ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 19
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
PHILOSOFOS-1
Πλήρες Μέλος

Bolivia
1201 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2005, 01:59:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους PHILOSOFOS-1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
μου αρεσουν πολυ οι αποψεις η εμβαθυνση και η αναπτυξη
του φιλοσοφου 3 αλλα και της λιλιθ!!
να στε καλα!!

ghΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2005, 10:40:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή λίλιθ
προτείνω να μη χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "εκπόρευση" και θα εξηγήσω γιατί. Η καταλληλότερη νομίζω ότι είναι η "γέννηση". Η "κάθοδος" θα είχε νόημα μόνο για πεπερασμένα όντα και όχι για το ένα από τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Οπότε δε μπορούμε ποτέ να μιλάμε για πραγματική κάθοδο. Η ύμνοι της εκκλησίας μάλιστα λένε καθαρά ότι ο Χριστός ήταν ταυτόχρονα και στη Γη και στον ουρανό και ότι μόνο "ως άνθρωπος" κατέβηκε στον Άδη.Ως Υιός Θεού ήταν πανταχού παρών πάντα.Χρειάζεται ανάλυση αυτή η διάκριση.
Οι πατέρες της Εκκλησίας όταν χρειάστηκε να μιλήσουν για την αγία τριάδα σε ανθρώπους που δεν ήταν εβραίοι και δεν είχαν ως βάση την Παλαιά Διαθήκη, χρησιμοποίησαν επιχειρήματα "φιλοσοφικά", δηλαδή προερχόμενα από λογική ανάλυση και μόνο. Σε αυτή την φιλοσοφική αναζήτηση διαπίστωσαν και το έδειξαν ,ότι και χωρίς να διαβάσει κανείς ένα ιερό βιβλίο μπορέι να βρεί βήμα βήμα όλες τις αλήθειες που μπορεί να κατανοήσει ένας άνθρωπος σχετικά με το Θεό.Ίσως και περισσότερα απ' όσα φαίνονται στις ιερές γραφές, γιατί ασκεί το νου του,που του δόθηκε από το Θεό για το σκοπό αυτό, στον ορθό συλλογισμό Απλά πρέπει να προσέχει κανείς στην πορεία του συλλογισμού να μη δέχεται αυθαίρετα κάτι ως σωστό και πριν το συνδέσει λογικά και αποδεικτικά με τα προηγούμενα.
Παρατήρησαν λοιπόν ότι όταν αναφερόμαστε στο Θεό θα καταλήξουμε σε μια τριαδικότητα ,όπως είχε καταλήξει και ο Ερμής ο Τρισμέγιστος πριν από τη γέννηση του Χριστού. Η τριαδικότητα αυτή αν τη διερευνήσουμε λογικά και εννοήσουμε τι είναι κάθε μέλος της τριάδας θα βρούμε από τις ιδιότητες κάθε προσώπου αλήθειες που αφορούν τη δομή του σύμπαντος και τους νόμους του. Αναπόφευκτα, αφού πρόκειται για την "πηγή" της δημιουργίας. Για τον Υιό λοιπόν αν κάνουμε την ανάλυση ,που θα έπρεπε να το ξεκινήσουμε κάποια στιγμή, θα δούμε ότι η χαρακτηριστική ιδιότητά του είναι η "γεννητότητα" , το "γεννητόν" όπως λέγανε τότε, ενώ για το Άγιο Πνεύμα η "εκπορευτότητα" , το "εκπορευτόν". Αυτές οι δύο ιδιότητες είναι αντιστοιχούν ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ και είναι χαρακτηριστικές για το κάθε πρόσωπο. Όλες οι άλλες υπάρχουν εξίσου και στα τρία πρόσωπα. Μόνο σε μία ιδιότητα/γνώρισμα διαφέρουν τα τρία πρόσωπα μεταξύ τους.Γιαυτό και λέγεται "χαρακτηριστικό ιδίωμα" για κάθε πρόσωπο η ιδιότητα αυτή και δεν την έχει κανένα από τα άλλα δύο.

Αυτά σχετικά με τις ιδιότητες προς το παρόν γιατί έχει σημασία κάθε λέξη που θα χρησιμοποιήσουμε. Συγνώμη αν μακρυγόρησα αλλά ήταν αναγκαίο για την πληρότητα και την ακρίβεια της συζήτησης . Θα ήθελες λίλιθ να ασχοληθούμε με τη δερεύνηση των ιδιοτήτων που ανέφερα πιο πάνω για να μην αναφερόμαστε σε λόγια και σκέψεις άλλων χωρίς να τα αποδεικνύουμε,όπως έκανα και εγώ τώρα;

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2005, 11:44:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα Φιλόσοφε 3

καταρχήν θα ήθελα να αποσαφηνήσω ότι οι ιδιότητες του Αριστοτέλη
που ανέφερα στο μήνυμά μου ΔΕΝ αναφέρονται στην Τριάδα, αλλά στην
προσαρμογή του "Ανώτερου Πνεύματος", του "Πρώτου Λόγου",
(έννοιες που στο κείμενό μου περισσότερο αντιπροσωπεύουν τον Πυρήνα,
πάνω στον οποίο "κτίζονται" οι θρησκείες, την αρχική έννοια του Θεού
ή την Πρώτη Αλήθεια, όσο είμαι σε θέση να διευκρινήσω),
στο ανθρώπινο επίπεδο. Προσπαθώ δηλαδή να περιγράψω τη διαδικασία,
με την οποία η θρησκεία μεσολαβεί μεταξύ ανθρώπου και Θείου,
προκειμένου ο άνθρωπος, με τα ανθρώπινα μέτρα να μπορέσει να
προσδιορίσει (από κάτω προς τα πάνω κατ' εικόνα και ομοίωση) το Θεό.

Ξαναδιαβάζοντας το κείμενο, που έγραψες χθες, κάπου δυσκολεύομαι
να ακολουθήσω τη λογική σου:

quote:

Αν με τη λέξη "Θεός" εννοήσουμε ένα μεγάλο ον, υπερανθρώπινο απλώς και όχι το υπέρτατο ον, τότε θα είχε νόημα να πούμε ότι μπορεί να "γίνει" κάποιος θεός ή θεάνθρωπος ,χωρίς να είναι προηγουμένως. Αν όμως εννοήσουμε το Υπέρτατο Ον με τη λέξη "Θεός" τότε είναι φανερό ότι δε μπορεί κανένα όν ,όσο μεγάλο και αν είναι, να "γίνει Θεός".Διότι δε μπορεί κάτι πεπερασμένο να γίνει άπειρο από κάθε άποψη,όπως είναι το Υπέρτατο Ον. Οπότε μόνο να ενσαρκωθεί μπορεί ο θεάνθρωπος και όχι να "γίνει" αν με τη λέξη "Θεός" εννοήσουμε το Υπέρτατο Ον...

Συγκεκριμένα με μπερδεύει η αναφορά στο πεπερασμένο και το άπειρο.
Πώς ορίζεις το πεπερασμένο; Είναι ο άνθρωπος πεπερασμένος; Είναι κάποιο
υπερανθρώπινο ον πεπερασμένο; Είναι η δημιουργία ένα άπειρο σύνολο
πεπερασμένων όντων, μέσα σε έναν άπειρο Θεό;
Αν πιστεύουμε στην αθανασία της ψυχής μπορούμε να δεχτούμε τον άνθρωπο
ως πεπερασμένο ον; Είναι η ψυχή πεπερασμένη; Είναι ο φορέας της ψυχής
αυτό που καλούμε "άνθρωπος"; και αυτό θεωρείς πεπερασμένο;
Θα μπορούσες να διευκρινήσεις αυτό το σημείο;
(Από εδώ και πέρα και πάνω σε αυτή τη βάση θέτεις πιστεύω το θέμα
της σχέσης Ιησού - Χριστού -Θεού, και θα ήθελα να κατανοήσω πρώτα
αυτά που σου αναφέρω).

Στο δεύτερο μήνυμά σου κάνεις λόγο για τη λογική:

quote:

Οι πατέρες της Εκκλησίας όταν χρειάστηκε να μιλήσουν για την αγία τριάδα σε ανθρώπους που δεν ήταν εβραίοι και δεν είχαν ως βάση την Παλαιά Διαθήκη, χρησιμοποίησαν επιχειρήματα "φιλοσοφικά", δηλαδή προερχόμενα από λογική ανάλυση και μόνο. Σε αυτή την φιλοσοφική αναζήτηση διαπίστωσαν και το έδειξαν ,ότι και χωρίς να διαβάσει κανείς ένα ιερό βιβλίο μπορέι να βρεί βήμα βήμα όλες τις αλήθειες που μπορεί να κατανοήσει ένας άνθρωπος σχετικά με το Θεό.Ίσως και περισσότερα απ' όσα φαίνονται στις ιερές γραφές, γιατί ασκεί το νου του,που του δόθηκε από το Θεό για το σκοπό αυτό, στον ορθό συλλογισμό Απλά πρέπει να προσέχει κανείς στην πορεία του συλλογισμού να μη δέχεται αυθαίρετα κάτι ως σωστό και πριν το συνδέσει λογικά και αποδεικτικά με τα προηγούμενα.

