ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 Ανωτερότητα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 10
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
anonumos
Νέο Μέλος


3 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/02/2006, 01:25:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους anonumos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σε όλους και συγχαρητήρια που εδώ και κάποιες βδομάδες συνεχώς “προκαλείται” τη σκέψη μου με αποτέλεσμα να σκεφτώ για πρώτη φορά κάποια πράματα παίρνοντας κάποια θέση σε ορισμένα ζητήματα που δεν είχα ως τώρα, να συμφωνήσω με κάποια άλλα και να διαφωνήσω με άλλα.

Σε γενικές γραμμές συμφωνω με τα περισσότερα που έχουν γραφεί, αλλά περίμενα να φτάσω στο τελευταίο post για να δω ποιο είναι το θέμα συζήτησης μήπως μπορέσω να συνεισφέρω και εγώ.

Το θέμα της αγάπης με βασάνισε για αρκετό καιρό στη ζωή μου και ακόμα δε μπορώ να πω ότι έχω φτάσει σε κάποια συγκεκριμένη άποψη. Συμφωνώ στην άποψη ότι όσο πιο μικρός τόσο πιο αγνός, πιο αθώος κλπ…, άρα και πιο αληθινός κλπ…. Με λίγα λόγια πιστεύω ότι ο Lorenzo και ο Dying Incubus το έθεσαν πολύ ωραία.

nst λες:

Αλλά δεν είναι θέμα καθαρότητας της καρδιάς αλλά της έλλειψης εμπειριών αυτό το αποτέλεσμα.

Να το πω αλλιως;

“είναι θέμα έλλειψης εμπειριών αυτή η καθαρότητα της καρδιάς”

nst άμα συμφωνείς με το παραπάνω, τότε όλοι λέμε το ίδιο πράγμα κατά τη γνώμη μου

εκεί που δεν έχω γνώμη και απλά πιστεύω ότι είναι λίγο αόριστο και δε μπορεί να θεωρηθεί ως “κανονας” ειναι to quote:

Ναι πιστέυω οτι υπήρχε μια βασική προυπόθεση εκείνη την εποχή.
Και αυτή ήταν η ασφάλεια και η αποδοχή της αγάπης των γονέων μας που ήταν ειλικρινής και απεριόριστη απέναντι μας.
Εχει παρατηρηθεί οτι οι άνθρωποι που βιώσαν έλλειψη της γονεϊκής αγάπης δεν είναι ικανοί να νιώσουν και να δώσουν και οι ίδιοι.

Ένα παιδί κατά τη γνώμη μου, πρώτον είναι πολύ σχετικό κατά πόσο δέχεται μια “υγιή” αγάπη από τους γονείς του την σήμερον ημέρα. Στατιστικά οι μη “υγιείς” οικογένειες έχουν πολλαπλασιαστεί, και δε μιλάω για της οικογένειες που παρατάν τα παιδιά τους(ακραίο παράδειγμα), αλλά για τις περιπτώσεις που οι συνθήκες της σημερινής ζωής δεν αφήνουν περιθώριο στο γονέα να προσφέρει μια ειλικρινή και απεριόριστη αγάπη(οικονομικά προβλήματα, κούραση ψυχική και σωματική, πατέρας και μητέρα να πρέπει να εργάζονται με αποτέλεσμα να τα παραμελούν, κλπ…). Δεύτερων, το παιδί είναι υποκειμενικό το κατά πόσο θα εκτιμήσει αυτήν την προσπάθεια των γονέων και θα την αποδεχτεί(όπου πραγματικά υπάρχει). Τα παιδία δέχονται τόσες επιρροές από τα άλλα παιδάκια, από την τηλεόραση, από μια λανθασμένη παιδεία κλπ… που πιστεύω ότι είναι λίγο “μπερδεμένα” σε σχέση με άλλες εποχές. Τα πρότυπα του παιδιού πολλές φορές βρίσκονται αλλού, και όχι στον πατέρα και τη μητέρα.

Θα σε παρακαλούσα αν έχεις το χρόνο και τη διάθεση(ή οποιοσδήποτε μπορεί) να αναλύσεις λίγο την τελευταία πρόταση, όπου είναι μια ενδιαφερουσα παρατήρηση αλλά δε μπορώ να καταλάβω από που βγαίνει αυτό το συμπέρασμα.

Ευχαριστώ και συγχωρέστε με για ορθογραφικά λάθη ή αν δε χρησιμοποιώ τις σωστές εκφράσεις. Έζησα κάποια χρόνια στο εξωτερικό και δε μπορώ να πω ότι κατέχω την ελληνική γλώσσα. Το κείμενο είναι γραμμένο στο Word όποτε εύχομαι να μην είναι τόσο χάλια.

Είναι και κάπως αργά και το μυαλό μου δε με βοηθάει οπότε συγνώμη και για τα τόσα “κλπ…” που έγραψα.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/02/2006, 07:45:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ anonumos, θα ήθελα να σε καλωσορίσω στο esoterica και να σου ευχηθώ να έχεις μια εποικοδομητική πορεία κι αναζήτηση.
Μην ανησυχείς, φίλε μου, για τα τυχόν ορθογραφικά λάθη σου μιάς και δεν παρατηρώ (εγώ τουλάχιστον κάτι τέτοιο).
Αλλά και να υπήρχαν αυτά, πιστεύω οτι δεν πρέπει να στεκόμαστε σ' αυτά αλλά στις απόψεις που εκφέρει ο συνομιλητής μας.
Με αφορμή το μήνυμα σου θα ήθελα να απαντήσω στην αγαπητή nst μιάς και το είχα ξεχάσει...
Σίγουρα ένα παιδί εκφράζει και βιώνει την αγάπη και γενικότερα κάθε του συναίσθημα λόγω της έλλειψης εμπειριών.
Όμως δεν είναι αυτή η μοναδική αιτία.
Πιστεύω πως είναι ακόμη μια αιτία και την κατατάσσω ως "συμπληρωματική" με την καθαρότητα της καρδιάς που είπα.
Για αυτούς τους λόγους βλέπεις πχ ένα παιδάκι να θυμώνει πιο εύκολα, να κλαίει πιο εύκολα, να γελάει πιο αυθόρμητα και πιο ζωντανά.
Δεν έχει ούτε την εμπειρία να γνωρίζει πως να αντιδράσει στην εκάστοτε περίπτωση αλλά παράλληλα δεν υπάρχει κάτι που να τον συγκρατεί.
Για αυτό ένα παιδί όσο πιο μικρό είναι τόσο πιο έντονο είναι το στοιχείο του παρορμητισμού.
Ο αγαπητός anonumos έθεσε 2 παραμέτρους που είναι σωστές στο γιατί τα παιδιά την σήμερον ημέρα δεν δέχονται μια "υγιή" αγάπη από τους γονείς τους.
Αφενός τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος (και συνεπώς κι ένας γονιός) πληθαίνουν όσο περνούν τα χρόνια με αποτέλεσμα αυτός να απορροφάται σε αυτά και να βρίσκει δυσκολία στο να ασχοληθεί με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του.
Μερικές φορές ακόμα και με τον ίδιο του τον εαυτό...
Αφετέρου οι "κίνδυνοι" που ελοχεύουν για ένα παιδί είναι αρκετοί και σημαντικοί.
Και δε μιλάω για το σχολείο ή την συναναστροφή με τα υπόλοιπα παιδιά (που είναι κάτι θεμελιώδες για την κοινωνικοποίηση του σε δεύτερη φάση αφού η πρώτη φάση είναι η έκφραση του μέσ στο οικογενειακό περιβάλλον του) αλλά για τις διάφορες "σειρήνες" γύρω του.

In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

galazia_sfaira
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
544 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/02/2006, 13:01:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους galazia_sfaira  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πρόλαβα να διαβάσω μόνο τον θεματοθέτη...μου ειναι γνωστος κι απο τα "όνειρα"....χωρις να προκάμω λιπον να σκεφτω απλά μόνο διαβαζοντας κα΄τι τόσο όμορφο θαθελα να συμπληρώσω στο εξης που παραθετεις Lorenzo
"....Νιώστε ασφαλείς με τον εαυτό σας! Ο καθένας μας κρύβει μέσα σου τεράστια αποθέματα δύναμης. Ο καθένας μας κρύβει μέσα του τα δικά του ταλέντα , τα δικά του μοναδικά συναισθήματα , τον δικό του μοναδικό εαυτό. Κανένας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να σας κλέψει τη μοναδικότητα σας με λόγια ή να σας απειλήσει με την κακοήθεια του όταν εσείς δεν του το επιτρέπετε. Αγνοήστε τους κακοπροαίρετους , αντιμετωπίστε την κακία τους με περιφρόνηση και κάντε ακόμα ένα βήμα προς τον καλύτερο εαυτό σας! Η ικανοποίηση που η ανωτερότητα σας θα σας προσφέρει είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα ξέσπασμα θυμού μου αμφίβολα αποτελέσματα!..."

Kατανοείστε τους κακοπροαίρετους,αντιμετωπίστε τους με αγα΄πη και συγχωρέστε τους,γιατι μόνο έτσιθα κανουμε ένα ακομη βήμα προς τον καλύτερο εαυτο μας.Γιατι το ξέσπασμα θυμου δεν ειναι παρα μόνο η απόδειξη και του δικου μας φόβου,αντιθετα η κατανόηση και η συγχωρση γαληνεύει,απαλλασει την ψυχη μας απο μικρότητες και ναι μας παει ένα μικρό βήμα μπροστά
Ταπεινά Καλλιοπη!
Την καλησπερα μου και σε ολους τους συνοδοιπορους του θεματος!

"σε κάθε σχέση υπάρχει ένας κόκκος αιωνιότητας"Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nst
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2538 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/02/2006, 13:03:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nst  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά σου anonumos. Καλώς ήρθες ανάμεσα μας.
Θα προσπαθήσω να αναλύσω τις σκέψεις μου.

quote:
Αλλά δεν είναι θέμα καθαρότητας της καρδιάς αλλά της έλλειψης εμπειριών αυτό το αποτέλεσμα.

