ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Η άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204 και 1453)
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 30
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/07/2005, 16:40:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
Τι θα λέγατε να το ψάξουμε λίγο εκτενέστερα;


Ας ξεκινήσουμε από την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204, γεγονός που κατά τα φαινόμενα έδωσε το πρώτο ισχυρό χτύπημα, έτσι ώστε μετά από 250 χρόνια περίπου να ακολουθήσει η άλωση της από τον ωθομανικό στρατό του Μωάμεθ Β' του Πορθητή.

"Χάρις στα απόρθητα τείχη της και στην ισχύ του βυζαντινού κράτους η Κωνσταντινούπολη έμεινε απόρθητη για σχεδόν 1000 χρόνια. Γνώρισε πολλές πολιορκίες από τους Αβάρους, τους Αραβες, τους Ρώσους, τους Βουλγάρους, αλλά έμελλε να πέσει για πρώτη φορά το 1204 στα χέρια των Σταυροφόρων, οι οποίοι κατευθύνονταν προς την Παλαιστίνη για να ελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους."


"Η Λατινική Αλωση το 1204, στα πλαίσια τη 4η Σταυροφορίας οδήγησε στην μεγαλύτερη λεηλασία και καταστροφή που γνώρισε η Κωνσταντινούπολη στην ιστορία της. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως -μαζί με τον αυτοκρατορικό Οίκο, διέφυγε στην Νίκαια της Βιθυνίας όπου παρέμεινε για τα πενήντα περίπου χρόνια που διήρκεσε ή λατινική κατοχή της Πόλης.
Πρόκειται για την πρώτη και μόνη φορά στη ιστορία της Πόλης που ο Πατριαρχης εγκατέλειψε την έδρα του.
"



Κατάληψη Κων/πολης από Σταυροφόρους,Παρίσι βιβλιοθήκη Ναυστάθμου


Η Έφοδος, η Κατάληψη και η Λεηλασία της Πόλης

Περιγραφή της Άλωσης από τον Ροβέρτο του Κλαρί, που ανήκε στα κατώτερα ιπποτικά στρώματα και έλαβε μέρος σε αυτήν.
Επιλογή κομματιών από το συνολικό κείμενο.

"Κι όταν ήρθε το πρωί της Δευτέρας, όλοι οι προσκυνητές ετοιμάστηκαν και αρματώθηκαν, κι οι Βενετσιάνοι το ίδιο και ξανάφτιαξαν τις γέφυρες στα μεταγωγικά τους, στα ιππαγωγά τους και στις γαλέρες τους. Τα έβαλαν έπειτα στη γραμμή και ξεκίνησαν για την έφοδο. Και ο στόλος απλωνόταν σε μέτωπο μιας ολόκληρης λεύγας. Κι όταν έφτασαν στην όχθη και τραβήχθηκαν όσο πιο κοντά στα τείχη μπορούσαν, έριξαν τότε τις άγκυρες. Κι όταν αγκυροβόλησαν άρχισαν να χτυπάνε με τους καταπέλτες και τα τοξα και να ρίχνουν υγρό πυρ στους πύργους. Η φωτιά όμως δεν έπιανε, εξαιτίας των πετσωμάτων που σκέπαζαν τους πύργους. Και οι άλλοι από μέσα αμύνονταν με πείσμα κι έριχναν βλήματα από εξήντα λιθοβόλα, όλα τα βλήματα πάνω στα καράβια.
...

Και τοσο γερή ήταν η έφοδος που το καράβι του επισκόπου του Σουασόν συγκρούστηκε με έναν από τους πύργους με θαύμα θεού, καθώς η θάλασσα που ήταν συνεχώς ταραγμένη, το έσπρωξε πάνω στον πύργο.
Και πάνω στη γέφυρα του καραβιού ήταν ένας Βενετσιάνος και δυο ιππότες αρματωμένοι. Οταν το καράβι έπεσε πάνω στον πύργο αυτό, ο Βενετσιάνος πιάνεται με τα πόδια και τα χέρια όπως μπορύσε καλύτερα και μάχεται με τέτοια ορμή ώστε βρέθηκε μέσα στον πύργο. Οταν βρέθηκε μέσα, οι στρατιώτες που ήταν στον όροφο εκείνο, Αγγλοι, Δανοί και Έλληνες, κοιτάζουν, τον βλέπουν, και πέφτουν πάνω του με τσεκούρια και σπαθιά και τον κάνουν κομμάτια. Καθώς η θάλασσα ξανάφερνε μπροστά το καράβι, ξαναπέφτει αυτό πάνω στον πύργο. Τότε ο ένας από τους δυό ιππότες, Ανδρέας της Υρμπουάζ στο όνομα, τι κάνει; Αρπαζεται με χέρια και πόδια από την πολεμίστρα αυτή και χτυπιέται με τέτοια ορμή που βρίσκεται μέσα με τα γόνατα. Και όταν βρίσκεται με τα γόνατα μέσα, εκείνοι του χυμούν με τσεκούρια και σπαθιά και τον χτυπούν με λύσσα. Καθώς όμως φορούσε την πανοπλία του, δόξα τω Θεώ, δεν του έκαναν καμμιά ζημιά, γιατι τον φύλαγε ο Θεός, ο Θεός που δεν ήθελε να κρατήσει πιο πολύ αυτό και να πεθάνει ο ιππότης εκεί, μόνο ήθελε, εξαιτίας της προδοσίας και του φονικού που είχε κάνει ο Μουρτζουφλος, να παρθεί η πόλη και να ντροπιαστούν όλοι αυτοί. Γιαυτό και ο ιππότης καταφερε να σταθεί στα πόδια του. Κι όταν στάθηκε στα πόδια του, τράβηξε το σπαθί του . Κι όταν εκείνοι τον είδαν να στέκεται όρθιος, τρομάξαν και φοβήθηκαν τόσο πολύ που το έβαλαν στα πόδια και κατέφυγαν στον αποπάνω όροφο.

...

Κι ενώ ο πύργος εκείνος είχε αλωθεί με το θαύμα αυτό, το καράβι τους αφέντη Πέτρου του Μπρασέ πέφτει κι αυτό πάνω σε άλλο πύργο. Κι όταν έπεσε πάνω του, εκείνοι που ήταν πάνω στη γέφυρα του καραβιού αρχίζουν μια γερή επίθεση ενάντια στον πύργο, και με θάυμα θεού, ο πύργος πάρθηκε. Ξεπεζέυει κι αυτός και οι άντρες του, σε ένα μικρό κομμάτι γης που ήταν ανάμεσα στα τείχη και στη θάλασσα. Κι όταν κατέβηκαν, τότε κοιτάζουν μπρος τους, και βλέπουν μια πορτούλα που της είχαν βγάλει τα πορτόφυλλα και την είχαν χτίσει ξανά. Ερχεται τόττε εκεί. Και μαζί του είχε δεκα ιππότες και καμμιά εξηνταριά στρατιώτες. Ηταν εκεί κι ένας παπάς, στο όνομα Αλώμ του Κλαρί, που ήταν τόσο άξιος εκεί που τον χρειαζόντουσαν ώστε σε όλες τις εφόδους που λάβαινε μέρος ήταν ο πρώτος.
...
Και όταν την τρύπησαν την πορτούλα αυτή κοίταξαν από την τρύπα και είδαν τρέτοιο πλήθος ανθρώπων και ψηλά και χαμηλά που φαινόταν πως ο μισός κόσμος είχε μαζευτεί εκεί, και δεν τολμούσαν να κάνουν καρδιά να μπουν μέσα.
...
Οταν ο Αλώμ ο κληρικός είδε πως κανείς δεν τολμούσε να μπει μέσα, πήδησε μπροστά και είπε πως θα έμπαινε. Ηταν εκεί ένας ιππότης, ο αδελφός του Ροβέρτος του Κλαρί που του το απαγόρευσε και του είπε ότι δε θα έμπαινε. Κι ο παπάς είπε πως θα έμπαινε. Και χώνεται μέσα, με χέρια και πόδια. Οταν ο αδελφός του το είδε αυτό, τον πιανει από το πόδι και αρχίζει να τον τραβά προς το μέρος του, όμως ο κληρικός είτε το ήθελε είτε όχι ο αδελφός του, μπήκε μέσα. Οταν βρέθηκε μέσα, πλήθος οι Ελληνες όρμησαν πάνω του και πάνω απο τα τείχη άρχισαν να του πετούν μεγάλα λιθάρια. Οταν το είδε αυτό ο παπάς, βγάζει το μαχαίρι , χύνεται πάνω τους και τους βάζει μπροστά σαν ζωντανά. Και έλεγε στους άλλους απέξω: «Αρχοντες, μπείτε μέσα με θάρρος! Βλέπω ότι το βάζουν στα πόδια για τα καλά και σκορπίζονται.» Οταν ο αφέντης Πέτρος το άκουσε αυτό, και οι άντρες του που ήταν έξω, μπήκε μέσα μαζί με τους άντρες του.
...

