ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ?
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 13
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/10/2008, 17:36:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
H O Jaeger παρατηρεί ότι: "....στην αποκαλούμενη φιλοσοφία της φύσης, έχουμε βρει θεολογία, θεογονία και θεοδικία να λειτουργούν δίπλα δίπλα....." ενώ ο Burch βεβαιώνει ότι ο Αναξίμανδρος εισήγαγε στη φιλοσοφία την ιδέα του Θεού με φιλοσοφική έννοια.

Παρόμοια άποψη καταθέτει και ο Hack, ο οποίος αποδέχεται μεν τον θεολογισμό των Μιλησίων και τονίζει:"...Οι Έλληνες διανοητές του 6ου αιώνα δεν ακύρωσαν την ιδέα του Θεού στις απαντήσεις τους στο κοσμογονικό πρόβλημα, αλλά τώρα το ενδιαφέρον τους εστιάζεται πλέον στη μή ανθρωπομορφική Θεότητα ενώ........"

".....Η συνέχεια της Ελληνικής σκέψης, (σχολιάζει ο Hack), σχετικά με το Θεό, επισκιάζεται με την απόκρυψη των δογμάτων του Θαλή και των άμεσων διαδόχων του κάτω από τις δίδυμες ταμπέλες της φιλοσοφίας και της επιστήμης.
Είναι αλήθεια ότι ο Θαλής ήταν φιλόσοφος και επιστήμονας. Είναι όμως εξίσου αλήθεια ότι ήταν και Θεολόγος. Κάτω από την επιρροή σύγχρονων προκαταλήψεων συνηθίζουμε να θεωρούμε αυτές τις ενασχολήσεις ως διακριτές και σε μεγάλο βαθμό ως αποκλείουσες η μία την άλλη.
Αλλά αυτές υπήρχαν συνδυασμένες στο Θαλή καθώς και στους περισσοτέρους από τους διαδόχους τους και αν δεν αντιληφθούμε αυτό το γεγονός, η Ελληνική σκέψη θα τείνει να γίνει μή κατανοητή..."

Ο Jeager έρχεται να συμπληρώσει γράφοντας:"...δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε ότι ο στοχασμός περί της φύσης δεν ενέχει αληθινή θρησκεία. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι απλά δεν μπορούμε να συλλάβουμε οποιαδήποτε προχωρημένη μορφή θρησκείας χωρίς την ιδέα της αιωνιότητας και αφθαρσίας τν οποία ο Αναξίμανδρος συνδέει με την νέα αντίληψή του περί Θεότητας..."

Το θείον ως όρος γράφει ο Jeager, χρησιμοποιείτο στην προσωκρατική φιλοσοφική γλώσσα και εμπεριέχει πλέον την ιδέα του ενός Θεού με τις ιδιότητες του αθανάτου και της παντοδυναμίας.
Η απόδειξη και μόνο ότι το "άπειρον" είναι αθάνατο θα αρκούσε για να δικαιούται αυτό να ταυτιστεί με το Θείο. Στην Ελληνική σκέψη το αθάνατο είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ιδέα της Θεότητας."

Αγαπητέ Κηφεύς θα συνεχίσω σε επόμενο μήνυμα, να είσαι καλά.

Η σοφία είναι ένα μόνο πράγμα: να γνωρίζει κανείς την αρχή που κυβερνά τα πάντα με τη βοήθεια των πάντων.
(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/10/2008, 20:07:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ europaios2

Επειδή θεωρώ ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν, όσον αφορά γενικότερα τους προσωκρατικούς και ειδικότερα τον Ηράκλειτο, είναι επαρκείς και για τον λόγο ότι η παρέκβαση που έχομε κάνει οι δυο μας από το θέμα του topic αυτού που είναι ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ? είναι ήδη αρκετά εκτενής, θα αναφερθώ για τελευταία φορά, εδώ, στον Ηράκλειτο:

Οι περισσότεροι σύγχρονοι σχολιαστές τουλάχιστον, φαίνεται να κατανοούν ότι:

Η ΘΕΟΤΗΤΑ , κατά τον Ηράκλειτο , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ
ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ , ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΥΣΤΕΡΕΣ Ή ΠΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΕΣ Ή ΟΧΙ ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ .

Για τον Ηράκλειτο : Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ , ΔΕΝ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΙΠΟΤΕ , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΒΟΥΛΗΣΗ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ή ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΝΤΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ .

ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΞΗ ΤΟΥ . (Περ.67) .

Για τον Ηράκλειτο η ψυχή προέρχεται από τις αναθυμιάσεις του νερού. Ως ψυχή προσδίδει τις ιδιότητες της ζωής στον άνθρωπο και μετά τον θάνατο επιστρέφει στην υγρή κατάσταση (Περ. 77) .

Η φύση της θεότητας για τον Ηράκλειτο είναι ταυτόσημη με την φύση του κόσμου ως σύνολο και από την παρατηρούμενη φύση του κόσμου συνάγει με την ενορατική λογική του «τας γνώμας του θείου ήθους» . Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της φιλοσοφίας του Ηράκλειτου και το νόημα του λόγου του. (Περ.78) .

Το θείο , για τον Ηράκλειτο , δεν είναι ο υπερβατικός Θεός των θρησκειών , ο δημιουργός του κόσμου , αφού στην περικοπή 30 σαφώς μας πληροφορεί ότι κανένας Θεός δεν έφτιαξε τον κόσμο . Ούτε οι σκέψεις της θεότητας που αναφέρονται στην περικοπή 78 έχουν κάποια σχέση με το είδος των ανθρώπινων σκέψεων , αλλά αποτελούν μόνο την έκφραση της κοσμικής τάξης .

Επομένως το θείο , για τον Ηράκλειτο , είναι η τάξη , ο κόσμος , η επικρατούσα στον κόσμο νομοτέλεια , αφού τα πάντα κυβερνώνται από τα πάντα επαναλαμβάνοντας «μέτρα» . Το θείο είναι η διαπίστωση πως τα πάντα είναι ένα και τα πάντα είναι καλά και αγαθά και δίκαια .

Μετά από τα παραπάνω επανέρχομαι στο κύριο θέμα του forum.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AINEIAN06
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Guatemala
242 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2008, 02:46:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους AINEIAN06  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ας πω κι εγω ο Αινειαν την γνωμη μου
1. Αναγνωριζω το δικαιωμα και την ελευθερια σε καποιον να εχει τις - διαφορετικες απο εμενα - αποψεις του , κι να δρα συμφωνα με την ιδεολογια του [ θρησκευτικη η μη ] ομως ... δεν εχω κανεναν λογο να σεβαστω τα πιστευω του εαν αυτα μου φαινονται ... λαθεμενα , αποτροπιαια , μισανθρωπα , εγκληματικα [ αυτο πχ ελειπε να σεβαστω τις μισογυνικες η μισανθρωπες αποψεις καποιων θρησκευτικων δοξασιων ..δεν αναφερω ονοματα , η την πρακτικη εφαρμογη αυτων των αποψεων πανω σε πιστους και μη ]

2. Εκεινο που με κανει ακραιφνη αθεο δεν ειναι η αποριψη της πιθανοτητας του να υπαρχει μια ανωτερα δυναμη - δημιουργος αιτια εστω του Συμπαντος - την οποια θα μπορουσαμε να ονομασουμε ως Θεο .
Αλλα - με κανει αθεο - η σκεψη οτι ολες οι θρησκειες σε λατρευτικο τουλαχιστον επιπεδο δεν ειναι τιποτε αλλο παρα .. δουλικη κολακεια [ υμνοι προσευχες ] κι δωροδοκεια [ ταματα θυσιες ] ανθρωπομορφων προσωπομορφικων υπερφυσικων οντοτητων προκειμενου να μας βοηθησουν με θεικο θαυματουργο τροπο πανω σε υλικα πρακτικα ιδιοτελη προβληματα [ υγεια , ευφορια των καρπων της γης , νικη επι εχθρων .. καλες σοδειες ... οδικη ασφαλεια κλπ κλπ ] η να μην μας τιμωρησουν ως ... επουρανιοι αρχοντες .. εαν παραληψουμε να τους τιμουμε και σεβομαστε !!!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AINEIAN06
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Guatemala
242 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2008, 02:49:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους AINEIAN06  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αναγνωριζω κι θεωρω απολυτως σεβαστο το δικαιωμα καποιου να εχει τις δικες του - εν προκειμενω θρησκευτικες - πεποιθησεις του ... φτανει να τις εχει .... μονος του κι να μην θελει να μου τις επιβαλει εμμεσα με πλυση εγκεφαλου η εμμεσα με ωμη επιβολη !!!
Απο εκει και περα δεν χρωστω κανενα σεβασμο σε θρησκευτικες αποψεις και θεωριες τις οποιες τις θεωρω τουλαχιστον ανοητες !!!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2008, 08:54:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ AINEIAN, κανένα πρόβλημα, αλλά μη μας ...δείρεις
κιόλας για το δικό σου δικαίωμα, όχι το δικό μου, φυσικά,περί
πίστεως... Θα ήθελα δε να σε παρακαλέσω, όπως αν γίνεται να
μη βρίζεις όταν δεν σε βρίζουν .... Στοιχειώδεις κανόνες
συμπεριφοράς... Ας μην ανακαλύπτουμε κάθε μέρα την Αμερική...
Πάθος και εμπάθεια δείχνει,κάτι τέτοιο, ή νεότης που επιπόλαια μιλάει...
Να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά λές κα μόλις σήμερα σου σκοτώσανε κάποιο
προσφιλές πρόσωπο...Ανακάλυψες κάτι νέο;
Επι της ουσίας, πάντως, απλά δεν είσαι άθεος.. Μόνο αντιχριστιανός
μας λές ότι είσαι...
Εγώ παντως, συνεχιζω περί σεβασμού, πράγμα που λίγοι σήμερα έχουν...
Η αφθονία των υλικών αγαθών, μας κάνει και μας υλιστές, αλλά όχι και στο
σημείο να αντμετωπίζουμε την θρησκεία ώς υπηρεσία του Δημοσίου...
Καλώς ή κακώς, έχει αυτο τον θείο και μυστηριακό χαρακτήρα, που σε
κάνει και νιώθεις κοντά στο Θεό... Βέβαια, εφόσον υπάρχει και το τυπικό..
Μια προσευχή στη Παναγία, μπορεί να σε κάμει να νοιώσεις πιο γλυκά...
Να νοιώσεις άνθρωπος, πέρα απο δύναμη... και άνθρωπος είναι συναίσθημα...
Αυτό μας βγαζει η θρησκεία,κατι που στην καθημερινότητα μας φθίνει....Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2008, 10:39:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι

Σας υπενθυμίζω, ότι σκοπός μου είναι να εξηγήσω , πρώτα , πώς, κατά τη γνώμη μου, γεννήθηκε η θρησκεία , το νόημα και την αξία των διαφόρων μορφών της , σε τι σημείο βρίσκεται σήμερα και ποιο θα είναι το μέλλον της στην Ανθρωπότητα .

Ό,τι περιγράφω, μέχρι να φθάσουμε στο τελικό συμπέρασμα, προσπαθώ να το κάνω εντελώς αδογμάτιστα και όσο πιο αντικειμενικά μπορώ.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2008, 10:59:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Σας υπενθυμίζω, ότι σκοπός μου είναι να εξηγήσω , πρώτα , πώς, κατά τη γνώμη μου, γεννήθηκε η θρησκεία , το νόημα και την αξία των διαφόρων μορφών της , σε τι σημείο βρίσκεται σήμερα και ποιο θα είναι το μέλλον της στην Ανθρωπότητα .

Ό,τι περιγράφω, μέχρι να φθάσουμε στο τελικό συμπέρασμα, προσπαθώ να το κάνω εντελώς αδογμάτιστα και όσο πιο αντικειμενικά μπορώ.