Η πρόταση αυτή είναι η απάντηση μου σε αυτό:

<<Το θέμα είναι πως ένας άνθρωπος όταν είναι παιδί έχει μέσα του τόση αγνότητα και τόσο καθαρή καρδιά που ούτε φοβάται να ανοιχτεί, ούτε είναι καχύποπτο αλλά αντιθέτως εκδηλώνει την αγάπη του και την δείχνει αυθόρμητα >>

Εγώ δεν πιστεύω οτι μεγαλώνοντας'' λερώνεται''η καρδιά μας. Ολοι οι άνθρωποι θα ήθελαν να ζούν και να αισθάνονται, μέσα στα πλαίσια της αγάπης και του αλτρουισμού.
Απλώς αναγνωρίζοντας οτι κάτι τέτοιο δεν γίνεται με καθολική μορφή,ανοίγονται επιλεκτικά.
Δέν είναι η έλλειψη της καθαρής καρδιάς που εμποδίζει αλλά η γνώση των συνεπειών αν αυτό γίνει ανεξέλεγκτα.

quote:
Ναι πιστέυω οτι υπήρχε μια βασική προυπόθεση εκείνη την εποχή.
Και αυτή ήταν η ασφάλεια και η αποδοχή της αγάπης των γονέων μας που ήταν ειλικρινής και απεριόριστη απέναντι μας.

Ασχετα αν είναι υγιής ή όχι [ πως θα το κρίνουμε?] η αγάπη των γονιών μας, η αίσθηση της αφωσίωσης, της μοναδικότητας, της χαράς μας δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση.
Προσωπικά μεγαλώνοντας και βλέποντας τα πράγματα και απο την θέση του παιδιού και απο την θέση της μητέρας απομυθοποίησα και αμφισβήτησα και τούς γονείς μου και τον ρόλο μου και συνεχίζω να το κάνω.
Ομως ποτέ δεν ένιωσα οτι και να γινόταν, οτι δεν υπήρχε αγάπη και
ασφάλεια.Νομίζω οτι όλων μας το καταφύγιο είναι η ανάμνηση της παιδικής ηλικίας για αυτούς τούς δύο λόγους.
Οπως λές και εσύ υπάρχει και η αντίθετη όψη των πραγμάτων. Ανθρωποι που οι συγκειρίες της ζωής τους δεν τούς επέτρεψαν να νοιώσουν αυτά τα συναισθήματα.

quote:
Εχει παρατηρηθεί οτι οι άνθρωποι που βιώσαν έλλειψη της γονεϊκής αγάπης δεν είναι ικανοί να νιώσουν και να δώσουν και οι ίδιοι.

Η άποψη μου είναι οτι δεν μπορείς να δώσεις αν δεν έχεις.
Ανθρωποι που στην παιδική τους ηλικία βίωσαν την βία, την απόρριψη και την ανασφάλεια εξακολουθούν να αναπαράγουν αυτό το πρότυπο σε όλη ή σε ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους.
Διατηρούν ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας και αγωνίας που τούς ωδηγεί ή σε μια πλάστη μορφή ανωτερότητας μέσω της επιδίωξης δύναμης κάθε είδους ή στο εντελώς αντίθετο, μια μορφή παθητικής υποτιθέμενης προσφοράς.
Θα έχεις ακούσει την φράση << από που κρατάει η σκούφια του?>>
Τι εννοούμε όταν το λέμε? Μάλλον το οικογενειακό ιστορικό του ατόμου που θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε και να δικαιολογήσουμε το ψυχολογικό του προφίλ.

Ελπίζω να έγινα κατανοητή.
Φιλικά
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nst
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2538 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/02/2006, 13:06:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nst  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Γιατι το ξέσπασμα θυμου δεν ειναι παρα μόνο η απόδειξη και του δικου μας φόβου,αντιθετα η κατανόηση και η συγχωρση γαληνεύει,απαλλασει την ψυχη μας απο μικρότητες και ναι μας παει ένα μικρό βήμα μπροστά.

Καλλιόπη ΥΠΟΚΛΕΙΝΟΜΑΙ.

Με πολλή αγάπη.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nst
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2538 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/02/2006, 13:27:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nst  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παραθέτω ένα κείμενο ενός απο τούς αγαπημένους μου συγγραφείς σχετικά με το θέμα αθωωότητα.

Αποκαλώ αθωότητα αυτή την αρρώστια του ατομικισμού που συνίσταται στο να θέλουμε να αποφεύγουμε τις συνέπειες των πράξεων μας, αυτή την επιδίωξη να απολανβάνουμε τα προνόμια της ελευθερίας δίχως να υφιστάμεθα καμία απο τις δυσχέριες της.
Βρίσκει την έκφρασή της είτε στον παιδισμό είτε στη θυματοποιήση:
Δύο τρόποι να ξεφεύγουμε απο την δυσκολία της ύπαρξης, δυό στρατηγικές της μακάριας ανευθυνότητας.
Στην πρώτη, η αθωωότητα πρέπει να νοηθεί σαν μια παρωδία της αμεριμνησίας και της άγνοιας των παιδικών χρόνων και κρυσταλλώνεται στη μορφή του αιώνια ανώριμου.
Στη δεύτερη, είναι συνώνυμη με την αγγελικότητα, σηματοδοτεί την απουσία του αισθήματος της ενοχής, την ανικανότητα να διαπράξεις το κακό, και ενσαρκώνεται στη μορφή του αυτοανακηρυσσόμενου μάρτυρα.
Τι είναι παιδισμός?
Οχι μόνον η ανάγκη κάποιου για προστασία, πράγμα νόμιμο καθεαυτό, αλλά η μεταφορά στούς κόλπους της ενήλικης ηλικίας των ιδιοτήτων και προνομίων του παιδιού.
Ο παιδισμός συνδυάζει την απαίτηση για ασφάλεια με την δίχως όρια απληστία, την επιθυμιά να ζής χάρη στη φροντίδα των άλλων, δίχως την ανάληψη υποχρεώσεων.
Και είναι τόσο ισχυρός, αποτυπώνει τόσο έντονα την ιδιαίτερη σφραγίδα του στη σύγχρονη ζωή, επειδή οι κοινωνιές μας του προσφέρουν εξ΄αντικειμένου συμμάχους που τον τροφοδοτούν και τον αναβιώνουν ακατάπαυστα:
τον καταναλωτισμό και την ψυχαγωγία, και τα δύο τους βασισμένα στην αρχή της αέναης έκπληξης και της απερίοριστης ικανοποίησης.
Οσο για την θυματοποίηση είναι η τάση του χαϊδεμένου πολίτη του καπιταλιστικού '' παραδείσου'' να εντάσσεται στο μοντέλο των καταπιεσμένων λαών, προπαντων σε μια εποχή που η κοινωνική κρίση υποσκάπτει κάθε σύστημα.

Πασκάλ ΜπρυκνέρΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

galazia_sfaira
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
544 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/02/2006, 14:01:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους galazia_sfaira  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ENΣΤΑΣΗ...ΝΣΤ
quote:

Παραθέτω ένα κείμενο ενός απο τούς αγαπημένους μου συγγραφείς σχετικά με το θέμα αθωωότητα.

Αποκαλώ αθωότητα αυτή την αρρώστια του ατομικισμού που συνίσταται στο να θέλουμε να αποφεύγουμε τις συνέπειες των πράξεων μας, αυτή την επιδίωξη να απολανβάνουμε τα προνόμια της ελευθερίας δίχως να υφιστάμεθα καμία απο τις δυσχέριες της.
Βρίσκει την έκφρασή της είτε στον παιδισμό είτε στη θυματοποιήση:
Δύο τρόποι να ξεφεύγουμε απο την δυσκολία της ύπαρξης, δυό στρατηγικές της μακάριας ανευθυνότητας.
Στην πρώτη, η αθωωότητα πρέπει να νοηθεί σαν μια παρωδία της αμεριμνησίας και της άγνοιας των παιδικών χρόνων και κρυσταλλώνεται στη μορφή του αιώνια ανώριμου.
Στη δεύτερη, είναι συνώνυμη με την αγγελικότητα, σηματοδοτεί την απουσία του αισθήματος της ενοχής, την ανικανότητα να διαπράξεις το κακό, και ενσαρκώνεται στη μορφή του αυτοανακηρυσσόμενου μάρτυρα.
Τι είναι παιδισμός?
Οχι μόνον η ανάγκη κάποιου για προστασία, πράγμα νόμιμο καθεαυτό, αλλά η μεταφορά στούς κόλπους της ενήλικης ηλικίας των ιδιοτήτων και προνομίων του παιδιού.
Ο παιδισμός συνδυάζει την απαίτηση για ασφάλεια με την δίχως όρια απληστία, την επιθυμιά να ζής χάρη στη φροντίδα των άλλων, δίχως την ανάληψη υποχρεώσεων.
Και είναι τόσο ισχυρός, αποτυπώνει τόσο έντονα την ιδιαίτερη σφραγίδα του στη σύγχρονη ζωή, επειδή οι κοινωνιές μας του προσφέρουν εξ΄αντικειμένου συμμάχους που τον τροφοδοτούν και τον αναβιώνουν ακατάπαυστα:
τον καταναλωτισμό και την ψυχαγωγία, και τα δύο τους βασισμένα στην αρχή της αέναης έκπληξης και της απερίοριστης ικανοποίησης.
Οσο για την θυματοποίηση είναι η τάση του χαϊδεμένου πολίτη του καπιταλιστικού '' παραδείσου'' να εντάσσεται στο μοντέλο των καταπιεσμένων λαών, προπαντων σε μια εποχή που η κοινωνική κρίση υποσκάπτει κάθε σύστημα.

Πασκάλ Μπρυκνέρ


ΜΟΝΟ που δεν σημαίνει ότι μπορει να ειναι ειτε το ένα είτε το αλλο...και επι πλεον δεν σημαίνει οτι οποιος κανει λαθος αποποιειται των ευθυνών του,αντιθετα ,ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑ Η ΠΡΟΙΚΑ ΜΑΣ...΄κι όπως ο ίδιος ο Γιουνγκ στο τέλος της ζωής του δήλωσε ότι όταν ακολουθουμε την οδό της "εξατομίκεκυσης"πρέπει να υπολογίσουμε τα λαθη,γιατι χωρις αυτά η ζωή μας δεν θα ήταν ολοκληρωμένη.

