ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 8
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Νεφέλη
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
110 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/11/2005, 10:44:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Νεφέλη  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ostria: <<Υποθέτω βέβαια ότι κάποια τυπικά και τελετουργικά του Χριστιανισμού έχουν ως άμεση πηγή την Ιουδαϊκή θρησκεία. Αυτή βέβαια είναι επηρρεασμένη από άλλες προηγούμενες ή σύγχρονές της, όπως οι θρησκείες της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου, των ντόπιων κατοίκων της περιοχής κλπ.>>

Η Ιουδαϊκή θρησκεία, πράγματι βασίζεται (κι αυτή με την σειρά της) στις Μεσοποτάμιες θρησκείες, στα αιγυπτιακά Μυστήρια, αλλά ΚΑΙ στα ελληνικά Μυστήρια, κυρίως στα Πυθαγόρεια (αλλά όχι μόνο), τα οποία επηρέασαν έντονα τον Ιουδαϊκό μυστικισμό (Καμπάλα). Τα Μεσοποτάμια όμως δρώμενα και συμβολισμοί, παρουσιάζουν κοινά με τα αρχαιότερα Ασιατικά...
Τα ελληνικά με την σειρά τους, έχουν έντονη επιρροή από την Μεσοποταμία και την Αίγυπτο. Για παράδειγμα: ας μην ξεχνάμε ότι ο Πυθαγόρας περίμενε 20 χρόνια μέχρι να γίνει δεκτός στα Αιγυπτιακά Μυστήρια. Μετά απ’ αυτό, μας είναι δύσκολο να μην υποθέσουμε ότι δεν επηρεάστηκε από αυτά. Πολλοί επίσης από τους αρχαίους μας σοφούς, ήταν μυημένοι και στα αιγυπτιακά Μυστήρια όπως επίσης πολλοί από τους Έλληνες Θεούς του Δωδεκάθεου, μας έχουν έρθει από την Μεσοποταμία.
Εμείς με την σειρά μας, επηρεάσαμε έντονα τις θρησκείες και τα τυπικά των βορείων λαών της Ευρώπης (βλ. Νορβηγική και Κέλτικη μυθολογία π.χ.), που με την σειρά τους περάσανε κι αυτοί τα δικά τους στοιχεία στον Χριστιανισμό. Γι αυτό και βλέπουμε ποικιλία εθιμοτυπικών μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, το πασχαλιάτικο λαγουδάκι «κρατάει» από αρχαία Κέλτικη θρησκευτική παράδοση, και αποτελεί σύμβολο της σεληνιακής Θεάς... Το οποίο συναντάμε και σε αρχαίες Ασιατικές θρησκευτικές παραδόσεις και συμβολισμούς, επίσης για την αντίστοιχη ασιάτιδα σεληνιακή Θεά!

...Βλέπεις πως «κλείνει ο κύκλος» και πως... η ιστορία επαναλαμβάνεται;


Ostria: << Στο μόνο που έχω κάποιες επιφυλάξεις είναι στα 3 επίπεδα που αναφέρει η Νεφέλη. Για κάποια κείμενα μπορεί να ισχύει, αλλά όλα; Και γιατί να είναι 3 επίπεδα και όχι λιγότερα ή περισσότερα; Για αναλύσε το λίγο βρε Νεφέλη μου αν θες.>>

Πιθανόν ήδη γνωρίζεις ότι σε κάθε θρησκεία, νεότερη και παλαιότερη, υπάρχουν «επίπεδα» μύησης. Μια ιεραρχία, αν θες να το πούμε αλλιώς.
Αυτά τα «επίπεδα», συνοδεύονται από γνώση. Όσο πιο υψηλό το επίπεδο, τόσο πιο «βαθιά» και η γνώση. Αυτά που γνωρίζει ο νεοφώτιστος, είναι ένα τίποτα μπροστά σ’ αυτά που γνωρίζει ο ιερέας. Κι αυτά που γνωρίζει ο ιερέας, είναι ένα τίποτα μπροστά σ’ αυτά που γνωρίζει ο αρχιερέας.

