ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ .
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 33
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
alfa-omega
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1905 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/06/2009, 23:30:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alfa-omega  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Συνειδητοποιώντας ο Άνθρωπος ότι με τον τρόπο επιβίωσης (απληστία ,ακόρεστη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο & και των φυσικών πόρων του πλανήτη ,παγκόσμια εξουσία ) καταστρέφει την φύση ,πράγματι κάνει προσπάθειες για να την αποτρέψει .
Αυτή η προσπάθεια ανάδειξε ανιδιοτελείς συμπεριφορές ,όπως αυτές των γιατρών χωρίς σύνορα ,του οικολογικού κινήματος οι πράσινοι ….., για να αναφέρω μερικές .
Όσοι επιδιώκουμε συζητήσεις που αναδεικνύουνε τα προβλήματα του πλανήτη μας , προσπαθούνε να προσφέρουμε υπηρεσίες .
Δεν έχει καμία σημασία αν ξυπνήσει έστω και ένας ,από αυτούς που κοιμούνται βαθιά ,καμία απολύτως σημασία ,εκτός βέβαια από την ίδια την προσπάθειά μας ,η οποία πρέπει να επιστρέψει πίσω σε εμάς και πάλι, αλλά με διαφορετική μορφή .
Δηλαδή εμείς που προσπαθούμε , η νομίζουμε ότι προσπαθούμε να προσφέρουμε για το κοινό καλό της ανθρωπότητας ,να βγάζουμε κάποια συμπεράσματα μετά από κάθε προσπάθεια .
Όπως για παράδειγμα οι απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτηματικά ,που μπορεί να προκύψουνε μετά από κάποιες προσπάθειες :
Γιατί η προσωπικότητά μου έχει διαμορφωθεί έτσι , ώστε να προσπαθώ να συνεισφέρω και κάποιες άλλες να εναντιώνονται σε αυτήν την προσπάθειά μου ,αντί να ενώνονται με αυτήν, ώστε να ισχυροποιηθεί ?
Γιατί δεν μπορώ να συνεννοηθώ για απλά πράγματα με κάποιες προσωπικότητες ,ενώ με άλλες επέρχεται αβίαστα ,φυσιολογικά ?
Γιατί μία προσωπικότητα αντιλαμβάνεται τελείως διαφορετικά , αυτά που αντιλαμβάνεται η προσωπικότητα που διαμόρφωσε ένα από τα πολλά μου εγώ ?
Γιατί δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη σε αυτόν τον πλανήτη ?
Άραγε μπορεί ο Άνθρωπος να καταστρέψει κάτι για το οποίο γνωρίζει ότι υφίσταται ,αλλά αγνοεί (ακόμη ) τον τρόπο λειτουργίας του ,όπως για παράδειγμα ο πλανήτης γη ?
Γιατί θα πρέπει να προσπαθώ να επιμένω στην προσπάθειά μου , να ξυπνήσουνε συνάνθρωποί μου ,οι οποίοι κοιμούνται βαθιά ,ξανά και ξανά και πάντα μέχρι να φύγω από αυτήν την ζωή ?
Αυτή η προσπάθεια πρέπει να μου δώσει κάτι, έτσι δεν είναι ?

Τι εισπράττει μία προσωπικότητα η οποία ,μοχθεί για το καλό της ανθρωπότητας ?
Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ο καθορισμός , η από την προσπάθεια ,αν δηλαδή αυτή είναι ώριμη ,περιέχει σοφία ,χρήσιμες βιωματικές εμπειρίες .
Η μήπως από ένα και μοναδικό γεγονός ,η προσωπικότητα που το προσπαθεί να είναι ολοκληρωμένη ?
Πολλά ερωτήματα που οδηγούνε μονάχα σε έναν και μοναδικό στόχο και αυτός είναι η αναζήτηση του σκοπού της υπάρξεως της προσωπικότητάς μου .
Δεν είναι περισσότερο συμφέρον για το εγώ του κάθε ανθρώπου, να μην έχει ουδεμία προσωπικότητα ,να συμπεριφέρεται απρόσωπα ?
Για παράδειγμα να προσπαθεί να ξυπνήσει συνανθρώπους του που κοιμούνται βαθιά , δίχως να περιμένει κάποιο συμφέρον η κάποια προσωπική αμοιβή , η κάποια ηθική ικανοποίηση ,απλά να δίνει ….,έως ότου μάθει τι είναι αυτό που εισπράττει αυτός ο Άνθρωπος ,ο οποίος κατόρθωσε και συμπεριφέρεται ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ?

ΤΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ?
Και για να έχουμε καθαρό ερώτημα , η ιδιοτέλεια τι είναι θετικό η αρνητικό στοιχείο της προσωπικότητας ?
Η ανιδιοτέλεια τι είναι θετικό ,η αρνητικό στοιχείο της προσωπικότητας ?
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/06/2009, 03:00:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είναι ευχάριστο αγαπητέ alfa-omega, που έχεις αυτούς τους προβληματισμούς. Οι περισσότερες, όμως, παρατηρήσεις, επισημάνσεις και ερωτήσεις σου, ήδη εμπεριέχουν και τις απαιτούμενες απαντήσεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την πρώτη παράγραφο του μηνύματός σου:

quote:
Συνειδητοποιώντας ο Άνθρωπος ότι με τον τρόπο επιβίωσης (απληστία ,ακόρεστη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο & και των φυσικών πόρων του πλανήτη ,παγκόσμια εξουσία ) καταστρέφει την φύση ,πράγματι κάνει προσπάθειες για να την αποτρέψει .

Αφού λοιπόν δεχόμαστε ότι: η απληστία , η ακόρεστη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο & και των φυσικών πόρων του πλανήτη , η παγκόσμια εξουσία κ.τ.λ. , είναι υπαρκτά προβλήματα του πλανήτη μας, αυτό σημαίνει ότι δεν τα έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι άνθρωποι και στον βαθμό που πρέπει , διότι αν όλοι τα είχαν συνειδητοποιήσει δεν θα υπήρχαν. Άρα απαιτείται πολλαπλάσια μεγάλύτερη προσπάθεια και από περισσότερους ανθρώπους, για να εξαλειφθούν αυτά τα προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η δημιουργία περισσότερων θετικών χαρακτήρων.

Στο δεύτερο απόσπασμά σου γράφεις:

quote:
Αυτή η προσπάθεια ανάδειξε ανιδιοτελείς συμπεριφορές ,όπως αυτές των γιατρών χωρίς σύνορα ,του οικολογικού κινήματος οι πράσινοι ….., για να αναφέρω μερικές .
Όσοι επιδιώκουμε συζητήσεις που αναδεικνύουνε τα προβλήματα του πλανήτη μας , προσπαθούνε να προσφέρουμε υπηρεσίες .
Δεν έχει καμία σημασία αν ξυπνήσει έστω και ένας ,από αυτούς που κοιμούνται βαθιά ,καμία απολύτως σημασία ,εκτός βέβαια από την ίδια την προσπάθειά μας ,η οποία πρέπει να επιστρέψει πίσω σε εμάς και πάλι, αλλά με διαφορετική μορφή .

Απαντώ, πρώτα, στο ερώτημά σου που αναφέρεις στο τέλος του μηνύματός σου: Η ανιδιοτέλεια είναι στοιχείο του θετικού χαρακτήρα.

Αλλά με την παραπάνω παράγραφό σου αναλύεις ήδη την έννοια της ανιδιοτέλειας λέγοντας:

"Αυτή η προσπάθεια ανάδειξε ανιδιοτελείς συμπεριφορές... κ.τ.λ.", ενώ στο τέλος προσθέτεις:

[b]"...εκτός βέβαια από την ίδια την προσπάθειά μας ,η οποία πρέπει να επιστρέψει πίσω σε εμάς και πάλι, αλλά με διαφορετική μορφή ."

Τι σημαίνουν αυτές οι δύο σκέψεις σου ;
Ότι η ίδια η ανιδιοτέλεια συμπεριφοράς μιας προσωπικότητας, που επιδεικνύει στις πράξεις της καθημερινής ζωής, εμπεριέχει (θα μπορούσαμε να πούμε) μια μακρινή (χρονικά) ιδιοτέλεια αφού οφελουμένης όλης της ανθρωπότητας δεχόμαστε απ'ότι λες ότι: "...η ίδια η προσπάθειά μας ,πρέπει να επιστρέψει πίσω σε εμάς και πάλι, αλλά με διαφορετική μορφή ."

Φίλε μου, ας μην περιπλέκουμε τα πράγματα, αλλά ας προσπαθήσουμε να γίνουμε θετικότεροι χαρακτήρες, διότι μόνο έτσι θα είμαστε χρησιμότεροι και στο κοινωνικό σύνόλο άλλά και στον εαυτό μας.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alfa-omega
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1905 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/06/2009, 06:15:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alfa-omega  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Με την ανιδιοτέλεια φίλε κηφέα , λύνονται όλα τα προβλήματα του πλανήτη .
Δεν είναι όμως δυνατόν να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των ανθρώπων σε ανιδιοτελείς χαρακτήρες , εδώ στον πλανήτη μας .
Ούτε είναι δυνατόν οι λίγοι που συνειδητοποίησαν τα προβλήματα του πλανήτη μας ,να βαστάξουνε για τους άλλους την συνειδητότητα αυτού του κόσμου στις πλάτες τους .
Η ανιδιοτέλεια δεν αποκτιέται , αλλά κατακτείται και είναι καθαρά προσωπική εργασία & ενασχόληση του κάθε ατόμου με τον ίδιο του τον εαυτό .
Κατακτείται με πολύ αργά βήματα ,τόσο αργά που εγώ θα έλεγα ότι μία ζωή ,ίσως να μην είναι αρκετή για την κατάκτηση αυτή.
Αυτός είναι ο λόγος που γράφω ,ότι πρέπει να επιστρέψει πίσω σε εμάς , αλλά με άλλη μορφή .
Για να γίνω πλήρως κατανοητός θα αναφέρω ένα τυπικό παράδειγμα .
Κάθε φορά που προσπαθεί μία προσωπικότητα να υλοποιήσει μία πράξη, η ένα έργο με ανιδιοτελή χαρακτήρα , μοχθεί στην ουσία να ξεπεράσει την προσωπική ιδιοτέλεια και αν το κατορθώσει θα στεφτεί με επιτυχία η προσπάθειά του .
Όσοι άνθρωποι φτάσανε σε αυτό το σημείο, δηλαδή είχανε μία τέτοια επιτυχία , αποκομίσανε μία βιωματική εμπειρία .
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουνε διαμορφώσει ανιδιοτελή χαρακτήρα .
Για να συμβεί αυτό ,θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί η προσωπικότητα από ιδιοτελής σε ανιδιοτελής .
Αυτό είναι μία θεωρία που παραμένει θεωρία για την πλειοψηφία της ανθρωπότητας ,για μεγάλο χρονικό διάστημα .

ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ , ΕΧΕΙ ΓΕΥΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ( του ) .
Δεν υπάρχει αμοιβή από την κοινωνία μας για ανιδιοτελείς χαρακτήρες .
Λειτουργεί και θα λειτουργεί ακόμη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με την γνωστή & τυπική σε όλους μας προσωπική ιδιοτέλεια ,σε άλλον βέβαια αυτή η ιδιοτέλεια είναι μικρή ,σε κάποιους άλλους μεγαλύτερη και σε άλλους τεράστια ,ανυπέρβλητη .


Με όλα αυτά ήθελα να σου απαντήσω ,ότι η ανιδιοτέλεια αφορά την ψυχή και την προσωπικότητά μας ,είναι δηλαδή καθαρά ατομικό ζήτημα .
Την ψυχή την αφορά επειδή ,κάπου υπάρχει κάτι και αν δεν υπάρχει θα πρέπει να το βρει η προσωπικότητα ,το οποίο να είναι ατελείωτο, τελειοποιημένο , άφθαρτο, αιώνιο ,άπειρο ,πάντοτε βέβαια σε σχέση και άμεση σύγκριση με την φθαρτή προσωπικότητα .
Δεν νομίζω ότι ο σκοπός του ανθρώπου ,του κάθε ανθρώπου είναι αυτός κατά τον οποίο θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ανιδιοτελή χαρακτήρα ,ώστε να απαλλαχθεί κάποτε ο πλανήτης μας ,από τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα .
Το γεγονός που με κάνει να είμαι σχεδόν απόλυτα βέβαιος για αυτήν την άποψη, είναι η άγνοια του ΑΝΘΡΩΠΟΥ .
Μπορείς εσύ φίλε μου να διανοηθείς ,ότι μπορείς να καταστρέψεις κάτι ,για το οποίο δεν έχεις ιδέα , πως υφίσταται και με ποιον τρόπο λειτουργεί


Κλείνω λέγοντας ,ότι πρέπει να βλέπουμε τον κάθε συνάνθρωπό μας ,ως μία καλή ευκαιρία , ώστε να τον υπηρετήσουμε (να το προσπαθήσουμε αυτό μετράει ) και βέβαια αυτή η προσπάθεια εξελίσσεται σε μία μεγάλη πρόκληση, ανάλογα με το πόσο δύστροπος είναι ο συνάνθρωπός μας ,τον οποίο αποφασίσαμε να υπηρετήσουμε ,ώστε να αποκτήσουμε την βιωματική εμπειρία της υπομονής .
Όλα όσα έγραψα ακούγονται θεωρητικά και για άλλους είναι μόνον θεωρία ,αλλά θέλω να ελπίζω ότι πάντοτε σε κάποια στιγμή στην ζωή του καθενός μας ,υπάρχει κάτι ,τόσο ασήμαντο πολλές φορές ,που μπορεί όμως να κινήσει την σκέψη κάποιων προς την ορθή κατεύθυνση .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/06/2009, 14:22:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Με την ανιδιοτέλεια φίλε κηφέα , λύνονται όλα τα προβλήματα του πλανήτη .
Δεν είναι όμως δυνατόν να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των ανθρώπων σε ανιδιοτελείς χαρακτήρες , εδώ στον πλανήτη μας .
Ούτε είναι δυνατόν οι λίγοι που συνειδητοποίησαν τα προβλήματα του πλανήτη μας ,να βαστάξουνε για τους άλλους την συνειδητότητα αυτού του κόσμου στις πλάτες τους .
Η ανιδιοτέλεια δεν αποκτιέται , αλλά κατακτείται και είναι καθαρά προσωπική εργασία & ενασχόληση του κάθε ατόμου με τον ίδιο του τον εαυτό .
Κατακτείται με πολύ αργά βήματα ,τόσο αργά που εγώ θα έλεγα ότι μία ζωή ,ίσως να μην είναι αρκετή για την κατάκτηση αυτή.
Αυτός είναι ο λόγος που γράφω ,ότι πρέπει να επιστρέψει πίσω σε εμάς , αλλά με άλλη μορφή .
Για να γίνω πλήρως κατανοητός θα αναφέρω ένα τυπικό παράδειγμα .
Κάθε φορά που προσπαθεί μία προσωπικότητα να υλοποιήσει μία πράξη, η ένα έργο με ανιδιοτελή χαρακτήρα , μοχθεί στην ουσία να ξεπεράσει την προσωπική ιδιοτέλεια και αν το κατορθώσει θα στεφτεί με επιτυχία η προσπάθειά του .
Όσοι άνθρωποι φτάσανε σε αυτό το σημείο, δηλαδή είχανε μία τέτοια επιτυχία , αποκομίσανε μία βιωματική εμπειρία .
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουνε διαμορφώσει ανιδιοτελή χαρακτήρα .
Για να συμβεί αυτό ,θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί η προσωπικότητα από ιδιοτελής σε ανιδιοτελής .
Αυτό είναι μία θεωρία που παραμένει θεωρία για την πλειοψηφία της ανθρωπότητας ,για μεγάλο χρονικό διάστημα .

