ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Ινδοευρωπαίοι – πως, γιατί και πότε No1
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 51
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/06/2004, 01:27:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός
Ξέρω καλύτερα αρχαία από την αδερφή μου και η αδερφή μου εκτός από φιλόλογος υπήρξε και απίστευτο φυτό. Νομίζω το PhD στα υπολογιστικά συστήματα πάει σκατά, αλλά ένα μαστεράκι στη Γλωσσολογία κάλλιστα θα το έβγαζα...

Προτού κάνεις αυτοδιαφήμιση για τα αρχαία Ελληνικά σου, και μας επισείεις ανύπαρκτους τίτλους που θα έβγαζες, μάθε πρώτα τα τρέχοντα Ελληνικά :

,για ελληνομαθή αιτιολόγηση του ονόματος της Σφιγγός, !!

Ελληνομαθής μπορεί να είναι μόνο κάποιος άνθρωπος,(αν και έχω αρχίσει να αμφιβάλλω τελευταία) και όχι μια αφηρημένη έννοια όπως η αιτιολόγηση !!

Όσο για το το PhD στα υπολογιστικά συστήματα που πάει σκατά, είναι μάλλον γιατί ασχολείσαι με λάθος άθλημα, τη γλωσσολογία…


(=|=)

Edited by - Πελασγός on 14/06/2004 01:34:11Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

CyLight
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Russia
519 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/06/2004, 02:54:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους CyLight
Πελασγε ακομα δεν βαρεθηκες να ασχολεισε με τον πανσοφο τζουνκ?

Απο την πρωτη σελιδα αναμασα τα περι ΙΕ, οπως κανει και σε αλλα τοπικ. Τα θεωρει σαν δεδομενα, απλα και μονο επειδη τα εχει "μελετησει". Ο ανθρωπος διαβαζει κατι και το εχει ηδη κρινει πριν αρχισει να το διαβαζει!
Κρινει τα παντα με βαση τα οσα εχει διαβασει (του εχουν πει) για τους ΙΕ και τολμα να μιλα για ανοικτο πνευμα! Ποιος? Ο τζουνκ!!!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

κώστας
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
295 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/06/2004, 11:47:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους κώστας
quote:
Επίσης έχουν μαλλιάσει τα δάχτυλά μου να ψάχνω στο Google τι διάολο είναι η θερμοφωταύγεια ή πώς-σκατά-τη-λένε

θερμοφωταύγεια = thermoluminescence (TL)

quote:
When pottery is fired, it loses all its previously acquired TL, and on cooling the TL begins again to build up. Thus, when one measures dose in pottery, it is the dose accumulated since it was fired, unless there was a subsequent reheating. If the radioactivity of the pottery itself, and its surroundings, is measured, the dose rate, or annual increment of dose, may be computed. The age of the pottery, in principle, may then be determined by the relation

Age = Accumulated dose / Dose per year

http://www.daybreaknuclear.com/bortolot_faq.html#2
http://www.users.globalnet.co.uk/~qtls/tlnotes.htm#d111
http://www.users.globalnet.co.uk/~qtls/tlnotes.htm#d12
http://is.dal.ca/~digs/tl1.htm
http://www.minerals.net/resource/property/tribolum.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Thermoluminescence_dating
http://www.agu.org/pubs/crossref/2003/2003GL018028.shtml
http://www.daybreaknuclear.com/bortolot_faq.html



gnothe seauton
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
κώστας
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
295 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/06/2004, 12:24:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους κώστας
επίσης

quote:
Θεωρία της θερμοφωταύγειας

Η θερμοφωταύγεια είναι μια μέθοδος χρονολόγησης η οποία βασίζεται στη μέτρηση της ποσότητας του φωτός που εκπέμπεται από διάφορα ορυκτά όταν θερμαίνονται. Η ένταση του φωτός είναι ένα μέτρο της δόσης της ακτινοβολίας στην οποία έχουν εκτεθεί τα ορυκτά από τον καιρό της απόθεσής τους. Το ουράνιο και το Θόριο ακτινοβολούν τα ορυκτά εντός των οποίων περιέχονται , με τα σωματίδια που εκπέμπονται κατά τη ραδιενεργό διάσπασή τους.
Εξαιτίας αυτής της ιονίζουσας ακτινοβολίας, ηλεκτρόνια αποσπώνται από τα μητρικά τους άτομα και δημιουργούνται διεγερμένες μετασταθείς καταστάσεις (κέντρα ηλεκτρονίων και οπών) με ενέργειες κοντά στη ζώνη αγωγιμότητας του κρυστάλλου.
Φως εκπέμπεται όταν επανασυνδέονται τα φορτία που είχαν παγιδευτεί στις μετασταθείς καταστάσεις. Η ποσότητα του φωτός είναι μάλιστα ανάλογη προς την ενέργεια που είχε απορροφηθεί από το ορυκτό κατά τη διάρκεια της έκθεσής του στην ακτινοβολία που δημιούργησε τις μετασταθείς καταστάσεις. Φυσιολογικά τα ηλεκτρόνια θα παραμείνουν στις παγίδες αυτές αν το ορυκτό εξακολουθήσει να μένει στις ήπιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης.
Αν όμως θερμανθεί σε θερμοκρασία άνω των 500ο C θα προκληθεί βίαιο άδειασμα των παγίδων συνοδευόμενο από επανασύνδεση των φορτίων και εκπομπή ορατού φωτός. Λέμε ότι το ρολόι αυτό μηδενίζεται ξανά με τον τρόπο αυτό.
Έκθεση του ορυκτού στο ηλιακό φως πριν από την απόθεσή του προκαλεί σημαντικό άδειασμα των παγίδων αυτών στα ιζήματα και με τον τρόπο αυτό επαναφέρεται το ρολόι αυτό πάλι στο μηδέν.Συνεπώς το ρολόι αυτό με το οποίο κάνουμε τη χρονολόγησή μας αρχίζει να μετρά μετά την τελευταία έκθεση στο ηλιακό φως.
Συγκρίσεις της έντασης της ακτινοβολίας που γίνονται μεταξύ ενός φυσιολογικού δείγματος και ενός παρόμοιου δείγματος που έχει δεχτεί μια γνωστή πρόσθετη δόση ακτινοβολίας μας επιτρέπει τον προσδιορισμό της ηλικίας του δείγματος από τον καιρό βέβαια που υπέστη τον τελευταίο μηδενισμό το ρολόι αυτό.


http://www.physics4u.gr/faq/thermolumin.html
http://www.archaeometry.gr/publication/sybosio/index-gr.htm
http://www.archaeometry.gr/publication/sybosio/02.htm#02a
http://www.archaeometry.gr/publication/arxaiometrikanea/index.htm
http://www.physics4u.gr/articles/archaiology2.html
http://www.geosociety.gr/geoenimerosi/geoenimerosi2-02.html
http://www.geocities.com/Athens/Sparta/1089/xronmeth1/methodi1.htm#thf
http://www.geocities.com/Athens/Sparta/1089/xronmeth1/methodi2.htm



gnothe seauton
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/06/2004, 14:44:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
Αγαπητέ junk, το βλέπω ότι ψάχνεις και μελετάς τις πηγές για να εκφράσεις όσο το δυνατόν πιό σωστές και τσεκαρισμένες γνώσεις και αυτό είναι και το κέρδος το δικό σου και το δικό μας όταν σε διαβάζουμε.
Και το ίδιο ισχύει και για τον Πελασγό και για τους υπόλοιπους συνομιλητές μας εδώ, όταν φέρνουν στοιχεία για να στηρίξουν τις δικές τους θέσεις.

Αυτό που ζητώ από όλους, είναι μεγαλύτερη διαλλακτικότητα και να αποφεύγουμε τις προσωπικές επιθέσεις. Ο καθένας μας ξεκινάει κουβαλώντας προκαθορισμένες λίγο-ως-πολύ απόψεις, και αυτό είναι ολόφανερο. Ο κίνδυνος ανατροπής του πλαισίου μέσα στο οποίο κινείται η σκέψη μας, μας κάνει να αμυνόμαστε μέσω της επίθεσης. Αυτό δείχνει και μία σχετική ανασφάλεια όσο αφορά τα προσωπικά μας "πιστεύω".
Κανονικά θα έπρεπε να διασκεδάζουμε με αυτές τις συζητήσεις και να ψάχνουμε για την "αντικειμενική αλήθεια" , η οποία μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι πολύ διαφορετική από αυτή που εμείς θέλουμε να αποδείξουμε.

Και μιά και επανήλθαμε στο ζήτημα της χρονολόγησης.
Να σας ρωτήσω όλους κάτι "χαζό";
Υπάρχει περίπτωση οι διάφορες καταξιωμένες μέθοδοι χρονολόγησης πχ ο άνθρακας 14, να μας δίνουν -εν αγνοία μας- λάθος αποτελέσματα;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/06/2004, 21:49:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός

Αγαπητέ φίλε Κώστα,

Πολύ ενδιαφέρουσες και αναλυτικές οι πληροφορίες που μας δίνεις σχετικά με την μέθοδο χρονολόγησης της θερμοφωταύγειας.

Αγαπητέ φίλε CyLight,

Καιρό είχα να σε δω στην παρέα μας. Δυστυχώς εξακολουθώ να ασχολούμαι με τον junk, ίσως δεν θα’ άπρεπε, αλλά δεν μπορώ να τον αφήσω αναπάντητο όταν γράφει ότι του κατέβει ανεξέλεγκτα και υβριστικά. Δεν πρέπει όμως και να εγκαταλείψουμε το θέμα. Περιμένω την γνώμη σου για την τελευταία εξέλιξη της συζήτησης.

Αγαπητή Ostria

Λες :

Κανονικά θα έπρεπε να διασκεδάζουμε με αυτές τις συζητήσεις και να ψάχνουμε για την "αντικειμενική αλήθεια" , η οποία μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι πολύ διαφορετική από αυτή που εμείς θέλουμε να αποδείξουμε. ...

Και βέβαια το διασκεδάζουμε.. μα η δικιά μου η έννοια στην πραγματικότητα είναι , ότι το έχουμε ρίξει μονομερώς στη διασκέδαση, επειδή κάποιος φουκαράς έχει δαγκώσει τη λαμαρίνα και το παίζει δόκτωρ πασών των επιστημών, ενώ θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε όλοι μαζί τη διάθεση μας για να μάθουμε, ώστε να αποκομίσουμε στοιχεία, που άλλοι ειδικότεροι και πολύ καταλληλότεροι φορείς αδυνατούν να το κάνουν ακριβώς λόγω σύγκρουσης συμφερόντων και άλλων εγωιστικών σκοπιμοτήτων. Το ότι η "αντικειμενική αλήθεια" μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από αυτό που νομίζουμε στο κάθε στάδιο της έρευνας, αποτελεί για μένα τουλάχιστον ένα κίνητρο, και όχι λόγο για άμυνα. Δεν κάνω βλέπεις καμία σταυροφορία για να σώσω κάποια ‘παιδάκια’ από τους δόλιους καλλιεργητές θεωριών που θησαυρίζουν πουλώντας τους βιβλία εθνικοφυλετικής φαντασίας. Πιστεύω ότι όλοι όσοι ασχολήθηκαν σε αυτή τη συζήτηση είναι σεβαστοί και νοήμονες πολίτες που δεν έχουν ανάγκη τέτοιου είδους προστασίας. Πρέπει όμως να είμαστε σε θέση να απομονώσουμε όποιον παρείσακτο έχει καβαλήσει το καλάμι, και να μην τηρούμε ίσες αποστάσεις όταν μας φουρνίζει αδιάκοπα επιστημονικοφανείς αρλούμπες μόνο και μόνο επειδή τις πλασάρει με ύφος ειδήμονα..