Όπως σε καθετί, έτσι και στην θεολογία, ξεκινάμε από χαμηλά μαθαίνοντας τα βασικά και σιγά-σιγά μπαίνουμε στα πιο βαθιά νοήματα. Εάν πάμε κατευθείαν στα «βαθιά», δεν πρόκειται να καταλάβουμε τίποτα, έτσι δεν είναι; (βλ. για παράδειγμα τα μαθηματικά: πρώτα μαθαίνουμε πρόσθεση κι αφαίρεση, μετά πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Κι αν δεν μάθουμε αυτά, δεν μπορούμε να πάμε στις ρίζες και στην άλγεβρα κ.ο.κ.)
Γι αυτό και «εφευρέθηκε», από αρχαιοτάτων χρόνων, το σύστημα γραφής των ιερών κειμένων σε πολλαπλά επίπεδα. Όταν ο μαθητευόμενος ήταν έτοιμος (είχε δηλαδή κατανοήσει το ένα επίπεδο), πέρναγε (ή τον περνάγανε οι παλαιότεροι/οι δάσκαλοι) στο επόμενο.
Πρόκειται για μια φυσική πρόοδο, που μπορεί να γίνει και χωρίς βοήθεια κάποιου δασκάλου. Όσο μαθαίνεις και διαβάζεις, τόσο πιο εύκολο σου είναι να διαβάσεις «ανάμεσα από τις γραμμές».

Δεν νοείται θρησκεία χωρίς μια κάποια, έστω στοιχειώδης, ιεραρχία. Και η πλέον στοιχειώδης, ήταν, είναι, και πιθανότατα θα είναι πάντα, τριών επιπέδων: νεοφώτιστος/η (ή νεομυημένος/η), ιερέας/ια και αρχιερέας/ια. Περισσότερα επίπεδα, είναι απλά υποδιαιρέσεις των βασικών τριών.
Για παράδειγμα, μια κλασσική μέθοδος ανάπτυξης της βασικής τριάδας, είναι η εννεάδα. Έχουμε δηλαδή +2 «επίπεδα» για κάθε βασικό επίπεδο, που είναι ουσιαστικά το ένα βήμα πριν και το ένα βήμα μετά του βασικού. Ουσιαστικές όμως διαφορές από το βασικό, δεν υπάρχουν. Περισσότερο υποδηλώνουν το πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι το άτομο από το επόμενο ή προηγούμενο βήμα. Υποδηλώνουν την μετάβαση δηλαδή. Τα επίπεδα παραμένουν τρία. Όλα τ’ άλλα, είναι απλώς μεταβατικά στάδια.
Γι αυτό και τα ιερά κείμενα, τηρούν την αρχική τριάδα επιπέδων.

(ελπίζω να γίνομαι κατανοητή...)

Τώρα, το γιατί «καθιερώθηκαν» εξ’ αρχής να είναι τρία, κι όχι λιγότερα ή περισσότερα... Θέλει πολύ ανάλυση και δεν προλαβαίνω να την κάνω αυτή τη στιγμή.


_______________
...Not all those who wonder are lost... (lotr)
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

anchor
Μέλος 2ης Βαθμίδας


274 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/11/2005, 14:59:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους anchor  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

«Τέλος του μαρτυρίου σου μην περιμένεις, προτού κάποιος από τους θεούς φανεί τα πάθη σου να αναλάβει και εκούσια να κατέβει στα ανήλια βάθη του Ταρτάρου και του Άδη»
~ Προμηθέας Δεσμώτης – Αισχύλου, στ. 1026-1029 ~
...Όχι, ουδεμία σχέση με τον Χριστό, παρόλο που αυτοί οι στίχοι θεωρήθηκαν «προφητεία» της έλευσης του Ιησού.

