ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Χαμένες Ήπειροι και η Προέλευση των Αρχαίων Θεών και Μύθων
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 17
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 09:12:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε μου A. Kircher, γενικά το στοιχείο της ζωομορφίας ήταν διαδεδομένο και στην Αιγυπτιακή μυθολογία - και σε άλλες φυσικά - αλλά και στην Ελληνική έχουμε κάποια στοιχεία.
Ας σκεφθούμε τον Πάνα, την Αράχνη, το Μινώταυρο, τον Αρίωνα, τον Πήγασο, τον Δράκοντα που σκότωσε ο Απόλλωνας στους Δελφούς, τη μεταμόρφωση της νύμφης Χελώνης στο ομώνυμο ζώο από την Ήρα, την Ιώ, το Μαρσύα που γδάρθηκε ζωντανός από τον Απόλλωνα, τους Σάτυρους, τους Σειληνούς, τις Αρπυϊες, τις Σειρήνες, τις Γοργόνες κτλ κτλ.

Πραγματικά θα χαθούμε σε όλες αυτές τις διηγήσεις...

quote:
Γιατί ενώ οι άνθρωποι πάνε από το κακό στο χειρότερο το χρυσάφι και το ασήμι μπορούν να βρεθούν χωρίς επεξεργασία στην φύση ενώ τα άλλα μέταλλα χαλκός και σίδερο είναι αποτέλεσμα κατεργασίας.

Πραγματικά πολύ σημαντικό αυτό που είπες, φίλε μου!
Αν και γνώριζα τον συγκεκριμένο μύθο των 5 γενεών, ούτε που το είχα σκεφτεί αυτό!
Ας κάνω μια προσπαθειούλα να πάμε λίγο αλλού...
Κατεργασία από ποιόν/ποιούς?
Κι αλήθεια, η Ατλαντίδα σε ποιά γενιά θα μπορούσε να θεωρηθεί οτι ανήκει?

Τώρα σχετικά με τον Ησίοδο, μάλλον ήταν φίλαθλος της "Cronos ΠΑΕ"!
Το πιθανότερο πάντως είναι να πρέσβευε σε μια ηθική αυστηρότερη από αυτήν του Δωδεκάθεου.

Βλέποντας τις ομοιότητες μεταξύ των διαφόρων μύθων των γενεών, θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο θεωρείτε πιθανόν να υπήρχε μια οικουμενική - στον τότε γνωστό κόσμο τουλάχιστον - εποχή ευημερίας κι ανάπτυξης η οποία άρχισε σιγά - σιγά να ξεθωριάζει?


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
lamogio
Μέλος 3ης Βαθμίδας


560 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 16:07:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lamogio  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Προσοχή, ακολουθεί σενδόνιον.

Ρε τι γίνεται εκεί πέρα...
Χαμός στας Ινδίας.

Νόννος, Απολλόδωρος, Μεγασθένης, Αρριανός και πολλοί άλλοι, επιμένουν ότι πολύυυυ παλιά πήγαν εκεί και τα δυό παλληκάρια μας (Διόνυσος και Ηρακλάρας).

Ολοι συμφωνούν ότι πρώτος πήγε ο Διόνυσος.
Αυτός λέι, τους έμαθε τρία βασικά πράματα για να γίνουν άνθρωποι οι αγροίκοι:

1. Τους έδειξε πώς να οργώνουν τα χωράφια με τα γελάδια κι όχι μόνο να τα κάνουν μπριζόλες.
2. Τους έδειξε πώς να ξαίνουν μαλλί και να φκιάνουν μακό ώστε να ντύνονται τρέντι κι όχι με προβιές, όπως έκαναν μέχρι τότε.
3. Τους έδειξε τι εστί κομμωτική. Δλδ τους είπε να αφήνουν μαλλί (όσοι είχαν) μακρύ και να το περιποιούνται.
Φυσικά τους έδειξε πώς να μπεκρουλιάζουν, δεν το συζητάμε αυτό.

Τσοντίτσα εδώ, κάποιοι πάλι λένε ότι οι αγύφτιοι λέγανε πως ο Διόνυσος γυρνώντας απ’ την Ινδία, τους έφερε πεσκέσι τα πρώτα δυό βόδια (κι έτσι γίνανε πολλά – τα βόδια).

Τώρα, να το πάρουμε λίγο αλλοιώς.

Αυτό το παιδί, ο Μέγας ο στρατάρχης, πρέπει να ήτανε πολύ θρησκευόμενο άτομο.
Γιατί; Γιατί έκαμνε πολλάκις πράματα έξω από κάθε στρατηγική ή πολιτική λογική.
Πρώτα πρώτα πήγε μόλις ξεκίνησε το ντου στην ανατολία στην Τροία, γιατί είχε πάει λέει ο προπάπος του ο Ηρακλάρας.
Μετά, σκύλιασε να μπει στην Τύρο (σιγά το χωριό) γιατί εκεί υπήρχε εκκλησιά του Ηρακλάρα (Μέλκαρτ για τους άλλους) και ήθελε σώνει και καλά να του ανάψει κερί.
Πιο μετά, έστριψε κατά όαση Σίβα μεριά, γιατί είχανε λέει πάει πριν απ’ αυτόνε οι Διόνυσος και Ηρακλάρας, μπορούσε αυτός να μείνει στην απ’ όξω;
Κι άλλο πιο μετά, πήρε τα βουνά και τα λαγκάδια ψάχνοντας για τα μέρη που πέρασε ο μπεκρο-θεός. Ετσι συνάντησε αυτούς που λέγατε ότι τον υποδέχτηκαν σαν απόγονοι του Διόνυσου, βρήκε τη Νύσα κλπ κλπ.
Τη Νύσα, που άλλοι λένε ότι ο Διόνυσος την είπε έτσι γιατί είχε μια γκόμενα (φαρμακοτρίφτρια δλδ) που τη λέγανε έτσι κι άλλου ότι την είπε έτσι μετά από μια νίκη σημαντική και στην ουσία την είπε Νίκαια.
Μετά, φαγώθηκε να βρει την άορνη πέτρα, αυτή που δε μπόρεσε να πάρει ο Ηρακλάρας.
Αλλά και η λύσσα του να μπει κατάμεσα στην Ινδία, την ώρα που η αποστολή (διάλυση των Περσών) είχε έρθει εις πέρας, τι να λέει;
Και που μετά τη νίκη στον Υδασπη, όχι μόνο δε σκότωσε τον Πόρο αλλά τον έκανε αρχισατράπη, ουσιαστικά τον άφησε πάλι βασιλιά, το μόνο απ’ όσους του αντιστάθηκαν που άφησε ζωντανό, κι αυτό γιατί του ψιθύρισαν ότι ήταν απόγονος του παλιού Δίονυσου.
Και τη νίκη την πήρε «Διονυσιακά» ε, μη ξεχνόμαστε.
Δλδ για πρώτη φορά απέναντι είχε ελέφαντες κι εκεί που λέγανε όλοι «τη βάψαμε με τούτα τα τάνκς», όρμησαν με φασαρία και αγριοφωνάρες μπουλουκηδόν, σα μεθυσμένο μπούγιο δλδ και πρόγκηξαν τα θηρία, τακτική που ακολουθάγαν πιο παλιά οι ίδιοι οι ινδοί και που έμαθαν απ’ το Διόνυσο.
Και ποιος ξέρει κατά πού θα έκαμνε μετά άμα τη σκαπουλάριζε…

Για τον Ηρακλάρα τώρα, που δεν είναι καθόλου άσχετος με το Διόνυσο.

Αλλά για ποιόν απ’ όλους τους Ηρακλείς μιλάμε;
Κατά το Διόδωρο υπήρξανε 3. Ο αιγύπτιος, ο κρητικός κι ο γνωστός της Αλκμήνης γιός, ο πιο πρόσφατος.
Για τον πρώτο, κατά τον Ηρο, οι ίδιοι οι αιγύπτιοι λέγανε ότι έπαιξε μπάλα 17.000 χρόνια (κόψε κάτι) πριν τον Αμαση και ότι ήρθε στο μάταιο τούτο κόσμο με τη δεύτερη φουρνιά θεών.
Αυτός, κατά το Διόδωρο έκανε παιγνίδι 10.000 χρόνια πριν το Τρωικό καλαμπαλίκι.
Κάτι ρωμαιοκαθολικοί λένε ο,τι τους κατέβει.
Ενας Σέρβιος λέει για 4 Ηρακλείς, συντηρητικό τονε βρίσκω.
Ενας άλλος, Βάρρος λέει, και τι βάρος να ‘χει η άποψή του, λέει για 44 μόνο.
Ο Κικέρωνας πάλι λέει ότι ήτανε 6 με τελευταίο κλασικά το γνωστό της Αλκμήνης.
Φέξε μου και γλίστρησα δλδ.
Οι μάγκες που πήγαν με τον Αλέξανδρο πάντως στα Ινδίας, σύμφωνα με Δίοδωρο, Απολλόδωρο και Αρριανό, λέγανε ότι άκουσαν ιστορίες για έναν Ηρακλή που αφού κυρίεψε όλη την Ασία σχεδόν, έκαμε καμμιά πενηνταριά παιδιά (κι ένα κορίτσι μόνο) κι ότι απ’ αυτά τα παιδιά κατάγονταν όλοι οι μετέπειτα Ινδοί βασιλιάδες.

Αντε τώρα να βρεις ποιος και πότε πρωτοπήγε κατά κει.
Κατά το Διόδωρο, ο Διόνυσος πήγε 150 βασιλιάδες (έτσι μέτραγαν τότε, τι να κάνωμε) πριν τον Αλέξανδρο, κοντά στα 6.000 χρόνια πριν δλδ.
Ο Ηρακλάρας πήγε μετά και συγκεκριμένα 15 γενιές μετά το Διόνυσο.

Πολλά απ’ τα παραπάνω καλούδια μπορείτε να βρείτε στα «Ινδικά» του Αρριανού, που βασίστηκε σε άλλους αρχαιότερους (Μεγασθένης κλπ) και περισσότερο στο Νέαρχο, στρατηγό του Μεγάλου.

Αλλα διάφορα ψιλοσχετικά τώρα:

Σύμφωνα με έναν πολυταξιδεμένο Αγγλόπαι ονόματι Αλεξ Γκάρντνερ, που ταξίδεψε το 1817 με 1830 στα μέρη του Αφγανιστάν και λίγο παραπέρα, είδε σε πολλές μεριές ευρωπαίες (έτσι τις είπε) γυναίκες, κρίνοντας απ’ τα γαλάζα μάτια και τα κόκκινα ή άλλα ίσια μαλλιά.
Αν δεν τον είχε βαρέσει η έλλειψη σεχ εκεί πέρα, τούτο συμφωνεί με όσα έλεγε ο Μαρκοπόλος παλιότερα.
Επίσης συμφωνεί με όσα λέγονται για τους Καλάς, που σημειωτέον ΔΕΝ είναι οι μόνοι ευρωποφέρνοντες εκεί πέρα, υπάρχουν κι άλλοι ακόμα βαθύτερα, μέχρι τα μογγολικά πεδία μη σας πω.

Τούτου δοθέντος, ένας άλλος ψωνισμένος με τον Μέγα και τα ξωτικά κείνα μέρη, ο Ματθαίος Λέμμινγκ, νεαρός θεολόγος και ερευνητής, είδε τόσους πολλούς «ευρωπαίους» τα τελευταία χρόνια εκεί, που, σε συνεργασία με αγγλικό ΑΕΙ κάνει λέει έρευνα με τα Ντιενέια και αποδείχνει ότι πάρα μα πάρα πολλοί ταλαίπωροι εκεί πέρα είναι απόγονοι του Μεγάλου και συνεπώς έλληνες.
Ενας φίλος του δε, στατιστικολόγος το επάγγελμα, του είπε ότι αφού σύμφωνα με το Διόδωρο οι έλληνες που έμειναν πίσω ήντουσαν κοντά στις 23.000, οι πιθανότητες να εξαφανίστηκαν στα χρόνια που πέρασαν μέχρι σήμερα είναι της τάξης του 0,00000057 τοις εκατό, καμμία δλδ.

Τέλος (καλά μη βαράτε τελειώνω αλήθεια), άμα συνδιάσωμε όλα τούτα με αυτά που βρήκε (και που θα βρεί άμα δε μας αφήσει χρόνους) ο δικός ο Σαρηγιαννίδης που τον κουτσομπολεύαμε αλλαχού, μπορεί και να μας έρθει κάνας κόλπος (είθε ουκρανικός δίμετρος).