Σχετικά τώρα με την ερώτησή σου για την ακρίβεια της μεθόδου του άνθρακα14..Όπως πιθανότατα είναι γνωστό, οι μεγάλες επιτυχίες της αρχαιολογίας στη διάρκεια του περασμένου αιώνα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ανακάλυψη της ραδιοχρονολόγησης και της χρονολόγησης με άνθρακα 14 ειδικότερα. Όπως ήδη από το 1946 ο Willard Libby του Πανεπιστημίου του Σικάγου έχει διατυπώσει, όλοι οι ζώντες οργανισμοί είτε είναι φυτά είτε ζώα, απορροφούν ραδιενεργό άνθρακα14, ένα ισότοπο που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα. Η διαδικασία αυτή της απορρόφησης διακόπτεται όταν οι οργανισμοί πεθαίνουν, και οι πυρήνες του άνθρακα 14 αρχίσουν να αποσυντίθενται με ένα δεδομένο ρυθμό χρόνου ημι-ζωής που είναι 5730 χρόνια.
Με αυτό το δεδομένο μετράται λοιπόν το υπόλοιπο της ραδιενέργειας ενός οργανικού δείγματος, που μας δίνει μια σχετική εκτίμηση της ηλικίας του, (εφ΄όσον η ηλικία του είναι μικρότερη των 50.000 ετών). Τα προϊστορικά λοιπόν γεγονότα μπορούν να χρονολογηθούν, με ακρίβεια μερικών δεκαετιών, ειδικά εάν η ραδιοχρονολόγηση συμπληρώνεται με στοιχεία από τους δακτυλίους από δέντρα, όπως και συ ανέφερες στη σχετική μελέτη των Ιρλανδικών βελανιδιών στο Queen's University, του Belfast. Κατά συνέπεια, με δεδομένη την αναλλοίωτη οργανική δομή και χημική συμπεριφορά των ζώντων οργανισμών, τουλάχιστον στη διάρκεια των πρόσφατων χιλιετιών που καλύπτει η μέθοδος, το βρίσκω εξαιρετικά απίθανο να δίνει λάθος αποτελέσματα, εκτός εαν το ποσοστό ραδιενεργών ισοτόπων στην ατμόσφαιρα, ήταν κάποια χρονική στιγμή δραματικά διαφορετικό, πράγμα που δεν αποκλείω να έχει συμβεί σε συγκεκριμένες χρονικές φάσεις, σε κάποιες περιοχές του πλανήτη.

Φιλικά

Πελασγός

(=|=)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

junk95
Πλήρες Μέλος

Greece
1327 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/06/2004, 21:59:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους junk95
quote:

Αυτό που ζητώ από όλους, είναι μεγαλύτερη διαλλακτικότητα και να αποφεύγουμε τις προσωπικές επιθέσεις. Ο καθένας μας ξεκινάει κουβαλώντας προκαθορισμένες λίγο-ως-πολύ απόψεις, και αυτό είναι ολόφανερο. Ο κίνδυνος ανατροπής του πλαισίου μέσα στο οποίο κινείται η σκέψη μας, μας κάνει να αμυνόμαστε μέσω της επίθεσης. Αυτό δείχνει και μία σχετική ανασφάλεια όσο αφορά τα προσωπικά μας "πιστεύω".

Δε μου ζητάς κάτι που δεν επιδεικνύω. Οι μόνες προκαθορισμένες απόψεις που έχω είναι ο επιστημονικός σκεπτικισμός και η λογική του Αριστοτέλη. Θεωρώ ότι αυτά τα δύο μας έχουν πάει πάρα πολύ μακριά και όποιος τα βιάζει σε αυτό το τόπικ (όποιος) έχει να κάνει μαζί μου. Συνηθίζω στα λογικά επιχειρήματα να περιμένω λογική απάντηση, στα συναισθηματικά επιχειρήματα συναισθηματική απάντηση και στις βρισιές υβριστική απάντηση. Δε μπορώ το δήθεν και την αλλαγή θέματος. Και δε μπορώ τους βλακώδεις συναισθηματισμούς, ούτε τα παράλογα επιχειρήματα. Και αυτό που με αρρωσταίνει πραγματικά είναι το ύφος χιλίων καρδιναλίων και το σφάξιμο με το μπαμπάκι. Εμένα ο λαός μου [sic] είναι ντόμπροι άνθρωποι, όχι φλώροι.

κ. Σπαγγέτι, έχεις εκτεθεί δις και έχεις δείξει το ποιόν σου όταν μου απέδωσες τρεις ετυμολογίες του Μπαμπινιώτη και μία του Κακριδή. Και γέλασες κιόλας ρε κακομοίρη... So much για αντικειμενική έρευνα της αντίθετης άποψης. Συνεπώς, επανέρχομαι στο "αει παράτα μας" για να μη σου πω τίποτα ελληνικότερο και λογοκριθούμε.


quote:

Και μιά και επανήλθαμε στο ζήτημα της χρονολόγησης.
Να σας ρωτήσω όλους κάτι "χαζό";
Υπάρχει περίπτωση οι διάφορες καταξιωμένες μέθοδοι χρονολόγησης πχ ο άνθρακας 14, να μας δίνουν -εν αγνοία μας- λάθος αποτελέσματα;

Οι περισσότερες μέθοδοι βασίζονται σε καλά γνωστές αρχές της Φυσικής και έχουν επαληθευθεί και με αντικείμενα των οποίων η χρονολογία είναι γνωστή (π.χ. παίρνουμε ένα οτιδήποτε του Παλαιολόγου και αν ο άνθρακας δείξει ότι είναι 600 ετών τότε είμαστε οκ). Επίσης έχουν γνωστά περιθώρια σφάλματος τα οποία μπορούν να περιορισθούν σημαντικά με λήψη πολλών μετρήσεων και στατιστική ανάλυση (όπως σε όλα τα πειράματα).

Το "αρχές της φυσικής" είναι που κάνει τη διαφορά. Ό,τι και να γίνει, ο άνθρακας 14 υποδιπλασιάζεται κάθε τόσα χρόνια. Αυτό ισχύει και πριν και μετά και σε παράλληλα Σύμπαντα και οπουδήποτε.

Ωστόσο υπάρχουν τρίτοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν μία μέτρηση. Για παράδειγμα, αν ένα αντικείμενο 30.000 ετών εκτεθεί πριν από 10.000 χρόνια στον ήλιο, η θερμοφωταύγεια θα δείξει ηλικία 10.000 ετών, δηλαδή το "χρονόμετρο" μηδενίζεται. Ή, άλλο παράδειγμα, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων έχει αυξηθεί το ποσοστό του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το μέτρο σύγκρισής μας με το παρελθόν να γίνεται όλο και λιγότερο ακριβές. Και στο κάτω-κάτω, ποιος ξέρει πόσο άνθρακα-14 είχε μία προϊστορική πάπια;

Γι' αυτό το context παίζει αποφασιστικότατη σημασία για τη χρονολόγηση ενός ευρήματος, ό,τι και να λένε οι μέθοδοι χρονολόγησης.
Αν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος βρουν ένα παλαιολιθικό τσεκούρι που η μέθοδος θερμοφωταύγειας λέει ότι είναι 50.000 ετών (και καλά κάνει), αυτό δε σημαίνει ότι το Metropolitan Museum στο οποίο βρέθηκε ήταν κτήριο της παλαιολιθικής εποχής .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/06/2004, 09:02:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός

κ. Σπαγγέτι, έχεις εκτεθεί δις και έχεις δείξει το ποιόν σου όταν μου απέδωσες τρεις ετυμολογίες του Μπαμπινιώτη και μία του Κακριδή. Και γέλασες κιόλας ρε κακομοίρη... So much για αντικειμενική έρευνα της αντίθετης άποψης. Συνεπώς, επανέρχομαι στο "αει παράτα μας" για να μη σου πω τίποτα ελληνικότερο και λογοκριθούμε.

Σου είχα ήδη απαντήσει αλλά δεν το κατάλαβες :

έχω κινδυνέψει πολλές φορές να πάθω συγκοπή από τα γέλια, από αστείες απόπειρες πολύ πιο ειδικών από σένα ανθρώπων στο συγκεκριμένο άθλημα..

άλλωστε η τριπλή αναφορά και το ότι αρκείσαι στη συγκεκριμένη πηγή, δείχνει πόση επαφή έχεις με τη γλωσσολογία. Αλήθεια δεν μας είπες η πηγή σου τι σε πληροφόρησε για τη λέξη ‘αιγιαλός’ ; Το να παρομοιάζεις τα κύματα με αίγες της θάλασσας παρά είναι τραβηγμένο δεν είναι ; πρέπει στα μάτια σου να φαντάζει εξαιρετικά αντιεπιστημονικό !!

‘Όσο για το ‘κακομοίρης’, τέτοιος δεν μπορεί να είναι παρά αυτός που εκθέτει δημόσια μέλη της οικογενείας του με συγκρίσεις για να αποδείξει την αξία του ή οτιδήποτε άλλο...

Ξέρω καλύτερα αρχαία από την αδερφή μου και η αδερφή μου εκτός από φιλόλογος υπήρξε και απίστευτο φυτό.

και για το :
Εμένα ο λαός μου [sic] είναι ντόμπροι άνθρωποι, όχι φλώροι.

Dobro colega..nema problema..zdravo !! Κι εγώ μάλλον δεν μπορώ να σου πώ κάτι άλλο που να είναι Ελληνικότερο !!


(=|=)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

κώστας
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
295 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/06/2004, 16:46:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους κώστας
Αγαπητοί φίλοι,

Οι αντιπαραθέσεις πολλές φορές μπορούν να είναι εποικοδομητικές και διδακτικές, μερικές φορές έχουν αρκετή δόση χιούμορ και είναι διασκεδαστικές, ενώ συχνά μας οδηγούν σε αδιέξοδα και στείρες αντιπαραθέσεις.

Από τη σελίδα 5 αυτού του τόπικ βρήκα αυτό

quote:
Απόδειξη του αδιάσπαστου της συνέχειας του Ελληνικού έθνους είναι και τα αρνητικά του σημεία, και όχι μόνο τα θετικά. Μέσα από τις πολυπληθείς αναφορές σε κάθε πτυχή της Ελληνικής Ιστορίας διαφαίνεται πάντα μεγαλοπρεπής η σημαντικότερη κακοδαιμονία μας : Η διχόνοια ! την οποία συνεπείς με την παράδοση της φυλής μας διαιωνίζουμε μέχρι σήμερα, και μέσα σε τούτο τον δικτυακό τόπο..

Ωραία λοιπόν!

Αφού αποδείξαμε ότι είμαστε όλοι γνήσια τέκνα, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε στα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που ήδη ανοίχτηκαν σε αυτό το ενδιαφέρον τόπικ με πιο εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις;

Υπενθυμίζω επίσης από τη σελίδα 17 αυτού του τόπικ.

quote:

  • θα σου ζητούσα να μας προσκομίσεις τα στοιχεία που επικαλείσαι, ήδη και από το προηγούμενο μήνυμα μου,
  • θα πρότεινα να ανοίξεις ένα καινούργιο θέμα που να αφορά τους Προκατακλυσμιαίους Πολιτισμούς και να βάλεις εκεί τα στοιχεία που έχεις.
  • Μήπως τώρα θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια από τα πολλά στοιχεία που έχεις γύρω από την πιθανότητα τα έργα του Ομήρου και του Ησιόδου να αναφέρονται σε προκατακλυσμιαίες εποχές;


Το θέμα υπάρχει στο http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?ARCHIVE=&whichpage=4&TOPIC_ID=1490

Περιμένω λοιπόν κάποιες εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις.



gnothe seauton

Edited by - κώστας on 15/06/2004 17:37:57Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/06/2004, 00:46:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός
Αγαπητέ φίλε Κώστα,

Κατ΄αρχάς να σε συγχαρώ για την μέχρι τώρα φλεγματική στάση σου στη συζήτηση και ειδικά στις αντιπαραθέσεις, κάτι που λείπει εξ’ ολοκλήρου από κάποιους αυτόκλητους ‘προστάτες των αδαών μαζών’, που βομβαρδίζουν κατά ριπάς το παρόν topic..

