερο ερώτημα βέβαια είναι τι τους ανάγκασε να μετακινηθούν μαζικώς προς διάφορες κατευθύνσεις και σε διάφορες χρονικές περιόδους).


Μια άποψη είναι ότι η έλλειψη καλού χορταριού της Νότιας Ρωσσίας αναγκασε τους λαούς αυτούς να μετακινηθούν προς αναζήτηση καλύτερων εδαφών.(υπόθεση Κουργκάν)

Αλλος λόγος μετακινήσεων μπορεί να είναι μεταξύ τους προστριβές που ανάγκασαν κάποιους ινδοευρωπαϊκούς λαούς να μεταναστεύσουν.

Αλλος λόγος είναι η ίδια η φύση κάποιων λαών οι οποίοι είναι νομαδικοί και συνηθίζουν να μετακινούνται. Παράδειγμα τέτοιου λαού μεταγενέστερα στην ιστορία είναι οι Ούννοι οι οποίοι συνεχώς μετακινούνταν με τα καραβάνια τους και δεν έχτιζαν μεγαλοπρεπείς πόλεις και μνημεία.

Αλλος λόγος μεταναστεύσεων είναι και ο υπερπληθυσμός, δηλαδή να αρχίζουν να υπερπολλαπλασιάζονται κάποιες φυλές και να επιζητούν περισσότερο "χώρο".

Αλλος λόγος είναι ίσως και οι τάσεις για νέες κατακτήσεις που έχουν ορισμένοι φύλαρχοι ή ηγέτες λαών(τόσα παραδείγματα έχουμε μετέπειτα στην ιστορία).

Το σίγουρο είναι λοιπόν ότι από κάποιο σημείο και μετά έχουμε μεγάλες μεναταστεύσεις που επιφέρουν και γλωσσικές αλλαγές, μάλλον επειδή οι λαοί που μετανάστευσαν επιβλήθηκαν στους αυτόχθονες με την στρατιωτική τους ανωτερώτητα(χρήση αλόγου και άρματος για πόλεμο).

Ενα ωραίο παράδειγμα του πώς μπορεί να διαδοθεί σχετικά σύντομα και να επικρατήσει μια γλώσσα είναι και αυτό της επέκτασης των Τούρκων από τα μογγολικά εδάφη μέχρι τη Μικρά Ασία, κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. μέχρι και τον 13ο αιώνα μ.Χ.


Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2006, 07:40:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ ΕΡΙΩΠΙΣ, μου έχει περάσει από το μυαλό η ιδέα οτι κάποιοι Θεοί ίσως να μην ήταν ελληνικής προέλευσης.
Παρόλα αυτά για τον Ποσειδώνα δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το πιστέψω εύκολα αυτό καθώς η λατρεία του ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες από αρκετά παλιά.
Πιστεύεις παρόλα αυτά οτι η λατρεία του προήλθε από κάπου αλλού?

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2006, 11:26:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Dying Incubus,

Απλά εικάζομαι και συγχρόνως ρωτώ.

-Αν ο Ποσειδών ήταν Ελληνική "θεότητα" δεν θα έπρεπε να είχε και Ελληνική ετυμολογία;

Αντιθέτως η Φοινικική ή πρωτο-αιγυπτιακή δεν δυσκολεύεται να μας δώσει αμέσως το Abu-Sidi-Adon.

Ας μη ξεχνάμε ότι και η ονομασία "Ερεχθεύς" για τον Ποσειδώνα, πιό πολύ ταιριάζει με τα Gaelic παρά με τα Ελληνικά.

Τι λες και σύ;

Φιλικά,

Λουκάς

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2006, 15:41:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Agnostic έχουν λογική αυτά που λες. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο μπορούμε να θεωρήσουμε ενδείξεις ή αποδείξεις "πολεμοχαρών εισβολέων" την καταστροφή αν θυμάμαι από φωτιά των προϊστορικών οικισμών του Σέσκλου και του Διμηνίου. Γενικότερα δεν νομίζω να έχει καταγραφεί στην μυθολογία ή στην ιστορία εισβολή πολεμοχαρούς φυλής, εκτός των Δωριέων (αρκετά αργότερα δηλαδή). Η κατάληψη της Μινωϊκής Κρήτης από τους Μυκηναίους ίσως μας δίνει κάποια προηγούμενα δείγματα.

Η κατασκευή των πρώτων θολοτών τάφων πιθανόν δείχνει την εισαγωγή ή την υιοθέτηση της λατρείας του Ηλίου, που σταδιακά έγινε ανώτερη αυτής της Γης.
Προσωπικά πιστεύω ότι μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιες φυσικές καταστροφές που ανάγκασαν τους τότε ανθρώπους να αλλάξουν λατρευτική πορεία, παρά ως επιβολή νέων ξένων λατρειών (αν και δεν το αποκλείω ή δεν αποκλείω να έγιναν και τα δύο).

Υπάρχει και η άποψη ότι η λατρεία της Μεγάλης Θεάς συνεχίστηκε ως και τον Μεσαίωνα και γιατί όχι μέχρι τις μέρες μας, μέσα από την φυσική μαγεία.

Τώρα για την κοιτίδα του Ινδοευρωπαϊκού πολιτισμού, νομίζω ότι δύσκολα θα καταφέρουμε να βγάλουμε άκρη. Θεωρώντας ότι από το 10.000 πΧ άρχισαν να λειώνουν οι παγετώνες στην Ευρασία, μάλλον η περιοχή της Νοτίου Ρωσίας δεν είναι και η πιό κατάλληλη για να αναπτύξει ένα τέτοιο πλήθος φυλών που υποννοείται ότι διασκορπίστηκε αργότερα και που πρέπει να έζησαν μαζί σε έναν τόπο αρκετό χρόνο ώστε να έχουν αναπτύξει κοινά έθιμα, γλώσσα, θρησκεία και τεχνολογία.
Η περίπτωση των νομάδων πάλι μου φαίνεται περιοριστική, σε μικρές ομάδες κυνηγών που δεν αναπτύσσουν εύκολα τα παραπάνω που ανέφερα.

Αν δεχτούμε ως αληθινή την υπόθεση της πλημμύρας της Μαύρης Θάλασσας γύρω στο 5000 πΧ (οι μύθοι περί κατακλυσμού στην ευρύτερη περιοχή μας) τότε μάλλον θα πρέπει να δεχτούμε ότι προηγούμενως όλη εκείνη η περιοχή ήταν παγετώδης και τότε έλειωσαν οι πάγοι. Οπότε πώς μπορεί να αναπτυχθεί τέτοιος πολιτισμός βορειότερα μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας μέσα στους πάγους;

Μου φαίνεται πιό λογικό εκείνη την εποχή να μετακινήθηκαν βόρεια νοτιότερες φυλές για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες και να ξαναγύρισαν αργότερα όταν στέγνωσε πάλι η γη στον νότο ή μερικοί να κινήθηκαν ανατολικά και δυτικά.
Δεν λέω ότι έτσι συνέβει αλλά μου ακούγεται πιό λογικό.

quote:
Αν ο Ποσειδών ήταν Ελληνική "θεότητα" δεν θα έπρεπε να είχε και Ελληνική ετυμολογία;

Ας μην ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι τον ονόμαζαν και Ποτιδάν.
Δεν πιάνει η ετυμολογία εκ του πόσης, πόντος, ποταμός;

Και αν δεν ετυμολογείται στα Ελληνικά, γιατί να μην είναι προ-ελληνική λέξη, δηλ Πελασγική ντόπια;


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2006, 16:29:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή OSTRIA,

quote:
Ας μην ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι τον ονόμαζαν και Ποτιδάν.
Δεν πιάνει η ετυμολογία εκ του πόσης, πόντος, ποταμός;

Και αν δεν ετυμολογείται στα Ελληνικά, γιατί να μην είναι προ-ελληνική λέξη, δηλ Πελασγική ντόπια;


Καλά θεωρούμε τους Πελασγούς Έλληνες;

