ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΘΕΟ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 20
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
ithaca
Μέλος 1ης Βαθμίδας


74 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/06/2011, 11:05:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επειδή αύριο φεύγω για διακοπές (και επειδή ο Γιάννης διαμαρτύρεται για την παρεκτροπή του θέματος  ) και δεν θα μπορώ να είμαι συνεπής στην συζήτηση, δεν θα ήθελα να συνεχίσω αυτήν την αντιπαράθεση
( ΥΛΙΣΜΟΣ vs [ΥΛΙΣΜΟΣ+ κάτι άλλο προς το παρόν απροσδιόριστο] ),
καθώς είναι πολύ μεγάλο ζήτημα …

αντ’ αυτού λίγες παρατηρήσεις :

Μάριε Νικόμαχε, ευχαριστώ για την συμπαράσταση 

Γιάννη Ψεύτη, ο ορθολογισμός και η επιστημονική θεώρηση δεν πρέπει να μεταλλάσσονται σε αυτό το οποίο πολεμάνε – σε Δόγμα.
Η επιστήμη (στον πυρήνα της) βασίζεται περισσότερο στην τέχνη της παρατήρησης, και λιγότερο στην ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Εάν γίνεις μανιακός της βιβλιογραφίας, σε τι θα διαφέρεις –ως προς την τεχνική τουλάχιστον, αλλά όχι μόνο- από τους Χριστιανούς απολογητές και λοιπούς χαριτωμένους λογάδες με βαρύγδουπες βεβαιότητες? Τέλος πάντων, δεν θέλω να γίνομαι αρνητικός, απλώς αυτό συμπεραίνω από την σύντομη ηλεκτρονική (άρα και σκεπτόμενη?) συναναστροφή μας – δηλαδή όχι εγώ, ο εγκέφαλός μου … 

Εαρινέ, εκτιμώ το ύφος σου (το ξέρεις ήδη) και παρατηρώ : Εάν θεωρήσουμε πως ο εγκέφαλος είναι / περιέχει όλες τις πνευματικές/ψυχικές/νοητικές λειτουργίες του όντος, τότε το γεγονός πως ο εγκέφαλος παρατηρεί τον εαυτό του δημιουργεί από μόνο του ένα ισχυρό φιλοσοφικό παράδοξο. Καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει διαχωρισμός υποκειμένου-αντικειμένου.

Σε όλα αυτά που συζητάμε, βέβαια, υπάρχει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ σημείο υπεροχής της θέσης σας.

Εγώ θεωρώ / έχω καταλήξει / νομίζω ότι η νόηση δεν πηγάζει από τον εγκέφαλο. Αλληλεπιδρά, συνεργάζεται, ίσως εξαρτάται στον υλικό μας κόσμο από αυτόν, αλλά δεν είναι αυτός.

Από την άλλη, και εσείς και όλοι γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος υπάρχει αποδεδειγμένα, και έχει θαυμαστές ιδιότητες αποδεδειγμένα, και ελέγχει το σώμα του όντος αποδεδειγμένα.

Από αυτήν τη σκοπιά, καταλαβαίνω πλήρως την στάση σας πάνω στο θέμα.

Όμως, σημειώνω, η ύπαρξη και οι θαυμαστές του ιδιότητες, αποδεικνύουν ακριβώς και μόνον αυτό – ότι υπάρχει και έχει θαυμαστές ιδιότητες.

Επιστημονικώς καταγεγραμμένη είναι και η ύπαρξη της αντι- ύλης, επιστημονικώς καταγεγραμμένες είναι και οι Near Death Experiences …

«Υπάρχουν πράγματα Οράτιε, που η επιστήμη σας ούτε ονειρεύτηκε ποτέ …»

Cpt.marios


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/06/2011, 22:16:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Μάριε , να ευχηθώ καλές διακοπές και όμορφες να είναι , έτσι όπως τις χρειάζεσαι...
Εδώ θα είμαστε να το "ξαναπιάσουμε" το θέμα και το δούμε όσο καλύτερα μπορούμε..."επιφυλλάσομαι" ως τότε...
Να περνάς όμορφα!!!


