ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Περί δούλων στην αρχαία Ελλάδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 13
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/01/2010, 14:44:44  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
«Ἔφαγόν τε, ἔπιόν τ ε και αἰδοίοισιν ἔδωκα»

(=Έφαγα, ήπια, έδωσα και στους αιδοίους).Οδ. Ο, 373.Σχολιάζει ο αρχαίος σχολιαστής: «αἰδοίους τούς οἰκέτας (= υπηρέτας) λέγει, διά τό ἀξίους εἶναι αἰδοῦς» («αιδοίος» γενικώς είναι ο σεβαστός, ο άξιος προστασίας). Ο στίχος αυτός φανερώνει την ελληνική αντίληψι περί δούλων.Είναι γνωστό βεβαίως ότι οι αρχαίες κοινωνίες υπήρξαν δουλοκτητικές. Ο νικημένος εχθρός εγίνετο δούλος του νικητού και παρέμενε εις την υπηρεσίαν του, εκτός εάν οι συγγενείς του τον απελευθέρωναν καταβάλλοντες λύτρα.«Στρατόπεδα συγκεντρώσεως» και «φυλακές» δεν υπήρχαν. Ο δορυάλωτος εχθρός δεν ήτο δυνατόν να αφεθή ελεύθερος, αφού) κατά την αναμέτρησι με τον αντίπαλο (σύμφωνα πάντοτε με τα ελληνικά ιδεώδη) δεν ενίκησε αλλά ούτε έπεσε μαχόμενος («ἤ τάν ἤ ἐπί τᾶς»). Παρεδόθη, ανεδείχθη ήσσων, ἥττων (κατώτερος, ολιγώτερος), δηλαδή ἡττήθη.

Στην αρχαία ελληνική γλώσσα η λέξις «δουλέμπορος» δεν υπάρχει. Δουλεμπορικά πλοία και δουλεμπορικά πρακτορεία είναι πολύ μεταγενέστερα.Γι'αυτό στην αρχαία ελληνική γλώσσα η λέξις «δουλέμπορος» δεν υπάρχει. Δουλεμπορικά πλοία και δουλεμπορικά πρακτορείαείναι πολύ μεταγενέστερα, νεώτερα κατασκευάσματα, ενώ υποτίθεται ότι ο θεσμός της δουλείας έχει πλέον εκλείψει. Οί καθηγηταί HANSON και HEATH, στο βιβλίο τους «Ποιος σκότωσε τον Όμηρο» (έκδ. ΚΑΚΤΟΣ)
σημειώνουν ενδεικτικά οτι ό Αριστοτέλης θα έλεγε «ότι οι Αμερικανοί έθεσαν εκτός νόμου τη δουλεία μόνο και μόνο για να μεταχειρίζονται εκατομμύρια ελευθέρων ανθρώπων χειρότερα από δούλους» (σελ. 173).

Ο Πλάτων στους ΝΟΜΟΥΣ συνιστά αφ ενός να μην ύποδουλώνωνται Έλληνες, αφ ετέρου να γίνεται καλή μεταχείρισις των δούλων. Και πράγματι, στην Ελλάδα συνέβαινε αυτό ακριβώς. «Δούλοι» και «κύριοι» ζούσαν αρμονικά, συνδεόμενοι με στοργή, φροντίδα, συμπάθεια, οικειότητα, όπως γίνεται ολοφάνερο, και πάλι μέσα από τους στίχους του Ομήρου.Όταν λ.χ. ό Τηλέμαχος γυρίζει από το ταξίδι του στην Σπάρτη, οι «δούλες» τρέχουν και τον φιλούν με αγάπη στην κεφαλή και στους ώμους («κύνεον ἀγαπαζόμεναι κεφαλήν τε και ὤμους».)

Ό Τηλέμαχος προσφωνεί τον δούλο χοιροβοσκό «ἄττα» (=πατερούλη, παππούλη), η Πηνελόπη προσφωνεί με σεβασμό την ταμία (=οικονόμο) Ευρυνόμη «Μαία» (=σεβαστή μητέρα), οι δε δούλοι απευθύνονται προς τους κυρίους τους καλώντας τους με το όνομα τους. Ο Ετεωνεύς π.χ. ο δούλος του Μενελάου: «ώ Μενέλαε» (δ. 26). Ή δούλη του Έκτορος στον Έκτορα: «Έκτορ»(Ζ,382)κ.ο.κ.Γι’ αυτό και ο ιστορικός Κορδάτος παραδέχεται: «Οι δούλοι δεν είναι σκλάβοι με την πραγματική σημασία τής λέξης. Είναι παραγυιοί και ψυχογυιοί του αρχηγού της οικογενείας. Το ίδιο και οι σκλάβες, είναι ψυχοκόρες και παραδουλεύτρες, γιατί δε ν έχουν ακόμα ωριμάσει οι αντικειμενικοί όροι, ώστε από την εργασία τους να βγαίνη χρήσιμη υπεραξία.

Η εργασία γίνεται από κοινού από όλα τα μέλη του γένους. Ακόμα και οι βασιλείς και οι άνακτες δουλεύουν. Ο Οδυσσεύς φτιάνει μόνος του το κρεββάτι του. Ο Τηλέμαχος καταπιάνεται με δουλειές του χεριού. Η Ναυσικά πλένει τα ρούχα της μαζί με τις δούλες στο ποτάμι. Το ίδιο γίνεται και στα αμπέλια και στα χωράφια. Κι’ εκεί πηγαίνουν όλοι μαζί και δουλεύουν. Δεν υπάρχουν αφέντες και εργάτες... »Στην αρχαίαν Ελλάδα οι δούλοι εκτελούσαν χρέη θυρωρού, μαγείρου, παιδαγωγού, αγροκαλλιεργητού, βοσκού.

Οι θεραπαινίδες ησχολούντο με τα οικιακά. Υπήρχαν επίσης οι δημόσιοι δούλοι οι όποιοι εκτελούσαν χρέη οδοκαθαριστού, αστυνομικού, κλητήρος της Βουλής και του Δικαστηρίου, αλλά και χρέη δημίου, επειδή ουδείς ελεύθερος πολίτης εδέχετο να γίνη δήμιος ή, έστω, να αστυνόμευση. Οι σκληρότερα εργαζόμενοι δημόσιοι δούλοι ήσαν οι απασχολούμενοι στους μύλους και στα μεταλλεία του Λαυρίου. Συνήθως έστελναν εκεί τους ανέντιμους και κάκου χαρακτήρας δούλους, ως τιμωρία. (Πρβλ. τα μεταγενέστερα «καταναγκαστικά έργα».) Οι Έλληνες, φορείς υψηλού πολιτισμού και παιδείας, συμπεριεφέρθησαν πάντοτε εις τους δούλους με τρόπο ανθρωπιστικό: «Κἄν δοῦλος ᾗ τις, οὐδέν ἧττον ἄνθρωπος οὗτος ἐστίν...» (Φιλήμων)
«Κἀν δοῦλος ᾗ τις, σάρκα τήν αὐτήν ἔχει· φύσει γάρ οὐδείς δοῦλος ἐγεννήθη ποτέ, ἡ δ' αὖ τύχη τό σῶμα κατεδουλώσατο.»

Ο κακομεταχειριζόμενος δούλος είχε την δυνατότητα να καταφυγή ως ικέτης στους βωμούς των ιερών ναών, κατά προτίμησιν στον βωμό των Ερινυών ή του Θησέως, οπότε ο κύριος του υπεχρεούτο να τον μεταπώληση. Ο νόμος επροστάτευε τον δούλο όπως ακριβώς και τον ελεύθερο άνθρωπο εναντίον των βιαιοπραγιών. Παραχωρούσε μάλιστα στον δούλο και ένα «συνήγορο» για κάθε άμφισβήτησι σχετικώς με την περίπτωσι απελευθερώσεως του. «Ἀθηναῖοι δέ καί τῆς τῶν δούλων προνοοῦντες τύχης, ἐνομοθέτησαν καί ὑπέρ δούλων γραφάς ὕβρεως εἶναι».
Ο Ξενοφών παρατηρεί ότι «οἱ Ἀθηναῖοι ἐποίησαν ἰσηγορίαν τοῖς δούλοις» προς τους ελευθέρους. Και ό Δημοσθένης («κατά Μειδίου») τονίζει:

«47 Ἐάν τίς ὑβρίζῃ εἰς τινα, ἤ παῖδα ἤ γυναῖκα ἤ ἄνδρα, τῶν ἐλευθέρων ἤ τῶν δούλων, ἤ παράνομόν τι ποιήσῃ εἰς τούτων τινά, γραφέσθω πρός τούς θεσμοθέτας, ὁ βουλόμενος Ἀθηναίων...

48 Ἀκούετε, ὦ ἄνδρες Ἀθηναοι, τοῦ νόμου τῆς φιλανθρωπίας, ὅς οὐδέ τούς δούλους ὑβρίζεσθαι ἀξιοῖ· τί οὖν πρός θεῶν; εἴ τις εἰς τούς βαρβάρους ἐνεγκών τόν νόμον τοῦτον, παρ' ὧν τά ἀνδράποδα εἰς τούς Ἕλληνας κομίζεται, ἐπαινῶν ὑμᾶς καί διεξιών περί τῆς πόλεως εἴποι πρός αὐτούς ὅτι 49 εἰσίν Ἕλληνες τίνες ἄνθρωποι οὕτως ἥμεροι καί φιλάνθρωποι τούς τρόπους ὥστε (πολλά ὑφ ὑμῶν ἠδικημένοι, καί φύσει τῆς πρός ὑμᾶς ἔχθρας αὐτοῖς ὑπαρχούσης πατρικῆς) ὅμως οὐδέ τούτους ὑβρίζειν ἀξιοῦσιν, ἀλλά νόμον δημοσίᾳ τόν ταῦτα κωλύσοντα τέθεινται, καί πολλούς ἤδη παραβάντας τόν νόμον τοῦτον, ἐζημιώκασιν θανάτῳ».

