ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο 5ος κι η Ελληνική Επανάσταση
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 39
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/12/2006, 08:50:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Όταν φθάσω στο τέλος του δρόμου, θα σφυρίξω τρις και θα πάω για σέρβις

...Τον τροχό που δανείστηκα απ’ τον Ιξίωνα για να βασανίσω στην ...δίνη του τον Μακεδόνα.

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Στραβων
Μέλος 1ης Βαθμίδας


55 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/12/2006, 14:31:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Στραβων  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τrainman-"Όντως Στράβων, δεν έχεις καμία απολύτως όρεξη, ούτε να διαβάσεις, ούτε και να σχολιάσεις. Τα όσα μου αναφέρεις για τα όσα παρέθεσα στην τελευταία έστω σελίδα (και όχι στις προηγούμενες), ακόμα και για ένα θέμα όπως π.χ. ο Κοσμάς, θα μπορούσες να τα είχες γράψει, είτε είχα παρουσιάσει εγώ την εργασία μου αυτή, είτε όχι. Καμία διαφορά φίλε μου"

Τελικά γιά ποιά συμπεριφορά μου με "κατηγορείς";Που βαριέμαι να αφιερώσω χρόνο (μέρες) στη μελέτη του θέματος;Που τα σχόλια μου δεν είναι αυτά που θα "έπρεπε" να ήταν με βάση τα στοιχεία που παρέθεσες;Κάτι άλλο;
Ανάλογα με την απάντηση σου θα ετοιμάσω την απολογία μου.

ΥΓ:Έχω την εντύπωση Ανδρέα ότι με την νοοτροπία σου θα μπορούσες να "αθωώσεις" και τον Εφιάλτη.Ξέρεις,δύσκολοι καιροί,φτώχια,μη σχηματισμένη εθνική ταυτότητα,το αναπόφευκτο της ήττας των Ελλήνων κ.α.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 03:13:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
Ανάλογα με την απάντηση σου θα ετοιμάσω την απολογία μου.

Δεν χρειάζεται απολογία Στράβωνα. Απλά, αγόρασε μερικά ποπ κορν, γιατί, όπως φαίνεται, σου αρέσει να βλέπεις.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 03:19:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Τον τροχό που δανείστηκα απ’ τον Ιξίωνα για να βασανίσω στην ...δίνη του τον Μακεδόνα.

Μπεκτάση φίλε μου, δεν ήξερα πως ήσουν εδώ! Νόμιζα πως, μετά από εκείνο το οδυνηρό σφίξιμο στο στομάχι είχες αποχωρήσει. Τώρα καλοκαιριάτικα βρήκες να μαζοχιστείς στο Esoterica;

Λες ο Macedon να είναι...Καρ;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 03:35:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Άλλοιώνεις όλο το νόημα της εγκυκλίου αποκρύπτοντας αυτήν την ουσιαστική παράγραφο που επιτάσσει την αποστροφή από και το μίσος προς τα μαθηματικά και τις επιστήμες και γράφεις ένα ολόκληρο κατεβατό για να αναλύσεις το "μεταξύ άλλων" που λείπει (λέγε με αποσιωπητικά).

Αντίθετα όμως με σένα δεν θα σε πώ φανατικό. Επαγγελματία απολογητή ίσως αλλά φανατικό ποτέ.


Πετσόκοψες τον Μακρυγιάννη (σελ.2) για να αποδείξεις ότι ο Επίσκοπος Μεθώνης ήταν "εκπρόσωπος του Ιμπραήμ".

Προσέθεσες λέξεις στην εγκύκλιο του Γρηγόριου για να αποδείξεις ότι αφόρισε τα μαθηματικά.

Είσαι πλαστογράφος καθ' έξιν και μάλιστα ερασιτέχνης.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 03:37:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είσαι σε καλό δρόμο Ψηλέ... oops ... trainman.

Συνέχισε έτσι

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 04:08:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
EPAITHS: Sorry αγαπητέ μου, αλλά όλα έχουν κάποιο όριο.
Δέν απευθύνεσαι ούτε σε ηλιθίους αλλά ούτε και σε στραβούς.

Ειδικά εσύ, διεκδικείς με αξιώσεις και τους δύο τίτλους!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 04:11:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Macedon: Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα ο Παπαφλέσσας που έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τόσο το πατριαρχείο που τον είχε επικηρύξει όσο και τον Π.Π. Γερμανό που τον κατηγορούσε δεξιά και αριστερά και έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει σαν γνήσιος Έλληνας και όχι σαν υπότουρκος ακόλουθος του Πατριαρχείου: Να πεθάνει με το όπλο στο χέρι. (σελ.3)

«…Μετά δε ταύτα, ο Φλέσας πάλιν ανέβη εις τας Ηγεμονίας προς αντάμωσιν του Υψηλάντου και των λοιπών αδελφών της εταιρίας. Εκεί συνήλθον οι απόστολοι, και έκαμαν το σχέδιόν των περί του κινήματος της αρχής. Εστάλη έκαστος των αποστόλων να ειδοποιήση τον σκοπόν της εταιρίας, και να φέρη αποτέλεσμα της αποστολής του, ως αλλαχού λεπτομερώς περί τούτου θα διηγηθώμεν. Τότε ο Α. Υψηλάντης εχάρισεν εις τον Αρχιμανδρίτην Φλέσαν μίαν ταμβακοθήκην πολυτιμον και δύω υπηρέτας. Εκ τούτων, ο μεν εις εδραπέτευσε καθ’ οδόν, ο δε έτερος τούρκος (Τάταρης), άγνωστος ως τοιούτος, αφού κατέβη εις Κωνσταντινούπολιν ο Παπά Φλέσας μετά τον οκτώβριον του 1820, έπραξε το ακόλουθον. Ο Αρχιμανδρίτης είχε συνήθειαν κάθε πρωί να πλύνη την γενειάδα το με παχιά σαπουνάδα, αλλ’ ο υπηρέτης του δεν επρόσεξε και έχυσε νερόν και την διέλυσε. Θυμωθείς τότε ο Φλέσας τον εκτύπησε εις το πρόσωπον (κατά στόμα) με το έξω μέρος της χειρός του. Ο τούρκος πετά το μπρίκι κάτω και τρέχει εις τον Μποσταντσίμπασην (διευθυντήν της αστυνομίας) της πόλεως, λέγει προς αυτόν ότι είναι Τούρκος, και ότι ο αφέντης του ενεργεί συνωμοσίαν κατά του Σουλτάνου (διότι ο άγνωστος ούτος Τάταρης έβλεπεν όλας τας ενεργείας του Αρχιμανδρίτου) και διεγείρει τους γκιαούριδες (απίστους) εις τα όπλα.

Ο Μποστατσίμπασης προσεκάλεσεν ενώπιόν του τον Φλέσαν, και τον ερωτά με εξαγριωμένον θυμόν: «Τι άνθρωπος είσαι συ, όπου έχεις μουσουλμάνους σκλάβους και γυρίζεις εδώ και εκεί, διεγείρεις τους ραγιάδες κατά του αφεντός μου;» Ο Αρχιμανδρίτης αφόβως αποκρίνεται. «Εφέντη μου εγώ είμαι καλόγητος και ιερεύς του Θεού. Αλήθεια γυρίζω και διαβάζω ευχάς εις τον έναν και εις τον άλλον, και με πλερώνουν». Τότε εβγάζει από τον κόλπον του ευχολόγιον, περιέχον θρησκευτικάς ευχάς και επιτραχήλιον, και λέγει: «αυτά έχω ως όπλα. Εφέντη μου, μην ακούης αυτόν τον αχάριστον άνθρωπον, διότι δεν σου λέγει την αλήθειαν. Ερχόμην από την Βλαχίαν, όπου με επροσκάλεσεν ο πατριάρχης να δώσω λόγον του ταξειδίου μου. Εις τον δρόμον εύρον αυτόν γυμνόν και πεινασμένον. Μου εζήτησε την βοήθειάν μου, και υποχρεωμένος από το ευαγγέλιον της πίστεώς μου, το οποίον μας διδάσκει να κάμνωμεν ψυχικά εις πάντα άνθρωπον, τον επήρα, αλλά δεν τον ηρώτησα αν ήναι τούρκος, μήτε αυτός μου το είπεν, έπερνα την διακονίαν μου από το Πατριαρχείον, και του έδιδα το ήμισυ. Τον τρέφω και τον ενδύω δια την ψυχήν μου. Αυτό μας διατάττει ο Χασρέτ Ισάς, ο προφήτης μας» (ούτως οι τούρκοι λέγουν τον Ιησούν Χριστόν). Ακούσας ταύτα ο Μποστατσίμπασης, εθυμώθη κατά του υπηρέτου, λέγει αυτόν αχάριστον και διατάττει να τον εβγάλωσιν έξω με γρονθοκοπήματα. Επειδή όμως αυτός εμουρμούριζε και έλεγεν, ότι εις το σπήτι του έρχονται πολλοί, και ότι είναι μεγάλος Μελέτ-μπασης (εθνάρχης), έστειλεν ο Μποστατσίμπασης να παραλάβουν τα πράγματά του από την οικίαν του, αλλ’ είχε προλάβει ο Αρχιερεύς Δέρκων και τα εσήκωσεν εκείθεν. Έδωσε και 700 γρόσια εις τους Τούρκους, και ούτως ηλευθερώθη ο Φλέσας.

Μετά ταύτα ο πατριάρχης Γρηγόριος, ο αρχιερεύς Δέρκων και οι λοιποί αδελφοί της εταιρίας, ως και η εφορεία της Κωνσταντινουπόλεως εν η και ο Παναγ. Σέκερης, έδωκαν εις αυτόν, κατά παραγγελίαν του Αλεξ. Υψηλάντου 90.000 γρόσια, και έναν άνθρωπον από το εμπορικόν του κατάστημα, Δημήτριον Δραγώνον ονομαζόμενον και καταγόμενον από το χωρίον Σέλιτσα του Δήμου Αβίας και ούτω τον εφυγάδευσαν εκείθεν» (Φωτάκου: Βίος Παπαφλέσα, σελ.9-11)


Edited by - Trainman on 04/12/2006 04:15:14Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 05:38:25  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γνωρίζουμε πως ο Γρηγόριος ο Ε΄ κυνήγησε την επανάσταση με όποιον τρόπο μπορούσε. Αφόρισε τα γραπτά του Ρήγα, εξέδωσε κείμενα κατά των ιδεών της ελευθερίας, βοήθησε το Σουλτάνο όσο μπόρεσε και όταν του ζητήθηκε και γενικά έκανε όσο καλύτερα μπορούσε τη δουλειά που του ανατέθηκε, αλλά ίσως δεν την έκανε όσο καλά περίμενε ο εργοδότης του.

Ο Γρηγόριος όμως δεν ήταν ο μόνος. Αυτό που αγνοεί ο πολύς κόσμος είναι πως το πατριαρχείο δεν εξέδωσε μία αλλά τέσσερις αφοριστικές εγκυκλίους κατά της επανάστασης, τη μία από το Γρηγόριο και τις υπόλοιπες τρεις από τον διάδοχό του πατριάρχη Ευγένιο το Β΄ έναν αγράμματο βουλγαρικής καταγωγής.

Οι αφοριστικές εγκύκλιοι του Ευγένιου έχουν την ίδια δομή και το ίδιο ύφος με την εγκύκλιο του προκατόχου του Γρηγορίου δείχνοντας τη συνεπή γραμμή του πατριαρχείου στη "δουλική υποταγή" που επίτασσε ο εργοδότης τους. Οι δύο απ'αυτές τις εγκυκλίους εκδόθηκαν τον Αύγουστο του 1821 και η τρίτη τον Ιανουάριο του 1822.

Οι εγκύκλιοι παρατίθενται στο έργο του Δ. Σοφιανού "Εγκύκλιοι (1821-1822) του Οικουμενικού Πατριάρχη Ευγενίου του Β΄ περί δουλικής υποταγής των Ελλήνων στον Οθωμανό κατακτητή", στο Β΄ τόμο του δελτίου του Κεντρου Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νεότερου ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.

Θα τις παραθέσω κι εδώ ώστε να έχουμε όλοι μια καλύτερη εικόνα της συμβολής του πατριαρχείου στην συνέχιση της οθωμανικής δουλείας.

macedon

Edited by - macedon on 04/12/2006 07:14:36Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

EPAITHS
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
244 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 06:50:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους EPAITHS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
TRAINMAN ο Μέγας
quote:
Ειδικά εσύ, διεκδικείς με αξιώσεις και τους δύο τίτλους!