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
gianipseftis
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2011, 10:56:50  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ithaca
επειδή ο Γιάννης διαμαρτύρεται για την παρεκτροπή του θέματος

Φίλε μου δεν διαμαρτυρήθηκα ότι είμαστε εκτός θέματος, απλά το επεσήμανα, για να προλάβω – αν θες – επέμβαση των διαχειριστών (που θα είχαν και πολύ δίκαιο)
Επιπλέον σου υπέδειξα πως τα θέματα που θίγεις ΔΕΝ είναι καινούργια στο φόρουμ, αλλά τα έχουμε συζητήσει μάλιστα πρόσφατα. Θα μπορούσες να τα αναζητήσεις και να ενημερωθείς για τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί, και αν θες να προσθέσεις κάτι καινούργιο – κάποια ένσταση ας πούμε – θα μπορούσαμε εκεί να συνεχίσουμε.
Δεν θα ήταν κομψό να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια.

quote:
ithaca
δεν θα ήθελα να συνεχίσω αυτήν την αντιπαράθεση
( ΥΛΙΣΜΟΣ vs [ΥΛΙΣΜΟΣ+ κάτι άλλο προς το παρόν απροσδιόριστο

Δεν καταλαβαίνω την λογική της αντιπαράθεσης υλισμός vs υλισμός + κατι άλλο.
Έχει νόημα η αντιπαράθεση επιστήμης vs ψευδο επιστήμης, ακόμα έχει νόημα η αντιπαράθεση φυσικής vs μεταφυσικής, ή και επιστημονικής γνώσης vs υπερβατικής

quote:
ithaca
Γιάννη Ψεύτη, ο ορθολογισμός και η επιστημονική θεώρηση δεν πρέπει να μεταλλάσσονται σε αυτό το οποίο πολεμάνε – σε Δόγμα.
Η επιστήμη (στον πυρήνα της) βασίζεται περισσότερο στην τέχνη της παρατήρησης, και λιγότερο στην ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.



Η επιστήμη φίλε μου ΔΕΝ είναι δογματική.
Δογματικοί είναι οι εραστές της ιδέας συγκερασμού / συνδυασμού επιστήμης με υπερβατικές δοξασίες, κάτι ΔΕΝ μπορεί να γίνει γιατί ακυρώνει την ένια του όρου της επιστήμης.

Η επιστήμη βασίζεται στην παρατήρηση και στο πείραμα που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αρκετές φορές και κάτω απο τις ίδιες συνθήκες να δίνει ΠΑΝΤΑ το ίδιο αποτέλεσμα.
Αν αυτή την άποψη την θεωρείς εσύ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ, ναι φίλε μου είμαι δογματικός,
ΔΕΝ θέλω όμως εγώ να χαρακτηρίσω την δική σου άποψη, πριν μου την περιγράψεις.
Οπότε αναμένω.

quote:
ithaca
Εάν γίνεις μανιακός της βιβλιογραφίας, σε τι θα διαφέρεις –ως προς την τεχνική τουλάχιστον, αλλά όχι μόνο- από τους Χριστιανούς απολογητές και λοιπούς χαριτωμένους λογάδες με βαρύγδουπες βεβαιότητες?

Αυτά που μου προσάπτεις, περί βιβλιογραφίας,από που εδράζονται, και ποιος γίνεται βαρύγδουπος?
Κάπου μάλλον τα έχεις μπερδέψει φίλε μου.
Κάποιον άλλον έχεις φαντάζομαι κατά νου.
Προσωπικά ΔΕΝ έχω αναφερθεί σε βιβλιογραφία, ΔΕΝ έχω υποδείξει παραπομπές, ΔΕΝ έχω χρησιμοποιήσει την “ξύλινη” εγκυκλοπαιδική περιγραφή κάποιου θέματος.
Διατυπώνω ΜΟΝΟ την ΔΙΚΗ μου θέση / άποψη, την οποία βεβαίως μπορώ κάλλιστα να αναλύσω και να στηρίξω γιατί απλούστατα είναι δική μου, και δεν παπαγαλίζω απόψεις και γνώσεις άλλων.