...και περαν των παραπανω αναρωτιέμαι τι μας ωφελει να μεινουμε προσκολημενοι στα λαθη μας ,στις συνέπειες των και στις ΕΝΟΧΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ??Αυτο απο μονο του δέν ειναι στασιμότητα,δεν ειναι εγλωβισμος....δεν είνα φόβος σε τελική ανάλυση;
Για μενα σημασία εχει να προχωραμε,και προχωραμε απο την στιγμη εκεινη που αντιμετωπιζουμε τα λαθη μας,που αντιμετωπιζουμε τις συνεπιες των και προχωραμε στην ζωη.Σκεφτεικατε όσους παραμενουν μια ζωή στο λαθος τους....αντιθετα αυτο;i που εxoyn γνωση του τι έprajan,δίνoyn μια ακόμη πολυτιμη ευκαιρία στην μοναδικότητα τους για να συνεχίσουν ,να προσαπθησουν ξανα΄,άρα δινουν συνέχει σε μια καινουργια ζωή....

"σε κάθε σχέση υπάρχει ένας κόκκος αιωνιότητας"Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nst
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2538 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/02/2006, 15:23:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nst  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεκτή Γαλάζια σφάιρα αλλά ποιό σημείο του κειμένου ανέλυσες εσύ ως
quote:
ΜΟΝΟ που δεν σημαίνει ότι μπορει να ειναι ειτε το ένα είτε το αλλο...και επι πλεον δεν σημαίνει οτι οποιος κανει λαθος αποποιειται των ευθυνών του,

Δεν είμαι φιλόλογος αλλά εμένα μου φαίνεται να επισημαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Για τα υπόλοιπα έχεις δίκιο...δεν ωφελεί η προσκόλληση ούτε και οι ενοχές στα λάθη μας. Με τη προυπόθεση βέβαια οτι θα αναλάβουμε και την ευθύνη αυτών.

φιλικά πάνταΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/02/2006, 17:22:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


«Εάν ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει, έχει και το δικαίωμα να ενημερώνεται. Η όλη καπηλεία της «πληροφόρησης» από λίγους επιτήδειους που ελέγχουν τα Μέσα Ενημέρωσης, για τους πολλούς δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία παραβίαση και των δύο αυτών δικαιωμάτων…» «Feedback, A Survival Primer»

Παίρνοντας αφορμή απο τ' ανωτέρω αλλά κι από τα σχόλια σας φίλοι μου Ερωτώ:
Ενημερώνονται σωστά τα παιδιά μας πρώτα απ' όλα από ΕΜΑΣ?!?
κι αν όχι, ΓΙΑΤΙ???
Έλλειψη χρόνου; Ή μήπως λάθος εκτίμηση προτεραιοτήτων??
όπως κ νάχει κ πάλι ΓΙΑΤΙ??? Μήπως γιατί μετατραπήκαμε σε υπερκαταναλωτικά όντα, σε "ανθρώπους" των δυτικών κοινωνιών που προτιμούν να υποβιβάζουν οικιοθελώς τους εαυτούς τους σε παχουλά και νωχελικά σκουλήκια, που ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από το ότι απλώς αποδεικνύονται καλοί αποδέκτες και καταναλωτές των υποσχέσεων και αξιών αυτής της χυδαίας "εμπορίας" που έχει αυτο-χρισθεί "κοινωνία".

Με το να είμαστε κάτι, σημαίνει κ ότι αποδεχόμαστε ταυτοχρόνως και τα πάντα που αυτό το «κάτι» προϋποθέτει και υπόσχεται. Ποτέ δεν υπήρξε, και μήτε θα υπάρξει ποτέ μελλοντικά, ανθρώπινο πλάσμα που να μπορεί να θεωρηθεί άμοιρο ευθυνών για "Αυτό Που Είναι".

Δεν υπάρχουν ισόβια θύματα. Οποιοσδήποτε αποδέχεται να ζει ως θύμα, σκλάβος, υπήκοος, οπαδός, χειροκροτητής, πιστός, εκμεταλλευόμενος, εκπορνευόμενος και όλα τα σχετικά, ευθύνεται για την κατάστασή του αυτή περισσότερο από τον α ή β που υποτίθεται ότι του ρημάζει την ύπαρξη και την ζωή. Δεν ισχύει εδώ το γνωστό ερώτημα για την κότα ή το αυγό. Είναι πάντοτε οι «από κάτω» εκείνοι που γεννάνε και στηρίζουν τους όποιους "από πάνω"…

Χρειάζονται αντι-τύποι διασκέδασης και απόλαυσης και επικοινωνίας για να αντικαταστήσουμε τον εθισμό στην κατανάλωση, την παθητικότητα της προκατασκευασμένης διασκέδασης, την έντεχνη υποβολή και τα χονδρά ψέματα των μαζικών μέσων επικοινωνίας.

Οι διαφορές με τους εξουσιαστές και εξουσιαζομένους της μάζας, συσσωρεύονται σε μία και μόνη διαφορά που εμπεριέχει όλες τις άλλες: Οι άνθρωποι που αποδέχονται την δεσποτεία όσων τους κυβερνούν, απλώς εξακολουθούν να σφάλλουν πιστεύοντας στην αρχή της δύναμης και της ιεραρχίας μεταβιβάζοντας την και στα παιδιά τους.

"Ν’ αρνείσαι το οργανωτικό σχήμα που κληρονόμησες από το παρελθόν, δεν θέλει να πει εξαφάνιση της οργάνωσης. Το βγάλσιμο από την περιθωριακότητα, όπου δεν μπορεί κανένας να παραμένει επ’ άπειρο χωρίς να εξαφανισθούν οι χειραφετικές στιγμές -δηλαδή να φτιάχνονται πριν της ώρας τους οι νέες κοινωνικές δομές- τούτο είναι το δίλημμα: να καταργείς το μονοδιάστατο ενώ κρατάς και μία παρουσία που δεν είναι ελαστική. Να κόβεις για να δημιουργήσεις ένα άλλο σύνολο ξαναγεμίζοντας τούτο το ρήγμα συνεχώς, για να πατάς μέσα σ’ αυτή την κοινωνία. Να είσαι διαφορετικός χωρίς να πας να ζήσεις στα βουνά…" ("Το Μεγάλο Παζάρι").

Ναι, ίσως δεν είναι καθόλου ξεπερασμένη η προσπάθεια θεμελίωσης μιας "νέας ιστορίας" ή μάλλον η επαναθεμελίωση μιας ιστορικής νεότητας…

Το σύστημα γνωρίζοντάς το αυτό, από την αντίθετη βέβαια σκοπιά, έχει δώσει το μεγαλύτερο βάρος της δύναμής του στο να ελέγξει απόλυτα τα μαζικά μέσα πληροφόρησης, κίνησης ιδεών, προπαγανδισμού και κουλτούρας.

Έτσι κάθε παιδί που γεννιέται, έχει να αντιμετωπίσει μια υποχρεωτική "γαλούχηση" από τα χοντρά ψέματα του κρατικού συντονισμένου σύννεφου των Μαζικών Μέσων, με απώτερο στόχο να βιαστεί όσο γίνεται αποτελεσματικότερα η ταυτότητά του, η συνείδησή του, ο τρόπος σκέψης του.

Οι γονείς πρώτοι, έχουν υποχρέωση να σύρουν άτομα, έξω από το τέλμα της κρετινοποίησης. Βασική γραμμή πρέπει να είναι το ξήλωμα του συστήματος "έτοιμων εξηγήσεων" που προωθείται από το σύστημα.

Και αυτό το πράγμα δεν πετυχαίνεται με κανένα ετοιματζήδικο τρόπο "άμεσων αποτελεσμάτων", αλλά με την αποτελεσματική αντιπαράθεση του δικού μας συστήματος πληροφόρησης δηλαδή της δικής μας αλήθειας, απέναντι στα ψέματα του συστήματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο πολύς κόσμος απεχθάνεται τις απότομες αλλαγές, εκτός δε ότι τις παρακολουθεί -ή έχει μάθει να τις παρακολουθεί- ως θεατής και μόνο. Πρέπει να προωθήσουμε ένα μονάχα σχέδιο: το να βάλουμε μπροστά, να θέσουμε δηλαδή σε λειτουργία, τα ανθρώπινα μυαλά, πληροφορώντας τα με αλήθεια, καλλιεργώντας τους την σωστή κρίση και αφήνοντάς τα μετά να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και επιλογές.

Πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟ-ΚΑΤ ΑΛΗΘΕΙΕΣ και τις ετοιματζήδικες εξηγήσεις.

Να βρούμε χρόνο και να τον αφιερώσουμε στα παιδιά μας, στο μέλλον!!Το δικό τους Μέσον Μαζικής Ενημέρωσης που είμαστε εμείς για εκείνα, πρώτα κ πάνω απ’ όλα!!!

Κλείνοντας φίλοι μου ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος της μάζας συνήθως δεν φτιάνει, ούτε καν επηρεάζει την Ιστορία. Απλώς την υφίσταται.

Το να είσαι επαναστάτης, δεν σημαίνει να κάνεις κάποια "επανάσταση", όσο το να κάνεις κι άλλους ανθρώπους να δουν ΚΑΙ τις απόψεις σου!!!! - πόσο μάλλον τα παιδιά σου!!!

Αν αγαπάμε λοιπόν τα παιδιά και κάθε άλλο πράγμα που μεγαλώνει…
εμπρός!

Να στε πάντα καλά


"I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand."

--Confucius
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/02/2006, 17:29:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


Φίλε anonumos,
καλώς όρισες σο Foroum, κ στην συντροφιά μας!

Όσο για σένα καλή μου + "Ταπεινή" Καλλιόπη καλώς εξανασμίξαμε..

Την καλησπερα μου κ πάλι σε όλους σας!

"I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand."

--Confucius
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

anonumos
Νέο Μέλος


3 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/02/2006, 23:44:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους anonumos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σας χαιρετώ όλους,

Είμαι ανάμεσα σε δυο απόψεις σε σχέση με τα παραπάνω. Η μια άποψη είναι ότι όσο μεγαλώνουμε, σαν παιδία, “λερωνόμαστε”, από τα διάφορα ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον. Η άλλη άποψη της nst ότι δε “λερωνόμαστε”, απλά ότι η καρδιά μας μένει καθαρή και εκδηλώνετε επιλεκτικά.

