ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Χριστιανισμός: μας Eπιβλήθηκε ή τον Πιστέψαμε;
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 11
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/12/2005, 18:10:44  Εμφάνιση Προφίλ
Βρε Telekinesis,
Τι είναι αυτά που λες τώρα;;;

Αν άφηνες για λίγο τους ανούσιους παληκαρισμούς, ίσως κατάφερνα να σε καταλάβω.

Εγώ σου είπα τι σου φταίει ο παπάς και αυτό ήταν όλο.

Με το να σου λέει κάποιος ότι έχεις ακραίες θέσεις και σου προτείνει να κάνεις που και που καμιά αυτοκριτική, εσύ προσβάλλεσαι;; Γιατί δεν προσπαθείς να του αποδείξεις το αντίθετο;;

Άσε τα "εγώ αυτό" και τα "εγώ εκείνο" ....... Δεν χρησιμεύουν σε τίποτα.

Αν θες να αποδείξεις κάτι, κάντο με κόσμιο τρόπο και σε ήπιους τόνους. Δεν χρειάζονται φανφαρισμοί φίλε μου.
Κανείς δεν σε έβαλε στη γωνιά και κανείς δεν θέλει το κακό σου.
Να είσαι σίγουρος πως, τουλάχιστον για εμάς τους Χριστιανούς, το στρίμωγμα ή το να κολλήσουμε κάποιον στον τοίχο δεν είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει!!

Εγώ θα έλεγα να κάνεις μια προσπάθεια να δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά και να μην μας βλέπεις σαν εχθρούς σου. Η Ελληνικότητα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κανενός!!


Φιλικά όπως πάνταΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Arela
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
121 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/12/2005, 19:43:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Arela
Πρώτον: Μια υπόκλιση στον Ψηλό (γιατί δεν φοράω καπέλο χεχ),
γι'αυτό εδώ το "εν κατακλείδι" του:
quote:
Εγώ θα έλεγα να κάνεις μια προσπάθεια να δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά και να μην μας βλέπεις σαν εχθρούς σου. Η Ελληνικότητα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κανενός!!

Δεύετερον: Τηλεκίνησις:

quote:
Δεν με αγγίζετε ρε παιδάκια, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να μου την πέσετε και να με βρίζετε (άλλωστε αυτό έχετε κάνει) δεν αγγίζετε καμιά χορδή μου!!!

Αγγίζουμε κάτι που σε βάζει στη λογική να στρέφεσαι συλλήβδην εναντίον πολλών (αν όχι όλων εδώ μέσα) αντί να κάτσεις να σκεφτείς πως μπορεί...λέμε τώρα μπορεί να μην έχεις κι εσύ το αλάθητο, όπως άλλωστε κι εμείς. Επιχείρημα και αντεπιχείρημα θα'πρεπε να'ναι η λογική εδώ, κι όχι κόντρα χάριν κόντρας. Εποικοδομητικός διάλογος κι όχι ισοπεδωτικός αντίλογος.

Τα περί ύψους τα αντιπαρέρχομαι. 'Οποιο και να'ναι το πραγματικό σου ύψος, με θλίβει που διαχωρίζεις εαυτόν ως γίγας έναντι των άλλων. Εγώ θα παραμείνω στο νοητό 1.60, αλλά τα παπούτσια σου δε θα τα γυαλίσω. ΛΟΥΣΤΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, ούτε και ιταμή/μικρόψυχη ώστε να προσάψω τέτοιο χαρακτηρισμό σε άλλους.

quote:
Εγώ έχω τα κότσια να στέκομαι ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ απέναντί σας, χωρίς παρεούλα, μόνον με την ψυχή μου.
Αυτήν την ψυχή που έχω εγώ και λίγοι ακόμη δεν μου την χάρισαν, την κέρδισα στον δρόμο, εκεί που εσείς λιγοψυχάτε...

Προσυπογράφω εδώ, ως άτομο κατ'ουσία μοναχικό στην πορεία μου και σίγουρα αυτόνομα σκεπτόμενο. Τίποτα όμως φίλε δε μας χαρίζεται και για ό,τι "κέρδισα" ή αποκόμισα εγώ ως τώρα σε γνώσεις και κυρίως ΕΠΙΓΝΩΣΕΙΣ, κατέθεσα ιδρώτα, αίμα κόπο και θυσίασα κάμποσα πραγματάκια στην πράξη. Στα λόγια δεν αρέσκομαι στις κορώνες και δη τις απαξιωτικές.

Κι επειδή εγώ δεν είμαι κολλημένη (σε θρησκείες) ούτε στέκομαι εχθρικά απέναντι Ελλήνων - επινοώντας αντίπαλα εχθρκά στρατόπεδα ανάμεσά τους (για λόγους θρησκευτικούς, έλεος!) ούτε παρατάσσομαι σε κανένα από αυτά, θα επιχειρήσω να επανέλθω στην ουσία του θέματος, για τα μάτια ΟΛΩΝ, Χριστιανών και Εθνικών, παραθέτοντας εδώ τα 7 αναθέματα (τρις έκαστον) του ιερατείου, τα οποία κρίνω ως σαθρά και απαράδεκτο να έχουν συνταχθεί από ΕΛΛΗΝΕΣ.

-----
Παραθέτω λιοπόν, όπως τα παρέθεσε για τα μάτια τα δικά μου άλλος φίλος συμφορουμίτης εθνικός, τον οποίον εκτιμώ στο βαθμό που με ξεστράβωσε πάνω σε κάτι που δε γνώριζα- τα 7 ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ που το «Ελληναράδικο» Ορθόδοξο Ιερατείο συνέταξε και τα οποια ΨΕΛΝΟΝΤΑΙ κάθε Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την περιφορά των εικόνων όπως περιέχονται στο «Συνοδικό της Αγίας Ζ' Οικουμενικής Συνόδου υπέρ της Ορθοδοξίας»:


1. Ετι τοις φρονούσι και λέγουσι, κτιστήν είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου Θεότητος ως κτιστήν εκ τούτου πάντως, και αυτήν την θείαν ουσίαν αναγκαζομένοις δοξάζειν κτιστή γαρ κατά τους Αγίους ενέργεια , κτιστήν δηλώσει και φύσιν. Άκτιστον δε, άκτιστον χαρακτηρίσει ουσίαν. Καντεύθεν ήδη κινδυνεύουσιν εις αθείαν παντελή περιπίπτειν, και την Ελληνικήν μυθολογίαν, και των κτισμάτων λατρείαν τη καθαρά και αμώμω των Χριστιανών Πίστει προστριβομένοις, μη ομολογούσι δε κατά τας Αγίων θεοπνεύστου θεολογίας και το της Εκκλησίας ευσεβές φρόνημα άκτιστον είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου Θεότητος ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

2. Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων, αφ΄εαυτών και την καθ' ημάς κλίσιν μεταπλάττουσι, και τας Πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς δεχομένοις, και αυθυπόστατον την ύλην παρά των ιδίων μορφούσθαι λέγουσι, και προφανώς διαβάλλουσι το αυτεξούσιον του Δημιουργού, του από του μη όντος ει το είναι παραγάγοντος τα πάντα, και ως Ποιητού πάσιν αρχήν και τέλος επιτιθέντος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ

3. Τοις τα Ελληνικά διεξιούσι μαθήματα, και μη δια παίδευσιν μόνον ταύτα παιδευομένοις, αλλά και ταις δόξαις αυτών ταις ματαίας επομένοις, και ως αληθέσι πιστεύουσι, και ούτως αυταίς ως το βέβαιον εχούσας εγκειμένοις ώστε και ετέρους ποτε μεν λάθρα, ποτέ δε νοερώς ενάγειν αυταίς και διδάσκειν ανενδοιάστως ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

4. Τοις δεχομένοις, και παραδίδουσι τα μάταια και Ελληνικά ρήματα, ότι τε προϋπαρξις εστι των ψυχών και εκ του μη όντος τα πάντα εγένετο, και παρήχθησαν, ότι τέλος εστί της κολάσεως, ή αποκατάστασις αύθις της κτίσεως, και των ανθρωπίνων πραγμάτων, και δια των τοιούτων λόγων την Βασιλείαν Των Ουρανών λυομένην πάντως, και παράγουσαν εισάγουσιν, ήν αιωνίαν και ακατάλυτον αυτός τε ο Χριστός και Θεός ημών εδίδαξε, και παρέδοτο, και δια πάσης της παλαιάς και νέας Γραφής ημείς παρελάβομε, ότι και η Κόλασις ατελεύτητος και η Βασιλεία αίδιος, δια δε των τοιούτων λόγων εαυτούς τε απολλύασι, και ετέροις αιωνίας προξένοις γινομένοις ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

5. Τοις ευσεβείν μεν επαγγελομένοις, τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη και Καθολική Εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γής, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς, ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

6. Τοις την μωράν των έξωθεν ( = Ελλήνων) φιλοσόφων λεγομένην σοφίαν προτιμώσι, και τοις καθηγηταίς αυτών επομένοις, και τας τε μετεμψυχώσεις των ανθρωπίνων ψυχών, ή και ομοίως τοις αλόγοις ζώοις ταύτας απόλλυσθαι, και εις το μηδέν χωρείν δεχομένοις και δια τούτο ανάστασιν και κρίσιν και την τελευταίαν των βεβιωμένων ανταπόδοσιν αθετούσιν ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

7. Τοις λέγουσιν, ότι οι των Ελλήνων σοφοί και πρώτοι των αιρεσιαρχών, οι παρά των επτά Αγίων και Καθολικών Συνόδων, και παρά πάντων των εν Ορθοδοξία λαμψάντων Πατέρων αναθέματι καθυποβλήθέντας, ως αλλότριοι της Καθολικής Εκκλησίας δια την εν λόγοις αυτών κίβδηλον και ρυπαράν περιουσίαν κρείττονες εισί κατά πολύ, και ενταύθα, και εν τη μελλούση κρίσει, και των ευσεβών μεν και ορθοδόξων ανδρών, άλλως δε κατά πάθος ανθρώπινον ή αγνόημα πλημμελησάντων ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.


"Θεόπνευστα" κομμάτια του χριστιανικού δόγματος σαν αυτά, είναι που στρέφουν πολλούς σήμερα κατά του χριστιανισμού, απαξιώνοντας (αδίκως κατ'εμέ) και τον ίδιο το Χριστό, ο οποίος δεν υπήρχε περίπτωση να προσυπογράψει ποτέ τέτοια ανοσιουργήματα, μια και πρώτος αυτός ήταν φιλέλλην και λάτρης του ελληνικού πνεύματος και φιλοσοφίας. Κατά τα άλλα, θεωρούμε τους ιεράρχες ως εκπροσώπους Του Θεού από ΤΟΝ ΙΔΙΟ Το Θεό (? σοβαρά? ) διορισμένους! 'Eκαναν κανά συμβόλαιο με σφραγίδα και υπογραφή Του Θεού και δεν το ξέρω? Αν έγινε αυτό, ας με διαφωτίσει κάποιος ρε παιδιά. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να θεωρούμε μια θρησκεία που εμπεριέχει μέσα της αυτά, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό, όταν ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΕΙ ΤΡΙΣ αντιστοίχως:

1. την Ελληνική μυθολογία
2. τις Πλατωνικές ιδέες
3. τα Ελληνικά μαθήματα
4. τα «μάταια» Ελληνικά ρήματα
5. τα των Ελλήνων «δυσσεβή» δόγματα
6. την των έξωθεν ( = Ελλήνων) φιλοσόφων σοφία
7. τους των Ελλήνων σοφούς

ΑΥΤΑ ΤΑ ερωτήματα, καλώ όποιους μπορούν να τα απαντήσουν και όσους θέλουν και μπορούν (να σκέφτονται έξω από τις δογματικές παγίδες) ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥΝ!

Και τα παραπάνω θεωρώ σαθρά, μαζί με τη βία, στην προσπάθεια επιβολής του Χριστιανισμού (όπως τον βλέπουν τα ιερατεία Χριστιανισμό) στο... "ποίμνιο".