Ο Ευριπίδης δεν αμελεί να το υπενθύμιση ποιητικά:

«Νόμος τοῖς τ' ἐλευθέροις ἴσος καί τοῖς δούλοις» (Εκάβη 291). Ο Αριστοτέλης υποδεικνύει (Οίκονομ. 1344) : «...δεῖ πρῶτον δούλους παρασκευάζεσθαι σπουδαίους. Δούλων δέ εἴδη δύο, ἐπίτροπος καί ἐργάτης. Ὁμιλία δέ πρός δούλους, ὡς μήτε ὑβρίζειν ἐᾶν μήτε ἀνιέναι. Καί τοῖς μεν ἐλευθεριωτέροις τιμῆς μεταδιδόναι, τοῖς δ' ἐργάταις τροφῆς πλῆθος...» και καταλήγει:
«Χρή δέ καί τέλος ὡρίσθαι πᾶσι. Δίκαιον γάρ καί συμφέρον, την ἐλευθερίαν κεῖσθαι ἆθλον». [τέλος: Η λ. τέλος, εκτός από πέρας, όριον, τέκμαρ, λοίσθημα, σημαίνει και σκοπός, προσφορά, αξία. Έτυμολογεϊται εκ του τλάω-ῷ]. Οι χρηματικές οικονομίες ενός δούλου άνηκαν εις τον κύριόν του αλλά εκείνος, συνήθως, του επέτρεπε να τις διαθέτη όπως ήθελε.


«Οταν ό Τηλέμαχος γυρίζει από το ταξίδι του στήνΣπάρτη, οι «δούλες» τρέχουν και τον φιλούν με αγάπη στην κεφαλή και στους ώμους («κύνεον ἀγαπαζόμεναι κεφαλήν τ ε και ὤμους».)


Η περίπτωσις αυτή επεξηγεί το πώς μερικοί δούλοι με προσόντα έφθασαν να κατακτήσουν αξιοζήλευτες θέσεις στην κοινωνία της εποχής τους. Η Επιγραφή της Γόρτυνος (Κρήτη) αναφέρει ότι ο δούλος ημπορούσε να έχη ζώα δικά του και διάφορα περιουσιακά στοιχεία, έστω και περιωρισμένα. Ο χοιροβοσκός Εύμαιος, απευθυνόμενος στον «κύριό του» τον Τηλέμαχο λέει... «δῖος ὑφορβός... Τηλέμαχον ἔπεα πτερόεντα προσηύδα: ὦ φίλε, ἐγώ μέν ἄπειμι, φυλάξων σόν καί ἐμόν βίοτον». (ρ. 593) = Πάω να φυλάξω το δικό σου και το δικό μου βίος. Επί πλέον, όπως γράφει και ο Γ. Μιστριώτης (Έλλην. Γραμμ.Α18),«Οι Έλληνες ήσαν φιλάνθρωποι προς τους δούλους και δεν απέκλειαν τούτους της παιδεύ-σεως ...δούλοι εξήρθησαν μέχρι της φιλοσοφίας...Μένιππος, Επίκτητος κ.α. Ο Μένιππος έγραψε «Περί των διαπρεψάντων εν παιδεία δούλων».

Οι Ελληνικοί νόμοι απηγόρευαν επίσης την κατά αυτοδικίαν παρακράτησιν δούλου. Σε περίπτωσι αμφιβολίας για το αν κάποιος είναι ελεύθερος ή δούλος, τεκμαίρεται ότι είναι ελεύθερος. Προβλέπονται επίσης ποινές για τους βιαστάς δούλων (βλ. Επιγραφή της Γόρτυνος, Έκδ. Έλ. Σκέψη). Ο Ιπποκράτης εις τον Όρκον του τονίζει: «...ἐκτός ὤν πάσης ἀδικίας...ἐπί σωμάτων ...ἐλευθέρων τε καί δούλων...»Η Επιγραφή της Γόρτυνος (Κρήτη) αναφέρει ότι ο δούλος ημπορούσε να έχη ζώα δικά του και διάφορα περιουσιακά στοιχεία, έστω και περιωρισμένα.

Η αρχαία οικογένεια υπεδέχετο και έκανε δεκτούς τους νέους δούλους με μία θρησκευτική τελετή. Τους έβαζαν να καθίσουν εις την εστίαν της οικίας (πρβλ. τις ονομασίες «οἰκέτης», «οἰκεύς», «μάμμος» (=παππούς), «σηκίς», «ἑρκίτης», «παῖς», «παιδίσκη») και η δέσποινα του οίκου άπλωνε επί της κεφαλής τους σύκα, καρύδια και μέλι. Συγχρόνως τους εδίδετο και όνομα. Ο δούλος εις το εξής αποτελούσε μέλος της οικογενείας. Συμμετείχε στις προσευχές, στις θρησκευτικές εορτές και εθάπτετο εις τον οικογενειακόν τάφον. Διαβάζουμε στους «Παπύρους επιλογής» (Έκδ. LOEB): «...ὅπως τό τοῦ -δούλου - σῶμα τύχη τῆς δεούσης περιστολῆς καί καταθέσεως... »

Ο Γ. Βουλόδημος (Περί Ιδ. Βίου Αρχ. Ελλ.-Οδησσός 1875) γράφει: « Η τοιαύτη ελευθερία και άνεσις των δούλων, ως υπό του Αριστοτέλους καλείται, ην συνέπεια της ηπιωτέρας αττικής νομοθεσίας, ήτις παρείχε τω δούλω πλείονα προστασίαν και ευρύτερον στάδιον ενεργείας ή αλλαχού, ώστε σχεδόν και τα χαρακτηριστικά του ελευθέρου ανδρός, ή παρρησία και ισηγορία απεδίδοντο αυτοίς.

«Κἄν δοῦλος ᾗ τις, οὐδέν ἧττον ἄνθρωπος οὗτος ἐστιν...» (Φιλήμων)Τοιούτον ην το έθος του δέχεσθαι τους νεωνήτους δούλους δι’ αστείας καταχύσεως μίγματος εκ διαφόρων εδεσμάτων και τρωγαλίων, ατινα εκαλούντο καταχύσματα, και άτινα όντα εν χρήσει και κατ’ άλλας ιερωτέρας τελετάς της οικογενείας, οίον κατά την υποδοχήν νύμφης, ήσαν η ζώσα έκφρασις της ευγενούς φιλανθρωπίας ήτις εθεώρει τον δούλον ουχί μόνον ως οικέτην, αλλά και ως σύντροφον και ομοτράπεζον. Έτι δε και εν ταις θρησκευτικαίς τελεταίς, και ο δούλος μετείχε των θυσιών και εορτών του οίκου. Πάντες οι εν ταις θυσίαις παριστάμενοι ερραντίζοντο και εκαθαίροντο δι’ ύδατος, λαμβανομένου εκ του βωμού∙ τούτο ήσαν οι χέρνιβες... διο και παρ Αισχύλω καλούνται οι δούλοι χερνίβων κοινωνοί.

Εν εορταίς δε οι δούλοι ουχί μόνον ελάμβαναν ανακούφισιν της καταστάσεως αυτών, αλλά και ισοτιμίας μετά των δεσποτών απήλαυον...συμπεριελαμβάνοντο και αυτοί εν τη γενική αναπαύσει και ευθυμία. Πολλαχού δε υπήρχον εορταί, καθ’ ας εχορηγείτο τοις δούλοις ελευθερία και ραστώνη...Τοιαύτα ήσαν τα εν Κρήτη Έρμαια, εν οις ευωχουμένων των οικετών οι δεσπόται υπηρετούν προς τας διακονίας- τοιούτο τι συνέβαινε και εν Τροιζήνι κατά τον μήνα Γεραίστιον, οτε εγίνετο πανήγυρις πολλών ήμερων, ως εν μια οι δούλοι μετά των πολιτών κοινή ηστραγάλιζον, και οι κύριοι τους δούλους ειστίων∙ τοιαύτα ήσαν και τα παρά τοις Θεσσαλοίς Πελώρια, εορτή προς τον Δία τον Πέλωρον, εις ανάμνησιν της ευωχίας και εορτής της λαβούσης χωράν επί τη αγαθή αγγελία της εκ σεισμού διαρρήξεως των Τεμπών και της ανακύψεως των μεγάλων θεσσαλικών πεδιάδων...» (Άρα, αρχαιότατος ο προς τους δούλους σεβασμός, η οικειότης και η συμπάθεια). Και συνεχίζει: «Διό οι Θεσσαλοί, ως απομίμημα της τότε γενομένης εορτής, θύοντες Διί Πελώρω και τράπεζας κοσμούντες, ούτως φιλάνθρωπον συνετέλουν την πανήγυριν, ώστε παρελάμβανον και τους ξένους άπαντας και τους δεσμώτας έλυον, και τους οικέτας κατακλίναντες, ειστίων μετά πάσης παρρησίας και διηκόνουν αυτοίς οι δεσπόται» Και καταλήγει: «Η κατάστασις των παρ’ Έλλησι δούλων ην ήττον καταπιεστική και μάλλον άνετος ή των παρά Ρωμαίοις... Θανατική ποινή, και επί δούλων, ώφειλεν εφαρμόζεσθαι μόνον δια δικαστικής αποφάσεως, και ενταύθα το ελληνικόν έθος και δίκαιον διέφερε του παρά Ρωμαίοις, παρ’ οις ο κύριος κατά το δοκούν επέβαλλε τω δούλω την θανατικήν ποινήν.

Ούτως αναγινώσκομεν παρ’ Αντιφώντι ότι «οὐδέ οἱ τούς δεσπότας ἀποκτείναντες, ἐάν ἐπ' αὐτοφώρῳ ληφθῶσιν, οὐδ' οὗτοι θνήσκουσιν ὑπ' αὐτῶν τῶν προσηκόντων, ἀλλά παραδιδόασιν αὐτούς τῇ ἀρχῇ κατά νόμους πατρίους, καί ἡ ψῆφος ἴσον δύναται τῷ δουλον ἀποκτείναντι καί τῷ ἐλεύθερον».
Ο νόμος επροστάτευε τον δούλο όπως ακριβώς και τόν ελεύθερο άνθρωπο εναντίον των βιαιοπραγιών. Παραχωρούσε μάλιστα στον δούλο και ένα «συνήγορο» για κάθε αμφισβήτησι σχετικώς με την περίπτωσι απελευθερώσεως του.