Αγαπητοί συνομιλητές

Για να μην υπάρξει παρερμηνεία των γραφομένων στο τελευταίο μου μήνυμα, κατά την διάρκεια αυτής της περιγραφής μου, μπορούμε να κάνομε διάλογο (και αυτό είναι επιθυμητό από μένα) για οποιοδήποτε επί μέρους θέμα εξετάζεται.

Εξάλλου αυτό έχει ήδη γίνει με την συζήτηση που προηγήθηκε παραπάνω περί προσωκρατικών, Ηράκλειτου κλπ.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AINEIAN06
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Guatemala
242 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2008, 11:14:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους AINEIAN06  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αγαπητέ AINEIAN, κανένα πρόβλημα, αλλά μη μας ...δείρεις
κιόλας για το δικό σου δικαίωμα, όχι το δικό μου, φυσικά,περί
πίστεως... Θα ήθελα δε να σε παρακαλέσω, όπως αν γίνεται να
μη βρίζεις όταν δεν σε βρίζουν .... Στοιχειώδεις κανόνες
συμπεριφοράς... Ας μην ανακαλύπτουμε κάθε μέρα την Αμερική...
Πάθος και εμπάθεια δείχνει,κάτι τέτοιο, ή νεότης που επιπόλαια μιλάει...

Εχουμε και λεμε
1. Δεν εβρισα κανεναν σε προσωπικο επιπεδο ουτε καν βλασφημισα [ με την κυριολεκτικη εννοια ... οχι οπως αντιλαμβανονται οι θρησκευομενοι πιστοι την βλασφημια .. οπου καθε αμφισβητηση των πιστευων τους θεωρειται ...βλασφημη !!!]
2. Σου αναγνωριζω το δικαιωμα να πιστευεις οτι θελεις , κι να ζεις -μεσα στα νομιμα φυσικα πλαισια- συμφωνα με τα πιστευω σου , ομως δεν ειμαι υποχρεωμενος να σεβαστω αποψεις που θεωρω λαθος .
Το πολυ πολυ να αναγκαστω ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΩ με αυτες ... γιατι τις βρισκω συνεχως μπροστα μου κι δεν εχω περθωρια ατιδρασης [ οπως θα συμβιβαζοσουν κι εσυ .. εαν εβλεπες καθημερινως εξω απο το σπιτι σου ενα Τζαμι ... ασχετα εαν σαν ..Γνησιος Χριστιανος θεωρεις το Ισλαμ ...σατανικο !!]Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AINEIAN06
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Guatemala
242 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2008, 11:16:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους AINEIAN06  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

σημείο να αντμετωπίζουμε την θρησκεία ώς υπηρεσία του Δημοσίου...

... υπαγομενη στο Υπουργειο Παδειας και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ... με κρατικη συνδρομη και επιβολη !!!!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2008, 11:56:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλέ μου AINEIAN, προς τι το πάθος;Αυτά που λέμε,
είναι γνωστά χρόνια τώρα, γι αυτό σε ρώτησα, περί πάθους...
Βρισιά είναι όταν αποκαλείς τον άλλο ανόητο, μέσω του:
" Απο εκει και περα δεν χρωστω κανενα σεβασμο σε θρησκευτικες αποψεις
και θεωριες τις οποιες τις θεωρω τουλαχιστον ανοητες !!!"
Πέραν αυτού, μη σεκλετίζεσαι, εδώ είμαστε για παρέα και διάλογο, όχι μόνο
για να ξεσπάμε απο ότι άλλο...
Χαίρομαι που πιστεύεις ότι ειναι θέμα εθνικης θρησκείας, ας μου επιτραπεί
ο όρος, αφού οι πιο πολλοί Έλληνες είναι χριστιανοί,οπότε ελπίζω ότι θα μας
την άποψη σου για το τι είναιθρησκεία και γιατι σεβασμός ή όχι, πέρ απο
τη δημοκρατική πλευρα του ζητήματος, έτσι για τον διάλογο.. Αν και προσωπικά
πιστεύω ότι όλοι μαθαίνουμε και γι αυτό είμαστε σ αυτή τη γή...
Πολύ καλημέρα σου...
Κι οσεβασμός που λέμε, εκεί κάπου ακουμπάει:Στο ότι μαθαίνουμε και χρειάζεται'
σεβασμός, αφού είμαστε μαθητές,ασχέτως ηλικίας...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2008, 17:00:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Aς συνεχίσω.....

Ας κοιτάξουμε πάλι λίγο τη σημαντικότερη και μοναδική μαρτυρία για "το Θείον" που εμφανίζεται από τον Αναξίμανδρο και μας μεταφέρει ο Αριστοτέλης.
(Αριστ.Φυσ. 203) "και το άπειρον δεν έχει αρχή...αλλά φαίνεται ότι αυτό είναι η αρχή των άλλων και τα πάντα περιέχει και τα πάντα κυβερνά, όπως λένε όσοι δέχονται άλλες αιτίες όπως π.χ. το νου ή τη φιλία πλάι στο άπειρο. Και αυτό είναι το Θείον, διότι είναι αθάνατο και άφθαρτο, όπως λέει ο Αναξίμανδρος και οι περισσότεροι φυσιολόγοι. "

Εδώ η διατύπωση του κειμένου φαίνεται να εισάγει το "Θέιον" ως μια ανεξάρτητη έννοια. Τον όρο τον βρίκουμε και πάλι αργότερα στον Εμπεδοκλή και στον Ηράκλειτο, όπως και στο κείμενο του Κριτία Σίσυφος που αποδίδεται από τον Σέξτο Εμπειρικό.

Ο Jaeger λοιπόν, οποίος θεωρεί ότι σε περίπτωση απουσίας άμεσων μαρτυριών είναι θεμιτό να προσφεύγουμε σε ενδείξεις από
μεταγενέστερους συγγραφείς, παραθέτει απόσπασμα από τον Σίσυφο, όπου ο Κριτίας οραματίζεται το σοφό άνδρα που δημιουργεί θρησκεία ως ένα είδος προσωκρατικού φιλοσόφου που εισάγει την ιδέα του "ΘΕΙΟΥ" και την εξοπλίζει με τα κατηγορούμενα της αθανασίας, της δυνατότητας να κινεί, να βλέπει και να ακούει τα πάντα με το νού του.
Οι ιδιότητες αυτές ασφαλώ θυμίζουν τον "Ένα" "Θεό" του Ξενοφάνη.

Στη φιλοσοφική προσωκρατική θεολογία οι ομηρικοί και οι ησιοδικοί θεοί, απογυμνόνονται συνειδητά από κάποια κατηγορούμενα για να δώσουν τη θέση τους στη νέα αντίληψη του Θείου.
Μία σαφή ένδειξη της συνειδητής κριτικής πλευράς της νέας φιλοσοφικής θεολογίας προέρχεται από τον Ξενοφάνη, ο οποίος κατακρίνει με αρκετή δόση ειρωνίας τον ανθωπομορφισμό της ομιρικής και ησιοδικής θρησκείας.

Αλλά και τα σχόλια του Ηρακλειτου περί Θεού φαίνεται καθαρά ότι τον εννοεί πέρα από εκείνον τον ανθρωπόμορφο Δία.

Έτσι τα σχόλια του Ηράκλειτου (Αριστόκριτος, Θεοσοφία), δείχνουν καθαρά την επιδείωξή του να απαλλάξει το Θεό από τα ανθρώπινα χαρακτηριστκά:
"Προσεύχονται στα αγάλματα των θεών σαν να μπορούσαν να τους ακούσουν, ενώ δεν τους ακούνε, δεν δίνουν, όπως και δεν μπορούν τίποτα να ζητήσουν"...........
"Και προσεύχονται σ' αυτά τα αγάλματα, πράγμα που ισοδυναμεί με το να θέλει κανείς να μιλήσει στους τοίχους, χωρίς να ξέρει καθόλου τι είναι πραγματικά οι θεοί και οι ήρωες".

Η σοφία είναι ένα μόνο πράγμα: να γνωρίζει κανείς την αρχή που κυβερνά τα πάντα με τη βοήθεια των πάντων.
(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2008, 20:38:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ας κοιτάξουμε πάλι λίγο τη σημαντικότερη και μοναδική μαρτυρία για "το Θείον" που εμφανίζεται από τον Αναξίμανδρο και μας μεταφέρει ο Αριστοτέλης.
(Αριστ.Φυσ. 203) "και το άπειρον δεν έχει αρχή...αλλά φαίνεται ότι αυτό είναι η αρχή των άλλων και τα πάντα περιέχει και τα πάντα κυβερνά, όπως λένε όσοι δέχονται άλλες αιτίες όπως π.χ. το νου ή τη φιλία πλάι στο άπειρο. Και αυτό είναι το Θείον, διότι είναι αθάνατο και άφθαρτο, όπως λέει ο Αναξίμανδρος και οι περισσότεροι φυσιολόγοι. "

Λόγω της πενιχρότητας των μαρτυριών, αγαπητέ europaios2, ο καθορισμός της έννοιας με την οποία ο Αναξίμανδρος ανέφερε το άπειρο, είναι πολύ δύσκολος και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιγνωμίες.

Απ'ότι θυμάμαι, ο Αριστοτέλης, στο Α΄βιβλίο των "Μετά τα Φυσικά" όπου κρίνει τις θεωρίες των προσωκρατικών παραλείπει να αναφέρει μεταξύ των αρχών το άπειρο του Αναξίμανδρου, τον οποίο δεν αναφέρει καθόλου στο τμήμα αυτό του συγγράμματός του.

Βέβαια για να αναφέρεις ότι αυτά που γράφεις ευρίσκονται στην παράγραφο 203 (φαίνεται θα είναι στη συνέχεια του συγγράμματος του Αριστοτέλη), πρέπει εκεί να αναφέρεται Μιλήσιος φιλόσοφος.

Απομένει να το εξετάσω το θέμα εκεί (από πλευράς ερμηνείας του Αριστοτέλη) για να πω την άποψή μου επ'αυτού.

Θα το κάνω αργότερα αυτό (δεν νομίζω ότι θα προλάβω σήμερα), διότι τώρα έχω ετοιμάσει την παράθεση της συνέχειας του θέματος που απασχολεί κύρια το topic.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2008, 21:07:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι

Ο Κομφούκιος ταυτίζει την ηθική με την διανόηση και κηρύσσει όχι την ταπεινότητα και την καλοσύνη , αλλά την πλήρη ανάπτυξη της προσωπικότητας .

Ας αναφέρουμε μερικά από τα παραγγέλματά του :

Τι συνιστά τον ανώτερο άνθρωπο ; Η καλλιέργεια εαυτού με αυτοσεβασμό .
Ο ανώτερος άνθρωπος είναι καθολικός , όχι μεροληπτικός .
Ο κοινός άνθρωπος είναι μεροληπτικός όχι καθολικός .
Ο ανώτερος άνθρωπος επιθυμεί να είναι ολιγόλογος . διότι οι άνθρωποι εύκολα καταστρέφονται από την φλυαρία . Ενεργεί πριν μιλήσει και κατόπιν μιλάει σύμφωνα με τις πράξεις του . Δεν συζητεί . Συμμορφώνεται προς τους τρόπους του ταπεινού .
Τώρα δεν υπάρχει σκοπός των πραγμάτων που να επηρεάζει τον άνθρωπο .
Και όταν οι προτιμήσεις και οι αντιπάθειές του δεν υπόκεινται σε κανόνες, μεταβάλλεται στην φύση των πραγμάτων όπως έρχονται εμπρός του .
Ο ανώτερος άνθρωπος ζητεί ό,τιδήποτε χρειάζεται εντός του .
Ο κατώτερος άνθρωπος ζητεί ό,τι χρειάζεται από τους άλλους .
Ο ανώτερος άνθρωπος ανησυχεί μήπως δεν κατακτήσει την αλήθεια . Δεν ανησυχεί μήπως τον βρει η φτώχια .
Υποφέρει για την έλλειψη ικανότητας και όχι για το ότι δεν τον αναγνωρίζουν οι άνθρωποι .
Εκείνο στο οποίο ο ανώτερος άνθρωπος είναι ανυπέρβλητος δεν είναι παρά αυτό :
Το έργο του , το οποίο οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν .
( Williams, E. T. : “China Yesterday and Today” , σελ. 241 – Brown , B. : “The Wisdom of the Chinese” , σελ. 24 ) .

Τώρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι θρησκεία !

Είναι μόνο ηθική . και μάλιστα ακόμη περισσότερο , είναι ηθική για τους εκλεκτούς , για τους εκ φύσεως εκείνους ευγενείς , οι οποίοι δεν χρειάζονται καθόλου την ηθική .

Η θρησκεία θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από την ηθική . Και χωρίς αυτό το κάτι περισσότερο , η ηθική είναι μια φωτιά , πολύ μακρινή για να θερμάνει . Ούτε είναι δόγμα η θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο το διανοητικό .

Η θρησκεία είναι ένα αίσθημα , η αιφνίδια και καθολική κατάληψη της ψυχής από μια αίσθηση του όλου , όπου το άτομο χάνεται σε λατρεία και η χωριστή ύπαρξη σε πίστη .

Οι άνθρωποι της Δύσης δοκιμάζουν άραγε κάτι παρόμοιο ;

Πιστεύω πως μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν , που η σπανιότητά τους μαρτυρεί πόσο ασήμαντη θέση κατέχει η θρησκεία για τους λαούς της Δύσης .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2008, 22:43:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ας κοιτάξουμε πάλι λίγο τη σημαντικότερη και μοναδική μαρτυρία για "το Θείον" που εμφανίζεται από τον Αναξίμανδρο και μας μεταφέρει ο Αριστοτέλης.
(Αριστ.Φυσ. 203) "και το άπειρον δεν έχει αρχή...αλλά φαίνεται ότι αυτό είναι η αρχή των άλλων και τα πάντα περιέχει και τα πάντα κυβερνά, όπως λένε όσοι δέχονται άλλες αιτίες όπως π.χ. το νου ή τη φιλία πλάι στο άπειρο. Και αυτό είναι το Θείον, διότι είναι αθάνατο και άφθαρτο, όπως λέει ο Αναξίμανδρος και οι περισσότεροι φυσιολόγοι. "

Βρήκα το τμήμα της παραγράφου 203, αγαπητέ europaios2, στα "Φυσικά" του Αριστοτέλη και συμφωνώ με την ερμηνεία που δίνεις.

Παρακάτω, όμως, στην αρχή της παραγράφου 204, γράφει ο Αριστοτέλης:

Έχει δ'απορίαν η περί του απείρου θεωρία. και γαρ μη είναι τιθεμένοις πολλ'αδύνατα συμβαίνει και είναι. Έτι δε ποτέρως εστί, πότερον ως ουσία ή ως συμβεβηκός καθ'αυτό φύσει τινί; ή ουδετέρως; αλλ'ουδέν ήττον εστίν άπειρον ή άπειρα τω πλήθει. Μάλιστα δε φυσικού εστί επισκέψασθαι ει έστι μέγεθος αισθητόν άπειρον. Πρώτον ουν διοριστέον πασαχώς λέγεται το άπειρον.

Μετάφραση: Η εξέταση του απείρου παρουσιάζει δυσκολίες . είτε το αρνηθεί κανείς είτε το παραδεχθεί, θα συναντήσει πολυάριθμες δυσκολίες. Κοντά σ'αυτά τίθεται και το ζήτημα της φύσης του. Είναι ουσία ή ουσιώδες κατηγόρημα σε κάποια φύση, ή ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά υπάρχει ένα άπειρο ή άπειρα σε αριθμό πράγματα; Είναι προ πάντων έργο του φυσικού να εξετάσει εάν υπάρχει άπειρο αισθητό μέγεθος. Έτσι πρώτα πρέπει να προδιορίσει τις διάφορες εκδοχές του απείρου.

Μελετώντας παρακάτω φαίνεται ότι είναι προφανές ότι ο Σταγιρίτης πίστευε για το άπειρο, ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν πρωταρχική οντολογική ουσία αλλά έπαιρνε αυτό σαν ιδιότητα που μπορεί να αποδοθεί σε άλλη βασικότερη ουσία, όπως είναι το νερό, η φωτιά, ο αέρας.

Μπορούμε δηλαδή να πούμε ότι, κατά τον Αριστοτέλη, το νερό ή ο αέρας ή η φωτιά είναι άπειρο, όχι όμως ότι το άπειρο είναι η πρώτη ουσία του κόσμου.

Έχοντας ο Αριστοτέλης αποδείξει στα "Φυσικά" του, ότι το άπειρο δεν είναι έννοια ουσίας και υποκειμένου, αλλά έννοια ιδιότητας και κατηγορουμένου, εύλογο ήταν στο πρώτο βιβλίο των Μετά τα Φυσικά, στο οποίο κάνει λόγο περί των αρχών, να μην κατατάξει το άπειρο μεταξύ αυτών.

Για να λογιστεί σαν αρχή το άπειρο θα έπρεπε κατά τον Αριστοτέλη , να είναι αρχή αόριστη στην οποία υπάρχουν είτε δυνάμει είτε και ενεργεία, όλα τα εξελικτικώς εμφανιζόμενα αργότερα στοιχεία.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά. Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/11/2008, 00:53:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Aγαπητέ Κηφεύς είσαι τελικά πολύ ευχάριστος συνομιλητής. Λυπάμαι όμως που δεν μπορώ να αντεπεξέλθω όπως θα ήθελα από πλευράς ταχύτητας και στιχομυθίας, έτσι οι τοποθετήσεις μου θα υπάρξουν.
Κάποιες φορές όμως με νορμάλ ταχύτητα και κάποιες άλλες με ταχύτητα χελώνας, ωστόσο διάλογο θα κάνουμε γιατί μου αρέσεις πολύ και το θέλω.

Η σοφία είναι ένα μόνο πράγμα: να γνωρίζει κανείς την αρχή που κυβερνά τα πάντα με τη βοήθεια των πάντων.
(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/11/2008, 19:37:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Κηφεύς:
Βρήκα το τμήμα της παραγράφου 203, αγαπητέ europaios2, στα "Φυσικά" του Αριστοτέλη και συμφωνώ με την ερμηνεία που δίνεις.

Παρακάτω, όμως, στην αρχή της παραγράφου 204, γράφει ο Αριστοτέλης:

Έχει δ'απορίαν η περί του απείρου θεωρία. και γαρ μη είναι τιθεμένοις πολλ'αδύνατα συμβαίνει και είναι. Έτι δε ποτέρως εστί, πότερον ως ουσία ή ως συμβεβηκός καθ'αυτό φύσει τινί; ή ουδετέρως; αλλ'ουδέν ήττον εστίν άπειρον ή άπειρα τω πλήθει. Μάλιστα δε φυσικού εστί επισκέψασθαι ει έστι μέγεθος αισθητόν άπειρον. Πρώτον ουν διοριστέον πασαχώς λέγεται το άπειρον.

Μετάφραση: Η εξέταση του απείρου παρουσιάζει δυσκολίες . είτε το αρνηθεί κανείς είτε το παραδεχθεί, θα συναντήσει πολυάριθμες δυσκολίες. Κοντά σ'αυτά τίθεται και το ζήτημα της φύσης του. Είναι ουσία ή ουσιώδες κατηγόρημα σε κάποια φύση, ή ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά υπάρχει ένα άπειρο ή άπειρα σε αριθμό πράγματα; Είναι προ πάντων έργο του φυσικού να εξετάσει εάν υπάρχει άπειρο αισθητό μέγεθος. Έτσι πρώτα πρέπει να προδιορίσει τις διάφορες εκδοχές του απείρου.

Μελετώντας παρακάτω φαίνεται ότι είναι προφανές ότι ο Σταγιρίτης πίστευε για το άπειρο, ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν πρωταρχική οντολογική ουσία αλλά έπαιρνε αυτό σαν ιδιότητα που μπορεί να αποδοθεί σε άλλη βασικότερη ουσία, όπως είναι το νερό, η φωτιά, ο αέρας.



Το χωρίο που ανέφρα αφορούσε το τι πίστευε ο Αναξίμανδρος, η συνέχεια που μεταφέρεις είναι του Αριστοτέλη και όχι του Αναξίμανδρου. Το τι όμως πιστεύει ο Αριστοτέλης θα αποτελέσει σίγουρα αντικείμενο του διαλόγου μας......
quote:
Κηφεύς:
Έχοντας ο Αριστοτέλης αποδείξει στα "Φυσικά" του, ότι το άπειρο δεν είναι έννοια ουσίας και υποκειμένου, αλλά έννοια ιδιότητας και κατηγορουμένου, εύλογο ήταν στο πρώτο βιβλίο των Μετά τα Φυσικά, στο οποίο κάνει λόγο περί των αρχών, να μην κατατάξει το άπειρο μεταξύ αυτών.
Για να λογιστεί σαν αρχή το άπειρο θα έπρεπε κατά τον Αριστοτέλη , να είναι αρχή αόριστη στην οποία υπάρχουν είτε δυνάμει είτε και ενεργεία, όλα τα εξελικτικώς εμφανιζόμενα αργότερα στοιχεία.


-Αγαπητέ Κηφεύς μία συγκριτική διερεύνηση αφενός των θέσεων των σύγχρονων και μεταγενεστέρων από τον Αναξίμανδρο προσωκρατρικών και αφετέρου των προ-φιλοσοφικών επιρροών αποκαλύπτει ότι τα χαρακτηριστικά του Θείου αποδίδονται στους εξής όρους και φράσεις: αγέννητο, αθάνατο, κυβερνά και ελέγχει ενσυνείδητα και με συνέπεια ενός παγκόσμιου νόμου, και τέλος είναι απροσδιόριστο.

Εφόσον λοιπόν μια μαρτυρία του Αριστοτέλη αποκαλύπτει ότι πράγματι ο Αναξίμανδρος ταύτιζε το άπειρον με το Θείον, μπορούμε βεβαίως να συμπεράνουμε ότι πράγματι η κοσμογονική αρχή του Αναξίμανδρου έφερε κατά το φιλόσοφο τις παραπάνω ιδιότητες του Θείου.

Διαβάζουμε από τον Σιμπλίκιο Φυσικά 24, I3 (από τον Θεόφραστο, Φυσικαί γνώμαι, αποσπ.2 Δοξογράφοι, 476)......
".......Απ' όσους λεν ότι η αρχή είναι μία, κινητή και άπειρη, Ο Αναξίμανδρος, γιος του Πραξιάδη, από τη Μίλητο, μαθητής και διάδοχος του Θαλή, έχει πει ότι "αρχή" και στοιχείο των όντων είναι το "άπειρον" χρησιμοποιώντας πρώτος τον όρο "αρχή".

Λέει ότι η αρχή δεν είναι ούτε νερό ούτε τίποτα άλλο από τα λεγόμενα "στοιχεία", αλλά μια άλλη άπειρη φύση, από την οποία γεννιούνται όλοι οι ουρανοί και όλοι οι κόσμοι που βρίσκονται μέσα τους. Από αυτά δημιουργείται η
γένεση και σ' αυτά επιστρέφουν με τη φθορά τους κατά φυσική αναγκαιότητα....[]
Είναι φανερό ότι ο Αναξίμανδρος παρατήρησε τη μετατροπή των τεσσάρων στοιχείων από το ένα στο άλλο και δε θεώρησε "κανένα" από αυτά ως "υποκείμενο" των άλλων, άλλ' ως κάτι άλλο εκτός από αυτά."

