ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Χαμένες Ήπειροι και η Προέλευση των Αρχαίων Θεών και Μύθων
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 17
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2007, 12:23:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αντε που βαριέσαι!

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2007, 16:15:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλά σου λέει η Όστρια βρε τεμπέλη!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 02:50:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λεπον...έφτασε η ώρα να κάνουμε μια ανασκόπηση των όσων έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής. Και παλι παίδες πολύ καλές παρουσιάσεις και στοιχεία από όλους εδώ.

-----------------------------------------------------------------------
Ξεκινήσαμε από τις μέλισσες και το μέλι. Τις βρήκαμε να σχετίζονται με την Άρτεμη, με τις ιέρειες της να ονομάζονται Μέλισσες τόσο στην Έφεσσο όσο και αλλού.

Η unseen μετέφερε τα παρακάτω στοιχεία από την wikipedia

"Κατά την αρχαιότητα, στην Εγγύς Ανατολή και το Αιγαίο, οι μέλισσες θεωρούνταν γέφυρα ανάμεσα στον υλικό κόσμο και των κόσμο των νεκρών, γι' αυτό και σκάλιζαν ομοιώματά τους στους τάφους. Μάλιστα το λήμμα αναφέρει ότι ο θολωτός τάφος στις Μυκήνες ενδεχομένως να πήρε το σχήμα του από το σχήμα του μελισσιού."

Συνδέει τις μέλισσες με την Πότνια (τη μινωο-μυκηναϊκή θεά που προηγήθηκε της Δήμητρας), τη Δήμητρα και την Άρτεμη και αναφέρει ότι και η Πυθία αναφέρεται ως "Μέλισσα".

Αναφέρεται επίσης ότι το όνομα "Μερόπη" σημαίνει "πρόσωπο σα μέλι"στα ελληνικά και κάνει μία σύνδεση με απεικονίσεις ιερειών που φέρουν μάσκες μελισσών σε μινωικές σφραγίδες.

Σε σχέση με τα παραπάνω ο Οκτινόμος παρουσίασε στοιχεία για τον Μελικέρτη και τον Μελκάρτ.

Το κτίσμα που λατρευόταν ήταν το Παλαιμόνιο, ένα περίπτερο δηλαδή στρογγυλό κτίσμα με κολώνες, μέσα στο οποίο υπήρχε το άγαλμα του δελφινιού με το νεκρό αγόρι στη ράχη. Προς τιμή του δε διοργανώθηκαν νεκρικοί αγώνες , τα περίφημα Ίσθμια που γίνονταν κάθε τρία χρόνια με έπαθλο ένα στεφάνι από σέλινο. Η δυναστεία δε που τα προώθησε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ ονομαζόταν Κυψελίδες!!!
Η Λευκοθέα Ινώ υπήρξε και τροφός του Διονύσου και είχε αφιερωμένο στο όνομα της ξακουστό ονειρομαντείο στην αρχαία πόλη των Θαλαμών που χτίστηκε από τους Μίνυες.

Επίσης η Όστρια έκανε τις παρακάτω αναφορές:

Στους κελτικούς μύθους, οι μέλισσες θεωρούνται ως πηγή μεγάλης σοφίας και αγγελιοφόροι ανάμεσα στους κόσμους. Ηταν ένα ζώο-τοτέμ που έφερνε καλή τύχη στους ιδιοκτήτες της κυψέλης.
Στον Χριστιανισμό, οι μέλισσες θεωρούνται αγγελιοφόροι της Παναγίας που φέρνουν τις ευλογίες τους στο σπίτι του ιδιοκτήτη τους.

Ως αγγελιοφόροι λοιπόν, θεωρείτο ότι είχαν προφητικές ικανότητες. Ο μύθος λέει ότι ο Οντιν έκλεψε αυτή την ικανότητα από τις μέλισσες.


Μετά έγινε μια σύνδεση ανάμεσα στην Μέλισσα και στον Απόλλωνα. Αναφερθήκαμε στην ιστορία για το χτήσιμο του δεύτερου ναού στους Δελφούς από Μέλισσες και πουλιά και στην παράξενη αναφορά ότι αυτός ο ναός από κερί στάλθηκε από τον Απόλλωνα στην γη των Υπερβορείων.

Τώρα αυτή είναι άλλη μια ιστορία αλλά εμείς καθότι τρελοί (γιατί αλλιώς τι κάνουμε τώρα Παρασκευή βράδυ εδώ στο esoterica;) το ψάχνουμε λίγο παραπάνω. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ιστορία;

α) Στείλανε τον ίδιο τον ναό εκεί πάνω.

β) Φυσικά και δεν στείλανε τον ίδιο τον ναό, αλλά ο ναός συμβολίζει κάτι άλλο.

γ) Αυτός που έφτιαξε αυτή την ιστορία κάπνιζε εκείνο το χορταράκι που σε κάνει και λες ανοησίες.

Αν αποκλείσουμε το α και το γ, μένει το β.

Σχετικά με αυτό ο Dying Incubus έκανε κάποιες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις:

Αυτό που μου φαίνεται ως πιο λογικό είναι να μιλάμε για κάποιου είδους γνώση.
Σ' αυτό θα μπορούσε να συνηγορεί κι η προσφώνηση του Απόλλωνα ως "Εωσφόρος".
Αυτός δηλαδή που φέρνει το πρώτο φως.
Μήπως το πρώτο αυτό φως είναι η Γνώση?
Τι μπορεί να δίδαξε όμως ο Απόλλωνας στους Υπερβόρειους?
Τη μουσική?
Τη μαντική ικανότητα?
Ή κάτι άλλο?

Και έτσι λοιπόν φτάσαμε στην Υπερβορεία...και στο τι μπορεί να στάλθηκε εκεί.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 03:26:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μέρος Βου......

Η πρώτη λογική ερώτηση λοιπόν είναι "και κατά που πέφτει ρε παιδιά αυτούνη η Υπερβορεία;"

Όστρια
"Πού βρισκόταν όμως η Υπερβορεία;
Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, τα Υπερβόρεια όρη ή Ριπαία όρη, ήταν τα Ουράλια όρη. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να το ψάξουμε και προς τα κεί;

Οι Υπερβόρειοι, έστελναν κάθε χρόνο δώρα στην Δήλο, τυλιγμένα σε άχυρα που περνώντας από χέρι σε χέρι (από λαό σε λαό) έφταναν στην Ελλάδα. Δύο σημαντικά στοιχεία εδώ. Οι ενδιάμεσοι λαοί που μετέφεραν τα δώρα για τον Απόλλωνα, σημαίνει ότι γνώριζαν και σεβόντουσαν αυτή την σχέση. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο, τι απέγιναν αυτά τα αφιερώματα;"

Αυτό δεν το έχουμε ψάξει ακόμα γιατί μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι η Ιρλανδία.

Η Unseen και ο Λαμόγιο και μετά η Όστρια παρουσίασαν στοιχεία από μεταγενέστερες μεσαιωνικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες κάποια φυλή που ίσως σχετίζεται με την Ελλάδα με αρχηγό κάποιον ονόματι Πάνθολον μετοίκησε στην Ιρλανδία. Δεν θα επαναλάβω λεπτομέρειες γιατί τα στοιχεία είναι σχετικά πρόσφατα.

Πολλοί μη-τρελοί θεωρούν αυτές τις ιστορίες ως φαντασιολογίες του μεσαίωνα. Ίσως.

Μου κάνει όμως ιδιαίτερη εντύπωση το γιατί να φτιάξει κάποιος αυτές τις ιστορίες. Ίσως γιατί είναι τρέντυ να ανάγεις την καταγωγή σου στους Ελληνες. Ο..οκ, όντως κάποτε ήταν και αυτό μια μόδα στην Ευρώπη αλλά και πάλι κάτι εν μου κολάει.

Η Όστρια μιλήσε και για τους δρυίδες, την ετυμολογία του ονόματος τους και την ιερή βελανιδιά.

Βρήκαμε και αρκετά πολιτισμικά ανάλογα, όπως το αρχιτεκτονικό στοιχείο του θώλου, την σπείρα, το τρισκέλιον-τετρασκέλιον-γαμμάδιον (εδώ ο Οκτινόμος μας την κοπάνησε, αλλά φίλε μου ελπίζω κάποια στιγμή να μας ξανάρθεις)

lamogio

quote:
Εκεί που συμφωνούν σχεδόν όλα είναι ότι στο νησί πήγε κόσμος και κοσμάκης, από σκύθες μέχρι έλληνες και φοίνικες αλλά και βάσκοι (ναι αμέ).
Ντιενεϊκή λέει ερευνούλα έδειξε ότι κυλάει πολύ βασκικό αίμα στους ατίθασους ιρλανδούς.