Οταν ο Μούρτζουφλος ο προδότης είδε ότι δεν το έβαζαν στα πόδια, στάθηκε κι ύστερα γύρισε πίσω στις σκηνές του. Οταν ο αφέντης Πέτρος είδε πως ο αυτοκράτορας είχε στραφεί πίσω, έστειλε μια ομάδα από τους στρατιώτες του σε μια πύλη που ήταν εκεί κοντά με τη διαταξή να τη σπάσουν και να την ανοίξουν. Κι εκείνοι πήγαν εκεί κι άρχισαν να χτυπούν και να τσακίζουν την πύλη με τσεκούρια και σπαθιά, μέχρι που έσπασαν τις σιδερένιες αμπάρες που ήταν πολύ γερές και τα σιδερένια μάνταλα και άνοιξαν την πύλη. Κι όταν η πύλη ανοίχθηκε κι εκείνοι που ήταν απέξω το είδαν ,έφεραν πιο κοντά τα ιππαγωγά τους, έβγαλαν τα άλογα έξω, τα καβάλησαν, κι άρχισαν να μπαίνουν θριαμβευτικά στην πόλη από την πύλη. Κι όταν μπήκαν οι Φράγκοι μέσα στην πόλη και έφιπποι και τους είδε ο αυτοκρατορας Μούρτζουφλος ο προδότης, ένοιωσε τόσο μεγάλο φόβο που παράτησε τις σκηνές του, με τα χρυσαφικά του μέσα, και έφυγε προς το εσωτερικό της πόλης [κατέφυγε στο παλάτι του Βουκολέοντα]
...
Κι όταν αυτοί που αμύνονταν στα τείχη και τους πύργους είδαν πως οι Φράγκοι είχαν μπει στην πόλη και ο αυτοκράτοράς τους είχε φύγει, δεν τόλμησαν να μείνουν εκεί, αλλά το έβαλαν στα πόδια όπως όπως και έτσι η πόλη πάρθηκε.
...
Οταν κόντευαν μεσάνυκτα, ο αυτοκράτορας Μούρτζουφλος ο προδότης, έμαθε ότι όλοι οι Φράγκοι βρισκονταν μέσα στην πόλη, ένοιωσε φοβο μεγάλο και δεν τόλμησε να μείνει εκεί, μόνο έφυγε κρυφά από την πόλη τα μεσάνυκτα. Οταν οι Έλληνες είδαν ότι ο αυτοκράτοράς τους το είχε σκάσει, πήγαν την ίδια νύχτα σε ένα μεγάλο άρχοντα της πόλης, Λασκαρης το όνομά του, κι αμέσως τον έκαναν αυτοκράτορα. Οταν αυτός έγινε αυτοκράτορας, δεν τόλμησε να μείνει εκεί, αλλά μπήκε σε μια γαλέρα πριν ξημερώσει, πέρασε το Στενό του Αγίου Γεωργίου και πήγε στη Νίκαια τη Μεγάλη, που είναι μια καλή πόλη: εκεί στάθηκε κι έγινε αφέντης κι αυτοκράτορας.
...
Οταν ήρθε το πρωί της άλλης μέρας [Τρίτη 13 Απριλίου 1204], παπάδες και ιερωμένοι ντυμένοι με τα ιερατικά τους ενδύματα, Αγγλοι, Δανοί κι από άλλα έθνη, έρχονται σε λιτανεία στο στρατόπεδο των Φράγκων, τους ζητούν έλεος και τους λένε τι είχαν κάνει οι Έλληνες και λένε πως όλοι οι Έλληνες είχαν φύγει κι ότι μονάχα η φτωχολογιά είχε απομείνει στην πόλη. Οταν οι Φράγκοι το άκουσαν αυτό, καταχάρηκαν. Κι ύστερα διαλάλησαν σε όλο το στρατόπεδο να μην πάρει κανείς κάποιο σπίτι για κατοικία του πριν κανονιστεί το πώς θα τα έπαιρναν. Κι έπειτα μαζεύτηκαν ο άρχοντες οι πλούσιοι και τα συζήτησαν μεταξύ τους, χωρίς οι παρακατιανοί να μάθουν τίποτα, ούτε οι φτωχοί ιππότες του στρατεύματος, αποφάσισαν να πάρουν τα καλύτερα καταλύματα της πόλης.

Εστειλαν λοιπόν και επιασαν όλα τα καλύτερα και πλουσιότερα οικήματα της πόλης, έτσι που τα είχαν όλα καταλάβει πριν οι φτωχοί ιππότες και το παρακατιανό στράτευμα το πάρουν είδηση. Κι όταν οι παρακατιανοί το πήραν είδηση βολεύτηκαν όπως όπως με ότι τους έπεφτε στο χέρι. Βρήκαν βέβαια πολλά, και πήραν πολλά και έμειναν και πολά, γιατί η πόλη ήταν μεγάλη και πολυάνθρωπη. Ο μαρκήσιος πήρε το παλάτι του Βουκολέοντα [όσα ονόματα κτιρίων είναι πλαγιαστά και με διαφορετικό χρώμα, αναπαρίστανται παρακάτω] και την εκκλησία της Αγίας Σοφίας και τα οικήματα του πατριάρχη. Και οι άλλοι άρχοντες όπως και οι κόμητες πήραν τα πιο πλούσια παλάτια κα τα πιο πλούσια μοναστήρια που μπόρεσαν να βρούν, γιατί, μετά που αλώθηκε η πόλη, δεν έκαναν κακό ούτε σε φτωχό ούτε σε πλούσιο, αλλά όποιος θέλησε να φύγει έφυγε κι όποιος θέλησε να μείνει έμεινε: και οι πλουσιότεροι της πόλης έφυγαν.
...
Και όρισαν να μεταφερθούν όλα τα λάφυρα σε ένα μοναστήρι που ήταν στην πόλη.
...
Οταν τα πλούτη μεταφέρθηκαν εκεί, ήταν τόσα πολλά, τόσα τα χρυσά και ασημένια σκεύη, τόσα τα χρυσοκέντητα υφάσματα, τόσα τα πλούσια στολίδια που ήταν κάτι το θαυμαστό το βιος αυτό που είχε συναχθεί εκεί.
...
Και απ τη μεριά μου, δεν πιστεύω πως και στις σαράντα πιο πλούσιες πόλεις του κόσμου μπορεί να υπάρχει τόσος πλούτος όσος βρίσκεται μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Και οι Έλληνες μαρτυρούσαν πως τα δύο τρίτα του πλούτου όλου του κόσμου ήταν στην Κωνσταντινούπολη και το άλλο ένα τρίτο είναι διασκορπισμένο στον υπόλοιπο κόσμο.(...)


Οι λεηλασίες

Γράφει κι ο Νικήτας Χωνιάτης που ήταν επίσης παρών στην Άλωση της Πόλης:

«Κι έτσι, καθένας είχε πόνο, στα στενά θρήνος και κλάματα, στα τρίστρατα οδυρμοί, στους ναούς ολοφυρμοί, φωνές των ανδρών, κραυγές των γυναικών, απαγωγές, υποδουλώσεις, τραυματισμοί και βιασμοί σωμάτων. (..)Το ίδιο και στις πλατείες, και δεν υπήρχε μέρος ανεξερεύνητο που να δώσει άσυλο σε αυτούς. Χριστέ μου, τι θλίψη και φόβος υπήρχαν τότε στους ανθρώπους...»


«Η λεηλασία τής Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει το αντίστοιχό της στην ιστορία. Επί εννέα αιώνες η μεγάλη πόλη υπήρξε η πρωτεύουσα τού χριστιανικού πολιτισμού. Είχε γεμίσει με έργα τέχνης, πού είχαν επιζήσει από την αρχαία Ελλάδα και με τα αριστουργήματα των δικών της έξοχων καλλιτεχνών. Οι Ενετοί ήξεραν την αξία αυτών των πραγμάτων. Όσοι μπόρεσαν άρπαξαν θησαυρούς και τους μετέφεραν για να στολίσουν τις πλατείες και τις εκκλησίες και τα παλάτια της πόλεώς των. Αλλά οι Γάλλοι και οι Φλαμανδοί είχαν κυριευθεί από μία μανία καταστροφής. Ξεχύθηκαν ένας ωρυόμενος όχλος στους δρόμους και στα σπίτια, αρπάζοντας οτιδήποτε γυάλιζε και καταστρέφοντας ό,τι δεν μπορούσαν να κουβαλήσουν, σταματώντας μόνο για να σκοτώσουν και για να βιάσουν ή για ν' ανοίξουν τα κελάρια για να πιουν. Δεν γλύτωσαν ούτε τα μοναστήρια, ούτε οι βιβλιοθήκες. Στη ίδια την Αγιά Σοφιά έβλεπε κανείς μεθυσμένους στρατιώτες να σχίζουν τις μεταξωτές κουρτίνες και να γκρεμίζουν και να κομματιάζουν το μεγάλο ασημένιο εικονοστάσιο, ενώ ποδοπατούσαν ασεβέστατα άγιες εικόνες και ιερά βιβλία. Επί τρεις ημέρες εξακολούθησαν οι φρικιαστικές σκηνές τής λεηλασίας και της αιματοχυσίας, ώσπου η τεράστια και ωραία πόλη έγινε ένα ερείπιο. Ακόμη και οι Σαρακηνοί θα είχαν δείξει περισσότερο οίκτο, αναφωνεί ο ιστορικός Νικήτας Χωνιάτης και λέει την αλήθεια»
(Στήβεν Ράνσιμαν "Ιστορία των Σταυροφοριών")

Οι επιπτώσεις

«Οι επιπτώσεις της Τέταρτης Σταυροφορίας επί του ευρωπαϊκού πολιτισμού υπήρξαν εξ ολοκλήρου καταστρεπτικές. Η λάμψη του ελληνικού πολιτισμού, την οποία το Βυζάντιο συντηρούσε επί εν­νέα αιώνες μετά από την επιλογή της Κωνσταντινούπολης ως πρωτεύου­σας, έσβησε ξαφνικά... Το έγκλημα της Τέταρτης Σταυροφορίας παρέδω­σε την
Κωνσταντινούπολη και τη Βαλκανική Χερσόνησο σε έξι αιώνες βαρβαρότητας.. Προκειμένου να αντιληφθούμε την πλήρη σημασία της λατινικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, πρέπει να προσπαθήσουμε να συνειδητοποιήσουμε ποιος θα ήταν σήμερα ο πολιτισμός της Δυτικής Ευρώπης, αν η προ έξι αιώνων Ρωμανία δεν είχε καταστραφεί. Μπορεί κανείς να φανταστεί όχι μόνο τη Μαύρη Θάλασσα, τον Βόσπορο και τον Μαρμαρά να περιβάλλονται από προοδευτικά και πολιτισμένα έθνη. αλλά ακόμα και τα ανατολικά και νότια παράλια της Μεσογείου να έχουν επιστρέψει υπό μια καλή διακυβέρνηση και υπό μια θρησκεία η οποία δεν αποτελεί φραγμό στον πολιτισμό...»

Sir Edwin Pears "«Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204"


Χάρτης με κίνηση του Διαμελισμού της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά την άλωση της Κων/πολης από τους Φράγκους.