Έχεις χάσει εδώ και καιρό κάθε αίσθηση πραγματικότητας, και αυτό δέν φαίνεται στην συμπεριφορά σου μόνο απέναντι μου που διεκδικώ τους τίτλους αλλά και απέναντι των άλλων που δέν τους διεκδικούν!!
Σε καταλάβαν βλέπεις για τα καλά τί σκατόμουτρο είσαι, η προπαγάνδα σου των ατέλειωτων κατεβατών δέν πέρασε.

_____________________________________
ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
amalia
_____________________________________
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 08:57:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Λες ο Macedon να είναι...Καρ; Trainman Απεστάλη: 04/12/2006, 04:11:51

...εννοείς «όχημα»;

Η γνώμη μου πάντως είναι ότι...
…no one can enter or leave the station except on the train that the Trainman conducts.

Θα φανεί ...πόσο καλό πρόγραμμα έχει ο καλός μας φίλος Macedon μόλις σταματήσει στο Mobil Ave. για τσιγάρα.


Λουκάς


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

EPAITHS
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
244 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 09:55:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους EPAITHS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ο Γρηγόριος όμως δεν ήταν ο μόνος. Αυτό που αγνοεί ο πολύς κόσμος είναι πως το πατριαρχείο δεν εξέδωσε μία αλλά τέσσερις αφοριστικές εγκυκλίους κατά της επανάστασης, τη μία από το Γρηγόριο και τις υπόλοιπες τρεις από τον διάδοχό του πατριάρχη Ευγένιο το Β΄ έναν αγράμματο βουλγαρικής καταγωγής.

Φίλε macedon τα κριτήρια με τα οποία εξελέγετο πάντοτε ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως απο το 1453 μέχρι ακόμα και σήμερα κάποια στιγμή τα εξέθεσα. Κάτι έγραψα και για το "πεσκές" αλλά ο πολλά βαρύς Ανδρέας TRAINMAN τα προσπέρασε ξώφαλτσα έκανε οτι δέν τα είδε.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/12/2006, 20:32:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
…no one can enter or leave the station except on the train that the Trainman conducts.

Θα φανεί ...πόσο καλό πρόγραμμα έχει ο καλός μας φίλος Macedon μόλις σταματήσει στο Mobil Ave. για τσιγάρα.


Φίλε μου Μπεκτάση, επιτέλους με κατάλαβες!

Όσο για τον Macedon, σιγά μην σταματήσει στο Mobil Ave. Στα δύσκολα, βλέπεις, θυμάται πως έχει σταματήσει το κάπνισμα!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/12/2006, 20:34:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
Στράβων: Έχεις δίκιο.Είμαι αυστηρός εθνικιστής (και ρομαντικός).

Εδώ με "έπιασες".Είμαι όντως ουτοπιστής.Αν μπορούσαν όλοι οι Έλληνες να ήταν "Σπαρτιάτες" (ομοιογένεια,γενναιότητα,υπερηφάνεια) θα ήμουν ο πιό ευτυχισμένος άνθρωπος στον πλανήτη (μετά τον Καρεμπέ).

Έχω την εντύπωση Ανδρέα ότι με την νοοτροπία σου θα μπορούσες να "αθωώσεις" και τον Εφιάλτη


Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΠΕΗΣ

«Χαρακτηριστικόν παράδειγμα στρατιωτικής συσσωματώσεως αποτελεί η Μάνη. Εις την περιοχήν αυτήν της Πελοποννήσου, τελούσαν από της Αλώσεως υπό τοπικούς στρατιωτικούς αρχηγούς, ιδρύεται από των μέσων του 18ου αιώνος ημιανεξάρτητος Ηγεμονία, υπό ίδιον Καπετάνιον τον Μανιάτμπεην, διοριζόμενον υπό της τουρκικής εξουσίας και υποκείμενον εις συμβολικόν φόρον, σπανίως όμως και τούτον καταβαλλόμενον.

Ο Μπέης της Μάνης, συνεκέντρωνε εις χείρας του την ανωτάτην στρατιωτικήν, πολιτικήν και φορολογικήν εξουσίαν, ασκών έλεγχον και επί της οικονομικής της Μάνης ζωής, δια της αποκλειστικής διαχειρίσεως και διενεργείας του εκτός της Ηγεμονίας του εμπορίου». (Ν. Πανταζόπουλου, «Ελλήνων συσσωματώσεις κατά την τουρκοκρατίαν – Ανάτυπον εκ του περιοδικού «Γνώσεις», Αθήναι 1958)

«…αι νήσοι του Αιγαίου Πελάγους ετέλουν υπό την επίβλεψιν του Καπιτάν-Πασά, του οποίου εκτελεστική αρχή ήτο ο διερμηνεύς του στόλου, ανήκων και αυτός εις την τάξιν των Φαναριωτών» (Ν. Μοσχόπουλος: Η ελληνική Επανάστασις κατά τους Τούρκους ιστοριογράφους» (σ.σ. την εποχή της εξέγερσης της Επανάστασης, διερμηνεύς (δραγουμάνος) του στόλου, ήταν ο Ν. Μουρούζης).


Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΗ


«Όταν είμεθα αρματολοί, τα παιδιά μας ήταν εις την Μάνην, εις την Καστανιά την μεγάλην. Εις την Μάνην επηγαίναμε εις τες σημαντικές ημέρες, όταν είμεθα αρματολοί. Εις την Μάνην πάντοτε επηγαίναμεν βοήθεια εις τον Μπέη Κουμουντουράκη, εις τες χρείες τους και εβοηθούσαμε το μέρος τους (…) Ο Καπετάνιος Κωνσταντής Δουράκης, φίλος του πατρός μου και οι Κιτρινιαραίοι ανοίγουν πολέμους. Εμείς μεντάτι (…) Ο Ζαχαριάς εβοηθούσε τους άλλους, επολεμούσαμε και έπειτα εσμίγαμεν έξω. Εγώ υπεστήριζον τον Μπέην και με τον Καποτάνιο τον φίλον μου. Ένα ή δύο μήνες το καλοκαίρι, έπρεπε να βοηθήσω τους δικούς μου». (Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: Διήγησις συμβάντων ελληνικής φυλής Τόμος Α’)


Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΜΠΕΗ


«Όταν ο Φλέσας ήτον εις Κωνσταντινούπολιν, καταβάς από το Κισνόβι, εύρε τον Αλέξανδρον Κουμουνδουράκην, όστις εζήτει την αρχηγίαν της Μάνης. Τούτον ενίσχυσε και τον ενεθάρρυνε να επιμείνη ζητών την θέσιν του Μπάσμπογου της Μάνης από τον Καπετάν-πασά, όστις είναι ο στόλαρχος του Σουλτάνου. Αυτός είχεν εις την δικαιοδοσίαν του τας νήσους και όλην την Μάνην, όστις δια την ασφάλειαν του τόπου, διώριζεν ένα διοικητήν ονομαζόμενον τουρκιστί Μπάσμπογου. Ούτος έδιδε δύω στενούς συγγενείς αδελφούς, ή υιούς του εις τον Καπετάν-πασά ως ομήρους, τους οποίους ετήρει εις τον Ναύσταθμον προς διατήρησιν των μεταξύ των συμφωνιών, ήτοι να μη συμβαίνουν πειρατείαι εις την θάλασσαν και ληστείαι εις την ξηράν. Αλλ’ επειδή οι όμηροι ούτοι ήσαν χριστιανοί, συγκατένευεν ο Καπετάν-πασάς, να τους παραδίδη εις τον Πατριάρχην να τους φυλάττη εις το Πατριαρχείον υπόχρεως ων δια πάσαν πράξιν». (Μιχάλης Οικονόμου, γραμματικός του Κολοκοτρώνη στο έργο του «Ιστορικά της Ελληνικής Παλιγγενεσίας»).


Edited by - Trainman on 05/12/2006 21:23:00Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/12/2006, 20:46:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
Macedon : Γνωρίζουμε πως ο Γρηγόριος ο Ε΄ κυνήγησε την επανάσταση με όποιον τρόπο μπορούσε.

Για το πώς "ηλευθερώθη ο Φλέσας" θα μας πεις;

Edited by - Trainman on 05/12/2006 20:50:32Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/12/2006, 23:33:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
[quote] [Φίλε μου Μπεκτάση, επιτέλους με κατάλαβες! Trainman Απεστάλη: 05/12/2006,

/quote]

Διαισθάνομαι ότι αν αντέξουν οι υπόλοιποι κανένα δυο μέρες ακόμη, θα πάμε εφ’ όλης της ύλης, και όποιος αντέξει αυτή τη φορά που λένε.
Στην πορεία μπορεί να ανακαλύψεις και τον ...χαμένο θησαυρό σου.

...Λες μόλις να κατάλαβα τον Trainman;

Τόσες ωραίες πάσες σου έκανα την τελευταία φορά, με Περσεφόνη, Μηροβαίο, 7 θέσεις, καράβια, τροχούς, κλπ!!!

Ξέρεις τι μου άρεσε απ’ όσα εγράφησαν μέχρι τώρα; Κανένας αρχαιογνώστης δεν διεκδίκησε τον Νείλο για πάρτι των Ελλήνων, τουλάχιστον εννοιολογικά. Κρίμα.

Όλα στο πόδι τα περνάνε φίλε μου.

Απορώ όμως με κάποιους που δεν κατάφεραν να απολαύσουν μέχρι τώρα το καταπληκτικό «θέαμα» που παρουσιάσατε εσύ και ο Macedon και θέλουν σώνει και καλά να σας βλέπουν εχθρούς ή προπαγανδιστές και όχι ωραίους παίκτες.

Για άλλη μια φορά υποκλίνομαι στον κόπο που κάνατε και οι δύο, χωρίς να θέλω να αδικήσω μ’ αυτή την δήλωση τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Μην αφήσετε κανένα να σας χαλάσει. Αξίζετε συγχαρητηρίων.

Λουκάς

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Rapsodos
Νέο Μέλος

Greece
6 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/12/2006, 23:42:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Rapsodos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
den simfono boro na rotiso kati?boreite na mou pite pou diabasate kati tetoio ?kai oi tourkoi tote giati ton skotosan afou den epedioke epanastasi?
kata tin gnomi mou ta bgazou afta gia na aporofisoun ta sxolia ta arnitika
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Rapsodos
Νέο Μέλος

Greece
6 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/12/2006, 23:43:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Rapsodos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
den simfono boro na rotiso kati?boreite na mou pite pou diabasate kati tetoio ?kai oi tourkoi tote giati ton skotosan afou den epedioke epanastasi?
kata tin gnomi mou ta bgazou afta gia na aporofisoun ta sxolia ta arnitika
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/12/2006, 09:26:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Rapsodos, θα σε παρακαλούσα να γράφεις με ελληνικούς χαρακτήρες κι όχι με λατινικούς ώστε να είναι περισσότερο ευανάγνωστα τα μηνύματα σου.

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/12/2006, 21:29:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
...Λες μόλις να κατάλαβα τον Trainman;

Ναι, φίλε Μπεκτάση.

quote:
Απορώ όμως με κάποιους που δεν κατάφεραν να απολαύσουν μέχρι τώρα το καταπληκτικό «θέαμα» που παρουσιάσατε εσύ και ο Macedon και θέλουν σώνει και καλά να σας βλέπουν εχθρούς ή προπαγανδιστές και όχι ωραίους παίκτες.

Οι ωραίοι παίκτες πρέπει να έχουν συναίσθηση της ομορφιάς τους όμως...

quote:
Τόσες ωραίες πάσες σου έκανα την τελευταία φορά, με Περσεφόνη, Μηροβαίο, 7 θέσεις, καράβια, τροχούς, κλπ!!!

Θυμάμαι ακόμα την εκκρεμότητα που υπάρχει με τα μυστικά γράμματα. Το ραντεβού ισχύει ακόμα...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/12/2006, 21:49:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


quote:
Macedon : Δεν αναζητώ ελληνική συνείδηση στα κείμενά του (σ.σ. Κοσμά). Άλλωστε η λέξη "ελληνισμός" ήταν κάτι μιαρό για τους χριστιανούς.

Αν τα παιδιά σας μάθουν αυτά που έκανε η εκκλησία και οι εκπρόσωποί της στον ελληνισμό, και αν συνεχίζουν να ακολουθούν τους συνεργάτες των οθωμανών τότε καλά θα κάνουν να ντρέπονται.

Στράβων : Έχω την εντύπωση Ανδρέα ότι με την νοοτροπία σου θα μπορούσες να "αθωώσεις" και τον Εφιάλτη.


ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ «ΕΦΙΑΛΤΗ»…

…που εκδόθηκε από το Πατριαρχικό Τυπογραφείο στα 1808 υπό τον τίτλο «Επιτομή Χρονολογική της Γενικής Ιστορίας» προς χρήσιν των Φιλομαθών προς χρήσιν των Φιλομαθών νέων Ελλήνων» , δεν είναι ελληνοκεντρικό, ούτε έχει στο εξώφυλλο τον Θεμιστοκλή να καλεί «Ίτε παίδες Ελλήνων ελευθερούτε πατρίδα». Αντιθέτως, σκοπεύει να καλύψει ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας από τον Αδάμ (σύμφωνα με την κρατούσα τότε χριστιανική και μωαμεθανική αντίληψη) μέχρι την εποχή που εκδόθηκε.

Το βιβλίο, κατά τα εκπαιδευτικά πρότυπα της εποχής, βρίθει άχρηστων πληροφοριών, ονομάτων και ημερομηνιών – χρήσιμων μόνον για τους λογίους που θα ήθελαν να μετεκπαιδευτούν στο εξωτερικό και να σταθούν ισότιμα απέναντι στους δυτικούς ομολόγους τους. Συγγραφέας αναφέρεται κάποιος Λάμπρος Αντωνιάδης από την Βλαχία, αγνώστων λοιπών στοιχείων (ίσως πρόκειται περί ψευδωνύμου). Από κει και πέρα, όποιος έχει την περιέργεια να δει πόσο μιαρή ήταν η λέξη «ελληνισμός» για τους χριστιανούς και το πατριαρχείο, μπορεί να ρίξει μια ματιά. Αλλιώς, ας συνεχίσει όπως ξέρει.

Παραθέτω ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα ασχολίαστα, με δική μου επιλογή και υπογραμμίσεις:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Ο φύσει δεινός εγκείμονος έρως ταις ψυχαίς των ευαισθήτων περί τας μαθήσεις άρχισε, χάρις τω Θεώ, να αναπτερόνη πάλιν και ημάς τους εκγόνους των περιαδομένων εκείνων πρώτων καλλιεργητών των επιστημών εν τη Ευρώπη Ελλήνων (οίτινες δια την επί τα χείρω μεταβολήν των ανθρωπίνων πραγμάτων επτερορρυήσαμεν προ αιώνων ήδη και κατά τας γενναίας επιστήμας και κατά τας ελευθερίους τέχνας) παρορμών πάντα φιλότιμον και φιλόκαλον ομογενή εις το να συνεισφέρη έκαστος των κατά δύναμιν έρανον εις ανάκλησιν της πρώτης περί την γνώσιν των όντων ευδαιμονίας του γένους, ο μεν δια συγγραφικής ιδίας, ο δε δια μεταφράσεως, ο δε δια χρηματικής επικουρίας και άλλος δι’ άλλου αγαθού, ου ευμοίρησεν εξ ιδρώτων και φιλοπονίας. Πάντες δε οι πεπαιδευμένοι οι και άκρω δακτύλω, φασί του Νέκταρος και της αμβροσίας των θυγατέρων του Διός γευσάμενοι, ομολογούσιν εκ συμφώνω, ότι εξάρχει του παναρμονίου χορού η Τερψιχόρη ης πρεσβύτερος γόνος σεμνύεται η ιστορία, καθ’ ότι απαλλάττει τους εραστάς από τας χιμαίρας και τους κονταύρους και τους τραγελάφους της απάτης την οποίαν εγέννησεν, ως μη όφειλεν η επάρατος πλεονεξία και εξέθρεψεν η θεστυγής υπόκρισις και τυφλοίς οφθαλμοίς διαδέχεται η απειρόκαλος άγνοια…»

* Για τα πολιτεύματα του παρελθόντος: «Φέρονται εν τη ιστορία και Δημοκρατίαι, ως η των Αθηναίων και Αριστοκρατίαι ως η της Βενετίας και Γένοβας, άπερ εισί τα λοιπά δύο είδη της πολιτικής διοικήσεως. Και Μοναρχία μεν εστί σύστημα αρχής, διοικούμενον υφ’ ενός μόνου κατά τους νόμους αυτής. Δημοκρατία δε, ομοίως, το υπό παντός του πλήθους. Και Αριστοκρατία ομοίως, το υπό των εκλελεγμένων και ευγενών».

* Για την εκστρατεία των Μήδων κατά της Ελλάδας:"... Δαρείος αφ ου, ως είρηται, υπέταξε την Βαβυλώνα, ήγειρε πόλεμον, πρώτον κατά των Σκυθών, αλλά διαβάς τον Βόσπορον και τον Ίστρον, απολέσας το κάλλιστον του στρατεύματός του, ουδέν κατώρθωσε. Έπειτα, κατά των Ελλήνων, παρορμηθείς εις τούτο, τόσον υπό του Ιππία τυράννου των Αθηνών, καταφυγόντος εις αυτόν και δεομένου να τον αποκαταστήσει εις την προτέραν εξουσίαν του, όσον και δια τας εν μικρά Ασία συνεχείς νίκας των Ελλήνων, κατά του Μεγαβύζου Σατράπου του, εφ ω η απέστελλεν εις την Ελλάδα τριακοσίας χιλιάδας στρατόν υπό στρατηγώ Μαρδονίω τω γαμβρώ του…»

«…ο πολυάριθμος μεν στρατός, αγενής δε ως προς Ελληνικήν ανδρείαν, κατετροπώθη φρικτώς εν Μαραθώνι, υπό δέκα μόνον χιλιάδων Ελλήνων στρατηγούντος του Περικλέους Μιλτιάδου Αθηναίου. Η ολεθρία είδησις ταύτης της αισχίστης ήττας, επροξένησε τω Δαρείω κατακάρδιον λύπην και ταχέως τον θάνατον…»


«...Διαδέχθη δε τον Δαρείον Ξέρξης ο υιός αυτού, βασιλεύσας 20 έτη, όστις τω τετάρτω έτει της βασιλείας του εξηκολούθησε τον κατά των Ελλήνων προετοιμασθέντα παρά του πατρός του πόλεμον, του οποίου διάφορα περιστατικά διηγούνται κατά μέρος οι αρχαίοι συγγραφείς. Η στρατιά αυτή, κατά τον Ηρόδοτον συνίστατο σχεδόν από δύο μιλλιούνια εις πεζικόν και ιππικόν, άνευ των εν ταις ναυσί στρατευμάτων, ταις ούσαις επέξεινα των χιλίων διακοσίων και γεφυρώσας τον Ελλήσποντον διεβίβασε τα στρατεύματά του εις Ευρώπην. Δια δε του κατά τον Άθω ισθμού μεθείλκυσε τον στόλον του δια να προκαταλάβη τους Έλληνας απαρασκευάστους, αλλ’ η ουτωσί τερατουργός και αναρίθμητος εκστρατεία κατήντησε τόσον ελεεινή, ως ουδέποτε άλλη τις. Επειδή Θεμιστοκλής στρατηγός Αθηναίων κατεχάλασεν αυτόν τον στόλον των Περσών κοντά εις την Σαλαμίνα και τον εφεξής χρόνον, η τοσαύτη στρατιά της ξηράς υπό στρατηγώ τω ειρημένω Μαρδονίω απολέσθη εξ ολοκλήρου κοντά εις τας πλαταιάς πόλιν της βοιωτίας. Ταύτα τα μεγάλα θαύματα εγένοντο εν έτει 484 προ Χριστού και 270 από κτίσεως Ρώμης...».


* Για τους Θηβαίους: «…Ο επαμινώνδας, στρατηγός των Θηβαίων, των καταδυναστευομένων έως τότε υπό των Λακεδαιμονίων, επαναστάς κατ’ αυτών, τους ενίκησε πολλάκις και τους κατήντησε να μην δύνωνται εις το εξής να καταδυναστεύσωσι τους ομόρους των…»

* Για τους πολέμους μεταξύ των ελληνικών πόλεων: «Οι Έλληνες κατ’ αυτόν τον καιρόν, εκτός των κατά Αρταξέρξου διαφόρων πολέμων, καθ’ ους αείποτε εθριάμβευσαν, είχον και εμφυλίους πολέμους, ως κυριώτερος ήτον ο μεταξύ των Αθηναίων και των Λακεδαιμονίων, διαφωνούντων αείποτε δια την διαφοράν της διοικήσεώς των (…)

Μετά την παρακμήν των Λακεδαιμονίων, οι Έλληνες μηδαμώς ησυχάζοντες, επροξένησαν εαυτοίς τον ίδιον όλεθρον δια των εμφυλίων πολέμων και δια των αδιαλείπτων διχονοιών τους (…)

Μετά την τελευτήν του Αλεξάνδρου, οι Έλληνες δεν εδυνήθησαν πλέον να ανακτήσωνται την προτέραν ελευθερίαν τους με όλον οπού επροσπάθησαν, εξ αιτίας των προς αλλήλους διχονοιών τους".

* Για τον Φίλιππο, τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες: «...Μετά την παρακμήν των Λακεδαιμονίων, οι Έλληνες μηδαμώς ησυχάζοντες, επροξένησαν εαυτοίς τον ίδιον όλεθρον δια των εμφυλίων πολέμων και δια των αδιαλείπτων διχονοιών τους. Αλλ’ εκ τούτων, Φίλιππος, ο Βασιλεύς Μακεδόνων μεγάλως ωφελήθη και ενεδυναμώθη δια της αγχινοίας του μάλλον, παρά δια της ανδρειάς του, ώστε κατήντησε να γένη κύριος σχεδόν όλης της Ελλάδος και μόνοι οι Αθηναίοι των άλλων Ελλήνων, εμψυχωθέντες υπό του Δημοσθένους, αντέστησαν όλαις δυνάμεσι προς την μέλλουσαν μεγαλειότητα των Μακεδόνων, πλην ανωφελώς…»

«…Τω 356 έτει προ Χριστού, εγεννήθη ο μέγας Αλέξανδρος την αυτιώ νύκτα, καθ’ ην επυρπολήθη εν Εφέσω περίφημος ναός της Αρτέμιδος υπό Ερωστράτου…»

«Ο υιός αυτού (σ.σ. του Φιλίππου) μέγας Αλέξανδρος, διαδεχθείς αυτόν κατώρθωσε να ψηφισθή και να χειροτονηθεί στρατηγός πάντων των Ελλήνων κατά των Περσών, εν ω δε απεδήμει εις εκστρατείαν κατά των Θρακών, επανέστησαν κατ’ αυτού οι Θηβαίοι (…)

«…Τω 422 έτει από Ρώμης και 332 προ Χριστού, ήρξατο τον κατά των Περσών πόλεμον ο μέγας Αλέξανδρος, κατετρόπωσε τρις και διέφθειρε τα παμπληθή στρατεύματα του Δαρείου με ολιγάριθμον στρατόν, α’ εις Γρανικόν, β’ εις Κιλικίαν, έπειτα και την Τύρον ελών κατηδάφισε και γ’ εν Αρβύλοις, ότε δη και την υστάτην νίκην επέφερε, καταθραύσας πάσαν την δύναμιν του Δαρείου…»

«...Ο Αριστοτέλης, περίφημος φιλόσοφος και διδάσκαλος του μεγάλου Αλεξάνδρου, απέθανεν εν ηλικία ετών 63».

* Για την Κάθοδο των Μυρίων: «…οι δε μεθ’ εαυτού δέκα χιλιάδες Έλληνες αντιστάνες, δεν ηθέλησαν ουδαμώς να παραδοθούν τοις Πέρσαις, ύστερον δε υπό του Αρταξέρξου στρατηγών δολοφονευθέντος του Κλεάρχου, ο Ξενοφών, μαθητής του Σωκράτους, έγινε στρατηγός του στρατεύματος αυτού, και διαπέρασεν αυτό δια μέσου διαφόρων βαρβάρων εθνών, από του ευφράτου, έως του Ευξείνου πόντου και εκείθεν εις την Ελλάδα. Ταύτην την περιβόητον ανάβασιν των δέκα χιλιάδων συνέγραψε ο αυτός Ξενοφών, ων και καλός συγγραφεύς και άριστος στρατηγός. Ήκμαζε τηνικαύτα και ο περίφημος Αγησίλαος Βασιλεύς των Λακεδαιμονίων, άριστος στρατηγός και ενάρετος Βασιλεύς, ου τον βίον συνέγραψε ο Ξενοφών..."