_______________________
Δεν πιστεύω σε τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα, δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη

Edited by - Arela on 19/12/2005 19:51:51Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Arela
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
121 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/12/2005, 19:49:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Arela
Τα παραπάνω όπως τα κατέγραψα και σχολίασα (7 αναθέματα) είναι ένα από τα σημεία στα οποία προσωπικά συγκλίνω με την οπτική των Εθνικών.
Και γι'αυτό σου λέω Τηλεκίνισης, ότι δεν έχω τίποτα να χωρίσω μαζί σου σε ό,τι αφορά αμιγώς και αποκλειστικά την Ελλάδα. Ο ΤΡΟΠΟΣ που απαξιώνεις συλλήβδην ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες Χριστιανούς είναι που απορρίπτω. Δεν πιστεύω ότι κανένας Χριστιανός του σήμερα θα προσυπέγραφε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, τέτοιες λογικές όπως αυτές εκφράζονται με τα 7 αναθέματα , ή ότι ΓΝΩΡΙΖΕΙ όλα τα τερτίπια, τις πτυχές του δόγματος και το λειτουργικό της εκκλησίας.


Β+


.

_______________________
Δεν πιστεύω σε τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα, δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερηΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Telekinesis
Μέλος 2ης Βαθμίδας


221 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/12/2005, 21:53:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Telekinesis
Εγώ προσωπικά έχω δει πολλούς χριστιανούς να φτύνουν (στην κυριολεξία), τους ιερείς τους.
Έχω δει και άλλους που αντί να γράψουν την περιουσία τους στα παιδιά τους την γράφουν στον παππά της ενορίας τους.
Όλα τα δάκτυλα δεν είναι ίδια.

Η λογική της εκλησίας πρέπει να χτυπηθεί ριζικά.

*Ομφάλιος λώρος εκλησίας-κράτους
*Ιστορία της Ελλάδας by Θεός Α.Ε.
*Θρησκευτικά παραμύθια by Θεός Α.Ε.
*Προπαγάνδα εναντίον της αρχαίας κοινωνίας.
*Παραεκλησιαστικές οργανώσεις δήθεν κοινωνικής μέριμνας.

Ο Χριστός είναι ξεκάθαρο οτι δεν ήταν εκλησιαστικός, είναι ξεκάθαρο οτι ο θάνατός του ήταν ιερατική απόφαση.
Ήταν ένας απέναντι στους πολλούς, αλλά ήταν καλός, αυτό τον έφαγε, μα δεν θα τον επικρίνω για την καλοσύνη του.
Είπε "όποιος θέλει με ακολουθεί", δεν θα τον ακολουθήσω, το δικό μου μονοπάτι το έχω ήδη διαλέξει και προχωράει μέσα και έξω απο το δωδεκάθεο...
Ίσσως κάτι απο το δίδαγμά του να το αφομιώσω, μα ποτέ δεν θα γίνω χριστιανός, όχι γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που είπε ο χριστός, όχι γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που λένε οι παππάδες.
Γιατί δεν μου αρέσει που οι παππάδες λένε ότι τους γουστάρει και κατόπιν υποστηρίζουν οτι αυτά τα είπε ο χριστός ή οι απόστολοί του.
Γιατί τελικά η εκλησία είναι απ' την απαρχή της μια επιχείρηση που προσπαθεί να επιβληθεί νοητικά στον κόσμο καθίμενη πίσω απο το πρόσωπο του μεσσία τους, καπηλευόμενη τον μεσσία τους και ψεύδεται προς το ίδιο το πρόσωπο του μεσσία τους.
Εγώ δεν έχω και δεν θέλω να έχω καμία σχέση με αυτό το βρώμικο παιγνίδι.
Να σου πω και κάτι για να καταλάβεις πως αντιδρώ.
Είπες για μια φάση με μια ευχή που πήγες να σου διαβάσει ένας παππάς.
Αν κατά κάποιον διαολεμένο τρόπο ήμουν δίπλα και άκουγα την φάση, ας μην ήμουνα ούτε γνωστός σου ούτε τίποτα, ο παππάς θα είχε κατέβει τα σκαλιά της εκλησίας με την μούρη, χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Εσύ το πρώτο πράγμμα που θα σκεπτόσουνα είναι: "Τι αλήτης είναι αυτός"?
Στο δικό μου μονοπάτι όμως η βία δεν είναι τρόπος δράσης αλλά τρόπος αντίδρασης απέναντι σε όποιον τολμάει να απαξιώνει έτσι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια χωρίς να βάζει λίγο την καρπουζοκεφάλα του να σκεφθεί οτι ο άνθρωπος δεν είναι κάτι βρώμικο απο το σώμα αλλά απο το μυαλό που κουβαλάει ενίοτε και πόσσο μάλον να φέρεται έτσι σε μια μητέρα.
Αν πας να του βάλεις μυαλό, θα σε βρίσει, standar...
Και επειδή οι παλιοί έλεγαν "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος" δεν θέλει και πολλύ φιλοσοφία...
Την φιλοσοφία που έχει το δικό μου μονοπάτι ας μην την αναλύσουμε καλύτερα, είναι πολλύ δύσκολο να την κατανοήσει κανείς...

Αν μείνουμε στα της εκλησίας, το καλύτερο που έχει κανείς να κάνει είναι να διδάξει στα παιδιά του την αντίθεση ανάμεσα στον λόγο του Χριστού και την βρωμιά των ιερατείων που σταυρώνουν το πνεύμα του κάθε μέρα...

Υπέρτερον πάντων αγαθών, η υγεία της διανοίας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

toxotis
Πλήρες Μέλος

Greece
1256 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2005, 01:20:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους toxotis
Aγαπητέ Τηλεκίνησις, αν και η όποια μορφή βίας με βρίσκει αντίθετη θα συμφωνίσω με αυτό:
"Αν μείνουμε στα της εκλησίας, το καλύτερο που έχει κανείς να κάνει είναι να διδάξει στα παιδιά του την αντίθεση ανάμεσα στον λόγο του Χριστού και την βρωμιά των ιερατείων που σταυρώνουν το πνεύμα του κάθε μέρα..."

Αγαπητή Arela,
΄'οσων αφορά τα Αναθέματα που διαβάζονται την Κυριακή της ορθοδοξίας, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη με την τοποθέτηση σου. Είναι αδιανόητο Έλληνες να πηγαίνουν στην Εκλησσία την ημέρα αυτή και να συμμετέχουν στον αναθεματισμό της ίδιας τους της ιστορίας και της φιλοσοφίας.

Μονάχα μια ερώτηση θα είχα σε σχέση με το πρόσωπο του Χριστού:
Λες:
"το Χριστό, ο οποίος δεν υπήρχε περίπτωση να προσυπογράψει ποτέ τέτοια ανοσιουργήματα, μια και πρώτος αυτός ήταν φιλέλλην και λάτρης του ελληνικού πνεύματος και φιλοσοφίας."

Από που αντλείς αυτή τη βεβαιότητα πως πράγματι υπήρξε φιλέλλην ή ακόμη λάτρης της ελληνικής φιλοσοφίας?

Φιλικά Τοξότης


Edited by - toxotis on 20/12/2005 01:30:51Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimitris84
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
150 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2005, 01:24:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimitris84
Αν υποθεσουμε πως μας επιβληθηκε το ενδιαφερον στην υποθεση ειναι για μενα γιατι το αποδεχτηκαμε.
Αν παλι πιστεψαμε αναρωτιεμαι,πως ειναι δυνατο να πιστεψει κανεις κατι και οχι κατι αλλο.Ποια ειναι η ποιοτικη διαφορα μιας πιστης απο μια αλλη?

Πιστευω κατι που δεν ξερω.

Προσωπικα δεν ονοματιζω το αγνωστο μονο και μονο για να το κανω γνωστο με σκοπο να ησυχασω τον νου μου.

Και ειμαι σιγουρος πως η αναγνωση καποιου κειμενου δεν θα με κανει σοφοτερο ως προς την πραξη.Το θεμα ειναι η αγαπη και η ελευθερια μας επιβληθηκαν ? τις πιστεψαμε? τιποτα απο τα δυο? Η την κουρτινα?

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimitris2
Πλήρες Μέλος


1364 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2005, 01:31:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimitris2
quote:


ΑΥΤΑ ΤΑ ερωτήματα, καλώ όποιους μπορούν να τα απαντήσουν και όσους θέλουν και μπορούν (να σκέφτονται έξω από τις δογματικές παγίδες) ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥΝ!



Τι να με προβληματίσει? Γιατί μια θρησκεία θέλει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της από τις αιρέσεις?
Αυτό που φαίνεται παραπάνω είναι ότι δεν διαφωνεί με τους πιστούς που διαβάζουν τις φιλοσοφίες του Πλάτωνα αλλά με αυτούς που θρησκευτικά ήσαν ενταγμένοι σε θρησκείες διαφορετικές "εφ απαξ εαυτούς τη των ιουδαίων και ελλήνων μερίδι καθυποβαλλομένους" και αυτοονομάζοντο χριστιανοί.
Γι αυτο λέει: "Τοις την μωράν των έξωθεν φιλοσόφων λεγομένην σοφίαν προτιμώσι, και τοις καθηγηταίς αυτών επομένοις, και τας τε ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΕΙΣ των ανθρωπίνων ψυχών, ή και ομοίως τοις αλόγοις ζώοις ταύτας απόλλυσθαι, και εις το μηδέν χωρείν δεχομένοις και δια τούτο ΑΝΑΣΤΑΣΗ και κρίσιν και την τελευταίαν των βεβιωμένων ανταπόδοσιν αθετούσιν "

Τι να έλεγε η εκκλησία?
-Παιδιά εμείς πιστεύουμε στην ανάσταση , δεν πιστεύουμε στην μετεμψύχωση, αλλά εσείς γράφτε μας κανονικά και πιστεύετε ακόμα και στο Ζωροάστρισμό για να λέτε ότι είσθε χριστιανοί?

Δεν λέει να μη διαβάζουν αρχαίους αλλά λέει:
"Τοις τα Ελληνικά διεξιούσι μαθήματα, ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΑ ΠΑΙΔΕΥΣΙΝ μόνον ταύτα παιδευομένοις, αλλά και ταις δόξαις αυτών ΤΑΙΣ ΜΑΤΑΙΑΣ επομένοις, και ως αληθέσι πιστεύουσι, και ούτως αυταίς ως το βέβαιον εχούσας εγκειμένοις ώστε και ετέρους ποτε μεν λάθρα, ποτέ δε νοερώς ενάγειν αυταίς και διδάσκειν ανενδοιάστως"

Δηλαδή να διαβάζουν τα ελληνικά συγγράμματα για να έχουν ελληνική παιδεία χωρίς όμως να αλλάζουν και την πίστη τους δεχόμενοι σαν δημιουργό του κόσμου, το νερό, τη γη κτλ ή την μετεμψύχωση.

Ο Αγιος Ιωαννης ο χρυσόστομος έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο πάνω σε αυτά πως να οφελούνται οι νέοι από την μυθολογία και τους αρχαίους .

Ο Πλάτων αντίθετα στους νόμους απαγορεύει τους νέους να διαβάζουν μυθολογία για να μη σκανδαλιστούν.

Η εκκλησία πήρε τα μέτρα τους την εποχή που το βυζάντιο μαστιζόταν από αιρέσεις και δεισιδαιμονίες του παρελθόντος και όπως ειπώθηκε σε άλλο τοπινκ οι μαγείες , μαντείες κτλ. ήταν καθημερινή απασχόληση, (Σκυθούπολη κτλ.)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Arela
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
121 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2005, 02:01:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Arela

Τώρα μάλιστα ρε Τηλεκίνησις! Μπαίνεις στη δική μου διαλεκτική λογική, που επιδιώκει την προσέγγιση και όχι την αντιδραστική και απαξιωτική σύγκρουση. Αν είναι να γίνει σύγκρουση, να γίνει στα σημεία= με επιχειρήματα κι όχι με προσωπικές επιθέσεις. Αν το προηγούμενο ποστ μου έβαλε ένα λιθαράκι στο να μπεις σ'αυτή τη λογική, χαίρομαι λίγο παραπάνω.