Ολο το κείμενο του Ροβέρτου του Κλαρί, αλλά και του Γοδεφρείδου Βιλλαρδουίνου και του Νικήτα Χανιώτη
http://www.geocities.com/porta_aurea/proti_alosi.html#2


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

χρυσος Κλωνος
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Macao
130 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/07/2005, 17:18:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους χρυσος Κλωνος
Ο Σ. Ρανσιμαν εχει χαρακτηρησει την αλωση του 1204 ως εγκλημα κατα της ανθρωποτητος και σε εναν βαθμο εχει δικιο.
Εμεις ειμαστε ιδιαιτερα ευαισθητοι γιατι ειναι η ιστορια ΜΑΣ κι αυτο μας κανει λιγοτερο αντικειμενικους.
Τι θελω να πω με αυτο?
Τα πραγματα ειναι καταδικασμενα να κανουν κυκλους:Γενηση, ακμη, παρακμη, πτωση.
Δεν γινοταν να κρατησει για παντα. Καποτε επρεπε να τελειωσει και να δωσει χωρο στο καινουριο.
Το νεο ηταν η Οθωμανικη αυτοκρατορια που ενωσε αυτο που ονομαζει ο Κιτσικης "ενδιαμεση περιοχη". Περιοχη που ειχε χασει η βυζαντινη.
Φυσικα οι Φραγκοι δεν μπορουσαν να αντικαταστησουν τους βυζαντινους. Κατι η θρησκευτικη διαφορα κατι η εγγενης βαρβαροτητα τους (πολυ χειροτερη αυτης των Τουρκων) ηταν παντα ξενο σωμα στην περιοχη κι ακομα ειναι.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
stemix
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
630 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/07/2005, 20:03:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους stemix
Επίσης αφού είχαν ρημαχτεί όλα τα Ιερά Κειμήλια και δεν είχε μείνει τίποτα, όσοι δεν πρόλαβαν, άρχισαν να σκάβουν στα νεκροταφεία της Πόλης και ότι ξέθαβαν το "βάφτιζαν" κάρα Αγίου.
Έτσι γέμισε ο τόπος με καμιά 500 κάρες του Ιωάννη του Χρυσόστομου και άλλων Αγίων και με σταυροφόρους που μάλωναν μεταξύ τους για το ποιος έχει τα αυθεντικά.
Η Άλωση του 1204 μου την δίνει πιο πολύ στα νεύρα, από ότι αυτή του 1453. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν η χώρα μας σήμερα, αν δεν είχε συμβεί αυτό το έγκλημα. Βέβαια το "Βυζάντιο" δεν ήταν στο απόγειο της δυναμής του, όπως 2αι. πριν, αλλά είχε περάσει και χειρότερες περιόδους και τα είχε βγάλει πέρα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
gracious
Νέο Μέλος

Greece
49 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/07/2005, 20:35:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους gracious
Αγαπητή Ostria ξύνεις πληγές.
Για όλους τους Έλληνες, η Κωνσταντινούπολη θα είναι Η ΠΟΛΗ.
Παραθέτω τον λόγο που έβγαλε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος την παραμονή της αλώσεως, καθώς και οι υποσχέσεις του πορθητού, όπως τους έσωσε ο Γεώργιος Σφραντζής ή Φραντζής.


Γεωργίου Σφραντζή, Χρονικόν

[...] Ην δε τούτο τηι εβδόμηι και εικοστήι του Μαΐου εσπέρα. Ο δε αμηράς προστάξας δι’ όλης εκείνης της νυκτός και της επιούσης ημέρας φώτα και φανούς ποιήσωσι, και νήστεις δι’ όλης της ημέρας διατελέσωσι και επτάκις λουσθώσι, και του θεού νήστεις και καθαροί δεηθώσιν, όπως την πόλιν νικήσωσιν· ό και εγένετο. Τηι δε δευτέρα εσπέρας επί την ηλίου δύσιν μετά το αριστήσαι αυτούς ο ουν αμηράς σταθείς δημηγορών ταύτα έφη.

Οι υποσχέσεις του Μεχμέτ B' του πορθητού προς τον στρατόν του, την παραμονή της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως

«Ω τέκνα φίλτατα, παρά του θεού και του αυτού προφήτου Μωάμεθ και εμού του δούλου αυτού δέομαι και παρακαλώ υμάς ίνα επί την αύριον άξιον έργον μνήμης αιωνίου ποιήσητε, ως και οι προ ημών πανταχού έως του νυν, ως φανερόν εστιν, εποίησαν, και μετά προθυμίας και γενναιότητος και μεγαλοψυχίας τους τείχους άνωθεν μετά των κλιμάκων ως πτερωτοί διέλθητε· και την φήμην ήν οι προ ημών, ως είπομεν, εκέρδησαν και ο θεός εχαρίσατο, μη γένοιτο ίνα ημείς απολέσωμεν αυτήν, αλλά μάλιστα νυν η ώρα ήγγικεν ίνα αυτήν, πολυπλασίως αυξήσωμεν.» Και ετέρους πολλούς λόγους στρατιωτικούς ειπών αυτοίς διέγειρε τούτους εις μεγαλοψυχίαν, ίνα γενναίως πράξωσιν. Είτα λέγει «Και εάν και εξ ημών τινές αποκτανθώσιν, ως έθος εστίν εν τοις πολέμοις, γεγραμμένον επί της κεφαλής αυτού, καλώς οίδατε διά του ημετέρου καράν τί φησιν ο προφήτης, ότι ο αποθανών εν καιρώι τοιούτωι ολόσωμος εν τω παραδείσωι μετά του Μωάμεθ αριστήσει και πιεί, και μετά παίδων και μετά γυναικών ωραίων και παρθένων εν τόπωι χλοερώι και μεμυρισμένωι άνθεσιν αναπαυθήι, και εν λουτροίς ωραιοτάτοις λουσθήι, και εν εκείνωι τωι τόπωι εκ θεού έξει ταύτα. Ενταύθα δε πάλιν εξ εμού πας ο εμός στρατός και άρχοντες της αυλής μου, εάν νικήσωμεν, ο μισθός όν έξουσι παρ'εμού, κατά την αναλογίαν εκάστου διπλασίων έσται ού τα νυν έχουσι, ός από του νυν άρξηται έως τέλους της ζωής αυτών. Και ημέραις τρισίν η πόλις πάσα υμών έσεται. Και ει τι δ' αν σκυλεύσηται και εύρηται χρυσίου και αργυρίου σκεύος και ιματισμόν, αιχμαλώτους τε άνδρας και γυναίκας, μικρούς τε και μεγάλους, ουδείς δυνηθείη αυτούς υμίν αιτήσαι ή τι ενοχλήσαι εις ουδέν.» Και τελειώσας του λέγειν ώμοσεν αυτοίς φυλάξαι τα όσα αυτοίς διετάξατο. Οι δε ακούσαντες εχάρησαν λίαν, και εν μία φωνήι πάντες αλαλάξαντες ήσαν κατά την εκείνων διάλεκτον «αλλά αλλά Μεεμέτη ρεσούλ αλλά» τούτ' εστιν ο θεός των θεών και Μουχαμέτης ο προφήτης αυτού.

Ακούσαντες δε ημείς εν τηι πόλει της τοσαύτης κραυγής ωσεί ήχον μέγαν θαλάσσης, ελογιζόμεθα τι άρα εστί· μετ’ ολίγον δε εμάθομεν βεβαίως και εν αληθεία ότι επί την αύριον ο αμηράς ητοίμασε χερσαίον τε και υδραίον πόλεμον σφοδρώς, όσον αυτώι ην δυνατόν, δώσαι τηι πόλει. Ημείς δε θεωρούντες τοσούτον πλήθος των ασεβών, λέγω ως εμοί δοκεί, όντως καθ’ έκαστον ημών πεντακόσιοι και πλείον ήσαν εξ’ αυτών· και εις την άνω πρόνοιαν πάσας ημών τας ελπίδας ανεθέμεθα. Και προστάξας ο βασιλεύς ίνα μετά των αγίων και σεπτών εικόνων και των θείων εκτυπωμάτων ιερείς, αρχιερείς και μοναχοί, γυναίκές τε και παιδία, μετά δακρύων διά των τειχών της πόλεως περιερχόμενοι το κύριε ελέησον μετά δακρύων έκραζον, και τον θεόν ικέτευον ίνα μη διά τας αμαρτίας ημών παραδώσηι ημάς εις χείρας εχθρών ανόμων και αποστατών και πονηροτάτων παρά πάσαν την γην, αλλ’ ίλεως γενήσεται ημίν τηι κληρονομία αυτού. Και μετά κλαυθμού αλλήλους ανεθαρρύνοντο ίνα ανδρείως αντισταθώσι τοις εναντίοις επί τηι ώρα της συμπλοκής. Ομοίως δε και ο βασιλεύς τηι αυτήι οδυνηρά εσπέρα της δευτέρας συνάξας πάντας τους εν τέλει άρχοντας και αρχομένους δημάρχους και εκατοντάρχους και ετέρους προκρίτους στρατιώτας ταύτα έφη.

Ο λόγος του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου προς τους συμπολεμιστές του, την παραμονή της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως

«Υμείς μεν, ευγενέστατοι άρχοντες και εκλαμπρότατοι δήμαρχοι και στρατηγοί και γενναιότατοι συστρατιώται και πας ο πιστός και τίμιος λαός, καλώς οίδατε ότι έφθασεν η ώρα και ο εχθρός της πίστεως ημών βούλεται ίνα μετά πάσης τέχνης και μηχανής ισχυροτέρως στενοχωρήσηι ημάς, και πόλεμον σφοδρόν μετά συμπλοκής μεγάλης και συρρήξεως εκ της χέρσου και θαλάσσης δώσηι ημίν μετά πάσης δυνάμεως, ίνα, ει δυνατόν, ως όφις τον ιόν εκχύσηι και ως λέων ανήμερος καταπίηι ημάς. [Βιάζεται] διά τούτο λέγω και παρακαλώ υμάς ίνα στήτε ανδρείως και μετά γενναίας ψυχής, ως πάντοτε έως του νυν εποιήσατε, κατά των εχθρών της πίστεως ημών. Παραδίδωμι δε υμίν την εκλαμπροτάτην και περίφημον ταύτην πόλιν και πατρίδα ημών και βασιλεύουσαν των πόλεων.
Καλώς ουν οίδατε, αδελφοί, ότι διά τέσσαρά τινα οφειλέται κοινώς εσμέν πάντες ίνα προτιμήσωμεν αποθανείν μάλλον ή ζήν· πρώτον μεν υπέρ της πίστεως ημών και ευσεβείας, δεύτερον δε υπέρ της πατρίδος, τρίτον δε υπέρ του βασιλέως ως χριστού κυρίου, και τέταρτον υπέρ συγγενών και φίλων. Λοιπόν, αδελφοί, εάν χρεώσταί εσμεν υπέρ ενός εκ των τεσσάρων αγωνίζεσθαι έως θανάτου, πολλώι μάλλον υπέρ πάντων τούτων ημείς, ως βλέπετε προφανώς, και εκ πάντων μέλλομεν ζημιωθήναι. Εάν διά τα εμά πλημμελήματα παραχωρήσηι ο θεός την νίκην τοις ασεβέσιν, υπέρ της πίστεως ημών της αγίας, ήν Χριστός εν τωι οικείωι αίματι ημίν εδωρήσατο, κινδυνεύομεν· ό εστι κεφάλαιον πάντων. Και εάν τον κόσμον όλον κερδήσηι τις και την ψυχήν ζημιωθήι, τι το όφελος; Δεύτερον πατρίδα περίφημον τοιούτως υστερούμεθα και την ελευθερίαν ημών. Τρίτον βασιλείαν την ποτέ μεν περιφανή, νυν δε τεταπεινωμένην και ωνειδισμένην και εξουθενωμένην απωλέσαμεν, και υπό του τυράννου και ασεβούς άρχεται. Τέταρτον δε και φιλτάτων τέκνων και συμβίων και συγγενών υστερούμεθα.
Αυτός δε ο αλιτήριος ο αμηράς πεντήκοντα και επτά ημέρας άγει σήμερον αφ’ ού ημάς ελθών απέκλεισεν και μετά πάσης μηχανής και ισχύος καθ’ ημέραν τε και νύκτα ουκ επαύσατο πολιορκών ημάς και χάριτι του παντεπόπτου Χριστού κυρίου ημών εκ των τειχών μετά αισχύνης άχρι του νυν πολλάκις κακώς απεπέμφθη. Τα νυν δε πάλιν, αδελφοί, μη δειλιάσητε, εάν και τείχος μερόθεν ολίγον εκ των κρότων και των πτωμάτων των ελεπόλεων έπεσε, διότι, ως υμείς θεωρείτε, κατά το δυνατόν εδιωρθώσαμεν πάλιν αυτό. Ημείς πάσαν την ελπίδα εις την άμαχον δόξαν του θεού ανεθέμεθα, ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις και δυνάμει και πλήθει, ημείς δε εν ονόματι κυρίου του θεού και σωτήρος ημών πεποίθαμεν, δεύτερον δε και εν ταις ημετέραις χερσί και ρωμαλαιότητι, ήν εδωρήσατο ημίν η θεία δύναμις.
Γνωρίζω δε ότι αύτη η μυριαρίθμητος αγέλη των ασεβών, καθώς η αυτών συνήθεια, ελεύσονται καθ’ ημών μετά βαναύσου και επηρμένης οφρύος και θάρσους πολλού και βίας, ίνα διά την ολιγότητα ημών θλίψωσι και εκ του κόπου στενοχωρήσωσι, και μετά φωνών μεγάλων και αλαλαγμών αναριθμήτων, ίνα ημάς φοβήσωσι. Τας τοιαύτας αυτών φλυαρίας καλώς οίδατε, και ου χρή λέγειν περί τούτων. Και ώρα ολίγοι τοιαύτα ποιήσωσι, και αναριθμήτους πέτρας και έτερα βέλη και ελεβολίσκους ωσεί άμμον θαλασσών άνωθεν ημών πτήσουσι· δι’ ών, ελπίζω γάρ, ου βλάψωσι, διότι υμάς θεωρώ και λίαν αγάλλομαι και τοιαύταις ελπίσι τον λογισμόν τρέφομαι, ότι ει και ολίγοι πάνυ εσμέν, αλλά πάντες επιδέξιοι και επιτήδειοι, ρωμαλέοι τε και ισχυροί και μεγαλήτορες και καλώς προπαρασκευασμένοι υπάρχετε. Ταις ασπίσιν υμών καλώς την κεφαλήν σκέπεσθε επί τηι συμπλοκήι και συρρήξει. Η δεξιά υμών η την ρομφαίαν έχουσα μακρά έστω πάντοτε. Αι περικεφαλαίαι υμών και οι θώρακες και οι σιδηροί ιματισμοί λίαν εισίν ικανοί άμα και τοις λοιποίς όπλοις, και εν τηι συμπλοκήι έσονται πάνυ ωφέλιμα· ά οι εναντίοι ου χρώνται, αλλ’ ούτε κέκτηνται. Και υμείς έσωθεν των τειχών υπάρχετε σκεπόμενοι, οι δε ασκεπείς μετά κόπου έρχονται.
Διό, ω συστρατιώται, γίνεσθε έτοιμοι και στερεοί και μεγαλόψυχοι διά τους οικτιρμούς του θεού. Μιμηθήτε τούς ποτε των Καρχηδονίων ολίγους ελέφαντας, πώς τοσούτον πλήθος ίππων Ρωμαίων τηι φωνήι και θέα εδίωξαν· και εάν ζώον άλογον εδίωξε, πόσον μάλλον ημείς οι των ζώων και αλόγων υπάρχοντες κύριοι, και οι καθ’ ημών ερχόμενοι ίνα παράταξιν μεθ' ημών ποιήσωσιν, ως ζώα άλογα, και χείρονές εισιν. Αι πέλται υμών και ρομφαίοι και τα τόξα και ακόντια προς αυτούς πεμπέτωσαν παρ’ ημών. Και ούτως λογίσθητε ως επί αγρίων χοίρων και πληθύν κυνήγιον, ίνα γνώσωσιν οι ασεβείς ότι ου μετά αλόγων ζώων, ως αυτοί, παράταξιν έχουσιν, αλλά μετά κυρίων και αυθέντων αυτών και απογόνων Ελλήνων και Ρωμαίων.
Οίδατε καλώς ότι ο δυσσεβής αυτός ο αμηράς και εχθρός της αγίας ημών πίστεως, χωρίς ευλόγου αιτίας τινός την αγάπην ήν είχομεν έλυσεν, και τους όρκους αυτού τους πολλούς ηθέτησεν αντ’ ουδενός λογιζόμενος, και ελθών αιφνιδίως φρούριον εποίησεν επί το στενόν του Ασωμάτου, ίνα καθ’ εκάστην ημέραν δύνηται βλάπτειν ημάς. Τους αγρούς ημών και κήπους και παραδείσους και οίκους ήδη πυριαλώτους εποίησε· τους αδελφούς ημών τους Χριστιανούς, όσους εύρεν, εθανάτωσε και ηχμαλώτευσε· την φιλίαν ημών έλυσε. Τους δε του Γαλατά, εφιλίωσε, και αυτοί χαίρονται, μη ειδότες και αυτοί οι ταλαίπωροι τον του γεωργού παιδός μύθον, του εψήνοντος τους κοχλίας και ειπόντος ω ανόητα ζώα και τα εξής.
Ελθών ουν, αδελφοί, ημάς απέκλεισε, και καθ’ εκάστην το αχανές αυτού στόμα χάσκων, πώς εύρηι καιρόν επιτήδειον ίνα καταπίηι ημάς και την πόλιν ταύτην, ήν ανήγειρεν ο τρισμακάριστος και μέγας βασιλεύς Κωνσταντίνος εκείνος, και τηι πανάγνωι τε και υπεράγνωι δεσποίνηι ημών θεοτόκωι και αειπαρθένωι Μαρία αφιέρωσεν και εχαρίσατο τού κυρίαν είναι και βοηθόν και σκέπην τηι ημετέρα πατρίδι και καταφύγιον των Χριστιανών, ελπίδα και χαράν πάντων των Ελλήνων, το καύχημα πάσι τοις ούσιν υπό την του ηλίου ανατολήν. Και ούτος ο ασεβέστατος την ποτε περιφανή και ομφακλίζουσαν ως ρόδον του αγρού βούλεται ποιήσαι υπ’ αυτόν. Ή εδούλωσε σχεδόν, δύναμαι ειπείν, πάσαν την υφ’ ήλιον και υπέταξεν υπό τους πόδας αυτής Πόντον και Αρμενίαν, Περσίαν και Παφλαγονίαν, Αμαζόνας και Καππαδοκίαν, Γαλατίαν και Μηδίαν, Κολχούς και Ίβηρας, Βοσφοριανούς και Αλβάνους, Συρίαν και Κιλικίαν και Μεσοποταμίαν, Φοινίκην, Βακτριανούς και Σκύθας, Μακεδονίαν και Θετταλίαν, Ελλάδα Βοιωτίαν Λοκρούς και Αιτωλούς, Ακαρνανίαν Αχαΐαν και Πελοπόννησον, Ήπειρον και το Ιλλυρικόν, Λυχνίτας κατά το Ανδριατικόν, Ιταλίαν Τουσκίνους Κελτούς και Κελτογαλάτας, Ιβηρίαν τε και έως των Γαδείρων, Λιβύαν και Μαυρητανίαν και Μαυρουσίαν, Αιθιοπίαν, Βελέδας Σκούδην Νουμιδίαν και Αφρικήν και Αίγυπτον, αυτός τα νυν βούλεται δουλώσαι και την κυριεύουσαν των πόλεων ζυγώι υποβαλείν και δουλεία, και τας αγίας εκκλησίας ημών, ένθα επροσκυνείτο η αγία τριάς και εδοξολογείτο το πανάγιον, και όπου οι άγγελοι ηκούοντο υμνείν το θείον και την ένσαρκον του θεού λόγου οικονομίαν, βούλεται ποιήσαι προσκύνημα της αυτού βλασφημίας και του φληναφού αυτού ψευδοπροφήτου Μωάμεθ, και κατοικητήριον αλόγων και καμήλων.
Λοιπόν, αδελφοί και συστρατιώται, κατά νουν ενθυμήθητε ίνα το μνημόσυνον υμών και η μνήμη και η φήμη και η ελευθερία αιωνίως γενήσηται.»

Και στραφείς προς τους Ενετούς εν τοις δεξιοίς μέρεσιν ισταμένους έφη. «Ενετοί ευγενείς, αδελφοί ηγαπημένοι εν Χριστώι τωι θεώι, άνδρες ισχυροί και στρατιώται δυνατοί και εν πολέμοις δοκιμώτατοι, οί διά των εστιλβωμένων υμών ρομφαίων και χάριτος πολλάκις πλήθος των Αγαρηνών εθανατώσατε, και το αίμα αυτών ποταμειδώς εκ των χειρών υμών έρρευσε, τηι σήμερον παρακαλώ υμάς ίνα την πόλιν ταύτην την ευρισκομένην επί τοσαύτη συμφορά του πολέμου ολοψύχως και εκ μέσου ψυχής γένητε υπερασπισταί. Οίδατε γαρ καλώς, και δευτέραν πατρίδα και μητέρα αυτήν αενάως είχετε· διό και εκ δευτέρου πάλιν λέγω και παρακαλώ ίνα εν αυτήι ώρα ως φιλόπιστοί τε και ομόπιστοι και αδελφοί ποιήσητε.»