Συμφωνώ με τα παραπάνω που γράφεις, αγαπητέ alfa-omega, αλλά ένας "ώριμος νους" σήμερα έχει διαφορετική γνώμη. Είναι εκτός συρμού να πιστεύει πλέον κανείς στην δυνατότητα βελτίωσης του ανθρώπου. Θεωρεί την ανιδιοτέλεια τελείως απραγματοποίητη και ανεφάρμοστη. Την θεωρεί μια ουτοπία.

Και όμως ...

«Ένας χάρτης του κόσμου , που δεν περιλαμβάνει και την χώρα της Ουτοπίας» , είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ , «δεν αξίζει ούτε ένα βλέμμα να του ρίξει κανείς , διότι παραλείπει την μόνη χώρα προς την οποία ταξιδεύει πάντοτε η ανθρωπότητα . Και αφού η ανθρωπότητα αποβιβασθεί εκεί , κοιτάζει ακόμη πέρα και όταν ανακαλύψει μιαν άλλη , καλύτερη χώρα , αποπλέει και πάλι : Η πρόοδος είναι η πραγμάτωση ουτοπιών» .

Είναι αλήθεια αυτό ; Υπήρξαν ουτοπίες που πραγματώθηκαν ;

Οι ουτοπίες είναι τα αιθέρια ποιήματα , με τα οποία η ευαίσθητη ψυχή μας , μας αναισθητοποιεί για να μην αισθανόμαστε τις οδυνηρές εγχειρήσεις που ενεργούν πάνω μας η ζωή και ο θάνατος .

Ένας όμως άνθρωπος ισχυρού χαρακτήρα υπομένει τις πληγές του χωρίς κανένα αναισθητικό , ή αν χρειασθεί λησμοσύνη , αφοσιώνεται στο παρόν και στις λεπτομέρειές του , σκεπτόμενος, όμως, παράλληλα πώς η ουτοπία που ονειρεύεται μπορεί μελλοντικά να πραγματοποιηθεί .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alfa-omega
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1905 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/06/2009, 16:45:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alfa-omega  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Ναι αφού δεν πρόκειται να βελτιωθεί η ανθρωπότητα στο εσωτερικό θέμα , ( εντάξει μετά από χίλια χρόνια θα υπάρξει πρόοδος ,αλλά η τωρινή Ανθρωπότητα ζει για το σήμερα ) συνεχίζει η πλειοψηφία να συμπεριφέρεται & να λειτουργεί και τελικά να επιβιώνει με εξωτερικά κριτήρια .

Τι είναι όμως αυτό το περιβόητο τώρα ?

Ας μεταφερθούμε σε έναν τόπο, όπου κάποιος μιλάει εύστοχα ( κατά την υποκειμενική μου άποψη ) για την δύναμη που εμπεριέχει το ΤΩΡΑ .

http://www.youtube.com/watch?v=T6yuq8JgHZw&feature=related


Τα βίντεο που αναφέρονται στην δύναμη του τώρα αριθμούνε συνολικά σε 8 .
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/06/2009, 12:48:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παρακολούθησα τα βιντεάκια του Tolle Eckhart, αγαπητέ alfa-omega, και τα βρήκα πολύ ενδιαφέροντα. Τα παρέθεσες μάλιστα την κατάλληλη στιγμή και αφορούν άμεσα το θέμα μας. Θα κοιτάξω μήπως και αγοράσω κάποιο από δύο τα αξιόλογα (απ'ό,τι φαίνεται), βιβλία του: "Η Δύναμη του Τώρα" και το "Για μια Νέα Ζωή".

Στα επόμενα δύο μηνύματά μου θα ολοκληρώσω τις σκέψεις μου, που αφορούν στις προτάσεις βελτίωσης του χαρακτήρα του ανθρώπου.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/06/2009, 13:38:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι

Είχα κλείσει το μήνυμά μου της 12ης/6/2009, με τη φράση:
Πάντοτε να προχωρούμε , πάντοτε να δεχόμαστε πρόθυμα τις νέες εμπειρίες , πάντοτε να αναγκάζομε τη ζωή να μας δώσει όσα περισσότερα είναι δυνατόν , πριν αποσυρθούμε από την σκηνή και αφήσομε τα παιδιά μας να φυλάνε τη φλόγα .

Αλλά σε όλα αυτά πού βρίσκεται η πνευματικότητα , η διάνοια ;

Είναι ο χαρακτήρας ζήτημα παρορμήσεων και ενστίκτων , όπου δεν έχουν θέση η λογική και η φαντασία :

Μακάρι να ήταν έτσι .

Πόσο απλό πράγμα θα ήταν τότε ο χαρακτήρας ! Τα ισχυρότερα πάθη , τότε θα ήταν το υλικό των ισχυρότερων ανθρώπων .

Αλλά δεν είναι .

Και στον ολοκληρωμένο άνθρωπο , η φαντασία και η διάνοια είναι ό,τι το φως στην φωτιά . Μπορεί να χανόμαστε στα σύννεφα της φαντασίας , αλλά μπορούμε και να σημειώσουμε μεγάλες επιτυχίες με τη διαίσθηση και την πρόβλεψη.

Η υγιής λειτουργία και αποστολή της λογικής είναι να υπηρετεί βοηθητικά την πράξη .

Όταν κυριαρχεί αυτή η ίδια , δημιουργεί Αμλέτους ή ψυχρούς υπολογιστές.

Η προσπάθεια και ο αγώνας αποφεύγονται διαρκώς και τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα μουχλιάζουν .

Όταν όμως η λογική γίνεται τιθάσευση μιας επιθυμίας μας με μία άλλη επιθυμία , κριτική μιας παρόρμησης από μια άλλη παρόρμηση , έλεγχος ενός πάθους μας από ένα άλλο πάθος , τότε αποτελεί την ανώτερη εκείνη κατάσταση του ανθρώπου , όπου τα συσσωρευμένα ατάκτως εντός του στοιχεία μπαίνουν σε τάξη και συντίθενται σε ενότητα , για να φθάσουν σε καθολική εποπτεία και ολοκληρωμένη ανταπόκριση .

Οι παρορμήσεις μας αποτελούν τον άνεμο στα πανιά μας , αλλά η καθεμιά , εάν αφεθεί ανεμπόδιστη , θα μας σύρει κατόπιν σαν σκλάβους .

Ποιός δεν έχει γνωρίσει ανθρώπους που είναι μόνο φιλοχρηματία ή μόνο σεξ ή μόνο κατακτητική ορμή ή μόνο φλυαρία ή μόνο παιχνίδι ;

Η απόλυτη ελευθερία για κάθε προτίμησή μας θα αποσύνθετε τον χαρακτήρα .

Γι’αυτό και , στην αναμέτρηση μεταξύ γνώσης και επιθυμίας , που αποτελεί την ουσία της λογικής , επιστρατεύομε το μέσο και το όπλο της αυτοπειθαρχίας , εκείνη τη δύναμη τιθάσευσης , η οποία αποτελεί την υπέρτατη ανάγκη του χαρακτήρα και της βούλησης .

Ο κόσμος μας αναγκάζει σε πειθαρχία ή εμείς πειθαρχούμε τον εαυτό μας .

Μπορούμε να διαλέξομε μεταξύ των δυο . Τελικά , χαρακτήρας είναι εκείνο που ο Μίλλ αποκάλεσε πριν από πολύ καιρό : «μία πλήρως διαμορφωμένη βούληση» .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/06/2009, 12:45:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλοι μου

Η σύνθεση είναι πάντοτε δυσκολότερη από την ανάλυση .

Η ψυχολογία δεν έχει επανασυνθέσει την ανθρώπινη φύση , την οποία έχει διασπάσει στα συστατικά της .

Και είναι ευκολότερο ακόμη να περιγράφει κανείς τον άνθρωπο παρά να πει τι πρέπει να είναι ο άνθρωπος και πώς μπορεί να αλλάξει .

Θίξαμε την πλευρά ενός μεγάλου θέματος .

Κατέχομε την γνώση και αναζητούμε τώρα την τέχνη με την οποία θα θέσομε υπό έλεγχο τον εαυτό μας , όπως θέσαμε υπό έλεγχο ηπείρους και ωκεανούς .

Αλλά η γνώση είναι δύναμη και η κάθε επιστήμη γίνεται τελικά μία τέχνη , η οποία αποφέρει τους καρπούς της για να μεγαλύνει τη βασιλεία του ανθρώπου .

Πριν τα παιδιά μας φύγουν από την ζωή , οι άνθρωποι θα «κατασκευάζουν» διάνοιες και ψυχές (αναφέρομαι βεβαίως στις προόδους της ψυχολογίας και των συγγενών επιστημών και δεν πρέπει να εκληφθεί σαν προφητική αναφορά στα σημερινά τολμήματα της χειρουργικής και τα επιτεύγματα της ηλεκτρονικής – αν και θα μπορούσε , εκ των υστέρων , να συσχετισθεί πλαγίως με αυτά) , όπως τώρα κατασκευάζουν πλοία και αεροπλάνα .

Οι ανθρώπινες παρορμήσεις , που έχουν παραμείνει σε ηρεμία και σχεδόν αμετάβλητοι σε όλο το διάστημα του μετασχηματισμού του εξωτερικού κόσμου , θα διαμορφωθούν σκόπιμα και θα προσαρμοσθούν στην πολυπλοκότητα και τον επιταχυνόμενο ρυθμό της ζωής που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες και ακατάπαυστες εφευρέσεις .

Η διανοητική ικανότητα του ανθρώπου έχει ήδη αυξηθεί και πολλαπλασιασθεί , σε βαθμό ώστε ο ισχυρότερος σύγχρονος νους να φαίνεται ότι ανήκει σε ένα άλλο είδος , διαφορετικό του ανθρώπινου εκείνου είδους που αντιπροσώπευε ο βραδυκίνητος νους του χωρικού στο παρελθόν .

Κάποτε ο εγκέφαλός μας θα φθάσει σε απόδοση τα επιστημονικά μας όργανα , η σοφία μας να ισορροπήσει τις γνώσεις μας , οι αντικειμενικοί μας σκοποί θα γίνουν ανάλογοι των υλικών μας δυνάμεων ,

Τότε, επί τέλους, θα συμπεριφερόμαστε σαν ανθρώπινα όντα.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alfa-omega
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1905 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/06/2009, 14:32:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alfa-omega  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και σήμερα μπορεί να συμπεριφέρεται κάθε άτομο ως ανθρώπινο ον .
Όλοι οι άνθρωποι μπορούνε ,τουλάχιστον θεωρητικά .


Στην πράξη όμως θα έπρεπε η συμπεριφορά ,η προσωπική συμπεριφορά ,να έχει τον χαρακτήρα που μας περιγράφει ο ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ στο βίντεο όπου παραπέμπω :


http://www.youtube.com/watch?v=1HR0tVN2t4g
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

makfor
Πλήρες Μέλος

Greece
1496 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/06/2009, 15:59:45  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
κατα την ταπεινη μου αποψη δεν τιθετε θεμα αλλαγης συμπεριφορας ,

προσπαθουμε να αλλαξουμε ΚΑΤΙ που δεν γνωριζουμε (τον ιδιο τον ανθρωπο) αντι να προσπαθησουμε να τον ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ σε βαθος (μολις τωρα ανοιγουν οι πορτες της κατανοησης του ανθρωπινου ειδους και τα στοιχεια θα σαρωσουν πολλες απο τις αντιληψεις που εχουμε για τον ανθρωπο)

συμπεριφερομαστε ΟΠΩΣ συμπεριφερομαστε ΓΙΑΤΙ ειμαστε ανθρωπινα ΟΝΤΑ , εαν συμπεριφερομασταν με αλλο τροπο (αυτον που οριζουν οι κανονες) τοτε δεν θα ειμασταν ΑΝΘΡΩΠΟΙ αλλα κατι αλλο

και η συμπεριφορα μας δεν εχει να κανει ουτε με την νοηση ουτε με την διανοια μας , δεν εχει ισως να κανει ουτε με τις γνωσεις και την παιδεια μας ... τουλαχιστον για τα ΒΑΣΙΚΑ στοιχεια της συμπεριφορας μας (γιαυτο "καλους και κακους" βρισκουμε σε ολα τα κοινωνικα επιπεδα ασχετως παιδείας και γνωσης , καλος και κακος ομως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ)

η συμπεριφορα που εχει ο ανθρωπος ( σε προσωπικο ή συλογικο επιπεδο) ειναι ΑΥΤΗ που ειναι και ΔΕΝ αλλαζει , δεν υπαρχει ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ (εκτος εαν μιλαμε για βαθος 1000 ή 100.000 χρονων που ειναι φυσικο οτι θα επελθει καποια αλλαγη , αγνωστη ομως προς εμας)


ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ , αντι λοιπον να ψαχνουμε ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ θα πρεπει να ΜΑΘΟΥΜΕ τι ειμαστε !!!