Ο δεσποτισμός των Ρωμαίων προς τους δούλους ήγγιζε την σκληρότητα των Ασιατών ηγεμόνων. Και είναι γνωστό ότι ωρισμένοι Ρωμαίοι δεν εδίσταζαν να ρίψουν δούλους σε «κιστέρνες» με ανθρωπόφαγα ψάρια, για να παρακολουθήσουν διασκεδάζοντας ποιος δούλος θα καταβροχθισθή γρηγορώτερα. Είναι δε απίστευτο (αλλ’ όμως αληθινό) ότι εάν κάποια Ρωμαία δέσποινα επλάγιαζε με τον δούλο της, δεν παρεπέμπετο «επί μοιχεία», επειδή ο δούλος δεν εθεωρείτο άνθρωπος αλλά απλώς res (= πράγμα, αντικείμενον). Γενικώς, στην αρχαία Ρώμη η ζωή των δούλων ήταν χειρότερη και από των κατοικίδιων ζώων.

Ο ειδικός επί του θέματος μελετητής Τζόες Σμίθ (UTOPIA τ. 113), μεταξύ των άλλων γράφει ότι στην Ρώμη, «Οι δούλοι εθεωρούντο πράγματα, «RES». Oι δούλοι ήσαν αχθοφόρο ζώα, κατάλληλα για κάθε χρήσι. Οι πηγές ανεφοδιασμού σε δούλους ήσαν πολλές, με κοινό χαρακτηριστικό την βία και την καταπίεσι. Χωρίς ενδοιασμούς οι Ρωμαίοι της αρχαϊκής περιόδου, στην εποχή της βασιλείας, στις αρχές της Δημοκρατίας, οργάνωναν μεγάλες επιθέσεις εναντίον των γειτόνων τους. Έπιαναν χιλιάδες αιχμαλώτους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά... Από την Αφρική, την Ισπανία, την Ελλάδα, διοχετεύθηκαν στην Ιταλία εκατοντάδες χιλιάδες δούλοι.

Στον Ακράγαντα της Σικελίας αιχμαλωτίσθηκαν 250.000 άτομα. Στην Πάνορμο, σημερινό Παλέρμο, 14.000 άτομα... Άλλες πηγές «ανεφοδιασμού» σε δούλους δεν υπάγονταν σε κανένα νόμο, όπως ήταν η πειρατεία. Οι πειράται, αυτοί οι λησταί των θαλασσών, καταπολεμήθηκαν από τους Αθηναίους, τους Ροδίους, και αργότερα από τους Πτολεμαίους. Οι Ρωμαίοι όμως, πού ήσαν στεριανοί, αγνοούσαν την σημασία της θάλασσας, και εγκατέλειψαν την Μεσόγειο στα χέρια των πειρατών. Άλλη πηγή ήταν επίσης το φοβερό ρωμαϊκό έθιμο, πού έδινε στον πατέρα το δικαίωμα ζωής και θανάτου στα παιδιά του. Έτσι πολλά νεογέννητα έμεναν έκθετα, και κατέληγαν δούλοι αυτών πού τα περιμάζευαν. Καμμιά φορά μάλιστα, για να εξοφληθή κάποιο πιεστικό χρέος ο πατέρας πουλούσε το παιδί του, καταδικάζοντας το να γίνη δούλος...VERNA (εκ του ver = Fέαρ, άνοιξις, δηλ. νέος γόνος) ονομαζόταν ο δούλος εκ γενετής.

Εάν κάποια Ρωμαία δέσποινα επλάγιαζε με τον δούλος της, δεν παρεπέμπετο «επί μοιχεία», επειδή ο δούλος δεν εθεωρείτο άνθρωπος.

Όταν, τον 1ον αιώνα, είχε γίνει δύσκολη η προμήθεια δούλων, μεγάλωναν τους μικρούς VERNA όπως τα πουλάρια...Τους διοχέτευαν από ξηράς και θαλάσσης, στις επαρχίες και προς την Ρώμη για να πουληθούν ανάλογα με τους νόμους της προσφοράς και της ζητήσεως. Μετά από εξαντλητικά ταξίδια, κατά τα όποια υπέκυπταν, το ανθρώπινο αυτό υλικό μεταβαλλόταν σε εμπόρευμα, όπως ακριβώς τα εισαγόμενα μπαχαρικά, μεταξωτά, φρούτα, λαχανικά... Κατά κανόνα το δουλεμπόριο ήταν ελεύθερο. Ουσιαστικά, όμως, υπαγόταν σε δύο είδη φορολογίας: To PORTORIUM, δασμό εισαγωγικό και εξαγωγικό, και το VECTIGAL, τέλος πωλήσεως. Στην Ρώμη, η αγορά των δούλων βρισκόταν στην γωνία του Φόρουμ. Εκεί εξέθεταν τους δούλους σε εξέδρες ή σε κλουβιά, σαν τα κοτόπουλα. Ο μεσίτης με ευγλωττία διαλαλούσε ότι ο δούλος πού προσπαθούσε να πούληση, θα ικανοποιούσε απολύτως τον κύριο του: «βλέπετε πόσο λευκό είναι το δέρμα του. Είναι ωραίος . Είναι ένας πολύτιμος υπηρέτης. Καταλαβαίνει αμέσως με ένα βλέμμα... ξέρει αρκετά καλά και ελληνικά». Ο δούλος αποτελούσε μέλος της οικογενείας. Συμμετείχε στις προσευχές, στις θρησκευτικές εορτές και εθάπτετο εις τον οικογενειακόν τάφον.


Η τόσο μεγάλη σκληρότης των Ρωμαίων προς τους δούλους έγινε αίτια πολλών εξεγέρσεων με κυριώτερη αυτή του Έλληνος δούλου Σπάρτακου ο οποίος συνεκρότησε και εξώπλισε στρατό δούλων. Η έξέγερσις του Σπάρτακου συνεκλόνισε τα θεμέλια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και λίγο έλειψε να την κατάλυση. Ενώ οι Αθηναίοι δούλοι, όταν κατά την Μάχη του Μαραθώνος η Αθηναϊκή δη��οκρατία τους εμπιστεύθηκε και τους έδωσε όπλα, οι δούλοι αυτοί έπολέμησαν με μεγάλη αυτοθυσία δίπλα στους ελεύθερους Αθηναίους πολίτες: «ἐμαχέσαντο γάρ καί δοῦλοι τότε... ἦν δέ ἄρα καί δήμου δίκαιον βούλευμα, εἰ δή καί Ἀθηναῖοι μετέδοσαν δούλοις δημοσίᾳ ταφῆναι καί τά ὀνόματα ἐγγραφῆναι στήλῃ - δηλοῖ δέ ἀγαθούς σφᾶς ἐν τῷ πολέμῳ γενέσθαι...». Και προ της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος, οι Αθηναίοι εφρόντισαν δια την εξασφάλισι και σωτηρία, τόσο των οικογενειών τους, όσο και των δούλων: «...παῖδας δέ καί γυναῖκας καί ἀνδράποδα, σῴζειν ἕκαστον ὡς ἄν δύνηται» (Πλούτ. Θεμιστ. 10).

Οι βάρβαροι δυνάσται της Ανατολής και της Αιγύπτου είχαν και αυτοί δικαίωμα ζωής και θανάτου επί των δούλων τους. Ενδεικτικά περί της θηριωδίας τους είναι τα όσα καταθέτει ο ιστορικός Roberto Bosi: «Όταν ο Γούλεϋ, στα έτη 1927, 1928, άρχισε τις ανασκαφές της Ουρ, στον Ευφράτη, η ανθρωπότης αντίκρυσε έκπληκτη μια εξαιρετική συλλογή θησαυρών. (Όμως): Οι ανακαλύψεις του Γούλεϋ είχαν και την μακάβρια πλευρά τους: πλάι στους σκελετούς των βασιλέων και των βασιλισσών, υπήρχαν και πολυάριθμοι άλλοι σκελετοί. Σ’ έναν τάφο ανευρέθη ολόκληρη η βασιλική φρουρά: σειρές από σκελετούς με χάλκινη περικεφαλαία και την λόγχη στο χέρι. Πλάι σε μία βασίλισσα κοίτονταν εννέα σκελετοί γυναικών. Δύο άμαξες με τους σκελετούς των αμαξηλατών, ήσαν στην είσοδο ενός τάφου, με ζεμένους τους σκελετούς των βοδιών πού τις έσερναν. Η βασίλισσα Σουβάδ, μέσα στον τάφο της, ήταν τριγυρισμένη από όλες τις κυρίες των τιμών. Σεμία γωνιά του τάφου ήταν ο σκελετός ενός αρπιστού, με το μουσικό όργανο στα χέρια του. Επάνω οπό το φέρετρο της βασιλίσσης κοίτονταν δυο σκελετοί ανδρών, πού πιθανόν θανατώθηκαν την τελευταία στιγμή. Τους βασιλείς ακολουθούσαν στον θάνατο όλοι όσοι τους υπηρετούσαν στην ζωή, για να συνεχίσουν να τους υπηρετούν και στον κάτω κόσμο».

