ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 9
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4907 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/09/2007, 22:45:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
keraynos
Και στην Αρχαία Ελλάδα αλλά τώρα οι εικόνες και τα αγάλματα συμβολίζουν
το πρόσωπο που λατρεύεται, δεν είναι το ίδιο το πρόσωπο.Οι σπονδές και οι χοές τότε, γίνονταν για να τιμήσουν τον θεό να τον παρακαλέσουν μέσω της εικονιζόμενης μορφής προσευχόμενοι, και τώρα με τα τάματα τα κεριά τις λαμπάδες το ίδιο γίνεται.

Αν καταλάβει τα όσα διαφωτιστικά μας παρέθεσες στην απάντησή σου ο el.elyon φίλε kerayne , εγώ θα έβγω έξω και θα βαράω μπαλοθιές στον αέρα .Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/09/2007, 01:31:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κεραυνέ η ανάλυση που έκανες ήτανε πραγματικά ότι χρειαζότανε για να καταλάβουμε πως ο άνθρωπος μέσα από την τέχνη (φαντασία = δημιουργικότητα) μπορεί μόνο να ζωντανέψει να φανερώσει την εσωτερική αρμονία, την τελειότητα των πραγμάτων, την οποία αντιλαμβανόμαστε μέσα από τις αισθήσεις, ακόμα και την ανθρώπινη ανάγκη για κάτι ανωτέρω .

Μήπως θα έπρεπε, μιας και είναι το επάγγελμα σου να ανοίξεις κάποιο θέμα πάνω στην τέχνη και τα εσωτερικά μηνύματα που υπάρχουν πίσω από αυτήν .
Αν γνωρίζεις βέβαια .
Πιστεύω ότι θα ενδιαφέρει πολλούς από εμάς, εδώ μέσα .

Μια ιδέα έριξα ….αν θες και εσύ ….pleaseeee .


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/09/2007, 06:51:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλέ μου elo μπορώ με τις ώρες να μιλάω για τέχνη και ν'αναλύω. Η τέχνη εκφράζει τα βα8ύτερα συναισθήματα του ανθρώπου,εκεί που τα λόγια στερεύουν και δεν έχουν κάτι άλλο να πουν το λέει μια εικόνα λίγες νότες η μία κίνηση στο χορό.Φοβάμαι μήπως κουράσει ένα θέμα για την τέχνη, μήπως καταλήξει ένας μακρύς μονόλογος γι αυτό δεν το έχω ανοίξει.

Wolf
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/09/2007, 09:53:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή keraynos, πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας έδωσες!

Κάτι που θυμήθηκα διαβάζοντας σήμερα τα τελευταία μηνύματα του θέματος, είναι ένα περιστατικό που είχε συμβεί όταν ήμουν παιδί - ίσως στα 11 μου.
Είχα πάει ένα καλοκαίρι στα Χανιά και μια Κυριακή πρωί με είχε πάρει ο παππούς κι η γιαγιά μου σε μια εκκλησία για την πρωϊνή λειτουργία σε κάποια ορθόδοξη εκκλησία.
Επειδή ποτέ δε μου άρεσε να παρακολουθώ μια λειτουργία - πόσο μάλλον όταν αυτό μου επιβαλλόταν - προσπαθούσα να παρατηρώ τις τοιχογραφίες και τις εικόνες που υπήρχαν στον χώρο.
Οι εικόνες σε εκείνη την ηλικία με γέμιζαν με φόβο, παρόλα αυτά το βλέμμα μου είχε εστιαστεί σε μια εικόνα που απεικόνιζε έναν ασπρομάλλη (Θεός) καθισμένο σε θρόνο, τον Ιησού δίπλα του πάλι σε θρόνο κι ανάμεσα τους ήταν ένα περιστέρι.
Μου είχε προκαλέσει εντύπωση γιατί ήταν η πρώτη εικόνα στην οποία είδα να απεικονίζεται ο χριστιανικός Θεός.

Εάν θυμάμαι καλά, επρόκειτο για την εκκλησία του Αγίου Λουκά αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.
Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι ποιά εκκλησία ήταν.
Επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μάθω ποιά εκκλησία ήταν αυτή - έχουν πεθάνει κι η γιαγιά κι ο παππούς ώστε να μου έλεγαν - αν κάποιος συνομιλητής μας έχει επισκεφθεί κάποιες εκκλησίες στα Χανιά κι έχει δει την συγκεκριμένη εικόνα, ας μας το πει.

quote:
Αν καταλάβει τα όσα διαφωτιστικά μας παρέθεσες στην απάντησή σου ο el.elyon φίλε kerayne , εγώ θα έβγω έξω και θα βαράω μπαλοθιές στον αέρα .

Πατριώτης είσαι, φίλε Sesostris?

Αγαπητέ el.elyon, για μένα δεν υφίσταται ειδωλολατρεία.
Θεωρώ ότι αυτό που θεωρείται ειδωλολατρεία είναι η απόδοση τιμών στην θεότητα που απεικονίζει το άγαλμα.
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λατρεία του ειδώλου.


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Impious Varmint
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
298 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/09/2007, 11:18:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Impious Varmint  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ keraynos εξαιρετική η ανάλυση σου περί τέχνης και εικόνων και ελπίζω τα λεγόμενα σου να επαρκούν στον el.elyon,ο οποίος επιζητούσε γνώσεις σχετικά με την ιστορία της τέχνης,ωστε να μπορέσει να αναλύσει τις απόψεις του.Ευχαριστούμε λοιπόν...


Θα ήθελα όμως να σταθώ στο παρακάτω:

quote:
Και δεν νομίζω ότι ένας Χριστιανός θα χαρακτήριζε έναν άλλο Χριστιανό ειδωλολάτρη μόνο και μόνο επειδή υπάρχει το σχίσμα.


Αν ήταν έτσι αγαπητέ δεν θα είχε καν προέλθει το σχίσμα.Βέβαια οι λόγοι που αυτό έγινε είναι βαθύτεροι από τους καθαρά δογματικούς,τους οποίους επικαλέστηκαν ως αφορμή.Παρ'όλα αυτά,η σύγκρουση υπάρχει και ακόμη και αν μιλάμε για σχεδόν την ίδια θρησκεία,αυτό που έχει μείνει μόνο να ακούσουμε είναι πως οι Καθολικοί είναι ειδωλολάτρες και πως οι Ορθόδοξοι είναι οι μόνοι που πιστεύουν στον έναν και μοναδικό Θεό,σύμφωνα πάντα με το Λόγο του Ιησού.

Impious VarmintΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/09/2007, 11:50:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
keraynos: Αφού μιλήσαμε για Τισιανό για να θυμηθούμε κάποιον πολύ μεγάλο γλύπτη ζωγράφο αρχιτέκτονα κλπ τον Μιχαήλ Αγγελο, τώρα γιατί αναφέρομαι σε αυτόν; Γιατί αυτός είναι που έχει ζωγραφίσει την μορφή του Θεού, στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό(ο Θεός που απλώνει το χέρι και δίνει ζωή στον Αδάμ).
Γιατί αγαπητοί μου αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί πρέπει να πιάνουμε όλο το φάσμα του Χριστιανισμού


Αγαπητή μου ελπίζω να μην έχεις την φιλοδοξία ότι τα όσα λες είναι κάποια εισαγωγή ή περίληψη για την ιστορία της τέχνης!

Σαφώς και το πρόβλημα σου είναι ο Χριστιανισμός αλλά κατά περίεργο τρόπο δεν αναφέρθηκες στους σκοτεινούς αιώνες αλλά στην Αναγέννηση. Αναγέννηση αλλά ποιανού Αναγέννηση???

Γιατί δεν έκανες καμία ιστορική αναφορά για την Αναγέννηση αλλά και το πως φτάσαμε εκεί?


Όσο για το Μιχάλη μας μπορείς να μου πεις πόσο επηρεασμένος ήταν από την ελληνική μυθολογία?