Από το Συμπλίκιο πάλι (Φυσικά I54)"....Ο Θεόφραστος βάζοντας μαζί τον Αναξαγόρα και τον Αναξίμνδρο έτσι κρίνει όσα λέει ο Αναξαγόρας, ότι δηλαδή το "υποκείμενο" είναι μία φύση. Στη "Φυσική ιστορία" του γράφει:"Αν τους πάρουμε λοιπόν με τον τρόπο αυτό θα φανεί ότι θεωρούν άπειρες τις υλικές αρχές, όπως έχουμε πει, αλλ' ότι η αιτία της κίνησης και της γένεσης είναι μία.

Αν όμως κάποιος θεωρήσει ότι το "μείγμα" όλων των πραγμάτων είναι μόνο μία φύση, απροσδιόριστη και στη μορφή και στ μέγεθος, κάτι που
θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος ότι θα μπορούσαν να πουν, σημαίνει ότι υπάρχουν δύο αρχές, δηλαδή η φύση του "απείρου" και ο "Νους".
Έτσι οπωσδήποτε φαίνεται ότι ο Αναξαγόρας προσδιορίζει τα σωματικά στοιχεία κατά τρόπο παρόμοιο με τον Αναξίμανδρο."


Και κάτι άλλο εξίσου ενδιαφέρον για τα γραφόμενά μας.
(Πλούταρχος Στρωμ.)...."Μετά από το Θαλή ο Αναξίμανδρος, που έγινε σύντροφός του, έλεγε ότι το άπειρον είναι η καθολική αιτία της γένεσης και της φθοράς του όλου.

Υποστηρίζει λοιπόν ότι από αυτό με "έκκριση" δημιουργήθηκαν οι ουρανοί και γενικά όλοι οι κόσμοι, που είναι άπειροι. Διατυπωσε την άποψη ότι η φθορά και, πολύ πριν από αυτή, η γένεσή τους παράγεται από το "αιώνιο άπειρον"


Η σοφία είναι ένα μόνο πράγμα: να γνωρίζει κανείς την αρχή που κυβερνά τα πάντα με τη βοήθεια των πάντων.
(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 02/11/2008 19:42:12Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/11/2008, 22:19:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ας κοιτάξουμε πάλι λίγο τη σημαντικότερη και μοναδική μαρτυρία για "το Θείον" που εμφανίζεται από τον Αναξίμανδρο και μας μεταφέρει ο Αριστοτέλης.
(Αριστ.Φυσ. 203) "και το άπειρον δεν έχει αρχή...αλλά φαίνεται ότι αυτό είναι η αρχή των άλλων και τα πάντα περιέχει και τα πάντα κυβερνά, όπως λένε όσοι δέχονται άλλες αιτίες όπως π.χ. το νου ή τη φιλία πλάι στο άπειρο. Και αυτό είναι το Θείον, διότι είναι αθάνατο και άφθαρτο, όπως λέει ο Αναξίμανδρος και οι περισσότεροι φυσιολόγοι. "

Αναφέρθηκα στο τι λέει ο Αριστοτέλης για τον Αναξίμανδρο επειδή έκανες εσύ την παραπάνω αναφορά για το ίδιο θέμα.

Πιάσαμε ένα θέμα το οποίο δεν νομίζω πως θα μας οδηγήσει σε κανένα σίγουρο συμπέρασμα. Και αυτό το λέω διότι:
Υπό την καθοδήγηση της εκδοχής του απείρου ως οντολογικής αρχής πρέπει να ερμηνευθεί και το πολύ μικρό και μοναδικό απόσπασμα από το σύγγραμμα του Αναξίμανδρου, που διασώθηκε μέχρι τώρα από τον Σιμπλίκιο. Το παραθέτω αμέσως παρακάτω:

"Αρχήν των όντων το άπειρον, εξ ων δε η γένεσις έστι τοις ούσι , και την φθοράν εις ταύτα γίνεσθαι κατά το χρεών. διδόναι γαρ αυτά δίκην και τίσιν αλληλοις της αδικίας κατά την του χρόνου τάξιν".

Η ερμηνεία των λίγων αυτών λέξεων, παρ'όλη την πολυετή προσπάθεια των ερμηνευτών, δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικά ότι έχει διευκρινισθεί μέχρι σήμερα.

Προφανώς ο Αναξίμανδρος μεταχειρίστηκε για την έκφραση των νοημάτων του λέξεις ποιητικές που επιδέχονται περισσότερες από μια σημασίες: "ποιητικωτέροις ούτως ονόμασιν αυτά λέγων" , όπως σημειώνει ο Σιμπλίκιος. Εγκαινιάζει έτσι αυτός πρώτος το λεκτικό ύφος, που μεταχειρίστηκε κατόπιν ο Ηράκλειτος.

Προκειμένου για την ερμηνεία αυτού του αποσπάσματος γεννάται (πρώτ'απ'όλα) το ζήτημα ποια είναι η σημασία του όρου αρχή.
Γίνεται λόγος περί χρονικής έναρξης ή σημαίνει την υπεροχή της δύναμης και του αξιώματος με την πολιτική έννοια, η αρετή του απείρου; Η πρώτη αρχή των όντων, η οποία τα κυβερνά, πρέπει να είναι και πιο δυνατή.
Και η εξήγηση της λέξης χρεών έχει δυσκολίες.
Χρεών σημαίνει αναπόδραστη αναγκαιότητα, μοίρα.
Στην σημασία αυτή χρησιμοποιεί ο Ηρόδοτος την λέξη εχρήν
Χρεών όμως σημαίνει και την οφειλή, το χρέος που πρέπει να επιστραφεί σε ορισμένο χρόνο.
Είναι φανερό εδώ (κατά τους περισσότερους ερμηνευτές), ότι επίτηδες χρησιμοποιεί το χρεών εδώ ο Αναξίμανδρος, για να συσχετίσει αυτό με το ομόηχό του χρόνος, το οποίο ακολουθεί εν τέλει, και προς τα συνώνυμα δίκη και τίσις .
Επίσης η αντωνυμία αλλήλοις δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες.
Και πάνω απ'όλα τι εννοεί με τη λέξη άπειρο;

Μπορώ να παραθέσω πολλές ερμηνείες που δόθηκαν από επώνυμους ερμηνευτές και των επι μέρους λέξεων και του συνόλου του κειμένου όπως οι:
Ο Αριστοτέλης, ο Θεμίστιος, ο Σιμπλίκιος, ο Φιλόπονος, ο Αυγουστίνος, ο Ειρηναίος, ο Χέγκελ, ο Σλαγιερμάχερ, ο Ρίττερ, ο Έρβαρτος, ο Ε. Τσέλλερ, ο Γαίγκερ... κ.ά.

Αλλά γιατί;

Δεν βλέπω το λόγο.

Τι λες εσύ;

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2008, 09:34:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πέρα απο τη εννοιολογική και πραγματολογική τοποθέτηση
περι του αιθήματος του θείου στον άνθρωπο και τον ανάλογο
σεβασμό προς τη θρησκεία, την θρησκεία την αληθινή κι όχι την όποια
απομίμηση ή διασκευή,εννοώντας, βεβαίως,πρέπει να δούμε ότι
την κουβαλάει μέσα του και ζητά έκφραση...
Σαν ένα τραγούδι που σιγομουρμουράς και δεν θυμάσαι τον στίχο...
Πολλές φορές, βάζουμε δικά μας λόγια, το παραφράζουμε το τραγούδι,
αυτό μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει με το θρησκευτικό συναίσθημα
που έχει αντίληψη του θείου και προσπαθεί να εκφραστεί...
Αυτό μπορείς να το δείς και μέσα απο την ανάγκη του πνεύματος
να υπάρχει μεσα μας και φυσικά η έκφραση του θείου το ελκύει περισσότερο...
Αυτό που υπάρχει μέσα στον άνθρωπο είναι που μετακινεί βουνά. Αυτο είναι
προς αναζήτηση και φυσικά, ο σεβασμός του είναι τουλάχιστον οδηγός...
Εδώ λοιπόν, πρέπει να προστεθεί και η ρητή συνοδός του θείου, η ενάρετη ζωή
που φέρνει καλύτερα την ένωση με το θείο, ζώντας όπως έχει γίνει η ζωή για να
είναι.Όταν ο άνθρωπος γίνεται μυστηριακό ένα
όν, ζώντας κατά Θεόν, ώστε να τύχει των αναλόγων καταστάσεων που συνάδουν
τέτοιας ζωής. Γιατί κι αυτό είναι αλήθεια: Όπως ζεις, έτσι τροποποιείται
και το περιβάλλον γύρω σου...Ζεις κατα Θεόν και το πνεύμα πνει αληθινά...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2008, 12:13:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι

Ας πάμε να δούμε τι γίνεται με τον μυστικισμό:

Στην Ινδία , αυτή η μυστική ενότητα του μέρους με το όλο θεωρείται ως η ουσία της θρησκείας .

Κανείς δεν θεωρείται θρησκευόμενος απλώς και μόνο επειδή πιστεύει σε ένα δόγμα , ή επειδή παρακολουθεί ιεροτελεστίες .

Οι ιερείς τους οι Βραχμάνοι έχουν πάρει αυτή την ονομασία από την λέξη που σημαίνει Θεός – την λέξη «Βράχμα». Αλλά η λέξη αυτή δεν υποδηλώνει κάποιο πρόσωπο που είναι κάτι το μερικό και ξεχωριστό . Είναι ένα ουδέτερο όνομα και υποδηλώνει όλη την πραγματικότητα . Και πάλι εδώ ο νους μας πηγαίνει στον Σπινόζα .

Στο δόγμα των Βραχμάνων , μόνο το Βράχμα , δηλαδή η Άπειρη Πραγματικότητα , υπάρχει .

Κάθε τι άλλο , κάθε επί μέρους διάκριση σε πρόσωπα και πράγματα , είναι Μάγυα , πλάνη .

Όταν αισθανθείς τον μηδαμινό σου εαυτό να εξαφανίζεται και να κολυμπάς ικανοποιημένος μέσα στον ωκεανό των όντων , όπου έχεις διαλυθεί , και όταν κάθε τι άλλο εκτός από αυτή την άπειρη ενότητα σου φαίνεται ευτελές , τότε γνωρίζεις τι είναι θρησκεία , τι είναι Θεός , γίνεσαι και συ τμήμα του Θεού , χάνεσαι μέσα στο Θείο άπειρο .

Αυτή όμως η αίσθηση του όλου, έστω και με το συναισθηματικό της υπέδαφος και πλαίσιο , δεν είναι απαραίτητα θρησκευτική .

