ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
 ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΑΓΙΩΝ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ (ΝΟ2)
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 50
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
STITS
Μέλος 2ης Βαθμίδας


273 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 21:10:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους STITS
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ;
ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.


Δίς τρισάριθμος χιλιαντάδος νόει, όταν τέρμα φέρωσιν, σύν έβδομον αιώνα, ξανθόν γένος ορμήται πρός Βυζάντιον τάχα πρός γενής ανακτόρων διχθήση.
Όδε πύλη θρήνησον επ’ άκρα νέμων στέφος γάρ εν σοί, τό στέφος όταν άρη, πρός ύψος ήξω τήν πατηθείσαν χάριν, έφευροί μοι καί κόψατε καί τέλος αλαζόνας. οπηνίκα μέν εις Άδην τρέχειν πάντας τοίς εν τάφοις σπεύδοντας έξω, των δυσσεβών συστήματα κόπτετε ξίφος, φεύ σοί Πελοπόννησος πολεμηθήση, ούχ, ως ξένος κίνδυνος, άλλ’ οικείως, πλείστα κόλα μένουσιν εις εξαμίλει.
Γότθου συριγμός υιόν της Άγαρ φεύμα, όγε τρισαθλιόματος ύδατος του αλφαίως, ώ τών συμφορών τής νήσου τής Ελλάδος ! μάλλον και τα πρώτιστα πάση τή κτίσει.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

xalkeios
Νέο Μέλος


21 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 21:34:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους xalkeios
Αδελφε stits μην ξεχνας ομως και αυτό

Το 1797 ο Ρήγας τυπώνει στη Βιέννη το έργο Αγαθάγγελος. Το έργο συντάχθηκε γύρω στο 1750 από το λόγιο κληρικό Θεόκλητο Πολυειδή στα ελληνικά και αρχικά κυκλοφορούσε σε χειρόγραφα. Είναι γραμμένο με αρχαίο χρησμολογικό (ή βιβλικό προφητικό) ύφος. Περιέχει επαγγελίες και προλεγόμενα (προφητείες) για τη τύχη του ελληνισμού και την ανάσταση του Γένους. Με την έκδοσή του ο Ρήγας το εμφανίζει ως αποκαλυπτική οπτασία που γράφτηκε το 1279 μ.Χ. Έτσι γεγονότα που είχαν συμβεί και περιγράφονταν στο βιβλίο αυτό, όπως για παράδειγμα η κατάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά και άλλα που είχαν συμβεί εκείνη την εποχή, παρουσιάζονταν στον αναγνώστη ως προφητείες που επαληθεύτηκαν. Ο «Αγαθάγγελος» πρόλεγε (προφήτευε) το τέλος της βασιλείας των Οσμάνων (Τούρκων) και καλλιεργούσε την πίστη στο «ξανθό γένος», τους Ρώσους. Ο αναγνώστης, παραπλανημένος από την προχρονολόγηση της συγγραφής του βιβλίου, έβλεπε ότι άλλες προφητείες είχαν επαληθευθεί, οπότε πίστευε ότι και η προφητεία που πρόλεγε την καταστροφή των Οσμάνων και την απελευθέρωση του Γένους θα έβγαινε αληθινή.

Το έργο αυτό, που ήταν προπαγανδιστικό και εθνεγερτικό, γνώρισε τεράστια επιτυχία και διαβαζόταν με κατάνυξη από τους σκλαβωμένους ως θείος κώδικας που προανήγγελλε ως βέβαιη την σωτηρία της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Πως εισαι τοσο σιγουρος οτι ειναι θεοπνευστες οι προφητειες αυτες ?
Πολλοι εδω μεσα δεν τις δεχονται σαν προφητειες.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

STITS
Μέλος 2ης Βαθμίδας


273 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 21:47:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους STITS
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΓΑΠΗΤΟΙ,

ΣΑΣ ΞΑΝΑΘΥΜΙΖΩ ΚΑΤΙ.

1. ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ (ΣΕΛ. 11)

«ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΑΥΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΑΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΑΛΩΣΙΝ ΕΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΕΝΕΣΤΩΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ».

ΕΝΝΟΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

2. Rudolfo Gilthier

Ο μοναχός Rudolfo Gilthier έκανε την ακόλουθη προφητεία το 1765. Το γαλλικό κείμενο βρέθηκε στη βιβλιοθήκη Augustine στη Ρώμη: «Οι Δημοκρατικοί θα εκμηδενιστούν μέσω των εξεγέρσεων».

3. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΜΟΝΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

…………………………ΔΙΟΤΙ ΕΙΣ ΟΛΙΓΟΝ ΚΑΙΡΟΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΚΗΡΥΧΘΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΝΑ ΔΙΩΞΩΜΕΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΝ, ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΑ, ΝΑ ΓΙΝΗ ΚΟΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΣΠΑΣΜΟΣ…………………………………………..

ΠΕΡΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

…………………………..Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΟΠΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗ Ο ΜΩΡΕΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΑΡΗΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΘΕΪΑ ΚΑΙ ΑΣΩΤΕΙΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΕΝΕΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΑΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΑΣ ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ……………
……………………ΕΠΕΙΔΗ ΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΝ, ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΜΑΣ ΕΡΡΙΨΑΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ, ΤΟΣΟΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΚΑΜΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΣΦΑΓΟΥΜΕΝ ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ, ΚΑΘΩΣ ΜΑΣ ΕΣΦΑΞΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΔΡΑΣ, ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΡΩΓΕΙ!


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Ο ΠΛΑΝΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΓΩΙΣΜΟ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ, ΜΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΗΓΕΤΕΣ ΑΠΟΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ΔΗΛ. ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ) ΑΥΤΟΙ ΖΗΛΕΥΣΑΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΘΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑ.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΣΑΟΥΛ.
ΑΠΟ ΕΓΩΙΣΜΟ ΤΗΝ ΕΠΑΘΑΝΕ.

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΑ ΙΩΑΝΝΗ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΝΕ ΜΕΡΕΣ.!!!!!!!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

STITS
Μέλος 2ης Βαθμίδας


273 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 22:04:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους STITS
ΑΔΕΛΦΕ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΤΕ Xalkeie,

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ.
ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΥΠΑΡΚΤΟΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΕ;
ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟ.

ΗΤΑΝ ΘΕΙΟ ΘΕΛΗΜΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΘΕΙΟ ΘΕΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ.

ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ, ΕΡΕΥΝΑ.

ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

STITS
Μέλος 2ης Βαθμίδας


273 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 22:19:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους STITS
ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΣΤΡΙΜΩΞΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ.

"Η σιωπή της αρκούδας"

Εποικοδομητικός διάλογος: Ο Ρώσος Πρόεδρος
Vladimir Putin έμαθε από τα λάθη του προκατόχου του.
( © Reuters )
Ο Dmitri Trenin αναλύει τους λόγους για τους οποίους απουσιάζει η ηχηρή ρωσική αντίδραση στην προοπτική ενός νέου γύρου διεύρυνσης του NATO.

Τι διαφορά μπορεί να κάνουν πέντε χρόνια! Όταν το NATO συζητούσε τη διεύρυνση τη δεκαετία του 1990, η κίνηση ήταν τόσο πρωτοποριακή όσο και αντιφατική. Από την μία πλευρά, η Συμμαχία επεδίωκε να επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας και ευημερίας στην Ευρώπη με το να προσεγγίσει τα πρώην κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Από την άλλη, το NATO διακινδύνευε να αναστατώσει την Μόσχα και να δημιουργήσει φόβους και υποψίες πάνω στον μελλοντικό του ρόλο και τις φιλοδοξίες με το να περιλαμβάνει χώρες που αφενός μεν είχαν συμμαχία με τη Σοβιετική Ένωση στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αφετέρου δε συνόρευαν με τη Ρωσία. Η απόφαση της πρόσκλησης της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας να γίνουν μέλη της Συμμαχίας, η οποία ελήφθη κατά τη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 1997 επαινέθηκε ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της ασφάλειας στην ήπειρο, αλλά και επικρίθηκε ως μια προσπάθεια για τη σχεδίαση εκ νέου «διαχωριστικών γραμμών» σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η προσεχής Διάσκεψη Κορυφής της Πράγας αντιθέτως εμφανίζεται ως μη κρίσιμη. Η προσχώρηση νέων μελών σε μια ήδη διευρυμένη Συμμαχία δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στο να είναι μια άσκηση ρουτίνας. Χωρίς αμφιβολία θα εκδοθούν νέες προσκλήσεις, οι πιθανοί υποψήφιοι έχουν ήδη λίγο ως πολύ προσδιοριστεί και δεν αναμένεται να εγείρουν κωλύματα τα εθνικά κοινοβούλια πριν την επικύρωση των συνθηκών προσχώρησης. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό είναι η σιγή της Μόσχας. Κάποιοι σχολιαστές την αποδίδουν χωρίς αμφιβολία στη νέα ποιότητα των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, μια προσεκτική εξέταση των δηλώσεων και των πράξεων του Προέδρου Vladimir Putin υποδεικνύει ότι ο σημερινός Ρώσος ηγέτης έμαθε από τα λάθη του προκατόχου του Boris Yeltsin, και, ήδη από το 2000, έλαβε μια συνειδητή απόφαση, να ακολουθήσει τελείως διαφορετική πολιτική.

Τα παθήματα που έγιναν μαθήματα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Πρώτον, η Ρωσία δεν έχει ούτε τη δύναμη ούτε την επιρροή για να εμποδίσει άλλα ευρωπαϊκά κράτη να γίνουν μέλη του NATO. Επιπλέον, αν προσπαθούσε να το πράξει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποτύγχανε. Και όσο περισσότερο θα προσπαθούσε, πιθανότατα τόσο περισσότερο αντιπαραγωγική θα ήταν μια τέτοια πολιτική. Δεύτερον, η διεύρυνση του NATO, όπως έδειξε το παράδειγμα της Πολωνίας, στην πραγματικότητα δεν μειώνει τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας. Τρίτον, οι δικαιολογημένες ανησυχίες για την ασφάλεια της Μόσχας μπορούν να αντιμετωπιστούν από την Συμμαχία ως μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης. Τέταρτον, μετά την είσοδό τους στο NATO, τα πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας αισθάνονται επαρκώς ασφαλή για να επιτύχουν και να σφυρηλατήσουν καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, ενίσχυσε την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε αυτό το μέρος της Ευρώπης. Τέλος, ο περιορισμός των ζημιών δεν είναι αρκετός. Για να αποφευχθούν οι περαιτέρω κρίσεις, η Ρωσία πρέπει να προσβλέπει σε μια πιο οργανική σχέση με το NATO.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το Ρωσικό πολιτικό κατεστημένο δεν θεωρεί ότι είναι επωφελής ή ότι το συμφέρει η διεύρυνση του NATO. Η «σιωπή της αρκούδας» δεν θα πρέπει να παρερμηνευτεί στη Δύση εν μέσω ελπίδων για μια «νέα αρχή». Το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού κατεστημένου της Ρωσίας, ειδικά οι κοινότητες των εξωτερικών, της άμυνας και της ασφάλειας, δυσφορούν ακόμη με αυτό που κάποιοι αποκαλούν «ανατολική προέλαση» του NATO, επειδή κατατρώγει τον αυτοσεβασμό τους και την παραδοσιακή αντίληψη της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης.

Το Ρωσικό πάθος

Η πλευρά της διεύρυνσης του NATO που δημιουργεί εντονότατα συναισθήματα στους ρωσικούς πολιτικούς κύκλους είναι η πιθανότητα να προσκληθούν να γίνουν μέλη η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι το NATO θα προσκαλέσει τουλάχιστον ένα και πιθανόν και τα τρία Βαλτικά κράτη να γίνουν μέλη της Συμμαχίας. Αυτό είναι προβληματικό γιατί για πρώτη φορά θα έφερνε τη Συμμαχία μέσα σε έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης , το οποίο, από τη ρωσική πλευρά, είναι το μόνο θέμα που έχει σημασία. Παρότι η ρωσική ελίτ συμβιβάστηκε διανοητικά με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό η επιρροή της στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, η απώλεια της ιδιότητας της υπερδύναμης υπήρξε μια επώδυνη διαδικασία και η είσοδος των Βαλτικών κρατών στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε ότι διαβαίνουν άλλο ένα σημαντικό, αν και σε μεγάλο βαθμό συμβολικό, κατώφλι.

Η διεύρυνση του NATO στην Βαλτική έρχεται αμέσως μετά ένα άλλο πικρό χάπι που έπρεπε να καταπιεί η Μόσχα, δηλαδή την πραγματικότητα της μόνιμης ανάπτυξης ευρωπαϊκών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων –που κάποιες φορές, λανθασμένα, αναφέρονται ως αναπτύξεις του NATO- στην πρώην σοβιετική Κεντρική Ασία. Μια κύρια επίπτωση της υποστήριξης της Μόσχας στον καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» υπήρξε η παραίτηση από ένα κύριο δόγμα της στρατηγικής για ασφάλεια της Ρωσίας, που είναι η εμπόδιση εξωτερικών δυνάμεων να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις επί του εδάφους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο μόνιμος δεσμός κάποιων από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με το NATO μπορεί να αποδειχθεί η σταγόνα που θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει και μπορεί να προκαλέσει ξαφνική βίαιη αντίδραση στο εσωτερικό εναντίον του Προέδρου Putin. Ωστόσο, πρακτικά, θα πρέπει να είναι σε θέση να επιζήσει από το κύμα της κριτικής που σίγουρα θα συνοδεύει την είσοδο των κρατών της Βαλτικής στο NATO και μάλιστα μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το γεγονός αυτό για να ενθαρρύνει τη νέα στρατηγική σκέψη στη Ρωσία.

Η απόφαση του Προέδρου Putin να μην προκαλέσει τη Δύση πάνω σε θέματα παραδοσιακής γεωπολιτικής στηρίζεται σε άκρως πρακτικούς υπολογισμούς που σχετίζονται με τις οικονομικές ανάγκες της Ρωσίας και στη συνειδητοποίηση ότι η υπεράσπιση κάθε σκοπού ανεπίδεκτου υπεράσπισης είναι χαμένος αγώνας. Ωστόσο μεγάλο μέρος του κατεστημένου των εξωτερικών και της άμυνας και το ρωσικό κοινό γενικά είναι λιγότερο οραματιστές. Για αυτούς, η Δύση παραμένει δόλια και η δική τους ηγεσία είναι απελπιστικά αφελής μη αντιτιθέμενη στην περαιτέρω διεύρυνση της Συμμαχίας, με αποτέλεσμα σταδιακά η Ρωσία να περικυκλώνεται από το NATO. Όσοι ασκούν κριτική πρέπει να πειστούν ότι διαφυλάσσονται ακόμη τα συμφέροντα ασφαλείας της χώρας.
Το ύψιστο επίτευγμα των καινοτόμων δυτικοευρωπαϊκών πολιτικών θα είναι μια Ρωσία που ζει αρμονικά με τους ευρωπαίους γείτονες της
Η άμεση πρόκληση για το Κρεμλίνο είναι να διαχειριστεί τα Βαλτικά μέλη της Συμμαχίας, εάν αυτό γίνει πραγματικότητα τελικά. Για να μπορέσει να χειριστεί αυτή την κατάσταση, το ελάχιστο που θα αναμένει ο Πρόεδρος Putin, είναι ένα πακέτο μέτρων που θα στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της ορατής ταπείνωση της Ρωσίας, συμπεριλαμβάνοντας εγγυήσεις παρόμοιες με αυτές που δόθηκαν από το NATO στη διάρκεια του πρώτου γύρου της διεύρυνσης. Για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε τη μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και τη μη μόνιμη στάθμευση ξένων δυνάμεων στο έδαφος ενός νέου μέλους σε καιρό ειρήνης. Επίσης, θα απαιτούσε πιθανόν και την προσχώρηση της Βαλτικής στη Συνθήκη των Συμβατικών Δυνάμεων Ευρώπης (CFE) του 1990, καθώς αυτό θα έκανε πιο διαφανή τη στρατιωτική δραστηριότητα και τη στάθμευση ξένων δυνάμεων στις Δημοκρατίες της Βαλτικής. Αποτελεί ειρωνεία το ότι η ιδιότητα του μέλους του NATO θα μπορούσε στην πράξη να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των Βαλτικών Δημοκρατικών και της Ρωσίας, σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο τρόπο που συνεισέφερε τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας. Ο κύριος παράγων για την Εσθονία και την Λετονία θα είναι ο ρυθμός με τον οποίο οι χώρες αυτές θα αφομοιώσουν τις ρωσικές τους μειονότητες. Από τη στιγμή που θα εκδοθούν οι προσκλήσεις, η επίτευξη ενός άνετου βαθμού δια-εθνικής συνοχής θα γίνει πιθανότατα σημαντικό θέμα για τη Συμμαχία ως σύνολο.

