ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Επιστήμη και θρησκεία
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 9
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/08/2006, 06:45:12  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η αναζήτηση παρόμοιου θέματος στο παρόν forum ανέσυρε ένα αποτέλεσμα με τον τίτλο "Επιστήμη-Θρησκεία: πού συγκλίνουν;" το οποίο δημιουργήθηκε από το μέλος "Amazona" και διαπραγματεύεται ένα δογματικό θέμα του Τορά και τη συμφωνία του με την επιστήμη.

Το περιεχόμενο του παρόντος θέματος αφορά τις σχέσεις της επιστήμης με τη θρησκεία γενικά καθώς και τις αιτίες (και ίσως τα αποτελέσματα) της σύγκρουσής τους και της προσπάθειας "σφετερισμού" των πεδίων της μιας από την άλλη.

Δηλώνω δε υπεύθυνα ότι το παρόν θέμα δεν παραβιάζει καμία από τις αρχές του forum ούτε αυτές (τις αρχές) που αναφέρονται στο μήνυμα "περί απενεργοποίησης θεμάτων". Εάν παρ'όλα αυτά το θέμα θεωρηθεί αντεθνικό, ανήθικο, επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια ή την ασφάλεια των πτήσεων παρακαλώ να απενεργοποιηθεί χωρίς περαιτέρω σχόλια ή δικαιολογίες.


A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στον τίτλο του παρόντος "Επιστήμη και θρησκεία" θα μπορούσε να προστεθεί το ερώτημα "βίοι αντίθετοι;". Πιστεύω όμως πως μια τέτοια προσθήκη θα ήταν μάλλον αδόκιμη, καθώς οι δύο αυτές έννοιες δεν είναι αντίθετες. Οι αντίθετες δυνάμεις βρίσκονται πάντα στο ίδιο επίπεδο κι έχουν κοινό σημείο εφαρμογής και αντίθετη φορά. Η επιστήμη και η θρησκεία όμως βρίσκονται σε τελείως διαφορετικά επίπεδα τα οποία φαίνεται να μην έχουν κανένα κοινό σημείο και άρα οι έννοιες αυτές ούτε αντίθετες είναι ούτε συμπίπτουν, ούτε τέμνονται. Απλά συνυπάρχουν.


B. ΕΝΝΟΙΕΣ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

α. Η θρησκεία

Η διαφορά της θρησκείας με την επιστήμη οφείλεται αρχικά σ'αυτήν την ίδια τη φύση τους.

Η θρησκεία δεν ασχολείται με τα θέματα του φυσικού κόσμου. Την ενδιαφέρουν τα "μετά τα φυσικά". Δεν προσπαθεί να ερμηνεύσει το φυσικό κόσμο - τις αιτιώδεις σχέσεις και τα αποτελέσματά του - και εστιάζεται κυρίως σε φιλοσοφικά ερωτήματα και (ενίοτε) σε κοινωνιολογικές προσεγγίσεις. Είναι μάλλον χαλαρή στα δόγματα ή θεωρίες της, με την έννοια της απουσίας ανάγκης αυστηρής απόδειξης των λεγομένων της. Δεν την ενδιαφέρει και δεν μπορεί να αποδείξει τίποτε. Το σύνολο των "αποδείξεων" της κάθε θρησκείας περιέχονται συνήθως στη φράση "Έτσι είναι γιατί έτσι το είπε ο Θεός", όπου η λέξη "θεός" αντικαθίσταται πολλές φορές από το όνομα του ιδρυτή της θρησκείας ή του νόμιμου εκπροσώπου του επί της γης.

Η θρησκεία συχνά είναι κοσμοθεωρία, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξή της. Θεωρεί συνήθως πως κατέχει τη μοναδική αλήθεια η οποία της δόθηκε εξ αποκαλύψεως από τον ίδιο το Θεό (Ιουδαϊσμός), το γιό του (Χριστιανισμός), κάποιον προφήτη των προηγουμένων (Ισλάμ) ή κάποιο "φωτισμένο". Σήμερα υπολογίζεται πως στη γη κυκλοφορούν λίγο περισσότερες από 4.200 "μοναδικές αλήθειες", κάθε μια από τις οποίες κατέχει όλες τις απαντήσεις που άπτονται των μεταφυσικών ανησυχιών του ανθρώπου.

Επειδή κάθε μία από τις 4.200 καταγεγραμμένες θρησκείες θεωρεί πως κατέχει τη μοναδική αλήθεια, είναι φυσικό να θεωρεί τους αλλόδοξους "αιρετικούς" και να προβλέπει κάποια επίγεια, επουράνια ή άλλης διάστασης τιμωρία γι'αυτούς, με χρονικό ορίζοντα από την επόμενη μέρα μέχρι το άπειρο. Ταυτόχρονα διατηρεί για τους "πιστούς" της την υπόσχεση μιας επιβράβευσης η οποία κυμαίνεται σε ποιότητα, ποσότητα και ποικιλία, ανάλογα με τις αρχές της και τις προσδοκίες των πιστών.

Πολλές απ'αυτές και ειδικά οι Αβραμικές θρησκείες, απευθύνονται στα πρωτόγονα συναισθήματα των ανθρώπων που είναι ο φόβος για το άγνωστο, αν και σήμερα μεγάλο κομμάτι από το "άγνωστο" αυτό έχει εξηγηθεί επαρκώς. Απαιτούν συνήθως μία άνευ αντιλόγου τυφλή υπακοή, ακόμη κι αν αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τη γνώση και την κοινή λογική. Η φράση του Ι.Χρυσοστόμου "Προτιμώ να πλανώμαι μετά της εκκλησίας παρά να ορθοφρονώ μόνος μου" είναι ίσως ενδεικτική της σχέσης πιστού και θρησκείας. Η υπακοή αυτή βασίζεται αναγκαστικά στην πίστη και ενίοτε στην ευπιστία των ανθρώπων προς ό,τι θεωρείται δόγμα, αφήνοντας τη λογική, τη γνώση και αυτήν ακόμη την ανθρώπινη εμπειρία έξω από τη διαδικασία αυτή.

β. Η επιστήμη

Η επιστήμη από την άλλη είναι μία πανανθρώπινη έννοια με αυστηρά οριοθετημένους κανόνες (που είναι αποτέλεσμα παγκόσμιας συναίνεσης), μεθόδους, αρχές, σύστημα αξιολόγησης και (ανελαστική) ηθική. Βασίζεται πάνω στη γνώση και μόνο, χωρίς να δίνει απαντήσεις διαισθητικά. Προσπαθεί να ερμηνεύσει το φυσικό κόσμο και να βρει απαντήσεις για το "πώς" και το "πότε", το "γιατί" και το "εάν" και οι απαντήσεις αυτές πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένες και αρκούντως αποδεδειγμένες. Απορρίπτει a priori την έννοια του δόγματος (τόσο με την σημασία της αξιωματικής αλήθειας όσο και μ'αυτήν της χρονικής ισχύος της αλήθειας αυτής) και συχνά αυτοαναιρείται και αναβαθμίζεται καθώς η νέα γνώση αντικαθιστά την παλιά.

Οτιδήποτε πρεσβεύει πρέπει όχι μόνο να έχει αποδειχτεί αλλά θα πρέπει να ισχύει (τουλάχιστον στις θετικές και εφαρμοσμένες επιστήμες) η έννοια της επαναληψιμότητας ώστε η επιστημονική γνώση αυτή να θεωρηθεί πρώτα "γνώση" και κατόπιν "επιστημονική". Σε αντίθετη περίπτωση παραμένει ανίσχυρη και μη εγκυροποιημένη "άποψη". Οι μηχανισμοί αυτοί καθιστούν την επιστημονική γνώση αλλά και την εγκυρότητά της πανανθρώπινη. Κινητήρια δύναμη της επιστήμης είναι ο ανθρώπινος νους και κεντρική ιδέα της ο άνθρωπος.

Γ. Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Εξ ορισμού δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας λόγω του διαφορετικού πεδίου της κάθε μιας. Στην προσπάθεια της όμως η θρησκεία να επιβιώσει, έρχεται αναγκαστικά σε σύγκρουση με την επιστήμη και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα. Οι συγκρούσεις αυτές είναι τόσο ενδογενείς όσο και εξωγενείς.

Η ενδογενής σύγκρουση αρχίζει από τη στιγμή που το δόγμα υφίσταται κριτική. Προκειμένου λοιπόν να παρουσιαστούν οι όποιες μυθολογίες, δοξασίες ή φαντασιώσεις ως πραγματικά γεγονότα - προς επίρρωση του δόγματος - αναζητείται η εγνωσμένης εγκυρότητας επιστήμη η οποία καλείται να εξηγήσει τα ανεξήγητα. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως κωμικό, καθώς σύμφωνα με την "επιστημονική" ερμηνεία της Βίβλου ο κόσμος έχει ηλικία το πολύ 10.000 ετών αντί των 4.500.000.000 ετών που απέδειξε η επιστήμη, το φως δημιουργήθηκε πριν από την πηγή του, η προσευχή είναι καλύτερη μέθοδος ίασης από την ιατρική και υπήρχε όντως μια πόλη Ναζαρέτ για την οποία η παγκόσμια αρχαιολογία διαθέτει μια ολόλευκη σελίδα.

Η στάση αυτή της θρησκείας (της παρουσίασης συμβολικών μύθων ως πραγματικά γεγονότα) οδηγεί σε εξωγενείς συγκρούσεις με την επιστήμη, όταν η τελευταία καταλήγει σε συμπεράσματα που δεν προβλέπονται από τα "ιερά βιβλία" ή δεν συμπλέουν μ'αυτά. Η αντίδραση αυτή μπορεί να κυμαίνεται από την ολική άρνηση της επιστημονικής γνώσης και την καταδίκη των επιστημόνων (κάψιμο του Τζ. Μπρούνο, δίκη του Γαλιλαίου, διώξεις κατά των Ελλήνων φιλοσόφων, δίκες εναντίον δασκάλων που διδάσκουν τη θεωρία της εξέλιξης αντί για τη Γένεση ακόμη και σήμερα) μέχρι την παραγωγή "θρησκευτικής επιστήμης" που θα είναι σύμφωνη με το δόγμα (θεωρία περί επίπεδης γης από τον Κοσμά Ινδοπλεύστη, θεωρία του ουρανού σε σχήμα σκηνής από τον Ι. Χρυσόστομο, υπολογισμός της δημιουργίας του κόσμου από τον επίσκοπο James Ussher, κτλ.). Το αποτέλεσμα της ερμηνείας των θρησκευτικών δογμάτων με τη βοήθεια της επιστήμης οδηγεί σε τραγελαφικά αποτελέσματα με αποκορύφωμα την "επιστημονική απόδειξη περί ύπαρξης του Θεού" του George Hammond με την οποία γέλασε όλη η επιστημονική κοινότητα (και πολλές από τις θρησκευτικές).

Από την άλλη πλευρά, η εμπλοκή της επιστήμης σε τομείς που μέχρι πρότινος ανήκαν στο χώρο της θρησκείας και της δεισιδαιμονίας φαίνεται όχι μόνο να απομυθοποιεί το ρόλο και τις δυνάμεις του ιερατείου αλλά πολλές φορές να κλονίζει και ορισμένα από τα θεμέλια της ίδιας της θρησκείας. Έτσι, άνθρωποι που έχουν ψυχικές ή νευρικές ασθένειες δεν θεωρούνται πλέον δαιμονισμένοι αλλά θεραπεύονται από ψυχιάτρους ή νευρολόγους, αντί να καίγονται ζωντανοί όπως παλιότερα.


Δ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Όσο ανόητη φαίνεται η προσπάθεια της ερμηνείας της ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός με βάση την Αγία Γραφή, άλλο τόσο ανόητη φαίνεται η προσπάθεια ερμηνείας της γένεσης με βάση τους φυσικούς νόμους. Η Φυσική και η Αγία Γραφή απαντούν σε διαφορετικά ερωτήματα και χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους.

Έτσι, η μεν θρησκεία προσεγγίζει διαισθητικά τα θέματα που διαχειρίζεται, βασιζόμενη στην απόλυτη πίστη χωρίς παρεκκλίσεις.

Από την άλλη η επιστήμη διαχειρίζεται τα δικά της θέματα γνωστικά, κριτικά και εμπειρικά, τοποθετώντας στη θέση της πίστης τη λέξη "γνωρίζω" και προσθέτοντας στο τέλος "και μπορώ να το αποδείξω".


E. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Barbour, Ian: "Όταν η επιστήμη συναντά τη θρησκεία: Εχθροί, Ξένοι ή Συνέταιροι;", 2000

Bucaille, M., Pannell, A.: "Η Βίβλος, το Κοράνι και η Επιστήμη", 2003

Einstein, Albert: "Επιστήμη και θρησκεία", άρθρο στο New York Times Magazine, 1930

Ferngren, Gary: "Επιστήμη και θρησκεία: Ιστορική παρουσίαση", 2002

Los Angeles Sunday Times, διάφορα άρθρα, Σεπτέμβριος 2002-Ιούλιος 2003

macedon

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/08/2006, 09:57:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ macedon, νομίζω πως κάποιο θέμα παρόμοιο έχει ανοιχθεί στο παρελθόν σε κάποια άλλη Κατηγορία των Συζητήσεων μας.
Παρόλα αυτά ίσως να είναι ενδιαφέρον να αναλυθεί από μια τέτοια σκοπιά η έννοια της θρησκείας και της επιστήμης.