Αυτή η έκσταση προ της παγκόσμιας ενότητας δεν είναι το μόνο στοιχείο στην ινδουιστική θρησκεία .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2008, 13:34:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επειδή έχει σημασία η υπόσταση των ελλνικών θέσεων και των χριστιανικών
περί του θείου, καλά θα ήταν να το δούμε στη βάση του,όπως αυτή τέθηκε, ως
οντολογικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε και λύθηκε μέσα απο την σύνδεση του αρχαιοελληνικού πνεύματος και φιλοσοφίας, με την θρησκευτικότητα που είχε
ακέραια και τόσο άμεση σε σχέση με το θείο, ο χριστιανισμός,ώστε να λυθούν
όλα τα εμπόδια για την κατανόηση του λόγου του Θεού, προς τον άνθρωπο....
Το οντολογικό αυτό πρόβλημα δεν είναι στην ουσία του μόνο θεολογικό, αλλά
φιλοσοφικό, καθώς ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος θεάται να συλλαμβάνει
τον Θεό επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος συλλαμβάνει τον
εαυτό του και οδηγείται στην αυτογνωσία.
Εκκινώντας από τον αριστοτελικό προβληματισμό για την Ουσία των όντων
ξεχώρισαν στον Θεό του χριστιανισμού την Ουσία από το Πρόσωπο, θεωρώντας
το πρόσωπο όχι ως απλή εκδήλωση της ουσίας, αλλά λογική απόδειξη της.
Καθώς η ουσία του Θεού είναι απροσπέλαστη γνωστικά, αυτό για το οποίο
ο άνθρωπος μπορεί να προβληματιστεί είναι το πρόσωπο του Θεού, αφού
αυτό αυτόβουλα εμφανίζεται εντός της Ιστορίας. Για τον άνθρωπο, ο Θεός
υπάρχει επειδή είναι Πρόσωπο, όχι επειδή είναι Ουσία.
Διαφυλάσσοντας, λοιπόν, θεολογικά την ουσία της θεότητας από το σκάνδαλο
του εγκιβωτισμού της στον πεπερασμένο ανθρώπινο νου, διατύπωσαν έναν θεολογικό προβληματισμό με τη μορφή φιλοσοφικού συστήματος και μάλιστα στηριγμένου
στον Ελληνικό Λόγο. Το σύστημα αυτό ήταν οντολογικό όσον αφορά την ουσία
του ανθρώπου και υπαρκτικό ηθικό-γνωσιολογικό όσον αφορά τον Θεό και τον
Άνθρωπο.
Γι' αυτό, στο εξής η φιλοσοφική σκέψη κατέστη κυρίως αριστοτελική, όχι
γιατί οι Πατέρες δεν γνώριζαν τον Πλάτωνα ή τους προσωκρατικούς. Αντιθέτως,
επειδή είχαν αναδεχθεί σε βάθος το πλατωνικό σύστημα, είχαν αντιληφθεί το
γνωστικό του αδιέξοδο και θέλησαν να το υπερβούν. Η αριστοτελική σκέψη δεν
στάθηκε γι'αυτούς ένα απλό ερμηνευτικό όργανο (πράγμα που δεν θα ήταν διόλου ευκαταφρόνητο ως επιστημονική προσπάθεια). Έγινε δομικό όργανο διατύπωσης
μιας νέας θεολογικής (για τον Θεό) σύλληψης, αλλά και μιας νέας φιλοσοφικής
(για τον Άνθρωπο) θέσης.
Η αγάπη, έτσι, από αφηρημένο συναίσθημα γίνεται μια φιλοσοφική έννοια χωρίς
όμως να χάσει το συναισθηματικό της βάρος. Αξίζει να αναφερθεί ότι η λέξη αγάπη χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην ελληνική γραμματεία από τη χριστιανική
σκέψη ως παράγωγο του ρήματος αγαπώ που απαντάται ήδη στον Όμηρο (Οδ. Φ' 289).
Ας σημειωθεί ότι ήδη κατά τη χριστιανική χρήση του όρου, αυτός αποκτά
κοινωνικό περιεχόμενο: Αγάπες καλούνταν στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους
τα κοινά δείπνα των ομοπίστων.
Ακριβώς την ίδια συλλογιστική χρησιμοποίησαν στην οντολογική περί Θεού σύλληψή
τους οι Πατέρες του χριστιανισμού...
Αυτό δεν σημαίνει ότι κατασκεύασαν μια ιδέα για τον Θεό. Το πρόβλημα δεν ήταν
να κατασκευάσουν ένα ορθολογιστικό θεολογικό σύστημα. Η πατερική σκέψη δεν είναι πρωτότυπη φιλοσοφική σύνθεση. Είναι ερμηνευτική προσπάθεια. Έπρεπε τον Λόγο
του Θεού, όπως περιλαμβάνεται στα Ευαγγέλια, να τον εκλογικεύσουν, όσο ήταν δυνατό,
ώστε να γίνει συλληπτός και άρα βιωματικός. Χρησιμοποίησαν, λοιπόν, το μόνο
αξιόλογο φιλοσοφικό όργανο της εποχής τους, τον Ελληνικό Λόγο.
Αυτής της προσπάθειας καρπός είναι η εισαγωγή ή μάλλον η επίκληση των θείων
προσώπων. Οι Καππαδόκες, μάλιστα, Πατέρες ταύτισαν τον όρο «πρόσωπο» με τον όρο «υπόσταση», θεωρώντας με βάση τη διαθέσιμη και εύχερη αριστοτελική
ορολογία ότι το «πρόσωπο» είναι αυτό που παρέχει υπόσταση (ύπαρξη)
στην ουσία.
Αν, λοιπόν, η ουσία του Θεού δεν έχει για τα δικά μας νοητικά μέτρα βούληση,
τα πρόσωπα του Θεού έχουν, γιατί αυτοκαθορίζονται σε μια διαδικασία σχέσεως
του ενός προς το άλλο. Βούλονται, λοιπόν, να είναι τέτοια δηλαδή πρόσωπα.
Έως εδώ ο Θεός «έχει πετύχει» με βάση τους Πατέρες να είναι ον αναγκαίο,
δηλ υποτασσόμενο στην ανάγκη (ως προς την ουσία του) και ελεύθερο (ως
προς το πρόσωπο του) ξεπερνώντας το πλατωνικό αδιέξοδο του δούλου -στη
Μοίρα- Θεού.
Δεν έχει, όμως, ακόμα πετύχει την ενότητα και έτσι καραδοκεί η πιθανότητα της πολυθεΐας...
Το οντολογικό αυτό πρόβλημα οι Πατέρες το λύνουν με την επίκληση της υπαρκτικής διάστασης της αγάπης, καθώς τα θεία πρόσωπα βούλονται, επιλέγουν δηλαδή ελεύθερα, να αγαπούν το ένα το άλλο και έτσι να κοινωνούν. «Κοινωνία» δεν σημαίνει απλώς «επικοινωνία», αλλά «συνύπαρξη» και -προκειμένου για τον Θεό- κοινωνία
σημαίνει παράγοντα συγκρότησης της μιας ουσίας, αφού ο Θεός υπάρχει με τη μορφή
προσώπων και όχι της ουσίας.
Η μεγάλη οντολογική ανατροπή που έφεραν οι Πατέρες εισάγοντας την έννοια της
Αγάπης ως υπαρκτής κατηγορίας στο οπλοστάσιο του ελληνικού φιλοσοφικού Λόγου
είναι ότι η ουσία (η αναγκαιότητα) υπάρχει με τον τρόπο που επιλεγεί το
πρόσωπο και δεν είναι αυτή που καθορίζει την ύπαρξη του προσώπου, αφού
δεν «μπορεί» χωρίς αυτό να υπάρχει, καθώς αυτή καθεαυτή δεν «βούλεται»
να υπάρχει.....

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2008, 18:14:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι

Επειδή κανείς από τους προγόνους μας προσωκρατικούς (απ'ότι γνωρίζω) δεν υπήρξε ιδρυτής θρησκείας, αλλά μόνον εξέφραζαν τις οντολογικές και μεταφυσικές τους απόψεις μόνο, σας παραθέτω (επειδή έχομε αναφερθεί σ'αυτόν) ένα τμήμα από τις απόψεις του Ηράκλειτου που αφορά την έννοια του "λόγου" του:

Προσθέτω παρακάτω μερικές ακόμη αναλύσεις Περικοπών που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν στην καλύτερη αποσαφήνηση της έννοιας της λέξης "λόγος" του Ηράκλειτου:

Περικοπή 101 : εδιζησάμην εμεωυτόν .

Μετάφραση Περικοπής 101 : διερεύνησα εμένα τον ίδιο .

Ο Ηράκλειτος συχνά επαναλαμβάνει στο βιβλίο του ότι οι παλαιότεροι σοφοί δεν ξέρουν τι λένε , ακόμη και ο Όμηρος , ο Ησίοδος , ο Πυθαγόρας , των οποίων τα έργα θεωρούνται τότε κάτι ανάλογο με τα ύστερα ιερά βιβλία των λαών .

Καθώς τα πάντα μεταβάλλονται συνεχώς οι αισθήσεις των ανθρώπων δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες και είναι μάλιστα κακοί μάρτυρες για όσους ανθρώπους έχουν βάρβαρες ψυχές (Περ. 107) .

Το μόνο , λοιπόν που μένει για τον άνθρωπο είναι να ψάξει μέσα στον εαυτό του , ώστε να ανακαλύψει τον κοινό λόγο με την χρήση του οποίου θα κατορθώσει να κατανοήσει βασικές αλήθειες :

Έν πάντα είναι – εκ πάντων έν και εξ ενός πάντα – επίστασθαι γνώμην , οτέ η εκυβέρνησε τα πάντα δια πάντων – κόσμον τόνδε , τον αυτόν απάντων , ούτε τις θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν , αλλ’ήν αεί και έστιν και έσται πυρ αείζωον , απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα .

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τον κοινό νου , «τον ξυνόν λόγον», ώστε να κατανοήσουν όλα αυτά .

Δυστυχώς , όμως , οι πολλοί ζουν σαν να έχουν δική τους γνώση , ακριβώς επειδή δεν αναζήτησαν μέσα τους τον λόγο , αλλά τον αναζητούν έξω από τον εαυτό τους , όπως στα έργα του Ομήρου και του Ησιόδου και τους άλλους μύθους, σε απόψεις που πολλοί ανεγκέφαλοι πλάθουν . Οι πολλοί δεν είναι ικανοί οι ίδιοι να αναζητήσουν μέσα τους και να ανακαλύψουν την αλήθεια .

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του Ηράκλειτου και οι δύο λέξεις της παρούσας περικοπής θα έπρεπε να είναι τόσο γνωστές όσο και οι δύο λέξεις του ναού των Δελφών («γνώθι σαυτόν») , που τόσο διασυνδέθηκαν με το όνομα του Σωκράτη .

Την γνώση δεν την βρίσκει ο Ηράκλειτος στην πολυμάθεια αλλά την αναζητά μέσα του καθώς προσπαθεί να γνωρίσει τον εαυτό του .

Δεν την επιζητά στην παρατήρηση και τον ενορατικό λόγο και για τούτο συχνά μεταφέρει τη γνώση του σαν να ήταν χρησμός .

Τον ενορατικό αυτό λόγο αναζητά μέσα του ο Ηράκλειτος .
Βρίσκει έτσι την ευκαιρία , έμμεσα να κατηγορήσει πάλι τους πολλούς για την άγνοιά τους , όπως κάνει και σε άλλες περικοπές , τις 28 , 78 , 79 , 23 .

Πώς δικαιολογεί , όμως , ο ίδιος την δική του υπεροχή ;

Έχει την πεποίθηση πως τον λόγο που είναι κοινός για όλους τους ανθρώπους , ο ίδιος κατόρθωσε να τον φέρει στην επιφάνεια , καθώς διερεύνησε τον εαυτό του .

Όλοι μπορούν να επιτύχουν το ίδιο ακολουθώντας την δική του μέθοδο, αλλά οι πολλοί δεν ενδιαφέρονται , δεν προσπαθούν , δεν το κατορθώνουν .

Για τούτο ο ίδιος γράφει με το προσωπικό ελλειπτικό ύφος , αφού οι πολλοί είτε δεν θα τον καταλάβουν καθόλου είτε θα τον καταλάβουν μόνο μερικώς , όπως ο Σωκράτης , είτε θα νομίζουν πως εκφράζει μόνο προσωπικές απόψεις , όπως κάνουν άλλοι «δοκιμώτατοι» – (Περ. 28) – (Περ. 101).