Λες λοιπόν:

quote:

Εγώ προσωπικά έχω δει πολλούς χριστιανούς να φτύνουν (στην κυριολεξία), τους ιερείς τους.
Έχω δει και άλλους που αντί να γράψουν την περιουσία τους στα παιδιά τους την γράφουν στον παππά της ενορίας τους.
Όλα τα δάκτυλα δεν είναι ίδια.

Προτιμώ να μην "φτύνω" τα πρόσωπα, αλλά να στιλιτεύω/πατάσσω τα σαθρά ή ανυπόστατα όταν αυτά εκφράζουν. 'Οσο για τους ιερείς... Δεν αφήνω το ράσο να προκαθορίζει την οπτική μου. Αξιολογώ και τον άνθρωπο μέσα απ'αυτό. Θα μου πεις η θρησκεία που πρεσβεύουν λέει αυτά κι εκείνα και τ'άλλα. Θα σου πω ότι ΚΑΜΙΑ θρησκεία στον πλανήτη δεν είναι τέλεια, ούτε αγγελικά πλασμένη. Μέσα σ'αυτήν (της ορθοδοξίας), έτυχε να ανατραφώ εγώ. Ως παιδί την ενστερνίστηκα αβλεπί, όπως κάνουν όλα τα αθώα παιδάκια που δεν έχουν ακόμα αναπτύξει δικό τους κριτήριο, αλλά συλλέγουν ερεθίσματα/πληροφορίες. Στη συνέχεια, μεγαλώνοντας, αποκτώντας γνώσεις=-επιγνώσεις και ξεφεύγοντας απ'τον μικρόκοσμο που μου φτιάξανε, είδα κάποιες άλλες...αλήθειες, επεξεργάστηκα τα δεδομένα και προέκυψα μάλλον πολέμια του δόγματος. Αυτό όμως, δε με κάνει αμνήμονα ούτε ασεβή. Δε γίνεται επειδή κάποιοι απο μας προχωράμε ένα βήμα παραπέρα, αποστασιοποιούμεθα από κάποια δεδομένα, ξαφνικά να γινόμαστε τυφλοί πολέμιοι των πάντων. Είναι κι αυτό δογματισμός από μια άλλη θέση ή οπτική γωνία ίσως, αλλά πάντως δογματισμός. Και ο δογματισμός, είτε σε θρησκεία είτε ακόμα κι ο επιστημονικός, (χειρότερος αυτός), ποτέ δεν προήγαγε την ψυχονοητική εξελικτική πορεία κανενός. Απαρνούμαι λοιπόν το δόγμα, δε θ'απαρνηθώ ποτέ τους εκχριστιανισθέντες προγόνους μου, φίλους, γονείς, συγγενείς απ'τον περίγυρό μου, καλούς ιερείς (που κι αυτοί υπάρχουν), και ούτε το συνεκτικό ιστό που αποτελεί αυτή η εκκλησία (με τα κουτσά και τα στραβά της) γι'αυτόν τον τόπο. Ως θεσμό θα τη σέβομαι. Στην κοσμοθεωρία της έχω ενστάσεις και τις εκφράζω ευθαρσώς.


quote:

Η λογική της εκλησίας πρέπει να χτυπηθεί ριζικά.

*Ομφάλιος λώρος εκλησίας-κράτους
*Ιστορία της Ελλάδας by Θεός Α.Ε.
*Θρησκευτικά παραμύθια by Θεός Α.Ε.
*Προπαγάνδα εναντίον της αρχαίας κοινωνίας.
*Παραεκλησιαστικές οργανώσεις δήθεν κοινωνικής μέριμνας.


Δεκτό, αλλά όχι με σπαθί και φωτιά (εχθροπραξίες-βία-σωματική η λεκτική) αλλά με επιχείρημα, στιλιτεύοντάς τα, προβάλλοντάς τα ως σαθρά, αφυπνίζοντας συνέλληνες σ'αυτά, ώστε να αρχίσει μια γενικευμένη αντίδραση που μ'αυτόν τον τρόπο θα την ανάγκαζε ν'αλλάξει ρότα σε πολλά και πρώτιστα στα κακώς κείμενά της.


quote:

Ο Χριστός είναι ξεκάθαρο οτι δεν ήταν εκλησιαστικός, είναι ξεκάθαρο οτι ο θάνατός του ήταν ιερατική απόφαση.
Ήταν ένας απέναντι στους πολλούς, αλλά ήταν καλός, αυτό τον έφαγε, μα δεν θα τον επικρίνω για την καλοσύνη του.

Χαίρομαι που το βλέπεις έτσι, γιατί πολλοί ομοϊδεάτες σου τον αφορίζουν ως "Εβραίο" και πέραν αυτού ουδέν. Επανειλημμένα αντιπροτάσσω ότι ήταν φύσει και θέσει πολέμιος του εβραϊσμού, προάγοντας σύστημα αξιών/ηθικό κώδικα αμιγώς ελληνικά, και ταυτόχρονα εξοβελίζοντας τα ανάξια και ηθικιστικά της εβραϊκής αμπελοφιλοσοφίας (όχι φιλοσοφίας).

quote:

Είπε "όποιος θέλει με ακολουθεί", δεν θα τον ακολουθήσω, το δικό μου μονοπάτι το έχω ήδη διαλέξει και προχωράει μέσα και έξω απο το δωδεκάθεο...

Αναφαίρετο δικαίωμά σου αυτή η συνειδητή-προσωπική επιλογή σου, και τη σέβομαι.


quote:

Ίσσως κάτι απο το δίδαγμά του να το αφομιώσω, μα ποτέ δεν θα γίνω χριστιανός,

Με την έννοια που εννοούν το "Χριστιανός" τα ιερατεία, ούτε εγώ είμαι. Ωστόσο το πρώτο σκέλος της φράσης σου δείχνει ότι τελικά ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις σύνθεση πραγμάτων, αντί να τα αποσυνθέτεις/ισοπεδώνεις κάποια σωστά απ'αυτά, όπως κάνουν πολλοί δυστυχώς με την λαθεμένη λογική ότι έτσι θα προβληθούν καλύτερα τα συγκεκριμένα που αυτοί πρεσβεύουν. Μα έτσι πάλι περιχαρακώνεται το πνεύμα, πράγμα που ουδέποτε προήγαγε ο Ελληνισμός.

quote:

όχι γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που είπε ο χριστός, όχι γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που λένε οι παππάδες.
Γιατί δεν μου αρέσει που οι παππάδες λένε ότι τους γουστάρει και κατόπιν υποστηρίζουν οτι αυτά τα είπε ο χριστός ή οι απόστολοί του.

Σ'αυτό εδώ προσυπογράφω απολύτως. Θα σου έλεγα μάλιστα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρημάτων τους βασίζεται στις απόψεις του Παύλου (μέσω των επιστολών του) τις οποίες μετά αποδίδουν στις αντιλήψεις του Χριστού, πράγμα που δεν ισχύει. Κάλλιο να λέγανε "Παυλισμό" αυτό που πια δημιουργήθηκε μέσα από το δόγμα, τους "άγιους" πατέρες και το ιερατείο γενικότερα, παρά Χριστιανισμό. Αυτό ακριβώς ήθελα να καταδείξω παραθέτοντας τα 7 αναθέματα, που εμένα προσωπικά μ'εξοργίζουν.

quote:

Γιατί τελικά η εκλησία είναι απ' την απαρχή της μια επιχείρηση που προσπαθεί να επιβληθεί νοητικά στον κόσμο καθίμενη πίσω απο το πρόσωπο του μεσσία τους, καπηλευόμενη τον μεσσία τους και ψεύδεται προς το ίδιο το πρόσωπο του μεσσία τους.
Εγώ δεν έχω και δεν θέλω να έχω καμία σχέση με αυτό το βρώμικο παιγνίδι.

Κι εδώ συγκλίνω απολύτως. (Διάβολε, δεν καταλαβαίνω πού και πώς ξεκίνησε η κόντρα μ'εμάς χεχ)

quote:

Να σου πω και κάτι για να καταλάβεις πως αντιδρώ.
Είπες για μια φάση με μια ευχή που πήγες να σου διαβάσει ένας παππάς.
Αν κατά κάποιον διαολεμένο τρόπο ήμουν δίπλα και άκουγα την φάση, ας μην ήμουνα ούτε γνωστός σου ούτε τίποτα, ο παππάς θα είχε κατέβει τα σκαλιά της εκλησίας με την μούρη, χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Εσύ το πρώτο πράγμμα που θα σκεπτόσουνα είναι: "Τι αλήτης είναι αυτός"?

Σαφώς όχι. Θα σκεφτόμουν ότι σε πνίγει ο φαρισαϊσμός, η υποκρισία ή το άδικο, ότι είσαι παθιασμένος και ταυτόχρονα θερμοκέφαλος/ευέξαπτος, ότι τα πήρες στο κρανίο και έχασες τον έλεγχο.

quote:

Στο δικό μου μονοπάτι όμως η βία δεν είναι τρόπος δράσης αλλά τρόπος αντίδρασης απέναντι σε όποιον τολμάει να απαξιώνει έτσι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια χωρίς να βάζει λίγο την καρπουζοκεφάλα του να σκεφθεί οτι ο άνθρωπος δεν είναι κάτι βρώμικο απο το σώμα αλλά απο το μυαλό που κουβαλάει ενίοτε και πόσσο μάλον να φέρεται έτσι σε μια μητέρα.

Η βία φέρνει βία. Κι αυτή αποτελεί τροχοπέδη στην ψυχονοητική σου ανέλιξη, άσχετα αν οι προθέσεις που την υποκίνησαν είναι οι πιο ανθρώπινες κι οι καλύτερες. Πρώτοι εσείς υπερτονίζετε (και καλά κάνετε) τη βία που ασκήθηκε στους Εθνικούς επι Βυζαντίου, (σφαγή να πω καλύτερα), για να επιβληθεί με τον τσαμπουκά το νέο ιερατείο. Η απάντηση σ'αυτό με βία, δεν σε κάνει επί της ουσίας καλύτερο/ανώτερο από αυτούς που δικαίως κατηγορείς. Βέβαια, αυτή είναι η άποψή μου επί της αρχής. Επί του πρακτέου, δεν είναι λίγες οι φορές που'νιωσα την ανάγκη να κάνω κι εγώ κάποιον "κοτλέ" με τα νύχια μου, καθ'ότι θερμοκέφαλη κι εγώ. χεχ

quote:

Αν πας να του βάλεις μυαλό, θα σε βρίσει, standar...
Και επειδή οι παλιοί έλεγαν "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος" δεν θέλει και πολλύ φιλοσοφία...
Την φιλοσοφία που έχει το δικό μου μονοπάτι ας μην την αναλύσουμε καλύτερα, είναι πολλύ δύσκολο να την κατανοήσει κανείς...

Μωρέ την κατανοώ, αλλά κοίτα τι γίνεται. Ναι, αν πας με λόγια να του "βάλεις μυαλό" μπορεί να σε βρίσει, κι αυτό γιατι δεν είναι έτοιμος να δεχτεί αυτά που του λες, ή δεν έχει ανελιχθεί ψυχονοητικά για να το κατανοήσει. Από την άλλη η βία είναι βέβαιο ότι καταστέλλει την ψυχονοητική ανέλιξη. Στο βαθμό που τώρα βλέπω τις διαδρομές σου (χωρίς την αμυντική επιθετικότητα που βγάζεις) θα έλεγα πως παρά το ορμητικό και ασυγκράτητο των αντιδράσεών σου ενίοτε, έχεις "ανέβει" αρκετά. Κι αυτό από μόνο του είναι ένα οξύμωρο. Μην το εντείνεις όμως, ούτε να στέκεσαι σ'αυτό. προχώρα παραπέρα. ΜΠΟΡΕΙΣ.


quote:

Αν μείνουμε στα της εκλησίας, το καλύτερο που έχει κανείς να κάνει είναι να διδάξει στα παιδιά του την αντίθεση ανάμεσα στον λόγο του Χριστού και την βρωμιά των ιερατείων που σταυρώνουν το πνεύμα του κάθε μέρα...