Άποψή μου είναι ότι η Αλήθεια υπερβαίνει τη λογική, αν και την περιέχει.
Αν δεχτούμε ότι η Αλήθεια είναι πέραν της λογικής, τότε οφείλουμε να
δεχτούμε την έννοια της αποκάλυψης. Η αποκάλυψη αναφέρεται περισσότερο
σε συλλογικό επίπεδο, ενώ σε ατομικό επίπεδο ίσως θα μπορούσαμε να την
συσχετίσουμε με την έννοια της διαισθητικής ή ένορατικής αντίληψης.
Σε αυτό το σχήμα, η αποκάλυψη φαίνεται να είναι ο μόνος δρόμος
που επιτρέπει στον άνθρωπο να συλλάβει την έννοια του Θείου.
Και μάλιστα, αφού ο νους του είναι ανίκανος (με βάση την παραπάνω υπόθεση)
να συλλάβει το Θείο, τότε μπορεί να το νιώσει, ως μια εκ των έσω
προερχόμενη αλήθεια, την οποία βιώνει.
Νομίζω ότι εδώ επίσης υπάρχει ένα θέμα συζήτησης.

Γράφεις:
Υιός - Γεννητόν
Άγιο Πνεύμα - Εκπορευτόν

Περιμένω να διαβάσω τη συνέχεια, δεν γνωρίζω κάτι να γράψω πάνω σε αυτό.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2005, 16:20:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Οι πατέρες της Εκκλησίας όταν χρειάστηκε να μιλήσουν για την αγία τριάδα σε ανθρώπους που δεν ήταν εβραίοι και δεν είχαν ως βάση την Παλαιά Διαθήκη, χρησιμοποίησαν επιχειρήματα "φιλοσοφικά", δηλαδή προερχόμενα από λογική ανάλυση και μόνο.

Aγαπητέ filosofos3, πότε έγινε αυτό χρονικά? Εισαι σίγουρος πως στην παλαιά διαθήκη γίνεται λόγος για Αγία τριάδα...???

quote:
Παρατήρησαν λοιπόν ότι όταν αναφερόμαστε στο Θεό θα καταλήξουμε σε μια τριαδικότητα ,όπως είχε καταλήξει και ο Ερμής ο Τρισμέγιστος πριν από τη γέννηση του Χριστού.


Ο χρονικός προσδιορισμός των κειμένων του Ερμή του ΤΡΙΣ είναι υπο εξέταση. Σε κάθε περίπτωση ο Πλάτωνας στον Τίμαιο μιλάει για την τρισυπόσταση του Θείου:

«Κατά το παρόν λοιπόν πρέπει να έχουμε υπόψη τρία γένη, εκείνο που γεννάται, εκείνο μέσα στο οποίο αυτό γενάται και εκείνο, κατ' απομίμηση του οποίου γεννάται το γεννώμενον. Και ακριβώς το μεν δεχόμενον αρμόζει να παρομοιάσουμε με Μητέρα, εκείνο από το οποίο έρχεται η γέννηση με Πατέρα και τη μεταξύ αυτών φύση (το γεννώμενον) με Υιό».

Αντίστοιχα και στον Χριστιανισμό πολύ αργότερα ( υπο πια επήρεια και γιατί?) ο Θεός ως Πατέρας, το πρώτο πρόσωπο της Θεικής Τριάδος, αποτελεί την πηγή, αιτία ή αρχή της προέλευσης για τα άλλα δύο πρόσωπα, τον Υιό και το άγιο πνέυμα. Είναι ο σύνδεσμος της ενότητας ανάμεσα στους τρεις: Υπάρχει ένας Θεός επειδή υπάρχει ένας Πατέρας. «Η ένωση είναι ο Πατέρας, από τον οποίο και προς τον οποίο η τάξη των προσώπων διανύει την πορεία της» (άγ. Γρηρόριος ο Θεολόγος). Από τα άλλα δύο πρόσωπα το καθένα ορίζεται με όρους, ανάλογα με τη σχέση τους προς τον πατέρα: ο Υιός «γεννάται» από τον Πατέρα, το Πνεύμα «εκπορεύεται» από τον Πατέρα.


«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2005, 17:59:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Από τα άλλα δύο πρόσωπα το καθένα ορίζεται με όρους, ανάλογα με τη σχέση τους προς τον πατέρα: ο Υιός «γεννάται» από τον Πατέρα, το Πνεύμα «εκπορεύεται» από τον Πατέρα.

Τί ακριβώς συνεπάγεται από αυτά τα δύο;
Τί είναι αυτό που γεννάται, και γιατί γεννάται;
Τί είναι αυτό που εκπορεύεται και γιατί εκπορεύεται;

Αν προσδιορίσουμε αυτές τις δύο θέσεις,
το επόμενο ερώτημα είναι:

Γιατί ο Υιός (ή τέλος πάντων αυτό που προσδιορίζεται ως Υιός) γεννάται
και γιατί το Πνεύμα εκπορεύεται;

Είναι βέβαια από την ίδια την έννοια λογικό να σκεφτούμε ότι
ένας υιός γεννάται, ενώ ένα πνεύμα εκπορεύεται, οπότε
είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε (και πάλι) αυτό, που ως τέτοιο
εμπεριέχει την έννοια της γέννησης (υιός),
δηλαδή μπορεί μόνο να γεννάται,
και αυτό που εμπεριέχει την έννοια της εκπόρευσης (πνεύμα),
δηλαδή μπορεί μόνο να εκπορεύεται.

Περιμένω είτε μια λογική απάντηση,
είτε μια ενορατική προσέγγιση.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2005, 19:21:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φιλοσοσοφοι 1 και 3 (δεν εχω καταλαβει αν εισαστε το ιδιο προσωπο κι αλλαζει η αριθμιση) και Λιλιθ. Ολα οσα λετε εχουν νοημα μονο αν παρει κανεις στα σοβαρα ολη την θεολογια του χριστιανισμου κι ολα οσα πηγαζουν απ' αυτην. Αν ολα αυτα ειναι ανυποστατα? Τι παει να πει ποιος εκπορευεται απο ποιον? Ποιος ειναι ο πατηρ και ποιος τον διορισε? Αιωνες τωρα εχουν χυθει τονοι μελανιου και αιματος για τετοια ζητηματα. Ακρη δεν εχει βρεθει. Αυτο μεταξυ αλλων μπορει να σημαινει, οτι ειναι πραγματα ανευ ουσιας. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΚΕΨΗ? Γιατι αναμασατε πραγματα που εχουν πει αλλοι? Που θα σας πανε? Ελπιζετε να κερδισετε τον παραδεισο? Την φωτιση? Τι?

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2005, 02:27:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Tsepe Noyon,
είσαι σίγουρος ότι έχεις κατανοήσει το σκοπό της συζήτησης
στο συγκεκριμένο θέμα;
quote:

Θα ήθελα να ξεκινήσω το θέμα αυτό κάνοντας μια προσπάθεια να δώσω μια άποψη για τη Χριστιανική σκέψη – φιλοσοφία όπως διαμορφώθηκε από τη Πατερική σκέψη.


ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ (αρχικό μήνυμα)

Το θέμα μας εδώ είναι να συζητήσουμε τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του
χριστιανισμού, και όχι να βγάλουμε "άχρηστη" μια θρησκεία.
Ανεξάρτητα από το τί πιστεύει ο καθένας από εμάς,
και διαισθάνομαι ότι κάποιοι από εμάς δεν είμαστε χριστιανοί
ούτε στο όνομα ή ούτε και στην ουσία,
προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να εμβαθύνουμε σε κάποιες ενδιαφέρουσες
έννοιες του χριστιανισμού, να δούμε τη σχέση τους με την ευρύτερη
φιλοσοφική παράδοση και την εσωτερική παράδοση.

Μιλάς για κριτική σκέψη, και επειδή το αναφέρεις,
θα σε παρακαλούσα να μας παρουσιάσεις τη δική σου κριτική σκέψη
με επιχειρήματα, λογική ακολουθία, αναφορές, κλπ.

Θέλω να σου είναι ξεκάθαρο, ότι δεν σου το ζητώ αυτό επειδή
στα μηνύματά σου φαίνεται να αντιτίθεσαι στη χριστιανική θρησκεία,
εξάλλου είναι δικαίωμά σου να πιστεύεις όπου θέλεις,
όπως και για όλους μας είναι δικαίωμα να πιστεύουμε όπου θέλουμε,
αλλά επειδή με βάζεις στη διαδικασία να σκεφτώ μια άλλη άποψη,
θα ήθελα να έβλεπα και το λόγο να σκεφτώ αυτή τη διαφορετική άποψη.

Όπως έγραψα και σε προηγούμενο μήνυμά μου, ο κάθε υπέρ- ή κατά-
φανατισμός δεν ταιριάζει σε έναν φιλόσοφο.