Αλλά αφού είσαι ζωγράφος σαφώς και θα γνωρίζεις ότι την ίδια εποχή ζήσανε 3 μεγάλοι καλλιτέχνες!!! Αλλά να σε ρωτήσω εάν δεν υπήρχε ο Πάπας, με τα συγχωροχάρτια που είχε αναθέσει στον Μπραμαντε την ανοικοδόμηση του Αγίου Πέτρου και μετά από το θάνατο του ανέλαβε ο RAFAELO, που αξιοποίησε αυτούς τους μεγάλους ζωγράφους θα είχαμε σήμερα αυτά τα έργα???

quote:
keraynos: Συνοψίζοντας λοιπόν στην ιστορία της τέχνης έχουμε ζωγραφισμένη την μορφή του Θεού και σε γλυπτά τις μορφές του Χριστού της Παναγίας και των Αγίων, και σε πολλές φορητές εικόνες της ορθοδοξίας συναντάμε μικτή τεχνική ανάγλυφο(το ανάγλυφο είναι παρακλάδι της γλυπτικής) το σώμα με ασήμι και το κεφάλι και κάποιες φορές και τα χέρια ζωγραφική , κυρίως στις μορφές του Χριστού και της Παναγίας.

Δεν διάβαζα καμία ιστορία για την τέχνη. Ξαφνικά βρεθήκαμε 1500 χρόνια μ.Χ.!
Που είναι οι Αιγύπτιοι, οι πρωτοπόροι της τέχνης, που είναι οι Έλληνες η ψύχη της τέχνης, που είναι οι Ρωμαίοι, που είναι ο πρώιμος χριστιανισμός, που είναι ο μεσαίωνας???


quote:
keraynos: Επίσης εικόνες και αγάλματα στην ιστορία τέχνης έχουμε και στην Χριστιανική Θρησκεία και στην Αρχαία Ελληνική( απλώς ζωγραφικά έργα της αρχαίας Ελλάδας σώζονται απειροελάχιστα λόγω της φθοράς του χρόνου)


Το ζητούμενο είναι γιατί τις έχουμε και όχι εάν τις έχουμε?!
Ευχαριστώ αγαπητή μου για την προσπάθεια σου σαφώς από την οπτική γωνία του ζωγράφου. Προσωπικά θα περίμενα παραπάνω και ουσιαστικότερα από σένα!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/09/2007, 12:06:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
sesostris: Αν καταλάβει τα όσα διαφωτιστικά μας παρέθεσες στην απάντησή σου ο el.elyon φίλε kerayne , εγώ θα έβγω έξω και θα βαράω μπαλοθιές στον αέρα .

quote:
Impious Varmint: Αγαπητέ keraynos εξαιρετική η ανάλυση σου περί τέχνης και εικόνων και ελπίζω τα λεγόμενα σου να επαρκούν στον el.elyon,ο οποίος επιζητούσε γνώσεις σχετικά με την ιστορία της τέχνης,ωστε να μπορέσει να αναλύσει τις απόψεις του.Ευχαριστούμε λοιπόν...

Παρατηρώ μια επιπολαιότητα για το θέμα. Εάν τα όσα είπε η keraynos είναι και η ιστορία της Τέχνης και καλύπτουν το θέμα τότε φοβάμαι πως η ανάλυση και η ερευνα του θέματος θα είναι μάταια!

Εάν το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ότι για όλα φταίει ο χριστιανισμός τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμετέχω!!!


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/09/2007, 12:26:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Dying Incubus: Αγαπητέ el.elyon, για μένα δεν υφίσταται ειδωλολατρεία.
Θεωρώ ότι αυτό που θεωρείται ειδωλολατρεία είναι η απόδοση τιμών στην θεότητα που απεικονίζει το άγαλμα.


Ωραία, άρα ειδωλολατρία υπάρχει μόνο για τους μονοθεϊστές!

quote:
Dying Incubus: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λατρεία του ειδώλου.

Εδώ αγαπητέ μου είναι το επόμενο βήμα στο θέμα μας, η λατρεία!
Τι είναι η λατρεία για την ελληνική θρησκεία?
Τι είναι η λατρεία για το χριστιανισμό?
Τι είναι η λατρεία για τους πολυθεϊστές?
Τι είναι η λατρεία για τους μονοθεϊστές?


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/09/2007, 13:01:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πρώτον για όσους μπερδεύονται ακόμα λόγω του nick μου είμαι η keraynos.

Δεύτερον ζήτησες el elyon μία πλήρη ιστορία της τέχνης, τότε αγαπητέ μου θα έπρεπε να ξεκινήσω από την πρωτόγονη τέχνη και τα σπήλαια Λεσκό. Αλλά δεν νομίζω στο συγκεκριμένο θέμα να ενδιέφεραν κανένα αυτά.Μίλησα μόνο για συγκεκριμένα σημεία που αναφέρθηκαν στο θέμα, αν έχεις οποιαδήποτε απορία πάνω σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο της ιστορίας της τέχνης ευχαρίστως να σου την λύσω, αλλά οι υπόλοιποι συνομιλητές δεν φταίνε σε τίποτα να βλέπουν κατεβατά άσχετα.Η ιστορία της τέχνης αγαπητέ μου γεμίζει τόμους, αν μέσα σε αυτούς τους τόμους έχεις κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται λύση, μπορείς στο ξαναλέω να με ρωτήσεις.Αρκεί να θέλεις πραγματικά να ακούσεις.

Wolf
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4907 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/09/2007, 13:18:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Dying_Incubus
Πατριώτης είσαι, φίλε Sesostris?

Όχι φίλε Dying_Incubus , η καταωγή μου είναι από την Κεφαλονιά , και της συζύγου μου από την Μάνη . Έχουμε όμως πολλόυς και καλούς φίλους από την Κρήτη .
Άλλωστε και τα τρία αυτά μέρη της πατρίδας μας συγγενεύουν μέσω του Διαβόλου . Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/09/2007, 14:09:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
keraynos: Δεύτερον ζήτησες el elyon μία πλήρη ιστορία της τέχνης, τότε αγαπητέ μου θα έπρεπε να ξεκινήσω από την πρωτόγονη τέχνη και τα σπήλαια Λεσκό. Αλλά δεν νομίζω στο συγκεκριμένο θέμα να ενδιέφεραν κανένα αυτά.

Αγαπητή μου ουδέποτε αμφισβήτησα τις ιστορικές σου γνώσεις. Θεωρώ ότι ήμουν σαφής από πού θα πρέπει να ξεκινήσουμε! Η Αίγυπτος αγαπητή μου. Αυτό που θαυμάζω στην Αίγυπτο είναι ότι η τέχνη ήταν για να την θαυμάζουν και να την απολαύσουν οι νεκροί. Μήπως μπορείς να μου πεις το γιατί? Επίσης μήπως μπορείς να μου πεις γιατί ήταν γεωμετρικά σχήματα?
Αυτή ας είναι η αρχή.


quote:
keraynos:Μίλησα μόνο για συγκεκριμένα σημεία που αναφέρθηκαν στο θέμα, αν έχεις οποιαδήποτε απορία πάνω σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο της ιστορίας της τέχνης ευχαρίστως να σου την λύσω, αλλά οι υπόλοιποι συνομιλητές δεν φταίνε σε τίποτα να βλέπουν κατεβατά άσχετα.


Ποια είναι τα άσχετα κατεβατά?

Μπορεί να είσαι ζωγράφος και εγώ δεν είμαι αλλά αυτό δεν θα πει ότι για να γνωρίζω την ιστόριζα της τέχνης θα πρέπει να είμαι ζωγράφος! Για να γράψεις την ιστορία της τέχνης δεν φτάνει να είσαι ζωγράφος και δεν είναι απαραίτητο!!!


Δεν έχω καμία ιστορική απορία για να μου λύσεις! Μίλησες συγκεκριμένα για το χριστιανισμό αλλά δεν υπήρχε καμία ιστορική αφήγηση!!! Εσύ ανέλαβες και καλά έκανες να κάνεις μια ιστορική αφήγηση που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του θέματος.


Τα όσα παρουσίαζες δεν βοηθούν το θέμα, δεν είναι μια ιστορική αφήγηση!!!


Η Ιστορία δεν είναι Ζωγραφική για να ζωγραφίσουμε ότι θέλουμε!!!

quote:
keraynos: Η ιστορία της τέχνης αγαπητέ μου γεμίζει τόμους, αν μέσα σε αυτούς τους τόμους έχεις κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται λύση, μπορείς στο ξαναλέω να με ρωτήσεις.Αρκεί να θέλεις πραγματικά να ακούσεις.

Αγαπητή μου μάλλον λάθος εντύπωση έχεις για μένα! Γνωρίζω για τους τόμους και έχω κάποιους. Διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα γράφεις και μάλιστα πιστεύω ότι η συμμετοχή σου ομορφαίνει την παρέα μας αλλά αγαπητή μου δεν είδα καμία ιστορική αφήγηση για την τέχνη. Και στο παρόν μήνυμα σου δεν βλέπω καμία απάντηση ως συμπλήρωμα του προτού μηνύματος.