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2006, 19:34:05  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αργησα λιγουλάκι αλλά εδώ είμαι!
quote:
Θεωρώ σημαντικότερο στοιχείο τη γλώσσα. Αν δεν ξέρουμε τι γλώσσα μιλάει ένας πληθυσμός, πώς θα τον χαρακτηρίσουμε Ελληνικό, Αιγυπτιακό κτλ?
Οχι βέβαια ότι δεν παίζουν ρόλο και οι τέχνες και η θρησκεία σε κάποιο βαθμό. Αλλά θεωρώ τη γλώσσα το σπουδαιότερο.
Με προβληματίζεις αγαπητέ Agnostic.
Δεν πιστεύω να ισχυρίζεσαι ότι εάν ένας Χαβανέζος (για παράδειγμα) μιλάει ελληνικά, αυτό τον κάνει κυρίως Ελληνα ε;
quote:
Υποθέτω ότι αυτός ο μύθος θα έχει εισαχθεί από τους Ελληνες στην Κρήτη μεταγενέστερα, ύστερα δηλαδή από τη Μυκηναϊκή εισβολή στην Κρήτη και την κατάρρευση του Μινωικού πολιτισμού.
Εδώ μάλλον υποθέτεις λάθος βρε παιδί μου, διότι η επιστήμη την οποία επικαλείσαι, λέει ότι ο Μινωικός πολιτισμός κατεστράφη από την έκρηξη του ηφαιστείου την Σαντορίνης το 1650πχ.
Και ο Ομηρος κάνει λόγο για Κρήτες που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, θεωρόντας τους Ελληνες.
Και μάλιστα μιλάει για καλοχτισμένες πόλεις (μεταξύ άλλων) τής Φαιστού και τής Κνωσσού (Ιλιάς ρψ Β 645-650.).
ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ν' ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗΣ!
quote:
Οχι από την Ινδία βρε. Και στην Ινδία και στην Ελλάδα εξαπλώθηκε η ινδοευρωπαϊκή γλώσσα αλλάζοντας όμως κάποια στοιχεία στην πορεία σχηματίζοντας νέες γλώσσες παρακλάδια από κάποια σχετικά ενδιάμεση περιοχή. Ενα μετέπειτα κλαδί της πρωτόγλωσσας ήταν και η ελληνική. Κατ'εμέ η πιθανότερη κοιτίδα είναι ο Καύκασος και οι στέπες της νότιας Ρωσσίας.
Δηλαδή η Ελληνική γλώσσα έχει κοινά στοιχεία με την Ινδική;
Ο Καύκασος (κατ' εσέ) και η Ρωσία είναι Ινδία;
Αν όχι γιατί ονομάζεται ΙΝΔΟευρωπαϊκή;
quote:
Οι Φοίνικες εμφανίζονται στο προσκύνιο γύρω στο 1600 π.Χ. την ίδια περίπου χρονολογία που διαμορφώνεται και ο πρώτος ελληνικός πολιτισμός(Μυκηναϊκός).
Αλλά το να δανειστείς στην πορεία της ιστορίας σου ένα πολιτισμικό στοιχείο από έναν άλλο λαό δεν έχει σχέση με το ποιος εμφανίστηκε πρώτος.
Σύμφωνα με τον "ΗΛΙΟ" οι Φοίνικες ενεφανίσθησαν το 1200-1000πχ.
Που το βρήκες αυτό το 1600;;; Αν υποπσιαστώ ότι αυθαιρετείς θα ...
Οι Κρήτες σίγουρα προϋπήρχαν με την γραμμική Α.
Ετσι δεν είναι;
Ρίξε και μια ματιά εδω:

"Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αποδίδουν την εφεύρεσιν της γραφής εις τους Φοίνικας. Κατ' αυτούς ο Κάδμος εκ Φοινίκης εισήγαγε την γραφήν εις τους Ίωνας.
Ο Ηρόδοτος λέγει ότι είδε τα Κάδμεια γράμματα εν Θήβαις (Ηρόδοτος V 58 - Πλίνιος VII 57 - Διόδωρος V 24).
Τούτον φυσικά αποτελεί παρανόησιν προελθούσαν πιθανώς εκ της - αμφισβητουμένης άλλωστε - παραδόσεως καθ' ην ο Κάδμος εκόμισεν εις την Ελλάδα εκ Φοινίκης τα γράμματα άτινα εχρησίμευσαν ώς βάσις του νεοτέρου ελληνικού αλφαβήτου, διότι η εφεύρεσις της γραφής ανάγεται ως γνωστόν είς τινας χιλιετηρίδας προ της εμφανίσεως τών Φοινίκων.
Εκ των προμνησθέντων συγγραφέων ορθώς τοποθετεί το ζήτημα ο Διόδωρος (Γ 67) ότι τα γράμματα εκαλούντο Πελασγικά, αλλαχού δε (Ε 57 ότι οι νεότεροι Ελληνες ηγνόουν ότι οι πρόγονοί των εγνώριζον την γραφήν, ήτις λόγω του κατακλυσμού είχε λησμονηθή και ότι οι Φοίνικες διεμόρφωσαν το αλφάβητό των βάσει γραφής ούσης εν Κρήτη ην επενόησαν αι θυγατέραι του Διός Μούσαι.
Την εκ της κρητικής προέλευσιν της φοινικικής γραφής υποστηρίζει και ο Εβανς, πιθανολογεί δε και η εν Παλαιστίνη εγκατάστασις Κρητών αποίκων (των Φιλισταίων), οίτινες διέδωσαν εκεί τον ελληνικόν πολιτισμόν.
Εκ των ανακαλυφθεισών φοινικικών επιγραφών εν φοινικικαίς αποικίαις και εν ξέναις χώρες, ως εν Αιγύπτω , Αθήναις, Σαρδηνία κλπ.,φαίνεται ότι το φοινικικόν αλφάβητον είχεν 22 γράμματα, τα οποία ήσαν εικονιστικά, όπως π.χ. το άλεφ παρίστανε τον βούν, το μπέθ οικίαν, το ντάλεθ θύραν, και ούτω καθ' εξής.
Η γραφή και η γλώσσα των Φοινίκων δεν διέφερον ουσιωδώς της εβραϊκής.

Από την εγκυκλοπαίδεια "ΗΛΙΟΣ".
Δεν μπορώ ν' αντισταθώ στον πειρασμό ν' αντιπαραβάλω αυτό:

quote:
δηλαδή το ελληνικό "άλφα" είναι το φοινικικό "αλεφ", το "βήτα είναι το βεθ", το "γάμμα" το γίμμελ, το "γιώτα" το "γιοδ", το "κάπα" το "καφ" , το "λάμδα" το "λάμμεδ" και πάει λεγοντας.
...με αυτό: τα οποία ήσαν εικονιστικά, όπως π.χ. το άλεφ παρίστανε τον βούν, το μπέθ οικίαν, το ντάλεθ θύραν, και ούτω καθ' εξής."

Και τώρα που το θυμήθηκα, ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ!
Δεν πιστεύω να κάνουμε τσατσιλιές ε;

Edited by - Αίολος on 30/06/2006 19:50:29Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2006, 19:37:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Καλά θεωρούμε τους Πελασγούς Έλληνες;
Εχεις κάποιους λόγους να μην τους θεωρείς Ελληνες ΕΡΙΩΠΙΣ;
Ρίξε μια ματιά εδω...
quote:
Εκ των προμνησθέντων συγγραφέων ορθώς τοποθετεί το ζήτημα ο Διόδωρος (Γ 67) ότι τα γράμματα εκαλούντο Πελασγικά,
...!

Edited by - Αίολος on 30/06/2006 19:42:16Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2006, 00:02:05  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
...δεν έχουμε κσεφύγει απ' το θέμα ε;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2006, 01:42:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αίολε, ...Αίολε,

Υιέ της Ιωνίας.

Βοήθα λίγο τον αγράμματο Ερίωπα.

quote:
...δεν έχουμε κσεφύγει απ' το θέμα ε;

Τι μας λένε οι αρχαίοι συγγραφείς για τους Πελασγούς;
Τι μας λέει ετυμολογικά αυτό το ίδιο το όνομά τους;

Εμένα πάντως η δουλειά "μου μυρίζει" Καρχηδονίους, παιδάκια χαρωπά από την θάλασσα.

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2006, 02:43:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πελασγοί
Προελληνικό φύλο εγκατεστημένο έως τη μυκηναϊκή περίοδο σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού και αιγαιακού χώρου. Πελασγικές κοινότητες επέζησαν έως τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Προποντίδος.