Είτα στραφείς εν τοις αριστεροίς μέρεσι λέγει τοις Λιγουρίταις. «Ω Λιγουρίται, εντιμότατοι αδελφοί, άνδρες πολεμισταί και μεγαλοκάρδιοι και φημιστοί, καλώς οίδατε και γινώσκετε ότι η δυστυχής αύτη πόλις πάντοτε ουκ εμοί μόνον υπήρχεν, αλλά και υμίν διά πολλά τινα αίτια. Υμείς μεν πολλάκις μετά προθυμίας αυτήι εβοηθήσατε, και συνδρομήι υμετέρα ελυτρώσατε από των Αγαρηνών των αυτής εναντίων. Τα νυν πάλιν ο καιρός εστιν επιτήδειος ίνα δείξητε εις βοήθειαν αυτής την Χριστώι αγάπην και ανδρίαν και γενναιότητα υμών.»

Και πληθυντικώς στραφείς προς πάντας είπεν. «Ου έχω καιρόν ειπείν υμίν πλείονα. Μόνον το τεταπεινωμένον ημέτερον σκήπτρον εις τας υμών χείρας ανατίθημι, ίνα αυτό μετ’ ευνοίας φυλάξητε. Παρακαλώ δε και τούτο και δέομαι της υμετέρας αγάπης, ίνα την πρέπουσαν τιμήν και υποταγήν δώσητε τοις υμετέροις στρατηγοίς και δημάρχοις και εκατοντάρχοις, έκαστος κατά την τάξιν αυτού και τάγμα και υπηρεσίαν. Γνωρίσατε δη τούτο. Και εάν εκ καρδίας φυλάξητε τα όσα ενετειλάμην υμίν, ελπίζω εις θεόν ως λυτρωθείημεν ημείς της ενεστώσης αυτού δικαίας απειλής. Δεύτερον δε και ο στέφανος ο αδαμάντινος εν ουρανοίς εναπόκειται υμίν, και μνήμη αιώνιος και άξιος εν τωι κόσμωι έσεται.» Και ταύτα ειπών και την δημηγορίαν τελέσας και μετά δακρύων και στεναγμών τον θεόν ευχαριστήσας, οι πάντες ως εξ ενός στόματος απεκρίναντο μετά κλαυθμού λέγοντες «αποθάνωμεν υπέρ της Χριστού πίστεως και της πατρίδος ημών.» Ακούσας δε ο βασιλεύς και πλείστα ευχαριστήσας και πλείστας δωρεών επαγγελίας αυτοίς απηγγείλατο. Είτα πάλιν λέγει. «Λοιπόν, αδελφοί και συστρατιώται, έτοιμοι έστε τωι πρωΐ, Χάριτι και αρετήι τηι παρά του θεού υμίν δωρηθείσηι, και συνεργούσης της αγίας τριάδος, εν ηι την ελπίδα πάσαν ανεθέμεθα, ποιήσωμεν τους εναντίους μετά αισχύνης εκ των εντεύθεν κακώς αναχωρήσωσιν.»

Ακούσαντες δε οι δυστυχείς Ρωμαίοι καρδίαν ως λέοντες εποίησαν, και αλλήλοις συγχωρηθέντες ήτουν εις τωι ετέρωι καταλλαγήναι, και μετά κλαυθμού ενηγκαλίζοντο, μήτε φιλτάτων τέκνων μνημονεύοντες ούτε γυναικών ή πλούτου φροντίζοντες, ει μη μόνον του αποθανείν ίνα την πατρίδα φυλάξωσι. Και έκαστος εν τωι διατεταγμένωι τόπωι επανέστρεψε, και ασφαλώς εποίουν εν τοις τείχεσι την φυλακήν. Ο δε βασιλεύς εν τωι πανσέπτωι ναώι της του θεού λόγου σοφίας ελθών και προσευξάμενος μετά κλαυθμού τα άχραντα μυστήρια μετέλαβεν. Ομοίως και έτεροι πολλοί τηι αυτήι νυκτί εποίησαν. Είτα ελθών εις τα ανάκτορα ολίγον σταθείς και εκ πάντων συγχώρησιν αιτήσας, εν τήδε τηι ώρα τις διηγήσεται τους τότε κλαυθμούς και θρήνους τους εν τωι παλατίωι; Ει και από ξύλου άνθρωπος ή εκ πέτρας ην, ουκ εδύνατο μη θρηνήσαι.

Και αναβάς εφ’ ίππου εξήλθομεν των ανακτόρων περιερχόμενοι τα τείχη [...]

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 00:04:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
quote:
Εμεις ειμαστε ιδιαιτερα ευαισθητοι γιατι ειναι η ιστορια ΜΑΣ κι αυτο μας κανει λιγοτερο αντικειμενικους.
Τι θελω να πω με αυτο?
Τα πραγματα ειναι καταδικασμενα να κανουν κυκλους:Γενηση, ακμη, παρακμη, πτωση.
Δεν γινοταν να κρατησει για παντα. Καποτε επρεπε να τελειωσει και να δωσει χωρο στο καινουριο.
Το νεο ηταν η Οθωμανικη αυτοκρατορια που ενωσε αυτο που ονομαζει ο Κιτσικης "ενδιαμεση περιοχη". Περιοχη που ειχε χασει η βυζαντινη.


Χρυσέ Κλώνε θα συμφωνήσω. Κάποια στιγμή όλα ακμάζουν και παρακμάζουν. Είναι σίγουρο ότι το Βυζάντιο παρόλο τον υλικό πλούτο του βρισκόταν ήδη σε παρακμή. (και έχω και την εντύπωση ότι δεν είχε αρκετό ρευστό). Ηταν φυσικό να μην μπορέσει να αντισταθεί στους Οθωμανούς οι οποίοι είχαν φτάσει αποφασισμένοι να το κατακτήσουν για να βρουν διέξοδο στην Ευρώπη.


quote:
Αγαπητή Ostria ξύνεις πληγές.
Για όλους τους Έλληνες, η Κωνσταντινούπολη θα είναι Η ΠΟΛΗ.
Παραθέτω τον λόγο που έβγαλε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος την παραμονή της αλώσεως, καθώς και οι υποσχέσεις του πορθητού, όπως τους έσωσε ο Γεώργιος Σφραντζής ή Φραντζής.

Αγαπητέ gracious σ'ευχαριστώ ειδικά για το κείμενο του Παλαιολόγου, το έψαχνα για να το βάλω!


quote:
Επίσης αφού είχαν ρημαχτεί όλα τα Ιερά Κειμήλια και δεν είχε μείνει τίποτα, όσοι δεν πρόλαβαν, άρχισαν να σκάβουν στα νεκροταφεία της Πόλης και ότι ξέθαβαν το "βάφτιζαν" κάρα Αγίου.
Έτσι γέμισε ο τόπος με καμιά 500 κάρες του Ιωάννη του Χρυσόστομου και άλλων Αγίων και με σταυροφόρους που μάλωναν μεταξύ τους για το ποιος έχει τα αυθεντικά.

Γειά σου φίλε stemix! Ειδικά για την αρπαγή των ιερών λειψάνων γράφει αρκετές λεπτομέρειες ο Edwin Pears. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα.


"Ο τρόπος με τον οποίο ο Δαλμάτιος ντε Σερζί απέκτησε την κάρα του Αγίου Κλήμεντα, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πεποίθησης των Σταυροφόρων, ότι η απόκτηση ενός λειψάνου και η μεταφορά του στη Δύση ήταν επιτρεπτή ως ανταμοιβή για την εκ μέρους τους εκπλήρωση του όρκου που είχαν δώσει περιβαλλόμενοι το σταυρό.
Ο εν λόγω ιππότης είχε θλιβεί, εξαιτίας του ότι δεν μπορούσε να μεταβεί στους Αγίους Τόπους και προσευχόταν ειλικρινά στο Θεό να του δείξει πώς θα μπορούσε να εκτελέσει ένα άλλο εγχείρημα, ισότιμο εκείνου το οποίο είχε ορκιστεί να φέρει σε πέρας, αλλά είχε αποτύχει. Η πρώτη σκέψη του ήταν να πάρει ιερά λείψανα για τη χώρα του. Συμβουλεύτηκε τους δύο καρδιναλίους που βρίσκονταν τότε στην Κωνσταντινούπολη και που ενέκριναν την ιδέα του, αλλά του ζήτησαν να μην αγοράσει λείψανα, γιατί η αγορά και η πώλησή τους απαγορεύονταν. Ως εκ τούτου, αποφάσισε να τα κλέψει, αν μια τέτοια λέξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει μια πράξη που θεωρείτο ως αξιέπαινη.
Προκειμένου να ανακαλύψει κάτι αξιόλογο, ο ιππότης παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την Κυριακή των Βαΐων του επόμενου έτους.

Ένας Γάλλος ιερέας του υπέδειξε μια εκκλησία στην οποία φυλασσόταν η κάρα του Αγίου Κλήμεντα.(21) Ο ιππότης πήγε εκεί συνοδευόμενος από ένα κιστερκιανό μοναχό και ζήτησε να δει τα λείψανα. Ενώ ο ένας τους απασχολούσε τον υπεύθυνο συζητώντας μαζί του, ο άλλος έκλεψε ένα τμήμα του λειψάνου, Καθώς έφευγε, ο ιππότης διαπίστωσε προς μεγάλη οργή του ότι δεν είχε κλαπεί ολόκληρο το λείψανο και, με την πρόφαση ότι είχε ξεχάσει το σιδηρόπλεκτο γάντι του, ένας φίλος του ξαναμπήκε στην εκκλησία, ενώ ο ιππότης απασχολούσε πάλι τον υπεύθυνο μοναχό με συζήτηση στην είσοδο. Ο Δαλμάτιος πήγε στο κιβώτιο, πίσω από την Αγία Τράπεζα όπου φυλασσόταν το λείψανο, έκλεψε το υπόλοιπο, ανέβηκε στο άλογό του και έφυγε. Ο ιππότης τοποθέτησε με ευλαβική χαρά την κάρα στο παρεκκλήσιο του σπιτιού του.
Μετά από μερικές ημέρες επισκέφτηκε πάλι μεταμφιεσμένος την εκκλησία, δήθεν για να προσκυνήσει το λείψανο, αλλά στην πραγματικότητα για να βεβαιωθεί ότι είχε πάρει τη σωστή κάρα, γιατί στο κιβώτιο υπήρχαν δύο. Τον πληροφόρησαν ότι η κάρα του Αγίου Κλήμεντα είχε κλαπεί.
Ικανοποιημένος αναφορικά με τη γνησιότητα του αποκτήματός του, πήρε όρκο ότι θα δώριζε το λείψανο στην εκκλησία του Κλουνί, αν επέστρεφε σώος. Το πλοίο με το οποίο επέστρεφε στην πατρίδα του βρέθηκε αντιμέτωπο με μια φοβερή τρικυμία που προκάλεσε από φθόνο ο διάβολος, αλλά ο τελευταίος νικήθηκε από τα δάκρυα και τις προσευχές του ιππότη ενώπιον του λειψάνου και ο Δαλμάτιος επέστρεψε στην πατρίδα του σώος. Οι μοναχοί του Κλουνί δέχτηκαν τον πολύτιμο θησαυρό με ευσεβή χαρά και με την απόλυτη πεποίθηση ότι είχαν εξασφαλίσει την αιώνια παρέμβαση του Αγίου Κλήμεντα υπέρ των ιδίων και όσων τιμούσαν την κάρα του.
"

Και συνεχίζει ο Pears

Τα πλέον περιζήτητα λείψανα ήταν όσα σχετίζονταν με τα γεγονότα που μνημονεύονται στην Καινή Διαθήκη και ιδίως με τα παιδικά χρόνια, το βίο και τα πάθη του Χριστού και των δημοφιλών στη Δύση αγίων.