Θα συμφωνήσω και με τις δυο απόψεις! Θα υποστηρίξω ότι μεγαλώνοντας και επηρεαζόμαστε αρνητικά (λερωνόμαστε) από το περιβάλλον, τα ΜΜΕ, κλπ… αλλά και πολλές φορές παραμένουμε δυνατοί και εκεί που μπορούμε να κρατήσουμε τη καρδιά μας καθαρή, τη κρατάμε, και την “ανοίγουμε” εκεί που αξίζει.

Quote:
Η άποψη μου είναι οτι δεν μπορείς να δώσεις αν δεν έχεις.
Ανθρωποι που στην παιδική τους ηλικία βίωσαν την βία, την απόρριψη και την ανασφάλεια εξακολουθούν να αναπαράγουν αυτό το πρότυπο σε όλη ή σε ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους.
Διατηρούν ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας και αγωνίας που τούς ωδηγεί ή σε μια πλάστη μορφή ανωτερότητας μέσω της επιδίωξης δύναμης κάθε είδους ή στο εντελώς αντίθετο, μια μορφή παθητικής υποτιθέμενης προσφοράς.

Nst έχεις δίκιο. Κατάλαβα τι εννοείς. Πάνω από το μέσο όρο ανθρώπων που είχαν κάποια τέτοια προβλήματα αντέδρασαν, αντιδρούν και θα αντιδρούν έτσι. Η έλλειψη αγάπης, και η μη ικανοποίηση άλλων βασικών αναγκών που έχει ένα παιδί πολλες φορες μένει σαν απωθημένο στον άνθρωπο και συνεχίζει να τον στοιχειώνει και στην υπόλοιπη ζωή του. Η εξήγηση μου είναι ότι όταν κάποιου παιδιού οι βασικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται κατά τη παιδική ηλικία όπως αυτή της αγάπης μπορούν να φέρουν ένα συνεχή αγώνα για να γεμισει αυτά τα “κενά”, την ανάγκη να αρπάξει ότι είναι δυνατό από τη ζωή που θα του ικανοποίηση την αντίστοιχη ανάγκη. Δε ξέρω τι θα έλεγε ένας παιδοψυχολόγος αλλά μου φαίνεται λογικός αυτός ο συνειρμός.

Lorenzo το post σου ειναι ενδιαφέρων. Πραγματικά λυπάμαι όταν βλέπω ανθρώπους που ζουν μέσα σε ένα “ενυδρείο”, σε μια παραπραγματικοτητα. Δε μπορώ να τους κατηγορήσω όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Προσωπικά δίνω πολλά ελαφρυντικά σε τέτοιους ανθρώπους και ακόμα και σε ολόκληρες κοινωνίες που ζουν έτσι. Τους δικαιολογώ.

Πολλές φορές η ζωή μέσα σε ένα “ενυδρείο” είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί. Η αδυναμία της συνειδητοποίησης μιας ακόμα διάστασης όπως την περιγράφεις σε προηγούμενο post με το παράδειγμα της θάλασσας, μεταφορικά ισχύει και εδώ. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατο να εξηγήσεις σε κάποιον, ακόμα και αν τον βγάλεις έξω από το ενυδρείο, ότι ζούσε σε μια παραπραγματικοτητα. Μπορεί να του κανείς και κακό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως αν όχι ολοκληρωτικά αλλά σιγά σιγά και με υπομονή κάποιος μπορεί να βγάλει καποιους αν όχι όλους από αυτήν την κατάσταση. Κατά τη γνώμη μου αυτοί που γνωρίζουν και μπορούν να το κάνουν και δε φανερώνουν την αλήθεια σε αυτούς που ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες τους θεωρώ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trovadouros
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
242 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/02/2006, 21:26:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trovadouros  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ anonumous,

quote:
Η έλλειψη αγάπης, και η μη ικανοποίηση άλλων βασικών αναγκών που έχει ένα παιδί πολλες φορες μένει σαν απωθημένο στον άνθρωπο και συνεχίζει να τον στοιχειώνει και στην υπόλοιπη ζωή του. Η εξήγηση μου είναι ότι όταν κάποιου παιδιού οι βασικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται κατά τη παιδική ηλικία όπως αυτή της αγάπης μπορούν να φέρουν ένα συνεχή αγώνα για να γεμισει αυτά τα “κενά”, την ανάγκη να αρπάξει ότι είναι δυνατό από τη ζωή που θα του ικανοποίηση την αντίστοιχη ανάγκη.

Κατά την δική μου άποψη όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα εχθρικό περιβάλλον, είναι πολύ πιθανό ότι και το μέλλον θα πλαισιώνεται από ένα κλίμα έλλειψης αγάπης. Οι εμπειρίες που αποκτώνται στα παιδικά χρόνια έχουν χτίσει μια νοοτροπία αμφισβήτησης και επιφυλακτικότητας. Ακόμα και αν σε μεγαλύτερη ηλικία δοθούν ευκαιρίες για να εγκλιματισθεί σε ένα φιλικό περιβάλλον νομίζω πως σχεδόν ποτέ δεν δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος για να ανακαμφθούν οι αρχικές εμπειρίες.

Φιλικά,

Trovadouros
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

fluidram
Νέο Μέλος

Greece
11 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/03/2006, 05:07:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους fluidram  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα σε όλους. Είδα φως και μπήκα.
Για τα παιδάκια θέλω να πω που λέτε ότι έχουν την αυθεντική αγάπη. Μην εξιδανικεύουμε τα πράγματα. Τα παιδάκια κατ' αρχήν έχουν αφέλεια και άγνοια και σε αυτό συμφωνώ. Ό,τι τους γυαλίζει τα ελκύει και το επιδιώκουν με ένα τρόπο πάρα πολύ γοητευτικό. "Αγαπάω" για τα πολύ μικρά παιδάκια σημαίνει ότι χρησιμοποιώ κάτι τώρα για να μου δώσει ευχαρίστηση τώρα κι έχει σχέση με την χαρά και τον ενθουσιασμό και καθόλου με την αληθινή αγάπη, την προσφορά και τη θυσία. Πχ μπορεί να αγαπάει το αδερφάκι του, αλλά ως ζωντανή κουκλα και να το ταλανίζει χωρίς οίκτο ενώ εκείνο υποφέρει και σκούζει. Μεταγενέστερα, έχω παρατηρήσει ότι τα παιδάκια αρχίζουν να προσφέρουν κάπως περισσότερα, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο ψυχολογικές εξαρτήσεις (για να τα αγαπεί η μαμά, να τα θαυμάζει η μεγάλη αδερφή ή να μην τα δείρει η δασκάλα) ή γιατί άρχισαν να εμπεδώνουν στην ψυχολογική δομή τους στερεότυπα (βλέπει τον εαυτό του ως το "καλό παιδί" που διάβασε στο παραμύθι). Επίσης τα αισθήματα των παιδιών είναι ακραία, πολύ ασταθή και ευμετάβλητα. Εκεί που τρελλαίνονται για κάτι (ή κάποιον) και χαλάν τον κόσμο, στρέφεται άξαφνα η προσοχή τους σε κάτι άλλο και ούτε σημασία δεν δίνουν πια ή απότομα αρχίζουν να το αποστρέφονται και φέρονται εξίσου ακραία. Επίσης μπορεί ταυτόχρονα να αγαπάν και να αποστρέφονται κάτι (ή κάποιον) και τότε φέρονται αλλοπρόσαλλα. Από εκεί και πέρα τα παιδάκια είναι πολύ σκληρά. Δέρνουν και περιθωριοποιούν τους αδύνατους από τον παιδικό σταθμό ακόμα. Αρπάζουν ό,τι τους γυαλίσει, χωρίς να υπολογίζουν κανένα, εκτός την τιμωρία. Κάνουν πολύ πονηρά κόλπα και υποκρισίες για να περάσει το δικό τους. Βασανίζουν ανηλεώς τα ζωάκια για να σπάσουν πλάκα ή για να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους χωρίς να συγκινούνται καθόλου από το μαρτύριο που περνάνε. Βασανίζουν ανηλεώς τους γύρω τους όταν βαριούνται. Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι έχουν μέσα τους κακία ιδιαίτερα τα πολύ μικρά παιδάκια, για τα οποία γνωρίζω και καλύτερα. Για τα παιδάκια, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ισχύει το "έτσι τους κάπνισε" και όλα τα άλλα αγάπες, μίση, τύψεις, και αρετές είναι μαθημένες συμπεριφορές.
Βέβαια, τα παιδάκια είναι τόσο γλυκά και αξιαγάπητα, και στην όψη και στη συμπεριφορά που ό,τι και να κάνουν φαίνεται αγγελικό. Εμείς ως γλυκά παιδάκια εισπράτταμε αυτό το βλέμμα ότι είμαστε αγγελικά πλάσματα, δεν είχαμε αναπτύξει ακόμα συνείδηση του ποιοι είμαστε, κι έτσι ταυτιστήκαμε με την αντανάκλαση στα μάτια των άλλων και τώρα εξειδανικεύουμε την κατάσταση. Συνεπώς, ως κατακλείδα, τα μικρά παιδάκια δεν έχουν ούτε αγάπη ούτε κακία, επιθυμίες έχουν μόνο, πρωτόγονους μηχανισμούς άμυνας και επιδίωξης και άγνοια πραγμάτων και καταστάσεων. Πάντως, είναι τόσο υπέροχες μικρές υπάρξεις, που σου έρχεται αυθόρμητα να τα συνδέσεις με ο,τιδήποτε όμορφο και καλό υπάρχει στον κόσμο. Εμένα προσωπικά, από την παιδική ηλικία μου λείπει ο ενθουσιασμός.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/03/2006, 08:07:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κι όχι απλά ο ενθουσιασμός αλλά ο άκρατος ενθουσιασμός, αγαπητέ/ή fluidram (με την ευκαιρία να σε καλωσορίσω στο esoterica).