Δες λίγο και την ιστορία του Κουρτίδη
http://alex.eled.duth.gr/Eldoseis/kourtidis/texts/03peri.htm

Οι Πελασγοί όπως οι Μινύες, οι Κρήτες κλπ ήταν οι αυτόθχονες κάτοικοι της περιοχής μας. Αυτή η περιοχή μετονομάστηκε από Πελασγία σε Ελλάδα, οπότε λογικά τους θεωρούμε Ελληνες ή πρωτοέλληνες ή έστω προέλληνες. Πάντως δεν παύουν να είναι γηγενείς κάτοικοι.

Τώρα αν η γλώσσα τους ήταν Ελληνική ή όχι, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ο Ηρόδοτος λέει ότι του ακούστηκε βαρβαρική. Αλλά μπορεί απλά να ήταν μία τοπική διάλεκτος. Οι Κρήτες μιλάνε σήμερα ελληνικά; Οι Κύπριοι; Πόσοι μπορούν να καταλάβουν δύο κρητικούς ή δύο κύπριους που μιλούν μεταξύ τους στην δική τους τοπική διάλεκτο; Στα αυτιά ας πούμε ενός καθαρευουσιάνου και η μαλλιαρή γλώσσα ακουγόταν βαρβαρική...

Αν δεχτούμε την θεωρία περί ινδοευρωπαίων (ονομάζεται έτσι επειδή εκτείνεται από την ευρώπη ως την ινδία αγαπητέ Αίολε) τότε σίγουρα δεν μιλούσαν ελληνικά αλλά πιθανόν μια ντόπια δική τους γλώσσα.

Δεν είναι ανάγκη να ήταν Αιγυπτιακή ή Εβραική ή Φοινικική. Εξ άλλου δεν σου κάνει εντύπωση που κανένας επιστήμονας δεν ισχυρίζεται ότι οι αρχαίοι Κρήτες (Μινωίτες) μιλούσαν μία από τις παραπάνω γλώσσες, αλλά είτε ελληνικά είτε μία δική τους;

Δηλ φίλε Ερίωπη, δεν υπήρχαν ντόπιοι κάτοικοι στην περιοχή μας (ηπειρωτική ελλάδα και αιγαίο);

υπ. το ντόπιος το βάζω με την έννοια των ανθρώπων που κατοικούσαν ένα μέρος πάππου προς πάππου για αρκετές γενιές κατά την γνωστή προϊστορική εποχή.
Ας πούμε ξέρουμε ότι στο Φράχθι της Πελοποννήσου ζούσαν κάποιοι άνθρωποι μέσα σε ένα σπήλαιο. Γνωρίζουμε από τις ανασκαφές ότι αυτό το σπήλαιο κατοικείτο συνέχεια από την τελευταία φάση της παλαιολιθικής έως το τέλος της νεολιθικής εποχής (7η-4η χιλιετία π.X.)


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2006, 02:49:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

...δεν έχουμε κσεφύγει απ' το θέμα ε;

Για θύμησέ μου ποιό ακριβώς είναι το θέμα..;
Οτιδήποτε αφορά τους Ελληνες και τον Ελλαδικό χώρο, κολλάει...

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2006, 05:15:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλη OSTRIA,

Γράφεις το εξής:

quote:
υπ. το ντόπιος το βάζω με την έννοια των ανθρώπων που κατοικούσαν ένα μέρος πάππου προς πάππου για αρκετές γενιές κατά την γνωστή προϊστορική εποχή.
Ας πούμε ξέρουμε ότι στο Φράχθι της Πελοποννήσου ζούσαν κάποιοι άνθρωποι μέσα σε ένα σπήλαιο. Γνωρίζουμε από τις ανασκαφές ότι αυτό το σπήλαιο κατοικείτο συνέχεια από την τελευταία φάση της παλαιολιθικής έως το τέλος της νεολιθικής εποχής (7η-4η χιλιετία π.X.)


Θα σου απαντήσω λίγο "σκοτεινά":

Κάποτε ταξίδευσα στο εσωτερικό της Αυστραλίας και συναναστράφηκα κάποιους καλοκάγαθους ιθαγενείς.
Ένας Αμπορίντζιναλ με ρώτησε πως με λένε και του είπα "Λούκα".
Στην συνέχεια διαπίστωσα ότι άρχισε να δείχνει με το δάκτυλό του στους υπόλοιπους τον Ήλιο.
Δεν άργησα να μάθω ότι τον ήλιο τον ονομάζουν στην γλώσσα τους "Ιλούκα". Κάτι που μου έκανε φοβερή εντύπωση. Επίσης το ποτάμι ή ρυάκι το λένε "Υάρρα" λέξη σχεδόν ομόηχη και ταυτόσημη με την Ελληνική "Ροή" "Ρόον" κλπ.

Στην Νέα Ζηλανδία πάλι κάποιοι ιθαγενείς μου είπαν ότι οι γνωστοί μας "Μάορι" είναι πρόσταγμα που σημαίνει (Μα+ουάρα)δηλαδή επιστρέψτε στο νερό (Μα). (Ουάρα=πίσω)
Η νεοζηλανδέζικια λέξια "Ουάρα" που σημαίνει πίσω είναι ομόηχη και ταυτόσημη με το Αιγυπτιακό πρόσταγμα "Ουάρα" που σημαίνει "φύγε απ' εδώ" ή "πήγαινε πίσω".

Και λέω φίλη μου, εικαζόμενος πάντα:

"Το Ελληνικό "Αέρα" σαν πολεμική κραυγή, δεν σημαίνει στην πραγματικότητα "Ούρα" δηλαδή "φυγέτε γιατί σας φάγαμε";

Και ρωτάω "Να δηλώσω Αυστραλός ιθαγενής ή γρήγορα-γρήγορα να πολιτογραφήσουμε τους Αμπορίντζιναλς 'Ελληνες, πριν μας τους διεκδικήσουν οι Αιγύπτιοι;

Όσον αφορά την ιστορία του Κουρτίδη:


quote:
Δες λίγο και την ιστορία του Κουρτίδη
http://alex.eled.duth.gr/Eldoseis/kourtidis/texts/03peri.htm


Θα μου επιτρέψεις του γνώμη μου;
-Πρόκειται περί φοβερού αχταρμά, ή καλύτερα θα έλεγα παιδική λαλιά.
-Δεν παύει όμως να είναι ένα καλάθι με με πολλά στοιχεία, έστω και άσχημα μπερδεμένα, για τους Πελασγούς.

Αν θες τώρα "Αυστραλέζικο σαφάρι" κάνε τους Πελασγούς, Πελαργούς και στην συνέχεια κάνε τους "Πήλιους Αργούς". Μη βιαστείς όμως να μπείς σε κανένα "Αργοναυτικό" σκάφος διοτι εκεί τα πράγματα θα είναι πράγματι δύσκολα.

Το πας φιρί-φιρί να ανοίξουμε τον φάκελλο του Πηλαγόνου και του Αρκά.

Χαιρετώ.

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2006, 05:24:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παροράματα:
quote:
Η νεοζηλανδέζικια λέξια

βλεπ. λέξη

quote:
Θα μου επιτρέψεις του γνώμη μου;


-Βλ. Θα μου επιτρέψεις την γνώμη μου

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Krisnna
Πλήρες Μέλος

Greece
1040 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2006, 09:37:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Krisnna  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σχετικά με την θεωρία του Renfrew γενετικές έρευνες (Cavalli-Sforza) συμφωνούν με ένα μοντέλο εξάπλωσης γονιδίων στην Ευρώπη από τα Ανατολικά προς τα Δυτικά και όχι στον άξονα Βορρά-Νότου. Τέλος γλωσσοστατιστική έρευνα που δημόσιευτηκε στο Nature το 2003 δείχνει από τη σύγκριση 87 ινδοευρωπαϊκών γλωσσών ότι η αρχική διάσπαση έγινε το 7500 π.Χ. (αρχή της γεωργίας στην Ευρώπη) με κοιτίδα τη Μ. Ασία.
Τα κοινά χαρακτηριστικά τους αποδεικνύουν πως υπήρχε ένας ενιαίος πολιτισμός,ανεξάρτητα με την ποικιλία των προελληνικών φυλών.
Πραγματικά υπάρχουν διαφοροποιήσεις των Μινωιτών στην θρησκεία, αλλά αυτό δέν σημαίνει απαραίτητα διαφορετική φυλετική καταγωγή. Με την ίδια λογική και οι σημερινοί Έλληνες δέν θα έπρεπε να είναι απο την στιγμή που πιστεύουν στον Χριστιανισμό.
Οι θρησκείες μεταλλάσονται η μητέρα - γή που λάτρευαν οι Μινωίτες ήταν η μεγαλύτερη θεότητα σε παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την εποχή και οι κοινωνίες ήταν περισσότερο μητριαρχικές. Όμως τα κοινά τους με τους κυκλαδίτικους πολιτισμούς,αποδεικνύουν αλυσιδωτά την σχέση και ομοιότητα με τον ηπειρωτικό προελληνισμό.