Φιλικά...λίλιθ


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PHILOSOFOS-1
Πλήρες Μέλος

Bolivia
1201 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2005, 03:09:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους PHILOSOFOS-1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Tsepe Noyon

ειμαι ο φιλοσοφος-[(1)] ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ
Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ [(3)] ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ
ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙΣ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΝΣΕΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΑΡΝΗΤΙΣΜΟ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ
ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΞΑΝΑΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ

ghΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2005, 08:40:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Άποψή μου είναι ότι η Αλήθεια υπερβαίνει τη λογική, αν και την περιέχει. Αν δεχτούμε ότι η Αλήθεια είναι πέραν της λογικής, τότε οφείλουμε να δεχτούμε την έννοια της αποκάλυψης. Η αποκάλυψη αναφέρεται περισσότερο σε συλλογικό επίπεδο, ενώ σε ατομικό επίπεδο ίσως θα μπορούσαμε να την συσχετίσουμε με την έννοια της διαισθητικής ή ένορατικής αντίληψης. Σε αυτό το σχήμα, η αποκάλυψη φαίνεται να είναι ο μόνος δρόμος που επιτρέπει στον άνθρωπο να συλλάβει την έννοια του Θείου. Και μάλιστα, αφού ο νους του είναι ανίκανος (με βάση την παραπάνω υπόθεση) να συλλάβει το Θείο, τότε μπορεί να το νιώσει, ως μια εκ των έσω προερχόμενη αλήθεια, την οποία βιώνει. Νομίζω ότι εδώ επίσης υπάρχει ένα θέμα συζήτησης.

Αγαπητή Λίλιθ συμφωνώ απόλυτα με τη σκέψη σου. Αυτή είναι και η βασική αιτία υπονόμευσης της πατερικής σκέψης. Θα αναφερθώ πιο συγκεκριμένα στη συνέχεια της συζήτησης.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2005, 09:18:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΠΙΣΤΗ και ΘΕΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ

Πόσο πρέπει, αλήθεια, να φυλαγόμαστε από το μεγάλο λάθος του απολύτου ορθολογισμού, όπου όλοι μπορεί να τον έχουμε μέσα μας και να νοιώθουμε συχνά να αντηχεί ή φωνή του στη σκέψη μας. Το μεγάλο του λάθος είναι ότι θεωρεί απόλυτα δοσμένους, κλειστούς επομένως τους όρους πού χρησιμοποιεί βλέπει στατικά την αλήθεια, όπως εδώ τους όρους πού μας απασχόλησαν, την αυτονομία του πνεύματος, τη φιλοσοφία. Μιλά ο ορθολογισμός σαν να είχε εξαντληθεί το νόημα της αυτονομίας και της φιλοσοφίας, σαν να είχε πραγματωθεί όλο το περιεχόμενο τους. Γι' αυτό επιτρέπει στον εαυτό του τις απόλυτες διαζεύξεις: ή ναι η όχι, ή είναι ή δεν είναι.
Μπροστά σ' αυτές ακριβώς τις απόλυτες διαζεύξεις πρέπει να θυμάται ο σκεπτόμενος άνθρωπος, ο νους, ότι είναι αυτόνομος και ελεύθερος, να μη γίνεται αιχμάλωτος των λογικών σχηματικών πλαισίων, να πηγαίνει στην ουσία των θεμάτων, στις μορφές με τις οποίες παρουσιάζονται. Τότε δεν είναι δύσκολο να δει ότι μια πίστη τυφλή είναι βέβαια αντιλογική, αντιπνευματική. Υπάρχει όμως και άλλη, ή έλλογη πίστη, πού αυτή θεμελιώνει την πνευματικότητα του ανθρώπου σε όλες τις εκδηλώσεις του.

"Αν είναι σωστές αυτές οι απόψεις, τότε ή πνευματική στάση του Χριστιανού είναι μία πορεία ανοδική. Στηριγμένος ο Χριστιανός στο άλμα πού έκαμαν οι "Έλληνες από την αίσθηση στη νόηση και επιστρατεύοντας τώρα την πίστη αποπειράται την ανάβαση προς τον κυρίως όντα Νουν, το Θεό, και ολοκληρώνει έτσι, όπως είδαμε, την πνευματική φύση του ανθρώπου. Ή σκέψη των Πατέρων φέρεται αλήθεια πάντοτε προς τα άνω και τα ακρότατα. Φλέγεται από την έφεση να πραγματώσει τη θεϊκή της φύση, να εισδύσει στην περιοχή του ανέσπερου φωτός, να λουστεί μέσα στις ανταύγειες του, να καθαρθεί. Στις υψηλές της αυτές πτήσεις δημιουργείται, και ο λόγος με τον οποίο ντύνει τα φτερουγίσματα της είναι υψηλότατα λυρικός. Μόνο στους Πατέρες, στον Ναζιανζηνό και τον Νύσσης, λόγου χάρη, βρίσκομαι σελίδες πού στέκονται αξία δίπλα σε ανάλογες του Πλάτωνος και του Πλωτίνου. Σελίδες πού, όπως εκείνες, είναι ποτισμένες από τον υψηλό λυρισμό πού γεννά στην ψυχή ή θέαση όχι του αισθητού, άλλα του νοητού κάλλους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός. Ό νους των Πατέρων, όπως ο νους του Πλάτωνος και του Πλωτίνου, υψώνεται και βυθίζεται και πετά στον κόσμο πού είναι «πάντων επέκεινα». Ανάλογη λοιπόν ή πορεία, δε βλέπουν βέβαια τα ίδια πράγματα. Τον κόσμο των ιδεών, και πάνω απ’ αυτόν «το μέγιστο μάθημα» την ιδέα του αγαθού ανιχνεύει ή ψυχή του Πλάτωνος. Προς το «"Εν», το απρόσιτο και υπερούσιο φέρεται ο Πλωτίνος, με την έκσταση του. Προς τον Θεό, τον κυρίως νουν, την πηγή του οντος και της ζωής, τον όντα, φέρεται ο Χριστιανισμός. Στο ίδιο ύψος ο λυρισμός των Χριστιανών, έχει όμως δική του, νέα ουσία. Γιατί δεν απορρέει μόνο από την ενατένιση υψηλών αληθειών την ίδια ώρα είναι και υποκειμενικός. Ό Χριστιανός φέρεται προς τον Θεό με την πίστη ότι είναι τεκνό του, ότι είναι πλασμένος «κατ' εικόνα και ομοίωση του θεού». Αυτή ή πίστη, χωρίς καθόλου να μικραίνει την απροσμέτρητη απόσταση πού χωρίζει τον άνθρωπο από το Θεό, γεννά αισθήματα οικειότητας και αγάπης. Ό Θεός είναι «πρόσωπον», είναι φιλάνθρωπος. Δε δέχεται μόνο την αγάπη του ανθρώπου, των τέκνων του, άλλα πρώτος εκείνος την παρέχει. Δεν είναι «ερωμένος» μόνον, άλλα και «εραστής» . "Αν ή αγάπη είναι «ή πρώτη και τιμιότατη» εντολή του Χριστιανισμού, αυτό γίνεται, γιατί ο θεός είναι όλος αγάπη. Για τούτο ακριβώς έδωσε στη φύση του ανθρώπου «την αγαπητική διάθεση, αυτήν πού ημερώνει το ήθος του, φωτίζει το πνεύμα, και οδηγεί στον άνθρωπο προς ένα θεό πού την ίδια ώρα είναι όλος πνεύμα και όλος αγάπη: «ο θεός αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη μένει εν τω θείο και ο θεός εν αύτώ μένει». Υψηλός άλλα μάλλον απρόσωπος ο λυρισμός του Πλάτωνος. Απόκοσμο το Πλωτινικό "Εν είναι μόνο «ερωμένο και ουδέποτε -ερών. Υψηλός και την ίδια ώρα θεμελιωμένος απάνω στην πηγή της αγάπης ο Χριστιανικός λυρισμός, πηγάζει από μια υψηλή σύζευξη της αλήθειας, του αντικειμενικού, με το συναισθηματικό. Αυτή ή σύζευξη θα εμπνεύσει τους μυστικούς στην ανατροφή τους με τα θεια, αυτή διαποτίζει τη χριστιανική τέχνη, ιδιαίτερα τη Βυζαντινή, αυτήν θα αποκαλύψει με το δικό του τρόπο στους νεώτερους χρόνους ο Pascal μιλώντας για τη λογική της καρδιάς. Ή χριστιανική αγάπη, —ας μη μάς παρασύρει το γεγονός ότι οι Πατέρες χρησιμοποιούν κάποτε γι' αυτήν τον Πλατωνικό όρο, τον έρωτα, — στρέφεται όχι προς πράγμα, άλλα προς πρόσωπο, το πρόσωπο του Θεού γι' αυτό είναι ολοκληρωμένη, έχει ανταπόκριση.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2005, 09:24:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοι μου,κατ' αρχην να σας πω οτι δεν αισθανομαι να δεσμευομαι απο το "πολιτικως ορθον". Αυτο σημαινει οτι λεω τα πραγματα με το ονομα τους, οπως τα καταλαβαινω, μεσα απο τις εμπειριες και τις γνωσεις μου. Δεν θεωρω σκοπιμο να αρχισω να αραδιαζω κατεβατα αλλοτριας "σοφιας" (εισαστε εσεις πολυ καλοι σ'αυτο και φτανει. Εθεσα πολυ απλα ερωτηματα: Δεν σας περασε απο το μυαλο οτι μπορει να ειναι ολα αυτα λαθος? Κοινως αερας κοπανιστος? Οτι το να ασχολειστε μ' αυτα ειναι χασιμο χρονου? Περιττο να πω οτι αυτη ειναι η αποψη μου.
Δεν προσπαθω να σας πεισω. Αν με χαρακτηριζετε φανατικο, δεν το αποριπτω, (ειπαμε, δεν δεσμευομαι απο το πολιτικως ορθον) αλλα το ιδιο ισχυει και για σας.Επιμενω, δε στο να ανακαλυψετε και να ασκησετε την κριτικη σας σκεψη. Το να δεχεται κανεις την αυθεντια αμασητη ειναι, καμια φορα, χειροτερο απο τον φανατισμο. Κουβεντες του τυπου: Το ειπε ο ταδε σοφος η "αγιος πατερας" δεν μου λενε κατι, αρα δεν μπορω και να το χρησιμοποιησω.