Προς σύγκρισιν: Ο χοιροβοσκός Εύμαιος νοσταλγεί τον απόντα «κύριο» του, τον Οδυσσέα (ξ,62): ἐνδυκέως μέ ἐφίλει...» Δηλ. ...μεσ απ’ την ψυχή του με αγαπούσε...και εάν εγύριζε θα μου έδινε «οἶκον τε, κλῆρόν τε, πολυμνήστην τε γυναῖκα» ...Και τώρα πού χάθηκε (ξ, 137) , έδωσε λύπες στους φίλους του και πιο πολύ σ εμένα («ἐμοί δέ μάλιστα»). Όπου κι αν πάω δεν θα βρω τόση φροντίδα, ακόμη κι αν γυρίσω στο πατρικό μου σπίτι, στον πατέρα μου και στην μάνα μου («εἴ κεν πατρός καί μητέρος αὖτις ἵκωμαι οἶκον, ὅθι πρῶτον γενόμην...»). Κατόπιν περιγράφει (ο, 360 κ. εξ.) με πόση στοργή τον έμεγάλωσε μαζί με τα δικά της παιδιά, ως «ψυχογυιό», η μητέρα του Οδυσσέως: «αὐτή μέ θρέφεν, ἅμα Κτιμένη, θυγατέρα», πού ήταν το στερνοπαίδι της... «φίλει δέ με κηρόθι μᾶλλον» (=μ’ αγαπούσε με την καρδιά της, πολύ). Η αφήγησις του χοιροβοσκού διακόπτεται από την ξαφνική εμφάνισι του Τηλεμάχου, που με λαχτάρα και ανησυχία τον περίμεναν να γυρίση από το επικίνδυνο (λόγω επιβουλής των μνηστήρων) ταξίδι του στην Πύλο και Σπάρτη. Και σπεύδει ο Εύμαιος να τον καλωσορίση (π, 10 κ. εξ.):«ὁ δέ, ἀντίος ἦλθεν,... κύσσε δέ μιν (=τον εφίλησε) κεφαλήν καί ἄμφω φάεα (=μάτια) καλά, χεῖράς τε ἀμφοτέρας· θαλερόν δέ οἱ ἔκπεσε δάκρυ...»Έκλαψε σαν πατέρας που υποδέχεται το μοναχοπαίδι του όταν γυρνά από την ξενιτιά, μετά από πολλά χρόνια...περιγράφει ο Όμηρος. «Πάντα κύσεν περιφύς»... Και τον φίλησε.. .και τον αγκάλιαζε... Ήλθες Τηλέμαχε, γλυκό μου φως... «Ἦλθες Τηλέμαχε, γλυκερόν φάος»... Β
Οι Αθηναίοι δούλοι, όταν κατά την Μάχη του Μαραθώνος η Αθηναϊκή δημοκρατία τους εμπιστεύτηκε και τους έδωσε όπλα, οι δούλοι αυτοί επολέμησαν με μεγάλη αυτοθυσία δίπλα στους ελεύτερους Αθηναίους πολίτες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ", τεύχος Νοεμβρίου 2002
Άννα Τζιροπούλου - Ευσταθίου


Μήπως εκείνοι οι δούλοι περνούσαν καλλίτερα από εμάς τους "ελευθέρους";

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/01/2010, 22:16:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αίολος:
Μήπως εκείνοι οι δούλοι περνούσαν καλλίτερα από εμάς τους "ελευθέρους";

Mήπως ....να το ψάξεις περισσότερο?

Ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» του (κεφάλαια 1 και 2 του πρώτου βιβλίου), αναφέρει εκείνους που ισχυρίζονται ότι «μόνο ο νόμος προσδιορίζει την διαφορά ανάμεσα σ’ έναν ελεύθερο άνθρωπο και σ’ ένα δούλο, και ότι η φύσις δεν παίζει κανένα ρόλο».

«Υπάρχουν στο ανθρώπινο γένος», γράφει, «άτομα εξ ίσου κατώτερα από άλλα, όσο και το σώμα είναι κατώτερο της ψυχής ή το ζώο από τον άνθρωπο. Είναι οι άνθρωποι πού προσφέρουν μόνο τις σωματικές τους δυνάμεις.
Τα άτομα αυτά είναι προορισμένα από την ίδια την φύση για την δουλεία, γιατί δεν μπορούν να κάνουν τίποτε καλύτερο από το να υπακούουν».

Γράφει ακόμη: «Ο πόλεμος αποτελεί ένα νόμιμο μέσο για την απόκτηση δούλων εφ’ όσον συνεπάγεται το κυνήγι εκείνο που κάνει κανείς στα αγρία θηρία και στους ανθρώπους, οι οποίοι γεννημένοι για την υπακοή, αρνούνται να υποταγούν».

Όπως και στην εποχή του Όμηρου, πρώτη πηγή των δούλων εξακολουθούσε να είναι ο πόλεμος.
Ένας νικημένος πολεμιστής, στον οποίο χαριζόταν η ζωή, γινόταν δούλος του νικητή του και παρέμενε στην υπηρεσία του, αν οι συγγενείς του δεν είχαν να πληρώσουν τα ανάλογα λύτρα για να τον ελευθερώσουν.
Όταν, μια πόλη κυριευόταν, όσοι κάτοικοι παρέμεναν ζωντανοί, μεταβάλλονταν σε δούλους. Αυτή ήταν η τύχη της Εκάβης, της Ανδρομάχης, της Κασσάνδρας.

Ο Θουκυδίδης, αφού ,μας αναφέρει τον τραγικό διάλογο ανάμεσα στους Αθηναίους, και στους κατοίκους της μικρής νήσου Μήλου, που το μόνο τους έγκλημα ήταν ότι επιθυμούσαν να παραμείνουν ουδέτεροι, μας διηγείται με λίγα λόγια την κατάληψη τής Μήλου από μια μοίρα του αθηναϊκού στόλου και καταλήγει: «Οι Αθηναίοι σκότωσαν όλους τους Μηλίους πού ήσαν σε ηλικία να φέρουν οπλισμό και μετέβαλαν σε δούλες όλες τις γυναίκες και τα παιδιά».

Και όμως, οι Μήλιοι ήσαν και αυτοί Έλληνες.

Ακόμη και σε καιρό ειρήνης δεν έλειπαν οι πηγές απ’ όπου μπορούσε κανείς να προμηθευτεί δούλους.
Στους βαρβάρους, και ακόμη και στην ίδια την Ελλάδα (εκτός από την Αττική από την εποχή του Σόλωνα και έπειτα), ο αρχηγός της οικογενείας είχε το δικαίωμα να πουλά τα παιδιά του.

Ο Πλάτων είχε το 388 π.Χ. μια δυσάρεστη περιπέτεια:
Είχε πάει στην Σικελία να επισκεφθεί τον Διονύσιο των Συρακουσών. Επειδή όμως δεν άρεσε στον τύραννο, τον επεβίβασαν δια της βίας σε ένα πλοίο της Σπάρτης, του οποίου ο πλοίαρχος τον μετέφερε στην Αίγινα όπου τον πούλησε ως δούλο.
Ευτυχώς κάποιος Κυρηναίος τον εξαγόρασε και έτσι μπόρεσε να επανέλθει στους φίλους του και την φιλοσοφία.

Στην Αττική υπήρχαν δύο σκλαβοπάζαρα: το ένα ήταν στο Σούνιο, και τροφοδοτούσε με εργατικά χέρια τα γειτονικά μεταλλεία του Λαυρίου, και το άλλο στην αγορά των Αθηνών, κάθε μήνα με το νέο φεγγάρι. Οι πωλήσεις γίνονταν με πλειστηριασμό.

Η τιμή των δούλων άλλαζε ανάλογα με την εποχή.
Εξαρτιόνταν επίσης, από τις ικανότητες και τα προσόντα κάθε δούλου. Κάθε αιχμάλωτος πολέμου, τον 5ο αιώνα, ετιμάτο περίπου, με δύο μνες, δηλαδή με διακόσιες δραχμές. Έφτασε σε πέντε μνες προς τα τέλη του 4ου αιώνα.
Ένας χειρωνάκτης πουλιόνταν συνήθως δύο μνες. Οι γυναίκες, κατά κανόνα λίγο ακριβότερα, αλλά ένας ειδικευμένος εργάτης μπορούσε να στοιχίζει από τρεις έως έξη μνες.

Στο Λαυρίου, εργάζονταν επάνω από δέκα χιλιάδες δούλοι. Πολλές φορές ο αριθμός τους έφτανε τις είκοσι χιλιάδες.

Ζούσαν στοιβαγμένοι μέσα σε άθλια καταλύματα, χωρίς γυναίκες, για να μην κάνουν παιδιά και επιβαρύνουν την επιχείρηση με συμπληρωματικά έξοδα διατροφής.
Επρόκειτο όμως για μια μοναδική στο είδος της συγκέντρωση εργατικών χεριών. Κανένα άλλο εργαστήριο της εποχής δεν χρησιμοποιούσε περισσότερους από εκατόν είκοσι δούλους (όπως το οπλοστάσιο του μετοίκου Κεφάλου, πατέρα του Λυσίου).
(«Πως ζούσαν οι δούλοι στην αρχαιότητα», Robert Flacelier)
περισσότερα.

Όχι πολύ μακριά, στη Δήλο, «διακινούνταν μυριάδες δούλοι την ημέρα» (Στράβων, 14:5)
Mεγάλο παζάρι σκλάβων οργανωνόταν κατά τη διάρκεια των εορτών του Απόλλωνα στο Άκτιο.
Κατά την αρχαιότητα τέσσερις ήταν οι κύριες πηγές από όπου προέρχονταν οι δούλοι: ο πόλεμος, η πειρατεία, το διεθνές εμπόριο και η κατ' οίκον ανατροφή.

Στην αρχαία Ελλάδα, οι δούλοι αποτελούσαν το φτηνό εργατικό δυναμικό της οικονομίας των πόλεων.
Έχουμε και διαφορετικές μορφές δουλείας.
Στη Σπάρτη λ.χ., οι δούλοι ήταν οι είλωτες, προγενέστεροι κάτοικοι της Λακωνίας, μετά την κατάκτησή της από τους Δωριείς.

Στην Αθήνα όμως, η κατάσταση ήταν διαφορετική.
Πριν την απαγόρευσή της από το Σόλωνα, ίσχυε ο θεσμός της υποδούλωσης για χρέη, ένας πολίτης που δεν μπορούσε να ξεπληρώσει το δανειστή του, έχανε την ελευθερία του.
(Αριστοτέλης, «Αθηναίων Πολιτεία», 1:2 και Πλούταρχος, «Βίοι Παράλληλοι: Σόλων», 13:2.)
Μέχρι την κατάργηση του μέτρου αυτού και την ανάγκη εισαγωγής ξένων δούλων.

Η κύρια χρήση των δούλων ήταν στις αγροτικές δραστηριότητες, τη βάση της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα η πόλη αγόραζε μεγάλο αριθμό δούλων, μέχρι τρεις κρατικούς δούλους ανά πολίτη, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συντήρηση όλων των πολιτών.

Με μικροεξαιρέσεις, η κατάθεση ενός δούλου δεν είχε νομική ισχύ εκτός κι αν ήταν απόρροια βασανιστηρίων.
Οι δούλοι βασανίζονταν σε διάφορες περιστάσεις κατά τη διάρκεια κάποιας δίκης γιατί παρέμεναν πιστοί στον κύριό τους.

Διάσημο παράδειγμα πιστού δούλου ήταν ο Πέρσης ακόλουθος του Θεμιστοκλή, ο Σίκιννος (το άκρως αντίθετο του διαβόητου Εφιάλτη), ο οποίος, παρά την περσική καταγωγή του, πρόδωσε τον Ξέρξη και βοήθησε τους Αθηναίους στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Παρά τα βασανιστήρια, ο δούλος στην Αθήνα διέθετε κάποιο είδος έμμεσης προστασίας: αν κάποιος τον κακομεταχειριζόταν, ο κύριός του μπορούσε να ξεκινήσει δίκη για βλάβη.