quote:
Εαρινός
Την ντροπή π.χ την αποκτούν οι άνθρωποι , όπως και κάθε ιδέα που γεννάει αντίστοιχες σκέψεις και συμπεριφορές/συναισθήματα και τα παραδείγματα "άπειρα" που επικυρώνουν του λόγου το αληθές...
Ωστόσο για να μην αδικώ κανέναν και εμφανίζομαι ως απόλυτος και άκαμπτος , θα περιμένω και την άποψη του φίλου Μάριου και θα το δούμε με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια το ζητούμενο...



Φίλε μου μιλάμε για την “ντροπή” / “αιδώ”, σαν συναίσθημα συναρτημένο με το γυμνό σώμα, και αν αυτό το συναίσθημα είναι φυσικό ή επίκτητο.
Στην ροή της συζήτησης διατυπώθηκε η άποψη πως αυτό το συναίσθημα αρχίζει να εμφανίζεται ως φυσικό επακόλουθο της ηθικής του ατόμου από ηλικίας των 3 ετών.
Αυτό τουλάχιστον κατάλαβα εγώ, πως διατύπωσες σαν άποψη.
Ενδεχομένως κατάλαβα λάθος.
Με χαρά να ακούσω την δική σου άποψη.
Την δική μου ξεκάθαρη θέση – όχι δογματική – την κατέθεσα περιληπτικά (ανέφερα και παράδειγμα).
Θα μπορούσα να δώσω και στοιχεία που κατά την γνώμη μου δικαιολογούν την προέλευση αυτής της τάσης.

Edited by - gianipseftis on 30/06/2011 10:58:04Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ithaca
Μέλος 1ης Βαθμίδας


74 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2011, 13:15:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γιάννη.

Α) «Έχει νόημα η αντιπαράθεση επιστήμης vs ψευδο επιστήμης, ακόμα έχει νόημα η αντιπαράθεση φυσικής vs μεταφυσικής, ή και επιστημονικής γνώσης vs υπερβατικής»

Να σου πω το τετριμμένο παράδειγμα : η επικρατούσα επιστήμη υποστήριζε ότι κανένα αντικείμενο βαρύτερο του αέρα δύναται να πετάξει. Σε αυτό το παράδειγμα ποια είναι η επιστήμη και ποια η ψευδο-επιστήμη? Να σου πω ακόμη ότι ο Νεύτωνας ασχολήθηκε με την Αλχημεία (την κατεξοχήν ψευδο-επιστήμη για την επικρατούσα επιστήμη) για πολλά χρόνια, αφού είχε ήδη καθιερωθεί ως θεμελιωτής της σύγχρονης τότε – κλασσικής πλέον - φυσικής.


Β) «Η επιστήμη φίλε μου ΔΕΝ είναι δογματική.»

Ακριβώς αυτό λέω. Το επιστημονικό κατεστημένο – ιερατείο όμως είναι.


Γ) «Δογματικοί είναι οι εραστές της ιδέας συγκερασμού / συνδυασμού επιστήμης με υπερβατικές δοξασίες, κάτι ΔΕΝ μπορεί να γίνει γιατί ακυρώνει την ένια του όρου της επιστήμης.»

Δεν παραθέτω υπερβατικές δοξασίες. Παραθέτω ενστάσεις πάνω στην θεωρία «ο εγκέφαλος ταυτίζεται με το όν».

Δ) «Αυτά που μου προσάπτεις, περί βιβλιογραφίας, από που εδράζονται, και ποιος γίνεται βαρύγδουπος?
Κάπου μάλλον τα έχεις μπερδέψει φίλε μου»

Βαρύγδουπες βεβαιότητες είναι οι απαντήσεις σου στα απλά ερωτήματα που έθεσα. Είναι η άνευ όρων παραδοχή πως «ο εγκέφαλος είναι τα πάντα και ελέγχει τα πάντα», ως προέκταση της αποδεδειγμένης ύπαρξης του εγκεφάλου και των δυνατοτήτων του . Η μανία της βιβλιογραφίας έγκειται στην άκριτη αποδοχή της επικρατούσας θεωρίας. Δεν είναι ανάγκη να παραθέτεις αποσπάσματα.