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2005, 11:06:55  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι τέθηκαν πολλά ερωτήματα και ζητήματα.
1ο) Δηλώνω ότι το μόνο ψευδώνυμό μου είναι και θα είναι το filosofos3 και αν το αλλάξω θα το δηλώσω. Δεν είμαι υπέρ της εμφάνισης με διπλά ή πολλαπλά ψυδώνυμα.
2ο) Το αν έχουν αξία ή όχι τα λεγόμενα των πατέρων της εκκλησίας καθώς και όποιας εκκλησίας ή θρησκείας μπορούμε να το κρίνουμε μόνο αν τους μελετήσουμε σε βάθος και με προσοχή. Δεν καταφεύγω σε απόρριψη ή αποδοχή οποιουδήποτε γιατί κανείος δεν είναι εξ'ολοκλλήρου λανθασμένος. Όλα είναι θέμα αρχικών ορισμών και εφαρμογής της "λογικής".
3ο) Η λογική στην οποία αναφέρομαι δεν είναι η κοινή Λογική,ο "ορθολογισμός" που πολλοί βιάζονται να απορρίψουν πριν καν τον γνωρίσουν σε βάθος, αλλά η μαθηματικής ακρίβειας συλλογιστική λειτουργία του νου. Είναι μεγάλη βλασφημία προς το Θεό, για όσους πιστεύουν σε αυτόν, το να αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε εκείνο το στοιχείο που μας έδωσε για να κατανοήσουμε το σύμπαν και τον εαυτό μας. Η αδυναμία αυτού του στοιχείου να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα δεν το καθιστά άχρηστο ή απορριπτέο. Η αδυναμία αυτή δεν οφείλεται στη φύση του,δηλαδή στην κατασκευή του νου, αλλά στην στρέβλωση που υφίσταται κατά την επικοινωνία μας με το περιββάλον, το έμψυχο και νοήμον, τους ανθρώπους. Ο Αριστοτέλης επιτέλεσε μέγα έργο συστηματοποιώνυας τους λογικούς νόμους αλλά άφησε και κενά. Δέχτηκε "δογματικά" τις κατηγορίες του για να έχει μια βάση στην οποία θα στηριχτεί,αλλά δεν τις ερεύνησε αυτές τις κατηγορίες. Δεν κινήθηκε προς το βάθος ,όπως ο Σωκράτης, αλλά προς το πλάτος των εννοιών προσπαθώντας να περιλάβει όλο και περισσότερη γνώση στο σύστημά του.
Αυτό που καταλογίζει ο αναστημ'ενος εδώ στον "ορθολογισμό"
είναι τελείως άσχετο με τον ορθό λόγο. Αν έχεις διαβάει τους πατέρες της εκκλησίας (πχ. Χρυσόστομο, Γρηγόριο Νύσσης, Ιωάννη Δαμασκηνό κλπ) Αναστημένε, θα δείς ότι κάνουν αυτό που κατηγορείς!!!
Τι σχέση έχουν η απόλυτες διαζεύξεις με την εξάντληση του νοήματος της φιλοσοφίας; Ο ορθός λόγος δεν είναι ποτέ στατικός ή κλειστός. Κακώς έχει ονομαστεί ορθολογισμός αυτή η τραγική παραποίηση του ορθού λόγου που άρχισε με τον Αριστοτέλη και συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα. "Φίλος μεν Αριστοτέλης" θα έλεγα παραφράζοντάς τον, "φιλτάτη δε αλήθεια..."
quote:
Μιλά ο ορθολογισμός σαν να είχε εξαντληθεί το νόημα της
αυτονομίας και της φιλοσοφίας, σαν να είχε πραγματωθεί όλο το περιεχόμενο τους. Γι' αυτό επιτρέπει στον εαυτό του τις απόλυτες διαζεύξεις: ή ναι η όχι, ή είναι ή δεν είναι.

Είναι μεγάλη παρεξήγηση το "βίωμα" να το αποσυνδέουμε από το νου ακι να το εννούμε ως άισθημα μόνο η οτιδήποτε άλλο εκτός και του νου. Ο άνθρωπος ολοκληρώνεται μόνα αν ολοκληρωθεί και ο νούς του.Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με την προσπάθεια καταπίεσης του και παραγκωνισμού των ερωτημάτων του σαν να ήταν αυτά σατανικά (μέγιστη βλασφημία κατά τη γνώμη μου) αλλά με τη συνεπή εργασία για να απαντηθούν αυτά ,όσο παράξενα και "αντίθεα" μπορεί να φαίνονται. Είναι εντολή του Χριστού το να είμαστε ειλικρινείς και να ερευνούμε,και το ναέχουμε κριτική σκέψη, για όσους πιστεύουν στο Χριστό, αλλά και όλων των ιδρυτών θρησκειών.

4ο)Αυτό που λες λίλιθ εδώ


quote:
quote: Από τα άλλα δύο πρόσωπα το καθένα ορίζεται με όρους, ανάλογα με τη σχέση τους προς τον πατέρα: ο Υιός «γεννάται» από τον Πατέρα, το Πνεύμα «εκπορεύεται» από τον Πατέρα.

Τί ακριβώς συνεπάγεται από αυτά τα δύο;
Τί είναι αυτό που γεννάται, και γιατί γεννάται;
Τί είναι αυτό που εκπορεύεται και γιατί εκπορεύεται;

Αν προσδιορίσουμε αυτές τις δύο θέσεις,
το επόμενο ερώτημα είναι:

Γιατί ο Υιός (ή τέλος πάντων αυτό που προσδιορίζεται ως Υιός) γεννάται
και γιατί το Πνεύμα εκπορεύεται;

Είναι βέβαια από την ίδια την έννοια λογικό να σκεφτούμε ότι
ένας υιός γεννάται, ενώ ένα πνεύμα εκπορεύεται, οπότε
είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε (και πάλι) αυτό, που ως τέτοιο
εμπεριέχει την έννοια της γέννησης (υιός),
δηλαδή μπορεί μόνο να γεννάται,
και αυτό που εμπεριέχει την έννοια της εκπόρευσης (πνεύμα),
δηλαδή μπορεί μόνο να εκπορεύεται.

Περιμένω είτε μια λογική απάντηση,
είτε μια ενορατική προσέγγιση.


απαντάται από τον ορισμό εύκολα. Αυτό που γεννά δε μπορεί να ονομαστεί αλλιώς παρά Πατέρας και το γεννώμενο Υιός. Το εκπορευόμενο :Πνεύμα Άγιο. Όσες ιδιότητες αναφέρονται στην έννοια "Θεός" αφορούν και τα τρία εξίσου και από κοινού.Η διαφορά που βρίσκεται στους δύο αυτούς όρους ,γέννηση και εκπόρευση,θέλει συζήτηση γιατί είναι το κλειδί για πολλά μυστήρια. Θα συνεχίσω με τα υπόλοιπα ερωτήματα μόλις έχω λίγο χρόνο.

