ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 To Μέγα Απόρρητο
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 7
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
DIM
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Switzerland
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2004, 14:40:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους DIM  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος DIM  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και ο πανούργος Οδυσσεύς κι’αυτος εχει σαστίσει
και τους Θεους παρακαλεί για ναβρουν καποια λυση…..

Γεια σας,
είδατε τώρα τι κάνατε, μου θυμίσατε τοτε που ήμουν νεαρουλης στο γυμνάσιο
και απαγγέλλαμε τον τρωικό πολεμο για να αστειευτούμε, τι ωραια χρόνια τοτε
ανεμελα παιδια με τις βολτες μας, τις καφετεριες μας, τα παρτακια μας,
τα καλαμπουρια μας, τους σινεμαδες μας, αχχχ και τι δεν θαδηνα να γυρισω
πισω στο παρελθον να ξαναζήσω εκεινες τις στιγμες.

Τωρα για τον Όμηρο, εχω ακουσει ότι ηταν μυημενος στα αρχαια μυστηρια
και ότι τα γραπτα του πρεπει να τα αποκωδικοποιησης.
Είναι σαν τον Ιωαννη με την αποκαλυψη.
Άλλα λεει και αλλα εννοει.

DIM.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Gothic
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
747 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2004, 22:49:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Gothic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Τη στιγμή λοιπόν που έχουμε τις απαντήσεις από την όποια θρησκεία μας, γιατί προσφεύγουμε και στις όποιες «σχολές»; Περιμένουμε ότι θα βρούμε κάτι πιο ψαγμένο; Από πιο ειδικούς; Θεωρούμε ότι οι απαντήσεις της θρησκείας δεν καλύπτουν τις απορίες μας; Είναι λίγες; Είναι γενικές και αόριστες; Ψάξαμε αρκετά μια θρησκεία ή στραφήκαμε κατευθείαν σε μια σχολή;


Πολύ ωραία η τοποθέτησή σου
Γιατί οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η θρησκεία μας δεν δίνει απαντήσεις;
Μήπως εννοούμε τις απαντήσεις των παππάδων; Μα αυτές δεν είναι "η θρησκεία μας" πάντα.Ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο του παππά,έχεις και την ανάλογη απάντηση.
Εγώ πιστεύω ότι δίνονται και παραδίνονται απαντήσεις "εσωτερικότατες",απλά έχουμε την τάση να μην εκτιμούμε τόσο αυτό που βρίσκεται μέσα στα πόδια μας και ανοιχτό για όλο τον κόσμο και να ψαχνόμαστε σε άλλες ομάδες που είναι "για λίγους",για τους "μυημένους" και όπου εκεί μετά τη μύησή σου "ξεστραβώνεσαι" και σου δίνεται απλόχερα όλη η αλήθεια.
Ξεστραβώνεσαι...είναι γεγονός...αλλά το μόνο που σου αποκαλύπτεται είναι πόσο "στραβός" ακόμα είσαι

Βασικά εγώ πιστεύω ότι όλες οι θρησκείες και οι σοβαρές εσωτερικές σχολές (και λέγοντας σοβαρές ελπίζω να γίνομαι κατανοητός.Μιλάω για σχολές που έχουν δοκιμασθεί από το χρόνο και η παρουσία τους υποδηλώνει ακόμα ότι κάτι έχουν να προσφέρουν),μπορούν να σου δώσουν ένα μονοπάτι για την κορυφή.
Το θέμα είναι τι ταιριάζει καλύτερα στον καθένα μας.
Ας μην ξεχνάμε όπως πολύ σωστά είπε η Zadok,ότι ο μυστικισμός δεν είναι θρησκεί αλλά όλες οι θρησκείες ΕΙΝΑΙ μυστικισμός.


Υ.Γ. Συγγνώμη που χρησιμοποιώ τον όρο "σχολές"....ξέρω είναι αδόκιμός αλλά ελπίζω με καταλαβαίνετε


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Zadok
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Kiribati
4489 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2004, 00:22:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Zadok  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Zadok  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Νομίζω ότι με έχει καλύψει ο φίλτατος προ-γραφόμενος.

Κι εγώ θα απαντούσα στο ερώτημα του αγαπητού Spiral, ότι είναι θέμα "τί μας πάει καλύτερα"...

Πάντως, καλέ μου φίλε, αισίως στο τελευταίο μήνυμα της πρώτης σελίδας άρχισες μόλις να μας εξηγείς ποιό είναι τελικά το θέμα εδώ. Ελπίζω στην πορεία αυτής της 2ης σελίδας να το ξεκαθαρίσουμε περισσότερο...

3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Galaxy
Μέλος 1ης Βαθμίδας

France
141 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2004, 03:43:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Galaxy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Καλή σας μέρα,
έχω την εντύπωση πως βιάζεστε λες κάποιος σας τρέχει από πίσω.
Φίλοι μου, γιατί τόση βιασύνη? μην αλλάζεται θέμα τόσο γρήγορα, αρχίσαμε από το
Μεγάλο Απόρρητο.......περάσαμε στον Όμηρο…..και τώρα μετατοπισθήκαμε στις θρησκείες.

Γιατί τόση βιασύνη???

Galaxy


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Spiral
Πλήρες Μέλος


826 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2004, 11:55:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Spiral  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Gothic, κι εγώ είμαι αρκετά καλυμμένος από την απάντησή σου περί θρησκειών και σχολών. Αν και θα ήθελα να λέγαμε λίγο περισσότερα.

Όσο για τα μονοπάτια προς την κορυφή, θυμήθηκα μια επιγραφή που είναι τοποθετημένη στην κορυφή του όρους Φουτζιγιάμα και γράφει περίπου «Πολλοί φτάνουν ως εδώ από διαφορετικά μονοπάτια για να δουν τον ίδιο ήλιο». Σοφόν το σαφές.

Μα γιατί, καλή μας Zadok, δεν είχε γίνει κατανοητή η αρχική μου τοποθέτηση; Ναι μεν δανείστηκα το Λεβί για εισαγωγή, αλλά επιθυμία μου είναι να κουβεντιάσουμε για τη σχέση που καλλιεργεί ο άνθρωπος με το Θεό, όπως κι αν αυτή εκφράζεται.

Κατόπιν αυτού, όλα είναι «Μέγα Απόρρητο», αγαπητέ Galaxy, και με την ευκαιρία μεταφέρω κάτι που διαβάζω σε σημερινή (22.11.04) εφημερίδα, πηγαίνοντας από τον Όμηρο στον Πλάτωνα:

Ένας ερευνητής (αχ αυτοί οι ερευνητές), ο Ρόμπερτ Σάρμαστ, που το βιβλίο του «Η ανακάλυψη της Ατλαντίδας» κυκλοφορεί και ελληνιστί, τοποθετεί την Ατλαντίδα κοντά στην Κύπρο. Γιατί όχι; Η Ατλαντίδα βρίσκεται σε μόνιμη τουρνέ, ανάλογα με τον ερευνητή.

Αλλού όμως είναι το ενδιαφέρον: Όπως γράφει το δημοσίευμα, «Ας φωτίσουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές της αφήγησης του Πλάτωνα. Προφανώς οι θεοί είχαν μοιράσει τη Γη μεταξύ τους, δίνοντας τη νήσο της Ατλαντίδας στον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας. […] Αυτοί οι θεοί κατέβηκαν από τους ουρανούς και άρχισαν να μεριμνούν για τους πρωτόγονους ανθρώπους που υπήρχαν ήδη στη Γη. …Αντί όμως να προσπαθεί να κυβερνήσει την πρωτόγονη ανθρωπότητα διά της βίας, αυτή η μεγαλοπρεπής φυλή εξουσίαζε με το παράδειγμά της και την ευγενική πειθώ. Ήταν πράγματι μια φωτισμένη φυλή, η οποία θα άξιζε το σεβασμό μας ακόμα και σήμερα.
Ο Πλάτωνας αναφέρεται προφανώς σε μια φυλή που ήρθε από τα αστέρια με την αποστολή να εκπολιτίσει τον κόσμο μας… Για την καταστροφή της Ατλαντίδας ο συγγραφέας ανατρέχει πάλι στον Πλάτωνα, που μιλά για εκφυλισμό τους λόγω της ανάμιξης με το γένος των ανθρώπων. Τότε ο Δίας αποφάσισε να τους επαναφέρει στην τάξη τιμωρώντας τους και η Ατλαντίδα καταστράφηκε ξαφνικά από σεισμούς και κατακλυσμούς.»

Μάλιστα. Θεοί από τους ουρανούς, οι οποίοι ως άλλοι Αδάμ-Κάδμος κυβερνούν αλλά παρασύρονται, αμαρτάνουν και τιμωρούνται με την απώλεια του θαυμαστού κόσμου τους. Αυτά τα αρχέτυπα, που λέγαμε…

Συμπαθάτε με για τη λόγω επικαιρότητας παρεμβολή.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ramoglou
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2211 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2004, 12:30:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλή Εβδομάδα γεμάτη υγεία και χαμόγελο φίλτατοι.