quote:
Ενα ωραίο παράδειγμα του πώς μπορεί να διαδοθεί σχετικά σύντομα και να επικρατήσει μια γλώσσα είναι και αυτό της επέκτασης των Τούρκων από τα μογγολικά εδάφη μέχρι τη Μικρά Ασία, κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. μέχρι και τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Οι σημερινοί Τούρκοι έχουν πολύ μικρά ποσοστά κάτω του 5% Μογγολικής καταγωγής αλλά παρόλα αυτά μιλάνε Μογγολικής μορφής γλώσσα που τους είχε επιβληθεί την εποχή της εγκατάστασης του Τούρκικου πυρήνα στην περιοχή.
Άρα ούτε η γλώσσα είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας πολλές φορές για την καταγωγή ενός λαού. Οι ανθρωπολογικές έρευνες φέρνουν πιό αξιόπιστα αποτελέσματα.

http://www.seasite.niu.edu/Indonesian/Indonesian_Elections/Indo-pemilu99/21.jpg
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2006, 10:01:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Αίολε

quote:
Με προβληματίζεις αγαπητέ Agnostic.
Δεν πιστεύω να ισχυρίζεσαι ότι εάν ένας Χαβανέζος (για παράδειγμα) μιλάει ελληνικά, αυτό τον κάνει κυρίως Ελληνα ε;

Δεν είπα αυτό καλε
Τώρα αν θες τον δικό μου ορισμό για τον Ελληνα, είναι αυτός που η μητρική του γλώσσα είναι τα ελληνικά. Ετσι απλά

quote:
Εδώ μάλλον υποθέτεις λάθος βρε παιδί μου, διότι η επιστήμη την οποία επικαλείσαι, λέει ότι ο Μινωικός πολιτισμός κατεστράφη από την έκρηξη του ηφαιστείου την Σαντορίνης το 1650πχ.

Ναι το λέει αυτό αλλά υπάρχει και η άποψη της εισβολής των Αχαιών. Μπορεί να έγιναν και τα δύο. Να μην καταστράφηκε εντελώς από την έκρηξη του ηφαιστείου, αλλά να καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του και στη συνέχεια να τους αποτελείωσαν οι Αχαιοί. Το βέβαιο είναι πάντως ότι οι Αχαιοί(Μυκηναίοι) επκράτησαν περίπου από το 1650 π.Χ.

quote:
Και ο Ομηρος κάνει λόγο για Κρήτες που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, θεωρόντας τους Ελληνες.
Και μάλιστα μιλάει για καλοχτισμένες πόλεις (μεταξύ άλλων) τής Φαιστού και τής Κνωσσού (Ιλιάς ρψ Β 645-650.).
ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ν' ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗΣ!

Πράγματι στην Ιλιάδα αναφέρεται ότι συμμετείχαν και στρατοί από την Κρήτη με βασιλιά τον Ιδομενέα, για τον οποίο ο Ομηρος νομίζω λέει πως ήταν εγγονός του Μίνωα ή κάτι τέτοιο.

Τώρα αν λάβουμε υπόψη ότι ο Τρωικός πόλεμος έλαβε χώρα γύρω στο 1200 π.Χ., και πάλι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο μινωικός πολιτισμός έχει σίγουρα καταρρεύσει από το 1400 π.Χ. περίπου, ίσως και παλιότερα,άρα οποιεσδήποτε στρατιές ξεκίνησαν από την Κρήτη για την Τροία ανήκαν ουσιαστικά στον Μυκηναϊκό πολιτισμό και όχι στους Μινωίτες.

Δεν ξέρω αν ο Ομηρος θεωρεί και τους Μινωίτες Ελληνες, αλλά αυτό που έχει σημασία για να τους χαρακτηρίσουμε Ελληνες είναι να γνωρίζουμε ότι η γραφή και η γλώσσα τους είναι ελληνική, πράγμα που δεν έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα.

Και ο Δημοσθένης αποκαλούσε τους Μακεδόνες βάρβαρους, αλλά τέτοιες απόψεις/πεποιθήσεις δεν έχουν καμια επιστημονική αξία.

quote:
Δηλαδή η Ελληνική γλώσσα έχει κοινά στοιχεία με την Ινδική;
Ο Καύκασος (κατ' εσέ) και η Ρωσία είναι Ινδία;
Αν όχι γιατί ονομάζεται ΙΝΔΟευρωπαϊκή;


Η αρχαία Ελληνική γλώσσα έχει αποδειχτεί από την συγκριτική γλωσσολογία ότι συγγενεύει γεννετικά με ορισμένες άλλες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η αρχαία ινδική.
Ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια ονομάζεται επειδή αναφέρεται στα δύο άκρα της εξάπλωσης των συγκερκιμένων ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Δηλαδή από το εσωτερικό της Ευρώπης μέχρι και την Ινδίας
Ο όρος Ινδοευρωπαίοι είναι ας το πούμε κάτι σαν "παρατσούκλι".

quote:
Σύμφωνα με τον "ΗΛΙΟ" οι Φοίνικες ενεφανίσθησαν το 1200-1000πχ.
Που το βρήκες αυτό το 1600;;; Αν υποπσιαστώ ότι αυθαιρετείς θα ...

Στο βιβλίο του Βασίλη Κυριακίδη, "Λαοί της Αντολής" αναφέρει ότι εμφανίζονται γύρω στο 1600 π.Χ.
Αλλά και σε πηγές στο διαδύκτιο αναφέρεται. Μην κολλάς όμως τόσο πολύ στο ποιος εμφανίζεται πρώτος βρε παιδί μου.
Ενα πολιτισμικό στοιχείο μπορεί να το δανειστείς και πιο μετά.

quote:
"Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αποδίδουν την εφεύρεσιν της γραφής εις τους Φοίνικας. Κατ' αυτούς ο Κάδμος εκ Φοινίκης εισήγαγε την γραφήν εις τους Ίωνας.
Ο Ηρόδοτος λέγει ότι είδε τα Κάδμεια γράμματα εν Θήβαις (Ηρόδοτος V 58 - Πλίνιος VII 57 - Διόδωρος V 24).
Τούτον φυσικά αποτελεί παρανόησιν προελθούσαν πιθανώς εκ της - αμφισβητουμένης άλλωστε - παραδόσεως καθ' ην ο Κάδμος εκόμισεν εις την Ελλάδα εκ Φοινίκης τα γράμματα άτινα εχρησίμευσαν ώς βάσις του νεοτέρου ελληνικού αλφαβήτου, διότι η εφεύρεσις της γραφής ανάγεται ως γνωστόν είς τινας χιλιετηρίδας προ της εμφανίσεως τών Φοινίκων.
Εκ των προμνησθέντων συγγραφέων ορθώς τοποθετεί το ζήτημα ο Διόδωρος (Γ 67) ότι τα γράμματα εκαλούντο Πελασγικά, αλλαχού δε (Ε 57 ότι οι νεότεροι Ελληνες ηγνόουν ότι οι πρόγονοί των εγνώριζον την γραφήν, ήτις λόγω του κατακλυσμού είχε λησμονηθή και ότι οι Φοίνικες διεμόρφωσαν το αλφάβητό των βάσει γραφής ούσης εν Κρήτη ην επενόησαν αι θυγατέραι του Διός Μούσαι.
Την εκ της κρητικής προέλευσιν της φοινικικής γραφής υποστηρίζει και ο Εβανς, πιθανολογεί δε και η εν Παλαιστίνη εγκατάστασις Κρητών αποίκων (των Φιλισταίων), οίτινες διέδωσαν εκεί τον ελληνικόν πολιτισμόν.
Εκ των ανακαλυφθεισών φοινικικών επιγραφών εν φοινικικαίς αποικίαις και εν ξέναις χώρες, ως εν Αιγύπτω , Αθήναις, Σαρδηνία κλπ.,φαίνεται ότι το φοινικικόν αλφάβητον είχεν 22 γράμματα, τα οποία ήσαν εικονιστικά, όπως π.χ. το άλεφ παρίστανε τον βούν, το μπέθ οικίαν, το ντάλεθ θύραν, και ούτω καθ' εξής.
Η γραφή και η γλώσσα των Φοινίκων δεν διέφερον ουσιωδώς της εβραϊκής.
Από την εγκυκλοπαίδεια "ΗΛΙΟΣ".
Δεν μπορώ ν' αντισταθώ στον πειρασμό ν' αντιπαραβάλω αυτό:
quote:
________________________________________
δηλαδή το ελληνικό "άλφα" είναι το φοινικικό "αλεφ", το "βήτα είναι το βεθ", το "γάμμα" το γίμμελ, το "γιώτα" το "γιοδ", το "κάπα" το "καφ" , το "λάμδα" το "λάμμεδ" και πάει λεγοντας.
________________________________________
...με αυτό: τα οποία ήσαν εικονιστικά, όπως π.χ. το άλεφ παρίστανε τον βούν, το μπέθ οικίαν, το ντάλεθ θύραν, και ούτω καθ' εξής."