Και θα συμπλήρωνα εδώ πως αν ξανακατέβαινε και τότε που συντάχθηκαν τα 7 αναθέματα, αλλά και σήμερα που είμαστε μέσα στο δογματισμό, το φαρισαϊσμό, τη μισαλλοδοξία και τους φανατισμούς, θα άρπαζε το βούρδουλα ξανά. Και ασφαλώς προσυπογράφω ΚΑΙ σ'αυτή τη σκέψη σου.

Εν κατακλείδι... Ας μη στεκόμαστε τόσο πολύ στα "λίγα" των θρησκευτικών τερτιπιών, γιατί αν μη τι άλλο, αυτό το τελευταίο νοητικό νταραβέρι μας καταδεικνύει σαφέστατα πως είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, απ'αυτά που μας χωρίζουν. Γιατί πάνω απ'όλα αδερφέ, είμαστε 'Ελληνες κι αυτό είναι κάτι που που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε.


Β+


.


_______________________
Δεν πιστεύω σε τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα, δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερηΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimitris84
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
150 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2005, 15:20:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimitris84
Προς dimitris2 Δεν θαπρεπε να σε προβληματισει το γεγονος πως ολοι οι αλλοι πλην ημων ειναι αιρετικοι ?

Δεν ειναι γεγονος πως η καθε θεωρια μας επηρεαζεται αμεσα απο την ιστορια και την κουλτουρα του τοπου που ζησαμε και ανατραφηκαμε? Αν ειχες γεννηθει σε ισλαμικη χωρα πως εισαι σιγουρος πως δεν θα ηταν αιρεση για σενα ο Χριστιανισμος? Ειναι επιλογη σου βεβαια και το σεβομαι απολυτα αλλα δεν μπορω να δω την λογικη προς το παρον.

Δηλαδη υπαρχει κατι που διδασκεται χωρις ενδοιασμους και κατι που δεν διδασκεται? Με ποια λογικη?

Αλλοι πιστευουν στην μετεμψυχωση.Κατεληξες εσυ πως δεν υπαρχει ? Θα με ενδιεφερε να μαθω το πως.

Τι θελεις να πεις με το παραδειγμα του Πλατωνα ? Ποια η διαφορα να σου απαγορευουν να διαβασεις κατι απο το να σου το επιτρεπουν κατω απο την απειλη πως αν ξεφυγεις απο το πρισμα τους θα αποβληθεις σαν αιρετικος με ολα τα φρικτα επακολουθα της αιωνιας τιμωριας?

Ενταξει πολυ καλα εκανε η εκκλησια και προστατεψε τον εαυτο της , το ιδιο εκαναν αλλωστε και αλλες εκκλησιες . Ο Χριστος προστατεψε τον εαυτο του με τον ιδιο τροπο? Νομιζω πως οχι.Το λαθος και το κακο πρεπει να το πολεμαμε απο οπου και αν προερχεται.

Προς Arela Πανω απ'ολα νομιζω πως ειμαστε ανθρωποι ικανοι για κατι καλλιτερο απο το να συμπεριφερομαστε συμφωνα με οτιδηποτε μας βαζει στη λογικη καποιου καλουπιου.Εθνικου ,πολιτικου η αλλου.Για το πανω απο ολα Ελληνες .


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Arela
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
121 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2005, 17:55:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Arela

dimitris2… Διάβασα τις εκλογικεύσεις σου…’Όχι μόνο δεν προβληματίστηκες, αλλά δικαιολόγησες κι όλας τα αναθέματα, ερμηνεύοντάς τα μάλιστα κατά το δοκούν με τρόπο αδόκιμο επίτρεψέ μου να πω, π.χ. πιάστηκες επιλεκτικά από ρήση του Πλάτωνα- που αμφισβητώ ότι διατυπώθηκε ακριβώς έτσι- παρουσίασέ μου ΟΛΟ το σκεπτικό του όπως καταγράφεται – και πού καταγράφεται ακριβώς.

Ερώτηση: Ενστερνίζεσαι/αποδέχεσαι τη λογική κάτω απ’την οποία γράφτηκαν τα 7 αναθέματα? Αν και απ’τον τρόπο που τοποθετήθηκες, αυτό είναι μάλλον φανερό το "ναι", θα’θελα εσύ να το επιβεβαιώσεις. Και αν τα ενστερνίζεσαι, μπορείς ταυτόχρονα να δηλώνεις (ανερυθρίαστα) και ‘Ελληνας που τιμά, μελετά και νιώθει περήφανος για το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο»?. Γιατί αυτά τα δύο, αν συνυπάρχουν, για το δικό μου σκεπτικό αποτελούν σχήμα οξύμωρο, είναι ασύμβατα στην ουσία τους και θα’θελα πολύ να μάθω πώς καταφέρνεις να τα κάνεις να «συμβιώνουν» και τα δυο μέσα σου..

dimitris84, Συμπορεύομαι με τη νοοτροπία, την αντίληψη τις προσεγγίσεις σου και κυρίως τις θετικές προθέσεις σου. Το «πάνω απ’όλα άνθρωποι …» με αυτά που αναφέρεις, εξυπακούεται. Το «πάνω απ’όλα Ελληνες», δεν είναι πάντα δεδομένο ή αυτονόητο στη σκέψη πολλών και σίγουρα λίγοι συνειδητοποιούν τι συνεπάγεται αυτό. Και δεν το λέω με πνεύμα σωβινιστικό αυτό. Ως παιδί της διασποράς, που είδα ξένους να τιμούν, να μελετούν και να πρεσβεύουν αυτά που σ’εμάς είναι εκ γενετής δοθέντα , και που τα θεωρούμε τόσο δεδομένα που δεν τα εκτιμούμε όσο θα’πρεπε, σου λέω ότι συχνά μας βλέπω τραγικά ανάξιους της πνευματικής κληρονομιάς μας (δε βγάζω τον εαυτό μου απ’έξω). .

Το αντεπιχείρημά σου στον Δημήτρη 2, είναι αυτό που παρέλειψα εγώ στην τοποθέτησή μου, και στο οποίο προσυπογράφω απολύτως όμως.


_______________________
Δεν πιστεύω σε τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα, δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερηΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2005, 18:37:38  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
Arela
Ερώτηση: Ενστερνίζεσαι/αποδέχεσαι τη λογική κάτω απ’την οποία γράφτηκαν τα 7 αναθέματα?

Αγαπητή Arela, έθεσες ένα πολύ καίριο ερώτημα.
Έχεις εσύ καταλάβει τη λογική υπό την οποία συντάχθηκαν τα 7 αναθέματα;
Αν ναι, γιατί η δική σου λογική να είναι η σωστή και όχι αυτή του Δημήτρη2;;

Παρόμοιος προβληματισμός τίθεται και σε άλλο θέμα στο οποίο, στα τελευταία μηνύματα, συζητείται το υπό ποία λογική και με ποιο πνεύμα οι αρχαίοι μας αναφερόταν, συμπεριφερόταν και εξήραν στην ομο-φυλο-φιλική ομορφιά.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι μιας λογικής, κυρίως ξενόφερτης, που κατατάσσει το μεγαλύτερο ποσοστό των αρχαίων μας στους ομοφυλόφυλους ή/και διεστραμένους σεξουαλικά!

Και για τις δύο περιπτώσεις, θεωρώ, πως οι καταλληλότεροι να απαντήσουν είναι οι άμμεσα "δακτυλοδεικτούμενοι".
Στην πρώτη, η Εκκλησία, εφόσον κατ' αυτής στρέφονται οι κατηγορίες και οι απαξιωτικές δηλώσεις και,
στη δεύτερη περίπτωση, οι ίδιοι οι Έλληνες που είναι πιο κοντά στο πνεύμα και στον τρόπο ζωής τον Ελληνικό.

Όχι βέβαια πως απαξιώνω τους ξένους μελετητές της ελληνικής αρχαιότητας. Για πράγματα όμως που απαιτούν μα βαθύτερη κατανόηση και ευαισθησία, Θεωρώ καταλληλότερο κάποιον που ζει αναπνέει και τρέφεται ελληνικά.

Ζω και εγώ στο εξωτερικό πολλά χρόνια τώρα και βιώνω προσωπικά αυτή τη "διαφοροποίηση" για την οποία μίλησα πιο πάνω.

Φιλικά όπως πάνταΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimitris84
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
150 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2005, 18:50:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimitris84
Απο οσα διαβασα Arela το μονο σημειο που ηθελε μια εκτενεστερη αναπτυξη στις σκεψεις σου για να μην υπαρξει παρεξηγηση βρηκα πως ηταν αυτο.Δεν αμφεβαλλα πως και εδω θα ειχα μια καθαρη και συγκροτημενη απαντηση.

Ο Telekinesis κατα την γνωμη μου τοποθετηθηκε με ειλικρινεια και αν και επιθετικος στην εκφραση , μου ειναι πολυ πιο κατανοητος αφου η αδικια εδω , δεν ειναι κατι το θαυμαστο , μονο και μονο επειδη διαπραττεται απο τους οικειους . Δεν φτυνει ομως και οτι καλο εχουν οι μη οικειοι.Αντιθετα μαλλον.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2005, 19:17:35  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
dimitris84
...... αφου η αδικια εδω , δεν ειναι κατι το θαυμαστο , μονο και μονο επειδη διαπραττεται απο τους οικειους . Δεν φτυνει ομως και οτι καλο εχουν οι μη οικειοι.Αντιθετα μαλλον

dimitris84 δεν κατάλαβα σε ποιους και σε τι αναφέρεσαι. Θα μπορούσες να γίνεις λίγο πιο κατατοπιστικός όσον αφορά τους οικείους και τους μη οικείους; Το "εδώ" όσον αφορά την αδικία σε ποιον χώρο αναφέρεται;;

Ξαναδιάβασα το μήνυμα της Αρελα αλλά δεν κατάφερα να συνδέσω την απάντησή σου με το μήνυμά της.


Φιλικά όπως πάνταΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimitris84
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
150 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2005, 20:19:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimitris84
Προς Ψηλο

Αναφερομουν στην τοποθετηση του Telekinesis.Εχει χυθει πολυ αιμα στο ονομα της αγαπης αλλα ανηκει στην ιστορια.
Το παρον ειναι η επικρατηση των εκκλησιων και η συσωρευση αμυθητου πλουτου , απο ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που διδασκουν το αντιθετο.Οσο οι πραξεις τους αναιρουν τον λογο του Χριστου,δεν ειναι μονο αδικο αλλα προδοσια απεναντι στο Χριστο και τον ανθρωπο.

Για τα αναθεματα
Ετσι οπως εχουν γραφτει παραπεμπουν σε αφορισμο .Αν υπαρχουν επεξηγησεις ισως θα επρεπε να επαναδιατυπωθουν εκτος και αν το ζητουμενο δεν ειναι η κατανοηση μας.Ευχομαι ολοψυχα να εχει δικιο ο δημητρης2.

Ειναι απαξιωτικο να ειναι καποιος ομοφυλοφυλλος?
Λες να ξαναφτιαξουν φουρνους ? Εμεις στην Ελλαδα δεν θα το επιτρεψουμε παντως. Ελπιζω.Η διαστροφη δεν ειναι απαραιτητα σεξουαλικη.

Μπορουμε να αγαπησουμε και να γινει πραξη?

Αν δε μπορουμε για ποιο πραγμα ακριβως μιλαμε? Εκφερουμε απλα τις αποψεις μας για τα ιστορικα γεγονοτα επιλεγοντας σαν αρχη μας καποια εκδοχη που μας καλυπτει ?

Ποιο ειναι το ζητουμενο ? Τι ειπε Ο Χριστος? Και που βλεπεις εσυ να γινεται πραξη η αγαπη και η ταπεινοτητα απο το ιερατειο?

Φιλικα

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimitris84
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
150 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2005, 20:35:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimitris84
Ζητω συγνωμη αν σε προσβαλα καπου,δεν ειχα αυτο το σκοπο.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Telekinesis
Μέλος 2ης Βαθμίδας


221 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 00:35:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Telekinesis
Kαλησπέρα,

Arela, σ' ευχαριστώ και...λυπάμαι που οξύνθηκαν τα πράγμματα.