Διαπιστώνω πως τρέχετε λιγάκι και το θέμα ήδη «άπλωσε». Ας προσπαθήσω να σας προλάβω λοιπόν.

quote:
Φίλτατε Cothic, ας διευκρινίσω κάτι. Δανείστηκα τον τίτλο ενός έργου του Λεβί και χρησιμοποίησα ένα απόσπασμά του για εισαγωγή, αλλά το θέμα δεν είναι αποκλειστικά αυτό. Όπως έγραψα, είναι «το βλέμμα που υψώνει ο άνθρωπος προς το Θεό και οι τρόποι που χρησιμοποιεί για να τον προσεγγίσει».

Ο καθένας έχει ένα επίπεδο νόησης. Αυτό από μόνο του ορίζει και τους τρόπους προσέγγισης της όποιας γνώσης. Μέσα από αυτή τη γνώση και από τις δυνατότητες που έχει να «κατανοήσει» δημιουργεί τους δρόμους που θα τον κάνουν να προσεγγίσει την Θεία Ατραπό.
Δεν αλλάζει η δυνατότητα κατανόησης όμως, το δεδομένο της αγάπης προς το Θείο. Το ίδιο συναίσθημα προκαλεί το άκουσμα της λέξης Θεός στον γνώστη, στο μυημένο, στον αγρότη, στον όποιο άνθρωπο και αυτό είναι το άξιον απορίας.
Με την ίδια ευλάβεια θα προσέλθει σ’ έναν Ιερό χώρο κάποιος ο οποίος ασπάζεται μόνο την διδαχή του Παπά της ενορίας του και με την ίδια ευλάβεια θα προσέλθει αυτός ο οποίος έχει κατανοήσει διαφορετικά την Θεουργία δια μέσου της προσευχής και της παράκλησης.

Όπως αναφέρει ο Λεβί ( και κατά τη γνώμη μου πολύ σωστά ) « Υπάρχουν αλήθειες, οι οποίες πρέπει να παραμένουν πάντοτε μυστηριώδεις για τα μάτια των πνευματικά αδύνατων και των κουτών. Μπορούμε, όμως, να τις πούμε χωρίς φόβο, γιατί αυτοί δεν πρόκειται να τις καταλάβουν ποτέ ».

Έτσι λοιπόν ο ένας ( κατά τη γνώμη μου ) λειτουργεί μέσα από την εσωτερική παρόρμηση η οποία προκαλείται από τον μαγνητισμό της αρχικής ύλης, ενώ ο άλλος μέσα από αυτή την αρχή, ξεκίνησε να βαδίσει την ατραπό της γνώσης και με πλήρη συνείδηση οδηγεί την σκέψη του και τη δράση του προς αυτή την πράξη.

Ο Όμηρος και ο κάθε Όμηρος μπορεί να γράψει το οτιδήποτε, με γνώμονα την παραπάνω παραδοχή. Ο καθένας που θα διαβάσει όμως αυτές τις σκέψεις, θα βρει και μια διαφορετική απάντηση στα ερωτήματα του. Είτε είναι γνώστης είτε όχι. Και εκεί είναι για μένα το μεγάλο μυστικό, εκεί είναι η δυνατότητα της ελεύθερης βουλήσεως του ανθρώπου, στο τι θα κατανοήσει και τι όχι, τι θα αποδεχθεί και τι όχι.
Ας μη ξεχνάμε πως ο δρόμος του καθενός είναι μια μοναχική ατραπός.


Ας δούμε όμως ποιο συγκεκριμένα το ερώτημα του φίλου Spiral:

quote:
Η ερώτησή μου, πιο συγκεκριμένα, είναι η εξής (και αν δεν διατυπώνω κάτι σωστά, διορθώστε με): Μια θρησκεία, πέρα από πίστη και τα λοιπά, απαντάει σε θεμελιώδη ανθρώπινα ερωτήματα. Τη στιγμή λοιπόν που έχουμε τις απαντήσεις από την όποια θρησκεία μας, γιατί προσφεύγουμε και στις όποιες «σχολές»; Περιμένουμε ότι θα βρούμε κάτι πιο ψαγμένο; Από πιο ειδικούς; Θεωρούμε ότι οι απαντήσεις της θρησκείας δεν καλύπτουν τις απορίες μας; Είναι λίγες; Είναι γενικές και αόριστες; Ψάξαμε αρκετά μια θρησκεία ή στραφήκαμε κατευθείαν σε μια σχολή;


Κατά την γνώμη μου ( και σε αρμονία με τα όσα παραπάνω έγραψα ) ο κάθε άνθρωπος έλκεται από την αρχική του Ύλη. Στην προσπάθεια του για επανένωση με αυτή διαλέγει τον δρόμο που πιστεύει ως τον ποιο κατάλληλο γι αυτό.

Έτσι ο «απαίδευτος νούς» διαλέγει να έχει έναν οδηγό ( Παπά – Ραβίνο – Διδάσκαλο ) σε αυτή την προσπάθεια. Το ρόλο αυτό έρχεται να διαδραματίσει η κάθε Εκκλησία και γι αυτό έχει Δόγμα.
Μέσα από το δόγμα και τον κανόνα είναι πολύ ποιο εύκολο να ορίσεις στον εύπλαστο «απαίδευτο νου» το δρόμο, που χωρίς να κατανοεί απόλυτα, πρέπει να ακολουθήσει.

Ο «Αναζητών Νους» θεωρεί δεδομένες κάποιες αρχές και τα δόγματα δεν τον εκπροσωπούν, δε χρειάζεται το «μαντρί» για να λειτουργήσει, από μόνος του αποφασίζει και εσωτερικά ξέρει ποιοι είναι οι κανόνες, χρειάζεται όμως την τριβή με ομοίους και για να ελέγξει τα πιστεύω του αλλά και για να έχει μια μεγαλύτερη οπτική των πνευματικών του οριζόντων. Αυτό μπορεί να τον οδηγήσει να γίνει μέλος μιας «σχολής».

Θα μπορούσε να γίνει κληρικός, ίσως να πει κάποιος, αλλά εδώ μπορούν να μπουν πολλοί παράμετροι στην κουβέντα μας.

Αφ’ ενός ο κληρικός μπορεί να είναι μέλος μιας τέτοιας ομάδας, αφ’ ετέρου μέσα σε μια τέτοια ομάδα είναι ποιο εύκολο να μιλήσεις για «καυτά» θέματα παρά με το ποίμνιο της Ενορίας σου.

Δεν θεωρώ ότι είναι αλληλοεξαρτώμενη η σχέση Εκκλησίας – Σχολής, ούτε το ένα καπελώνει το άλλο, αλλά και ούτε το ένα αναιρεί το άλλο. Η συνύπαρξη των δύο σε διαφορετικά στάδια μπορεί να μεταδώσει και να μεταλαμπαδεύσει το Φως της γνώσης.

Ελπίζω να σας πρόλαβα και να μην έχω μείνει πίσω


Η Ακακία μοι είναι γνωστή

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Zadok
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Kiribati
4489 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2004, 22:35:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Zadok  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Zadok  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η Ατλαντίδα στην Κύπρο; Ναι, υπάρχουν ευρήματα !


3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Galaxy
Μέλος 1ης Βαθμίδας

France
141 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2004, 00:48:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Galaxy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σας,
θέλω να κάνω 2 επισημάνσεις.
Ο φίλος Ραμογλου γράφει λίγο πιο πανό τα εξής,

quote:
1) Ο καθένας έχει ένα επίπεδο νόησης. Αυτό από μόνο του ορίζει και τους τρόπους προσέγγισης της όποιας γνώσης. Μέσα από αυτή τη γνώση και από τις δυνατότητες που έχει να «κατανοήσει» δημιουργεί τους δρόμους που θα τον κάνουν να προσεγγίσει την Θεία Ατραπό.
Δεν αλλάζει η δυνατότητα κατανόησης όμως, το δεδομένο της αγάπης προς το Θείο. Το ίδιο συναίσθημα προκαλεί το άκουσμα της λέξης Θεός στον γνώστη, στο μυημένο, στον αγρότη, στον όποιο άνθρωπο και αυτό είναι το άξιον απορίας.
Με την ίδια ευλάβεια θα προσέλθει σ’ έναν Ιερό χώρο κάποιος ο οποίος ασπάζεται μόνο την διδαχή του Παπά της ενορίας του και με την ίδια ευλάβεια θα προσέλθει αυτός ο οποίος έχει κατανοήσει διαφορετικά την 2) Θεουργία δια μέσου της προσευχής και της παράκλησης.

1) Δεν νομίζω ότι το επίπεδο νόησης (κατανόησης) ενός μυημένου είναι το ίδιο με του χορικού αγαπητέ φίλε.
Ο Μυημένος ακολουθεί μια διαφορετική γραμμή ανάπτυξης, άρα, δεν τον απασχολεί μόνο
ο συνειδητός νους, αλλά και ο υποσυνείδητος.


2) Δεν υπάρχει θεουργία με την προσευχή, το έχουμε πει και παλιά,
όταν προσευχόμαστε δεν Θεουργούμε.