Αγαπητή μου συγνώμη εάν είμαι λίγο αυστηρός και ίσως να μην είμαι συμπαθητικός αλλά τα λέω τα πράγματα όπως τα βλέπω!
Σ΄ ευχαριστώ για την υπομονή σου!


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Edited by - el.elyon on 24/09/2007 14:12:15Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Impious Varmint
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
298 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/09/2007, 18:33:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Impious Varmint  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Εάν το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ότι για όλα φταίει ο χριστιανισμός τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμετέχω!!!


Αλήθεια πως λέγεται αυτός που βλέπει παντού εχθρούς?Αυτός που νομίζει ότι όλοι τα βάζουν μαζί του?Αγαπητέ el.elyon η τάση σου να βγαίνεις ο θιγμένος της κουβέντας δεν πιάνει πάντα.Μπορείς άνετα να μας πεις αυτά που θες και μπορείς να μας πεις και εμείς οι αγράμματοι από ιστορία,θρησκεολογία,επιστήμη,τέχνη κ.τ.λ θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σε κατανοήσουμε.Διότι γύρω γύρω το πας και δεν λες κάτι συγκεκριμένο.


Υ.Γ:Αγαπητή keraynos συγνώμη για τις προηγούμενες λάθος προσφωνήσεις αλλά το nick σου δεν φέρνει στο νου μια γυναίκα.

Impious VarmintΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/09/2007, 09:50:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Εδώ αγαπητέ μου είναι το επόμενο βήμα στο θέμα μας, η λατρεία!
Τι είναι η λατρεία για την ελληνική θρησκεία?
Τι είναι η λατρεία για το χριστιανισμό?
Τι είναι η λατρεία για τους πολυθεϊστές?
Τι είναι η λατρεία για τους μονοθεϊστές?

Αγαπητέ μου, μη με βομβαρδίζεις!
Δεν δίνω και συνέντευξη τύπου...

quote:
Άλλωστε και τα τρία αυτά μέρη της πατρίδας μας συγγενεύουν μέσω του Διαβόλου .

Λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή?


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/09/2007, 10:39:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
keraynos - τότε αγαπητέ μου θα έπρεπε να ξεκινήσω από την πρωτόγονη τέχνη και τα σπήλαια Λεσκό. Αλλά δεν νομίζω στο συγκεκριμένο θέμα να ενδιέφεραν κανένα αυτά

Η τέχνη εκφράζει τα βα8ύτερα συναισθήματα του ανθρώπου,εκεί που τα λόγια στερεύουν και δεν έχουν κάτι άλλο να πουν το λέει μια εικόνα λίγες νότες η μία κίνηση στο χορό.Φοβάμαι μήπως κουράσει ένα θέμα για την τέχνη, μήπως καταλήξει ένας μακρύς μονόλογος γι αυτό δεν το έχω ανοίξει


Καλή κεραυνέ μην με καις άλλο ….με αυτά που λες .

Το είπες και μόνη σου «Η τέχνη εκφράζει τα βα8ύτερα συναισθήματα του ανθρώπου, εκεί που τα λόγια στερεύουν και δεν έχουν κάτι άλλο να πουν το λέει μια εικόνα λίγες νότες» .

Αλήθεια πιστεύεις ότι δεν έχεις να προσφέρεις τίποτα με το να ανοίξεις ένα συγκεκριμένο θέμα πάνω στην τέχνη, κοίτα μόνο πόσα ασυνείδητα αρχέτυπα γεννιούνται μέσα από αυτό που λέμε τέχνη, βρες μου έστω και έναν (προβληματισμό) που έχουμε κουβεντιάσει εδώ μέσα και δεν έχει αποδοθεί στην τέχνη .


Για ξανασκέψου τι έχεις να προσφέρεις σε όλους μας ….και ΓΡΗΓΟΡΑ …

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/09/2007, 11:16:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Impious Varmint: quote:
________________________________________
Εάν το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ότι για όλα φταίει ο χριστιανισμός τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμετέχω!!!
________________________________________

Αλήθεια πως λέγεται αυτός που βλέπει παντού εχθρούς?Αυτός που νομίζει ότι όλοι τα βάζουν μαζί του?Αγαπητέ el.elyon η τάση σου να βγαίνεις ο θιγμένος της κουβέντας δεν πιάνει πάντα.



Δεν υπάρχει καμία τάση για να βγω θιγμένος!
Είσαι υπερβολικός φίλε μου. Εγώ είπα “εάν”…….

Κι δεν βλέπω ούτε εχθρούς κι ούτε νομίζω ότι όλοι ή κάποιος τα βάζει μαζί μου!
Παρατήρησα μια επιπολαιότητα για το θέμα.

quote:
Impious Varmint: Μπορείς άνετα να μας πεις αυτά που θες


Αγαπητέ μου δεν είναι αυτό το ζητούμενο αλλά να γίνει ανάλυση κι ερευνα του θέματος από όλους. Όλοι να πούμε την άποψη μας ώστε να γίνει συζήτηση!

quote:
Impious Varmint: και μπορείς να μας πεις και εμείς οι αγράμματοι από ιστορία,θρησκεολογία,επιστήμη,τέχνη κ.τ.λ θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σε κατανοήσουμε.Διότι γύρω γύρω το πας και δεν λες κάτι συγκεκριμένο.


Φίλε μου, με αδικείς! Δεν είπα ότι κάποιος από μας είναι αγράμματος. Δεν αμφισβήτησα τις ιστορικές γνώσεις κανενός. Απλά θεωρώ ότι τα όσα είπε η αγαπητή keraynos δεν είναι μια ιστορική αφήγηση. Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα, δεν πρέπει να πω την άποψη μου;

Τι εννοείς όταν λες ότι το πάω γύρω - γύρω και δεν λέω τίποτα?

Αλήθεια δεν έχω πει τίποτα;


Φίλε μου, εγώ θα προσφέρω αυτό που μπορώ, δεν γίνεται μάθημα αλλά συζήτηση!
Σ΄ ευχαριστω φίλε μου!


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/09/2007, 11:30:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Dying Incubus: quote:
________________________________________
Εδώ αγαπητέ μου είναι το επόμενο βήμα στο θέμα μας, η λατρεία!
Τι είναι η λατρεία για την ελληνική θρησκεία?
Τι είναι η λατρεία για το χριστιανισμό?
Τι είναι η λατρεία για τους πολυθεϊστές?
Τι είναι η λατρεία για τους μονοθεϊστές?
________________________________________
Αγαπητέ μου, μη με βομβαρδίζεις!
Δεν δίνω και συνέντευξη τύπου...


Κανένας δεν δίνει συνέντευξη τύπου.
Οι ερωτήσεις ήταν για όλους κι για μένα!


Ας πάρουμε την πρώτη ομάδα ερωτήσεων:1)Τι είναι η λατρεία για την ελληνική θρησκεία? 2) Τι είναι η λατρεία για τους πολυθεϊστές?

Θα προτιμούσα να απαντήσει κάποιος άλλος κι όχι εγώ στην αρχή.
Έχεις κάτι να πεις αγαπητέ μου Dying Incubus?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/09/2007, 08:20:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ας πάρουμε την πρώτη ομάδα ερωτήσεων:1)Τι είναι η λατρεία για την ελληνική θρησκεία? 2) Τι είναι η λατρεία για τους πολυθεϊστές?

Μα έχω ήδη αναφερθεί σ' αυτά τα δύο θέματα, φίλε μου!

Εγώ πάλι θα προτιμούσα να δω και τις δικές σου τοποθετήσεις στα ερωτήματα που θέτεις...


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/09/2007, 11:02:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Dying Incubs: quote:
________________________________________
Ας πάρουμε την πρώτη ομάδα ερωτήσεων:1)Τι είναι η λατρεία για την ελληνική θρησκεία? 2) Τι είναι η λατρεία για τους πολυθεϊστές?
________________________________________
Μα έχω ήδη αναφερθεί σ' αυτά τα δύο θέματα, φίλε μου!


Έχω την εντύπωση ότι αναφερθήκαμε για την ειδωλολατρία και όχι για την λατρεία. Αλλά μπορεί να μου έχει ξεφύγει κάτι μήπως θα μπορούσες αγαπητέ μου να αναφερθείς ξανά?

quote:
Dying Incubus: Εγώ πάλι θα προτιμούσα να δω και τις δικές σου τοποθετήσεις στα ερωτήματα που θέτεις...