Ο Ρωσικός θύλακας του Kaliningrad, που αριθμεί περίπου 900.000 άτομα και ευρίσκεται μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας στη Θάλασσα της Βαλτικής, δημιουργεί ένα ξεχωριστό πρόβλημα. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την αποκαλούμενη επιλογή του «φρουρίου Kaliningrad» και ο αριθμός των στρατευμάτων που σταθμεύουν στην περιοχή μειώνεται με σταθερό ρυθμό. Ωστόσο, παρότι η Μόσχα ελαττώνει σταδιακά τη στρατιωτική παρουσία, η διαδικασία αυτή αναμένεται να είναι μακρά και χρονοβόρος και δεν θα οδηγήσει στην αποστρατιωτικοποίηση του Kaliningrad. Και αυτό επειδή η Μόσχα πιστεύει ότι πρέπει να διατηρήσει εκεί μια στρατιωτική παρουσία για να αποτρέψει κάθε προσπάθεια απόσχισης. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην ελεύθερη διέλευση στον θύλακα δια μέσου ή επί εδάφους του NATO. Σε αυτό το πρόβλημα, η λύση θα πρέπει να είναι αναλογικά δίκαιη και θα μπορεί να βασίζεται πάνω στην υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ Λιθουανίας και Ρωσίας, η οποία μάλιστα λειτουργεί αποτελεσματικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση για το Kaliningrad θα απαιτούσε πιο ενισχυμένους δεσμούς μεταξύ των στρατών στην περιοχή, συμπεριλαμβάνοντας την σημαντική ρωσική συμμετοχή σε δραστηριότητες της Σύμπραξης για την Ειρήνη και τον μεικτό έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας. Μια άλλη τολμηρή ιδέα, η οποία προτάθηκε από έναν Ρώσο ακαδημαϊκό, είναι να ενσωματωθεί επίσημα μια ρωσική μονάδα εντός του πολυεθνικού Δανο-Γερμανο-Πολωνικού σώματος που εδρεύει στην Szczecin, της Πολωνίας. Ωστόσο, η στρατιωτική διάσταση του προβλήματος του Kaliningrad, σκιάζεται από τα οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Γιατί μπορεί η Μόσχα να απέρριψε την επιλογή του «φρουρίου Kaliningrad», αλλά συνεχίζει να έχει ανάγκη μια ρεαλιστική στρατηγική προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση και η απομονωμένη αυτή ρωσική oblast να μετατραπεί σε πεδίο δοκιμών για την οικοδόμηση βαθύτερων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θάβοντας τον πέλεκυ του πολέμου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μόσχας με τη διεύρυνση του NATO είναι η ανικανότητά της να ενσωματωθεί σωστά στο Ευρω-Ατλαντικό πλαίσιο ασφαλείας. Στη Ρωσία εκείνοι που τάσσονται υπέρ της ενοποίησης αυτής αισθάνονται ότι η πόρτα του NATO είναι ανοικτή σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος, εκτός από την Ρωσία, και φοβούνται ότι το καλύτερο που μπορεί να προσδοκά η χώρα τους είναι να περιμένει υπομονετικά και ήσυχα στο τέλος μιας μεγάλης σειράς, χωρίς καμία εγγύηση για πιθανή προσχώρηση. Αυτό είναι το κίνητρο των περιστασιακών ρωσικών προσπαθειών για να ανατρέψουν τη σειρά και να πιέσουν για μια αποκλειστική σχέση με την ιδιότητα του μέλους, αποκτώντας την ακόμη και νωρίτερα. Η Ρωσία έχει γνήσιο εθνικό συμφέρον να θάψει τον πέλεκυ του πολέμου είτε αυτό εκφράζεται υπό την μορφή της αναζήτησης ενισχυμένου καθεστώτος είτε με την λαχτάρα να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων του NATO.

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έδειξαν πόσο δύσκολο είναι να αναπτυχθεί μια νέα διευθέτηση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και τόνισαν πόσο σημαντικό είναι αυτό και για τις δύο πλευρές. Όσον αφορά τις Συμμαχικές κυβερνήσεις, η διεύρυνση και οι σχέσεις με τη Ρωσία συνδέονται με το ευρύτερο θέμα του μέλλοντος του ΝΑΤΟ. Οι συζητήσεις γύρω από το μέλλον της Συμμαχίας τείνουν να εστιάζονται στη σημασία του δι-ατλαντικού δεσμού και στην ανάγκη βελτίωσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων, όπως επίσης και το μοίρασμα των βαρών μεταξύ των Συμμάχων. Λιγότερη προσοχή δίδεται στο γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα ερείσματα –και ίσως το μέγιστο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου- ευρίσκεται στην πολιτική σφαίρα επιρροής.

Εντάσσοντας πρώτα την Ιταλία και μετά την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η Συμμαχία βοήθησε στο να έλθει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η σταθερότητα και η ειρήνη στη Δυτική Ευρώπη. Καθώς η ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση ήταν ουσιώδης για τη στερεοποίηση της ειρήνης, η στρατιωτική συμμαχία ήλθε πρώτη, προσφέροντας την απαιτουμένη σταθερότητα και εμπιστοσύνη για την οικονομική αναγέννηση. Επιπλέον η Συμμαχία λειτούργησε ως ένα στρατηγικό αγκυροβόλιο για τις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες απαλλάχθηκαν από τις υπερπόντιες κτήσεις τους.

Η είσοδος των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης στο NATO ήδη βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στα κράτη αυτά, ειδικά, μέσω της μεταρρύθμισης των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων. Επιπροσθέτως, αυτή καθαυτή η φιλοδοξία της ιδιότητας του μέλους της Συμμαχίας συνεισέφερε στην οικοδόμηση σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Βαλτική, καθώς η Συμμαχία επιμένει ότι οι υποψήφιοι πριν αποκτήσουν την ικανότητα να ενταχθούν θα πρέπει να λύσουν εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τα σύνορα και τις μειονότητες. Εμμέσως, αλλά εξ ίσου σημαντικά, η διεύρυνση του NATO προσφέρει μια μορφή πολιτικής ασφάλειας για επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στα νέα κράτη- μέλη, βοηθώντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη. Καθώς εξελίσσεται η διαδικασία διεύρυνσης του NATO και θα είναι ο,τιδήποτε άλλο εκτός από αυτόματη, όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο πιο «εξειδικευμένη» θα πρέπει να εκλαμβάνεται.

Το NATO θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στη διαχείριση και στην πρόληψη κρίσεων στα Βαλκάνια, και στη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών για μια ειρήνη που να μπορεί να διαρκέσει εκεί. Ωστόσο, ευτυχώς, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μειώθηκε ο αριθμός των πολιτικά εκρηκτικών καταστάσεων στην Ευρώπη, με ελάχιστες πιθανότητες να υπάρξουν νέες «Βοσνίες» και «Κοσσυφοπέδια». Όσον αφορά τη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, ο Μεσογειακός Διάλογος της Συμμαχίας αντιμετωπίζει μια σειρά από ευμετάβλητα ζητήματα αλλά, κατά κύριο λόγο, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές διπλωματικές υπηρεσίες είναι αυτές που αναζητούν να αναπτύξουν μια φόρμουλα για μακροχρόνια ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Το επόμενο μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη Συμμαχία μπορεί να είναι η ενσωμάτωση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Κατά κοινή ομολογία, είναι ένας μεγαλεπήβολος στόχος, αλλά και ένας στόχος που σταδιακά φθάνει στο σημείο του να μπορεί να επιτευχθεί. Απαιτεί σημαντική και διαρκή προσπάθεια, όμως ο απώτερος σκοπός, που δεν είναι άλλος από μια ενιαία και ελεύθερη Ευρώπη, αξίζει τον αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπαράθεση απόψεων πάνω στην πιθανότητα του να αποκτήσει η Ρωσία την ιδιότητα του μέλους της Συμμαχίας είναι παραπλανητική. Παρότι βρισκόμαστε ακόμη μερικά χρόνια μακριά, ίσως η σωστή φόρμουλα για μια νέα σχέση να είναι μια συμμαχία με το ΝΑΤΟ. Το ύψιστο επίτευγμα των καινοτόμων δυτικοευρωπαϊκών πολιτικών θα είναι μια Ρωσία που ζει αρμονικά με τους ευρωπαίους γείτονές της. Για την ώρα, ο κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η χρησιμοποίηση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας για την αντιμετώπιση των νέων απειλών για την ασφάλεια, ώστε να βοηθήσουμε στη διάλυση της φοβερής υποδομής του Ψυχρού Πολέμου που επιζεί ακόμη.

Η νέα συνεργατική σχέση, πάνω από όλα πρέπει να είναι περιεκτική, όχι μονοπωλιακή, και να δώσει στη ρωσική πολιτική ηγεσία αρκετή αξιοπιστία προκειμένου να ζητήσει τη θεμελιώδη αναθεώρηση του αμυντικού σχεδιασμού και του στρατιωτικού δόγματος της χώρας. Ο Πρόεδρος Putin θα πρέπει να προσκληθεί επισήμως να πάει στην Πράγα –και θα πρέπει να πάει. Αλλά προτού του δοθεί η ευκαιρία να ευλογήσει με την παρουσία του τον νέο γύρο της διεύρυνσης, θα πρέπει να είναι σε θέση να δείξει στους συμπατριώτες του ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας διευρυνόμενος φίλος, όχι ένας επεκτεινόμενος εχθρός.
Ο Dmitri Trenin είναι αναπληρωτής διευθυντής του Carnegie Moscow Center.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 22:22:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker
quote:
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ : 1923

1923 + 51 = 1974 (ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ)

1974 + 34 = 2008 (Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΔΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ)

2008 – 3 = 2005 (ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ Ο Γ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ).


Αδελφέ ΣΤΙΤΣ, σε ευχαριστώ πρώτα απ'όλα για τον κόπο στον οποίο μπαίνεις για την ενημέρωσή μας και την σωστή ερμηνεία των σημείων των καιρών την οποία και επιδιώκουμε σαν ομάδα.
Κατά δεύτερον, όπως φαίνεται μάλλον έχεις δίκιο ως προς τα 3 χρόνια, στο ότι θα πρέπει να γίνουν πριν το 2008, ώστε να είναι ο "λογαριασμός τέλειος", όπως λέει και η προφητεία.
Όμως κάτι άλλο: πως μπορούμε να γνωρίζουμε ότι εννοεί πως η αρίθμηση θα αρχίσει από την Συνθήκη της Λωζάνης; Υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο εκτός από το "Κ" στοιχείο, το οποίο και είναι αμφιλεγόμενο ως προς την κατανόησή του;

Α ναι, να θυμήσω σε όλους, πως το 2007 είναι ακριβώς 15 χρόνια, δηλαδή μια ίνδικτος, από το έτος 7500 Από Αδάμ, δηλαδή το '92.
Ίσως τα σημαντικά γεγονότα να γίνονται ανά τέλος ινδίκτου και αρχή επομένης, τι λέτε;
Πάντως το ότι οι Τούρκοι λένε πως θα κρατήσουν την Πόλη 555 χρόνια μου φαίνεται κάπως παράξενα να δένει με τα όσα λέμε.
Εμείς την είχαμε 1453-330 = 1123 χρόνια...

quote:
Δίς τρισάριθμος χιλιαντάδος νόει, όταν τέρμα φέρωσιν, σύν έβδομον αιώνα, ξανθόν γένος ορμήται πρός Βυζάντιον τάχα πρός γενής ανακτόρων διχθήση.
Όδε πύλη θρήνησον επ’ άκρα νέμων στέφος γάρ εν σοί, τό στέφος όταν άρη, πρός ύψος ήξω τήν πατηθείσαν χάριν, έφευροί μοι καί κόψατε καί τέλος αλαζόνας. οπηνίκα μέν εις Άδην τρέχειν πάντας τοίς εν τάφοις σπεύδοντας έξω, των δυσσεβών συστήματα κόπτετε ξίφος, φεύ σοί Πελοπόννησος πολεμηθήση, ούχ, ως ξένος κίνδυνος, άλλ’ οικείως, πλείστα κόλα μένουσιν εις εξαμίλει.
Γότθου συριγμός υιόν της Άγαρ φεύμα, όγε τρισαθλιόματος ύδατος του αλφαίως, ώ τών συμφορών τής νήσου τής Ελλάδος ! μάλλον και τα πρώτιστα πάση τή κτίσει.

Μπορεί κάποιος φίλος να μας την μεταφράσει, γιατί εγώ στα Αρχαία ήμουνα πάντα σκράπας (τώρα το πως έγραψα 18 στο Λύκειο άλλο θέμα στις πανελλήνιες);

----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

xalkeios
Νέο Μέλος


21 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 22:23:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους xalkeios
Αδελφε stits συνελθε.Μονο το αγαθαγγελος αμφισβητω.
<<Πιστευε και μη ερευνα>> ??? Μα σε αυτες τις 90 σελιδες ερυνα γινεται.Ειμαστε πιστοι που ερευνουμε τις γραφες νομιζα τοσο καιρο.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
22
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Bermuda
630 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 22:25:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους 22  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος 22  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος 22  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος 22
Aδελφέ Αετέ,κάθε πράγμα στον καιρό του...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
STITS
Μέλος 2ης Βαθμίδας


273 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 22:26:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους STITS
Η Συνθήκη του Μοντρέ

Ο νομικός σύμβουλος του ΝΑΤΟ B. Buyle διαπίστωνε, σε έκθεσή του το 1977 προς τα πολιτικά όργανα της Συμμαχίας ότι:

“[κ]ατά την εκτίμηση του γραφείου μας, η καλύτερη ερμηνεία είναι ότι η Συνθήκη της Λωζάννης έχει αντικατασταθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδος και το [ δικαίωμά της] να πράττει στην Λήμνο αυτό που η Ελλάδα θεωρεί πιο σωστό”.

Για να σπεύσει όμως, να δηλώσει αμέσως μετά:

“Οι παραπάνω εκτιμήσεις προορίζονται μόνο για εσωτερική χρήση. Το Ανώτατο Στρατηγείο δεν θα πρέπει να αναμειχθεί στη διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τη Λήμνο και θα πρέπει να αποφύγει να διατυπώσει αποιαδήποτε σταθερή άποψη, επειδή η τελική διευθέτηση του προβλήματος μπορεί να γίνει μόνο δια της οδού των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία”.

Σε συνέχεια των παραπάνω απόψεων - εισηγήσεων, ο τότε γενικός γραμματέας της Συμμαχίας J. Luns, με έγγραφό του προς όλα τα όργανα του ΝΑΤΟ ζητά το 1980 να μη περιλαμβάνονται στην κατανομή πιστώσεων “αμφισβητούμενες περιοχές”, “γιατί δημιουργούσαν πολιτικά προβλήματα στο ΝΑΤΟ”. Την υπόδειξη αυτή τα συμμαχικά όργανα θέλησαν να τη διευρύνουν σε κάθε λογικό της όριο, κι έτσι από την εποχή εκείνη η Λήμνος εξαιρέθηκε όχι μόνο από τον προγραμματισμό των πιστώσεων αλλά και από κάθε προγραμματισμό ασκήσεων που διεξαγόταν στο Αιγαίο.

Η Ελληνική αντίδραση στον αποκλεισμό της Λήμνου εκδηλώθηκε, από το 1982 και μετά (μέχρι πρόσφατα - το 1997), με την άρνηση της χώρας μας να μετέχει στα νατοΐκά γυμνάσια που διεξάγοταν στο Αιγαίο - χωρίς τη συμπερίληψη της Λήμνου στον προγραμματισμό τους.

Κυρία - κύριοι, από τα παραπάνω φαίνεται πως οι σχέσεις της χώρας μας με την Ατλαντική Συμμαχία επηρεάζονται άμμεσα από τη σπουδαιότητα των Στενών για τον Δυτικό κόσμο και ιδιαίτερα από το καθεστώς που επικρατεί σε αυτά. Στα επόμενα 10 λεπτά θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω για τη συνθήκη του Μοντρέ η οποία καθορίζει το σημερινό καθεστώς των Στενών έτσι ώστε να αντιληφθείτε τη σημασία της για τη χώρα μας καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα θα αναφερθώ στα Στενά, στη Συνθήκη του Μοντρέ και τους όρους της καθώς και στην Εφαρμογή της Συνθήκης μέχρι σήμερα.


1. ΤΑ ΣΤΕΝΑ

α. Το καθεστώς των Στενών ανα τους αιώνες
Με τον όρο “Στενά” επικράτησε να εννοούμε τους δύο στενούς πορθμούς - Βοσπόρου και Ελλησπόντου ή Δαρδανελλίων - με τους οποίους συνδέονται η Μαύρη Θάλασσα και η Μεσόγειος. Η μεγάλη στρατηγική αξία των Στενών βρισκεται στο γεγονός ότι σε αυτή την περιοχή διασταυρώνονται σπουδαίοι χερσαίοι και θαλάσσιοι δρόμοι μεταξύ Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Νοτιοδυτικής Ασίας γενικωτερα. Ετσι, όποιος είχε τα Στενά στην κατοχή του κρατούσε τα κλειδιά της ευρύτερης περιοχής και γινόταν ρυθμιστής των εξελίξεων. Το γεγονός αυτό εξήγεί γιατί από πολύ παλιά τα Στενά απετέλεσαν πάντα περιοχή σκληρού ανταγωνισμού.


Πρώτοι οι Ελληνες διέπλευσαν τα Στενά και ίδρυσαν τις αποικίες τους στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θόλασσα). Μόλιστα ήταν εκείνοι που έδωσαν τα ονόματα στους δύο πορθμούς. Το 660 μ.Χ. οι Μεγαρείς έκτισαν στην είσοδο του Βοσπόρου την αποικία τους Βυζάντιο. Το 330 μ.Χ. ο Μ. Κωνσταντίνος εγκατέστησε την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη, στο χώρο του αρχαίου Βυζαντίου. το 1453, με την πτώση της Κωνσταντινούπολης, οι Οθωμανοί εγκατέστησαν εκεί την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας τους και έγιναν κύριοι της περιοχής.

Μέχρι το 1774 ο Εύξεινος Πόντος εθεωρείτο κλειστή Θάλασσα όπου κυριαρχούσαν οι Οθωμανοί καθώς αυτοί, έχοντας τον έλεγχο των Στενών, δεν επέτρεπαν τη διέλευση πλοίων αλλών κρατών. Με την ανάδειξη της Ρωσίας σε μεγάλη δύναμη επετράπη το 1778 (Συνθήκη του “Κιουτσούκ Καιναρτζή) η διέλευση από τα Στενά ξένων πλοίων. Παρά τις εξελίξεις όμως, ο ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνει η περιοχή στα χέρια των Τούρκων και τον περασμένο αιώνα τα Στενά ανεδείχτηκαν σε επίκεντρο του περίφημου “Ανατολικού Ζητήματος”. Τελικά το 1833 η Ρωσία πέτυχε το δικαίωμα του να διαπλέουν πολεμικά της πλοία τα Στενά. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η Τουρκία πήρε το μέρος των Κεντρικών Δυνάμεων, “έκλεισε” τα Στενά στις υπόλοιπες Δυνάμεις και οχύρωσε την περιοχή.