Διότι, προσεχώς θα παίξει καινούργια θεωρία κι εκεί να δεις κόντρες με τους ελληναραίοι και τους ινδοευρωπέοι.
Δλδ θα παίξει η υπόθεση να πήγαν πρώτοι οι έλληνες (οι από δω μεριά τελοσπάντων) κατά κει, να εξημέρωσαν τους άγριους που βρήκαν και μετά (από πολλά χρόνια) να ξαναγύρισαν πίσω σαν «ινδοευρωπαίοι».
Εξ ου και η σχέση σανσκριτικών και παλαιοσκυθικών με τα ελληνικά και τα περσικά και βάλε.

Α, ξέχασα, ας το βάλω εδώ, δε βρίσκω το άθλιο θρέντι για το ρωσσοπόντιο.
Εκαμε λοιπόν συνέδριο στο Τουρκμενιστάν πριν λίγες μέρες με καλεσμένους πολλούς σελέμπριτι αιρχαιοψάχτες ο Σαρηγιαννίδης για τα ευρήματα που ανακάλυψε.
Το συνέδριο τελείωσε τον προηγούμενο μήνα και θα βγάλει λέει βιπεράκι με τα συμπεράσματα. Να δούμε.
Πάντως βρήκε λέει τελευταία και μια σουμμεριακή σφραγίδα, από αρχαία ΔΕΚΟ μάλλον.
Επίσης, κονόμησε κι ένα (σημαντικό σε ηθική κι όχι χρηματική αξία) βραβείο απ’ τον αρχιπαπάρα και βαρεμένο πρόεδρο της χώρας αφνής, τον Σαπαρμουράτ (άκου όνομα) Νιγιαζόφ, για τη δουλειά που έχει κάνει ως τώρα και του υποσχέθηκε (ο πρέζιντεντ) να φκιάσει μεγάλο και τρανό μουσείο για να βάλει όλα τα αρχαία κλαπατσίμπανα που βρήκε μέσα.

Αυτά, πιάστηκε η χέρα μου.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 19:43:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Με αφορμή:

α) Τα σχετικά με τον Σαρηγιαννίδη
β) Αυτά που ανέφερα παραπάνω από το Ζωροαστρικό βιβλίο και που τα βρήκα ανάλογα με τον μύθο των γενεών του Ησιόδου.

Αν έχετε χρόνο βρήκα στο ίντερνετ ένα άρθρο του Σαρηγιαννίδη με τίτλο THE FIRST WORLD RELIGION - ZOROASTRIANISM - EMERGED IN TURKMENISTAN

αξίζει να το διαβάσει κανείς

http://www.turkmenistaninfo.ru/?page_id=6&type=article&elem_id=page_6/magazine_33/260&lang_id=en

Για τα άλλα τα λέμε αργότερα.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/12/2006, 10:05:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εξαιρετικό τόπικ καλέ μου φίλε A.Kircher, εύγε!

Αλλά έχω πολύ διάβασμα να κάνω για να το παρακολουθήσω...

Unseen

***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****

Edited by - Unseen on 05/12/2006 10:07:31Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/12/2006, 16:12:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή Unseen αρχικά θα μπορούσες να πεις τη γνώμη σου πάνω στα βασικά ερωτήματα που πραγματεύεται το τόπικ.

Δηλαδή

1) Τι πιστεύετε για την προέλευση των αρχαίων Θεών και για την πιθανότητα της ιστορικής τους υφής/ύπαρξης;

2) Πως μπορεί αυτό να σχετίζεται, αν σχετίζεται, με τις θεωρίες περί χαμένων ηπείρων και την γνώση που μεταφέρθηκε στην παρούσα ανθρωπότητα μέσω όντων από αυτές.

Από κει και πέρα έχουμε διεξάγει κοσμοϊστορική έρευνα (αν δεν πενέψεις το σπίτι σου θα σε πλακώσει ) για την προέλευση Ελληνικών μύθων και θεοτήτων,τους συσχετισμούς τους με άλλα μυθικά θέματα, για το αν οι Καρχηδόνιοι πήγαν στις Αζόρες κάπου στη μέση του Ατλαντικού, για το αν οι άθλοι του Ηρακλάρα αφορούν σε τεχνικά κατασκευαστικά έργα των Μινύων ενώ καποιο άλλοι σε ταξίδια και αποικισμούς Ελλήνων στη Μεσόγειο και αλλού.

Γενικά ότι στοιχεία έχεις και για τα παραπάνω μπορείς να τα παραθέσεις ελεύθερα όποτε έχεις χρόνο φυσικά

Φίλε A. Kircher, ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για τις γενεές του Ησιοδου και τις εποχές/κύκλους της ινδικής μυθολογίας. Ισως να υπάρχει κάτι περισσότερο, κάτι πιο απόκρυφο ανάμεσά τους

lamogio γίγαντα, οι αρχαίοι συγγραφείς(ιστορικοί, μυθογράφοι, γεωγράφοι κτλ) που έζησαν κατά τα χρόνια του Μ.Αλεξάνδρου και μετά από αυτόν, είναι πιθανό να δίνουν και μια μυθική χροιά στην εκστρατεία του, να τον ταύτιζαν με θεούς, πεπρωμένα κτλ. Π.χ. Ο Νόννος στα Διονυσιακά είναι φανερό ότι έχει επηρεαστεί από την εκστρατεία του Αλεξάντερ όταν περιγράφει τα μυθικά ταξίδια του Διονύσου. Ο Αρριανός, πίστευε ότι τα επιτεύγματα του Μ.Αλέξανδρου αποτελούν θέληση του περπωμένου κτλ.
Βέβαια κάποιοι αρχαίοι Ελληνες εξερευνητές μπορεί να πήγαν μεμονωμένα στην Ινδία παλιότερα. Δεν πιστεύω πάντως ότι τίποτα πανάρχαιες ορδές Ελληνων θα εκπολίτισαν τους ντόπιους της Ινδικής υποηπείρου. Αυτό μου θυμίζει Λιακοπουλαίους και Δαυλούς.

Δείτε και ένα ωραίο άρθρο για τους αρχαίους Ελληνες εξερευνητές.

http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=698

Συγκρατώ το παρακάτω

Μόλις οργανώνονται οι πρώτες κοινωνίες στην Κρήτη, στην Ιωνία και στην Πελοπόννησο, οι Έλληνες, με πάθος για τη γνώση και έμφυτη περιέργεια, αρχίζουν τις εξερευνήσεις προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Ο Ευήμερος αναφέρει ότι οι Κρήτες είχαν εγκατασταθεί στο νησί Παγχαία του Ινδικού Ωκεανού, όπου και έχτισαν ναό αφιερωμένο στον Δία. Η Ινδία ήταν τότε ο πιο μακρινός προορισμός που υποσχόταν αμύθητα πλούτη. Ο Σκύλαξ ήταν ο πρώτος δυτικός γεωγράφος που αναφέρεται στην αχανή χώρα. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Σκύλαξ, αξιωματικός τότε στο περσικό ναυτικό, στάλθηκε από τον Δαρείο Α´ να εξερευνήσει τις εκβολές του ποταμού Ινδού. Η αποστολή ξεκίνησε από τις πηγές του, γύρω στο 510 π.Χ. Αρχικά ακολούθησε τη ροή του ποταμού μέσα από τα βουνά του Αφγανιστάν έως την έξοδό του στην Αραβική θάλασσα. Συνεχίζοντας, ο Σκύλαξ ακολούθησε την ακτογραμμή και εξερεύνησε τον κόλπο του Ομάν και τη νοτιοανατολική πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου. Μέσα σε τριάντα μήνες, ο Έλληνας αξιωματικός περιέπλευσε τη Σαουδική Αραβία κι έφτασε στη Μεσόγειο διαμέσου των καναλιών του Νείλου και του τότε ισθμού του Σουέζ. Στον Δαρείο παρέδωσε την καταγραφή του ταξιδιού του, ένα χρονικό με τον τίτλο Περίπλους, από το οποίο σώθηκαν μόνο αποσπάσματα. Ο Δαρείος χρησιμοποίησε τις πολύτιμες αυτές πληροφορίες για να κατακτήσει τους Ινδούς και να στήσει ναυτικές βάσεις στα νέα λιμάνια.

Τα λέμε.

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 05/12/2006 16:16:05

Edited by - Agnostic on 05/12/2006 16:19:34Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/12/2006, 19:16:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ζητώ ξανά συγγνώμη που δεν έχω το χρόνο να γράψω σε ααυτό το θέμα...

Από την άλλη έχετε καταλάβει ότι μέχρι στιγμής έχουμε γράψει και έχουμε δώσει δεδομένα τα οποία αγκίζουν την έκδοση ενός βιβλίου και μάλιστα ΧΩΡΙΣ την υποκειμενική άποψη του ΕΝΟΣ συγγραφέα; Η δουλειά είναι μέχρι στιγμής καταπληκτική...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/12/2006, 03:13:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά χαρά σε όλους!

Γειά σου αγαπητή μου unseen!

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αν και το εύγε πραγματικά πρέπει να πάει σε όλους τους συμμετέχοντες γιατί εξαιτίας τους όχι μόνο η κουβέντα έχει κρατηθεί σε πραγματικά υψηλά επίπεδα αλλά και τα στοιχεία που έχουν συνισφέρει είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα. (μην μου πείτε τώρα ότι δεν σας έφτιαξα ε;)Πάντως πραγματικά και χωρίς πλάκα το λέω.

Φίλε OANNHSEA μην ανησυχείς καθόλου δεν υπάρχει παρεξήγηση

Τώρα για να δώσουμε και ένα στίγμα του τι είναι το ζητούμενο, όπως είπε και ο Agnostic και για να καταλάβουνε και οι άλλοι τι παίζει εδώ μέσα, υπάρχουν δύο ερωτήματα. Δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω αλλά:

Το πρώτο=Μυθολογία-Ιστορία-Αρχαιολογία, ήτοι κρύβουν ιστορικές αλήθειες οι μύθοι ή είναι παραμύθια της χαλιμάς και αρλουμποειδείς ασυναρτησίες;

Το δεύτερο=Εσωτερισμός, ήτοι υπάρχει μια απόκρυφη εξέλιξη της ανθρωπότητας όπως έλεγε και η μανδάμ που αντικατοπρίζεται στους μύθους ή είναι και αυτό άλλη μια απάτη των θεοσοφιστών για να τα πέρνουν από τα κορόιδα που έλεγε και ο φίλος gentleman σε άλλο topic;

----------------------------------------------------------------------------------

Τώρα σχετικά με κάποια από αυτά που ειπώθηκαν παραπάνω.

Από αυτά που έγραψε ο lamogio μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο στρατηλάτης ακολουθούσε τα βήματα του Ηρακλή και του Διόνυσου.

Το ερώτημα είναι τώρα είναι γιατί και με ποιό σκοπό.
Δηλαδή εντάξει λένε οι σύγχρονοι ιστορικοί ότι ο σκοπός του ήταν να πάρει το αίμα μας πίσω από τους Πέρσες. Δεκτόν.
Ήταν και αιμοχαρής ιμπεριαλιστής και γούσταρε να κατακτήσει τον κόσμο. Δεκτόν.
Μετά η ανατολή ήταν κέντρο οικονομικό και πολιτισμικό που αλλού θα πήγαινε; Δεκτόν.

Λέω όμως (τρελή ιδέα) μήπως υπήρχαν και άλλοι λόγοι που τον οδήγησαν σ'αυτές τις περιπλανήσεις; Να επαναλάβει ως άλλος θεός την μυθική-ιστορική πορεία του Ηρακλή και του Διονύσου;

Λέει ο Agnostic:

quote:
lamogio γίγαντα, οι αρχαίοι συγγραφείς(ιστορικοί, μυθογράφοι, γεωγράφοι κτλ) που έζησαν κατά τα χρόνια του Μ.Αλεξάνδρου και μετά από αυτόν, είναι πιθανό να δίνουν και μια μυθική χροιά στην εκστρατεία του, να τον ταύτιζαν με θεούς, πεπρωμένα κτλ. Π.χ. Ο Νόννος στα Διονυσιακά είναι φανερό ότι έχει επηρεαστεί από την εκστρατεία του Αλεξάντερ όταν περιγράφει τα μυθικά ταξίδια του Διονύσου.

Σωστό. Να το κοιτάξουμε όμως και το άλλο. Ή θα βγάλουμε λαβράκι ή θα βρείς υλικό για το περιοδικό σου

Κάτι άλλο:

quote:
Κι αλήθεια, η Ατλαντίδα σε ποιά γενιά θα μπορούσε να θεωρηθεί οτι ανήκει?