Ναι, πληροφορίες για την έρευνα υπάρχουν εδώ:

The Irish - more Spanish than Celtic?

O Dying Incubus έφερε κάποια νέα στοιχεία σχετικά με την πιθανή σχέση Υπερβορείων με τους Ηρακλείδες και συμφωνώ με τον OANHSSEA ότι

Πάντως η συσχέτιση υπερβορείων με Ηρακλείδες είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα...

Μετά ο lamogio έβαλε τα καδράκια και κάπου εκεί έχουμε μείνει.

Πώ ρε παιδί μου, ούτε Χατζηνικολάου...ελπίζω να μην σας κούρασα.

Το που θα πάμε από εδώ, σκεφτήτε και τα ξαναλέμε!


Edited by - A. Kircher on 17/02/2007 03:30:04Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 13:28:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Συνοψίζοντας ακόμη περισσότερο τις τελευταίες μας αναφορές, φίλε A. Kircher - απ' όσα ειπώθηκαν - οι μέλισσες ταυτίζονται με το πέρασμα από την ζωή στον θάνατο (τάφος στις Μυκήνες) και κυρίως με την προφητική - μαντική ικανότητα (Κέλτες, αποστολή "ναού" του Απόλλωνα από Δελφούς στην Υπερβορεία, Σκανδιναβική μυθολογία κτλ).

Εν τω μεταξύ προσπαθώ να θυμηθώ κάτι που είχα ακούσει πριν καιρό για τη μέλισσα και την Ατλαντίδα αλλά δε μπορώ να βρω κάτι στο Διαδίκτυο αυτή την στιγμή.
Καθώς επίσης και για την σφήκα και το ρόλο που είχε.
Θα μιλήσω με το άτομο από το οποίο το είχα ακούσει και θα σας το αναφέρω.

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/02/2007, 19:44:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μερικές σκέψεις γιατί δεν το έχω ψάξει το όλο θέμα:
Πρώτον μου προξένησε την περιέργεια το εξής κείμενο:
"""Οι Υπερβόρειοι, έστελναν κάθε χρόνο δώρα στην Δήλο, τυλιγμένα σε άχυρα που περνώντας από χέρι σε χέρι (από λαό σε λαό) έφταναν στην Ελλάδα. Δύο σημαντικά στοιχεία εδώ. Οι ενδιάμεσοι λαοί που μετέφεραν τα δώρα για τον Απόλλωνα, σημαίνει ότι γνώριζαν και σεβόντουσαν αυτή την σχέση. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο, τι απέγιναν αυτά τα αφιερώματα;""""

Γιατί τα δώρα έφταναν από χέρι σε χέρι και δε τα πήγαιναν οι ίδιοι; Πόσο δύσκολο ήταν να στείλουν μία αποστολή από τα μέρη που βρισκόντουσαν, στην Δήλο κάθε χρόνο; Υπήρχαν Ελληνικές αποικίες και στην βόρεια Μαύρη θάλασσα, άρα ένα καράβι ήταν εύκολο να φτάσει στην Δήλο.
Μήπως το όλο θέμα είχε τελετουργικό χαρακτήρα; Μήπως αναπαρηστούσε κάτι, π.χ. την κάθοδο;
Δεν ξέρουμε ασφαλώς το πότε αυτό σταμάτησε ή ξεκίνησε, αλλά για φανταστείτε να έρχονται τα δώρα ΜΟΝΑ τους από πολύ μακριά...

Δεύτερον γιατί ήταν μέσα σε ΑΧΥΡΑ; Στέλνεις ένα δώρο προς ένα σημαντικό προωρισμό (φυσικά θεό) και το τηλίγεις με άχυρα;
Μήπως το έκαναν για τους εξείς λόγους:
-Για να μπορούν ΟΛΟΙ να δουν τι έστελναν προς την Δήλο. Όντως εάν έστελναν κάθε χρόνο τα ίδια αντικείμενα θα έπρεπε όλοι να ξέρουν ότι αυτά είναι των αποσταλόντων. Έτσι λόγω του ιερού δέους γλύτωναν και την υφαρπαγή.
-Για να προστατευτούν λόγω της εύθραυστης φύσης τους. Εάν είναι έτσι μπορούμε να κατάλάβουμε τι απέγιναν...
-Μπορούμε να πούμε λόγω ταπεινότητας;

Όσο για το που βρισκόταν η Υπερβόρεια.
Δεν έχω βρει μέχρι στιγμής κάποιο κείμενο που να γράφει ότι υπήρχαν αποικίες προς την υπερβόρεια - και υπήρχαν πολλές αποκίες στην Μαύρη θαλάσσα. Ούτε μπορώ να καταλάβω πως ένα ασυνόδευτο δέμα μπορούσε να περάσει ΟΔΙΚΩΣ μέσα από βάρβαρους λαούς χωρίς κανείς να το πειράξει. Και μέχρι την Δήλο από τα Ουράλια οι λαοί ήταν πάρα πολλοί. Ακόμα και η απειλή πολέμου ή κάτι ιερό τόσο μακριά, δεν είναι ικανό να κρατήσει τόσο πολύ.
Από την άλλη εάν τελικά μπορέσουμε να συσχετίσουμε του Ηρακλείδες με την υπερβόρεια, δεν νομίζω ότι θα τους εντάξουμε στα Ουράλια. Δεν έχω διαβάσει κάτι για Ηρακλή προς εκείνα τα μέρη. Οι αναφορές τείνουν προς την κεντρική Ευρώπη και γενικά πέραν της Μακεδονίας. Εάν ήταν όμως έτσι τότε θα υπήρχαν κάποια στοιχεία που θα έδειχναν προς ένα πολιτισμό που θα είχε κάποια (αυθαίρετα το γράφω) μηκηναικά στοιχεία.

Τέλος για τον λαό της Ιρλανδίας ΜΟΝΟ το DNA μπορεί να μας διαφωτίσει.
Μην ξεχνάμε ότι τελικά και οι Σκώττοι, Ιρλανδικής καταγωγής είναι...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/02/2007, 13:22:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Προσπαθώντας να βρω κάποια στοιχεία στο Διαδίκτυο για τον Απόλλωνα, τους αρχαίους Έλληνες και τους Υπερβόρειους πραγματικά άρχισα να ζαλίζομαι!

Λίγα από αυτά που διάβασα είναι οτι κι η μητέρα του θεού (Λητώ) αναφέρεται ως Υπερβορεία κι οτι στην Δήλο έφθασαν 4 παρθένες από την χώρα των Υπερβορείων.
Δύο για να βοηθήσουν στην γέννηση του Θεού (Άργη & Ώπη) ενώ κάποια στιγμή ήρθαν στην Δήλο δύο ακόμη παρθένες (Λαοδίκη & Υπερόχη).
Μάλιστα οι διπλοί γυναικείοι τάφοι που υπήρχαν στην αρχαία Θράκη συμβόλιζαν την έλευση των 4 παρθένων αλλά και την ταφή τους σε ζευγάρια!

Η παρακάτω ιστοσελίδα αναφέρεται κυρίως στους Μυκηναίους και τους Θράκες αλλά έχει και κάποια αναφορά για αυτό που αναφέρω.

Υπερβόρειες παρθένες

Συγκεκριμένα:

quote:
Ίσως και να έχουν κάποια ιδεολογική σχέση με τα ταφικά έθιμα της Ύστερης Εποχής του Ορείχαλκου στη ΒΔ Θράκη, όπως αναφέρθηκε ήδη, και ιδιαίτερα με τα ανθρωπομορφικά ειδώλια, τοποθετημένα το ένα μέσα στο άλλο, από την ORSOJA και τους διπλούς της τάφους. Ταυτόχρονα οι διπλοί γυναικείοι τάφοι μας θυμίζουν τα μυθικά Υπερβόρεια ζευγάρια των παρθένων - Άργη και Ώπιδα, Υπερόχη και Λαοδίκη- οι οποίες στάλθηκαν με αφιερώματα στο ιερό της Δήλου, αλλά και οι οποίες ποτέ δεν επέστρεψαν πίσω. ( Ηρόδοτος, IV, 33-35).