Θα συμφωνήσω με τον ορισμό που δόθηκε στην επιστήμη και με τον ορισμό που δόθηκε στην θρησκεία (εννοώ γενικότερα την έννοια θρησκεία κι όχι κάποια μεμονωμένη).

Είναι λογικό να σκεφτούμε οτι αυτές οι 2 έννοιες έρχονται σε αντίθεση κατά κάποιον τρόπο όταν κληθούν να συμπορευτούν.
Μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαμε να πούμε οτι αποτελεί η γένεση του κόσμου μας στην οποία μια θρησκεία μπορεί να την υπολογίζει σε ένα διάστημα χιλιάδων χρόνων ενώ η επιστήμη σε ένα διάστημα δισεκατομμυρίων ετών.

Προσωπικά πιστεύω πως οι 2 αυτές έννοιες είναι ξεχωριστές και δεν υπάρχει κάποιος λόγος να συγχέονται.
Αλήθεια, ποιές ανάγκες του ανθρώπου εξυπηρετεί η θρησκεία και ποιές ανάγκες η επιστήμη?
Υπάρχουν άραγε στιγμές που η βοήθεια που προσφέρει η επιστήμη στον άνθρωπο σταματάει και την βοήθεια αυτή την παρέχει η θρησκεία?
Κι υπάρχουν στιγμές που πρέπει να φύγουμε από την βοήθεια που περιμένουμε από μια θρησκεία και να αναζητήσουμε αυτή της επιστήμης?

Αυτό που θα ήταν ιδανικό για μένα θα ήταν αυτές οι 2 έννοιες να βαδίζουν παράλληλα κατά κάποιον τρόπο στο μέτρο που εξυπηρετούν έναν άνθρωπο και καλύπτουν τις ίδιες ανάγκες από διαφορετικές οπτικές η κάθε μια.

Αν για παράδειγμα κινδυνεύει ένα προσφιλές μου άτομο θα στραφώ στην επιστήμη για να τον σώσω.
Παρόλα αυτά όμως είναι πολύ πιθανό (και λογικό ίσως) να προσευχηθώ στον Θεό πιστεύω (σε όποια ανώτερη δύναμη κι αν πιστεύω) για βοήθεια.
Είναι πολύ πιθανό να πιστεύω οτι ο κόσμος μας δημιουργήθηκε πριν από τόσα δισεκατομμύρια χρόνια.
Είναι όμως πολύ πιθανό να πιστεύω οτι αυτόν τον κόσμο τον δημιούργησε μια ανώτερη δύναμη.

Πιστεύω λοιπόν, φίλε μου, οτι καταλαβαίνεις την διαφορά στο σημείο που μπορεί να επέμβει η θρησκεία και στο σημείο που επεμβαίνει η επιστήμη.
Η Ιστορία έχει αποδείξει οτι τα αποτελέσματα μπορούν να είναι καταστροφικά όταν η θρησκεία προσπαθεί να παρεισφρήσει στο πεδίο που πρέπει να πρωτοστατήσει η επιστήμη.
Σίγουρα όμως θα υπάρχει κι ο τρόπος ώστε να λειτουργήσουν συνδυαστικά και προς όφελος του ανθρώπου...

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Chastity
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
291 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/08/2006, 22:23:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Chastity  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε macedon, το "σεντόνι" ήταν όντως πολύ ενδιαφέρον.

Να σου πω τώρα και τη δική μου θέση:

1. Ο ρόλος της θρησκείας, ίσως είναι το να παρέχει την απαραίτητη ψυχική έγερση ως κινητήρια δύναμη για να αρχίσει να δρα η επιστήμη. Η αλήθεια είναι πως ποτέ κανείς δεν σκέφτηκε πως να φτιάξει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, τη θεραπεία της πανούκλας, τα διαστημικά ταξίδια, τα κινητά τηλέφωνα και ένα σωρό άλλα εξαιρετικής διανόησης επιτεύγματα απλά και μόνο προσευχόμενος προς κάποιον θεό. Φυσικά η άποψη-θέση του Ι.Χρυσοστόμου με αφήνει άναυδο αλλά και απόλυτα αντίθετο. Πάντως δεν ήταν ο μόνος που ενστεριζόταν μια τέτοια άποψη. Ακόμα και σήμερα ο ηθελημένος σκοταδισμός μπροστά στο δόγμα είναι παρών στα μυαλά άπειρων ανθρώπων.

2. Σίγουρα η θρησκεία άπτεται πιο φιλοσοφικών και αν θέλεις "ελαφρών" θεμάτων. Μιλάμε όμως για θέματα-ζητήματα που σου δίνουν το περιθώριο του λάθους. Εκεί δεν κρίνεται η ζωή ενός μεγάλου συνόλου ανθρώπων, δεν ψάχνει ο προσευχόμενος να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του κόσμου, απλά η ύπαρξή της κρίνεται αναγκαία για ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων. Σίγουρα όμως με απλά και ίσως χοντρά λόγια, ο κόσμος δεν προόδευσε με τις αγρυπνίες εντός των ναών αλλά με αγρυπνίες επί μηχανών, σχεδίων, αντιδραστηρίων, σημειώσεων κλπ.

3. Μια άλλη διαφορά που διακρίνω είναι ότι η θρησκεία, πολλές φορές δημιουργεί ερωτήματα για να μπορεί να υφίσταται, ενώ η επιστήμη, έχει ως ρόλο να απαντά σε ερωτήματα. Σίγουρα το να αφήνουμε τη θρησκεία να ερμηνεύει τα φυσικά φαινόμενα είναι μέγιαστο λάθος και μας οδηγεί στις αμέτρητες ερμηνείες της βίβλου αλλά και στα απίστευτα συμπεράσματα της Δογματικής του Ι. Δαμασκηνού περί φυσικού κόσμου. Κάποτε οι άνθρωποι διδασκόντουσαν τη Δογματική κι ένοιωθαν καλά. Αυτό ήταν και το ζητούμενο εξ αρχής. Δηλαδή η θρησκεία αποτελούσε πάντοτε μέσω γαλήνευσης του πνεύματος, ενώ η επιστήμη διαρκώς κρατά το πνεύμα σε ανησυχία.

4. Δε νομίζω να υπάρχει πραγματική διαμάχη μεταξύ θρησκείας κι επιστήμης αν κι εφόσον κάθε πλευρά γνωρίζει τα όριά της. Ακροβατισμοί του τύπου "μαθηματική απόδειξη του θεού" όπως ανέφερες ή μια υποτιθέμενη θεολογική προσέγγιση της κβαντικότητας στο σύμπαν είναι απόλυτα αποπροσανατολιστικοί. Αν ο θεός είναι απαραίτητος για την επιβίωση της όποιας θρησκείας, αυτό την καθιστά τρωτή και το να χρησιμοποιεί την επιστήμη για να επιβιώσει αποτελεί ανωριμότητα. Από την άλλη πλευρά, αν η επιστήμη ασκείται μόνον για την απόρριψη της έννοιας του θεού αλλά ξεχνά την ανάγκη "θέωσης" (εξέλιξης) του ανθρώπου, τότε πάλι δεν έχουμε αποτέλεσμα.

5. Η αλήθεια είναι ότι στο σύμπαν υπάρχουν συγκεκριμένα "μοντέλα" (patterns) βάσει των οποίων εξελίσσονται τα διάφορα φαινόμενα. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς στο να αναζητούν μέσα από αυτά την απόδειξη της ύπαρξης του θεού. Εμπλέκουν-χρησιμοποιούν δηλαδή την επιστήμη προς ίδιον όφελος.

6. Στο τέλος αναφέρεις κάτι περί διαισθητικής προσέγγισης των θεμάτων από τη θρησκεία. Δεν ξέρω σε ποιόν αρκεί μια τέτοια προσέγγιση. Μια προσέγγιση δηλαδή με πολλά περιθώρια λάθους. Όμως αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι η τυφλή υποταγή στο δόγμα που όλοι ξέρουμε πως το δημιουργούν ΠΑΝΤΟΤΕ άνθρωποι. Αυτό έχει ως συνέπεια την άρνηση του λάθους και την απόλυτη "αδιαθεσία" προς αλλαγή πλεύσης. Μεταμέλεια, αλλαγή πλεύσης, αναθεώρηση κλπ είναι λέξεις άγνωστες για έναν δογματικό γιατί εξ' αρχής είναι απαγορευμένες. Δόγμα κι έρευνα (άρα και αναθεώρηση, αμφισβήτηση) δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Ακόμη και επιστήμονες που έγιναν μοναχοί παρουσιάζονται ως ενδιάμεσοι κρίκοι στην (επικίνδυνη) σύνδεση θρησκείας κι επιστήμης. Ποιοί όμως αναφέρουν τους μοναχούς που τα παράτησαν κι αφοσιώθηκαν στην έρευνα και την επιστήμη της Γνώσης;

7. Ανέφερα πιο πάνω πως η θεωρητική προσέγγιση υποθάλπτει και πολλά περιθώρια λάθους. Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Πιστεύω πως η θεωρητική προσέγγιση, τελικά δεν δίνει καμία απάντηση, ποτέ δεν καταλήγει σε ένα σαφές συμπέρασμα που να συνοδεύεται από επιχειρήματα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι θέλουν επιχειρήματα. Θέλουν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις. Ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης. Οι άνθρωποι στο σύνολό τους είναι πλέον αναλυτικά πνεύματα και δεν επαφίωνται στο "άγνωστες αι βουλαί του θεού". Βλέπουμε γύρω μας πως τα πανεπιστήμια γεμίζουν, τα παιδιά 4-5 χρονών μας κολλάνε στον τοίχο με τα ασύλληπτα ερωτήματα που μας υποβάλλουν. Αν ο γονιός προσπαθήσει να απαντήσει "θεωρητικά", έχασε. Κι έχασε διπλά. Πιστεύω τελικά πως ο κόσμος για να πάει μπροστά, θα το κάνει μόνον μέσω της επιστήμης. Κάποιοι όμως, στην πορεία της αναζήτησης απαντήσεων, θα χρειαστούν και τη θρησκεία, όχι όμως όλοι. Το σίγουρο όμως είναι ότι μόνον με τις προσευχές τα ερωτήματα δεν απαντώνται, ούτε φτιάχνονται μηχανήματα, φάρμακα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αυτοκίνητα κλπ.

Για τα ξεκούραστα λοιπόν η θρησκεία, για τα δύσκολα η επιστήμη!


Lux e tenebris
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/08/2006, 19:13:41  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όπως ανάφερα και στην αρχή, η σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας δεν θα υφίστατο, αν τα θεολογικά κείμενα (χριστιανών και μουσουλμάνων) θεωρούνταν απλά συμβολικά ή μυθολογικά. Από τη στιγμή όμως που λαμβάνονται σαν πραγματικά, σαν ιστορικά γεγονότα τότε αναπόφευκτα θα πρέπει να εξεταστεί η αξιοπιστία τους μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης γνώσης.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

"η δε γη ήν αόρατος και ακατασκεύαστος και σκότος επάνω της αβύσσου και πνεύμα θεού επεφέρετο επάνω του ύδατος" (Γεν. 1, 1-2).

Πριν τη δημιουργία του κόσμου είναι λογικό να θεωρούμε πως υπήρχε μόνο σκοτάδι. Το να μιλάμε για νερά σ'αυτήν την περίοδο αποτελεί προϊόν καθαρής φαντασίας.

"και είπεν ο θεός Γενηθήτω φως και εγένετο φως... και εκάλεσε ο θεός το φως ημέρα και το σκότος νύχτα". (Γεν. 1, 3-5)

Το φως αυτό προέρχεται προφανώς από τις αντιδράσεις των αστέρων, οι οποίοι όμως ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί.

"και εποίησε ο θεός το στερέωμα ανά μέσον του ύδατος, ό ήν υποκάτω του στερεώματος και ανά μέσον του ύδατος του επάνω του στερεώματος" (Γεν. 1, 6-8)

Ο μύθος των νερών συνεχίζεται και εδώ. Η εικόνα της διαίρεσης των νερών σε δύο διακριτές μάζες είναι τελείως αντιεπιστημονική.

"Και είπεν ο θεός συναχθήτω το ύδωρ.... βλαστησάτω η γη η γη βοτάνην χόρτου, σπείρον σπέρμα κατά γένος και ομοιότητα..." (Γέν. 1, 9-13)

Το οργανωμένο φυτικό βασίλειο με αναπαραγωγή με σπόρους είναι απίθανο να δημιουργήθηκε πριν τη δημιουργία του ήλιου η οποία ακόμη δεν έχει λάβει χώρα.