* Για την Σπάρτη και την παρακμή της: "...Οι Λακεδαιμόνιοι, γενόμενοι φρικτοί εις όλους τους Έλληνας, εξέπεσον δι όλου της προτέρας αυτών δόξης δια τον τύφον και έπαρσιν αυτών, άπερ τους έκαμαν μισητούς προς πάντας τους λοιπούς Έλληνας". (Σημ.: Η Σπάρτη, με εξαίρεση την παραπάνω αναφορά στον Αγησίλαο, έχει μόνον αρνητικούς χαρακτηρισμούς, ενώ από το σύγγραμμα απουσιάζει η Μάχη των Θερμοπυλών)

* Για τον Μεγάλο Κωνσταντίνο : «...Ο Μέγας Κωνσταντίνος εδοκίμασε μεγάλην θλίψιν δια τον θάνατον Κρίσπον του υιού του, τον οποίον εφόνευσε δια της κατ’ αυτού ψευδεπιπλάστου διαβολής της μητρυάς του Φαύστας, ή Φαυστίνας θυγατρός του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (…) Βαπτισθείς προτού αποθανείν κατά την τότε συνήθειαν, καθ’ ην εδίδετο το βάπτισμα τοις εν ηλικία και μετά τινα καιρόν, της εις την ευσέβειαν επιστροφής αυτών…»

Σημειωτέον ότι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρεται ο Μ. Κωνσταντίνος ως «άγιος και ισαπόστολος».

* Για τον Μωάμεθ και το Ισλάμ: «Εγεννήθη εν τη Μέκκα της Αραβίας, ήτον φιλόδοξος και αγχίνους μετ’ ευτολμίας εις την διάταξιν των δογμάτων του, εν μέρει βία, ή πειθοί χρώμενος καίτοι αγράμματος, κατά τινας. Τότε αι μεταξύ των χριστιανών διχόνιαι και διαιρέσεις, συνέβαλον τα μέγιστα εις την πρόοδον της θρησκείας ταύτης…»

* Για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης: «...Η δύναμις των Τούρκων αύξανε από ημέρας εις ημέραν. Του αποθανόντος Παγιαζίδ διάδοχος εγένετο ο υιός του Σουλεϊμάν και τούτου δε Μεχεμέδ α’ και τούτου αποθανόντος ο υιός Μουράδ β’ και αύθις τούτου ο υιός Μεχεμέδ β’ όστις και την Κωνσταντινούπολιν εκυρίευσε. Ούτως νικητής και τροπαιούχος εν πολλαίς εκστρατείαις εβασίλευσεν έως του 1481 (…) Οι έσχατοι αυτοκράτορες της Κωνσταντινουπόλεως Μανουήλ ο παλαιολόγος αποθανών κατέλιπε διάδοχον τον υιόν Ιωάννην παλαιολόγον, ος βασιλεύση έτη 23 κατέλιπε διάδοχον τον υιόν Κωνσταντίνον η’ εφ ου εάλω η Κωνσταντινούπολις. Ούτος ο δυστυχής βασιλεύς προέκρινε να αποθάνη μάλλον με τα άρματα εις χείρας, ή να γένη αιχμάλωτος των Τούρκων»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν υπάρξει ενδιαφέρον, προτίθεμαι να αναρτήσω και ένα δεύτερο μέρος σχετικά με θρησκευτικά και πολιτιστικά θέματα, καθώς και λίγες ακόμα ρωμαϊκές βιογραφίες.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/12/2006, 00:36:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Trainman,

Έχε υπόψη σου ότι οι άνθρωποι κρατάνε στην μνήμη τους αιρετικά κάποια πράγματα και μ’ αυτά σε χαρακτηρίζουν.
Το ευρύτερο πλαίσιο της σκέψης σου τις πιο πολλές φορές το αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται να το κατανοήσουν.
Μη ξεχνάς ότι ο άνθρωπος μαθαίνει εύκολα, ενώ για να ξεμάθει κάτι χρειάζεται δεκαπλάσια προσπάθεια για να μη πούμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αρνείται πεισματικά να αποποιηθεί κάποια γνώση.
Οι άνθρωποι όταν μάθουν κάτι καινούργιο το θεωρούν αμέσως κτήμα τους και αν τυχόν εσύ προσπαθήσεις να τους το διαγράψεις αυτοί πάντα θα αμύνονται.
Μεσολαβεί βλέπεις και ο κοινωνικός εγωισμός της μετριότητας, «Ποιος είσαι εσύ κύριε που τα ξέρεις καλύτερα από εμάς και τι επιδιώκεις να πετύχεις με το να μας πείσεις να αλλάξουμε ιδέες;» θα σου πούνε.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις καλύτερα είναι να βάζεις τον ...αυτόματο πιλότο και να απολαμβάνεις και εσύ το θέαμα μέχρι να σου έλθει καλή πάσα.

Λουκάς

Edited by - ΕΡΙΩΠΙΣ on 07/12/2006 00:39:17Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/12/2006, 05:49:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω τη σκοπιμότητα ενός ακόμη κατεβατού με θέμα το βιβλίο ιστορίας που εξέδωσε το Ρουμ Πατρικανεζί (το πατριαρχείο των Ρωμαίων, όπως αυτοπροσδιορίζεται) για τη χρήση του ονόματος "Έλληνας".

Στις διδαχές του Κοσμά (τον οποίο παίρνεις σαν εφαλτήριο) το όνομα Έλληνας δεν άναφέρεται πουθενά (εκτός από μία φορά και κει αποδοκιμαστικά). Αν έχεις διαφορετική πληροφόρηση ευχαρίστως να την ακούσουμε.

Τώρα, το βιβλίο ιστορίας που αναφερόταν στην Αρχαία Ελλάδα, λογικό ήταν να τους αναφέρει σαν "Έλληνες" καθώς δεν μπορούσε να τους ονομάσει διαφορετικά.

Με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούν τον όρο "Έλληνας" και τα εγχειρίδια ιστορίας του Μεξικού που αναφέρονται στην Αρχαία Ελλάδα. Λες να είναι κι αυτοί Έλληνες και να μην το ξέρουν;

Όσο για τους Εφιάλτες, μπορεί και να αθωώνονται ενίοτε από τους γραφιάδες της διδακτέας ιστορίας αλλά από τη συνείδηση των ανθρώπων και την ιστορική αλήθεια δεν αθωώνονται ποτέ.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/12/2006, 07:39:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε Macedon,

Σίγουρα θα έχεις υπόψη σου την εργασία του Αθανασίου Σταγειρίτου (Έκδ. 20 Αυγούστου 1815).
Πολλοί φιλότιμοι αρχαιογνώστες, ιδιαίτερα στις μέρες μας, την θεωρούν το νεώτερο «Κλασικό Ελληνικό Ευαγγέλιο» όχι μόνο για το περιεχόμενο του αλλά και για τον εθνεγερτικό χαρακτήρα του.
Εκεί κοντά στο τέλος του εισαγωγικού σημειώματος «Προς τους Ομογενείς Νέους» γράφει το εξής περίεργο:
«...Λοιπόν, φίλοι Νέοι, βλαστοί της Ελλάδος, δράμετε προς τον Σοφώτατον και Φιλογενέστατον και Παναγιώτατον Πατριάρχην και πατέρα ημών, προς τους Πανιερωτάτους Αρχιερείς, προς τους υψηλοτάτους Ηγεμόνας, προς τους ενδοξοτάτους δραγουμάνους,.....κλπ., κλπ.».

Με τις σημερινές Μακιαβελικές αντιλήψεις που θέλουν τους ανά τους αιώνας αρχαιογνώστες να είναι εχθροί της Εκκλησίας, ο Αθανάσιος Σταγειρίτης σε ποια κατηγορία εντάσσεται;
Ας μη βιαστεί κανείς να τον εντάξει στους υποτακτικούς του «Ρούμ Πατρικανεζί» διότι πολλοί αρχαιολάτρες θα κάνουν χαρακίρι με μολυσμένα αρχαία όστρακα.

Αν θεωρηθεί λοιπόν προδότης ο Πατριάρχης θα πρέπει με την ίδια λογική να αποκαθηλωθεί όχι μόνο ο Αθανάσιος Σταγειρίτης αλλά και χιλιάδες άνθρωποι εκείνης της εποχής που είχαν την ίδια συμπεριφορά και αντιλήψεις. Δεν γνωρίζω τελικά τι θα απομείνει.

Τώρα όσον αφορά την ονομασία «Ρούμ» θεωρώ ότι λανθασμένα μεταφράζεται «Ρωμαίοι».
Άραβες, Τούρκοι, (ακόμα και το Κοράνι), Ρούμ αποκαλούν τους Έλληνες.
Τους Ρωμαίους τους ονόμαζαν πάντοτε «Ρουμάν».
Η αναφορά του προφήτη μέσα στο Κοράνι για τους Ρούμ αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες και ποτέ τους Ρωμαίους, και αυτό είναι ξεκαθαρισμένο από τους μουσουλμάνους. Αυτό νομίζω ότι είναι εύκολο να εξακριβωθεί.

Και τέλος, μία πολύ απλή προσωπική ερώτηση.

-Ποίες θα ήταν οι επιπτώσεις αν αύριο στρεφόσουν μέσα απ’ το Esoterica εναντίον του Αμερικανικού κράτους;

Λουκάς

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kitkat
Νέο Μέλος


46 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2006, 14:40:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kitkat  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
δεν ξερω τι να πω , βλεπω δυο ομαδες , που αντι να κοιτουν πως να βρουν ενα τροπο επικοινωνιας , αντιθετα πλακονονται για το ποιος εχει δικιο και παραμενουν σταθεροι ως "ντουβαρια" (οπως εγραψε καποιος).

ερωτημα , ηταν κανεις απο εσας παρων σε ολα οσα συνεβησαν?
γιατι το ερωτημα ? εδω δεν μπορουμε να ξεκαθαρισουμε το τι εγινε στην κύπρο το 74 , και εσεις θελετε να βγαλετε ακρη με το '21?

η δικη μου η γνωμη παντως ειναι οτι συνηθως η αληθεια βρισκεται καπου στην μεση, οπως επισης θα ελεγα οτι η σταση της εκκλησιας γενικοτερα σε εθνικα - πολιτισμικα - εμπιστημονικα θεματα , μαλλον ειναι παντα λαθος, δεν ξερω πως τα καταφερνει (γιατι χρειαζεται προσπαθεια) , με τον μεταξα λαθος θεση , με τους γερμανους ΛΑΘΟΣ πλευρα , με τους φασιστες του 67 λαθος θεση , επι ΝΔ λαθος θεσεις , επι πασοκ λαθος θεσεις !!!! απο το απαιχτο η τηλεοραση ειναι εργο του σατανα και οποιος βλεπει θα παει στην κολαση εως το δικο της καναλι !!!! η συχρονη ιστορια παντως δεν εχει να δειξει κατι καλο απο την μεριά της , αρα ποιος μου λεει οτι ετσι ηταν παντα ? και γιατι να μην ηταν με τους τουρκους ? δεν ξερω , δεν ειμαι ειδικος οκ ?

αυτο παντως που εχω διαβασει ειναι οτι το 1453 το βυζαντιο ειχε 30.000 στρατο και 300.000 παπαδες και καλογερους. Αυτο που εχω δει μα τα μαρια μου ειναι οτι καποια τζαμια στην ξανθη εχουν ημερομηνια κατασκευης καπου στο 1100 και 1300 , αρα υπήρχαν εκει μουσουλμάνοι πριν απο το 1453. επισης ολα τα σχολικα βιβλια πριν εκδοδουν και δοθουν στα σχολεια , παιρνουν την εγκριση της εκκλησιας (δεν ξερω σημερα αλλα πριν απο μερικα χρονια στα πρωτα φυλλα γινοταν αναφορα στο ονομα του υπευθυνου της εκκλησιας). Το ιστορικο κρυφο σχολειο το οποιο "υποτιθεται" οτι επισκευτηκα , οπως το "λαβαρο" της επαναστασης και η 25η ως ημερα επαναστασης, με κανουν πολυ , παρα πολυ δυσπιστο στα οσα εχω μαθει , στα οσα μου λεει η εκκλησια και το εκπαιδευτικο συστημα, καθως ολα αυτα ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΣΩΣΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑ, ετσι απο μεσα μου προκυπτει ενα τεραστιο ΓΙΑΤΙ ? γιατι μας κρυψαν ολα αυτα ?

και φυσικο επακολουθο ειναι το ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΡΥΨΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ???? μηπως τελικα δεν ειναι ολα οπως δειχνουν ? μηπως ?

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

EPAITHS
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
244 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2006, 18:49:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους EPAITHS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
δεν ξερω τι να πω , βλεπω δυο ομαδες , που αντι να κοιτουν πως να βρουν ενα τροπο επικοινωνιας , αντιθετα πλακονονται για το ποιος εχει δικιο και παραμενουν σταθεροι ως "ντουβαρια" (οπως εγραψε καποιος).