Μα σαφώς αγαπητέ μου θα υπάρχει και η δική μου τοποθέτηση. Έδωσα τον ορισμό μου για την ειδωλολατρία. Θα δώσω και για την λατρεία.

Θεωρώ ότι στο παρόν θέμα δεν είμαστε αντίπαλοι ή ανταγωνιστές αλλά συναγωνιστές. Για αυτό και σου κάνω πασα!


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/09/2007, 02:43:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ποια είναι τα άσχετα κατεβατά?

Καλησπέρα άργησα να απαντήσω λόγω σοβαρών υποχρεώσεων.
Ασχετα κατεβατά είναι να σε ρωτούν πράγματα μου δεν εχουν σχέση με ένα θέμα και να πρέπει να απαντήσεις.

quote:
Αγαπητή μου ουδέποτε αμφισβήτησα τις ιστορικές σου γνώσεις. Θεωρώ ότι ήμουν σαφής από πού θα πρέπει να ξεκινήσουμε! Η Αίγυπτος αγαπητή μου. Αυτό που θαυμάζω στην Αίγυπτο είναι ότι η τέχνη ήταν για να την θαυμάζουν και να την απολαύσουν οι νεκροί. Μήπως μπορείς να μου πεις το γιατί? Επίσης μήπως μπορείς να μου πεις γιατί ήταν γεωμετρικά σχήματα?
Αυτή ας είναι η αρχή.

Η γεωμετρία αγαπητέ el elyon είναι η ισορροπία του σύμπαντος.
Ακόμα και τα πιο σύνθετα σχήματα, αν απλοποιήσεις την φόρμα τους μπορούν να παρουσιαστούν ως γεωμετρικά σχήματα. για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να κάνει με τρείς γραμμές μόνο το περίγραμμα της Πεντέλης θα σχεδιάσει ένα τρίγωνο, αν θέλει να σχεδιάσει τον ήλιο ένα κύκλο, ένα ποτήρι κάνει ένα κύλινδρο κλπ.
(Δεν νομίζω με την ερώτηση σου να εννοούσες τα 4 θεμελιώδη ιδεογράμματα των αλχημιστών και τον Θωθ)

Η τέχνη και η γραφή(ιερογλυφικά) στην αρχαία Αίγυπτο ήταν καθαρά συμβολική και θρησκευτική.Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επέδρασαν στη διαμόρφωση της, είναι η θρησκεία και ο κύκλος ζωής, θανάτου.

Όπως γνωρίζουμε στην Αίγυπτο ο θάνατος δεν ήταν ένα τελειωτικό γεγονός, αλλά το πέρασμα σε μιαν άλλη κατάσταση ζωής, μέχρι την επόμενη ενσάρκωση. Αυτή η πεποίθηση ιεροποιούσε τη ζωή και τη φύση, προσδίδοντάς της μια αίσθηση "αιωνιότητας" που μεταφέρθηκε στις ζωγραφικές παραστάσεις και στο καθεαυτό θέμα, αλλά και στην τεχνική. Γι' αυτό και η ζωγραφική στην Αίγυπτο έχει ένα χαρακτήρα συντήρησης, που την καθιστά διαχρονική. Είναι αυτή η διατήρηση των αρχετύπων που υπερβαίνει το χρόνο. Κατ' αρχήν ο συμβολικός χαρακτήρας των παραστάσεων διακρίνεται από τη σύνθεση και τις μορφές, όπου ακολουθούν έναν ιεραρχικό τρόπο.

Το Ankh(το κλειδί του Νείλου) ήταν για τους αρχαίους Αιγύπτιους, το σύμβολο (εκτός και από το καθεαυτού ιερογλυφικό σαν έννοια) της ζωής. Είναι μία διαρκής εικόνα-σύμβολο που διαιωνίστηκε μέχρι και σήμερα έχοντας εξελιχτεί στον χριστιανικό σταυρό.
Είναι από τα πιο δυναμικά σύμβολα που έχει χρησιμοποιηθεί στην αιγυπτιακή τέχνη σαν μέρος διακοσμητικού σχεδίου.
Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι το σύμβολο αυτό αναπαριστά την ανατολή του ήλιου, με την θηλιά στο άνω μέρος να συμβολίζει τον ήλιο που προβάλει πάνω από τον ορίζοντα, ο οποίος αναπαριστάται με την κάθετη στήλη, όπως επίσης και με την πορεία του ήλιου.

Ένα αντίστοιχο σύμβολο με το προηγούμενο είναι ο σκαραβαίος, η προσωποποίησης του σκαραβαίου θεού Khepri, ο ηλιακός θεός της ανάστασης. Όπως ο σκαραβαίος σπρώχνει την κοπριά του πίσω του φτιάχνοντας μπάλλες, έτσι η αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο Khepri έσπρωχνε το ηλιακό δίσκο στον ουρανό. Νέοι σκαραβαίοι εμφανίζονταν (γεννιούνταν) από την κοπριά και έτσι ο σκαραβαίος συμβόλιζε την νέα ζωή και την δημιουργία. Ο σκαραβαίος σχετιζόταν επίσης με τον θεό Amen, όπως άλλωστε και ο ίδιος θεός Khepri.

Δεν μπορώ να καταλάβω από που έβγαλες το συμπέρασμα ότι η τέχνη της αρχαίας Αιγύπτου είναι για να την θαυμάζουν οι νεκροί,στους τάφους υπήρχαν περιγραφές σε εικόνες από την ζωή του νεκρού στη γή, αντικείμενα να τον συντροφεύουν ,όπλα, κοσμήματα,οικιακά σκεύη κλπ.
Τοιχογραφίες δεν υπάρχουν μόνο στους τάφους της κοιλάδας των βασιλέων στις Θήβες, υπάρχουν και σε ναούς, όπως για παράδειγμα στούς ναούς του Ραμσή και της Νεφερτάρη στο Αμπού Σιμπέλ, στο ναό του κροκοδείλου στο Κομόμπο,στους ναούς στο Λούξορ και στο Κάρνακ και αλλού, όλα αυτά τα μέρη πιστεύεις ότι θαυμάζονταν από τους νεκρούς;
Εκτός αν ήθελες να αναφερθείς στο βιβλίο των νεκρών μιλώντας για σύμβολα, αλλά το βιβλίο των νεκρών που το βλέπουμε ζωγραφισμένο πάνω σε σαρκοφάγους η σε παπύρους που συνόδευαν τον νεκρό δεν ήταν έργο για "θαυμασμό" από τον νεκρό ούτε διακόσμηση, ο ρόλος του ήταν να τον καθοδηγήσει στις διάφορες δοκιμασίες που θα συναντούσε πριν φθάσει στον Κάτω Κόσμο, δοκιμασίες για το Κα για να περασει στο επόμενο στάδιο.
Συνήθως περιείχε και εικόνες που έδειχνε τις δοκιμασίες στις οποίες θα υποβαλλόταν ο νεκρός.

Μερικά στοιχεία τα δανείστηκα από την el.wikipedia.org και από την www.nea-acropoli-heraklio.gr

Ελπίζω έστω και λίγο να σε κάλυψα.

Wolf
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/09/2007, 10:55:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
keraynos: Καλησπέρα άργησα να απαντήσω λόγω σοβαρών υποχρεώσεων.

Καλημέρα.
Όλοι έχουμε υποχρεώσεις αγαπητή μου. Σ΄ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου!


quote:
keraynos: Ασχετα κατεβατά είναι να σε ρωτούν πράγματα μου δεν εχουν σχέση με ένα θέμα και να πρέπει να απαντήσεις


Ελπίζω να μην θεωρείς και τις ερωτήσεις μου προς εσένα, άσχετα κατεβατά. Στην περίπτωση που τα θεωρείς, απλά δεν απαντάς!

quote:
keraynos: Η γεωμετρία αγαπητέ el elyon είναι η ισορροπία του σύμπαντος.
Ακόμα και τα πιο σύνθετα σχήματα, αν απλοποιήσεις την φόρμα τους μπορούν να παρουσιαστούν ως γεωμετρικά σχήματα. για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να κάνει με τρείς γραμμές μόνο το περίγραμμα της Πεντέλης θα σχεδιάσει ένα τρίγωνο, αν θέλει να σχεδιάσει τον ήλιο ένα κύκλο, ένα ποτήρι κάνει ένα κύλινδρο κλπ.