Βλέποντας τις ομοιότητες μεταξύ των διαφόρων μύθων των γενεών, θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο θεωρείτε πιθανόν να υπήρχε μια οικουμενική - στον τότε γνωστό κόσμο τουλάχιστον - εποχή ευημερίας κι ανάπτυξης η οποία άρχισε σιγά - σιγά να ξεθωριάζει?


Αυτές οι ερωτήσεις Dying Incubus είναι αρκετά ενδιαφέρουσες αλλά πριν προσπαθήσω να απαντήσω έχω και κάποια άλλα στοιχεία-αναλογίες για τον μύθο των γενεών από λατινική αμερική και αίγυπτο. Θα τα παρουσιάσω σύντομα ελπίζω και μετά να δούμε αυτές τις ερωτήσεις.

Χρονια πολλά αν σας λένε ή έχετε τίποτα Νίκους ή Νίκες.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/12/2006, 09:37:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Να καλωσορίσω κι εγώ την αγαπητή μου Unseen σ' αυτό το πραγματικά πολύ ωραίο θέμα!

Φίλε μου A. Kircher, θα ήταν ενδιαφέρον να παραθέσεις τα στοιχεία που έχεις συγκεντρώσει.
Άλλωστε θα ωφελήσουν και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα...


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/12/2006, 00:57:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παίδες να παρουσιάσω λοιπόν και κάποια στοιχεία που δείχνουν αναλογίες ανάμεσα στα γένη του Ησιόδου και κάποιες αφηγήσεις από την Αίγυπτο.

Έργα και Ημέρες 182-187 (σχετικά και το σιδερένιο γένος αυτό που είμαστε εμείς)

"Ο πατέρας δεν θα συμφωνεί με τα παιδιά ούτε τα παιδιά με τον πατέρα, ούτε ο ο φιλοξενούμενος με τον οικοδεσπότη, ούτε ο σύντροφος με τον σύντροφο. Ούτε ο αδερφός θα είναι αγαπητός με τον αδερφό όπως πρίν. Οι άνθρωποι θα ντροπιάζουν τους γονείς τους καθώς θα γερνούν γρήγορα και θα μαλώνουν μ'αυτούς με άσχημα λόγια, σκληρόκαρδοι, χωρίς να γνωρίζουν την εκδίκηση των θεών" (κακούργα κενωνία δηλαδή)

Προφητεία του Νεφέρτη (αρχή 2ης χιλλιετίας π.Χ.)

"Θα σου δείξω τον γιό σαν εχθρό, τον αδερφό σαν αντίπαλο, τον άνθρωπο να σκοτώνει τον πατέρα του"

Οι Συμβουλές του Ipuwer

"ο άνθρωπος θεωρεί τον γιό του σαν εχθρό...ο άνθρωπος χτυπάει τον μητρικό αδερφό του"

"μικροί και μεγάλοι εύχονται να ήταν νεκροί" Μάνα γιατί με γέννησες που λέγαμε παραπάνω.

Και υπάρχουν και πολλά άλλα που θα πάρουν σελίδες, το νόημα είναι το ίδιο (Life Sucks!)

Επειδή νομίζω ότι τα σεντόνια και τα κατεβατά δεν τα διαβάζουν πολλοί το κόβω εδώ και συνεχίζω παρακάτω (και έτσι αυξάνω και τα ποστ μου χε χε!)


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/12/2006, 01:34:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αυτό ελπίζω να το βρήτε ενδιαφέρον.

Ο Αιγυπτιακός μύθος της Αγελάδας του Ουρανού (ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα το 1976 στους βασιλικούς τάφους -χρονολογία 14 με 12 αιώνα π.Χ.)

Ο Ρα, ο ουράνιος βασιλιάς Ήλιος, γέρασε και κουράστηκε να κυβερνάει ένα βασίλειο που οι άνθρωποι ζούσαν μαζί με τους θεούς. Οι άνθρωποι επαναστάτησαν εναντίον του Ρα. Ο Ρα κάλεσε συμβούλιο των θεών και όλοι τους συμφώνησαν να στείλουν την Χαθόρ το μάτι του Ρα. Η φωτιά της Χαθόρ κατέστρεψε τους ανθρώπους στην έρημο και έτσι με την "μείωση του πληθυσμού" η δύναμη του Ρα πάνω στην ανθρωπότητα εγκαθιδρύθηκε ξανά. Όμως η Χαθόρ συνέχιζε το μακελιό όταν ο Ρα αποφάσισε να σώσει την ανθρωπότητα. Διέταξε λοιπόν να φτιάξουν μπύρα και να καλύψουν την χώρα όπως η πλημμύρα του Νείλου. Στην Αιγυπτιακή σκέψη η μπύρα αναλογεί στην πλημμύρα του Νείλου που καλύπτει την Αίγυπτο κάθε χρόνο. (επειδή και η μπύρα φουσκώνει νομίζω).
Η Χαθόρ λοιπόν έγινε φέσι από την μπύρα σε τέτοιο βαθμό που δεν αναγνώριζε τα μελλοντικά θύματα της -τους ανθρώπους δηλαδή-. Η ανθρωπότητα σώθηκε και ο Ρα αφού χώρισε τον ουρανό με την γη, την έκανε για τα ουράνια.
Μετά ο μύθος συνεχίζει για το πως λειτουργεί ο καινούργιος κόσμος και πως μετά από αυτό το περιστατικό οι άνθρωποι και οι θεοί που πριν ζούσαν μαζί, τώρα συναντιώνται μόνο μετά τον θάνατο.

Τώρα στις αναλογίες.

Α) Η ανθρωπότητα περνάει από φάσεις καταστροφής και αναγέννησης.

Β) Η ανθρωπότητα έχασε την επαφή-επικοινωνία με τους θεούς που είχε σε μια άλλη εποχή (το πρώτο γένος του Ησιόδου ζούσε σε αρμονία με τους θεούς)

Γ) Επανάσταση εναντίον των Θεών όπως το δεύτερο γένος (δεν έχω το ελληνικό κείμενο αλλά δείτε την μετάφραση for they could not keep from sinning and from wronging one another, nor would they serve the immortals, nor sacrifice on the holy altars of the blessed ones as it is right for men to do wherever they dwell.)

Δ) Οι δύο περίοδοι του Ρα πριν και μετά αντιστοιχούν η πρώτη στην περίοδο του Κρόνου (όπως ανέφερε και η Όστρια πρώτο και δεύτερο γένος) και η δεύτερη στην βασιλεία του Δία (τα άλλα γένη)

Iδού και ο Destroyer

Τώρα το ερώτημα είναι τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις ιστορίες σχετικές με καταστροφή και αναγέννηση της ανθρωπότητας που υπάρχουν στην Μεσόγειο τουλάχιστον από το 2000 π.Χ.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/12/2006, 07:58:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα φίλοι μου

Ευχαριστώ πολύ για το θερμό καλωσόρισμα.

Κρατώ το πολύ ενδιαφέρον ερώτημα του A.Kircher και θέλω να ρωτήσω με τη σειρά μου αν έχει γίνει αναφορά στην Αργοναυτική Εκστρατεία (συγνώμη αλλά δεν πρόλαβα να διαβάσω παρά μόνο μία σελίδα του τόπικ): συγκεκριμένα διαδρομή (ιδίως επιστροφής όπου οι γνώμες διχάζονται και εμπλέκονται ενδεχομένως χώρες και λαοί της κεντρικο-ανατολικής Ευρώπης) και σχολιασμός του γεγονότος ότι εντέλει όλοι οι Αργοναύτες αποδεικνύονται απόγονοι ή υιοθετημένοι γιοι των Μινύων.

Ευχαριστώ πολύ.
Unseen

***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/12/2006, 11:22:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε μου A. Kircher, μιας κι αναφέρθηκες στην Αιγύπτια θεά Αθώρ - Χαθόρ θα ήθελα να αναφέρω κάποια στοιχεία για αυτήν.

Η Αθώρ είναι μια θεά που είχε ιδιότητες ανάλογες με την Αφροδίτη.
Ήταν θεά ουράνια, κόρη του Ρα, η οποία λατρευόταν από τους Αιγυπτίους ως θεά του έρωτα, της ευθυμίας, του γυναικείου καλλωπισμού ενώ εθεωρείτο οτι μπορούσε και να αποδιώχνει τα κακά πνεύματα.
Σύμβολο της ήταν η αγελάδα και για αυτό το λόγο ο Αιγυπτιακός λαός θεωρούσε πως η θεά αυτή ανέθρεφε με το γάλα της τον εκάστοτε Φαραώ, δίνοντας του έτσι θεϊκές ιδιότητες.
Απεικονιζόταν ως μια γυναίκα με κεφάλι αγελάδας όμως άλλες φορές απεικονιζόταν κι ως κανονική γυναίκα με μακριές πλεξούδες μαλλιών.

Η Αθώς επίσης λατρευόταν κι ως χθόνια θεότητα - όπως ακριβώς κι η Αφροδίτη - καθώς πιστευόταν οτι μετέφερε τους νεκρούς στην πλάτη της για να τους περάσει στον άλλο κόσμο.

Σχετικά με το μύθο της οργής του Ρα, ένας άλλος μύθος αναφέρει οτι την καταστροφή του ανθρώπινου γένους είχε αναλάβει μια άλλη θεότητα, η Σεχμέτ.
Η Σεχμέτ ήταν η θεά του πολέμου και της καταστροφής, σύζυγος του Φθα κι απεικονιζόταν ως μια θεά με κεφάλι γάτας.
Άλλος μύθος αναφέρει οτι την εξολόθρευση των ανθρώπων ανέλαβε η Αθώρ η οποία μεταμορφώθηκε στην Σεκμέτ.

Σχετικά με τις αναλογίες που αναφέρεις, θα συμφωνήσω μαζί σου.
Η δική μου άποψη είναι πως η ανθρωπότητα περνάει πράγματι από περιόδους αναγέννησης και παρακμής.
Είναι όπως ο Μεσαίωνας με την Αναγέννηση, η Ιστορία μας δείχνει οτι η μια περίοδος διαδέχεται την άλλη.
Αλήθεια, είναι τυχαίο που κάθε λαός στη μυθολογία του αναφέρεται σε μια περίοδο ευημερίας του ανθρώπινου γένους?

quote:
Β) Η ανθρωπότητα έχασε την επαφή-επικοινωνία με τους θεούς που είχε σε μια άλλη εποχή (το πρώτο γένος του Ησιόδου ζούσε σε αρμονία με τους θεούς)

Χμμμ!
Τι να ήταν άραγε αυτοί οι Θεοί στην πραγματικότητα?

Την αναλογία Δ δεν την είχα σκεφτεί πάντως...


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2006, 03:28:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
αν έχει γίνει αναφορά στην Αργοναυτική Εκστρατεία (συγνώμη αλλά δεν πρόλαβα να διαβάσω παρά μόνο μία σελίδα του τόπικ): συγκεκριμένα διαδρομή (ιδίως επιστροφής όπου οι γνώμες διχάζονται και εμπλέκονται ενδεχομένως χώρες και λαοί της κεντρικο-ανατολικής Ευρώπης) και σχολιασμός του γεγονότος ότι εντέλει όλοι οι Αργοναύτες αποδεικνύονται απόγονοι ή υιοθετημένοι γιοι των Μινύων.

Γειά σου φίλη Unseen,
για την αργοναυτκή εκστρατεία έχουμε συζητήσει κάποια πράγματα.

Πρώτος την ανέφερε ο Agnostic εδώ

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=8690&whichpage=1&ARCHIVE=#294367

Τους Μίνυες τους ανέφερε η Ostria εδώ

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=8690&whichpage=3&ARCHIVE=#297187

και μετά κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο ο Agnostic πολύ δυναμικά εδώ

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=8690&whichpage=3&ARCHIVE=#297223

Συσχετισμό ανάμεσα στους Αργοναύτες και τους Μίνυες δεν θυμάμαι να κάναμε (αν κάνω λάθος διορθώστε με)

Σχετικά με την σχέση ανάμεσα σε Αργοναύτες και Μίνυες, αν έχεις χρόνο, νομίζω πως θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να γράψεις κάποια πράγματα.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2006, 03:29:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Dying Incubus

όντως πολύ χρήσιμα τα στοιχεία που παρέθεσες για την Χαθόρ. Ήθελα να το γράψω μάλιστα πως σχετίζεται με την Αφροδίτη αλλά το ξέχασα.