Το συγκεκριμένο θέμα παρουσίασε πολλές αλήθειες, έσβησε πλέον τον μύθο της αποκλειστικής ανωτερότητας του πατριαρχικού χριστιανισμού. Τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσίασε ο φίλτατος macedon για τον ρόλο του πατριαρχείου επι Τουρκοκρατίας ανάγκασαν τον καθοριστικό αντίπαλο του στο συγκεκριμένο θέμα Traiman να χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου καταφεύγοντας σε άθλιες μεθόδους τις οποίες ανέφερα στα παραπάνω μου μηνύματα.
Πιστεύω οτι οι περισσότερες απορίες λύθηκαν, ο κύκλος έκλεισε θα παρακαλούσα σάν δημιουργός του θέματος τους συντονιστές να το κλειδώσουν.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2006, 22:29:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
Macedon : Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω τη σκοπιμότητα ενός ακόμη κατεβατού με θέμα το βιβλίο ιστορίας που εξέδωσε το Ρουμ Πατρικανεζί

Έννοια σου και μια χαρά καταλαβαίνεις την σκοπιμότητα.

quote:
Macedon: Τώρα, το βιβλίο ιστορίας που αναφερόταν στην Αρχαία Ελλάδα, λογικό ήταν να τους αναφέρει σαν "Έλληνες" καθώς δεν μπορούσε να τους ονομάσει διαφορετικά. Με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούν τον όρο "Έλληνας" και τα εγχειρίδια ιστορίας του Μεξικού που αναφέρονται στην Αρχαία Ελλάδα. Λες να είναι κι αυτοί Έλληνες και να μην το ξέρουν;

Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς ελληνικά και ιδιαιτέρως όποιος δηλώνει πως είναι καθηγητής "ειδικευμένος στην διδακτική της ιστορίας" (άρα φιλόλογος), αντιλαμβάνεται πως ο συγγραφέας αναφερόμενος σε "ημάς τους εκγόνους των περιαδομένων εκείνων πρώτων καλλιεργητών των επιστημών εν τη Ευρώπη Ελλήνων" θεωρεί τον εαυτό του και τους αναγνώστες του, απογόνους των Ελλήνων.

Κατά τα άλλα, χαίρομαι που έστω και μ' αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεις ότι το Πατριαρχείο εξέδωσε βιβλίο που αναφέρεται στους Αρχαίους Έλληνες, την ανδρεία τους, τις μάχες που κέρδισαν έναντι πολύ ισχυροτέρων αντιπάλων, που τους έμαθε ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος σκότωσε το γιό του, που τους έμαθε ότι ο Παλαιολόγος προτίμησε να πεθάνει με το όπλο στο χέρι παρά να παραδώσει την Κωνσταντινούπολη.

Ήταν προφανώς κι αυτό, άλλη μία προσπάθεια του Πατριαρχείου "να υποδουλώσει τους Έλληνες στον Σουλτάνο"...

Edited by - Trainman on 08/12/2006 23:00:45Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2006, 22:57:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


quote:

Στράβων : «Έχω την εντύπωση Ανδρέα ότι με την νοοτροπία σου θα μπορούσες να "αθωώσεις" και τον Εφιάλτη. Ξέρεις,δύσκολοι καιροί, φτώχια, μη σχηματισμένη εθνική ταυτότητα, το αναπόφευκτο της ήττας των Ελλήνων κ.α.»

Macedon : «…Αν τα παιδιά σας μάθουν αυτά που έκανε η εκκλησία και οι εκπρόσωποί της στον ελληνισμό, και αν συνεχίζουν να ακολουθούν τους συνεργάτες των οθωμανών τότε καλά θα κάνουν να ντρέπονται». (σελ.10)

«Η γνώμη μου (…) θεωρείται πολύ πιο ειδική από τις γνώμες του κάθε μαϊντανού που αγνοεί το αντικείμενο. Και η διδακτική της ιστορίας είναι ένα από τα θέματα του τομέα μου». (σελ.10)

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα περί απαλλαγής του Γρηγορίου ως "ανθέλληνα" για το θέμα της Παιδείας, η απάντηση φαίνεται αβίαστα να είναι: "Πολύ θα το θέλαμε, αλλά... δυστυχώς". Όχι μόνο γιατί το πατριαρχείο δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα (έως καθόλου) με την εκπαίδευση, αλλά και γιατί όπου ασχολήθηκε, τη χρησιμοποίησε σαν εργαλείο ελέγχου των υποδούλων (κάτι που άλλωστε ανήκε στα ανηλειμμένα καθήκοντά του)(σελ.12).



ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ "ΕΦΙΑΛΤΗ" (No 2)

1) Για την αμερικανική και γαλλική Επανάσταση:

«Εν έτει 1783 ανεγνωρίσθη και επεκυρώθη υπό της Αγγλίας η ελευθερία των εν τη Αμερική ηνωμένων επαρχιών, συνδραμόντων μεγάλως εις τούτο των Γάλλων. (…) Η βασιλεία Λουδοβίκου του ΙΣΤ’ κατά αρχάς εστάθη αξιοσημείωτος, εξ αιτίας μερικών διαταγών επωφελεστάτων δια το Γαλλικόν γένος, οπού εξέδωκεν. Ηγάπα δε τας επιστήμας και υπερασπίζετο τους σοφούς και πεπαιδευμένους εις τρόπον οπού, καίτοι έχων πόλεμον κατά της Αγγλίας, εξέδωκε προσταγάς εις όλους τους ναυάρχους του να φέρωνται φιλικώς προς τον στόλον του Καπετάν Κουκ Άγγλου, περιφήμου δια τας περιηγήσεις του. Πλην, εξ αιτίας των μεγαλωτάτων δαπανών οπού ηκολούθησαν εις τον ρηθέντα πόλεμον, με όλην την δυνατήν οικονομίαν του Νέκρ, μινίστρου τότε των εισοδημάτων, άμα οπού αυτός καθηρέθη του αξιώματός του, το βασίλειον της Φράντζας ευρέθη εις άκραν απορίαν και έλλειψιν των χρημάτων. Προς δε και τα εν τη Αμερική προς βοήθειαν των Αγγλοαμερικάνων σταλέντα Φραντζέζικα στρατεύματα, επανελθόντα εις Φράντζαν, έφερον τας ιδέας της ελευθερίας και τας μετέδωκαν. Επί τούτοις ο βασιλεύς επρόσταξεν ο λαός να δανείση εις την διοίκησιν 920.000 φράγκας, είς το οποίον ηναντιώθη το παρλαμέντο και ο Κύριος δεκαλών, διάδοχος του Νέκερ εις το μινιστέριον των εισοδημάτων εφανέρωσεν ότι αι δαπάναι και τα έξοδα του βασιλείου ασυγκρίτω λόγω υπερβαίνουσι τα εισοδήματα και ότι αναγκαίως η πρέπει να διαταγώσι νέα δοσίματα (εις το οποίον εναντιείτο ο λαός), ή και αύθις να δανεισθή η διοίκησις (όπερ η ολεθριώτατον) διό έγινεν αναγκαία η της διοικήσεως μεταβολή, ήτις δεν εγίνετο άλλως, εκ διαφόρων υποκειμένων εκλελεγμένων υπό του λαού και αποδαινομένων ως από μέρους αυτών. Αλλ’ η τοιαύτη συνέλευσις μη συμφέρουσα εις την πολιτικήν των βασιλέων από 172 χρόνους και εντεύθεν δεν είχε συγκροτηθεί (…)

Ο λαός δυσαρεσκόμενος, ηγανάκτει περί ταύτης της εξορίας (σ.σ. των μελών του Κοινοβουλίου που επέβαλε ο Λουδοβίκος) και μετακληθέν από την εξορίαν το παρλαμέντο, μετ ου πολύ ηναγκάσθη να δώση γνώμην εις μίαν συνάθροισιν χρημάτων επί λόγω δανείω. Ο Δουκ Δε ορελάνς εναντιωθείς εις ταύτην την απόφασιν εξωρίσθη (…)

Ο λαός, έκθαμβος ήδη περί ταύτης της βίας (σ.σ. πρόκειται για την εξορία του Νεκέρ) και παρωργισμένος, ομοίως και οι παραιτήσαντες τον βασιλέα σωματοφύλακες, ανέλαβον τα άρματα και αφώρμησαν κατά των αρχηγών αυτών και πρώτον απώθησαν τον Πρίγκηπα δελανσβέκ, επιχειρισθέντα βία να εξοπλίση τον λαόν. Πλην, εν όσω η βαστίλια (κάστρον εις Παρίσι) ήτο υπό την εξουσίαν της φατρίας του βασιλέως, όλοι οι κάτοικοι του Παρισίου ευρίσκοντο εις μέγα κίνδυνον διό οι πολίται και τα στρατεύματα ενωθέντες, μετά μίαν φρικτήν αιματοχυσίαν εκυρίευσαν την βαστίλιαν, καταμελίσαντες τον εκεί αρχηγόν τη επιούση ιστ’ Ιουλίου 1789 (…)

…Κατ’ αυτόν τον καιρόν, η γενική συνέλευσις ακύρωσε τα δικαιώματα των ευγενών και διέταξε την δήμευσιν των εκκλησιαστικών κτημάτων, διαμοιράσασα την Φράντζαν εις ογδοήκοντα τρία δεπαρταμέντα και τα λοιπά. Εν τούτοις, οι δύο αδελφοί του βασιλέως και οι πρώτιστοι του βασιλείου, καταφυγόντες εις ξένας αυλάς, ενησχολούντο να διεγείρωσιν αυτάς εις πόλεμον κατά της ιδίας πατρίδος των, ελπίζοντες δήθεν να αποκαταστήσωσιν έπειτα την εξουσίαν των απόλυτον. Έως τόσον μετά την εις Παρίσι άφιξιν του βασιλέως, με το να εμετρίασε και η υπερβολική πείνα, οπωσούν εφησύχασεν ο λαός. Έπειτα συνεκροτήθη εν θέατρον εις τον κάμπον (πεδίον του Άρεως ονομαζόμενον), οπού παρήσαν ο βασιλεύς, ο στρατός και τα παριστώντα τον λαόν πρόσωπα και έκαμαν όρκον να φυλαχθή η νεοσυσταθείσα διοίκησις. Και ο λαός ένοπλος ωρκίσθησαν ή να ζήσωσιν ελεύθεροι ή να αποθάνωσι…»

(Σημειώνεται ότι η γαλλική Επανάσταση καταλαμβάνει 10 σελίδες από τις 253 του εγχειριδίου)

2) Για την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού σε σχέση με τους υπόλοιπους της εποχής του:

«...Τοιαύτη είναι η αρχή του πολιτικού βίου των Ελλήνων, αλλ’ ο λαός ούτος, ο τόσον βάρβαρος εις τον καιρόν του Ογύγου, φαίνεται γεννημένος με ξεχωριστόν διοργανισμόν πλέον επιτήδειον εις τας τέχνας και επιστήμας, παρά τα λοιπά έθνη. Μάρτυς δε τούτου η διάλεκτος αυτών. Αυτοί πριν μάθωσι να γράφουν, είχον εις την γλώσσαν των εν μίγμα εναρμόνιον συμφώνων και φωνηέντων, οπού κανένα των Ασιατικών εθνών δεν εγνώρισε ποτέ και βέβαια (λέγει εις των νεωτέρων συγγραφέων) το όνομα των Φοινίκων Κναθ, δεν είναι εναρμόνιον, καθώς το όνομα Έλλην. Άργος, Αθήναι, Λακεδαίμων, Ολυμπία, εισίν ονόματα γλυκύτερα, παρά το Ρεχεπότχ, και η σοφία της Συριακής λέξεως χοκχεμάθ, και ο βασιλεύς των ονομάτων Μελκ και Σαχ. Ας παραβληθώσι δε και τα ονόματα Μαρδοκεμπάδ, Σιμορδάκ, Σοχασδούκχ, Νιρικασολάχσαρ. Οι Έλληνες μετέβαλλον τα τοιαύτα Συριακά, Αιγυπτιακά και Περσικά ονόματα, τον Κορέχ μετονομάσαντες Κύρον, την Ισβέτθ Ίσιν, τον Οχιρέτχ, Όσιριν, την Μοφ Μέμφιν και εσυνήθισαν τους βαρβάρους να προφέρωσιν ως αυτοί, εις τρόπον οπού επί των Πτολεμαίων οι θεοί και αι πόλεις της Αιγύπτου ωνομάζοντο με Ελληνικάς ονομασίας. Αυτοί εκτανθέντες εις την μικράν Ασίαν, διέδοσαν και εκεί την αρμονίαν της διαλέκτου αυτών. Παρ’ αυτοίς ετελειοποιήθησαν η αρχιτεκτονική, η Γλυφική, η Ζωγραφική, η Μουσική, η αληθής ποιητική, η ρητορική, ο τρόπος του συγγράφειν ιστορίαν. Όλα αυτά μετεδόθησαν εις τα λοιπά έθνη από τους Έλληνας. Και με όλον οπού αυτοί παρέλαβον τας αρχάς των τεχνών και των επιστημών από τους Αιγυπτίους και άλλα έθνη της Ασίας, παραδόξως κατά πάντα υπερέβησαν τους διδασκάλους των.