Εγώ πιστεύω οτι πολλά αναθέματα έχουν βγει και πολλά ακόμα θα βγουν.

Βασικά ένα απο τα μεγαλύτερα όνειρά μου είναι να με τρις αφορίσει και δις αναθεματήσει ο μέγας super duper αρχηγός της εκλησίας.

Ή και όλοι μαζί οι αρχηγοί, είναι τόσο μεγάλο το όνειρό μου που είναι και η μόνη περίπτωση που θα τους πλήρωνα για να το κάνουν!!!

Το οτι ο χριστιανισμός επιβλήθηκε για μένα είναι κάτι γνωστό μέσσα απο την Ιστορία.
Η Ιστορία όμμως έχει και σκοτεινές πλευρές...
Αναρωτιέμαι πως κατάφεραν να εισχωρήσουν στους κόλπους της τότε Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ποιά ήταν τα σχέδιά τους.
Επίσης υπάρχουν μερικά κενά που δημιουργούν ερωτήματα.

Υποτίθεται οτι ο 3ος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (ο Θεοδόσιος), ήταν χριστιανός.
Πως οι Ρωμαίοι αφού τους χριστιανούς τους έριχναν στα λιοντάρια, δέχθηκαν έναν χριστιανό αυτοκράτορα.
Τι δυνάμεις συνωμότησαν ουτως ώστε ο θρόνος της Ανατολής να κατέχεται πάντοτε απο χριστιανούς.
Και εδώ συναντάμε την εκλησία οχι ως αντιπρόσωπο του Χριστού αλλά ως πρόεδρο που καθορίζει τον προορισμό της πορφύρας.

Με απλά λόγια η εκλησία απο την απαρχή της μέχρι και σχεδόν τώρα, καθόριζε όχι μόνον την επιβολή του χριστιανισμού αλλά και την επιβολή της κρατικής εξουσίας, (διάλεγε τους βασιλιάδες).

Υπέρτερον πάντων αγαθών, η υγεία της διανοίας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Efstathios
Μέλος 1ης Βαθμίδας


125 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 01:04:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Efstathios
Εγω θα πω μονο το εξης: Η πιστη του καθενος ειναι καθαρα προσωπικο θεμα.Το οτι επιβληθηκε οπως επιβληθηκε ο χριστιανισμος ειναι μια αληθεια και ηταν μεγα λαθος.ΑΛλα η λεξη επιβληθηκε δεν ειναι ακριβως σωστη στην περισταση.Ο Θεοδοσιος με τους διωγμους του το μονο που καταφερε να κανει ηταν να περιορισει την θρησκεια των εθνικων αλλα οχι να τους προσυλητισει στο χριστιανισμο.Αν νομιζετε δηλαδη οτι ξαφνικα οι εθνικοι μετατραπηκαν σε χριστιανοι ειναι λαθος.

Και επειτα υπαρχει το γεγονος οτι οι ελληνες ειχαν κουραστει απο την εθνικη θρησκεια του δωδεκαθεισμου.Ηδη απο την εποχη του Σωκρατη αρχισαν να διαφαινονται τα πρωτα ψυγματα.Απο την εποχη του Αλεξανδρου και μετα οι ανθρωποι αρχισαν να αμφισβητουν καποια πραγματα βλεπωντας θνητους να αποκαλουνται ημιθεοι κλπ.Και φτασαμε στην εποχη του Λουκιανου οπου οι Θεοι αντιμετωπιζονταν πια απο πολλους ελληνες με ασεβεια.

Ειναι απλο,επρεπε να υπαρξει αλλαγη.Τωρα το αν ο χριστιανισμος ειναι η σωστη θρησκεια η οχι αυτο δεν θα το πω εγω.Ειναι προσωπικο του καθενος να το κρινει για τον εαυτο του.Το να μισεις ομως τον χριστιανισμο γιατι καποιοι φανατικοι καποτε καψανε τα ιερα της παλιας θρησκειας ειναι παραλογο.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimitris2
Πλήρες Μέλος


1364 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 01:47:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimitris2
Dimitris84,
quote:
Προς dimitris2 Δεν θαπρεπε να σε προβληματισει το γεγονος πως ολοι οι αλλοι πλην ημων ειναι αιρετικοι ?


Είναι θέμα επιλογής πιστεύω. Προσωπικά έχω μελετήσει διάφορες θρησκείες, επιλέγω μία.
Πιστεύω ότι σήμερα όλοι όσοι ενδιαφέρονται έχουν μελετήσει .
Μιλάω για θρησκεία και όχι για φιλοσοφία.
Ολοι οφείλουν να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει όταν φτάσουν σε ώριμη ηλικία.
quote:

Δεν ειναι γεγονος πως η καθε θεωρια μας επηρεαζεται αμεσα απο την ιστορια και την κουλτουρα του τοπου που ζησαμε και ανατραφηκαμε? Αν ειχες γεννηθει σε ισλαμικη χωρα πως εισαι σιγουρος πως δεν θα ηταν αιρεση για σενα ο Χριστιανισμος? Ειναι επιλογη σου βεβαια και το σεβομαι απολυτα αλλα δεν μπορω να δω την λογικη προς το παρον.


Σίγουρα όπως τα λες είναι. Καλό είναι νομίζω να ακολουθεί ο άνθρωπος σαν παιδί τις δοξασίες της οικογενειας του και όταν μεγαλώνει να χρησιμοποιεί τον εγκέφαλό του και να παίρνει το πηδάλιο της φιλοσοφίας του στα χέρια του.
Αίρεση νομίζω ότι ονομάζουμε διαφορετικές απόψεις μέσα στην ίδια θρησκεία και όχι διαφορετική θρησκεία. Δηλαδή αν κάποιος πιστεύει κάπου ας βρει σε αυτό το καλύτερο, γιατί αιρέσεις υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες.
quote:

Δηλαδη υπαρχει κατι που διδασκεται χωρις ενδοιασμους και κατι που δεν διδασκεται? Με ποια λογικη?


Ολα διδάσκονται χωρίς ενδοιασμούς, αφού ο διδάσκων πιστεύει σε αυτό που διδάσκει.
Με ποια λογική? Το θέμα πίστης και λογικής είναι τεράστιο. Αυτή η ερώτηση είναι σοφή.
quote:

Αλλοι πιστευουν στην μετεμψυχωση.Κατεληξες εσυ πως δεν υπαρχει ? Θα με ενδιεφερε να μαθω το πως.


Υπάρχουν πολλές θεωρίες μετεμψύχωσης. Κάπου μοιάζουν. Επειδή πιστεύω ότι η ψυχή κινεί την λογική και όχι το αντίθετο, πως να παραδεχτώ ότι (θεωρία του καλού και του κακού) από έξυπνος βάτραχος έγινα ηλίθιος άνθρωπος , επειδή ήμουν καλός βάτραχος?
quote:

Τι θελεις να πεις με το παραδειγμα του Πλατωνα ? Ποια η διαφορα να σου απαγορευουν να διαβασεις κατι απο το να σου το επιτρεπουν κατω απο την απειλη πως αν ξεφυγεις απο το πρισμα τους θα αποβληθεις σαν αιρετικος με ολα τα φρικτα επακολουθα της αιωνιας τιμωριας?


Δεν απαγορεύει καμιά θρησκεία να διαβάσεις οτιδήποτε. Απλά όλες οι θρησκείες μας λένε ότι εμείς πιστεύουμε αυτό και όχι το άλλο. Που είναι το παράξενο? Θρησκείες είναι και όχι καφενεία.

Mirela,

quote:

dimitris2… Διάβασα τις εκλογικεύσεις σου…’Όχι μόνο δεν προβληματίστηκες, αλλά δικαιολόγησες κι όλας τα αναθέματα, ερμηνεύοντάς τα μάλιστα κατά το δοκούν με τρόπο αδόκιμο επίτρεψέ μου να πω, π.χ. πιάστηκες επιλεκτικά από ρήση του Πλάτωνα- που αμφισβητώ ότι διατυπώθηκε ακριβώς έτσι- παρουσίασέ μου ΟΛΟ το σκεπτικό του όπως καταγράφεται – και πού καταγράφεται ακριβώς.


Φυσικά και ερμηνεύω τα πάντα κατά το δοκούν μου και όχι κατά το δοκούν σου.
Φυσικά και ο Πλάτων γράφει πολλά εναντίων των αρχαίων μυθοπλαστών, του Ομήρου, Ισιόδου κτλ και μάλιστα αναθεματίζει να μην ακουστούν στην πολιτεία του είτε είναι ψευδείς μύθοι ή αληθείς για να μη βλάψουν τους νέους . Πολλά περισσότερα εδώ (Πολιτεία 378 και κάτω)
quote:

Ερώτηση: Ενστερνίζεσαι/αποδέχεσαι τη λογική κάτω απ’την οποία γράφτηκαν τα 7 αναθέματα? Αν και απ’τον τρόπο που τοποθετήθηκες, αυτό είναι μάλλον φανερό το "ναι", θα’θελα εσύ να το επιβεβαιώσεις. Και αν τα ενστερνίζεσαι, μπορείς ταυτόχρονα να δηλώνεις (ανερυθρίαστα) και ‘Ελληνας που τιμά, μελετά και νιώθει περήφανος για το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο»?. Γιατί αυτά τα δύο, αν συνυπάρχουν, για το δικό μου σκεπτικό αποτελούν σχήμα οξύμωρο, είναι ασύμβατα στην ουσία τους και θα’θελα πολύ να μάθω πώς καταφέρνεις να τα κάνεις να «συμβιώνουν» και τα δυο μέσα σου..


Κατ αρχάς τα αναθέματα δεν ήσαν 7. ήσαν πολύ περισσότερα και δεν μιλούσαν όλα για τους αρχαίους ημών.
Λέγοντας για “Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο” πες μου εσύ πως τα συμβιώνεις μέσα σου.
Δηλαδή σαν αρχαίο πνεύμα λαμβάνεις τη θρησκεία ή τη φιλοσοφία?
Σήμερα όλοι οι λαοί υποκλίνονται στην αρχαία θρησκεία ή στην αρχαία σκέψη?
Υποκλίνονται στους ραβδισμούς παιδιών στο άγαλμα της Αρτέμιδος, στην ανήλεο εκπόρνευση γυναικών στην Αφροδίσεια της Μ. Ασίας κτλ. Στις δοξασίες περί μετεμψύχωσης των φιλοσόφων?
Κανείς δεν υποκλίνεται σε αυτά. Ολοι λέγοντας αρχαίο πνεύμα αθάνατο, βγάζουν το καπέλο μπροστά στην Λογική των αρχαίων ημών. Στην αρχαία παιδεία και όχι στην αρχαία μοιρολατρεία.
Ετσι και οι βυζαντινοί, σαν λαός που διατήρησε την ελληνική παιδεία μέχρι το τέλος του βυζαντίου, σπούδαζε φιλοσοφία και όχι αρχαία θρησκεία.
Δεν είπε καμιά θρησκεία ότι οι βάσεις της θρησκείας μας είναι οι έλληνες.
Το είπε όμως ο Μ. Βασίλειος.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Efstathios
Μέλος 1ης Βαθμίδας


125 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 01:58:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Efstathios
quote:
Δεν είπε καμιά θρησκεία ότι οι βάσεις της θρησκείας μας είναι οι έλληνες

Εαν ενθυμουμαι καλα ο Χριστος μολις αντικρυσε τον Παυλο και τον Φιλιππο αναφωνησε "τωρα ηρθε η ωρα να δοξαστει το βασιλειο του Κυριου",Πιθανον αναφερομενος στην ελληνικη ιθαγενεια των δυο και στο backround που αντιπροσωπευει αυτη η ελληνικοτηταΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Peronosporos
Πλήρες Μέλος

Christmas Island
843 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 08:54:30  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
Και εδώ συναντάμε την εκλησία οχι ως αντιπρόσωπο του Χριστού αλλά ως πρόεδρο που καθορίζει τον προορισμό της πορφύρας.

Με απλά λόγια η εκλησία απο την απαρχή της μέχρι και σχεδόν τώρα, καθόριζε όχι μόνον την επιβολή του χριστιανισμού αλλά και την επιβολή της κρατικής εξουσίας, (διάλεγε τους βασιλιάδες).