Ο άκρατος ενθουσιασμός ενός παιδιού που πηγάζει από την θέληση του να μάθει, να γνωρίσει τα πάντα, να εκφράσει χωρίς φειδώ τα συναισθήματα του κι ο αυθορμητισμός που το διακατέχει είναι κάτι το οποίο είναι πραγματικά υπέροχο...

In anticipation of my resurrection...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/03/2006, 14:25:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ/η fluidram κατ’ αρχήν καλώς όρισες στην όμορφη παρέα μας..

Ξεκινάς τον σχολιασμό σου με μια αμφισβήτηση ως προς το περιεχόμενο και την ουσία της έννοιας, Αγάπη.

Τι εννοείς ή μάλλον πως εννοείς εσύ την Αυθεντική Αγάπη.. {πρωτότυπος αλήθεια όρος}?

Τι, Ποιός και Ποιο, το αυθεντικό κ Πως ορίζεται – χαρακτηρίζεται εκ ποίων δηλαδή Ιδιοτήτων ώστε να προκύπτει ο επιθετικός αυτός προσδιορισμός σου?

Ποιος είναι Αυθεντία κ Ποιος όχι.. επί του συγκεκριμένου?
Ο ενήλικας ή το παιδί?

Πως ορίζεις – οριοθετείς το καλό ή το κακό, και πως απέκτησες αυτή τη γνώση - επίγνωση?

Τι κ ποια απ’ όλα αυτά τα οποία περιγράφεις ως παιδικά …ελαττώματα δεν ισχύουν και για τους ενήλικους κ γιατί?

Τέλος Γιατί σ’ αυτήν την αναφορά – κρίση σου για την παιδικότητα, απευθύνεσαι σε τρίτο πρόσωπο – δηλαδή παίρνοντας μια αφ’ υψηλού θέση απέναντι τους?

Όλα αυτά τα ερωτήματα στα θέτω για να σου δώσω την ευκαιρία μιας άλλης θέασης η οποία θα σε βοηθήσει να δεις πόσο πολύ χάνουμε την αυθεντικότητα μας μεγαλώνοντας Μεταλλασσόμενοι κ όχι ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ επί της ουσίας όπως νομίζουμε αφελώς ότι αυτά τα δύο πάνε πακέτο!!..

Θα σου δώσω και μια άλλη θέαση για να εμβαθύνεις πιο πολύ την σκέψη σου.

Το ζητούμενο μας από την πρώτη στιγμή που ο νους μας μπαίνει σε διαδικασία αναζήτησης γνώσης δεν είναι η αναζήτηση - ανίχνευση καλύτερα, της Αλήθειας, της επιβεβαιωμένης δηλαδή γνώσης, του τι είμαστε, ποιοι είμαστε, από πού ήρθαμε, γιατί ήρθαμε, είμαστε θνητοί ή όχι, που θα πάμε αν πεθάνουμε αν είμαστε αθάνατοι αν υπάρχει ψυχή κλπ. Κλπ. Κλπ… Το Μέγιστο δηλαδή ερώτημα δεν είναι το Υπαρξιακό???!

Ερωτώ λοιπόν το προφανές δεν είναι η μνήμη μας να είναι πιο δυνατή όσο πιο κοντά χωρο-χρονικά είμαστε σε αυτό καθεαυτό του προς εξέταση γεγονότος?
Διότι ΑΛΗΘΕΙΑ = Α στερητικό + ΛΗΘΗ.. έτσι δεν είναι?
Άρα οι μνήμες μας αλλά κι οι "συμπεριφορές" μας δεν είναι πιο κοντά στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" "τότε" στα πρώτα δηλαδή στάδια της ζωής μας κι επομένως όσο απομακρυνόμαστε δεν "ξεχνάμε" δεν οδηγούμαστε φυσιολογικά, νομοτελιακά δηλαδή στη "λήθη"??

Ερώτημα!!!! Θέαση προς εξέταση κ αυτή...

Φίλε μου δύσκολο το μονοπάτι της αναζήτησης της Αλήθειας και το ένα φέρνει το άλλο κ άστα να πάνε… Εν κατακλείδι νομίζω ότι όσο λιγότερο κατανοούμε τί αναζητούσαν οι πατέρες μας και οι προπάτορές μας, τόσο λιγότερο κατανοούμε τον εαυτό μας και έτσι συντελούμε με όλη μας τη δύναμη ώστε να χάσει το άτομο τις ρίζες του και τα οδηγητικά του ένστικτα, για να γίνει ένα μόριο μέσα στη μάζα, αιχμάλωτο αυτού που ο Νίτσε αποκαλούσε πνεύμα της βαρύτητας.

Να σαι καλά..


"I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand."

--Confucius


Edited by - lorenzo on 07/03/2006 14:27:56Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

fluidram
Νέο Μέλος

Greece
11 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/03/2006, 01:06:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους fluidram  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα! Καλως σας βρήκα όλους και την όμορφη παρέα σας.

Θέλω να επισημάνω ότι όσα έγραψα για τα παιδάκια δεν υποκρύπτουν κάποια βαθύτερη γνώση ή φιλοσοφία, τουλάχιστον ενσυνείδητη, αλλά αποτελούν προϊόν παρατήρησης. Πολύ όμορφα το έγραψε ο Dying Incubus ότι "Ο άκρατος ενθουσιασμός ενός παιδιού που πηγάζει από την θέληση του να μάθει, να γνωρίσει τα πάντα, να εκφράσει χωρίς φειδώ τα συναισθήματα του κι ο αυθορμητισμός που το διακατέχει είναι κάτι το οποίο είναι πραγματικά υπέροχο... ". Όταν βλέπω τα παιδάκια, μου θυμίζουν την υπέροχη εικόνα της γοργόνας που περιέγραψε ο Όσκαρ Όυάιλντ νομίζω σε ένα παραμύθι του, η οποία κάθεται γεμάτη αθωότητα σε ένα βράχο και μπήγει τα μυτερά της δοντάκια σε ένα ψαρι που σπαρταράει ακόμα. Είναι η εικόνα της άδολης όμορφης γεμάτης ζωή και ενέργεια αλλά και σκληρής φύσης.

Δυστυχώς Lorenzo δεν μπορώ να δώσω έναν πλήρη ορισμό του τι είναι αυθεντική αγάπη. Μπορώ όμως να πω τι δεν είναι πχ η νύστα δεν είναι αγάπη για το κρεββάτι. Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που απαιτεί συναισθηματική ώρίμανση του ατόμου, αναπτυγμένη συνείδηση του εαυτού και του περιβάλλοντος και έχει τη δυνατότητα να περιλάβει και την έννοια της αυτοθυσίας. Τα παιδάκια (2-4 χρονών τουλάχιστον) είναι πλάσματα που δεν έχουν την συναισθηματική ωριμότητα να νοιώσουν περίπλοκα συναισθήματα όπως αγάπη, μίσος, ενδιαφέρον παρά απλούστερα όπως χαρά, εξάρτηση, θυμό, περιέργια διότι η ψυχική τους οργάνωση είναι απλοϊκή, οι μηχανισμοί άμυνας πρωτόγονοι το ίδιο και τα συναισθήματα. Επίσης στα παιδάκια λείπει και η επαρκής γνώση της γλώσσας η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της σκέψης και της ωρίμανσης πχ έχω παρατηρήσει ότι ποτέ ένα μικρό παιδάκι δεν κάθεται σε μια γωνιά για να σκεφτεί.

Τώρα για το καλό και το κακό δεν έχω καμιά ιδέα και χρησιμοποίησα την λέξη με την τρέχουσα εμπειρική έννοια που της δίνουμε στην καθημερινή ζωή (πχ η γκρίνια είναι κακό πράγμα).

Εγώ δεν θεωρώ τα χαρακτηριστικά των παιδιών που ανέφερα στο ποστ μου ως ελλατώματα όπως φυσικά κανείς δεν θεωρεί ελλάτωμα το γεγονός ότι οι σωματικές τους ικανότητες είναι απελπιστικά χαμηλες σε σχέση με αυτές των ενηλίκων. Θεωρώ ότι κατά τον ίδιο τρόπο, ο νοητικός και ψυχοσυναισθηματικός τους κόσμος είναι ανώριμος και ευαίσθητος και χρήζει σεβασμού, αγάπης, στοργής και προστασίας. Φυσικά, ορισμένοι ενήλικες, εξακολουθούν να φέρονται εντελώς σα παιδάκια ή να διατηρουν ορισμένες ψυχοσυναισθηματικές αξεδιότητες και στην ενήλικη ζωή τους.

Τέλος παίρνω τη θέση του παρατηρητή, διότι στους ενήλικες η φύση έχει ολοκληρώσει το έργο της ωρίμανσης και δεν είναι παιδιά πια, όσο κι αν θέλουν/βολεύει/έχει πλάκα, εκτός κι αν έχουν συνδυαστικά σωματική νοητική και ψυχολογική υστέρηση. Ακόμα και τα ίδια τα παιδάκια αντιλαμβάνονται ότι άλλο είναι να είσαι 1 άλλο να είσαι 3 χρονών κι άλλο 5 και το τρίχρονο θα αναφερθεί στο 1χρονών ως "το μωρό".