Η σεξουαλική δραστηριότητα των δούλων περιοριζόταν από συγκεκριμένους κανόνες.
Για παράδειγμα, ένας δούλος δεν μπορούσε να συνάψει παιδεραστική σχέση με ελεύθερο αγόρι «Ένας δούλος δεν θα είναι εραστής ελέυθερου αγοριού ούτε θα τον ακολουθεί, ειδάλλως θα εισπράττει πενήντα χτυπήματα με μαστίγιο δημοσίως
(Αισχίνης, «Κατά Τιμάρχου»)

Οι γιοι νικημένων εχθρών αιχμαλωτίζονταν και συχνά αναγκάζονταν να εργαστούν σε πορνεία, όπως ο Φαίδων από την Ηλεία, ο οποίος μετά από παράκληση του φιλοσόφου Σωκράτη αγοράστηκε και απομακρύνθηκε από ένα τέτοιο μέρος χάρις στους πλούσιους φίλους του τελευταίου.

Ο κηδεμόνας άγαμης γυναίκας που είχε χάσει την παρθενία της είχε το δικαίωμα να την πουλήσει για δούλη, και ένας πολίτης μπορούσε να αφήσει έκθετο ένα ανεπιθύμητο νεογέννητο.

Οι συνθήκες διαβίωσης των δούλων παρουσίαζαν μεγάλη ποικιλία ανάλογα με το κοινωνικό τους στάτους: οι εργάτες στα μεταλλεία του Λαυρίου και οι πόρνες ζούσαν υπό απάνθρωπες συνθήκες, ενώ οι δούλοι του κράτους, οι τεχνίτες, οι έμποροι και οι αργυραμοιβοί απολάμβαναν σχετική ανεξαρτησία.

Και τέλος Αίολε εάν οι δούλοι τα περνούσαν μια χαρά!, ο Θουκυδίδης δε θα έκανε αναφορά στη λιποταξία 20.000 δούλων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Δεκέλεια,


περισσότερα.


Πάντως σαφώς και οι συνθήκες τους ήσαν καλύτερες από αυτές των δούλων των Ρωμαίων, όπου τους θανάτωναν για ψυχαγωγία....δεν παύει όμως να ήσαν δούλοι.

http://www.youtube.com/watch?v=VTReB0eakWQ&feature=related

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 17/01/2010 22:19:38Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 12:23:34  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
Αίολος:
Μήπως εκείνοι οι δούλοι περνούσαν καλλίτερα από εμάς τους "ελευθέρους";

Mήπως ....να το ψάξεις περισσότερο?

Υπάρχουν αρκετά σημεία απ' όπου θα μπορούσα να στηρίξω τον ισχυρισμό μου.
Θα επικαλεστώ δύο για παράδειγμα: Εκείνο που λέει ότι σε περίπτωση πολέμου οι δούλοι εφυγαδεύοντο μαζι με τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους και στο σημείο που λέει ότι κάποιοι δούλοι πολέμισαν εκουσίως στο πλευρό των αφεντάδων τους.

Αυτα τα δύο σημεία μάς οδηγουν σε δύο συμπεράσματα.
1. Οτι στην εποχή της κακιάς δημοκρατίας που είχε δούλους, πολεμούσαν εκείνοι που αποφάσιζαν τον πόλεμο. Οι υπόλοιποι φυγαδεύοντο.
Σήμερα, στην καλή δημοκρατία χωρίς δούλους, αυτοί που αποφασίζουν τον πόλεμο δεν πολεμούν και είναι οι πρώτοι που την κοπανάνε στα σκούρα.
...και πολεμάνε και σκοτώνονται αυτοί που δεν αποφάσισαν τον πόλεμο, με επιβολή αυστηροτάτων ποινών σε περίπτωση άρνησης. Και είμαστε ελεύθεροι!
Φαντάσου να είμασταν δούλοι...

2. Οτι, εφ' όσον κάποιοι δούλοι επέλεξαν να πολεμίσουν στο πλευρό των αφεντάδων τους, περνούσαν πολύ καλλίτερα από τον μέσο σημερινό μισθωτό.
Υπόδειξέ μου έναν μισθωτό, που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ απλώς για να τρώει και να κοιμάται, που θά επέλεγε να πολεμίσει και να πεθάνει για να υπερασπιστή αυτήν την ζωή. Να υπερασπιστή την... ελευθερία!
Προσωπικά πάντως, όχι...

Για τα υπόλοιπα που λές, θα το συζητήσουμε σιγά-σιγά.
Εχω στην διάθεσή μου τα περισσότερα από αυτά που επικαλείσαι και θα το εξετάσουμε.
Για αρχή μπορείς να μας δώσεις παραπομπές;


Edited by - Αίολος on 18/01/2010 12:48:33Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 13:04:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

ευρωπαιος
Η σεξουαλική δραστηριότητα των δούλων περιοριζόταν από συγκεκριμένους κανόνες.
Για παράδειγμα, ένας δούλος δεν μπορούσε να συνάψει παιδεραστική σχέση με ελεύθερο αγόρι «Ένας δούλος δεν θα είναι εραστής ελέυθερου αγοριού ούτε θα τον ακολουθεί, ειδάλλως θα εισπράττει πενήντα χτυπήματα με μαστίγιο δημοσίως
(Αισχίνης, «Κατά Τιμάρχου»)


Ε όχι ρε πού..... μου. Ακόμη και σε αυτό διακρίσεις;;;;

Αλλά, όμως, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως όλα δούλευαν ρολόι, έτσι;;;;;;;;;

Όποιος και όποιος τώρα θα ...... τα αγοράκια;;; Α όχι!!!
Πες τα βρε Αίολε!!!
Καλά, μιλάμε για ΤΟ μεγαλείο, έτσι;;;

****Βρε ευρωπαίε, μα είσαι σίγουρος;;;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 13:08:40  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αίολος
Για τα υπόλοιπα που λές, θα το συζητήσουμε σιγά-σιγά.
Εχω στην διάθεσή μου τα περισσότερα από αυτά που επικαλείσαι και θα το εξετάσουμε.
Για αρχή μπορείς να μας δώσεις παραπομπές;

Edited by - Αίολος on 18/01/2010 12:48:33Καλά βρε "συμπέθερε", δεν βλέπεις που στις περισσότερες αναφορές του ευρωπαίου (αν όχι σε όλες), υπάρχουν οι παραπομπές στις πηγές;;;;;;;;;;;;;


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 13:17:15  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ψάχνουν να βρουν οι φουκαράδες οι χριστιανομάχοι ψεγάδια στο Χριστιανισμό για να εκτοξεύσουν τη λάσπη τους!!!

Τι να πει κανείς εμπρός στα όσα παρέθεσε ο ευρωπαίος;;

Βέβαια, τώρα θα γίνει ένας «αγώνας δρόμου» από τον Αίολο και τους υπόλοιπους, προκειμένου να κάνουν τη νύχτα μέρα και τη μέρα νύχτα, δημιουργώντας έναν αχταρμά, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν πως όλα αυτά τα αισχρά και απαράδεκτα είναι κομμάτι του λαμπρού αρχαίου μας πολιτισμού που, καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με αυτές τις αισχρότητες.

Για να δούμε ............

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 13:46:13  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ψάχνουν να βρουν οι φουκαράδες οι χριστιανομάχοι ψεγάδια στο Χριστιανισμό για να εκτοξεύσουν τη λάσπη τους!!!
Ποιός μίλησε για χριστιανισμό ρε Ψηλέ;;;
Δεν πας καλά μου φαίνεται...
Πειραγμένα νεύρα διακρίνω... Διακοπές ρεεε!
quote:
Καλά βρε "συμπέθερε", δεν βλέπεις που στις περισσότερες αναφορές του ευρωπαίου (αν όχι σε όλες), υπάρχουν οι παραπομπές στις πηγές;;;;;;;;;;;;;
Παραπομπή στο ακριβές σημείο του βιβλίου, για να μην το διαβάζω όλο...
Μία παραπομπή (για παράδειγμα) για το ακριβές σημείο που ευρίσκεται αυτό: «Ένας δούλος δεν θα είναι εραστής ελέυθερου αγοριού ούτε θα τον ακολουθεί, ειδάλλως θα εισπράττει πενήντα χτυπήματα με μαστίγιο δημοσίως
(Αισχίνης, «Κατά Τιμάρχου»)
, Ψηλέ μου.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
mimosa
Μέλος 3ης Βαθμίδας


773 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 16:05:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mimosa  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγόρι θεωρείται κάποιος και στα 14, 15, 16, 17... Οι ερωτικές σχέσεις συνήθως ξεκινούν στην εφηβεία. Η πρόταση δεν λέει 'μικρού αγοριού' δηλαδή πουθενά δεν υπονοείται ότι το αγόρι είναι κάτω των 10 ετών, μικρό αγοράκι δηλαδή, οπότε τα περί παιδεραστίας είναι συμπέρασμα του Ευρωπαίου και μόνο.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 16:34:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
mimosa
Αγόρι θεωρείται κάποιος και στα 14, 15, 16, 17... Οι ερωτικές σχέσεις συνήθως ξεκινούν στην εφηβεία. Η πρόταση δεν λέει 'μικρού αγοριού' δηλαδή πουθενά δεν υπονοείται ότι το αγόρι είναι κάτω των 10 ετών, μικρό αγοράκι δηλαδή, οπότε τα περί παιδεραστίας είναι συμπέρασμα του Ευρωπαίου και μόνο.


Αυτό που λες είναι κάτι σαν και αυτό που λέμε: δεν τον σκότωσε ο Χρήστος αλλά τον σκότωσε η σφαίρα που βγήκε από το πιστόλι.

*Αν ήταν το στο αγοράκι σου, το παιδί σου ένα από τα θύματα, τότε θα ήθελα να δω αν θα μας έλεγες τα ίδια πράγματα.