Το θέμα που προτείνεις ‘αναζητώντας την χαμένη Αθήνα’ είναι κατ’ αρχάς ευρηματικό, αφού προσδιορίζει ως ζητούμενο την Αθήνα μιας εποχής όχι ιστορικής, αλλά πολύ πιο παλιάς και χαμένης μέσα στην αχλύ του μύθου που φτιάχτηκε μέσα από τις διηγήσεις των Αιγυπτίων ιερέων στο Σόλωνα, σε αντιδιάσταση με άλλες περιγραφές άλλων περιοχών από την ίδια πηγή, οι οποίες όμως έχουν αναλυθεί κατά κόρον. Αυτή η τοποθέτηση το κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον ως ζήτημα, και το διάβασα με προσοχή.

Πρέπει όμως να σου πώ ότι ως θέμα μπορώ να το δω προς το παρόν μόνο ως ένα πολύ ουσιαστικό κεφάλαιο της ευρύτερης αναζήτησης για την δημιουργία και την περαιτέρω διαμόρφωση του Ελληνικού Έθνους -πράγμα που προσπαθούμε να κάνουμε μέσα από αυτό το θέμα-, μια και ο βαθμός επιρροής των διαφόρων φυλών του Ελληνικού χώρου είναι το ουσιαστικό ζητούμενο μας.

Η πολυδιάσπαση των πληροφοριών γύρω από τα συνθετικά στοιχεία που διαμόρφωσαν την Ελληνική ταυτότητα, είναι αντίθετα το πρόβλημα, διότι αν και έχουμε έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς στον πλανήτη, και ταυτόχρονα τόσο πλούσια και λεπτομερειακά διασωμένο, λόγω του όγκου των στοιχείων που υπάρχουν, μας είναι δύσκολο να σχηματίσουμε μια καθαρή εικόνα γύρω από την εξέλιξη και την ταυτότητά του, μιλώντας βέβαια πάντα για τα αρχικά του στάδια, που μπαινοβγαίνουν ασταμάτητα στα σύνορα μεταξύ ιστορίας και μυθολογίας.

Μια ακόμη πλευρά που θέλω να σου επισημάνω για το topic που προτείνεις, είναι ότι πέρα από την φιλολογική και κοινωνική του αξία, δεν παρατήρησα να προσκομίζονται ουσιαστικά στοιχεία και τεκμήρια πέρα από τις αναφορές σε αρχαίες πηγές, πράγμα που στην παρούσα συζήτηση τουλάχιστον, όλοι οι συμμετέχοντες, ακόμα και οι ποιο ακραίοι, κατά το δυνατόν φροντίζουν να παραθέτουν.

Θεωρώ λοιπόν ότι τουλάχιστον για μας εδώ, που παρακολουθούμε την τρέχουσα συζήτηση, δεν συντρέχει λόγος να μεταφερόμαστε από topic σε topic, μια και το παρόν, είναι αρκετά ευρύ για να καλύψει οποιοδήποτε στοιχείο έχει συμβάλει στην εξέλιξη του Ελληνικού Πολιτισμού, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν θα ήταν ωφέλιμο να επισκεφθούμε, και να διαβάσουμε το συγκεκριμένο που προτείνεις…

Φιλικά

Πελασγός

(=|=)

Edited by - Πελασγός on 16/06/2004 08:52:19Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/06/2004, 11:36:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Το θέμα είναι ότι η συγκέντρωση περισσότερου άνθρακα στην ατμόσφαιρα, λόγω κάποιας φυσικής καταστροφής, θα μας έδινε ψευδή στοιχεία (αν δεν το συμπεριλαμβάναμε στους υπολογισμούς μας βέβαια) αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν τα αντικείμενα εκείνης της περιόδου (και τα λίγο μεταγενέστερα), να τα χρονολογούσαμε ως πιό παλιά ενώ θα ήταν νεώτερα. Ετσι δεν είναι;


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 16/06/2004 11:38:17Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/06/2004, 21:39:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός
Αγαπητή Ostria,

Δεν υπάρχει φυσική καταστροφή που να συμβάλλει αρκετά στην αύξηση των ραδιενεργών ισοτόπων στην ατμόσφαιρα ώστε να αλλοιώσει τις ενδείξεις από την συσσώρευση του άνθρακα14 στα σώματα των ζώντων οργανισμών . Επομένως θεωρώ ότι οι μετρήσεις με την μέθοδο αυτή είναι ακριβείς, τουλάχιστον στην περιοχή μας.

Οι επιφυλάξεις μου για την δραματική αύξηση ραδιενεργών ισοτόπων, δεν αφορούν φυσικές καταστροφές, ούτε την περιοχή μας, ούτε την χρονολογική περίοδο που μας αφορά. Απλά αναφέρω ότι οι Βέδες περιγράφουν παραστατικότατα και με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία πολέμων με όπλα, τα αποτελέσματα των οποίων από κάθε άποψη μπορούν να θεωρηθούν πυρηνικός όλεθρος, και αυτά τοποθετούνται χρονικά γύρω στο 15.0000 π.Χ.

Φιλικά

Πελασγός


(=|=)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/06/2004, 20:02:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
quote:

Οι επιφυλάξεις μου για την δραματική αύξηση ραδιενεργών ισοτόπων, δεν αφορούν φυσικές καταστροφές, ούτε την περιοχή μας, ούτε την χρονολογική περίοδο που μας αφορά. Απλά αναφέρω ότι οι Βέδες περιγράφουν παραστατικότατα και με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία πολέμων με όπλα, τα αποτελέσματα των οποίων από κάθε άποψη μπορούν να θεωρηθούν πυρηνικός όλεθρος, και αυτά τοποθετούνται χρονικά γύρω στο 15.0000 π.Χ.


Οντως, φίλε Πελασγέ, αυτά τα κείμενα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (φτάνει να είναι σωστή η μετάφραση τους).
Από ένα ελληνικό link που έδωσε ο φίλος Πλωτίνος.

"Το Ραμαγιάνα, η Μαχαμπχαράτα και άλλα κείμενα μίλησαν για έναν τρομερό πόλεμο ο οποίος έλαβε χώρα περίπου δέκα με δώδεκα χιλιάδες χρόνια πριν ανάμεσα στην Ατλαντίδα και τους Ράμα, κατά τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν όπλα καταστροφής τα οποία δεν μπορούσε να τα διανοηθεί κανείς τουλάχιστον πριν το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Η αρχαία Μαχαμπχαράτα, μία από τις πηγές γνώσης σχετικά με τα «vimanas» συνεχίζει και περιγράφει τον πόλεμο:

... (το όπλο ήταν) «ένα στοιχείο, φορτισμένο με όλη τη δύναμη του Σύμπαντος. Μία κολόνα φωτιάς και καπνού, τόσο φωτεινή όσο χίλιοι Ήλιοι σε όλη τους τη δύναμη...
ένας σιδερένιος κεραυνός,
ένας τεράστιος αγγελιοφόρος του θανάτου,
ο οποίος μετέτρεψε σε στάχτες
όλη την φυλή των Vrishnis
και των Andhakas
... τα κορμιά ήταν τόσο καμένα
που ήταν αδύνατον να αναγνωριστούν.
Τα μαλλιά και τα νύχια έπεφταν
Τα κεραμικά θρυμματίζονταν χωρίς προφανή λόγο,
και τα πτηνά είχαν ασπρίσει.
... μετά από μερικές ώρες
όλες οι τροφές είχαν μολυνθεί
... για να ξεφύγει κανείς από αυτήν τη φωτιά...
οι στρατιώτες βουτούσαν μέσα στα ποτάμια
για να πλύνουν τους εαυτούς και τα εξαρτήματά τους.»

Όλα δείχνουν ότι η Μαχαμπχαράτα περιγράφει σε αυτό το σημείο έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι αναφορές σε κάτι τέτοιο δεν είναι απομονωμένες αλλά μάχες, κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν απίστευτα όπλα όπως και ιπτάμενα σκάφη είναι κάτι το συνηθισμένο σε αρκετά επικά Ινδικά βιβλία.

http://www.astralinsight.gr/Gr/indexgr.html

Το "πρόβλημα" είναι ότι δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν έναν αρχαίο ατομικό πόλεμο. Στο Mohenjo-Daro για το οποίο λέγονται πολλά σχετικά με την ραδιενέργεια που υποτίθεται ότι βρέθηκε κατά τις ανασκαφές (του 1927?), δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτές τις πληροφορίες. Εξ άλλου αυτή η πόλη παρήκμασε γύρω στο 2.500 πΧ αν θυμάμαι καλά.

Τώρα υπάρχει μιά σχετικά καινούργια "είδηση" που λέει ότι στο Ρατζαστάν στην Ινδία, κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές δυτικά της περιοχής Jodhpur, βρέθηκε ένα γεωλογικό στρώμα με ραδιενεργή σκόνη σε μιά περιοχή που καλύπτει μιά περιοχή 3ων τετραγωνικών μιλίων.
Οι επιστήμονες λέει η "είδηση" θεωρούν ότι έγινε μία ατομική έκρηξη ανάμεσα στο 8,000 και το 12,000 πΧ, που κατέστρεψε τα περισσότερα κτίρια και πιθανόν σκότωσε μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Excerpt from the World Island Review, January 1992.
http://www.geocities.com/Athens/Ithaca/3440/news.html#5

Αλλά όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα κανένα επίσημο σχετικό κείμενο. Πέτυχα σε κάποιο άλλο φόρουμ που το συζητούσαν την απάντηση κάποιου Ινδού που μένει στην περιοχή και είπε ότι δεν έχει ακούσει τίποτα σχετικό. Οπότε μάλλον αυτή η ιστορία είναι ράδιο-αρβύλα.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/06/2004, 00:51:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης
Έλπιζα ότι σε αυτό τον τόπο δεν θα υπήρχαν στείρες αντιπαραθέσεις…
Απογοητευτικά και κουραστικά μάλλον.
Θα προσπαθήσω όμως να σας τσιγκλήσω λιγάκι ακόμα.

----

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/06/2004, 00:53:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης
«εγώ θα φέρω τα παιδία μου
σε αυτά εδώ τα καταφύγια
να βρουν στέγη και προστασία,
αν και οι πλημμύρες
φτάνουν μέχρι εδώ.
Είναι εκείνες που σκοτώνουν
εξαφανίζοντας την γη»

Εντοπίστε την πηγή προέλευσης από το συγκεκριμένο πανάρχαιο μοιρολόι
και θα βρείτε την άκρη του μίτου.


φιλικά


Μην ζητήσετε από μένα να σας πω,
Δεν θα σας πω διότι μετά από πέντε μηνύματα θα έχει ξεχαστεί και θα πελα(σ)γοδρομείτε πάλι…
Αν κάποιος το εντοπίσει θα βρει πραγματικά την άκρη για πολλά.
Εγώ απλά μαλλόν ήμουν τυχερουλης που το βρήκα.


---

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

κώστας
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
295 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/06/2004, 21:42:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους κώστας
Αγαπητέ φίλε Πελασγέ,

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για τις σε γενικές γραμμές εποικοδομητικές μου αντιπαραθέσεις, καθώς και για την εμπεριστατωμένη σου ανάλυση για το τόπικ που είχα ξεκινήσει πέρυσι για τη "χαμένη Αθήνα".

Παρόλο που είχα προσπαθήσει να δώσω κάποια νέα στοιχεία από μια διαφορετική οπτική γωνία και παρόλο που υπήρξαν κάποιες καλές συμμετοχές, αναφέρω χαρακτηριστικά του φίλου Πλωτίνου και της φίλης Ostrias και όχι μόνο, δεν κέρδισε το ενδιαφέρον του μέσου αναγνώστη.

