ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Τι γνωρίζουμε για τη δημιουργία του Κόσμου
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 9
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2013, 21:36:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στο μήνυμά μου στις 31/08/2013 είχα αναφέρει :

quote:
Κηφεύς :

Έχουμε δει πως το φαινομενικό κάτι είναι στην πραγματικότητα ένα κομψά αναδιοργανωμένο τίποτε , και ότι το καθαρό περιεχόμενο του σύμπαντος είναι αυτή τη στιγμή το ίδιο που ήταν πάντοτε , και θα είναι πάντοτε , είτε ο κόσμος έχει τέλος είτε δεν έχει : συγκεκριμένα , τίποτε .


Και εμείς , όπως τα μαθηματικά , είτε μας αρέσει είτε όχι , είμαστε κομψές αυτοσυνεπείς αναδιοργανώσεις του τίποτε .

Παρατήρηση :
Μια εξήγηση της ανάδυσης των αριθμών από το απόλυτο τίποτε με έναν γονιμότερο (ωστόσο θεμελιωδώς κενό ακόμη) τρόπο έχει δοθεί από τον ιδιαίτερα παραγωγικό μαθηματικό John Conway (στα επιτεύγματα του οποιου συγκαταλέγεται και η επινόηση του “παιχνιδιού της ζωής”) — (J. H. Conway , “On numbers and games”, Academic Press , 1976) .

Επανερχόμαστε στο θέμα μας :
Το ερώτημα που μπορεί τώρα να προκύψει είναι αν οτιδήποτε μαθηματικό έχει το αντίστοιχό του στον πραγματικό κόσμο .

Αν ο φυσικός κόσμος είναι μαθηματικά , τότε δεν θα έπρεπε οποιαδήποτε μαθηματική δομή να υπάρχει σ’ αυτόν ;

Αυτό μπορούμε να το εκφράσουμε λίγο διαφορετικά : όλα τα μαθηματικά αναμένεται να ανακαλυφθούν στον φυσικό κόσμο ;

Αν είναι αληθής μόνο ο ασθενής βαθύς δομισμός , τότε αυτό δεν είναι απαραίτητο , διότι μπορεί να υπάρχει μόνο ομοιομορφισμός και όχι ισομορφισμός ανάμεσα στην πραγματικότητα και τα μαθηματικά .

Αν , όμως , είναι έγκυρος ο ισχυρός βαθύς δομισμός , τότε η πραγματικότητα περιέχει πιθανότατα μια φυσική οντότητα αντίστοιχη οποιασδήποτε μαθηματικής δομής .

Εκ πρώτης όψεως αυτό δεν έπρεπε να ισχύει . Μπορούμε να γράψουμε το θεώρημα του Πυθαγόρα για ένα χώρο χιλίων χωρικών διαστάσεων :
(υποτείνουσα) <2> = x(1) <2> + x(2) <2> + . . . + x(1000) <2> .
Εφόσον όμως δεν φαίνεται να ζούμε σ’ ένα χώρο χιλίων χωρικών διαστάσεων , αυτή η παράσταση δεν μοιάζει να έχει το αντίστοιχό της στην πραγματικότητα .

Ομοίως , θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τα μαθηματικά της θεωρίας του Bohr για το άτομο του υδρογόνου , αλλά είναι γνωστό ότι αυτό το μοντέλο είναι εσφαλμένο .

Επομένως , εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως ο ισχυρός βαθύς δομισμός δεν λειτουργεί ικανοποιητικά .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/11/2013, 20:48:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Υπάρχουν δύο τρόποι να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία .

Ο ένας είναι να παραδεχτούμε την ήττα μας - η εύκολη επιλογή για τους λιπόψυχους και μερικές φορές η σοφότερη .

Θα μπορούσαμε να καταφύγουμε στον ασθενή βαθύ δομισμό , να υποθέσουμε ότι τα μαθηματικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα σωρό κατηγορίες αντικειμένων , και μετά να αποδεχτούμε πως ορισμένα μόνο από αυτά τα αντικείμενα έχουν τα φυσικά τους αντίστοιχα .

Αυτός είναι ο άκρως ασθενής βαθύς δομισμός .