Ωστόσο, ο όγκος των λειψάνων που είχε συσσωρευτεί στην αυτοκρατορική πόλη, κάλυπτε μία κλίμακα που εκτεινόταν από την πέτρα πάνω στην οποία είχε κοιμηθεί ο Ιακώβ και το σκοινί που ο Μωυσής είχε μετατρέψει σε φίδι, μέχρι αντικείμενα που σχετίζονταν με τους πλέον πρόσφατους πολεμίους των αιρέσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Τα λείψανα που συνδέονταν με τον Ιησού και τη Θεοτόκο ήταν πολυάριθμα και περιλάμβαναν αντικείμενα που είχαν σχέση σχεδόν με κάθε γεγονός της ζωής Τους. Υπήρχε ο σταυρός επί του οποίου ο Σωτήρας είχε σταυρωθεί, οι μεγάλες σταγόνες αίματος που είχε χύσει στη Γεθσημανή, ένα από τα νεογιλά δόντια Του και μερικές τρίχες μαλλιών από τα παιδικά χρόνια Του. Οι ευσεβείς απέτιαν φόρο ευλάβειας στον πορφυρό χιτώνα, καθώς και σε ένα κομμάτι από το ψωμί που είχε ευλογήσει κατά το Μυστικό Δείπνο.

Πέραν αυτών, όμως, δεν υπήρχε ουσιαστικά άγιος ή μάρτυρας που να μην υπήρχε κάποιο λείψανό του.


Για όλα αυτά και ακόμα περισσότερα (πχ για την μανία που είχε πιάσει την Δύση με τα ιερά λείψανα και την απόφαση της Τέταρτης Συνόδου του Λατεράνου (1215), όπου ζήτησε από τους επισκόπους να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν πιά την εξαπάτηση των προσκυνητών...)
http://www.myriobiblos.gr/afieromata/1204/edwin_pears_gr.html

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας


569 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 00:28:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy
Γειά σου Ostria! Ωραίο το θέμα σου!

Νομίζω το έχω ξαναγράψει σε κάποιο τόπικ: Σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ,με αφορμή την επαίτειο από την Άλωση της Πόλης, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ είχε πει το εξής ενδιαφέρον: Ο λόγος που οι Έλληνες δείχνουν ακόμη να ψάχνουν την εθνική τους ταυτότητα, είναι ότι ακόμη αναζητούν την πολιτισμική τους πρωτεύουσα, δηλ την Πόλη. Όταν η Αθήνα επιλέχτηκε ως πρωτεύουσα ήταν απλά ένα χωριουδάκι, όπως και χωριουδάκι άνευ σημασίας παρέμεινε καθ'όλο τον Μεσαίωνα. Το μεγαλείο της Πόλης και ο μαρμαρωμένος Βασιλιάς, ακόμη στοιχειώνουν τους Έλληνες που ακόμη και τώρα προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης (δεν μιλάμε απλώς για δυο διαφορετικές πόλεις, αλλά για δυο διαφορετικές κουλτούρες.)

Στο προκείμενο: Σήμερα εντελώς τυχαία διάβασα την άποψη πως αν οι Φράγκοι είχαν βοηθήσει τους Βυζαντινούς ενάντια στους Τούρκους, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για θύματα τρομοκρατικής επίθεσης στα Λονδίνο. Αρκέτα ακραίο μου φαίνεται αυτό, αλλά είπα να το παραθέσω.

Το άλλο ενδιαφέρον που είχα ακούσει από την Γλύκατζη- Αρβελέρ είναι η άποψη πως αν δεν είχε γίνει η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η ανακάλυψη της Αμερικής θα είχε καθυστερήσει αρκετά χρόνια ακόμη...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας


569 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 00:31:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy
Ουπς!

Εννοείται πως όλα αυτά αφορούν την άλωση του 1453, και όχι του 1204. Αν και δεν θα το γλιτώσουμε το back and forth...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 01:36:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
Καλώς ήρθες Brie Boy!


quote:
Σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ,με αφορμή την επαίτειο από την Άλωση της Πόλης, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ είχε πει το εξής ενδιαφέρον: Ο λόγος που οι Έλληνες δείχνουν ακόμη να ψάχνουν την εθνική τους ταυτότητα, είναι ότι ακόμη αναζητούν την πολιτισμική τους πρωτεύουσα, δηλ την Πόλη. Όταν η Αθήνα επιλέχτηκε ως πρωτεύουσα ήταν απλά ένα χωριουδάκι, όπως και χωριουδάκι άνευ σημασίας παρέμεινε καθ'όλο τον Μεσαίωνα.

Δεν έχει άδικο η Αρβελέρ (είναι από τις αγαπημένες μου).
Η Αθήνα είχε προ καιρού χάσει την αίγλη της, το πολιτιστικό (και πολιτισμικό) περιβάλλον είχε αλλάξει, η Κωνσταντινούπολη ήταν για πολλά χρόνια το νέο καμάρι ειδικά των Ελληνογενών.


quote:
Το άλλο ενδιαφέρον που είχα ακούσει από την Γλύκατζη- Αρβελέρ είναι η άποψη πως αν δεν είχε γίνει η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η ανακάλυψη της Αμερικής θα είχε καθυστερήσει αρκετά χρόνια ακόμη...

Αυτό πάλι... χμμ, δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς το εννοεί, ίσως να έχει σχέση με την μεταφορά ενός μέρους της αρχαίας σοφίας που είχε συγκεντρωθεί στην Πόλη, προς την δυτική ευρώπη, κυρίως Ιταλία, Ισπανία.
Ισως πάλι να το εννοεί με οικονομικούς όρους. Η ύπαρξη των Οθωμανών στα σύνορά τους, αφ ενός τους απομειζούσε οικονομικά επειδή έπρεπε να συντηρούν ικανό στρατό και αφ ετέρου τους ανάγκασε να κινηθούν δυτικά προς αναζήτηση νέων εμπορικών δρόμων με την Ανατολή.



quote:
Στο προκείμενο: Σήμερα εντελώς τυχαία διάβασα την άποψη πως αν οι Φράγκοι είχαν βοηθήσει τους Βυζαντινούς ενάντια στους Τούρκους, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για θύματα τρομοκρατικής επίθεσης στα Λονδίνο. Αρκέτα ακραίο μου φαίνεται αυτό, αλλά είπα να το παραθέσω.

Αυτό όντως μου ακούγεται και μένα ακραίο. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν είναι σωθεί η Πόλη.


quote:
Ουπς!
Εννοείται πως όλα αυτά αφορούν την άλωση του 1453, και όχι του 1204. Αν και δεν θα το γλιτώσουμε το back and forth...


Ε ναι! Ετσι θα το πηγαίνουμε! Εχει και περισσότερο ενδιαφέρον!


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 08:49:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
quote:
Ο λόγος που οι Έλληνες δείχνουν ακόμη να ψάχνουν την εθνική τους ταυτότητα, είναι ότι ακόμη αναζητούν την πολιτισμική τους πρωτεύουσα, δηλ την Πόλη. Όταν η Αθήνα επιλέχτηκε ως πρωτεύουσα ήταν απλά ένα χωριουδάκι, όπως και χωριουδάκι άνευ σημασίας παρέμεινε καθ'όλο τον Μεσαίωνα.

Brie Boy, επέτρεψε μου να διαφωνήσω με την άποψη της Αρβελέρ. Η Αθήνα, όπως ανέφερε κι η φίλτατη Ostria, είχε χάσει την αίγλη της αλλά κατά τα αρχαϊκά και κλασσικά χρόνια αποτέλεσε πυρήνα γνώσεως κι ήταν η γενέτειρα πολλών επιφανών ανδρών. Μπορεί όταν επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα η Αθήνα να ήταν ένα χωριουδάκι, όμως έχει αποτελέσει μεγάλο ρόλο στην πολιτισμική μας ταυτότητα και συνείδηση λόγω του ένδοξου παρελθόντος της.
Όσον αφορά τα λεγόμενα της πως αν δεν είχε γίνει η άλωση της Κωνστανινουπόλεως δεν θα είχε γίνει η ανακάλυψη της Αμερικής, καθώς και το οτι αν οι Φράγκοι είχαν βοηθήσει τους Βυζαντινούς να μην καταληφθεί η Πόλη από τους Οθωμανούς, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Λονδίνο, ούτε εγώ μπορώ να το καταλάβω...

In the shadows I shall be lost again...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας


569 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 10:05:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy
Καλημέρα!

Φίλε Dying Incubus, αν την σκεφτείς την όλη άποψη περί ανακάλυψης της Αμερικής, δεν είναι και τόσο περίεργη...

Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης, κλείνουν όλοι οι εμπορικοί δίοδοι της Δύσης προς την Ανατολή. Δεν υπήρχαν ακόμη πολλά περιθώρια διπλωματίας με τους Τούρκους. Έπρεπε να αναζητήσουν άλλη διέξοδο, και όπως ήταν φυσικό αποφάσισαν να πάνε από την άλλη μεριά, για να βρούν τις Ινδίες. Και έτσι τους έκατσε η Αμερική.