"και είπεν ο θεός εξαγαγέτω τα ύδατα ερπετά ψυχών ζωσών και πετεινά..." (Γεν. 20-23).

Η σειρά δημιουργίας περιγράφεται ως εξής: ερπετά, πτηνά, θαλάσσια όντα ενώ η δημιουργία των θηλαστικών τοποθετείται πολύ αργότερα. Η επιστήμη έχει αποδείξει πως η ζωή ξεκίνησε μέσα από τη θάλασσα απ'όπου αποικίστηκε η γη ενώ τα πτηνά δημιουργήθηκαν πολύ αργότερα, με την εξέλιξη ορισμένων ειδών ερπετών και οπωσδήποτε μετά τα θηλαστικά που ακόμα (κατά τη γένεση) δεν έχουν δημιουργηθεί.


Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ

Από τις πληροφορίες που βρίσκουμε μέσα στην ΠΔ μπορούμε να υπολογίσουμε πότε έγινε ο κατακλυσμός. Ο Νώε φαίνεται να γεννήθηκε 1056 χρόνια μετά τον Αδάμ και ο κατακλυσμός έγινε όταν ο Νώε ήταν 600 ετών (Γεν. 7, 11), δηλαδή 1656 χρόνια μετά τη δημιουργία του Αδάμ και 292 χρόνια πριν τη γέννηση του Αβραάμ. Επιπλέον ο κατακλυσμός σκοτώνει όλη τη ζωή στη γη και η ζωή ξεκινάει από το μηδέν. Όταν όμως γεννιέται ο Αβραάμ βρίσκει ήδη οργανωμένες διακριτές κοινωνίες οι οποίες θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθούν μέσα σε 3 αιώνες.

Επιπλέον τα ιστορικά δεδομένα είναι ασύμβατα με τη σύγχρονη γνώση. Ο Αβραάμ τοποθετείται γύρω στο 1800-1850 παχχ και ο κατακλυσμός έγινε περίπου τρεις αιώνες πριν απ'αυτόν (20ός-21ος αι. παχχ). Την περίοδο αυτή και στη γύρω περιοχή ακμάζουν πολιτισμοί σε ένα σωρό μέρη, οι οποίοι δεν επηρεάζονται από κανένα κατακλυσμό και η πορεία τους είναι αδιατάρακτη (Αίγυπτος, Βαβυλώνα, κτλ.).

Ο κατακλυσμός λοιπόν (και μάλιστα παγκόσμιος!) δε φαίνεται να έχει συμβεί ποτέ και αυτός, όπως και πολλά άλλα "΄γεγονότα" φαίνεται να ανήκουν καθαρά στη σφαίρα της μυθολογίας.


macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mature
Νέο Μέλος


47 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/08/2006, 20:43:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mature  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
1.Εγω γνωρίζω πολλούς επιστήμονες καταξιωμένους που είναι βαθιά θρησκευόμενοι και δεν αισθάνονται πουθενά να συγκρούεται η πίστη τους στο θείο με τον ορθολογισμό της επιστήμης.

2.

quote:
Ο κατακλυσμός λοιπόν (και μάλιστα παγκόσμιος!) δε φαίνεται να έχει συμβεί ποτέ και αυτός, όπως και πολλά άλλα "΄γεγονότα" φαίνεται να ανήκουν καθαρά στη σφαίρα της μυθολογίας.

Στην επιστήμη της Αρχαιολογίας, δεν υπάρχει τίποτε “σίγουρο”.
Εξ’ άλλου τα φαινόμενα απατούν Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/08/2006, 22:24:31  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
mature
Εγω γνωρίζω πολλούς επιστήμονες καταξιωμένους που είναι βαθιά θρησκευόμενοι και δεν αισθάνονται πουθενά να συγκρούεται η πίστη τους στο θείο με τον ορθολογισμό της επιστήμης.

Διάβασε το πρώτο άρθρο του topic

macedon

Edited by - macedon on 28/08/2006 22:25:40Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/08/2006, 22:37:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε mature :
quote:
Εγω γνωρίζω πολλούς επιστήμονες καταξιωμένους που είναι βαθιά θρησκευόμενοι και δεν αισθάνονται πουθενά να συγκρούεται η πίστη τους στο θείο με τον ορθολογισμό της επιστήμης.

Ρώτησες μήπως σε ποιό ακριβώς "Θείο" πιστεύουν οι καταξιωμέμοι επιστήμονες που αναφέρεις ?

Αν πιστεύουν σε έναν Θεό όπως τού Σπινόζα που φανερώνεται μέσα απο την ομορφιά της φύσης και την αρμονία των φυσικών νόμων , όπως για παράδειγμα πίστευε ο Αινστάιν ,τότε δεν υπάρχει καμία σύγκρουση γιατί ένας τέτοιος Θεός δεν μπορεί να αποκλειστεί οτι υπάρχει.

Αν όμως πιστεύουν στον Θεό της παλαιάς Διαθήκης ή τον Αλλάχ , και δεν βλέπουν την σύγκρουση τότε είναι ή τυφλοί ή υποκριτές.
Υπάρχουν πολλά σημεία τριβής , με πιο σημαντικό απο όλα την προέλευση της ζωής και την εξέλιξη των ειδών όπως αναφέρει και ο φίλος macedon .
Να μην αναφέρω βέβαια τις συγκρούσεις που υπήρξαν τα τελευταία 1000 χρόνια και τον εξευτελισμό η την φυσική εξόντωση εκατοντάδων επιστημόνων απο την ιερή εξέταση.

Κατα τα άλλα θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες macedon και Chastity .

<< Η επιστήμη είναι ένα αναμένο κερί μέσα στο σκοτάδι. >> Carl SaganΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/08/2006, 22:55:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
macedon:
«…η προσευχή είναι καλύτερη μέθοδος ίασης από την ιατρική και υπήρχε όντως μια πόλη Ναζαρέτ για την οποία η παγκόσμια αρχαιολογία διαθέτει μια ολόλευκη σελίδα.»

Μια ολόλευκη σελίδα για τις μαύρες χαλκευμένες σελίδες……

Ως προς το κεντρικό ερώτημα, είναι σαφέστατος ο διαχωρισμός. Αν και όχι για όλους…

Η θρησκεία, ως κοσμοθεώρηση, μπορεί να είναι ένα ποίημα. Ενα ποίημα για την ζωή.

Η επιστήμη, ως ασφαλές λιμάνι όλων των ανθρώπων (σε αντίθεση με τις διαχωριστικές γραμμές των θρησκειών..), ξεκινάει όλες τις παραδοχές της με το Κ.Σ. (κανονικές συνθήκες). Ποιος λαμβάνει όμως κανονικές συνθήκες?

Ο άνθρωπος!

Το ερώτημα ευθέως, υπάρχουν Κ.Σ.?

Οχι!

Ποιός αντιλαμβάνεται συνάμα την διαφορά Κ.Σ. με Π.Σ. (πραγματικές συνθήκες)? Π.χ. ο τεχνολόγος ο εφαρμοστής.

Πώς την νοούμε την διαφορά Π.Σ. προς Κ.Σ.? Ως ανοχή σφάλματος. Σωστά?

Ετσι, η θεολογία είναι λόγος περί θεού για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ άνευ ανοχών. Δηλαδή είναι μια εφαρμογή ΑΝΕΥ θεωρίας, καθώς δεν υπάρχουν αναφορές σε ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχουν σφάλματα, και συνεπώς έχουμε ανύπαρκτες Κ.Σ. άρα η διαφορά Π.Σ.-Κ.Σ. είναι…..Π.Σ!!

Συνοψίζοντας, μπορούμε νομίζω να πούμε ότι τα συμπεράσματα περί της έννοιας και περιεχομένου της θεολογίας είναι:

Α) Η θεολογία δεν είναι θεωρία. (καμία σχέση με επιστήμη)
Β) Η θεολογία είναι αλάθητη εφαρμογή. (δεν είναι τεχνολογία)
Γ) Η θεολογία είναι ρεαλιστική. (προσφέρεται ως ένα ποίημα για την ζωή?)

Επίσης, υπάρχουνε και ορισμένες ακόμη λέξεις και έννοιες που συχνά ταυτίζονται στο μυαλό των ανθρώπων με λαθεμένες τελικά προσδοκίες. Το φαινόμενο αυτό καλύπτεται αλλά και τροφοδοτείται από τα δόγματα, όπως και ο χριστιανισμός.

Μπερδεύουμε (ή μάλλον θέλουνε..) την έννοια θεωρία με την έννοια άποψη.
Η διαφορά είναι στην αναφορά.

Η άποψη, λαμβάνει την αναφορά από ΕΜΑΣ τους ίδιους, λέμε αυτό που βλέπουμε ή αυτό που ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι βλέπουμε ή συμβαίνει πραγματικά. Αυτός και ο λόγος για το ότι κατά 99,9% οι αναφορές πιστών για «θαύματα» (όπως εικόνες που «κλαίνε»..) εξαϋλώνονται στα μάτια του επιστήμονα ανοίγοντας τελικά και τα μάτια του ίδιου του πιστού….

Η θεωρία, ξεκινάει με παραδοχές, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να λέμε αυτό που βλέπουμε.

Ως παράδειγμα, μπορούμε να θέσουμε δυο ορισμούς για τον Θεό, ένας που να αποτελεί άποψη και ένας που αποτελεί θεωρία.

Η άποψη έχει ως εξής: Θεός είναι η αντίληψη της μεταβλητότητας του Κόσμου.

Η θεωρία ακούει στο ότι: Το σύμπαν είναι λόγος πραγματικότητας προς νόηση. Η πρώτη μορφή του σύμπαντος ήταν το 0/0 (απροσδιόριστο μαθηματικά). Αμέσως μετά το 0/1 (η διαφορά πραγματικότητας παραμένει 0 άρα δεν υπάρχει ακόμα χρόνος). Αμέσως μετά έχουμε το Χ/Υ όπου Χ η πραγματικότητα και Υ η νόηση. Το Σύμπαν είναι ένας τεράστιος αριθμός που προκύπτει από τον λόγο δυο άλλων τεράστιων αριθμών, της πραγματικότητας και της νόησης.

Η διαφορά πραγματικότητας είναι αντιληπτή (στο βαθμό που βλέπουμε τον Κόσμο -το μέρος της παρατηρίσημης/μετρήσιμης πραγματικότητας). Η διαφορά της νόησης δεν είναι αντιληπτή αλλά σαν αίτιο της μεταβολής της πραγματικότητας ΔΥΝΑΤΑΙ να το δεχθούμε. Αυτή η νόηση του σύμπαντος είναι το αίτιο για να υπάρχει και ο απλός ορισμός που μας λέει η άποψη. Έτσι άποψη και θεωρία συνδέονται.


Ως επίλογο, ας θυμηθούμε τα λόγια του Γαλιλαίου ενώπιον της ιεράς εξέτασης, όταν αυτός τόλμησε να αμφισβητήσει την θεοπνευστία και την ορθότητα των εκκλησιαστικών απόψεων, προκειμένου να μην επιτρέψουμε να ορθώσει ποτέ ξανά βήμα ο θεολογικός φονταμενταλισμός:

«Επειδή όμως η Αγία έδρα με διέταξε να εγκαταλείψω τελείως την ψεύτικη ιδέα που διατείνεται ότι ο Ήλιος είναι ακίνητος και αποτελεί το κέντρο, και μου απαγόρεψε να πιστεύω, να υπερασπίζομαι ή να διδάσκω αυτή την ψεύτικη θεωρία με οποιονδήποτε τρόπο απαρνούμαι , αναθεματίζω και αποστρέφομαι όλες αυτές τις πλάνες και τις αιρέσεις, και γενικά κάθε άλλη πλάνη και αίρεση που αντίθετη στα λεγόμενα της Αγίας εκκλησίας…».

Αυτά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mature
Νέο Μέλος


47 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/08/2006, 23:02:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mature  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
quote:mature
Εγω γνωρίζω πολλούς επιστήμονες καταξιωμένους που είναι βαθιά θρησκευόμενοι και δεν αισθάνονται πουθενά να συγκρούεται η πίστη τους στο θείο με τον ορθολογισμό της επιστήμης.

Διάβασε το πρώτο άρθρο του topic


Το πρώτο άρθρο είναι μια συρραφή κειμένων έτσι για να δώσεις κάποιο βάρος στο τοπικ που ανοίγεις …
Στο δεύτερο άρθρο που ποστάρεις, και που είναι ολο made by macedon γράφεις:

quote:
Όπως ανάφερα και στην αρχή, η σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας δεν θα υφίστατο, αν τα θεολογικά κείμενα (χριστιανών και μουσουλμάνων) θεωρούνταν ...