Πρέπει να διακρίνουμε το σύμπαν - το οποίο θα πρέπει να είναι αυτοσυνεπές καθολικά - από μια τοπική οντότητα , έναν εγκέφαλο , που μπορεί να δημιουργεί μαθηματικές δομές ελεύθερες από τον περιορισμό να είναι συνεπείς με τη δομή κάθε ηλεκτρονίου και την κίνηση κάθε πλανήτη .

Η μαθηματική δομή που ονομάζουμε σύμπαν ίσως πρέπει να είναι ταυτόχρονα , καθολικά , και ίσως όχι τοπικά αυτοσυνεπής .

Τα «δικά μας» μαθηματικά , οι προτάσεις που γράφουμε στο χαρτί , ίσως αρκεί να είναι υπό κάποια έννοια μόνο τοπικά αυτοσυνεπή .

Έτσι , αντί να θεωρήσουμε ότι το πυθαγόρειο θεώρημα στις χίλιες διαστάσεις απαλείφει τον ισχυρό βαθύ δομισμό , η θεωρητική , τοπική ύπαρξή του ίσως υποδεικνύει πως η θεωρία του σύμπαντος πρέπει να είναι μη τοπικός ισχυρός βαθύς δομισμός .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/11/2013, 21:17:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αυτές οι υποθέσεις είναι φυσικό να μας οδηγήσουν στο πρόβλημα του εγκεφάλου και των λειτουργιών του .

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ένα μέρος του θεωρητικού πλαισίου του βαθέως δομισμού συνίσταται στο ότι οι εγκέφαλοι μπορούν να δημιουργήσουν μαθηματικά , διότι είναι με κάποια έννοια χημικές (οι βιολόγοι θα έλεγαν βιολογικές και οι φυσικοί φυσικές) αναπαραστάσεις της υποκείμενης λογικής δομής : οι εγκέφαλοι είναι υλικές πραγματώσεις της λογικής .

Το ότι μπορούμε να έχουμε συνείδηση του κόσμου είναι , στο βαθύτατο επίπεδο , μια εκδήλωση του συντονισμού της βαθιάς δομής ενός εγκεφάλου με τη βαθιά δομή του σύμπαντος .

Η Αλίκη συνάντησε στη χώρα των θαυμάτων μια πόρτα στην οποία υπήρχε η επιγραφή «Φάε με» .

Μια παρόμοια επικίνδυνη είσοδος μας περιμένει ανοιχτή εδώ και θα μπορούσαμε να πέσουμε στην παγίδα μιας ψευδούς διαφώτισης υιοθετώντας την άποψη ότι , αφού οι εγκέφαλοι είναι κατασκευασμένοι από την ίδια ουσία με τα μαθηματικά , έχουν τη φυσική τάση να τα κατανοήσουν και να τα δημιουργήσουν .

Αυτή η προσέγγιση είναι υπερβολικά απλοϊκή .

Υποπτεύομαι πως υπάρχει ένας βαθύτερος λόγος για τον οποίο ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να συντονίζεται με την πραγματικότητα και να την ερμηνεύει .

Αν οι ανεμώνες δεν μπορούν να διαλογίζονται , ενώ εμείς , κατασκευασμένοι από την ίδια θεμελιώδη ουσία , μπορούμε , η διαφορά μας πρέπει να έγκειται στην πολυπλοκότητα των δομών μας που προέκυψε από τη διαδικασία της εξέλιξης .

Εγκέφαλοι ικανοί να δημιουργούν μαθηματικά τα οποία αντανακλούν την πραγματικότητα αναπτύσσονται ως υποπροϊόν μιας εξέλιξης που αποσκοπεί στην καλύτερη προσαρμογή στο περιβάλλον .

Το ότι εξελίχθηκαν ανθρώπινοι εγκέφαλοι ικανοί για μαθηματικά δεν οφείλεται στο ότι η ικανότητα επίλυσης δευτεροβάθμιων εξισώσεων ή η καταγραφή εξισώσεων τανυστικού πεδίου αποτελεί εξελικτικό πλεονέκτημα .

Δεν είναι αναγκαίο να μπορείς να λύσεις τις εξισώσεις του Νεύτωνα , πόσο μάλλον του Αϊνστάιν . Όταν είσαι πίθηκος είναι προτιμότερο να ανεβαίνεις απλώς γρήγορα στο δέντρο .

Εντούτοις , με κάποιον τρόπο οι δεξιότητες που χρειάζονταν για την επιβίωση ανέπτυξαν αυτήν ακριβώς την ικανότητα .