Στα άλλα ενδιαφέροντα που ανέφερες:
Μήπως τελικά η ιδέα μιας συνεχής, γραμμικής και ατελείωτης προόδου της ανθρωπότητας είναι κι αυτό ένας άλλος μύθος;

quote:
Η δική μου άποψη είναι πως η ανθρωπότητα περνάει πράγματι από περιόδους αναγέννησης και παρακμής.
Είναι όπως ο Μεσαίωνας με την Αναγέννηση, η Ιστορία μας δείχνει οτι η μια περίοδος διαδέχεται την άλλη.

Έχω και εγώ την ίδια γνώμη. Ένα παράδειγμα από την δική μας ιστορία. Οι μυκηναίοι γνώριζαν την γραφή για αρκετούς αιώνες. μετά την καταστροφή των Μυκηναικών παλατιών το 1200 π.Χ. περίπου οι γραφή εξαφανίστηκε για 400 χρόνια μέχρι που "ανακαλύφθηκε" ξανά με διαφορετική μορφή γύρω στο 800 π.Χ.

Τώρα αυτό που ρωτάς:

quote:
Αλήθεια, είναι τυχαίο που κάθε λαός στη μυθολογία του αναφέρεται σε μια περίοδο ευημερίας του ανθρώπινου γένους?

Ακόμα και στους μύθους των λαών της Λατινικής Αμερικής, που είναι τόσο μακρυά από τους λαούς της Μεσογείου, υπάρχουν αναφορές στην πρώτη κατάσταση της ανθρωπότητας που είναι μια κατάσταση ευημερίας, μια κατάσταση παραδείσου όπου οι άνθρωποι ζουν αρμονικά με τος θεούς μέχρι που κάποια στιγμή ο δεσμός κόβεται και η ζωή γίνεται σύντομη, δύσκολη και γεμάτη πόνο.

Τώρα κάποιος μπορεί να πει ότι αυτές οι πανανθρώπινες ιστορίες μπορεί να εκφράζουν παναθρώπινες επιθυμίες για κάτι καλύτερο από αυτό που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, την ελπίδα μας για κάτι άλλο που μπορεί να υπάρχει είτε μετά από αυτή την ζωή είτε που υπήρχε πριν.

Ένας ψυχολόγος που ακολουθεί τον Φρόυντ μπορεί να σου πει το παρακάτω

"In point of fact I believe that a large part of the mythological view of the world, which extends a long way into the most modern religions, is nothing but psychology projected into the external world. The obscure recognition... of psychical factors and relations in the unconscious is mirrored - it is difficult to express it in other terms, and here the analogy with paranoia must come to our aid - in the construction of a supernatural reality, which is destined to be changed back once more by science into the psychology of the unconscious. One could venture to explain in this way the myths of paradise and the fall of man, of God, of good and evil, of immortality, and so on, and to transform metaphysics into metapsychology."

Τάδε έφη ο Φρόυντ στο The Psychopathology of Everyday Life(1901)

Αυτό το δέχομαι ως απάντηση.

Κάποιος άλλος μπορεί να πει ότι αυτοί οι μύθοι εκφράζουν μια εσωτερική ανάγκη για επιστροφή στην χαμένη παιδικότητα μας. Τότε που οι γονείς-θεοί μας προστάτευαν, μας φρόντιζαν και όλα ήταν ωραία και ανθηρά.

Και αυτό το δέχομαι ως απάντηση.

Από την άλλη όμως γιατί δεν είναι δυνατόν αυτοί οι μύθοι να βασίζονται σε κάποιες πραγματικότητες από την ανθρώπινη προιστορία;

Και τελικά τι γνωρίζουμε για την εξέλιξη της ανθρωπότητας;

Ένα φλάουτο από κόκαλο έχει βρεθεί σε ένα σπήλαιο στην Σλοβενία. Ακόμα και σήμερα μπορεί να δημιουργήσει ήχους. Σε ποιά εποχή χρονολογείται;
Στο 43.000 π.Χ. Ναι σωστά διαβάσατε. Σαράντα τρία χιλλιάδες χρόνια πριν οι Νεάτερναλ είχαν μουσική.

http://www.exploratorium.edu/aaas-2000/0221_dispatch_flutes.html

http://www.msnbc.msn.com/id/3077403/

http://en.wikipedia.org/wiki/Divje_Babe

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μπορεί πολλά μπορεί και τίποτα.

Ας το σκεφτούμε όμως.

Τα λέμε.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2006, 05:33:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ακόμα και στους μύθους των λαών της Λατινικής Αμερικής, που είναι τόσο μακρυά από τους λαούς της Μεσογείου, υπάρχουν αναφορές στην πρώτη κατάσταση της ανθρωπότητας που είναι μια κατάσταση ευημερίας, μια κατάσταση παραδείσου όπου οι άνθρωποι ζουν αρμονικά με τος θεούς μέχρι που κάποια στιγμή ο δεσμός κόβεται και η ζωή γίνεται σύντομη, δύσκολη και γεμάτη πόνο.

Τώρα κάποιος μπορεί να πει ότι αυτές οι πανανθρώπινες ιστορίες μπορεί να εκφράζουν παναθρώπινες επιθυμίες για κάτι καλύτερο από αυτό που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, την ελπίδα μας για κάτι άλλο που μπορεί να υπάρχει είτε μετά από αυτή την ζωή είτε που υπήρχε πριν.


Μια σκέψη που μπορώ να κάνω είναι ότι οι άνθρωποι ευρισκόμενοι πάνω στον δύσκολο κόσμο μας, όπου έπρεπε με μόχθο να εξασφαλίσουν την τροφή και την ευημερία τους, υπέθεσαν - μιας και πίστευαν σε θεούς - ότι αυτός ο μόχθος και τα δεινά που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους (αρρώστιες, έλλειψη τροφής, θάνατος, κακουχίες κτλ) ήταν αποτέλεσμα κάποιου είδους δοκιμασίας από τους θεούς που ίσως καλούνται να υποφέρουν. Εξού και αυτή η συνεχής τάση για υλικές -πάσης φύσεως- προσφορές προς τους θεούς. Για να τους εξευμενίσουν με την προσδοκία να ζήσουν καλύτερες μέρες και αυτοί(οι άνθρωποι).

Το ότι υπάρχει ομοιότητα αυτής της κοσμοαντίληψης ανάμεσα σε λαούς που βρίσκονταν σε τεράστιες αποστάσεις μεταξύ τους, ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι...τελικά πάνω-κάτω τα ίδια προβλήματα και κακουχίες αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι όπου κι αν βρίσκονταν. Η πείνα, η έλλειψη τροφής, οι αρρώστιες, οι φυσικές καταστροφές, ο θάνατος κτλ ήταν κοινά χαρακτηριστικά της διαβίωσης των αρχαίων λαών. Και γι'αυτό υπάρχει αυτή η ομοιότητα στην κοσμοαντίληψή τους.

Γενικότερα, η πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον με τη βοήθεια των θεών είναι ένα κοινό δομικό στοιχείο μιας θρησκευτικής κοσμοαντίληψης των αρχαίων λαών.

quote:
Κάποιος άλλος μπορεί να πει ότι αυτοί οι μύθοι εκφράζουν μια εσωτερική ανάγκη για επιστροφή στην χαμένη παιδικότητα μας. Τότε που οι γονείς-θεοί μας προστάτευαν, μας φρόντιζαν και όλα ήταν ωραία και ανθηρά.


Και αυτό έχει μια βάση.

quote:
Ένα φλάουτο από κόκαλο έχει βρεθεί σε ένα σπήλαιο στην Σλοβενία. Ακόμα και σήμερα μπορεί να δημιουργήσει ήχους. Σε ποιά εποχή χρονολογείται;
Στο 43.000 π.Χ. Ναι σωστά διαβάσατε. Σαράντα τρία χιλλιάδες χρόνια πριν οι Νεάτερναλ είχαν μουσική.


Οντως ο Νεαντερντάλιος άνθρωπος φαίνεται να είχε μουσικές και θρησκευτικές ανησυχίες

http://www.physics4u.gr/articles/2005/originofhuman4.html

Κατασκεύαζε λίθινα εργαλεία, έκανε χρήση της φωτιάς, των ρούχων και συμμετείχε σε διάφορες τελετουργίες. Έθαψε για πρώτη φορά τους νεκρούς και μάλιστα σε πλάγια στάση με λυγισμένα τα γόνατα. Μάλλον πιστεύει στην ύπαρξη μεταθανάτιας ζωής. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι είχε θρησκευτική συνείδηση. Κάνει μια υποτυπώδη τέχνη, γιατί έχουν ανακαλυφθεί ζωγραφιές στις σπηλιές και ίσως χρησιμοποιούσε οστέινα μουσικά όργανα. Είχε αναπτυγμένο προφορικό λόγο.

quote:
Από την άλλη όμως γιατί δεν είναι δυνατόν αυτοί οι μύθοι να βασίζονται σε κάποιες πραγματικότητες από την ανθρώπινη προιστορία;

Ουσιαστικά από την ανθρώπινη προϊστορία ξεκινάνε οι ανθρώπινες αυτές ανησυχίες. Ολες οι προϊστορικές φυλές είχανε το "μάγο" της φυλής,(πολλές φορές εφετζίδικα ντυμένο με δερματα ζώων και άλλα διακριτά χαρακτηριστικά) που μετέδιδε τα θελήματα και μηνύματα των θεών, τους οιωνούς κτλ...Απλά στην προϊστορία δεν είναι τόσο καθαρό το τοπίο για το τι ακριβώς πίστευαν οι πανάρχαιοι αυτοί πρόγονοι των ανθρώπων, λόγω και της έλλειψης γραφής.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2006, 10:47:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε μου A. Kircher σε χαιρετώ όπως και τους υπόλοιπους φίλους μας!

Προσωπικά δεν πιστεύω οτι η πορεία της ανθρωπότητας μπορεί να απεικονιστεί ως μια γραμμική, συνεχής πρόοδος.
Οι αναφορές σε όλες σχεδόν τις αρχαίες μυθολογίες - από την Ασία έως την Αμερική που πολύ σωστά ανέφερες - με κάνει να πιστεύει οτι αυτή η πιθανότητα δεν είναι παρά ένας μύθος.
Κατ' εμέ η Ιστορία κάνει επαναλαμβανόμενους κύκλους.
Από τα σπάργανα φτάνει στην ωρίμανση, στο σημείο ακμής κι ύστερα έρχεται ο θάνατος προκειμένου να αναγεννηθεί ξανά.
Αυτή μου η σκέψη με οδηγεί στο συμπέρασμα οτι κατά κάποιον - μυστηριώδη ίσως - λόγο οι άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα βίωσαν μια ευημερία και μια ανάπτυξη.
Μήπως η Ατλαντίδα λοιπόν (την έχω σκίσει την καημένη! ) δεν είναι τίποτα άλλο από μια αλληγορία για αυτή την "Χρυσή Εποχή" της Γης?
Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα οτι κάποιος/οι ρύθμισε/αν αυτή την Τάξη.

Όσον αφορά τώρα την πιθανότητα αυτοί οι μύθοι να μην εξιστορούν τίποτα άλλο πέραν της επιθυμίας του ανθρώπινου γένους ή την ανάμνηση μιας "παιδιάστικης" σε αθωότητα κατάστασης, έχουν μια λογική βάση.
Γιατί όμως τόσες μυθολογίες έχουν τόσα πολλά κοινά μεταξύ τους?
Γιατί για παράδειγμα, ο κατακλυσμός παίζει σε πολλές απ' αυτές

quote:
Ένα φλάουτο από κόκαλο έχει βρεθεί σε ένα σπήλαιο στην Σλοβενία. Ακόμα και σήμερα μπορεί να δημιουργήσει ήχους. Σε ποιά εποχή χρονολογείται;
Στο 43.000 π.Χ. Ναι σωστά διαβάσατε. Σαράντα τρία χιλλιάδες χρόνια πριν οι Νεάτερναλ είχαν μουσική.

Χμμμ!
Very interesting information!


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/12/2006, 03:45:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Μήπως ...δεν είναι τίποτα άλλο από μια αλληγορία για αυτή την "Χρυσή Εποχή" της Γης?