Κι απορώ, βρε παιδιά, μήπως τα δώρα που στέλνονταν από τους Υπερβόρειους στην Δήλο ήταν οι παρθένες οι ίδιες ή έστω αν μετέφεραν αυτές τα δώρα.
Μήπως ακούγεται σαν σενάριο φαντασίας αυτό?

Πάντως, φίλε OANNHSEA, στην ανάλυση που κάνεις για τα δώρα με τα άχυρα, πιο λογικές μου φαίνονται οι 2 πρώτρες εξηγήσεις που δίνεις:

quote:
-Για να μπορούν ΟΛΟΙ να δουν τι έστελναν προς την Δήλο. Όντως εάν έστελναν κάθε χρόνο τα ίδια αντικείμενα θα έπρεπε όλοι να ξέρουν ότι αυτά είναι των αποσταλόντων. Έτσι λόγω του ιερού δέους γλύτωναν και την υφαρπαγή.
-Για να προστατευτούν λόγω της εύθραυστης φύσης τους. Εάν είναι έτσι μπορούμε να κατάλάβουμε τι απέγιναν...

Σχετικά με τον πρώτο λόγο, τα δώρα μπορεί να γλύτωναν από την υφαρπαγή είτε λόγω του δέους που προκαλούσαν είτε λόγω του φόβου που θα προκαλούσε η κλοπή τους.
Δε μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση.

Τώρα για την τοποθεσία της Υπερβορείας εκεί να δεις τι χαμός γίνεται!
Από Σκανδιναβία, Σιβηρία, Ουράλια, Γροιλανδία μέχρι και σε νησί του Αρκτικού Κύκλου πήγα!


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΟΚΤΙΝΟΜΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


283 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/02/2007, 21:24:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΟΚΤΙΝΟΜΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ένα από τα πράγματα που με εκνευρίζουν, είναι αυτή η περίφημη συγχρονικότητα. Με εκνευρίζει γιατί φαίνεται ότι ορισμένες φορές λειτουργεί!!
Έτσι ψάχνοντας υλικό για ένα site μου, έπεσα πάνω σε κάτι σχετικό με τον Απόλλωνα, τον Άβαρη και τους υπερβορείους και φυσικά σας θυμήθηκα.
Ο Μιρτσέα Ελιάντε στο «σαμανισμός» ισχυρίζεται ότι η ιστορία αυτή με το μαγικό βέλος που κατείχε ο Άβαρις και μετά ο Πυθαγόρας, συμβολίζει το σαμανικό «ταξίδι» και πως η μορφή του Άβαρη ήταν αυτή ενός κλασικού σαμάνου.
Η περιγραφή του βέλους ήταν ότι: «Μπορούσε να ταξιδεύει τον Φιλόσοφο σε όποιο μέρος ήθελε, όποτε ήθελε»
Στη δε χώρα των υπερβορείων υποτίθεται ότι δεν μπορούσες να φτάσεις ούτε πεζός, ούτε με πλοίο!! Ίσως δε Άβαρις= Α+ βάρις (πλοίο).

Τώρα από την άλλη, όπως πληροφορούμαι από τους ειδήμονες του Erowid.org, ο παραδοσιακός τρόπος διατήρησης των «μανιταριών» είναι μέσα σε μέλι.
Όσο για το άχυρο… Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (καθώς και οι ψαράδες) θα έχουν δει πως συντηρούν οι επαγγελματίες τις παγοκολώνες.
Μέσα σε άχυρο.
Λες…;

Άντε σας αφήνω τώρα για να κάνω και καμιά (δεύτερη) δουλειά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/02/2007, 12:47:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οκ πολύ κατατοπιστική ανασκόπηση αγαπητέ Kircher, νομίζω ότι μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε μερικά θέματα (ή να μπερδευτούμε περισσότερο! )

Θα ξεκινήσω από τον Αβαρι που αναφέρει ο φίλος Οκτίνομος και τις πληροφορίες της εγκυκλοπαίδειας μου.

Άβαρις μυθικός θαυματουργός ανήκων εις την αυτήν τάξιν μετά του Ζαμόλξιδος, του Ορφέως, του Επιμενίδου και άλλων, οφείλων μεν την δόξαν του, αν όχι και την ύπαρξίν του, εις τον θρησκευτικόν μυστικισμόν του 6ου πΧ αιώνος, εκλαμβανόμενος δε παρ' αρχαίοις ως ιστορικόν πρόσωπον, ως Υπερβόρειος ή Σκύθης ελθών εις την Ελλάδα κατά τον 8ο ή 7ο πΧ αιώνα, κατά Πίνδαρον σύγχρονος του Κροίσου.
Καθ Ηρόδοτον (Δ' 36) διήλθεν όλην την γην περιφέρων τον οϊστόν (βέλος) του Απόλλωνος και ουδέν σιτούμενος.
Και ο Πλάτων δε (Χαρμίδ. 156 β) αποδίδει αυτώ μαγικά ρητά προς αποφυγήν νοσημάτων.
Ο ρήτωρ Λυκούργος διηγείται ότι εν ώρα λοιμού ήλθεν εις Αθήνας (430-426 πΧ;), ότι δε εμάθε την μαντικήν τέχνην παρά του Απόλλωνος, ού το βέλος περιφέρον εμάντευεν. Λόγοι αυτού αναφέρονται υπό Ηρακλείδου του Ποντικού. Κυρίως δε ο Μένδης Βώλος παριστάνει τον Αβαρι ως πρόδρομον του Πυθαγόρου, προλέγοντα κατά τας περιηγήσεις του σεισμούς, λοιμούς, μετεωρολογικά φαινόμενα, συγγράψαντα προρρήσεις σωζομένας ακόμα και αποτρέψαντα δια "κωλυτηρίων" (καθαρτήριες τελετές) λοιμόν από τους Λακεδαίμονας, ένθα κατά τον Παυσανίαν ο Αβαρις ίδρυσε ναόν της Κόρης Σωτείρας.
Παρά τοις Νεοπλατωνικοίς εμυθολογείτο ότι ο Αβαρις ως ιερεύς του Απόλλωνος προσεκολλήθη προς τον Πυθαγόραν, τον άνθρωπον γενόμενον Απόλλωνα, και εθαυματούργει, καθήμενος δε επί του βέλους του θεού τούτου διήρχετο δια του αέρος υπεράνω θαλασσών και ορέων κ.α.


Προφητεία και θεραπεία, χαρακτηριστικό των σαμάνων, έτσι;

quote:
Στη δε χώρα των υπερβορείων υποτίθεται ότι δεν μπορούσες να φτάσεις ούτε πεζός, ούτε με πλοίο!!

Ίσως δε Άβαρις= Α+ βάρις (πλοίο)


«Την θαυμαστήν οδόν την άγουσαν εις τας πανηγύρεις των Υπερβορείων ούτε πεζός, ούτε δια πλοίων ερχόμενος θα δυνηθείς να εύρεις..» (Πίνδαρος)


Για τις Υπερβόρειες παρθένες.

quote:
Κι απορώ, βρε παιδιά, μήπως τα δώρα που στέλνονταν από τους Υπερβόρειους στην Δήλο ήταν οι παρθένες οι ίδιες ή έστω αν μετέφεραν αυτές τα δώρα.
Μήπως ακούγεται σαν σενάριο φαντασίας αυτό?

Καθόλου!
Ο Ηρόδοτος αναφέρει τις Υπερβόρειες Κόρες Άργη, Ώπι (βλέπε Ούπις που είναι και επίθετο της Αρτέμιδας αλλά και της Νεμέσεως), Υπερόχη και Λαοδίκη. Οι δύο πρώτες λέγεται ότι έφτασαν με τον Απόλλωνα στην Δήλο.
Οι άλλες δύο είναι αυτές που κομίζουν τις ιερές προσφορές (ή τα ιερά σκεύη;) από τον τόπο τους στη Δήλο, και έχουν πιθανή σχέση με τη δενδρολατρία. Σημειώνεται η ταφή τους στην Δήλο.

Περί Υπερόχης και Λαοδίκης βρήκα κάτι άλλο που τους αλλάζει το φύλο!
Λαοδίκης, άντρας ήρωας "εις των Υπερβορείων". Λέγεται ότι ενεφανίσθη ως υπερασπιστής των Δελφών κατά την εισβολή των Γαλατών το 279πΧ μετά του Υπερόχου και άλλων ηρώων. Φέρεται και υπό το όνομα Αμάδοκος. (λαός της Σκυθίας παρά Στεφάνω τω Βυζ κατοικούντες παρά τον Βορυσθένη).