β. Η Σύμβαση περι Καθεστώς των Στενών

Στις 24 Ιουλίου 1923 υπεγράφη μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Τουρκίας και Ρωσίας η “Σύμβαση περί του Καθεστώτος των Στενών”. Αυτό έγινε στη Λωζάνη, με βάση το άρθρο 23 της ομώνυμης Συνθήκης. Τα βασικά σημεία της Σύμβασης ήταν τα ακόλουθα.

α. Ουσιαστικά επέρχεται πληρης ελευθερία ναυσιπλοίας και διέλευσης σε καιρό ειρήνης και πολέμου. Ορισμένες περιοριστικές διατάξεις ισχύουν για διέλευση πολεμικών πλοίων και για την περίπτωση που η Τουρκία είναι μετξύ των εμπολέμων.

β. Ουδετεροποιούνται οι ακτές των Στενών, όλα τα νησιά της Προππντίδας, εκτός της Καλολήμνου, καθώς και τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνος, Ίμβρος, Τέννεδος και Λαγούσες.

γ. Ως τοποτηρητής της Σύμβασης συνεστήθη διεθνής “Επιτροπή των Στενών” με έδρα την Κωνσταντινούπολη.


2. Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ

α. Τα γεγονότα πριν τη Συνθήκη

Η Τουρκία, αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, και ιδιαίτερα μετά την αποδοχή της από την Κοινωνία των Εθνών το 1932, άρχισε να αναζητά τροπους να απαλλαγεί από τους όρους που της επεβληθηκαν στα Στενά. Μετά την καταγγελία εκ μέρους της Γερμανίας των όρων της Συνθήκης των Βερσαλλιών το 1935, οι τουρκικές αξιώσεις άρχισαν να γίνονται πιο έντονες. Οι Τούρκοι πολιτικοί πίεζαν τα συμβαλλόμενα μέρη της Λωζάννης για μια νέα συνδιάσκεψη, ευνοική των στόχων τους όπως ήλπιζαν. Το 1936 η Ιταλική επίθεση στην Αιθιοπία έγινε ο καταλύτης των εξελίξεων. Η Μ. Βρεττανία, η οποία απέκρουε ως τότε τα τουρκικά αιτήματα για αναθεώρηση του Καθεστώτος των Στενών, άρχισε να γίνεται ευνοικότερη. Οι Αγγλοι είχαν σαν σκοπό να προσεταιριστούν την Τουρκία προετοιμαζόμενοι για μιά πιθανή αναμέτρηση με την Ιταλία στη Μεσόγειο.

Παράλληλα η ΕΣΣΔ υποστήριζε το τουρκικό αίτημα διότι απέβλεπε σε δικά της ωφέλη. Ο περιορισμός διάπλου πολεμικών πλοίων των Δυτικών δυνάμεων στον Εύξεινο Πόντο συνέφερε την ΕΣΣΔ καθώς είχε μεταβάλλει τη Μαύρη Θάλασσα ουσιαστικά σε Σοβιετική λίμνη.

Εντελώς παράδοξα, τουλάχιστον για τα σημερινα δεδομένα, και η Ελλάδα ευνοούσε τα τουρκικά αιτήματα για αναθεώρηση του καθεστώτος των Στενών. Αυτό μπορεί να αναζητηθεί στο γενικότερο κλίμα “ειρηνικής συνύπαρξης” που εγκαινίασε ο Ε. Βενιζέλος το 1928 και κορυφώθηκε με τη συνθήκη του 1930 καθώς και τις εμπορικές συμβάσεις του 1933 και 1934. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε ανάμεσα στις δύο χώρες είναι το γεγονός της προώθησης τουρκικών δυνάμεων στην Ανατολική Θράκη το Μάρτιο του 1932. Σκοπός αυτής της κίνησης ήταν η αποτροπή πιθανής Βουλγαρικής αιφνιδιαστικής ενέργειας εναντίον της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του φιλοβενιζελικού κινήματος της εποχής.

Ετσι τον Ιούλιο του 1936 συνήλθε διεθνής διάσκεψη στο Μοντρέ της Ελβετίας στην οποία έλαβαν μέρος όλες σχεδόν οι χώρες που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάνης.

β. Το νέο Καθεστώς των Στενών

Αρχικά η Τουρκία ζήτησε την κατάργηση όλων αναξαιρέτως των περιορισμών στα Στενά καθώς και την πλήρη αποκατάσταση της κυριαρχίας της στην περιοχή. Η κατάληξη της συνδιάσκεψης μπορεί να μη δικαίωσε απόλυτα τους τουρκικούς πόθους αλλά απετέλεσε ουσιαστικά νίκη της Τουρκίας. Τα κυριότερα σημεία του νέου καθεστώτος ήταν:

α. Καταργήθηκε η ουδετερότητα των Στενών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ίδιο απόγευμα της υπογραφής της συνθήκης 30.000 Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να εγκαθίστανται στην αφοπλισμένη ζώνη.

β. Καταργήθηκε, η διεθνής Επιτροπή των Στενών και οι Τούρκοι απέμειναν μόνοι και απόλυτοι τοποτηρητές του νέου καθεστώτος.

γ. Η διέλευση εμπορικών πλοίων παρέμεινε ελεύθερη σε καιρό ειρήνης. Ομως αν η Τουρκία ήταν εμπόλεμος αποκλείονται του διάπλου πλοία με εχθρική σημαία.

δ. Η διέλευση πολεμικών πλοίων σε καιρό ειρήνης γίνεται ελεύθερα βάσει περιορισμών όμως τύπου και χωρητικότητας. Επίσης για πρώτη φορά ίσχυσε ειδικό καθεστώς για πολεμικά πλοία που ανήκουν σε παράκτιες χώρες του Εύξεινου Πόντου. Παράλληλα εάν η Τουρκία είναι εμπόλεμος έχει το δικαίωμα να ρυθμίζει κατά βούληση τη διέλευση πολεμικών πλοίων.

Οι γενικότερες διατάξεις της συνθήκης αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της διεθνούς πολιτικής στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Ουσιαστικά όμως η συνθήκη αποτελεί νίκη των τουρκικών και σοβιετικών συμφερόντων. Η Τουρκία επανέκτησε την κυριαρχία των Στενών , ενώ η ΕΣΣΔ αξασφάλισε τη ναυτική ηγεμονία του Εύξεινου Πόντου. Με το διαχωρισμό δικαιωμάτων παρακτίων και μη κρατών, πρωταρχικός σκοπός της συνθήκης ήταν να μη γίνει ο Εύξεινος Πόντος χώρος ναυτικού ανταγωνισμού. Ετσι επιβάλλονταν σοβαροί περιορισμοί στην είσοδο “δυτικών” πολεμικών στο Εύξεινο Πόντο.

Η Συνθήκη του Μοντρέ υπεγράφη στισ 20 Ιουλίου 1936. Τα συμβαλλόμενα κράτη ήταν η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η ΕΣΣΔ, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Γιουγοσλαβια. Η Ιαπωνία την προσυπέγραψε το 1937, η δε Ιταλία το 1938 καταθέτοντας τις επιφυλάξεις της για τους όρους της. Με δεδομένο το γεγονός οτι η Συνθήκη περιελάμβανε τα κράτη που επέγραψαν το 1923 τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να την προσυπογράψουν. Αντίθετη ήταν η περιπτωση της Ρουμανίας που μπορούσε να υπογράψει αλλά δεν το έκανε.

γ. Η Συνθήκη του Μοντρέ και η Ελλάδα

Πέρα από τις διεθνείς επιδράσεις και επιπτώσεις, η Συνθήκη του Μοντρέ είχε έμμεσα αλλά καταλυτικά αποτελέσματα στη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ενα γεγονός που ανεδείχθη κυρίαρχο στο χώρο του Βορείου Αιγαίου, μερικές δεκαετίες αργότερα.

Σύμφωνα με την Τουρκική άποψη, η Συνθήκη του Μοντρέ δεν επεδίωκε να καταργήσει τις Ελληνικές υποχρεώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Στενών που περιγράφονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτό διότι η Συνθήκη του Μοντρέ σκόπευε αποκλειστικά να εξυπηρετήσει την ασφάλεια της Τουρκίας και μόνο. Παράλληλα, ενώ προβλέπεται ρητά η λήξη του αφοπλισμού/ουδετερότητας των Στενών, δεν γίνεται συγκεκριμμένη αντίστπιχη μνεία για ελληνικό δικαίωμα εξοπλισμού της Λήμνου και της Σαμοθράκης. Ετσι, πάντα σύμφωνα με την τουρκική ερμηνεία, η Ελλάδα συνεχίζει να δεσμεύεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης στο να διατηρεί τα δύο αυτά νησιά πλήρως αποστρατικοποιημένα.

Αντίθετα, η Ελλάδα υποστηριζει ότι έχει κάθε νομικό δικαίωμα να οχυρώσει τα δυό νησιά. Ετσι από το 1960 και ιδιαίτερα μετά το 1974 η χώρα μας άρχισε να εξοπλίζει και να ενισχύει στρατιωτικά τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Ιδιαίτερα η Λήμνος, που δεσπόζει της εξόδου των Στενών στη Μεσόγειο, αποτελεί το προπύργιο του ελληνικού αμυντικού σχεδιασμού στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος για τον οποίο η χώρα μας αρνείται τη συμμετοχή της σε ασκήσεις του NATO στην περιοχή του Β. Αιγαίου. Σε σχετικές ασκήσεις η Συμμαχία εξειρεί τη Λήμνο από τον αμυντικό σχεδιασμό της μετά από επιμονή της Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο τυχόν ελληνική συμμετοχή θα νομιμοποιούσε ουσιαστικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Η αρχική υποχρέωση της χώρας μας για αποστρατικοποίηση των νησιών αυτών βασιζόταν όπως είδαμε στη Συνθήκη της Λωζάννης. Ομως το άρθρο 23 της Λωζάννης υποκαταστάθηκε από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Στο προοίμιο της τελευταίας σαφώς αναφέρεται ότι τα συμβαλλόμενα μέρη “αποφάσισαν να υποκαταστήσουν την παρούσα σύμβασιν είς την σύμβασιν την υπογραφείσα εν Λωζάννη τη 24 Ιουλίου 1923”. Εξ άλλου, τέτοια βούληση υποκατάστασης προκύπτει τόσο από τις προπαρασκευαστικές εργασίες της Συνθήκης του Μοντρέ, όσο και από τις τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις που ακολούθησαν την υπογραφή της. Ολα τα κράτη που μετείχαν στη Συνθήκη και ιδιαίτερα η Τουρκία, αναφέρονταν συνεχώς στην ολική υποκατάσταση του άρθρου 23 της Λωζάννης. Παράλληλα, η Τουρκία οχύρωσε την Ιμβρο και την Τένεδο, που αποτελούν μέρος του ευρύτερου αμυντικού συστήματος των Στενών, ενώ Τούρκοι επίσημοι δήλωναν ότι η Ελλάδα είχε αντίστοιχα δικαιώματα για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Χαρακτησιστική είναι η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Rustu Aras, αρχηγού της τουρκικής εθνικής αντιπροσωπείας στο Μοντρέ, ο οποίος είπε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στις 31 Ιουλίου 1936:

“Οι διατάξεις που αναφέρονται στα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη, τα οποία ανήκουν στη γειτόνισσα και φίλη Ελλάδα, και που ήσαν αποστρατιωτικοποιημένα με βάση τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης της Λωζάννης, καταργούνται κι αυτές από τη Σύμβαση του Μοντρέ”.

Τέλος, όταν η χώρα μας προχώρησε μέσα στη δεκαετία του 1930 σε αρχικά βήματα για την επαναστρατικοποίηση των δύο νησιών, δεν υπήρξε καμμία αντίρρηση ή διαμαρτυρία από μέρους των συμβαλλομένων κρατών στο Μοντρέ και ιδιαίτερα της Τουρκίας.


3. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ

α. ΕΣΣΔ - ΗΠΑ

Η Συνθήκη του Μοντρέ εφαρμόστηκε με επιτυχία μέχρι το 1940, χρόνο κατά τον οποίο η ΕΣΣΔ ανακίνησε το θέμα των Στενών. Στις 26 Νοεμβρίου 1940, ο υπουργός εξωτερικών της Μολότωφ υπέβαλε ανεπιτυχώς προτάσεις στη Γερμανία για εγκατάσταση σοβιετικών στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων στα Στενά.

Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμίου Πολέμου, η σκυτάλη για την εγαρμογή ή αναθεώρηση του Μοντρέ περνά ουσιαστικά στους δύο μονομάχους που ήδη άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια αρένα. Κατά τη συνδιάσκεψη του Πότσδαμ τον Ιούλιο του 1945, η ΕΣΣΔ ζήτησε την άμεση αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ. Οι ΗΠΑ, παραδόξως, αποδέχθηκαν την πρόταση αλλά σε πνεύμα τελείως αντίθετο με αυτό των Σοβιετικών. Η αναθεώρηση δεν προχώρησε. Τον Αύγουστο του 1946, η ΕΣΣΔ προτείνει στην Τουρκία κοινή άμυνα για τα Στενά αλλά παρέμβαση των ΗΠΑ απορρίπτει τέτοια λύση. Οι Σοβιετικοί δηλώνουν ότι αποσύρονται από κάθε διεθνή αυνδιάσκεψη για τα Στενά. Το 1947, με την εφαρμογή του “Δόγματος Τρούμαν”, οι ΗΠΑ υποστήριξαν έμμεσα το καθεστώς των Στενών και έτσι η Συνθήκη παρέμεινε ακέραια. Το 1956 η Συνθήκη ανανεώτηκε “αυτόματα” βάσει του καταστατικού της χώρις καμμία άλλη παρέμβαση των Σοβιετικών.

Ομως, μετά την ανάπτυξη των Σοβιετικών ναυτικών δυνάμεων στα μέσα της δεκαετίας του 1960, η ΕΣΣΔ άρχισε να θέτει σταδιακά το Μοντρέ σε δοκιμασία. Το 1968 έστειλε μέσω των Στενών στη Μεσόγειο δύο ελικοπτεροφόρα κλάσεως ΜΟΣΚΒΑ. Το 1976 η Σοβιετική πρόκληση κορυφώθηκε με τη διέλευση του πολεμικού ΚΙΕΒΟ που πρακτικά ήταν ένα είδος αεροπλανοφόρου. Η Συνθήκη του Μοντρέ απαγορεύει ρητά τη διέλευση πλοίων “που σκοπό έχουν πρωτίστως τις επιχειρήσεις αεροσκαφών”, αλλά οι Σοβιετικοί χαρακτήρισαν το ΚΙΕΒΟ σαν “ανθυποβρυχιακό καταδρομικό”. Οι Τούρκοι μαζί με τις ΗΠΑ, αποδέχθηκαν το λογοπαίγνιο και έτσι δεν τέθηκε υπο αμφισβήτηση το καθεστώς του Μοντρέ.

Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ τηρούν μέχρι σήμερα τη Συνθήκη μολονότι δεν την έχουν υπογράψει. Πέρα από το γεγονός ότι οι αμερικανοί αποδέχτηκαν τη διέλευση του ΚΙΕΒΟ, εξασκούν κι αυτοί μέσα στα πλαίσια της Συνθήκης τα δικαιώματά τους. Κάθε χρόνο στέλνουν στον Εύξεινο Πόντο μικρούς στολίσκους αντιτορπιλικών τους για σύντομες επισκέψεις, επιβεβαιώνοντας έτσι το δικαίωμα της Δύσης να στέλνει πολεμικά της στην περιοχή.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αναμενόταν μία ακόμη ισχυρή δοκιμασία της Συνθήκης που ίσως γινόταν αιτία μερικής αναθεώρησης ή ολικής αντικατάστασής της. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 η ΕΣΣΔ κατασκεύαζε στα ναυπηγεία του Ευξείνου Πόντου “συμβατικά” αεροπλανοφόρα. Ολοι περίμεναν ότι οι Σοβιετικοί θα προωθούσαν τα πλοία αυτά στη Μεσόγειο με όλες τις συνέπειες μιάς τέτοιας ενέργειας για το καθεστώς των Στενών. Ομως η κατάρρευση της ΕΣΣΔ, πρόλαβε μια τέτοια εξέλιξη. Η σημερινή Ρωσία, κάτω από την παγκόσμια μονοκρατορία των ΗΠΑ δεν φαίνεται πρός το παρόν να έχει τέτοιες βλέψεις. Ηδη το ναυτικό της στον Ευξείνο Πόντο λειτουργεί κάτω από σκληρές αν όχι απελπιστικές συνθήκες. Επίσης ο καινούργιος παράγοντας στην περιοχή η Ουκρανία, δεν έχει θέσει θέμα αναθεώρησης του Μοντρέ καθώς είναι απασχολημένη με τα εσωτερικά της προβλήματα.

β. Τουρκία - Ρωσία

Σήμερα η Τουρκία είναι εκείνη που προσπαθεί να επωφεληθεί τα μέγιστα ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το “γράμμα” της Συνθήκης. Πέρα από τις γνωστές της θέσεις για τη Λήμνο και Σαμοθράκη, θεωρεί τις ρυθμίσεις του Μοντρέ για διέλευση εμπορικών πλοίων “τεχνικά ξεπερασμένες”. Ετσι προχώρησε από την 1η Ιουλίου 1994 σε μονομερή αφαρμογή νέων κανόνων ναυσιπλοίας στα Στενά, οι οποίοι σύμφωνα με τους Τουρκικούς ισχυρισμούς δεν έρχονται σε αντίθεση με το Μοντρέ. Αυτές οι ρυθμίσεις προβλέπουν ειδικές οδηγίες και περιορισμούς ναυσιπλοιας κατά την κρίση των τουρκικών αρχών σε όλα τα εμπορικά πλοία το φορτίο των οποίων χαρακτηρίζεται “επικίνδυνο” (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, πυρηνικά καύσιμα κλπ.). Σύμφωνα με την τουρκική άποψη οι νέες αυτές ρυθμίσεις θεσπίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή ατυχημάτων και μόνο. Πέρα όμως από τις όψιμες περιβαλλοντολογικές της ανησυχίες, η Αγκύρα δεν ακολούθησε τα διεθνή πρότυπα για την επιβολή των νέων ρυθμίσεων. Παράλληλα, οι θέσεις της έρχονται σε άμεση αντίθεση με τα συμφέροντα της Ρωσίας, η οποία διακινεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες “επικίνδυνα φορτία” μέσω των Στενών. Η τελική αντίδραση της Μόσχας, μετά από αλλεπάλληλα διπλωματικά διαβήματα, ήταν έντονη καθώς κάλεσε τα εμπορικά της πλοία να αγνοήσουν ευθέως τους “απαράδεκτους τουρκικούς περιορισμούς”.