Το να επικαλεσθείς μια δύναμη (η έστω ένα πνεύμα) και να την υλοποίησης
με την βοήθεια διαφόρων τεχνικών δεν θα πει ότι προσεύχεσαι.


Galaxy

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ramoglou
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2211 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2004, 03:02:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ φίλε Galaxy λές :

quote:
1) Δεν νομίζω ότι το επίπεδο νόησης (κατανόησης) ενός μυημένου είναι το ίδιο με του χορικού αγαπητέ φίλε.
Ο Μυημένος ακολουθεί μια διαφορετική γραμμή ανάπτυξης, άρα, δεν τον απασχολεί μόνο
ο συνειδητός νους, αλλά και ο υποσυνείδητος.

Εγώ είπα :

quote:
1) Ο καθένας έχει ένα επίπεδο νόησης. Αυτό από μόνο του ορίζει και τους τρόπους προσέγγισης της όποιας γνώσης. Μέσα από αυτή τη γνώση και από τις δυνατότητες που έχει να «κατανοήσει» δημιουργεί τους δρόμους που θα τον κάνουν να προσεγγίσει την Θεία Ατραπό.
Δεν αλλάζει η δυνατότητα κατανόησης όμως, το δεδομένο της αγάπης προς το Θείο. Το ίδιο συναίσθημα προκαλεί το άκουσμα της λέξης Θεός στον γνώστη, στο μυημένο, στον αγρότη, στον όποιο άνθρωπο και αυτό είναι το άξιον απορίας.

Δεν λέω λοιπόν πως ο μυημένος με τον χωρικό έχουν το ίδιο επίπεδο νόησης.
Απλά λέω για το συναίσθημα και των δύο, απέναντι στο Θείο, που είναι το ίδιο.
Η αγάπη προς το Θείο πηγάζει και στους δύο μέσα απ’ όσα ανέφερα ποιο πάνω και όχι μέσα από το επίπεδο γνώσης – νόησης.

Ποιο κάτω λές :

quote:
2) Δεν υπάρχει θεουργία με την προσευχή, το έχουμε πει και παλιά,
όταν προσευχόμαστε δεν Θεουργούμε.

Όταν κάποιος βρίσκετε σε πλήρη απόγνωση και με βαθιά πίστη ΠΡΟΣ-ΕΥΧΕΤΑΙ τι ακριβώς κάνει ;
Μήπως επικαλείται κάποια δύναμη ; ΔΙ ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΗΜΩΝ λέει, δηλαδή δια μέσου ποιών ; Δεν κάνει επίκληση ανωτέρων δυνάμεων έστω και εν αγνοία του εκείνη τη στιγμή ;

Απλά επεξήγηση και ερωτήματα



Η Ακακία μοι είναι γνωστή

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Galaxy
Μέλος 1ης Βαθμίδας

France
141 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2004, 04:16:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Galaxy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Ωραία λοιπόν φίλτατε Ραμογλου,

Αν κατάλαβα καλά, το επίπεδο νόησης που από μόνο του μας ορίζει τους τρόπους
προσέγγισης της γνώσης δεν μας αλλάζει την δυνατότητα κατανόησης της αγάπης
προς το Θεό, έτσι το ίδιο δέος προκαλείτε στον μυημένο, αγρότη…..κλπ

Περιληπτικά αυτό δεν εννοείς???

quote:
Όταν κάποιος βρίσκετε σε πλήρη απόγνωση και με βαθιά πίστη ΠΡΟΣ-ΕΥΧΕΤΑΙ τι ακριβώς κάνει ;
Μήπως επικαλείται κάποια δύναμη ; ΔΙ ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΗΜΩΝ λέει, δηλαδή δια μέσου ποιών ; Δεν κάνει επίκληση ανωτέρων δυνάμεων έστω και εν αγνοία του εκείνη τη στιγμή ;

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΘΕΟΥΡΓΙΑ…..ΣΤΗΝ ΘΕΟΥΡΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Gothic
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
747 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2004, 05:36:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Gothic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Galaxy η γνώμη μου είναι:
quote:
Ο Μυημένος ακολουθεί μια διαφορετική γραμμή ανάπτυξης, άρα, δεν τον απασχολεί μόνο
ο συνειδητός νους, αλλά και ο υποσυνείδητος.

Το ίδιο κάνει ΚΑΘΕ ανθρώπινο ον.Δεν υπάρχει κανείς που να λειτουργεί μόνο με το ένα ή μόνο με το άλλο.

quote:
2) Δεν υπάρχει θεουργία με την προσευχή, το έχουμε πει και παλιά,
όταν προσευχόμαστε δεν Θεουργούμε.

Τραγικό λάθος κατ' εμέ και αν το έχετε ξαναπεί και παλιά πιστεύω θα ήσουν ο μόνος που το υποστήριζες αυτό.
Δεν έχω καμμία διάθεση ειρώνίας προς θεού.
Εξαρτάται τι εσύ εννοείς προσευχή.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Spiral
Πλήρες Μέλος


826 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2004, 12:00:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Spiral  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα επαναλάβω κι εγώ την τοποθέτηση

quote:

Ο καθένας έχει ένα επίπεδο νόησης. Αυτό από μόνο του ορίζει και τους τρόπους προσέγγισης της όποιας γνώσης. Μέσα από αυτή τη γνώση και από τις δυνατότητες που έχει να «κατανοήσει» δημιουργεί τους δρόμους που θα τον κάνουν να προσεγγίσει την Θεία Ατραπό.
Δεν αλλάζει η δυνατότητα κατανόησης όμως, το δεδομένο της αγάπης προς το Θείο. Το ίδιο συναίσθημα προκαλεί το άκουσμα της λέξης Θεός στον γνώστη, στο μυημένο, στον αγρότη, στον όποιο άνθρωπο και αυτό είναι το άξιον απορίας.
Με την ίδια ευλάβεια θα προσέλθει σ’ έναν Ιερό χώρο κάποιος ο οποίος ασπάζεται μόνο την διδαχή του Παπά της ενορίας του και με την ίδια ευλάβεια θα προσέλθει αυτός ο οποίος έχει κατανοήσει διαφορετικά την Θεουργία δια μέσου της προσευχής και της παράκλησης.


Και θα επαύξανα, την ευλάβεια μπορεί να την αισθανθεί κάποιος ακόμα και εκτός ιερού χώρου.

Ως επίσης…

quote:

ο κάθε άνθρωπος έλκεται από την αρχική του Ύλη. Στην προσπάθεια του για επανένωση με αυτή διαλέγει τον δρόμο που πιστεύει ως τον ποιο κατάλληλο γι αυτό.
Έτσι ο «απαίδευτος νούς» διαλέγει να έχει έναν οδηγό ( Παπά – Ραβίνο – Διδάσκαλο ) σε αυτή την προσπάθεια. Το ρόλο αυτό έρχεται να διαδραματίσει η κάθε Εκκλησία και γι αυτό έχει Δόγμα.
Μέσα από το δόγμα και τον κανόνα είναι πολύ ποιο εύκολο να ορίσεις στον εύπλαστο «απαίδευτο νου» το δρόμο, που χωρίς να κατανοεί απόλυτα, πρέπει να ακολουθήσει.
Ο «Αναζητών Νους» θεωρεί δεδομένες κάποιες αρχές και τα δόγματα δεν τον εκπροσωπούν, δε χρειάζεται το «μαντρί» για να λειτουργήσει, από μόνος του αποφασίζει και εσωτερικά ξέρει ποιοι είναι οι κανόνες, χρειάζεται όμως την τριβή με ομοίους και για να ελέγξει τα πιστεύω του αλλά και για να έχει μια μεγαλύτερη οπτική των πνευματικών του οριζόντων. Αυτό μπορεί να τον οδηγήσει να γίνει μέλος μιας «σχολής».


…και συμφωνώ απόλυτα.

Ίσως να πρόκειται για ισορροπία των λέξεων ή για τη σημασία που αποδίδουμε:

quote:

Δεν νομίζω ότι το επίπεδο νόησης (κατανόησης) ενός μυημένου είναι το ίδιο με του χορικού αγαπητέ φίλε.
Ο Μυημένος ακολουθεί μια διαφορετική γραμμή ανάπτυξης, άρα, δεν τον απασχολεί μόνο
ο συνειδητός νους, αλλά και ο υποσυνείδητος.


Καλύτερα να λέγαμε το επίπεδο γνώσης, γιατί το επίπεδο νόησης ενός χωρικού μπορεί να είναι ανώτερο από το επίπεδο ενός μυημένου.
Μπορεί ως «μυημένο» να θεωρούμε τον… μυημένο υπό την ιδανική έννοια, μπορεί όμως ο (θεωρητικά) «μυημένος» να μην καταλαβαίνει τι γίνεται.
Η συγκλονιστικότερη αποκάλυψη είναι όταν ο άνθρωπος (ασχέτως τυπικού βαθμού) συνειδητοποιήσει το Θεό / Λόγο που φέρει μέσα του. Αυτό δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του μυημένου.