Ε) «Διατυπώνω ΜΟΝΟ την ΔΙΚΗ μου θέση / άποψη, την οποία βεβαίως μπορώ κάλλιστα να αναλύσω και να στηρίξω γιατί απλούστατα είναι δική μου, και δεν παπαγαλίζω απόψεις και γνώσεις άλλων.»

Πόσο δική σου είναι άραγε?
Είναι του εγκεφάλου σου, όπως λες, ο οποίος είναι γεμάτος cookies και προσωρινώς αποθηκευμένα αρχεία, και προγράμματα λογισμικού τα οποία μάλλον δεν εγκατέστησες εσύ (πρέπει να είσαι user για να επιλέγεις τι εγκαθιστάς) ούτε ελέγχεις (συν κληρονομικότητα, περιβάλλον) και φοβάμαι πως δεν έχεις τα εργαλεία να κάνεις κάποια ανασυγκρότηση, ή έστω έλεγχο για ιούς, γιατί είσαι εγκλωβισμένος στην βεβαιότητα του εγκέφαλού σου, και του έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη, γιατί αυτός είναι εσύ.


Εαρινέ, ευχαριστώ για τις ευχές. Θα επιστρέψω τέλη Ιουλίου, και εγώ και ο εγκέφαλος μου, και θα τα λέμε.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

gianipseftis
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2011, 14:08:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Μάριε


Α) Και αν ο Νεύτωνας ασχολήθηκε με την αλχημεία τι θα πει, ότι την έκανε επιστήμη?


Β) Το ιερατείο ΠΑΝΤΑ ήταν και θα είναι δογματικό.
Η επιστήμη όχι. (τουλάχιστον στις μέρες μας)

Γ) Η υπάρχει επιστημονική θεωρία περί “όντος” ?
Δεν την έχω υπ΄ όψιν μου.

Δ) Στα ερωτήματα που έθεσες έχω απαντήσει φίλε μου εκτενώς σε άλλα τοπίκς, και σου υπέδειξα να ερευνήσεις και να διαβάσεις τις τοποθετήσεις που έχουν υπάρξει.
Προφανώς δεν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, η βαριέσαι να το ερευνήσεις.

Ε) Τα cookies τα χρειάζονται και τα χρησιμοποιούν αυτοί που βαριούνται το ψάξιμο/έρευνα.

Να είσαι καλά και καλά να περάσεις.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ithaca
Μέλος 1ης Βαθμίδας


74 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2011, 14:42:36  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χμμμ, το οτι ο Νεύτωνας ασχολήθηκε με την Αλχημεία, φανερώνει οτι οι άκρως επιστημονικές και ορθολογικές του αναζητήσεις και ανακαλύψεις οδήγησαν σε πιο "αποκρυφιστικές" αναζητήσεις ...

Μιλάω για το "επιστημονικό ιερατείο", το οποίο είναι άκρως δογματικό, και το οποίο αντιδρά σε οτιδήποτε καινοτόμο και έξω από τα καθ-ιερωμένα. Είναι εύκολο να το αντιληφθείς αυτό, εάν κάνεις μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της επιστήμης.

Τί είναι η επιστημονική θεωρία περί Όντος ? Δεν την έχεις υπόψη σου ?
Κάποιες φορές βιάζεσαι να γράψεις, χωρίς να το πολυσκεφτείς.

Τα cookies δεν τα "χρειάζεσαι" ή "χρησιμοποιείς" κατά βούληση. Τα "κατεβάζει" ο εγκέφαλος σου (και όχι εσύ) εν αγνοία σου...

Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να συνεχίσω.

Σε ευχαριστώ θερμά, και αντεύχομαι.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2011, 18:59:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Χμμμ, το οτι ο Νεύτωνας ασχολήθηκε με την Αλχημεία, φανερώνει οτι οι άκρως επιστημονικές και ορθολογικές του αναζητήσεις και ανακαλύψεις οδήγησαν σε πιο "αποκρυφιστικές" αναζητήσεις ...