Βέβαια, η Τουρκική θέση, πέρα από όποια σχέδια απόλυτης κυριαρχίας στα Στενά, έχει μακρύτερες βλέψεις. Αποτελεί συγχρόνως και κίνηση έμμεσου εκβιασμού των Δυτικών οι οποίοι στηρίζονται ενεργειακά και στα ρώσικα “επικίνδυνα φορτία” που διαπλέουν τα Στενά. Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία σχεδιάζει να “εκβιάσει” τους Δυτικούς αναδυκνείοντας τα Στενά σαν σημείο πιθανής τριβής, έτσι ώστε αυτοί να υποστηρίξουν έναν αγωγό αερίου/πετρελαίου που θα περνά μέσα από το έδαφος της. Κάτι τέτοιο όμως θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στη χώρα μας αφού ο ρωσικός αγωγός πετρελαίου σχεδιάζεται να περάσει από την ελληνική Θράκη.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, δεν είναι καθόλου απίθανο τα Στενά να ξαναγίνουν το επίκεντρο ενός νέου “Ανατολικού Ζητήματος” με άγνωστες προεκτάσεις αλλά και καινούργιες προκλήσεις για τους παράγοντες της περιοχής.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

STITS
Μέλος 2ης Βαθμίδας


273 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 22:36:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους STITS
ΑΔΕΛΦΕ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΤΕ WWalker,

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΤΟ «Κ» ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΚΕΜΑΛ ΊΔΡΥΣΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ.

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ !!!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

STITS
Μέλος 2ης Βαθμίδας


273 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 22:42:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους STITS
Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ


Νοέμβριος 1918, το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης. Στο βάθος η Αγία Σοφία.
Μάιος 1919, ο Ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στο « Τίμιο Χώμα και Ιερό των Ιώνων την όμορφη γή » στη Σμύρνη , υλοποιόντας όνειρα πολλών ετών των Ελλήνων. Εικόνες που προκαλούν εθνική έξαρση αναλογιζόμενοι τις μεγάλες στιγμές που έζησε η Ελλάδα μετά το τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κύριοι , θα σας πληροφορίσω για την συνθήκη των Σεβρών τον Αύγουστο του 1920 η οποία θα κατοχυρώσει υπέρ της Ελλάδας τα πατρογονικά αυτά εδάφη ώστε να κατανοήσετε την σημασία που είχε για τις εμπλεκόμενες χώρες και ειδικότερα για την Ελλάδα. H Ελλάδα όμως των « Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών » δεν θα κρατήσει για πολύ και επειδή η Ιστορία όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και επανα-λαμβάνεται είμαι σίγουρος ότι το θέμα δεν θα αφήσει κανένα αδιάφορο, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει να εντοπίσουμε τα λάθη που οδήγησαν στην μη πραγματοποίηση της Μεγάλης Ιδέας και θα αποτρέψει να επαναληφθούν παρόμοια στο μέλλον. Γι’ αυτό τον λόγο θα αναφερ-θούμε αρχικά στις διπλωματικές εξελίξεις της εποχής και κατόπιν θα εξετάσουμε τη συνθήκη της ειρήνης

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.


Α. Ο Ρόλος των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Αναμφίβολα η Ελλάδα του 1920 βρέθηκε στο μεταίχμιο μιάς εποχής. Ο πόλεμος είχε γι’ αυτή μεγαλύτερη διάρκεια από την υπόλοιπη Ευρώπη , ο ανταγωνισμός των Δυνάμεων για τον καθορισμό των σφαι-ρών επιρροής τους στην Ανατολή ήταν σφοδρός.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το πιστεύω του προέδρου Ουίλσον , για αυτοδιάθεση των λαών, αντιτίθονταν κατηγορηματικά στην απόσπαση εδαφών από την Τουρκία και εμφανίζονταν δημόσια να καταγγέλουν τη μυστική αποικιοκρατική διπλωματία. Όμως σε ανε-πίσημες επαφές τους με τους ιθύνοντες των Ευρωπαικών κυβερνήσεων, διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό τους από την εκμετάλλευση των πετρελαιοφόρων περιοχών της Ανατολής.
Η Ρωσία ως Σοβιετική Ένωση πλέον είχε απαρνηθεί τις τσαρικές βλέψεις σε βάρος της Τουρκίας και έβλεπε τον αγώνα των Τούρκων ως αντιμπεριαλιστικό και απελευθερωτικό παραγνωρίζοντας τον Εθνικό -Αλυτρωτικό χαρακτήρα του Ελληνικού Αγώνα.
Η Ιταλία αισθανόταν ότι η Ελλάδα της έχει κόψει τον δρόμο προς την Μικρά Ασία έτσι ήταν πρόθυμη να ταχθεί στο πλευρό των Τούρκων τορπιλίζοντας την Ελληνική παρουσία στην περιοχή.
Η Γαλλία είχε εναποθέσει στην Αγγλία την ρύθμιση του Τουρκι-κού θέματος , προσδοκώντας στην υποστήριξη της γενικά αλλά ειδι-κότερα στην εκμετάλλευση των πετρελαίων της Μοσούλης. Όμως διαφοροποιούσε την στάση της κάθε φορά που έκρινε πως η απομά-κρυνση από την κοινή συμμαχική τακτική ευνοούσε τα Γαλλικά συμφέ-ροντα. Με την πτώση της κυβέρνησης Κλεμανσώ , οι οικονομικοί κύκλοι που επηρέαζαν την νέα κυβέρνηση Μιλεράντ , προβλέποντας την τελική νίκη των Τουρικών Εθνικιστικών Δυνάμεων προσανα-τολίζονταν προς τον Κεμάλ.
Η Αγγλία κύριος ρυθμιστής του μέλλοντος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας , αντιμετώπιζε αρκετά εσωτερικά προβλήματα , που δεν της επέτρεπαν να συνεχίσει την στρατιωτική προσπάθεια στον χώρο της Εγγύς Ανατολής. Απέβλεπε επομένως στην επιβολή των συμφε-ρόντων της μέσω του Ελληνικού στρατού όπου πίστευε ότι θα επι-κρατούσε τελικά


Β. Προκαταρτική Δραστηριότητα.

Μετά το πέρας του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, συγκροτήθηκε το Συνέδριο Ειρήνης των Παρισίων , που άρχισε τις εργασίες του στις 18 Ιανουαρίου 1919 και τελείωσε στις 21 Ιανουαρίου 1920. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν ο διακανονισμός των διαφόρων εκκρεμοτήτων που είχαν προκύψει μεταξύ νικητών και ηττημένων του πολέμου και η υπογραφή Συνθηκών Ειρήνης. Στα πλαίσια λοιπόν των εργασιών του Συνεδρίου , υπογράφτηκαν οι Συνθήκες των Βερσαλιών ( 28-6-1919 ) με την Γερμανία, του Αγίου Στεφάνου ( 10-9-1919 ) με την Αυστρία και του Νειγύ ( 27-11-1919 ) με την Βουλγαρία. Το πλέγμα όμως των συγκρουομένων συμφερόντων των νικητριών Δυνάμεων για δημιουρ-γία σφαιρών επιρροής, σε συνδιασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα συμ-μετείχε στον Πόλεμο χωρίς προηγούμενη συμφωνία των διεκδικήσεών της, εμπόδισε παρόμοιο διακανονισμό για την Τουρκία κατά την διάρκεια του Συνεδρίου.
Μετά την λήξη λοιπόν των εργασιών του Συνεδρίου διαμορφώ-νεται ένα τεράστιο διπλωματικό παρασκήνιο με πρωταγωνίστριες τις μεγάλες δυνάμεις, Αγγλία - Γαλλία - Ιταλία, όπου κυριαρχεί κλίμα αοριστίας και ασαφών υποσχέσεων για ικανοποίηση των Ελληνικών συμφερόντων
Η Αγγλία πρότεινε να δοθεί στην Ιταλία η νότιος Ανατολία και στην Ελλάδα το υπόλοιπο βιλαέτο του Αιδινίου, επειδή θεωρούσε ότι επιβαλόταν ο διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έβλεπε την Ελλάδα αν όχι σαν τον πιθανό διάδοχο, τουλάχιστον σαν ισχυρό δορυφόρο της Μεγάλης Βρετανίας σ’ ένα χώρο που ανέκαθεν υπήρχαν πάγια οικονομικά συμφέροντα του Βασιλείου.
Η Γαλλία αντιδρά όταν προτείνεται από την Αγγλία η δημιουργία ενιαίων κρατών στη Σμύρνη( Αρμενικό - Ελληνικό ).
Η Αμερική δηλώνει ότι δεν έχει καμμία αξίωση στην Ανατολή εκτός από την κηδεμονία του κράτους της Αρμενίας και τούτο για ανθρωπιστικούς και μόνο λόγους.
Η Τουρκία με αντιπροσωπεία της, επικεφαλής της οποίας είναι ο Βεζύρης Δαμάτ Φερίτ, ζητά την διατήρηση του STATUS QUO της Τουρκίας πριν τον πόλεμο, η πρόταση όμως δεν γίνεται δεκτή από τους Συμμάχους.
Η Ελλάδα φαίνεται να είναι ικανή να κηδεμονεύσει την διασπα-σμένη Τουρκία και ο Βενιζέλος προτείνει διεθνοποίηση της Κων/λης. Τον Απρίλιο του 1920 στο Σαν Ρέμο στην επόμενη σύσκεψη του Συ-νεδρίου Ειρήνης, αποφασίζεται η πενταετής ελληνική κυριαρχία της Σμύρνης με την δημιουργία τοπικής Βουλής και απορρίπτεται η Ελ-ληνική πρόταση για διεθνοποίηση της Κων/λης. Η απόφαση αυτή προ-καλεί την ατίδραση της Τουρκικής αντιπροσωπείας. Δίνεται περιθώριο στην Τουρκία για αντιπρόταση η οποία όμως δεν υποβάλλεται ποτέ αλλά αντίθετα ο Σουλτάνος υπό την απειλή της απώλειας των κυρι-αρχικών του δικαιωμάτων αποδέχεται την συμμαχική πρόταση του Σαν Ρέμο. Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία χαρακτηρίζεται από την τυπική άσκηση της εξουσίας από τον Σουλτάνο και την εκρηκτική ανάπτυξη του κινήματος του Κεμάλ Ατατούρκ , ο οποίος στην ουσία κρατά τις τύχες της χώρας στα χέρια του.


Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.

Α. Κύρια άρθρα.

Τελικώς μετά από τις συσκέψεις προετοιμασίας, στις 10 Αυγού-στου του 1920 στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου των Σεβρών όλοι οι αντιπρόσωποι των Συμμάχων υπέγραψαν , 19 μήνες μετά την ανα-κωχή, τη Συνθήκη Ειρήνης με την Τουρκία.
Η συνθήκη χωρίζεται σε 13 μέρη με τα κυριότερα από τα οποία ορίζονται τα ακόλουθα :
1) Η παραμονή της Κων/λης υπό όρους, στην κυριαρχία του Σουλτάνου.
2) Η προσάρτηση στην Ελλάδα, της Ανατολής Θράκης και των νησιών του Αιγαίου πλήν των Δωδεκανήσων τα οποία παραχω-ρούνται στην Ιταλία.
3) Η αναγνώριση στην Ελλάδα κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή της Σμύρνης, με ψιλή μόνο άσκηση της Σουλτανικής επικυριαρχίας. Συγκεκριμένα η Ελληνική Κυβέρνηση θα ήταν υπεύθυνη για την διοίκηση της Σμύρνης, θα διατηρούσε εκεί τις αναγκαίες στρατιωτικές δυνάμεις για την τήρηση της ασφάλειας και της τάξης και τέλος θα ίδρυε τοπικό Κοινοβούλιο. Σημαντικότερο όμως γεγονός είναι ότι μετά από πέντε χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης, το τοπικό Κοινοβούλιο θα μπορούσε με ψήφισμα κατά πλειοψηφία, να ζητήσει από το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών, η πόλη της Σμύρνης να περιέλθει οριστικά στο Βασίλειο της Ελλάδος.
4) Η δημιουργία ανεξαρτήτων κρατών, από εδάφη της παλαιάς Οθωμανικής Αυτοκρατίας, όπως η Αρμενία, το Κουρδιστάν, η Συρία, η Μεσσοποταμία και η Παλαιστίνη.
5) Η πλήρης ελευθερία ναυσιπλοοίας των Στενών ( τα οποί-α θα έμεναν ανοχύρωτα ) που θα εξασφάλιζε ειδική επιτροπή, στην οποία μέλος ήταν και η Ελλάδα.
6) Ο αφοπλισμός της Τουρκίας με τη διατήρηση 50.000 μό-νο ανδρών, συμπεριλαμβανομένης και της Χωροφυλακής που αποτε-λείται από 35.000 άνδρες.
Στα πλαίσια της Συνθήκης των Σεβρών υπογράφονται και τρείς επί μέρους Συνθήκες οι οποίες είχαν μεγάλο διπλωματικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα υπογράφονται :
1) Η Συνθήκη της Θράκης με την οποία μεταβιβάζονται στην Ελλάδα τα κυριαρχικά δικαιώματα των εδαφών της Θράκης, που είχε παραχωρήσει η Βουλγαρία με την Συνθήκη του Νειγύ στους Συμ-μάχους.
2) Η Συνθήκη της προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην οποία καθιερώνεται η προστασία των δικαιωμάτων ζωής, ελευ-θερίας, θρησκείας και γλώσσας στους λαούς των χωρών, που προ-σαρτώνται στην Ελλάδα.
3) Η Συνθήκη περί της Δωδεκανήσου οπου η Ιταλία παραι-τείται υπέρ της Ελλάδας, από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα Δωδε-κάνησα , πλην της Ρόδου.


Β. Αποτελέσματα.

Η υπογραφή της Συνθήκης , γίνεται δεκτή στην Ελλάδα με εκδη-λώσεις ενθουσιασμού και με συναισθήματα έντονης υπερηφάνειας. Τα αποτελέσματα από πρώτη ματιά είναι προφανή. Πραγματώνεται σε μεγάλο βαθμό η ιδέα της Ελλάδας των δύο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Η χώρα αποκτά την μεγαλύτερη έκταση στην Νεώτερη Ιστορία της ( 150.833 τετρ. χιλιόμετρα πλήν της ζώνης της Σμύρνης ) και πληθυσμό περισσότερο από 5,5 εκατ. κατοίκους.
Μέσα στο κλίμα των πανηγυρισμών λίγοι ήταν εκείνοι που είχαν συνειδητοποιήσει , ότι η υπογραφή της ειρήνης ισοδυναμούσε για την Ελλάδα με την συνέχιση του πολέμου. Πραγματικά η Συνθήκη των Σεβρών τα προβλέπει και τα κανονίζει όλα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, από αυτή την άποψη αποτελεί διπλωματικό κομψο-τέχνημα εμφάμιλλο με τις περίφημες πορσελάνες της πόλης. Ένα μόνο πράγμα δεν προβλέπει και δεν κανονίζει, το πως θα αναγκαστούν οι Τούρκοι να υποταχθούν στους όρους όπου με τόσους κόπους και τόσες συζητήσεις κατόρθωσε να επιτύχει η Ελληνική πλευρά.
Η Συνθήκη των Σεβρών αν τελικά εφαρμοζόταν θα εξαφάνιζε την Τουρκία ως χώρα. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι δεν επικυρώθηκε από κανένα Εθνικό κοινοβούλιο των Συμμάχων, ούτε φυσικά της Τουρκίας, παρά μόνο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε μιά πανηγυρική Συνεδρίαση.
Μέσα σ’ αυτή την αδιαφορία των συμμαχικών δυνάμεων, αναλαμβάνει η Ελλάδα να επιβάλει επί της Τουρκίας τους όρους της συνθήκης. Το μοναδικό εμπόδιο για την εφαρμογή της, ακούει στο όνομα Μουσταφά Κεμάλ με την πολιτική και στρατιωτική του οργάνωση. Ο τελευταίος απευθύνει διάγγελμα στο Τούρκικο λαό με το οποίο χαρακτηρίζει την χώρα του, ως ευρισκόμενη υπό διεθνή διωγμό και καλεί όλους τους Τούρκους σε μεγάλο αγώνα.
Είναι προφανές οτι κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο μόνος παρά-γοντας που θα μπορούσε να επιβάλει τους όρους της Συνθήκης ήταν ο Ελληνικός στρατός με την ανάληψη εκστρατείας μεγάλης κλίμακας, με σκοπό την συντριβή των Κεμαλικών δυνάμεων. Μιας τέτοιας έκτασης όμως επιχείρηση απαιτούσε τεράστια κονδύλια για εξοπλισμούς και υποστήριξη, που η Ελλάδα δεν μπορούσε να διαθέσει χωρίς την βοή-θεια των συμμάχων.
Επομένως Συνθήκη της Ειρήνης των Σεβρών ήταν μάλλον πρόξενος πολέμου παρά Ειρήνης. Η Ελλάδα πέτυχε στην επιφάνεια μια ωραία συνθήκη, κατά βάθος όμως ένα σκληρό και αδυσώπητο πόλεμο. τον οποίο αναγκάστηκε να διεξάγει μόνη της, χωρίς καμμία συμμαχική βοήθεια με τα γνωστά αποτελέσματα.


Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε οτι η στιγμιαία επιτυχία δεν εξασφαλίζει και μακροπρόθεσμα ευνοικά αποτελέσματα, η στάση δε της Ελλάδος πρίν, κατά την διάρκεια και μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών αποτελεί, γιά όλους τους Έλληνες, παράδειγμα προς αποφυγή. Κύριοι και στις μέρες μας υπογράφονται συνθήκες και γίνονται συμφωνίες και επειδή η Ιστορία όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και επαναλαμβάνεται, πρέπει πάντοτε να την γνωρίζουμε και να διδασκόμαστε από αυτή.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

STITS
Μέλος 2ης Βαθμίδας


273 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 22:49:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους STITS
«Η Πόλις εάλω», αλλά και ζή

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Πολλές φορές ομίλησα και έγραψα για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αυτό που μάς συνήθισαν να ονομάζουμε Βυζάντιο, αλλά για πρώτη φορά ομιλώ για την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, που είναι ημέρα πτώσεως της Κωνσταντινουπόλεως και βεβαίως γενικότερα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας - Βυζαντίου. Γι’ αυτό οφείλω ευχαριστίες στην Διακίδειο Σχολή που διοργάνωσε αυτήν την εκδήλωση και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Νικόδημο που έδωσε με εγκαρδιότητα την ευλογία του. Ανέλαβα την ευθύνη αυτή να συμμετάσχω και εγώ διά του τρόπου αυτού στο μνημόσυνο για τις ψυχές των αοιδίμων προμάχων της ηρωϊκής αντιστάσεως που αγωνίσθηκαν με ηρωϊκό σθένος.
Επειδή το θέμα είναι μεγάλο θα επιδιώξω να ομιλήσω επιλεκτικά και αποσπασματικά.
1. Τό όνομα της Αυτοκρατορίας
Πρίν προχωρήσω στην έκθεση των απόψεών μου θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι την 29ην Μαΐου 1453 δεν έχουμε πτώση του Βυζαντίου, αλλά πτώση της Κωνσταντινουπόλεως της Νέας Ρώμης. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν υπήρξε ποτέ Βυζαντινό Κράτος, πράγμα το οποίο ονομάσθηκε μόλις το 1562 από τον Ιερώνυμο Βόλφ, αλλά υπήρξε Ρωμαϊκό Κράτος.
Γνωρίζω από πολλές μελέτες, κυρίως εδώ στην Ελλάδα οφείλουμε χάριτας στον αείμνηστο Καθηγητή π. Ιωάννη Ρωμανίδη και τον Καθηγητή π. Γεώργιο Μεταλληνό καθώς επίσης και σε άλλους επιστήμονες, ότι το όνομα Βυζάντιο και Βυζαντινό Κράτος δόθηκε έναν αιώνα μετά την πτώση της Αυτοκρατορίας και της πρωτεύουσάς της, της Κωνσταντινουπόλεως. Είναι γνωστόν ότι ο Μ. Κωνσταντίνος δεν ίδρυσε μιά καινούρια Αυτοκρατορία, αλλά απλώς μετέφερε την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην αρχαία πόλη Βυζάντιο, που την άλλαξε και την ονόμασε Νέα Ρώμη και αργότερα έλαβε την ονομασία Κωνσταντινούπολη λόγω του ιδρυτού της. Μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα, όπως εδώ, όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, η πρώτη πρωτεύουσα ήταν το Ναύπλιο και στην συνέχεια η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Αθήνα.
Πέρα από όσα λέγονται από τούς προαναφερθέντας Καθηγητάς, θα ήθελα να αναφέρω ένα πρόσφατο βιβλίο του Βυζαντινολόγου Καθηγητού της Οξφόρδης άίίil Mήnηή με τίτλο «Βυζάντιο, η αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης», όπου μεταξύ των άλλων γράφει: «όσο για το επίθετο "βυζαντινός" μπορούν να διατυπωθούν (και έχουν διατυπωθεί) σοβαρές αντιρρήσεις για την καταλληλότητά του. Επειδή όμως, έτσι και αλλιώς, ο όρος έχει επικρατήσει θα ήταν ένδειξη σχολαστικισμού να τον απορρίψουμε, εφ’ όσον συμφωνούμε πως η χρήση του είναι απλώς συμβατική. Στήν πραγματικότητα φυσικά δεν υπήρξε ποτέ μιά "βυζαντινή αυτοκρατορία". Υπήρξε ένα ρωμαϊκό κράτος με κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Οι κάτοικοί του ονόμαζαν τούς εαυτούς τους "Ρωμαίους" ή απλώς "χριστιανούς", και την πατρίδα τους "Ρωμανία"».
Βέβαια, όπως είναι γνωστόν, τις παραμονές της πτώσεως η Ρωμανία-Βυζάντιο δεν ήταν η παλαιά μεγάλη Αυτοκρατορία, αλλά μόνο η πόλη της Κωνσταντινούπολης με την περιφέρειά της, με λίγους κατοίκους και μαχητές, αφού όλη η Μικρά Ασία, καθώς επίσης και η Ανατολική Θράκη είχαν κατακυριευθή από τούς Οθωμανούς. Έναν αιώνα πρίν, ήτοι από την 2 Μαρτίου του 1345, για πρώτη φορά οι Οθωμανοί πάτησαν το πόδι τους στην Καλλίπολη της Θράκης.
2. Ημέρα αποφράς και ένδοξη
Η πτώση της Κωνσταντινουπόλεως παρέμεινε μέσα στον θρύλο και τις παραδόσεις μας και μάλιστα η 29η Μαΐου θεωρείται αποφράς ημέρα. Πρόκειται για ένα από τα τραγικότερα γεγονότα της ιστορίας μας. Η 29η Μαΐου είναι πράγματι το μεταίχμιο μεταξύ της ένδοξης Ρωμηοσύνης και της πονεμένης Ρωμηοσύνης. Η Ρωμηοσύνη έζησε και μετά την πτώση της Ρωμανίας, αλλά με διαφορετική μορφή. Δέν γνωρίζει κανείς πιά μορφή είναι η καλύτερη.
Τό γεγονός είναι ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δημούργησε έναν πολιτισμό, ο οποίος μεγαλούργησε, ιδιαιτέρως όσο η Αυτοκρατορία αυτή οδηγείτο προς το τέλος της ή καλύτερα την τελείωσή της, και αυτός ο πολιτισμός παρέμεινε και μετά την πτώση της μέχρι σήμερα. Μέχρι την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως λειτουργούσε η καταφατική διάσταση της Ρωμηοσύνης, ενώ μετά την πτώση της λειτουργούσε και μεγαλούργησε η αποφατική διάσταση της Ρωμηοσύνης, αφού παρά τις δυσκολίες ανέδειξε τούς νεομάρτυρας, οι οποίοι κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη ανανέωσαν το μαρτυρολόγιο, δηλαδή το μαρτυρικό πνεύμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Μπορεί να υπογραμμισθή ότι μέχρι το 1453 η Ορθόδοξη Εκκλησία ανέδειξε το ομολογιακό της πνεύμα, αφού κατοχύρωσε την ορθόδοξη διδασκαλία, καθώς επίσης κατοχύρωσε το μαρτυρικό και ησυχαστικό της πνεύμα. Μάλιστα δέ, όπως έχει παρατηρηθή, ο ησυχασμός, που αποτελεί την πεμπτουσία της ορθοδόξου διδασκαλίας, αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο προς το τέλος της Αυτοκρατορίας και ήταν εκείνος που διαφύλαξε την Ορθόδοξη Εκκλησία ζωντανή και δυναμική κατά την Τουρκοκρατία και αυτή ενεψύχωσε όλο το υπόδουλο γένος και ανέδειξε, όπως ελέχθη προηγουμένως, τούς μάρτυρας και ομολογητάς της πίστεως.
Ο αείμνηστος π. Ιωάννης Ρωμανίδης, του οποίου η αγάπη για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το λεγόμενο Βυζάντιο, είναι δεδομένη, αναφερόμενος στην πτώση της Κωνσταντινουπόλεως και μάλιστα αντιμετωπίζοντας την κατηγορία μερικών ότι στην πτώση συνετέλεσαν οι μοναχοί, είπε σε προφορική του ομιλία ότι «άλλο είναι η ιατρική επιστήμη και άλλο η πολιτική, η μία δεν έχει σχέση με την άλλη. Βέβαια, οι ιατροί (δηλαδή οι Κληρικοί και μοναχοί) είχαν πέσει με τα μούτρα να σωθή η Αυτοκρατορία, αλλά είχε φθάσει η Αυτοκρατορία σε τέτοιο σημείο, που δεν εσώζετο. Αλλά όμως η ιατρική επιστήμη σώθηκε. Καί διατηρήθηκε όλα τα χρόνια της Τουρκοκρατίας».
Αυτό σημαίνει ότι η ορθόδοξη πίστη που ήταν η βάση του Βυζαντίου είναι η επιστήμη της θεραπείας του ανθρώπου. Αυτή η πίστη που έχει θεραπευτικά αποτελέσματα είχε γίνει η κυρία πολιτική της Αυτοκρατορίας. Όμως, όταν χάθηκε η πολιτική αυτή δεν χάθηκε και η θεραπεία. Έτσι, όπως αλλού έλεγε ο αείμνηστος π. Ιωάννης, η 29η Μαΐου είναι ημέρα αποφράς, διότι καταλύθηκε η εναπομείνασα Αυτοκρατορία, αλλά όμως μπορεί να θεωρηθή και ως ημέρα της Ορθοδοξίας, διότι η ορθόδοξη πίστη απαλλάχθηκε από τις εκκοσμικευμένες προσμίξεις της και διατήρησε την ησυχαστική παράδοση.
Όσα θα ακολουθήσουν μπορούν να μάς διαφωτίσουν ως προς το σημείο αυτό.
3. Τά αίτια της πτώσεως της Πόλης
Υπάρχει ένα λαμπρό έργο του διαπρεπούς Βυζαντινολόγου Στήβεν Ράνσιμαν με τίτλο «η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως», στο οποίο μπορεί κανείς να βρή πολλά στοιχεία απαραίτητα για την κατανόηση τόσο των αιτίων που οδήγησαν στην πτώση της Βασιλευούσης, όσο και των περιστατικών και γεγονότων που προηγήθηκαν της αλώσεως, που έγιναν κατά την διάρκειά της και ακολούθησαν μετά από αυτήν. Θά δούμε τα βασικότερα από αυτά, γιατί έτσι θα κατανοήσουμε τα σημαντικά αυτά γεγονότα.
Δύο ήταν τα βασικά αίτια της πτώσεως της Κωνσταντινουπόλεως.
Τό πρώτο αίτιο ήταν τα όσα έγιναν κατά την Δ' Σταυροφορία το 1204, η οποία κατέλυσε την ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία λειτουργούσε ως υπερεθνικό Κράτος. Μετά την κατάλυση της Κωνσταντινουπόλεως, από τούς δυτικούς σταυροφόρους, έφυγε η πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία, η πόλη λεηλατήθηκε και δεν μπόρεσε από τότε να αποκτήση την παλαιά της αίγλη. Τά τμήματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας χωρίσθηκαν σε φέουδα και εδόθησαν σε διαφόρους Φράγκους Ηγεμόνας. Παράλληλα εδημιουργήθηκαν τρία μεγάλα Κέντρα, όπως η Αυτοκρατορία της Νικαίας, η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας και το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Αλλά και μετά την επανάκτηση της Κωνσταντινουπόλεως, μετά από μισό αιώνα, η Αυτοκρατορία δεν ήταν όπως παλαιά, «δεν ήταν πιά η κυριαρχούσα δύναμη στην χριστιανική ανατολή». Αυτή η αποδυνάμωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά την Δ' Σταυροφορία επέτρεψε στούς Σελτζούκους να επεκτείνουν τα εδάφη τους. Μετά την επανάκτησή της το 1261 η Αυτοκρατορία είχε μεγάλα προβλήματα, αντιμετώπιζε μεγάλες απειλές τόσο από τα Βαλκανικά Κράτη, τούς Σέρβους, όσο και από τούς δυτικούς.
Ο Άγγλος ιστορικός εήίnbήή ισχυρίζεται ότι η κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως από τούς Βενετούς και τούς Φράγκους το 1204 και η εγκατάσταση στην Βασιλεύουσα ενός Φράγκου Αυτοκράτορα ήταν το κορυφαίο γεγονός της κατάρρευσης του βυζαντινού κόσμου. Μάλιστα το 1204 «ήταν η πρώτη φορά που η Κωνσταντινούπολη έπεφτε στα χέρια εχθρών από την εποχή των εγκαινίων της το 330 μ.Χ.». Καί παρατηρεί εύστοχα: «ο συγκλονισμός του 1204 ήταν επομένως μεγαλύτερος από εκείνον του 1453, όταν η Πόλη έπεσε για δεύτερη φορά. Τή φορά αυτή η καταστροφή είχε ένα προηγούμενο και δεν ήλθε ως έκπληξη. Τό 1453 η Κωνσταντινούπολη βρισκόταν ήδη περικυκλωμένη και πολιορκημένη επί ένα αιώνα, στην διάρκεια του οποίου ο βρόγχος σφιγγόταν όλο και πιό δυνατά».
Τό δεύτερο αίτιο της πτώσεως της Κωνσταντινουπόλεως που συνδέεται με το προηγούμενο, ήταν το μίσος των Φράγκων έναντι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τό μίσος αυτό εκδηλώθηκε ακόμη από την Ζ' Οικουμενική Σύνοδο, η οποία θέσπισε την προσκύνηση των ιερών εικόνων και συνεχίσθηκε αργότερα. Η πολιτική των Φράγκων συνδέθηκε με μιά θεολογία που ήταν αντίθετη με την θεολογία της ορθοδόξου Ανατολής. Τό σχίσμα μεταξύ των Εκκλησιών, στην πραγματικότητα η απόσχιση της Παλαιάς Ρώμης από την Νέα Ρώμη, όταν η Παλαιά Ρώμη καταλήφθηκε από τούς Φράγκους, αύξησε το χάσμα μεταξύ των δύο τμημάτων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτό το χάσμα όχι μόνον δεν μπόρεσαν να γεφυρώσουν οι προσπάθειες για την ένωση των Εκκλησιών, αλλά το αύξησαν ακόμη περισσότερο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ανατολικοί, υπό την πίεση των επεκτάσεων των Οθωμανών, θέλησαν να επιτύχουν την ένωση με την δυτική Εκκλησία, και αυτό έγινε παρά την διαφωνία του αγίου Μάρκου του Ευγενικού, Μητροπολίτου Εφέσου, στην Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας το 1438-1439. Παρά την ένωση, όμως, οι δυτικοί δεν βοήθησαν και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν την Κωνσταντινούπολη. Φαίνεται, όμως, όχι μόνον δεν μπορούσαν να συνδράμουν, αλλά και δεν ήθελαν. Ο Στήβεν Ράνσιμαν παραθέτει πλείστα παραδείγματα από τούς εκκλησιαστικούς και πολιτικούς ηγέτες της Δύσεως, στα οποία φαίνεται καθαρά ότι δεν είχαν την δυνατότητα και την βούληση να βοηθήσουν οικονομικά και στρατιωτικά. Παρά την ένωση και την άρνησή τους να βοηθήσουν, εν τούτοις μερικοί Ενετοί και Γενουάτες ήρθαν αυθόρμητα από την Ιταλία για να πολεμήσουν εναντίον των Οθωμανών. Καί τελικά οι Ενετοί και οι Γενουάτες συμμετείχαν κατά την αντίσταση στην πολιορκία, αν και υπήρχαν μεταξύ τους πολλές διαφορές, και μάλιστα οι Γενουάτες απεχώρησαν την τελευταία στιγμή από τον αγώνα.
Στό σημείο αυτό πρέπει να σημειωθή ότι τις παραμονές της πτώσεως της Κωνσταντινουπόλεως υπήρχαν τρείς τάσεις, που ήταν έκφραση των τριών ιδεολογικών ρευμάτων που είχαν αναπτυχθή τον τελευταίο αιώνα στην Αυτοκρατορία. Είναι γνωστόν ότι στην Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας συμμετείχε ό,τι εκλεκτότερο είχε να παρουσιάση την εποχή εκείνη η Ρωμαϊκή Ορθοδοξία. Τρείς από αυτούς ήταν εκπρόσωποι αυτών των τάσεων. Ο ένας ήταν ο Γεννάδιος Σχολάριος, ο οποίος μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως έγινε ο πρώτος Πατριάρχης του υποδούλου Γένους. Ο Γεννάδιος έβλεπε ως μεγαλύτερο τον κίνδυνο που προερχόταν από την Δύση, με την αλλοίωση της ορθοδόξου πίστεως και την υποδούλωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον Πάπα. Ο δεύτερος εκπρόσωπος μιάς άλλης τάσεως ήταν ο Βησσαρίων, Επίσκοπος Νικαίας, ο οποίος πίστευε ότι έπρεπε να γίνη η ένωση των Εκκλησιών, ώστε διά του τρόπου αυτού να σταλή βοήθεια από την Δύση, και να διατηρηθή ελεύθερη η Κωνσταντινούπολη. Καί ο τρίτος εκπρόσωπος των τάσεων αυτών ήταν ο Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων, ο οποίος πρότεινε την αναδιοργάνωση του Κράτους σύμφωνα με την πλατωνική φιλοσοφία, και γενικά την αρχαία ελληνική παράδοση. Ο ίδιος έκανε υποδείξεις για διάφορα κοινωνικά οικονομικά και στρατιωτικά ζητήματα, τα οποία εν πολλοίς ήταν ανεφάρμοστα. Ακόμη και τον Χριστιανικό Θεό ονόμαζε Δία.
Από τις τρείς αυτές τάσεις αποδείχθηκε ότι η πιό ρεαλιστική εκπροσωπείτο από τον Γεννάδιο Σχολάριο. Καί αυτό, γιατί οι απόψεις του Γεωργίου-Γεμιστού Πλήθωνος δεν μπορούσαν να εφαρμοσθούν, ήταν ιδεαλιστικές και ουτοπιστικές, οι δέ απόψεις του Βησσαρίωνος ήταν ανεφάρμοστες. Άλλωστε ο Βησσαρίων τις παραμονές της πτώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, ήτοι μετά την Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας, έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και πήγε στην Δύση, προσεχώρησε στην λατινική Εκκλησία, έγινε Καρδινάλιος και παρ’ ολίγον να εκλεγή και Πάπας, αλλά τελικά δεν μπόρεσε, παρά τις προσπάθειές του, να παρακινήση τούς δυτικούς να σπεύσουν σε βοήθεια της Κωνσταντινουπόλεως. Μιά ελάχιστη βοήθεια που ήλθε δεν μπόρεσε ουσιαστικά να βοηθήση. Ο Βησσαρίων αγωνίσθηκε για να προσελκύση το ενδιαφέρον των Παπικών για να περισωθή η ανεξαρτησία του Γένους, αλλά και να συγκροτηθούν σταυροφορίες των ηγεμόνων της Δύσεως εναντίον των Τούρκων. Στό συνέδριο της Μάντουας (1459) και στην συγκέντρωση στην Αγκώνα (1464) φάνηκε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθή σταυροφορία, αλλά λόγω των ερίδων μεταξύ των ηγεμόνων τελικά οι Ευρωπαίοι ηγεμόνες έδειξαν απροθυμία. Ο Βησσαρίων, ως παπικός αντιπρόσωπος, ταξίδευσε στην Νεάπολη, την Βενετία, την Ουγγαρία και την Γερμανία προκειμένου να ομονοήσουν οι πολιτικοί ηγέτες και να αναλάβουν ιερό πόλεμο εναντίον των Τούρκων. Ενώ ήταν γέρων στην ηλικία, μετέβη στην Γαλλία το έτος 1472, αλλά και ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΑ' δεν έδειξε προθυμία για το έργο αυτό. Όταν επέστρεψε στην Ρώμη από την Γαλλία και ενώ βρισκόταν στην Ραβέννα, πέθανε την 18η Νοεμβρίου 1472, είκοσι χρόνια μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, χωρίς να επιτύχη απολύτως τίποτε. Έτσι, η ελπίδα του να βρή ουσιαστική βοήθεια από την Δύση για την διάσωση της Κωνσταντινουπόλεως και την εκδίωξη των Τούρκων απέβη άκαρπη, παρά το ότι αναγνωριζόταν ως μεγάλη φυσιογνωμία και μάλιστα εγκατέλειψε την ορθόδοξη πίστη του και έγινε παπικός.
Όμως η ομάδα του Γενναδίου Σχολαρίου είχε πιό ρεαλιστικές απόψεις, αφού πίστευε ότι το Βυζάντιο, που ήταν ένα απομεινάρι της παλαιάς δόξας, ούτως ή άλλως θα καταδικαζόταν, αλλά έπρεπε να γίνη προσπάθεια να διατηρηθή η ενότητα της Εκκλησίας. Διότι με την αλλοίωση της πίστεως και την ένωση με την Δυτική Εκκλησία, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να στοιχίση στον Οικουμενικό Πατριάρχη πάνω από τα τρία τέταρτα των Επισκόπων του. Ο Στήβεν Ράνσιμαν με ερωτηματικό τρόπο διατυπώνει ως εξής την άποψη αυτή: «Η ελληνική ακεραιότητα θα μπορούσε να διατηρηθεί καλύτερα από έναν ενωμένο λαό κάτω από μουσουλμανική κυριαρχία παρά από ένα κομμάτι κολλημένο στο κράσπεδο του δυτικού κόσμου;». Καί σημειώνει: «Η παρατήρηση που αποδίδεται από τούς εχθρούς του στον τελευταίο μέγα Πρωτονοτάριο του Βυζαντίου Λουκά Νοταρά ότι είπε: "Καλύτερα το σαρίκι του σουλτάνου παρά το καπέλο του καρδιναλίου", δεν ήταν τόσο σκανδαλώδης όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως».
Ο μεγάλος Άγγλος ιστορικός εήίnbήή γράφει ότι στις παραμονές της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως λεγόταν ότι ο Μέγας Δούκας Λουκάς Νοταράς ανεφώνησε: «κρειττότερόν εστιν ειδέναι εν μέση τή πόλει το φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν Λατινικήν». Όμως αυτό το ενέταξε ο εήίnbήή μέσα στην όλη προοπτική της αντιπάθειας των Κωνσταντινουπολιτών απέναντι στην επιθετικότητα των Δυτικών Χριστιανών. Είχαν προηγηθή τα γεγονότα της αλώσεως και λεηλατήσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τούς Φράγκους και όλες οι επιθετικές ενέργειες των Παπών για να αφομοιώσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Γράφει ο εήίnbήή ότι οι Έλληνες έβλεπαν ως ακατανόητη την «θριαμβευτική επίθεση της Δύσης». Αντίθετα «η επίθεση των μουσουλμάνων γειτόνων των Ελλήνων στην Ανατολή προκάλεσε λιγότερες ελληνικές δυσαρέσκειες, επειδή δεν επέφερε στούς Έλληνες τόσο μεγάλο συγκλονισμό... οι Έλληνες μπορούσαν να συμφιλιωθούν ευκολότερα με την προοπτική να κατακτηθούν από τούς Σελτζούκους και Οθωμανούς κληρονόμους των Αράβων παρά να κυριαρχηθούν από τούς τυχάρπαστους δυτικούς».
Αυτή ήταν η γενική αίσθηση των Ρωμηών. Γι’ αυτό «η αδελφή του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' λέγεται πως είχε αναφωνήσει το 1275», ύστερα από τις προσπάθειες που έγιναν για να υποταχθή η Ορθόδοξη Εκκλησία στον Παπικό θρόνο: «Καλύτερα να καταστραφεί η αυτοκρατορία του αδελφού μου, παρά η καθαρότητα της ορθόδοξης πίστης».
Επίσης, το «λαϊκό αίσθημα της ίδιας εποχής ήταν κράττον εμπεσείν εις χείρας Τούρκων ή Φράγκων». Καί όπως λέγει ο εήίnbήή, επικαλούμενος την ιστορική ανάλυση του άvήίί ά. «την ίδια προτίμηση είχε εκφράσει ο Πατριάρχης Μιχαήλ Γ', που κατείχε το αξίωμα αυτό στή διάρκεια των ετών 1170-1178, έναν αιώνα προτού κάν τεθεί το ζήτημα να εξαγοραστεί η δυτική στρατιωτική βοήθεια με τίμημα την υποταγή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο εκκλησιαστικό πρωτείον του Πάπα».