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2008, 18:33:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλοι μου

Σ'εκείνη την ωραία εποχή, λοιπόν, έζησε ο Ηράκλειτος που μπορούσε εντελώς αδογμάτιστα να εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του επί παντός επιστητού, ανέπτυξε τα αμέσως παρακάτω που παραθέτω:

Περικοπή 114 : ξυν νόω λέγοντας ισχυρίζεσθαι χρη τω ξυνώ
πάντων , όκωσπερ νόμω πόλις , και πολύ ισχυροτέρως . τρέφονται γαρ πάντες οι ανθρώπειοι νόμοι υπό ενός του θείου . κρατεί γαρ τοσούτον οκόσον εθέλει και εξαρκεί πάσι και περιγίνεται .

Μετάφραση Περικοπής 114 : Μιλώντας με κατανόηση πρέπει ο άνθρωπος να γίνεται ισχυρός με αυτό που είναι κοινό σε όλα , όπως η πόλη από τον νόμο και πολύ ισχυρότερα . Γιατί όλοι οι νόμοι του ανθρώπου τρέφονται από τον ένα τον θείο αυτός υπερτερεί τόσο όσο θέλει και επαρκεί για όλα και επικρατεί .

Ο Ηράκλειτος κάνει ακόμη μία παρομοίωση και μάλιστα μία πυκνή παρομοίωση , όπως εκείνη της Περ. 67 , όπου ο θεός ταυτίζεται με τέσσερα ζεύγη αντιθέτων .

Όπως η πόλη γίνεται ισχυρότερη όταν εφαρμόζονται οι νόμοι της , έτσι και ο άνθρωπος γίνεται ισχυρός , πολύ ισχυρότερος μάλιστα , όταν μιλά έχοντας γνώση αυτού που είναι κοινό σε όλα τα πράγματα .

Αυτό που είναι κοινό σε όλα τα πράγματα είναι ο λόγος , όπως έχει επισημάνει στην αρχή του έργου του . Αργότερα διευκρινίζει πως αυτός ο λόγος είναι η ενορατική λογική διαπίστωση πως τα πάντα είναι ένα και τα πάντα κυβερνώνται από τα πάντα .

Έτσι επιχειρεί και την πρώτη συστηματική διασύνδεση μιάς κοσμικής αρχής με μία ηθική αρχή .

Ο Ηράκλειτος ισχυρίζεται ότι εάν κατανοήσει ο άνθρωπος ότι ο κοινός λόγος – η πεποίθηση πως στον φυσικό κόσμο τα πάντα αποτελούν ενιαία ενότητα – ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους ως μέρος του φυσικού κόσμου , τότε ο άνθρωπος γίνεται ισχυρός με την γνώση , όπως η πόλη γίνεται ισχυρή όταν αποδέχονται τον νόμο .

Έτσι , για να τελειώσει τον λόγο αυτής της περικοπής , δεν μένει στον Ηράκλειτο παρά να περιγράψει τα χαρακτηριστικά του θείου νόμου ή του κοινού λόγου των πάντων .

«Θείος νόμος» = «κοινός λόγος»

Είναι λοιπόν κραταιός , για τούτο υπερτερεί όλων των άλλων όσο θέλει , και είναι αρκετός για όλα και για όλους , και επαρκεί για τα πάντα χωρίς τίποτε να μένει έξω από αυτόν (Περ. 114) .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πασι ρητά.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2008, 19:11:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλοι αναγνώστες

Όσον αφορά τον Αναξίμανδρο, μόνον ένα μέρος από αυτά που είπε αφορούσε τις οντολογικές του απόψεις. Αυτά δε, όπως προανέφερα, συνοψίζονται στην μοναδική φράση που μας άφησε, και την οποία παραθέτω πάλι ακόμη μια φορά:

quote:
"Αρχήν των όντων το άπειρον, εξ ων δε η γένεσις έστι τοις ούσι , και την φθοράν εις ταύτα γίνεσθαι κατά το χρεών. διδόναι γαρ αυτά δίκην και τίσιν αλληλοις της αδικίας κατά την του χρόνου τάξιν".

Έγινε διάσημος για τα παρακάτω:

Η συμβολή του Αναξίμανδρου για την θεμελίωση της επιστήμης και της φιλοσοφίας υπήρξε τεράστια. Αναδείχτηκε ο πρώτος θεμελιωτής της επιστημονικής γεωγραφίας, της μαθηματικής αστρονομίας και της εξελικτικής βιολογίας.

Με την εισαγωγή της αρχής του απείρου άνοιξε νέο δρόμο, αφού υπέδειξε ότι η έρευνα έπρεπε να υπερβεί τα δεδομένα τα περιεχόμενα στην άμεση αισθησιακή αντίληψη.

Έθεσε επί κεφαλής όλων των ποικιλιών της αίσθησης, το θερμό και το ψυχρό, εισηγήθηκε τη συστηματική τους κατάταξη σε αντιστοιχίες αντιθέτων μελών.

Οι σχετικές με την απειρία και αλληλοδιαδοχή των κόσμων δοξασίες του, προπαρασκεύασαν το έδαφος, επί του οποίου αργότερα ο Αριστοτέλης στήριξε την περί αϊδιότητος του κόσμου θεωρία του.

Υπήρξε ακόμη ο δημιουργός της μηχανικής φυσικής και της βιολογίας με την στροφή που έκανε στην παρατήρησή του προς τα εμπειρικά φυσικά και βιολογικά φαινόμενα.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2008, 22:00:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Κηφεύς:
Επειδή κανείς από τους προγόνους μας προσωκρατικούς (απ'ότι γνωρίζω) δεν υπήρξε ιδρυτής θρησκείας, αλλά μόνον εξέφραζαν τις οντολογικές και μεταφυσικές τους απόψεις μόνο, σας παραθέτω (επειδή έχομε αναφερθεί σ'αυτόν) ένα τμήμα από τις απόψεις του Ηράκλειτου που αφορά την έννοια του "λόγου" του:

Οι προσωκρατικοί πρόγονοί μας νε μεν, δεν υπήρξαν ιδρυτές θρησκείας και σωστά αφού δεν ήσαν θεοί αλλά δεν παύει να είναι αυτοί που πρώτοι μίλησαν για τον μονισμό, τον Ένα Θεό και το Λόγο ή αν θες το «πυρ» (ενέργια, κάτι σαν το δικό μας Άγιο Πνεύμα), που διέπει τα πάντα στον κόσμο υλικό και άυλο και έτσι όχι μόνο εξέφραζαν οντολογικές και μεταφυσικές απόψεις αλλά και θρησκευτικές ανησυχίες.

quote:
Κηφεύς:
Ο Ηράκλειτος συχνά επαναλαμβάνει στο βιβλίο του ότι οι παλαιότεροι σοφοί δεν ξέρουν τι λένε , ακόμη και ο Όμηρος , ο Ησίοδος , ο Πυθαγόρας , των οποίων τα έργα θεωρούνται τότε κάτι ανάλογο με τα ύστερα ιερά βιβλία των λαών .

Σωστά αλλά αυτό το έλεγε από θρησκευτικής σκοπιάς γιατί ο Ησίοδος και ο Όμηρος εισήγαγαν το δωδεκάθεο το οποίο ο Ηράκλειτος απέρριπτε, ενώ ο Πυθαγόρας έλεγε και κάτι περίεργα.......όπως ότι ήταν γιος του θεού Ερμή και ότι ο Ερμής του είπε να ζητήσει ότι θέλει εκτός από την αθανασία........

quote:
Κηφεύς:
Έν πάντα είναι – εκ πάντων έν και εξ ενός πάντα – επίστασθαι γνώμην , οτέ η εκυβέρνησε τα πάντα δια πάντων – κόσμον τόνδε , τον αυτόν απάντων , ούτε τις θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν , αλλ’ήν αεί και έστιν και έσται πυρ αείζωον , απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα .

Ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι γράφει ότι δεν τον έφτιαξε "κάποιος από" τους Θεούς, από τους τότε γνωστούς 12 θεούς και έτσι ήταν. Εάν αρνιόταν την ύπαρξη του Θεού θα έγραφε ότι δεν τον έφτιαξε τον κόσμο "κάποιος Θεός".

O Ηράκλειτος έγραψε αυτές τις ρήσεις τον 5ο αιώνα π.Χ......... για να δούμε πόσο μακριά είναι από τον Ιωάννη?
κεφ. Α' σποιχ.1-4 "Εν αρχή ήν ο Λόγος (γνώμην) , και ο Λόγος ήν προς τον Θεόν και Θεός ήν ο Λόγος. Ούτος ήν εν αρχή προς τον Θεόν. Πάντα δι' αυτού εγένετο, και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ εν ο γέγονεν. Εν αυτώ ζωή ην, και η ζωή ην το φως των ανθρώπων.

... "Πυρός τροπαί πρώτον θάλασσα, θαλάσσης δε το μεν ήμισυ γη, το δε ήμισυ πρηστήρ, δυνάμει γαρ (Ηράκλειτος) λέγει ότι πύρ υπό του διοικούντος λόγου και θεού τα σύμπαντα...."
Αγαπητέ Κηφεύς εδώ πολύ καθαρά μας λέει ο Ηράκλειτος ότι το πυρ (που φυσικά δεν είναι η καθ’ αυτή φωτιά, αλλά η ενέργεια) , δρα κάτω από τη Διοίκηση του Λόγου και ο Λόγος δεν είναι άλλος από τον ίδιο το Θεό, που έρχεται με την εμφάνιση του Ιησού όπως με σιγουριά μας διαβεβαιώνει ο Ιωάννης.

Γι' αυτό εξάλλου έγραψε ο Ηράκλειτος:"Ο άνθρωπος, άμυαλος φαίνεται μπροστά στο θεό, όπως το παιδί μπροστά στον άντρα" για να μην αμφισβητήσει κανείς ποτέ ότι πίστευε στην ύπαρξη του Ενός και μόνο Θεού.

Και θέλω λίγο να μου ερμηνεύσεις το εξής: «Εδόκει δ’ αυτώ καθολικώς μεν τάδε, εκ πυρός τα πάντα συνεστάναι και εις τούτο αναλύεσθαι, πάντα δε γίγνεσθαι καθ’ ειμαρμένην»

Μετάφραση: Ο Ηράκλειτος είχε γενικά τη γνώμη ότι τα πάντα συνίστανται από πυρ και πάλι στο πυρ αναλύονται. Τα πάντα δε γίνονται όπως ορίζει η ειμαρμένη.

Τι σημαίνει για σένα εδώ η ειμαρμένη?

quote:
Κηφεύς:
Περικοπή 114 : ξυν νόω λέγοντας ισχυρίζεσθαι χρη τω ξυνώ
πάντων , όκωσπερ νόμω πόλις , και πολύ ισχυροτέρως . τρέφονται γαρ πάντες οι ανθρώπειοι νόμοι υπό ενός του θείου . κρατεί γαρ τοσούτον οκόσον εθέλει και εξαρκεί πάσι και περιγίνεται .

Μετάφραση Περικοπής 114 : Μιλώντας με κατανόηση πρέπει ο άνθρωπος να γίνεται ισχυρός με αυτό που είναι κοινό σε όλα , όπως η πόλη από τον νόμο και πολύ ισχυρότερα . Γιατί όλοι οι νόμοι του ανθρώπου τρέφονται από τον ένα τον θείο αυτός υπερτερεί τόσο όσο θέλει και επαρκεί για όλα και επικρατεί .


Εδώ ακριβώς μας μιλάει για το Λόγο δηλαδή το Θείο νόμο, φως φανάρι ότι εδώ εισάγει τη λειτουργία των πάντων υπό της θειότητας και ποιος κρύβεται πίσω από τη θειόητα των νόμων αν όχι ο Θεός?

quote:
Κηφεύς:
«Θείος νόμος» = «κοινός λόγος»

Είναι λοιπόν κραταιός , για τούτο υπερτερεί όλων των άλλων όσο θέλει , και είναι αρκετός για όλα και για όλους , και επαρκεί για τα πάντα χωρίς τίποτε να μένει έξω από αυτόν (Περ. 114) .