πως ειναι δυνατον ομως να ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ τι ειμαστε οτι ΜΙΣΟΥΜΕ αυτο που ειμαστε , ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΤΟΣΟ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ για την ιδια μας την υπαρξη?

Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/06/2009, 19:19:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στα προηγούμενα μηνύματά μου , προσπάθησα να αναλύσω την «Κατανόηση της προσωπικής συμπεριφοράς» και το αν αυτή (η προσωπική συμπεριφορά) επιδέχεται βελτίωσης από τον ίδιο τον άνθρωπο .

Απόψεις επ’αυτού θα υπάρξουν πολλές , όπως και η παρακάτω :

quote:
makfor:
κατα την ταπεινη μου αποψη δεν τιθετε θεμα αλλαγης συμπεριφορας,

Ίσως να είναι και έτσι .

Νομίζω ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξακολουθήσει να μας απασχολεί , εξετάζοντάς το προσεκτικά ούτως ώστε το κάθε συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήγουμε , να το τεκμηριώνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή (για μας) επάρκεια .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alfa-omega
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1905 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/06/2009, 09:32:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alfa-omega  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:


ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ , αντι λοιπον να ψαχνουμε ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ θα πρεπει να ΜΑΘΟΥΜΕ τι ειμαστε !!!

πως ειναι δυνατον ομως να ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ τι ειμαστε οτι ΜΙΣΟΥΜΕ αυτο που ειμαστε , ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΤΟΣΟ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ για την ιδια μας την υπαρξη?




Αγαπητέ makfor από ότι κατάλαβα εννοείς ότι δεν γνωρίζουμε ως ανθρωπότητα σε καθολικό επίπεδο τι είμαστε ?


Αν αυτό εννοείς , έτσι είναι ακόμη τα πράγματα .


Υπάρχει όμως φίλε μου και η επιλογή της ατομικής ενέργειας .
Εσύ ,εγώ ,ο τρέχα ,ο κηφέας , ο alex22 …,για να αναφέρω μερικά άτομα , έχουμε την επιλογή της εξερεύνησης του εαυτού μας .
Το απόλυτα σίγουρο είναι ότι δεν θα φτάσουμε όλοι μαζί ,στο ίδιο χρονικό διάστημα στην ίδια συνειδητότητα ,δηλαδή σε αυτό το σημείο κατά το οποίο όλοι μας θα γνωρίζουμε (η τουλάχιστον θα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε ) τι είμαστε .

Αυτό μπορείς να καταλάβεις ,γιατί δεν είναι δυνατόν να συμβεί Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alfa-omega
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1905 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2009, 20:18:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alfa-omega  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Στα προηγούμενα μηνύματά μου , προσπάθησα να αναλύσω την «Κατανόηση της προσωπικής συμπεριφοράς» και το αν αυτή (η προσωπική συμπεριφορά) επιδέχεται βελτίωσης από τον ίδιο τον άνθρωπο .

Απόψεις επ’αυτού θα υπάρξουν πολλές , όπως και η παρακάτω :

quote:
makfor:
κατα την ταπεινη μου αποψη δεν τιθετε θεμα αλλαγης συμπεριφορας,

Ίσως να είναι και έτσι .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.


Είναι έτσι .
Στα εξωτερικά και άρα αντικειμενικά πεδία δεν υπάρχει ομαδική αντίληψη .
Άρα είναι ορθή η σκέψη.

Εσύ όμως φίλε κηφέα ,αναφέρθηκες στα εσωτερικά και άρα υποκειμενικά πεδία .

Ποια είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ανθρώπου , ο οποίος είναι επικεντρωμένος στην εξωστρέφεια ;
Δεν είναι η εστίαση της σκέψης του , στην εξασφάλιση της επιβίωσής του ,ατομικής ,η αν είναι παντρεμένος και της οικογενείας του , για όσο χρονικό διάστημα θα υπάρχει ,αυτός και τα μέλη της οικογενείας του ?


Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ανθρώπου , ο οποίος είναι επικεντρωμένος στην εσωστρέφεια ;
Δεν είναι η εστίαση της σκέψης του στην ανιδιοτελή υπηρεσία ,για το καλό της ανθρωπότητας ?

Η διαφορά μεταξύ εξωστρέφειας και εσωστρέφειας ποια είναι ;
Δεν είναι η επιλογή μεταξύ ιδιοτέλειας και ανιδιοτέλειας ?

Επιλέγοντας ιδιοτέλεια ,δεν έχουμε επιλέξει ατομικά αυστηρά προσωπικό συμφέρον ?
Επιλέγοντας ανιδιοτέλεια ,δεν έχουμε επιλέξει ομαδικό συμφέρον ?

Αρκεί όμως η επιλογή ανιδιοτέλειας , ώστε η δράση μας να χαρακτηρισθεί υπηρεσία προς το γενικό καλό της ανθρωπότητας ?
Δεν πρέπει να συνυπάρξει ένα σχέδιο και ένας σκοπός στον οποίο θα αφιερώσουμε την προσωπικότητά μας ;

Τίθεται θέμα αλλαγής συμπεριφοράς ,προσωπικής συμπεριφοράς ,όταν αυτή υπηρετεί την ιδιοτέλεια .
Δεν τίθεται θέμα αλλαγής συμπεριφοράς , προσωπικής συμπεριφοράς ,όταν αυτή υπηρετεί την ανιδιοτέλεια .


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2009, 14:07:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Είναι έτσι .
Στα εξωτερικά και άρα αντικειμενικά πεδία δεν υπάρχει ομαδική αντίληψη .
Άρα είναι ορθή η σκέψη.

Εσύ όμως φίλε κηφέα ,αναφέρθηκες στα εσωτερικά και άρα υποκειμενικά πεδία .


Ποια είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ανθρώπου , ο οποίος είναι επικεντρωμένος στην εξωστρέφεια ;
Δεν είναι η εστίαση της σκέψης του , στην εξασφάλιση της επιβίωσής του ,ατομικής ,η αν είναι παντρεμένος και της οικογενείας του , για όσο χρονικό διάστημα θα υπάρχει ,αυτός και τα μέλη της οικογενείας του ?


Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ανθρώπου , ο οποίος είναι επικεντρωμένος στην εσωστρέφεια ;
Δεν είναι η εστίαση της σκέψης του στην ανιδιοτελή υπηρεσία ,για το καλό της ανθρωπότητας ?

Η διαφορά μεταξύ εξωστρέφειας και εσωστρέφειας ποια είναι ;
Δεν είναι η επιλογή μεταξύ ιδιοτέλειας και ανιδιοτέλειας ?

Επιλέγοντας ιδιοτέλεια ,δεν έχουμε επιλέξει ατομικά αυστηρά προσωπικό συμφέρον ?
Επιλέγοντας ανιδιοτέλεια ,δεν έχουμε επιλέξει ομαδικό συμφέρον ?

Αρκεί όμως η επιλογή ανιδιοτέλειας , ώστε η δράση μας να χαρακτηρισθεί υπηρεσία προς το γενικό καλό της ανθρωπότητας ?
Δεν πρέπει να συνυπάρξει ένα σχέδιο και ένας σκοπός στον οποίο θα αφιερώσουμε την προσωπικότητά μας ;


Μελέτησα, με προσοχή τον παραπάνω συλλογισμό σου, φίλε alfa-omega, και μετά από αρκετή σκέψη, κατέληξα ότι κατ'αρχήν (τουλάχιστον) είναι σωστός. Και για να γίνω σαφέστερος, συμφωνώ μαζί σου.

Όσον αφορά το τελικό σου συμπέρασμα:

quote:
Τίθεται θέμα αλλαγής συμπεριφοράς ,προσωπικής συμπεριφοράς ,όταν αυτή υπηρετεί την ιδιοτέλεια .
Δεν τίθεται θέμα αλλαγής συμπεριφοράς , προσωπικής συμπεριφοράς ,όταν αυτή υπηρετεί την ανιδιοτέλεια .

Το βρίσκω και αυτό σωστό. Μάλιστα με παρέπεμψε, συνειρμικά, στην ψυχολογική διαδικασία αφομοίωσης του ασυνειδήτου, δημιουργώντας μου ορισμένες σκέψεις που οδηγούν σε μερικά πολύ αξιοσημείωτα φαινόμενα .

Σε μερικούς ανθρώπους δημιουργεί μια φανερή και συχνά δυσάρεστη αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αλαζονείας . Τα άτομα αυτά έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους , γνωρίζουν τα πάντα , νομίζουν ότι γνωρίζουν σε βάθος το ασυνείδητό τους και ότι κατανοούν στην εντέλεια οτιδήποτε προέρχεται από αυτό . Σε κάθε συνάντηση με τους συνανθρώπους τους αυτή η τάση τους μεγαλώνει ακόμη περισσότερο .

Άλλοι αντίθετα , αισθάνονται να συνθλίβονται όλο και περισσότερο κάτω από το βάρος των περιεχόμενων του ασυνείδητου , χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και εγκαταλείπονται χωρίς καμιά προσπάθεια αντίδρασης σε όλα τα παράξενα και ασυνήθιστα φαινόμενα που παράγει το ασυνείδητο.

Οι πρώτοι αναλαμβάνουν μια υπερβολική ευθύνη για τη δράση του ασυνείδητου που ξεπερνά κάθε λογικό όριο .

Οι δεύτεροι χάνουν κάθε αίσθηση ευθύνης , κυριευμένοι από την αντίληψη ότι το εγώ είναι εντελώς ανήμπορο να αντιδράσει στη μοίρα που λειτουργεί μέσα από το ασυνείδητο .

Αν αναλύσουμε πιο βαθιά αυτούς τους δυο τρόπους αντίδρασης , θα δούμε ότι η αισιόδοξη αυτοπεποίθηση της πρώτης ομάδας κρύβει μια βαθιά αίσθηση αδυναμίας , την οποία προσπαθούν να αντισταθμίσουν χωρίς επιτυχία με τη συνειδητή αισιοδοξία τους . Από την άλλη , η απαισιόδοξη παραίτηση της δεύτερης ομάδας κρύβει μια προκλητική θέληση για δύναμη που ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τη σιγουριά της συνειδητής αισιοδοξίας του πρώτου τύπου .

Μέσα από αυτές τις αντιδράσεις σκιαγραφούμε δυο ακραίες καταστάσεις .

Μια κλίμακα αντιδράσεων ανάμεσα σε αυτά τα δυο άκρα θα έδινε μια πιο αληθινή εικόνα της πραγματικότητας .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alfa-omega
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1905 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/06/2009, 11:41:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alfa-omega  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αγαπητοί φίλοι

Θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου όσον αφορά στην ψυχολογική επίδραση του ασυνειδήτου στην συμπεριφορά του ανθρώπου.

Η διαδικασία αφομοίωσης του ασυνειδήτου οδηγεί σε μερικά πολύ αξιοσημείωτα φαινόμενα .

Σε μερικούς ανθρώπους δημιουργεί μια φανερή και συχνά δυσάρεστη αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αλαζονείας .


Η αλαζονεία είναι δυσάρεστη για όλους ,αλλά η αυτοπεποίθεση γενικά είναι θετικό στοιχείο ,χαρακτηριστικό γνώρισμα για το ίδιο το άτομο και για το περιβάλλον του ,δηλαδή ο αλαζονικός χαρακτήρας επιδρά αρνητικά στο περιβάλλον , αγνοώντας ότι φταίει ο ίδιος με την αλαζονική συμπεριφορά του ,όμως την αυτοπεποίθεση γιατί να την βαφτίσουμε αρνητική ,η δυσάρεστη όταν αυτή αυξάνεται ?
Όσο αυξάνεται η αυτοπεποίθεση σε ένα άτομο , τόσο περισσότερο διαμορφώνεται σε αισιόδοξο άτομο .

quote:

Τα άτομα αυτά έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους , γνωρίζουν τα πάντα , νομίζουν ότι γνωρίζουν σε βάθος το ασυνείδητό τους και ότι κατανοούν στην εντέλεια οτιδήποτε προέρχεται από αυτό .
Σε κάθε συνάντηση με τους συνανθρώπους τους αυτή η τάση τους μεγαλώνει ακόμη περισσότερο .


Ο κάθε άνθρωπος που δεν ασχολείται με την εσωτερική του σύνθεση, συμπεριφέρεται έτσι .
Δηλαδή η κοινωνία (κοινωνίες ) έχει(εχουνε ) διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο, ώστε να οδηγεί τα άτομα προς αυτόν τον τρόπο σκέψης .
Τον κατευθυνόμενο τρόπο σκέψης ,ο οποίος φυσικά και ελέγχεται .
Σε αυτόν τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο ,μας δημιουργείται συνήθως η εντύπωση ότι κάτι είμαστε ,ότι αξίζουμε να υπάρχουμε , ότι είμαστε χρήσιμοι για κάτι ,αλλά ουσιαστικά το μόνο στο οποίο είμαστε χρήσιμοι ,είναι να υπάρχουμε .


quote:
Άλλοι αντίθετα , αισθάνονται να συνθλίβονται όλο και περισσότερο κάτω από το βάρος των περιεχόμενων του ασυνείδητου , χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και εγκαταλείπονται χωρίς καμιά προσπάθεια αντίδρασης σε όλα τα παράξενα και ασυνήθιστα φαινόμενα που παράγει το ασυνείδητο.