**Βλέπω πως, αρκετά γρήγορα, έπεσα μέσα στην πρόβλεψή μου.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 16:44:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αίολος:
Παραπομπή στο ακριβές σημείο του βιβλίου, για να μην το διαβάζω όλο...
Μία παραπομπή (για παράδειγμα) για το ακριβές σημείο που ευρίσκεται αυτό: «Ένας δούλος δεν θα είναι εραστής ελέυθερου αγοριού ούτε θα τον ακολουθεί, ειδάλλως θα εισπράττει πενήντα χτυπήματα με μαστίγιο δημοσίως
(Αισχίνης, «Κατά Τιμάρχου»), Ψηλέ μου.

Kατ' αρχάς Αίολε δε φταίει ο Ψηλός.... τη στιγμή που ανοίγει αυτό το θέμα όχι για θρησκευτικούς λόγους, αλλά για πολιτικούς, βρίσκεσαι σε λάθος θεματολογία, το ανέβασες στο "Μύθος και θρησκεία"...τι δουλειά έχει εδώ?.....άνοιξετο σε άλλη κατηγορία...στο "Απόψεις προτάσεις κ.λ.π."

Το συγκεκριμένο εδάφιο σύμφωνα με την παραπομπή που έφερα, βρίσκεται στο 17.

Κατ' άλλα δε διαφωνούμε ότι στην αρχαία Ελλάδα η δημοκρατία σαφώς και ήταν καλύτερη σε σχέση με τη δική μας σήμερα. Και αυτό το λέω γιατί τότε οι πολίτες γνώριζαν τι γινότανε και αποφάσιζαν μόνοι τους. Σήμερα δε γνωρίζουν και τις αποφάσεις τους τις φυτεύουν τα ΜΜΕ.
Βέβαια υπάρχει και το ελαφρυντικό ότι τότε οι πολίτες π.χ. της Αθήνας δεν ήσαν παρά μερικές χιλιάδες, ενώ σήμερα γύρω στα 5.000.000 και με τους λαθρομετανάστες και λοιπούς κοντεύει τα 6.500.000.
Ωστόσο δεν είναι «σοβαρή» δικαιολογία.


quote:
Ψηλός:
Ψάχνουν να βρουν οι φουκαράδες οι χριστιανομάχοι ψεγάδια στο Χριστιανισμό για να εκτοξεύσουν τη λάσπη τους!!!
Τι να πει κανείς εμπρός στα όσα παρέθεσε ο ευρωπαίος;;
Βέβαια, τώρα θα γίνει ένας «αγώνας δρόμου» από τον Αίολο και τους υπόλοιπους, προκειμένου να κάνουν τη νύχτα μέρα και τη μέρα νύχτα, δημιουργώντας έναν αχταρμά, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν πως όλα αυτά τα αισχρά και απαράδεκτα είναι κομμάτι του λαμπρού αρχαίου μας πολιτισμού που, καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με αυτές τις αισχρότητες.
Για να δούμε ............

Ψηλέ οι χριστιανομάχοι πάσχουν ταυτότητας, θεωρούν τους εαυτούς τους αποκομμένου λόγω του χριστιανισμού και προσπαθούν να μονοπωλήσουν την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας!
Τέτοιο κόμπλεξ!!! δεν έχω ξαναδεί!!!!!!!! Πριν μπω στο φόρουμ, είχα ακούσει γενικά για τον κομπεξιμό τους αυτό, αλλά δεν περίμενα να έφτανε σε τέτοιο σημείο!!!

quote:
mimosa:
Αγόρι θεωρείται κάποιος και στα 14, 15, 16, 17... Οι ερωτικές σχέσεις συνήθως ξεκινούν στην εφηβεία. Η πρόταση δεν λέει 'μικρού αγοριού' δηλαδή πουθενά δεν υπονοείται ότι το αγόρι είναι κάτω των 10 ετών, μικρό αγοράκι δηλαδή, οπότε τα περί παιδεραστίας είναι συμπέρασμα του Ευρωπαίου και μόνο.

Κοίταξε πούστηδες. πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν.

Σήμερα αναλογικώς είναι σαφώς περισσότεροι με τότε και σε αυτό έχουν συντελέσει διάφοροι παράγοντες, όπως η εισβολή των πλαστικών στη ζωή μας, η οποία θηλυκοποιεί τη φύση (το λέει η επιστήμη),
"η ανεκτικότητα" από τους δήθεν προχωρημένους και ελεύθερους πολίτες να αποφασίζει το υποκείμενο για τη σεξουαλική του προτίμηση στα πλαίσια της ελευθερίας του ατόμου (ενώ στην πραγματικότητα τους γαργαλάει και αυτούς)
και φυσικά τα ΜΜΕ! όπου έχουν πρώτη μούρη τους διάφορους πουστροκαραγκιόζηδες!! μέχρι και πρόεδρο έχουν!!!

Εάν όμως αντί για τον χριστιανισμό που απαγορεύει την ομοφυλοφιλία είχαμε το δωδεκάθεο, που όχι μόνο δεν την απαγόρευε αλλά μέσω των σατύρων κ.λ.π. την προήγαγε, θα ήσαν σαφώς πολλαπλάσιοι.

Ήταν όντως μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα, να γνωρίσει τον χριστιανισμό κατόπιν εορτής.
Πιστεύω ότι, έτσι και ο Χριστός είχε εμφανιστεί 5 αιώνες πριν!, ενδεχομένως όχι μόνο να μην είχαμε σκλαβωθεί στους Ρωμαίους αλλά να είχαμε μεγαλουργήσει! με σύνεση και πολιτισμό ώστε από τότε να ήμασταν ένα κράτος προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.
Γιατί πάνω απ’ όλα οι προγόνοι μας, δε θα δίωκαν τους φιλοσόφους τους για λόγους ασέβειας αλλά θα τους αγκάλιαζαν και θα τους άκουγαν με σύναινεση.

http://www.youtube.com/watch?v=VTReB0eakWQ&feature=related


"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mimosa
Μέλος 3ης Βαθμίδας


773 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 16:44:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mimosa  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Για ποιά θύματα μιλάς; Από που προκύπτει ότι ήταν θύματα;
Αυτή η σεμνοτυφία σας, έχετε ξεχάσει μάλλον από ποιά ηλικία αρχίζετε να παίζετε το πουλάκι σας (καλά δεν το πα Lupus?).

Edited by - mimosa on 18/01/2010 16:47:25Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mimosa
Μέλος 3ης Βαθμίδας


773 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 16:55:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mimosa  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πιστεύω ότι, έτσι και ο Χριστός είχε εμφανιστεί 5 αιώνες πριν!, ενδεχομένως όχι μόνο να μην είχαμε σκλαβωθεί στους Ρωμαίους αλλά να είχαμε μεγαλουργήσει! με σύνεση και πολιτισμό ώστε από τότε να ήμασταν ένα κράτος προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

Στην Ελλάδα εννοείς; Αμ, θα τον είχανε πάρει με τις ντομάτες.
Να 'ριχνε καναν κεραυνό να πώ εντάξει

Edited by - mimosa on 18/01/2010 16:58:22Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 17:42:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
mimosa:
Στην Ελλάδα εννοείς; Αμ, θα τον είχανε πάρει με τις ντομάτες.
Να 'ριχνε καναν κεραυνό να πώ εντάξει

Για πες μας τότες! .... ποιοι διέδωσαν το χριστιανισμό στον κόσμο? ποιος εκχριστιάνισε τους Βούγαρους και τους Ρώσους? ποιος διέδωσε το χριστιανισμό στα Γερμανικά φύλλα? ποιος στους Λατίνους?....οι Εβραίοι? που ήσαν ο μεγαλύτερος εχθρός του χριστιανισμού?
Εμείς οι Έλληνες το κάναμε! σε εμάς έπεσε ο κλήρος! που μεταλαμπαδεύσαμε τον χριστιανισμό στον τότε σύγχρονο κόσμο παίρνοντας τα ηνία από τους Ελληνιστές!

Με τις ντομάτες πήραν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι το δωδεκάθεο και στη θέση του έβαλαν τον 'Εναν Θεό! και ας μην τον ήξεραν!.....με τις ντομάτες θα έπαιρναν και τον Χριστό? που ήταν ο Ένας Θεός?.....τι έχετε πάθει εσείς οι χριστιανομάχοι? δεν βλέπετε στο ένα μέτρο?

http://www.youtube.com/watch?v=VTReB0eakWQ&feature=related

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mimosa
Μέλος 3ης Βαθμίδας


773 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 17:49:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mimosa  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
A, δεν ξέρω, αυτά είναι δύσκολα. Τ αφήνω για τον Sesostris, Makedon klp.

quote:
Με τις ντομάτες πήραν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι το δωδεκάθεο

Καλά έκαναν. Είπα εγώ όχι;
Όποιος δηλ δεν είναι χριστιανός είναι δωδεκαθειστής; τι λογική είναι αυτή;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 17:51:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Για ποιά θύματα μιλάς; Από που προκύπτει ότι ήταν θύματα;
Αυτή η σεμνοτυφία σας, έχετε ξεχάσει μάλλον από ποιά ηλικία αρχίζετε να παίζετε το πουλάκι σας (καλά δεν το πα Lupus?).

Edited by - mimosa on 18/01/2010 16:47:25Κοίτα να δεις,
άλλο να παίζεις το πουλάκι σου, μόνος ή μόνη σου και να ανακαλύπτεις σιγά-σιγά ..... κάποια πράγματα και, άλλο να σου ανοίγουν τα .... "μάτια" άλλοι, χωρίς να παίζει ρόλο γι' αυτούς αν είσαι κοριτσάκι ή αγοράκι.

Τώρα, για εσάς τους μη σεμνότυφους, το να μη δίνετε τόση σημασία στο ποιανού είναι .... π.χ. η τρύπα ή να θεωρείτε όλες τις "τρύπες" ίδιες, μπορεί να μη σας πειράζει, αλλά για εμάς τους "σεμνότυφους", κάποια πράγματα, όπως και παλαιότερα, έτσι και σήμερα, έχουν το χρόνο τους και κάποιο ρόλο και προορισμό.