Αν και το θέμα μου έχει σαν τίτλο τη "χαμένη Αθήνα", ουσιαστικά αναφέρεται στους προκατακλυσμιαίους πολιτισμούς της περιοχής της Αιγηίδος.

quote:
Δεν θα μου φαινόταν περίεργο να μην τη λέγανε καν Αθήνα αλλά κάπως αλλιώς. Κάτι αντίστοιχο με την Ιλιάδα που δεν υπάρχει το όνομα Έλληνες, αλλά Αχαιοί, Αργείοι και Δαναοί.

Έχει κοινά σημεία με το δικό σου τόπικ. Αναφέρω χαρακτηριστικά για αρχαία τεχνολογία:

quote:
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η κακή χρήση αυτών των προηγμένων όπλων προκάλεσε την καταστροφή των αρχαίων αυτών πολιτισμών. Ανάμνηση αυτού του πολέμου ίσως να είναι το έπος του Γιλγαμές και κάποια αντίστοιχα Ινδικά έπη όπου περιγράφεται ένας πυρηνικός πόλεμος, αλλά γιατί όχι και η δική μας Τιτανομαχία και ο πόλεμος Δία-Κρόνου.

quote:
Απλά αναφέρω ότι οι Βέδες περιγράφουν παραστατικότατα και με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία πολέμων με όπλα, τα αποτελέσματα των οποίων από κάθε άποψη μπορούν να θεωρηθούν πυρηνικός όλεθρος, και αυτά τοποθετούνται χρονικά γύρω στο 15.000 π.Χ.
Και για το ρόλο του ιερατείου της Αιγύπτου:
quote:
Ξέρουμε ότι το μυστικό της Ατλαντίδας το πήρε ο Σόλων από τον ιερέα της Αιγύπτου. Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω. Είναι δυνατό να πάει ένας ξένος, ένας Ελληνας στην Αίγυπτο και να του πει ο Αιγύπτιος ιερέας "έλα εδώ τέκνο μου Ελληνα. Εσένα περιμέναμε να σου αποκαλύψουμε αυτά που για 9.000 χρόνια κρατούσαμε εφτασφράγιστο μυστικό". Δεν το πιστεύω. Από κάπου αλλού το έμαθε αυτό ο παππούς Σόλωνας. Και για να μη μας αποκαλύψει τις πραγματικές πηγές του "έφτιαξε" τον Αιγύπτιο ιερέα.
Αν βέβαια ο ιερέας της Σάιδος ήταν Έλληνας, τότε δεν θα διαφωνούσα.
quote:
Στη συνέχεια οι ελληνομαθείς Αιγύπτιοι ιερείς, γνωρίζοντας την πρωθύστερη μορφή του λέοντος και βλέποντας το φαιδρό αποτέλεσμα αυτής της καπηλείας, τον ονόμασαν Σφίγγα, θέλοντας έτσι έμμεσα να διακωμωδήσουν αυτήν την παρά την θέληση τους γενομένη παραμόρφωση, αλλά επίσης και να πληροφορήσουν κατά κάποιο τρόπο για το τι συνέβη τους έχοντες αντίστοιχη ελληνική παιδεία.

Τέλος ήθελα, αν δεν γίνομαι αδιάκριτος, να σε ρωτήσω αν έχεις ενδείξεις ότι κάποια από τα παρακάτω σημεία μπορεί να επαληθευτούν κάποτε:

  • Ότι υπήρξαν πριν από +12.000 χρόνια ανεπτυγμένοι πολιτισμοί που μας άφησαν γνώσεις, όπως αυτός που κατασκεύασε τη Σφίγγα.
  • Ότι αυτοί οι πολιτισμοί μιλούσαν και τότε κάποιου είδους Ελληνικά.
  • Γνώσεις εκείνης της εποχής διασώθηκαν κυρίως στην Αίγυπτο η οποία δεν πλήγηκε από κατακλυσμούς.
  • Το Αιγυπτιακό ιερατείο ήταν Ελληνόφωνο, και πιθανότατα Ελληνικής καταγωγής.
  • Όταν οι Πτολεμαίοι κυβέρνησαν την Αίγυπτο για τρεις περίπου αιώνες, οι Αιγύπτιοι δεν τους θεώρησαν "κατακτητές".
  • Μεταξύ άλλων και η γλώσσα ακολουθεί φθίνουσα πορεία: π.χ. Αττική διάλεκτος, Κοινή, Μεσοβυζαντινή, Δημοτική
  • Η εξέλιξη: δεν ξεκίνησε από την παλαιολιθική εποχή στη νεολιθική, κλπ. αλλά από αυτούς που διασώθηκαν από τον κατακλυσμό.

Φιλικά

Κώστας


gnothe seauton
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2004, 17:23:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός
Αγαπητέ φίλε Κώστα,

Υπάρχουν πάμπολες υποθέσεις και τοποθετήσεις γύρω από την προέλευση της Ελληνικής φυλής. Οι περισσότερες έχουν συντεθεί στη βάση παραδόσεων και αναφορών στις αρχαίες πηγές.

Αν και είναι βέβαιο πως στη βάση κάθε αρχαίου μύθου κρύβεται μια αλήθεια, λόγω της πληθώρας των μύθων και των αναφορών, μας είναι δύσκολο να διαμορφώσουμε μια καθαρή εικόνα, και να συνθέσουμε τα μικρά κομμάτια της αλήθειας που διαφαίνεται να λάμπουν στο βάθος του κάθε μύθου. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται εξαιρετική προσπάθεια, διάθεση για συνεργασία, και χαλιναγώγηση του εγωισμού, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα στην έρευνα.

Μια και αναφέρεις την έννοια εποικοδομητική αντιπαράθεση, αισθάνομαι ότι πρέπει να υπενθυμίσω σ’ αυτό το σημείο μια προηγούμενη σχηματική τοποθέτησή μου σ’ αυτό το topic, γύρω από τον τρόπο που θα έπρεπε να βλέπουμε την παρούσα συζήτηση και έρευνα, με την οποία προσπάθησα να καταδείξω το πόσο άχρηστες είναι οι εγωιστικές αντιπαραθέσεις :

Ας υποθέσουμε ότι η αλήθεια που ψάχνουμε είναι ένα αγγείο. Ένα αρχαίο αγγείο του οποίου τα κομμάτια είναι διάσπαρτα και θαμμένα σε μια μεγάλη περιοχή. Με βάση τα κομμάτια που ήδη έχουμε ας προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε το περίγραμμά του, εφαρμόζοντας και συγκολλώντας τα πάνω σε ένα εύπλαστο υλικό από νηφαλιότητα και συνεργατικότητα, που θα χρησίμευε για καλούπι. .Σε δεύτερη φάση προσκομίζουμε όσα περισσότερα κομμάτια βρίσκουμε ο καθ΄ένας σκάβοντας στο internet, αλλά και πιο ουσιαστικά σε βιβλία, με πρωταρχικό κριτήριο την εφαρμογή, το δέσιμο δηλαδή, με τα υπάρχοντα κομμάτια, κάτι που θα πιστοποιούσε την ύπαρξη αλήθειας.

Ας προσπαθήσουμε να φέρουμε όσα κομμάτια μπορεί να φέρει ο καθ’ ένας αρκεί τουλάχιστον με την πρώτη ματιά να δείχνουν ότι δένουν, χωρίς να τα εκθειάζουμε ή να τα απορρίπτουμε προτού βεβαιωθούμε πως εφαρμόζουν, και στην πορεία τα υποβάλουμε σε σχολαστικότερο έλεγχο για να το εξακριβώσουμε.

Το συναρπαστικό στην περίπτωσή μας είναι ότι τα κομμάτια που συγκεντρώνονται επειδή είναι εξ΄ορισμού αντίγραφα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από τον καθένα για να φτιάξει το δικό του αγγείο, αφήνοντας απ’ έξω όσα κομμάτια δεν θεωρεί πως εφαρμόζουν απόλυτα με το αγγείο του ! Δεν χρειάζεται να πω πόσο αστείο είναι να προσπαθεί κανείς να σπάσει το αγγείο του άλλου γιατί αμέσως συνειρμικά σε παραπέμπει σε παιδικό σταθμό!

Η έρευνα ανταμείβει τον χρόνο σου όταν χτίζεις το δικό σου αγγείο, και όχι όταν τον σπαταλάς παρατηρώντας τον άλλο αν χτίζει το δικό του σωστά και να ωρύεσαι νομίζοντας πως ότι δεν το κάνει !! Επίσης αν πρέπει να αξιολογήσουμε την όλη εργασία, πόση ικανότητα και αντίληψη χρειάζεται να έχει αυτός που χτίζει, και πόση αυτός που καταστρέφει ; Και ποιος αποκομίζει κάτι στο τέλος ;

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναζητήσουμε περισσότερη στήριξη από την επιστήμη, η οποία έχει προσφέρει σήμερα μια άλλη διάσταση στην αρχαιολογική έρευνα, όντας πολύ πιο ουσιαστική από αυτήν του περασμένου αιώνα, λόγω του ότι οι μέθοδοι χρονολόγησης, εκτίμησης και εντοπισμού των ευρημάτων είναι τόσο βελτιωμένες σε σχέση με τις παλαιές, ώστε να φτάνουμε να λέμε ότι πολλά ευρήματα θα ήταν καλύτερο να μην είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα, γιατί αν αυτό γινόταν σήμερα, θα είχαμε πολύ περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα ίδια αντικείμενα σε σχέση με τον χώρο που βρέθηκαν.

Με βάση τα παραπάνω θα προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματα που έθεσες ως σημεία προς επαλήθευση.

Φιλικά

Πελασγός


(=|=)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2004, 01:12:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός
1) Ότι υπήρξαν πριν από +12.000 χρόνια ανεπτυγμένοι πολιτισμοί που μας άφησαν γνώσεις, όπως αυτός που κατασκεύασε τη Σφίγγα.
Υπάρχουν πάμπολλες ενδείξεις για ανεπτυγμένους πολιτισμούς αν και όχι όλες αναγκαστικά πριν από +12.000 χρόνια , πάντως αρκετά πιο πίσω από την νεολιθική εποχή. Αναφέρω κάποιες περιληπτικά :
* τη γιγάντια μονολιθική πυραμιδοειδή εξέδρα στο νοτιότατο άκρο της Ιαπωνίας έξω από τη νήσο Yonaguni σε 30μ βάθος, με ηλικία να κυμαίνεται από 8.000 χρόνια τουλάχιστον, (εποχή κατά την οποία είναι γεωλογικά βέβαιο ότι τότε βυθίστηκε κάτω από τα νερά) έως 12.000 από σήμερα.
* Ερείπια σε υποθαλάσσια περιοχή έξω από τα νησιά Μπιμίνι. Βρέθηκαν το 1973 λιθόστρωτοι δρόμοι φτιαγμένοι από τεράστιες πέτρινες πλάκες, από πέτρα που δεν ανήκει στην περιοχή, καθώς και κολώνες με ομόκεντρα μοτίβα. Την έρευνα επικύρωσε το πανεπιστήμιο Pepperdine, L.A. California, αποστέλλοντας ομάδα από 70 επιστήμονες, καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές.
*Τριάντα ακόμη τουλάχιστον απομεινάρια από πυραμίδες, θόλους, λιθόστρωτους δρόμους, ορθογώνια κτίρια, κολώνες και κανάλια έχουν ακόμη βρεθεί στο βυθό από μια τεράστια υποθαλάσσια περιοχή του Ατλαντικού, που εκτείνεται από τις Μπαχάμες μέχρι τις ακτές της Αφρικής και της Ευρώπης.
* Η φύση των κατασκευών αυτών είναι όμοια με αυτή των κατασκευών του
Τιαχουανάκο της Βολιβίας, -μιας από τις πιο αρχαίες πόλεις που έχουν βρεθεί ποτέ στην επιφάνεια της γης- όπου έχει βρεθεί ημερολόγιο που απεικονίζει την θέση των άστρων όπως ήταν πριν από 27.000, πριν από σήμερα !!
Υπάρχει ακόμη μακρύς κατάλογος από ευρήματα ανάλογης σημασίας, τα οποία θεωρώ άσκοπο να αναλύσω επί του παρόντος.