Αγαπητέ ithaca, νομίζω πως το γεγονός ότι ο Νεύτωνας - καθώς και κάποιοι άλλοι επιστήμονες είχαν ασχοληθεί με την Αλχημεία ή είχαν κάποιες επιρροές από πιο μεταφυσικές ιδέες - είχε κάποια ενασχόληση με την Αλχημεία δεν υποδηλώνει τόσο το γεγονός ότι η επιστημονική του θέαση των πραγμάτων τον οδήγησε σε μια πιο αποκρυφιστική.
Κατά τους περασμένους αιώνες στον Ευρωπαϊκό χώρο οι πιο αποκρυφιστικές επιστήμες είχαν μια πιο ισχυρή θέση απ' ό,τι έχουν στις μέρες μας γιατί αρκετές επιστήμες ήταν ακόμη "στα σπάργανα".
Με την πάροδο του χρόνου κι όταν άρχισαν να δίνονται διάφορες απαντήσεις από την Φυσική, την Χημεία, την Βιολογία, την Αστρονομία κλπ, ο ρόλος των πιο αποκρυφιστικών ή μεταφυσικών κοσμοθεάσεων αποδυναμώθηκε επειδή οι απαντήσεις που έδιναν δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Οπότε ήταν λογικό ένας άνθρωπος ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα τέτοιο κλίμα να έχει κάποιες τέτοιες επιρροές και να επηρεάζεται από αυτές.
Για παράδειγμα ο Κέπλερ είχε κάποια ενασχόληση και με την αστρολογία και πέραν των επιτευγμάτων του με τους νόμους του για τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων του οδηγήθηκε και σε κάποιες λανθασμένες διατυπώσεις όπως ότι ο Άρης είναι τετράγωνος.

quote:
Μιλάω για το "επιστημονικό ιερατείο", το οποίο είναι άκρως δογματικό, και το οποίο αντιδρά σε οτιδήποτε καινοτόμο και έξω από τα καθ-ιερωμένα.

Μπορώ να πω με σχεδόν κάθε βεβαιότητα ότι στους περασμένους αιώνες αυτοί που κυνηγήθηκαν ήταν κυρίως οι επιστήμονες επειδή εισήγαγαν κοσμοθεάσεις οι οποίες τάραζαν τα νερά κι έρχονταν σε αντίθεση με τις παραδεδεγμένες αλήθειες οι οποίες κατέρρεαν.
Η επιστήμη από την φύση της δε μπορεί να είναι ούτε δογματική ούτε κλειστή, αντιθέτως πρέπει να παραμένει ανοιχτή, διαψεύσιμη - σύμφωνα με την Ποππεριανή αντίληψη περί διαψευσιμότητας - κι έτοιμη να αναδιαμορφωθεί εάν υπάρχει κάποια τέτοια ανάγκη.
Έχω γνωρίσει επιστήμονες οι οποίοι είναι είτε στενόμυαλοι είτε ανοιχτόμυαλοι όπως επίσης έχω γνωρίσει κι ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τη μεταφυσική, τον εσωτερισμό κλπ κι οι οποίοι είναι επίσης ανοιχτόμυαλοι ή κλειστόμυαλοι.
Νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιος μπούσουλας, είναι θέμα ανθρώπου.
Εάν κάποιος θέλει να αγκιστρωθεί σε κάποια συγκεκριμένη κοσμοθέαση και φορέσει παρωπίδες για να μην ταραχθεί ποτέ αυτό το κοσμοείδωλο που του παρέχει ασφάλεια και σιγουριά, τότε αναπόφευκτα θα μεταμορφωθεί σε έναν δογματικό άνθρωπο.




In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
gianipseftis
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2011, 19:46:01  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ithaca
Χμμμ, το οτι ο Νεύτωνας ασχολήθηκε με την Αλχημεία, φανερώνει οτι οι άκρως επιστημονικές και ορθολογικές του αναζητήσεις και ανακαλύψεις οδήγησαν σε πιο "αποκρυφιστικές" αναζητήσεις ...