Θα ήθελα να δώσεις πηγές ιστορικές πάνω σε αυτό το σημείο διότι θυμάμαι αυτοκράτορες να καθαιρούν πατριάρχες αλλά ποτέ το ανάποδο..... (άραγε αν ήταν τόσοι ισχυρή η θρησκευτική εξουσία, πώς μπορούσαν και τους καθαιρούσαν οι αυτοκράτορες-ανδρείκειλα όπως ισχυρίζεσαι?)

Oι χριστιανοί είχαν εξουσία αλλά δεν θυμάμαι ποτέ να ανεβοκατέβαζαν ΜΟΝΟΙ τους αυτοκράτορες. Εύνοια όντως δείχναν, αλλά αυτό είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ από το να τους ανεβοκατεβάζουν...

Τον Ηράκλειο ας πούμε η εκκλησία τον βοήθησε να ανέβει στον θρόνο? Όταν έδωσε η εκκλησία την έγκρισή της, ο Ηράκλειος είχε μαζί του ήδη την υποστήριξη ΟΛΩΝ των ανατολικών επαρχιών του Βυζαντίου, σιγά μην τον απέρριπταν....

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Arela
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
121 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 09:14:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Arela
Όντως Ψηλέ, έθεσα ένα καίριο ερώτημα (στον Δημήτρη2 συγκεκριμένα), στο οποίο όμως, απάντηση απλή του τύπου «ναι» ή «όχι», δεν πήρα.
Αντίθετα βλέπω να αντιστρέφεται σ’εμένα το ερώτημα, ήτοι:

quote:
Έχεις εσύ καταλάβει τη λογική υπό την οποία συντάχθηκαν τα 7 αναθέματα;
Αν ναι, γιατί η δική σου λογική να είναι η σωστή και όχι αυτή του Δημήτρη2;;

1/ Νομίζω ότι στο ποστ μου στο οποίο παραθέτω και τα εν λόγω αναθέματα, έχω τοποθετηθεί ως προς τη λογική και την πρόθεση στην σύνταξή τους, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ. Σε παραπέμπω λοιπόν σ'αυτό, για να μην επαναλαμβάνομαι μονότονα εδώ.
2/ Είναι σαφές ότι αυτό που τοποθετώ ως προσωπική μου θέση, είναι κι αυτό που εγώ θεωρώ σωστό.
Πέραν αυτού λες:
quote:
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι μιας λογικής, κυρίως ξενόφερτης, που κατατάσσει το μεγαλύτερο ποσοστό των αρχαίων μας στους ομοφυλόφυλους ή/και διεστραμένους σεξουαλικά!

Πρώτον ο χαρακτηρισμός «διεστραμμένοι σεξουαλικά» εκπορεύεται από υποκειμενικά μέτρα σύγκρισης. ‘Ητοι: ‘Ό,τι πάει κόντρα σε αυτό που εμείς (ή η πλειοψηφία αν θες) κρίνει ως «αφύσικο», είναι και τέτοιο. Δεύτερον: Η κρίση του «φυσιολογικού» ή «αφύσικου» στην σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου, δεν κρίνεται με γνώμονα την ίδια τη συμπεριφορά των ζώων (και δη των θηλαστικών) στη φύση, αλλά με κεντρικο σημείο αναφοράς τον ηθικισμό σε όλα τα χριστιανικά δόγματα, ο οποίος εστιάζει μυωπικά ανάμεσα στα σκέλια μας και κατ’επέκτασιν προβάλλει συγκεκριμένα πρότυπα και μοντέλα του «φυσικού» ή «αφύσικου», «σωστού ή λάθους», «ηθικού ή ανήθικου», «θεάρεστου» ή μη, όπως το θέλουν τα ιερατεία, και μαζί με τα μύρια όσα άλλα ενοχικά (για την σεξουαλικότητα του ανθρώπου γενικότερα) που επέβαλαν κι εδραίωσαν στη σκέψη των πιστών.
Σ’αυτό το σημείο θα σου θυμίσω εδώ, ότι τα χριστιανικά ιερατεία απανταχού της γης (και όχι μόνο το δικό μας, αλλά σίγουρα πρώτο αυτό) συγχώνευσαν στο δόγμα τους και την Π.Δ. ως αναπόσπαστο κομμάτι της χριστιανικής(?) θρησκείας, ΚΟΝΤΡΑ στη θέση και φιλοσοφία του Χριστού που ήρθε να πατάξει τα σαθρά (εβραϊκά) ιδεολογήματα, στα οποία εμπεριέχεται και ο ηθικισμός (όχι η ελληνική ηθική), που έγινε θέσφατο ΚΑΙ αξίωμα στις δυτικές θρησκείες. Από κει και πέρα, αν κάτσει κάποιος και προβληματιστεί επ’αυτών, αντί να τα δεχτεί ως αξιώματα επειδή έτσι μας μεταδόθηκαν, θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Προσωπικά έχω βγάλει τα δικά μου, και ΔΕΝ συνάδουν με το ηθικιστικό μοντέλο της Π.Δ. (που ήταν κι απαράδεκτα διφορούμενο αφού απ’τη μια προβάλλει αιμομικτικές πρακτικές ως αποδεκτές βρε αδερφέ, ενώ ταυτόχρονα –δεν ξέρω με ποια λογική- οριοθετούσε και «ηθικά» πλαίσια στην σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου).

Δημήτρη 2- Την θέση (απάντησή) σου ως προς τη μετεμψύχωση, ομολογουμένως δεν την κατανόησα. Κάτι ψέλλισες για το μη-λογικό σε μια τέτοια πιθανότητα? Κρίνεις πιο «λογικό» το να πεθαίνουμε, και κρινόμενοι βάσει των πεπραγμένων μας στο γήινο επίπεδο να πηγαίνουμε είτε στον «παραάδεισο» είτε στα καζάνια της «κόλασης»- το πυρ το εξώτερον (εβραϊκά εφευρήματα κι αυτά) που «έστησε» Ο Θεός (ως εκβιαστικό δίλημμα) για μας εκεί πάνω, από το να θεωρούμε την επίγεια ζωή σαν ένα είδος σχολείου, που αν πεθαίνοντας δεν έχουμε μάθει-αποκομίσει αυτά που πρέπει απ’αυτό (έχουμε μείνει δηλαδή μετεξεταστέοι ή και στον τόπο) να ξαναγυρίσουμε για να ξανακάνουμε «την τάξη» αυτή πριν προχωρήσουμε στην επόμενη? (Παρενθετικά σου θυμίζω τη φράση του Χριστού εδώ "υπάρχουν πολλά διαμερίσματα στον οίκο του Πατρός μου" που "ξέφυγε" απ'τις προσθαφαιρέσεις-αυθαίρετες επεμβάσεις των ιερατείων και δε σβήστηκε απ'το Ευαγγέλιο- άρα δεν υπάρχει το διτό μοντέλο ή παράδεισος ή κόλαση) Τι είναι αυτό που κάνει στη σκέψη σου πιο δόκιμη (λογική?) την πρώτη από τη δεύτερη εκδοχή? Το αξίωμα του Θεού τιμωρού, έναντι του Θεού «παιδευτή» (εκπαιδευτή)?
Προσωπικά αδυνατώ να δεχτώ το πρώτο (Θεό τιμωρό) και μάλιστα ως αξίωμα, ενώ θα ήταν πιο εύπεπτο στη δική μου λογική να δεχτώ το δεύτερο.


Και πάμε τώρα στ’αναθέματα. Πρώτον: Είπα εγώ ότι ήταν μόνο 7? Ας ήταν και 17 ή 107, αυτό δε μ’αφορά. Εγώ επέλεξα αυτά τα 7, ως αντίθετα /ασύμβατα προς το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» (κατά τη γνώμη μου πάντα και πιστεύω πως τεκμηρίωσα κατά αριθμημένη αντιστοιχία στο επίμαχο ποστ μου, πού ακριβώς θεωρώ ότι πάει κόντρα σε αυτό, κάθε ανάθεμα ξεχωριστά- δεν με διάβασες ολοκληρωμένα?) Δεύτερον: Ούτε εσύ μου απάντησες μ’ένα απλό «ναι» ή ένα «όχι» αν τα αποδέχεσαι με τη λογική που εγώ τουλάχιστον παρέθεσα ότι συντάχθηκαν, αλλά μου αντέστρεψες κι εσύ εμμέσως το ερώτημα.
Η μετεμψύχωση είναι κι αυτή μέσα στο μωσαϊκό φιλοσοφιών που υπάρχουν στον πλανήτη, κι εγώ δε θα’μαι αυτή που θα αποκλείσει ασυζητητί οποιαδήποτε προσέγγιση/φιλοσοφία που άπτεται της μετά θάνατον ζωής, μια και χειροπιαστές αποδείξεις για το τι συμβαίνει στο «μετά», δεν έχουμε, παρά μόνο θεωρίες. Θα μπορούσα εδώ να αναλύσω τους λόγους που το δικό μας (χριστιανικό) ιερατείο απορρίπτει ασυζητητί την μετεμψύχωση, αλλά αυτό άπτεται άλλου θέματος. Η ουσία είναι ότι ένα απ’αυτά που πρέσβευε το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» (για το οποίο δε βλέπω να τρέφεις και ιδιαίτερη εκτίμηση- διόρθωσέ με αν κάνω λάθος) είναι κι η λογική της σύνθεσης, έναντι της αποσύνθεσης-ισοπέδωσης ή αποκλεισμών που προάγουν τα ιερατεία, προκειμένου να προβληθούν τα δικά τους νενομισμένα ως «μόνη αλήθεια-μόνη οδός».
Θέλω επίσης να διευκρινίσω εδώ πως όταν μιλώ για «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» εννοώ την αρχαιοελληνική φιλοσοφία, σύστημα αξιών και κώδικα ηθικής (όχι τη θρησκεία), τις επιστήμες, και όλα αυτά που αποτελούν το πρωταρχικό κύτταρο του πολιτισμού στον πλανήτη, και σ’αυτό δε νομίζω πως μπορείς να διαφωνήσεις.

quote:
Δεν είπε καμιά θρησκεία ότι οι βάσεις της θρησκείας μας είναι οι έλληνες.
Το είπε όμως ο Μ. Βασίλειος.

Εγώ δε θα παραπέμψω στο τι είπε ο Μ. Βασίλειος, οι "άγιοι πατέρες" ή ο Παύλος, όπως συνηθίζουν θεολόγοι και μη όταν αναφέρονται στο Χριστιανικό δόγμα-θρησκεία. Θα σε πάω απ'ευθείας στην πηγή. Στον Χριστό. Κι εκείνον δεν τον είδα πουθενά να λέει ότι "οι βάσεις της θρησκείας σας θα είναι οι Εβραίοι".

Την καλημέρα μου παίδες
και καλές γιορτές.

Βίκυ

.