Για την Άργη μπορείτε να βρείτε κάτι;

Βρήκα και μία αναφορά για την γλώσσα των Υπερβορείων, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.
Διαβάζουμε, λέει, στον Διόδωρο:
«Έχειν δε τους Υπερβορείους τίνα διάλεκτον, και προς τους Έλληνες οικειότατα διακείσθα...».
Που σημαίνει ότι οι Υπερβόρειοι -κατά τον Διόδωρο- μιλούσαν Ελληνικά;


Πάντως φαίνεται ότι κάποια στιγμή -μεταξύ του 8ου και του 6ου αιώνα- υπήρξε μία επαφή των Ελλήνων με κάποιον Υπερβόρειο λαό (πήγαν κάποιοι δικοί μας εκεί, ήρθαν κάποιοι δικοί τους εδώ), η οποία σταμάτησε απότομα;


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/02/2007, 18:19:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή μου Ostria, εχθές δε μπόρεσα να βρω κάτι περισσότερο για την Άργη.
Μόνο το αρσενικό του ονόματος ξέρω (Άργος) που ήταν ο μυθικός γίγαντας ο οποίος φυλούσε την Ιώ (μεταμορφωμένη σε αγελάδα) ύστερα από την εντολή της Ήρας.
Τον κοίμισε και τον σκότωσε ο Ερμής που απελευθέρωσε την κόρη του Ινάχου.
Ο Άργος φέρεται να ήταν γιος του Αγήνορα - ο οποίος με την σειρά του ήταν γιος του Ινάχου ή του Ιάσου - κι ύστερα από τον θάνατο του η Ήρα τοποθέτησε τα λαμπερά του μάτια στην ουρά του ιερού της πουλιού ταώς(παγώνι).

Δε μπορώ όμως να βρω κάτι για την Άργη στην θηλυκή της μορφή, τουλάχιστον όχι κάτι περισσότερο από αυτά που την συνδέουν με την Δήλο και τα αναφέραμε.
Εκτός κι αν της αλλάξουμε κι εκείνης το φύλο όπως με τη Λαοδίκη και την Υπερόχη...

quote:
«Την θαυμαστήν οδόν την άγουσαν εις τας πανηγύρεις των Υπερβορείων ούτε πεζός, ούτε δια πλοίων ερχόμενος θα δυνηθείς να εύρεις..» (Πίνδαρος)

Πετώντας πήγαιναν τότε?
Τι να πω!
Αν κι ο Απόλλων εδώ που τα λέμε με ιπτάμενο άρμα πήγαινε...


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/02/2007, 22:22:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Aν και δεν έχω βιβλίο του Πίνδαρου για να δω το προτότυπο:

«Την θαυμαστήν οδόν την άγουσαν εις τας πανηγύρεις των Υπερβορείων ούτε πεζός, ούτε δια πλοίων ερχόμενος θα δυνηθείς να εύρεις..» (Πίνδαρος)
Εις τα πανηγύρεις; Γιατί όχι χώρα; Μήπως εδώ δεν είναι ποιητικό το θέμα;
Άγουσαν - ερχόμενος; Η οδός άγουσα και ο άνθρωπος ερχόμενος;

Μήπως ο Πίνδαρος δεν μιλάει εδώ για την ίδια την Υπερβόρεια αλλά για μυστικιστική γιορτή στην Δήλο;
Ποιός θα έφερνε παρθένες μέσα σε άχυρα; Εκτός και εάν η μετάφραση είναι λάθος και η λέξη στο προτότυπο είναι κυρίως κρυφός επιθετικός προσδιορισμός. Από τόσο μακριά να φέρνανε χιόνι - δεν το νομίζω;
Και βέβαια δεν κολάει με τίποτα να ήταν τόσο μακριά η υπεβόρεια - Σουηδία, Πολωνία, Δανία. Όσο και εάν γινόταν εμπόριο με εκείνα τα μέρη το αποτέλεσμα του δώρου (άφιξη) είναι άκρως περίεργο.

""""
Διαβάζουμε, λέει, στον Διόδωρο:
«Έχειν δε τους Υπερβορείους τίνα διάλεκτον, και προς τους Έλληνες οικειότατα διακείσθα...».
Που σημαίνει ότι οι Υπερβόρειοι -κατά τον Διόδωρο- μιλούσαν Ελληνικά;
""""
Πάλι η ίδια σκληνή. Μήπως ο Διώδορος θέλει να πει κάτι άλλο, κάτι που μας ξεφεύγει; Δεν μπορεί, μέχρι τώρα θα είχαμε βρει τουλάχιστον νεκρικές επιγραφές ή μνημεία εάν η υπερβόρεια ήταν τόσο ψηλά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΟΚΤΙΝΟΜΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


283 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/02/2007, 22:46:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΟΚΤΙΝΟΜΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής. Λοιπόν...
Υποστηρίζω πως τα δώρα που έφερναν οι παρθένες στη Δήλο, ήταν Αμανίτες muscaria διατηρημένοι μέσα σε μέλι. Τα άχυρα όπως προανέφερα έπαιζαν το ρόλο μονωτικού (από χτυπήματα και θερμοκρασία) της συσκευασίας.
Τώρα όσο για τους Φιλόσοφους που μπορούσαν να "ταξιδεύουν" όποτε ήθελαν, όσο μακριά ήθελαν, και να πηγαίνουν στη χώρα που δεν πας ούτε με πλοίο ούτε με τα πόδια, τι να πω άλλο.
Τι κάνει νιάου νιάου;

Θα στηρίξω την εκδοχή μου σε επόμενο ποστ (σε κανα δυό τέρμινα)




Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/02/2007, 04:46:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παίδες, λυπάμαι πολύ αλλά αύριο πρέπει να κάνω ένα ταξίδι για επαγγελματικούς λόγους και θα ξαναγυρίσω Κυριακή. Δυστυχώς λοιπόν θα σας χάσω αυτήν την εβδομάδα αλλά ανυπομονώ να τα ξαναπούμε την επόμενη εβδομάδα με το καλό!

-------------------------------------------------------------------------
ΟΚΤΙΝΟΜΟΣ και OANNHSEA χαίρομαι που σας ξαναδιαβάζω.

quote:
Προφητεία και θεραπεία, χαρακτηριστικό των σαμάνων, έτσι;

Όστρια, σχετικά με τον Άβαρι ο μεγάλος φιλόλογος Ε.R. Dodds έχει παρουσιάσει πολλά στοιχεία στο έργο του The Greeks and the Irrational που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά με τον τίτλο ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ. Δεν έχω χρόνο τώρα να παρουσιάσω αυτά τα στοιχεία αλλά πάντως πιστεύει και αυτός πως πρόκειται για σαμανιστικές πρακτικές και σαμάνους οι οποίοι σχετίζονται με την λατρεία του Απόλλωνα και την σχέση του με τους Υπερβόρειους.

quote:
Ο Ηρόδοτος αναφέρει τις Υπερβόρειες Κόρες Άργη, Ώπι (βλέπε Ούπις που είναι και επίθετο της Αρτέμιδας αλλά και της Νεμέσεως), Υπερόχη και Λαοδίκη. Οι δύο πρώτες λέγεται ότι έφτασαν με τον Απόλλωνα στην Δήλο.

Είχα σκοπό να παρουσιάσω επίσης κάποια στοιχεία σχετικά με αυτές τις παρθένες που τις ανέφερε και ο Dying Incubus. Αν έχετε χρόνο να διαβάσετε, ανέβασα στο megaupload ένα άρθρο από το Harvard Theological Review με τίτλο "The Hyperborean Maidens on Delos".
Είναι λίγο βαρύ διάβασμα πάντως περιέχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και αναλύσεις.

http://www.megaupload.com/?d=UMWFG30Y

Το άρθρο είναι 1,κάτι ΜΒ δηλαδή μικρό, κατεβάστε το.

quote:
Υποστηρίζω πως τα δώρα που έφερναν οι παρθένες στη Δήλο, ήταν Αμανίτες muscaria διατηρημένοι μέσα σε μέλι. Τα άχυρα όπως προανέφερα έπαιζαν το ρόλο μονωτικού (από χτυπήματα και θερμοκρασία) της συσκευασίας.

Α χά! Το χορταράκι που λέγαμε!
Το άρθρο στο wikipedia έχει αρκετό ενδιαφέρον. Διαβάστε και εκεί που λέει religion and mythology.

http://en.wikipedia.org/wiki/Amanita_muscaria

Και κάτι τελευταίο...