Σίγουρα δεν είναι αυτοί που δεν δέχονται την ύπαρξη του ασυνείδητου .
Αυτούς δεν είναι δυνατόν να τους αγγίξει κάτι για το οποίο είναι πεπεισμένοι ότι δεν υφίσταται .


quote:
Οι πρώτοι αναλαμβάνουν μια υπερβολική ευθύνη για τη δράση του ασυνείδητου που ξεπερνά κάθε λογικό όριο .

Οι δεύτεροι χάνουν κάθε αίσθηση ευθύνης , κυριευμένοι από την αντίληψη ότι το εγώ είναι εντελώς ανήμπορο να αντιδράσει στη μοίρα που λειτουργεί μέσα από το ασυνείδητο .


Ποιοι είναι η πρώτοι ,ποιοι οι δεύτεροι ,ποιους προσπαθείς να περιγράψεις ?


quote:

Αν αναλύσουμε πιο βαθιά αυτούς τους δυο τρόπους αντίδρασης , θα δούμε ότι η αισιόδοξη αυτοπεποίθηση της πρώτης ομάδας κρύβει μια βαθιά αίσθηση αδυναμίας , την οποία προσπαθούν να αντισταθμίσουν χωρίς επιτυχία με τη συνειδητή αισιοδοξία τους . Από την άλλη , η απαισιόδοξη παραίτηση της δεύτερης ομάδας κρύβει μια προκλητική θέληση για δύναμη που ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τη σιγουριά της συνειδητής αισιοδοξίας του πρώτου τύπου .

Μέσα από αυτές τις αντιδράσεις σκιαγραφούμε δυο ακραίες καταστάσεις .

Μια κλίμακα αντιδράσεων ανάμεσα σε αυτά τα δυο άκρα θα έδινε μια πιο αληθινή εικόνα της πραγματικότητας .

ΥΓ.: Η παραπάνω παρατήρηση αφορά γενικά όλους τους ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένου, βέβαια, και του εαυτού μου) και δεν αποτείνεται συγκεκριμένα σε κανέναν απολύτως συνομιλητή ή αναγνώστη.



Προσπάθησα να καταλάβω φίλε κηφέα ,αλλά αδυνατώ .
Ίσως αν αλλάξεις τον τρόπο σκέψεως ,η αν έγραφες λίγο διαφορετικά να μπορούσα να ακολουθήσω τις σκέψεις σου ?


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/06/2009, 13:47:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Προσπάθησα να καταλάβω φίλε κηφέα ,αλλά αδυνατώ .
Ίσως αν αλλάξεις τον τρόπο σκέψεως ,η αν έγραφες λίγο διαφορετικά να μπορούσα να ακολουθήσω τις σκέψεις σου ?

Μόλις τώρα διάβασα το μήνυμά σου, φίλε alfa-omega.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Επειδή τώρα θα φύγω, το βράδυ που θα επιστρέψω θα ξαναγράψω το μήνυμά μου με μεγαλύτερη σαφήνεια και θα διαπιστώσεις ότι θα είναι πλήρως κατανοητό.
Τον τρόπο σκέψης μου, βέβαια, δεν πρόκειται να τον αλλάξω .
Την διατύπωση θα αλλάξω.
Φαίνεται, ότι ο τρόπος γραφής μου, είναι καμιά φορά δυσνόητος (και σ'αυτό βέβαια, αυτός που φταίει είμαι εγώ ).

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alfa-omega
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1905 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/06/2009, 17:32:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alfa-omega  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Τον τρόπο σκέψης μου, βέβαια, δεν πρόκειται να τον αλλάξω .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.



Πρόσεξε σε παρακαλώ αγαπητέ κηφέα την ακόλουθη επισήμανσή μου .
Ο τρόπος σκέψης δεν νομίζω να είναι κάτι το οποίο ανήκει σε κάποιο άτομο .
Για παράδειγμα θα αναφέρω τον περίφημο Σωκράτη , με τον τρόπο σκέψης που έμεινε στην ιστορία ,ως μαιευτική μέθοδος .
Βέβαια πίσω από κάθε τρόπο σκέψης κρύβονται ώρες εργασίας ,μελέτης ….ξενύχτια …,πάνω σε αυτόν κτίζεται πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο ζούμε .
Αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης πιστεύουνε πολλοί άνθρωποι , ότι θα αλλάξει και η ζωή τους .
Όλα αυτά είναι σχετικά .
Πρέπει να συσχετίζονται με κάτι .
Η σκέψη σχετίζεται με τον εγκέφαλο.
Ο εγκέφαλος με το σύμπαν .
Το σύμπαν ?

Το σύμπαν σχετίζεται με το άπειρο .
Πρέπει ο τρόπος σκέψης του κάθε ατόμου να είναι άπειρος , η τουλάχιστον όμοιος με αυτό .
Σημασία έχει να στοχάζεται ,να διαλογίζεται και να εστιάζει την σκέψη εκεί από όπου αυτή αναβλύζει ,στην πηγή .
Πηγή για τα πάντα ήτανε για τους προγόνους μας το άπειρο και ήτανε σωστή η σκέψη τους .
Με ολίγα λόγια ήθελα να σου επισημάνω ,ότι δεν υπάρχει δικός μου ,δικός σου ,δικός του - δικός μας ,δικός τους …., τρόποι σκέψης .
Καλοπροαίρετα και φιλικά .
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alex22
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


1934 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/06/2009, 18:06:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alex22  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Το σύμπαν σχετίζεται με το άπειρο .
Πρέπει ο τρόπος σκέψης του κάθε ατόμου να είναι άπειρος , η τουλάχιστον όμοιος με αυτό .
Σημασία έχει να στοχάζεται ,να διαλογίζεται και να εστιάζει την σκέψη εκεί από όπου αυτή αναβλύζει ,στην πηγή .
Πηγή για τα πάντα ήτανε για τους προγόνους μας το άπειρο και ήτανε σωστή η σκέψη τους .
Με ολίγα λόγια ήθελα να σου επισημάνω ,ότι δεν υπάρχει δικός μου ,δικός σου ,δικός του - δικός μας ,δικός τους …., τρόποι σκέψης .
Καλοπροαίρετα και φιλικά .

Ναι, στην ουσία δέν υπάρχει τίποτα δικό μας.Όλα είναι εκφράσεις της απόλυτης δύναμης. Για να υπάρχει κάτι δικό σου,θα πρέπει να υπάρχεις και εσύ ώς ατομικότητα.Όμως η ατομικότητα που βιώνουμε είναι ψευδεύσθηση.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/06/2009, 00:20:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παραθέτω, φιλε alfa-omega, το μήνυμά μου όπως το είχα γράψει στις 20/06/2009:

quote:

Μελέτησα, με προσοχή τον παραπάνω συλλογισμό σου, φίλε alfa-omega, και μετά από αρκετή σκέψη, κατέληξα ότι κατ'αρχήν (τουλάχιστον) είναι σωστός. Και για να γίνω σαφέστερος, συμφωνώ μαζί σου.

Όσον αφορά το τελικό σου συμπέρασμα:


quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Τίθεται θέμα αλλαγής συμπεριφοράς ,προσωπικής συμπεριφοράς ,όταν αυτή υπηρετεί την ιδιοτέλεια .
Δεν τίθεται θέμα αλλαγής συμπεριφοράς , προσωπικής συμπεριφοράς ,όταν αυτή υπηρετεί την ανιδιοτέλεια .
--------------------------------------------------------------------------------


Το βρίσκω και αυτό σωστό. Μάλιστα με παρέπεμψε, συνειρμικά, στην ψυχολογική διαδικασία αφομοίωσης του ασυνειδήτου, δημιουργώντας μου ορισμένες σκέψεις που οδηγούν σε μερικά πολύ αξιοσημείωτα φαινόμενα .

Σε μερικούς ανθρώπους δημιουργεί μια φανερή και συχνά δυσάρεστη αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αλαζονείας . Τα άτομα αυτά έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους , γνωρίζουν τα πάντα , νομίζουν ότι γνωρίζουν σε βάθος το ασυνείδητό τους και ότι κατανοούν στην εντέλεια οτιδήποτε προέρχεται από αυτό . Σε κάθε συνάντηση με τους συνανθρώπους τους αυτή η τάση τους μεγαλώνει ακόμη περισσότερο .

Άλλοι αντίθετα , αισθάνονται να συνθλίβονται όλο και περισσότερο κάτω από το βάρος των περιεχόμενων του ασυνείδητου , χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και εγκαταλείπονται χωρίς καμιά προσπάθεια αντίδρασης σε όλα τα παράξενα και ασυνήθιστα φαινόμενα που παράγει το ασυνείδητο.

Οι πρώτοι αναλαμβάνουν μια υπερβολική ευθύνη για τη δράση του ασυνείδητου που ξεπερνά κάθε λογικό όριο .

Οι δεύτεροι χάνουν κάθε αίσθηση ευθύνης , κυριευμένοι από την αντίληψη ότι το εγώ είναι εντελώς ανήμπορο να αντιδράσει στη μοίρα που λειτουργεί μέσα από το ασυνείδητο .

Αν αναλύσουμε πιο βαθιά αυτούς τους δυο τρόπους αντίδρασης , θα δούμε ότι η αισιόδοξη αυτοπεποίθηση της πρώτης ομάδας κρύβει μια βαθιά αίσθηση αδυναμίας , την οποία προσπαθούν να αντισταθμίσουν χωρίς επιτυχία με τη συνειδητή αισιοδοξία τους . Από την άλλη , η απαισιόδοξη παραίτηση της δεύτερης ομάδας κρύβει μια προκλητική θέληση για δύναμη που ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τη σιγουριά της συνειδητής αισιοδοξίας του πρώτου τύπου .

Μέσα από αυτές τις αντιδράσεις σκιαγραφούμε δυο ακραίες καταστάσεις .

Μια κλίμακα αντιδράσεων ανάμεσα σε αυτά τα δυο άκρα θα έδινε μια πιο αληθινή εικόνα της πραγματικότητας .


Στο μήνυμά μου αυτό δεν διαχωρίζω τους ανθρώπους σε θετικούς και αρνητικούς χαρακτήρες, αλλά γράφοντας την φράση: "Μάλιστα με παρέπεμψε, συνειρμικά, στην ψυχολογική διαδικασία αφομοίωσης του ασυνειδήτου, δημιουργώντας μου ορισμένες σκέψεις που οδηγούν σε μερικά πολύ αξιοσημείωτα φαινόμενα ." , εννοώ ότι τους διαχωρίζω, τώρα, σε δυο κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής της διαδικασίας αφομοίωσης του ασυνειδήτου που εφαρμόζει η κάθε μια από αυτές.

Στη συνέχεια διευκρινίζω ποιες είναι αυτές οι δύο κατηγορίες:

1η Κατηγορία:
Στους ανθρώπους της κατηγορίας αυτής, η διαδικασία αφομοίωσης του ασυνειδήτου, δημιουργεί μια φανερή και συχνά δυσάρεστη αύξηση της αυτοπεποίθησης (δυσάρεστη αύξηση της αυτοπεποίθησης εννοώ: αδικαιολόγητα υπερβολικά μεγάλη, δηλαδή τόσο υπέρμετρα μεγάλη που από πλεονέκτημα αρχίζει να τείνει σε μειονέκτημα) και της αλαζονείας . Τα άτομα αυτά έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους , γνωρίζουν τα πάντα , νομίζουν ότι γνωρίζουν σε βάθος το ασυνείδητό τους και ότι κατανοούν στην εντέλεια οτιδήποτε προέρχεται από αυτό . Σε κάθε συνάντηση με τους συνανθρώπους τους αυτή η τάση τους μεγαλώνει ακόμη περισσότερο .

2η Κατηγορία:
Οι άνθρωποι της 2ης αυτής κατηγορίας, αντίθετα , αισθάνονται να συνθλίβονται όλο και περισσότερο κάτω από το βάρος των περιεχόμενων του ασυνείδητου , χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και εγκαταλείπονται χωρίς καμιά προσπάθεια αντίδρασης σε όλα τα παράξενα και ασυνήθιστα φαινόμενα που παράγει το ασυνείδητο.

Οι άνθρωποι της 1ης Κατηγορίας, αναλαμβάνουν μια υπερβολική ευθύνη για τη δράση του ασυνείδητου που ξεπερνά κάθε λογικό όριο .

Οι άνθρωποι της 2ης Κατηγορίας, χάνουν κάθε αίσθηση ευθύνης , κυριευμένοι από την αντίληψη ότι το εγώ είναι εντελώς ανήμπορο να αντιδράσει στη μοίρα που λειτουργεί μέσα από το ασυνείδητο .

Αν αναλύσουμε πιο βαθιά αυτές τις δυο Κατηγορίες ανθρώπων , θα δούμε ότι η αισιόδοξη αυτοπεποίθηση των ανθρώπων της πρώτης Κατηγορίας, κρύβει μια βαθιά αίσθηση αδυναμίας , την οποία προσπαθούν να αντισταθμίσουν χωρίς επιτυχία με τη συνειδητή αισιοδοξία τους .

Από την άλλη , η απαισιόδοξη παραίτηση, που υπάγονται οι άνθρωποι της δεύτερης Κατηγορίας, κρύβει μια προκλητική θέληση για δύναμη που ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τη σιγουριά της συνειδητής αισιοδοξίας των ανθρώπων της πρώτης Κατηγορίας.

Μέσα από αυτές τις αντιδράσεις των δύο αυτών Κατηγοριών ανθρώπων, σκιαγραφούμε δυο ακραίες καταστάσεις .