2) ) Ότι αυτοί οι πολιτισμοί μιλούσαν και τότε κάποιου είδους Ελληνικά. )
Αν και δεν είναι καθόλου απίθανο κάποιοι από τους πανάρχαιους αυτούς πολιτισμούς να μιλούσαν μια γλώσσα συγγενή με τις γλώσσες των προελληνικών φυλών, οι οποίες απετέλεσαν τον κορμό της φυλής μας, είναι παρ’ όλα αυτά μάλλον απίθανο το γεγονός αυτό να πιστοποιηθεί από οποιαδήποτε ευρήματα. Η γλώσσα σίγουρα μπορεί να διατηρηθεί πολλές χιλιετίες, ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας παγετώδους απομόνωσης. ¨Όχι όμως απαραίτητα και η γραφή, μια και διεκόπη η ομαλή συνέχεια της μετάδοσής της σε επόμενες γενιές.

3) Γνώσεις εκείνης της εποχής διασώθηκαν κυρίως στην Αίγυπτο η οποία δεν πλήγηκε από κατακλυσμούς
Γνώσεις δεν αποκλείεται να διεσώθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όμως η Αίγυπτος σαφώς και επλήγη από κατακλυσμό, ο οποίος όπως έχει αποδειχθεί από γεωλογικής πλευράς, ήτο τόσο σφοδρός και αιφνίδιος, που δεν άφησε περιθώρια να σωθούν πολλά πράγματα από τον Αιγυπτιακό πολιτισμό γύρω στο 3000 π.Χ.
και δικαιολογεί το παράδοξο της εξέλιξης του Αιγυπτιακού πολιτισμού, ο οποίος εμφανίζεται σε διαρκή πτώση από την αρχή της εμφάνισης του.

4) Το Αιγυπτιακό ιερατείο ήταν Ελληνόφωνο, και πιθανότατα Ελληνικής καταγωγής
Θεωρώ απίθανο το Αιγυπτιακό ιερατείο να ήταν Ελληνικής καταγωγής. Ούτε βέβαια Ελληνόφωνο με την έννοια της μητρικής γλώσσας. Οι ανώτεροι ιερείς ήταν κατά πάσα πιθανότητα Ελληνομαθείς, με την έννοια ότι γνώριζαν την Ελληνική γλώσσα και την Ελληνική ιστορία και πολιτισμό, και επομένως την αξία τους.

5) Όταν οι Πτολεμαίοι κυβέρνησαν την Αίγυπτο για τρεις περίπου αιώνες, οι Αιγύπτιοι δεν τους θεώρησαν "κατακτητές Προφανώς λόγω της μακρόχρονης παραμονής Ελληνικών εμπορικών σταθμών, και αργότερα πόλεων (Ναύκρατις, Ηράκλειο), των διαρκών εμπορικών σχέσεων και συναλλαγών, αλλά και της δεδομένης μεγάλης ανεκτικότητας προς αλλότριες θρησκείες όλων των λαών της τότε εποχής. Όχι βεβαίως λόγω κάποιας φυλετικής συγγένειας.

6) Μεταξύ άλλων και η γλώσσα ακολουθεί φθίνουσα πορεία: π.χ. Αττική διάλεκτος, Κοινή, Μεσοβυζαντινή, Δημοτική Φθίνουσα πορεία δεν είναι δυνατόν να έχει μια γλώσσα ανεξάρτητα από τον φορέα της. Απλά συμβαδίζει με την εξέλιξη της ανθρώπινης συμπεριφοράς κατά τη φθίνουσα πνευματική πορεία των λαών. Οι γλώσσες μεταβάλλονται, και χαρακτηρίζονται αντίστοιχα από τις μεταβολές που επιφέρει αυτή η φθορά.

7) Η εξέλιξη: δεν ξεκίνησε από την παλαιολιθική εποχή στη νεολιθική, κλπ. αλλά από αυτούς που διασώθηκαν από τον κατακλυσμό
Αυτό ακριβώς πιστεύω και εγώ, και προσπαθώ να καταδείξω, με όλη αυτήν την πρόσκαιρη απομάκρυνση από το θέμα μας, τριγυρίζοντας στην προϊστορική εποχή. Είναι όμως πολύ ουσιαστικό να καταδείξουμε, ότι οι φυλές που κατοίκησαν τον Ελληνικό χώρο, κάθε άλλο παρά πρωτόγονες ήταν. Τα ευγενικά ήθη που περιγράφονται στον Όμηρο, και ο απίστευτος λογοτεχνικός πλούτος της γραφής του, δεν μπορεί παρά να είναι ο απόηχος ενός πολύ μεγάλου πνευματικού πολιτισμού του παρελθόντος, του οποίου σήμερα αδυνατούμε να συλλάβουμε το μέγεθος και τη χρονική έκταση.

Φιλικά

Πελασγός


(=|=)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

κώστας
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
295 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2004, 13:34:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους κώστας
Αγαπητέ φίλε Πελασγέ,

Σε ευχαριστώ για τις αναλυτικές και εμπεριστατωμένες σου απαντήσεις.

quote:
Μια και αναφέρεις την έννοια εποικοδομητική αντιπαράθεση, αισθάνομαι ότι πρέπει να υπενθυμίσω σ’ αυτό το σημείο μια προηγούμενη σχηματική τοποθέτησή μου σ’ αυτό το topic, γύρω από τον τρόπο που θα έπρεπε να βλέπουμε την παρούσα συζήτηση και έρευνα, με την οποία προσπάθησα να καταδείξω το πόσο άχρηστες είναι οι εγωιστικές αντιπαραθέσεις :

Η εποικοδομητική αντιπαράθεση είναι και δική μου πρόθεση. Τα σημεία που έδωσα, τα επέλεξα κυρίως επειδή διέκρινα ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Ελπίζω να συμβάλουν θετικά στην εξέλιξη των συζητήσεων αυτού του τόπικ.

Στις ενδείξεις για ανεπτυγμένους πολιτισμούς που παραθέτεις, να προσθέσω μια εκδοχή, ελάχιστα γνωστή που άκουσα πρόσφατα. Από το μεγάλο κατακλυσμό πριν από 12.000 χρόνια διασώθηκαν τα θεμέλια κάποιων πανάρχαιων ναών. Λόγω του υψηλού επιπέδου τεχνολογίας του προκατακλυσμιαίου πολιτισμού, η θέση αυτών των ναών ήταν προσεκτικά επιλεγμένη. Πάνω σε αυτές τις βάσεις χτίστηκαν οι Αρχαιοελληνικοί ναοί. Είναι γνωστή η άποψη πως ο Παρθενώνας χτίστηκε πάνω στα θεμέλια πολύ αρχαιότερου ναού.

quote:
Όσον αναφορά την Αθήνα και την Ακρόπολη στο 1ο τεύχος του περιοδικού ΙΧΩΡ, (εάν καταφέρεται να το βρείτε διότι έχει εξαντληθεί) υπάρχει φωτογραφία του Παρθενώνα κατά τις εργασίες που λάνβαναν χώρα στον εν λόγο χώρο τον 19 ο αιώνα, ο οποίος φαίνεται καθαρά πως είναι χτισμένος πάνω σε μία βάση 15 περίπου μέτρων εάν θυμάμαι καλά. Στην συνέχεια η βάση ξαναμπαζώθηκε..

Αυτό ίσως να εξηγεί και την "Ιερή Γεωδαισία" των Αρχαιοελληνικών ναών για την υλοποίηση της οποίας θα απαιτούνταν αεροφωτογραφίες.

quote:
- Το Αιγυπτιακό ιερατείο ήταν Ελληνόφωνο, και πιθανότατα Ελληνικής καταγωγής;
- Θεωρώ απίθανο το Αιγυπτιακό ιερατείο να ήταν Ελληνικής καταγωγής. Ούτε βέβαια Ελληνόφωνο με την έννοια της μητρικής γλώσσας. Οι ανώτεροι ιερείς ήταν κατά πάσα πιθανότητα Ελληνομαθείς, με την έννοια ότι γνώριζαν την Ελληνική γλώσσα και την Ελληνική ιστορία και πολιτισμό, και επομένως την αξία τους.

Δεν θα διαφωνήσω. Να αναφέρω μόνο τον Ερμή Τρισμέγιστο που κατά μια εκδοχή εκπολίτισε τους Αιγύπτιους.

quote:
όλες οι μελέτες που έγιναν με τον Ερμή τον Τρισμέγιστο καταλήγουν στο ότι ο Ερμής είναι ο Θωθ που η Ελληνική μυθολογία τον αναφέρει σαν "Κύριο της Σοφίας και Δάσκαλο του ανθρωπίνου γένους".
http://users.forthnet.gr/ath/faiza/atelier/aigypt.htm

Όσο για τα Ομηρικά έπη:

quote:
Τα ευγενικά ήθη που περιγράφονται στον Όμηρο, και ο απίστευτος λογοτεχνικός πλούτος της γραφής του, δεν μπορεί παρά να είναι ο απόηχος ενός πολύ μεγάλου πνευματικού πολιτισμού του παρελθόντος, του οποίου σήμερα αδυνατούμε να συλλάβουμε το μέγεθος και τη χρονική έκταση.

Είναι πιστεύω η "Χρυσή Κληρονομιά" που μας άφησαν. Είναι για μας τους Έλληνες η "Κιβωτός της Διαθήκης" και το "Ιερό Δισκοπότηρο" μαζί.

Είναι λυπηρό το πόσο λίγο τα γνωρίζουμε.

Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να αποτελεί το βασικό ανάγνωσμα των σημερινών μαθητών, όπως ήταν και στους Κλασσικούς Χρόνους.

Φιλικά

Κώστας


gnothe seauton

Edited by - κώστας on 20/06/2004 13:38:23Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2004, 14:30:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
"Είναι γνωστή η άποψη πως ο Παρθενώνας χτίστηκε πάνω στα θεμέλια πολύ αρχαιότερου ναού."

Το Εκατόμπεδον. Παλιότερος ναός ή κλειστή περιοχή που είχε μήκος 100 πόδια. Μάλλον πρόκειται για κτίσμα του 6ου πΧ αιώνα. Ο Παρθενώνας κράτησε κάποιες κολώνες και μετώπες του παλαιότερου ναού.

Περισσότερες πληροφορίες
http://www.xs4all.nl/~mkosian/hekat.html

Εικόνες από ότι έχει μείνει από αυτόν το ναό (υποθέσεις κάνουμε)
http://itrs.scu.edu/faculty/slabarge/hekatompedon-album.htm


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

κώστας
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
295 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2004, 18:22:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους κώστας
Αγαπητή Ostria,

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες σχετικά με το Εκατόμπεδον

Πάντως εννοούσα πως πάνω στα θεμέλια των πανάρχαιων ναών θα άρχιζαν να κτίζονται νέοι ναοί από την εποχή του χαλκού. Σταδιακά υποθέτω πως είτε οι παλαιοί ναοί θα ανακαινίζονταν, είτε θα κτίζονταν από την αρχή, όπως στην περίπτωση του Παρθενώνα.

Το ίδιο ισχύει και για το δυτικό ημισφαίριο.

quote:
The Incan capital city of Cuzco was built with an incredible amount of engineering skill, and yet even many of these Inca structures were built on top of the foundations of earlier structures that predate any known Incan culture. In many cases the Incas built around and on top of the ancient stone work, or filled in parts that had been damaged by earthquakes. Even at the time of the Spanish conquest in 1528 the Incas told the Spanish conquistadors that the titanic edifices of stone at Cuzco had "always been there."