Η χρονική εγγύτητα των δύο γεγονότων (Άλωση Πόλης- Ανακάλυψη Αμερικής), νομίζω συνηγορεί στην θεωρία αυτή... Βέβαια αυτή είναι η μια μόνο άποψη.

Η άλλη θέλει τον Κολόμβο να είχε διαβάσει Αριστοτέλη, (είχε κάποια συγγενική σχέση με την Ελλάδα και είχε επισκεφτεί μάλιστα, νομίζω, την Χίο), και να είχε ψυλιαστεί την ύπαρξη της Αμερικής.

Όσον αφορά την άλλη μου παράθεση για την σχέση άλωσης της Πόλης με την σύγχρονη τρομοκρατία, αυτή δεν ανήκει στην Αρβελέρ. Και μένα μου φαίνεται λίγο τραβηγμένη, άλλωστε υπό την ίδια έννοια μπορούμε να πούμε το ίδιο και για όλες τις προηγούμενες αποκρούσεις των Αράβων από τους Φράγκους (από τον Πιπίνο τον Βραχύ, νομίζω, αλλά μπορεί να λέω και βλακεία, και δεν μπορώ να το ψάξω αυτή τη στιγμή, οπότε επιφυλάσσομαι...), οι οποίες ανέκοψαν την προέλαση τους στην Ευρώπη... Αν δεν είχαν γίνει εκείνες οι νίκες των Φράγκων, ίσως τώρα να σου μίλαγα μέσα από φερετζέ (μπρρρρ).Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

VELISSARIOS
Πλήρες Μέλος

Greece
1030 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 10:12:25  Εμφάνιση Προφίλ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΤΡΕΦΩ ΙΔΙΑΤΕΡΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΛΥ ΝΕΟΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΟ ΚΟΜΑΤΙΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.
Η ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ 1204 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΟΨΕ ΕΝΑ ΝΗΜΑ ΕΝΝΕΑ ΑΙΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ,ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟ ΤΗΣ ΛΥΩΝ ΦΙΛΙΠ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΨΑΞΑΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΑΛΩΣΗ.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΤΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΗΤΑΝ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ .ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΑΙΤΙΟ ΗΤΑΝ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΝΟΜΙΜΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΙ.ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ.ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΕΚΕΙΝΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ,ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΤΟΥ ΣΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ.ΣΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΠΟ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝ ΟΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 10:17:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
Brie Boy, συμφωνώ με την θεωρία που μόλις εξέθεσες. Είναι όντως πολύ λογικό να συνέβη αυτό αν σκεφτεί κανείς οτι αρχικός σκοπός του Κολόμβου ήταν να πάει στις Ινδίες για να βρεί μπαχαρικά κτλ κτλ. Τώρα κατάλαβα που το στήριζε η Αρβελέρ...
Βελισσάριε, συμφωνώ μαζί σου. Η άλωση της Πόλης από τους Φράγκους σίγουρα κρύβει πολλά συμφέροντα από πίσω!

In the shadows I shall be lost again...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας


569 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 10:22:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy
Όσον αφορά τώρα την σύγκριση Αθήνας- Κωνσταντινούπολης, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να μειώσω την αξία της Αθήνας και το κύρος του Αρχαίου της Πολιτισμού (ποιά είμαι εγώ για να το κάνω άλλωστε...)

Ίσως να με έχουν επηρεάσει τα βιβλία που διαβάζω... αλλά έχω μείνει με την εντύπωση ότι τον πλούτο, το μεγαλείο και την χλιδή που γνώρισε η Κωνσταντινούπολη, δεν γνώρισε άλλη πόλη στον πλανήτη...

Η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα εκ του μη όντος, κυρίως για λόγους γεωγραφικούς και συμβολικούς, και χρειάστηκαν χρόνια για να γίνει -αν έχει γίνει- κοσμόπολη, ενώ η Κωνσταντινούπολη ήταν μια υπέρλαμπρη πολιτεία, όταν οι Δυτικοί ζούσαν έναν τυπικό Μεσαίωνα, μια γνήσια μητρόπολη της εποχής της, που χάθηκε για πάντα...

Για αυτό ίσως και αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα της ιστορικής μας μνήμης...

Α, μια και το θυμήθηκα: Ερώτηση για δυνατούς λύτες: Ποιά ήταν η πρώτη πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας? (μη βιαστείτε...)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 10:28:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
Εγώ πιστεύω πως κι οι 2 πόλεις αν τις συγκρίνουμε έλαμψαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές η κάθε μία τους...

In the shadows I shall be lost again...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

VELISSARIOS
Πλήρες Μέλος

Greece
1030 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 11:00:27  Εμφάνιση Προφίλ

quote:

Α, μια και το θυμήθηκα: Ερώτηση για δυνατούς λύτες: Ποιά ήταν η πρώτη πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας? (μη βιαστείτε...)
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΥΚΗΝΕΣ ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Η ΠΙΟΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΝΩΣΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΛΛΑ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΑΘΗΝΑ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝΟΜΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
snoopy
Πλήρες Μέλος

Algeria
1042 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 11:22:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους snoopy
ΝΟΜΙΖΩ ΦΙΛΕ VELISARIE ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΜΥΚΗΝΕΣ ΥΠΗΡΧΕ Η ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ Η ΚΝΩΣΟΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΡΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ.
Η ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΗ - ΚΡΑΤΟΣ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ Η ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 3 ΗΠΕΙΡΩΝ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας


569 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 12:23:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy
Ει μισό λεπτό... καταρχάς thanks για τις απαντήσεις σας, αλλά μιλάω για την πρώτη επίσημη πρωτεύουσα του νεοιδρυθέντος ελληνικού κράτος...την διάδοχο της Κωνσταντινούπολης, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους...

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δυο πόλεων, και ας μην αναλωθούμε εκεί. Εγώ μίλαγα για την συνείδηση του κόσμου και την ξεχωριστή θέση που είχε η Πόλη σε αυτήν. Μην ξεχνάμε και την Ελλάδα των Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών, που θα αναβίωνε μόνο με την επανάκτηση της Πόλης. Η διαφορά δεν είναι στις δυο πόλεις, αλλά στην (τουλάχιστον μέχρι πριν κάποια χρόνια) συνείδηση του κόσμου.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 12:43:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
quote:
Α, μια και το θυμήθηκα: Ερώτηση για δυνατούς λύτες: Ποιά ήταν η πρώτη πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας? (μη βιαστείτε...)

Χμμ, ωραίο quiz...

H Κόρινθος;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

VELISSARIOS
Πλήρες Μέλος

Greece
1030 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 13:03:05  Εμφάνιση Προφίλ
Α!Ε ΤΟΤΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΑΙΓΙΝΑ.ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΩΝ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ.ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ Η 2 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ.Η ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΞΕΦΥΓΑ ΛΙΓΟ ΣΥΓΝΩΜΗ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας


569 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 13:28:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy
Σωστός Βελισσάριε!

Όντως ήταν η Αίγινα, για 6 μήνες περίπου. Με την έλευση του Καποδίστρια μετεφέρθη στο Ναύπλιο.

Χμ... δεν θα διαφωνήσω μαζί σου στο θέμα της Θεσσαλονίκης. Βέβαια δεν μπορώ να κρίνω ποια ήταν όντως η καταλληλότερη, αλλά με τα κριτήρια της εποχής η Θεσσαλονίκη φάνταζε ως ιδανικότερη επιλογή, καθώς ήταν ήδη ανεπτυγμένη πολιτισμικά και οικονομικά.

Μπορεί να παίζουν ρόλο και οι λόφοι.... Ας μην ξεχνάμε πως χάρη των λόφων επελέχθη αρχικώς και η τοποθεσία όπου χτίστηκε ή Κωνσταντινούπολη... (ας έλεγε ο Κωνσταντίνος για θαύματα και οράματα...)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 13:38:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
quote:

Α!Ε ΤΟΤΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΑΙΓΙΝΑ.ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΩΝ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ.ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ Η 2 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ.Η ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΞΕΦΥΓΑ ΛΙΓΟ ΣΥΓΝΩΜΗ.


Μπα μην ζητάς συγνώμη. Είπαμε ότι θα ξεφεύγουμε και θα επανερχόμαστε!

Η Αίγινα παίζει, αλλά νομίζω ότι θεωρείται μάλλον ως πρώτο διοικητικό κέντρο της κυβέρνησης Καποδίστρια παρά ως "πρωτεύουσα". Και η μεταφορά της έδρας του κράτους στο Ναύπλιο έγινε μέσα σε έναν χρόνο.

Αθήνα ή Θεσσαλονίκη; Σίγουρα τότε που έγινε η Αθήνα πρωτεύουσα δεν υπήρχε αυτό το δίλλημα. Τώρα αν θα ήταν καλό να αλλάξει η έδρα του κράτους, μπα... δεν το θεωρώ ούτε λογικό ούτε απαραίτητο. Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε και λίγο ως πολύ προσπαθεί να γίνει σημαντικό Βαλκανικό κέντρο, αλλά η Αθήνα φαίνεται να έχει πιό "δυτικοευρωπαικό" προσανατολισμό, οπότε αυτός ο δυισμός νομίζω ότι μας συμφέρει.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 28/07/2005 13:42:13Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 13:52:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
quote:
Α!Ε ΤΟΤΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΑΙΓΙΝΑ.ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ.

quote:
Σωστός Βελισσάριε!

Όντως ήταν η Αίγινα, για 6 μήνες περίπου. Με την έλευση του Καποδίστρια μετεφέρθη στο Ναύπλιο.


Και την Κόρινθο γιατί δεν την παίζετε βρε;!
Αντε μην πάρω την τσουγκράνα μου και πάω σε άλλη παραλία!


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 14:08:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
Συμφωνώ πως κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η Θεσσαλονίκη ήταν μία μεγάλη πόλη με ακμή κι ανάπτυξη.
Όμως, όταν ανακυρύχθηκε το Ελληνικό Κράτος μετά την Ελληνική Επανάσταση δε μπορούσε αυτή η πόλη να ανακηρυχθεί πρωτεύουσα μας γιατί πολύ απλά δεν συμπεριελαμβανόταν στην επικράτεια του...
Όσον αφορά την πρώτη Ελληνική πρωτεύουσα αυτή ήταν όντως το Ναύπλιο (εκεί μάλιστα έγινε κι η δολοφονία του Καποδίστρια, αν θυμάμαι καλά!).
Αυτό που είπατε για την Αίγινα δεν το γνωρίζω, δεν μάθαμε κάτι τέτοιο στην Ιστορία, δυστυχώς!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

stemix
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
630 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 18:13:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους stemix
quote:
Μπορεί να παίζουν ρόλο και οι λόφοι.... Ας μην ξεχνάμε πως χάρη των λόφων επελέχθη αρχικώς και η τοποθεσία όπου χτίστηκε ή Κωνσταντινούπολη... (ας έλεγε ο Κωνσταντίνος για θαύματα και οράματα...)