Θα μου πεις, τώρα, τι ζητάς στον καιρό της πλήρους ανωμαλίας και εσύ βρε Ψηλέ;;; Έλα ντε!!!
Εδώ ήλθαν τα πάνω κάτω, σιγά μη κάτσουμε να ασχοληθούμε με τον ψυχισμό των μικρών παιδιών!!!
Άσε που και τα κανάλια, πλέον την ανωμαλία τη θεωρούν ως κάτι το ... φυσιολογικό.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 18:00:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
«Όσοι έχουν χριστιανούς γι’αφεντικά θα γίνουν ακόμη εργατικότεροι, γιατί θα δουλεύουν για αδελφούς….να δουλεύετε με καλή διάθεση σαν να πρόκειται για τον Κύριο κι όχι για ανθρώπους…Γνωρίζοντας ότι από τον Κύριο θα πάρετε την ανταπόδοση…Γιατί δουλεύετε για τον Κύριο Χριστό…είτε δούλος είσαι είτε ελεύθερος» ? (Τιμόθ.ΣΤ’ 1-2, Κολοσ Γ’, 22-24, Έφες ΣΤ’ 8)

Έτσι, ο Μέγας Φωστήρας του Χριστιανισμού Παύλος έδωσε ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ, και φυσικά τα αποτελέσματα διήρκησαν αιώνες.

Και ακολυθεί το κερασάκι στη τούρτα:

«Έλευθερωθέντες δε από την αμαρτία, γίνατε δούλοι είς την δικαιοσύνη…έτσι τώρα να προσφέρετε τα μέλη σας δούλα…γιατί τώρα ελευθερωθέντες από τις αμαρτίες σας υποδουλωθήκατε στο Θεό..» ? (Ρωμ. ΣΤ’ 18-22)

Και για όσους δούλους έχουνε ακόμη αμφιβολίες:

«και συνεπώς δεν ανήκετε στον εαυτό σας, γιατί αγορασθήκατε με τίμημα» ! (Κορ. ΣΤ’ 19-20)

Ο κόσμος εκείνης της εποχής που περιοδεύει ο Φαρισαίος Σαούλ και πουλάει το εσχατολογικό του εμπόρευμα, και ιδιαίτερα το κεφάλαιο (είτε εβραϊκό είτε Ρωμαϊκό), κινδύνευε επικίνδυνα.

Οι άπειρες μάζες των εξαθλιωμένων δούλων είχανε πλέον γίνει ένας σοβαρότατος κίνδυνος για την άρχουσα τάξη και η «ειδωλολατρία» των Ρωμαίων δεν είχε να προσφέρει κάποια λύση.

Βλέπετε, οι Θεοί των Εθνικών δεν είχανε τόσο μυαλό ώστε να προσφέρουνε απλώχερα τα πάντα αλλά..........ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ!!!!!

‘Ομως, εάν άξαφνα γινόσουνα…ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ?

Και, επιπλέον, εάν όλοι οι δούλοι βαφτίζονταν και ΑΔΕΡΦΙΑ??

Ενάντια σε ποιόν πλέον να πολεμήσεις? Και ποιος δούλος δεν θα αγαλλίαζε από μία τέτοιας έκτασης «ισότητα»?

Αυτές τις υπήρεσίες προσέφερε ανέκαθεν ο χριστιανισμός στο εκάστοτε πολιτικό σύστημα, είτε αυτό ήταν φασιστικό είτε χουντικό (βλέπε την 7ετία επί Παπαδόπουλου..): Η ΠΛΗΡΗΣ ΝΑΡΚΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΗΣ «ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑΣ ΛΥΤΡΩΣΗΣ», ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝΕ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Για όσους δεν το πήραν ακόμα χαμπάρι: ο χριστιανισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μια πολιτική οργάνωση με μανδύα θεολογικό. Έστω και εισαγώμενο!!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 18:21:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

«Όσοι έχουν χριστιανούς γι’αφεντικά θα γίνουν ακόμη εργατικότεροι, γιατί θα δουλεύουν για αδελφούς….να δουλεύετε με καλή διάθεση σαν να πρόκειται για τον Κύριο κι όχι για ανθρώπους…Γνωρίζοντας ότι από τον Κύριο θα πάρετε την ανταπόδοση…Γιατί δουλεύετε για τον Κύριο Χριστό…είτε δούλος είσαι είτε ελεύθερος» ? (Τιμόθ.ΣΤ’ 1-2, Κολοσ Γ’, 22-24, Έφες ΣΤ’ 8)

Έτσι, ο Μέγας Φωστήρας του Χριστιανισμού Παύλος έδωσε ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ, και φυσικά τα αποτελέσματα διήρκησαν αιώνες.

Και ακολυθεί το κερασάκι στη τούρτα:

«Έλευθερωθέντες δε από την αμαρτία, γίνατε δούλοι είς την δικαιοσύνη…έτσι τώρα να προσφέρετε τα μέλη σας δούλα…γιατί τώρα ελευθερωθέντες από τις αμαρτίες σας υποδουλωθήκατε στο Θεό..» ? (Ρωμ. ΣΤ’ 18-22)

Και για όσους δούλους έχουνε ακόμη αμφιβολίες:

«και συνεπώς δεν ανήκετε στον εαυτό σας, γιατί αγορασθήκατε με τίμημα» ! (Κορ. ΣΤ’ 19-20)

Ο κόσμος εκείνης της εποχής που περιοδεύει ο Φαρισαίος Σαούλ και πουλάει το εσχατολογικό του εμπόρευμα, και ιδιαίτερα το κεφάλαιο (είτε εβραϊκό είτε Ρωμαϊκό), κινδύνευε επικίνδυνα.

Οι άπειρες μάζες των εξαθλιωμένων δούλων είχανε πλέον γίνει ένας σοβαρότατος κίνδυνος για την άρχουσα τάξη και η «ειδωλολατρία» των Ρωμαίων δεν είχε να προσφέρει κάποια λύση.

Βλέπετε, οι Θεοί των Εθνικών δεν είχανε τόσο μυαλό ώστε να προσφέρουνε απλώχερα τα πάντα αλλά..........ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ!!!!!

‘Ομως, εάν άξαφνα γινόσουνα…ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ?

Και, επιπλέον, εάν όλοι οι δούλοι βαφτίζονταν και ΑΔΕΡΦΙΑ??

Ενάντια σε ποιόν πλέον να πολεμήσεις? Και ποιος δούλος δεν θα αγαλλίαζε από μία τέτοιας έκτασης «ισότητα»?

Αυτές τις υπήρεσίες προσέφερε ανέκαθεν ο χριστιανισμός στο εκάστοτε πολιτικό σύστημα, είτε αυτό ήταν φασιστικό είτε χουντικό (βλέπε την 7ετία επί Παπαδόπουλου..): Η ΠΛΗΡΗΣ ΝΑΡΚΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΗΣ «ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑΣ ΛΥΤΡΩΣΗΣ», ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝΕ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Για όσους δεν το πήραν ακόμα χαμπάρι: ο χριστιανισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μια πολιτική οργάνωση με μανδύα θεολογικό. Έστω και εισαγώμενο!!Τι έγινε Schwabe??

Δεν τον αντέχεις το θέμα και αρπάζεις ξανά την ίδια καραμέλα προσπαθώντας να το στρέψεις και αυτό το θέμα προς τα ίδια και τα ίδια;;

**Κάτσε, σε λίγο θα πλακώσουν και άλλοι σε βοήθειά σου.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 19:12:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα
θα βγάλω τα παπούτσια μου, να μην βραχεί η ομπρέλα!

Μόνον με χριστιανική ορολογία μπορείτε να μιλάτε ε;
Θα την έχετε!
Υπομονή!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 19:52:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Kατ' αρχάς Αίολε δε φταίει ο Ψηλός.... τη στιγμή που ανοίγει αυτό το θέμα όχι για θρησκευτικούς λόγους, αλλά για πολιτικούς, βρίσκεσαι σε λάθος θεματολογία,
Δηλαδή εάν κατά λαθος γράπσω εδώ για την καλλιέργεια των βλύτων και ο Ψηλός αρχίσει να φωνάζει για αντιχρίστους, θα φταίω εγώ, ή είναι στραβός ο Ψηλός;;;
Για όλα υπάρχουν όρια Ευρωπαίε μου...

Το μόνο που έγραπσα ο φουκαράς ήταν "Μήπως εκείνοι οι δούλοι περνούσαν καλλίτερα από εμάς τους "ελευθέρους";", κι εσύ Ευρωπαίε μου έσπευσες να υπερασπιστής τα δικαιώματα των δούλων.
Δηλαδή το δικαίωμα να την πέφτουν σε εφήβους χωρίς να μαστιγώνονται.
Το μαστίγωμα μέμφεσαι, σωστά;
Δεν βλέπω άλλο λόγο να επικαλεστής το συγκεκριμένο απόσπασμα.

Κάνω λάθος;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mimosa
Μέλος 3ης Βαθμίδας


773 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 21:35:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mimosa  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ψηλός, το τί θεωρεί ο καθένας ανωμαλία είναι υποκειμενικό. Δεν μιλάμε για μικρά παιδιά και φυσικά δεν μιλάμε για βιασμό. Ένα αγόρι στα 14, 15, 16 είναι αρκετά μεγάλο για να πειραματιστεί, να δοκιμάσει και να επιλέξει. Αλίμονο μας αν θεωρούμε τον έρωτα αισχρό. Αφύσικο είναι να θέλει κάποιος να αλλάξει το φύλο του.
Όσον αφορά τις ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις, ένας φίλος μου είπε, άνδρας είναι αυτός που δοκίμασε και ΔΕΝ του άρεσε, οπότε δεν νομίζω ότι σου πέφτει λόγος για την τρύπα τ 'αλλουνού (!).
Άλλωστε, όταν οι ίδιοι οι ιερείς αυτοαποκαλούνται Μόνικα και Σούζι, όταν μοναχοί κατεβαίνουν απο τα μοναστήρια με το τζιπάκι στα χωριά της Ελλάδας και "φορτώνουν" νεαρά αγόρια για να απολαύσουν τον έρωτα μακριά απο τα αδιάκριτα βλέμματα, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους αρχαίους, που σπεύσατε να κατηγορήσετε.
Όπως καταλαβαίνεις, είναι λίγο άστοχο να κρίνετε. Ο άνθρωπος άνοιξε ένα θέμα απλά για τους δούλους. Δεν είναι όλα πόλεμος.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ar_ia
Πλήρες Μέλος

Greece
824 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 21:56:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ar_ia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
mimosa