Κανείς δεν είπε ότι η εφεύρεση της γραφής ανήκει στους Φοίνικες. Υπάρχουν σαφώς και προγενέστερες γραφές κυρίως σε συλλαβική μορφή. Η Γραμμική Β είναι μια τέτοια ας πούμε. Οι Φοίνικες δεν επινόησαν την γραφή έτσι γενικά και αόριστα αλλά ένα αλφάβητο από 22 σύμφωνα για να διευκολύνουν την καταγραφή των προϊόντων που εμπορεύονταν. Οι Ελληνες δανείστηκαν μερικά Φοινικικά γράμματα, τα προσάρμοσαν στη φθογγολογία της γλώσσας τους πρόσθετοντας και φωνήεντα.

Να και ένας ωραίος πίνακας σύγκρισης Φοινικικού και Ελληνικού Αλφαβήτου.

Δεν μπορούμε βέβαια να μην παρατηρήσουμε πως μοιάζουν τα ελληνικά με τα φοινικικά. Δεν θεωρώ πως είναι τυχαίο αυτό καθώς, όπως ανέφερα και πριν, τα ελληνικά γράμματα ετυμολογούνται από τα φοινικικά.

Για την προέλευση του Φοινικικού αλφαβήτου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, αλλά καμία δεν είναι σίγουρη. Κάποιοι λένε ότι προέρχεται από τις βαβυλωνιακές γραφές, κάποιοι άλλοι από τις μινωικές κ.α. Στην γραμματική της αρχαίας Ελληνικής του Οικονόμου, γράφει στη σελίδα 5 ότι το φοινικικό αλφάβητο προήλθε ύστερα από τροποποίηση των Αιγυπτιακών ιερογλυφικών.

Αλλά η βορειοσημιτική(Φοινικική)προέλευση του Ελληνικού αλφαβήτου νομίζω πως αποδεικνύεται και από τη λογική βρε Αίολε

Δηλαδή, γνωρίζουμε ότι οι Ελληνες από το 1400 π.Χ. περίπου χρησιμοποιούν τη γραμμική Β, δηλαδή μια πιο πρωτόγωνη και λιγότερο βολική γραφή από την αλφαβητική. Οι ανασκαφές στην Πύλο, στις Μυκήνες, στην Κνωσσό, στη Θήβα και σε άλλα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν φέρει στο φως πήλινες μυκηναϊκές επιγραφές όλες σε γραμμική Β. Πουθενά σε αλφάβητο. Το να λέμε ότι προυπήρχε το αλφάβητο και ήταν ελληνκό δεν στέκει λογικά, διότι αν το είχαν θα το χρησιμοποιούσαν οι Μυκηναίοι. Γιατί να χρησιμοποιούν την άβολη συλλαβική γραφή και όχι το άνετο αλφάβητο εφόσον ισχυρίζονται ορισμένοι ότι αυτό είναι ελληνκή εφεύρεση και μάλιστα από το...5000 π.Χ.
Και το ξαναθυμήθηκαν το 800 π.Χ. ύστερα από τη χρήση της Γραμμικής Β??

Είναι σα να έχεις pc pentium, να το "υποβαθμίζεις" σε pc 3,86 και μετά να το ξαναγυρνάς σε pentium. Σου φαίνεται λογικό κάτι τέτοιο?? Μάλλον όχι

Και ένα ωραίο link μιας και πιάσαμε και τους Φοίνικες για την παρουσία τους στο χώρο του Αιγαίου, αλλά από το 800 π.Χ. και μετά..

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13325&m=B45&aa=2

quote:
Και τώρα που το θυμήθηκα, ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ!
Δεν πιστεύω να κάνουμε τσατσιλιές ε;

Η ινδοευρωπαίκή θεωρία είναι αποδεδειγμένη γλωσσολογικά και αναγνωρίζεται από όλους τους γλωσσολόγους και διδάσκεται παντού.
Δεν είμαι γλωσσολόγος ειδικευμένος στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσολογία, ούτε έχω σπουδάσει το αντικείμενο.
Θεωρείς όμως ότι έχει νόημα να λέμε σε έναν φυσικό, σε έναν χημικό, σε έναν γεωλόγο, σε έναν αστρονόμο, σε έναν γιατρό...και εν τέλει σε έναν γλωσσολόγο, ότι δεν ξέρεις να κάνεις την δουλειά σου, τα ξέρεις λάθος, λες παραμύθια,και μάλιστα όταν δεν είμαστε ειδικοί επί του θέματος?? Δε νομίζω να έχει νόημα.


Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 01/07/2006 10:04:19Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2006, 10:32:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Krisna τελικά όποιος και να έχει δίκιο, αυτό που όλοι αποδέχονται είναι η κοινή πρωτόγλωσσα που έδωσε στη συνέχεια τις γλώσσες που ξέρουμε ώς "ινδοευρωπαίκές".

Η προτροπή μου είναι να μην μας πιάνει πανικός και ενόχληση κάθε φορά που ακούμε για ινδοευρωπαίους και ινδοευρωπαϊκή θεωρία, λες και είναι βρισιά ή κατι χυδαίο ρε παιδί μου.

Ψυχραιμία ρε παιδιά

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Krisnna
Πλήρες Μέλος

Greece
1040 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2006, 13:25:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Krisnna  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Η προτροπή μου είναι να μην μας πιάνει πανικός και ενόχληση κάθε φορά που ακούμε για ινδοευρωπαίους και ινδοευρωπαϊκή θεωρία, λες και είναι βρισιά ή κατι χυδαίο ρε παιδί μου.

Πανικός??? Ποιός είπε τέτοιο πράγμα
Δύο αιώνες τώρα μόνο αυτήν την θεωρία ξέραμε εμείς οι Έλληνες.
Σημασία έχει να ψάξουμε να βρούμε μπάς και κάναμε τίποτα λάθος και να το διορθώσουμε τώρα που έχουμε περισσότερα μέσα.

http://www.seasite.niu.edu/Indonesian/Indonesian_Elections/Indo-pemilu99/21.jpg
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2006, 14:06:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ ΕΡΙΩΠΙΣ, επειδή με προβλημάτισες λίγο με το αν ο Ποσειδώνας προήλθε από κάποια άλλη χώρα έψαξα λίγο στο Διαδίκτυο για να δώ μήπως κάνω εγώ λάθος αλλά δε μπόρεσα να βρω κάτι που να συνηγορεί αυτής της άποψης.
Εσύ έχεις βρει κάποια πηγή ώστε να την δούμε?

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/07/2006, 08:58:57  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΣΜΟ"!
ΚΑΤΙ ΤΙΣ...

"Ταίς δέ Μούσαις δοθήναι παρά τού πατρός τήν εύρεσιν τών γραμμάτων"
"Φασί τούς Φοίνικας ούκ εξ αρχής ευρείν, αλλά τούς τύπους τών γραμμάτων μεταθείναι μόνον"
Διόδωρος Σικ. (Ε' 74)
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/07/2006, 10:26:00  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κοιτάξτε πως έχει το παιχνίδι:

"Εγώ", σου λέει ο άλλος, "δεν έχω ανάγκη ν' αποδείξω τίποτα. Μόνον το λέω! Και όλοι οι άλλοι (απλώς) το λένε για τον ινδοευρωπαϊσμό. Είμαι καθεστώς όπως και σε άλλα! Εσύ ν' αποδείξεις ότι δεν είμαι ελέφαντας!".
Κι έτσι, τα koro-oi'da βγάζουν τα μάτια τους για να (απλώς) αμφισβητούνται ή να γειώνονται από τους γάτους!
Και όλο στο τρέξιμο τα koro-oi'da...