Σωστά, και εγώ όταν θα δω ένα τρίγωνο θα πρέπει να σκεφτώ ότι είναι η Πεντέλη;

Τότε γιατί οι Έλληνες παραβίαζαν αυτή την ισορροπία στην τέχνη;

quote:
keraynos: (Δεν νομίζω με την ερώτηση σου να εννοούσες τα 4 θεμελιώδη ιδεογράμματα των αλχημιστών και τον Θωθ)

Σαφώς και όχι γιατί μπορεί να ήταν και αυτά άσχετα κατεβατά?!


quote:
keraynos: Η τέχνη και η γραφή(ιερογλυφικά) στην αρχαία Αίγυπτο ήταν καθαρά συμβολική και θρησκευτική.Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επέδρασαν στη διαμόρφωση της, είναι η θρησκεία και ο κύκλος ζωής, θανάτου.

Πολύ σημαντική η απάντηση σου για το ζητούμενο στη συζήτηση μας!

quote:
keraynos: Όπως γνωρίζουμε στην Αίγυπτο ο θάνατος δεν ήταν ένα τελειωτικό γεγονός, αλλά το πέρασμα σε μιαν άλλη κατάσταση ζωής, μέχρι την επόμενη ενσάρκωση. Αυτή η πεποίθηση ιεροποιούσε τη ζωή και τη φύση, προσδίδοντάς της μια αίσθηση "αιωνιότητας" που μεταφέρθηκε στις ζωγραφικές παραστάσεις και στο καθεαυτό θέμα, αλλά και στην τεχνική. Γι' αυτό και η ζωγραφική στην Αίγυπτο έχει ένα χαρακτήρα συντήρησης, που την καθιστά διαχρονική. Είναι αυτή η διατήρηση των αρχετύπων που υπερβαίνει το χρόνο. Κατ' αρχήν ο συμβολικός χαρακτήρας των παραστάσεων διακρίνεται από τη σύνθεση και τις μορφές, όπου ακολουθούν έναν ιεραρχικό τρόπο.

Άρα ο καλλιτέχνης ήταν εκείνος που σε κρατάει στη ζωή, στην αιωνιότητα! Για αυτό και η τέχνη ήταν γεωγραφικά σχήματα!!!


quote:
keraynos: Το Ankh(το κλειδί του Νείλου) ήταν για τους αρχαίους Αιγύπτιους, το σύμβολο (εκτός και από το καθεαυτού ιερογλυφικό σαν έννοια) της ζωής. Είναι μία διαρκής εικόνα-σύμβολο που διαιωνίστηκε μέχρι και σήμερα έχοντας εξελιχτεί στον χριστιανικό σταυρό.
Είναι από τα πιο δυναμικά σύμβολα που έχει χρησιμοποιηθεί στην αιγυπτιακή τέχνη σαν μέρος διακοσμητικού σχεδίου.
Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι το σύμβολο αυτό αναπαριστά την ανατολή του ήλιου, με την θηλιά στο άνω μέρος να συμβολίζει τον ήλιο που προβάλει πάνω από τον ορίζοντα, ο οποίος αναπαριστάται με την κάθετη στήλη, όπως επίσης και με την πορεία του ήλιου.
Ένα αντίστοιχο σύμβολο με το προηγούμενο είναι ο σκαραβαίος, η προσωποποίησης του σκαραβαίου θεού Khepri, ο ηλιακός θεός της ανάστασης. Όπως ο σκαραβαίος σπρώχνει την κοπριά του πίσω του φτιάχνοντας μπάλλες, έτσι η αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο Khepri έσπρωχνε το ηλιακό δίσκο στον ουρανό. Νέοι σκαραβαίοι εμφανίζονταν (γεννιούνταν) από την κοπριά και έτσι ο σκαραβαίος συμβόλιζε την νέα ζωή και την δημιουργία. Ο σκαραβαίος σχετιζόταν επίσης με τον θεό Amen, όπως άλλωστε και ο ίδιος θεός Khepri.

Καλά έκανες και μας παρουσίασες κάποια παραδείγματα. Για μένα δεν είναι άσχετα κατεβατά!


quote:
keraynos: Δεν μπορώ να καταλάβω από που έβγαλες το συμπέρασμα ότι η τέχνη της αρχαίας Αιγύπτου είναι για να την θαυμάζουν οι νεκροί,στους τάφους υπήρχαν περιγραφές σε εικόνες από την ζωή του νεκρού στη γή, αντικείμενα να τον συντροφεύουν ,όπλα, κοσμήματα,οικιακά σκεύη κλπ.
Τοιχογραφίες δεν υπάρχουν μόνο στους τάφους της κοιλάδας των βασιλέων στις Θήβες, υπάρχουν και σε ναούς, όπως για παράδειγμα στούς ναούς του Ραμσή και της Νεφερτάρη στο Αμπού Σιμπέλ, στο ναό του κροκοδείλου στο Κομόμπο,στους ναούς στο Λούξορ και στο Κάρνακ και αλλού, όλα αυτά τα μέρη πιστεύεις ότι θαυμάζονταν από τους νεκρούς;
Εκτός αν ήθελες να αναφερθείς στο βιβλίο των νεκρών μιλώντας για σύμβολα, αλλά το βιβλίο των νεκρών που το βλέπουμε ζωγραφισμένο πάνω σε σαρκοφάγους η σε παπύρους που συνόδευαν τον νεκρό δεν ήταν έργο για "θαυμασμό" από τον νεκρό ούτε διακόσμηση, ο ρόλος του ήταν να τον καθοδηγήσει στις διάφορες δοκιμασίες που θα συναντούσε πριν φθάσει στον Κάτω Κόσμο, δοκιμασίες για το Κα για να περασει στο επόμενο στάδιο.
Συνήθως περιείχε και εικόνες που έδειχνε τις δοκιμασίες στις οποίες θα υποβαλλόταν ο νεκρός.


Αγαπητή μου ήταν σχήμα λόγου. Η τέχνη στην Αίγυπτο δεν ήταν για να την θαυμάζουν αλλά για να σε κρατήσει στην αιωνιότητα. Η τέχνη της Αιγύπτου ήταν παρα πολύ αυστηρή. Η τέχνη είχε άμεση σχέση με την Αιωνιότητα, με τους Θεούς, με το Μυστήριο. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ελευθερία της έκφρασης αλλά μια αυστηρή μαθηματική οδός που σε κρατάει στην αιωνιότητα!

quote:
keraynos: Ελπίζω έστω και λίγο να σε κάλυψα.

Αγαπητή μου ο καθένας από μας προσφέρει αυτό που μπορεί και θέλει. Εκτιμώ την προσφορά σου και θα το εκτιμούσα εάν θα υπάρχει συνέχεια, αφού πιστεύω ότι μπορείς να συνεχίσεις να προσφέρεις στο θέμα.


Νομίζω ότι για την Αίγυπτο δεν θα χρειαστεί να πούμε κάτι άλλο εκτός από το γεγονός ότι οι Έλληνες παρέλαβαν την τέχνη από τους Αιγύπτιους. Κι εδώ είναι το επόμενο βήμα, από την Αίγυπτο στην Ελλάδα.

Τι είναι αυτό που κράτησαν οι Έλληνες από τους Αιγύπτιους?
Τι είναι αυτό που άλλαξαν και γιατί?
Παρέμεινε και για τους Έλληνες η τέχνη απλά που σε κρατάει στην Αιωνιότητα?
Γιατί το άγαλμα ήταν μόνο η απεικόνιση του Θεού/Θεάς?
Ποια ήταν η σχέση της τέχνης με την Θρησκεία και την Θεολογία?


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!


Edited by - el.elyon on 27/09/2007 11:01:14Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/09/2007, 06:24:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ γιατί είναι και πολλες και μεγάλες οι ερωτήσεις.

Λόγω της γεωγραφίας της Κρήτης, οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι που επηρεάστηκαν από την Αίγυπτο.

Καθώς άνθισε το εμπόριο ανάμεσα τους έχουμε σαφείς επηρεασμούς και στην τέχνη και στην αρχιτεκτονική (π.χ οι κολώνες στη Μινωική Κρήτη είναι κυλινδρικές όπως και στην Αρχαία Αίγυπτο)και στην γραφή.