Εξαιτίας της μη γραμμικότητάς τους , οι εγκέφαλοι φαίνεται πως έχουν υπερβεί τις εξελικτικές απαιτήσεις .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/12/2013, 22:52:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αυτό αποτελεί , ίσως , μια ένδειξη πως η φυσική δομή του εγκεφάλου είναι μια υλική απεικόνιση της λογικής την οποία το όν συναντά στον κόσμο .

Σε κάποιο βαθμό , η ικανότητα είναι κληρονομική , αλλά μια συνιστώσα της είναι περιβαλλοντική .

Για μία ακόμη φορά , μια αναλογία από τη γλωσσολογία μπορεί να μας προσφέρει την ένδειξη που χρειαζόμαστε .

Ένα παιδί έχει την ικανότητα να μάθει ως μητρική οποιαδήποτε γλώσσα , ενώ ένας ενήλικος , ως επί το πλείστον , δεν έχει αυτή την ικανότητα .

Ορισμένα τουλάχιστον είδη μάθησης συνδέονται νευροφυσιολογικά με την απώλεια των συνάψεων .

Αν είναι σωστή η θεωρία της ωρίμανσης των νευρωνικών δικτύων μέσω της επιλεκτικής σταθεροποίησης κάποιων συνάψεων και της εξάλειψης των πλεοναζόντων , τότε μπορούμε να φανταζόμαστε την εκμάθηση των ιαπωνικών ως ένα είδος μαρασμού της δομής που αντιστοιχεί στους κανόνες μετασχηματισμού οι οποίοι δεν είναι απαραίτητοι για τα ιαπωνικά , και τη διαδικασία εκμάθησης των ελληνικών ως μαρασμό της συναπτικής δομής που αντιστοιχεί σε όσους κανόνες μετασχηματισμού δεν είναι αναγκαίοι για τη δημιουργία των ελληνικών ως επιφανειακής δομής .

Αυτή η εξαλειπτική προσέγγιση της μάθησης φαίνεται να εξηγεί τη δυσκολία που υπάρχει στην εκμάθηση μιας γλώσσας πέρα από τη μητρική , καθώς επίσης και το γεγονός ότι διαφορετικοί άνθρωποι , παρότι διαθέτουν νευρωνικά δίκτυα με πολύ διαφορετικές μορφολογίες , μπορούν να κάνουν παρόμοιες σκέψεις και να μιλούν την ίδια γλώσσα .

Ο εγκέφαλος έχει εξελιχθεί σε ένα αρκούντως πλεονάζον δίκτυο , έναν γενικευμένο , εύπλαστο υπολογιστή , που μπορεί να έχει εντυπωμένες κάποιες πλευρές του περιβάλλοντός του σε ένα εξαιρετικά ανέπτυγμένο και μόνο εν μέρει γενετικά προκαθορισμένο δίκτυο .

Ίσως αρχίζουμε τώρα να διακρίνουμε αμυδρά ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ως καθολικά αυτοσυνεπές δίκτυο , όπως και το ίδιο το σύμπαν .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2013, 21:22:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ωθείται , σ’ αυτή την ανάπτυξη από εξελικτικές πιέσεις που του προσδίδουν μια εύπλαστη μορφολογία ικανή να διευθετεί και να επεξεργάζεται ό,τι αντιλαμβάνεται από τον κόσμο .

Κατά την ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων επεξεργασίας , απορρίπτει ασυνείδητα εκείνες τις συνάψεις που δεν του επιτρέπουν να είναι καθολικά αυτοσυνεπής , και καθίσταται ένας μικρόκοσμος μέσα στον μακρόκοσμο .

Δηλαδή , η βαθιά δομή του εγκεφάλου μπορεί να είναι συντονισμένη με τη βαθιά δομή όχι μόνο των μαθηματικών αλλά και του φυσικού σύμπαντος .

Σ’ αυτό το σημείο , όμως , βρέθηκα σε αδιέξοδο .

Πρέπει να ομολογήσω ότι αισθάνομαι μάλλον αμήχανος σ’ αυτό το σημείο .