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2005, 11:42:41  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Διαίσθηση/ενόραση και πέρας/άπειρο τα δύο εναπομείναντα θέματα.
5ο) Αυτό που αποκαλούμε διαίσθηση/ενόραση σπάνια είναι αυτό που λέει το όνομά του. Για να είναι ανώτερο κάτι από κάτι άλλο θα πρέπει να το περιλαμβάνει. Αλλιώς δεν είναι ανώτερο αλλά διαφορετικό! Αν η διαίσθηση/ενόραση περιλαμβάνει και τη λογική τότε θα πρέπει να την περιλαμβάνει ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΗ πράγμα που σημαίνει ότι οι πραγματικές ενοράσεις δεν έρχονται όπως τα υστερικά οράματα αλλά μετά από την ολοκλήρωση της λογικής και ενώ εξακολουθέι να υπάρχει η ολοκληρωμένη λογική. Αν δεν συμβαίνει αυτό ότε έχουμε ανωμαλία στη λειτουργία του νου και δε μιλάμε για αποκάλυψη αλλά για τυφλή πίστη σε κάτι έξωθεν επιβαλλόμενο. Με αυτό τον τρόπο μπορέι να διακρίνει κανείς πια αποκάλυψη είναι πραγματικά ανώτερη από τη λογική και πια "παράπλευρη" της λογικής. Στην περίπτωση της "παράπλευρης" η λογική μένει ανολοκλήρωτη και απλά γίνεται μια κατάληψη ενός μέρους της "ψυχής" του ανθρώπου από μιοα εξωτερική δύναμη, που μπορεί να είναι και κακή. Πάντως είναι σίγουρα χειρότερη από την εκ των ένδον αποκάλυψη.

6ο) Πεπερασμένο ονομάζουμε κάθε τι που έχει πέρατα , στο χώρο ή το χρόνο ή σε όποια άλλη διάσταση. Από τη δική μου λογική έρευνα προκύπτει ότι δε μπορεί να υπάρχει τίποτε άλλο άπειρο εκτός από το υπέρτατο ον. Σε μας φαίνεται βέβαια άπειρο ό,τιδήποτε έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις,δυνάμεις ή δυνατότητες σε σύγκριση με μας και γιαυτό περιγράφουμε και αντιλαμβανόμαστε το υπέρτατο ον με όρους που αντιστοιχούν σε υποδεέστερα όντα,υπερανθρώπινα μεν αλλά όχι άπειρα. Από τον τρόπο που εννοεί το υπέρτατο ον κανείς,άνθρωπος ή λαός, φαίνεται και το επίπεδο της νοημοσύνης του.Η "ψυχή" είναι όρος που χρησιμοποιήθηκε με διαφορετικά νοήματα στο δυτικό κόσμο ανά τους αιώνες,σχετικά μεν μεταξύ τους αλλά όχι ταυτιζόμενα.
Η αθανασία της ψυχής είναι ένα θέμα που συζητείται στο Φαίδωνα και ο Σωκράτης αποδεικνύει πως αν δεχτούμε την ψυχή ως αυτο-κινούμενη τότε είναι αθάνατη. Στον Τίμαιο αλλά και αλλού ο Πλάτωνας μιλάει για θνηττό μέρος της ψυχής, το "θυμικό" που εδρεύει στην καρδιά και θεωρεί αθάνατο το νου που εδρεύει στον εγκέφαλο. Κατά τη γνώμη μου τίποτε δεν είναι απολύτως αθάνατο αλλά "σχετικά" με τον τρόπο που είπα πιο πάνω. Φαίνεται αθάνατο λόγω της πολύ μεγάλης διάρκειάς του. Ο ορισμός που έδωσε στην ψυχή ο Σωκράτης στο Φαίδωνα ήταν είτε συλλογιστικό λάθος του Σωκράτη, (δεν αποκλείεται και αυτό,γιατί υπάρχει και σε άλλους διαλόγους) είτε λάθος που άφησε προσωρινά ο Πλάτωνας είτε διορθώνοντάς το σε άλλα σημεία, είτε για να φανεί ότι ΑΝ ΔΕΧΤΟΎΜΕ έναν ορισμό καταλήγουμε στο Α συμπέρασμα υποδεικνύοντας ότι ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΕΧΤΟΎΜΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ(που πρέπει να είναι συγκεκριμένος) τότε ΔΕΝ θα καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Ο Σωκράτης συνήθιζε να κάνει και επίτηδες λανθασμένους συλλογισμούς,ξεκινώντας από λανθασμένες αφετηρίες ,για να δςείξει πως με τη χρήση της λογικής ακολουθίας θα βρεθεί είτε η ορθότητα είτα η σφαλερότητα και θα απορριφθεί η αρχική παραδοχή. Αυτό φαίνεται πως τον ενδιέφερε περισσότερο απ' όλα: το να μάθει τους μαθητές του να συλλογίζονται και να μη διστάζουν μπροστά στην αυθεντία του "δασκάλου" γιατί ο μόνος δάσκαλος είναι ορθός λόγος.
Ότι και αν ισχύει από τα δύο, ή και τα δύο, το συμπέρασμα είναι ότι η αθανασία της ψυχής εξρτάται από το τι εννοούμε ως "ψυχή". Οι ανατολικές θρησκείες είχαν πολλούς όρους διαφορετικούς μεταξύ τους που μεταφράστηκαν δυστυχώς με τις ίδιες λέξεις ή με μια λέξη :"ψυχή"!!!
Το λεγόμενβο "πρανικό" σώμα πχ δεν είναι αθάνατο και δε δθιαρκεί καν πολύ.
Οπότε αν με τη λέξη ψυχή εννοήσουμε αυτό (δεν είναι υπόθεση ,συμβαίνει να αποδίδεται μερικές φορές και με αυτή τη λέξη) τότε πρέπει να πούμε θνητή την "ψυχή" εννοώντας πάντα το πρανικό σώμα. Αντίστοιχα και τα άλλα.
Αν εννοήσουμε κάποια αυτοκινούμενη οντότητα =προέκταση του υπέρτατου όντος τότε είναι αθάνατη.

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PHILOSOFOS-1
Πλήρες Μέλος

Bolivia
1201 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2005, 17:34:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους PHILOSOFOS-1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΙΛΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΘΕΜΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟ ΨΕΥΔΟΝΥΜΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΕΤΣΙ
ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ "ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ-1" ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΩ ΜΕ ΑΛΛΟ
ΟΝΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΩ ΞΑΝΑ ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΟΝ
ΕΥΑΤΟ ΜΟΥ ΝΑ ΔΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ
ΤΕΛΟΣ

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ

ghΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PHILOSOFOS-1
Πλήρες Μέλος

Bolivia
1201 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2005, 17:50:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους PHILOSOFOS-1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΙΛΕ TSEPE NOYON
ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ
ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΡΑ
ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ !
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΟΧΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΣΤΟ X-FILES
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΨΑΞΕ ΒΡΕΣ ΤΗΝ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΗΝ ΠΩ ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΗΞΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΓΑ !!


ΕΡΕΥΝΗΣΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΚΟΜΑ
Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ!

ghΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/01/2005, 18:09:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ειπα καπου οτι ψαχνω την αληθεια? Απλως τα βαζω μ' αυτους που νομιζουν οτι την εχουν βρει, μεσα στο μαντρι της θρησκειας και μιλανε με σιγουρια, απλως αναμασωντας μασημενη τροφη!

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PHILOSOFOS-1
Πλήρες Μέλος

Bolivia
1201 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/01/2005, 02:21:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους PHILOSOFOS-1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣ!!
ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΘΥΕΛΕΣ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ!!
ΕΝΤΕΛΩΣ ΦΙΛΙΚΑ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
ΝΑ ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ !!

ghΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/01/2005, 09:38:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φιλοσοφε1 δεν γραφουμε για να γραφουμε!!! Οι απαντησεις σου ειναι ασχετες επι ασχετου. Κουβεντες, ετσι στον αερα, δεν προαγουν τον διαλογο, εστω και εντονο. Ειναι που ειναι χαμηλου επιπεδου, οι κουβεντες περι "χριστιανικης φιλοσοφιας" Πεφτουν και τα μασημενα κατεβατα με το τσουβαλι. Να μην εχουμε και τις κουβεντες με "υφος στοχαστικο" για την δημιουργεια εντυπωσεων.

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kynikos
Πλήρες Μέλος

United Kingdom
1317 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/01/2005, 12:38:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kynikos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Tsepe
quote:
Ειπα καπου οτι ψαχνω την αληθεια? Απλως τα βαζω μ' αυτους που νομιζουν οτι την εχουν βρει,
Αν δεν την ψάχνεις, όπως λές, τότε γιατί τα βάζεις με αυτούς που νομίζουν οτι την έχουν βρεί, ή, πάσει περιπτώσει την ψάχνουν;

Αφου δεν την ψάχνεις, για ποιόν λόγο σε αφορά;

k
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/01/2005, 13:21:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επανέρχομαι στο ζήτημα της Τριαδικής Θεότητας.
Θα παραθέσω κάποιες πληροφορίες που συνέλεξα σχετικά με την έννοια της
τριαδικότητας, όπως εμφανίζεται σε κάποιες θρησκείες.
Εδώ, περιμένω από τους φίλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ και filosofos3 να με
βοηθήσουν στη συγκριτική ανάλυση της έννοιας της τριαδικότητας,
όπως αυτή παρουσιάζεται και στη χριστιανική θρησκεία.
Βέβαια ο αγαπητός filosofos3 ήδη έχει παρουσιάσει κάποια στοιχεία
σε προηγούμενο μήνυμα, οπότε προτείνω να συνεχίσουμε την ίδια μελέτη
πάνω σε μια βάση δημιουργικής σύγκρ-ι-σης -και όχι συγκρ-ου-σης!
Είναι φανερό ότι η τριαδικότητα δεν εκφράζεται ούτε και αντανακλά
για κάθε μια θρησκεία ένα νόημα κοινό, ωστόσο οι ομοιότητες και οι
αντιστοιχίες, ίσως μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα συγκριτικά
με προσεγγίσεις που απλά υποδεικνύουν τί δεν είναι η χριστιανική
θρησκεία, και άρα πού αυτή είναι σωστή απέναντι στο λάθος των άλλων
προσεγγίσεων.
Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε καλύτερα
τη φιλοσοφική διάσταση (που φυσικά αφορά το υπόβαθρο όλων των θρησκειών)
της χριστιανικής θρησκείας.