Et in Arcadia ego

Μήπως ισχύουν όλα μαζί;
πχ. είναι σχεδόν σαφές ότι ο κατακλυσμός που περιγράφεται σε πολλές μυθολογίες υπήρξε, όχι ένας -σε μία ορισμένη ιστορική στιγμή- αλλά πολλοί διαφορετικοί, σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές. Οταν ο κάθε λαός μιλάει για τον κατακλυσμό, εννοεί προφανώς τον "κατακλυσμό του", δηλ αυτόν που έγινε κάποτε στον δικό του τόπο.
Και τι ποιό λογικό για τον θρησκευόμενο άνθρωπο να πιστεύει ότι οι όποιες καταστροφές προέρχονται από τους θεούς, επειδή οι άνθρωποι δεν τους υπάκουσαν, δεν ήταν καλοί κλπ.

Οι ομοιότητες που ψάχνουμε είναι πιό πολύ στις λεπτομέρειες, εκείνες που αναφέρθηκαν σε προηγούμενα μηνύματα.
πχ. οκ έγινε κατακλυσμός αλλά σε ποιά κείμενα περιγράφεται λεπτομερώς το πλοίο με το οποίο σώθηκαν; Ακόμα κι αν δεν είναι ακριβώς ίδιες οι περιγραφές (πχ. στην βίβλο και στο έπος του Γιλγκαμές έχουμε παρόμοια περιγραφή αλλά όχι την ίδια ακριβώς) σίγουρα η αρχική ιδέα είχε κοινή βάση. Και προφανώς είχε την ίδια βάση εφ όσον γνωρίζουμε ότι οι Εβραίοι ξεκίνησαν από την μεσοποταμία.

Πιό ενδιαφέρουσες είναι οι άλλες λεπτομέρειες στους μύθους, αλλά ακόμα και αυτές θα μπορούσαν να οφείλονται στο λεγόμενο "συλλογικό υποσυνείδητο", πχ ο θεός που γεννιέται από παρθένα μητέρα (για να τονιστεί η θεϊκή του υπόσταση), ο θάνατος και η ανάσταση του θεού (είτε το παραπάνω είτε μία αναπαράσταση του κύκλου της ζωής στην φύση) κλπ.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/12/2006, 13:18:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλή μου Ostria, θα συμφωνήσω γενικά με την επεξήγηση σου.
Όσον αφορά τους κατακλυσμούς που βίωσε κάθε λαός σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, η δική μου άποψη τείνει να είναι οτι ίσως να μιλάμε για μεγάλους κατακλυσμούς που μπορεί να επηρέασαν αρκετούς λαούς σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
Αναλόγως με τον βαθμό που πλήγησαν κάποιες περιοχές οι μύθοι θα αποδόθηκαν διαφορετικά.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρεις:

quote:
Και τι ποιό λογικό για τον θρησκευόμενο άνθρωπο να πιστεύει ότι οι όποιες καταστροφές προέρχονται από τους θεούς, επειδή οι άνθρωποι δεν τους υπάκουσαν, δεν ήταν καλοί κλπ.

Τα διάφορα καιρικά φαινόμενα θεωρούνταν ως οιωνοί από τους θεούς, τιμωρίες, προειδοποιήσεις κτλ.
Ο κεραυνός για παράδειγμα ήταν το σύμβολο του Δία για να δείξει την παρουσία του ή την συμφωνία του με κάτι που ειπώθηκε στο όνομα του.

quote:
Πιό ενδιαφέρουσες είναι οι άλλες λεπτομέρειες στους μύθους, αλλά ακόμα και αυτές θα μπορούσαν να οφείλονται στο λεγόμενο "συλλογικό υποσυνείδητο", πχ ο θεός που γεννιέται από παρθένα μητέρα (για να τονιστεί η θεϊκή του υπόσταση), ο θάνατος και η ανάσταση του θεού (είτε το παραπάνω είτε μία αναπαράσταση του κύκλου της ζωής στην φύση) κλπ.

Χμμμ!

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/12/2006, 17:46:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά χαρά σε όλους!

Ίσως να βγαίνω λίγο από το θέμα αλλά για να σκεφτούμε λίγο την περίπτωση του Σλήμαν. Ως τρελός εξευρευνητής και μη-επίσημος αρχαιολόγος ξεκίνησε από ένα μύθο και ανακάλυψε την Τροία και τις Μυκήνες. Έτσι έδωσε ιστορική βάση στα έπη του Ομήρου. Βέβαια άλλοι καιροί τότε και άλλες οι μέθοδοι αρχαιολογικής έρευνας.

Τώρα τι θα γινόταν αν ένας σύγχρονος αρχαιολόγος ή ερευνητής ξεκινούσε με την υπόθεση ότι κάποτε όντως υπήρξε ένας παγκόσμιος πολιτισμός που αντικατοπτρίζεται στους μύθους περί χρυσής εποχής, παραδείσου, πρώτη ανθρωπότητα κ.α. Τι στοιχεία θα μπορούσε να βρει για αυτό;

Υπάρχουν κομμάτια του παζλ που μπορούν να τοποθετηθούν στην ατελή εικόνα του παρελθόντος που έχουμε σχηματίσει και ίσως μας δώσουν μια διαφορετική ιδέα για το ανθρώπινο παρελθόν.

Παραθέτω κάποια στοιχεία σημειώνοντας την ίδια στιγμή ότι:

Α) Δεν γνωρίζω με ακρίβεια την επιστημονικότητα τους και την εγκυρότητα τους

Β) Το επιστημονικό κατεστημένο δεν έχει ενδιαφερθεί ιδιαίτερα και για την ώρα για αυτά τα στοιχεία.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Α) Υποθαλλάσιες πυραμιδοειδείς κατασκευές στην ακτή Yonaguni, στην Okinawa της Ιαπωνίας. Έχουν μελετηθεί από ότι κατάλαβα από τον Ιάπωνα καθηγητή Masaaki Kimura. Τα μόνα στοιχεία που βρήκα για αυτόν είναι εδώ:
http://oceanexpert.org/viewMemberRecord.php?&memberID=5991
Φωτογραφίες εδώ:
http://www.morien-institute.org/yonaguni_schoch1.html
(αυτό το site φαίνεται ενδιαφέρον, κοιτάξτε το)

Επίσημη εκδοχή από το επιστημονικό κατεστημένο: πρόκειται για φυσικούς γεωλογικούς σχηματισμούς.

Β) Από πότε οι άνθρωποι το ρίχνανε στην μαστούρα; Έλα μου ντε!

Ίχνη νικοτίνης και κοκαίνης στις Αιγυπτιακές μούμιες.

http://www.colostate.edu/Dept/Entomology/courses/en570/papers_2000/wells.html

Επίσημη εκδοχή: Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά πρόκειται για λάθος.

http://www.science-frontiers.com/
online/search.cgi?zoom_query=Tobacco&zoom_per_page=50&zoom_and=1&zoom_sort=0

Γ) Βρέθηκε κι άλλη Ατλαντίδα. Που καλέ; Στην Κύπρο.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4011545.stm

http://www.discoveryofatlantis.com/articles/new_atlantis_cyprus.htm

Excited? Too soon. Πρόκειται μάλλον για ηφαιστειακή λάσπη.

http://www.mysterious-america.net/cyprusatlantismu.html

Δ)Η χώρα του παραδείσου=Σαμπάλα
http://en.wikipedia.org/wiki/Shambhala

Κάποια Ρωσοπόντια (?) ονόματι Όλγα Χαριτίδη έβγαλε πρόσφατα ένα βιβλίο που το διαβάζουν μετά μανίας οι απανταχού νεοεποχίτες.

Entering the Circle: Ancient Secrets of Siberian Wisdom Discovered by a Russian Psychiatrist

http://www.amazon.com/Entering-Circle-Siberian-Discovered-Psychiatrist/dp/0062514172

Ε) "Natural catastrophes during Bronze Age civilisations" Συμπόσιο στο Cambridge το 1997.

“Historian Dr. Benny Peiser, of Liverpool John Moores University, who is helping organise the meeting, said the Bronze Age — a crucial time at the dawn of civilisation — appeared to have started more or less simultaneously in different parts of the world.

“He suggested this could have been triggered by a sudden change in global climate caused by a catastrophe such as worldwide impacts of small cometary fragments. ‘We also think violent rituals, such as human sacrifices, started in many cultures during the Bronze Age and then stopped at its end,’ Dr Peisner said. He said it was possible these were used by people to overcome the trauma many would have suffered during such times.

Κάτι ανάλογο είχε αναφέρει και πριν ο Agnostic και η Ostria στην τελευταία απάντηση της.

“In the light of new astronomical and archaeological theories and the emergence of scientific neo-catastrophism, it seems necessary to re-assess the origins and cultural implications of apocalyptic religions and catastrophe traditions in ancient mythologies and rituals. In particular, the significant cultural and religious changes at the beginning of the Bronze Age and those which occurred after its final collapse will be re-evaluated.”

Το site εδώ:

http://www.knowledge.co.uk/sis/cambconf.htm


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/12/2006, 17:55:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι,
θα λείψω για μερικές μέρες γιατί θα ταξιδέψω στον αμερικανικό βορά όπου θα περάσω και τις μέρες των Χριστουγέννων. Το γράφω για να μην νομίζεται ότι την έκανα. Θα ξαναμπώ στο φόρουμ στα μέσα της άλλης εβδομάδας.

Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά!

Τα λέμε!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/12/2006, 18:46:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παίδες αυτό το έβαλα και στα ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ αλλά είναι νομίζω κάπως σχετικό με το θέμα μας απότε το βάζω και εδώ.

"Σύνθετες και πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις γνώριζαν να πραγματοποιούν οι Μινωίτες από τον 16ο αιώνα π.Χ. με κλάσματα και χρήση του δεκαδικού συστήματος, γεγονός το οποίο ανατρέπει πλήρως την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα για την επιστήμη και τις εφαρμογές της στον αρχαίο κόσμο και μάλιστα τόσο νωρίς."

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=22863508


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/12/2006, 23:10:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλό ταξίδι και Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ!

Λοιπόν θα μεταφέρω εδώ ένα παλιότερο μήνυμα της Avallon (από το θέμα Κιβωτός, μύθος ή πραγματικότητα σελ.6 -απορώ πώς δεν έχει έρθει κατά δω ακόμα!), νομίζω ότι θα μας βοηθήσει αρκετά στην αναζήτησή μας.


quote:
Για να δούμε λιγάκι λοιπόν το θέμα του κατακλυσμού στην παγκόσμια μυθολογία.

Στην Ινδική λογοτεχνία το ιερό βιβλίο «Μπαγκαβάτα Πουράνα» αναφέρεται σε 4 εποχές του παρελθόντος που κατέληξαν σε ισάριθμες καταστροφές για να ζούμε εμείς σήμερα την πέμπτη εποχή. Στο μεγάλο ινδικό έπος «Μαχαμπαράτα» ο Βράχμα προειδοποιεί το Μανού πατέρα του ανθρώπινου γένους και έτσι αυτός σώζεται μετα 7 σοφούς και όλους τους ιερούς σπόρους μέσα σε ένα πλοίο που μετά από χρόνια αράζει στο Μανάλι των Ιμαλαϊων.

Θρύλοι των Μάγια αναφέρονται στην ύπαρξη εποχών στην ιστορία της γης των λεγόμενων «περιόσων του Ηλιου» όπου κυριαρχούν πολιτισμοί που χάνονται τελικά με ολοκληρωτικές καταστροφές. Το ιερό βιβλίο «Τσίλαμ Μπάλαμ» στο Γιοκατάν του Μεξικού αναφέρεται στη βύθιση της πατρίδας των Μάγιας μέσα σε σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων ενώ η θάλασσα καταπόντιζε τα πάντα και εδώ μάλλον έχουμε αναφορά στην χαμένη Ατλαντίδα που ίσως θεωρείται πατρίδα των Μάγιας.
Στον «κώδικα της Δρέσδης» των Μάγιας υπάρχει ικονογραφημένο ένα φίδι στον ουρανό που ξερνάει χειμμάρους από νερό, παρουσιάζοντας έτσι την καταστροφή που έφερε ο κατακλυσμός.

Οι Αζτέκοι, στο ιερό βιβλίο τους «Ποπόλ Βουχ» που περικλείει γνώσεις κοσμογονικές, χωρίζουν την ιστορία όπως και οι Μάγιας σε 3 περιόδους του ήλιου όπου δημιουργήθηκε το ανθρώπινο γένος. Στον πρώτο ήλιο δημιουργήθηκαν οι πολύτιμοι λίθοι, ο δεύτερος ήλιος είναι η περίοδος της φωτιάς και τότε αναπτύσσεται και το γένος των ανθρώπων που τελικά καταστρέφεται από τον κατακλυσμό για να αρχίσει η περίοδος του τρίτου ήλιου που είναι η σημερινή μας εποχή. Εκεί αναφέρεται ότι ο κατακλυσμός ήρθε από τα ανατολικά μέσα σε μαύρη βροχή και φοβερούς σεισμούς όταν θύμωσε ο θεός Ουρακάν.