Το "ουδεμία σχέση με το Χριστό" είναι σχετικό. Κάθε προφητεία βλέπεται σε σχέση με γεγονότα που μοιάζουν με αυτά που προφητεύει. Αν και τυπικά δεν έχει σχέση με τον Χριστό, δηλαδή ο Αισχύλος είχε συγκεκριμένη ίσως ιδέα για την υλοποίησή της, ουσιαστικά δεν έχουν άδικο εκείνου που "είδαν" την εκπλήρωση της προφητείας συμβολικά μεσα από τη διήγηση για την κάθοδο του Ιησού στον Άδη, αλλά και την άνοδο σε ανάσταση, απελευθερώνοντας έτσι (σύμφωνα με την άποψη αυτή) την δέσμια ανθρωπότητα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
anchor
Μέλος 2ης Βαθμίδας


274 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/11/2005, 15:07:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους anchor  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Το θυμίαμα λοιπόν, υπήρξε χαρακτηριστικό σύμβολο των «Παγανιστών», πράγμα που καλά γνώριζαν οι χριστιανοί της δύσης. Οι πληροφορίες μας μεταφέρουνε ότι η είσοδος του θυμιάματος στις λατρευτικές πρακτικές των χριστιανών έγινε περίπου κατά τον 4ο αιώνα.
Όταν προσπαθούμε να βρούμε σύνδεση μεταξύ δύο πρακτικών που μοιάζουν βασική κριτική ερώτηση (εφ όσον δεν υπάρχει ρητώς διατυπωμένη η σχέση) είναι (στην περίπτωσή μας): αν δεν ήξεραν το "παγανιστικό" σύμβολο θα μπορούσαν να καταλήξουν στη χρήση θυμιάματος;
Εδώ η απάντηση είναι ναι.
Το θυμίαμα ήδη χρησιμοποιούνταν στην Ιουδαϊκή λατρεία θεσπισμένο από το Μωσαϊκό νόμο. Οπότε η χρήση του από τους χριστιανούς θα μπορούσε μια χαρά να ξεκινά από εκεί και όχι από παγανιστές. Στην περίπτωσή μας μάλλον από εκεί ξεκινά, τον Ιουδαϊσμό. Αυτό γιατί στη χριστιανική αντίληψη το θυμίαμα συμβολίζει τις προσευχές που ανεβαίνουν στον ουρανό (όπως και στον Ιουδαϊσμό) και δεν σχετίζεται με νεκρικά έθιμα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/11/2005, 15:41:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
anchor:
«Αυτό γιατί στη χριστιανική αντίληψη το θυμίαμα συμβολίζει τις προσευχές που ανεβαίνουν στον ουρανό (όπως και στον Ιουδαϊσμό) και δεν σχετίζεται με νεκρικά έθιμα.»

Ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για νεκρικά ή άλλα έθιμα και τελετουργικά, η χρήση του καπνού ΗΤΑΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΝΑΣ ΑΓΩΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΙΟ.

Επομένως, δεν έχουμε απολύτως καμία διαφοροποίηση του χριστιανισμού. Ο καπνός συμβολίζει τη σταθερή προσπάθειά μας να φθάσουμε στους ουρανούς, ή τα όντα που κατοικούν εκεί. Ο καπνός έχει χρησιμοποιηθεί ως αγωγός για τις προσευχές, ευρύτερα για την λεγόμενη ενεργειακή μετατόπιση.

Τα ίδια φυσικά ίσχυαν και στους Έλληνες.

Άρα, ο συμβολισμός που εξηγείς, είναι ο ίδιος και απαράλλαχτος ΠΟΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Νεφέλη
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
110 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/11/2005, 16:30:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Νεφέλη  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Schwabe: <<Βέβαια, πολλές έννοιες έχουνε διαστρεβλωθεί από την χριστιανική κάστα, και έτσι χρησιμοποιούνται για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους πλέον, λησμονώντας να αναφέρουνε την πραγματικότητα και την αλήθεια που έκρυβαν οι λέξεις-κλειδιά.>>
Το «πλέον» είναι η λέξη-κλειδί σ’ αυτό σου το μήνυμα.
Ναι, έχει πέσει πολύ παραποίηση και απόκρυψη... Είναι η διαφθορά που λέγαμε νωρίτερα.
Ευτυχώς όμως, στα κείμενα παραμένουν όλα ως είχαν (παρά τα μεταγενέστερα «πετσοκόμματα») για κάθ’ έναν που θέλει να ερευνήσει.