Μήπως γίνομαι πολύ kynikos;

Edited by - Αίολος on 02/07/2006 10:44:10Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/07/2006, 12:25:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Αίολε,

Πριν αποσυνδεθώ απ' το θέμα θα ήθελα να σου γράψω δύο λόγια για το περιβόητο γλωσσικό πρόβλημα και κατ' επέκταση για το θέμα της προέλευσης του Ελληνικότατου Αλφαβήτου.

Λέω απλά λοιπόν, "ότι το Ελληνικό Αλφάβητο μιλά Ελληνικά και λέει μία ιστορία στην γλώσσα μας".
Όποιος δεν μπορεί να διαβάσει αυτή την ιστορία και να την καταλάβει σημαίνει ότι δεν είναι Έλληνας. Γι' αυτό μη κουράζεσαι να πείσεις κανένα για τίποτα.
Πατώ την αποσύνδεση.

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/07/2006, 04:03:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
"Εγώ", σου λέει ο άλλος, "δεν έχω ανάγκη ν' αποδείξω τίποτα. Μόνον το λέω! Και όλοι οι άλλοι (απλώς) το λένε για τον ινδοευρωπαϊσμό. Είμαι καθεστώς όπως και σε άλλα! Εσύ ν' αποδείξεις ότι δεν είμαι ελέφαντας!".
Κι έτσι, τα koro-oi'da βγάζουν τα μάτια τους για να (απλώς) αμφισβητούνται ή να γειώνονται από τους γάτους!
Και όλο στο τρέξιμο τα koro-oi'da...


Αχ βρε Αίολε με αυτό το καθεστώς
Μην τα βλέπεις όλα τόσο συνομωσιολογικά βρε παιδί μου.Αλλωστε η ινδοευρωπαϊκή θεωρία δεν αφορά μόνο στην ελληνική γλωσσα και στους Ελληνες αλλά και σε πολλές άλλες γλωσσες και λαούς.

Τέλος πάντων ας κάνω μια ύστατη προσπάθεια για αποδείξεις με παραπομπές και ωραίο υλικό

1)ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Ομοιότητες σε βασικές λέξεις

http://www.ancientscripts.com/hl_families.html

http://www.friesian.com/cognates.htm

2)ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

Κατά ένα μεγάλο διάστημα οι ινδοευρωπαϊκοί λαοί είχαν ένα είδος ταφής στο οποίο ο νεκρός θαβόταν σε λακοειδή τάφο, ανάσκελα και με λυγισμένα τα γόνατα. Τέτοιοι λακοειδείς τάφοι έχουν βρεθεί ιδιαίτερα στην περιοχή της Ουκρανίας, βόρεια της Κασπίας αλλά και σε περιοχές που εξαπλώθηκαν.
Δηλαδή η ταφή ήταν κάπως έτσι..

Και πολλές φορές βρίσκανε ινδοευρωπαϊκούς τάφους που τα λυγισμένα γόνατα των νεκρών είχαν γείρει στα πλάγια.

Δηλαδή κάπως έτσι

Αυτοί οι τάφοι είναι από τα σημαντικότερα ινδοευρωπαϊκά αρχαιολογικά ευρήματα.

Σόρρυ για τις όποιες θολούρες στις φωτογραφίες που παρέθεσα, αλλά το κινητό μου δεν φημίζεται και για τις ιδιαίερες ικανότητές του στην φωτογράφηση

Αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται και στις σελίδες

Για τον ινδοευρωπαϊκό πολιτισμό Κουργκάν
(αναφέρει πολλά ευρήματα, λακοειδείς τάφους, όπλα, οικισμούς, μικρο-αντικείμενα, άμαξες κ.α.)

http://www.iras.ucalgary.ca/~volk/sylvia/Kurgans.htm

Για τον ινδοευρωπαίκό πολιτισμό Γιαμνάγια

http://en.wikipedia.org/wiki/Yamna

Για τον ινδοευρωπαϊκό πολιτισμό Σρέντι Στογκ

http://en.wikipedia.org/wiki/Sredny_Stog_culture

Για τον πιθανώς ινδοευρωπαϊκό πολιτισμό Τριπόλιε(ή επηρρεασμένο από ινδοευρωπαϊκούς πολιτισμούς)

http://en.wikipedia.org/wiki/Trypillian_culture

Για τον ινδοευρωπαϊκό πολιτισμό Σαμάρα

http://en.wikipedia.org/wiki/Samara_culture

Και υπάρχουν διάφοροι άλλοι ακόμα...
Η αρχαιλόγος που έχει φέρει στο φως πολλές αποδείξεις και ευρήματα είναι η Maria Gimbutas. Και πράγματι υπάρχει πληθώρα ευρημάτων στην περιοχή βόρεια του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας.

Τώρα όσο για βιβλιογραφία σχετικά με αρχαιολογία για ινδοευρωπαίους μπορούμε να βρούμε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία στο βιβλίο

Κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τίτλο "Ινδοευρωπαίοι-Γλώσσα, αρχαιολογία και μύθος".

Περιττό να πω βέβαια ότι υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία που στηρίζει την ινδοευρωπαίκή θεωρία ιδιαίτερα γλωσσολογικά και που αναφέρονται και οι ομοίτητες στις δομές και τη γραμματική των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Και γραμμένα από σοβαρούς ανθρώπους επιστήμονες και όχι αλμπάνηδες

Π.χ. το "Εισαγωγή στη συγκριτική ινδοευροπαϊκή γλωσσολογία" του R.S.P. Beekes, από το Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, είναι μια καλή αρχή.
Εδώ το ξένο εξώφυλλο.

Αν τηλεφωνήσετε ΤΩΡΑ στο 210-...... πέρνετε δώρο μαζί με το ινδοευρωπαϊκό πακέτο και υπερπολυτελείς χάρτες της εξάπλωσης των Κουργκάνς και της διακλάδωσης των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.

Τηλαφωνείστε ΤΩΡΑ όμως, γιατί υπαρχει έλλειψη, στο τηλεφωνικό κέντρο μας γίνετε χαμός και δεν θα προλάβετε αγαπητοί φίλοι. Δώστε όνομα και διεύθυνση και θα έρθει το "ινδοευρωπαϊκό" πακέτο μας κατ'ευθείαν στο σπίτι σας.

Αγαπητέ μου Αίολε, πότε έχεις γεννέθλια ή γιορτή να σου πάρω κανένα βιβλιαράκι δώρο με ινδοευρωπαϊκές αποδείξεις??

Μπαγάσα, μία ώρα γράφω αυτό το ποστ. Με έκανες να ψάχνω παντού για πληροφορίες!!
Μετά από τόσο κόπο, μη μου πεις πάλι ότι δεν σου αρκούν οι αποδείξεις βρε
Θα σε μαλώσω


Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 03/07/2006 04:09:50Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/07/2006, 15:01:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αν δεχτούμε ως αληθινή την υπόθεση της πλημμύρας της Μαύρης Θάλασσας γύρω στο 5000 πΧ (οι μύθοι περί κατακλυσμού στην ευρύτερη περιοχή μας) τότε μάλλον θα πρέπει να δεχτούμε ότι προηγούμενως όλη εκείνη η περιοχή ήταν παγετώδης και τότε έλειωσαν οι πάγοι. Οπότε πώς μπορεί να αναπτυχθεί τέτοιος πολιτισμός βορειότερα μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας μέσα στους πάγους;


Και μια καθυστερημένη κάπως απάντηση στο ερώτημα της φίλης Ostria.

Από ότι είδα σε διάφορες πηγές υπάρχει μια αμφισβητούμενη θεωρία που σχετίζεται με την πιθανή πλημμύρα της Μαύρης Θάλασσας η οποία οφείλεται στο "χύσιμο" της Μεσογείου εκεί.
Συγκεκριμένα βρήκα αυτό

"Η Θεωρία Κατακλυσμού των Ράιαν-Πίτμαν
Το 1997, οι Γουίλλιαμ Ράιαν και Γουόλτερ Πίτμαν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια εξέδωσαν μια θεωρία κατά την οποία μια μαζική πλημμύρα συνέβη μέσω του Βοσπόρου κατά την αρχαιότητα. Ισχυρίζονται πως οι Μάυρη και Κασπία Θάλασσες ήταν μεγάλες λίμνες γλυκού νερού, αλλά γύρω στο 5600 π.Χ., η Μεσόγειος χύθηκε πάνω από μια βραχώδη ράχη υφάλου, δημιουργώντας την σημερινή επικοινωνία μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου. Την πρόταση της θεωρίας αυτής ακολούθησαν εργασίες που είτε την υποστηρίζουν, ή την αμφισβητούν. Παραμένει μέχρι σήμερα ενεργό θέμα συζήτησης μεταξύ των αρχαιολόγων."