_______________________
Δεν πιστεύω σε τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα, δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη

Edited by - Arela on 21/12/2005 09:25:48

Edited by - Arela on 21/12/2005 09:34:11Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimitris2
Πλήρες Μέλος


1364 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 12:18:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimitris2
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΛΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

"Οταν ζευγαρώνει ο άνδρας με τη γυναίκα για να κάνουν παιδί, η ηδονή που νιώθουν είναι απόλυτα φυσιολογική. Η ομοφυλική όμως επαφή είναι αντίθετη από τη φύση και διαπράττεται, επειδή άνδρες και γυναίκες δεν μπορούν να συγκρατήσουν την επιθυμία τους για ηδονή.
ΟΛΟΙ κατηγορούμε τους Κρητικούς ότι έπλασαν το μύθο του Γανυμήδη. (Ο Γανυμήδης ήταν γιος του Τρώα και επειδή ήταν πολύ όμορφος τον πήρε ο Δίας στον Ολυμπο...)
ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι οι νόμοι προήλθαν από το Δία, ώστε τον φόρτωσαν με αυτό το μύθο ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΘΕΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ όταν ήθελαν να απολαμβάνουν και αυτό το είδος ηδονής." (Πλάτων, Νομοι Α΄636.c)

"Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να ακούνε τα παιδιά τυχαίους μύθους που έπλασαν τυχαίοι άνθρωποι και να βάζουν μέσα στην ψυχή τους ιδέες αντίθετες από αυτές που θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν όταν μεγαλώσουν....Ο Ησίοδος , ο Ομηρος και άλλοι ποιητές συνέταξαν ψευδείς μύθους , τους έλεγαν και τους λένε ακόμη στους ανθρώπους........ Και να ήσαν αληθινά αυτά που έκανε ο Κρόνος δεν θα έπρεπε να λέγονται στους νέους αλλά να αποσιωπούνται." (Πλάτων πολιτεία Β΄ 377. β- 378)

"Πρέπει να επιτρέπουμε στον ποιητή να λέει ότι ο θεός επιβάλλει τιμωρία στους κακούς για να ωφεληθούν. Αλλά πρέπει να πολεμήσουμε με κάθε τρόπο αυτούς που λένε ότι ο θεός γίνεται αιτία κακών, γιατί στην ουσία είναι αγαθός." (Πλάτων πολιτεία β' 380,β)

Κλείνω γιατί δεν έχω χρόνο, τα ξαναλέμε


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimitris84
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
150 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 15:10:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimitris84
Προς dimitris2

1)Είναι θέμα επιλογής πιστεύω. Προσωπικά έχω μελετήσει διάφορες θρησκείες, επιλέγω μία.
Πιστεύω ότι σήμερα όλοι όσοι ενδιαφέρονται έχουν μελετήσει .
Μιλάω για θρησκεία και όχι για φιλοσοφία.
Ολοι οφείλουν να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει όταν φτάσουν σε ώριμη ηλικία.

1)Ποια ειναι η ηλικια κατα την οποια θα πεις τωρα ειμαι σιγουρος πως πιστευω στην μονη πραγματικη αληθεια?
Ασε που ισως να υπαρχουν και θρησκειες που δεν τις εχεις μελετησει.

2)Σίγουρα όπως τα λες είναι. Καλό είναι νομίζω να ακολουθεί ο άνθρωπος σαν παιδί τις δοξασίες της οικογενειας του και όταν μεγαλώνει να χρησιμοποιεί τον εγκέφαλό του και να παίρνει το πηδάλιο της φιλοσοφίας του στα χέρια του.
Αίρεση νομίζω ότι ονομάζουμε διαφορετικές απόψεις μέσα στην ίδια θρησκεία και όχι διαφορετική θρησκεία. Δηλαδή αν κάποιος πιστεύει κάπου ας βρει σε αυτό το καλύτερο, γιατί αιρέσεις υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες.


2)Ναι το διατυπωσα εντελως λανθασμενα.Θελω να πω πως ειτε μεσα στην ιδια θρησκεια ειτε σε αλλη ποιος ο λογος να πιστεψεις τη μια εκδοχη και οχι την αλλη ? Και απο που πηγαζει η πιστη πως εμεις βλεπουμε τα πραγματα καθαρα και οχι οι αλλοι? Θα ξαναρωτησω , εισαι βεβαιος πως δεν θα ασπαζοσουν το Ισλαμ αν ειχες γαλουχηθει σε ισλαμικο περιβαλλον?

3)Ολα διδάσκονται χωρίς ενδοιασμούς, αφού ο διδάσκων πιστεύει σε αυτό που διδάσκει.
Με ποια λογική? Το θέμα πίστης και λογικής είναι τεράστιο. Αυτή η ερώτηση είναι σοφή.

3)Ολα διδασκονται οπως λες και μερικες φορες απο πιστους.Το ερωτημα ειναι πως καποιος ειναι σιγουρος πως αυτο που επεξεργαστηκε ο νους του ειναι το ζωντανο νοημα και οχι μια περιγραφη που αναμασαται απο μια διδαχη? Ειναι φανερο πως το τι λεμε πως πιστευουμε ερχεται συνεχως , για τους περισσοτερους , σε συγκρουση με αυτο που ειμαστε.
Αν δεν κανουμε πραξη την αδολη αγαπη τι μας κανει Χριστιανους? Και θα αγαπησουμε επειδη πιστεψαμε σε μια διδαχη? Μπορουμε δηλαδη να πεισουμε τον εαυτο μας να αγαπησει μονο και μονο ασπαζομενοι για οποιοδηποτε λογο μια θρησκεια? Αν παλι δεν ειναι το ζητουμενο εδω , η αγαπη , ποιο ειναι?

4)Υπάρχουν πολλές θεωρίες μετεμψύχωσης. Κάπου μοιάζουν. Επειδή πιστεύω ότι η ψυχή κινεί την λογική και όχι το αντίθετο, πως να παραδεχτώ ότι (θεωρία του καλού και του κακού) από έξυπνος βάτραχος έγινα ηλίθιος άνθρωπος , επειδή ήμουν καλός βάτραχος?


4)Οπως ειπες δεν το πιστευεις . Ειναι ομως δυνατον να σφαλλεις?
Συμφωνω.Παραλογο ειναι να το αποδεχτεις αν δεν γνωριζεις οπως παραλογο νομιζω και το αντιθετο ομως,για τον ιδιο λογο.

5)Δεν απαγορεύει καμιά θρησκεία να διαβάσεις οτιδήποτε. Απλά όλες οι θρησκείες μας λένε ότι εμείς πιστεύουμε αυτό και όχι το άλλο. Που είναι το παράξενο? Θρησκείες είναι και όχι καφενεία.

5)Δεν απαγορευει ?Εστω , αλλα απειλει .Και με απειλες δεν υπαρχει αγαπη.
Αν εμεναν στο τι πιστευουν ολα καλα , ειναι δικαιωμα τους. Το παραδοξο ειναι πως οι αλλοι εχουν αδικο , για κατι που δεν ξερει κανεις πραγματικα.Ολα αυτα για μενα ειναι εικονες μιας πραγματικοτητας που ειναι δημιουργημα του νου του καθενος .Η θρησκευτικοτητα ειναι δραση και πηγαζει απο την ιδια πηγη που φωτισε τον Χριστο η αλλον και οχι απο θεωριες η πραξεις που πηγαζουν απο τις διαφορες μορφες εκλογικευσης .Μπορουμε να το κανουμε πραξη ?Οχι? Κατασκευαζουμε κατι τοτε , ωστε και να ζησουμε με αυτο που ειμαστε και να μην αποριψουμε την πιστη της επιλογης μας.Φερνουμε τον κοσμο στα μετρα μας αλλα κατι θα λειπει .

Η λαχταρα να σωσουμε τον εαυτο μας και ο φοβος ειναι το φρενο .Αφου κατα την γνωμη μου μονο μεσα απο την ελευθερια μπορει να φανερωθει κατι το αληθινο.

Παντα με σεβασμο στις αποψεις σου και στο επιπεδο που κρατας στις απαντησεις σου.Οσες εχω διαβασει τουλαχιστον.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Telekinesis
Μέλος 2ης Βαθμίδας


221 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 16:53:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Telekinesis
Θα φέρω ένα απλό παράδειγμα,

Ο Ρουφήνος ήταν αυτός που είχε ζητήσει απο τον Θεοδόσιο (Α) να κάνει πράξη την σφαγή της Θεσαλλονίκης.
Ο Ιοβιανός εκλεχθηκε αυτοκράτορας απο μια μικρή ομάδα ανδρών που ανήκαν στον κήρο του Βυζαντίου.
Ο Βαλεντινιανός αν και αγράμματος-αναλφάβητος ήταν χριστιανός και αυτό ήταν αρκετό για να τον κάνουν Αυτοκράτορα.

Πηγές έχω δώσει, κάνε μια ανάγνωση σε προηγούμενα post και δες σύμφωνα με ποιά βιβλιογραφία παραθέτω στοιχεία.

quote:
θυμάμαι αυτοκράτορες να καθαιρούν πατριάρχες

Αν διαβάσεις προσεκτικά την Ιστορία θα δεις και απο μόνος σου οτι οι εκδιωχθέντες ήταν μεμονωμένα άτομα τα οποία υποστήριζαν κάποιο άλλο πρόσωπο για Αυτοκράτορα, οι περισότεροι έχασαν το κεφάλι τους βέβαια και φυσικά η ραδιουργία προερχόταν πάντα απο έναν αντίθετο κληρικό.

Δες για παράδειγμα τι έπαθε ο Ευτρόπιος απο τις ραδιουργίες του Χρυσόστομου.

Υπέρτερον πάντων αγαθών, η υγεία της διανοίας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Telekinesis
Μέλος 2ης Βαθμίδας


221 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 17:00:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Telekinesis
quote:
Και επειτα υπαρχει το γεγονος οτι οι ελληνες ειχαν κουραστει απο την εθνικη θρησκεια του δωδεκαθεισμου

Φίλε μου αυτό δεν στέκει, με την ίδια λογική οι έλληνες έχουν κουραστεί απο την εθνική θρησκεία του χριστιανισμού.
Θα ξυπνήσουν δηλ. αύριο το πρωί οι έλληνες και θα αλλάξουν θρησκεία?
Γίνεται αυτό το πράγμμα?
Κουράζεσαι όταν πιστεύεις κάτι?
Τι είναι η θρησκεία ενός λαού, βαρυά εργασία που την αλλάζεις επειδή σε κούρασε?

Αυτά φίλε με το συμπάθειο, αλλά είναι δικαιολογίες για μικρά παιδάκια!


Υπέρτερον πάντων αγαθών, η υγεία της διανοίας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

toxotis
Πλήρες Μέλος

Greece
1256 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 18:13:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους toxotis
dimitris 2:
"ΟΛΟΙ κατηγορούμε τους Κρητικούς ότι έπλασαν το μύθο του Γανυμήδη. (Ο Γανυμήδης ήταν γιος του Τρώα και επειδή ήταν πολύ όμορφος τον πήρε ο Δίας στον Ολυμπο...)
ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι οι νόμοι προήλθαν από το Δία, ώστε τον φόρτωσαν με αυτό το μύθο ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΘΕΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ όταν ήθελαν να απολαμβάνουν και αυτό το είδος ηδονής." (Πλάτων, Νομοι Α΄636.c)"


Ο Ξενοφών μας δίνει στο δικό του "συμπόσιο" και την δική του άποψη:

"Η γνώμη μου είναι πως ο Δίας απήγαγε τον Γανυμήδη στον Όλυμπο, όχι για τη σωματική του, αλλά για την ψυχική του ομορφιά"

Ότι η ομορφιά θεωρούνταν στην αρχαιότητα προσόν που άξιζε το θαυμασμό τόσο των θεών όσο και των ανθρώπων είναι γνωστό, όμως δεν θα πρέπει έτσι αυθαίρετα και βεβιασμένα να οδηγούμαστε σε συμπεράσματα του τύπου:
στην αρχαία ελλάδα προωθούσαν ή θεωρούσαν την ομοφυλοφιλία "φυσιολογική". Τουναντίων μάλιστα ήταν και τότε κοινωνικά καταδικαστέα! Ο μόνος έρωτας μεταξύ ομοφύλων που ήταν όχι μόνο αρεστός άλλα και επιθυμιτός ήταν ο ψυχικός.
Όπως και στο θέμα της παιδεραστίας μιλάμε για ψυχικό και όχι σωματικό έρωτα μεταξύ ενός άντρα (άνω των 20) και ενός εφήβου (12-18), όπου σκοπός είναι η ψυχική καλλιέργεια του "ερωμένου" από τον "εραστή", αλλά σε ψυχικό και όχι σωματικό επίπεδο! Και ήταν και ο κύριος τρόπος εκπαίδευσης μεταξύ 4ου και 6ουπ.χ.αιώνα.
Ο σωματικός έρωτας μεταξύ ομοφύλων και ιδιαίτερα με έφηβο θεωρούνταν πράξη ατιμωτική και εξευτελιστική.
Πράγμα που δεν επιδιωκόταν στα πλαίσια της -κατα την αρχαιότητα εννοούμενης- παιδεραστίας, μιας και ο σκοπός ήταν η διαπαιδαγώγηση και η προετοιμασία του έφηβου νεαρού, ώστε να γίνει ένας έντιμος και σεβαστός στην κοινωνία πολίτης.