Επομένως, η άποψη ότι συμφέρει την Ρωμηοσύνη η υποδούλωσή της στούς Οθωμανούς παρά στούς Φράγκους, κυριαρχούσε από τον 12 αιώνα, ήταν μιά γενική απαίτηση του λαού και είχε σχέση με τις βαρβαρικές επιθέσεις της Δύσεως εναντίον της Ανατολής και κυρίως των Φράγκων εναντίον των Ρωμηών.
Αυτός ο ιστορικός συμβιβασμός, όταν τον επέβαλαν οι ιστορικές περιστάσεις, χωρίς να το επιδιώκουν οι Ρωμηοί, δικαιώθηκε πλήρως από την ιστορία. Γι’ αυτό όταν ο Γεννάδιος Σχολάριος έγινε ο πρώτος Πατριάρχης του Γένους, «που τελικά έκανε την εκλογή του Νοταρά, κατανόησε τα συμφέροντα των συμπατριωτών του καλύτερα από τον Βησσαρίωνα». Καί μάλιστα κατά τον Wήήdhήίιή όταν ο Γεννάδιος Σχολάριος τέθηκε επικεφαλής του νεοδημιουργημένου Rίm Millήιi «η ακεραιότητα της Εκκλησίας διατηρήθηκε, και, μαζί με αυτήν, η ακεραιότητα του ελληνικού λαού».
Τό γεγονός είναι ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία με την ενότητά της και με την ησυχαστική της θεολογία διατήρησε για τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς το δούλο γένος, τόσο στην πίστη όσο και στην ελληνικότητά του, και το προετοίμασε για την Επανάσταση του 1821, ενώ ο ελληνορθόδοξος πληθυσμός της Κάτω Ιταλίας και κυρίως της Σικελίας, της λεγομένης Μεγάλης Ελλάδος, έχασε και την Ορθοδοξία και την ελληνικότητα. Έτσι, παρά τα τραύματα της δουλείας, δικαιώθηκε η άποψη του αγίου Μάρκου του Ευγενικού και του Γενναδίου Σχολαρίου.
4. Η πολιορκία και η πτώση
Οι περιγραφές της πολιορκίας είναι φοβερές. Οι μάχιμοι στην πόλη δεν ήταν πολλοί. Ο αριθμός των μαχητών των δύο στρατοπέδων ήταν άνισος. Ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος κάλεσε τον γραμματέα του Φραντζή να του κάνει απογραφή των ανδρών μέσα στην πόλη που μπορούσαν να φέρουν όπλα. Ο Φραντζής βρήκε ότι «υπήρχαν μόνο τέσσερις χιλιάδες ενιακόσιες ογδόντα τρείς διαθέσιμοι Έλληνες και λίγο κάτω από δύο χιλιάδες ξένοι. Ο Κωνσταντίνος έμεινε κατάπληκτος από τούς αριθμούς και είπε στον Φραντζή να μήν τούς δημοσιεύσει». Ο στρατός των Οθωμανών αποτελείτο απο ογδόντα περίπου χιλιάδες άνδρες και ορδές ατάκτων.
Η ανδρεία των πολιορκουμένων ήταν πολύ μεγάλη. Ο Αυτοκράτορας πολεμούσε ως απλός στρατιώτης. Φαίνεται όμως ότι οι Γενουάτες έδειχναν μιά ουδετερότητα σε κρίσιμες στιγμές του αγώνος, αφού επεδίωκαν την ειρήνη και την συμφωνία με τον Σουλτάνο. Στόν Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο προτάθηκε να φύγη από την Πόλη, αλλά εκείνος αρνήθηκε. «Ήταν τόσο κουρασμένος, ώστε την ώρα που του μιλούσαν λιποθύμησε. Όταν συνήλθε, τούς είπε και πάλι ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τον λαό του. Θά πέθαινε μαζί του».
Στά τείχη πολεμούσαν οι μαχητές, αλλά τούς βοηθούσε και όλος ο λαός. Γυναίκες, και μοναχές «έσπευσαν στα τείχη να βοηθήσουν για τή μεταφορά υλικών για την ενίσχυση των οχυρωμάτων, και να μεταφέρουν στάμνες με νερό, για να ξεδιψάσουν οι αμυνόμενοι».
Εκτός από τον ηρωϊκό αγώνα των μαχητών αλλά και του λαού, ο Αυτοκράτορας έδωσε εντολή να γίνονται ακολουθίες, λιτανείες, προσευχές προς τον Θεό και την Παναγία. Ήταν πολύ συγκινητική η τελευταία λειτουργία που έγινε στην Αγία Σοφία, όπου έκλαιγαν και αλληλοσυγχωρέθηκαν και στην συνέχεια κοινώνησαν.
Ο ιστορικός Βυζαντινολόγος έήιiliήv συνέλεξε λεπτομέρειες της καταστάσεως που επικρατούσε τις ημέρες εκείνες, και τις παραμονές της πτώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. Γίνονταν θρησκευτικές τελετές και λιτανείες και όλος ο λαός έψαλε το «Κύριε ελέησον». Αναφέρει δέ τον τρόπο της τελευταίας θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στην Αγία Σοφία, όπως τον περιγράφει ο άγγλος ιστορικός ά. Pήήίι: «Η μεγάλη ακολουθία εκείνης της βραδυάς, η οποία πρέπει να κατέχη ξεχωριστή θέσι στην ιστορία, ήτο η τελευταία Χριστιανική ακολουθία που έλαβε χώρα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας... Η ιερή ακολουθία στην πραγματικότητα ήταν μία επιθανάτιος λειτουργία. Η Αυτοκρατορία αντιμετώπιζε την αγωνία και έπρεπε η σχετική με το πνεύμα της, που έσβυνε, Ακολουθία να γίνη δημοσία, στην πιό ωραία της εκκλησία και μπροστά στον τελευταίο γενναίο της Αυτοκράτορα. Εάν η σκηνή της στέψεως του Καρόλου του Μεγάλου και της δημιουργίας μιάς Αυτοκρατορίας –την οποία τόσον ζωντανά περιγράφει ο αίίήή– ανήκει στις πιό γραφικές της ιστορίας, η σκηνή της τελευταίας Λειτουργίας, που έγινε στην Αγία Σοφία, είναι ασφαλώς από τις πιό τραγικές».
Μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, τον θάνατο του τελευταίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου και την είσοδο των Τούρκων στην Πόλη άρχισε η σφαγή, η λεηλασία, η λαφυραγώγηση και ο εξανδραπονδισμός. Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής υποσχέθηκε στούς στρατιώτες του ότι θα έχουν το δικαίωμα να λαφυραγωγήσουν την Πόλη για τρείς ημέρες. Πράγματι η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη. «Τά ιδιωτικά σπίτια λεηλατήθηκαν συστηματικά' κάθε τμήμα λαφυραγωγών άφηνε μιά μικρή σημαία στην είσοδο για να δείξει ότι το σπίτι είχε λεηλατηθή ολοσχερώς. Μαζί με τα υπάρχοντά τους έπαιρναν και τούς ενοίκους. Όποιος λιποθυμούσε ή έπεφτε από αδυναμία, σφαζόταν μαζί με μερικά μικρά παιδιά που θεωρήθηκαν ότι δεν είχαν αξία' αλλά κατά κανόνα τώρα πιά δέ θυσίαζαν τή ζωή των αιχμαλώτων. Υπήρχαν ακόμα μεγάλες βιβλιοθήκες στην Πόλη, μερικές κοσμικές και οι περισσότερες των μοναστηριών. Τά περισσότερα βιβλία κάηκαν' αλλά υπήρξαν μερικοί Τούρκοι αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουν ότι ήταν εμπορεύσιμα αντικείμενα και διέσωσαν μερικά που αργότερα πουλήθηκαν για ευτελή ποσά σε όποιον ενδιαφερόταν. Μέσα στις εκκλησίες έγιναν σκηνές ακολασίας. Πολλοί εσταυρωμένοι με πολύτιμες πέτρες κουβαλήθηκαν με τούρκικα τουρμπάνια τυλιγμένα γύρω από τα κεφάλια τους. Πολλά κτίρια έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημίες. Τό βράδυ δεν υπήρχαν πολλά για να να λαφυραγωγηθούν' και κανένας δέ διαμαρτυρήθηκε, όταν ο σουλτάνος προκήρυξε ότι η λαφυραγωγία έπρεπε να σταματήσει. Οι στρατιώτες είχαν αρκετή ασχολία για τις υπόλοιπες δύο μέρες να μοιράσουν τα λάφυρα και να μετρήσουν τούς αιχμαλώτους. Διαδόθηκε ότι αυτοί ήταν πενήντα χιλιάδες, από τούς οποίους μόνο πεντακόσιοι ήταν στρατιώτες. Οι υπόλοιποι από τούς χριστιανούς στρατιώτες σκοτώθηκαν, εκτός από τούς λίγους άνδρες που διέφυγαν με τα πλοία. Οι νεκροί, μαζί με τούς αμάχους που υπήρξαν θύματα της σφαγής, λέγεται ότι ήταν τέσσερις χιλιάδες». Ο Σουλτάνος απελευθέρωσε τις περισσότερες από τις ευγενείς αρχόντισσες, αλλά κράτησε για το χαρέμι του τα ωραιότερα από τα αγόρια και τα κορίτσια. Επίσης, λέγεται ότι ο Μεχμέτ (Μωάμεθ) «είχε στείλει τετρακόσια ελληνοπαίδια ως δώρο στον καθένα από τούς τρείς κυριότερους μωαμεθανούς ηγεμόνες: τον σουλτάνο της Αιγύπτου, το βασιλιά της Τύνιδας και το βασιλιά της Γρανάδας».
Ο Δούκας ως εξής θρήνησε για την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453: «Ώ πόλις, πόλις, πόλεων πασών κεφαλή! ώ πόλις, πόλις κέντρον των τεσσάρων του κόσμου μερών! ώ πόλις, πόλις, Χριστιανών καύχημα και βαρβάρων αφανισμός! ώ πόλις, πόλις, άλλη παράδεισος φυτευθείσα προς δυσμάς, έχουσα ένδον φυτά παντοία βρίθοντα καρπούς πνευματικούς! πού σου το κάλλος, παράδεισε; πού σου η των χαρίτων του πνεύματος ευεργετική ρώσις ψυχής τε και σώματος; πού τα των αποστόλων του κυρίου μου σώματα, τα πρό πολλού φυτευθέντα εν τώ αειθαλεί παραδείσω, έχοντα εν μέσω τούτων το πορφυρούν ιμάτιον, την λόγχην, τον σπόγγον, τον κάλαμον, άτινα ασπάζοντες εφανταζόμεθα τον εν σταυρώ υψωθέντα οράν, πού τα των οστών λείψανα, πού τα των μαρτύρων; πού τα του μεγάλου Κωνσταντίνου και των λοιπών βασιλέων πτώματα;...».
5. Η νοσταλγία και το όνειρο της Πόλης
Λίγο πιό κάτω θα αναφερθώ στο όραμα και το όνειρο των Ρωμηών για την απελευθέρωση της Πόλης, ακόμη και μετά το 1821 και την συγκρότηση του πρώτου Ελληνικού Κράτους. Αλλά εδώ πρέπει να σημειωθή ότι πάντοτε το όραμα του αληθινού Ρωμηού ήταν η απελευθέρωση της Πόλης, που αποτελούσε την πρωτεύουσά τους.
Η Έλλη Σκοπετέα στο βιβλίο της «το "Πρότυπο Βασίλειο" και η "Μεγάλη Ιδέα"», χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό, αναλύει διεξοδικά ότι μετά την συγκρότηση του Ελληνικού Βασιλείου, επιδιώκεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις να απαρτισθή ένα «Πρότυπο Βασίλειο» με δύο βασικά στοιχεία. Τό ένα ο προσανατολισμός του προς την Ευρώπη και την παράδοσή της, και το δεύτερο η ανάπτυξη της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, δηλαδή η συνδέσή του με την αρχαία Ελλάδα. Επιδιωκόταν με όλους τούς τρόπους η ανάπτυξη μιάς νέας συνείδησης στο αρτιγέννητο Βασίλειο, του οποίου ως αρτιγέννητου νηπίου ανάδοχος ήταν η Ευρώπη. Όμως παράλληλα στον λαό ουδέποτε έσβησε το όνειρο και η ιδέα της Πόλης. Κυρίως σε αυτό το σημείο θα επικεντρωθή η προσοχή μας από την ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη.
Η Έλλη Σκοπετέα αναλύει ότι ο πατέρας της Μεγάλης Ιδέας είναι ο Ιωάννης Κωλέττης, ο οποίος ομίλησε για την Μεγάλη Ιδέα του Γένους σε μιά μνημειώδη αγόρευσή του στην Εθνοσυνέλευση την 14-1-1844. Γενικά γινόταν λόγος για το ότι η ολοκλήρωση της Επαναστάσεως του 1821 συνδεόταν με την απελευθέρωση της Πόλης, της οποίας κέντρο ήταν η Αγία Σοφία, με την όλη παράδοσή της. Όμως η Μεγάλη Ιδέα πέρασε από τρείς φάσεις. Η πρώτη, που καλλιεργήθηκε από τον Ιωάννη Κωλέττη, αλλά κυρίως από τον Βασιλιά Όθωνα, ήταν να θεωρήται ως εθνικό κέντρο η Κωνσταντινούπολη, και το όνειρο ήταν η Ανατολική Ελληνική Αυτοκρατορία, γι’ αυτό και ο Κωλέττης πρότεινε να μήν αποκτήση το Ελληνικό Κράτος νέα επίσημη πρωτεύουσα, γιατί η πραγματική του πρωτεύουσα είναι η Κωνσταντινούπολη. Η δεύτερη φάση της Μεγάλης Ιδέας που συνέπεσε με την έλευση του Βασιλέως Γεωργίου στην Ελλάδα, εκφραζόταν με την αύξηση του Βασιλείου της Ελλάδος και αυτό ενθαρρύνθηκε και με το γεγονός της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Έτσι, σε αυτήν την φάση εθνικό κέντρο θεωρείται πιά η Αθήνα, αλλά επιδιωκόταν η επέκταση των ελληνικών συνόρων. Καί η τρίτη φάση της Μεγάλης Ιδέας που αναπτύχθηκε γύρω στα 1870 λειτουργούσε ως συμβιβασμός των δύο κέντρων, ήτοι της Κωνσταντινουπόλεως και της Αθήνας «πίσω από το σχήμα του ελληνοθωμανισμού». Ο ελληνοθωμανισμός συνδέεται με το δόγμα της ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την δυναμική παρουσία των Ρωμηών σε αυτήν, και έτσι στην πραγματικότητα με τον ελληνοθωμανισμό «ανασυρόταν στην επιφάνεια η προεπαναστατική φαναριώτικη δυνατότητα», δηλαδή η έσωθεν φθορά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όμως με την νέα μορφή λειτουργεί όχι ως «διάβρωση της Αυτοκρατορίας εκ των ένδον, αλλά ενσωμάτωση των Ελλήνων στον οθωμανικό κρατικό μηχανισμό».
Βεβαίως η Μεγάλη Ιδέα του Γένους, που συνδεόταν τόσο με την απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως, όσο και με την ανασύσταση του Ρωμαϊκού Κράτους, καταστράφηκε ολοσχερώς με την Μικρασιατική Καταστροφή, που είναι χειρότερη και από την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως την 29η Μαΐου του 1453. Ωστόσο, όμως, το πνεύμα της Ρωμηοσύνης παραμένει μέσα στις καρδιές μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
6. Τό ζωντανό πνεύμα της Ρωμηοσύνης
Η πτώση της Κωνσταντινουπόλεως υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα μέσα στην ιστορία. Πρέπει να παρατηρηθή ότι τα εγκαίνια της Κωνσταντινουπόλεως έγιναν από τον Μ. Κωνσταντίνο και την μητέρα του Ελένη στις 11 Μαΐου του 330 και η πτώση της έγινε στις 29 Μαΐου του 1453, ενώ Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος και η μητέρα του Ελένη. Η ίδρυσή της έγινε με μεγαλοπρέπεια και τελετές, ενώ η πτώση της συνδέθηκε με θεία Λειτουργία που έγινε μέσα σε ένα εσχατολογικό χαρακτήρα και προοπτική, έσβυσε μέσα στην αιωνιότητα, στην διαχρονικότητα του χρόνου που διαποτίζει την θεία Ευχαριστία, όπως το εκφράζει η εκφώνηση του Ιερέως «τα σά εκ των σών σοί προσφέρομεν κατά πάντα και διά πάντα».
Όμως, παρά την τραγικότητα της πτώσης, αλλά και των γεγονότων που ακολούθησαν υπάρχουν και τα θετικά σημεία, αφού η Ορθόδοξη Εκκλησία κατά την Τουρκοκρατία διοργανώθηκε με τις δικές της δυνάμεις, σφυρηλατήθηκε η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών, διαφυλάχθηκε το δόγμα. Ο Σουλτάνος ανέδειξε Πατριάρχη τον ηγέτη της ησυχαστικής παραδόσεως, τον Γεννάδιο Σχολάριο, και η Ορθόδοξη Εκκλησία απετέλεσε μιά αυτοδιοικούμενη κοινότητα με το σύστημα του Μιλέτ που καθόρισε ο Σουλτάνος.
Αυτή η διαφύλαξη του δόγματος και του ησυχαστικού πνεύματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ανέδειξε ομολογητάς και μάρτυρες, τούς νεομάρτυρες, ενέπνευσε αγωνιστές, ενίσχυσε τούς απλούς ανθρώπους του λαού και διεφύλαξε γενικά τα ιερά και τα όσια της φυλής μας και της ορθοδόξου παραδόσεως.
Τό πνεύμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Ρωμηοσύνης, δεν χάθηκε με την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως. Διασώθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία, κυρίως από τον μαρτυρικό Πρωτόθρονο Οικουμενικό θρόνο, από τον ορθόδοξο μοναχισμό και από τον πολιτισμό της Ρωμηοσύνης, με την αγιογραφία, την ναοδομία, την μουσική και την ιατρική ψυχοθεραπευτική μέθοδο που διασώζει την αρχοντιά και το μεγαλείο της Ορθοδόξου Παραδόσεως.
Η Ρωμηοσύνη, και όταν ήταν οργανωμένο Κράτος, ήταν στην βάση του πνευματική, αλλά και τώρα που καταργήθηκε το Κράτος ανήκει σε όλον τον κόσμο, σε ολόκληρη την Οικουμένη, αφού Ρωμηοί υπάρχουν σε όλα τα μέρη της γής. Καί ελπίζουμε ότι αυτό το πνεύμα της Ρωμηοσύνης με τον πολιτισμό και την πνευματική ιατρική, όπως εκφράζεται από την νηπτική και φιλοκαλική παράδοση, θα κυριαρχήση σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλωστε, σήμερα και στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ανατολή, υπάρχουν Ρωμηοί, στο πνεύμα και την καρδιά, εκτός από ελληνόφωνους, και αραβόφωνοι, σλαβόφωνοι, αγγλόφωνοι, γαλλόφωνοι κλπ. Η αγάπη που δείχνουν όλοι στην Ρωμαίϊκη παράδοση δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις μεγάλες μέσα στην Ρωμηοσύνη. Τό πνεύμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, παρά την πτώση του οργανωμένου Κράτους, είναι ζωντανό. «Η Ρωμιοσύνη έν φυλή συνόκαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την –ι–ξηλείψη, κανένας, γιατί σκέπει την που τ’ άψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη έν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!».
Όπως τις παραμονές της πτώσεως της Κωνσταντινουπόλεως επικρατούσαν τρείς τάσεις, ήτοι η φιλοδυτική, η αρχαιοελληνική και η ησυχαστική και βέβαια δικαιώθηκε η τελευταία, έτσι και σήμερα επικρατούν και οι τρείς αυτές τάσεις, δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζουν και σήμερα αυτές τις τρείς παραδόσεις. Όμως εάν θέλουμε να μεγαλουργήσουμε στην Οικουμένη θα πρέπει να επιμείνουμε στην παράδοση του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του αγίου Μάρκου του Ευγενικού και του Γενναδίου Σχολαρίου, διότι αυτή η παράδοση απαντά στα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου, και αυτήν την παράδοση αναζητούν οι βασανισμένοι σύγχρονοι άνθρωποι και σε Ανατολή και σε Δύση.
Γι’ αυτό σήμερα δεν θρηνούμε απλώς για την πτώση, αλλά δοξάζουμε το πνεύμα και την ομορφιά αυτού του πολιτισμού και της παραδόσεως που μπόρεσε να εισδύση μέσα στο βάθος της τελευταίας θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία, και έτσι εισεχώρησε μέσα στο πνευματικό DNA της ανθρωπότητος.
Μέ αυτήν την έννοια το πνεύμα του τελευταίου ηγέτη της Αυτοκρατορίας, του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, είναι ζωντανό. Καί ο τελευταίος Αυτοκράτορας δεν είναι απλώς μαρμαρωμένος, αλλά διαφεντεύει και βασιλεύει σε όσους αισθάνονται Ρωμηοί, με την πνευματική οικουμενική αντίληψη. Καί ο λόγος του τελευταίου Αυτοκράτορα προς τον Σουλτάνο, που του ζητούσε να παραδώση την Πόλη: «την πόλιν ου σοί δίδομεν' κοινή γάρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεθα και ου φεισόμεθα της ζωής ημών», δείχνει ότι η Πόλη δεν παραδόθηκε, αλλά είναι ζωντανή, αφού ακολούθησε τούς ευλογημένους μαχητάς στον ζωοποιό τάφο και από εκεί αναστήθηκε και είναι σήμερα η πνευματική πόλη του κάθε Ρωμηού που ζή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής, και οραματίζεται την ουράνια πόλη «ής τεχνίτης και δημιουργός ο Θεός».
Μετά την άλωση της Πόλης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέπτυξε μεγάλη δράση, ο δέ Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε ο εθνάρχης και μάρτυρας του Γένους μας. Μέσα στην οργάνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παρά τα προβλήματα που ανεφύησαν, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποδείχθηκε ο συνεκτικός δεσμός όλων των άλλων Πατριαρχείων και κράτησε αναμμένη την φλόγα της πίστεως, της θεολογίας και της κοινοτικής ζωής. Η Εκκλησία ως μαρτυρική ανέδειξε νεομάρτυρες και πολλοί Πατριάρχες και Επίσκοποι ανεδείχθησαν μάρτυρες στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. Τό πνεύμα του ρωμαίϊκου πολιτισμού επέζησε και επιζή. Καί το σημαντικότερο είναι ότι ακόμη και σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πρωτόθρονη Εκκλησία, που προεδρεύει και αναλαμβάνει υπεύθυνες αποστολές και πρωτοβουλίες για την διατήρηση της ενότητος των Ορθοδόξων Εκκλησιών, και με αυτόν τον τρόπο μάς υπενθυμίζει ζωντανά και δυναμικά την για χίλια χρόνια λάμψασα Χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Επειδή δέ διαθέτει τεράστια πείρα σε όλους τούς τομείς, γι’ αυτό και οι κατά τόπους αυτοκέφαλες Εκκλησίες πρέπει να συνεργάζονται στενώτατα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στόν θεσμό και την διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου η ζωή και η δράση απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Ασία, και το οποίο εκφράζει το οικουμενικό πνεύμα της Ρωμηοσύνης, αλλά και την ησυχαστική ζωή της Ορθοδόξου Παραδόσεως με την ευλογημένη παρουσία του Αγίου Όρους, διασώζεται όχι μόνον η Βασιλεύουσα, αλλά και ολόκληρο το πνεύμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτού που ονομάζουμε Βυζάντιο.
Γι’ αυτό η «Πόλις εάλω» αλλά και ζή.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 23:30:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker
quote:
Αδελφε stits συνελθε.Μονο το αγαθαγγελος αμφισβητω.
<<Πιστευε και μη ερευνα>> ??? Μα σε αυτες τις 90 σελιδες ερυνα γινεται.Ειμαστε πιστοι που ερευνουμε τις γραφες νομιζα τοσο καιρο.