Μια κλίμακα Κατηγοριών ανθρώπων ανάμεσα σε αυτές τις δυο ακραίες Κατηγορίες θα έδινε μια πιο αληθινή εικόνα της πραγματικότητας .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alfa-omega
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1905 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/06/2009, 17:55:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alfa-omega  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Μια κλίμακα Κατηγοριών ανθρώπων ανάμεσα σε αυτές τις δυο ακραίες Κατηγορίες θα έδινε μια πιο αληθινή εικόνα της πραγματικότητας .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.



Σε παλαιότερο θέμα , είχα δημοσιεύση μία κλίμακα κατηγοριών ανθρώπων .
Σε παραπέμπω μέσω link , αν θέλεις ρίξε μιά ματιά .

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=9485&whichpage=13&ARCHIVE=
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/06/2009, 21:37:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Σε παλαιότερο θέμα , είχα δημοσιεύση μία κλίμακα κατηγοριών ανθρώπων .
Σε παραπέμπω μέσω link , αν θέλεις ρίξε μιά ματιά .


http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=9485&whichpage=13&ARCHIVE=


Διάβασα το περιεχόμενο της παραπάνω ηλεκτρονικής διεύθυνσης και το ξαναθυμήθηκα. Πράγματι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική κλίμακα κατηγοριών ανθρώπων, σύμφωνα με την άποψη της Αλίκης Μπεϊλη, η οποία Κατά τη γνώμη μου) δεν έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο του μηνύματός μου.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/06/2009, 02:24:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα δώσω μια συνέχεια στο προτελευταίο μου μήνυμα:

Ο Άντλερ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «θεϊκότητα»για να περιγράψει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της ψυχολογίας της δύναμης .

Προφανώς η θεϊκότητα αναφέρεται στη γνώση του καλού και του κακού .

Η ανάλυση και η συνειδητοποίηση των περιεχομένων του ασυνείδητου δημιουργεί μια μεγαλύτερη ανεκτικότητα , χάρη στην οποία μπορεί το άτομο να δεχτεί ακόμη και ορισμένα τμήματα του ασυνείδητου που είναι σχετικά «δύσπεπτα» .

Αυτή η ανεκτικότητα μπορεί να φαίνεται πολύ σοφή και ανώτερη , αλλά είναι συχνά επιφανειακή και προσποιητή και έχει διάφορες δυσάρεστες συνέπειες .

Με την ανάλυση έχουν ενωθεί δυο σφαίρες που μέχρι τότε διατηρούνταν σε απόσταση . Αφού ξεπεράστηκε η αντίσταση , επιτεύχθηκε η συνένωση των αντιθέτων – φαινομενικά τουλάχιστον .

Η βαθύτερη κατανόηση που αποκτάται με αυτόν τον τρόπο , ο συνδυασμός εκείνων των στοιχείων που προηγούμενα ήταν χωρισμένα μεταξύ τους και επομένως το φαινομενικό ξεπέρασμα της ηθικής σύγκρουσης , δημιουργούν ένα συναίσθημα ανωτερότητας που μπορεί κάλλιστα να εκφραστεί με τον όρο «θεϊκότητα».

Όμως ο συνδυασμός καλού και κακού μπορεί να έχει εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα σε άτομα με διαφορετικό χαρακτήρα .

Δεν αισθάνονται όλοι σαν υπεράνθρωποι που κρατούν στα χέρια τους τη ζυγαριά του καλού και του κακού .

Υπάρχουν και εκείνοι που μοιάζουν με ανίσχυρο αντικείμενο μεταξύ σφύρας και άκμονος – όχι σαν τον Ηρακλή στο σταυροδρόμι της Αρετής και της Κακίας , αλλά σαν ένα ακυβέρνητο πλοίο , το οποίο παρασέρνεται από τα κύματα ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη .

Ο άνθρωπος χωρίς να το γνωρίζει , εμπλέκεται και βιώνει τον πόνο της μεγαλύτερης και αρχαιότερης σύγκρουσης ανάμεσα σε δυο αιώνιες αρχές .

Μπορεί κάλλιστα να αισθάνεται σαν τον αλυσοδεμένο Προμηθέα στον Καύκασο ή σαν άνθρωπος που τον σταυρώνουν . Αυτό είναι μια «θεϊκότητα» που εκφράζεται με πόνο .

Η θεϊκότητα σίγουρα δεν είναι μια επιστημονική έννοια , παρόλο που χαρακτηρίζει πολύ καλά τη συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση .

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να συλλάβουμε τη νοητική κατάσταση , τη νοοτροπία που εννοούμε με τον όρο «θεϊκότητα» .

Ο όρος αυτός ανήκει αποκλειστικά στη σφαίρα της λογοτεχνίας , γι’αυτό θα ήταν ίσως προτιμότερο να δώσουμε μια πιο έμμεση περιγραφή της κατάστασης .

Η κατανόηση που αποκτά ο άνθρωπος με την αυτογνωσία , του αποκαλύπτουν μεγάλα τμήματα του εαυτού του , τα οποία προηγουμένως ήταν ασυνείδητα .

Φυσικά , εφαρμόζει αυτή τη γνώση στο περιβάλλον και βλέπει , ή νομίζει ότι βλέπει , πολλά πράγματα που πριν ήταν αόρατα . Έτσι είναι πολύ πιθανό να γίνει αλαζονικός. Μπορεί να είναι καλοπροαίρετος , παρόλα αυτά θα είναι ενοχλητικός για τους γύρω του . Αισθάνεται σαν να διαθέτει ένα κλειδί που ανοίγει πολλές πόρτες , ίσως και όλες .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/06/2009, 00:14:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αφού η ανθρώπινη φύση δεν αποτελείται ολοκληρωτικά από φως , αλλά περιέχει και πολλές σκιές , οι γνώσεις που αποκτά το άτομο από την ψυχανάλυση είναι συχνά οδυνηρές , κάτι που γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν παραμελεί την άλλη πλευρά .

Υπάρχουν άτομα που παίρνουν πολύ στα σοβαρά τις νεοαποκτημένες γνώσεις τους , ξεχνώντας ότι η σκιά δεν είναι μόνο δικό τους χαρακτηριστικό . Αφήνουν τον εαυτό τους να πέσει σε μια υπερβολική κατάθλιψη και στη συνέχεια τείνουν να αμφισβητούν τα πάντα και να μη βρίσκουν τίποτε σωστό .

Η αισιοδοξία κάνει κάποιον αλαζόνα , ενώ η απαισιοδοξία γεμίζει έναν άλλο με άγχος και απελπισία .

Αυτές είναι οι μορφές που παίρνει η μεγάλη σύγκρουση όταν αναχθεί σε μικρότερη κλίμακα . Αλλά ακόμη και σε αυτές τις μικρότερες διαστάσεις αναγνωρίζουμε εύκολα την ουσία της σύγκρουσης .

Η αλαζονεία του ενός και η απελπισία του άλλου έχουν ένα κοινό σημείο , την αβεβαιότητα για τα όριά τους .

Η μια επεκτείνεται υπερβολικά , η άλλη συστέλλεται υπερβολικά . Έτσι τα όριά τους εξαλείφονται .

Αν λάβουμε υπόψη μας τώρα το γεγονός ότι η μεγάλη ταπεινοφροσύνη βρίσκεται πολύ κοντά στην υπερηφάνεια , μπορούμε εύκολα να ανακαλύψουμε πίσω από την αλαζονεία ορισμένες ενδείξεις ενός αγχώδους αισθήματος κατωτερότητας .

Βλέπουμε επίσης καθαρά ότι αυτή η αβεβαιότητα κάνει το άτομο να υπερβάλλει τις αλήθειές του , για τις οποίες δεν νοιώθει καθόλου σίγουρος .

Προσπαθεί να κερδίσει πιστούς , ώστε να αποδείξει έτσι στον εαυτό του την αξία των πεποιθήσεών του .

Επίσης , δεν είναι τόσο πολύ ευτυχισμένος δίπλα σε αυτή την «πηγή γνώσης» , ώστε να μπορεί να αντέξει εκεί μόνος . Κατά βάθος αισθάνεται απομονωμένος από τις γνώσεις του και ο κρυφός φόβος ότι θα μείνει μόνος μαζί τους τον κάνει να πετά τις γνώμες και τις ερμηνείες του δεξιά κι’αριστερά , γιατί μόνο όταν πείθει κάποιον άλλον παύει να βασανίζεται από αμφιβολίες .

Για τον απελπισμένο φίλο μας ισχύει ακριβώς το αντίθετο . Όσο περισσότερο αποτραβιέται και κρύβεται στον εαυτό του , τόσο μεγαλύτερη γίνεται η κρυφή ανάγκη του να τον καταλάβουν και να τον αναγνωρίσουν . Παρόλο που μιλά για κατωτερότητα , δεν την πιστεύει αληθινά .

Μέσα του δημιουργείται μια βεβαιότητα για τις παραγνωρισμένες αρετές του , με αποτέλεσμα να είναι ευαίσθητος στην παραμικρή αποδοκιμασία και να έχει πάντα το πονεμένο ύφος του ανθρώπου που τον παρεξηγούν και δεν αναγνωρίζουν την αξία του . Με αυτό τον τρόπο καλλιεργεί μια νοσηρή περηφάνια και μια αυθάδη δυσαρέσκεια , παρόλο που δεν το επιθυμεί .

Και οι δύο είναι ταυτόχρονα πολύ μικροί και πολύ μεγάλοι . Η αίσθηση της χρυσής τομής , της μέσης οδού , που ποτέ δεν ήταν πολύ ισχυρή , γίνεται επισφαλέστερη από κάθε άλλη φορά .

Θα έλεγε κανείς ότι είναι εντελώς αταίριαστο να περιγράφουμε μια τέτοια κατάσταση σαν «θεϊκότητα».

Αλλά αφού ο καθένας με τον τρόπο του περνά τα όρια των ανθρωπίνων διαστάσεών του , είναι και οι δύο «υπεράνθρωποι» κατά κάποιο τρόπο , και επομένως χαρακτηρίζονται μεταφορικά από μια θεϊκότητα .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/06/2009, 00:41:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον όρο «θεϊκότητα», θα μπορούσαμε ίσως να μιλήσουμε για «ψυχική διόγκωση» . Ο όρος αυτός είναι ταιριαστός , νομίζω , στο βαθμό που η κατάσταση του ατόμου συνίσταται σε μια επέκταση της προσωπικότητας πέρα από τα ατομικά όρια .

Ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση καταλαμβάνει τέτοιο χώρο , που είναι αδύνατο να γίνει σε φυσιολογικές συνθήκες .

Μπορεί να συμβεί μόνο αν σφετεριστεί ψυχικά στοιχεία και ιδιότητες που στην πραγματικότητα πρέπει να παραμένουν έξω από τα όρια του ατόμου .

Αυτό που βρίσκεται έξω από τον εαυτό μας ανήκει είτε σε κάποιον άλλο ή σε όλους , ή σε κανέναν .

Αφού η ψυχική διόγκωση δεν προκαλείται αποκλειστικά από την ψυχανάλυση , αλλά εμφανίζεται συχνά και στην καθημερινή ζωή , μπορούμε να την μελετήσουμε και σε άλλες περιπτώσεις .

Μια πολύ συνηθισμένη περίπτωση που εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο είναι ο τρόπος που ταυτίζονται πολλοί με την επιχείρησή τους ή με τους τίτλους τους .

Το αξίωμα που έχει κανείς είναι οπωσδήποτε η ιδιαίτερη δραστηριότητά του . Είναι όμως και ένας συλλογικός παράγοντας που έχει δημιουργηθεί μέσα από μια ιστορική διεργασία , στην οποία συνεργάστηκαν πολλοί άνθρωποι , ενώ η αξιοπρέπεια που συνοδεύει το αξίωμα στηρίζεται ολοκληρωτικά στη συλλογική επιδοκιμασία .

Επομένως όταν ταυτίζομαι με το αξίωμα ή τον τίτλο μου , φέρομαι σαν να είμαι εγώ ο ίδιος όλο εκείνο το σύμπλεγμα των κοινωνικών παραγόντων που συνιστούν το αξίωμα . Μοιάζει σαν να επεκτείνομαι και να σφετερίζομαι ιδιότητες που δεν βρίσκονται μέσα αλλά έξω από εμένα .

Στην περίπτωση της διόγκωσης εξαιτίας της γνώσης έχουμε να κάνουμε με κάτι παρόμοιο , αν και η κατάσταση είναι πιο λεπτή από ψυχολογική άποψη . Εδώ η διόγκωση δεν οφείλεται στην αξιοπρέπεια του αξιώματος , αλλά σε πολύ σημαντικές φαντασιώσεις .

Ένας άνθρωπος μπορεί να θεωρηθεί ιδιοφυία μόνο όταν καταφέρνει να μετουσιώνει το πρωτόγονο και φυσικό όραμα , μετατρέποντάς το σε μια αφηρημένη ιδέα που ανήκει στην κοινή «δεξαμενή» της συνείδησης .

Αυτό το επίτευγμα , και μόνον αυτό , συνιστά την προσωπική του αξία , την οποία μπορεί να θεωρήσει έργο του χωρίς να υποκύψει απαραίτητα στη διόγκωση . Όμως το όραμα του ατόμου είναι μια απρόσωπη αξία , κάτι που αναπτύσσεται από μόνο του και ενάντια στο οποίο ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του .

Τελικά το όραμα τον κυριεύει και τον «εξαφανίζει» από τον κόσμο . Αντί να επιβληθεί στην ιδέα και να την επεκτείνει σε μια φιλοσοφική αντίληψη του κόσμου , βλέπουμε ότι το αναμφίβολο μεγαλείο του οράματός του τον κάνει να «διογκώνεται» , αποκτώντας παθολογικές διαστάσεις .