anchor: <<Το "ουδεμία σχέση με το Χριστό" είναι σχετικό. Κάθε προφητεία βλέπεται σε σχέση με γεγονότα που μοιάζουν με αυτά που προφητεύει. Αν και τυπικά δεν έχει σχέση με τον Χριστό, δηλαδή ο Αισχύλος είχε συγκεκριμένη ίσως ιδέα για την υλοποίησή της, ουσιαστικά δεν έχουν άδικο εκείνου που "είδαν" την εκπλήρωση της προφητείας συμβολικά μεσα από τη διήγηση για την κάθοδο του Ιησού στον Άδη, αλλά και την άνοδο σε ανάσταση, απελευθερώνοντας έτσι (σύμφωνα με την άποψη αυτή) την δέσμια ανθρωπότητα.>>
Σωστά
Πράγματι φίλε, ο συμβολισμός της διήγησης παραμένει (αν και δεν έχει τόσο σχέση με απελευθέρωση της ανθρωπότητας, όσο απελευθέρωση του ατόμου... αλλά τέλος πάντων, αυτό είναι άλλο θέμα και εξαρτάται πως το βλέπουμε).
Το «ουδεμία σχέση» το έγραψα περισσότερο με σκοπό να προλάβω πιθανές δηλώσεις του τύπου «ιδού! Ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας -το είχε προβλέψει και ο Αισχύλος!» (καταλαβαίνεις –ελπίζω- τι εννοώ)


Schwabe: <<Ο καπνός έχει χρησιμοποιηθεί ως αγωγός για τις προσευχές, ευρύτερα για την λεγόμενη ενεργειακή μετατόπιση.>>
Σωστά μιλάς φίλε, και (συμπληρώνω) ο καπνός ειδικά από το λιβάνι, έχει επίσης να κάνει με το να διευκολυνθεί η χαλάρωση κι επομένως η επαφή με το Θείο. Φορές-φορές μάλιστα σκοπεύει στο να μπει το άτομο σε κατάσταση έκστασης -μια πρακτική που συναντάμε σε ΟΛΕΣ τις θρησκείες, ακόμα και σ’ αυτές για τις οποίες έχουμε πιά λίγα στοιχεία.


_______________
...Not all those who wonder are lost... (lotr)
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/11/2005, 19:50:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Νεφέλη,

οι σχολιασμοί σου διευρύνουν το σκεπτικό με το οποίο προσεγγίζονται αυτά τα παράλληλα μονοπάτια της αναζήτησης του επέκεινα.

Χρήσιμο είναι, εξαιρετικά χρήσιμο θα έλεγα σε μια εποχή έξαρσης του θρησκευτικού φανατισμού, να γνωρίζει ο κόσμος τα «δάνεια» από τις εκ των πραγμάτων νεόκοπες θρησκείες στο διάβα των αιώνων, και έτσι να έχει μια πιο σφαιρική αντίληψη ως προς τις «αποκλειστικότητες» και τις «εξ αποκαλύψεως» θεωρήσεις.

Ίσως, ελπίζω τουλάχιστον, με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε ώστε να καμφθεί ο Σχολαστικισμός και η μισαλλοδοξία και να προβληθούνε τα ευεργετήματα του Γνωστικισμού και της φιλοσοφικής αφύπνισης.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/11/2005, 02:17:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Νεφέλη πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που αναφέρεις.

Από την άλλη δεν θα ήταν σωστό να θεωρούμε τα πάντα δανεικά, παρόλες τις ομοιότητες που μπορεί να υπάρχουν. πχ. είναι λογικό όλες οι φυλές να θεοποιούν τον ήλιο και την σελήνη και τα σύμβολά τους να είναι παρόμοια, οι γιορτές τους παρόμοιες και να πέφτουν πάνω-κάτω στις ίδιες ημερομηνίες.
Παρόλες τις ομοιότητες υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Και οι διαφορές οφείλονται στο πνεύμα των ανθρώπων που δημιουργούν έναν πολιτισμό. Ακόμα και οι δανεισμοί, προσαρμόζονται ή αποδυναμώνονται ανάλογα με το πνεύμα του κάθε πολιτισμού και βέβαια ανάλογα με την κάθε εποχή.