Τώρα για την Α-ΛΗΘΕΙΑ, η ετοιμολογία της λέξης η μόνη πληροφορία που μου παρέχει είναι η άποψη του ανθρώπου που επινόησε τον όρο για την συγκεκριμένη έννοια. Αν ήμασταν άγγλοι θα λέγαμε truth, γάλλοι verite, γερμανοί Wahrheit κλπ. Ως προς το ουσιαστικό θέμα, όταν διάβασα το ποστ του Lorenzo σκέφτηκα τη θεωρία του bon sauvage δηλαδή του αγαθού άγριου που υπήρχε στον διαφωτισμό και έλεγε χονδρικά ότι ο άγριος που δεν ξέρει πολλά-πολλά, είναι πιο κοντά στη φύση και την άλήθεια. Σκέφτηκα λοιπόν ότι αυτά, εμπειρικά, δείχνουν να έχουν μια βάση. Οι άνθρωποι που απομακρύνονται τελείως από τη φύση τους συχνά είναι αρρωστημένα φρικιά και γενικώς ταλαίπωροι. Κάτι όμως λείπει από το παζλ. Ο άνθρωπος, συνειδητοποιώντας την πνευματική και συναισθηματική του ανωτερότητα έναντι των ζώων, ψάχνει κάτι περισσότερο από μια ζωή τύπου τρώω, πίνω, κοιμάμαι και αναπαράγομαι. Κυρίως όμως, ο άνθρωπος, ερχόμενος σε επαφή με την ιδέα του μεταφυσικού, δέχεται αυτόματα ότι μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο εκεί έξω που αφορά και τον ίδιο. Με βάση τα παραπάνω, μου φαίνεται ταιριαστό να θεωρήσω ότι η κατάσταση άγνοιας (του αγρίου) και άγνοιας + ελλατωμένης ικανότητας (παιδί) είναι το σημείο 0. Απο το σημείο αυτό μπορεί κανείς να βελτιώσει τη συνειδητότητά του (ποντοι +) η να την χαντακώσει (πόντοι -).
Τώρα τι σημαίνει βελτίωση-επιδείνωση και ποιος κρατάει το σκορ, τι να πω παιδιά, δεν έχω ιδέα, οπότε πάσα προσφορά δεκτή!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

fluidram
Νέο Μέλος

Greece
11 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/03/2006, 01:26:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους fluidram  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Με το που έστειλα την προηγούμενη απάντηση και καθώς είχα στο νου μου το ποστ του Lorenzo σκέφτηκα και το εξής: τα παιδιά δεν έχουν απλώς μειωμένες άμυνες, αλλά και μια γενικότερη μειωμένη αντίδραστικότητα απέναντι στο περιβάλλον. Όσο πιο μεγάλος, τόσο πιο πολλές στερεότυπες δομές έχει δημιουργήσει οι οποίες περιγράφουν και εξηγούν τον κόσμο, αλλά, φυσικά, είναι ατελείς οπότε η πραγματικότητα συχνά συγκρούεται με αυτές προκαλώντας την αντιδραστηκότητα εκ μέρους του ατόμου. Παράδειγμα1: Υποκείμενο= Εγω Στερεότυπη δομή = το τύρι είναι αλμυρό Πραγματικότητα: μου σερβίρουν τυρί με μαρμελάδα (μου έχει τύχει) Αντιδραστικότητα: αποστροφή Παράδειγμα2:Υποκείμενο=Μωρό Στερεότυπο = το τίποτα Πραγματικότητα= κέρδισε η μαμά το τζόκερ/πέθανε η μαμά Αντίδραση= καμιά γιατί δεν έχει στερεότυπο αλλά πιθανόν να δημιουργήσει μετά το συμβάν. Βεβαίως τα στερεότυπα είναι πολύ χρήσιμα (πχ το στερεότυπο = αν πηδήξεις από τις σκάλες θα σπάσεις κάνα πόδι), αλλά ίσως αν προσπαθούσαμε να είμαστε πιο ανοιχτοί στο να τα ανθεωρούμε και να τα βελτιώνουμε συνεχώς, να είχαμε περισσότερη χαρά και ενθουσιασμό.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
nobody5001
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
399 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/03/2006, 04:37:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nobody5001  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες σας χαιρετώ,

βρίσκω το θέμα σας πολύ ενδιαφέρον και έτσι επιθύμισα να συμμετάσχω και εγώ στην επικοδομιτική συζήτησή σας. Βέβαια, μου ήτανε αδύνατο να διαβάσω και τις εννέα σελίδες λεπτομερέστατα οπότε αναγκάστικα να περιοριστώ, εκ των πραγμάτων, στο να τις διαβάσω επιγραμματικά και στα γρήγορα. Στάθηκα βέβαια στα τελευταία ποστ περισσότερο με την ελπίδα να αντλίσω από κει ας πούμε, το ρεζουμέ του θέματος...(αν κάτι τέτοιο κατέστι δυνατό, θα δίξει)...

Επί του θέματος λοιπόν:

Αγαπητή/ε φίλη/ε fluidram,

δεν διαφωνώ με τα γραφούμενά σου και ορμόμενος από αυτά θα προσπαθίσω λίγο να επεκταθώ πάνω σε αυτά.

quote:

αλλά ίσως αν προσπαθούσαμε να είμαστε πιο ανοιχτοί στο να τα ανθεωρούμε και να τα βελτιώνουμε συνεχώς, να είχαμε περισσότερη χαρά και ενθουσιασμό.

Ίσως αυτό να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που να αντιμετωπίζει ένας ενήλικας σήμερα. Διότι αυτό που ζούμε σήμερα και αποκαλούμε καθημερινότητα στην ουσία είναι απόρρια των παρελθωντικών μας ενεργειών, και όχι μόνο, αλλά και το πως γαλουχηθίκανε οι γονείς μας από τους γονείς τους και εμείς από αυτούς.

Για παράδειγμα, όταν είμασταν μικρά παιδιά μας διδάσκανε τι εστί καλό και τί κακό, με γνώμονα τις δικές τους διδαχές, και αναλόγος μας ανταμίβανε ή μας τιμωρούσανε...(δίχως να θέλω να κριτικάρω κανέναν, προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως και παρερμινεύσεως)

Καθ' όλη την πορεία μας προς την ενηλικίωση αποδεχτήκαμε και σημορφωθήκαμε συνεχώς με 'ιδανικά' και στερεότυπα (οικογένειας, κοινωνίας, θρησκείας, του ΕΓΩ μας κτλ.) φτάνοντας στο σημερινό σημείο όπου βλέπουμε τον εαυτό μας περικυκλομένο και εγκλοβισμένο μέσα σε αυτά.

Προσπαθώντας κάποιος να σπάσει/απελευθερωθεί από αυτά τα δεσμά δεν είναι και κάτι εύκολο και εξαρτάται όχι μόνο από το επίπεδο νόησης, αντίληψης κτλ. αλλά και ποια φάση της ζωής του/της διανύει. Είναι παντρεμένος ή όχι? Έχει παιδιά? Είναι μήπως έφηβος και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς του? Διότι, ας πάρουμε για παράδειγμα έναν οικογενειάρχη /σα με παιδιά πόσο ελεύθερα μπορεί να πορευτεί στο ταξίδι της αναζήτησής του/της? Και αν υποθέσουμε ότι σπάει κάποια στερεότυπα και εισέρχεται σε μία 'ανώτερη σφαίρα γνώσεως' πως τη μεταβιβάζει στα παιδιά και στον/την σύζηγο? Ποιες οι αντιδράσεις τους? Το θέμα ίσως φαντάζει, και να είναι, λεπτότερο από ότι νομίζαμε....

Οπότε εδώ γενάται και το ερώτημα του μεταβατικού σταδίου και πόσο ομαλά μπορεί μία τέτοια υπέρβαση να γίνει...

Αγαπητοί φίλοι και φίλες δεν θα ήθελα να σας κούραζα άλλο με τις ταπεινές μου απόψεις και θα κλείσω με την παρακάτω παράγραφο:

Πριν καταφύγουμε σε οποιεσδήποτε (πρακτικές) ενέργειες ας μάθουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον εαυτό μας (μιας και αυτό απαρτίζει αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού) και ας κάνουμε σταθερερά, ένα - ένα τα βήματά μας προσπαθώντας να κρατάμε όποιες ισορροπίες, στα μονοπάτια και καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και της αναζήτησής μας...

Με εκτίμηση πάντα,


nobody

Edited by - nobody5001 on 08/03/2006 04:38:06

Edited by - nobody5001 on 08/03/2006 04:39:51

Edited by - nobody5001 on 08/03/2006 04:43:35Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/03/2006, 09:47:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε μου βεβαίως η νύστα δεν είναι αγάπη για το κρεβάτι για κάποιους ενήλικες, αλλά η αγάπη για το σώμα γεννά αγάπη για το κρεβάτι το οποίο θα το ξεκουράσει κ θα το αναζωογονήσει. Επομένως το ερώτημα είναι ποια από τις δύο οπτικές είναι η αυθεντική, η αληθινή κ ποια έχει εκφυλιστεί - εκτραπεί? Ποια είναι η ώριμη θέαση η ζουμερή και ποια η παραγινωμένη έως σάπια? Ποια είναι η περιπλοκότερη και ποιο το όφελος της περιπλοκότητας για το άτομο που την έχει?
Από πού συμπεραίνεις ότι το μίσος ή η Αγάπη, είναι περίπλοκη?
Ενδιαφέρον – περιέργεια είναι διάφορα και που? Για να μη κουράζω θέλω να σου πω ότι όλα τα συναισθήματα πηγάζουν από τα ένστικτα και τα ένστικτα είναι ότι το πιο δυνατό χαρακτηριστικό έχουν τα έμβια όντα! Από κει και μετά λοιπόν όσο μεγαλώνουμε προσπαθούμε να τα τιθασεύσουμε να τα περιορίσουμε κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο!
Άρα περιορίζουμε την ελευθερία μας ασχέτως αναγκαιοτήτων και των λόγων που τις υπαγορεύει.. Πρόσεξε και κάτι άλλο που είναι σημαντικό και διαφωνώ με την θέαση σου. Δεν βελτιώνουν τα συναισθήματα χμμ.. τα λόγια!!! Αντιθέτως τα ευτελίζουν φίλε μου! Σκέψου το.. Εδώ λοιπόν σου έθεσα τον προβληματισμό αν η θεωρούμενη ωρίμανση είναι πρόοδος ή όχι…
Τώρα για το ετυμολογικό θέμα που θίγεις, παραλείπεις ή ξεχνάς ότι όλοι οι φιλοσοφικοί όροι - και όχι μόνον, κυριολεκτούν μόνον στην Ελληνική γραμματεία, λόγω της μαθηματικής δομής της. Επομένως όταν μιλάμε για φιλοσοφικά ζητούμενα κι αν θέλουμε να κυριολεκτούμε μόνον τα Ελληνικά λεξικά δίνουν λύσεις!
Η τελευταία σου παράγραφος όπως και το δεύτερο κείμενο σου με… μπέρδεψε γιατί θέλοντας να συμπυκνώσεις τις σκέψεις σου κάνεις πολλά ακροβατικά και έτσι ισοπεδωτικά χωρίς πειθαρχεία δεν γίνεται ..
Όσο για το μηδέν δεν υφίσταται επί της ουσίας παρά μόνον ως μαθηματική αναγκαιότητα – ακροβασία χάριν κατανόησης του ..ακατανόητου, του πέραν των αισθητικών δυνατοτήτων άρα των φανταστικών..
Φίλε μου κλείνοντας όπως και συ κι εγώ κι όλοι μας πιστεύω αναζητούμε το ίδιο, αφού ακόμη κι ο μέγας ψυχο - ερευνητής Φρόυντ έγραψε ολόκληρο βιβλίο για αυτό με τίτλο : ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας πιστοποιώντας ότι κι αυτός ακόμα ουσιαστικά αμφιβάλει και ψάχνεται!!!
Να σαι καλά..