παπαρούνες από την μινωική Κρήτη

μανιτάρια στην Ελευσίνα, η τελευταία εικόνα είναι η Δήμητρα και η Περσεφόνη

-------------------------------------------------------------------------

Λοιπόν, να είστε όλοι καλά και τα λέμε την άλλη εβδομάδα!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/02/2007, 08:24:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε μου A. Kircher, με το καλό να μας ξανάρθεις!

Τώρα που είπες για Ελευσίνια Μυστήρια και Δήμητρα, έχει ακούσει κανείς κάτι για την κόρη της Θεάς που λατρευόταν μαζί της τότε?
Και δεν εννοώ την Περσεφόνη αλλά τη λεγόμενη Κυρά ή Δέσποινα, το προϊόν του βιασμού της από τον Ποσειδώνα.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι αμύητοι στα Μυστήρια έτρεμαν να πουν και το όνομα της.

Μη ρωτήσετε πως μου ήρθε, πρώτη μέρα στην δουλειά σκέφτομαι και θυμάμαι ό,τι θέλω!

Θα διαβάσω και το άρθρο που ανέφερες με την πρώτη ευκαιρία!

quote:
Τώρα όσο για τους Φιλόσοφους που μπορούσαν να "ταξιδεύουν" όποτε ήθελαν, όσο μακριά ήθελαν, και να πηγαίνουν στη χώρα που δεν πας ούτε με πλοίο ούτε με τα πόδια, τι να πω άλλο.
Τι κάνει νιάου νιάου;

Εννοείς να μην πήγαν εκεί με την φυσική τους υπόσταση?

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2007, 00:22:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Υποστηρίζω πως τα δώρα που έφερναν οι παρθένες στη Δήλο, ήταν Αμανίτες muscaria διατηρημένοι μέσα σε μέλι. Τα άχυρα όπως προανέφερα έπαιζαν το ρόλο μονωτικού (από χτυπήματα και θερμοκρασία) της συσκευασίας.


Δεν είμαι και πολύ σίγουρη αγαπητέ. Πρώτον επειδή ο αμανίτης ο μυγοκτόνος υπάρχει και στην Ελλάδα (πχ στην Μακεδονία και στην Θράκη) οπότε δεν υπήρχε λόγος να τον φέρνουν από την Υπερβορεία (αποξηραμένo) και δεύτερον δυσκολεύομαι να τον συνδέσω με την λατρεία του Απόλλωνα. Με του Διονύσου, τα Ελευσίνια μυστήρια, των Καβύρων ή κάποιες άλλες μυστηριακές λατρείες ΟΚ, αλλά με του Απόλλωνα;

Ρίξτε πάντως και μια ματιά εδώ (Μυκητο...ιστορίες)
http://www.manitari.gr/


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2007, 01:00:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οκ βρήκα και το κείμενο του Ηρόδοτου για τους Υπερβορείους (Μελπομένη)
και έχει αρκετό ενδιαφέρον. (δυστυχώς το βρήκα στα αγγλικά και το αρχαίο κείμενο δεν μου βγαίνει καλά)

http://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh4030.htm
ή εδώ
http://www.greektexts.com/library/Herodotus/Melpomene/eng/94.html


Εν συντομία, αρχικά μαζί με τον Απόλλωνα ήρθαν η Άργη και η Ωπι. Μετά οι Υπερβόρειοι έστειλαν την Λαοδίκη και την Υπερόχη (με συνοδεία 5 αντρών που τους ονομάζει Περφερέες και τους τιμούσαν στην Δήλο) αλλά επειδή κανείς από αυτούς δεν γύρισε πίσω, αποφάσισαν να στέλνουν τις προσφορές μόνες τους (τυλιγμένες στα άχυρα όπως είπαμε), περνώντας τες από χέρι σε χέρι μέχρι την Δήλο (περιγράφει και την διαδρομή). Ολα αυτά του τα είπαν οι ίδιοι οι Δήλιοι.
Παρακάτω σκέφτεται ότι αν υπάρχουν Υπερβόρειοι, τότε θα πρέπει να υπάρχουν και Υπερνότιοι (εδώ μπαίνουν οι χάρτες με τους Αντιχθονες).

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 21/02/2007 01:03:18Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2007, 08:15:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το θέμα, καλή μου Ostria, είναι πως το ταξίδι στην Υπερβορεία θα ήταν πολύ ευκολότερο από το αντίστοιχο στην αντίστοιχη Υπερνοτία
Τουλάχιστον από γεωγραφικής απόψεως...

Από την άλλη, εκείνη την εποχή η Ανταρκτική ήταν ακόμη καλυμμένη με πάγους όπως είναι και τώρα.
Για τους Περφερέες δε μπόρεσα να βρω κάποια ιστοσελίδα, μόνο μια αλλά εμφανίζει τους χαρακτήρες κάπως περίεργους...


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Χαρά
Νέο Μέλος

Greece
3 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2007, 14:11:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Χαρά  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Για σας φίλοι μου που ανζητάτε την αγαπημένη Υπερβορέα στο χάρτη και στους μύθους μακριά από την παραφιλολογί ατων Νάζί , του Θιβέτ και του Βόρειου Πόλου που έγινε Νότιος κι ό,τι άλλο εχω ή έχετε κατα καιρούς διαβάσει ή ακούσει. Παρότι προσπάθησα-είναι και φορές που δεν ανοίγει το FORUM για να μπω- αγαπητέ Dying Incubus δεν μποώ να σας συνδέσω απευθείας με τα λινκ που συνήθως χρησιμοποιω θα τα ξαξαναφέρω όμως και ειδικά το PERSEUS TOOL, του αμερικανικού πανεπσιτημίου TUFTS όπου έχω την τιμή να διβάζω μεταφρασνένες στα αφγγλικά τις πηγές της ελληνική ςμυθολογίας on-line αλλοιώς πρέπει ή να αγοράσω τα πάντα ή να ζήσω σε κάποια ενημερωμένη βιβλιοθήκημ που πολύ θα το ήθλε αλλά δε γίνεται. Επίσης καλός οδηγός μου είναι και το www. pantheon. org χωρίς να γνωρίζω επιπλέον κάτι για την προέλευση του. Στο Perseus πάντως έχω επιεβεβαιώσει όλα τα γραφόμενα τω παραπάνω ως αναφορές από τον ΄Όμηρο, τον Ηρόδοτο, τον Παυσανία και τον Απολλοδωρο.Για να προσθέσω όμως κάτι παραθέτω ρεπορτάζ από το περασμένο καλοκάιρι στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία για το ταξίδι της Νέας Αργούς που θα ταξιδέψει, λέει, και το δρόμο που έκαναν οι προσοφορές των Υπερβορείων ως τη Δήλο, όσο όμως κι αν έψαξα σε συενρμόδιους φορείς επιπλέον δεν κατάφερα να βρω τίποτε. Είμαι όμως ακόμη στην προσπάθεια


Η «Αργώ» ξανασαλπάρει


Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ


Το ταξίδι από την Ιωλκό στην Κολχίδα (σημερινή Γεωργία), που προγραμματίζεται να γίνει φέτος το φθινόπωρο με την «Αργώ», το αντίγραφο του κωπήλατου προϊστορικού πλοίου (14ου αι. π.Χ.) που κατασκευάζεται στον Βόλο στο πλαίσιο ενός προγράμματος πειραματικής ναυτικής αρχαιολογίας, θα έχει να προσφέρει πολλά στις μέχρι τώρα γνώσεις μας για τη ναυσιπλοΐα και τις σχέσεις των λαών του Αιγαίου και του Ευξείνου Πόντου.

Η «Αργώ», όπως θα είναι όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του
Την εκτίμηση αυτή κάνουν αρχαιολόγοι που ασχολούνται με τους δρόμους του νερού και της επικοινωνίας των προϊστορικών λαών της Μεσογείου. Ηδη από τις έρευνες πειραματικής ναυτικής αρχαιολογίας των τελευταίων χρόνων φαίνεται ότι υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας των προϊστορικών κατοίκων της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ) με τη Δήλο. Που σημαίνει ότι δεν είναι μύθος ότι οι «υπερβόρειοι» (κάτοικοι της σημερινής Αγ. Πετρούπολης) έστελναν δώρα στη Δήλο τιμώντας έτσι τη Λητώ που καταγόταν από τα μέρη τους. Είναι δυνατόν πλοία από την Αγ. Πετρούπολη διασχίζοντας ποτάμια, λιμνές που οδηγούν στον Εύξεινο Πόντο να βγουν στο Αιγαίο.