Εδω εγω απαντώ, έπρεπε να κάνω quote που συγκεκριμένα αναφέρομαι;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mature
Νέο Μέλος


47 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/08/2006, 23:08:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mature  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Think_Math
:
quote:
Αν όμως πιστεύουν στον Θεό της παλαιάς Διαθήκης ή τον Αλλάχ , και δεν βλέπουν την σύγκρουση τότε είναι ή τυφλοί ή υποκριτές.

Εγω αισθάνομαι μικρός για να τους κρίνω.
Εσύ αν έχεις τα @@@@… κάντο .¨
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/08/2006, 00:36:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Συγνώμη ρε φίλε Mature πλάκα μας κάνεις ?
Σου είπα εγώ οτι θέλω να κρίνω κανέναν ??
Είτε θέλεις να το δεις είτε όχι αυτή είναι η πραγματικότητα.
Δεν μπορεί ενας σοβαρός βιολόγος να σου λέει οτι πιστεύει στην εξέλιξη και ταυτόχρονα οτι ο κόσμος κατασκευάστηκε απο το Θεό το 4004 π.χ.
Σε αυτή την περίπτωση είναι η υποκριτής η άσχετος απο βιολογία .
Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις ?

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/08/2006, 00:37:47  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
mature
Το πρώτο άρθρο είναι μια συρραφή κειμένων έτσι για να δώσεις κάποιο βάρος στο τοπικ που ανοίγεις …
Στο δεύτερο άρθρο που ποστάρεις, και που είναι ολο made by macedon γράφεις:

Δεν είναι καμία συρραφή κειμένων. Δικές μου σκέψεις είναι που βασίζονται πάνω στη βιβλιογραφία που παραθέτω. Όλα μου τα άρθρα είναι made by macedon όπως λες. Όταν παραθέτω άλλες πηγές, τις αναφέρω.

Ξέρω πως αυτό είναι ανεπίτρεπτο για πολλούς, αλλά, όπως και κάμποσοι άλλοι στο forum, τυχαίνει να έχω προσωπική άποψη και δε χρειάζεται να αντιγράφω σεντόνια.

Θα σου έλεγα επίσης "καλώς ήλθες στο forum", σα νέο μέλος που φαίνεται ότι είσαι, αλλά μάλλον δεν σου χρειάζεται, καθώς το δείγμα γραφής σου μου δημιουργεί τη βεβαιότητα πως έχεις καιρό εδώ μέσα με άλλο ψευδώνυμο.

macedon

Edited by - macedon on 29/08/2006 00:44:23Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tryfield
Μέλος 2ης Βαθμίδας


194 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/08/2006, 02:38:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tryfield  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Aν η γεωμετρία του σύμπαντος είναι ευκλείδια, τότε δύο παράλληλες ευθείες (όπως είναι η θρησκεία και η επιστήμη για την "επίπεδη" λογική μας) δεν θα συναντηθούν ποτέ, στον αιώνα τον άπαντα!

Αν όμως το σύμπαν βασίζεται σε διαφορετική γεωμετρία, τότε οι δύο παράλληλες και "διακριτές" ευθείες του ανθρώπινου ορθολογικού πολιτισμού μας, η θρησκεία και η επιστήμη, σε ικανό χωροχρονικό βάθος είναι δυνατόν κάτω από Π.Σ. να συναντηθούνε.

Το κλειδί της κατα-νόησης λοιπόν για το ποιές είναι τελικά οι Π.Σ. της γεωμετρίας του σύμπαντος, ποιό είναι;

Μα φυσικά να βρούμε τις Κ.Σ. αυτής της συμπαντικής γεωμετρίας σε όλο το χωροχρονικό συνεχές -μη πέσουμε μέσα και σε καμιά μαύρη τρύπα, και έτσι μέσα από την κατανόηση αυτών των διακυμάνσεων, δηλαδή μέσα από τις διαφορές σε τοπικό επίπεδο, να βρούμε τις συμπαντικές "ανοχές" αυτής της γεωμετρίας.

Αλλά επειδή η λογική τεχνική δεν είναι δυνατόν (ακόμα) να παρατηρήσει και να επαληθεύσει πειραματικά το γεωμετρικό μοντέλο των Π.Σ., λόγω των πολύ υπερυψηλών ενεργειών που χρειάζονται, το κάνει έμμεσα. Παρατηρώντας μακροσκοπικά. Παρατηρώντας δηλαδή τις Κ.Σ. (μέσα στα μαθηματικά) και κάνοντας υποθέσεις για τις Π.Σ. Όταν κινείσαι οριοθετημένος μέσα σε ένα "κλειστό" σύστημα, ό,τι κι αν πεις για την απέξω είναι υπόθεση, ή άποψη, έστω και με δόσεις μαθηματικής λογικής.

Αλλά και στη θρησκεία η κατανόηση των Π.Σ χρειάζεται πολύ υψηλές δόσεις ενέργειας (έστω κι αν είναι άλλης μορφής). Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Κ.Σ που περιγράφονται εντός της, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, γιατί στο "κλειστό" σύστημα που βιώνουμε οι τοπικές διακυμάσεις που παρατηρούμε είναι ασύμφωνες με το υπόψην θεωρητικό μεντέλο.

Έτσι το δυσδιάστατο ανθρωπάκι μας που ζει στη χώρα του δυσδιάστατου ποτέ, μη έχοντας την κατάλληλη ενέργεια, δε μπορεί να αντιληφθεί την πραγματική γεωμετρία του σύμπαντος κόσμου αφού στέκει περιορισμένο σε ένα κόσμο δύο διαστάσεων. Σε αυτόν τον κόσμο ισχύει ο νόμος, πως δύο παράλληλες ευθείες όσο κι αν τις προεκτείνουμε δεν πρόκειται να συναντηθούνε ποτέ.

Εκτός κι αν τις προεκτείνουμε τόσο πολύ που ξεπεράσουν τα όρια του "κλειστού" συστήματος και σκοντάψουν σε κάποιο άλλο, στο οποίο οι τοπικές διακυμάνσεις συμπέσουν με τις Κ.Σ. της θεολογίας. Πως λέμε μια μαύρη τρύπα, χωροχρονική ασυνέχεια...

Αλλά αυτό στο 99,999999% των περιπτώσεων δεν συμβαίνει, άρα οι τοπικές μετρήσεις στη χώρα του ποτέ, είναι σωστές. Δεν υπάρχει τρίτη διάσταση, ουφ! πάλλι καλά, σκέψου έναν κόσμο με τρεις διαστάσεις...μπλιάχ!@@$@Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/08/2006, 03:16:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε Tryfield ομολογώ οτι δεν κατάλαβα τίποτα .
Αυτός ο παραλληλισμός της Θρησκείας με την επιστήμη σαν δύο παράλληλες ευθείες με άφησε άφωνο.
Απο που κι ως που παράλληλες δηλαδή .
Ποιά κοινή ιδιότητα έχουν και τις χαρακτηρίζεις παράλληλες .
Υπάρχει περίπτωση ποτέ να συναντηθούν δύο πράγματα εκ διαμέτρου αντίθετα όπως είναι η επιστήμη και η θρησκεία ?
Μπορείς να γίνεις λίγο πιό συγκεκριμένος ?
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/08/2006, 12:21:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί προ πολλού νομίζω, σωστά κύριε Incubus? Παλαιότερα είχα ανοίξει ένα θέμα "Υπάρχει Θεός;" το οποίο έκανε κόπια ένα άλλο παλληκάρι ως "Υπάρχει Θεός άραγε;" και έκτοτε μερικά ακόμη, που όλα αφορούσαν τα σημεία στα οποία επιστήμη και θρησκεία δεν τα βρίσκουν και γιατί.


----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/08/2006, 12:31:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Απο που κι ως που παράλληλες δηλαδή .
Ποιά κοινή ιδιότητα έχουν και τις χαρακτηρίζεις παράλληλες .

Σύμφωνα με την cognitive neuroscience και την μελέτη των belief systems που βασίζεται σε αυτή (ανήκει στο κεφάλαιο του Neurolinguistic Programming βέβαια), ο εγκέφαλος λειτουργεί με εκτεταμένα συστήματα πιστεύω (συλλογές στοιχείων πίστης δηλαδή από κάθε σύστημα), τα οποία συνδυάζει ο κάθε άνθρωπος για να βγάλει συμπεράσματα, γι' αυτό συναντάμε σχεδόν ίδιους τρόπους σκέψης σε άτομα που υιοθετούν ένα συγκεκριμένο σύστημα πιστης.
Για να μην παρεξηγηθώ: σύστημα πίστης ως προς την λειτουργία του στον εγκέφαλο είναι και ο ορθολογισμός (αρχική παραδοχή άνευ αποδείξεως: ο κόσμος περιγράφεται πλήρως με μαθηματικά), όπως και τα συστήματα θρησκευτικής πίστης (πχ χριστιανισμού, ισλαμισμού ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας), ή όπως τα συστήματα πολιτικών πεποιθήσεων ή φιλοσοφικών τρόπων σκέψης. Τίποτα δεν εξαιρείται από αυτό (με άλλα λόγια ο κάθε άνθρωπος παίρνοντας παραδοχές από κάθε σύστημα πλάθει τον δικό του τρόπο σκέψης). Το θέμα είναι ποιος τρόπος σκέψης παράγει συμπεράσματα που ανταποκρίνονται ικανοποιητικότερα σε κάθε περίπτωση.

Με άλλα λόγια όλοι οι τρόποι σκέψης στο ίδιο καζάνι πλάθουν το πως θα λειτουργήσει ο εγκέφαλος διαμορφώνοντας τις αρχικές παραδοχές.


----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/08/2006, 13:43:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Τι απο αυτά που γράφεις αναιρεί αυτό που είπα ???
quote:
Με άλλα λόγια όλοι οι τρόποι σκέψης στο ίδιο καζάνι πλάθουν το πως θα λειτουργήσει ο εγκέφαλος διαμορφώνοντας τις αρχικές παραδοχές.

Ολοι οι τρόποι σκέψεις "στο ίδιο καζάνι πλάθουν" αλλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ και δεν μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά.
Η όραση και η γεύση βοηθούν και οι δύο να αντιληφθούμε τον κόσμο αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ και δεν έχουν την ίδια αξία σαν αισθήσεις.

quote:
Για να μην παρεξηγηθώ: σύστημα πίστης ως προς την λειτουργία του στον εγκέφαλο είναι και ο ορθολογισμός (αρχική παραδοχή άνευ αποδείξεως: ο κόσμος περιγράφεται πλήρως με μαθηματικά), όπως και τα συστήματα θρησκευτικής πίστης (πχ χριστιανισμού, ισλαμισμού ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας), ή όπως τα συστήματα πολιτικών πεποιθήσεων ή φιλοσοφικών τρόπων σκέψης.

Το σύστημα πίστης της επιστήμης , αν υποτεθεί οτι υπάρχει κάτι τέτοιο , στηρίζεται σε λογικές παραδοχές του τύπου 1+1=2 που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθούν.
Αλλα ακόμα και να αμφισβητηθούν έχουν την δυνατότητα να ΑΛΛΑΞΟΥΝ.
Η επιστήμη μπορει να αναιρεί τον εαυτό της και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
Τι σχεση λοιπόν έχει αυτό με το σύστημα πίστης της θρησκείας που θεμελειώνεται σε αστήριχτες υποθέσεις και λογικές ακροβασίες ??
Μπορεί το σύστημα πίστης της θρησκείας να αλλάξει ???

Ολα τα δάχτυλα φίλε WWALKER δεν είναι ίσα .
Σταματήστε ποιά να κάνετε αναφορά σε επιστημονικά τεκμήρια τα οποία διαμορφώνετε " κατα το δοκούν " για να μας πείσετε οτι θρησκεία και επιστήμη είναι ισοδύναμες και ισότιμες.
Αυτά τα δύο πράγματα δεν ήταν ποτέ ούτε θα γίνουν ποτέ "ευθείες παράλληλες " .


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mature
Νέο Μέλος


47 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/08/2006, 22:14:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mature  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Θα σου έλεγα επίσης "καλώς ήλθες στο forum", σα νέο μέλος που φαίνεται ότι είσαι, αλλά μάλλον δεν σου χρειάζεται, καθώς το δείγμα γραφής σου μου δημιουργεί τη βεβαιότητα πως έχεις καιρό εδώ μέσα με άλλο ψευδώνυμο.

Έγραφα στο esoterica πριν μερικά χρόνια με άλλο nick, τοτε εσύ δεν υπηρχες εδω μέσα, μετά απο πολλές αλλαγές στη ζωή μου έχω χάσει τους κωδικούς και αποφάσισα να ανοίξω άλλο, δεν υπάρχει τίποτε κακό σε αυτό ε;
Τώρα δεν έχω άλλο λογαρισμό ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΤΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ.

Είμαι αρκετά παλιός στης ιντερνοσυζητήσεις και αρκετά άνετος με αυτές ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/08/2006, 23:19:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Το σύστημα πίστης της επιστήμης , αν υποτεθεί οτι υπάρχει κάτι τέτοιο , στηρίζεται σε λογικές παραδοχές του τύπου 1+1=2 που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθούν.