Η συντομία του παρόντος, δεν επιτρέπει να εκτανθή τις περισσότερον περί των Ελλήνων. Όντες δε, απόγονοι αυτών, έχομεν χρέος άφευκτον προ πάντων να εκμάθωμεν την ιστορίαν των προγόνων μας από τα σωζόμενα ελληνικά συγγράμματα. Όσοι δε, δεν είναι εγκρατείς της ελληνικής διαλέκτου ημπορούν να αναγνώσωσι την εσχάτως εκ του Αγγλικού μεταφρασθείσαν ιστορίαν της Ελλάδος του Γόλδσμιθ…»

3) Για τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα :

«…Τηνικαύτα ήκμαζον και πολλοί ένδοξοι άνδρες εν Ελλάδι, ων οι πρώτιστοι ήσαν Περικλής περίφημος στρατηγός Αθηναίων και Σωκράτης ο Φιλόσοφος, ο μεγαλήτερος άνθρωπος των όσων ποτέ η Ελλάς έφερεν, ούτινος η φιλοσοφία ην περί το συμβουλεύειν τοις ανθρώποις να παραιτηθώσι των ματαίων ασχολιών και να καταγίνονται εις το «Γνώθι σαυτόν» και εις την αρετήν και των μεν είχε πολλούς μαθητάς, αποθανών δε περισσότερους οπαδούς. Οι λαμπρότεροι των μαθητών του (εξαιρουμένου του Αλκιβιάδου, με το να μην ετίμησε την διδασκαλίαν του, όστις ην νέος ευγενής μεν και αγχινούστατος, αλλά ταραξίας και ασελγής και ήγειρεν όπλα ότε μεν υπέρ της πατρίδος, ότε δε κατ’ αυτής και ετελεύτησε δυστυχώς δια τον ακατάστατον τρόπον του) ήσαν Πλάττων και Ξενοφών, οίτινες και εγγράφως διέσωσαν τας παρ’ αυτού διδασκαλίας. Ούτος κατεδικάσθη δια Κωνείου εις θάνατον υπό των συμπολιτών του, κατηγορηθείς υπό δύο κακούργων, ότι παρεισάγει άλλους Θεούς και διαφθείρει τους νέους δια των διδασκαλιών του. Αλλ’ ευθύς μεταμεληθέντες οι Αθηναίοι, τους μεν συκοφάντας αυτού εξώρισαν, εις τιμήν του δε, ήγειραν Ανδριάντας εν τη αγορά…»

4)Για τους Ρωμαίους που μιμούνται τους Έλληνες:

"Μετά δε την προς Καρχηδονίους ειρήνην, άρχισαν οι Ρωμάνοι να εξευγενίζονται, καλλιεργούντες τα εγκύκλια μαθήματα και τας καλάς τέχνας, εισεδέξαντο εν Ρώμη και την τραγωδίαν, κωμωδίαν κατά μίμησιν των Ελλήνων, με όλον τούτο έτι, εσώζοντο εν αυτοίς τα λείψανα της αρχαίας αυτών βαρβαρότητος".

5) Για τον Αρχιμήδη:

«Εν τω διαστήματι του β’ Λυβικού οι Ρωμάνοι επολέμησαν και εν Σικελία. Μάρκος ο Μάρκελλος είλε τας Συρακούσας μετά τριετή πολιορκίαν, ένθα και ο περίφημος μαθηματικός Αρχιμήδης εφονεύθη»

6) Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες :

«Οι Έλληνες μέχρι ταύτης της περιόδου, ουδεμίαν είχον χρονολογικήν εποχήν, ή περίοδον εις προσιοδισμόν των ιστοριών τους, εφ ω δη τω 772 προ Χριστού, διώρισαν την εποχήν των Ολυμπιάδων, ανά πενταετηρίδα, μίαν Ολυμπιάδα καταριθμούντες, πανηγυρίζοντες εκ Γενικής συνδρομής όλης της Ελλάδος, εν Ολυμπία τη πόλει της εν Πολοποννήσω μικράς επαρχείας Ήλιδος, τελετήν περίφημον των Ολυμπιακών Αγώνων, περί διαφόρων γυμνάσεων του σώματος και πνεύματος, οι νικηταί των οποίων εκηρύττοντο και εστεφανούντο δημοσίως όπερ αυτούς εχορήγει ου μικρόν κλέος και υπόληψιν δια βίου.

7) Για το Βυζάντιο και την παρακμή του:

«…Ας έλθωμεν ήδη εις το των Ρωμαίων της Κωνσταντινουπόλεως (σ.σ. ο συγγραφέας διακρίνει τους Ρωμάνους και τους Ρωμαίους, τους «χριστιανούς Ρωμάνους») (…) Και ενώ το βασίλειον παναχόθεν επολεμείτο υπό διαφόρων εχθρών, η Κωνσταντινούπολις ήτον το θέατρον των δια θρησκείαν διαιρέσεων, των επαναστάσεων και των μιαιφονιών. Ο αυτοκράτωρ Μαυρίκιος και οι πέντε υιοί του κατεσφάγησαν και μετά τούτον, Φωκάς ο τύραννος, δια τας μιαιφονίας του και αιμομιξίας του. Ο Κωνσταντίνος εφαρμακεύθη υπό της πενθεράς του Μαρτίνης, της οποίας απεσπάσθη η γλώσσα κατά προσταγήν της συγκλήτου μετά 6 μήνας και ο υιός της Ηρακλέωνας απεκόπη την ρίνα. Μετά τούτους βασιλεύσας ο Κώνστας εφόνευσε τον ίδιον αδελφόν του. Έπειτα και αυτός εφονεύθη έντινι λουτρώ της Συρακούσας υπό των ιδίων αυτού θεραπόντων. Κωνσταντίνος ο Πωγωναίος ετύφλωσε τους δύο αδελφούς του. Ο υιός του Ιουστινιανός β’ ρινοτομηθείς υπό του Λεοντίου εξωρίσθη. Ο αντ’ αυτού βασιλεύσας Λεόντιος, έπειτα εφονεύθη και αυτός δια προσταγής Ιουστινιανού του ρινοτμήτου, δια προσταγής του οποίου κατεσφάγησαν εις τον φόρον υπ’ όψιν αυτού και όλοι οι εχθροί του, αλλά τελευταίον καταβιβασθείς του θρόνου εφονεύθη (…)

Εν έτει δε 1261 ανεκτήσαντο την Κωνσταντινούπολιν Μιχαήλ ο παλαιολόγος, την οποίαν οι σταυροφόροι είχαν φέρη εις αθλιωτάτην κατάστασιν. Αυτοί κατερημώσαντες την δύσιν και διόλου αδυνατήσαντες το βασίλειον, επροξένησαν μεγάλην ευκολίαν εις το να εξουσιάσωσιν οι Τούρκοι την Κωνσταντινούπολιν. Ο ρηθείς Μιχαήλ παλαιολόγος, υπέσχετο τοις πάπαις την ένωσιν των εκκλησιών δια να τω βοηθήσωσι, αλλά απέτυχε βοηθείας και Ιωάννης ο παλαιολόγος, έτρεξεν εις Ρώμην προς τον πάπαν Ουρβανόν πέμπτον και δεχθείς το πρωτείον του πάπα, παρεκάλεσεν αυτόν δια να τω δοθή βοήθεια κατά των Τούρκων, αλλ’ η κατάστασις της Ευρώπης, και τα ολέθρια παραδείγματα των ηττηθέντων σταυροφόρων, δεν επέτρεπον πλέον το τοιούτον. Διο και αφού εις μάτην έκλινε το γόνυ προς τον πάπαν, προσέπεσε εις τον Σουλτάν Μουράδ και εξιλεώσας αυτόν, έκαμε μίαν συνθήκην μετ’ αυτού, όχι οποίαν κάμνει βασιλεύς προς βασιλέα, αλλ’ οίαν δούλος προς δεσπότην, τυφλώσας και τον υιόν αυτού Ανδρόνικον κατ’ επιταγήν του Σουλτάνου και αποδούς αυτώ ως ενέχυρον τον έτερον υιόν του Μανουήλ…

8) Για τα κενά στην εκκλησιαστική ιστορία:

«Δεν έχομεν τινα σύγχρονον συγγραφέα της ιστορίας των 3 πρώτων αιώνων της Εκκλησίας, καθότι αυτών πάνυ ολίγα μνημεία σώζονται. Το μόνον αναμφίβολον είναι, ότι η Εκκλησία του Θεού, εξετάνθη εις όλα τα μέρη του κόσμου εντός 200 ετών».

9) Για την αιγυπτιακή θρησκεία και τις μυστηριακές λατρείες :

«…περιετέμοντο καθώς και οι Άραβες και οι Αιθίοπες. Λέγουσιν ότι και ο Πυθαγόρας ηναγκάσθη να δεχθή την περιτομήν δια να ημπορέση να συναναστραφή με τους Ιερείς της Αιγύπτου. Ετέλουν τα μυστήρια της Ίσιδος, κατά μίμησιν των οποίων άρχησαν έπειτα παρά τοις Έλλησι τα ελευσίνια μυστήρια. Εδόξαζον αθανασίαν ψυχής, ποινάς και αμοιβάς μετά τον βίον, δόγματα τα οποία εξ αυτών παρέλαβον και οι Έλληνες. Και επειδή επίστευον ότι μετά χίλια έτη επιστρέφουν εις τα σώματα αι ψυχαί, δια τούτο εβαλσάμωναν μετά μεγάλης επιμελείας τα νεκρά σώματα, εφ ω και οι βασιλείς των ήγειραν τας πυραμίδας δια να ενταφιάζωνται εν αυτοίς. Την σήμερον ευρίσκονται μουμίαι, ήτοι βασλαμωμένα πτώματα τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, διέμειναν ταύτα όσον και οι Πυραμίδες. Οι Αιγύπτιοι είχον αρχάς της μηχανικής, της Γεωμετρίας και πολλών άλλων μερών της μαθηματικής, ομοίως και της Αστρονομίας, διότι εγνώριζαν την ιδιαιτέραν κίνησιν των πλανητών και την αιτίαν των εκλείψεων. Είναι πιθανόν ότι είχον και την ιδέαν της πληθύος των κόσμων και της κινήσεως της γης, επειδή οι Πυθαγόριοι μαθηταί αυτών μας παρέπεμψαν τινας εννοίας τούτων των συστημάτων. Ούτοι εδίδαξαν τοις Έλλησι και την αρχιτεκτονικήν, αλλ’ οι Έλληνες μετά ταύτα, ότε έκτισαν την Αλεξάνδρειαν, ήσαν διδάσκαλοι αυτών κατά πάντα, καθότι οι Αιγύπτιοι ήξευραν το μέγα, όχι όμως και το ωραίον. Είναι άξιον λύπης, οπού εις τον πόλεμον του Καίσαρος, εκάη το ήμισυ της περιφήμου βιβλιοθήκης των Πτολεμαίων και το άλλο ήμισυ, ότι υπέταξεν ο Χαλίφ Ομέρ την Αίγυπτον, άλλως δε, ηθέλαμεν έχη πολλάς ιδέας περί της αρχής των δεισιδαιμονιών των, περί του χάους της φιλοσοφίας των, περί τε της αρχαιότητος και των επιστημών αυτών…»

10) Για τη σοφία των Αιγυπτίων και τον Ερμή τον Τρισμέγιστο:

«Η Χρονολογία των Αιγυπτίων ανέβαινεν εις αιώνας αναριθμήτους. Οι Ιερείς των Θηβών κατά τον Ηρόδοτον όστις είδον αυτομεί αυτούς τους τόπους, έλεγον ότι η μοναρχία των διήρκεσε 1340 έτη. Ο δε μανέθως Ιερεύς της αιγύπτου, διηγείται ότι η Αίγυπτος διωκείτο κατ’ αρχάς από θεούς και ημιθέους εξ ων Ήφαιστος ο πρώτος πάντων. Κατ’ αυτόν εβασίλευσεν εννέα χιλιάδας έτη, την δε διοίκησιν των θεών ανεδέχθησαν τριάκοντα και μία δυναστείαι, αίτινες εβασίλευσαν εις όλην την Αίγυπτον περισσότερον από πέντε χιλιάδας χρόνους. Αλλά τούτο είναι μία κοινή απάτη όλων των αρχαίων ασιατικών εθνών, ή μάλλον ειπείν, ένας μύθος, καθώς και αι πλείους των αρχαίων ιστοριών τους. Οι Αιγύπτιοι απένεμον την εύρεσιν των τεχνών και επιστημών εις την Ίσιν και όσιριν, Τυφώνα και Ερμή τον τρισμέγιστον, των οποίον τα βιβλία ήσαν, κατά τον μανέθωι 36 χιλιάδες και πεντακόσια

(Σημ: Όπως έγραψα και στο προηγούμενο post, ο συγγραφέας του Εγχειριδίου δέχεται ως αληθινή την βιβλική χρονολόγηση ότι ο κόσμος ξεκίνησε μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης χιλιετηρίδας προ Χριστού και θεωρεί πλανημένες τις υπόλοιπες).