Η προσωπική αξία έγκειται ολοκληρωτικά στο φιλοσοφικό επίτευγμα και όχι στο αρχικό όραμα . Και για το φιλόσοφο επίσης , το όραμα αποτελεί κάτι το εξωτερικό και πρόσθετο , αφού είναι απλά ένα κομμάτι της κοινής «ιδιοκτησίας» της ανθρωπότητας . Τα χρυσά μήλα πέφτουν από το ίδιο δέντρο , είτε τα μαζεύει ένας ηλίθιος μαθητευόμενος σιδεράς είτε ο Σοπενάουερ .

Το παράδειγμα , όμως , μπορεί να μας διδάξει και κάτι άλλο :
Τα διαπροσωπικά στοιχεία του ασυνειδήτου δεν είναι αδρανή ή νεκρά , έτσι , δηλαδή που μπορεί κανείς να τα προσαρτεί κατά βούληση .

Είναι μάλλον ζωντανές οντότητες που ασκούν μια ελκτική δύναμη στο συνειδητό νου .

Η ταύτιση με ένα αξίωμα ή έναν τίτλο είναι πραγματικά πολύ ελκυστική και για αυτό πολλοί άνθρωποι δεν είναι τίποτε παραπάνω από την πρόσοψη που δείχνουν στην κοινωνία .

Μάταια ψάχνει κανείς να βρει κάποια προσωπικότητα πίσω από το κέλυφος .

Κάτω από αυτή την επικάλυψη βρίσκεται μόνο ένα αξιολύπητο , μικρό πλάσμα . Γι’αυτό και το αξίωμα – ή όποια άλλη μορφή παίρνει αυτή η εξωτερική επικάλυψη – είναι τόσο ελκυστικό . Προσφέρει στο άτομο έναν εύκολο τρόπο για να αντισταθμίσει τα προσωπικά του μειονεκτήματα .

Οι εξωτερικοί πόλοι έλξης , όπως τα αξιώματα , οι τίτλοι και άλλες κοινωνικές διακρίσεις , δεν είναι τα μόνα στοιχεία που προκαλούν διόγκωση .

Αυτά είναι απλώς οι απρόσωπες ιδιότητες που βρίσκονται έξω από την κοινωνία , στο συλλογικό ασυνείδητο . Αλλά , όπως υπάρχει μια κοινωνία έξω από το άτομο , έτσι υπάρχει και μια συλλογική ψυχή έξω από την προσωπική ψυχή , δηλαδή το συλλογικό ασυνείδητο , που κρύβει στοιχεία εξίσου ελκυστικά .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alfa-omega
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1905 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2009, 12:41:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alfa-omega  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Στο φιλοσοφικό ερώτημα για την αναζήτηση του σκοπού της ατομικότητας του ανθρώπου , δόθηκε η απάντηση ,η καθολική απάντηση της ανθρωπότητας ,η οποία ταυτίζεται απόλυτα με την μορφή ,το συγκεκριμένο σχήμα , τα αντίθετα , το ορατό , την γοητεία των αισθήσεων.

Ο alex22 διευκρινίζει με το μήνυμα που Απεστάλη: 21/06/2009, 18:06:25
Ναι, στην ουσία δέν υπάρχει τίποτα δικό μας.Όλα είναι εκφράσεις της απόλυτης δύναμης. Για να υπάρχει κάτι δικό σου,θα πρέπει να υπάρχεις και εσύ ώς ατομικότητα.Όμως η ατομικότητα που βιώνουμε είναι ψευδεύσθηση.


Αν θέλουμε να το πάμε πιο βαθιά το στοιχείο της ατομικότητας , θα πρέπει να διεισδύσουμε στην μονάδα .
Στην διάσταση, τον χώρο, στο περιβάλλον, όπου αυτή υφίσταται.
Δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε πρακτικά και συγκεκριμένα , διότι οι έννοιες που θα μπορούσανε να περιγράψουνε αυτήν την διάσταση ,δηλαδή εκεί όπου τα πάντα θεωρητικά είναι ένα ,ενιαία και αδιάσπαστα , ξεπερνάνε την δυνατότητα που δόθηκε στον συγκεκριμένο, συμπερασματικό ανθρώπινο επεξεργαστή (εγκέφαλο ) .

Θα αναφέρω ένα πάρα πολύ τυπικό παράδειγμα :
Για να φτάσει η ανθρωπότητα σε σημείο ενιαίας κατανόησης της προσωπικής συμπεριφοράς της κάθε ανθρώπινης μονάδος (η έστω της πλειοψηφίας ) , θα πρέπει να φτάσει στο σημείο να υπάρχει ως ατομικότητα η κάθε μονάδα .

Αυτό βέβαια το έχει πετύχει η ανθρωπότητα .
Ο κάθε άνθρωπος ζει μέσα στην φυλακή του ,σε ένα χώρο όπου κυριαρχεί συνήθως το μπετόν , αποκομμένος από τις φυλακές των συνανθρώπων του .
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στον χώρο ,όπου θα πρέπει να βρεθούνε ομαδικά ,ώστε να συνεργαστούνε για την διατήρηση της ατομικότητας ,αυτής της ατομικότητας την οποία αντιλαμβανόμαστε όλοι στον ίδιο απολύτως βαθμό με εξωτερικά κριτήρια ,τα οποία έχουνε ως επίκεντρο ,φυγόκεντρο δύναμη ,την επιβίωση και όχι την ποιότητα ζωής .
Όταν δε θέλουμε να πετύχουμε ομαδική ,ενιαία ποιότητα ζωής , το πετυχαίνουμε ,εις βάρος κάποιας μειονότητας ανθρώπων του πλανήτη γη .
Τυπικό είναι το παράδειγμα ,ότι ενώ εγώ τώρα αυτήν την στιγμή παραθερίζω στην Χαλκιδική , κάπου αλλού συνάνθρωποί μου , πεθαίνουνε από την πείνα .

Ε τι να κάνουμε ? ,είναι η γενική απάντηση ,σε αυτό το γεγονός .
Παραθερίζοντας λοιπόν στην Χαλκιδική (αύριο τελειώνει η άδεια μου ) , έκανα αυτές τις σκέψεις ,δηλαδή ,ότι δεν μπορεί να είναι δίκαιο, εγώ να γλεντάω και άλλοι να πεθαίνουνε της πείνας .
Αυτή η προσπάθειά μου , να αντέξω αυτήν την αρνητική συνειδητότητα στον πλανήτη γη , με κουράζει πνευματικά .
Το μόνο που μπορώ να κάνω για να ελαττώσω αυτό το αβάσταχτο μερικές φορές πνευματικό φορτίο , είναι η αλήθεια μου .
Δηλαδή η αλήθεια στην οποία πιστεύει η διαμορφωμένη προσωπικότητά μου .
Ποια είναι αυτή ?

Ότι έξω από τον συνειδητό μας κόσμο, ενεργούνε αδιαλείπτως ζωντανές οντότητες που ασκούν μια ελκτική δύναμη στο συνειδητό νου . (αναφέρθηκε και ο κηφέας στο μήνυμα που Απεστάλη: 28/06/2009, 00:41:10 )
Προσπαθώ να διευρύνω την συνείδησή μου ,ώστε να αντέχω ποιο άνετα την επίκαιρη συνειδητότητα αυτού του κόσμου ,γιατί πράγματι είναι αβάσταχτη με τον συμπερασματικό νου .
Αυτό το πράγμα προχωράει και υπάρχει εξέλιξη , μέσω της σκέψης ,του διαλογισμού ,του στοχασμού ,της επικοινωνίας και διαλόγου όπως εδώ μέσα από αυτό το θέμα .
Διαφορετικά ,αν δηλαδή δεχτώ τον κόσμο αυτόν έτσι όπως λειτουργεί , θα είμαι ένα ζώο σε πρωτόγονη κατάσταση .
Τον δέχομαι μεν , αλλά η διαφορά είναι ,ότι κατανοώ πλέον γιατί πρέπει να τον δέχομαι έτσι όπως είναι διαμορφωμένος .
Δηλαδή τι κατανοώ ?
Ότι το σύμπαν είναι ζωντανή οντότητα και άπειρη και μέσα της υπάρχω και εγώ ως ένα ζωντανό της κύτταρο .

Είχα την πρόθεση να δημοσιεύσω μόνο αυτό το μήνυμα ,αλλά αφού το διάβασα αρκετές φορές , έκρινα ότι είναι υποκειμενικό .
Έτσι κάθομαι και ξαναγράφω , με στόχο να αναφερθώ αντικειμενικά ,όσο περισσότερο μου είναι εφικτό , σε κάποια πράγματα που έχουνε σχέση με την κατανόηση της συμπεριφοράς της προσωπικότητας .

Το πάθος καθορίζει την συμπεριφορά , την ασυνείδητη συμπεριφορά μίας προσωπικότητας .
Υπάρχει άνθρωπος δίχως πάθος ?
Αν έλεγχε ο κάθε άνθρωπος τους πόθους του , θα μπορούσαμε να πούμε , ότι πράγματι η αρμονική ζωή είναι εφικτή στον κόσμο μας .

Η πραγματικότητα για το πάθος ,το ανεκπλήρωτο πάθος , είναι φυσικά η συσσώρευση ανεκπλήρωτων επιθυμιών ,οι οποίες μετά από ένα σημείο και κάτωθεν , οδηγούνε στον γκρεμό .
Υπάρχει φυσικά και το πάθος το οποίο ελέγχεται από έναν άνθρωπο .
Για αυτό θα πρότεινα να πούμε ο καθένας κάποια προσωπικά πράγματα , για το μέγεθος της επιρροής του πάθους ,του ανεξέλεγκτου πάθους ,στην προσωπική μας συμπεριφορά .
Επίσης και για αυτά τα πάθη τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε ,να περιγράψουμε δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο το πετυχαίνουμε.

Ο καθένας βέβαια ,η κάθε προσωπικότητα έχει το δικό της τρόπο ,διότι αν υπήρχε μία μόνο προσωπικότητα στον κόσμο μας για να διαμορφωθεί , θα είμεθα και θα ενεργούσαμε όλοι ως ένα και το αυτό πρόσωπο .
Στον κόσμο μας αυτό θα ήτανε παράλογο, ανιαρό , ανούσιο , παράδοξο ,αδιανόητο .
Όμως υπάρχει και το αντίθετο του κόσμου μας , που είναι φυσικά αόρατο .

Να κλείσω το μήνυμα με μία χαρακτηριστική εικόνα που μου έμεινε στο μυαλό και δεν μου βγαίνει .
Εκεί στο λιμανάκι σε ένα μέρος της Χαλκιδικής , αρμένιζε ένα υπέροχο ιστιοπλόο .
Οι κάτοχοι είχανε προσωπικό για να τους υπηρετεί και φυσικά καπετάνιο και επίσης υπηρέτη για την καθαριότητα του σκάφους .
Κάπου αλλού στην Αφρική για παράδειγμα χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσανε με αυτά τα χρήματα ,που κοστίζει το σκάφος και τα έξοδα λειτουργίας του , να λύσουνε το επίκαιρο πρόβλημα τους που επαναλαμβάνεται καθημερινά ,δηλαδή την λύτρωση από τον φόβο του καθημερινού φλερτ με τον θάνατο .
Ευχαριστώ για την ανάγνωση .
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/07/2009, 10:03:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα ήθελα να πω, κάπου εδώ, αγαπητέ φιλε alex22, ότι η επισήμανση σου, περί ψευδούς απόδοσης της προσωπικότητας απο τον άνθρωπο......
Έχει πιστεύω, πολύ μεγάλη σημασία...
Αυτό διαβάζω και στα τελευταία μηνύματα του θέματος,δλδ, για την ένταξη, όλων των ανθρώπων, σε υπάρχουσες, πιστεύω,ομάδες
συμπεριφοράς και έκφρασης, που έχει να κάνει, τολμώ να πω εγω,
με τις ζωδιακές και πνευματικές καταβολές του καθενός...
Αγαπητέ μου alfa-omega, το θέμα, κατα καιρούς το παρακολουθώ και
κατα καιρούς συμμετέχω...Το λέω αυτό, γιατί οι αναφορές σε
διαστάσεις του νου, ίσως είναι εκτός θεματος,αν λάβουμε υπόψην μας
το γεγονός ότι για να καταλάβεις μια συμπέριφορά, πρέπει να την
διαγνώσεις και να δεις και κάτω απο το κάλυμμα των προσωπικών βιωμάτων,ώστε να μπορείς να εννοήσεις καλύτερα και την έννοια
συμπεριφορά την ίδια κι όχι αυτή που αρχικά δείχνει ένας άνθρωπος,
μια προσωπικότητα...
Ποια συμπεριφορα, ξαναλέω:[bold]Της αντίδρασης του ανθρώπου σε ότι συμβαίνει ή αυτή της έκφρασης, της δράσης, που είναι προσωπική
και μπορεί να κληθεί προσωπική συμπεριφορά...
[/bold]
Το ξανατονίζω, γιατί, πρέπει να δεχτούμε ότι,
σήμερα, ζούμε σε μια κοινωνία, που για διαφόρους λόγους, οι
άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν στους άλλους και στον εαυτό τους,
συγκεκριμένες συμπεριφορές, σκοτώνοντας την επικονωνία και
εμποδίζοντας να τελειώσει η συμπεριφορά αυτή η ίδια, που τουλάχιστον,
προς το παρόν, είναι εν εξελίξει και δεν την αντιπροσωπεύουν
ακριβώς οι πράξεις...
Θα ήθελα, λοιπόν, αν θέλετε να δούμε αυτή την πλευρά τυ ποιά
είναι η συμπεριφορά η ιδια και ποια ζούμε με τους ανθρώπους, συνήθως
και εν τέλει...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dr Jekyll Mr Hyde
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7552 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/07/2009, 17:55:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ενδιαφέρουσα συζήτηση πιάσατε..

Κηφεύς

quote:
Συμφωνώ με τα παραπάνω που γράφεις, αγαπητέ alfa-omega, αλλά ένας "ώριμος νους" σήμερα έχει διαφορετική γνώμη. Είναι εκτός συρμού να πιστεύει πλέον κανείς στην δυνατότητα βελτίωσης του ανθρώπου. Θεωρεί την ανιδιοτέλεια τελείως απραγματοποίητη και ανεφάρμοστη. Την θεωρεί μια ουτοπία.