Μιλάω για το "επιστημονικό ιερατείο", το οποίο είναι άκρως δογματικό, και το οποίο αντιδρά σε οτιδήποτε καινοτόμο και έξω από τα καθ-ιερωμένα. Είναι εύκολο να το αντιληφθείς αυτό, εάν κάνεις μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της επιστήμης.


Ο φίλος Dying σου απάντησε με αρκετή σαφήνεια και στα δυο.

quote:
ithaca
Τί είναι η επιστημονική θεωρία περί Όντος ? Δεν την έχεις υπόψη σου ?
Κάποιες φορές βιάζεσαι να γράψεις, χωρίς να το πολυσκεφτείς.


Η επιστημονική θεωρία του “όντος”, εξακολουθεί να μου διαφεύγει, αν δεν απάντησα βιαστικά.
Μήπως φέρει κάποιο άλλο όνομα?
Για πες με δυο λόγια σε τι αναφέρεται.

Γνωρίζω πολλές θεωρίες φυσικής που δεν έχουν αποδειχτεί, και οι προβλέψεις τους ΔΕΝ μπορούν να αποδειχτούν με τα τεχνικά μέσα που διαθέτουμε μέχρι σήμερα.
Αυτές τις θεωρίες ΔΕΝ τις απορρίπτω ώς αβάσιμες, αλλά ώς πιθανόν σωστές, γιατί είναι επαρκώς τεκμηριωμένες, και έχουν μια σωστή μαθηματική βάση.
ΔΕΝ βασίζονται στην διαίσθηση του εμπνευστή τους.
Υπάρχει μια τεράστια διαφορά.

quote:
ithaca
Τα cookies δεν τα "χρειάζεσαι" ή "χρησιμοποιείς" κατά βούληση. Τα "κατεβάζει" ο εγκέφαλος σου (και όχι εσύ) εν αγνοία σου...


Τα καλούδια του μυαλού (cookies) είναι η τροφή της φαντασίας.
Την άποψή μου για τα πράγματα, δεν την διατυπώνω αναπαράγοντας σκέψεις άλλων.
Ευτυχώς η εποχή του “ούτος έφα” έχει ξεπεραστεί για κάποια άτομα, και λειτουργούν παράγοντας δικές τους ιδέες και απόψεις.

Υ.Γ
Απαντώντας σε προηγούμενο σχόλιο σου περί υλισμού.

ΔΕΝ είμαι υλιστής και σίγουρα μήτε ιδεαλιστής.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

hunter1
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
547 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2011, 08:25:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους hunter1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
μηπως ειμαστε ολοι πιο κοντα στον διαλεκτικο υλισμο?

η υλη εξελισεται μεσα ομως απο ποιες δυναμεις?
ο Μαρξ ή ο ενγκελς μπορει να τα ειπανε οπως τα ηθελαν αλλα ας μην ξεχναμε οτι ο Χεγκελ (ιδρυτης του υλισμου) ηταν κατα βαση φιλοσοφος..

d.kΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

gianipseftis
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/07/2011, 11:05:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεν θα έλεγα πως η ζωή εξελίσσεται.
Ο διαλεκτικός και ιστορικός υλισμός είναι μια επιστημονική θεωρία με σωστή βάσει.
Από μόνη της αυτή η θεωρία δεν αποτελεί την λύση.

Ο Χέγκελ ήταν φιλόσοφος υλιστής.
Γιατί ο υλισμός να αποστερεί η να εμποδίζει κάποιον να φιλοσοφεί?
Στο “Μονισμό” κάνει μια αξιόλογη προσέγγιση εξήγησης του κόσμου.
Θα προτιμούσα προσωπικά την προσέγγιση του Σπινόζα.

Για μένα όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι σπουδαίοι διανοητές, με βοήθησαν πατώντας στους όμως τους, να βλέπω τον κόσμο από μια ευρύτερη γωνία, και είτε είπαν σωστά είτε λάθος, τους είμαι ευγνώμον για την βοήθεια που μου έχουν προσφέρει.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 20 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.265625
Maintained by Digital Alchemy