Επανέρχομαι σύντομα με κάποια πρώτα στοιχεία, αν δεν έχετε αντίρηση!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/01/2005, 14:06:12  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Περιμένουμε με ενδιαφέρονΝα μην ξεχνάς να αναφέρεις τις πηγές από τις οποίες προέρχονται τα κείμενα που θα παραθέσεις,ακόμη και έτος έκδοσης του βιβλίου αν είναι από βιβλίο. Θα δεις ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/01/2005, 17:38:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επανήλθα!
Σε μια πρώτη προσέγγιση, επέλεξα να χρησιμοποιήσω πηγές από το
Internet. Ωστόσο, μπορούμε (κι εγώ δεσμεύομαι) να εμπλουτίσουμε
αυτά τα πρώτα, εισαγωγικά στοιχεία και με βιβλιογραφικές αναφορές.
Θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε και κάποια στιγμή έναν πίνακα με
τριαδικότητες, όσον αφορά Θεούς, φιλοσοφικές έννοιες, κ.α.
Εξάλλου, η Τριάδα αντανακλάται και στα 7 κλειδιά ερμηνείας,
δηλαδή το μεταφυσικό (οντολογικό), το αριθμητικό (μορφολογικό),
το γεωμετρικό (οργανωτικό), το αστρολογικό (αναλογικό), το αλχημικό,
το βιολογικό και το φιλολογικό (συμβολικό) και οι Θεοί έχουν
αντίστοιχα αυτά τα 7 κλειδιά ερμηνείας.


Η Τριάδες της Αρχαίας Αιγύπτου
ΟΣΙΡΙΣ - ΙΣΙΣ - ΩΡΟΣ

Ο Όσιρις είναι ουράνιος και ηλιακός θεός, είναι αρσενικός θεός, ο πατέρας. Αυτός έδωσε
στους ανθρώπους τους Νόμους. Σύμβολό του είναι η στήλη "Τζέντ", όπου υπάρχουν τα
τέσσερα στοιχεία ή αρχές της ύλης που έχει κυριαρχηθεί.

Η Ίσιδα είναι αδελφή και σύζυγος του Όσιρι. Είναι το δεύτερο πρόσωπο της τριάδας, είναι
η Γη, η πρωταρχική ύλη, γονιμοποιημένη από το πνεύμα και θα γεννήσει τον Κόσμο.
Σύμβολό της είναι το "Άνκ", το κλειδί της ζωής.

Ο Ώρος είναι το τρίτο πρόσωπο της Τριάδας, είναι το παιδί, σύμβολο της Ανάστασης για
όλους τους ανθρώπους, δηλαδή του εσωτερικού ανθρώπου που παίνει σε μάχη με τις δικές του
εσωτερικές σκιές. Σύμβολό του είναι το "Σφυρί του Ώρου", που ανασταίνει πεθαμένους
και ξυπνά τους κοιμισμένους.

ΑΜΜΩΝ - ΜΟΥΤ - ΚΟΝΣΟΥ -η ηλιακή τριάδα
Ο Άμμων Ρα είναι ο Ήλιος και συμβολίζει τον Πρώτο Ηλιακό Λόγο

Η Μουτ είναι η Γαία.

Ο Κονσού είναι σεληνιακός θεός, ονομάζεται και "ουράνιος ναύτης" ή οδοιπόρος.

ΚΝΕΦ - ΦΘΑ (ΡΑ) - ΦΡΕ -η κοσμογονική τριάδα
-------------------------------------------------

Οι Τριάδες της Βαβυλώνας - Σουμερίας
Σουμεριακή Κοσμική Τριάδα
ΑΝΟΥ - ΕΝΛΙΛ - ΕΝΚΙ

Ο Ανού είναι πατέρας και βασιλιάς των θεών, κύριος του Ουρανού, έχει σύμβολο ένα στέμμα
με κέρατα και διοικεί τους Ανουνάκοι, που είναι οι θεότητες των Βαβυλωνίων.

Ο Ενλίλ είναι θεός του ανέμου, διοικεί τις θύελλες και τις τρικυμίες. Αργότερα γίνεται Μπελ
(κύριος) που έχει τη φροντίδα όλων των περιοχών της γης. Ο Μπελ είναι ο προστάτης της
ανθρωπότητας που ελευθερώνει τον άνθρωπο από έναν τερατώδη Δράκοντα, που απειλεί
να τον εξολοθρεύσει.

Ο Ένκι ή Εα είναι ο κύριος της γης και των υδάτων, θεός της πνευματικής και τεχνικής
δεξιότητας και της σοφίας, που κατοικεί στα βάθη του ωκεανού. Από αυτόν δημιουργήθηκε
ο άνθρωπος.

Αστρική Τριάδα
ΣΑΜΑΣ - ΣΙΝ - ΙΣΤΑΡ

Ο Σάμας είναι γιός του Σιν και θεός των χρησμών, θεός της δικαιοσύνης, "κύριος της κρίσης",
έχει έμβλημα τον ηλιακό δίσκο και σύμβολο το θάρρος.

Ο Σιν είναι ο θεός της σελήνης και καθορίζει το χρόνο.

Η Ιστάρ, κόρη του Σιν και σύζυγος του Ασσύριου θεού Ασσούρ, σχετίζεται με την αρχαιο-
ελληνική Αφροδίτη, ως θεά του έρωτα, του γήινου και του ουράνιου. Είναι επίσης η θεότητα
του πολέμου και της μάχης στη δεύτερη όψη της.
---------------------------------------------

Η Τριάδα της Ινδίας (Τριμούρτι)
ΒΡΑΧΜΑ - ΒΙΣΝΟΥ - ΣΙΒΑ

Ο Βράχμα είναι ο θεός Δημιουργός, πατέρας των πάντων και προστάτης των πολιτισμών.
Συνήθως αναπαρίσταται από ένα πρόσωπο που κοιτά τον ουρανό ανάμεσα από 4 άλλα,
που κοιτούν στις 4 κατευθύνσεις του ορίζοντα.

Ο Βίσνου είναι η πρώτη αρχή της δημιουργίας και ρίχνει το φως του στους Αβατάρα.

Ο Σίβα συμβολίζει τον ασκητισμό και την καταστροφή των φθαρμένων μορφών. Είναι ακόμη
ο κοσμικός χορευτής, ενώ η σύζυγός του Κάλι
ευθύνεται για τη γέννηση και το θάνατο, όπως και ο Σίβα.
-------------------------------------------------

Οι Τριάδες της Αρχαίας Ελλάδας
Τριάδα της Θεογονίας του Ησιόδου
ΧΑΟΣ - ΓΑΙΑ - ΕΡΩΤΑΣ

Τριάδα του Δωδεκάθεου
ΔΙΑΣ - ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ - ΠΛΟΥΤΩΝ

Ο Δίας/Ζεύς είναι ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων. Σύμβολο της δύναμής του είναι
ο κεραυνός, είναι προστάτης της οικογένειας και της κοινωνίας. Στην Τριάδα εκφράζει το
ουράνιο επίπεδο.

Ο Ποσειδώνας είναι ο θεός των θαλασσών και εκφράζει το ζωτικό, ενεργειακό επίπεδο.

Ο Πλούτωνας είναι ο θεός του κάτω κόσμου, Βασιλιάς του Άδη, εκφράζει το γήινο επίπεδο.
-------------------------------------------------------

Η Τριάδα των Ετρούσκων
ΤΙΝΙΑ - ΟΥΝΙ - ΜΕΝΡΒΑ

Ο Τίνια αντιστοιχεί στο θεό Δία και είναι ο κύριος της Βούλησης

Η Ούνι αντιστοιχεί στη θεά Ήρα, πρότυπο της Μητέρας και Συζύγου, συμβολίζει την Αγάπη
και τη ζωτική δύναμη

Η Μένρβα αντιστοιχεί στη θεά Αθηνά, τη θεά της Σοφίας και προστάτιδα των Καλών Τεχνών
--------------------------------------

Η Τριάδα των Κελτών - Γαλατών
ΕΣΟΥΣ - ΤΑΡΑΝ - ΤΕΟΥΤΑΤΕΣ (ΤΟΥΤΑΤΗΣ)

Ο Εσούς είναι ξυλοκόπος που κόβει με τον πέλεκι κλαδιά. Οι φυλές της βορείου Γαλατίας
τον θεωρούσαν αρχή όλων των άλλων θεών. Είναι θεός των συγκρούσεων και των μαχών.