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι είναι συνείδηση , αλλά το να την αντιλαμβανόμαστε με όρους ενός μη τοπικού ισχυρού βαθέως δομισμού , με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ίσως σκεφτόμαστε την ενότητα των μαθηματικών και της φυσικής πραγματικότητας , μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι η βάση μιας εξυπηρετικής , καθολικής , συστηματικής προσέγγισης στην κατανόηση της κατανόησης .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/12/2013, 11:28:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ωστόσο , ας δούμε μερικές συνέπειες του βαθέως δομισμού .

Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι μπορούμε να αντιληφθούμε την ανάδυση ενός νέου Παραδείγματος της επιστήμης , το οποίο αντιμετωπίζει τα βαθιά προβλήματα που διερευνούμε .

Υποπτεύομαι πως οι μέρες της αναλυτικής προσέγγισης της φυσικής είναι πια μετρημένες .

Ο κύριος στόχος της μαθηματικής φυσικής μέχρι πρόσφατα ήταν η διατύπωση διαφορικών εξισώσεων και η ανακάλυψη των αναλυτικών λύσεών τους .

Το θαύμα της φυσικής ήταν (και είναι ακόμη) η ισχύς με την οποία μια αναλυτική έκφραση συνοψίζει ένα μεγάλο πλήθος παρατηρήσεων και προβλέψεων .

Το νέο Παράδειγμα ερμηνείας που βλέπουμε να αναδύεται βασίζεται στην άποψη ότι ακόμη και οι απλές εξισώσεις μπορεί να έχουν συνέπειες βαθύτατης πολυπλοκότητας .

Έτσι , λοιπόν , αν και γνωρίζουμε ίσως ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που γεννά ένα πρότυπο και έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε τους πολύ απλούς κανόνες μετασχηματισμού του , είναι αδύνατον να προβλέψουμε το αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης εφαρμογής αυτών των κανόνων στο αρχικό στοιχείο .

Από αυτή την εσώτερη απλότητα μπορεί να ανθήσει μια εξαιρετική πολυπλοκότητα , όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε εξετάζοντας τις εκθαμβωτικές εικόνες που αναδύονται από τα φράκταλ , το σύνολο Mandelbrot και τα κυψελωτά αυτόματα .

Έχουν δημοσιευτεί (H. O. Peitgen και D. Saupe , επιμ. , “The science of fractal images”, Springer - Verlag , 1988 — H. O. Peitgen και P. H. Richter , “The beauty of fractals”, Springer - Verlag , 1986) , αρκετές από αυτές τις εκθαμβωτικές εικόνες , που έχουν γεννήσει ένα νέο Παράδειγμα και για την τέχνη όπως και για την επιστήμη , και μάλιστα διαθέσιμες σε μορφή κάδρων για τους τοίχους .

Τα μαθηματικά των εικόνων έχουν διερευνηθεί από τον Schroeder (M. Schroeder , “Fractals , chaos , and power laws” , W. H. Freeman , 1991) .

Η διαφορά ανάμεσα σε μια εικόνα φράκταλ και τη Μόνα Λίζα έγκειται στο ότι όταν εξετάζουμε από κοντά τη δεύτερη βλέπουμε ολοένα και πιο όμορφες κηλίδες χρώματος , ενώ όταν εξετάζουμε μια εικόνα φράκταλ βλέπουμε ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες .

Η τέχνη φράκταλ είναι μια τέχνη χωρίς τέλος .

Το να κοιτάζουμε ένα φράκταλ μοιάζει σαν να βρισκόμαστε στο χείλος ενός γκρεμού συναρπαστικής ομορφιάς , πάνω από ένα χάσμα άπειρου βάθους .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Osmosis
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


545 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/12/2013, 12:05:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Osmosis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αυτό αποτελεί , ίσως , μια ένδειξη πως η φυσική δομή του εγκεφάλου είναι μια υλική απεικόνιση της λογικής την οποία το όν συναντά στον κόσμο .
Μόλις χθες διάβαζα ένα άρθρο στο οποίο παρουσιάζονταν οι μαγνητικές τομογραφίες απο δύο εγκέφαλους τρίχρονων παιδιών, το ένα κακοποιημένο και το άλλο μεγαλωμένο σε μια φυσιολογική οικογένεια. Οι διαφορές ήταν εμφανέστατες!
Τα σκοτεινά σημεία στον εγκέφαλο του πρώτου εμφανέστατα.