ΥΓ. Όσοι δεν έχετε διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

"I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand."

--Confucius
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/03/2006, 09:57:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε/η nobody5001

καλώς όρισες και συ στην παρέα μας, κι όπως λες: βήμα – βήμα και σταθερά.. ένα – ένα τα βήματα μας, ε, λοιπόν κάνε τον κόπο να μας διαβάσεις έτσι για ..συνέπεια λόγων και έργων..
Χιούμορ κάνω μην με παρεξηγείς

Και πάλι καλώς όρισες!

"I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand."

--Confucius
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nst
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2538 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/03/2006, 18:04:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nst  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Και αν υποθέσουμε ότι σπάει κάποια στερεότυπα και εισέρχεται σε μία 'ανώτερη σφαίρα γνώσεως' πως τη μεταβιβάζει στα παιδιά και στον/την σύζηγο? Ποιες οι αντιδράσεις τους? Το θέμα ίσως φαντάζει, και να είναι, λεπτότερο από ότι νομίζαμε....

Οπότε εδώ γενάται και το ερώτημα του μεταβατικού σταδίου και πόσο ομαλά μπορεί μία τέτοια υπέρβαση να γίνει...


Το θέμα είναι όχι μόνο λεπτό αλλά ακανθώδες και συναντάται πολύ πιο συχνά απ' οτι φαίνεται.

Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητα μια ''ανώτερη σφαίρα γνώσης΄'' ή μια διαφορετική αντίληψη, αυτή η γνώση.
Η άποψη μου είναι οτι αυτός που αναζητά έχει ο ίδιος την ανάγκη να το κάνει και τα όποια συμπεράσματα καταλήξει είναι τελείως υποκειμενικά και δικά του.
Συνεπώς η μεταβίβαση ιδεών και οτι αυτό επιφέρει είναι για μένα αθέμιτος επειδή ίσως αυτές να μην ταιριάζουν στους άλλους ή να μην είναι έτοιμοι να τις δεχθούν.
Πιστεύω οτι σε αυτό τον τομέα ο ενθουσιασμός φέρνει προβλήματα και η επιθυμία συμμετοχής του/της συντρόφου είναι ισχυρός αλλά όχι πάντα δυνατός.
Το μεταβατικό στάδιο το βιώνει κανείς μόνος του και εκείνος βρίσκει σιγά σιγά την χρυσή τομή της συνένωσης των δύο κόσμων προσπαθώντας να μην επηρρεαστεί το περιβάλλον του[ όσο γίνεται].

Πάντως πολύ περιληπτικά,απο την δική μου εμπειρία θα έλεγα οτι οι αποφάσεις μας και τα βήματα μας πρέπει να είναι αργά και λογικά γιατί δεν αξίζει να ρισκάρουμε για την αναζήτηση του αόρατου την πραγματικότητα του ορατού, όσο και γοητευτικό και αν φαίνεται.

Φιλικά

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Α*_Μ*
Διαγραμμένος Λογαριασμός


2 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/03/2006, 23:59:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Α*_Μ*  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αν υπάρχει κάτι πραγματικά "ανώτερο" στην ανωτερότητα ενός ανθρώπου,αυτό είναι ο φυσικός θεατρινισμός του.Υποκρύπτει εντέχνως μέσα στην εξυψωμένη σφαίρα αντιληψής του το κένο που δημιούργησε πετώντας απο πάνω του όλα εκείνα τα βαρίδια που τα κοινωνικά ήθη θεωρούν οτι πρέπει να απουσιαζουν απο αυτό το μοντέλο ανθρώπου,στην προσπαθειά του να ανυψωθεί,να πετάξει ψηλά,όλο και πιο ψηλά.

Πρόκειται για λεπτόνοους ανθρώπους,φτιαγμένους απο την προπαγάνδα της πιο όμορφης αντίθεσης της ανθρώπινης διάνοιας,της ανωτερότητας του να παρουσιαζει και να αναγαγει την κατώτερότητα του ως αρετή!

Μην σε ξεγελά ο ανώτερος άνθρωπος.Οτι δείχνει να έχει αποτάξει,βαραίνει το στομάχι του.Μα ξέρει να κρύβεται καλά και μας ξεγελά.

Η τεχνική του είναι άριστη,τόσο,που δεν μπορείς να διακρίνεις την φυληδονία-(Ανιδιοτελης Αγαπη την ονομάζει)-που κατακλύζει την ψυχή του πετώντας πάνω από τους κατώτερους του!!!

Το μόνο αυθεντικό πράγμα που υπάρχει στην ανωτεροτητά του ειναι η τάση του γι αυτήν...

Ας μην ξεχνιόμαστε...
Με μια χούφτα ανώτερους ανθρώπους ο "διάβολος" έσπειρε θρησκείες...

Edited by - Αχιλλέως_Μήνις on 10/03/2006 00:24:11Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nobody5001
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
399 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/03/2006, 00:17:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nobody5001  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Το θέμα είναι όχι μόνο λεπτό αλλά ακανθώδες και συναντάται πολύ πιο συχνά απ' οτι φαίνεται.

Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητα μια ''ανώτερη σφαίρα γνώσης΄'' ή μια διαφορετική αντίληψη, αυτή η γνώση.
Η άποψη μου είναι οτι αυτός που αναζητά έχει ο ίδιος την ανάγκη να το κάνει και τα όποια συμπεράσματα καταλήξει είναι τελείως υποκειμενικά και δικά του.
Συνεπώς η μεταβίβαση ιδεών και οτι αυτό επιφέρει είναι για μένα αθέμιτος επειδή ίσως αυτές να μην ταιριάζουν στους άλλους ή να μην είναι έτοιμοι να τις δεχθούν.
Πιστεύω οτι σε αυτό τον τομέα ο ενθουσιασμός φέρνει προβλήματα και η επιθυμία συμμετοχής του/της συντρόφου είναι ισχυρός αλλά όχι πάντα δυνατός.
Το μεταβατικό στάδιο το βιώνει κανείς μόνος του και εκείνος βρίσκει σιγά σιγά την χρυσή τομή της συνένωσης των δύο κόσμων προσπαθώντας να μην επηρρεαστεί το περιβάλλον του[ όσο γίνεται].

Πάντως πολύ περιληπτικά,απο την δική μου εμπειρία θα έλεγα οτι οι αποφάσεις μας και τα βήματα μας πρέπει να είναι αργά και λογικά γιατί δεν αξίζει να ρισκάρουμε για την αναζήτηση του αόρατου την πραγματικότητα του ορατού, όσο και γοητευτικό και αν φαίνεται.


nobodyΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nst
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2538 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/03/2006, 08:57:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nst  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Μην σε ξεγελά ο ανώτερος άνθρωπος.Οτι δείχνει να έχει αποτάξει,βαραίνει το στομάχι του.Μα ξέρει να κρύβεται καλά και μας ξεγελά.

Η τεχνική του είναι άριστη,τόσο,που δεν μπορείς να διακρίνεις την φυληδονία-(Ανιδιοτελης Αγαπη την ονομάζει)-που κατακλύζει την ψυχή του πετώντας πάνω από τους κατώτερους του!!!


Καλώς την Μήνιν του Αχχιλέως.

Προσεγγίζεις το θέμα από την άλλη του πλευρά και αν εξαιρέσω το απόλυτο, κατά τα άλλα είναι πολύ ενδιαφέρον.
Η γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς λόγους. Για άμυνα, για επίθεση, για χειρισμό και για κάλυψη. Η σειρά προτεραιότητας είναι δική μου.
Εξαρτάται τι θέλουμε και τι μπορεί η ψυχή μας να αντέξει...
Ο πειρασμός είναι μεγάλος και ή αγάπη είναι ίσως ο αντισταθμιστικός παράγων.
Μια πράξη που γίνεται ασυνάισθητα είναι λιγώτερο ''βαριά'' απο κάποια που γίνεται συνειδητά. Πιστεύω οτι η ευθύνη είναι μεγάλη όταν
ξέρουμε το ΓΙΑΤΙ.

Φιλικά


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Μ** Γ**
Διαγραμμένος Λογαριασμός

Greece
15 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/03/2006, 12:55:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Μ** Γ**  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ανώτερος άνθρωπος είναι αυτός που δεν έχει άκαμπτες απαιτήσεις.
Οι άκαμπτες απαιτήσεις είναι μία μορφή κακομεταχείρισης του εαυτού μας.
Οι ευέλικτες προτιμήσεις είναι ένας τρόπος να τον ενθαρρύνουμε.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/03/2006, 00:15:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Καλώς όρισες φίλε Αχιλλέως_Μήνις..
Συμφωνώ για τους κινδύνους που επισημαίνεις αλλά όχι με την ισοπεδωτική γενίκευση σου.. Τους κινδύνους που περιγράφεις τους έχουμε επισημάνει κι εμείς αλλά φίλε μου, ΤΙ δεν εμπεριέχει κινδύνους, αφού το απόλυτο δεν υπάρχει στις ανθρώπινες δυνατότητες.. Η άρνηση μιας πρόταση δίχως αντιπρόταση είναι κενός λόγος, μηδενιστικός αρνητισμός που δεν προσφέρει τίποτα..
Περιμένω λοιπόν τις εναλακτικές σου προτάσεις..

Να σαι καλά

"I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand."