Γι' αυτό το ταξίδι της «Αργούς», παρ, όλο που η πιστότητα της ανακατασκευής του αρχαίου πλοίου αμφισβητήθηκε από τους αρχαιολόγους, γιατί δεν υπάρχουν πρωτογενείς πληροφορίες (ανασκαφικές) αλλά μόνο δευτερογενείς (κείμενα, παραστάσεις σε αγγεία), εκτιμάται ότι θα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τον πλου της εποχής.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η «Αργώ» θα προσεγγίζει αυτή που έκανε ο Ιάσονας με τους πενήντα συντρόφους του που αποτελούσαν και το πλήρωμα του καραβιού του. Θα ταξιδεύουν μόνο με το φως της ημέρας και πάντοτε «ενόψει ακτών», όπως λέει ο υποναύαρχος ε.α. Απ. Κούρτης, διευθυντής του Ευρευνητικού Προγράμματος και πρόεδρος του Ινστιτούτου ΝΑΥΔΟΜΟΣ. Θα ξεκινήσουν από τον Βόλο και θα κινηθούν μέσω Αιγαίου-Προποντίδος, κατά μήκος των βόρειων ακτών της Μικράς Ασίας και θα καταλήξουν στις ακτές της Γεωργίας. Υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν πάνω από 30 μέρες πλεύσης με κουπιά (δηλαδή πάνω από δύο μήνες). Οι 50 κωπηλάτες θα είναι πολίτες από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί επιθυμούν να δώσουν συμβολική αλλά και ουσιαστική διάσταση της ανάπτυξης πολιτιστικών και επιχειρηματικών σχέσεων της Ευρώπης με τις χώρες του Ευξείνου Πόντου, όπως τόνισε ο δήμαρχος Κ. Μήτρου στην ημερίδα που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Πολεμικό Μουσείο από τη Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου, εμπνευστή και χρηματοδότη του έργου.

«Σημασία έχει ότι αρχίσατε να το κατασκευάζετε», είπε η αν. υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά υποσχόμενη στήριξη στην προσπάθειά τους, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια με τη συγκέντρωση στοιχείων για την επιστημονική τεκμηρίωση του τύπου του πλοίου που θα κατασκευαζόταν. Από την έρευνα προέκυψε ότι το πλοίο της Αργοναυτικής Εκστρατείας πρέπει να ήταν ένα εμβολοφόρο 50-κωπο πλοίο (πεντηκόντορο) με βοηθητική απλή ιστιοφορία. Ηταν κτισμένο χωρίς σκελετό από ημικατεργασμένη δασική ξυλεία συνδεδεμένη με «τόρμους και εντορμίες» (μόρσα και καβίλλιες). Είχε μήκος 28,5 μ., πλάτος 4 μ.μ και βάθος κύτους 2 μ. Το πλοίο που κατασκευάζεται ανήκει «στην τυπολογία της "ηπειρωτικής ναυπηγικής σχολής", δηλαδή στην ίδια οικογένεια με τα μακριά καράβια (μακρές νήες) του Ομήρου και τα μετέπειτα εμβολοφόρα πολεμικά πλοία της αρχαιότητας».

Διάλεξαν να φτιάξουν ένα πλοίο του 14ου αι. π.Χ. για να δείξουν την «τεχνολογική μετάβαση» της ναυπηγικής, από την προϊστορική τριακόντορο στα ομηρικά πλοία. Η ναυπήγηση του καραβιού ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2004 στην περιοχή Πευκάκια απέναντι από την παραλία του Βόλου, όπου ήταν το αρχαίο λιμάνι των Παγασών, στο οποίο πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε το μυθικό πλοίο. Υπολογίζεται να είναι έτοιμο στα τέλη της άνοιξης του 2006, ώστε το καλοκαίρι να γίνουν οι πρώτοι δοκιμαστικοί πλόες.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2006

Copyright © 2007 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις


Σας ευαρισ΄τω για την υπομονή σας


Χαρά

ΧαράΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/02/2007, 02:47:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Η «Αργώ», όπως θα είναι όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του
Την εκτίμηση αυτή κάνουν αρχαιολόγοι που ασχολούνται με τους δρόμους του νερού και της επικοινωνίας των προϊστορικών λαών της Μεσογείου. Ηδη από τις έρευνες πειραματικής ναυτικής αρχαιολογίας των τελευταίων χρόνων φαίνεται ότι υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας των προϊστορικών κατοίκων της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ) με τη Δήλο. Που σημαίνει ότι δεν είναι μύθος ότι οι «υπερβόρειοι» (κάτοικοι της σημερινής Αγ. Πετρούπολης) έστελναν δώρα στη Δήλο τιμώντας έτσι τη Λητώ που καταγόταν από τα μέρη τους. Είναι δυνατόν πλοία από την Αγ. Πετρούπολη διασχίζοντας ποτάμια, λιμνές που οδηγούν στον Εύξεινο Πόντο να βγουν στο Αιγαίο.

Γι' αυτό το ταξίδι της «Αργούς», παρ, όλο που η πιστότητα της ανακατασκευής του αρχαίου πλοίου αμφισβητήθηκε από τους αρχαιολόγους, γιατί δεν υπάρχουν πρωτογενείς πληροφορίες (ανασκαφικές) αλλά μόνο δευτερογενείς (κείμενα, παραστάσεις σε αγγεία), εκτιμάται ότι θα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τον πλου της εποχής.



Πολύ ενδιαφέρουσα είδηση αγαπητή Χαρά!
Και μιας και η καταγωγή μου είναι κατά ένα μέρος και από την Αγία Πετρούπολη θα προσπαθήσω να κάνω μια μικρή έρευνα για το τι έχει βρεθεί εκεί πάνω!

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2007, 19:40:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λοιπόν εψαξα λίγο για το ταξίδι της Αργούς (το μοντέρνο) δεν έχει γίνει ακόμα, για φέτος το καλοκαίρι είναι μάλλον.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=738336&lngDtrID=253

Δείτε και εικόνες από την κατασκευή του πλοίου από το Spiegel
http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,437094,00.html

Στην έρευνα για το ταξίδι προς και από τους Υπερβόρειους (ο χάρτης που έβαλε το λαμόγιο τους τοποθετεί πάνω και ανατολικά από την Αγία Πετρούπολη) νομίζω ότι πρέπει να ψάξουμε και την πορεία που περιγράφει ο Ηρόδοτος αλλά και τον πλωτό δρόμο, μέσω ποταμών και λιμνών (βορρά-νότο).
Υπάρχει ένας τέτοιος δρόμος που "ενώνει" την Σκανδιναβία-Βορειοδυτική Ρωσσία με την Ελλάδα. Αυτόν τον δρόμο τον χρησιμοποιούσαν οι Σκανδιναβοί (Varangians) κατά την Βυζαντινή περίοδο για να κάνουν εμπόριο με το Βυζάντιο.
Λέγεται "The Varangian-Byzantine trade route" (πώς αλλιώς! χεχε) και ο χάρτης βρίσκεται εδώ
http://en.wikipedia.org/wiki/Trade_route_from_the_Varangians_to_the_Greeks

Τον βάζω πιό μικρό εδώ για ευκολία. Υπόψιν ότι αυτοί είναι οι πλωτοί εμπορικοί δρόμοι κατά τον 8ο-11ο αιώνα μΧ.


Map showing the major Varangian trade routes, the Volga trade route (in red) and the Trade Route from the Varangians to the Greeks (in purple). Other trade routes of the 8th-11th centuries shown in orange.

Αυτόν τον εναλλακτικό δρόμο (τον μωβ) θα μπορούσαν να ακολουθούσαν "τα δώρα" των Υπερβορείων, αλλά και οι Ελληνες ήρωες που έφτασαν ως εκεί.

Η διαδρομή που περιγράφει ο Ηρόδοτος είναι ως εξής:
Υπερβόρειοι....> Σκύθες....> γειτονικοί λαοί από ανατολικά.....> προς δυτικά.....> Αδριατική(Κροατία;)......>νότια (προφανώς Ιλλυρία)....> Δωδώνη ......> Μαλιακός κόλπος .....> Ευβοια......> Κάρυστος ......> Τήνος.......>Δήλος.