11) Για τη χαλδαϊκή αστρολογία :

«…Οι Χαλδαίοι ελάτρευον εν υπέρτατον ον, τον ήλιον, την σελήνην και τους αστέρας κατά τον Σικελιώτη Διόδωρον, πιστεύοντες ότι οι αστέρες έχουσι μεγάλην επίρροιαν εις τα ανθρώπινα πράγματα. Εξ ου προήλθε και η προγνωστική αστρολογία, δια της οποίας διετείνοντο ότι προεγνώριζον τα μέλλοντα…»

12) Για την φιλοσοφία του Κομφούκιου και τον θρησκευτικό ταοϊσμό :

«…Ο Κομφούκιος, νομοθέτης αυτών, όστις έζη περί το 350 έτος προ Χριστού, εσύστησε την θρησκείαν αυτών. Ούτος ων πρότερον Μανδαρίνος, ήτοι αξιωματικός της βασιλείας, εμακρύνθη έπειτα της αυλής δια να ησυχάση. Ζων έτι, είχε τρεις χιλιάδας μαθητάς και κατ’ άλλους, πέντε χιλιάδας, τους οποίους εδίδασκε την ύπαρξιν ενός υπερτάτου όντος και την ηθικήν, ήτις είναι σχεδόν η αυτή με την του επικτήτου. Αυτός δεν έλεγε, ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσης, αλλά, ποίησον τοις άλλοις όπερ βούλει ίνα σοι ποιώσι. Εδίδασκε την προς τους πταίοντας συγχώρησιν, την ευγνωμοσύνη, την ειλικρίνειαν και την ταπεινοφροσύνην, διό και οι μαθηταί του έζων ως αδελφοί. Ταύτην την θρησκείαν ηχρείωσε πρώτον η αίρεσις του Λαοκιούμ, ήτις εδόξαζε τα κακοποιά πνεύματα, τα μαγείας και γοητείας και δεύτερον, οι Βόνζοι, εισαγαγόντες εις Κίνναν κατά τον α’ αιώνα, τας δεισιδαιμονίας της αιρέσεως του Φόε, η Φο, όντινα εδόξαζον θεόν καταβάντα εκ του ουρανού, τον οποίον ακμήν λατρεύουσιν υπό διαφόροις ονόμασιν οι Ιαπονέζει και οι Τάρταροι…»

(σ.σ. Ας σημειωθεί πάντως εδώ, ότι το Τάο Τε Κίνγκ δεν είχε μεταφραστεί ακόμα στη Δύση και οι πληροφορίες περί του Ταοϊσμού, αφορούσαν την όντως δεισιδαιμονική ταοϊστική θρησκεία).

13) Για τη θρησκεία του Ζωροάστρη :

«…Οι Πέρσαι εκαυχώντο ότι είχον προ εξ χιλιάδων χρόνων ένα προφήτη Ζερδούς (καθ’ ημάς Ζωροάστρην) ονομαζόμενον, όστις τους εδίδαξε την δικαιοσύνην και το να σέβωνται τον ήλιον. Δεν ημπορεί όμως τινάς να προσδιορίση ακριβώς την εποχήν του δευτέρου ζωροάστρου (με όλον οπού τινες θέλουσιν ότι ήκμαζεν επί Δαρείου ηού του Υστάσπου). Ούτος συνέτεμε το αρχαίον αυτών βιβλίον ζενδ, το οποίον φαίνεται να είναι μεταγενέστερον των πέντε Κινθς των Κινέζων και του Βεδάμ των Ινδών. Και η επιτομή αύτη επονομάσθη σαδδήρ. Κατ’ αυτό εδόξαζον οι Πέρσαι ένα θεόν όνπερ ωνόμαζον Ορομάζην και διάβολον, τον οποίον έλεγον Αριμάνην, Ανάστασιν, παράδεισον και κόλασιν. Η αρχαία θρησκεία των Περσών είναι η μόνη από όλας τας άλλας οπού πλησιάζει εις την αληθινήν, ούσαν ολιγώτερον μεμολυσμένη από τας δεισιδαιμονίας. Αυτή σώζεται εισέτι εις τους Πάρσεις ή Γέμπριδας, απογόνους αύτων. Μετά πολύν δε χρόνον ύστερον εσεβάσθησαν οι Πέρσαι τα είδωλα καθώς φαίνονται εξ αυτών πλήρη τα ερείπια της Περσεπόλεως. Και με όλον οπού ο Ηρόδοτος λέγει ότι αυτοί ελάτρευον το πυρ και τον ήλιον, οι Κριτικοί όμως αναίρεσαν ταύτην την πλάνην, προβάλλοντες ισχυράς αποδείξεις ότι αυτοί εγνώριζον την ενότητα της θεότητος. Ο Μίθρας, ή ο ήλιος και το πυρ, ήσαν παρ’ αυτοίς σύμβολα της δυνάμεως του θεού, εφ ω και εσέβοντο υπ’ αυτών…»

14) Για την ινδική θρησκεία :

«Οι Ινδοί είναι αρχαιότατον έθνος της Ασίας, κρίνωντας από την ευφορίαν του τόπου, από τα αρχαία μνημεία, από τα παλαιά νομίσματα, τα οποία εισίν αρχαιότερα και αυτών των νομισμάτων της Κίννας, από τα σημεία των επτά πλανητών και των επτά μετάλλων, άπερ αυτοί εφεύρον και από τα παιγνίδια ταύλι (σ.σ.) και σαντράτζι άπερ επενόησαν. Προ του Πυθαγόρου έτι, επήγαιναν οι παλαιοί να παιδευθώσι παρά τοις Ινδοίς. Εξ αυτών παρέλαβον οι Αιγύπτιοι την φιλοσοφίαν των και μέρος της θρησκείας των. Το δόγμα της μετεμψυχώσεως εγεννήθη εις τας Ινδίας, εξ αιτίας του οποίου απείχον της κρεωφαγίας, αγκαλά η κρεωφαγία και η χρήσις των θερμών ποτών προξενούν βλάβην εις αυτό το κλίμα. Οι Βραχμάνοι αυτών, ή γυμνοσοφισταί, ετιμώντο παρ’ αυτοίς καθώς οι μάγοι εις την Περσίαν και οι Ιερείς εις την Αίγυπτον. Ήσαν ούτοι απηλλαγμένοι παντός φόρου, συνεδρίαζον εις την αυλήν, είχον μεγάλην ισχύν εις τον λαόν, καταγινόμενοι εις την Αστρολογίαν και προλέγοντες τα μέλλοντα. Τα ήθη αυτών ήσαν τοσούτον αυστηρά, ώστε επροξένουν θάμβος. Υπέβαλλον εκουσίως το σώμα των εις βασάνους. Ίσταντο όρθιοι εις τον πλέον καυστικόν ήλιον, εκαίοντο πολλάκις και ζωντανοί. Οι πλείστοι αυτών, με το να μην εφόρουν τελείως ένδυμα, ονομάσθησαν υπό των ελλήνων γυμνοσοφισταί. Ανίσως και θελήση τινας να περιγράψη όλας τας δεισιδαιμονιακάς τελετάς αυτού του έθνους, πρέπει να συγγράψη ολόκληρον σύγγραμμα…»

«…Οι Βραχμάνοι με όλα αυτά είχον την ιδέαν ενός υπερτάτου όντος. Εδόξαζον ότι ο κόσμος έχει αρχήν και τέλος και ότι οι άνθρωποι δια τας αμαρτίας των απεβλήθησαν του παραδείσου και εστερήθησαν της εν αυτώ ευδαιμονίας. Το δε παραδοξότερον είναι οπού το Βεδάμ (βιβλίον αρχαιότατον όπερ πιστεύουσιν ότι εδόθη αυτοίς παρά του θεού) διαλαμβάνει ότι ο πρώτος άνθρωπος ωνομάζετο Άδιμο, όπερ σημαίνει κύριος και η πρώτη γυνή πρόκριτη, ήτοι ζωή, καθώς και Εύα εις την διάλεκτον των Εβραίων και των Φοινίκων σημαίνει ζωή. Αυτό αναφέρει προσέτι και περί πνευμάτων αναπηγαζόντων εκ του Θεού, εξ ων τινα εκπεσόντα δια την αμαρτίαν και εξορισθέντα εις τον κόσμον επροξένησαν το κακόν. Και ότι έπειτα ο Βισνού έλαβε μορφήν ανθρώπου δια να ελευθερώση τους ανθρώπους από την τυραννίαν των εκπεσόντων αυτών πνευμάτων, δεούτων ονομαζομένων παρ’ αυτοίς και ότι μετά μίαν συνέχειαν μεταβάσεων από σώμα εις σώμα, αι ψυχαί ενωθείσαι με την αρχήν των (τον Θεόν), απολαμβάνουν αΐδιον μακαριότητα. Ο Βράχμας είναι εν των πρωτίστων πνευμάτων οπού μετεχειρίσθη ο δημιουργός εις την διοίκησιν του κόσμου, εξ ου και Ιερείς των παρωνομάσθησαν Βραχμάνοι ή Βράχμαι. Μέχρι της σήμερον σώζεται παρά τοις Ινδοίς μία παλαιά συνήθεια, την οποίαν εισήγαγεν η δεισιδαιμονία καθώς και άλλας πολλάς, μετά τον θάνατον δηλαδή ενός ανδρός, μία εκ των γυναικών του καίεται ζωντανή επί του μνήματος αυτού, και η φρικτή αύτη δεισιδαιμονιακή τελετή πιστεύεται από αυτούς ως έργον ευσεβείας και αρετή…»

15) Για τους Ρωμαίους και την ιστορία τους:

«…Η ιστορία των Ρωμάνων είναι η πλέον εκτεταμένη των άλλων από όσας έχομεν. Εν ταύτη βλέπει τις την αρχήν, τας προόδους, την λαμπρότητα και έπειτα την πτώσιν μιας τοιαύτης μεγάλης μοναρχίας, διό και πρέπει να την σπουδάζη κάθε πολιτικός και φιλόσοφος…

Κατά τούτον τον καιρόν οι Αχαιοί, θέλοντες να αντισταθώσι τοις Ρωμάνοις (των οποίων ο σκοπός ήτον ως είρηται να κυριεύσωσι τας Ελληνικάς πόλεις) ενικήθησαν. Εντεύθεν η Ελλάς υπετάγη τοις Ρωμάνοις. Αυτοί έως τότε ήσαν μεν βάρβαροι και πτωχοί, αλλά πολεμικοί και με αρετάς. Μετά την καταστροφήν δε της Καρχηδόνος, εγνώρισαν την μαλθακότητα και τας τρυφάς. Υποτάξαντες δε, την Ελλάδα, άρχισαν να καλλιεργώσι τας επιστήμας και τας τέχνας. Πλην, αν κατά τον περίφημον εκ Γενέβης ρουσσώ, η διαφθορά αυξάνει εις μίαν επικράτειαν κατ’ αναλογίαν των γνώσεων οπού έχουν οι κάτοικοι αυτής, Ρωμάνοι όμως, μόλις ησθάνθησαν την ανάπαυσιν και κατήντησαν να γίνουν Αλαζόνες και τυραννικοί, όθεν και από αυτήν την εποχήν άρχισεν η διαφθορά της δημοκρατίας των, η άκρα ανισότης της καταστάσεως (ήτις έρρψεν εις απελπισίαν τους πολίτας της Ρώμης, διότι εν ω ο λαός υστερείτο του άρτου, οι πλείστοι των Πατρικίων επλημμύρουν από πλούτη)…»

16) Για τον αυτοκράτορα Νέρωνα :

«Λέγουσι ότι εις μάντης της προείπεν (σ.σ. της Αγριππίνας), πως ο υιός της μέλλει να την θανατώση, αν βασιλεύση, και αυτή εφώναξε, ας με θανατώση, μόνον να βασιλεύση. Και ο Κνέιος, Δομέτιος, Νέρων, πατήρ του Νέρωνος, κακός ανήρ κακής γυναικός, συγχαιρόμενος ποτέ δια την γέννησιν του υιού του Νέρωνος, είπεν, εξ εμού και της γυναικός μου δεν ημπορεί να γεννηθεί, ειμή κάκιστον.