Και όμως ...

«Ένας χάρτης του κόσμου , που δεν περιλαμβάνει και την χώρα της Ουτοπίας» , είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ , «δεν αξίζει ούτε ένα βλέμμα να του ρίξει κανείς , διότι παραλείπει την μόνη χώρα προς την οποία ταξιδεύει πάντοτε η ανθρωπότητα . Και αφού η ανθρωπότητα αποβιβασθεί εκεί , κοιτάζει ακόμη πέρα και όταν ανακαλύψει μιαν άλλη , καλύτερη χώρα , αποπλέει και πάλι : Η πρόοδος είναι η πραγμάτωση ουτοπιών» .

Είναι αλήθεια αυτό ; Υπήρξαν ουτοπίες που πραγματώθηκαν ;

Οι ουτοπίες είναι τα αιθέρια ποιήματα , με τα οποία η ευαίσθητη ψυχή μας , μας αναισθητοποιεί για να μην αισθανόμαστε τις οδυνηρές εγχειρήσεις που ενεργούν πάνω μας η ζωή και ο θάνατος .

Ένας όμως άνθρωπος ισχυρού χαρακτήρα υπομένει τις πληγές του χωρίς κανένα αναισθητικό , ή αν χρειασθεί λησμοσύνη , αφοσιώνεται στο παρόν και στις λεπτομέρειές του , σκεπτόμενος, όμως, παράλληλα πώς η ουτοπία που ονειρεύεται μπορεί μελλοντικά να πραγματοποιηθεί .



Τα παντα ζουν.. αλλα πού?
Ως ουτοπίες ο Οσκαρ γουάιλντ μπορεί να μην εννοεί τη φαντασία..
Το "προσωπικο" καταφύγιο μας στη φαντασία δεν είναι παρα ένα ψεύτικο καταφυγιο που μας εμποδίζει να ζούμε στο εδώ και το τώρα, παρα προωθεί μια δεύτερη ανύπαρκτη και ανυπόστατη ζωή σε επίπεδο νοητικό. Η πνευματική κατάντια της ανθρωπότητας, μιας ανθρωπότητας που έχει ξεχάσει πώς είναι απλά να "είσαι" κάτι που το κάνουν τα ζώα! Εμείς λέμε "ήμουν", "θα είμαι", "θα θελα να είμαι" και δε λέμε απλά "Ειμαι"!. Αυτό που είναι ψέμα για αυτόν που ζει στο ψέμα είναι η αλήθεια για αυτόν που ζει στην αλήθεια!

quote:
Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον όρο «θεϊκότητα», θα μπορούσαμε ίσως να μιλήσουμε για «ψυχική διόγκωση» . Ο όρος αυτός είναι ταιριαστός , νομίζω , στο βαθμό που η κατάσταση του ατόμου συνίσταται σε μια επέκταση της προσωπικότητας πέρα από τα ατομικά όρια .

Η προσωπικότητα απο μόνη της είναι περιοριστική, χαρακτηριστικό της ατομικότητας και της ύπαρξης εγωισμού, ο ελεύθερος άνθρωπος δεν έχει προσωπικότητα έχει μόνο κατανόηση της ζωής και του κόσμου γενικά.. Η ατομικότητα δεν ιφίσταται για αυτό ούτε έχει λόγο ύπαρξης.

Θέματα πολύ κοντινά σε αυτά που μιλάτε:
ΑΝΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=10249
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=10279

Απο το "ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ":

OUR INHERITED DYSFUNCTION
If we look more deeply into humanity’s ancient religions and spiritual
traditions, we will find that underneath the many surface differences there
are two core insights that most of them agree on. The words they use to
describe those insights differ, yet they all point to a twofold fundamental
truth. The first part of this truth is the realization that the “normal” state of
mind of most human beings contains a strong element of what we might call
dysfunction or even madness. Certain teachings at the heart of Hinduism
perhaps come closest to seeing this dysfunction as a form of collective
mental illness. They call it maya, the veil of delusion. Ramana Maharshi,
one of the greatest Indian sages, bluntly states: “The mind is maya.”
Buddhism uses different terms. According to the Buddha, the human
mind in its normal state generates dukkha, which can be translated as
suffering, unsatisfactoriness, or just plain misery. He sees it as a
characteristic of the human condition. Wherever you go, whatever you do,
says the Buddha, you will encounter dukkha, and it will manifest in every
situation sooner or later.
According to Christian teachings, the normal collective state of
humanity is one of “original sin.” Sin is a word that has been greatly
misunderstood and misinterpreted. Literally translated from the ancient
Greek in which the New Testament was written, to sin means to miss the
mark, as an archer who misses the target, so to sin means to miss the point of
human existence. It means to live unskillfully, blindly, and thus to suffer and
cause suffering. Again, the term, stripped of its cultural baggage and
misinterpretations, points to the dysfunction inherent in the human
condition.
The achievements of humanity are impressive and undeniable. We
have created sublime works of music, literature, painting, architecture, and
sculpture. More recently, science and technology have brought about radical
changes in the way we live and have enabled us to do and create things that
would have been considered miraculous even two hundred years ago. No
doubt: The human mind is highly intelligent. Yet its very intelligence is
tainted by madness. Science and technology have magnified the destructive
impact that the dysfunction of the human mind has upon the planet, other
lifeforms,
and upon humans themselves. That is why the history of the
twentieth century is where that dysfunction, that collective insanity, can be
most clearly recognized. A further factor is that this dysfunction is actually
intensifying and accelerating.

The First World War broke out in 1914. Destructive and cruel wars,
motivated by fear, greed, and the desire for power, had been common
occurrences throughout human history, as had slavery, torture, and
widespread violence inflicted for religious and ideological reasons. Humans
suffered more at the hands of each other than through natural disasters. By
the year 1914, however, the highly intelligent human mind had invented not
only the internal combustion engine, but also bombs, machine guns,
submarines, flame throwers, and poison gas. Intelligence in the service of
madness! In static trench warfare in France and Belgium, millions of men
perished to gain a few miles of mud. When the war was over in 1918, the
survivors look in horror and incomprehension upon the devastation left
behind: ten million human beings killed and many more maimed or
disfigured. Never before had human madness been so destructive in its
effect, so clearly visible. Little did they know that this was only the
beginning.
By the end of the century, the number of people who died a violent
death at the hand of their fellow humans would rise to more than one
hundred million. They died not only through wars between nations, but also
through mass exterminations and genocide, such as the murder of twenty
million “class enemies, spies, and traitors” in the Soviet Union under Stalin
or the unspeakable horrors of the Holocaust in Nazi Germany. They also
died in countless smaller internal conflicts, such as the Spanish civil war or
during the Khmer Rouge regime in Cambodia when a quarter of that
country’s population was murdered.
We only need to watch the daily news on television to realize that the
madness has not abated, that is continuing into the twentyfirst
century.
Another aspect of the collective dysfunction of the human mind is the
unprecedented violence that humans are inflicting on other lifeforms
and
the planet itself – the destruction of oxygenproducing
forests and other plant
and animal life; illtreatment
of animals in factory farms; and poisoning of
rivers, oceans, and air. Driven by greed, ignorant of their connectedness to
the whole, humans persist in behavior that, if continued unchecked, can only
result in their own destruction.
The collective manifestations of the insanity that lies at the heart of
the human condition constitute the greater part of human history. It is to a
large extent a history of madness. If the history of humanity were the clinical
case history of a single human being, the diagnosis would have to be:
chronic paranoid delusions, a pathological propensity to commit murder and acts of extreme violence and cruelty against his perceived “enemies” – his
own unconsciousness projected outward. Criminally insane, with a few brief
lucid intervals.
Fear, greed, and the desire for power are the psychological motivating
forces not only behind warfare and violence between nations, tribes,
religions, and ideologies, but also the cause of incessant conflict in personal
relationships. They bring about a distortion in your perception of other
people and yourself. Through them, you misinterpret every situation, leading
to misguided action designed to rid you of fear and satisfy your need for
more, a bottomless hole that can never be filled.
It is important to realize, however, that fear, greed, and the desire for
power are not the dysfunction that we are speaking of but are themselves
created by the dysfunction which is a deepseated
collective delusion that
lies within the mind of each human being. A number of spiritual teachings
tell us to let go of fear and desire. But those spiritual practices are usually
unsuccessful. They haven’t gone to the root of the dysfunction. Fear, greed,
and desire for power are not the ultimate causal factors. Trying to become a
good or better human being sounds like a commendable and highminded
thing to do, yet it is an endeavor you cannot ultimately succeed in unless
there is a shift in consciousness. This is because it is still part of the same
dysfunction, a more subtle and rarefied form of selfenhancement,
of desire
for more and a strengthening of one’s conceptual identity, one’s selfimage.
You do not become good by trying to be good, but by finding the goodness
that is already within you,
and allowing that goodness to emerge. But it can
only emerge if something fundamental changes in your state of
consciousness.
The history of Communism, originally inspired by noble ideals,
clearly illustrates what happens when people attempt to change external
reality – create a new earth – without any prior change in their inner reality,
their state of consciousness. They make plans without taking into account
the blueprint for dysfunction that every human being carries within: the ego.

THE ARISING NEW CONSCIOUSNESS
Most ancient religions and spiritual traditions share the common
insight – that our “normal” state of mind is marred by a fundamental defect.
However, out of this insight into the nature of the human condition – we may
call it the bad news – arises a second insight: the good news of the
possibility of a radical transformation of human consciousness.

In Hindu teachings (and sometimes in Buddhism also), this transformation is called
enlightenment. In the teachings of Jesus, it is salvation, and in Buddhism, it
is the end of suffering. Liberation and awakening are other terms used to
describe this transformation.
The greatest achievement of humanity is not its works of art, science,
or technology, but the recognition of its own dysfunction, its own madness.
In the distant past, this recognition already came to a few individuals. A man
called Gautama Siddhartha, who lived 2,600 years ago in India, was perhaps
the first who saw it with absolute clarity. Later the title Buddha was
conferred upon him. Buddha means “the awakened one.” At abut the same
time, another of humanity’s early awakened teachers emerged in China. His
name was Lao Tzu. He left a record of his teaching in the form of one of the
most profound spiritual books ever written, the Tao Te Ching.
To recognize one’s own insanity, is of course, the arising of sanity, the
beginning of healing and transcendence. A new dimension of consciousness
had begun to emerge on the planet, a first tentative flowering. Those rare
individuals then spoke to their contemporaries. They spoke of sin, of
suffering, of delusion. They said, “Look how you live. See what you are
doing, the suffering you create.” They then pointed to the possibility of
awakening from the collective nightmare of “normal” human existence. They
showed the way.
The world was not yet ready for them, and yet they were a vital and
necessary part of human awakening. Inevitably, they were mostly
misunderstood by their contemporaries, as well as by subsequent
generations. Their teachings, although both simple and powerful, became
distorted and misinterpreted, in some cases even as they were recorded in
writing by their disciples. Over the centuries, many things were added that
had nothing to do with the original teachings, but were reflections of a
fundamental misunderstanding. Some of the teachers were ridiculed, reviled,
or killed; others came to be worshipped as gods. Teachings that pointed the
way beyond the dysfunction o the human mind, the way out of the collective
insanity, were distorted and became themselves part of the insanity.

And so religions, to a large extent, became divisive rather than
unifying forces. Instead of bringing about an ending of violence and hatred
through a realization of the fundamental oneness of all life, they brought
more violence and hatred, more divisions between people as well as between
different religions and even withing the same religion. They became
ideologies, belief systems people could identify with and so use them to enhance their false sense of self. Through them, they could make themselves
“right” and others “wrong” and thus define their identity through their
enemies, the “others,” the “nonbelievers” or “wrong believers” who not
infrequently they saw themselves justified in killing. Man made “God” in his
own image. The eternal, the infinite, and unnameable was reduced to a
mental idol that you had to believe in and worship as “my god” or “our god.”
And yet… and yet… in spite of all the insane deeds perpetrated in the
name of religion, the Truth to which they point still shines at their core. It
still shines, however dimly, through layers upon layers of distortion and
misinterpretation. It is unlikely, however, that you will be able to perceive it
there unless you have at least already had glimpse of that Truth within
yourself.
Throughout history, there have always been rare individuals who
experienced a shift in consciousness and so realized within themselves that
toward which all religions point. To describe that nonconceptual
Truth, they
then used the conceptual framework of their own religions.
Through some of those men and women, “schools” or movements
developed within all major religions that represented not only a rediscovery,
but in some cases an intensification of the light of the original teaching. This
is how Gnosticism and mysticism came into existence in early and medieval
Christianity, Sufism in the Islamic religion, Hasidism and Kabbala in
Judaism, Advaita Vedanta in Hinduism, Zen and Dzogchen in Buddhism.
Most of these schools were iconoclastic. They did away with layers upon
layers of deadening conceptualization and mental belief structures, and for
this reason most of them were viewed with suspicion and often hostility by
the established religious hierarchies.
Unlike mainstream religion, their
teachings emphasized realization and inner transformation. It is through
those esoteric schools or movements that the major religions regained the
transformative power of the original teachings, although in most cases, only
a small minority of people had access to them. Their numbers were never
large enough to have any significant impact on the deep collective
unconsciousness of the majority. Over time, some of those schools
themselves became too rigidly formalized or conceptualized to remain
effective.

Eckhart Tolle - A New Earth. Awakening to Your Life's Purpose

"..The Matrix can't tell you who you are"
http://www.youtube.com/watch?v=3E4icx7U8Cg
Ασυνείδητος πάει να πει απόλυτα ταυτισμένος με τη σκέψη και το συναίσθημαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/07/2009, 14:43:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Dr Jekyll Mr Hyde

Το μήνυμά σου μου άρεσε γιατί έχει μια πυκνή γραφή με ενδιαφέρουσες απόψεις . Αλλά ας τα πάρουμε ένα – ένα .