Η προσωπική μου άποψη σχετικά με τα επίπεδα γνώσης, είναι ότι έχουμε μεγαλοποιήσει την υποτιθέμενη γνώση που είχαν οι "μυημένοι" στα υψηλότερα στάδια (όχι μόνο εμείς, από την αρχαιότητα ακόμα). Τέλος πάντων αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 09/11/2005 02:18:23Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Νεφέλη
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
110 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/11/2005, 08:02:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Νεφέλη  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ostria:<<Από την άλλη δεν θα ήταν σωστό να θεωρούμε τα πάντα δανεικά, παρόλες τις ομοιότητες που μπορεί να υπάρχουν. πχ. είναι λογικό όλες οι φυλές να θεοποιούν τον ήλιο και την σελήνη και τα σύμβολά τους να είναι παρόμοια, οι γιορτές τους παρόμοιες και να πέφτουν πάνω-κάτω στις ίδιες ημερομηνίες.
Παρόλες τις ομοιότητες υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Και οι διαφορές οφείλονται στο πνεύμα των ανθρώπων που δημιουργούν έναν πολιτισμό. Ακόμα και οι δανεισμοί, προσαρμόζονται ή αποδυναμώνονται ανάλογα με το πνεύμα του κάθε πολιτισμού και βέβαια ανάλογα με την κάθε εποχή.>>

Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν «δανεικά». Είναι περισσότερο μια λέξη χάριν συζήτησης.
Άλλωστε, τι πάει να πει «δανεικά» σ’ αυτά τα θέματα;; Είναι σα να λέμε ότι «δανειστήκαμε» μια τέχνη του πατέρα μας, αυτήν που μας δίδαξε από μωρό, για να συνεχίσουμε στην οικογενειακή επιχείρηση!

...Ανόητο...

Στην ουσία δεν δανειστήκαμε, αλλά διδαχτήκαμε. Και το «χρέος» μας είναι, βασιζόμενοι σ’ αυτά που διδαχτήκαμε, να πάμε λίγο παραπέρα, να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την γνώση προς όφελός μας, ώστε κι εμείς με την σειρά μας να έχουμε κάτι να διδάξουμε τα παιδιά μας και να παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο.

Οι εκάστοτε νεότερες θρησκείες είναι το «ένα βήμα παραπάνω».
Όντας νεότερες, είχανε και έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να έχουν μεγάλο πλούτο γνώσης πίσω τους για να χρησιμοποιήσουν ώστε να πάνε παραπέρα, αλλά και να διδαχτούν από τα λάθη των προηγούμενων. Και την χρησιμοποίησαν συνδυαστικά, για να δημιουργήσουν κάτι φαινομενικά καινούργιο. Αυτό δεν είναι κακό! Διότι κάθε εποχή έχει διαφορετικές ανάγκες.
Όταν για παράδειγμα «γεννήθηκε» ο Χριστιανισμός, υπήρχε η κοινωνική ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στους λιγότερο τυχερούς της ζωής (στους φτωχούς, στους σκλάβους και τους άρρωστους δηλαδή) και να αρχίσει να «σπάει» ο κλοιός του ελιτισμού που είχε παραγίνει με την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Γι αυτό και η προσοχή του Χριστιανισμού, είναι περισσότερο εστιασμένη προς τα εκεί.
Τώρα, στην σύγχρονη εποχή, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να δοθεί προσοχή στην οικολογική συνείδηση αλλά και στο να ξεφύγει ο άνθρωπος από την πεζή καθημερινή ρουτίνα. Γι αυτό και τα νεότερα θρησκευτικά ρεύματα εστιάζονται περισσότερο στην οικολογία και στην φαντασία.
(φυσικά τα σημεία που αναφέρω είναι συνοπτικά. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, εννοείται)

Μ’ άλλα λόγια, χρησιμοποιώντας την ίδια -αιώνια απ’ ότι έχει αποδειχθεί- γνώση, εστιάζουμε κάθε φορά σε άλλα σημεία της, ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες. Κι όταν καλύπτεται ή αλλάζει η ανάγκη, αλλάζει και η θρησκεία.

Θα αναλύσω περισσότερο επ’ αυτών, λίγο αργότερα...