Καλή διαδρομή αλλά κάνουν μεγαλύτερο κύκλο,ε;
Σκεφτείτε ότι οι Ελληνες είχαν αποικίες στον Εύξεινο Πόντο από πολύ νωρίς, στα παράλια της Ουκρανίας, όπου η ελληνική αποικία των Μιλήσιων στο Μπεραζάν (το νησάκι) χρονολογείται από τα μισά του 7ου πΧ αιώνα.
Και όπως λέει στο παρακάτω link
"Αργότερα ιδρύθηκαν οι πόλεις Όλβια στον ποταμό Μπούγκ, Θήρα στο Δνείστερο, Θεοδοσία, Παντικάπαιον, Νυμφαίον, Χερσόνησος στην Ταυρίδα (Κριμαία). Οι πιο σημαντικές αποικίες με τον καιρό μετατράπηκαν σε έλληνο-βαρβαρικές πόλεις-κράτη. Τον 6ο π. Χ. αιώνα ιδρύθηκε το Βασίλειο του Βοσπόρου. Οι αρχαίες παρευξείνιες αποικίες, πλην της Χερσονήσου και του Παντικαπαίου, καταστράφηκαν τον 4ο αιώνα π. Χ. από τους Ούννους."
http://greece.kiev.ua/page541.html

Βρήκα και την αναπαράσταση του ναού της Αφροδίτης στο Μπερεζάν από ένα Ρώσσικο site.

Αρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι η αρχαιότερη διαδρομή ήταν μέσω των πλωτών ποταμών και μετά την καταστροφή των ελληνικών αποικιών γύρω από τον Εύξεινο Πόντο, η διαδρομή άλλαξε και πήγε πιό δυτικά.
Τι λέτε;


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 24/02/2007 19:44:21Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΟΚΤΙΝΟΜΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


283 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2007, 23:20:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΟΚΤΙΝΟΜΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή μου Ostia αν και σου φαίνεται παράξενη η θεωρία για το μανιτάρι, ωστόσο ο Ελιάντε δεν είναι ο πρώτος που την εκφράζει. Υπάρχουν αρκετοί που κάνουν αυτή την ταύτιση.
Για παράδειγμα ο Clark Heinrich στο “Jason the drug man”.

Διάβασε και εδώ:
http://www.hermetic.com/bey/pw-irishsoma.html
το άρθρο του Peter Lamborn Wilson, «Irish Soma»

Μην ξεχνάς άλλωστε και το επίθετο του Απόλλωνα μυίαγρου ως άλλου Βααλζεβούλ άρχοντα των μυγών. Και φυσικά όπως πιστεύω γνωρίζεις, το ενθεογενές muscaria είναι το αγαρικό των μυγών


Τώρα όσο για τους λαούς που ερίζουν για τον προσεταιρισμό της ιδιότητας του «υπερβορείου» ας σου δείξω π.χ ένα ρουμανικό site:
http://www.angelfire.com/realm/vlachs/

Μην εκνευριστείς πολύ για τα πολλά ανιστόρητα που λέει, γιατί φαίνεται ότι έχει γίνει μόδα να προσπαθεί κάθε λαός να αποδείξει ότι είναι γηγενής.





Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2007, 20:57:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σήμερα το πρωί μου ήρθε στο μυαλό κάτι...
Πόσο σίγουροι είμαστε ότι η Υπερβόρεια δεν ήταν γνωστή για το εμπόριο της;
Ακολουθώντας τα βήματα του Ηροδότου είχα γράψει ότι η Υπεβόρεια θα έπρεπε να ήταν κάπου προς την Σλοβενία.
Τώρα πιστέυω ότι έκανα λάθος.
Μήπως τελικά ο Ηρόδοτος αναφέρει την διαδρομή της ΕΠΟΧΗΣ του; Ουσιαστικά δε μία παράκαμψη των Άλπεων και κίνηση κατά τους πλωτούς ποταμούς;
Για να εξηγούμε.
Ποιός είναι αυτός που είναι ικανός να περάσει πράγματα μέσα από πολλές χώρες; Ο έμπορος.
Τι εμπόριο θα ήταν ικανό να στηριχθεί σε αυτή την απόσταση και κυρίως τι είναι τόσο πολύτιμο; Το χρυσάφι, ασήμι, αρώματα, γούνες μπορούσαν να τα προμυθευτούν από αλλού.
Τι είναι όμως κίτρινο, βρίσκεται σε σχετική αυθονία στην βαλτική θάλασσα και χρειάζεται προσοχή στην μεταφορά (μέσα σε άχυρα για να μην σπάσει) και είναι πολύτιμο για τις πολιτισμένες κοινωνίες της Μεσογείου; Μία από τις αποστολές του Πυθέα από την Μασσαλία ήταν η εύρεση των πηγών αυτού του προϊόντος.
ΗΛΕΚΤΡΟ (κοινώς κεχριμπάρι).
Έχει όλες τις ιδιότητες που ανέφερα παραπάνω και μία ακόμα - χρησιμοποιούταν σε τελετουργίες. Να γιατί πήγαινε στην Δήλο.
Εάν λοιπόν υπήρχε μία οργανομένη κοινότητα εμπόρων (συμβατή με την λατρεία του Αππόλωνα), σίγουρα θα πήγαιναν σαν δώρο και μία ποσότητα ήλεκτρου, από εκεί και πέρα έχουμε μία άλλη σειρά ερωτήσεων.
Πως ξεκίνησε το εμπόριο;
Ναός Αππόλωνα ιπτάμενος;
Πόσο διάρκησε η προσφορά του δώρου;
Γιατί δεν έχουμε στοιχεία από μία τουλάχιστον ελληνική γραφή σε εκείνες τις περιοχές;
Μήπως το εμπόριο γινόταν τύπου δρόμου του μεταξιού;
Μήπως το δώρο δεν ήταν τόσο δώρο αλλά μία παρεξήγηση που συντηρήθηκε για θρησκευτικούς λόγους;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2007, 01:45:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Βασικά καλησπέρα σας, που λέει και ο Ψάλτης.

Μόλις γύρισα, και έτσι μπήκα για λίγο να σας πω ένα γειά και να διαβάσω τι έχει γραφτεί.

Τα λέμε αύριο με την ησυχία μας.

Καλή Εβδομάδα σε όλους!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2007, 09:16:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε A. Kircher, καλώς ήλθες και πάλι!

Φίλε OANNHSEA, μου αρέσει η σκέψη σου!
Αυτό που σκέφτομαι είναι πως αν είχαμε μια περίπτωση εμπορίου με τους Υπερβόρειους, δεν θα πρέπει να γινόταν κάποια αναφορά για αυτό?
Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο Απόλλωνας πήγαινε εκεί για κάποιους μήνες, επέστρεφε κτλ.
Έχουμε την περίπτωση της αποστολής δώρων προς την Δήλο και τέλος την αποστολή ενός ναού από κερί στην Υπερβορεία.

Σχετικά με το ταξίδι του Απόλλωνα στην Υπερβορεία μπορεί να αναφερόμαστε είτε σε κάποια αποστολή από το Μαντείο των Δελφών είτε σε κάποιους ιερείς του.
Οπότε το γεγονός ότι ο θεός μεταφέρει το φως στην Χώρα εκείνη έχει εντελώς συμβολικό χαρακτήρα.
Για τα υπόλοιπα έχουμε ήδη αναφέρει κάποιες σκέψεις μας.

Αυτό που σκέφτομαι μ' αφορμή τις σκέψεις σου είναι πως αν έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση αποστολής κάποιων δώρων προς την Δήλο, θα πρέπει λογικά οι Υπερβόρειοι να είχαν λάβει κάτι πολύ σημαντικό από εμάς.
Μήπως αυτό είναι ο ναός που έστειλε ο Θεός?

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2007, 12:25:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πάω πιο μακριά...
Μήπως τελικά η υπόθεση της επιστροφής της Αργού από τον βορρά και ουσιαστικά τον γύρο της Ευρώπης είναι αλήθεια, και ήταν η πρώτη αποστολή προς εκέινα τα μέρη;
Εάν την ακολούθησαν άλλες αποστολές;
Το ήλεκτρο ήταν πολυτιμο ακόμα και εκείνα τα χρόνια...

Εάν είναι έτσι τότε μπορεί να εξηγηθεί ο ιπτάμενος ναός, μπορεί να εξηγηθεί το εμπόριο και μπορεί να εξηγηθεί το δώρο ως προσφορά κάποιων Ελλήνων που κατοίκησαν εκεί και αργότερα έγινε έθιμο να στέλνουν...