Οι Ινκας έχουν στη μυθολογία τους ήρωα έναν βοσκό που με το λάμα του ανέβηκαν στην κορυφή του Βίλκα Κότο όταν ξέσπασε ο κατακλυσμός και ενώ τα πάντα καταποντίστηκαν στη θάλασσα μέσα σε 60 μερόνυχτα πλημμύρας εκείνος με το λάμα του σώθηκαν.

Οι Εβραίοι έχουν την Βίβλο όπου περιλαμβάνει την εξιστόρηση του κατακλυσμού όπως τη διηγήθηκε ή ίσως και να έγραψε ο Νώε και μέσω του γιού του Σήθ έφτασε στα χέρια του Αβραάμ. (δική μου σημείωση, περιόρισα αυτό το μέρος γιατί είναι λίγο ως πολύ γνωστή η ιστορία)
Ο βιβλικός μύθος του κατακλυσμού που θεωρείται ταυτόχρονος αλλά και στον ίδιο χώρο με τον κατακλυσμό του βαβυλωνιακού μύθου που περιλαμβάνεται στο έπος του Γιλγαμές. Στις όχθες του Ευφράτη ξέσπασε ο κατακλυσμός ύστερα από συμφωνία των θεών να σταματήσουν του βρυχηθμούς των ανθρώπων που τους ενοχλούσαν.
Ο Εά προειδοποιεί τον Ζιουσούντρα ή Ουτναπιστίμ, βασιλιά του Σιπάρ να φτιάξει ένα πλοίο και να μαζέψει σ’αυτό σπόρους όλων των ζωντανών πλασμάτων. Το όνομα «Ουτναπιστίμ» σημαίνει αυτός που είδε τη ζωή. Σε ανεξάρτητες παλαιοβαβυλωνιακές γραφές του 2000 π.Χ ο Ζιουσούντρα δεν αποκαλείται με το όνομα αυτό αλλα με το επίθετο Ατράχασις που σημαίνει «πολύ σοφός».
Μετά από 7 μέρες και 7 νύχτες ο Ζιουσούντρα με τη γυναίκα του και τους σπόρους των ζωντανών πλασμάτων αφού τελείωσε ο κατακλυσμός βγήκε από το πλοίο και προσέφερε θυσίες στον θεό Ουτού. Σύμφωνα με αυτό τον μύθο ο κατακλυσμός έφερε τη νέα εποχή όπου οι θεοί αντικαταστάθηκαν από τους θνητούς που άρχισαν τον δικό τους πολιτισμό. Κάπου μετά από τον κατακλυσμό ξεκινά η Σουμεριακή ιστορία.

Οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου έχουν στην ανάμνησή τους μια μαύρη βροχή που κατέκλησε τα πάντα. Το ίδιο επιβεβαιώνουν οι Ινδιάνοι του Περού αφού προσθέσουν ότι η βροχή αυτή ξεπέρασε και τα πιο ψηλά βουνά.

Οι ινδιάνοι Μακένζι που κατοικούν στον Καναδά θυμούνται τον κατακλυσμό καθώς και μεγάλες κλιματικές αλλαγές με απότομη μεταβολή του καιρού από ανυπόφορη ζέστη σε δυνατό κρύο.

Οι Αλγκονκίνοι που και αυτοί κατοικούν στον Καναδά έχουν από τον κατακλυσμό γενάρχη τον Μιτσαμπό που επέζησε της καταστροφής.

Οι Αραουκάνς της Χιλής στις παραδόσεις τους αποδίδουν τον κατακλυσμό σε έκρηξη ηφαιστείου και περιγράφουν πως οι άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν όταν ανέβηκαν στο βουνό Θέγκ Θεγκ.

Οι Τουπινάμπας της Βραζιλίας μας λένε πως ο κατακλυσμός έφτασε μέχρι τα σύννεφα.

Οι ινδιάνοι Τλασκάλαν και οι περίφημοι για τα μνημεία τους Ζαποτέκοι στις παραδόσεις τους συμφωνούν με τους Αζτέκους και αφηγούνται τον θεό Τεζξατλιπόκα να κατακλύζει τον κόσμο με νερά και τον Τέζπι ή Κοξκοξ που επιβιβάστηκε σε πλοίο με την οικογένειά του, πολλά ζώα και φυτά να σώζεται. Όταν μάλιστα τελείωσε ο κατακλυσμός έστειλε πουλιά γι ανίχνευση της φύσης και όταν είδε να ξαναρχίζει η βλάστηση άφησε το πλοίο του στο βουνό Κολουακάν.

Στις λίμνες της Βορείου Αμερικής κατοικούν ινδιάνοι που αφηγούνται τις μεγάλες καταστροφές από τις οποίες σώθηκε μόνο ο πατέρας των ινδιάνικων φυλών με την οικογένειά του και τα ζώα του πάνω σε μια σχεδία.

Οι ινδιάνοι Χόπι όμως μας δίνουν μια πιο καταστροφική περιγραφή του κατακλυσμού αναφερρόμενοι σε ολόκληρους καταποντισμούς ηπείρων.

Οι ινδιάνοι Γκουαρανί που κατοικούν στην ανατολική ακτή της Νοτίου Αμερικής έχουν τον θρύλο για τον Ταμαντερέ που έμεινε στην κοιλάδα αντί να ανεβεί στα βουνά όταν άρχισε η γη να σκεπάζεται με τα νερά και ανέβηκε πάνω σε ένα φοινικόδεντρο που από τη βια των νερών ξεριζώθηκε και έτσι ο ήρωας ταξίδεψε πάνω του μαζί με τη γυναίκα του μέχρι που στο τέλος του κατακλυσμού ο κορμός προσάραξε στην κορυφή κάποιου βουνού.

Οι ινδιάνοι Ιρικόϊς λένε πως συνέβη μια μόνο φορά ο κατακλυσμός και πως μόνο μια οικογένεια με τα ζώα της σώθηκε τελικά.

Οι Εσκιμώοι της Αλάσκας και της Γροιλανδίας μας λένε ότι η γη πριν από τον κατακλυσμό έγειρε απότομα και από την μεγάλη πλημμύρα που ακολουθησε πνίγηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι. Είναι ασφαλώς μια μοναδική αναφορά σε μια πιθανή κλιση του γήινου άξονα ίσως μετά από σύγκρουση με κάποιο τεράστιο μετεωρίτη.

Οι Κινέζοι αναφέρουν μια παλιά χρυσή εποχή γεμάτη ευτυχία και μακροζωία. Ο μύθος του κατακλυσμού ξεκινάει με μια σύμπτωση απόψεων με το μύθο των Εσκιμώων. Και εδώ υπάρχει η σύμφωνη γνώμη για το ότι η γη έγειρε απότομα πριν απ’ τον κατακλυσμό και πως σώζεται μόνο ο Φα-Χε, θεμελιωτής του κινέζικου πολιτισμού μαζί με την γυναίκα του μια τα 6 παιδιά του. Εδώ ο κατακλυσμός αποδίδεται στο ότι ο άνθρωπος είχε επαναστατήσει κατά του ουρανού που τελικά τον τιμώρησε.

Οι ιθαγενείς Τσίμπτσα της Κολομβίας έχουν κάποιο θρύλο που λέει πως ο κατακλυσμός έγινε από το θεό Τσίμπτσακούν όταν τον τιμώρησε ο θεός Μποτσίκα να κουβαλάει τη γη στην πλάτη του… (Μμμμ…σας θυμίζει κάτι αυτό?) Ο Μποτσίκα μετά τον κατακλυσμό για να ξεφορτωθεί τα νερά που είχαν πλημμυρίσει τη γη άνοιξε μια τρύπα στη γη στο Τεκεντάμα και από κει τα νερά εξαφανίστηκαν. (Μμμμ… και αυτό δε σας θυμίζει αυτό που έκανε ο Δευκαλίωνας΄στην τρύπα της Βαμβύκης στην Αττική?)

Στην Περσία η «Ζεντ Αβέστα» μας βεβαιώνει ότι η πλημμύρα κάλυπτε τους ανθρώπους. Εδώ ο Αχούρδα Μάσδα ο θεός του καλού προετοιμάζει τον Πέρση πατριάρχη Γίμα να σωθεί αφού κλειστεί με όλα τα αναγκαία,τα ζώα του και σπόρους φυτών μέσα σε ένα σπήλαιο.

Οι κάτοικοι των Ιμαλαϊων στην Βίβλο του Ντυζάν αναφέρουν την σταδιακή καταστροφή και τον τελικό πνιγμό από τα νερά που κατέκλυσαν τα πάντα.

Οι ιθαγενείς της Βόρειας Αυστραλίας έχουν ένα μύθο όπου ο Καράν κάποιος αρχηγός έδωσε φτερά στους Γουάρκ και Γουίρκ και σώθηκαν όταν τα πάντα σκέπασε η θάλασσα. (...και αυτό μου θυμίζει το φίλο Τυανέα...)

Στην Πολυνησία ο μύθος θέλει να γίνεται αφανισμός από τον κατακλυσμό και να σώζωνται μόνο 8 άτομα πάνω σε ένα κανώ.

Ο Νου ο θεός των νερών στην Αίγυπτο συμβούλευσε τον γιό του τον Ρα, να καταστρέψει τελείως το ανθρώπινο γένος όταν θα επαναστατούσαν εναντίον των θεών. Από την αφήγηση αυτού του κατακλυσμού που έχει χαρακτήρα εξαγνισμού για το ανθρώπινο γένος σώθηκαν μόνο κάποιοι βοσκοί που διέφυγαν σε ένα βουνό. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι διέκριναν 3 εποχές στην ιστορία: H εποχή των Θεών, η εποχή των ηρώων και η εποχή των ανθρώπων.

Και η Aγγλία όμως είχε και αυτή τις παραδόσεις της με αναμνήσεις για την καταστροφή. Σύμφωνα με ένα μύθο η γη επανδρώθηκε και απάλι από κάποιο δίκαιο πατριάρχη που διασώθηκε με ένα γερό πλοίο και που το έστειλε το υπέρτατο Ον, προκειμένου να καταστρέψει τον άνθρωπο για την ανηθικότητά του.

Συγνώμη φίλοι μου για το κατεβατό θεωρώ όμως ότι είναι κάτι που μόνο ως ενιαίο μπορεί να δοθεί...




Εδώ βάλτε και τους δικούς μας μύθους περί κατακλυσμού και μερικούς ακόμα που δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα και έχετε μία γενική εικόνα.
Η προσωπική μου γνώμη είναι, λοιπόν, ότι αυτοί οι μύθοι είναι αυτόνομοι (εκτός από τους γειτονικούς λαούς βέβαια που μπορεί να δανείστηκαν είτε ολόκληρο τον μύθο, είτε στοιχεία του από τον γείτονα)

Χοντρικά τι βλέπουμε εδώ;
Πολλές αναφορές σε "απλούς" κατακλυσμούς
Δύο αναφορές (τουλάχιστον) για κατακλυσμό και ταυτόχρονο καταποντισμό ολόκληρων περιοχών- ηπείρων
Δύο αναφορές σε μαύρη βροχή και μία σε ηφαιστειακή έκρηξη (τα θεωρώ συναφή)
Δύο αναφορές στην γη που γέρνει απότομα (αυτό κι αν είναι κουφό!)


Εδώ λοιπόν έχουμε το εξής σημαντικό. Αν πρόκειται για ένα κύριο κατακλυσμικό γεγονός που έχει μείνει στην μνήμη των ανθρώπων (πράγμα που φαίνεται να ισχύει τουλάχιστον για μερικούς από τους μύθους), σίγουρα μιλάμε για την τελευταία μεγάλη καταστροφή που έγινε στην γη.
Κάποιοι άλλοι μύθοι, πιθανόν μιλούν για μεταγενέστερες τοπικής εμβέλειας καταστροφές (σαν τον δικό μας του Δαρδάνου).

Εκτός του θέματος του κατακλυσμού, σημειώστε και τον κινέζικο μύθο της παλιάς καλής εποχής που συζητήσαμε πιό πάνω.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/12/2006, 20:31:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η επιστροφή του ασώτου...