Μια παρατήρηση εδώ, είχα αναφέρει παλαιότερα οτι κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ένα μέρος του βρεγματικού λοβού σβήνει, ίσως και αυτά τα κενά που εμφανίζονται στα κακοποιημένα παιδιά να οφείλονται ακριβώς εκεί, στη νέκρωση των κέντρων που τα κάνει να υποφέρουν συναισθηματικά.

We seldom stop to think that we are
still creatures of the sea, able to
leave it only because, from birth to
death, we wear the water-filled
space suits of our skins.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/12/2013, 22:15:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Κηφεύς :

Ωστόσο , ας δούμε μερικές συνέπειες του βαθέως δομισμού .

Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι μπορούμε να αντιληφθούμε την ανάδυση ενός νέου Παραδείγματος της επιστήμης , το οποίο αντιμετωπίζει τα βαθιά προβλήματα που διερευνούμε .

Υποπτεύομαι πως οι μέρες της αναλυτικής προσέγγισης της φυσικής είναι πια μετρημένες .

Ο κύριος στόχος της μαθηματικής φυσικής μέχρι πρόσφατα ήταν η διατύπωση διαφορικών εξισώσεων και η ανακάλυψη των αναλυτικών λύσεών τους .

Το θαύμα της φυσικής ήταν (και είναι ακόμη) η ισχύς με την οποία μια αναλυτική έκφραση συνοψίζει ένα μεγάλο πλήθος παρατηρήσεων και προβλέψεων .

Το νέο Παράδειγμα ερμηνείας που βλέπουμε να αναδύεται βασίζεται στην άποψη ότι ακόμη και οι απλές εξισώσεις μπορεί να έχουν συνέπειες βαθύτατης πολυπλοκότητας .

Έτσι , λοιπόν , αν και γνωρίζουμε ίσως ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που γεννά ένα πρότυπο και έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε τους πολύ απλούς κανόνες μετασχηματισμού του , είναι αδύνατον να προβλέψουμε το αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης εφαρμογής αυτών των κανόνων στο αρχικό στοιχείο .

Από αυτή την εσώτερη απλότητα μπορεί να ανθήσει μια εξαιρετική πολυπλοκότητα , όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε εξετάζοντας τις εκθαμβωτικές εικόνες που αναδύονται από τα φράκταλ , το σύνολο Mandelbrot και τα κυψελωτά αυτόματα .

Έχουν δημοσιευτεί (H. O. Peitgen και D. Saupe , επιμ. , “The science of fractal images”, Springer - Verlag , 1988 — H. O. Peitgen και P. H. Richter , “The beauty of fractals”, Springer - Verlag , 1986) , αρκετές από αυτές τις εκθαμβωτικές εικόνες , που έχουν γεννήσει ένα νέο Παράδειγμα και για την τέχνη όπως και για την επιστήμη , και μάλιστα διαθέσιμες σε μορφή κάδρων για τους τοίχους .

Τα μαθηματικά των εικόνων έχουν διερευνηθεί από τον Schroeder (M. Schroeder , “Fractals , chaos , and power laws” , W. H. Freeman , 1991) .

Η διαφορά ανάμεσα σε μια εικόνα φράκταλ και τη Μόνα Λίζα έγκειται στο ότι όταν εξετάζουμε από κοντά τη δεύτερη βλέπουμε ολοένα και πιο όμορφες κηλίδες χρώματος , ενώ όταν εξετάζουμε μια εικόνα φράκταλ βλέπουμε ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες .

Η τέχνη φράκταλ είναι μια τέχνη χωρίς τέλος .

Το να κοιτάζουμε ένα φράκταλ μοιάζει σαν να βρισκόμαστε στο χείλος ενός γκρεμού συναρπαστικής ομορφιάς , πάνω από ένα χάσμα άπειρου βάθους .


Με την αφάνταστη ομορφιά αυτών των εικόνων φτάνουμε σε μια υπέρβαση της τετρακτύος και των αρμονιών της και αγγίζουμε ίσως την πηγή της αίσθησης της ωραιότητας .

Η μαθηματική φυσική και η αισθητική συγχωνεύονται , και η επιστήμη είναι έτοιμη να καταστεί μία ολότητα .

Έχουμε ήδη τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε πώς μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι έννοιες στην περιγραφή του πραγματικού κόσμου .

Γνωρίζουμε το θεμελιώδες στοιχείο του γονιδίου — το μόριο του DNA — καθώς και τους κανόνες μεταγραφής της βασικής αλληλουχίας σε πρωτεΐνες .