Επίσης:

quote:

Δεν υπάρχει θεουργία με την προσευχή, το έχουμε πει και παλιά,
όταν προσευχόμαστε δεν Θεουργούμε.
Το να επικαλεσθείς μια δύναμη (η έστω ένα πνεύμα) και να την υλοποίησης
με την βοήθεια διαφόρων τεχνικών δεν θα πει ότι προσεύχεσαι.

Πώς τεκμηριώνεται ότι δεν υπάρχει Θεουργία με την προσευχή; Ποιος έχει «πατεντάρει» τη Θεουργία;

Θα επαναλάβω κάτι που είχα γράψει στο σχετικό τόπικ:

quote:

"Η Θεουργία στην ουσία της είναι μια Προσευχή η οποία εκπληροί κάποιες προϋποθέσεις και η οποία συνδυάζεται με κάποια απλή και εύλογη συμβολική τελετουργία. Στόχοι της αφ' ενός η ανακούφιση της πάσχουσας ανθρωπότητας και αφ' ετέρου η ανάστασή της εν Αγάπη και Σοφία Θεού."
Και:
"Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι συγχέουν:
- τη Θεουργία με τα Μυστήρια της Εκκλησίας
- τα Μυστήρια της Εκκλησίας με τη λεγόμενη λευκή μαγεία
- τη μαγεία με τη Θεουργία
- οποιαδήποτε μη εκκλησιαστική τελετουργία με το σατανισμό."
Όσο και αν φαίνεται απλοϊκό, η προσευχή του ταπεινού -και εκτός μυστηριωδών κύκλων- ανθρώπου, η οποία γίνεται με πίστη, αυθορμητισμό, ειλικρίνεια, εγκαρδιότητα, προσδοκία και ευχαριστία, είναι πολύ πιο σπουδαία από τις διάφορες κατά καιρούς φαντασμαγορικές επινοήσεις ανθρώπων που παριστάνουν τους σοφούς.

Και βέβαια δεν προσεύχεσαι όταν κάνεις ταχυδακτυλουργικά, αλλά και βέβαια αυτό δεν είναι Θεουργία.

Θα ξαναπώ λοιπόν ότι Θεουργία δεν είναι πατέντα, άσχετα από το πώς την ορίζει (ή τη διεκδικεί) η κάθε «σχολή». Άλλο η ουσία και άλλο να μετατοπίσουμε το νόημα στους ορισμούς και στις πρακτικές.

quote:

Το ίδιο κάνει ΚΑΘΕ ανθρώπινο ον.Δεν υπάρχει κανείς που να λειτουργεί μόνο με το ένα ή μόνο με το άλλο.


Ακριβώς. Και βέβαια το ίδιο δέος προκαλείται στο μυημένο και στον αγρότη και στον καθένα. Η επικοινωνία με το Θεό είναι δυνατότητα κάθε ανθρώπου που γίνεται πράξη, ακόμα και όταν πολύ απλά και αυθόρμητα υψώνουμε το βλέμμα στον ουρανό. Προϋπόθεση, βέβαια, η συνειδητοποίηση του Θεού και όχι η μηχανική – εγκυκλοπαιδική «γνώση» του.

Διότι… (άλλη μια φορά)

quote:

Ο «Αναζητών Νους» θεωρεί δεδομένες κάποιες αρχές και τα δόγματα δεν τον εκπροσωπούν, δε χρειάζεται το «μαντρί» για να λειτουργήσει, από μόνος του αποφασίζει και εσωτερικά ξέρει ποιοι είναι οι κανόνες



Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ramoglou
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2211 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2004, 13:46:40  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Ωραία λοιπόν φίλτατε Ραμογλου,

Αν κατάλαβα καλά, το επίπεδο νόησης που από μόνο του μας ορίζει τους τρόπους
προσέγγισης της γνώσης δεν μας αλλάζει την δυνατότητα κατανόησης της αγάπης
προς το Θεό, έτσι το ίδιο δέος προκαλείτε στον μυημένο, αγρότη…..κλπ

Περιληπτικά αυτό δεν εννοείς???


Ναι αυτό εννοώ

quote:
quote:
Όταν κάποιος βρίσκετε σε πλήρη απόγνωση και με βαθιά πίστη ΠΡΟΣ-ΕΥΧΕΤΑΙ τι ακριβώς κάνει ;
Μήπως επικαλείται κάποια δύναμη ; ΔΙ ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΗΜΩΝ λέει, δηλαδή δια μέσου ποιών ; Δεν κάνει επίκληση ανωτέρων δυνάμεων έστω και εν αγνοία του εκείνη τη στιγμή ;

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΘΕΟΥΡΓΙΑ…..ΣΤΗΝ ΘΕΟΥΡΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ.

Με κάλυψαν απόλυτα, οι φίλτατοι Spiral και Gothic, στο θέμα της «προσευχής» και της «Θεουργίας».
Ομοίως δε και εγώ, δεν έχω συμμετάσχει στην λήψη της απόφασης πως «Δεν υπάρχει θεουργία με την προσευχή, το έχουμε πει και παλιά, όταν προσευχόμαστε δεν Θεουργούμε.», διότι διαφωνώ με αυτή την διατύπωση.

Βέβαια διαφωνώ μόνο κατά την περίπτωση που κάποιος κάνει σωστά και με πίστη την προσευχή του και όχι λέμε ότι λέμε για να το πούμε. Γι αυτό έδωσα και το παράδειγμα.

Αν αυτό δε συμβαίνει τότε έχεις δίκιο.


Η Ακακία μοι είναι γνωστή

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
DIM
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Switzerland
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2004, 14:06:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους DIM  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος DIM  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χαιρετώ την παρέα,
είναι δυνατόν να μην γελάσει κανεις διαβαζοντας τα παραπανω, την πεσατε στον
φιλο τον Γαλαξια σαν να ειχατε προηγουμενα.
Λες και θελετε να παρετε το αιμα σας πισω….
Δηλαδή εγω όταν προσεύχομαι γίνομαι θεουργος χμμμ….χμμ
Ο θεουργος πρεπει να είναι ασπιλος και αμόλυντος.

Κατά την θεουργια, εχω ακούσει ότι ανοίγονται κυκλοι, σφάζονται
προβατα, ο θεουργος διμιουργει ένα δυπλο αιθερικο, βγαινει από το σώμα…..
η οντότητα καταλαμβανει το διπλο αιθερικο του θεουργου κλπ κλπ κλπ.

Γνωρίζετε τι είναι η τελετουργικη μαγεια των νεοπλατονιστων του Ιαμβλιχου.

Φιλτατε Σπιραλ κατά την θεουργια της Κυριακης εχεις προσεξει τον θεουργο
παπα της ενοριας σου όχι να χαραζει κυκλους…..αλλά να ξεχνα ολολκηρα
τροπαρια γιατι βιαζετε να τελειώσει να παει σπιτι.

Αυτά προs το παρόν


Dim.

Α, και κατι ακομα, ο Γκαλαξι δεν ηταν μονος αλλα ημασταν τεσετρις φιλε Γοτθικ.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Spiral
Πλήρες Μέλος


826 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2004, 15:29:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Spiral  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλτατε Dim,
μάλλον ο Galaxy μας την έπεσε…

Όταν προσεύχεσαι γίνεσαι θεουργός, ανάλογα βέβαια με το πώς προσεύχεσαι. Και αν είναι άσπιλη και αμόλυντη η σκέψη σου εκείνη τη στιγμή.

Η Θεουργία μπορεί να περιλαμβάνει και τεχνικά εφφέ τύπου Χόλλυγουντ, σύμφωνα με το πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας. Στην περίπτωση αυτή όμως, όπως έγραψα και παραπάνω, είναι θέμα ορισμού – τεχνικής και όχι ουσίας. Και θα πρέπει να μιλήσουμε όχι για τη Θεουργία αυτή καθαυτή, αλλά για το πώς την εννοεί ο κάθε μυστικιστικός ή αποκρυφιστικός δρόμος.

Δεν θα συνέδεα τη Θεουργία με την τελετουργική μαγεία παρά μόνο εννοιολογικά, όχι πρακτικά. Θεουργία είχαν και οι αρχαίοι, την εννοούσαν όμως διαφορετικά. Υποθέτω ότι σήμερα αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα αλλιώς. Αναφέρομαι λοιπόν στη χριστιανική – ροδοσταυρική Θεουργία.

Ο παπάς της κάθε ενορίας δεν ξέρω αν χαράζει κύκλους, πάντως εφαρμόζει τα δικά του τελετουργικά. Και δεν θα τον κατηγορούσα, αν στο πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιείται μια λειτουργία ξεχνούσε αρκετά τροπάρια.

Μπορώ να δεχθώ κάθε θεουργική ερμηνεία, άσχετα αν συμφωνώ ή όχι, εκείνο που δεν μπορώ να δεχθώ με τίποτα είναι η μονοπώληση της Θεουργίας σύμφωνα με μια άποψη και μόνο.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ramoglou
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2211 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2004, 16:27:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Χαιρετώ την παρέα,
είναι δυνατόν να μην γελάσει κανεις διαβαζοντας τα παραπανω, την πεσατε στον
φιλο τον Γαλαξια σαν να ειχατε προηγουμενα.
Λες και θελετε να παρετε το αιμα σας πισω….