Από

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7_%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1

Σχετικά με τους παγετώνες στην περιοχή βόρεια του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας, αυτοί έχουν υποχωρήσει από το 9000 π.Χ. και οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν μετατραπεί σε εκτάσεις με στεπώδη βλάστηση (αλλού πιο πυκνή δασώση και αλλού πιο αραιή). Είχε ευνοηθεί η βλάστηση σημύδας, του πεύκου και της ιτιάς αρχικά, και μετέπειτα της φουντουκιας, της φτελιάς και της βαλανιδιάς ακόμα και από το 6000 π.Χ.

Οι λέξεις για αυτά τα δέντρα αποκαθίστανται όλες στο πρωτο-ινδοευρωπαϊκό λεξιλόγιο καθώς και για ζώα που βρίσκονται εκεί(βοοειδή, άλογο, σκύλος, αρκούδα λαγός,ελάφι, αγριόχειρος, αλεπού κ.α.). Οχι βέβαια ότι τα δέντρα και τα ζώα αυτά περιορίζονται μόνο σε αυτές τις περιοχές αλλά πιστεύω πως σε συνδυασμό με τα πολλά ευρήματα της περιοχής(όπως οι τάφοι που παρέθεσα) μας δείχνουν ότι υπήρχαν κάποιοι πολιτισμοί εκεί με έντονη δραστηριότητα, που κατά πάσα πιθανότητα σχετίζονται με τους πρώιμους ινδοευρωπαίους.

Και οι χρονολογίες είναι ιδανικές και η τοποθεσία ταιριάζει μιας και είναι κάπου στο μέσον των περιοχών που εξαπλώθηκαν.

Τώρα ακόμα κι αν είχε ψυχρό(πόσο ψυχρό?) περιβάλλον δεν θεωρώ αυτό εμπόδιο στη διαβίωσή τους καθώς πιστεύω ότι θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις συνθήκες. Και τα πολυάριθμα Μογγολικά-Ασιατικά φύλα του 50.000 π.χ. που διαβιούσαν στην Κεντρικη Σιβηρία και στα Ιμαλάϊα περνόντας αργότερα στην Αλάσκα μέσο του Βερίγγειου Πορθμού, σε δύσκολα και κρύα περιβάλλοντα διαβιούσαν και πολλαπλασιάζονταν.

Γιατί να μην μπορούσαν και οι ινδοευρωπαϊκοί λαοί να προσαρμοστούν σε κρύο περιβάλλον?

Αυτά πάνω κάτω

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 03/07/2006 15:04:33Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/07/2006, 15:12:22  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επιτέλους! Ωραία!
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο βλέπουμε τις αποδείξεις (θα δούμε) του ινδοευρωπαϊσμού!
Κι επειδής δεν έχω πολύ καλές σχέσεις με την Αγγλική, δικαίωμα για να μελετήσω το ζήτημα.
Να κοιτάξω και τα κιτάπια μου.

Αλλά έπρεπε να εκτεθούμε έτσι, αγαπητέ μου γάτε, για να μας τα καταθέσεις;
Ομως κάπου σε κατανοώ, διότι σε κανέναν δεν αρέσει να βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να υπερασπίζεται απόψεις άλλων...


Edited by - Αίολος on 03/07/2006 15:17:33Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/07/2006, 15:58:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ολοι συμβουλευόμαστε τις πηγές μας αγαπητέ. Που το περίεργο??


Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/07/2006, 23:49:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλή έρευνα αγαπητέ Agnostic!

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι υπήρξαν φύλα που μετακινηθήκαν, από πού προς τα πού και πότε, είναι το ερώτημα. Και αν τελικά μπορούμε να βγάλουμε κάποια σημαντικά πολιτιστικά συμπεράσματα από αυτό το γεγονός (αν το δεχτούμε ως γεγονός).
Βασικά η περιοχή βόρεια του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας βολεύει ως προς την διασπορά προς όλες τις κατευθύνσεις (τοποθετούμε υποθετικά την κοιτίδα ενός πολιτισμού κάπου στην μέση και αρχίζουμε το ψάξιμο για να επιβεβαιώσουμε την όποια θεωρία μας).

Απ ότι είδα στο site για τον πολιτισμό του Kurgan (που είναι ο επικρατέστερος αν δεν κάνω λάθος ως προς την κοιτίδα των Ινδοευρωπαίων) λέει ότι οι άνθρωποι του Κουργκάν εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη της περιοχή βορείως της Μαύρης Θάλασσας, στην βόρεια Ευρώπη, και πιθανόν ανατολικά μέχρι τα Ουράλια όρη και νότια μέχρι τον Καύκασο, μέχρι την 4η χιλιετηρίδα πΧ.
Στην περιοχή μας (Ανατολία, Αιγαίο) έφτασαν γύρω στο 2800 πΧ.
Στην Παλαιστίνη και στην Συρία μεταξύ του 2500 και του 2100 πΧ.

Είναι σαν να λέμε, ότι οι βορειότεροι μετακόμισαν πιό νωρίς προς την βόρεια Ευρώπη και εκεί παρέμειναν άγριοι και σχεδόν απολίτιστοι μέχρι τουλάχιστον το τέλος της πΧ εποχής. Οι νοτιότεροι (πιό πολιτισμένοι ή όχι;) που έφυγαν αργότερα και ήρθαν προς τα κάτω και προς τα νοτιο-ανατολικά, άρχισαν κατευθείαν να φτιάχνουν εντυπωσιακό πολιτισμό στην Ανατολία, την Ελλάδα, την Μεσοποταμία, τις Ινδίες...

Υπάρχει φοβερή διαφορά πολιτισμού ή είναι η ιδέα μου;
Αν υπάρχει, τότε πώς την εξηγούμε;

Σκοτεινέ τύπε από την Αυστραλία , πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου για του Μαορί κλπ. Πες μου τώρα πώς μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτές τις ομοιότητες; (αν δεχτούμε ότι όντως υπάρχουν και δεν είναι απλώς επιφανειακές). Τέτοιες ομοιότητες λέξεων λέγεται ότι υπάρχουν και μεταξύ Ευρωπαίων, Αιγυπτίων, Φοινίκων κλπ και με κάποιες φυλές της Αμερικάνικης Ηπείρου, της Ωκεανίας γενικότερα και ίσως και άλλων περιοχών του πλανήτη.

Για άνοιξε please τον φάκελλο του Πηλαγόνου και του Αρκά. Θα με ενδιέφερε να τον δω...

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/07/2006, 03:50:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλη OSTRIA,

Θα προτιμούσα να σχολίαζα το θέμα του "Πελασγού" στο τόπικ που είναι ακόμη αρκετά ...ζωντανό δηλ. των "Ανθρωποθυσιών στην Αρχαία Ελλάδα".

Πιστεύω επίσης ότι το παρόν θέμα θα έπρεπε απ' την αρχή να είχε μπεί στην κατηγορία Μύθος και θρησκεία και όχι εδώ που βρίσκεται.

Νιώθω ότι περιττοφωνώ πολύ πάνω στο ίδιο θέμα σε πολλά τόπικς γι' αυτό και ξαναπατώ την αποσύνδεση χαιτετώντας σε.

Λουκάς

Edited by - ΕΡΙΩΠΙΣ on 04/07/2006 03:56:02Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/07/2006, 04:00:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Είναι σαν να λέμε, ότι οι βορειότεροι μετακόμισαν πιό νωρίς προς την βόρεια Ευρώπη και εκεί παρέμειναν άγριοι και σχεδόν απολίτιστοι μέχρι τουλάχιστον το τέλος της πΧ εποχής. Οι νοτιότεροι (πιό πολιτισμένοι ή όχι;) που έφυγαν αργότερα και ήρθαν προς τα κάτω και προς τα νοτιο-ανατολικά, άρχισαν κατευθείαν να φτιάχνουν εντυπωσιακό πολιτισμό στην Ανατολία, την Ελλάδα, την Μεσοποταμία, τις Ινδίες...