Η τοιχογραφία των ανακτόρων της Κνωσσού " ο πρίγκιπας με τα κρίνα" , μας παραπέμπει άμεσα στις Αιγυπτιακές τοιχογραφίες(κεφάλι και πόδια προφίλ, κορμός ανφάς).Βρίσκουμε τοιχογραφίες, όπου η αναπαράσταση της φύσης ενώνεται με σύμβολα, όπως σπείρες, κυματοειδείς γραμμές, κλπ καθώς επίσης και τελετουργικές σκηνές(ταυροκαθάψια), έχουμε ακόμα σκηνές που περιέχουν άνθη λωτού, γρύπες, σφίγγες.Στη Μινωική Κρήτη δεν έχουμε απαραίτητα ζωγραφισμένη την μορφή κάποιου Θεού στις τοιχογραφίες,αλλά και εικόνες της καθημερινότητας.


Τοιχογραφία από τις Θήβες (Αίγυπτος)


Πρίγκιπας με τα κρίνα Κνωσσός

Οί Μινωίτες με την επαφή τους με τους Αιγύπτιους ανέπτυξαν ένα είδος ιερογλυφικής γραφής, αργότερα έχουμε την εξέλιξη σε γραμμική Α' και Β', που στη ουσία ήταν μία απλοποίηση των ιερογλυφικών.
Το μικρό γράμμα α που έχουμε στο αλφάβητό μας δεν είναι τίποτε άλλο από την απλή σχηματοποίηση του κεφαλιού της αγελάδας βαλμένο σε οριζόντια θέση, μη ξεχνάμε την ιερότητα που είχαν για τους Αιγύπτιους οι αγελάδες .Η Θεά Άτορ παρουσιαζόταν με κεφάλι αγελάδας και αντιστοιχούσε στην Θεά Αφροδίτη των Αρχαίων Ελλήνων.

Την αιγυπτιακή τεχνική γραφής αντέγραψαν οι Φοίνικες, οι Εβραίοι, οι Άραβες κ.α. Απλώς οι Φοίνικες άλλαξαν τη μορφή (το σχήμα) των γραμμάτων, για να είναι πιο εύκολη η καταγραφή τους. Δηλαδή εκεί που τα γράμματα στην Αίγυπτο ήταν πιστές εικόνες διάφορων όντων (αετού, λιονταριού κ.τ.λ.), οι Φοίνικες έγραφαν μόνο το περίγραμμά τους ή το απλοποιημένο το σκίτσο τους.

Το ελληνικό σύστημα γραφής αντέγραψαν οι Λατίνοι, όμως όπως επακριβώς ήταν στην εποχή που το αντέγραψαν. Δηλαδή τότε που δεν είχαν ακόμη επινοηθεί από τους Έλληνες και τα ομόηχα γράμματα Ω, Η, καθώς και τα ορθογραφικά σημάδια (τονικά σημάδια, πνεύματα και διαλυτικά). Ο λόγος για τον οποίο η λατινική γραφή είναι πιο εύκολη, όμως ελλιπέστερη της ελληνικής.

Και στην Αρχαική τέχνη στα γλυπτά που παρουσιάζουν τους Κούρους και τις Κόρες βλέπουμε μεγάλη επιρροή από τα Αιγυπτιακά γλυπτά, το αδιόρατο χαμόγελο στο πρόσωπο τα αμυγδαλωτά μάτια το προτεταμένο πόδι μπροστά και τα χέρια με γροθιές κολλημένα στους μηρούς είναι τα στοιχεία που μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.


Κούρος της Αναβύσσου 520 π.Χ


Γιγάντιο άγαλμα του Ραμσή του Β'.

Οι Αρχαίοι Ελληνες τα θέματα τα έπαιρναν από το δωδεκάθεο και την μυθολογία, ήταν κυρίως σκηνές μάχης, αφηγηματικά κατορθώματα ηρώων, που τα βρίσκουμε σε ποικιλία πάνω σε αγγεία, σε ανάγλυφα ή γλυπτά. Νεκρικά έργα έχουμε τις επιτύμβιες στήλες που είναι ανάγλυφα που απεικονίζουν τον νεκρό, βλέπουμε ακόμα να έχουν βρεθεί κτερίσματα μέσα σε αρχαίους τάφους, ειδώλια από τερακκότες,νεκρικά προσωπεία(μάσκα του Αγαμέμνωνα)κλπ.Σε αντίθεση με τους Αιγύπτιους οι Ελληνες συχνά υπέγραφαν τα έργα τους, ενώ οι Αιγύπτιοι ποτέ.

Wolf

Edited by - keraynos on 29/09/2007 06:43:15Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/09/2007, 09:34:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
keraynos: Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ γιατί είναι και πολλες και μεγάλες οι ερωτήσεις.

Καλημέρα αγαπητή keraynos.

Σ΄ ευχαριστώ για την προσπάθεια σου. Ίσως οι ερωτήσεις να είναι πολλές και να απαιτούν μεγάλες απαντήσεις, αλλά εγώ θεωρώ ότι και με λίγα λόγια μπορείς να πεις πολλά. Τα όσα έγραψες είναι πράγματι ενδιαφέρον για το θέμα γιατί συνδέουν την Αίγυπτο με την Ελλάδα.

Αγαπητή μου θα ήθελα να θέσω ξανά τις ερωτήσεις μου και εάν νομίζεις ότι υπάρχει κάτι που μπορείς να προσθέσεις θα το εκτιμούσα πολύ!


Τι είναι αυτό που κράτησαν οι Έλληνες από τους Αιγύπτιους?
Τι είναι αυτό που άλλαξαν και γιατί?
Παρέμεινε και για τους Έλληνες η τέχνη απλά που σε κρατάει στην Αιωνιότητα?
Γιατί το άγαλμα ήταν μόνο η απεικόνιση του Θεού/Θεάς?
Ποια ήταν η σχέση της τέχνης με την Θρησκεία και την Θεολογία?


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/09/2007, 14:05:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα el elyon πιστεύω ότι μέσα στις απαντήσεις που έδωσα στο προηγούμενο μηνυμά μου είχα απαντήσει στα ερωτήματά σου, οι Αρχαίοι Έλληνες δεν πίστευαν ότι το ξόανο το άγαλμα η το ειδώλιο ήταν ο Θεός αλλά η απεικόνισή του.

Οι πρώτες απόπειρες του ανθρώπου στον ελλαδικό χώρο ειναι κυρίως από τη νεολιθική εποχή έχουμε μητριαρχική μορφή κοινωνίας και τα γλυπτά έχουν αναθηματικό χαρακτήρα και φαίνονται να συνδέονται με λατρευτικές πρακτικές της Μητέρας-γης-Θεάς,στην Κνωσσο έχουμε απεικονίσεις της Μητέρας -Θεάς να κρατάει στα χέρια της 2 φίδια ,η γυναικα έχει επαφή με το θείο, γνωρίζει πολλά που βοηθούν την κοινωνία που ζει και δημιουργεί. Είναι η Μεγάλη Ιέρεια.

Η Εποχή του Χαλκού στη μινωική Κρήτη, την κυκλαδική τέχνη και τη μυκηναϊκή μεγαλιθική αρχιτεκτονική γλυπτική μας δίνει περισσότερα στοιχεία για τη λατρευτική χρήση της πλαστικής τέχνης της, με έμφαση στην κεντρική μορφή της γυναικείας θεότητας.

Στη συγκεκριμένη περίοδο και ιδιαίτερα στον κυκλαδικό πολιτισμό έχουμε τις πρώτες τάσεις για μνημειακή γλυπτική με ειδώλια που φθάνουν το 1.5 μ. ύψος.

Κατά την γεωμετρική περίοδο ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας ατονεί, και ξαναεμφανίζεται μετα το 800π.Χ, οι Ελληνες καλλιτέχνες αναπτύσσουν και πάλι έντονο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη μορφή και τη γλυπτική ως μέσο αρχιτεκτονικής διακόσμησης, πλησιάζοντας την ουσία της μνημειακής γλυπτικής.Σε ορισμένες περιπτώσεις εύποροι ιδιώτες αφιερώνουν αγάλματα σε σημαντικά ιερά, επιδεικνύοντας την κοινωνική τους θέση.

Κυρίαρχο στοιχείο είναι η τοποθέτηση των αγαλμάτων στα αετώματα και τις προσόψεις των ναών, γεγονός που τους προσδίδει αναθηματικό χαρακτήρα και σαφή σχέση με το θρησκευτικό ένστικτο των Ελλήνων για την ανθρωπομορφική απεικόνιση του θείου.