Απορώ κάποιες στιγμές με τον τρόπο που κάποιος εξάγει τόσο εύκολα συμπεράσματα.
Το να αναφέρεις μέσα σε μία συζήτηση τα όσα πιστεύεις και να μην αποδέχεσαι, επί της αρχής, την άποψη κάποιου συνομιλητή δεν συνιστά ούτε «πέσιμο» ούτε «προηγούμενα».

Ο καθένας έχει το απόλυτο δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει και σε ότι θέλει, όμως και ο συνομιλητής του έχει το δικαίωμα να παραθέσει τα δικά του πιστεύω χωρίς αυτό να σημαίνει πως είτε μειώνετε η αντίληψη του πρώτου είτε η προσωπικότητα του.

Ο φίλος Galaxy λοιπόν παρέθεσε αυτό που πιστεύει και οι υπόλοιποι παρέθεσαν το δικό τους πιστεύω πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Εκ του περισσού λοιπόν η κρίση ότι την «πέσαμε σαν να είχαμε προηγούμενα».

Από εκεί και πέρα, άλλο η τελετουργική μαγεία και άλλο η θεουργία.
Το να συμφωνήσω εγώ με 3-4 μέλη σε ένα θέμα και να αποφασίσουμε πως αυτό μας εκφράζει δεν συνιστά και δόγμα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Θεουργία σαν πράξη που είναι και όχι σαν τυπικό τελετουργικού, έχει πολλές εκδοχές. Μια από αυτές είναι η προσευχή, η προσευχή του ανθρώπου που την στιγμή της υπέρτατης θλίψης του, ανυψώνει το υπερσυνειδητό του, και επικοινωνεί με την Αρχική Πηγή, όταν επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα τότε ο άνθρωπος αυτός μιλάει για «Θαύμα» διότι δεν δύναται να συνειδητοποιήσει τι ο ίδιος έπραξε.

Όσο για το «άσπιλος και αμόλυντος» μάλλον θα πρέπει να μειδιάσω ……



Η Ακακία μοι είναι γνωστή

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Zadok
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Kiribati
4489 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2004, 21:45:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Zadok  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Zadok  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι,

κατ' αρχήν νομίζω ότι όταν συζητάμε, δεν πρέπει να θεωρούμε τις όποιες προκύπτουσες διαφωνίες ως προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Θεωρώ ότι κανείς από εμάς δεν έχει προσωπικούς λόγους να θέλει να θίξει τον όποιο συν-γραφόμενο και σκοπός της συζήτησης είναι η από κοινού αναζήτηση.

Κατά δεύτερον, θα ήθελα να επισημάνω την εξής λεπτομέρεια:

Ενώ η λέξη "θεουργία" ετυμολογικά μας παραπέμπει στο "έργο Θεού", το λεξικό την ερμηνεύει ως εξής: είδος μαγείας των αρχαίων.

Πονηρεύομαι ...και αναρωτιέμαι: το να "κατεργάζομαι κάτι θεϊκό" είναι μαγεία, θαυμαστό, θαύμα...

Είδος μαγείας όμως, γιατί "είδος";

Από την άλλη πλευρά, η μαγεία ως επίκληση υπάρχει παντού και εκφράζεται δια της αναπτύξεως του Λόγου - όχι της ομιλίας, αλλά της πνευματικής αρετής.

Οι βασικές αρχές του Μαρτινισμού δίνουν περαιτέρω στοιχεία επ' αυτού: "Ο άνθρωπος λοιπόν συνάπτει σχέσι με τον Θεό δια του λόγου του. Βασικός δίαυλος εκφράσεως του λόγου είναι η προσευχή. Ο Μαρτινισμός αναβιβάζει την προσευχή σε απερινόητα ύψη και την καθιστά θεουργική. Η Θεουργία δεν είναι τίποτε άλλο από προσευχή η οποία εκπληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους και στοχεύει στην Αποκατάστασι – την ατομική και την συνολική."
[ORDRE MARTINISTE DES PAYS BAS (Grece)]

Εδώ επιτρέψτε μου να θυμίσω, πού συζητήθηκε και πάλι το θέμα αυτό στο Forum: Rodostauroi

...και να παραθέσω και ένα απόσπασμα από σχετικό κείμενο της Ασπασίας Παπαδομιχελάκη Άρθρα - THEOSOPHY.GR: Πνευματικές και Ψυχικές Δυνάμεις:

"ο έλεγχος των δυνάμεων του φυσικο-αστρικού παρουσιάζει τον λευκό μάγο και τον θεουργό.
Όμως, επειδή ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής είναι το πέρασμα από την αντικειμενικότητα στον Θείο Υποκειμενισμό, η κατάκτηση και η ενεργοποίηση κάθε απόκρυφης δύναμης ή σίντι μπορεί να γίνει αιτία προσκόλλησης και επομένως να επαναφέρει τον ασκούμενο στην αντικειμενικότητα μέσω του τροχού των επαναγεννήσεων.
Η Αρχαία Παράδοση διαχωρίζει τις υπερφυσικές δυνάμεις σε κατώτερες και ανώτερες. Τα σίντις, που είναι οι δυνάμεις που αναπτύσσει ο γιόγκι, είναι το αποτέλεσμα ελέγχου των αστρικών δυνάμεων:
Οι άνθρωποι οι οποίοι πέτυχαν να αναπτύξουν τις ληθαργημένες εσωτερικές δυνάμεις τους και να τις χρησιμοποιούν για το καλό της ανθρωπότητας, λέγονται θεουργοί. Λέγεται ότι η Θεουργία, από το -θεός και –έργο, παρουσιάστηκε από τον Ιάμβλιχο στη Χριστιανική περίοδο, κατά τον 3ο και 4ο αιώνα. Παλαιότερα τη Θεουργία εξασκούσαν οι ιεροφάντες της Αιγύπτου, της Ασσυρίας, της Βαβυλωνίας και της Ελλάδας. Μέσω μιας πρακτικής επικλήσεων, οι ιερείς, ζωντάνευαν τους τοπικούς θεούς στη διάρκεια των μυστηρίων ή τις ημέρες των μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Ο θεουργός είναι ένας μύστης ή ένας ιεροφάντης, ο οποίος γνωρίζει τα εσωτερικά μυστικά της Φύσης. Η Θεουργία ονομάζεται επίσης «τελετουργική μαγεία» και μπορεί να ζωντανέψει εικόνες ηρώων, αγίων και δαιμόνων.
Το ακόλουθο απόσπασμα είναι από το «Αποκαλυμμένη Ίσις»[2] και λέει τα εξής: «Ο Μραχμάνα Γκριχάστα – αυτός που κάνει την επίκληση - οφείλει να βρίσκεται σε μια κατάσταση πλήρους αγνότητας πριν αποτολμήσει να αναζητήσει τους Πίτρι (τους προγόνους). Αφού ανάψει μια λάμπα, λίγο λιβάνι κλπ., και αφού ορίσει γραμμικά τους μαγικούς κύκλους που του δίδαξε ο ανώτερος Γκουρού του, για να κρατά σε απόσταση τα κακά πνεύματα, τότε σταματάει να αναπνέει και καλεί τη φωτιά (Κουνταλίνη) προς βοήθειά του ώστε να του διασπάσει το φυσικό σώμα. Προφέρει μερικές φορές την ιερή λέξη και η ψυχή του ξεφεύγει από τη φυλακή της, το σώμα του εξαφανίζεται και τότε κατεβαίνει η αστρική ψυχή του επικαλουμένου πνεύματος στο διπλό (του θεουργού) και το ζωοποιεί. Τότε, η αστρική ψυχή του θεουργού επανέρχεται στο σώμα του, του οποίου τα λεπτά μόρια επανασυνδέονται και αντικειμενοποιούνται, αφού προηγουμένως έχουν σχηματίσει ένα αεριώδες σώμα για το ντέβα (θεός ή πνεύμα) που έχει καλέσει(ο θεουργός)»
Η επικρατούσα ιδέα είναι ότι οι θεουργοί, όπως και οι μάγοι ζωοποιούσαν τις ψυχές ή τις σκιές των ηρώων και των θεών, με τη χρήση υπερφυσικών δυνάμεων. Αλλά αυτό δεν ήταν ακριβώς η πραγματικότητα. Το πετύχαιναν απλά με την απελευθέρωση του δικού τους αστρικού σώματος, το οποίο παίρνοντας το σχήμα του θεού ή ήρωα χρησίμευε ως όχημα μέσω του οποίου το ρεύμα που συντηρούσε τη γνώση-αρχείο αυτού του ήρωα ή θεού, μπορούσε να εκδηλωθεί στο φυσικό πεδίο.
Η μυστική παράδοση λέει ότι ο άνθρωπος είναι μια μονάδα βγαλμένη από το στήθος του Ουράνιου Πατέρα της και για τούτο περιέχει εν δυνάμει όλες τις θείες δυνατότητες. Σκοπός της ύπαρξης της μονάδας-ψυχής στον εκδηλωμένο κόσμο είναι να αποληθαργήσει αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις της προοδευτικά και να μεταβληθεί σε ένα ανώτερο Ον, το οποίο θα είναι εξομοιοωμένο με τον Πατέρα του. Για τούτο θα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις πνευματικές δυνάμεις αποκλειστικά για την τελειοποίηση των ψυχών, που βρίσκονται εγκλωβισμένες στα υλικότερα πεδία.
"