Γειά χαρά σε όλους.
Αγαπητή μου Όστρια σε ευχαριστώ για τις ευχές!

Το τελευταίο σου πόστ που μετέφερες και ένα προηγούμενο μήνυμα της Άβαλον είναι όντως αρκετά ενδιαφέρον. Τι έχουμε λοιπόν;

quote:
Θρύλοι των Μάγια αναφέρονται στην ύπαρξη εποχών στην ιστορία της γης των λεγόμενων «περιόσων του Ηλιου» όπου κυριαρχούν πολιτισμοί που χάνονται τελικά με ολοκληρωτικές καταστροφές. Το ιερό βιβλίο «Τσίλαμ Μπάλαμ» στο Γιοκατάν του Μεξικού αναφέρεται στη βύθιση της πατρίδας των Μάγιας μέσα σε σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων ενώ η θάλασσα καταπόντιζε τα πάντα και εδώ μάλλον έχουμε αναφορά στην χαμένη Ατλαντίδα που ίσως θεωρείται πατρίδα των Μάγιας.
Στον «κώδικα της Δρέσδης» των Μάγιας υπάρχει ικονογραφημένο ένα φίδι στον ουρανό που ξερνάει χειμμάρους από νερό, παρουσιάζοντας έτσι την καταστροφή που έφερε ο κατακλυσμός.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία από τις παραδόσεις των Μάγια που υποδεικνύουν κάποιες ομοιότητες-αναλογίες με τα γένη του Ησιόδου. Και στους Μάγια έχουμε διαφορετικές ανθρωπότητες που δημιουργούνται και μετά καταστρέφονται από τους θεούς. Η πρώτη ανθρωπότητα δημιουργείται από λάσπη, η δεύτερη από ξύλο αλλά δεν έχει ψυχή και αυτό είναι ενδιαφέρον "ξεχνάει τους δημιουργούς της" και εκεί είναι που καταστρέφονται από μαύρη βροχή που πέφτει από τον ουρανό.
Η τελευταία ανθρωπότητα είναι αυτή που φτιάχτηκε από ζύμη καλαμποκιού.

quote:
Εδώ λοιπόν έχουμε το εξής σημαντικό. Αν πρόκειται για ένα κύριο κατακλυσμικό γεγονός που έχει μείνει στην μνήμη των ανθρώπων (πράγμα που φαίνεται να ισχύει τουλάχιστον για μερικούς από τους μύθους), σίγουρα μιλάμε για την τελευταία μεγάλη καταστροφή που έγινε στην γη.
Κάποιοι άλλοι μύθοι, πιθανόν μιλούν για μεταγενέστερες τοπικής εμβέλειας καταστροφές (σαν τον δικό μας του Δαρδάνου).

Σήμερα η Ελευθεροτυπία έχει ένα άρθρο για τις κλιματολογικές αλλαγές που ίσως συμβούν σε 35 χρόνια με το λυώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό. Είναι αρκετά τρομαχτικό αυτό που περιγράφουν οι επιστήμονες.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=83556132

Τώρα η απλή ερώτηση είναι πως μπορούμε με βάση αυτά τα στοιχεία να κάνουμε τις εξής υποθέσεις (και προσοχή μιλάω για υποθέσεις και μόνο).

Α) Τη ύπαρξη μιας ηπείρου-χώρας λίγο-πολύ ανεπτυγμένης (εδώ θα μπορούν να μπούν τα στοιχεία για μιά χρυσή εποχή τελειότητας).
Β) Την καταστροφή αυτής της ηπείρου-χώρας από μια φυσική καταστροφή (εδώ θα μπορούν να μπουν τα στοιχεία για τον κατακλυσμό).
Γ) Κάποιοι επιζήσαντες αυτής της καταστροφής εμφανίζονται ως θεοί-διδάσκαλοι-εκπολιτιστές στις παραδόσεις των λαών.

Και τι σημαίνουν οι παραδόσεις και οι φόβοι για μια ακόμα καταστροφή στο τέλος της δικής μας εποχής;

Αν έχετε χρόνο κοιτάξτε αυτό το κείμενο από το New York Times.

http://72.14.205.104/
search?q=cache:u9WjCpLRavgJ:www.nytimes.com/
books/first/t/
thompson-time.html+maya+hesiod+five+races&hl=en&gl=us&ct=clnk&cd=12

(κάντε copy τα παραπάνω και μετά paste σε νέο παράθυρο)

Dying Incubus θυμάσαι τις ερωτήσεις που είχες κάνει παραπάνω; Νομίζω τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τις συζητήσουμε.

Τα λέμε.


Edited by - A. Kircher on 14/12/2006 20:36:35Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/12/2006, 03:02:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παιδιά, ίσως και το λιώσιμο των τελευταίων παγετώνων να άφησε μια ανάμνηση στους προϊστορικούς ανθρώπους διαμέσου μυθικών κατακλυσμών, θεομηνιών κτλ και να αποτυπώθηκε στα μυαλά των ανθρώπινων πληθυσμών ως το τέλος μιας εποχής και η έναρξη μιας καινούργιας.

A. Kircher wellcome back man
Νόμιζα ότι θα επέστρεφες πιο αργά από τις διακοπές σου. Ελπίζω να πέρασες καλά


quote:
Α) Τη ύπαρξη μιας ηπείρου-χώρας λίγο-πολύ ανεπτυγμένης (εδώ θα μπορούν να μπούν τα στοιχεία για μιά χρυσή εποχή τελειότητας).
Β) Την καταστροφή αυτής της ηπείρου-χώρας από μια φυσική καταστροφή (εδώ θα μπορούν να μπουν τα στοιχεία για τον κατακλυσμό).
Γ) Κάποιοι επιζήσαντες αυτής της καταστροφής εμφανίζονται ως θεοί-διδάσκαλοι-εκπολιτιστές στις παραδόσεις των λαών.


Αυτό πάνω κάτω υποθέτω κι εγώ για μια περίοδο "πριν-κατά τη διάρκεια-μετά" τους παγετώνες. Ολο και κάποιο μυθολογικό κατάλλειπο από αυτές τις κοσμοϊστορικές εποχές θα άφησε ίχνη(ισχνά ή και ζωηρότερα) στις παραδόσεις των αρχαίων λαών,μεταβιβαζόμενο από πατέρα σε γιο κτλ κτλ...

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/12/2006, 04:26:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
A. Kircher wellcome back man
Νόμιζα ότι θα επέστρεφες πιο αργά από τις διακοπές σου. Ελπίζω να πέρασες καλά

Γειά σου φίλε μου Agnostic,
δεν επέστρεψα! Οι διακοπές συνεχίζονται, απλά παίζω εκτός αγωνιστικού χώρου και με δανεικό λάπτοπίδιο.

Τα λέμε αύριο.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/12/2006, 07:57:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αναλύσαμε πιστεύω στην αρχή το γιατί δεν μπορεί να υπήρξε προηγμένος πολιτισμός πριν από τους τελευταίους παγετώνες...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/12/2006, 09:30:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλώς τον φίλο μας τον A. Kircher!

Ήρθε η ώρα λοιπόν να συζητήσουμε επάνω στα ερωτήματα που είχα?
Άντε, ρίχτε καμιά απάντηση!

Σχετικά με το από ποιούς έγινε η κατεργασία που λέγαμε καθώς και σε ποιά γενιά ανήκει η Ατλαντίδα?

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/12/2006, 20:59:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αναλύσαμε πιστεύω στην αρχή το γιατί δεν μπορεί να υπήρξε προηγμένος πολιτισμός πριν από τους τελευταίους παγετώνες...

Επειδή εδώ έχει χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα.....
μεταφέρω το προηγούμενο ποστ του OANNHSEA

Πρώτον, για να γίνει μία τεχνολογική ανακάλυψη θα πρέπει να υπάρχει το μαθηματικό υπόβαθρο, το κατάλληλο φιλοσοφικό υπόβαθρο και φυσικά οι κατάλληλες συνθήκες. Πάρτε για παράδειγμα ένα νομαδικό λαό. Ινδιάνοι των πεδιάδων ή οι Αβορίγινες της Αυστραλίας ή οι πυγμιαίοι στην Αφρική. Πόσο εξελίχτηκαν στα χρόνια που πέρασαν μέχρι να φτάσουν εκεί οι πρώτοι φέρωντες τεχνολογία άθρωποι; ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ. Πρώτον δεν την χρειάζονταν την εξέλιξη και δεύτερον σε τι μαθηματικό υπόβαθρο και το κυριότερο φιλοσοφικό υπόβαθρο να βασιστούν για να το πράξουν;

Δεύτερον για να γίνουν οι αναγκαίες ανακαλύψεις που θα οδηγήσουν σε ένα τεχνολογικό πολιτισμό θα πρέπει να υπάρχουν δύο στοιχέια: α) η μορφωμένη ανθρώπικη βάση και β) ο χρόνος. Πάρτε για παράδειγμα τις εφευρέσεις του σήμερα. Ένα κράτος που επενδύει πολλά στην έρευνα και ανάπτυξη είναι η Ιαπωνία. (Άλλο ένα μυστικό του σήμερα – ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ στην έρευνα και ανάπτυξη, κάτι που το έκαναν μόνο περιστασιακά στους προηγούμενους αιώνες). Πόσοι ασχολούνται με την έρευνα από τους ανθρώπους που ξέρουν γράμματα; 1 στους 400 περίπου. Και αυτό με επιδοτούμενη την έρευνα!!! Στον αρχαίο κόσμο πόσοι ήταν οι γνωρίζοντες, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξελίξουν κάτι το τεχνολογικό και ποιά τέλος πάντων ήταν η ανθρώπινη βάση για να πράξουν κάτι τέτοιο;

Με λίγα λόγια: ΔΕΝ μπορεί να υπήρχε πολιτισμός ποιό πριν γιατί α) δεν είχε την πληθυσμιακή βάση να το κάνει, β) δεν είχε τις τεχνολογικές βάσεις να το κάνει (κάτι που θα απαιτούσε πολύ χρόνο) γ) δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες να το πράξει.
Και συ ρε μάγκα που τα ξέρεις τα παραπάνω;
Απλό. Μεγάλη πληθυσμιακή βάση σημαίνει όλα τα κακά της κοινωνίας μας, τα οποία απαντώνται και στην αρχαιότητα. Νεκροταφεία, σκουπιδότοποι, πόλεις και χωριά, λιμάνια, καλλιεργήσημοι χώροι, τριαλαρό-τριαλαρά. Οι αρχαιότερες πόλεις που έχουμε βρει μέχρι σήμερα είναι η Ιερηχώς (8000π.χ.), κάποιες πόλεις στον ελληνικό χώρο (10000-8000π.χ.) και φυσικά κάποιες πόλεις της ίδιας εποχής στην βόρεια μεσοποταμία. Οι λίγες όμως χιλιάδες κάτοικο αυτών των πόλεων δεν σχηματίζουν την πληθυσμιακή βάση για τεχνολογική εξέλιξη. Παράδειγμα η Σουμερία: πόσο τεχνολογικά εξελίχτηκαν εκεί οι άνθρωποι με την πάροδο 2500 χρόνων. Όχι πολύ ε; Μόνο που εκεί ζούσαν κάπου 400.000 άτομα...
Επίσης σε ένα τεχνολογικό πολιτισμό βλέπεις και τα αποτελέσματα αυτού, όχι μονο στο περιβάλλον αλλά γενικά στον τρόπο ζωής του. Ωραίο θέαμα οι Απάτσι ή οι Κομάτσι πάνω στα άλογα τους ε; Μόνο που τα άλογα τα έφεραν στην Αμερική οι Ευρωπαίοι και άρα οι κουλτούρα που τόσο πολύ θαυμάζουμε ήταν (το 1850) μικρότερη από 300 χρονών. Άλλαξε όμως ριζικά, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων των πεδιάδων. Το ίδιο συμβαίνει με κάθε ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ τεχνολογικό επίτευγμα. Δεν χρεαιστήκαμε το ηλεκτροκίνητο τρένο για να αλλάξουμε τον τρόπο μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων – το έκανε ποιό νωρίς ο ατμός. Γιατί; Γιατί ήταν πιο εύκολο να το σκεφτεί ένας άνθρωπος με το τεχνολογικό υπόβαθρο που είχε, με την εμπειρία του και της εικόνες που έχει από την ζωή του.