Αρχίζεις με τη φράση :

quote:
Τα παντα ζουν.. αλλα πού?

Αυτό ψάχνουμε και γι’αυτό γίνονται όλες αυτές οι καταθέσεις των διαφόρων απόψεών μας .

quote:
Ως ουτοπίες ο Οσκαρ γουάιλντ μπορεί να μην εννοεί τη φαντασία..
Το "προσωπικο" καταφύγιο μας στη φαντασία δεν είναι παρα ένα ψεύτικο καταφυγιο που μας εμποδίζει να ζούμε στο εδώ και το τώρα, παρα προωθεί μια δεύτερη ανύπαρκτη και ανυπόστατη ζωή σε επίπεδο νοητικό.

Θεωρώ ότι ο Οσκαρ Γουάιλντ , με αυτά που γράφει γνωρίζει πολύ καλά την έννοια της Ουτοπίας του Πλάτωνα .

Ας δούμε και μεις με λίγα λόγια , αν η λέξη «Ουτοπία» , σημαίνει απλώς φαντασία ή μήπως κάτι διαφορετικό , γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να γίνει κατανοητό το υπόλοιπο της φράσης σου :

Ο Πλάτων (στην «Πολιτεία» του) καταλαβαίνει ότι η Ουτοπία του δεν πέφτει τελείως μέσα στο βασίλειο της πραγματικότητας . Παραδέχεται ότι έχει περιγράψει ένα ιδεώδες που είναι δύσκολο να επιτευχθεί . Απαντά ότι παρ’όλα αυτά υπάρχει αξία στην παρουσίαση αυτών των εικόνων του πόθου μας . Η σημασία του ανθρώπου έγκειται στο ότι μπορεί να μετατρέψει ένα μέρος σε πραγματικότητα .

« Κοιτάζουμε πριν και μετά και μοχθούμε για ό,τι δεν υπάρχει » .

Όλ’αυτά δεν είναι χωρίς αποτέλεσμα : Πολλά όνειρα έβγαλαν πόδια και περπάτησαν και έβγαλαν φτερά και πέταξαν , όπως το όνειρο του Ίκαρου , ότι ο άνθρωπος μπορεί να πετάξει .

Στο κάτω – κάτω έστω και μόνο αν χαράξαμε μια εικόνα , αυτή μπορεί να χρησιμεύσει σαν στόχος και υπόδειγμα για την κίνηση και την συμπεριφορά μας . Όταν αρκετοί από μας δούν την εικόνα αυτή και ακολουθήσουν την λάμψη της , η Ουτοπία θα βρει τον δρόμο της για να μπει στον Χάρτη .

Αλλ’είτε υπάρχει πραγματικά στη Γη ή θα υπάρξει ποτέ μια τέτοια πόλη , αυτός θα ενεργεί σύμφωνα με τους Νόμους αυτής της πόλεως και όχι διαφορετικά .

Ο σωστός άνθρωπος θα εφαρμόσει , ακόμα και στο ατελές Κράτος , τον τέλειο νόμο .

quote:
Η πνευματική κατάντια της ανθρωπότητας, μιας ανθρωπότητας που έχει ξεχάσει πώς είναι απλά να "είσαι" κάτι που το κάνουν τα ζώα! Εμείς λέμε "ήμουν", "θα είμαι", "θα θελα να είμαι" και δε λέμε απλά "Ειμαι"!. Αυτό που είναι ψέμα για αυτόν που ζει στο ψέμα είναι η αλήθεια για αυτόν που ζει στην αλήθεια!


Η σημερινή χαμηλή πνευματική στάθμη της ανθρωπότητας (όχι όμως στο σύνολό της) , που την θεωρώ και εγώ υπαρκτή , θα ήθελε μια διεξοδική ανάλυση , που νομίζω πως δεν «χωράει» στα πλαίσια του παρόντος θέματος .

quote:
Η προσωπικότητα απο μόνη της είναι περιοριστική.

Γιατί ; Την «ψυχική διόγκωση» του ανθρώπου την ορίζει η «Ψυχολογία» σαν την επέκταση της προσωπικότητας πέρα από τα ατομικά όρια .

quote:
ο ελεύθερος άνθρωπος δεν έχει προσωπικότητα έχει μόνο κατανόηση της ζωής και του κόσμου γενικά..

Δεν βλέπω γιατί ο ελεύθερος άνθρωπος δεν έχει προσωπικότητα.

quote:
Η ατομικότητα δεν υφίσταται για αυτό ούτε έχει λόγο ύπαρξης.

Γιατί ; Για να το γράφεις κάτι θα εννοείς .
Μήπως αναφέρεσαι στις δυσκολίες απελευθέρωσης της ατομικότητας από την Συλλογική ψυχή ;

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dr Jekyll Mr Hyde
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7552 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/07/2009, 17:18:04  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χαίρομαι για τη ροπή που παίρνει η συζήτηση...
Let the Game begin!
Για να δούμε..
quote:
Θεωρώ ότι ο Οσκαρ Γουάιλντ , με αυτά που γράφει γνωρίζει πολύ καλά την έννοια της Ουτοπίας του Πλάτωνα .

Οκ! Τότε πάω πάσο!
quote:
Η σημερινή χαμηλή πνευματική στάθμη της ανθρωπότητας (όχι όμως στο σύνολό της) , που την θεωρώ και εγώ υπαρκτή , θα ήθελε μια διεξοδική ανάλυση , που νομίζω πως δεν «χωράει» στα πλαίσια του παρόντος θέματος .

Για αυτό παρέθεσα κ άλλα λινκ αλλα μάλλον θα χρειαστεί ένα τελείως καινούριο θέμα που θα χει να κανει με την κοσμογονία και τον άνθρωπο.. θα δούμε.Προς το παρόν συλλογίζομαι το πού θα "άρμοζε" να φτιαχτει ενα τέτοιο θέμα..

quote:
Γιατί ; Την «ψυχική διόγκωση» του ανθρώπου την ορίζει η «Ψυχολογία» σαν την επέκταση της προσωπικότητας πέρα από τα ατομικά όρια .
Μα δεν ιφισταται προσωπικότητα. Είναι μια δημιοργία του ψέματος, του περιορισμού της αλήθειας. Εγω σου λέω οτι ο άνθρωπος είναι μια σταγόνα που απο τη στιγμή οπου επιστρέψει στο ωκεανό χάνει το όνομα της. Μπορεις να δώσεις όνομα στις "σταγόνες" στις σταγόνες του Ωκενού? όχι γιατι δεν ιφισταται σταγόνα, μόνο ωκεανός.. Απο τη στιγμή που βγάλεις μια σταγόνα απο τον ωκεανό ΤΟΤΕ και μόνο τότε ίγίσταται κάποιου είδους "Ταυτότητα". Εσύ όμως λές η Σταγόνα να γίνει απο μόνη της ωκεανός και ξεχνάς οτι ουσιαστικά βρίσκεται ήδη στον ωκεανό άρα δεν μιλάμε για δι-ογκωση αλλα για διαφορετική συνειδητότητα.. αν σε κατατόπισα καθόλου..
quote:
Ο Πλάτων (στην «Πολιτεία» του) καταλαβαίνει ότι η Ουτοπία του δεν πέφτει τελείως μέσα στο βασίλειο της πραγματικότητας . Παραδέχεται ότι έχει περιγράψει ένα ιδεώδες που είναι δύσκολο να επιτευχθεί . Απαντά ότι παρ’όλα αυτά υπάρχει αξία στην παρουσίαση αυτών των εικόνων του πόθου μας . Η σημασία του ανθρώπου έγκειται στο ότι μπορεί να μετατρέψει ένα μέρος σε πραγματικότητα .

« Κοιτάζουμε πριν και μετά και μοχθούμε για ό,τι δεν υπάρχει »



Αυτό είναι ένα ζήτημα πολύ βαθύ που πρέπει να το σκεφτώ..
quote:
Δεν βλέπω γιατί ο ελεύθερος άνθρωπος δεν έχει προσωπικότητα.

Τι είναι η ελευθερία ή τι είναι αυτό που καθιστά κάποιον ελεύθερο? Εσύ, εγώ(ποιος εγώ??) είμαστε ελεύθεροι πιστεύεις ?

"..The Matrix can't tell you who you are"
http://www.youtube.com/watch?v=3E4icx7U8Cg
Ασυνείδητος πάει να πει απόλυτα ταυτισμένος με τη σκέψη και το συναίσθημαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/07/2009, 21:25:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Μα δεν ιφισταται προσωπικότητα. Είναι μια δημιοργία του ψέματος, του περιορισμού της αλήθειας. Εγω σου λέω οτι ο άνθρωπος είναι μια σταγόνα που απο τη στιγμή οπου επιστρέψει στο ωκεανό χάνει το όνομα της. Μπορεις να δώσεις όνομα στις "σταγόνες" στις σταγόνες του Ωκενού? όχι γιατι δεν ιφισταται σταγόνα, μόνο ωκεανός.. Απο τη στιγμή που βγάλεις μια σταγόνα απο τον ωκεανό ΤΟΤΕ και μόνο τότε ίγίσταται κάποιου είδους "Ταυτότητα". Εσύ όμως λές η Σταγόνα να γίνει απο μόνη της ωκεανός και ξεχνάς οτι ουσιαστικά βρίσκεται ήδη στον ωκεανό άρα δεν μιλάμε για δι-ογκωση αλλα για διαφορετική συνειδητότητα.. αν σε κατατόπισα καθόλου..

Έχουν δοθεί πολλοί ορισμοί για την έννοια της λέξης "προσωπικότητα".
Διαλέγω έναν που νομίζω είναι από τους αντιπροσωπευτικότερους :

Προσωπικότητα είναι ένα ψυχολογικό αντικείμενο , το οποίο έχει για τον εαυτό του μια σαφή και ενιαία παράσταση .

Το παράδειγμά σου είναι σαφές, αλλά πρέπει να παρατηρήσω, επίσης , ότι όπως μπορεί να εξαφανιστεί κανείς μέσα στον κοινωνικό του ρόλο , έτσι μπορεί να καταποντιστεί κάποιος άλλος μέσα σε ένα εσωτερικό όραμα και να χαθεί από τον κόσμο .

Πολλές ακατανόητες μεταμορφώσεις της προσωπικότητας , που μοιάζουν σαν ξαφνικές θρησκευτικές μεταστροφές , καθώς και άλλες ανάλογες στην νοοτροπία , ξεκινούν από την ελκτική δύναμη μιας συλλογικής εικόνας , η οποία μπορεί να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη ψυχική διόγκωση , ώστε να αποσυντεθεί ολόκληρη η προσωπικότητα . Η παθολογική διόγκωση (εννοώ την «ψυχική διόγκωση») στηρίζεται φυσικά σε κάποια εγγενή αδυναμία που παρουσιάζει η προσωπικότητα σε σχέση με την αυτονομία των συλλογικών ασυνείδητων στοιχείων .

Θα είμαστε ίσως πιο κοντά στην αλήθεια αν θεωρήσουμε ότι η συνειδητή και προσωπική ψυχή στηρίζονται πάνω στην πλατιά βάση μιας κληρονομημένης και παγκόσμιας ψυχικής διάθεσης που , σαν τέτοια , είναι ασυνείδητη , και ότι η προσωπική ψυχή μας έχει με την συλλογική ψυχή την ίδια σχέση που έχει το άτομο με την κοινωνία .

quote:
Τι είναι η ελευθερία ή τι είναι αυτό που καθιστά κάποιον ελεύθερο?

Είχα αναφερθεί παλαιότερα στο θέμα του τι σημαίνει "ελευθερία".

Είναι αλήθεια , πράγματι , ότι οι άνθρωποι πολύ συχνά μιλούν για ελευθερία , με την διαφορά ότι πολύ συχνά με τη λέξη αυτή εννοούν το ακριβώς αντίθετο της πραγματικής της σημασίας . Γι’αυτό είναι ανάγκη να πούμε δυο λέξεις για το ποια είναι η βαθύτερή της έννοια .

Κατά την αρχαιότητα δεν είχε δοθεί ορισμός της ελευθερίας και πρώτοι , απ’ότι γνωρίζομε , οι Στωικοί διατύπωσαν τέτοιο ορισμό . Ο Επίκτητος λέγει («Διατριβαί» I β΄, 9) :

«Ελεύθερός εστιν , ώ γίνεται πάντα κατά προαίρεσιν και ον ουδείς δύναται κωλύσαι» . Και (Διατριβαί IV α΄ 1) :
«Ελεύθερός εστιν ο ζων ως βούλεται ον ουτ’αναγκάσαι έστιν ούτε κωλύσαι , ούτε βιάσασθαι , ού αι ορμαί ανεμπόδιστοι αι ορέξεις επιτευκτικαί , αι εκκλίσεις απερίπτωτοι» . Δηλαδή Ελευθερία είναι η κατάσταση εκείνη του ατόμου κατά την οποία δεν τίθεται εμπόδιο ή φραγμός στην ζωή , την δράση και την εξέλιξή του .

Επίσης κατά την Συντακτική Συνέλευση της Γαλλίας το 1789 δόθηκε ορισμός της ελευθερίας στην «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτου» . Κατά τον ορισμό αυτό :

«Ελευθερία είναι το να κάνει κανείς ό,τι θέλει και μπορεί , αρκεί να μη βλάπτει τον εαυτό του ή τους άλλους» .

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ελευθερία του ατόμου είναι το να μη πιέζεται από τίποτε , αλλά να ενεργεί σύμφωνα με την ίδια του τη λογική και θέληση .

quote:
Εσύ, εγώ(ποιος εγώ??) είμαστε ελεύθεροι πιστεύεις ?

Όχι, βέβαια. Δεν πιστεύω ότι είμαστε ελεύθεροι, διότι απλούστατα δεν τηρούνται οι παραπάνω προδιαγραφές.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 33 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.296875
Maintained by Digital Alchemy