Καλό είναι να μην μπερδεύουμε την σημέρινή έννοια του όρου "έρωτας" καθώς προσπαθούμε να εξηγήσουμε καταστάσεις και ήθη που δεν αφορούν την εποχή μας, αλλά την αρχαιότητα.

Προσοχή, δεν λέω πως δεν υπήρχαν ομοφυλόφιλοι, λέω απλά πως η ομοφυλοφιλία καταδικάζονταν στην αρχαία ελληνική κοινωνία και δεν αποτελούσε "προσόν"

Φιλικά Τοξότης

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimitris2
Πλήρες Μέλος


1364 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 21:48:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimitris2
Toxotis,
Δεν έγραψα τίποτα δικό μου , απλά παρέθεσα κείμενο του Πλάτωνα που μιλάει για σεξ με το ίδιο ή το άλλο φύλο .
Δεν με ενδιαφέρει τόσο τι έκανε ο Γανυμήδης όσο ότι οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν το μύθο ή μάλλον τον εφεύραν για να δικαιολογούν τον ανώμαλο (κατά Πλάτωνα) έρωτα. (αρρένων προς άρρενας και θηλειών προς θηλείας).

Φαντάσου σε μια κοινωνία να χρησιμοποιούν κάποια θρηκευτική διδαχή για να συνεβρίσκονται οι πατεράδες. Τότε τι θα κάνουν τα παιδιά?

Γιαυτό σε άλλο του βιβλίο ο Πλάτων λέει να μη διαβάζονται οι μύθοι στα παιδιά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Efstathios
Μέλος 1ης Βαθμίδας


125 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 22:10:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Efstathios
quote:
Ο σωματικός έρωτας μεταξύ ομοφύλων και ιδιαίτερα με έφηβο θεωρούνταν πράξη ατιμωτική και εξευτελιστική.
Πράγμα που δεν επιδιωκόταν στα πλαίσια της -κατα την αρχαιότητα εννοούμενης- παιδεραστίας, μιας και ο σκοπός ήταν η διαπαιδαγώγηση

Σε παραπεμπω στο ποστ μου http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=7596&whichpage=2&ARCHIVE=
οπου εκανα την ερωτηση εαν η αντικρυστη σταση και τα χαδια των γεννητικων οργανων συμπεριλαμβανονται στην διαπαιδαγωγηση.Ξερουμε πολυ λιγα γι αυτα τα θεματα για να μπορουμε να λεμε με σιγουρια το ποια πραξη ηταν ατιμωτικη και εξευτελιστικη και ποια οχι.Το οτι υπαρχουν μερικα αγγεια με αυτο το θεμα μπορει να μην λεει τιποτε,μπορει ομως παλι να λεει και πολλα.Ελλειψη αλλων στοιχειων και μεχρι να δημοσιευθουν τα κειμενα του Οξυρρυγχου που υποτιθεται οτι περιεχουν το 30% της αρχαιας ελληνικης γραμματειας το θεμα ειναι εν αναμονη.

Ακουω πολλους να παρουσιαζουνε αποψεις λες και ητανε εκει και τα ζουσανε αυτα.Η αληθεια ειναι οτι απλα ξερουμε πολυ λιγα,οποτε κανεις δεν μπορει να κατεχει την αληθεια.Την αληθεια μπορει να την βγαλει η ερευνα και ο διαλογος οχι η χρησιμοποιηση απολυτων χαρακτηρισμων.Οι ξενοι εχουνε βγαλει με το ετσι θελω την δικη τους αληθεια,κατοπιν ισως παρερμηνειων και βιαστικων αναλυσεων.Εμεις παλι ισως κανουμε κατι παρομοιο.Ποια ειναι η αληθεια τελικα?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimitris2
Πλήρες Μέλος


1364 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 23:26:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimitris2
quote:

Δημήτρη 2- Την θέση (απάντησή) σου ως προς τη μετεμψύχωση, ομολογουμένως δεν την κατανόησα. Κάτι ψέλλισες για το μη-λογικό σε μια τέτοια πιθανότητα?


Να σου φέρω παράδειγμα. Λέει ο Πλάτων στον Τίμαιο ότι άνδρες που δεν έζησαν συνετά, στη δεύτερη ζωή θα είναι για παραδειγματισμό τους γυναίκες.
Συμφωνείς με αυτό?
Η εκκλησία δεν συμφωνεί γιαυτό και αναθεματίζει ορισμένες απόψεις των αρχαίων και όχι όλες.
quote:

Κρίνεις πιο «λογικό» το να πεθαίνουμε, και κρινόμενοι βάσει των πεπραγμένων μας στο γήινο επίπεδο να πηγαίνουμε είτε στον «παραάδεισο» είτε στα καζάνια της «κόλασης»- το πυρ το εξώτερον (εβραϊκά εφευρήματα κι αυτά) που «έστησε» Ο Θεός (ως εκβιαστικό δίλημμα) για μας εκεί πάνω, από το να θεωρούμε την επίγεια ζωή σαν ένα είδος σχολείου, που αν πεθαίνοντας δεν έχουμε μάθει-αποκομίσει αυτά που πρέπει απ’αυτό (έχουμε μείνει δηλαδή μετεξεταστέοι ή και στον τόπο) να ξαναγυρίσουμε για να ξανακάνουμε «την τάξη» αυτή πριν προχωρήσουμε στην επόμενη?


Δεν είναι και τόσο εβραικό. Διηγείται ο Πλάτων στην πολιτεία το θάνατο του Αλκίνοου και την επιστροφή του ζωή όπου αφηγείται πως για χίλια χρόνια θα τιμωρούνται οι κακοί στον άδη ενώ οι δίκαιοι θα περνούν καλά. (Πλατ. Πολ. 614.β)
quote:

Τι είναι αυτό που κάνει στη σκέψη σου πιο δόκιμη (λογική?) την πρώτη από τη δεύτερη εκδοχή? Το αξίωμα του Θεού τιμωρού, έναντι του Θεού «παιδευτή» (εκπαιδευτή)?
Προσωπικά αδυνατώ να δεχτώ το πρώτο (Θεό τιμωρό) και μάλιστα ως αξίωμα, ενώ θα ήταν πιο εύπεπτο στη δική μου λογική να δεχτώ το δεύτερο.


Ποιο λογικό για μένα είναι αυτό που λέει ο Παύλος, ότι η κρίση είναι μέσα μας και “κρινόμεθα” από τα έργα μας οι ίδιοι.
quote:

Και πάμε τώρα στ’αναθέματα. Πρώτον: Είπα εγώ ότι ήταν μόνο 7? Ας ήταν και 17 ή 107, αυτό δε μ’αφορά. Εγώ επέλεξα αυτά τα 7, ως αντίθετα /ασύμβατα προς το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» (κατά τη γνώμη μου πάντα και πιστεύω πως τεκμηρίωσα κατά αριθμημένη αντιστοιχία στο επίμαχο ποστ μου, πού ακριβώς θεωρώ ότι πάει κόντρα σε αυτό, κάθε ανάθεμα ξεχωριστά- δεν με διάβασες ολοκληρωμένα?) Δεύτερον: Ούτε εσύ μου απάντησες μ’ένα απλό «ναι» ή ένα «όχι» αν τα αποδέχεσαι με τη λογική που εγώ τουλάχιστον παρέθεσα ότι συντάχθηκαν, αλλά μου αντέστρεψες κι εσύ εμμέσως το ερώτημα.


Φυσικά και δεν απάντησα με ένα ναι ή όχι, γιατί δεν μιλάμε για το ίδιο αρχαίο πνεύμα.
Δηλαδή όπως τα έχεις αριθμήσει¨:
1.Δεν μιλά για τη μυθολογία αλλά για αυτούς που “ήδη κινδυνεύουσιν εις αθειαν παντελή περιπίπτειν... μή ομολογούσιν άκτιστον “ την τρισυπόστατη θεότητα επιρρεαζόμενοι από τους μύθους.
Τι να έλεγε? Πιστεύτε σε κτιστό θεό και όχι στην αγία τριάδα?
Δε νομίζω να έχει η σύνοδος κάποια διαφωνία με τους μύθους του Αισώπου ή την θεωρία ακτίστου θεού των πυθαγορικών.
2. Δεν μιλά για όλες τις πλατωνικές ιδέες αλλά διευκρινίζει ότι μιλά για αυτές που θεωρούν αυθυπόστατο την ύλη.
3. Δε μιλά αποκλειστικά για τα ελληνικά μαθήματα γιατί είναι γνωστό ότι στο βυζάντιο ήταν μεγάλη τιμή να σπουδάσει κάποιος τα ελληνικά μαθήματα. Αυτό έκαναν και οι αυτοκράτορες και οι πατέρες της εκκλησίας και αυτοί που έκαναν τη σύνοδο. Διευκρινίζει “όχι δια παίδευση” αλλά για μάταιες δοξασίες.
Το ίδιο και για τα επόμενα, πάντα υπάρχει η διευκρίνιση σε κάθε ανάθεματισμό.
quote:

Η ουσία είναι ότι ένα απ’αυτά που πρέσβευε το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» (για το οποίο δε βλέπω να τρέφεις και ιδιαίτερη εκτίμηση- διόρθωσέ με αν κάνω λάθος) είναι κι η λογική της σύνθεσης, έναντι της αποσύνθεσης-ισοπέδωσης ή αποκλεισμών που προάγουν τα ιερατεία, προκειμένου να προβληθούν τα δικά τους νενομισμένα ως «μόνη αλήθεια-μόνη οδός».
Θέλω επίσης να διευκρινίσω εδώ πως όταν μιλώ για «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» εννοώ την αρχαιοελληνική φιλοσοφία, σύστημα αξιών και κώδικα ηθικής (όχι τη θρησκεία), τις επιστήμες, και όλα αυτά που αποτελούν το πρωταρχικό κύτταρο του πολιτισμού στον πλανήτη, και σ’αυτό δε νομίζω πως μπορείς να διαφωνήσεις.


Γιατί να διαφωνώ με την αρχαιελληνική φιλοσοφία το αρχαίο σύστημα αξιών και κώδικα ηθικής?
Ισως σε μερικά ναι αλλά γενικά δεν διαφωνώ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Arela
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
121 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2005, 23:33:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Arela
Επειδή ακριβώς δεν ήμασταν εκεί, και μόνο διάσπαρτες καταγραφές έχουμε γι'αυτά τα πράγματα, ο καθένας μπορεί να τα ερμηνεύει κατά το δοκούν. 'Αλλωστε, το ότι είπε κάτι ο Πλάτων στην αρχαιότητα ή κάποιοι άγιοι πατέρες μεταγενέστερα, ειναι μεν σεβαστό αλλά πρέπει να θεωρείται και θέσφατο? Μπορεί για την εποχή να ήταν, όμως υποτίθεται ότι η εξέλιξη του ανθρώπου δεν περιορίζεται μόνο στις επιστήμες και την τεχνολογία, αλλά και σε ψυχονοητικά πεδία, φιλοσοφία, κοσμοθεωρία. Σήμερα λοιπόν πώς θα'πρεπε ν'αντιμετωπίζουμε την ομοφυλοφιλία? Η εκκλησία έχει σαφή θέση πάνω σ'αυτό. Εμείς όμως? Θα τη δούμε σαν εξοβελιστέο, διαστροφικό, ανώμαλο άρρωστο κομμάτι της φύσης κάποιων ανθρώπων? Είναι απλά απόκλιση ή καθ'όλα αφύσικο? Θα'θελα να δω απαντήσεις σ'αυτό, απεγκλωβισμένες από τις όποιες θρησκευτικές ή μη καταβολές και το προσωπικό σύστημα αξιών/ηθικού κώδικα του καθένα μας, σε καθαρά και ψυχρά αντικειμενικές λογικές, πράγμα πολύ δύσκολο για να μην πω αδύνατο, άρα ξέρω πως είναι ευσεβής πόθος. Ωστόσο θέτω το ερώτημα και θα μ'ενδιέφεραν οι απόψεις των συνομιλούντων.

_______________________
Δεν πιστεύω σε τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα, δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερηΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 11 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.21875
Maintained by Digital Alchemy