Ίσως , όμως , όπως σ’ ένα πρότυπο άπειρης πολυπλοκότητας , δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προβλέψουμε τη μορφολογία ενός όντος ακόμη κι αν γνωρίζουμε το DNA του .

Το ίδιο μπορεί να αληθεύει και για την επεξεργασία των σημάτων μέσα στον εγκέφαλο .

Παρότι μπορεί να φτάσουμε με τον καιρό στο σημείο να γνωρίζουμε πλήρως τα κυκλώματα ενός εγκεφάλου , ιδιαίτερα μια προσομοίωση ενός εγκεφάλου , και να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε ένα μοντέλο των πολυκάναλων τρόπων νευροδιαβίβασης , δεν θα μπορέσουμε ίσως ποτέ να προβλέψουμε την έξοδο μιας δεδομένης εισόδου , εκτός αν την προσομοιάσουμε άμεσα .

Η θεωρία του χάους δεν μας προσφέρει μόνο ένα νέο Παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε , αλλά ίσως είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για τη μαθηματική περιγραφή της συνείδησης .

Το γεγονός ότι χρειαζόμαστε έναν υπολογιστή για να εξερευνήσουμε τις διακλαδώσεις της πολυπλοκότητας , καθώς και ότι ο δυαδικός υπολογιστής είναι το απλούστερο είδος υπολογιστή το οποίο μπορούμε να συλλάβουμε , μπορεί να μας υποδεικνύει την ύπαρξη μιας βαθιάς αναλογίας ανάμεσα στη λογική Boole και στη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας .

Οι δυαδικοί υπολογιστές κατοπτρίζουν μάλλον ακριβώς τη βαθιά δομή του σύμπαντος .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/12/2013, 19:27:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ίσως το κατανοητό είναι κατανοητό λόγω της βαθιάς δομικής ομοιότητας , ή και αληθούς ταυτότητας της πραγματικότητας με τα μαθηματικά .

Ίσως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δίκιο .

Μπορεί να αποδειχτεί ότι η προέλευση των αριθμών από το καθαρό κενό είναι κάτι βαθύτερο από μια απλή αναλογία ανάμεσα στην ανάδυση ενός συστήματος και την ανάδυση του κόσμου : είναι πιθανό να μπορέσουμε να διακρίνουμε στην ανάπτυξη του κενού τη μελλοντική μορφή μιας επιστημονικής θεωρίας της δημιουργίας .

Η εμφάνιση του χώρου και του χρόνου είναι το κεντρικό γεγονός της δημιουργίας .

Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να εξετάσουμε το πρόβλημα που αφορά τις διαδικασίες οι οποίες οδήγησαν στη γέννησή τους .

Πρώτα θα πρέπει να σκεφθούμε κάτι που μπορεί να διευθετηθεί σε χωρόχρονο όπως τον αντιλαμβανόμαστε .

Έπειτα θα δούμε ότι ο άπειρα οκνηρός δημιουργός δεν χρειάζεται να βάλει όχι μόνο το χέρι του , αλλά ούτε και το μικρό του δαχτυλάκι για να βοηθήσει στη δημιουργία .

Το σύμπαν μπορεί να αναδυθεί χωρίς καμία εξωτερική επέμβαση , από το απόλυτο τίποτε .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Heretic
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3148 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/12/2013, 20:01:55  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Το σύμπαν μπορεί να αναδυθεί χωρίς καμία εξωτερική επέμβαση , από το απόλυτο τίποτε .


Στην ουσία έχει ήδη (επιστημονικά) φανεί ότι το απόλυτο τίποτα δεν υφίσταται, τουλάχιστον στο δικό μας σύμπαν. Ούτε φυσικά το απόλυτο κενό. Επίσης υπάρχει το σενάριο της δημιουργίας του κόσμου (σαν τη μοναδικότητα που δημιούργησε την μεγάλη έκρηξη και την μετέπειτα πληθωριστική εξάπλωση) που προκύπτει από μια (τυχαία; ) διακύμανση μιας τεράστιας (για τα δεδομένα του σύμπαντος μας) ενεργειακής στάθμης που λέγεται ενέργεια μηδενικού σημείου.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/12/2013, 23:28:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Heretic :

quote:
--------------------------------------------------------------------------------


Το σύμπαν μπορεί να αναδυθεί χωρίς καμία εξωτερική επέμβαση , από το απόλυτο τίποτε .