Ναι ρε γαμώτο αλλά γιατί δεν βρήκαμε μέχρι στιγμής κάτι εκεί πάνω που να θυμίζει γεωμετρική εποχή ή κλασική;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lamogio
Μέλος 3ης Βαθμίδας


560 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2007, 16:16:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lamogio  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΟΑΝΝΗSΕΑ
Ναι ρε γαμώτο αλλά γιατί δεν βρήκαμε μέχρι στιγμής κάτι εκεί πάνω που να θυμίζει γεωμετρική εποχή ή κλασική;


Βρήκαμε, βρήκαμε.
Ρώτα την Ostria, κάτι θα ξέρειΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2007, 21:49:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Στόχος είναι του χρόνου τέτοια εποχή η «Αργώ» να σαλπάρει για να ακολουθήσει το ταξίδι του Ιάσονα.

Από το λινκ που παρέθεσε η Όστρια news.in.gr

Ποιός ήταν ακριβώς ο δρόμος/πορεία του ταξιδιού; Σε αυτήν την ερώτηση είναι το εκατομύριο!!!

quote:
Τώρα όσο για τους λαούς που ερίζουν για τον προσεταιρισμό της ιδιότητας του «υπερβορείου» ας σου δείξω π.χ ένα ρουμανικό site:
http://www.angelfire.com/realm/vlachs/

Μην εκνευριστείς πολύ για τα πολλά ανιστόρητα που λέει, γιατί φαίνεται ότι έχει γίνει μόδα να προσπαθεί κάθε λαός να αποδείξει ότι είναι γηγενής.


Πολύ καλό και ενδιαφέρον το λινκ ΟΚΤΙΝΟΜΟΣ. Ποιό είναι το όνομα των Dacian στα ελληνικά μήπως ξέρει κανείς; Γήτες;;;;;Από εκεί δεν είναι που κατέβηκε ο Ζάλμοξις; Επειδή αυτό με ενδιαφέρει λέω να παρουσιάσω κάποια στοιχεία σύντομα. Για το μανιτάρι θα τοποθετηθώ επίσης σύντομα.

Αυτά που έγραψε ο OANNHSEA για το κεχριμπάρι είναι πολύ σημαντικά. Έχουμε και το παράδειγμα του Πυθέα από την Μασσαλία που έπλευσε προς τον βορά. Τώρα η Γερμανία από ότι θυμάμαι ήταν το κέντρο της παραγωγής κεχριμπαριού.

quote:
Αυτό που σκέφτομαι μ' αφορμή τις σκέψεις σου είναι πως αν έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση αποστολής κάποιων δώρων προς την Δήλο, θα πρέπει λογικά οι Υπερβόρειοι να είχαν λάβει κάτι πολύ σημαντικό από εμάς.
Μήπως αυτό είναι ο ναός που έστειλε ο Θεός?

Πολύ λογική σκέψη Dying Incubus. Εμένα και πάλι ο ναός μου φέρνει προς μύηση/τελετουργία/θρησκεία. Αν είναι κάτι τέτοιο, λιγότερο χειροπιαστό, πρεπει να ψάξουμε σε παραδόσεις.

Πάντως το κεχριμπάρι στα αρχαία χρόνια είχε αρκετές "μαγικές" ικανότητες.

quote:
Βρήκαμε, βρήκαμε.

Λαμόγιο, μήπως εννοείς τα ευρήματα του καθηγητή από την Ρωσία;


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2007, 02:38:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Οκτίνομε, σίγουρα δεν μπορώ να το αποκλείσω, απλώς μου φαίνεται κάπως περίεργο να το συσχετίσω με τον Απόλλωνα, για λόγους που ανέφερα παραπάνω. Ας πούμε, είναι γνωστό πώς έπεφτε σε έκσταση η Πυθία στους Δελφούς, καμιά σχέση με μανιτάρια. Οσο για την Δήλο, δεν γνωρίζω αν έχουμε κάποιες αναφορές για τον τρόπο με τον οποίο γινόντουσαν οι μαντείες.


Στους δρόμους του εμπορίου τώρα. Είναι σαφές ότι οι εμπορικοί δρόμοι μένουν ίδιοι για αιώνες ή και χιλιετηρίδες, εκτός κι αν προκύψουν κάποια προβλήματα πχ αν σταματήσει η παραγωγή των προϊόντων, αν σταματήσει η ζήτηση των προϊόντων και αν ο συγκεκριμένος δρόμος γίνει επικίνδυνος για τους εμπόρους-μεταφορείς.
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα έστελναν οι Υπερβόρειοι τα δώρα τους στην Δήλο, ούτε πότε και γιατί σταμάτησαν να τα στέλνουν. Να ήταν ένα είδος προιόντων ή περισσότερα; Η ιδέα του Oannisea για το κεχριμπάρι ειναι καλή, μιας και γνωρίζουμε ότι αργότερα εμπορευόντουσαν κεχριμπάρι από αυτές τις οδούς. Ηταν όμως μόνο αυτό;

Ρίξτε και μια ματιά εδώ... Ηλεκτρο και μήλο
http://www.sacred-texts.com/cla/mgr/mgr09.htm


Σωστή και η παρατήρηση του Incubus, τι τους δίναμε εμείς για αντάλλαγμα για να μας στέλνουν αυτά τα δώρα; Πάντως δεν υπάρχει εύκολη (άμεση) ταύτιση κάποιου θεού του Βορρά με τον Απόλλωνα.
Ας πούμε, σε όλες τις σλαβικές γλώσσες η λέξη για τον ήλιο (Sunce) είναι είτε ουδέτερου είτε θηλυκού γένους, ποτέ αρσενικού. Επίσης στην Βαλτική μυθολογία, ο ήλιος είναι θηλυκή θεότητα (Seule) ενώ το φεγγάρι είναι αρσενική.
Βέβαια στην Ρωσική μυθολογία υπάρχει ο θεός Dazhbog που είναι θεός ήλιος ή λευκός θεός(Belobog). Αυτόν πρέπει να τον ψάξουμε λίγο.

Καλά, δείτε και εδώ... δεν είναι τυχαίο! χεχε
http://www.amazonworlds.com/temple/zorya.htm

Επίσης υπάρχει ο σλαβικός θεός Yaro, που ταυτίζεται με τον λευκό θεό.


Πάντως δεν ξέρω ούτε προς τα πού, ούτε για ποιόν, ούτε για τι ακριβώς θα πρέπει να ψάξουμε.
Το ένστικτό μου λέει ότι θα πρέπει να δούμε την περιοχή βορειο-ανατολικά του Λενινγκραντ, αλλά πού ακριβώς; Ισως προς Φινλανδία, ίσως λίγο πιό χαμηλά και ανατολικά...

To Τουρκμενιστάν (εκεί που έκανε ανασκαφές ο Σαρηγιαννίδης) πέφτει πολύ μακριά και προς άλλη κατεύθυνση.

Αν δεν έχετε παρακολουθήσει το σχετικό θέμα που έβαλε το λαμόγιο
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=8561


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 27/02/2007 02:44:06Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2007, 09:02:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλή μου Ostria, δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι στις σλαβικές γλώσσες ο ήλιος είναι ουδέτερου ή θηλυκού γένους ενώ η σελήνη αρσενικού.
Στην Αιγυπτιακή μυθολογία για παράδειγμα η Γη (Γκεμπ) είναι αρσενικού γένους ενώ ο Ουρανός (Νουτ) είναι θηλυκού.

Τώρα σχετικά με τον Απόλλωνα και την πιθανή του ταύτιση με κάποιο θεό του Βορρά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει κάποιες ομοιότητες με τον δεύτερο γιό του Οντίν, τον Μπαλντερ (Balder).
Μάλιστα, τον θεό αυτόν τον σκότωσε ένα βέλος από γκυ...

Το κεχριμπάρι είχε όντως αρκετές μαγικές ικανότητες στην αρχαιότητα, οπότε αυτό μπορεί να αποτελεί ένα στοιχείο στην έρευνα μας.
Όσον αφορά το τι προσφέραμε εμείς στους Υπερβόρειους, κι εγώ κλίνω προς κάτι το θρησκευτικό/τελετουργικό κτλ το οποίο σίγουρα θα είχε μεγάλη σημασία για εκείνους.


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
lamogio
Μέλος 3ης Βαθμίδας


560 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2007, 11:54:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lamogio  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
A. Kircher
Λαμόγιο, μήπως εννοείς τα ευρήματα του καθηγητή από την Ρωσία;

OxiΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 17 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1875
Maintained by Digital Alchemy