3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Zadok
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Kiribati
4489 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2004, 23:38:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Zadok  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Zadok  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ένα ακόμη ενδιαφέρον κομμάτι από εδώ:

H πρακτική θεουργία ή η “τελετουργική μαγεία” που τόσο συχνά κατέληξε σε εξορκισμούς από τον Ρωμαιοκαθολικό κλήρο -είχε απορριφθεί από τους Θεόσοφους. Και μόνον ο Ιάμβλιχος, υπερβαίνοντας τους άλλους Εκλεκτικούς, πρόσθεσε το δόγμα της θεουργίας στη Θεοσοφία. Οταν ο άνθρωπος δεν γνωρίσει το αληθές νόημα των εσωτερικών θε:ϊκών συμβόλων της φύσης, είναι επιρρεπής στο να μην υπολογίσει σωστά τις δυνάμεις της ψυχής του και αντί να επικοινωνήσει πνευματικά και νοητικά με τα ανώτερα ουράνια όντα, τα καλά πνεύματα (τους θεούς των θεουργών της Πλατωνικής Σχολής) θα προκαλέσει ασυναίσθητα κακές, σκοτεινές δυνάμεις που παραμονεύουν την ανθρωπότητα -τα αθάνατα, απαίσια δημιουργήματα των ανθρώπινων αμαρτημάτων και σφαλμάτων- και έτσι θα: εκπέσει από τη θεουργία (λευκή μαγεία) στη “γοητεία” (ή μαύρη μαγεία,μαγγανεία).

Παρόλα αυτά, ούτε η λευκή ούτε η μαύρη μαγεία αντιπροσωπεύουν αυτό που η λαϊκή δεισιδαιμονία αντιλαμβάνεται με αυτούς τους όρους. Η δυνατότητα να “ανυψώσει τα πνεύματα” κανείς σύμφωνα με το Κλειδί του Σολομώντα είναι το αποκορύφωμα της δεισιδαιμονίας και της άγνοιας. Μόνο η καθαρότητα της πράξης και της σκέψης μπορεί να μας εξυψώσει σε μια επικοινωνία “με τους θεούς” και να πετύχει για μας τον στόχο που επιθυμούμε.

3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Galaxy
Μέλος 1ης Βαθμίδας

France
141 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2004, 01:33:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Galaxy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σας,
εσείς οι τρεις έχετε κάτι κοινό…..την ίδια σχολή, και αν δεν κάνω λάθος
Μαρτινιστες/Τεκτονες.

Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια ερώτηση, πιστεύεται στην μετενσάρκωση?

Dim, έτσι είναι όπως τα λες, άλλωστε η Zadok σε κάλυψε πλήρως κείμενο….
Αγαπητή Ζαντοκ που τα ξετρυπώνεις όλα αυτά…..σε ευχαριστώ που μου
θύμησες την αποκαλυμμένη Ίσιδα, ένα βιβλίο που διάβασα εδώ και πολλάάά χρόνια.

Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες για την τελετουργική μαγεία, Νεκρομαντεία,
Θεουργία, η όπως αλλιώς θέλετε να την ονομάζετε ανάλογα με τα θρησκευτικά σας
συμφέροντα, αυτό που θα έπρεπε να μάθουν μερικοί του τοπικ είναι ότι η προέλευση της έρχεται από τους Βραχμάνους, μετά μεταπήδησε σε Αίγυπτο….Ελλάδα.

Είναι μια επιστήμη για λίγους, (μην μειδιάζεις φίλτατε Ραμογλου) και άκρος
επικίνδυνη για τους βρόμικους εις την ψυχήν, αν ο Θεουργός χάση τον ελενχο της δύναμης που επικαλέσθηκε τα αποτελέσματα θα είναι καταστρεπτικά για αυτόν και τους υπολοίπους.
Ναι, ο κύκλος δημιουργείτε για προστασία του θεουργού λόγο του ότι έδωσε το αίμα του
για την επίκληση. Αίμα ίσον αιθερικη δύναμη ίσον τροφή ίσον κατάληψη…….

Και μην ονομάζετε Θεουργούς τους ρασοφόρους δημόσιους υπαλλήλους της εκκλησίας
γιατί θα αρχίσουν να τρίζουν τα κόκαλα των αρχαίων Θεουργών προγόνων σας.


Galaxy


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Gothic
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
747 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2004, 01:49:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Gothic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεν έχω παρα μόνο να προσθέσω δύο πράγματα.
Το όνομά μου προφέρεται Γκόθικ και όχι Γότθικ

και

Το ότι το συζήτήσατε τέσσερεις εμένα προσωπικά δε μου λέει τίποτε.

Να σου χαρίσω κι ένα χαμογελάκι φίλε ΔΙΜ να δεις τι γλυκός που είμα;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Gothic
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
747 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2004, 02:06:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Gothic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Galaxy κατ αρχάς δεν υπάρχει καμμία διάθεση εναντίον σου από κανέναν μας και ιδιαίτερα από εμένα.Αυτό θέλω νμα το ξέρεις.

Εδώ τις απόψεις μας λέμε ελεύθερα.
Υπάρχουν και διαφωνίες.
Αυθεντία δεν είναι κανένας μας.

Τώρα για την μετενσάρκωση που ανέφερες,εμένα προσωπικά με έχει απασχολήσει μόνο εγκυκλοπαιδικά.
Δεν την απορρίπτω ούτε και τη δέχομαι απόλυτα.
Σίγουρα δεν είναι από τα κύρια ενδιαφέροντά μου.

Θα διαφωνήσω και πάλι μαζί σου πρώτον διότι εγώ δεν πιστεύω ότι η θεουργία είναι "κάτι" που ξεκίνησε "κάπου" "κάποτε".
Θα μπορούσα με πολί λίγα λόγια, (παρακινδυνευμένο),να πω ότι θεουργία είναι ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συνειδητή πράξη του ανθρώπου,που έχει σν σκοπό την επαφή του με το Θείο.
Τώρα πώς επιτυγχάνεται αυτό; Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές μέθοδοι,όσα και τα πιστεύω της ανθρωπότητας.

Για μένα οι ιερείς της εκκλησίας είναι θεουργοί και μάλιστα τελούν υψηλή θεουργία.
Αποδέχομαι όμως την άποψή σου να τους βλέπεις σαν δημόσιους υπαλλήλους αλλά ο τρόπος που το θέτεις μου θυμίζει το: "όλοι οι ταξιτζήδες είναι *************".

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Spiral
Πλήρες Μέλος


826 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2004, 12:43:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Spiral  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ακούς εκεί, Μαρτινιστές και Τέκτονες. Μα δεν υπάρχει καμιά εκλεκτή ποικιλία εδώ; Τι πλήξη!

Αφού ρωτήθηκα, θα απαντήσω ότι δεν έχω θρησκευτικά συμφέροντα και ότι δεν δέχομαι τη μετεμψύχωση. Είναι «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.»

Ο Ιάμβλιχος ωραία τα έλεγε. Ακόμα πιο ωραία τα έλεγε (και τα έπραττε) ο Μαρτινέζ ντε Πασκουαλλύ, αν κάνουμε ένα φλας-μπακ στον (πρώιμο) Μαρτινισμό μιας και τον αναφέραμε. Εκεί να δείτε κύκλους, επικλήσεις, οντότητες, όλος ο θίασος επί σκηνής. Μερικοί-μερικοί νομίζουν ότι δεν τα ξέρουμε. Τα ξέρουμε όμως, και για τους αρχαίους ξέρουμε, και για τους ακόμα πιο αρχαίους και πιο μακρινούς ξέρουμε- άλλωστε όλος ο πολιτισμός από πού ξεκίνησε;

Είχα γράψει στο ειδικό τόπικ:

quote:

Η Θεουργία των αρχαίων Ελλήνων, Ρωμαίων, του Πυθαγόρα, του Ιάμβλιχου, του Πλωτίνου, του Απολλώνιου Τυανέα, αποσκοπούσε στην επικοινωνία με τα θεϊκά στοιχεία μέσω πνευματικής / σωματικής προετοιμασίας και τελετουργιών.


Σήμερα όμως αυτά τα πράγματα είναι ντεμοντέ. Μαζί με τα πράγματα εξελίσσονται και οι λέξεις που τους αντιστοιχούν και αποκτούν διαφορετική σημασία. Ας μην έχουμε λοιπόν μονόπλευρη τοποθέτηση, αυτό είναι όλο.