Τι σχεση λοιπόν έχει αυτό με το σύστημα πίστης της θρησκείας που θεμελειώνεται σε αστήριχτες υποθέσεις και λογικές ακροβασίες ??


Το ίδιο το 1+1=2 αμφισβητήθηκε μια και καλή στην κατάρρευση του ντετερμινισμού πριν 2 αιώνες.

Το ξαναεξηγώ: η επιστήμη στηρίζεται πάνω στην παραδοχή ότι το μαθηματικό μοντέλο περιγράφει επαρκώς τον κόσμο. Με άλλα λόγια στηρίζεται στο ότι 1+1=2 που λες, γι' αυτό και είναι τόσο αποτελεσματική, αλλά ως ένα σημείο. Το μαθηματικό μοντέλο που αναπτύχθηκε (αυθόρμητα, δυστυχώς, ανά τους αιώνες) είναι ένα απλό μοντέλο που περιγράφει λογικές σχέσεις μεταξύ των διαφόρων οντοτήτων που υπάρχουν στην φύση. Παράδειγμα: το ότι στις πιθανότητες θα δεχθείς ότι ορίζονται οι συγκεκριμένες πράξεις μεταξύ δυο γεγονότων είναι μια παραδοχή χωρίς απόδειξη, μια σύμβαση. Την δέχεσαι διαισθητικά, θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν οριστεί περισσότερες πράξεις. Το 1+1=2 το δέχεσαι επίσης διαισθητικά γιατί αυτό βλέπεις με τα μάτια σου ότι ισχύει στην φύση. Αν στην φύση έβλεπες ότι ίσχυε το 1+1 = 41234,87 θα δεχόσουν αυτό στην θέση του.
Κατ' αναλογία θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί ένα άλλο σύστημα λογικής αντί για τα μαθηματικά στο οποίο να είχε στηριχθεί η επιστήμη (και να είχε αναπτυχθεί κατ' αναλογία διαφορετικά με βάση τις δυνατότητες αυτού του συστήματος), το οποίο να είχε καλύτερες επιδόσεις σε τομείς όπου τα μαθηματικά κλατάρουν.

Δεν σου λέω ότι κατ' ανάγκην είναι σωστός ο τρόπος σκέψης της XYZ θρησκείας, σου λέω ότι είναι ένας ακόμη τρόπος σκέψης που βασίζεται σε δικές του αρχικές παραδοχές και εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. Μπορείς να δημιουργήσεις έναν δικό σου τρόπο σκέψης (όπως έκαναν οι μεγάλοι φιλόσοφοι για παράδειγμα) που να βασίζεται σε δικές σου παραδοχές και να βγάζεις αντίστοιχα τα δικά σου συμπεράσματα. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.


quote:

Μπορεί το σύστημα πίστης της θρησκείας να αλλάξει ???

Δεν είναι σύστημα πίστης της θρησκείας, είναι τα συστήματα πίστης του Χριστιανισμού, του Ισλαμισμού, του Βουδδισμού κλπ κλπ ξεχωριστά για κάθε θρησκεία.
Τι εννοείς να αλλάξει; Εννοείται ότι αλλάζει, μικροαλλαγές κάνουν τα ιερατεία κάθε τρεις και λίγο για να κάνουν update το δόγμα τους. Όσο μεγαλύτερες οι αλλαγές τόσο πιο δύσκολα στέκεται.

quote:
Αλλα ακόμα και να αμφισβητηθούν έχουν την δυνατότητα να ΑΛΛΑΞΟΥΝ.
Η επιστήμη μπορει να αναιρεί τον εαυτό της και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Αυτό που αλλάζει η επιστήμη είναι οι παραδοχές της και αντίστοιχα τα συμπεράσματά της, όχι τον τρόπο εξαγωγής τους. Ο τρόπος εξαγωγής τους βασίζεται σε παραδοχές που αν αλλάξουν η επιστήμη θα γίνει αγνώριστη (και δεν υπάρχει λόγος).


quote:
Σταματήστε ποιά να κάνετε αναφορά σε επιστημονικά τεκμήρια τα οποία διαμορφώνετε " κατα το δοκούν " για να μας πείσετε οτι θρησκεία και επιστήμη είναι ισοδύναμες και ισότιμες.
Αυτά τα δύο πράγματα δεν ήταν ποτέ ούτε θα γίνουν ποτέ "ευθείες παράλληλες " .

Διάβασε cognitive neuroscience και belief systems από νευρογλωσσικό προγραμματισμό για να το διαπιστώσεις και μόνος σου ότι δεν πλάθω τίποτα κατά το δοκούν.

----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.


Edited by - WWalker on 30/08/2006 00:21:37Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2006, 00:42:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε wwalker :
quote:
Δεν είναι τόσο απλά όσο το 1+1 =2 τα πράγματα. Άλλες λογικές παραδοχές του τύπου "αποδεικνύω ότι ισχύει για n, n+1" και ξαναγυρνάω πίσω είναι πολύ πιο πολύπλοκες. Η ίδια η θεώρηση πολλαπλών θεωριών και επιβεβαιώσεων πάνω στο ίδιο πράγμα περιπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Δεν κατάλαβες τι ενοώ .
Με το 1+1=2 δεν θέλω να πώ ότι οι παραδοχές της επιστημης είναι απλές , αλλλά οτι στηρίζονται στην κοινή λογική και όχι σε λογικούς ακροβατισμούς όπως οι παραδοχές της θρησκείας.

quote:
Όχι, η επιστήμη δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει το μαθηματικό της μοντέλο, αλλιώς θα γκρεμιστεί συθέμελα και δεν θα είναι πια επιστήμη.

Κάνεις ΜΕΓΑΛΟ λάθος . Το μαθηματικό μοντέλο κάποιων τομέων της επιστήμης έχει αλλάξει πολλές φορές στο παρελθόν και κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό που ξέρουμε τώρα είναι το απολύτως σωστό .
Κλασικά παραδείγματα :
1) Το μοντέλο της γεωμετρίας του χώρου με την έλευση της θεωρίας της σχετικότητας άλλαξε απο τον ευκλείδειο χώρο στον χώρο της γεωμετρίας του Riemann .

2) Η κβαντική φυσική έχει βάλει σε μεγάλη δοκιμασία τα κλασικά μαθηματικά όπου το φάντασμα της " κανονικοποίησης " των απειρων ποσοτήτων ακόμα πλανάται.

3) Ο πυρήνας των μαθηματικών δηλαδή η μαθηματική λογική έχει ακόμα προβλήματα Με την Θεωρία συνόλων και το Θεώρημα της μη πληρότητας του Godel.

4) Τα μη γραμμικά συστήματα και η θεωρία του χάους μας έχουν οδηγήσει να δούμε τα μαθηματικά και κυρίως την γεωμετρία με τελείως διαφορετικό μάτι , κάνοντας εισαγωγή αντικειμένων με κλασματικές διαστάσεις όπως είναι τα fractal.

5) Μιά που ανέφερες την μαθηματική επαγωγή σαν παράδειγμα , γνωρίζεις οτι υπάρχουν μαθηματικοι που δεν την αποδέχονται σαν μέθοδο αποδειξης ??

6) Ακόμα και στην επιστήμη των υπολογιστών που είναι κομμάτι που γνωρίζεις απο πρωτο χέρι κάνεις δεν πιστεύει οτι η Αλγεβρα Boole είναι ο μόνος τρόπος για να θεμελιώσεις ένα τυπικό συστημα όπως ο υπολογιστής .

Συνεπώς το μαθηματικό μοντέλο της επιστήμης σε κάθε τομέα (ακόμα και στα πιό στοιχειώδη θεμέλια ) ασφαλώς δεν έιναι τέλειο και αλλάζει για να καλύψει καλύτερα την καινούρια γνώση .
Και αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την αλήθεια.

Η επιστημη μπορεί να αναιρέσει τον εαυτό της συνθέμελα μέχρι να φτάσει στην αλήθεια . Και αυτό συμπεριλαμβάνει και τα Μαθηματικά .
Αυτό είναι που την διαφοροποιεί απο την θρησκεία.

quote:
Διάβασε cognitive neuroscience δεν έχω τίποτα άλλο να σου πω. Δεν διαμορφώνω τίποτα κατά το "δοκούν".

Η cognitive neuroscience δεν έχει καμία σχέση με το θεμα γιατί το αντικείμενό της δεν είναι να συγκρίνει την θρησκεία με την επιστήμη .
Δεν ξέρω τι επιστημονικές γνώσεις έχεις αλλά πριν κάνεις την παραίνεση να διαβάσει κάποιος κάτι , για να καταλάβει μία τοποθέτηση , θα πρέπει πρώτα να το γνωρίζεις καλά εσύ .
Αλλά επειδή απο μαθηματκά είσαι άσχετος πες μας τουλάχιστον αυτό που ξέρεις :
που αποδεικνύει η cognitive neuroscience την ισοδυναμία της επιστήμης με την θρησκεία αφού αυτό το κατέχεις.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tryfield
Μέλος 2ης Βαθμίδας


194 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2006, 01:31:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tryfield  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
WWALKER you got me!!

Tα συμπεράσματα που βγάζουμε στο παρόν, έχουν σημείο αναφοράς το παρελθόν. Με εκείνα δηλαδή τα συστήματα που για λόγους "τοπικών διακυμάνσεων" επιλέξαμε να ταυτιστούμε (παρελθόν).

Μέσα στο ανθρώπινο κλειστό υπερσύστημα, υπάρχουν υποσυστήματα που μορφοποιούν τη λογική. Κατηγορίες και υποκατηγορίες κατηγοριών μέχρι στο ατομικό επίπεδο της προσωπικής λογικής μας. Θα μπορούσαμε να πούμε για 5.000.000.000 τέτοια προσωπικά υποσυστήματα που το καθένα εντάσεται σε ένα μεγαλύτερο υπερσύστημα, και πάει λέγοντας.

Εχεί για όλους, βλάκες και σοφούς, έξυπνους και πονηρούς, για όλους έχει ο μπαξές!

Το σύνολο των πληροφοριών που περιέχονται μέσα σε αυτά τα υπερσυστήματα δημιουργούν τα συλλογικά πιστεύω, δηλαδή οδηγούν τα συμπεράσματα σε συγκεκριμένα πεδία, ανάλογα με το σύστημα που ταυτίζεσαι.

Η ταύτιση αυτή όμως δεν έχει να κάνει με συνειδητή προσωπική επιλογή καθώς "γεννιέσαι" μέσα στα υπερσυστήματα. Αγνοώντας και μη ελέγχοντας τις "τοπικές διακυμάνσεις" που μας οδήγησαν (κατά το παρελθόν) μέσα σε αυτά, αντιδρούμε συνεχώς στα "ερεθίσματα των διακυμάνσεων" αυτών αλλά αδυνατούμε να ελέγξουμε τη ροή τους, ή την ποιότητα, ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει σε σχέση με αυτά.

Έτσι ένα παιδί γεννιέται σε ένα θρησκευτικό καταπιεστικό περιβάλλον, (τοπική διακύμανση) αντιδρά και περνά σε ένα άλλο σύστημα μέσα στο οποίο αισθάνεται λιγότερη "καταπίεση". Ένας ορθολογιστής, συμβαίνει στη ζωή του ένα γεγονός, ατύχημα, απώλεια που τον συνταράσει (τοπική διακύμανση),του δημιουργείται έτσι μία δράση και αντιδρώντας περνά σε ένα νέο σύστημα, ταυτίζεται μέσα από την αντίδρασή του με κάτι που θα τον κάνει να νιώσει ίσως λίγο καλύτερα, ίσως πιο κοντά στο Θεό.

Βλέπουμε λοιπόν έναν κόσμο δράσεων και αντιδράσεων. Οι δράσεις είναι με τη μορφή πληροφοριών που εισάγονται μέσα στο σύστημα, στη δεξαμενη των πληροφοριών που περιέχονται εντός του και εντός μας. Πολλές φορές λειτουργούν σαν τους ιούς, ανακατεύοντας το πληροφοριακό υλικό που χρησιμοποιούμε για να χτίζουμε τα πιστεύω μας. Όταν γίνει αυτό, τότε αισθανόμαστε την αντίδραση, διαταράσεται το πιστεύω μας, αρχίζουμε και νιώθουμε πως δεν ανήκουμε πλέον εκεί, δεν ταυτιζόμαστε με αυτό πλέον.

Ύστερα έρχεται η αστάθεια, ο φόβος, και η ανάγκη να μπούμε σε ένα νέο σύστημα ώστε να αποκτήσουμε ξανά τη στέρεη αίσθηση του πιστεύω μας, αντανακλώντας αυτό το στέρεο στην σταθερότητα των συμπερασμάτων και άρα και των αποφάσεων στο παρόν μας. Η λογική ιδιαίτερα, επειδή ως μηχανισμός λειτουργεί πάνω στη σταθερότητα του πληροφοριακού υλικού με βάση το οποίο κάνει τις συσχετίσεις, σιχαίνεται την αστάθεια.