Ο μόνος Λόγος που μπορεί να τα κάνει αυτά είναι ο Λόγος του Θεού, μόνο αυτός υπερτερεί υπερ όλων των άλλων. Για αυτό εξάλλου χρησιμοποιεί τη λέξη "θείο νόμο" αλλιώς θα έβρισκε μια άλλη λέξη θα μιλούσε για παράδειγμα για τον "φυσικό νόμο."

θέλω να σταθείς ιδιαιτέρος σε αυτήν την ρύση " πάντα γαρ το πυρ
επελθόν κρινεί και καταλήψεται"

Μετάφραση"
"ο Ηράκλειτος λέει ότι η φωτιά, όταν επέλθει, θα κρίνει και θα καταλάβει τα πάντα."(Ιππόλυτος)

......πως είναι δυνατόν το πυρ να μπορεί να κρίνει?

quote:
Κηφεύς:
Οι περισσότεροι σύγχρονοι σχολιαστές τουλάχιστον, φαίνεται να κατανοούν ότι:
Η ΘΕΟΤΗΤΑ , κατά τον Ηράκλειτο , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ
ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ , ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΥΣΤΕΡΕΣ Ή ΠΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΕΣ Ή ΟΧΙ ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ .

Για τον Ηράκλειτο : Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ , ΔΕΝ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΙΠΟΤΕ , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΒΟΥΛΗΣΗ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ή ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΝΤΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ .

ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΞΗ ΤΟΥ . (Περ.67) .


Γιατί όμως? σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με το δωδεκάθεο αφού ο ίδιος είπε:<<........ βλέποντας τους Έλληνες να προσφέρουν δώρα στους θεούς, είπε: "Προσεύχονται στα αγάλματα των θεών σαν να μπορούσαν να τους ακούσουν, ενώ δεν τους ακούνε, δεν δίνουν, όπως και δεν μπορούν τίποτα να ζητήσουν">>

Με αυτά που γράφει:........"Μεν ουν φησιν είναι το παν διαιρετόν αδιαίρετον, γενητόν αγένητον, θνητόν αθάνατον, λόγον αιώνα, πατέρα υιόν, θεόν δίκαιον, ουκ εμού, αλλά του λόγου ακούσαντας ομολογείν σοφόν εστίν εν πάντα είναι" ο Ηρκακλειτος φήσι."

Μετάφραση:
Ο Ηράκλειτος λοιπόν λέει ότι το παν είναι διαιρετό και αδιαίρετο, γεννητό και αγέννητο, θνητό και αθάνατο, λόγος και αιών, πατέρας και γιος, θεός και δικαιοσύνη. Αφού ακούσετε όχι εμένα αλλά το λόγο, είναι σοφό να ομολογήσετε πως τα πάντα είναι ένα.
.............δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να πει κάποιος ότι δε μιλούσε παρά για τον Έναν και μόνο Θεό.

quote:
Κηφεύς:
Αναφέρθηκα στο τι λέει ο Αριστοτέλης για τον Αναξίμανδρο επειδή έκανες εσύ την παραπάνω αναφορά για το ίδιο θέμα.

Πιάσαμε ένα θέμα το οποίο δεν νομίζω πως θα μας οδηγήσει σε κανένα σίγουρο συμπέρασμα. Και αυτό το λέω διότι:
Υπό την καθοδήγηση της εκδοχής του απείρου ως οντολογικής αρχής πρέπει να ερμηνευθεί και το πολύ μικρό και μοναδικό απόσπασμα από το σύγγραμμα του Αναξίμανδρου, που διασώθηκε μέχρι τώρα από τον Σιμπλίκιο. Το παραθέτω αμέσως παρακάτω:

"Αρχήν των όντων το άπειρον, εξ ων δε η γένεσις έστι τοις ούσι , και την φθοράν εις ταύτα γίνεσθαι κατά το χρεών. διδόναι γαρ αυτά δίκην και τίσιν αλληλοις της αδικίας κατά την του χρόνου τάξιν".

Η ερμηνεία των λίγων αυτών λέξεων, παρ'όλη την πολυετή προσπάθεια των ερμηνευτών, δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικά ότι έχει διευκρινισθεί μέχρι σήμερα.

Προφανώς ο Αναξίμανδρος μεταχειρίστηκε για την έκφραση των νοημάτων του λέξεις ποιητικές που επιδέχονται περισσότερες από μια σημασίες: "ποιητικωτέροις ούτως ονόμασιν αυτά λέγων" , όπως σημειώνει ο Σιμπλίκιος. Εγκαινιάζει έτσι αυτός πρώτος το λεκτικό ύφος, που μεταχειρίστηκε κατόπιν ο Ηράκλειτος.

Προκειμένου για την ερμηνεία αυτού του αποσπάσματος γεννάται (πρώτ'απ'όλα) το ζήτημα ποια είναι η σημασία του όρου αρχή.
Γίνεται λόγος περί χρονικής έναρξης ή σημαίνει την υπεροχή της δύναμης και του αξιώματος με την πολιτική έννοια, η αρετή του απείρου; Η πρώτη αρχή των όντων, η οποία τα κυβερνά, πρέπει να είναι και πιο δυνατή.
Και η εξήγηση της λέξης χρεών έχει δυσκολίες.
Χρεών σημαίνει αναπόδραστη αναγκαιότητα, μοίρα.
Στην σημασία αυτή χρησιμοποιεί ο Ηρόδοτος την λέξη εχρήν
Χρεών όμως σημαίνει και την οφειλή, το χρέος που πρέπει να επιστραφεί σε ορισμένο χρόνο.
Είναι φανερό εδώ (κατά τους περισσότερους ερμηνευτές), ότι επίτηδες χρησιμοποιεί το χρεών εδώ ο Αναξίμανδρος, για να συσχετίσει αυτό με το ομόηχό του χρόνος, το οποίο ακολουθεί εν τέλει, και προς τα συνώνυμα δίκη και τίσις .
Επίσης η αντωνυμία αλλήλοις δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες.
Και πάνω απ'όλα τι εννοεί με τη λέξη άπειρο;

Μπορώ να παραθέσω πολλές ερμηνείες που δόθηκαν από επώνυμους ερμηνευτές και των επι μέρους λέξεων και του συνόλου του κειμένου όπως οι:
Ο Αριστοτέλης, ο Θεμίστιος, ο Σιμπλίκιος, ο Φιλόπονος, ο Αυγουστίνος, ο Ειρηναίος, ο Χέγκελ, ο Σλαγιερμάχερ, ο Ρίττερ, ο Έρβαρτος, ο Ε. Τσέλλερ, ο Γαίγκερ... κ.ά.

Αλλά γιατί;

Δεν βλέπω το λόγο.

Τι λες εσύ;



Αγαπητέ μου Κηφεύς εγώ λέω τα εξής:
Ο Αναξίμανδρος πολύ σωστά είναι ο φιλόσοφος που έθεσε ως αρχή των πάντων μία μη εμπειρική οντότητα, «το άπειρον», ένα υπόστρωμα που προϋπάρχει σε μια κατάσταση πλήρης αταξίας, από το οποίο με μια τολμηρή θεωρία δημιουργεί το μηχανισμό γένεσης των στοιχείων, από τα οποία παράγονται όλα τα όντα του κόσμου.

Αλλά και η αρχή που θέτει ο Ηράκλειτος, το πυρ, δεν ταυτίζεται με την εμπειρική οντότητα της φωτιάς, έχει χαρακτηριστικά πιο αφηρημένα και απομακρυσμένα από την εμπειρία, οι μεταβολές του πυρός για την παραγωγή των στοιχείων, που όλοι οι φιλόσοφοι θεωρούν ως τη βάση σύνθεσης των φυσικών πραγμάτων, ακολουθούν ακριβείς νόμους, οι οποίοι παραπέμπουν σε νόμους διατήρησης της σημερινής φυσικής.

Έτσι αγαπητέ Κηφεύς αξίζει να αναφερθεί ότι ο Heisenberg, (Φυσική και Φιλοσοφία), μιλώντας για την έννοια του πυρός και τον τρόπο που ο Ηράκλειτος τη χειρίζεται , σημειώνει ότι αν στη θέση της λέξης πυρ στο κείμενο του Ηρακλείτου βάλουμε τη λέξη ενέργεια (όπως αυτή νοείται στη σύγχρονη φυσική), τότε θα συμφωνήσουμε κατά λέξη με όσα λέει ο Ηράκλειτος. Τα ίδια ισχύουν και για τη φυσική θεωρία του Αναξίμανδρου.
Μόνο που από θρησκευτικής απόψεως εάν στη θέση της ενέργειας βάλουμε τη Θεϊκή ενέργεια, το Άγιο Πνεύμα δηλαδή, το οποίο μην ξεχνάμε ότι όπως μας λένε τα Ευαγγέλια εμφανίστηκε με πύρινες γλώσσες στους Αποστόλους τότε δεν έχουμε τίποτα άλλο από τις ρύσεις του μεγάλου αυτού φιλόσοφου, παρά την Αγία Τριάδα, Πατήρ (θείος νόμος), πυρ (Άγιο Πνεύμα), Λόγος (Λόγος και στα Ευαγγέλια δηλαδή ο Ιησούς [ο μονογεννήσιος Υιός και Λόγος του Θεού])

Αν και δεν έχουμε το πλήρες έργο τους καθώς αυτό έχει εξαφανιστεί, εύκολα βλέπουμε στις θεωρείς των προσωκρατικών φιλοσόφων και ιδίως αυτών των δύο, του Αναξίμανδρου και του Ηράκλειτου το στοιχείο του παραδόξου.

Και αυτό το στοιχείο το αποδίδουμε σε μια ιδιαίτερη ικανότητα βαθιάς σκέψης, ενόρασης ακόμη και τολμηρής φαντασίας ή και αινιγματικής προφητικής έμπνευσης ( Χριστιανισμός), εν πάση περιπτώσει σε κάποιες πνευματικές ικανότητες, που δε συναντάμε στους συνήθεις ανθρώπους......

Ελπίζω στο επόμενο μήνυμα μου να καταφέρω να ολοκληρώσω.

Η σοφία είναι ένα μόνο πράγμα: να γνωρίζει κανείς την αρχή που κυβερνά τα πάντα με τη βοήθεια των πάντων.
(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 03/11/2008 22:17:01Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/11/2008, 22:46:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Και θέλω λίγο να μου ερμηνεύσεις το εξής: «Εδόκει δ’ αυτώ καθολικώς μεν τάδε, εκ πυρός τα πάντα συνεστάναι και εις τούτο αναλύεσθαι, πάντα δε γίγνεσθαι καθ’ ειμαρμένην»

Μετάφραση: Ο Ηράκλειτος είχε γενικά τη γνώμη ότι τα πάντα συνίστανται από πυρ και πάλι στο πυρ αναλύονται. Τα πάντα δε γίνονται όπως ορίζει η ειμαρμένη.

Τι σημαίνει για σένα εδώ η ειμαρμένη?


Η απάντηση είναι:

Η λέξη ειμαρμένη σημαίνει κάτι που είναι προκαθορισμένο και επομένως κάτι που θα συμβεί κατ'ανάγκη. Ο Θεόφραστος και ο Διογένης φαίνεται να κατανοούν καλά την τοποθέτηση του Ηράκλειτου ως προς αυτή την σημαντική φιλοσοφική θέση την κατανόηση της ορθής σκέψης πως όλα συμβαίνουν σύμφωνα με την ειμαρμένη, σύμφωνα με προκαθορισμένη ανάγκη. (βλ. σε συνδυασμό με την περ.137).