_______________
...Not all those who wonder are lost... (lotr)
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

YpopshfiosEllhn
Νέο Μέλος


1 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/12/2005, 17:32:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους YpopshfiosEllhn  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Endiaferon Thema.
Sigouro einai oti mageia yparxei pantou gyro mas. Sto kathe hamogelo paidiou sto kathe hliovasilema sto kathe kelaidima poylioy. H fysh einai mageytikh gia mas toys anthropous. Giati omos? Giati thn epizhtoume toso thn stigmh pou me ta erga mas thn katastrefoume?
Apo thn allh pleyra h thrhskeia (kathe thrhskeia) sthrizete kyrios sthn agnoia ton opadon ths (Thn soso to dynaton megalyterh agnoia mia kai den einai dynath h 100% agnoia opos kai h 100% gnosh). Skeptomeno on dyskola metatrepete se avoulo opado (kai os toytoy einai ahristo gia thn thrhskeia an ohi kai epikindyno). Opote h tapeinh mou gnomh einai oti h mageia thn opoia epikalountai oi thrhskeies den ehei tipota to koino me thn mageia ths fyshs.
H gnomh sas?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/09/2013, 05:37:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Τι ρόλο παίζει η εβραϊκή δεισιδαιμονία και οι πανάρχαιες μαγικές πρακτικές στην λατρεία του Χριστιανισμού?

Τι ρόλο παίζουνε οι εξορκισμοί και τα δαιμονοποιημένα εκκλησιαστικά κείμενα στην διαμόρφωση των πιστών και του ψυχισμού τους?

Το ψυχοκοινωνικό φαινόμενο της μαγείας δικαιολογείται στην προ-επιστημονική εποχή, και οι μάγοι της εκάστοτε φυλής ήσαν και οι «ερμηνευτές» των «κακών πνευμάτων» που προκαλούσανε διάφορες καταστροφές. Με λίγα λόγια οι μάγοι ήτανε οι ΙΕΡΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΤΟΥΣ.

Ο φόβος της μαγείας, αλλά και η μαγεία του φόβου, συντηρείται ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ από το εβραιοχριστιανικό δόγμα και επιζεί διαχρονικά όπως και τα ΒΛΑΒΕΡΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ: μεταλλάσσονται και επιχρίονται σε «ιεροπρεπή»…ευχέλαια!

Διότι ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ να εξηγήσει κανείς σε ένα νεαρό ελληνόπουλο τι εστί η βαρύγδουπη «Ευχή επί οικίας περιεργαζομένης υπό πονηρών πνευμάτων» που καλείται να διαβάσει ο σεβαστός παπούλης? Να του μιλήσει για…περιοδεύοντα κακόβουλα δαιμόνια και μαύρα διαβολάκια που ΑΠΕΙΛΟΥΝΕ την οικιακή γαλήνη? Και συγκεκριμένα:

« Κύριε Σαββαώθ, φύσαι και διαφύλαξον ημάς από του σκότους νυκτερινού, από φόβον νυκτερινού, από πράγματος εν σκότει διαπορευομένου, από βέλους πετομένου ημέρας, από συμπτώματος και δαιμονίου μεσημβρηνού»!

Υπάρχουνε βέβαια και άλλες πολλές παρόμοιες απαγγελίες μαγικών κειμένων (!), οι οποίες «ρυθμίζουνε» την «Θεϊκή παρέμβαση» στα θέματα…γεωργικών καλλιεργειών, θέματα…καιρικών ακραίων φαινομένων καθώς ακόμα και….ενδεχόμενο απειλής σεισμού!!!

Εάν προμηθευτεί κανείς το «Ευχολόγιον το Μέγα» της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, τότε θα απολαύσει ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΟΥΣ εξορκισμούς (επ’αμοιβή!) και κείμενα ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑΣ.

Και ερωτώ:
Αυτοί είναι ωρέ οι ταγοί του Ελληνισμού?
Αυτοί είναι οι συνεταίροι του Υπουργείου Παιδείας των Ελλήνων?
Αυτοί είναι οι υποτιθέμενοι διασώστες του αρχαιοελληνικού πνεύματος?