Έτσι, δημιουργούνται τα στεγανά μεταξύ των συστημάτων που επιτρέπουν μεν την αυτόνομη και ομαλή εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά όχι και το ανακάτεμά τους. Ένας ορθολογιστής σιχαίνεται έναν θρησκόληπτο γιατί οι πληροφορίες που εκείνος φέρει, για τη λογική του αποτελούν απειλή. Απειλούν ολόκληρο το οικοδόμημα των συμπερασμάτων του, απειλούν τη σταθερότητα των πιστεύω του. Τον απορρίπτει μετά βδελυγμίας και τουναντίον.

Βέβαια μέσα στο κάθε σύστημα υπάρχουν και οι κατάλληλες ενέσεις "αναισθητοποίησης" που γίνονται ώστε να μην καταλαβαίνεις τους πραγματικούς λόγους της απόρριψης που εμφανίζονται μέσα στη λογική διεργασία. Αυτά είναι τα επιχειρήματα-δικαιολογίες της κάθε πλευράς που κατά κόρον και ως προπαγάνδα τα προβάλει συνεχώς.

Έτσι το δυσδιάσταο ανθρωπάκι μας στη δυσδιάστατη χώρα του Ποτέ, ανήκει σε ένα δυσδιάστατο γεωμετρικό σύστημα. Όλα τα αντιλαμβάνεται μέσα από τη δυσδιάστατη λογική του. Κάθε τόσο μαλώνει με το φίλο του, για τη φύση της τελείας. Ο φίλος του λέει πως η τελεία υποθετικά μιλώντας θα μπορούσε να έχει δύο πλευρές. Εκείνος όμως στηριγμένος στην πειραματική εφαρμογή των επιστημόνων της χώρας του Ποτέ, βεβαιώνει πως η τελεία είναι απλά τελεία. Δύο τελείες ορίζουν μία ευθεία, και μία ευθεία χωρίζει ένα επίπεδο στα δύο. Όταν βρίσκεσαι πίσω από την ευθεία δεν μπορείς να δεις την άλλη πλευρά. Ο Θεός λοιπόν πρέπει να βρίσκεται πίσω από την ευθεία...Αν υπάρχει βέβαια τίποτα πίσω από την ευθεία!

Και ξέρετε πως ένα δυσδιάστατο ον είναι αδύνατο να πηδήξει πάνω από μια ευθεία. Μαθηματικά μιλώντας...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2006, 01:52:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε wwalker :
quote:
Παράδειγμα: το ότι στις πιθανότητες θα δεχθείς ότι ορίζονται οι συγκεκριμένες πράξεις μεταξύ δυο γεγονότων είναι μια παραδοχή χωρίς απόδειξη, μια σύμβαση. Την δέχεσαι διαισθητικά, θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν οριστεί περισσότερες πράξεις.

Συμφωνώ οτι η πράξη 1+1=2 είναι μία σύμβαση που στηρίζεται στην διαίσθηση αλλά μπορείς να μου πείς που στηρίζεται :

1) Η σύμβαση οτι ο Θεός είναι ένας και τρείς ταυτόχρονα ?
2) Η σύμβαση οτι όλοι είμαστε αμαρτωλοί απο γεννησιμιού μας ?
3) Η σύμβαση οτι ο θεός είναι παντοδύναμος και παντογνώστης ?
4) Η σύμβαση οτι υπαρχουν αγγελοι και δαίμονες ?
5) Η σύμβαση οτι υπαρχει ζωή μετά το θάνατο ?
6) Η σύμβαση οτι ο Χριστός είναι ο Θεός και όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος ?
7) Η σύμβαση οτι ο κόσμος φτιαχτηκε το 4004 π.χ.
8) Η σύμβαση οτι υπάρχει κόλαση και παραδεισος ?
9) Η σύμβαση οτι η γη είναι το κέντρο του σύμπαντος ?
10) Η σύμβαση οτι όλο το σύμπαν φτιάχτηκε για χάρη του ανθρώπου?

Σε τι στηρίζονται ΟΛΑ τα παραπάνω ???????
Τι σχέση μπορούν να έχουν με τις συμβάσεις της επιστήμης ???

quote:
Δεν σου λέω ότι κατ' ανάγκην είναι σωστός ο τρόπος σκέψης της XYZ θρησκείας, σου λέω ότι είναι ένας ακόμη τρόπος σκέψης που βασίζεται σε δικές του αρχικές παραδοχές και εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. Μπορείς να δημιουργήσεις έναν δικό σου τρόπο σκέψης (όπως έκαναν οι μεγάλοι φιλόσοφοι για παράδειγμα) που να βασίζεται σε δικές σου παραδοχές και να βγάζεις αντίστοιχα τα δικά σου συμπεράσματα. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Ακου φίλε wwalker .
O κάθε τρόπος σκέψης , για να είναι επιστήμη και όχι μπαρουφολογία πρέπει:
1)Να στηρίζεται σε λογικές παραδοχές και αντικειμενικές παρατηρήσεις .
2)Να προτείνει ένα μοντέλο που να περιγράφει ικανοποιητικά τα φαινόμενα .
3)Να διατυπώνει προβλέψεις που να επιβεβαιώνονται απο το πείραμα .
ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
ΑΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ.

quote:
Τι εννοείς να αλλάξει; Εννοείται ότι αλλάζει, μικροαλλαγές κάνουν τα ιερατεία κάθε τρεις και λίγο για να κάνουν update το δόγμα τους. Όσο μεγαλύτερες οι αλλαγές τόσο πιο δύσκολα στέκεται.

Επιδέχονται update τα δόγματα ???!!!!!????
Αυτό είναι η πιο μεγάλη αντίφαση που έχω ακουσει.
Αλλά επειδή έχει ενδιαφέρον για πες μας την τελευταία έκδοση της Ορθοδοξίας και τις διαφορές της απο την προηγούμενη ??

quote:
Αυτό που αλλάζει η επιστήμη είναι οι παραδοχές της και αντίστοιχα τα συμπεράσματά της, όχι τον τρόπο εξαγωγής τους. Ο τρόπος εξαγωγής τους βασίζεται σε παραδοχές που αν αλλάξουν η επιστήμη θα γίνει αγνώριστη (και δεν υπάρχει λόγος).

Οπως σου εξήγησα και ο τρόπος εξαγωγής μπορεί να αλλάξει.
( Κλασικό παράδειγμα η μαθηματική επαγωγή )
Στην θρησκεία όμως τι αλλάζει ????

quote:
Διάβασε cognitive neuroscience και belief systems από νευρογλωσσικό προγραμματισμό για να το διαπιστώσεις και μόνος σου ότι δεν πλάθω τίποτα κατά το δοκούν

Αναμένουμε τα φώτα σου .
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2006, 03:55:25  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Προσωπικά δε γνωρίζω αν έχεις μελετήσει "cognitive neuroscience" αλλά σαν άνθρωπος που παρακολούθησα το συγκεκριμένο μάθημα επί δύο εξάμηνα κατά το μεταπτυχιακό μου, θα έλεγα πως μάλλον δεν το έχεις μελετήσει.

Η γνωστική νευροεπιστήμη (cognitive neuroscience), η οποία σε πολλούς τομείς αλληλοεπικαλύπτεται από τη γνωστική ψυχολογία, προσπαθεί να εντοπίσει τις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με νοητικές λειτουργίες κατά την εκτέλεση γνωστικών δραστηριοτήτων από μέρους του ατόμου.

Με άλλα λόγια το αντικείμενο της γνωστικής νευροεπιστήμης είναι η γνωστική δραστηριότητα (οι φυσικοί μηχανισμοί δηλαδή που ενεργοποιούνται κατά τη διαδικασία της μάθησης) και δεν έχει καμία σχέση με το τι πιστεύει κανείς, ούτε αποδεικνύει τίποτε απ'αυτά που λες, φίλε WWalker.

Σε ποιό βιβλίο τα διάβασες αυτά;

Αν θέλεις πάντως να εμβαθύνεις στο θέμα, σου συνιστώ το βιβλίο της Βοσνιάδου "Πώς μαθαίνουν οι μαθητές" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg και κάνει μια καλή ανάλυση και χρήση της γνωστικής νευροεπιστήμης σαν βάση των θεωριών μάθησης.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2006, 15:49:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

που αποδεικνύει η cognitive neuroscience την ισοδυναμία της επιστήμης με την θρησκεία αφού αυτό το κατέχεις.

@macedon: Γράφω συγκεκριμένα: cognitive neuroscience και belief systems από νευρογλωσσικό προγραμματισμό, μιας και το συγκεκριμένο κεφάλαιο του νευρογλωσσικού προγραμματισμού βασίζεται στην cognitive neuroscience.
Το βιβλίο που διάβασα λέγεται The Magic of Conversational Belief Change - Robert Dilts, καθώς και το εισαγωγικό βιβλίο Using your brain for a Change - Richard Bandler στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό.

@Think_Math:

quote:
Κάνεις ΜΕΓΑΛΟ λάθος . Το μαθηματικό μοντέλο κάποιων τομέων της επιστήμης έχει αλλάξει πολλές φορές στο παρελθόν και κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό που ξέρουμε τώρα είναι το απολύτως σωστό .

Γράφω:

quote:

Όχι, η επιστήμη δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει το μαθηματικό της μοντέλο, αλλιώς θα γκρεμιστεί συθέμελα και δεν θα είναι πια επιστήμη.

Εννοώ να αλλάξει το ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟ με ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ, όχι να κάνει αλλαγές στο ίδιο το μαθηματικό μοντέλο. Να σταματήσει να χρησιμοποιεί μαθηματικά κοινώς.

quote:

Συμφωνώ οτι η πράξη 1+1=2 είναι μία σύμβαση που στηρίζεται στην διαίσθηση αλλά μπορείς να μου πείς που στηρίζεται :

1) Η σύμβαση οτι ο Θεός είναι ένας και τρείς ταυτόχρονα ?
2) Η σύμβαση οτι όλοι είμαστε αμαρτωλοί απο γεννησιμιού μας ?
3) Η σύμβαση οτι ο θεός είναι παντοδύναμος και παντογνώστης ?
4) Η σύμβαση οτι υπαρχουν αγγελοι και δαίμονες ?
5) Η σύμβαση οτι υπαρχει ζωή μετά το θάνατο ?
6) Η σύμβαση οτι ο Χριστός είναι ο Θεός και όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος ?
7) Η σύμβαση οτι ο κόσμος φτιαχτηκε το 4004 π.χ.
8) Η σύμβαση οτι υπάρχει κόλαση και παραδεισος ?
9) Η σύμβαση οτι η γη είναι το κέντρο του σύμπαντος ?
10) Η σύμβαση οτι όλο το σύμπαν φτιάχτηκε για χάρη του ανθρώπου?


Συμβάσεις που στηρίζονται στην αυθεντία του προσώπου που θεμελιώνει τον νέο τρόπο σκέψης, και όχι στην λογική.

quote:

Επιδέχονται update τα δόγματα ???!!!!!????
Αυτό είναι η πιο μεγάλη αντίφαση που έχω ακουσει.
Αλλά επειδή έχει ενδιαφέρον για πες μας την τελευταία έκδοση της Ορθοδοξίας και τις διαφορές της απο την προηγούμενη ??

Τις οικουμενικές και τις μεταρρυθμίσεις τσάμπα τις κάνουνε κάθε δυο τρεις αιώνες οι παπάδες νομίζεις; Ή παίζουνε μόνο τυπικό ρόλο οι αλλαγές στο δόγμα και οι προσθήκες που γίνονται;
Για ρώτα τον Schwabe καλύτερα να σου πει πως εμπλουτίστηκε το χριστιανικό δόγμα στην πρώτη οικουμενική και πως δεν είχε καμία σχέση ο χριστιανισμός πριν και μετά. Απέξω τα 'χει μάθει.

quote:

Αλλά επειδή απο μαθηματκά είσαι άσχετος πες μας τουλάχιστον αυτό που ξέρεις

Δίκιο έχεις, εμείς οι μηχανικοί υπολογιστών είμαστε άσχετοι από μαθηματκά Μιας και στα μαθηματικά όμως δεν έχεις να μου προσφέρεις τίποτα απολύτως, καλύτερα να σταματήσω να ασχολούμαι μαζί σου. Θα συμφωνήσουν και οι διαχειριστές πιστεύω πως είναι το καλύτερο που έχω να κάνω.


----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.


Edited by - WWalker on 30/08/2006 17:02:56

Edited by - WWalker on 30/08/2006 17:04:07Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2006, 20:15:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε WWALKER
quote:
@macedon: Γράφω συγκεκριμένα: cognitive neuroscience και belief systems από νευρογλωσσικό προγραμματισμό, μιας και το συγκεκριμένο κεφάλαιο του νευρογλωσσικού προγραμματισμού βασίζεται στην cognitive neuroscience.
Το βιβλίο που διάβασα λέγεται The Magic of Conversational Belief Change - Robert Dilts, καθώς και το εισαγωγικό βιβλίο Using your brain for a Change - Richard Bandler στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό.