Χαλκείε,

ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ,ΕΡΕΥΝΑ

----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2005, 23:46:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker
quote:
Δίς τρισάριθμος χιλιαντάδος νόει, όταν τέρμα φέρωσιν, σύν έβδομον αιώνα, ξανθόν γένος ορμήται πρός Βυζάντιον τάχα πρός γενής ανακτόρων διχθήση.
Όδε πύλη θρήνησον επ’ άκρα νέμων στέφος γάρ εν σοί, τό στέφος όταν άρη, πρός ύψος ήξω τήν πατηθείσαν χάριν, έφευροί μοι καί κόψατε καί τέλος αλαζόνας. οπηνίκα μέν εις Άδην τρέχειν πάντας τοίς εν τάφοις σπεύδοντας έξω, των δυσσεβών συστήματα κόπτετε ξίφος, φεύ σοί Πελοπόννησος πολεμηθήση, ούχ, ως ξένος κίνδυνος, άλλ’ οικείως, πλείστα κόλα μένουσιν εις εξαμίλει.
Γότθου συριγμός υιόν της Άγαρ φεύμα, όγε τρισαθλιόματος ύδατος του αλφαίως, ώ τών συμφορών τής νήσου τής Ελλάδος ! μάλλον και τα πρώτιστα πάση τή κτίσει.

Όποιος μπορεί να βοηθήσει εδώ παιδιά τι εννοεί η προφητεία. Αυτό το:

Δίς τρισάριθμος χιλιαντάδος νόει, όταν τέρμα φέρωσιν, σύν έβδομον αιώνα, ξανθόν γένος ορμήται πρός Βυζάντιον τάχα πρός γενής ανακτόρων διχθήση.

ειναι το ζουμί.
Τι εννοεί δις τρισάριθμος χιλιαντάδος; 2 φορές το 1000; ή 2 φορές το 1003=2006;

----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

22
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Bermuda
630 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 00:22:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους 22  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος 22  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος 22  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος 22
<<Διπλό τριπλό θα πάρουμε αυτό που μας επάρθη κι η πόλη κι η Αγιά Σοφία δίκη μας θε να γίνει>> Γεώργιος Βιζυηνός,ποιήμα για την Αγιά Σοφιά.

<<Δις τρισάριθμος χιλιαντάδος,όταν τέρμα φέρωσιν,συν έβδομον αιώνα,>>
Διπλός τριπλός αριθμός επάνω σε χιλιάδα,όταν θα φτάσουν στο τέρμα,και θα είναι έβδομος αιώνας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
STITS
Μέλος 2ης Βαθμίδας


273 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 00:38:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους STITS
ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΤΟΙ,

ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΧΕΙ ΣΤΥΛΩΣΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΟΝΕΛΦΕΛΝΤ (ΠΟΥ ΗΔΗ ΣΑΣ ΕΧΩ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ).

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΕΚΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ «ΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΟΥΝ».

ΗΔΗ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ.

ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΧΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ (ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ) ΘΑ ΔΙΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ !!!

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

22
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Bermuda
630 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 00:55:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους 22  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος 22  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος 22  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος 22
Για να εξηγήσω τι εννοώ,ο διπλός τριπλός είναι το 2Χ3=6,
θα είναι επάνω σε χιλιάδα,δλδ επάνω στην αρχή μια χιλιετίας,και θα είναι έβδομος αιώνας,θα είναι δλδ στην χιλιετία που αλλάζει εντός του εβδόμου αιώνος,ήτοι σημαίνει τη χιλιετία που αρχίζει το 2000.
Αν τα προσθέσουμε όλα αυτά,έχουμε 2000+6=2006, όταν φτάσουν στο τέρμα της βασιλείας τους και τους καταδιώξουν οι Ρώσοι.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
22
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Bermuda
630 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 01:07:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους 22  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος 22  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος 22  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος 22
Συ της νίκης ηπλώσας τας χειρας ευχαρίστως,και βραβείον ειληφας εν τω τέλει του σκηπτρου.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 01:30:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker
quote:
θα είναι επάνω σε χιλιάδα,δλδ επάνω στην αρχή μια χιλιετίας,και θα είναι έβδομος αιώνας,θα είναι δλδ στην χιλιετία που αλλάζει εντός του εβδόμου αιώνος,ήτοι σημαίνει τη χιλιετία που αρχίζει το 2000.

Αυτό το "εβδόμου αιώνος" όμως μου κάνει κάπως ξέμπαρκο. Δηλαδή έβδομο αιώνα από την πτώση της Πόλης; Δηλαδή 14-15ος ο 1ος, οπότε πάμε 20ος-21ος ο έβδομος, με βάση κάθε αιώνα το '53;

Ίσως...


----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

menas
Μέλος 2ης Βαθμίδας


206 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 01:34:02  Εμφάνιση Προφίλ
Αγαπητέ φίλε stits,

χαίρομαι που τόσο πολλοί φίλοι εδώ έχουν βρει στο πρόσωπό σου μια εμπνευσμένη βοήθεια στην αναζήτησή τους. Δυστυχώς όμως βρίσκομαι στη δύσκολη θέση να πω ότι η απάντησή σου στον προβληματισμό του xalkeiou (που είναι ταυτόχρονα και δικός μου προβληματισμός) δεν με καλύπτει καθόλου. Το αντίθετο θα έλεγα, θεωρώ ότι αντιβαίνει στο συνολικό πνεύμα και τη λογική του θέματος "αναζήτηση της ερμηνείας των προφητειών".

quote:

ΑΔΕΛΦΕ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΤΕ Xalkeie,

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ.
ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΥΠΑΡΚΤΟΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΕ;
ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟ.