Κατά την κλασσική περίοδο η κίνηση και η απεικόνιση του σώματος γίνεται περισσότερο ρεαλιστική,οι γλύπτες προσπαθούν να συλλάβουν την ιδανική ανθρώπινη μορφή, αναπτύσσοντας ένα κανόνα αναλογιών.Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, για όλα τα πράγματα, όπως και για το ανθρώπινο σώμα, υπάρχει μια τέλεια μορφή που ενσωματώνει το κάλλος και το αγαθό. Όλα τα ανθρώπινα σώματα είναι αντίγραφα αυτού του τέλειου πλατωνικού σώματος.Στο τρίτο τέταρτο του 5ου π.Χ περίπου ο Πολύκλειτος έγραψε τον "κανόνα" που υιοθετήθηκε από πολλούς γλύπτες της ώριμης κλασικής περιόδου και έτσι οι ανθρώπινες μορφές στη συγκεκριμένη εποχή τείνουν να είναι λιτές και μυώδεις.


Κανόνας

Κατά την ελληνιστική περίοδο τα απλά γλυπτά και τα μεγάλα συμπλέγματα δεν κοσμούν πλέον αποκλειστικά ναούς, αλλά δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, μεγάλα αρχιτεκτονικά σύνολα με ενιαία αντίληψη του χώρου.

Τα στοιχεία τα δανείστηκα από το βιβλίο :Γ. Κοκκορού-Αλευρά, Η Τέχνη της Αρχαίας Ελλάδας

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν συγκεκριμένη λέξη για την θρησκεία. Τόσο πολύ ήταν ο μύθος και η τελετουργία πράγματα συνυφασμένα με τις άλλες, αμεσότερα πρακτικές, δραστηριότητες του βίου, ώστε δεν σκέφτηκαν να αυτονομήσουν την θρησκευτικότητα. Την θρησκεία τους την μάθαιναν στη πράξη. Συμμετέχοντας στις ιερές τελετές, στις πομπές και τους εορτασμούς προς τιμήν των θεών, παρευρισκόμενοι στις θυσίες, προσφέροντας τις απαρχές των καρπών και τελώντας χοές στους νεκρούς, ακούγοντας δε, από πολύ νεαρή ηλικία, τις ιστορίες και τους θρύλους για την ζωή και την δράση θεών και ηρώων, έρχονταν σε επαφή με ολόκληρο εκείνο τον φαντασιακό κόσμο όντων υπεραισθητών που εκφράστηκε τόσο καίρια στην ποίηση και την τέχνη.

http://www.inpsy.gr/Articles/Raggos.htm (Ψυχανάλυση και αρχαία ελληνική θρησκεία: περί της γενέσεως και παρουσίας των θεών στον κόσμο)

Ελπίζω να συμπλήρωσα κάποια πράγματα καλή σου μέρα.

Wolf
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4907 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/09/2007, 00:33:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
keraynos
Το ελληνικό σύστημα γραφής αντέγραψαν οι Λατίνοι, όμως όπως επακριβώς ήταν στην εποχή που το αντέγραψαν. Δηλαδή τότε που δεν είχαν ακόμη επινοηθεί από τους Έλληνες και τα ομόηχα γράμματα Ω, Η, καθώς και τα ορθογραφικά σημάδια (τονικά σημάδια, πνεύματα και διαλυτικά). Ο λόγος για τον οποίο η λατινική γραφή είναι πιο εύκολη, όμως ελλιπέστερη της ελληνικής.

Φίλη kerayne , αν θυμάμαι καλά τα τονικά σημάδια, πνεύματα και διαλυτικά , τέθηκαν σε εφαρμογή πολύ αργότερα , την εποχή του Ιουστινιανού , προκειμένου να διευκολύνουν τους λαούς της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας να τονίσουν και να προφέρουν σωστά την Ελληνική γλώσσα η οποία είχε υιοθετηθεί ως επίσημη γλώσσα του πολυπολιτισμικού αυτού κράτους .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/09/2007, 13:42:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Sesostris τα τονικά σημάδια πράγματι τέθηκαν σε εφαρμογή πολύ αργότερα από τότε που οι Λατίνοι πήραν το αλφάβητο από τους Έλληνες.Ο Αριστοφάνης ο Βυζάντιος είναι αυτός που συστηματικά καθιέρωσε τα σημεία στίξεως και πρώτος εισήγαγε τον τονισμό των λέξεων πριν το 200π.Χ.Ήταν ένας από τους πρώτους διευθυντές της Αλεξανδριανής βιβλιοθήκης, δάσκαλος των παιδιών της βασιλικής οικογένειας και δεινός φιλόλογος (257-180 π.Χ. περίπου), ανέπτυξε πολύπλευρη φιλολογική δραστηριότητα. Εξέδωσε από την αρχή τα ομηρικά έπη με δικές του παρατηρήσεις καθώς και τα έργα των λυρικών ποιητών της αρχαιότητας, ενώ με το έργο του "Λέξεις" έγινε ο ιδρυτής της επιστημονικής λεξικογραφίας μια και σ' αυτό περιλαμβάνει λέξεις από τα κείμενα των Ελλήνων συγγραφέων τοποθετημένες κατά κατηγορίες (π.χ. "περί προσφωνήσεων"), η λέξεις κατά περιοχές (Αττικές, Λακωνικές κ.α.).

Wolf
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/10/2007, 15:40:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή keraynos καλησπέρα.


quote:
keraynos: Καλημέρα el elyon πιστεύω ότι μέσα στις απαντήσεις που έδωσα στο προηγούμενο μηνυμά μου είχα απαντήσει στα ερωτήματά σου, οι Αρχαίοι Έλληνες δεν πίστευαν ότι το ξόανο το άγαλμα η το ειδώλιο ήταν ο Θεός αλλά η απεικόνισή του.


Το άγαλμα απεικόνισε το Θεό. Αγαπητή μου πόσο σημαντικό ήταν το άγαλμα για τους Έλληνες?


quote:
keraynos: Κυρίαρχο στοιχείο είναι η τοποθέτηση των αγαλμάτων στα αετώματα και τις προσόψεις των ναών, γεγονός που τους προσδίδει αναθηματικό χαρακτήρα και σαφή σχέση με το θρησκευτικό ένστικτο των Ελλήνων για την ανθρωπομορφική απεικόνιση του θείου.

Γιατί αγαπητή μου ήταν ανθρωπομορφική η απεικόνιση του Θειου?

Γιατί δεν απεικόνισαν τους Θεός με αιγυπτιακό τρόπο, άνθρωποι και ζώα μαζί?

quote:
keraynos: Κατά την κλασσική περίοδο η κίνηση και η απεικόνιση του σώματος γίνεται περισσότερο ρεαλιστική,οι γλύπτες προσπαθούν να συλλάβουν την ιδανική ανθρώπινη μορφή, αναπτύσσοντας ένα κανόνα αναλογιών.Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, για όλα τα πράγματα, όπως και για το ανθρώπινο σώμα, υπάρχει μια τέλεια μορφή που ενσωματώνει το κάλλος και το αγαθό. Όλα τα ανθρώπινα σώματα είναι αντίγραφα αυτού του τέλειου πλατωνικού σώματος.Στο τρίτο τέταρτο του 5ου π.Χ περίπου ο Πολύκλειτος έγραψε τον "κανόνα" που υιοθετήθηκε από πολλούς γλύπτες της ώριμης κλασικής περιόδου και έτσι οι ανθρώπινες μορφές στη συγκεκριμένη εποχή τείνουν να είναι λιτές και μυώδεις.

Στην πραγματικότητα η τέχνη ήταν η έκφραση της ιδανικής ομορφιάς και τελειότητας του ανθρώπου και του Θεού! Η Τέχνη ήταν μια Ιδέα!!!
Αλλά αγαπητή μου για τους απλους ανθρώπους τι ήταν το άγαλμα, τι ήταν οι Θεοί?
Το εμπόριο είχε κάποια σχέση με όλα αυτά?

quote:
keraynos: Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν συγκεκριμένη λέξη για την θρησκεία. Τόσο πολύ ήταν ο μύθος και η τελετουργία πράγματα συνυφασμένα με τις άλλες, αμεσότερα πρακτικές, δραστηριότητες του βίου, ώστε δεν σκέφτηκαν να αυτονομήσουν την θρησκευτικότητα. Την θρησκεία τους την μάθαιναν στη πράξη. Συμμετέχοντας στις ιερές τελετές, στις πομπές και τους εορτασμούς προς τιμήν των θεών, παρευρισκόμενοι στις θυσίες, προσφέροντας τις απαρχές των καρπών και τελώντας χοές στους νεκρούς, ακούγοντας δε, από πολύ νεαρή ηλικία, τις ιστορίες και τους θρύλους για την ζωή και την δράση θεών και ηρώων, έρχονταν σε επαφή με ολόκληρο εκείνο τον φαντασιακό κόσμο όντων υπεραισθητών που εκφράστηκε τόσο καίρια στην ποίηση και την τέχνη.