Αλλα γιατί με ρωτάς;

Φιλικά

Κηφεύς

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2008, 00:02:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Η απάντηση είναι:

Η λέξη ειμαρμένη σημαίνει κάτι που είναι προκαθορισμένο και επομένως κάτι που θα συμβεί κατ'ανάγκη. Ο Θεόφραστος και ο Διογένης φαίνεται να κατανοούν καλά την τοποθέτηση του Ηράκλειτου ως προς αυτή την σημαντική φιλοσοφική θέση την κατανόηση της ορθής σκέψης πως όλα συμβαίνουν σύμφωνα με την ειμαρμένη, σύμφωνα με προκαθορισμένη ανάγκη. (βλ. σε συνδυασμό με την περ.137).

Αλλα γιατί με ρωτάς;



Για να άκουσω ενδεχομένως μια άλλη από εμένα άποψη.

"Θεός , νους , ειμαρμένη και Δίας είναι το ίδιο πράγμα που καλείται με πολλά άλλα ονόματα" . (Ζήνων ο Στωικός) .

"Ειμαρμένη είναι η αιτία που συνδέει τα όντα ή , ο λόγος σύμφωνα με τον οποίο διεξάγεται ο κόσμος" . (Ζήνων ο Στωικός).

"Ειμαρμένη είναι η αιτία που τα πράγματα είναι έτσι τακτοποιημένα ως σύνολο και ως μέρη" (Πυθαγόρας)

Από αυτούς λοιπόν εγώ επηρεασμένος πιστεύω ότι όταν ο Ηράκλειτος λέει:".....τα πάντα συνίστανται από πυρ και πάλι στο πυρ αναλύονται. Τα πάντα δε γίνονται όπως ορίζει η ειμαρμένη."

..........νομίζω ότι εννοεί το Λόγο του Θεού και όχι την προκαθορισμένη μοίρα.

Η σοφία είναι ένα μόνο πράγμα: να γνωρίζει κανείς την αρχή που κυβερνά τα πάντα με τη βοήθεια των πάντων.
(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 04/11/2008 00:04:03Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2008, 09:46:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι

Υπάρχει η λατρεία του σεξ , και μία τριάδα . Εννοώ γιατί ο Κρίσνα , το δεύτερο πρόσωπο της ινδουιστικής τριάδας , έγινε άνδρας και λύτρωσε τον κόσμο .

Υπάρχει επίσης ο πολυθεϊσμός – αναρίθμητο πλήθος θεών .

Ο Reinach λέγει ότι το ινδουιστικό πάνθεο μοιάζει με τροπικό δάσος .

Εκείνο που θέλγει τον λαό δεν είναι μια αίσθηση του όλου , αλλά μια καλή , απίστευτη ιστορία.

Μια μυστικιστική έξαρση ενδιαφέρει τον ινδικό λαό λιγότερο από ό,τι ο μύθος , λόγου χάριν , κατά τον οποίο κάποιος θεός ήπιε τον ωκεανό , ή εκείνος όπου ένας άλλος θεός συνευρέθηκε μέσα σε μια νύκτα με 10.000 παρθένους .

Δεύτερη κατά σειρά στις προτιμήσεις του λαού έρχεται η ευχαρίστηση από την τήρηση του ιεροτελεστικού τυπικού – λόγου χάριν η ευχαρίστηση του να πλύνουν τα χέρια τους στον Γάγγη (σαν ο Γάγγης να ήταν δυνατόν να καθαρίσει οτιδήποτε) , να προσφέρουν μαγικούς εξορκισμούς και προσευχές και να προσφέρουν αναθήματα στις θείες δυνάμεις .

Φοβάμαι , όμως , πως πήρα πάλι το κοινό περίβλημα της θρησκείας σαν την ουσία της , όπως ακριβώς οι φιλόσοφοι σήμερα νομίζουν ότι η μηχανή που αποτελεί το σκήνωμα του ανθρώπου είναι αυτή η ουσία του .

Ακόμη και ο απλοϊκός άνθρωπος του λαού , για τον οποίο έγινε λόγος , νηστεύει συχνά μέχρι σημείου λιμοκτονίας .

Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία ευχαρίστηση σ’αυτό , εκτός ίσως του ότι η λιμοκτονία καταργεί την αυτοσυναίσθηση και ταυτίζει το παροδικό άτομο με τον κόσμο και την αιωνιότητα .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/11/2008, 10:08:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Περί νηστείας ο λόγος...
Αν οι επιστήμονες έχουν αναλύσει την διαδικασία της
τέλεσης της νηστείας και της σημασίας αυτής για τον
άνθρωπο, θα την είχαν επιβάλλει δια ...ροπάλου, αφού, με
γνώμωνα ότι το σώμα μας είναι ένα όχημα που μας μεταφέρει
και χρειάζεται την ανάλογη συντήρηση, θα μπορούσαμε
να ζούμε κατά πολύ καλύτερα και μακροβιότερα,νηστεύοντας....
Αυτό γιατί π.χ., η νηστεία Τετάρτης και Παρασκευής, έχει το
αλάδοτο,δίχως λάδι και οίνο, έως εσπέρας, για να καθαριστούν
όλα τα πεπτικά μας όργανα,καθώς
πιάνουν..πουρί και το αλάδοτο, τα καθαρίζει...
Για να το πω πιο απλά, ο αμόρφωτος άνθρωπος, λέει " ότι φάμε κι
ότι πιούμε, σήμερα ζεις αύριο πεθαίνεις" κ ι έτσι ένα ζώο αντικαθιστα
τον άνθρωπο. Αν όμως, ο άνθρωπος, ως πνεύμα, δει την φθαρτότητα της
σάρκας, θα προσπαθήσει να την προσέχει για να ζει καλύτερα και πνευματικότερα...
Αυτά είναι μια βάση συζήτησης περί του κατά πόσο ο άνθρωπος πρέπει να
νηστεύει κι αν το σύστημα το χριστιανισμού, είναι σωστό για την καλή
διαβίωση επι γης του ανθρώπου... Χωρίς τη νωθρότητα και την υπνηλία των
αισθήσεων λόγω βαριών τροφών και την ανάλογη έλλειψη πνεύματος...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/11/2008, 15:46:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι

Πολλοί μυστικιστές , κρατούν σφιγμένη την γροθιά τους επί τόσο πολύ καιρό , ώστε τα νύχια τους , μεγαλώνοντας , διεισδύουν στην παλάμη τους και εξέρχονται από την εξωτερική της όψη .

Ή ας πάρουμε τον Βούδα .

Προσπάθησε να απαλλάξει την πατροπαράδοτη θρησκεία από τις καταχρήσεις του κλήρου και να την επαναφέρει στην παλιά της αγνότητα .

Δεν σκότωνε τα ζωύφια που τον ενοχλούσαν και είχε ένα καλό λόγο ακόμα και για τις τίγρεις , που καταβρόχθιζαν τόσους ανθρώπους στις Ινδίες .

Αντίθετα προς τους Χριστιανούς , δεν απέβλεπε σε ένα παράδεισο ικανοποιημένων επιθυμιών , αλλά στην απόλυτη κατάργηση της επιθυμίας , την οριστική εξαφάνιση όλων των εμποδίων μεταξύ της ατομικής προσωπικότητας και του παγκόσμιου πνεύματος . Η νιρβάνα είναι ακριβώς αυτό : καθαρίζει τον εαυτό μας από κάθε σκέψη για την ύπαρξή μας και τότε η όλη μας ύπαρξη ανυψώνεται προς την αιώνια πραγματικότητα .

Υποπτεύομαι ότι όλοι μας θα φθάσομε στην νιρβάνα . Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως με τον Βούδα είναι ο αθεϊσμός του : πιστεύω ότι δημιούργησε μια πολύ ισχυρή θρησκεία χωρίς Θεό .

Βέβαια αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό : Αν σαν Θεό εννοούμε ένα υπέρτατο Πρόσωπο , τότε ναι . Αν όμως εννοούμε το πνεύμα του παντός , τότε όχι .

Αντιλαμβάνομαι γιατί ο Βούδας , στους μύθους της Ανατολής , εμφανίζεται ότι γεννήθηκε από Παρθένο .

Φαίνεται ότι κάθε θεός πρέπει , με την γέννησή του , να αποδοκιμάζει την φυσική μητρότητα – η οποία κάποτε υπήρξε το σύμβολο και η πηγή κάθε θεότητας .

Όμως , δεν πρέπει να παίρνομε τους μύθους κατά γράμμα . Κατ’αυτόν τον τρόπο αφήνομε να μας διαφεύγει η μεγάλη σοφία την οποία περικλείουν στην μεταφορική τους μορφή . Και να θυμόμαστε , ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι θρησκεία . Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ενοχλητικά ζωύφια στο σώμα της θρησκείας .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/11/2008, 12:09:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι

Ας περάσουμε σήμερα στον Ιουδαϊσμό και ας δούμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του:

Δεν είναι ευχάριστη ιστορία της θρησκείας του Ιουδαϊσμού απ’αρχής μέχρι τέλους . Διότι αυτή η θρησκεία άρχισε ακριβώς με όλο εκείνο τον ανιμισμό και τις προλήψεις για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω .

Οι αρχαιότεροι Εβραίοι για τους οποίους υπάρχουν ειδήσεις, λάτρευαν βράχους, βόδια , πρόβατα και τα πνεύματα των σπηλαίων και των πηγαδιών , (Shotwell σελ.30 ).

Τιμούσαν διάφορα φετίχ , όπως τα Τεραφίμ – φορητά είδωλα όμοια με τις νεράϊδες των Ρωμαίων – και εφάρμοζαν μια πρωτόγονη μαγεία . Ακόμη και η ρίψη ενός κύβου από ένα κουτί χρησιμοποιούταν για να γνωσθεί το θέλημα των θεών , (Reinach , σελ. 177) .

Είχε το μερίδιό της και η φαλλική λατρεία . Ο όφις και ο ταύρος ήταν φαλλικά σύμβολα και ο θεός Βάαλ εθεωρείτο ως η αρσενική αρχή η οποία γονιμοποίησε την γη , (Smith , W. R. , σελ. 101) .

Όλες σχεδόν οι ιουδαϊκές γιορτές πηγάζουν από τις γιορτές της βλάστησης :

Οι γιορτές παραδείγματος χάριν του Μαζώθ , του Σαβαώθ (Πεντηκοστής) και του Σουκκώθ ήταν αρχικά γιορτές της έναρξης του θερισμού του κριθαριού , του τέλους του θερισμού του σιταριού και του τρυγητού , (Reinach , σελ. 184) .

Το Πεζάχ (Πάσχα) ήταν η γιορτή των πρώτων καρπών των ποιμνίων . : Ένα αρνί ή ένα ερίφιο θυσιαζόταν και τρωγόταν και το αίμα του ριχνόταν πάνω στις πόρτες σαν μερίδα του πεινώντος θεού .

Αργότερα , το έθιμο αυτό το εξηγούσαν σαν υπόμνηση του ότι ο Θεός είχε θανατώσει όλα τα πρωτότοκα παιδιά των Αιγυπτίων και είχε εξαιρέσει τα πρωτότοκα παιδιά των Ισραηλιτών εκείνων , των οποίων οι πόρτες ήταν σημειωμένες με το αίμα του αμνού .

Αυτή όμως η ερμηνεία ήταν επινόηση του ιερατείου .

Η γιορτή του Πάσχα , όπως και οι άλλες παραλήφθηκαν από τους υποδουλωθέντες Χαναναίους , για τους οποίους ήταν απλώς θυσία ενός εριφίου στον τοπικό θεό .

Ο αμνός ήταν αρχικά το τοτέμ , το ιερό ζώο της φυλής των Χαναναίων . Μεταδόθηκε στον χριστιανισμό και έγινε , ως Agnus Dei (Θείος Αμνός) , το σύμβολο του Χριστού .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 13 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.2011719
Maintained by Digital Alchemy