ΗΤΑΝ ΘΕΙΟ ΘΕΛΗΜΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΘΕΙΟ ΘΕΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ.

ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ, ΕΡΕΥΝΑ.

ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ.


Το βασικό σου επιχείρημα για να τεκμηριώσεις την θεοπνευστία των προφητειών του Αγαθάγγελου, καθώς και έμμεσα την θεοπνευστία και άλλων προφητών ή/και χρησμολόγων όπως ο Λέων ο Σοφός, είναι η πεποίθησή σου ότι συμφωνούν/τεκμηριώνονται από τις υπόλοιπες προφητείες των άλλων «άγιων προφητών» όπως τους ονομάζεις.
Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται από μια άλλη πεποίθησή σου, ότι δηλαδή οι ‘προφητείες’ του Αγαθαγγέλου όπως οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, διατηρήθηκαν δια Θείου Θελήματος, και άρα είναι Θεόπνευστες. Αυτή η πεποίθηση όμως σαν λογικό επιχείρημα είναι διάτρητη, και ο φίλος WWalker που κατά διαστήματα έχει με πάθος υπερασπίσει την απολυτότητα της λογικής, αν λάμβανε από τον Schwabe ένα τέτοιο επιχείρημα σαν μέσο τεκμηρίωσης μια θέσης, θα έσκιζε τα ρούχα του (διαρρήγνυε τα ιμάτιά του). Στην ερώτηση: Πως ξέρουμε ότι ο Αγαθάγγελος είναι θεόπνευστος, η απάντηση είναι : το ξέρουμε γιατί είναι Θείο Θέλημα! Δεν αναφέρομαι στο ότι οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης διατηρήθηκαν ακριβώς με τον τρόπο που λες. Από τη μεριά μου όμως έχω έναν ικανό όγκο τεκμηρίων που μπορεί να στηρίξει αυτή μου τη θέση. Αναφέρομαι όμως ξεκάθαρα στο κατά πόσο τεκμηριώνεις το ότι οι προφητείες του Αγαθάγγελου είναι εξ ίσου θεόπνευστες.

Συνολικά, σε καμία περίπτωση δεν συνάδεις, με την τελευταία σου (και πολύ της μόδας σήμερα) συμβουλή να μην πιστεύουμε εύκολα στις γνώμες των ανθρώπων, αλλά να ερευνάμε. Ο xalkeios ερεύνησε περί του Αγαθαγγέλου, και η έρευνά του ανέδειξε προβληματισμούς που έφερε στο τραπέζι. Από τη μεριά σου όμως δεν έδειξες κανένα τέτοιο στοιχείο αντίστοιχης έρευνας.

Επιγραμματικά σημειώνω τις ισχυρότερες ενστάσεις μου επί της επιχειρηματολογίας σου για την θεοπνευστίας των προφητειών του Αγαθάγγελου.

1. Οι προφητείες του συμφωνούν με όλους τους άγιους προφήτες. (ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΥΠΑΡΚΤΟΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΕ;)

Προβλήματα:

a. Για να μπορείς να το πεις αυτό, πρέπει να έχεις πρώτα ερμηνεύσει ΟΛΟΥΣ του άγιους προφήτες.
b. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι προφήτες που έχεις αναφέρει μέχρι σήμερα, είναι άγιοι και έχουν προφητεύσει ακριβώς τα ίδια πράγματα, και μεταξύ τους και με τον Αγαθάγγελο.
c. Αν μέσα στους προφήτες που παρουσίασες υπάρχουν και κάποιοι που δεν θεωρείς άγιους, σημαίνει αυτομάτως ότι υπάρχουν και ψευδοπροφήτες με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Εδώ βρίσκεται και η σοβαρότερη ένστασή μου με το επιχείρημα. Είναι δεδομένο και προφητευμένο ότι οι προφήτες του Βάαλ έχουν (από πριν την Πυθία μέχρι τέλους) μεγάλη δύναμη και τεράστια ποσοστά επιτυχίας. Λίγο φόλα, ακόμα και 1% στο κατάλληλο σημείο, τους φτάνει για να επιτύχουν την πλάνη. Οπότε το γεγονός ότι φαινομενικά όλες αυτές οι προφητείες που έχεις παρουσιάσει δείχνουν να συμφωνούν μεταξύ τους, μάλλον καμπανάκι θα έπρεπε να είναι και όχι να γίνει λόγος εφησυχασμού.
d. Έχω σοβαρό πρόβλημα να εμπιστευτώ το προσωπικό σου αισθητήριο/κριτήριο ως προς το ποιος είναι θεόπνευστος προφήτης. Μέσα στις προφητείες σου, μεμειγμένοι με τους προφήτες του Θεού, υπάρχουν τεράστιοι ψευδοπροφήτες και πληθώρα πλανερών οραμάτων. Αν γνωρίζεις ότι είναι σκάρτες αλλά τις χρησιμοποιείς, δεν ερευνάς σωστά και δεν ενημερώνεις σωστά. Αν δεν γνωρίζεις, τότε τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει λόγος για επιφύλαξη, κατά τη συμβουλή σου, και δεν μπορώ εύκολα να δεχτώ αυτό το «οι άλλοι άγιοι προφήτες…λένε τα ίδια πράγματα». Ο Λέων ο Σοφός δηλαδή στην καλύτερη ή ο Κέισι στη χειρότερη? Ένα ξεσκαρτάρισμα στη λίστα σου με τους προφήτες και ο διαχωρισμός σε άγιους και μη (κατά την άποψή σου τουλάχιστον) θα βοηθούσε στη διάκριση.

2. ΗΤΑΝ ΘΕΙΟ ΘΕΛΗΜΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

a. Πως το ξέρεις αυτό (εκτός αν εννοείς ότι τα πάντα στη γη είναι Θείο Θέλημα, οπότε το ίδιο ισχύει και για τους προφήτες της Νέας Εποχής)?
b. Οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, έχουν σημαντικά τεκμήρια ύπαρξης χιλιάδων ετών, και δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά δυό χιλιάδες χρόνια μετά. Οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, δεν γράφτηκαν από άγνωστους, μυστικούς ή ανώνυμους προφήτες. Οι διαφορές είναι πολύ ισχυρότερες από τις ομοιότητες.

Αν λοιπόν έχεις κάποια καλύτερη τεκμηρίωση ως προς το γιατί πρέπει ο κάθε πιστός που επισκέπτεται αυτή τη σελίδα (ανάμεσά τους πίνοντες γάλα ακόμα) να ‘κανονίσει’ τις προφητείες του Αγαθάγγελου και να τους αποδώσει την τιμή της Θεοπνευστίας και της απόλυτης πίστης, και αυτή σου η τεκμηρίωση είναι αποτέλεσμα της έρευνας που πρεσβεύεις, θα ήμουν ευγνώμων να την ακούσω και να αναθεωρήσω τις επιφυλάξεις μου.

Φιλικά
m
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΣGR
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
285 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 01:45:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΝΙΚΟΣGR
quote:
Τι εννοεί δις τρισάριθμος χιλιαντάδος; 2 φορές το 1000; ή 2 φορές το 1003=2006;

Eννοει κατα την αποψη μου 2 φορες το 1003,δηλαδη 2006Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 01:51:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker
Και γω αυτό νομίζω Νίκο.
Βέβαια, σύμφωνα με αυτό που είπε ο 22, πάει και πάλι στο 2χ3=2006.

Κάποιος να τα πήγαινε καλά με τα αρχαία ρε παιδιά;

----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 01:54:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker
quote:
Δίς τρισάριθμος χιλιαντάδος νόει, όταν τέρμα φέρωσιν, σύν έβδομον αιώνα, ξανθόν γένος ορμήται πρός Βυζάντιον τάχα πρός γενής ανακτόρων διχθήση.
Όδε πύλη θρήνησον επ’ άκρα νέμων στέφος γάρ εν σοί, τό στέφος όταν άρη, πρός ύψος ήξω τήν πατηθείσαν χάριν, έφευροί μοι καί κόψατε καί τέλος αλαζόνας. οπηνίκα μέν εις Άδην τρέχειν πάντας τοίς εν τάφοις σπεύδοντας έξω, των δυσσεβών συστήματα κόπτετε ξίφος, φεύ σοί Πελοπόννησος πολεμηθήση, ούχ, ως ξένος κίνδυνος, άλλ’ οικείως, πλείστα κόλα μένουσιν εις εξαμίλει.
Γότθου συριγμός υιόν της Άγαρ φεύμα, όγε τρισαθλιόματος ύδατος του αλφαίως, ώ τών συμφορών τής νήσου τής Ελλάδος ! μάλλον και τα πρώτιστα πάση τή κτίσει.

Γενικότερα, όποιος ξέρει αρχαία, θα μας κάνει μεγάλη χάρη να το μεταφράσει.
Όχι τίποτα άλλο, κάτι λέει για Πελοπόννησο, να ξέρουμε να την κάνουμε!

----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Peronosporos
Πλήρες Μέλος

Christmas Island
843 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 02:08:01  Εμφάνιση Προφίλ
φίλε STITS έγραψες
quote:
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Ο ΠΛΑΝΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΓΩΙΣΜΟ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ, ΜΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΗΓΕΤΕΣ ΑΠΟΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ΔΗΛ. ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ) ΑΥΤΟΙ ΖΗΛΕΥΣΑΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΘΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑ.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΣΑΟΥΛ.
ΑΠΟ ΕΓΩΙΣΜΟ ΤΗΝ ΕΠΑΘΑΝΕ.


Η δημοκρατία για σένα αυτό σημαίνει δηλαδή!?!?!!?
Μην ξεχνάς ότι και η εκκλησία στις συνόδους και γενικά στο διοικηττικό της σύστημα αυτό το "σατανικό" πολίτευμα χρησιμοποιεί!!!
Άσε που υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που έχουν να κάνουν με την μορφή των πολιτευμάτων και την διοίκηση οργανωμένων συστημάτων υψηλής πολυπλοκότητας για τους οποίους το δημοκρατικό πολίτευμα είναι κατά πολύ ανώτερο των άλλων συστημάτων.

Επιπλέον θα συμφωνήσω με τον menas γιατί όπως ανέφερα και εγώ παραπάνω να προσέχετε ποιον θεωρείτε αξιοπιστη πηγή. Άλλο ο Κοσμάς Ο Αιτωλός (επώνυμα είπε ότι είπε και επαληθεύτηκε) και άλλο ο Αγαθάγγελλος....

Και φίλε STITS σε παρακαλώ ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ POSTS τα οποία έχουν ιστορικές πληροφορίες που βρίσκονται αλλού. Ένα link αρκεί νησάφι πια...


Knowledge is power, arm yourselfΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Aetos
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
349 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 09:39:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Aetos
quote:

quote:
Τι εννοεί δις τρισάριθμος χιλιαντάδος; 2 φορές το 1000; ή 2 φορές το 1003=2006;

Eννοει κατα την αποψη μου 2 φορες το 1003,δηλαδη 2006


Συμφωνείς λοιπόν με την μετάφρασή μου, που είχα δώσει πριν 2-3 σελίδες:

Δύο φορές την χιλιετία με τον αριθμό 3, στον έβδομο αιώνα.
Δηλ. 2χ1003=2006!

Λοιπόν, έχετε υπόψιν σας ότι το έτος αυτό, φαίνεται σύμφωνα με την ανάλυση που σας είχα παραθέσει να ταιριάζει με όλες τις άλλες προφητείες.
Θυμηθείτε τον Άγιο Κωνστάντσας, τον Λέων τον Σοφό, τον Όσιο Νείλο και την προφητεία της Μονής Κουτλουμουσία και του Ιωσήφ του Βατοπεδινού.
Ταιριάζουν απόλυτα.

Και θα συνεχίζω να επιμένω:
αν το 2006 (18 Μαρτίου όπως νομίζω) γίνει ο πόλεμος τότε μετά από 3 χρόνια η 25η Μαρτίου 2009 μας πέφτει Τετάρτη και επιβεβαιώνεται η προφητεία του Λέοντα του Σοφού.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται πλήρως το Τραχώνι!!

Τι να πω....θα πρέπει να είμαστε πολύ πλανεμένοι για να έχουμε πέσει τόσο έξω!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

bellsak
Μέλος 1ης Βαθμίδας


68 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 09:59:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους bellsak
ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΕΨΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΜΑΣΤΕ.ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΞΕΜΠΛΕΚΟΥΜΕ?ΣΑΝ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΒΡΙΣΚΩ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΠΟ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΑΣ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ.ΠΧ STITS ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΒΗΤΑ ΛΟΓΟ.22 ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ.....ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘΕΞΗΣ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΛΟΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΜΕ.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
bellsak
Μέλος 1ης Βαθμίδας


68 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 10:03:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους bellsak
ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Aetos
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
349 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 10:06:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Aetos
Αυτό που μου γυροφέρνει στο μυαλό είναι το εξής:

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας και έστω ότι ισχύει αυτό που είχε πει ο Λιακόπουλος ότι θα σκοτώσουν (προσοχή: δεν θα πεθάνει, θα τον δολοφονήσουν) αυτόν που αρχίζει το όνομά του από "Ο".

Ξέρουμε ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στην Ελλάδα...σωστά?

Ξέρουμε επίσης ότι η αιτία θα έρθει από την Δαλματία, ή από την Βουλγαρία κατά μια άλλη προφητεία.

Λοιπόν...αυτό που σκέφτομαι, είναι το εξής:
γιατί η Τουρκία σε μια περίοδο που θα θέλει να μπει στην Ε.Ε. να επιτεθεί στην Ελλάδα? Για ποιο λόγο θα το κάνει?

Μόνο για έναν! Αν θεωρεί ότι πολιτικά έχει προσβληθεί, δηλαδή εάν υπάρξει μία κίνηση από την Ελλάδα, που την θεωρήσει υπεύθυνη ώστε να της επιτεθεί!
Κι αν όχι απαραίτητα από την Ελλάδα, έστω από κάποια χώρα πολύ κοντά προσκείμενη στην Ελλάδα!
Λέω λοιπόν - μια χαζή σκέψη - αν σκοτώσουν π.χ. κάποιοι φανατικοί ελληνο-κύπριοι κάποιο μέλος της Τουρκικής κυβέρνησης σε κάποια επίσκεψη στα Βαλκάνια...η Τουρκία πως θα αντιδράσει?

Επειδή ψάχνω αλλά δεν βρίσκω, μήπως μπορεί κάποιος να βρει την σύνθεση της Κυβέρνησης της Τουρκίας καθώς κι αν έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις της Τουρκίας στα Βαλκάνια?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

STITS
Μέλος 2ης Βαθμίδας


273 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 10:08:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους STITS
ΑΔΕΛΦΕ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕ Peronospore,

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΓΓΕΛΩΝ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΠΟΥ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΡΙΔΕΣ. ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΟΤΙ Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

ΙΣΩΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΘΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΙΣ ΧΡΙΣΤΩ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΥ ΦΟΒΟΝ ΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΦΡΩΝΕΙΝ ΑΥΤΟΥΣ.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΡΗΣΕΙΣ :

1. Ο ΦΟΒΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΜΑ
2. ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ’ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΑΙ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΣΟΥ. ΔΕΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΕΛΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΡΧΗΓΟΣ.

ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Peronosporos
Πλήρες Μέλος

Christmas Island
843 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2005, 10:39:59  Εμφάνιση Προφίλ
STITS κατ' αρχάς δεν είμαι αριστερός, δεν συμμερίζομαι τις θεωρίες του Μαρξ, το ότι σουν αντιτίθομαι δεν σημαίνει ότι είμαι άθεος. Η δημοκρατία όπως κακώς την εννοείς όπως την εννοείς δεν γίνεται να υπάρχει με αυτήν την μορφή που περιγράφεις.
Το να είναι όλοι οι άνθρωποι χριστιανοί είναι γελοίο, ούτε ο ίδιος ο Χριστός αν και θεός δεν απαίτησε να τον ακολουθήσουμε. Φωτισμένοι άνθρωποι υπάρχουν παντού, δεν έχει μόνο ο χριστιανισμός, μπορεί οι ορθόδοξοι να έχουμε το χρίσμα αλλά και στους υπόλοιπους φανερώνεται ο θεός.
Και όσο για τις αγέλες, τα ερίφια έχουν αγέλες εγώ δεν είμαι ερίφιο αν θέλεις εσύ να είσαι με γειά σου με χαρά σου. Άλλωστε το να δέχεσαι ότι ένας αρχηγός είναι θεόσταλτος ενώ δεν έχεις αποδείξεις επ' αυτού είναι αστείο το λιγότερο. Άσε που και να τον έστειλε ο θεός, είναι άνθρωπος και ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΗ, άλλο άν θα είναι καταλληλότερος από κάποιους άλλους.

Η δημοκρατία είναι υπεπροσωπικό πολίτευμα (μην κοιτάς αυτό το έκτρωμα που σήμερα ονομάζουμε δημοκρατία) και δεν βαραίνεται από προσωπικά μειονεκτήματα. Έτσι δεν χρειάζεται οι συμμετέχοντες να είναι τέλειοι αλλά το αποτέλεσμα των αποφάσεών τους είναι το κοινό τους συμφέρον.

Και κάτι τελευταίο, αν ξαναδώ προσωπική επίθεση σε μένα χωρίς να με γνωρίζει κάποιος και ατεκμηρίωτη (βλέπε STITS) δεν θα αντιδράσω κόσμια.

Για τον STITS όπως είπε ο Χριστός δες πρώτα το δοκάρι στο μάτι σου και μετά δες την ακίδα στο δικό μου. Τα λάθη και τα μειονεκτήματα του καθενός είναι δικό του θέμα και εξ ιδίων μην κρίνεις τα αλλώτρια.

Knowledge is power, arm yourselfΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 50 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.3867188
Maintained by Digital Alchemy