Γι’ αυτό και δεν μπορώ να δεχθώ τη μονόπλευρη τοποθέτηση περί ρασοφόρων δημοσίων υπαλλήλων. Άλλο ο διοικητικός μηχανισμός της Εκκλησίας και άλλο οι άνθρωποι αυτοί καθαυτοί. Μερικά κόκκαλα ας τρίζουν, παράλληλα όμως πολλά πνεύματα θα νιώθουν αγαλλίαση.

Ας θέσω ένα ερώτημα λοιπόν. Η ιστορική θεουργική πρακτική, με όλη τη μεθοδολογία της, μπορεί να στοχεύει «άνω», προσωπικά πάντως έχω την εντύπωση του κλασσικού ανθρώπινου εγωισμού. Με ποια ιδιότητα ο άνθρωπος θέλει να εξουσιάσει τα πνεύματα; Πώς το έχει δει έτσι; Γιατί δεν κοιτάζει να διορθώσει τον εαυτό του;

Ας χαρίσω κι εγώ ένα χαμογελάκι γιατί ζήλεψα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Zadok
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Kiribati
4489 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2004, 15:36:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Zadok  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Zadok  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η αλήθεια είναι ότι στα περισσότερα λεξικά οι λέξεις "μετενσάρκωση" και "μετεμψύχωση" παρουσιάζονται ως συνώνυμες.
Στην εσωτερική παράδοση όμως, δεν έχουν την ίδια σημασία.

Εν πάσει περιπτώσει, προσωπικά πιστεύω στη μετενσάρκωση, μια και αυτό ήταν το ερώτημα του αγαπητού Galaxy, αλλά αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας αποδοχής μου σε συνάρτηση με κάποια εσωτεριστική σχολή, αλλά προσωπική επιλογή.

Τώρα, θα ήθελα να ρωτήσω με τη σειρά μου το φίλτατο Spiral, τί εννοεί με αυτή τη δήλωση:

quote:
Σήμερα όμως αυτά τα πράγματα είναι ντεμοντέ.

Επίσης, καλέ μου φίλε, λες:

quote:
Πώς το έχει δει έτσι; Γιατί δεν κοιτάζει να διορθώσει τον εαυτό του;

Μα... τζάμπα έγραφα εκείνα τα μπορντώ γράμματα μου φαίνεται.

3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ramoglou
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2211 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2004, 17:43:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Γεια σας,
εσείς οι τρεις έχετε κάτι κοινό…..την ίδια σχολή, και αν δεν κάνω λάθος
Μαρτινιστες/Τεκτονες.
Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια ερώτηση, πιστεύεται στην μετενσάρκωση?

Συγνώμη αλλά δεν είμαι εκπρόσωπος τύπου κανενός Τάγματος. Έχω δική μου προσωπικότητα και από αυτή απορρέουν οι ιδέες μου. Καμία σχολή δεν μου έχει ( και ούτε πρόκειται ) επιβάλει το τι και πως θα το σκέφτομαι. Ως εκ τούτου, δεν θα εκθέσω πλέον άλλες απόψεις επί του θέματος, για να μην θεωρηθεί πως εκφράζω την άποψη κάποιου χώρου.

Στην ερώτηση περί της μετενσάρκωσης έχω να απαντήσω πως ναι, εγώ προσωπικά πιστεύω.

Ευχαριστώ που δεχθήκατε να διαβάσετε τις απόψεις μου.

Κλείνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω αν ξαναβγάλετε κάποιο πόρισμα να με ενημερώνετε με e-mail για να το κάνω άμεσα, και άνευ αντιλόγου δεκτό, και έτσι να μη διαταράσσω με ανόητες δικές μου εκφράσεις την ψυχική σας ηρεμία και την ροή των θεμάτων.

Ευχαριστώ.

Υ.Γ. Κυρία Zadok τα γράμματα είναι ΚΑΦΕ και όχι μπορντό !!!!!


Η Ακακία μοι είναι γνωστή

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Spiral
Πλήρες Μέλος


826 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2004, 17:54:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Spiral  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όχι, μια χαρά ήταν τα μπορντώ γράμματα (εγώ καφέ τα βλέπω, αλλά ό,τι πεις) και δεν αντιλέγω στο περιεχόμενό τους. Μερικές φορές όμως νομίζω ότι οι άνθρωποι θέλουν να ξεπεράσουν τα όριά τους.
Τα ντεμοντέ πράγματα τα εξηγώ στην αμέσως επόμενη φράση: στην εποχή των αρχαίων δεν υπήρχε η χριστιανική θεώρηση (και πρακτική, θα έλεγα). Άρα, σήμερα οι έννοιες είναι εμπλουτισμένες με νέα δεδομένα, η έννοια «Θεουργία» -ως πράξη, άσχετα από τη φιλοσοφία που εκφράζει– έχει αποκτήσει άλλη σημασία. Νομίζω ότι ενώ μιλάμε για το ίδιο πράγμα, μπερδευόμαστε με τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο καθένας.
Γράφω ένα χαζό παράδειγμα: κάποτε η λέξη «αυτοκίνητο» μπορεί να σήμαινε απλά ένα αυτοκινούμενο όχημα, σήμερα όταν λέμε «αυτοκίνητο» δεν εννοούμε μόνο αυτό (ή δεν εννοούμε καθόλου αυτό), αλλά κάτι πολύ πιο εξελιγμένο. Η… εξέλιξη των ειδών εξελίσσει και τις σημασίες των λέξεων. Κατόπιν τούτου, δεν συμφωνώ στη χρήση μιας λέξης να αναφερόμαστε μόνο σε μια από τις σημασίες της.
Για τη μετενσάρκωση τώρα, είναι και αυτό ένα μεγάλο και αναπάντητο θέμα για το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε ατέλειωτες συζητήσεις καταθέτοντας επιχειρήματα και για τις δυο απόψεις. Νομίζω όμως ότι η απάντηση είναι τελικά (κυριολεκτικά τελικά) απλή: δεν έχουμε παρά να περιμένουμε και θα δούμε. (Ή δεν θα δούμε.)


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Spiral
Πλήρες Μέλος


826 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2004, 18:46:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Spiral  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σφηνάκι:

Φίλτατε Ramoglou, συμπέσαμε με διαφορά λίγων λεπτών. Συμπάθα με που σε «καπέλωσα», απευθυνόμουν στην κυρία Zadok!

Φυσικά, δεν συμφωνώ καθόλου με το να μην ξαναγράψεις και φυσικά κανείς μας δεν είναι εκπρόσωπος κανενός. Τα εύκολα συμπεράσματα ας τα κρατήσει ο καθένας για τον εαυτό του. Οι ανόητες δικές σου εκφράσεις δεν ταράσσουν την ηρεμία κανενός, αντίθετα…

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Zadok
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Kiribati
4489 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2004, 18:47:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Zadok  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Zadok  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι, εσκεμμένα έχω παραλείψει να σας συστηθώ και... για να καταλάβετε ακριβώς τί εννοώ, σας βάζω μία πρόσφατη φωτογραφία μου και νομίζω ότι θα κατανοήσετε (_):

Ramoglou, τη θέλεις και σε e-mail;

Spiral, έχουν όρια εμφανή οι άνθρωποι; (Ξέρεις... ρωτάω, γιατί δεν βλέπω και καλά η άμοιρη)

3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2004, 18:53:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Εγώ δεν ξέρω πολλά για τους σύγχρονους..Ως παλαιομοδήτης όμως ξέρω για τους παλαιούς. Και επειδή δεν είμαι και καμία μεγαλοφυϊα η οποία όπως λέει ο Σοπενάουερ , είναι ότι ο άνθρακας σε σχέση με τους πολύτιμους λίθους. Έχει δηλ το δικό του φως, ενώ οι άλλοι αντανακλούν δανεικό..!! Θα δανειστώ λοιπόν φως και θα σας μεταφέρω μαζί με λίγες δικές μου σκέψεις τον ορισμό της Θεουργίας από την εγκυκλοπαίδεια «ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ « της εκδοτικής Αθηνών . Και για να μην χαλάσω την παρέα θα δώσω και λίγο ΄χρώμα στο κείμενο…