These Incan fortresses were made out of blocks of andesite, some of the hardest rock known, with some of these single blocks of stone weighing over 3oo tons each, yet they were so perfectly fitted together without mortar that even a knife blade could not be inserted between them. The terraced citadel of Sascahuaman was 60 feet high and more than a third of a mile long. How could a culture with no metal tools have carved out huge blocks of stone from rock so hard that no ordinary stone chisel would be able to cut into it? It would take lifetimes for the stones to be properly cut to fit together in the perfect manner that we find them!
http://www.thedarwinpapers.com/oldsite/number11/Darwin11.htm



gnothe seauton

Edited by - κώστας on 20/06/2004 18:26:32Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/06/2004, 19:15:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
"Πάντως εννοούσα πως πάνω στα θεμέλια των πανάρχαιων ναών θα άρχιζαν να κτίζονται νέοι ναοί από την εποχή του χαλκού. Σταδιακά υποθέτω πως είτε οι παλαιοί ναοί θα ανακαινίζονταν, είτε θα κτίζονταν από την αρχή, όπως στην περίπτωση του Παρθενώνα."

E, ναι. Αυτό είναι σίγουρο. Εξ άλλου, η λογική λέει, τουλάχιστον για την Ακρόπολη των Αθηνών, ότι αυτός ο βράχος ήταν το καταλληλότερο μέρος για να κτιστεί ο κεντρικός ναός του οικισμού ή της πόλης. Οπότε, και εφ όσον γνωρίζουμε ότι η πρώτη εγκατάσταση των προιστορικών ανθρώπων, έγινε πέριξ του βράχου, στην κορυφή θα πρέπει να στήθηκε ταυτόχρονα με αυτή την εγκατάσταση και ο πρώτος βωμός.

****

Βάζω και εδώ το άρθρο για την γενεαλογία του Αγαμέμνονα.

"Μοριακοί αρχαιολόγοι διερευνούν την καταγωγή των αρχαίων Ελλήνων"

"Αθήνα : Η ανάλυση γενετικού υλικού από αρχαία οστά και δόντια θα αποκαλύψει σύντομα την καταγωγή των Μυκηναίων και των Μινωιτών, ελπίζει ένας Ελληνας γενετιστής που εργάζεται στις ΗΠΑ. Οι συνεχιζόμενες έρευνές του έχουν ήδη δείξει ότι οι 'Eλληνες ζουν στο χώρο της Μεσογείου από το 2.900 π.Χ., περίπου 1.000 χρόνια περισσότερα από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα.

«Η έρευνα έχει σκοπό [...] να διαγνώσει το DNA των αρχαίων Ελλήνων και να διαπιστώσει την προέλευσή τους, αν ήρθαν από το Βορρά, αν ήρθαν από τις στέπες της Ρωσίας ή την Κεντρική Ευρώπη, αν υπάρχει συνέχεια» εξηγεί στα Νέα της Τρίτης ο Δρ Γιώργος Σταματογιαννόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Η ερευνητική ομάδα, που περιλαμβάνει και επιστήμονες από την Ελλάδα, έχει ήδη πραγματοποιήσει γενετικές αναλύσεις σε περίπου 50 δόντια Μινωιτών και 30 Μυκηναίων. Αναζητά τώρα περίπου άλλα τόσα δείγματα με διατηρημένο πολφό, ώστε να είναι δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Από τη στιγμή που θα βρεθούν νέα δείγματα, οι αναλύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε διάστημα μηνών. «Προγραμματίζουμε να τελειώσουμε με τους Μινωίτες και τους Μυκηναίους και κατόπιν να προχωρήσουμε στους Ίωνες, τους Δωριείς, τους Μεκεδόνες» αναφέρει ο κ.
Σταματογιαννόπουλος.

Ανεξάρτητα, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ εξετάζει με γενετικές τεχνικές τα οστά που ανακάλυψε ο Σλίμαν στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι νεκροί ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας ή άσχετα πρόσωπα.

Εκτός από πληροφορίες για τις μετακινήσεις και τις συγγένειες των ελληνικών πληθυσμών, ο κ. Σταματογιαννόπουλος πιστεύει ότι στο μέλλον οι γενετικές αναλύσεις ίσως προσφέρουν και άλλα στοιχεία στους αρχαιολόγους, όπως τα πνευματικά χαρακτηριστικά των αρχαίων προγόνων μας:

«Η διάνοια είναι συνυφασμός γονιδίων και περιβάλλοντος. Η διανόηση είναι πολυγονιδιακή. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ύστερα από 100 χρόνια θα ξέρουμε τη σύσταση των γονιδίων της διάνοιας των προγόνων μας που δημιούργησαν τον κλασσικό πολιτισμό».

Ο κ. Σταματογιαννόπουλος, γνωστός από τις μελέτες του για τη μεσογειακή και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με αφορμή την ανακήρυξή του σε αντεπιστέλλον μέλλον της Ακαδημίας Αθηνών."


http://tech.pathfinder.gr/tech/13682.html

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

junk95
Πλήρες Μέλος

Greece
1327 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/06/2004, 23:23:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους junk95
Αγαπητή Όστρια, νομίζω πιο πλήρες είναι αυτό:
http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/nsearch.print_unique?entypo=A&f=17970&m=P22&aa=1

Κατά τα άλλα μου αρέσουν οι βεβαιότητες στις οποίες έχουν φτάσει οι "αμφισβητίες" της παρέας: έγινε κατακλυσμός, η Σφίγγα είναι παλαιότερή του, η γλώσσα διατηρείται ανέπαφη για χιλιάδες χρόνια, οι δυο σπουδαιότεροι πολιτισμοί της αρχαιότητας είχαν διαρκή πτωτική τάση, τα Ομηρικά έπη είναι γεμάτα ευγένεια που κανείς δε θα περίμενε από την εποχή τους (φαντάζομαι αναφέρεστε στο σημείο που ο Οδυσσέας σφάζει όλους αυτούς που επί 10 χρόνια προσπαθούσαν να του γαμήσουν τη γυναίκα ή στο σημείο που ο Αχιλλέας κακοποιεί το πτώμα του Έκτορα. Ή μήπως εκεί που θυσιάζονται οι Τρώες αιχμάλωτοι εις μνήμην του γκόμενου του Αχιλλέα;). Κοινώς, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν...


Α και επιπλέον απ' ό,τι φαίνεται απαγορεύεται να λες ότι κάτι που λέει ο άλλος είναι λάθος γιατί τότε δεν προάγεται η έρευνα. Η έρευνα προάγεται προφανώς όταν ο καθένας λέει ό,τι του κ@υλώσει χωρίς κριτική...

Τέλος πάντων, περιμένω να δω πού θα καταλήξετε... Εγώ σε ένα τουλάχιστον συμπέρασμα έχω σίγουρα καταλήξει:

--
Real stupidity beats artificial intelligence any time.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/06/2004, 01:08:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός
Αγαπητέ φίλε Κώστα,

Το κτίσιμο νέων ναών πάνω στα ερείπια παλαιοτέρων, είναι μια πανάρχαια συνήθεια, την οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε άμεσα, από τα πόσα εκκλησάκια έχουν κτιστεί στις βάσεις αρχαιοελληνικών ναών.

Το κτίσιμο του Παρθενώνα πάνω στα θεμέλια του παλαιοτέρου ναού ‘εκατόμπεδον’ (βγαλμένο από το μήκος του –εκατό πόδες-) μας δείχνει ότι η συνήθεια δεν περιοριζόταν μόνο μεταξύ των Χριστιανών, αλλά καθοριζόταν κατά βάση από την ανάγκη της χρήσης της συγκεκριμένης θέσης των ενεργειακών τόπων, πάνω στους οποίους ήταν κτισμένοι οι αρχαιότεροι ναοί, με σκοπό να εκμεταλλευθούν την ενεργειακή φύση τους, και την επίδραση που είχε η ενέργειά τους στην συνειδησιακή κατάσταση των πιστών.

Δυστυχώς το παραπάνω φαινόμενο δεν περιορίζεται μεταξύ ναών και λατρευτικών γενικά τόπων :

Τα Ενετικά τείχη της Ακροναυπλίας κτίσθηκαν πάνω σε παλαιότερα Βυζαντινά, και αυτά με τη σειρά τους πάνω στα Κυκλώπεια τείχη που αναφέρει ο Στράβων. Η φυσική οχυρωματική θέση της Ακροναυπλίας, και η στρατιωτική της χρήση μεταγενέστερα, μας στέρησε πολύτιμες πληροφορίες για την περίοδο του 2.500 π.Χ τουλάχιστον, όπου τα τείχη αυτά προφύλασσαν μια προμυκηναϊκή πόλη !! Τα ελάχιστα όμως ίχνη που υπάρχουν από αυτά μας βεβαιώνουν για την χρονολογία αυτή.

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στην Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες, από την μεριά της εισόδου αρκετά δεξιότερα, θα διακρίνει την θλιβερή όψη κάποιων μεταγενεστέρων προσπαθειών να συμπληρωθεί το έργο του λαού που ονομάσθηκε -ελλείψει σαφέστερων πληροφοριών- Κύκλωπες, με την τοποθέτηση κάποιων λίθων, που σε σύγκριση με την εκπληκτική τελειότητα της εφαρμογής και το απίστευτο μέγεθος των γιγαντιαίων ογκολίθων, μόνο με ‘στοίβαγμα πλίνθων’ θα μπορούσε να τους χαρακτηρίσει.

Επί τη ευκαιρεία να προσθέσω ότι η εξαιρετική τεχνική της απόλυτης εφαρμογής μη συμμετρικών ογκολίθων χωρίς κανένα απολύτως συγκολλητικό μέσον, απαντάται σε όλη την κεντρική και νότια Αμερική, και εντυπωσιάζει με την ίδια άνεση χειρισμού υπερβαρέων μονοκόμματων ογκολίθων σαν να ήταν παιχνίδια από πλαστελίνη !! Είναι άξιο να σημειωθεί πως και εδώ στις Μυκήνες και στην Λατινική Αμερική, (Τιαχουανάκο, Κούζκο κλπ) παρατηρούμε τείχη όπου οι ογκόλιθοι να εφαρμόζουν απόλυτα ως προς τις εφαπτόμενες πλευρές τους –χωρίς καθόλου κενά, αλλά όμως και χωρίς καμία συμμετρία-, ενώ αντίστοιχα όλες οι ορατές πλευρές τους, που σχηματίζουν και την επιφάνεια του τείχους είναι κάθετα επίπεδες και απόλυτα ευθυγραμμισμένες !!

Γενικά η συσσώρευση διαδοχικών κτισμάτων στον ίδιο χώρο στη διάρκεια του χρόνου, είναι πολύ διαδεδομένο φαινόμενο στην αρχαιολογία, που αφανίζει μονίμως τις πληροφορίες, και μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως στην Θήρα και την Πομπηία –για να ονομάσω μερικές- μπορούμε να έχουμε πολύτιμα στοιχεία για την ζωή της εποχής λόγω του ότι η εξέλιξή τους διεκόπη αιφνίδια και οριστικά.

Ακριβώς επειδή υπάρχει διαρκώς το εμπόδιο της συσσώρευσης αλληλοδιαδόχων κτισμάτων, θα πρέπει να αναζητήσουμε ουσιαστικότερες πληροφορίες και στοιχεία, όχι τόσο σε κτίσματα επιφανείας, αλλά περισσότερο σε υπόγειους χώρους. Χώρους όπως , κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης αλλά και όλης της περιοχής της Αττικής, κάτω από τους βράχους της Ακροναυπλίας, κάτω από την πυραμίδα στο κέντρο της Θήβας, ή κάτω από το ανάκτορο της Κνωσσού !!

Μια έρευνα σε τέτοιους χώρους, είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να συνδέσουμε το θέμα μας που είναι η προέλευση και οι φυλετικές επιδράσεις στη δημιουργία της φυλής μας, με τους προϊστορικούς χρόνους, μετά και την αρκετά μεγάλη παράκαμψη που έχουμε κάνει τελευταία στην πορεία μας, μπαίνοντας στις προκατακλυσμιαίες εποχές.