--------------------------------------------------------------------------------


Στην ουσία έχει ήδη (επιστημονικά) φανεί ότι το απόλυτο τίποτα δεν υφίσταται, τουλάχιστον στο δικό μας σύμπαν. Ούτε φυσικά το απόλυτο κενό. Επίσης υπάρχει το σενάριο της δημιουργίας του κόσμου (σαν τη μοναδικότητα που δημιούργησε την μεγάλη έκρηξη και την μετέπειτα πληθωριστική εξάπλωση) που προκύπτει από μια (τυχαία; ) διακύμανση μιας τεράστιας (για τα δεδομένα του σύμπαντος μας) ενεργειακής στάθμης που λέγεται ενέργεια μηδενικού σημείου.


Φίλε Heretic, μου δίνεις την εντύπωση ότι δεν έχεις, επαρκώς, μελετήσει με προσοχή το σύνολο των μηνυμάτων που έχουν προηγηθεί σ'αυτό το topic. Όμως, μέχρις ενός σημείου σε δικαιολογώ διότι και ο όγκος του είναι αρκετά μεγάλος, αλλά και τα, ως επί το πλείστον, συμπεπυκνωμένα μηνύματα όλων των συνδικτύων που έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει σ'αυτό δεν είναι, πάντα, ευκολοκατανόητα .

Παρ'όλα αυτά, για να μην αφήσω αναπάντητο το ερώτημά σου, θα προσπαθήσω να σου αποτυπώσω (όσο μπορώ πιο περιληπτικά) τις σκέψεις και θέσεις που έχω αποτυπώσει στο συγκεκριμένο topic που πραγματεύεται το θέμα : "Τι γνωρίζουμε για τη δημιουργία του Κόσμου" . Έχω λοιπόν αναφέρει κατά καιρούς, ότι:

Αυτό το σύμπαν συστάθηκε ή ανασυστάθηκε έτσι ώστε να αποκτήσει αυτεπίγνωση .

Αυτό μπορεί να συνέβη αναρίθμητες φορές στο παρελθόν , όπως το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο μέλλον .

Μπορεί επίσης να υπήρξαν προηγούμενα σύμπαντα χωρίς αυτεπίγνωση , όπως και άλλα χωρίς καμία ιδιότητα .

Ευτυχώς , αυτά τα σύμπαντα κατέρρευσαν και τώρα είναι η σειρά μας , όπως αργότερα μπορεί να έρθει η σειρά άλλων .

Το σύμπαν ίσως οφείλεται σε μία μοναδική έκρηξη .

Μία και μόνη δημιουργία , ένα μοναδικό κούρδισμα του ελατηρίου και κατόπιν η μη αντιστρεπτή πορεία σε μια ξεκουρδισμένη ομοιομορφία και κοσμική επιπεδότητα . Απόλυτη , έσχατη επιπεδότητα χωρίς καμία δραστηριότητα και χωρίς προσδοκία για αναζωογόνηση των δραστηριοτήτων . Νεκρός , επίπεδος χωρόχρονος .

Σ’ένα τέτοιο σύμπαν , πίσω από τη γενναιοδωρία των δυνάμεων δεν υπάρχει κανένας σκοπός .

Το σύμπαν θα μπορούσε να προικιστεί κατά τύχη με αυτές τις δυνάμεις και τις εντάσεις τους ενώ εμείς , που ζούμε χάρη στην τύχη , τις κληρονομήσαμε χωρίς να ξέρουμε πώς θα ήταν τα πράγματα αν συνέβαιναν αλλιώς .

Θα μπορούσε οι εντάσεις των δυνάμεων να άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου και εμείς να ζούμε σε μια εποχή του σύμπαντος κατά την οποία συμπτωματικά ευνοούν την ύπαρξή μας .

Το σύμπαν απέκτησε αυτεπίγνωση κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής των ευνοϊκών συνθηκών . Η συνείδηση αναδύθηκε όχι από ανάγκη αλλά κατά σύμπτωση . Όταν περάσει αυτή η εποχή , και οι δυνάμεις πάρουν νέες εντάσεις , το σύμπαν θα επιστρέψει στον ύπνο του . Εμείς , εμείς το σύμπαν , είμαστε σε εγρήγορση εν μέσω της εύνοιας .