Υπάρχει φοβερή διαφορά πολιτισμού ή είναι η ιδέα μου;
Αν υπάρχει, τότε πώς την εξηγούμε;


Αγαπητή Ostria σωστή η παρατήρησή σου. Πράγματι μετά τις ινδοευρωπαϊκές μετακινήσεις στον Ελλαδικό χώρο, στην Μεσσοποταμία, στην Ανατολία και στις Ινδίες, οι πολιτισμοί που σχηματίζονται μετά είναι ας το πούμε πιο εξελιγμένοι από τους πιο βόρειους λαούς.

Η σκέψη που μπορώ να κάνω είναι η εξής: Στα εδάφη που μετακινήθηκαν, ήδη υπήρχαν κάποιοι αναπτυγμένοι πολιτισμοί από τους οποίους τα ινδοευρωπαϊκά φύλα παρά την επικράτησή τους θα αφομοίωσαν και κάποια πολιτισμικά χαρακτηριστικά των "αυτόχθονων" με αποτέλεσμα να προκύψουν από τις αναμείξεις αυτές πιο πλούσια πολιτισμικά κράματα.

Δηλαδή στην Ινδία υπήρχε ο αναπτυγμένος πολιτισμός του Ινδού ποταμού, στην περιοχή της Μεσσοποταμίας Σουμέριοι και Βαβυλώνιοι, ενώ στον Ελλαδικό χώρο οι Κυκλαδίτες, οι Μινωίτες, οι Πελασγοί κτλ.

Επίσης ή ταχεία ανάπτυξη των πολιτισμών στην Ανατολή και στο Νότο οφείλεται και στην έντονη εμπορική δραστηριότητα που υπήρχε μεταξύ των λαών αυτών από την Ελλάδα μέχρι και τις Ινδίες. Η εμπορική δραστηριότητα βοηθάει στη διάδοση και την ανταλλαγή στοιχείων πολιτισμού μεταξύ των λαών.
Τόσο έντονη εμπορική δραστηριότητα όσο υπήρχε στο Νοτο, στη Μεσόγειο και στην Ανατολή, σίγουρα δεν υπήρχε στο βορρά, τουλάχιστον μέχρι την εξάπλωση των Ρωμαίων και την εμφάνιση και εξάπλωση των Βίκινγκς αργότερα στη Σκανδιναβία και στη Βόρεια Ευρώπη.

Ειδικά στον Ελλαδικό χώρο μπορούμε να παρατηρήσουμε το εξής για την ανάπτυξη του Ελληνικού πολιτισμού. Οι Μυκηναίοι αρχικά, παρότι ήταν σπουδαίος πολιτισμός δεν είχαν αναπτύξει την φιλοσοφία και την υψηλή διανόηση της μετέπειτα κλασσικής Ελλάδας.

Η Ελλάδα(μαζί με τη Μικρά Ασία) όμως ήταν ένα γεωγραφικό σταυροδρόμι που συναντιόντουσαν πολλοί σπουδαίοι πολιτισμοί(Μινωικός, Κυκλαδικός, Αιγυπτιακός, Φοίνικες, Λυδοί, Φρύγες κτλ)γεγονός που βοηθούσε την εύκολη επικοινωνία μεταξύ των λαών και την διάδοση/ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων. Αλλωστε και οι Ελληνες σταδιακά ανέπτυξαν τον λαμπρό πολιτισμό που όλοι γνωρίζουμε υιοθετώντας και ξένα πολιτισμικά στοιχεία, προσαρμόζοντάς τα στις αντιλήψεις τους και προσθέτωντας και τις δικες τους "πινελιές", και όχι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα παραπάνω νομίζω είναι μια ορθολογικη εξήγηση για το πώς η Μεσόγειος, ο Ελλαδικός χώρος και η Ανατολή εμφάνισαν σπουδαίους πολιτισμούς στην αρχαιότητα.

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 04/07/2006 04:05:12Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

angi
Πλήρες Μέλος

Greece
1191 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/07/2006, 05:43:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους angi  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Βαρεθηκα ν΄ακουω *** (και δεν αναφερομαι σενα αγαπητη Ostria).
Δεν συμμετεχω σε τετοιου ειδους τοπικ, γιατι δεν μπορω να γραφω εκθεσεις ή να υιοθετω ετοιμες αποψεις απο το ιντερνετ χωρις να εχω ψαξει εγω η ιδια το θεμα προσωπικα (να μ΄ενδιαφερει, να συγκρινω, να αποκλεισω, να αδιαφορησω).
Καποια πραγματα τα θεωρω αυτονοητα και καποια αλλα γελοια...


www.myhoroscope.gr


________________________________________
ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
________________________________________
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/07/2006, 01:21:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Βρε angi μου, γιατί δεν αναφέρεις τις αντιρρήσεις σου; Συζήτηση κάνουμε, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πώς έγιναν τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι πριν ξεκινήσω να μελετώ λίγο πιό προσεκτικά την Ινδοευρωπαϊκή θεωρία έλεγα και γω ότι όλα αυτά είναι ******, όμως όσο την μελετάς τόσο βλέπεις ότι οι γλωσσολόγοι στηρίζονται σε αρκετά ενδιαφέρουσες ενδείξεις. Βέβαια η πρωτογλώσσα που έχουν φτιάξει για να την στηρίξουν μπορεί να ισχύει μπορεί και όχι.

Οι αντιρρήσεις μου είναι περισσότερο λογικές παρά ειδικές επιστημονικές. πχ ο αγαπητός agnostic αναφέρει:

quote:
Στα εδάφη που μετακινήθηκαν, ήδη υπήρχαν κάποιοι αναπτυγμένοι πολιτισμοί από τους οποίους τα ινδοευρωπαϊκά φύλα παρά την επικράτησή τους θα αφομοίωσαν και κάποια πολιτισμικά χαρακτηριστικά των "αυτόχθονων" με αποτέλεσμα να προκύψουν από τις αναμείξεις αυτές πιο πλούσια πολιτισμικά κράματα.

Πολύ σωστή παρατήρηση κατά την γνώμη μου. Η αντίρρηση μου. Αυτοί οι ανεπτυγμένοι πολιτισμοί δεν είχαν δικές τους λέξεις για τα απλά καθημερινά πράγματα, ονόματα για τα δέντρα, τα ζώα, τον πατέρα, την μάνα; Με ποιά λογική έβαλαν στην άκρη αυτά τα ονόματα και υιοθέτησαν τα καινούργια; Η μόνη λογική εξήγηση γι αυτό, θα ήταν οι ντόπιοι να ήταν ελάχιστοι και οι εισβολείς πολύ περισσότεροι, έτσι ώστε με το πέρασμα των χρόνων τα παιδιά τους να μιλάνε την γλώσσα της πλειοψηφίας.
Αυτό όμως μου φαίνεται περίεργο. Δηλ όπου κι αν πήγαν οι ινδοευρωπαϊκές φυλές οι ντόπιοι να ήταν τόσο λίγοι και οι εισβολείς τόσοι πολλοί ώστε στο τέλος οι πρώτοι να αφομοιωθούν τελείως από τους δεύτερους.
Εχετε κάποια άλλη εξήγηση γι αυτό;


quote:
Θα προτιμούσα να σχολίαζα το θέμα του "Πελασγού" στο τόπικ που είναι ακόμη αρκετά ...ζωντανό δηλ. των "Ανθρωποθυσιών στην Αρχαία Ελλάδα".

Πιστεύω επίσης ότι το παρόν θέμα θα έπρεπε απ' την αρχή να είχε μπεί στην κατηγορία Μύθος και θρησκεία και όχι εδώ που βρίσκεται.


Ας το σχολιάσουμε εκεί τότε αγαπητέ. Η ιδέα σου να μεταφερθεί το θέμα στον μύθο και θρησκεία είναι καλή, την σκέφτηκα και γω μιάς και δεν υπάρχει ειδικό φόρουμ Ιστορίας. Αν γίνει, ας αλλάξει και ο τίτλος σε "η ιστορία των Ελλήνων", αν όχι, συνεχίζουμε εδώ.


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 4 Σελίδες:
  1  2  3  4
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.203125
Maintained by Digital Alchemy