Ερχόμαστε τώρα στις γελοιότητες του τύπου «πυρηνικά όπλα» ή «ρουκέτες και πυροβόλα» στις γραφές των αρχαίων.
Δεν θα γράψω για τα πυρηνικά όπλα – είναι μόνο για τους ψυχοπαθείς και για να πουλάει βιβλία ο Λιακόπουλος.
Για να έχει όμως ρουκέτες ή πυροβόλα ένας αρχαίος πολιτισμός θα πρέπει: α) να έχει πολύ μακρή χρόνο εξέλιξης της κοινωνίας, β) να ασχολείται με την χημεία ή την αλχημεία, γ) να θέλει να κατασκευάσει κάτι παρόμοιο δ) να θέλει να χρησιμοποιήσει κάτι παρόμοιο.
Μιλάω φυσικά για την θεωρία που λέει ότι όταν οι Γαλάτες πλησίαζαν τους Δελφούς ή και «αλλού», οι Έλληνες χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να τους διώξουν.
Πρώτον θα πρέπει να υπήρχαν άνθρωποι που να ήξεραν ανά πάσα στιγμή την κατασκευή τους – το μπαρούτι με το πέρασμα του χρόνου ή αν υγρανθεί χάνει την δύναμη του (εκτός βέβαια εάν είχαν βρει τα πλαστικά εκρηκτικά!) . Δεύτερον η κατασκευή απαιτεί και δοκιμές και ασκήσεις... Τρίτον για να ξέρει πως θα δράσουν οι ρουκέτες θα πρέπει πρώτα να τις δοκιμάσεις σε μάχη. Τέταρτον, όσο και αν προσπαθείς όλο και κάποιος γνώστης θα ξεφήγει και θα πει στους άλλους τα κόλπα και διάολε αυτό είναι όπλο δεν είναι αγιασμός... Πέμπτον θα πρέπει να βρεις τα υλικά και να τα παρασκευάσεις στις απαιτούμενες ποσότητες. Έχετε ιδέα πως κατασκευάζεται η μπαρούτη;



Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/12/2006, 22:17:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Dying Incubus,
θα γράψω μερικά πράγματα για το δεύτερο ερώτημα σου δηλαδή σε ποιά γενιά μπορεί να ανήκει η Ατλαντίδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα αυτά είναι υποθέσεις που μπορούμε να κάνουμε γιατί μας αρέσει να ψάχνουμε, δεν είμαστε φανατικοί κανενός και τίποτα, και είναι αλήθεια ότι χωρίς ατράνταχτα ευρήματα και αποδείξεις οι υποθέσεις παραμένουν υποθέσεις.

Να γράψω λοιπόν μερικά πράγματα που σκέφτηκα και τα συζητάμε.

Στον Ησίοδο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε χαμένες ηπείρους, είτε Λεμούρια είτε Ατλαντίδα. Η Ατλαντίδα ως γνωστόν εμφανίζεται για πρώτη φορά στον Πλάτωνα. Παρόλα αυτά υπάρχει το ακόλουθο ενδιαφέρον. Μια διαδοχική σειρά "θεών" και "γενεών" χωρίς όμως γεωγραφική τοποθέτηση.

Γιατί αυτό είναι ενδιαφέρον; Οι θεοί αυτοί παρουσιάζουν στοιχεία κυβερνητών και δεν έχουν μεγάλη σχέση με την εξοκοσμική θεολογία μιας θρησκείας όπως ο Χριστιανισμός για παράδειγμα αλλά θυμίζουν περιπτώσεις βασιλέων.

Αυτό ακριβώς τράβηξε την προσοχή του αρχαίου Ευήμερου που δημιούργησε πρώτος την θεωρία πως οι αρχαίοι θεοί ήταν αρχαίοι βασιλιάδες. Αν και δεν έχω τον χρόνο τώρα να αναφέρω την ιστορία του με λεπτομέρειες, ήταν και αυτός περίεργος όπως η Μπλαβάτσκυ.

"Only quoted fragments remain from his main work, a Sacred History ("Hiera Anagraphê"), which may have been a philosophical fictionalized travelogue, based upon possibly imagined archaic inscriptions, which he claimed to have found during his travels. He particularly relies upon a register of the births and deaths of many of the gods, which his narrator persona discovered inscribed on a golden pillar in a temple on the invented island of Panchaea, when on a voyage round the coast of Arabia, undertaken at the request of Cassander of Macedon, according to Eusebius, He is said to have sailed down the Red Sea and round the southern coast of Asia to an island called Panchaea.

Από το ανάλογο άρθρο της wikipedia εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Euhemerus

Τώρα πάλι πίσω στον Ησίοδο. Έχουμε δύο πράγματα. Φυλές και Επόχές. Και κάθε φυλή έχει ένα κυβερνήτη αλλά κάποιες φυλές έχουν τον ίδιο κυβερνήτη. Η αναλογία είναι η ακόλουθη:

Α) Χρυσή φυλή-φτιάχτηκαν από τους Θεούς-Κυβερνήτης=Κρόνος-τους κάλυψε η γή

Β) Ασημένια φυλή-φτιάχτηκαν από τους Θεούς-Κυβερνήτης=(Διας)-καταστράφηκαν από τον Δία μετά τους κάλυψε η γη

Γ) Χάλκινο γένος-φτιάχτηκαν από τον Δία-Κυβερνήτης=Δίας-καταστράφηκαν από πόλεμο

Δ) Ήρωες-φτιάχτηκαν από τον Δία-Κυβερνήτης=Δίας-καταστράφηκαν από πόλεμο κατοικούν στα νησιά των Μακάρων που κυβερνάει ο Κρόνος

Ε) Σιδερένιο γένος-φτιάχτηκαν από τον Δία-Κυβερνήτης Δίας-θα καταστραφούν στο μέλλον από τον Δία.

Αυτές είναι λίγο πολύ οι πληροφορίες από τα Έργα και Ήμέρες. Τώρα στην θεογονία υπάρχει μια διαφορετική ακολουθία.

Ουρανός=Ο πρώτος κυβερνήτης
Κρόνος και οι Τιτάνες=κυβερνούν την εποχή του μεγάλου κατακλυσμού
Ιαπετός=Κυβερνάει μετά τον μεγάλο κατακλυσμό

Τώρα ο Διόδωρος από την Σικελία αναφέρει τον Ουρανό ως τον πρώτο βασιλιά της Ατλαντίδας και τον πρώτο που δίδαξε την αστρονομία.

Τώρα η αναφορά στον Ιαπετό είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Αντιγράφω από την Wikipedia.

Ιapetus has traditionally been equated with Japheth, the son of Noah, based on the similarity of their names and on old Jewish traditions, that held Japheth as the ancestor of the Greeks, the Slavs, the Italics, the Teutons etc. (see Josephus, Antiquities of the Jews).
Sib. Or. III.133 makes Iapetus one of the three sons of Gaia and Uranus, along with Cronos and 'Titan', who each received a third division of the Earth. Similar legends in Judaeo-Christian writings attribute such a three-fold division to Noah's three sons Ham, Shem and Japheth.

Αυτό από μόνο του είναι αρκετά ενδιαφέρον και μπορούμε να βρούμε και άλλα στοιχεία.

Τώρα ΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;

Εδώ αρχίζουν οι υποθέσεις. Η ύπαρξη μιας αρχαίας ηπείρου όπως αυτή της Ατλαντίδας μπορεί να είναι μία από τις υποθέσεις.

Οπότε μάλλον δεν απάντησα στο ερώτημα σου φίλε μου Incubus αλλά αν βρώ τίποτα άλλα στοιχεία θα τα παρουσιάσω.

Bρήκα επίσης ένα site για την Ατλαντίδα και την Παλαιογεωγραφία και Προιστορία.

http://atlantisinireland.com/history.php

Σχετικά με τα μέταλα λέει το εξής:

As regards the ages of gold and silver, those metals were known before bronze, during what we call the Stone Age. They are at a lower technological level than bronze, and especially iron made from ore. So they tend to be exploited first, and thus also over-exploited first.The old scheme of Hesiod makes perfect sense; resources became increasingly hard to find, so that they eventually had to be replaced by a substitute when the need had become so great that the technology had to be developed. We tend to focus our attention on the technological development, Hesiod focused on the need that necessitated the development.

Το αναφέρω όπως είναι χωρίς σχολιασμό γιατί δεν έχω τις γνώσεις να το κρίνω.

Μάλλον σας κούρασα όμως.

Τα λέμε και καλό σαββατοκύριακο!



Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/12/2006, 02:03:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλώς τον άσωτο!

quote:
Παιδιά, ίσως και το λιώσιμο των τελευταίων παγετώνων να άφησε μια ανάμνηση στους προϊστορικούς ανθρώπους διαμέσου μυθικών κατακλυσμών, θεομηνιών κτλ και να αποτυπώθηκε στα μυαλά των ανθρώπινων πληθυσμών ως το τέλος μιας εποχής και η έναρξη μιας καινούργιας.

Το πιό πιθανό. Ας μην ξεχνάμε και το εξής. Πώς μπορεί να μείνει η ανάμνηση μιάς πολύ παλιάς εποχής, από την οποία κανείς δεν γλύτωσε;
Για να μείνει η ανάμνηση πρέπει να υπάρξει συνέχεια και αυτή η εποχή να μην είναι υπερβολικά παλιά ώστε να κινδυνεύει να ξεχαστεί τελείως.

Βέβαια τα περί Ατλαντίδας δεν πρέπει να είναι τόσο παλιά. Ο μύθος (ας τον δούμε ως μύθο προς το παρόν) λέει ότι υπήρχαν και Ελληνες και Αιγύπτιοι και μάλιστα οι Ελληνες ήταν ισάξιοι και καλύτεροι στον πόλεμο από τους Ατλαντες, εφ όσον τους νίκησαν.
Αρα δεν μιλάμε καν για το 10.000 πΧ, που περίπου έλειωσαν οι παγετώνες, αλλά για περίπου το 5.000 πΧ. (Σέσκλο-Δίμηνι εποχή)
Σε αυτή την χρονολογία περίπου τοποθετούν κάποιοι ερευνητές την πλημμύρα της μαύρης θάλασσας.

Υπάρχει όμως και η εξής περίπτωση. Να έγινε συνδυασμός δύο διαφορετικών μύθων, που αναφέρονται σε διαφορετικούς χρόνους. Από την μία να έχουμε την ανάμνηση της Ατλαντίδας που είναι παλιότερη -ένας πολύ ανεπτυγμένος πολιτισμός που χάθηκε μετά από μία μεγάλη φυσική καταστροφή πιθανόν κατά την περίοδο που έλειωναν οι παγετώνες-, και από την άλλη κάποια απόκρουση εχθρών από τους προϊστορικούς Ελληνες λίγο μετά από την οποία έγιναν μεγάλες φυσικές καταστροφές στην περιοχή της Αττικής, πιθανότατα σύχρονη με την πλημμύρα της Μαύρης Θάλασσας.

(το κείμενο από τους New York Times είναι αρκετά ενδιαφέρον αν και το διάβασα λίγο βιαστικά. Κάτι που μου έκανε εντύπωση:

Furthermore, all were strongly influenced by the Chaldean concept of the Great Year, which takes the movement of the sun as a model for the whole of human history and which spread throughout the entire Hellenised world. In the third century BC, the Babylonian astrologer Berossus popularised a version of the doctrine in which the universe is eternal but periodically destroyed and recreated every Great Year. He taught that when the seven planets assemble in Cancer, or the Great Winter, there will be a deluge; when they meet in Capricorn, at the Great Summer solstice, the entire cosmos will be consumed by fire.

Μέγα έτος, ή Πλατωνικό έτος όπως το ξέρουμε σήμερα, κάθε 25700 χρόνια +- χίλια.

Τι βρήκα για το Μέγα Ετος
According to Giorgio de Santillana, the former professsor of history at MIT, there are over 200 myths or folkstories from over 30 ancient cultures that refer to a Great Year tied to the motion of the heavens. Most of these ancient cultures believed that during the course of one Great Year civilization will rise for about 12,000 years, culminating in a Golden Age, then fall for 12,000 years, culminating in a Dark Age, before rising again. Thus a Great Year is thought to be a cyclical measurement of time with periods of waxing and waning light and darkness similar to the earth's daily and yearly periods of time.)

Σκεφτείτε τώρα σε ποιό στάδιο βρίσκεται αυτή την στιγμή ο δικός μας πολιτισμός (σε σχέση με τα 12000 χρόνια από τότε που έλειωσαν οι πάγοι)... στο σημείο 0 απ' όπου θα αρχίσει να κατρακυλάει...

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 16/12/2006 02:07:30Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 17 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.234375
Maintained by Digital Alchemy