Ο λόγος για να ερευνήσουμε τέτοιους χώρους, προκύπτει διότι όπως διαφαίνεται και από τις πρόσφατες αναζητήσεις μας, ο άνθρωπος είχε φθάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα πολιτισμού πολύ πριν από τις διάφορες περιόδους κατακλυσμών, και πιθανότατα ήταν σε θέση να διαγνώσει επερχόμενες καταστροφές που θα συνέβαιναν είτε λόγω απότομης αλλαγής του κλίματος, είτε λόγω πτώσης μετεωριτών, -με την ικανότητα του να προβλέπει αστρονομικά συμβάντα-, είτε ακόμη επειδή γνώριζε τα αποτελέσματα των πυρηνικών όπλων, που όπως μας περιέγραψε ήδη και η φίλη Ostria, ήταν γνωστά χιλιάδες χρόνια πριν. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως ένας και μόνο τόπος μπορούσε να προσφέρει ασφαλές και μαζικό καταφύγιο έναντι όλων αυτών των καταστροφών : για κάποιους πολιτισμούς τα σπήλαια, ενώ για τους πιο προηγμένους η διάνοιξη του χώρου κάτω από την γη γενικότερα, και μάλιστα κάτω από βράχους κατά το δυνατόν και βουνά, ώστε και οι είσοδοι τους να είναι μακριά από το επίπεδο της θάλασσας και κατά συνέπεια ασφαλέστερες, τουλάχιστον από τις πλημμύρες !!

Φιλικά

Πελασγός


(=|=)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/06/2004, 03:01:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός
Επανέρχεσαι με βωμολοχίες χωρίς να μπορέσεις να απαντήσεις στα προηγούμενα... ας είναι …. Το να πιθανολογείς βάσιμα όσο και να σου ακούγεται σαν βεβαιότητα δεν μπορεί να είναι τέτοια. Απευθύνομαι σε νοήμονες ανθρώπους, όχι σε σένα. Όσον αφορά την Αιγυπτιακή ιστορία σου είπα να την μελετήσεις και από κανένα βιβλίο όχι μόνο με surfing στο internet ..Κατά τ’ άλλα Θα μπορούσες και συ να πιθανολογήσεις με κάποια επιχειρήματα, -αν είχες κάτι βεβαίως που δεν έχεις- αντί αυτού προτιμάς τις χυδαιότητες όπως οι παρακάτω:

(φαντάζομαι αναφέρεστε στο σημείο που ο Οδυσσέας σφάζει όλους αυτούς που επί 10 χρόνια προσπαθούσαν να του γαμήσουν τη γυναίκα ή στο σημείο που ο Αχιλλέας κακοποιεί το πτώμα του Έκτορα. Ή μήπως εκεί που θυσιάζονται οι Τρώες αιχμάλωτοι εις μνήμην του γκόμενου του Αχιλλέα;). Κοινώς, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν...

Εκτός κι αν επιμένεις πως είναι επιχειρήματα !! Η χυδαιότητα που σε διακρίνει, πέρα από τις καταβολές σου, επιβεβαιώνει και ότι έχεις πλήρη άγνοια των Ομηρικών Επών, αλλά και της Ελληνικής γενικότερα.
Δεν είναι όμως όπως φαίνεται αρκετή για να επισύρει την προσοχή του admin, ούτε η χυδαιότητα, ούτε η συστηματική απαξίωση οποιουδήποτε συλλογισμού που ενδέχεται να καταλήξει στην ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού. Ελπίζω λοιπόν σε κάτι χυδαιότερο από μέρους σου στο μέλλον, μήπως κι έτσι απαλλαγούμε από σένα

Α και επιπλέον απ' ό,τι φαίνεται απαγορεύεται να λες ότι κάτι που λέει ο άλλος είναι λάθος γιατί τότε δεν προάγεται η έρευνα. Η έρευνα προάγεται προφανώς όταν ο καθένας λέει ό,τι του κ@υλώσει χωρίς κριτική...

Δεν ξέρω τι είδους απαγόρευση μπορεί να εννοείς. Το πρόβλημα είναι ότι ακριβώς δεν υπάρχει ούτε απαγόρευση ούτε περιορισμός στην έκφραση των χυδαιολόγων. Απόδειξη είναι ότι βρίσκεσαι εσύ ξανά εδώ. Είσαι ελεύθερος να διακόπτεις οποτεδήποτε σου κατέβει και να μολύνεις με αυτά που γράφεις. Δεν είσαι όμως σε θέση και να μας υποχρεώσεις να σε πάρουμε στα σοβαρά... Η έρευνα βλέπεις προχωράει με εποικοδομητικό διάλογο, όχι με βρισιές.

Εγώ σε ένα τουλάχιστον συμπέρασμα έχω σίγουρα καταλήξει:
--Real stupidity beats artificial intelligence any time.

Αν όντως η πραγματική βλακεία νικάει την τεχνητή νοημοσύνη οποτεδήποτε, όπως κατέληξες, φαντάσου πόση αξία έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην οποία είσαι τόσο προσκολλημένος. Όμως και μεταφορικά να το βλέπαμε, δεν ξέρω εσένα πως θα μπορούσε να σου χρησιμέψει ως παράδειγμα !! διότι για μια νίκη απαιτείται η ύπαρξη δύο τουλάχιστον αντιπάλων… στην περίπτωσή σου όμως η μεν βλακεία είναι υπαρκτή, η δε νοημοσύνη –τεχνητή ή μη, ανύπαρκτη !!!

(=|=)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

junk95
Πλήρες Μέλος

Greece
1327 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/06/2004, 15:45:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους junk95
"The impacts of sea-level changes during latest Pleistocene and Holocene times on the morphology of the Ionian and Aegean seas (SE Alpine Europe)"

%A Perissoratis, C.
%A Conispoliatis, N.
%D 2003
%I Elsevier Science
%J Marine Geology
%8 May 15, 2003
%@ 00253227

abstract:
The tentative coastline configuration in the Ionian and Aegean seas in three Late Pleistocene-Holocene time slices is given, based on the global eustatic sea-level curve in combination with local geological and geoarcheological data. At lowstand stage 2 (21 500 cal yr BP (years before present), sea level -120 m), extensive shelves existed in the northern Aegean Sea and, to a second degree, in the eastern Aegean Sea and in the northern and central parts of the Ionian Sea. Many islands were connected with each other and with the mainland. A great part of the periphery of gulfs that have an entrance less than 120 m deep was subaerially exposed, while in their central parts lakes were formed. At 11 500 cal yr BP (sea level -60 m) the exposed shelf was much restricted, most of the gulfs were overflowed by the advancing sea and only a few islands were still connected with the mainland. Finally, at 8000 cal yr BP and onward, the sea initially intruded the lowlands and the gulfs, but the subsequent sediment input by the rivers regressed the sea to its present position. Thus many human settlements and old cities that were maritime during Hellenistic or older times are now a few to tens of kilometers inland.

[η έμφαση δικιά μου]

Ώπα, τι γίνεται εδώ (που λέει και ο Λιακόπουλος); Κι εγώ που νόμιζα ότι η μισή Ελλάδα καταποντίστηκε κατά το Ολόκαινο...

Και ένα διασκεδαστικό αρθράκι για τη χρονολόγηση της Ιλιάδας με αναφορές στα υψηλά ήθη που διδάσκει το κείμενο:
http://www.geocities.com/neohomeridae/justncase/datingiliad.html

"One way is by exploring themes of gender. Some of the women in The Iliad are damn strong characters. For example, Hecuba, whom for some reason I had always thought of as wishy-washy, shouts at everyone that a suitable punishment for Achilles would be for her to tear his liver out with her teeth. Dude. "

(Hecuba = Εκάβη)

Γλωσσικά, οι στίχοι των Ομηρικών επών που μπορούν με ασφάλεια να αναχθούν στη Μυκηναϊκή εποχή είναι αν θυμάμαι καλά λιγότεροι από πέντε. Κάποια κομμάτια ανάγονται πιθανώς (από το πολιτισμικό context) στην ύστερη εποχή του Χαλκού και τη γεωμετρική περίοδο (μάλλιστα εικάζεται ότι η Ιλιάδα περιέχει δύο μεγάλα κομμάτια, ένα σε Αιολική και ένα σε Ιωνική διάλεκτο), αλλά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των επών είναι δημιούργημα της Κλασσικής εποχής. Μάλιστα η συμμετοχή των Αθηναίων στην εκστρατεία προστέθηκε κατά τα χρόνια του Πεισίστρατου!

Ενδιαφέρουσα είναι και η πιστοποίηση της Ομηρικής προέλευσης μεγάλου μέρους των επών από τη σχετική λιτότητα των οπτικών και πληρότητα των ακουστικών περιγραφών σε αυτά. Θυμίζω πως η παράδοση θέλει τον Όμηρο τυφλό.

Και επίσης ρίξτε μια ματιά και σε αυτό:
http://www.ianlawton.com/gttindex.htm

καθώς και σε αυτό:
http://www.csicop.org/sb/2001-09/atlantis.html

Αποκλείεται να σας κάνει κακό.

[ΥΓ: αυτό που δε μπορεί να καταλάβει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι η Επιστημονική Ορθοδοξία δεν αφορά τις απόψεις, αλλά τη μέθοδο. Η επιστήμη δεν απεχθάνεται την ανατρεπτική σκέψη. Απεχθάνεται απλά την ηλίθια σκέψη.]

Κάποια στιγμή θα σας φέρω και τον ορισμό του "πολιτισμού" για την αρχαιολογία. Εκεί θα πέσει πολύ γέλιο.

Για τελευταία φορά: κίω = πορεύομαι, πηγαίνω (προς). Ιδού και τα συνώνυμα της λέξης "περιστρέφω-ομαι": κυκλείσθαι, στρέφεσθαι, περιφέρεσθαι, περιστρέφεσθαι, ελίσσεσθαι, ειλίσσεσθαι, στροβείσθαι. Όχι, δε λείπει τίποτα.

Και τέλος, καλά θα κάνατε να εστιάσετε στο μόνο 100% στέρεο στοιχείο γιατί έχετε ξεφύγει πολύ: το ΙΕ κοινό λεξιλόγιο. Περιλαμβάνει λέξεις για τα ζώα του δάσους και της στέπας, για το χιόνι, για το κυνήγι, για τα μαχαίρια, για την πέτρα, για το άλογο, για τα μέρη της άμαξας και για στοιχειώδεις οικογενειακές σχέσεις [μεταφορικά βέβαια οι ρίζες έφτασαν πολύ αργότερα να σημαίνουν σαφώς πιο προχωρημένα πράγματα, π.χ. *gwn = γυναίκα=>queen = βασίλισσα]. ΔΕΝ περιλαμβάνει λέξεις για τις Σφίγγες, την Ατλαντίδα, τα διαστημόπλοια, τη θάλασσα, το σίδηρο, την πανίδα και χλωρίδα της Μεσογείου, τη δουλεία, τη γραφειοκρατία, το ιερατείο, τα κομπιούτερ και γενικά οτιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηρίζει έναν πολιτισμό λίγο πιο προχωρημένο από τη χαλκολιθική εποχή. Τι να κάνουμε, οι ΙΕ ήτανε ζώα όρθια. Σελαβί.

Όσο για την "αμεταβλητότητα" (και, εδώ που τα λέμε, την "πτώση") της γλώσσας, ιδού ολίγη αττική προφορά:
http://www.oeaw.ac.at/kal/agp/Il_18_39-96.ram

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

CyLight
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Russia
519 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/06/2004, 18:48:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους CyLight
Σκουπιδακι,

Μουγκο στο δημοσιευμα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ απο την Ostria, ε???

Και παραθετεις καποια σχολια απο ενα σαιτ στο geosities??? Ποσο χαμηλα ακομα θα πεσεις???