Φίλε WWalker μπορείς να μας αναφέρεις τι πραγματεύεται το παραπάνω βιβλίο και τι ακριβώς λέει για το θέμα που συζητάμε ,
ή δεν καταδέχεσε να μας μιλήσεις ?
Το να λές στον συνομιλητή σου " πάρε και διάβασε για να μάθεις " , εκμηδενίζει αυτομάτως την συζήτηση .
Αν δεν έχεις όρεξη να συζητήσεις τότε απλά μην απαντάς στο θέμα .
Η τακτική που έχεις να θολώνεις τα νερά με αυτόν τον τρόπο είναι απόδειξη της κενότητας των επιχειρημάτων σου.


quote:
Εννοώ να αλλάξει το ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟ με ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ, όχι να κάνει αλλαγές στο ίδιο το μαθηματικό μοντέλο. Να σταματήσει να χρησιμοποιεί μαθηματικά κοινώς.

Να είσε πιο ξεκάθαρος όταν γράφεις για να σε καταλαβαίνω.
Ασφαλώς και η επιστήμη δεν μπορεί να απαρνηθεί τα μαθηματικά γιατί τότε θα απαρνιόταν την λογική .
Αυτο είναι προνόμιο της θρησκείας .

quote:
quote:
Συμφωνώ οτι η πράξη 1+1=2 είναι μία σύμβαση που στηρίζεται στην διαίσθηση αλλά μπορείς να μου πείς που στηρίζεται :

1) Η σύμβαση οτι ο Θεός είναι ένας και τρείς ταυτόχρονα ?
2) Η σύμβαση οτι όλοι είμαστε αμαρτωλοί απο γεννησιμιού μας ?
3) Η σύμβαση οτι ο θεός είναι παντοδύναμος και παντογνώστης ?
4) Η σύμβαση οτι υπαρχουν αγγελοι και δαίμονες ?
5) Η σύμβαση οτι υπαρχει ζωή μετά το θάνατο ?
6) Η σύμβαση οτι ο Χριστός είναι ο Θεός και όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος ?
7) Η σύμβαση οτι ο κόσμος φτιαχτηκε το 4004 π.χ.
8) Η σύμβαση οτι υπάρχει κόλαση και παραδεισος ?
9) Η σύμβαση οτι η γη είναι το κέντρο του σύμπαντος ?
10) Η σύμβαση οτι όλο το σύμπαν φτιάχτηκε για χάρη του ανθρώπου?

Συμβάσεις που στηρίζονται στην αυθεντία του προσώπου που θεμελιώνει τον νέο τρόπο σκέψης, και όχι στην λογική.


Τα παραπάνω δεν αποτελούν τρόπο σκέψης αλλά τρόπο μη σκέψης .
Είναι η κατ' αρχήν άρνηση της σκέψης αφού υπάρχει η "αυθεντία " που τα γνωρίζει όλα . Μην εκτίθεσαι.

quote:
Τις οικουμενικές και τις μεταρρυθμίσεις τσάμπα τις κάνουνε κάθε δυο τρεις αιώνες οι παπάδες νομίζεις; Ή παίζουνε μόνο τυπικό ρόλο οι αλλαγές στο δόγμα και οι προσθήκες που γίνονται;

Τα παραπάνω δεν χρειάζονται σχολιασμό . Εχετε κάνει τον ίδιο τον Θεό που πιστεύετε ανακόλουθο με αυτά που έχει πει . λίγο ντροπή .

quote:
Δίκιο έχεις, εμείς οι μηχανικοί υπολογιστών είμαστε άσχετοι από μαθηματκά Μιας και στα μαθηματικά όμως δεν έχεις να μου προσφέρεις τίποτα απολύτως, καλύτερα να σταματήσω να ασχολούμαι μαζί σου. Θα συμφωνήσουν και οι διαχειριστές πιστεύω πως είναι το καλύτερο που έχω να κάνω.

Το τι σχέση έχεις με τα μαθηματικά δεν το ξέρω αλλά σαν μαθηματικός που είμαι , και κρίνοντας απο τα λεγόμενα σου , όχι μόνο είσαι άσχετος άλλα ουτε καν ξέρεις τι είναι.
Το να ξέρεις να παραγωγίσεις μία συνάρτηση δεν σημαίνει οτι ξέρεις και μαθηματικά.

quote:
καλύτερα να σταματήσω να ασχολούμαι μαζί σου.

Γιατί ? Που ασχολήθηκες μαζί μου για να σταματήσεις τώρα ?
Εχεις διαβάσει ΕΝΑ βιβλίο του οποίου την ουσία δεν την μοιράζεσαι με τους συνομιλητές σου και θολώνεις συνεχώς τα νερά .
Αλλά μαλλον θα είσαι και συ αυθεντία σαν αυτές που αναφέραμε παραπάνω.
Καλή σου νύχτα .
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2006, 20:33:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Φίλε WWalker μπορείς να μας αναφέρεις τι πραγματεύεται το παραπάνω βιβλίο και τι ακριβώς λέει για το θέμα που συζητάμε ,
ή δεν καταδέχεσε να μας μιλήσεις ?

Ήδη σου ανέλυσα πριν καν μου το ζητήσεις ότι το μυαλό λειτουργεί με μηχανισμούς πίστης και επιβεβαίωσης και όχι με μηχανισμούς απόδειξης. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει από το συγκεκριμένο βιβλίο σε αυτό το thread, αυτό και σου ανέφερα.
Το τι διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς και μια σειρά άλλων που ασχολούνται με την αλληλεπίδραση γλωσσικών ερεθισμάτων και νεύρων (NLP): το πως ο εγκέφαλος ενσωματώνει τρόπους σκέψης, ανάγει θεωρήσεις στον βαθμό πίστης ή βεβαιότητας και το πως αυτά επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες.

quote:
Να είσε πιο ξεκάθαρος όταν γράφεις για να σε καταλαβαίνω.

Θα είμαι.

quote:
Τα παραπάνω δεν αποτελούν τρόπο σκέψης αλλά τρόπο μη σκέψης .
Είναι η κατ' αρχήν άρνηση της σκέψης αφού υπάρχει η "αυθεντία " που τα γνωρίζει όλα . Μην εκτίθεσαι.

Όχι, τα παραπάνω αποτελούν παραδοχές σε έναν τρόπο σκέψης, όπως εσύ έχεις τις δικές σου παραδοχές στον δικό σου τρόπο σκέψης. Όσο λογικό σου φαίνεται εσένα ότι αν Α=Β, Β=Γ, τότε Α=Γ, έτσι και του μουσουλμάνου τρομοκράτη του φαίνεται λογικό να θυσιαστεί για να πάει στον παράδεισο. Ο λόγος: θεωρεί ως αρχικές παραδοχές ότι α) υπάρχει παράδεισος β) αν θυσιαστεί για το Ισλάμ θα πάει εκεί.
Αυτό που σου λέω είναι εξαιρετικά απλό.

quote:
Το τι σχέση έχεις με τα μαθηματικά δεν το ξέρω αλλά σαν μαθηματικός που είμαι , και κρίνοντας απο τα λεγόμενα σου , όχι μόνο είσαι άσχετος άλλα ουτε καν ξέρεις τι είναι.
Το να ξέρεις να παραγωγίσεις μία συνάρτηση δεν σημαίνει οτι ξέρεις και μαθηματικά.

Χαλάω εγώ την καρδιά κανενός; Μαθηματικός θες, μαθηματικός είσαι.

Μόνο γράψε ότι θέλεις να γράψεις με σωστή ορθογραφία, με σωστές καταλήξεις ρημάτων και το "πια" με γιώτα και ατόνιστο αντί για όμικρον γιώτα και τονισμένο αν θες να είναι πιο πιστευτό ότι έχεις βγάλει το δημοτικό, και μετά και αεροναυπηγός και αστροναυπηγός μηχανικός στο MIT να μου πεις ότι είσαι δεν σου λέω τίποτα.

quote:
Σταματήστε ποιά να κάνετε αναφορά σε επιστημονικά τεκμήρια τα οποία διαμορφώνετε " κατα το δοκούν " για να μας πείσετε οτι θρησκεία και επιστήμη είναι ισοδύναμες και ισότιμες.

----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2006, 22:18:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε wwalker :
quote:
Ήδη σου ανέλυσα πριν καν μου το ζητήσεις ότι το μυαλό λειτουργεί με μηχανισμούς πίστης και επιβεβαίωσης και όχι με μηχανισμούς απόδειξης. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει από το συγκεκριμένο βιβλίο σε αυτό το thread, αυτό και σου ανέφερα.
Το τι διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς και μια σειρά άλλων που ασχολούνται με την αλληλεπίδραση γλωσσικών ερεθισμάτων και νεύρων (NLP): το πως ο εγκέφαλος ενσωματώνει τρόπους σκέψης, ανάγει θεωρήσεις στον βαθμό πίστης ή βεβαιότητας και το πως αυτά επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες.

Τα παραπάνω που λές καθιστούν την επιστήμη και την θρησκεία ίσοτιμους τρόπους προσέγγισης της αλήθειας ???
Φαντάσου οτι εγώ παίρνω LSD και αρχίσω να βλέπω τον κόσμο διαφορετικά .
Κάνω διαφορετικές παραδοχές για το τι είναι αληθινό και το τι είναι λογικό:
1)πιστεύω οτι τα χρώματα έχουν οσμή .
2)Οτι οι ήχοι έχουν χρώμα .
3)Οτι μπορώ να πετάξω.
4)Οτι είμαι ο Θεός .
Αυτό πάει να πει οτι ο αληθινός κόσμος είναι έτσι ?
Μόλις πηδήξω απο το παράθυρο θα καταλάβω οτι δεν είναι.
Οι παραδοχές που κάνεις εσύ η οποιαδήποτε αυθεντία , εφόσον έρχονται σε σύγκρουση με το πείραμα είναι για τον κάλαθο των αχρήστων. Το κατάλαβες?
Εκτός αν σε βολεύουν να τις πιστεύεις για δικούς σου λόγους .
Αυτό δεν τις καθιστά όμως ισότιμες της επιστήμης στην αναζήτηση της αλήθειας.

quote:
Όχι, τα παραπάνω αποτελούν παραδοχές σε έναν τρόπο σκέψης, όπως εσύ έχεις τις δικές σου παραδοχές στον δικό σου τρόπο σκέψης. Όσο λογικό σου φαίνεται εσένα ότι αν Α=Β, Β=Γ, τότε Α=Γ, έτσι και του μουσουλμάνου τρομοκράτη του φαίνεται λογικό να θυσιαστεί για να πάει στον παράδεισο. Ο λόγος: θεωρεί ως αρχικές παραδοχές ότι α) υπάρχει παράδεισος β) αν θυσιαστεί για το Ισλάμ θα πάει εκεί.
Αυτό που σου λέω είναι εξαιρετικά απλό.

Και εγώ πιστεύω στην ύπαρξη του SUPERMAN .
Αυτο σημαίνει οτι ο SUPERMAN υπάρχει ??


quote:
Μόνο γράψε ότι θέλεις να γράψεις με σωστή ορθογραφία, με σωστές καταλήξεις ρημάτων και το "πια" με γιώτα και ατόνιστο αντί για όμικρον γιώτα και τονισμένο αν θες να είναι πιο πιστευτό ότι έχεις βγάλει το δημοτικό, και μετά και αεροναυπηγός και αστροναυπηγός μηχανικός στο MIT να μου πεις ότι είσαι δεν σου λέω τίποτα

Σου είπα : Μαθηματικός είμαι , οχι φιλόλογος.
Α , και μην χάνεις την ψυχραιμία σου η ζωή είναι μικρή .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2006, 23:00:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Κάνω διαφορετικές παραδοχές για το τι είναι αληθινό και το τι είναι λογικό:
1)πιστεύω οτι τα χρώματα έχουν οσμή .
2)Οτι οι ήχοι έχουν χρώμα .
3)Οτι μπορώ να πετάξω.
4)Οτι είμαι ο Θεός .
Αυτό πάει να πει οτι ο αληθινός κόσμος είναι έτσι ?

Σύμφωνοι, ο αληθινός κόσμος δεν είναι έτσι.
Το ότι με την επιστήμη καταλήγεις σε κάποια συμπεράσματα για τον κόσμο σημαίνει ότι ο αληθινός κόσμος είναι όντως έτσι; Μήπως και εκεί το μόνο που σε ενδιαφέρει όταν δημιουργείς μια θεωρία είναι να περιγράφει επαρκώς το φαινόμενο που σε ενδιαφέρει και όχι να συμβαίνει όντως αυτό που περιγράφεις στην φύση;

quote:

Οι παραδοχές που κάνεις εσύ η οποιαδήποτε αυθεντία , εφόσον έρχονται σε σύγκρουση με το πείραμα είναι για τον κάλαθο των αχρήστων.