Ο Νέρων είναι ο χείριστος και επαρατώτατος πάντων των πώποτε μοναρχησάντων. Εφαρμάκευσε τον αδελφόν του Βρετανικόν, εθανάτωσεν ωμότατα Οκταβιάν την σύζυγόν του, ούσαν τότε εικοσαετή, και την Αγριππίναν μητέρα του και τον διδάσκαλόν του Σένεκα και εις ανακεφαλαίωσιν όλων των κακιών του εστάθη ο α’ αυτοκράτωρ, οπού ήγειρε σκληρόν διωγμόν κατά της Εκκλησίας. Έβαλε πυρ εις πολλά μέρη της Ρώμης, δια να εντρυφήση εικονικώς τον τραγικόν εμπρησμόν της Τρωάδος και επειδή εκ τούτου εγένοντο, ως εικός, άπειροι μεγάλαι ζημίαι, υπεραπολογούμενος προς τον λαόν, απέδωκε την αιτίαν εις τους χριστιανούς, παραστήσας και ψευδομάρτυρας. Και με όλον οπού η αθωότης αυτών εγνώσθη υπό του λαού, δεν έλειψεν όμως αυτός να τους τυραννήση με τας σκληροτέρας ποινάς, τας οποίας ηδυνήθη να εφεύρη. Κατά την κοινοτέραν γνώμην εθανάτωσε και τους μακαρίους Αποστόλους Πέτρον και Παύλον, αλλ’ είναι βέβαιον ότι αυτοί δεν εθανατώθησαν εις την περίστασιν της πυρκαϊάς, και τοι πολλοί σοφοί αρνούνται την εις Ιταλίαν άφιξιν του αποστόλου Πέτρου…»

17) Για τον αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο:

«…ην ο εναρετώτερος από όσους εβασίλευσαν. Οι ιστορικοί όλοι συμφώνως λέγουσι περί αυτού, ότι και προ της βασιλείας του και βασιλεύων υπήρξε εις των αρίστων και επιφανεστέρων ανθρώπων, αλλά και ούτως οι χριστιανοί υπέφερον τινάς διωγμούς, διότι οι νόμοι της Μοναρχίας ταύτης, ήτον ενάντιοι προς αυτούς. Ο ίδιος ο αυτοκράτωρ, καίπερ επαγγελλόμενος φιλοσοφίαν, έγραψε κατ’ αυτών ως φαίνεται, εν τω βιβλίω, τω επιγραφομένω «στοχασμοί», ένθα εγκαλεί τους χριστιανούς επίμονας και προληπτικούς, πλην δεν ημπορεί να αποφασισθή, ότι κατεδίωξε σκληρώς τον χριστιανισμόν, μ’ όλον οπού επί της βασιλείας του εμαρτύρησαν τινες…»

18) Για τον αυτοκράτορα Ιουλιανό:

«…Ο δε Ιουλιανός διήγεν εν ησυχία καταγινόμενος εις τα μαθήματα και επέδωκε καλώς εις την σοφίαν και επιστήμας, αλλ’ έκδοτος δι όλου γινόμενος εις τα συγγράμματα τινών φιλοσόφων εθνικών, διεφθάρη τοσούτον, ώστε και να εξομόση τον χριστιανισμόν μυστικώς, καίπερ εν αυτώ νηπιόθεν ανατραφείς (…) εβασίλευσε με τοσαύτην μετριότητα ώστε πάντες τον εθαύμασαν και έκαστος, απαθώς κρίνων, θέλει ομολογήσει τας αρετάς του. Ην γαρ δίκαιος, σώφρων, εγκρατής, ανδρείος, ολιγαρκής και σοφός και ήθελεν είναι ευτυχής, αν δεν εμόλυνε τον βίον του με το κατά του χριστιανισμού μίσος και διωγμόν, αποφασίσας να τον εξολοθρεύση αφ’ όλης της Μοναρχίας των Ρωμαίων αλλ΄έτι δια να αποδείξη, ως φασί, ψευδείς τας προρρήσεις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, επεχειρίσθη να ανοικοδομήση τον εν Ιερουσαλήμ ναόν, αλλ’ ενώ εσκάπτοντο τα θεμέλια, εξελθούσαι εκ της γης φλόγες, κατέκαυσαν τους εργάτας. Εν δε τη κατά των Περσών εκστρατεία του, πληγείς τα σπλάχνα αοράτως από εν δόρυ, απέθανε τω 31 έτη της ηλικίας του. Αγνοείται δε ουν μέχρι τούδε υπό τίνος επληγώθη. Λέγουσι δε, ότι με το να είχεν αποφασίση ίνα επαναστρέψας από της εκστρατείας ταύτης εξολοθρεύση τον χριστιανισμόν, εφονεύθη θεόθεν, διό και όταν ησθάνθη εαυτόν καιρίως πληγωμένον, πλήσας τας χείρας του εκρεομένου αίματος, έριψεν εις ουρανόν ειπών τούτους τους φρικτούς λόγους «Ενίκησας Γαλλιλαίε».


Υ.Γ.: Ας σημειωθεί ότι το εγχειρίδιο του Πατριαρχείου, που εκδόθηκε για την ιστορική επιμόρφωση των νέων Ελλήνων, βασίστηκε όπως το ίδιο αναφέρει σε ένα σύγγραμμα ιστορίας «ήτις εφιλοτεχνήθη κατ’ ερωταπόκρισιν Γαλλιστί παρά τω κυρώ Λακρόζε» (πρόκειται μάλλον για το σύγγραμμα του Jean Cornand de Lacroze, “A chronological abridgment of universal history”, το οποίο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί ως σχολικό ιστορικό εγχειρίδιο), συμπληρωμένο και διασκευασμένο από τον Λ. Αντωνιάδη. Για την έκδοσή του, συνεισέφεραν τουλάχιστον 300 συνδρομητές, (έμποροι, κληρικοί, λόγιοι) τα ονόματα των οποίων καταλαμβάνουν 14 μικρού μήκους σελίδες.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2006, 23:07:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
και γιατι να μην ηταν με τους τουρκους ? δεν ξερω , δεν ειμαι ειδικος οκ ?

Ok. Τα "ντουβάρια" αγαπητέ Kit-kat, εγράφησαν αρκετές σελίδες πίσω, από τον επικεφαλής της μίας ομάδας. Για να τα επικαλείσαι, σημαίνει ότι έχεις διαβάσει αρκετές σελιδούλες. Γιατί δεν σχολιάζεις κάτι από εκείνα που διάβασες;

Κανείς δεν είναι ειδικός - πλην του Macedon, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η διδακτική της ιστορίας είναι ένα από θέματα του τομέα του, όπου έχει μάλιστα κάνει και μεταπτυχιακό. Εγώ δυστυχώς δεν έχω τελειώσει καν πανεπιστήμιο. (Έχω αφήσει όμως ένα Ωδείο στη μέση!)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

fokaias
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
170 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/12/2006, 00:17:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους fokaias  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μη βιάζεσαι στουρνάριε, τα γεγονότα είναι γνωστά οι εκτιμήσεις όμως προσωπικές και όχι ιστορικές, άλλωστε ο Μακεδών αποδείχθηκε ότι δεν ερμήνευε σωστά σε πολλά θέματα, γιατί λοιπόν να ερμηνεύει σωστά και σε αυτό του Πατριάρχη;
Έγραψε ότι ο Πατριάρχης ήταν ανθέλλην και εγώ λέω ότι δεν έχει άδικο ως προς την προσέγγιση του, (τη διαφωτιστική εννοώ) που είναι και υποκειμενική με βάση το σήμερα, αλλά έχει άδικο ως προς το συσχετισμό, του τι πιστεύει αυτός ότι είναι ο Έλληνας.

Και τι εννοώ, <<Πρώτο>> άρθρο του Συντάγματος της Α Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου το 1822 << Παρ.β Οσοι αυτόχθονες κάτοικοι της Επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν, εισίν Έλληνες, και απολαμβάνουσι άνευ τινός διαφοράς όλων των πολιτικών δικαιωμάτων.>>

Με αυτό τα άρθρο στην ουσία ακυρώνεται ο ρόλος του διαφωτισμού στην επανάσταση, στην ουσία ακυρώνεται ο Κοραής όπως τον τοποθετείτε εσείς εδώ, και τίθεται για πρώτη φορά, ίσως και ακούσια, οι βάσεις που οδήγησαν στην Μεγάλη Ιδέα του αλύτρωτου χριστιανισμού, συγνώμη ελληνισμού.

Είναι φανερό ότι το έθνος του Μακεδών ουδεμία σχέση έχει με αυτό της Επιδαύρου.
Για ποιο λόγο λοιπόν το Έθνος του Πατριάρχη θα έπρεπε να έχει σχέση με το έθνος του Κοραή;

Όσο λοιπόν και αν προσπαθώ ψάχνοντας να βρω το στοιχείο εκείνο που να δείχνει ότι ο Πατριάρχης ενεργούσε προς μία κατεύθυνση, όχι επαναστατική όπως την εννοεί ο Μακεδών αλλά αποκοπής από την οθωμανική εξουσία, τόσο πιο πολύ πιστεύω ότι ο Πατριάρχης επιθυμούσε την αναβίωση μίας Βυζαντινής φωτοτυπίας μέσα στο ίδιο οθωμανικό κράτος έχοντας πάντα πίσω του, τους Φαναριώτες και τους Πρίγκιπες των υπό συνθήκη βόρειων χωρών .
Και γιατί άλλωστε να μην το πράξει, αφού διαφαινόταν καθαρά η αρχή του τέλους της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η κατάρρευση της οποίας ήλπιζε να δώσει την ισονομία και την ισοπιστία στους υπηκόους του οθωμανικού κράτους, φέρνοντας επί σκηνής του πολύ ισχυρούς <<έλληνες>> Φαναριώτες.
Βασικό ρόλο στη σκέψη αυτή έπαιξε και η απραγία των μεγάλων δυνάμεων και κυρίως αυτής τη Ρωσίας στο να επιταχύνουν τον διαμελισμό του οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Διαφορετικά μυαλά και διαφορετικός τρόπος σκέψης όσον αφορά τις έννοιες έθνος και κράτος. Άλλωστε αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος συντριβής της επανάστασης από τον Ιμπραήμ και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που διαφωνούμε και εμείς σήμερα.

Για τον Κοραή στον αντίποδα, περισσότερο ανεκτή και επιθυμητή θα ήταν η ποδηγέτηση του Ελληνικού έθνους να γίνει από τον Ναπολέων παρά από τον Σουλτάνο, μιας και ο μεγάλος στρατάρχης πλησίαζε ως μορφή και τρόπο σκέψης αυτή του Κοραή,.
Ο δισταγμός του Κοραή και η απόρριψη ως προς το γεγονός (την επανάσταση του 21) που οδήγησε έμμεσα (ας είναι καλά ο Ιμπραήμ) στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους ήταν φανερή και πολύ ισότιμης με του Πατριάρχη. Όμως ο Κοραής, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανθέλλην αν εβρισκόμενος στη θέση του Πατριάρχη αφόριζε την επανάσταση, για το λόγο βέβαια ότι προάσπιζε τον ευρωπαϊκοελληνικό διαφωτισμό.
Το σκεπτικό του Κοραή όσον αφορά την καθυστέρηση για περίπου σαράντα χρόνια της <<ανόητον και άωρον επιχείρησιν αποστασίας>> θα έπρεπε να διδάσκεται σήμερα στα σχολεία για μην πω στα πανεπιστήμια.

Κάπως έτσι λοιπόν μπορεί να ξεδιαλύνει το τοπίο που αφορά τον αφορισμό και τον πραγματικό ιδεολογικό λόγο διαφωνίας του Κοραή με τον Πατριάρχη.
Ο διαφωτισμός που οδηγούσε στην επανάσταση πολεμήθηκε έντονα από την συντηρητική σχολή του Βυζαντινού ρομαντισμού (καταδικαστέο για εμέ) χωρίς αυτό να σημαίνει πως η σχολή αυτή δεν επιθυμούσε και σε μεγαλύτερο βαθμό τη δημιουργία ενός κράτους που <<εθνικά>> δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ως σκέψη ούτε ως μέγεθος στο μυαλό των σημερινών Ελλήνων…
Μια ματιά στον Ιώνα Δραγούμη και στο Κίνημα Κωνσταντινουπόλεως και θα έχετε ακόμη μία ιδέα του τι σημαίνει για κάποιους υπερεθνικιστές, έθνος

Κάποιες φορές ο αγώνας που δίνουμε, γίνεται για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που θέλουν να προβάλουν κάποιοι, αναγκαζόμαστε πολλές φορές να υιοθετούμε τους λόγους των άλλων διότι έχουν ευρύτερη αξία ή είναι λιγότερο ευτελείς από τους δικούς μας.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 39 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.296875
Maintained by Digital Alchemy