--Confucius
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

e******* a********
Διαγραμμένος Λογαριασμός

Greece
44 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/03/2006, 11:33:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους e******* a********  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


_____________________________________________________________
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ "ΓΕΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ"
_____________________________________________________________
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Trovadouros
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
242 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/03/2006, 21:32:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trovadouros  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πάντως πολύ περιληπτικά,απο την δική μου εμπειρία θα έλεγα οτι οι αποφάσεις μας και τα βήματα μας πρέπει να είναι αργά και λογικά γιατί δεν αξίζει να ρισκάρουμε για την αναζήτηση του αόρατου την πραγματικότητα του ορατού, όσο και γοητευτικό και αν φαίνεται.

Αγαπητή nst, δηλαδή το ρίσκο είναι στήν ταχύτα των λογικών βημάτων; Υπάρχει λογική να αναζητούμε το αόρατο γιατί μας γοητεύει και τρέχουμε προς αυτό και αυτό ορίζει τις απόφάσεις μας. Υπάρχει η λογική του περίμενε είτε γιατί βολευόμαστε στο παρόν μας είτε γιατί φοβόμαστε την υπέρβαση είτε γιατί δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το γοητευτικό. Στο περίμενε όμως η πραγματικότητα του ορατού είναι κάποιες φορές πολύ βαριά, και εχει πολύ μεγάλο κόστος όταν κοιτάς πίσω και βλέπεις την στιγμή να χάνεται και να σου ψιθυρίζει δεν ήσουν έτοιμος... πάλι.

Φιλικά,

Trovadouros
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A*_Μ*_1
Διαγραμμένος Λογαριασμός


1 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/03/2006, 20:03:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A*_Μ*_1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Kαλώς σε βρήκα Lοrenzo.
Συμφωνώ οτι το απόλυτο δεν βρίσκεται μέσα στις ανθρώπινες δυνατότητες
αλλά επετρεψέ μου να σου πώ οτι ούτε ο "ανώτερος" άνθρωπος βρίσκεται μέσα σε αυτές,παρα μονάχα ο άνθρωπος.

Αν ο λόγος μου,σου μοιάζει κενός όπως τον χαρακτήρισες είναι γιατί ο λόγος ήταν πάντοτε κενός.Ο μηδενιστικός αρνητισμός όπως εσύ και πάλι χαρακτήρισες τα λεγόμενα μου,εμφανίζεται σε εποχές που το νευρικό σύστημα του ανθρώπου έχει χάσει την δυναμή του και αφήνεται στον κυκεώνα της ανάλυσης των εννοιών που αποδίδουμε στην ζωή μας.Θαρρώ η χρησιμότητα του είναι πάρα πολύ μεγάλη αν διακρίνει κανείς το βάθος που απλώχερα ο καθολικός αρνητισμός παραδίδει στην διανοιά μας.Μέσα του ανθεί η ευκαιρία για εμπλοκή της "φιλοσοφικής" φλυαρίας!

Διάβασε ξανά τις 9 αυτές σελίδες και ίσως ανακαλύψεις όπως και γώ,μια Πραγματική και Βαθύτερου είδους Άρνηση,μια άρνηση της άρνησης,μια υποστροφική υπεκφυγή της φύσεως του Ανθρώπου που ονομάζονται "κατώτερα" "ενστικτα",ασυνειδητο,ζωώδη φύση κτλ.Πάνω σε αυτόν τον κατώτερο άνθρωπο χτίστηκε ο "Ανώτερος".Ίσως τελικά αντιληφθείς την αιτία και την χρησιμότητα του λόγου μου,ίσως τελικά δεις οτι ο καθολικός αρνητισμός μου είναι απλά ένα καθρέπτισμα σε όσα διάβασα εδώ απο την ανάποδη.

Η ΝΣΤ κατάλαβε το "πνευμα" του κειμένου μου και την ευχαριστώ γι αυτό.

Τα δίπολα δεν ήταν ποτέ η αδυναμία μου γι αυτό και δεν θα σου αντιπροτείνω τιποτα στην πρόταση σου όπως μου ζητάς,παρά μονάχα θα καταθέσω κάποιες σκέψεις μου και πάρτες όπως επιθυμεί η καρδιά σου.

Αν οπωσδήποτε πρέπει να πέσω στο σφάλμα να προσδώσω μια τυπολογια ή κάποιες ιδιοτητες στην ανωτερότητα και στην κατωτερότητα τότε με καθαρή συνείδηση σου λέω:

Αν με την Ανύψωση ο ανθρωπος γνωρίζει την "θεικότητα" του,τότε με την Πτώση του γνωρίζει το βάθος της ανθρωπιάς του.

Τίποτα απο τα δύο δεν πρέπει να αποκλειστεί ή να ξεχωρίσει,αλλά να τα αφήσουμε ως έχουν:Ανακατεμένα.

Εν τέλει αν θες πιστεύω σε εναν Άνθρωπο χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς..

Να σαι καλά και εσύ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/03/2006, 09:27:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


Όπως το θέτεις δείχνει, ότι την ανωτερότητα από τρόπο συμπεριφοράς προς εαυτόν και προς τους άλλους, την αναγάγεις σε – Ισμό, πράγμα το οποίο δεν ισχύει μακράν εμού τέτοια σκέψη!!!
Είναι γνωστόν βέβαια κι αυτό προφανώς οδηγεί την σκέψη σου, το ό,τι κι ο Υπεράνθρωπος του Νίτσε παρερμηνευόμενος από τον Χίτλερ και των συν αυτώ αιματοκύλισαν τον κόσμο, οπότε με βρίσκεις σύμφωνο, μόνο που, είναι περιοριστική αυτή η θέαση.. Δεν συμφωνείς?
Βεβαίως υπάρχει ο κίνδυνος παρερμηνειών αλλά τον προτιμώ από την παθητικότητα την εκ του φόβου παρερμηνειών πηγάζουσα..
Άλλωστε οι συνθήκες δεν νομίζω ότι είναι οι ίδιες με τότε.. Έχουν γίνει τόσες συζητήσεις - αναλύσεις επ’ αυτού που τα μεμονωμένα περιστατικά νεοφασιστών αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους και δεν τα θεωρώ σοβαρά ούτε καν άξια σχολιασμού.. έχουν εκπέσει στην σφαίρα του κωμικού πλέον..
Επομένως διαφωνώ… συμφωνώντας {χαχαχα..} επί της ουσίας.

Η Οριζόντια και η Κάθετη θέαση είναι το Ίδιο σημαντικές και για μένα μόνο που η μία τείνει να ξεχαστεί λόγω μονομερούς "προπαγάνδας" της μίας έναντι της άλλης.. Θεώρησα ότι καλόν θα ήταν να αναδειχτεί κι η άλλη πλευρά η ξεχασμένη, η υποβιβασμένη, η παρεξηγημένη η …αμαρτωλή! Αν θέλεις και για λόγους δικαιοσύνης… ισορροπίας… πληρότητας, πλουραλισμού των θεάσεων!!!
Διαφωνώ λοιπόν γιαυτό που θεωρείς εσύ ως αυτονόητο και όχι μόνον,τονίζοντας συγχρόνως την ..συνήθως φωτισμένη πλευρά θέασης, υποτιμώντας, όπως γίνεται συνήθως, την άλλη, την οποία βεβαίως θεωρείς το ίδιο σημαντική, αλλά, φροντίζοντας να τονίσεις τα μείον της, ενοχοποιώντας την μάλιστα με τα κατεξοχήν μείον της άλλης.
Και εννοώ την καπηλεία της από τους -Ισμούς..
Οι –Ισμοί ανθίζουν στο σκοτάδι και τρέφονται από τον φόβο κι εγώ λατρεύω το φως! Όταν λοιπόν οι θεάσεις μας γίνονται λουσμένες στο άπλετο φως, δεν ελλοχεύουν κινδύνους..
Γιαυτό σου ζήτησα να τοποθετηθείς ξεκάθαρα κι όχι γιαυτό που νόμισες..
Οι απόψεις φαντάζουν Ίδιες, αλλά Δεν είναι, παρόλη την φαινομενική τους Ομοιότητα..
Μην υποτιμάς την αξία του ξεφλουδίσματος σε βάθος ώστε να φωτιστούν όλες κι ιδιαιτέρως οι πλέον σκοτεινές γωνιές ώστε να αναδειχτούν και να ξεκαθαριστούν όλες στα "ίσα"..
Αν δεν το κάνουμε αυτό είναι άκρως επικίνδυνο να παγιδευτούμε σε χαοτικές αναλύσεις που δεν οδηγούν πουθενά! Μηδενιστικό αδιέξοδο.. μπάχαλο…
Πρόσεξε τι εννοώ: ας υποθέσουμε ότι εγώ λέω {Α} και συ {Β } τότε η διαφωνία μας είναι ένας τείχος από μπετόν ανάμεσα μας που ξεχωρίζει τις θέσεις μας.. Ξεκάθαρα!
Αν τώρα εγώ λέω {Α} και συ {Α+-} τότε έχουμε κόκκους άμμου μεταξύ των "ομοίων" μας θέσεων αλλά όχι ακριβώς "ίδιων", και μη ξεκαθαρίζοντας τες, στην πορεία θα γίνουν αμμόλοφος κι ο αμμόλοφος είναι πιο δύσκολο να καθαριστεί από ότι το συμπαγές μπετόν του τοίχου της προηγούμενης υποθετικής αναφοράς!
Εν τέλει λοιπόν πιστεύω κι εγώ σ’ έναν άνθρωπο αλλά όχι γενικά κι αόριστα αλλά με ξεκάθαρα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ώστε να δικαιούται αυτόν τον τιμητικό επιθετικό προσδιορισμό. Γιατί τον θεωρώ τίτλο τιμής κι ως τέτοιο δεν τον δικαιούνται όλοι όσοι απλώς μοιάζουν φαινομενικά και μόνον!!!
Τραπέζι = τετράποδο,
άλογο = τετράποδο,
άρα άλογο = τραπέζι!!??!!
Είναι όμοια σε κάποια οπτικά φαινομενικά χαρακτηριστικά αλλά ΙΔΙΑ??!!
Γιαυτό λοιπόν σου λέω ότι συμφωνούμε "φαινομενικά" αλλά επί της "ουσίας" τι λες??!! Δεν θέλει ξεκαθάρισμα αυτό το υπέρτατο ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ???!!!!

Να σαι πάντα καλά..

"I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand."

--Confucius
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 10 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1875
Maintained by Digital Alchemy