Ως Θεουργία ορίζεται η πρακτική μέθοδος εκείνη μέθοδος επικοινωνίας με το Θείο αλλά και επιρροής και χρήσης υπερφυσικών Θεϊκών δυνάμεων διαμέσου θαυματουργική τέχνης από ανθρώπους.
Στην αρχαιότητα και ιδιαίτερα στις Ανατολικές θρησκείες την Θεουργία εξασκούσαν οι ιερείς, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε ειδικές δοκιμασίες εγκράτειας και αγνότητας, που τους επέτρεπε να κάνουν θαύματα, τόσο για την απόδειξη ύπαρξης Θεϊκής δύναμης στους ανθρώπους, την εμψύχωση αγαλμάτων, όσο και για ίαση ασθενειών.
Στην Ελλάδα ως Επιφανέστερος Θεουργός και σαμάνος μάγος εμφανίζεται ο Ορφέας που όπως πιστεύεται δίδαξε τρόπους κυρίως διαμέσω της μουσικής για τον κατευνασμό της οργής των Θεών τον εξαγνισμό και την θεραπεία των ασθενειών. Άλλοι διάσημοι θεουργοί ήταν ο Εμπεδοκλής, ο Απολλώνιος ο Τυανέυς , ο Ποσιδώνιος, ο Πορφύριος και ο Ιαμβλιχος.
Σύμφωνα με τον Ιάμβλιχο οι τελετουργικές Θεουργικές επικλήσεις αρχικά είχαν συνταχθεί σε αιγυπτιακή ή Χαλδαϊκή γλώσσα, στην οποία αργότερα οι έλληνες και οι Ρωμαίοι πρόσθεσαν Ελληνικές και Λατινικές λέξεις διαμορφώνοντας τελικά μία παράξενη και ακατανόητη στους ανθρώπους γλώσσα. Η θεωρία της Θεουργίας βασίζεται στην θεωρία της συμπάθειας, όπως επάνω έτσι και κάτω. Έτσι κάθε επίγειο Ον μπορεί έχει το αντίστοιχο του στον ουρανό άρα με τις κατάλληλες τελετουργίες μπορεί να εκδηλωθεί η θεϊκή δύναμη μέσα στα αντικείμενα της, διαμέσω επωδών επικλήσεων και συμβόλων.
Οι επικλήσεις για να φέρουν αποτέλεσμα έπρεπε να προφέρονται και να απαγγέλλονται με απόλυτη ακρίβεια. Αναφέρω για παράδειγμα απόσπασμα από Μαγικούς πάπυρους που περιλαμβάνουν Θεουργική τεχνική ανύψωσης στον αέρα του Ιάμβλιχου. (Ολόκληρο το κέιμενο στο βιβλίο του Διαμαντή Κούτουλα Αρχαίοι Έλληνες μύστες σελ 283-287 ,


«Έλξε από τις ηλιακές ακτίνες αέρα, απορροφώντας τον όσο μπορείς και θα δεις τον εαυτό σου να σηκώνεται προς τα πάνω και να ανυψώνεται σε μεγάλο ύψος ώστε να νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο μέσον του αέρος. Και δεν θα ακούς κανένα άνθρωπο, ούτε ζώο αλλά ούτε θα βλέπεις τίποτα από τα θνητά εκείνη την ώρα, ενώ θα βλέπεις όλα τα αθάνατα…Θα δεις τότε να σε κοιτάζουν οι Θεοί και να ορμούν κατά πάνω σου. Εσύ τότε θέσε αμέσως το δεξί δάκτυλο σου στο στόμα και πες: ΣΙΓΗ, ΣΙΓΗ, ΣΙΓΗ, σύμβολο θεού ζώντος αφθάρτου, φύλαξον με σιγή ΝΕΧΘΕΙΡ ΘΑΝΜΕΛΟΥ. Έπειτα σφύριξε με μακρύ σφύριγμα και με χείλη κλειστά πες
ΠΡΟΠΡΟΦΕΓΓΗ ΜΟΡΙΟΣ ΠΡΟΦΥΡ ΠΡΟΦΕΓΓΗ ΝΕΜΕΘΙΡΕ ΑΡΨΕΝΤΕΝ ΠΙΤΗΤΜΙ ΜΕΩΥ ΕΝΑΡΘ ΦΥΡΚΕΨΩ ΨΥΡΙΔΑΡΙΩ ΤΥΡΗ ΦΙΛΒΑ. Και τότε θα δεις τους θεούς να έρχονται προς εσένα με καλή διάθεση με τάξη και ερμονία….»

Άλλοι εκπρόσωποι της θεουργίας ήταν και οι Δρυίδες ιερείς των Κελτών οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι είχαν την ικανότητα να χρησιμοποιούν θετικά την επιρροή υπερφυσικών όντων. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού η θεουργία πήρε νέες μορφές όπως των εξορκισμών, και των ευχών που είχαν όμως καθαρά θεουργικό χαρακτήρα. Επίσης θεουργία θεωρείται η χρήση για επίτευξη θαυμάτων διαφόρων εικόνων φυλαχτών ιερών αντικειμένων κ.λπ.


«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Zadok
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Kiribati
4489 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2004, 23:35:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Zadok  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Zadok  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ωραία και τα ...μπλε γράμματα, ε;

Στο παραδίπλα θέμα "Mαγεια η θεουργια;", η αγαπητή spirit μας θύμισε ένα άρθρο του φίλτατου Kelsos: ESOTERICA.gr - ΜΑΓΕΙΑ. Η Αληθινή Επιστήμη του Θεού - -= Απόκρυφες Επιστήμες =-.

3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ramoglou
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2211 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/11/2004, 01:38:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεν έχω καταφέρει να ξεπεράσω την θετική μου αντίδραση απέναντι σε ανθρώπους που εκτιμώ.
Το να μην γράψω άλλες απόψεις επί του θέματος της «Θεουργίας» δεν σημαίνει ότι θα αφήσω τη συζήτηση.
Απλά επειδή δε θέλω να δημιουργηθεί κάποια ένταση ή κάποια παρεξήγηση γι αυτό και δήλωσα πως δε θα αναφέρω άλλες απόψεις μου.

Θεωρώ πως η λέξη «Θεουργία», αυτή καθ’ αυτή, δεν μπορεί να έχει πλήρη εφαρμογή διότι ( όπως έχω αναφέρει και σε άλλο σχετικό Topic ) κανείς δε μπορεί να υποκαταστήσει το Θεό.
Από εκεί και πέρα με ενόχλησε το γεγονός ότι ενώ παρέθεσα προσωπικές απόψεις πάνω στο θέμα, αυτές θεωρήθηκαν ως «επίθεση» σε συγκεκριμένο συνομιλητή.
Αμέσως δε μετά θα έπρεπε να φορέσω μια «ταμπέλα» για να εκπροσωπήσει ο λόγος μου κάποια σχολή ή κάποιο τάγμα.

Δεν προσπάθησα να θίξω κανέναν ή να μηδενίσω κάποια άποψη απ’ όπου κι αν προέρχεται, δεν έχω κάτι ενάντια στην όποια άποψη για τα πιστεύω και για τα νοητικά οικοδομήματα του καθένα. Όμως διεκδικώ την ελευθερία του λόγου μου ούτως ώστε να μπορώ να διατυπώνω τα δικά μου νοητικά οικοδομήματα χωρίς να χρειάζεται να βάζω και ταμπέλα «made of». Απλά γιατί είναι «made of myself».

Από τη στιγμή λοιπόν που με καλύπτουν αρκετά από τα γραπτά φίλων συνομιλητών δεν υπάρχει άμεσος λόγος να προσθέσω κάτι. Αν χρειαστεί ή αν έχω κάτι να προσθέσω θα το κάνω.

Προς το παρών αφήνω αυτά.

quote:
Ο καθένας έχει ένα επίπεδο νόησης. Αυτό από μόνο του ορίζει και τους τρόπους προσέγγισης της όποιας γνώσης. Μέσα από αυτή τη γνώση και από τις δυνατότητες που έχει να «κατανοήσει» δημιουργεί τους δρόμους που θα τον κάνουν να προσεγγίσει την Θεία Ατραπό.

quote:
Όπως αναφέρει ο Λεβί ( και κατά τη γνώμη μου πολύ σωστά ) «[i] Υπάρχουν αλήθειες, οι οποίες πρέπει να παραμένουν πάντοτε μυστηριώδεις για τα μάτια των πνευματικά αδύνατων και των κουτών. Μπορούμε, όμως, να τις πούμε χωρίς φόβο, γιατί αυτοί δεν πρόκειται να τις καταλάβουν ποτέ[i] ».

quote:
2) Δεν υπάρχει θεουργία με την προσευχή, το έχουμε πει και παλιά,
όταν προσευχόμαστε δεν Θεουργούμε.

quote:
Χαιρετώ την παρέα,
είναι δυνατόν να μην γελάσει κανεις διαβαζοντας τα παραπανω, την πεσατε στον
φιλο τον Γαλαξια σαν να ειχατε προηγουμενα.
Λες και θελετε να παρετε το αιμα σας πισω….
Δηλαδή εγω όταν προσεύχομαι γίνομαι θεουργος χμμμ….χμμ

quote:
Οι βασικές αρχές του Μαρτινισμού δίνουν περαιτέρω στοιχεία επ' αυτού: "Ο άνθρωπος λοιπόν συνάπτει σχέσι με τον Θεό δια του λόγου του. Βασικός δίαυλος εκφράσεως του λόγου είναι η προσευχή. Ο Μαρτινισμός αναβιβάζει την προσευχή σε απερινόητα ύψη και την καθιστά θεουργική. Η Θεουργία δεν είναι τίποτε άλλο από προσευχή η οποία εκπληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους και στοχεύει στην Αποκατάστασι – την ατομική και την συνολική."

quote:
Dim, έτσι είναι όπως τα λες, άλλωστε η Zadok σε κάλυψε πλήρως κείμενο….

Απλά για να μη ξεχνάμε τους διαλόγους.



Η Ακακία μοι είναι γνωστή

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 7 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1679688
Maintained by Digital Alchemy