Άλλωστε, όταν οι ίδιοι οι ιερείς αυτοαποκαλούνται Μόνικα και Σούζι, όταν μοναχοί κατεβαίνουν απο τα μοναστήρια με το τζιπάκι στα χωριά της Ελλάδας και "φορτώνουν" νεαρά αγόρια για να απολαύσουν τον έρωτα μακριά απο τα αδιάκριτα βλέμματα, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους αρχαίους, που σπεύσατε να κατηγορήσετε.mimosa απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη

===================
Η Τεχνητή Νοημοσύνη Δεν Μπορεί να Νικήσει την Φυσική Ηλιθιότητα!!
------------------------
Μεγάλα Μαύρα Ράσα
Active Member
http://www.youtube.com/watch?v=q-shgwZdtS4


ΑΜΗΝ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ar_ia
Πλήρες Μέλος

Greece
824 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 22:02:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ar_ia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
mimosa

Όποιος δηλ δεν είναι χριστιανός είναι δωδεκαθειστής; τι λογική είναι αυτή;Xριστιανική

===================
Η Τεχνητή Νοημοσύνη Δεν Μπορεί να Νικήσει την Φυσική Ηλιθιότητα!!
------------------------
Μεγάλα Μαύρα Ράσα
Active Member
http://www.youtube.com/watch?v=q-shgwZdtS4


ΑΜΗΝ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Lupus Animus
Μέλος 2ης Βαθμίδας


202 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 22:03:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Lupus Animus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η ψυχανωμαλια των καημενων των "Ελληνων" δεν εχει ορια. Βασικα μιας και μιλατε για τους δουλους πρεπει να καταλαβετε οτι ειναι βεβαιο τοι εισαστε απογονοι δουλων, οπου οι περισσοτεροι των οποιων ηταν ξενοφερτοι. Το 60% του πληθυσμου ηταν δουλοι οταν ηρθε η νεα θρησκεια και ηταν φυσικο να την ασπαστουν οταν εις την ουσια τους ειχαν σαν τα σκυλια(τους παπουδες σας αξιολυπητα διποδα) που τους εβαζαν κολλαρα στο λαιμο που εγραφαν "αν χαθει να το επιστρεψετε στην ταδε διευθυνση".

http://lupusanimus.blogspot.com/Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 22:04:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τι να σου πω ρε φιλαράκι mimosa, τώρα με έστειλες!!!!!
Δηλαδή, εγώ που δεν έχω ζήσει μια τετοια ομοφυλοφιλική εμπειρία,
όπως ο φίλος σου, πάει να πει δεν ειμαι άνδρας;Θα σχίσω τα εσώρουχα μου!!!
Τα χάπια μου τα ρόζ!!!!!!
Και φυσικά,όταν μιλαμε για ..τιγκιντάγκες, δεν έχει σημασία αν έχουν ράσο ή όχι..Είναι ντιγκιντάγκες, τελείωσε....Όλοι άρρωστοι...
Κι ας ξεκινήσει ο ...3ος παγκόσμιος, με τέτοια θέση που καταθέτω, αλλά την πιστεύω ειλικρινά..Όχι ότι όλοι μας δεν την έχουμε την "μέντα"(όχι του πισωγλεντίου, αλλά κάποια δική του ο καθένας...)
Πάντως, έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας, με το πόσο δημοκράτες, ομαλοί ή ανώμαλοι είμαστε κι αυτό δεν είναι υγίες....
Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοιες διαφορετικές θέσεις...Ασπρο ή μαύρο, δεν υπάρχει γκρί... Αυτό απο μόνο του, είναι ύποπτο...
Η ομοφυλοφιλία, δεν ειναι φυσιολογική...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Αίολος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5558 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 22:15:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Η ψυχανωμαλια των καημενων των "Ελληνων" δεν εχει ορια. Βασικα μιας και μιλατε για τους δουλους πρεπει να καταλαβετε οτι ειναι βεβαιο τοι εισαστε απογονοι δουλων, οπου οι περισσοτεροι των οποιων ηταν ξενοφερτοι. Το 60% του πληθυσμου ηταν δουλοι οταν ηρθε η νεα θρησκεια και ηταν φυσικο να την ασπαστουν οταν εις την ουσια τους ειχαν σαν τα σκυλια(τους παπουδες σας αξιολυπητα διποδα) που τους εβαζαν κολλαρα στο λαιμο που εγραφαν "αν χαθει να το επιστρεψετε στην ταδε διευθυνση".
Πάλι άνοικσες την καμπαρντίνα ρε;
Δεν σου είπα να φύγεις; Δεν δίνουμε λεφτά!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
mimosa
Μέλος 3ης Βαθμίδας


773 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2010, 22:18:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mimosa  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Kάτσε να το συζητήσουμε.
Δοκίμασες ρε αγόρι μου και δεν σου άρεσε; Αν όχι, πώς μπορείς να κρίνεις; π.χ αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ φασόλια πώς θα βγείς και θα πείς ότι δεν σου αρέσουν; με τι στοιχεία; έχω άδικο;
Αφύσικο αρχίζει να γίνεται από τη στιγμή που θα απαρνηθείς το φύλο σου, δηλ, οι ντινγκιντάνγκες που λές (μόνικα, σούζι, γυναικεία ρούχα, κλπ), όντως δεν είναι φυσιολογικό, πολλές φορές μάλιστα είναι ψυχωσικά αυτά τα άτομα.
Είδες, σε είπα και αγόρι...
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2010, 03:06:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
mimosa:
Δοκίμασες ρε αγόρι μου και δεν σου άρεσε; Αν όχι, πώς μπορείς να κρίνεις; π.χ αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ φασόλια πώς θα βγείς και θα πείς ότι δεν σου αρέσουν; με τι στοιχεία; έχω άδικο;
Αφύσικο αρχίζει να γίνεται από τη στιγμή που θα απαρνηθείς το φύλο σου, δηλ, οι ντινγκιντάνγκες που λές (μόνικα, σούζι, γυναικεία ρούχα, κλπ), όντως δεν είναι φυσιολογικό, πολλές φορές μάλιστα είναι ψυχωσικά αυτά τα άτομα.

Kαλά σου λέει βρε trexagireve κι εσύ!! με μια φορά δε γίνεσαι π..... το είπε κι ο Γιωργίκας στον Κωστίκα...

Να το πεις λοιπόν στο γιο σου ή στον αδελφό σου mimosa....να πάνε να δουν τι γίνεται .....μπας και δεν μας τα λέει καλά ο φίλος σου....μπορεί αυτών να τους αρέσει και να έχουμε έτσι θέμα!


Δεν έχουν όρια τελικά αυτοί οι χριστιανομάχοι.... από τη μια ο Schwabe, με την κοπτοραπτική της συκοφαντίας που θα ξεσκεπάσω αύριο....από την άλλη η mimosa, με τις "ιδιαιτερότητές της" και τις απόψεις της περί ανδρισμού.....θα μας τρελάνουνε στο τέλος!!!!!

Πως το 'παμε βρε Ψηλέ?...δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι?

http://www.youtube.com/watch?v=VTReB0eakWQ&feature=related

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mimosa
Μέλος 3ης Βαθμίδας


773 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2010, 07:38:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mimosa  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Eυρωπαίος, σε καταλαβαίνω.
Δεκτή η αποστροφή σου, θα σου προτείνω να κάτσεις στη γωνιά σου και μην κρίνεις πράγματα για τα οποία, εκ των πραγμάτων, δεν μπορείς να έχεις άποψη. Αυτό λέω με λίγα λόγια.

Κάποτε ανδρισμός σήμαινε να δέρνεις τη γυναίκα σου...
Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα...
Για κάποιους άλλους ανδρισμός σημαίνει να καταπίνεις 20 πόντους σκουλήκι με την τεκίλα...
Δεν θα κρίνεις εσύ ποιός είναι πιό άνδρας από τον άλλον, είτε είναι αρχαίος είτε σύγχρονος.
Ρώτα και τον παππά-Μπάρμπι αν δε με πιστεύεις.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2010, 08:32:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
mimosa:
Δεκτή η αποστροφή σου, θα σου προτείνω να κάτσεις στη γωνιά σου και μην κρίνεις πράγματα για τα οποία, εκ των πραγμάτων, δεν μπορείς να έχεις άποψη.

α! στο καλό σου!..... χρυσή μου!.... μου! μπορεί και να χεις δίκιο σουσουνάκι μου εσύ!!.....
Βρε μπας και το Μίμης..το έκανες μιμόσα?...ε?

http://www.youtube.com/watch?v=VTReB0eakWQ&feature=related

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 19/01/2010 08:33:33Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2010, 09:10:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ψηλός:
«Δεν τον αντέχεις το θέμα και αρπάζεις ξανά την ίδια καραμέλα προσπαθώντας να το στρέψεις και αυτό το θέμα προς τα ίδια και τα ίδια;;»

Καλά είναι ο κόσμος ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ τις απόψεις του Παύλου για την δουλεία, καθώς ο Παύλος είναι και ο κύριος διαμορφωτής του δόγματος.

Και οι απόψεις του Παύλου, ο οποίος φυσικά ομιλεί μετά απο ΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΗ που έχει λάβει, αντανακλούν στην ουσία την άποψη του Θεού για την δουλεία!!

Διότι, αυτό σημαίνει και η Καινή Διαθήκη.....Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2010, 10:56:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Η ψυχανωμαλια των καημενων των "Ελληνων" δεν εχει ορια. Βασικα μιας και μιλατε για τους δουλους πρεπει να καταλαβετε οτι ειναι βεβαιο τοι εισαστε απογονοι δουλων, οπου οι περισσοτεροι των οποιων ηταν ξενοφερτοι. Το 60% του πληθυσμου ηταν δουλοι οταν ηρθε η νεα θρησκεια και ηταν φυσικο να την ασπαστουν οταν εις την ουσια τους ειχαν σαν τα σκυλια(τους παπουδες σας αξιολυπητα διποδα) που τους εβαζαν κολλαρα στο λαιμο που εγραφαν "αν χαθει να το επιστρεψετε στην ταδε διευθυνση".

http://lupusanimus.blogspot.com/


Θα ήθελα να σε ρωτήσω τι εννοείς όταν λές ψυχανωμαλία και πως αυτή συγκροτείται-θεμελιώνεται αλλα και εμφανίζεται ως ψυχική διαταραχή και επίσης ποιός είναι ο λόγος αλλα και η συμπεριφορά ενός ψυχανώμαλου???

soulΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 13 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.234375
Maintained by Digital Alchemy