Ακριβώς. Ενώ ο ελληνικός νους ποτέ δεν πίστεψε ούτε πρόκειται να δεχθεί την μαγεία. Τον Έλληνα δεν τον πιάνει κορόιδο κανείς ταχυδακτουλουργός. Γιατί ο Έλληνας είναι λογικός.

Όσο για την νέα αποκρυφιστική "μαγεία", αυτή είναι εντελώς μια ορθολογιστική επιστήμη, που μπορεί να επιβεβαιωθεί με ανώτερες μαθηματικές εξισώσεις, ανώτερη φυσική, ανώτερη χημεία.



Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/09/2013, 05:43:35  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Άσε τα να πάνε δηλαδή.

Εμείς οι Χριστιανοί δεν θέλουμε να εξηγούμε και να μαθαίνουμε για να αποκτήσουμε δύναμη, θέλουμε μοναχά να θαυμάζουμε και να είμαστε δούλοι μια ζωή.

Μπουχου... ενώ κάποιοι άλλοι που εξασκούν τα ωτία τους 15 λεπτά την ημέρα εις το να ακούνε τα ανήκουστα από το υπερπέραν, θα εξελιχθούν σε υπεργήινες οντότητες.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Lock_Smith
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
459 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2013, 00:33:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα,

quote:
Τον Έλληνα δεν τον πιάνει κορόιδο κανείς ταχυδακτουλουργός.

quote:
Χαιρετισμός
Καλώς ήρθατε στο blog Ελληνορθόδοξα Νέα, επικοινωνία και αποστολή κειμένων

Εμένα μου λες?

Ό,τι κλείνει, ανοίγει!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2487 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/11/2013, 13:40:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Καλημέρα,

quote:
Τον Έλληνα δεν τον πιάνει κορόιδο κανείς ταχυδακτουλουργός.

...

quote:
Χαιρετισμός
Καλώς ήρθατε στο blog Ελληνορθόδοξα Νέα, επικοινωνία και αποστολή κειμένων

Εμένα μου λες?

Ό,τι κλείνει, ανοίγει!


με αφορμή τα 'δάκρυα' που δείχνεις. Το φαινόμενο είναι υπαρκτό. Οι εξηγήσεις διαφέρουν.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4907 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/11/2013, 14:07:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
YpopshfiosEllhn
Endiaferon Thema.
Sigouro einai oti mageia yparxei pantou gyro mas. Sto kathe hamogelo paidiou sto kathe hliovasilema sto kathe kelaidima poylioy. H fysh einai mageytikh gia mas toys anthropous. Giati omos? Giati thn epizhtoume toso thn stigmh pou me ta erga mas thn katastrefoume?
Apo thn allh pleyra h thrhskeia (kathe thrhskeia) sthrizete kyrios sthn agnoia ton opadon ths (Thn soso to dynaton megalyterh agnoia mia kai den einai dynath h 100% agnoia opos kai h 100% gnosh). Skeptomeno on dyskola metatrepete se avoulo opado (kai os toytoy einai ahristo gia thn thrhskeia an ohi kai epikindyno). Opote h tapeinh mou gnomh einai oti h mageia thn opoia epikalountai oi thrhskeies den ehei tipota to koino me thn mageia ths fyshs.
H gnomh sas?

Φίλε υποψήφιε Έλληνα υποθέτω... Όταν οι Άγγλοι δεν γράφουν "χαου ντου γιου ντου" εμείς γιατί να γράφουμε "ti kaneis"; Είναι ντροπή φίλε μου την ώρα που τα παιδάκια του δημοτικού στην Αγγλία μαθαίνουν αρχαία ελληνικά τα δικά μας παιδιά όχι μόνο να μη μπορούν να διαβάσουν ένα αρχαίο κείμενο, αλλά να γράφουν αλαμπουρνέζικα προσπαθώντας να γράψουν ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες, λες και δεν έχομε αλφάβητο.
Κατά τα άλλα καλώς ήλθες στο esoterica και καλή παραμονή, φροντίζοντας όμως τα μηνύματά σου να είναι στα ελληνικά.


*Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Abbaeion
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
124 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/11/2013, 13:59:45  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ακριβώς. Ενώ ο ελληνικός νους ποτέ δεν πίστεψε ούτε πρόκειται να δεχθεί την μαγεία. Τον Έλληνα δεν τον πιάνει κορόιδο κανείς ταχυδακτουλουργός. Γιατί ο Έλληνας είναι λογικός.