Ο Ταράν είναι ο θεός της θύελλας, του κεραυνού και της βροντής, ανάλογος με τον
Ρωμαικό Δία.

Ο Τουτατής είναι ο εθνικός θεός των Γαλατών, πρόγονος και νομοθέτης τους, πατέρας των
λαών και θεός της φυλής.
-------------------------------------------------

Η Τριάδα της Σκανδιναβίας
ΟΝΤΙΝ - ΘΩΡ ή ΝΤΟΝΑΡ - ΦΡΙΓΚΑ

Ο Οντίν είναι ο μεγάλος πατέρας, κυρίαρχος του σύμπαντος, θεός της καταιγίδας και του
κυνηγιού. Τον αποκαλούν και Wotan, οργισμένο. Είναι αρχηγός των πολεμιστών και
δημιουργός των ανθρώπων, διδάσκει την ποίηση και τους ύμνους.

Ο Θωρ είναι γιός του Οντίν, θεός της βροντής, σύμβολά του τα μεταλλικά γάντια και η
μαγική του ζώνη. Είναι επίσης προστάτης των αγροτών και το σύμβολό του είναι ακόμη
η σβάστικα σαν σύμβολο της φωτιάς που σφυρηλατεί.

Η Φρίγκα, Βασίλισσα και σοφή σύζυγος του Οντίν είναι μάντισσα και προστάτης των γάμων.
Σύμβολό της είναι το χρυσό αδράχτι και η κλωστή που δεν τελειώνει ποτέ.
----------------------------------------------
-----------------------------------------------

ΟΙ ΤΡΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ
Ηλιακή Τριάδα
Πρώτος Ηλιακός Λόγος: ΒΟΥΛΗΣΗ και ΝΟΜΟΣ ΔΑΡΜΑΝ
Δεύτερος Ηλιακός Λόγος: ΑΓΑΠΗ ΣΟΦΙΑ και ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΖΩΗ
Τρίτος Ηλιακός Λόγος: ΔΙΑΝΟΙΑ και ΜΟΡΦΗ

Φωτεινό Δέλτα
ΤΡΙΓΩΝΟ - ΑΚΤΙΝΕΣ - ΣΥΝΝΕΦΑ

Πλατωνική Τριάδα
ΑΡΧΗ - ΛΟΓΟΣ - ΟΥΣΙΑ

Πλωτινική Τριάδα
ΟΝ - ΝΟΥΣ - ΚΟΣΜΙΚΗ ΨΥΧΗ

Μυστικιστική Τριάδα
ΠΝΕΥΜΑ - ΨΥΧΗ - ΣΩΜΑ

Ερμητική Τριάδα
ΑΡΧΗ - ΑΖΩΘ - ΥΛΗ

Αλχημική Τριάδα
ΘΕΙΟΝ - ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ - ΑΛΑΣ

Ελευθεροτεκτονική Τριάδα
ΣΟΦΙΑ - ΙΣΧΥΣ - ΚΑΛΛΟΣ
(καθώς και άλλες τριαδες όπως
ΗΛΙΟΣ - ΣΕΛΗΝΗ - ΤΡΙΓΩΝΟ
ΙΣΧΥΣ - ΥΛΗ - ΚΙΝΗΣΗ
ΑΛΦΑΔΙ - ΝΗΜΑ ΣΤΑΘΜΗΣ - ΓΝΩΜΩΝ κ.α.)

----------------------------------------------------
----------------------------------------------------

Πηγές:
http://www.nea-acropoli.gr/civilizations/intro.html
http://www.esonet.gr/Texts/Greek/anthol_keimena.html
http://users.forthnet.gr/ath/faiza/atelier/aigypt.htm
http://www.grportal.com/gr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=235
http://www.hellenicway.ca/August/theological.htm
http://www.e-zine.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=42
http://www.grportal.com/gr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=215
http://www.esoterica.gr/articles/symbols/osiris/osiris.htm

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/01/2005, 01:40:11  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ ωραίες οι τριάδες λίλιθ. Τώρα πρέπει να κάνεις υπομονή για να τις σχολιάσουμε όλες ή όσο περισσότερες μπορέσουμε.Προτείνω σε ΟΛΟΥΣ να επισκεφτούν το σάιτ www.sacred-texts.comόπου θα βρείτε τα ΠΡΩΤΌΤΥΠΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ και όχι αυτά των σύγχρονων ομάδων που στις περισσότερες περιπτώσεις ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΏΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ για να υποστηρίξουν ή αποδείξουν τις απόψεις τους.
Όσον αφορά τα λεγόμενα "κλειδιά ερμηνείας" αυτά δεν είναι μόνο 7 και δεν εφαρμόζονται όλα σε όλα τα κείμενα. Εξαρτάται από το κείμενο πόσες όψεις και ποιες μπορεί να έχει:1,2,3,...7,10, ή περισσότερες. Η εμμονή στο 7 είναι ιδέα της Μπλαβάτσκυ.
Ας δούμε τις τριάδες πρώτα από γενική άποψη. Αν το σύμπαν, το ορατό και αόρατο συμπεριλαμβανομένων και των νοημόνων όντων έχει δημιουργηθεί από ένα τριαδικό ον ,όπως λέμε και εμείς εδώ, τότε είναι αναμενόμενο να ανακαλύπτουμε τριαδικότητες παντού ,τόσο στη δομή του σύμπαντος ,όσο και στις ομάδες των όντων αλλά και στο κάθε ον γιατί θα έχουν δημιουργηθεί κατ' εικόνα του δημιουργού. Επομένως δεν είναι περίεργο το να υπάρχουν πολλές τριαδικότητες παντού,ακόμη και στα μεγάλα όντα που ονομάστηκαν "θεοί" από τους αρχαίους.
Μερικές τριάδες λοιπόν είναι τέτοιες και εξηγούνται έτσι. Δεν αναφέρονται στο υπέρτατο ον, αλλά οφείλονται στο ότι δημιουργήθηκαν από αυτό το Ον που είναι τριαδικό.
Πχ η τριάδα Όσιρις_Ίσις-Ώρος δεν είναι η Αγία Τριάδα ούτε των ίδιων των αιγυπτίων. Πρέπει να αναζητήσουμε στα κείμενά τους την ΑΡΧΙΚΗ τριάδα και αυτή είναι εκείνη που περιγράφει ο Ερμής σε κάποια σημεία μόνο.Αλλά και αυτό θέλει προσοχή γιατί τα αρχικά κείμενα του Ερμή του Τρισμέγιστου, σε ιερογλυφική γραφή δεν τα έχουμε όλα αλλά μόνο μεταγενέστερη μετάφρασή τους.
Η τριάδα Όσιρις-Ίσις-Ώρος, όπως και κάθε τριάδα ανθρώπινη πατέρα-μητέρας-παιδιού αντανακλά κατά κάποιο τρόπο την αρχική τριάδα αλλά δεν ταυτίζεται με αυτή .
Το ίδιο για ΑΜΜΩΝ - ΜΟΥΤ - ΚΟΝΣΟΥ και ΚΝΕΦ - ΦΘΑ (ΡΑ) - ΦΡΕ. Δεν ξέρω την ακριβή ονομασία της αρχικής τριάδας. Τα ονόματα ΡΑ, ΆΜΜΩΝ κλπ δεν είναι κύρια ονοματα όπως νομίζουμε σήμερα αλλά ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ, επίθετα θα λέγανε στην ελληνική γλώσσα,γιαυτό και βλέπουμε να λένε ότι υπάρχει πχ ο Άμμων-Ρα, Ώρος-ΡΑ, Ρα-χαραχτέ και άλλες θεότητες με διπλά ονόματα. Δεν ταυτίζονται με καμμιά από εκείνες που έχουν σαν όνομα κάποιο από τα συνθετικά του ονόματός τους.
Το ίδιο ισχύει για τη λέξη "Μπέλ" ή "Βαάλ" σε άλλη απόδοση.Δεν είναι όνομα αλλά δηλωτικό ιδιότητας.
Η τριάδες Ανού -Έα-Ενλίλ και Σαμάς-Σιν-Ιστάρ επίσης δεν αναφέρονται στο Υπέρτατο Ον,εννοώ ότι δεν ταυτίζονται με αυτό έστω και αν προέρχονται από αυτό, γιατί τα οντα που τις αποτελούν είναι σχετικά κοντά στην ανθρώπινη αντίληψη και πεπερασμένα.
Ομοίως για τις ΔΙΑΣ - ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ - ΠΛΟΥΤΩΝ,ΤΙΝΙΑ - ΟΥΝΙ - ΜΕΝΡΒΑ,ΕΣΟΥΣ - ΤΑΡΑΝ - ΤΕΟΥΤΑΤΕΣ (ΤΟΥΤΑΤΗΣ),ΟΝΤΙΝ - ΘΩΡ ή ΝΤΟΝΑΡ - ΦΡΙΓΚΑ
Εκείνη που διαφέρει είναι η ΧΑΟΣ - ΓΑΙΑ - ΕΡΩΤΑΣ όπου με τη λέξη Γαία ας μην θεωρήσουμε ότι εννοεί το χώμα ή τον πλανήτη Γη. Αυτή μοιάζει να περιγράφει όντα απείρων διαστάσεων και φαίνεται ότι αναφέρεται στο Υπέρτατο Ον. Χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.
Από τις υπόλοιπες τριάδες επειδή μερικές δεν έχουν σχέση με το Υπέρτατο Ον, εκτός από την Πλατωνική και την Πλωτινική δε θα σχολιάσω αυτή τη στιγμή κάποια άλλη παρά την ΒΡΑΧΜΑ-ΒΙΣΝΟΥ-ΣΙΒΑ επειδή ερεύνησα περισσότερο αυτό το χώρο και μπορώ να πω συγκεκριμένα πράγματα τα οποία θα ισχύουν και γενικότερα,για άλλες τριάδες.
Το πρώτο είναι ότι αυτή ητριάδα ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ η οποία όπως έχω πεις είναι εκείνη των τριών όψεων του Βισνού. Κατά δεύτερον δεν έχει γίνει σωστή αντιστοίχηση,σύμφωνα με ότι λένε τα ΙΔΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΚΑΤΊ ΠΟΥ ΙΣΧΎΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΤΡΙΆΔΕΣ.Ο ΒΙΣΝΟΥ ειναι το ανώτερο ον μεταξύ των τριών και εκείνος που προβάλλει το Βράχμα. Ο Σίβα είναι κατώτερος και από το Βράχμα,ο οποίος έχει ενδιάμεση θέση. Το χρώμα του Βράχμα είναι κόκινο και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΌΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ αλλά μόνο των κατωτέρων επιπέδων. Αν κανείς διαβάσει τα πρωτότυπα κείμενα θα εκπλαγεί από αυτά που θα ανακαλύψει τόσο από αντιστοιχίες που έχουν διαστρεβλωθεί από "δασκάλους" του αποκρυφισμού, όσο και από μυστικά που δε λέγονται από κανέναν συνήθως, και που δείχνουν μια αθέατη όψη των πραγμάτων.
Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα που έχει πλέον μεταφραστεί στα αγγλικά και εν μέρει στα ελληνικά είναι η srimad bahgavatam. Η Μπλαβάτσκυ τη θεωρούσε ιερό κείμενο και αναφέρει αποσπάσματα σε έργα της. Επίσης ένα άλλο γνωστό και μεταφρασμένο από παλιά είναι η Μπαγκαβάτ Γκιτά.Μπορείτε να κατεβάσετε όλο το κείμενο,είναι 12 μέρη τα οποία υπάρχουν σε αρκετά σάιτ στο ιντερνετ όπως και στο ακόλουθο
quote:
http://www.srimadbhagavatam.org/downloads/