Υπάρχει το ενδεχόμενο η γένεση του χωρόχρονου σαν μια αλλαγή από το κενό να οδηγεί αναγκαστικά στις εντάσεις των δυνάμεων που γνωρίζουμε , διότι οι δυνάμεις είναι εκδηλώσεις της δομής του χωρόχρονου . Αυτό όμως δεν συνεπάγεται την ύπαρξη σκοπιμότητος . Εξακολουθούμε να είμαστε τα παιδιά μιάς άσκοπης τύχης .

Οι δυνάμεις , οι θεμελιώδεις σταθερές της φύσης , όπως η ταχύτητα του φωτός και η τιμή του ηλεκτρικού φορτίου , ίσως δεν είναι σημαντικότερες από τη δομή του χωρόχρονου ή την περιγραφή που δίνουμε εμείς σ’αυτή τη δομή , και δεν θα έπρεπε να απορούμε για τις τιμές τους περισσότερο απ’όσο απορούμε για την τιμή 1,609344 χιλιόμετρα ανά μίλι ή για την τιμή π = 3,14 .

Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως όταν καταφέρουμε να τις εξηγήσουμε , θα είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα σ’ένα καινούργιο κεφάλαιο της φυσικής .

Όταν θα καταφέρουμε να εξηγήσουμε το αναπόφευκτο αυτών των θεμελιωδών σταθερών , οπότε θα μπορούμε να τις απορρίψουμε ως άσχετες , θα έχουμε φτάσει στην πλήρη κατανόηση . Τότε , η βασική επιστήμη θα αναπαύεται εν ειρήνη . Βρισκόμαστε ήδη πολύ κοντά σ’αυτό το σημείο .

Η πλήρης γνώση είναι πλέον προσιτή .

Η κατανόηση αρχίζει να φωτίζει σιγά σιγά το πρόσωπο της Γης όπως η Ανατολή του Ήλιου .

Ανέφερα τα παραπάνω , με σκοπό να υποστηρίξω την άποψη πως δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορεί να κατανοηθεί και πως ο δρόμος που οδηγεί στην κατανόηση είναι η απομάκρυνση των επιφαινομένων ώστε να αποκαλυφθεί ο πυρήνας . Σκόπευα να δείξω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λογική ακόμη και για ζητήματα που πολλοί πιστεύουν πως δεν επιδέχονται ερμηνεία , όπως η διαδικασία της δημιουργίας του σύμπαντος ή η εμφάνιση μιας έκφρασής του όπως είναι η συνείδηση .

Επειδή κάλυψα ταχύτατα μεγάλες περιοχές και μερικές φορές έκανα άλματα μέσα σε μία και μόνη φράση , όπως από τα άτομα στην ελεύθερη βούληση , θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ενδίδω στον μυστικισμό . Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο . Τα άλματά μου οφείλονται στο ότι ήθελα να μεταφέρω πως όταν ασχολούμαστε με τις λεπτομέρειες μιας απλής περίπτωσης τα πράγματα περιπλέκονται . Ήθελα ακόμη να εμπεδώσουμε την ιδέα ότι τα πάντα είναι δυνατόν να εξεταστούν με τη λογική .

Υποστηρίζω ότι το σύμπαν μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς εξωτερική επέμβαση και πως δεν υπάρχει ανάγκη να επικαλεστούμε την ιδέα ενός Υπέρτατου Όντος σε καμία από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις του .

Παραδέχομαι πως τα επιχειρήματά μου πιθανόν να μην επηρεάσουν ανθρώπους οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο θρησκεύουν .

Ελπίζω όμως πως θα αποδεχτούν τουλάχιστον το γεγονός ότι η επιστήμη έχει εξαιρετική δύναμη και , αν αποκλείσουμε (όπως υποστηρίζω) την ύπαρξη ενός “σκοπού” , φαίνεται να βρίσκεται στο κατώφλι της ερμηνείας των πάντων .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Heretic
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3148 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/12/2013, 23:40:06  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κηφέα, απολογούμαι, γιατί διάβασα μόνο την τελευταία σου δημοσίευση και σε αυτή απάντησα στο συγκεκριμένο σημείο, γιατί είμαι βέβαιος για αυτό.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 9 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.140625
Maintained by Digital Alchemy