Ειδικα αυτο ειναι το κορυφαιο! Και δειχνει οτι εσυ μελετας, δεν παιρνεις τιποτα σαν δεδομενο κτλ κτλ...

quote:
Και τέλος, καλά θα κάνατε να εστιάσετε στο μόνο 100% στέρεο στοιχείο γιατί έχετε ξεφύγει πολύ: το ΙΕ κοινό λεξιλόγιο.

Α ρε ξυλο που θελουν μερικοι!

Φιλε Πελαργε δεν αξιζει να ασχολησε με το σκουπιδι, απλα μην απαντας στα χυδαια μηνυματα του, δεν γινετε - καποτε ο admin θα προσεξει τι λεει το σκουπιδι και θα το πεταξει εκει ποθ πρεπει - με τα αλλα σκουπιδια στο καλαθο των αχρηστων.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/06/2004, 20:51:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
"H παρουσία των Ελλήνων στον χώρο της Μεσογείου εντοπίζεται τουλάχιστον χίλια χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι πιστεύαμε έως τώρα, στο 2900 π.X. "

Αν αυτό ισχύει, τι μας λέει τελικά; Οι Ελληνες (ΙΕ) βρίσκονται εδώ από το 3000 πΧ. Πάμε όλο και πιό πίσω στον χρόνο. Ενδιαφέρον!


"Κι εγώ που νόμιζα ότι η μισή Ελλάδα καταποντίστηκε κατά το Ολόκαινο..."

Αυτό λένε ότι έγινε πριν 6 εκ. χρόνια. Μετά, απλώς λόγω των διάφορων γεωλογικών αναταραχών κάποια μέρη βυθίζονταν και κάποια άλλα ανέβαιναν στην επιφάνεια. Τελικά, τα νερά τραβήχτηκαν αρκετά, γι αυτό και έχουμε πολλά πρώην παραθαλάσσια μέρη, αρκετά χιλιόμετρα πιό μέσα. Εξ άλλου μην ξεχνάς και τις επιχωματώσεις.

Σαν παράδειγμα πάντως, υπάρχει το σπήλιο στο Φράχθι, που κάποτε ήταν παραθαλάσσιο και τώρα βρίσκεται πιό ψηλά. Οπως και η Τύρινς όπου η παλιότερη ονομασία της πόλης Αλιείς, δείχνει ότι αρχικά ήταν παραθαλάσσια.

Πάντως ισχύει ότι στην ξηρά που καταποντίστηκε σταδιακά μέσα στις χιλιετηρίδες, μπορεί να υπήρχαν κατοικήσιμα σπήλαια ή και προϊστορικοί
οικισμοί που σήμερα βρίσκονται κάτω από την θάλασσα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με εισβολή των νερών στην ξηρά, αλλά με
κατακρημνίσεις ολόκληρων όγκων ξηράς μέσα στην θάλασσα.


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

κώστας
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
295 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/06/2004, 21:56:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους κώστας
Τα υψηλά νοήματα των Ομηρικών Επών
quote:
Η ιδιαιτερότητα των Επών έγκειται στο ότι είναι πλήρης γνώση.
Η Ιλιάδα είναι η περιγραφή ενός πολέμου που συνέβη. Οι Έλληνες είναι απολύτως βέβαιοι ότι τα όσα περιγράφονται σ’ αυτά, είναι γεγονότα του παρελθόντος. Μέσα από τα Έπη αντλούν οι Έλληνες δυνάμεις για ν’ αγωνιστούν. Τα Έπη τους εξασφαλίζουν βαθμούς ελευθερίας, για ν’ αναπνέουν. Με το Δωδεκάθεο μπορεί ο άνθρωπος να ελπίζει σε μία θεϊκή βοήθεια. Είναι γραμμένα με τέτοιον τρόπο, ώστε η θυσία να είναι γλυκιά και με μία αίσθηση ηρωισμού που να μη δημιουργεί τρόμο. Ωθούν τον αναγνώστη ν’ αγαπά, να θαυμάζει τον Αχιλλέα και να ταυτίζεται μ’ αυτόν. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα όταν το άτομο ζει σε μία κοινωνία οργανωμένη και συχνά του ζητούνται παραπάνω από όσα θέλει να δώσει.

Ο Αχιλλέας σηκώνει το σπαθί του κι εκείνη την ώρα το σηκώνουν όλοι οι Έλληνες. Ο Αχιλλέας είναι το τραγικό πρόσωπο της Ιλιάδας, αλλά όλοι ταυτίζονται μαζί του. Είναι τόσο τέλεια γραμμένα τα Έπη, που, ενώ οι άνθρωποι συνήθως ταυτίζονται με το νικητή ηγέτη, στο έργο αυτό ταυτίζονται με το νεκρό ήρωα. Ξέρουν από την αρχή ότι ο Αχιλλέας σκοτώνεται και σκιρτάει η καρδιά τους κάθε φορά που διαβάζουν τους λόγους του εναντίον του Αγαμέμνονα, εναντίον της εξουσίας, εναντίον του συστήματος. Σκιρτάει η καρδιά των Ελλήνων, όταν ο αγαπημένος τους ήρωας απειλεί να γκρεμίσει μόνος του —κι αυτό έχει σημασία— τις πύλες της Τροίας. Απειλεί Θεούς και δαίμονες και δε διστάζει ν’ απειλήσει και τον Απόλλωνα, τον τρομερότερο των Θεών, που τον φοβούνται ακόμα κι οι Θεοί.

Αυτό είναι και το αποκορύφωμα του έργου, η απαρχή της θυσίας. Οι Έλληνες ταυτίζονται μ’ έναν ήρωα άφοβο για τον οποίο ξέρουν, όπως κι ο ίδιος ξέρει ότι θα νικηθεί και δε φοβούνται το θάνατο. Ο θάνατος για τον Έλληνα είναι απειροελάχιστο κόστος για μία τέτοια στιγμή μεγαλείου κι αποθέωσης. Εδώ είναι το σπέρμα που δόθηκε κι έδειξε στους Έλληνες το δρόμο της δημοκρατίας. Σ’ ένα αυστηρό σύστημα πάντα θα βρεθεί ένας άνθρωπος να σηκώσει το ανάστημά του εναντίον της αδικίας και της εξουσίας.



Από τα υψηλά νοήματα των Ομηρικών Επών το μόνο που αποκομίζεις είναι
quote:
φαντάζομαι αναφέρεστε στο σημείο που ο Οδυσσέας σφάζει όλους αυτούς που επί 10 χρόνια προσπαθούσαν να του γαμήσουν τη γυναίκα ή στο σημείο που ο Αχιλλέας κακοποιεί το πτώμα του Έκτορα. Ή μήπως εκεί που θυσιάζονται οι Τρώες αιχμάλωτοι εις μνήμην του γκόμενου του Αχιλλέα;). Κοινώς, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν...

Αν αυτά πιστεύεις για τον Όμηρο, θα εκπλαγείς αν διαβάσεις Αισχύλο, Ευριπίδη και Σαίξπηρ. Εκεί (εσύ) θα βρεις πιο "σκληρό πορνό"

quote:
αλλά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των επών είναι δημιούργημα της Κλασσικής εποχής

Προτείνω να ξεκινήσεις από κάτι πιο κατανοητό:
quote:
Greek Dark Ages ca. 1200-ca. 900 BC
Archaic Period ca. 900-510 BC
Classical Period 510 - 404 BC
Hellenistic Period 404-146 BC
History for Kids
http://www.historyforkids.org/learn/greeks/history/history.htm


quote:
Για τελευταία φορά: κίω = πορεύομαι, πηγαίνω (προς).

Πάπυρος Larousse Britannica, λήμμα κίω:

πορεύομαι, πηγαίνω, κινούμαι. "της κινήσεως η αρχή από του κίειν" Πλάτων

ΕΤΥΜ. Ο αρχικός τ. είναι ο θεματικός αόρ. (με σημασία παρατατικού) κί-ε. Η ίδια μορφή της ρίζας εμφανίζεται στα λατ. ci-tus "ταχύς", ci-eo "κινώ". Πρόκειται για τη συνεσταλμένη βαθμίδα "ki-" της ιε ρίζας kei- "κινώ/κινούμαι", kia-, όπως η γλώσσα του Ησυχίου κίατο- εκινείτο.

Είδη κινήσεων

  • Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
  • Ευθύγραμμη επιταχυνόμενη κίνηση
  • Ομαλή (και μή) κυκλική κίνηση
  • Περιστροφική κίνηση
  • Ελικοειδής κίνηση
  • Σπειροειδής κίνηση
  • Ελλειψοειδής κίνηση
  • Παραβολική κίνηση
  • κλπ.

Ποιος είπε ότι η κίνηση είναι υποχρεωτικά ευθύγραμμη;



gnothe seauton
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/06/2004, 01:03:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός
Αγαπητέ φίλε CyLight,

Μην στενοχωριέσαι για μένα.. Δεν μου είναι καθόλου δυσάρεστο να ασχολούμαι με το ξεσκέπασμα ενός φανατικού ανθέλληνα, διότι μου δίνεται η ευκαιρία να καταδείξω χωρίς ύβρεις, χρησιμοποιώντας μοναχά τις δικές του αποτυχίες και φανερώνοντας τις διαστρεβλωτικές του απόπειρες, το πόσο φθηνά είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν κι αυτός, και όλοι οι δήθεν ‘σωτήρες’ της νεολαίας, που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ‘απομυθοποιήσουν’ τις ‘ψευδαισθήσεις’ μας και να μας ‘προσγειώσουν’ όταν με παραπλάνηση και θράσος εξευτελίζουν την επιστημονική γνώση και την κοινή λογική μαζί.

Προσπαθούν να καταχραστούν τη θέση των σκεπτικιστών, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνουν στις αναλύσεις τους παρά μόνο ό,τι ενισχύει την προδιαγεγραμμένη και αποδιοργανωτική πορεία του μυαλού τους, αφήνοντας απ’ έξω όλα τα μη βολικά γι’ αυτούς στοιχεία.

Εσύ για παράδειγμα διέκρινες τον δόλιο τρόπο που απέφυγε τον σχολιασμό του site που μας έδωσε η Ostria, που αναφερόταν στην έρευνα του Σταματογιαννόπουλου. Της έδωσε ένα άλλο site των Νέων που έλεγε το ίδιο πράγμα αναλυτικότερα, (σαν να της λέει : κοίτα ! το ήξερα ήδη και πιο αναλυτικά μάλιστα από σένα αλλά δεν το θεώρησα άξιο λόγου !) δεν μας είπε βέβαια ποτέ τι σκέψεις έκανε γι αυτό ! –αν έκανε καν- και γιατί το αφήνει απ’ έξω… Θα στο πω όμως εγώ !

Είναι γιατί ενισχύει με περισσότερα στοιχεία την αυτοχθονία των Ελλήνων !! Γι΄αυτό !! Είναι κόκκινο πανί γι΄αυτόν !! Πόσοι όμως νομίζεις είναι σε θέση να διακρίνουν με μια ματιά τον δόλο, μέσα από το παραπλανητικό λαϊκίστικο στυλάκι του παντογνώστη που μας πλασάρει; Αν δεν τον έχουν παρακολουθήσει προσεκτικά από την αρχή του topic ;

Αγαπητέ φίλε Κώστα,

Εκτιμώ ειλικρινά την προσπάθειά σου σχετικά με την παράθεση της ανάλυσης υψηλών νοημάτων από τα Ομηρικά Έπη … γνωρίζοντας όμως που απευθύνεται, θα σου έλεγα ότι είσαι μάλλον υπερβολικός στις απαιτήσεις σου αν περιμένεις να γίνουν κατανοητά… αντίθετα πολύ ευρηματικό το site που προτείνεις : http://www.historyforkids.org/learn/greeks/history/history.htm Πράγματι καταπληκτικό!! Τα συνδυάζει όλα για την περίπτωσή μας : Αξιόπιστη πηγή με φιλικό και κατανοητό περιβάλλον για το συγκεκριμένο χρήστη!!

Φιλικά

Πελασγός


(=|=)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 51 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
 51
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.2807617
Maintained by Digital Alchemy