Δυστυχώς δεν μπορώ να το θυμηθώ ακριβώς, αλλά σχετικά με την επιλογή της τοποθεσίας της πόλης στο συγκεκριμένο μέρος, νομίζω πως ο Βύζαντας όταν ζήτησε μία προφητεία από το Μαντείο των Δελφών, για το ποια περιοχή ήταν ιδανικότερη για το χτίσιμο πόλης (η Ασιατική ή η Ευρωπαϊκή μεριά), έλαβε ως απάντηση "το μέρος απέναντι από τους τυφλούς".
Εννοούσαν σαν τυφλούς αυτούς που είχαν χτίσει στην Ασιατική πλευρά, την Χαλκηδόνα, μη βλέποντας ότι η μύτη στην Ευρωπαϊκή ήταν το τέλειο σημείο.
Νομίζω πως αυτή την ιστορία είχε κατά νου ο Μ. Κωνσταντίνος και επέλεξε την συγκεκριμένη τοποθεσία.
Επίσης να συμφωνήσω πως πιο όμορφη πολη δεν υπήρξε ποτέ. Η Βαγδάτη που το προσπάθησε να την φτάσει σε ομορφιά, δεν το κατάφερε. Και αν δεν κάνω λάθος, την πόλη την αποκαλούσαν "Μήλο". Είναι σύμπτωση που την Ν.Υ. την αποκαλούνε "Μεγάλο Μήλο";

Edited by - stemix on 28/07/2005 18:14:10Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

stemix
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
630 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 18:38:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους stemix
Γαμώτο, βλέπω πόλεις όπως το Λονδίνο, Παρίσι και άλλες Ευρωπαϊκές, όπου έχουν σωθεί τα κτίρια και τα μνημία τους από την εποχή της Αναγέννησης και μου σπάνε τα νεύρα, που αυτή η πόλη λεηλατήθηκε.
Να ένα link με πολύ καλές ψηφιακές αναπαραστάσεις των κτιρίων της Πόλης, κατά τον Μεσαίωνα, για να πάρετε μία ιδέα.

http://www.byzantium1200.com/contents.html 
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
χρυσος Κλωνος
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Macao
130 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 21:39:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους χρυσος Κλωνος
Νομιζω οτι, η συναισθηματικη προσεγγιση της ιστοριας ειναι τοσο λαθος οσο και τα "αν".
Το παρον θεμα διολισθαινει επικηνδυνα προς αυτη την κατευθηνση!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
nemo
Νέο Μέλος

Greece
48 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 21:59:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nemo
Χρυσέ Κλώνε νομίζω ότι σε ένα θέμα που αφορά την Κωνσταντινούπολη, θέμα που έχει τεράστια συναισθηματική επίδραση στην ελληνική κοινή γνώμη,είναι σχεδόν αδύνατον να μην υπάρξουν συναισθηματικές αναγνώσεις και εκτροπές από τις μεθόδους της επιστήμης της ιστορίας.Ωστόσο έχεις δίκιο και μάλλον πρέπει να αρχίσει η συζήτηση ξανά σε πιο "επιστημονικά" πλαίσια,χωρίς βέβαια να πιστεύω ότι δεν θα ξαναδείς συναισθηματικές προσεγγίσεις και σενάρια για την πορεία της ιστορίας αν δεν είχαν συμβεί οι αλώσεις.

Ειδικά το τελευταίο δεν μπορώ να το εγγυηθώ ούτε για τον εαυτό μου! Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 22:40:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
quote:
Και αν δεν κάνω λάθος, την πόλη την αποκαλούσαν "Μήλο". Είναι σύμπτωση που την Ν.Υ. την αποκαλούνε "Μεγάλο Μήλο";


Εστειλα δύο πουλιά στην Κόκκινη Μηλιά που λένε τα γραμμένα, το ένα σκοτώθηκε το άλλο λαβώθηκε δεν έμεινε κανένα.

Βέβαια για μας η κόκκινη μηλιά βρίσκεται πέρα από την Κωνσταντινούπολη στα βάθη της Ασίας, αλλά για τους Τούρκους ήταν η Πόλη (το Κόκκινο Μήλο).


"Μεταφορικά, οι Τούρκοι ονόμαζαν την παγκόσμια κυριαρχία τους Κόκκινο Μήλο. Πριν το 1453 το Κόκκινο Μήλο πιστευόταν ότι ήταν μία σφαίρα που κρατούσε στο δεξί χέρι του το τεράστιο άγαλμα του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, μπροστά από την Αγία Σοφία. Μετά την καταστροφή του αγάλματος το 1453, το μήλο μετακόμισε δυτικά και έγινε το επόμενο σύμβολο των Οθωμανικών σχεδίων: η κατάκτηση της πόλης της Ρώμης. "Στην Ρώμη, στην Ρώμη" φώναζε συνέχεια ο δισέγγονος του Μωάμεθ του Β, ο Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής. Για τους επόμενους σουλτάνους το Κόκκινο Μήλο ήταν η Βιέννη... "

http://www.washingtonpost.com/wp-srv/style/longterm/books/chap1/constantinople.htm


stemix πολύ καλό το link σου!

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/07/2005, 23:05:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
quote:

Νομιζω οτι, η συναισθηματικη προσεγγιση της ιστοριας ειναι τοσο λαθος οσο και τα "αν".
Το παρον θεμα διολισθαινει επικηνδυνα προς αυτη την κατευθηνση!


Μην ανησυχείς θα το επαναφέρουμε!


quote:
Ωστόσο έχεις δίκιο και μάλλον πρέπει να αρχίσει η συζήτηση ξανά σε πιο "επιστημονικά" πλαίσια,χωρίς βέβαια να πιστεύω ότι δεν θα ξαναδείς συναισθηματικές προσεγγίσεις και σενάρια για την πορεία της ιστορίας αν δεν είχαν συμβεί οι αλώσεις.

Ειδικά το τελευταίο δεν μπορώ να το εγγυηθώ ούτε για τον εαυτό μου!


Ειδικά το "τι θα γινόταν αν" έχει αρκετό ενδιαφέρον νομίζω!

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας


569 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/07/2005, 00:13:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy
quote:
stemix: Δυστυχώς δεν μπορώ να το θυμηθώ ακριβώς, αλλά σχετικά με την επιλογή της τοποθεσίας της πόλης στο συγκεκριμένο μέρος, νομίζω πως ο Βύζαντας όταν ζήτησε μία προφητεία από το Μαντείο των Δελφών, για το ποια περιοχή ήταν ιδανικότερη για το χτίσιμο πόλης (η Ασιατική ή η Ευρωπαϊκή μεριά), έλαβε ως απάντηση "το μέρος απέναντι από τους τυφλούς".

Καλέ μου Stemix, έτσι ακριβώς είναι. Να το αναλύσω λίγο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Βυζαντιο προυπήρχε ως πόλη-αποικία των Μεγάρων από τον Ζ' αιώνα π.Χ. Όταν λοιπόν αποφάσισε ο Βύζας από τα Μέγαρα να ιδρύσει αποικία, ρώτησε το Μαντείο των Δελφών και του έδωσαν ακριβώς αυτή την απάντηση, εννοώντας πιθανώς τους κατοίκους της Χαλκηδόνας, που δεν είδαν πως η απέναντι πλευρά ήταν πολύ πιο κατάλληλη.

Όταν ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα, επέλεξε αρχικώς την Χαλκηδόνα. Αργότερα σκέφτηκε πως θα ήταν καλύτερος συμβολισμός αν η νέα μητρόπολη ήταν χτισμένη σε εφτά λόφους όπως και η Ρώμη. Για να δικαιολογήσει το λάθος του και την αλλαγή σχεδίων, διέδωσε πως πάνω από τα έργα που είχαν ήδη ξεκινήσει στον Χαλκηδόνα, πετούσαν αετοί, άρπαζαν τα εργαλεία των τοπογράφων, και τα άφηναν να πέσουν στο Βυζάντιο...

Ο Κωνσταντίνος, αν μη τι άλλο, ήξερε να χειρίζεται καλά την δεισιδαιμονία του λαού. Χρησιμοποιήσε τους αστρολόγους της εποχής, για να επικυρώσουν ότι η Νέα Ρώμη θα είχε την Τύχη με το μέρος της.

Άλλο έξυπνο που σκαρφίστηκε ο Κωνσταντίνος:

Το Χερουβείμ, που του προσέφερε τα μαγικά κοσμήματα του στέμματος.Δηλ: Το στέμμα του δεν είχε πια σχήμα πολεμικό αλλά ιερατικό: Πολύτιμα πετράδια, χαρισμένα όπως έλεγε, από τους αγγέλους. Επίσης φορούσε δυο ταινίες (θα έχετε δει την εικόνα) αριστερά και δεξια στους κροτάφους, οι οποίες συμβόλιζαν τον ομφάλιο λώρο που ενώνει το προσωρινό με το αιώνιο, την κοσμική με την Θεία εξουσία. Πραγματική πολιτική διάνοια!

Ostria, ελπίζω να μην ξεφύγαμε πολύ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

stemix
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
630 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/07/2005, 09:40:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους stemix
Ωχ, Βύζαντας είπα εγώ; Τον μπέρδεψα με την ομάδα των Μεγάρων. Αυτά παθαίνεις όταν χτυπάς 14ωρα στην δουλειά. Και έχω 2 βδομάδες ακόμα πριν πάρω άδεια.
Brie Boy, έτσι είναι η ιστορία όπως την είπες.
Φίλε χρυσος Κλωνος, δεν έχεις άδικο, αλλά θα συμφωνήσω με τον nemo. Ούτε εγώ μπορώ να ξεπεράσω τα συναισθήματα που μου προκαλεί. Πάντα έτσι ήμουν. Άκουγα για την Πόλη και ανατρίχιαζα. Δεν ξέρω γιατί. Δεν εννοώ πως πιστεύω ότι όλα ήταν τέλεια και ιδανικά, βέβαια.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 30 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.25
Maintained by Digital Alchemy