Για να κάνουμε πίνακες τριαδικοτήτων ή τριάδων πρέπει να αναφερθούμε στα ίδια όντα. Δηλαδη αν υποθέσουμε ότι κάνουμε έναν πίνακα που να αναφέρεται στο ηλιακό σύστημα θα πρέπει να βρούμε ποιες θεότητες αποτελούν την τριάδα των ηλιακών "θεών" και να δούμε τις αντιστοιχίες από τη μια στην άλλη θρησκεία. Δε μπορούμε να συγκρίνουμε άσχετες τριάδες ,πχ πλανητική με άλλη ηλιακή ή ανθρώπινη. Αν γίνει με αυτό τον τρόπο θα μπούν τα πράγματα στη θέση τους και θα έχουμε σαν κέρδος ένα μεγάλο ποσό γνώσης που θα έχουμε αποκτήσει από τη συγκριτική μελέτη των θρησκειών. Οι τριάδες που ανέφερες λίλιθ είναι πολύ χρήσιμες αλλά πρέπει να τις εξερευνήσουμε μία μία για αν δούμε τι είναι η κάθε μία. Αυτό όμως είναι θέμα για άλλο τόπικ γιατί εδώ είπαμε να ασχοληθούμε με τη χριστιανική φιλοσοφία. θα πρέπει να συνεχίσουμε λοιπόν με την αναζήτηση των ιδιοτήτων της Αγίας Τριάδας ,του Υπέρτατου Όντος δηλαδή.
Θα επανέλθω με κείμενα.

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/01/2005, 01:45:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Διόρθωση στο linkhttp://www.sacred-texts.com

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/01/2005, 01:51:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ ωραία Filosofos3.
Διάβασα το μήνυμά σου, αλλά θα επανέλθω αύριο, γιατί
θέλω να το ξαναδιαβάσω και να οργανώσω κάποια στοιχεία σχετικά.

Τώρα, αυτό που γράφεις για το ότι είναι άλλο το θέμα της
συγκριτικής μελέτης των Τριάδων, συμφωνώ μαζί σου και πράγματι
σκεφτόμουν να ξεκινήσω ένα νέο θέμα μελέτης πάνω σε αυτό.

Σε τέτοια περίπτωση, θα ήθελες να με βοηθήσεις;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/01/2005, 01:58:54  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ναι λίλιθ ,θα είναι ευχαρίστησή μου να το κάνω. Ανάλογα και με το χρόνο που θα έχω βέβαια,γιατί μερικά πράγματα από αυτά που συζητάμε θέλουν και λίγο χρόνο για να βρίσκουμε σωστές και επαρκείς πληροφορίες. Θα κάνω ότι μπορώ πάντως. Καλή σου νύχτα!

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/01/2005, 08:48:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Kynikos Ειπα οτι δεν εχω γραψει ΕΔΩ τιποτα περι αληθειας. Το τι κανω στην ζωη μου ειναι αλη υποθεση. Σ' οτι αφορα στα υπολοιπα, ανφερομαι σε οσους αραδιαζουν κειμενα, νομιζοντας οτι εχουν ανακαλυψει καποια φοβερη αληθεια, χωρις να ασκουν κριτικη σκεψη. Επιμενω στο οτι δεν υπαρχει καμια αληθεια, μεσα σ' αυτη την πρακτικη. Οπως ειναι προφανες το παρατησα το θεμα κι αφησα τους "αναμασητες" να τα λενε μονοι τους.

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Gothic
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
747 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/01/2005, 13:10:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Gothic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πρώτα από όλα να συγχαρώ για το πολύ ενδιαφέρον θέμα σας καθώς και για το επίπεδο συζήτησής σας

Όσον αφορά το Θείο και την "πολλαπλότητα" της μορφής του, (ας μου επιτραπεί η προχειρή αυτή έκφραση),θα ήταν ίσως αξιόλογο να σημειωθεί ότι και στην Π.Δ.,στο πρώτο κεφάλαιο της Γενέσεως όπου έχουμε :
"Εν αρχή εποίησεν ο Θεός....."
Στο εβραικό κείμενο η λέξις "Θεός" είναι "Elohim",το οποίον είναι ο πληθυντικός του El που σημαίνει Θεός.
Άρα η ορθή μετάφραση είναι "οι Θεοί".

Κατά κάποιους θεολόγους είναι πληθυντικός ευγενείας (???!!!) και κατ' άλλους "υποφώσκει το δόγμα της Αγίας Τριάδος".....

Για εμένα πάντως είναι ένας ενδιαφέρον πληθυντικός που γιατί όχι...μπορεί να υπονοεί και τριάδα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Oannes
Πλήρες Μέλος

Greece
1162 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/01/2005, 14:06:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Oannes  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ καλό θέμα και καθώς παρατηρώ ότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις τριάδες μου ήρθε στο μυαλό μια εικόνα που είδα πριν λίγα χρόνια στο Mέγα Σπήλαιο στα Kαλάβρυτα (δυστυχώς δεν την έχω σε ψηφιακή μορφή για να την «ανεβάσω» στο forum).

H εικόνα αυτή, λοιπόν, απεικονίζει ένα δέντρο που από τον κορμό του βγαίνουν τρία διαφορετικά δέντρα· κέδρος, πεύκο και δρυς. Eτσι λοιπόν, αφού έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε και αφού προσπαθώ να μαθητεύσω στη γνώση των αλληγοριών, κάνω τον εξής συσχετισμό:

Kέδρος: Kόσμος των επιθυμιών
Πεύκο: Aιθερικός φορέας
Δρυς: Nοητικός φορέας

Kαλή συνέχεια


Ή ΘA BPOYME TO ΔPOMO Ή ΘA TON ΔHMIOYPΓHΣOYME
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/01/2005, 16:25:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δείτε εάν θέλετε κάποια άρθρα που δημοσίευσα επί
τούτου.


http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=5409

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 19 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1679688
Maintained by Digital Alchemy