Αγαπητή μου οι Έλληνες ήταν πολυθεϊστές άρα δεν υπήρχαν σύνορα για τους Θεούς, για τις θρησκείες. Ο πολυθεϊσμός ήταν η ελληνική θρησκεία. Σαφώς και οι ποιητές είχανε το πρώτο λόγο στην δημιουργία του μύθου αλλά στην συνέχεια η φιλοσοφία διαμόρφωσε την ελληνική θεολογία. Ο μύθος ήταν η αρχή, ήταν αυτό που έλαβαν από τους άλλους και το οποίο το τελειοποίησαν αλλά δεν έμειναν εκεί. Το άγαλμα ήταν στο κέντρο της ελληνικής θρησκείας, ήταν η παρουσία του Θεού!
Το άγαλμα ήταν θεϊκό και όχι ανθρώπινο!!!

quote:
keraynos: Ελπίζω να συμπλήρωσα κάποια πράγματα καλή σου μέρα.

Σε ευχαριστώ για την ιστορική αφήγηση!

(Συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση μου.)


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/10/2007, 00:03:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
el-elyon:
«Το άγαλμα απεικόνισε το Θεό. Αγαπητή μου πόσο σημαντικό ήταν το άγαλμα για τους Έλληνες?»

Πότε επιτέλους θα αντιληφτείτε ότι οι αρχαίοι έλληνες δεν λάτρευαν τα αγάλματα, αλλά ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΣΑΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ?

Σου εξηγεί το μέλος Κεραυνός ότι το άγαλμα ήταν απλά η απεικόνιση του Θείου, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΘΕΙΟ (κάτι επάνω στο οποίο επί αιώνες έστησε η χριστιανική λασπολογία τον «έλληνα ειδωλολάτρη»), και το μόνο που έχεις να σημειώσεις είναι το…….πόσο σημαντικό ή όχι ήταν το άγαλμα για τους έλληνες??

Γιατί δεν μας λες πόσο σημαντικές είναι ανά τους αιώνες οι περίφημες «θαυματουργές εικόνες» για το χριστιανικό ποίμνιο? Γιατί δεν μας μιλάς για τα διάφορα κόκαλα ή ακόμα και μουμιοποιημένα πτώματα και την αξία τους, για τους χριστιανούς?

Τελικά, η υποκρισία περίσσεψε ανάμεσα σας φίλτατε, αλλά επίσης, φαίνεται να χάσατε και το θάρρος της αναγνώρισης του λάθους…
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/10/2007, 09:34:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Schwabe: Πότε επιτέλους θα αντιληφτείτε ότι οι αρχαίοι έλληνες δεν λάτρευαν τα αγάλματα, αλλά ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΣΑΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ?

Τι είναι η λατρεία?

quote:
Schwabe: Σου εξηγεί το μέλος Κεραυνός ότι το άγαλμα ήταν απλά η απεικόνιση του Θείου, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΘΕΙΟ (κάτι επάνω στο οποίο επί αιώνες έστησε η χριστιανική λασπολογία τον «έλληνα ειδωλολάτρη»), και το μόνο που έχεις να σημειώσεις είναι το…….πόσο σημαντικό ή όχι ήταν το άγαλμα για τους έλληνες??

Είμαι ο πρώτος που έχω πει στο παρόν θέμα ότι το άγαλμα απεικονίζει το Θεό, αλλά αυτό δεν σε ενδιαφέρει!!!!!!!
Δεν σε ενδιαφέρει ούτε το παρόν θέμα!
Δεν σε ενδιαφέρει τίποτα γιατί διαφορετικά αδυνατώ να εξηγήσω αυτό το ξέσπασμα σου!!!
Αν ενδιαφερόσουν θα είχες διαβάζει με προσοχή τα μηνύματα μου και αυτό το ξέσπασμα θα ήταν περιττό!!!
Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το χόμπι σου!!!!!!!

Καλά κάνεις και συνεχίζεις το χόμπι σου αλλά όχι μαζί μου!!!!!!!

quote:
Schwabe: Γιατί δεν μας λες πόσο σημαντικές είναι ανά τους αιώνες οι περίφημες «θαυματουργές εικόνες» για το χριστιανικό ποίμνιο? Γιατί δεν μας μιλάς για τα διάφορα κόκαλα ή ακόμα και μουμιοποιημένα πτώματα και την αξία τους, για τους χριστιανούς?

Αν αφήσεις να συνεχιστεί το θέμα, θα πούμε και για αυτά!!!

quote:
Schwabe: Τελικά, η υποκρισία περίσσεψε ανάμεσα σας φίλτατε, αλλά επίσης, φαίνεται να χάσατε και το θάρρος της αναγνώρισης του λάθους…

Σε ευχαριστώ παρα πολύ!


Καλή σου μέρα!!!


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/10/2007, 10:18:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
el-elyon:
«Τι είναι η λατρεία?»

Γιατί δεν κοιτάς γύρω σου, μέσα στην χριστιανική παράδοση, για να αντιληφθείς τι εστί λατρεία? Γιατί δεν πάς να δεις τους γονυπετείς χριστιανούς που προσκυνούν κόκαλα, λείψανα διαφόρων αγίων, ώστε να δεις την έννοια της λατρείας?

Ωστόσο, ας πούμε ότι ως λατρεία νοείται η διαδικασία κατά την οποία εκδηλώνει ο πιστός την αφοσίωση του στον/στους Θεό/Θεούς, μέσα από μια σειρά τελετουργικών πράξεων.

Άντε να δούμε πότε θα συμφιλιωθείς με την αλήθεια.

el-elyon:
«Καλά κάνεις και συνεχίζεις το χόμπι σου αλλά όχι μαζί μου!!!»

Να αποφεύγεις αμφίσημες δηλώσεις και να ομιλείς ξεκάθαρα, δίχως σκιές. Τα υπόλοιπα, είναι κραυγές.

Μάθατε να υποδύεστε τους «αληθινούς πιστούς», και σας ενοχλεί η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας..

el-elyon:
«Σε ευχαριστώ παρα πολύ!»

Να σαι καλά, και να μην προτρέχεις διαρκώς..
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/10/2007, 11:48:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Schwabe: Ωστόσο, ας πούμε ότι ως λατρεία νοείται η διαδικασία κατά την οποία εκδηλώνει ο πιστός την αφοσίωση του στον/στους Θεό/Θεούς, μέσα από μια σειρά τελετουργικών πράξεων.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου αλλά το θέμα είναι συγκεκριμένο και η ερώτηση μου είναι συγκεκριμένη!

Τι ήταν η λατρεία για τους Αρχαίους Έλληνες?

Με ποιο/ποιους τρόπο/τρόπους λατρεύανε οι Αρχαίοι Έλληνες?

quote:
Schwabe: Άντε να δούμε πότε θα συμφιλιωθείς με την αλήθεια.

Το χόμπι παραμένει χόμπι…….!!!!!!!?

quote:
Schwabe: Να αποφεύγεις αμφίσημες δηλώσεις και να ομιλείς ξεκάθαρα, δίχως σκιές. Τα υπόλοιπα, είναι κραυγές.

Συγνώμη αλλά μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το χόμπι αλλά εσύ δεν είπες για χόμπι…….???????!!!!!!!

Οι κραυγές αφορούν εσένα και όχι εμένα! Εσύ ξεσπάς χωρίς κανένα λογο, χωρίς να έχεις διαβάζει τίποτα από αυτά που έχω γράψει και συνεχίζεις στο ίδιο ρυθμό!

quote:
Schwabe: Μάθατε να υποδύεστε τους «αληθινούς πιστούς», και σας ενοχλεί η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας

Εδώ κι ένα χρόνο λέω συνέχεια ότι εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου, εσύ συνεχίζεις στο πληθυντικό! Συνεχίζεις να κατηγορείς, συνεχίζεις στην άρνηση!
Συνεχίζεις το χόμπι σου!


quote:
Schwabe: Να σαι καλά, και να μην προτρέχεις διαρκώς..



Τα μην και τα πρέπει όχι σε μένα αγαπητέ!!!!!!!


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 9 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.203125
Maintained by Digital Alchemy