Για τον ορθολογισμό που βασίζεται στην πειραματική επιβεβαίωση, ναι.

Αν σκεφτείς ότι με τον ορθολογιστικό τρόπο σκέψης αποκλείεις εξ'ορισμού χάρη στην ακριβώς παραπάνω παραδοχή οτιδήποτε σχετίζεται με μη φυσικά φαινόμενα, την ύπαρξη των οποίων επίσης εξ'ορισμού αποκλείεις με το ορθολογιστικό μοντέλο, τότε ναι, ο ορθολογισμός είναι το τέλειο μοντέλο σκέψης για να ισχυριστείς πως οτιδήποτε δεν αποδεικνύεται με βάση αυτόν είναι ανύπαρκτο. Τι κρίμα που έτσι γίνεσαι ένας πιστός στον ορθολογισμό, μιας και δεν είσαι σε θέση να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει μεταφυσικός άξονας.

Αν πάλι σκεφτείς ότι οι τρόποι σκέψης των θρησκειών είναι μοντέλα φτιαγμένα για να ερμηνεύουν μεταφυσικές εμπειρίες, τότε πάλι οδηγείσαι στο συμπέρασμα ότι ο ορθολογισμός απορρίπτει εξ'ορισμού τον τρόπο σκέψης των θρησκειών ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα σχετίζεται με αυτές.

quote:
Και εγώ πιστεύω στην ύπαρξη του SUPERMAN .
Αυτο σημαίνει οτι ο SUPERMAN υπάρχει ??


Εγώ πάλι πιστεύω στην μη-ύπαρξη του SUPERMAN. Αυτό σημαίνει ότι ο SUPERMAN δεν υπάρχει; Μπορώ να τον αρνηθώ σε σένα που τον πιστεύεις;

quote:
Σου είπα : Μαθηματικός είμαι , οχι φιλόλογος.

Αν δεν έδινες λαβές δεν θα σου έλεγα τίποτα.

----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.

Edited by - WWalker on 30/08/2006 23:32:46

Edited by - WWalker on 30/08/2006 23:34:47Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

velial
Μέλος 3ης Βαθμίδας


601 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/08/2006, 00:07:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους velial  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Τίποτα δεν εξαιρείται από αυτό (με άλλα λόγια ο κάθε άνθρωπος παίρνοντας παραδοχές από κάθε σύστημα πλάθει τον δικό του τρόπο σκέψης). Το θέμα είναι ποιος τρόπος σκέψης παράγει συμπεράσματα που ανταποκρίνονται ικανοποιητικότερα σε κάθε περίπτωση.


quote:
Το θέμα είναι ποιος τρόπος σκέψης παράγει συμπεράσματα που ανταποκρίνονται ικανοποιητικότερα σε κάθε περίπτωση.


quote:
Το θέμα είναι ποιος τρόπος σκέψης παράγει συμπεράσματα που ανταποκρίνονται ικανοποιητικότερα σε κάθε περίπτωση.


Μαλιστα. Τι προτιμαμε λοιπον? Τα συμπερασματα της Ιατρικης ή τη θεολογια? Να θεραπευτουμε δηλαδη με φαρμακα ή με προσευχες?

Να προτιμησουμε την Αρχαιολογια και την Ανθρωπολογια ή τη Βιβλο? Τι ανταποκρινεται ικανοποιητικοτερα για σενα?

Τι λες, να κανουμε καμια επιστημονικη μελετη για το περιβαλλον, ή να το ριξουμε στις προσευχες? Βεβαια συμφωνα με τη βιβλο ο Ιεχωβας (=Σατανας) θα καταστρεψει τη γη... Οποτε καλυτερα να μην τον παρακαλεσουμε να ερθει γρηγορα!


Η ξερολιαση της εκκλησιας την εχει κανει να εχει αποψη για ολα. Δεν αφηνει περιθωριο για επιστημονικη μελετη- τα παντα για αυτην βρισκονται σε μια παλιοφυλλαδα. Διαλεξε λοιπον: Ιατρικη ή παπαδες? Φυσικη ή παπαδες? Ζωη ή παπαδες? Αληθεια ή παπαδες? Φως ή παπαδες? ΑΝΘΡΩΠΟΙ Ή ΠΑΠΑΔΕΣ?


_________________________


Tότενες το μαύρο φίδι
το διπλό του το γλωσσίδι
πίσω από την αστοιβιά
βγάζει και κουνάει με βιά:

"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/08/2006, 00:23:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
χμμμμ...θα έλεγα ότι επιστήμη και θρησκεία είναι δύο έννοιες που δεν μπορούν να συμβιβαστούν.

Δύο βασικές διαφορές επιστήμης και θρησκείας είναι ας πούμε οι παρακάτω.

1)Η επιστήμη δεν χαϊδεύει τα αυτιά μας με "παραδείσους", δεν τάζει και δεν υπόσχεται τίποτα. Τα πορίσματά της ειναι ουδέτερα και αντικειμενικά(αυτα που θα προκύψουν από το πείραμα και την μελέτη των φαινομένων). Αντιθέτως, οι θρησκείες υπόσχονται παραδείσους, ζωές μετα θάνατον, μετεμψυχώσεις κ.α. αν πιστέψεις σε αυτές ή ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη ροτα την οποία πρεσβεύουν. Γι'αυτό άλλωστε έχουν και αρκετούς οπαδούς, διότι καλύπτουν με απατηλό τρόπο ψυχολογικές και υπαρξιακές ανυσηχίες του ανθρώπου ρίχνοντάς τον σε ευχάριστες ουτοπίες από τις οποίες ο πιστός δεν θέλει να ξεφύγει(όπως και ο αλκοολικός δεν θέλει να ξεφύγει από το αλκόολ).

2)Η επιστήμη προοδεύει,εξελίσσεται και αναπροσαρμόζεται με την κατάκτηση κάθε νέας γνωσης. Αντιθετως, η θρησκεία μένει στατική. Μπορεί οι μεμονωμένες συμπεριφορές εκπροσώπων της θρησκείας να εκμοντερνίζονται κάπως και να προσπαθούν να πιάσουν τον παλμό της εποχής(π.χ. παπάδες που λένε ανέκδοτα και καλούν τους νέους να έρθουν με τα σκουλαρίκια στην Εκκλησία, παπάδες που παίζουν ροκ κ.α.), ωστόσο το κεντρικό δόγμα πάνω στο οποίο στηρίζεται ένα θρησκευτικό οικοδόμημα, δεν αλλάζει ποτέ. Π.χ. αποκλείεται να αλλάξει η θεωρία της μετεμψύχωσης στις ανατολικές θρησκείες ή το ομοούσιον της Αγίας Τριάδας στην χριστιανική.

Συμβαίνει βέβαια μερικές φορές να βλέπουμε ή να ακούμε για επιστήμονες οι οποίοι δηλώνουν χριστιανοί ή οποιοδήποτε άλλο θρήσκευμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν

α) Ο επιστήμονας ως άνθρωπος κι αυτός μπορεί να έχει κάποιες υπαρξιακές ανησυχίες και αδυναμίες και να βλέπει για κάποιο διάστημα ακόμα "ζεστά" τη θρησκεία

β) Δεν πιστεύει στην πραγματικότητα σε κάποια θρησκεία απλά δηλώνει ένθεος για να μη στιγματιστεί κοινωνικά στα θρησκευόμενα πλήθη.Δυστυχώς,ακόμα και στην εποχή μας η αθεϊα ή η απόκλιση από την επικρατούσα θρησκεία της χώρας σου έχει αρνητικό αντίκτυπο στις λαίκές μάζες που την ακολουθούν(ο λαός μας ακόμα λέει "αυτός δεν έχει το Θεό του" για να εκφραστεί αρνητικά για κάποιον).

Τέλος, θα έλεγα πως σιγά σιγά από τους νέους κυρίως υπάρχει μια τάση αμφισβήτησης των θρησκειών,αρκεί βέβαια να βρίσκονται σε μια δημοκρατικη χώρα με στοιχειώση παιδεία και ανάπτυξη όπου μπορεί να υπάρξει ελευθερία λόγου και απόψεων(Διότι αν περιμένετε από Ισλάμ, ζήτω που καήκαμε).

Επιβεβαίωση του παραπάνω αποτελεί και αυτό εδώ το φόρουμ(και τόσα άλλα) στο οποίο παρατηρείται αυτή η τάση αμφισβήτησης της "επικρατούσας θρησκείας"(αρκεί η αμφισβήτηση αυτή να γίνεται με σεβασμό στο άτομο του άλλου και χωρίς αφορισμούς).


Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 31/08/2006 00:27:17Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Think_Math
Μέλος 3ης Βαθμίδας

USA
769 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/08/2006, 00:48:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Think_Math  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε wwalker:
Νομίζω οτι τελικά συνενοηθήκαμε .
quote:
Σύμφωνοι, ο αληθινός κόσμος δεν είναι έτσι.
Το ότι με την επιστήμη καταλήγεις σε κάποια συμπεράσματα για τον κόσμο σημαίνει ότι ο αληθινός κόσμος είναι όντως έτσι;

ΟΧΙ υποχρεωτικά. Δεν γνωρίζουμε την αληθινή φύση του κόσμου .
ΑΛΛΑ:
Η επιστήμη παρέχει ένα σαφώς πιο στέρεο έδαφος για να πλησιάσουμε την αλήθεια , γιατί στηρίζεται σε αντικειμενικότερες παραδοχές απο αυτές της θρησκείας .
Η επιστήμη είναι μία συνεχώς βελτιούμενη προσέγγιση της αλήθειας όπως μπορούμε να την αντιληφθούμε . Ισως κάποια μέρα μας δώσει την δυνατότητα να κοιτάξουμε αυτή την αλήθεια κατάματα .
Αυτο νομίζω οτι με την θρησκεία δεν θα γίνει ποτε εφικτό.
Και επειδή τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος , η ιστορία και των δύο σε σχέση με το τι έχουν προσφέρει στην πρόοδο του ανθρώπου τα λέει όλα .
Ασφαλώς και η επιστήμη δεν τα ξέρει όλα ούτε είναι πανάκεια αλλά είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε κατα την γνώμη μου για να εξερευνήσουμε τα μυστήρια αυτού του κόσμου.

quote:
Εγώ πάλι πιστεύω στην μη-ύπαρξη του SUPERMAN. Αυτό σημαίνει ότι ο SUPERMAN δεν υπάρχει;

Ακριβώς το ίδιο πράγμα λέμε . Η πίστη σε κάποιες παραδοχές θα πρέπει να περιορίζεται στα απολύτως βασικά . Για τα συνθετότερα πρέπει να πρυτανεύει η λογική και το πείραμα .
Είναι ο μόνος τρόπος να επιβεβαιώσεις αν τελικά ο SUPERMAN υπάρχει η όχι.
Και για τις παραδοχές που κάνουμε πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση.

Με το να βάλεις όλες τις παραδοχές στο ίδιο τσουβάλι , λογικές και παράλογες , καταλήγεις σε ένα άπειρο θεωρητικά πληθος ερμηνειών του κόσμου το οποίο δεν οδηγεί πουθενά .
Είναι μία μορφή μηδενισμού κάθε προσπάθειας να πλησιάσεις την αλήθεια . Και αυτό σαν επιστήμονας δεν το δεχομαι .
Η ίδια η φύση το φωνάζει : Ακολουθεί νόμους .
Και στους νόμους αυτούς πρέπει να υπακούς οτι παραδοχή και να κάνεις .

Τώρα αν κάτω απο αυτούς τους νόμους υπάρχει κάποια άλλη αλήθεια που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με την λογική και με επιστημονικά κριτήρια , και θα μένει σε μας ες αεί παντελώς αγνωστη , τότε καθε ελπίδα να κατανοήσουμε πλήρως τον κόσμο είναι ουτοπία.

Σε μία τέτοια εκδοχή των πραγμάτων όλες οι παραδοχές και οι θεωρίες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν αφου καμία δεν θα είναι σε θέση να αποδείξει την εγκυρότητα της .
Για μένα φιλε WWALKER αυτή η εκδοχή μου είναι τελείως αδιάφορη γιατί δεν μπορώ να την προσεγγίσω και είναι πέρα απο τις δυνατότητες του ανθρώπου.
Μπορείς να πεις οτι εκεί βρίσκεται ο Θεός .
Κανένα πρόβλημα . Αλλά είναι ανευ σημασίας τουλάχιστον για μένα.
Θεωρώ όμως οτι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και αυτό φαινεται και στα παρακάτω λόγια του Αινσταίν:

" Το πιο ακατανόητο πράγμα σχετικά με το σύμπαν είναι οτι είναι κατανοητό ".

Νομίζω οτι η φράση αυτή τα λέει όλα .
Η φύση μπορεί να ερευνηθεί με την λογική και μας δίνει την δυνατότητα να την εξερευνήσουμε και να μάθουμε τα μυστικά της . Και αυτό μόνο η επιστήμη μπορεί να το κατορθώσει.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 9 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.265625
Maintained by Digital Alchemy