Ο Έλληνας είναι ευκολόπιστος στην μαγεία και πιστεύει πάντοτε ότι γίνεται με την επέμβαση ανώτερων δυνάμεων τα αρχαία χρόνια με την βοήθεια των θεών μετά την επικράτηση του χριστιανισμού με την βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας. Στην αρχαιότητα υπήρχαν οι φιλόσοφοι οι οποίοι προσπάθησαν να τα εξηγήσουν όλα με την λογική αλλά ήταν μειοψηφία από την στιγμή που υπάρχει κάποιος θεός αυτός την χρεώνεται απλά οι Έλληνες δεν πιστεύουν εύκολα στην ξεκάρφωτη μαγεία αυτή που έρχεται από το πουθενά.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Lock_Smith
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
459 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2014, 02:37:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
βρε συ Schwabe
γιατί δεν πας να γράψεις κανένα σύνθημα στον τοίχο, γιατί εδώ που τα γράφεις, με το φανατισμό και την απολυτότητα που σε διακρίνει, δεν πρόκειται να πίσεις κανέναν!

Λίλιθ, βασικά θα ήθελα να μου αιτιολογήσεις το user name που έχεις, ΟΧΙ γιατί μου χρωστάς εξηγήσεις, μα γιατί σε συνάρτηση με αυτά που γράφεις δείχνει οτι είσαι αρκετά σχετική με τη μαγεία και απορώ για το εξής:

Γιατί μια κυρία που έχει ασχοληθεί με τη μαγεία διάλεξε το όνομα μιας δαιμόνιας οντότητας? Ειδικά τη στιγμή που κατακρίνει τους μαύρους μάγους?

Έχω και άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα τι είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν μαύρο μάγο απο έναν λευκό?
Εννοώ οτι ένας μάγος που έχει προσωπικές επειδιώξεις για χρήμα είναι μαύρος ενώ ένας μάγος που έχει στόχο να εμφανίσει το απόκοσμο για να το "γνωρίσει", είναι λευκός?

Ο Σβάμπε βλέπει τα πράγμματα απο μια άλλη...ποιό απομακυσμένη οπτική γωνία και κατα τη γνώμη μου καλά κάνει γιατί σε αυτά τα πράγμματα όσο ποιό βαθυά μπαίνεις τόσο ποιό γρήγορα πεθαίνεις.

Εγώ που σου μιλάω έχω βιώσει πράγμματα και έχω ασχοληθεί σε πολύ νεαρή ηλικία με τέτοια "πραγμματάκια", σε πληροφορώ οτι ΟΧΙ ΜΟΝΟ τα άφησα πίσω μου αλλά δεν υπάρχει Κ-Α-Μ-Ι-Α απολύτως περίπτωση να γυρίσω εκεί.

Μπορώ όμως να σου πω, όσα δε σου είπε ποτέ κανείς και βασικά να ξέρεις οτι και τώρα που σου γράφω το σκέφτομαι πάρα πολύ να πατήσω το κουμπί της ανάρτησης, ξέρεις γιατί?
Γιατί αν εσύ διάλεξες να είσαι Λίλιθ ίσως εγώ πρέπει να βγάλω το σκασμό και να σε αφήσω στο δρόμο που διάλεξες, για να πάρεις το μάθημά σου απο κει που δεν το περιμένεις, ξέρεις αυτό που λένε "όποιος παίζει με τη φωτιά στο τέλος καίει τα δάχτυλά του".

Τέλος πάντων, θα μπορούσα να συνεχίσω σε άλλο μοτίβο (Ιστορικό), αυτή την κουβέντα με το μέλος Σβάμπε ο οποίος παρ' όλο που έχουμε συγκρουστεί, απο πλευράς μου τον θεωρώ ικανό συνομιλητή και ποιό προσγειωμένο.

Να το πατήσω το κουμπί? Να μη το πατήσω?
Δε βαριέσαι, κουβέντα να γίνεται.....

Ό,τι κλείνει, ανοίγει!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 8 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1416016
Maintained by Digital Alchemy